Het MacFreak® Forum - Voor online ondersteuning in het Nederlands!

    Het MacFreak® Forum
     Vragen: Algemeen
         Hoeveel moet ik vragen bij de verkoop van een foto?
                
Welkom bij Vragen: Algemeen 

      Forum gemodereerd door: Moderator  
  Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »  
Onderwerp met meerdere pagina's:
   [ 1 2 3 4 5 6 7 8 ]    Volgende »

    

       
Isaa
Niet AanwezigMacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 234 | Lid sinds: 04-01-2016 | Geplaatst om: 18:43 - 06-04-2017
Hallo allemaal,

Sinds vorige zomer ben ik aan het fotograferen geslagen. Omdat ik telkens positieve reacties krijg op mijn foto's, heb besloten om proberen te exposeren. Ik heb nu zo'n 30 vergrotingen in huis. Ik kan slechts uitvergroten tot 25,6 x 34 cm. Ik doe er een passe-partout omheen en dan in een wissellijst van 40 x 50 cm. Ik ben nu passe-partouts aan het maken, 20 wissellijsten heb ik in huis, en ik heb al contact gehad met verschillende instellingen met de vraag of ik daar kan exposeren. Op de meeste plekken zijn ze behoorlijk ver vooruit volgeboekt met exposities. Voordat ik contact op neem met met nog meer instellingen, zou ik graag willen hoeveel ik voor een foto zou moeten vragen als er opeens iemand is die een foto wil kopen. Ik weet niet of dat gebeurt, maar ik wil er wel op voorbereid zijn.

De meeste foto's van mij zijn close ups. Meestal zodanig, dat je niet weet waar je naar aan het kijken bent. Dat vind ik leuk, ik vind het leuk om mensen te verbazen en met iets ongewoons te komen. En ongeveer de helft van mijn foto's zijn foto's van schimmels, ook meestal weer flink ingezoomd, wat wonderlijke kleuren en vormen oplevert.

Onder jullie zitten professionele fotografen, maar ik weet niet wie van jullie wat doet. Graag zou ik van profs een reactie krijgen op mijn foto's, en ook een prijsadvies. Het is er nog niet van gekomen om een online portfolio te maken, de instellingen die ik benader vragen me steeds om de foto's te mailen. Ik verklein ze dan en verdeel ze over twee emails. Een mail met schimmels en een met andere foto's. Dus als iemand van jullie naar mijn foto's wil kijken, heb ik je emailadres nodig. Wie wil me er mee helpen? Ik denk dat je het beste met een pb kunt reageren als je je emailadres wilt geven.

Alvast bedankt!
flickr.com/photos/ylseloete/sets

hermangoossen
Niet Aanwezig
Account inactief
Aantal berichten: 17 | Lid sinds: 25-03-2017 | Geplaatst om: 19:09 - 06-04-2017
Je stelt hier een interessante vraag. Een vraag waar mijns inziens geen enkel goed antwoord op mogelijk is. De prijs die jij voor een foto zou moeten vragen is afhankelijk van heel veel verschillende factoren.

Vanuit professioneel oogpunt bekeken wordt de prijs bepaald door het aantal dat je (bv per maand) kunt verkopen, de kosten die je maakt, de tijd die je investeert en het maandelijkse inkomen dat je er aan over moet/wilt houden na aftrek van belastingen. Daarbij zul je flink aan de weg moeten timmeren om je foto's verkocht te krijgen.

Naarmate je bekender bent en er meer vraag naar je al dan niet kunstzinnige foto's ontstaat kan de prijs omhoog. Ben je echt een gearriveerde kunstenaar die wereldwijd geprezen wordt om je foto's dan kun je tienduizenden zoniet honderdduizende euro's per foto vragen. Helaas is dat voor weinigen weggelegd.

Ben je niet zo professioneel en doe je het voornamelijk vanuit een hobby dan moet je denken aan een kostprijs tussen de dekking van je kosten en dat je het nog leuk vindt om te doen.

Verder is het aftasten van wat jouw potentiële klant zou willen en kunnen betalen.Tot wat voor een groep behoort jouw klant. Exposeer je bij een onderwijsinstelling dan is 5 euro al gauw teveel. Is het een zorginstelling met alleen demente bejaarden dan zou ik niet eens aan verkopen denken.

Wanneer ik iets zou willen verkopen zou ik zelf al aan iedere foto een klein kaartje hangen met daarop een prijs. Die prijs zou het laagste bedrag zijn waarbij mijn ego voldoende wordt gestreeld wanneer iemand dat ervoor zou willen betalen.

Ik heb geen idee hoe groot jouw ego is en hoe moeilijk het voor jou is om daar een prijskaartje aan te hangen.

Isaa
Niet AanwezigMacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 234 | Lid sinds: 04-01-2016 | Geplaatst om: 19:23 - 06-04-2017
Wat meespeelt, is dat ik een bijstandsuitkering heb. Als het er van komt dat ik met verkoop de kosten terugverdiend heb, en nog wat overhou, geef ik het op aan de sociale dienst. Maar ik kan me voorstellen dat zij gaan mopperen als ze vinden dat ik te weinig heb gevraagd. De kans is natuurlijk klein dat ik de kosten terug verdien, maar ook daar wil ik rekening mee houden. En ik wacht liever zo lang mogelijk eer ik de sociale dienst hierover inlicht. Ik wil zo lang mogelijk geen bemoeienis van hun kant. Uit ervaring weet ik dat ze overal moeilijk over kunnen doen, dus ook over de prijs die ik vraag voor een foto.
flickr.com/photos/ylseloete/sets

Robert
Niet Aanwezig
Redactielid
Aantal berichten: 27886 | Lid sinds: 11-11-2003 | Geplaatst om: 19:59 - 06-04-2017
Reactie van een professionele fotograaf: je moet allereerst natuurlijk op zijn minst alle kosten die je hebt gemaakt er uit halen. Tel daarbij op hoeveel uur je in totaal per foto bent bezig geweest en je hebt een redelijke prijsindicatie.

Maar meteen daarna komen we op iets vreemds: mensen waarderen kunst met een hogere prijs vaak meer dan met een lagere prijs. Dat werkt alleen de andere kant op als je een prijs vraagt die mensen niet kunnen rijmen met de kwaliteit van het werk zelf en/of de afwerking.

Als jij zorgt dat het allemaal mooi is afgedrukt en goed afgewerkt in de lijst zit, dan lijkt 200 euro per foto me een minimum. Alles daarboven is afhankelijk van jouw eigen gevoel. Dus als jij vindt dat ze 2.000 euro per foto waard zijn dan gewoon dat vragen.

What betreft het verrekenen met de bijstand, ik zou het niet opgeven en zonder bon verkopen. Ik heb wat ervaring met netjes opgeven bij de Sociale Dienst (vrienden daarbij geholpen) en die waren niet goed.

Ben zelf niet zo van het ontduiken, maar door die eerder ervaringen met de Sociale Dienst zou geen haar op mijn hoofd er over denken om daar ooit nog iets op te geven. Maar misschien dat de Sociale Dienst waar jij onder valt wel normaal hiermee omgaat.
Robert is van beroep fotograaf.
Kijk hier voor zijn website in beweging.

Isaa
Niet AanwezigMacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 234 | Lid sinds: 04-01-2016 | Geplaatst om: 20:46 - 06-04-2017
Bedankt voor jullie reacties!

@hermangoossen: Ik weet niet tot wat voor groep een potientiële klant zal horen. Ik neem met zoveel mogelijk instellingen op. Ik heb me ingeschreven voor een expositie in de bibliotheek, en daar ben ik pas in maart 2019 aan de beurt. Ook bij Kunstmagazijn, dat is een galerie en kunstuitleen bij elkaar, daar zitten ze ook ruim een jaar vooruit volgeboekt. De tandarts wou niet, want die zeggen dat ze zich dan daarvoor moeten verzekeren. De huisartsenpraktijk wel. Daar ben ik al over 2 maanden aan de beurt om enkele foto's in de wachtkamer te hangen. Verder heb ik contact met een nieuw cafe met nog nog lege muren, en ik zit te wachten op een reactie van hun. En een hotel-restaurant-ijssalon: ook een jaar vooruit volgeboekt. Verder ga ik contact opnemen met de ziekenhuizen in Nijmegen, de Universiteit, hotels, rouwcentra etc. En nog andere expositieruimtes.

@Robert: jouw schatting komt aardig overeen met wat een Nijmeegs fotograaf zei, die zei minstens €150 a €200. Een kennis heeft me aangeraden om mijn foto's voor te leggen bij http://www.fotografencafekasteelwoerden.nl Daar krijg je voornamelijk advies over hoe je je verder kunt ontwikkelen, maar daar zal ik ook wel de "prijsvraag" kunnen stellen. Maar vandaag keek ik pas eens naar de link, en zag ik dat er op 3 april een avond is geweest waarop je kunt komen met je foto's. Het zou me toch niet lukken om daarnaar toe te gaan, alleen al de reis per auto of trein is te vermoeiend voor me. Dus ik heb hun gemaild met de vraag of ik het online kan doen. En toen kwam ik op het idee om die vraag ook op dit forum te zetten.

De foto's zijn allemaal keurig afgedrukt en ik ben ze piekfijn aan het inlijsten. Fijn om harde cijfers te horen, zelfs op een website die erover gaat hoeveel je moet vragen, hebben ze het alleen maar over de kosten die je hebt gemaakt. Dat weet ik zelf ook wel, dus dat is overbodige info voor mij. Ik heb alle bonnetjes bewaard, dus dat gaat straks allemaal in excel.

Bij deze besluit ik om €200 te vragen voor de meeste foto's. Sommige foto's zijn iets smaller en sommige nog met het vorige toestel gemaakt, die zijn ook wat kleiner. Die krijgen dan een lagere prijs.

Fijn! Ben weer een stap verder. Dan ga ik morgen eens verder werken aan de passe-partouts, dat moet je vooral rustig en secuur doen. En dan contact opnemen met andere instellingen. Eventueel persoonlijk langs gaan.
flickr.com/photos/ylseloete/sets

hermangoossen
Niet Aanwezig
Account inactief
Aantal berichten: 17 | Lid sinds: 25-03-2017 | Geplaatst om: 21:06 - 06-04-2017
Ik zou iedere foto een ietwat andere prijs geven. Niet afhankelijk van de grootte maar gedifferentieerd naar kwaliteit. De ene foto zal je zelf iets mooier vinden dan de andere, die mag dan best een hoger prijskaartje hebben. Zo kan ook een klant zien wat naar jouw oordeel de mooiste foto's zijn.

Wat Robert hier voorstelt met betrekking tot de sociale dienst zou ik zelf nimmer durven. Wanneer ze er achter komen (en die kans is zeker aanwezig) kun je een behoorlijke douw krijgen. Sta je wat zwakker in je schoenen (zoals ik) dan blijft dat toch als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangen.

Je moet jezelf tevreden houden maar ook de SD. Geef dus een deel van je inkomsten juist wel op. Vooral wanneer het met de foto's leuk gaat wil je geen trammelant met de SD.

Isaa
Niet AanwezigMacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 234 | Lid sinds: 04-01-2016 | Geplaatst om: 21:29 - 06-04-2017
Goed idee! Ik was al van plan om voor een specifieke foto €300,- te vragen, of meer, omdat ik die foto zo heel bijzonder vind. Ik vind dat ie echt meer waard is. Ik zal ook bij de andere foto's wat variatie in de prijs brengen, want ik heb inderdaad zo mijn voorkeur bij mijn foto's.
flickr.com/photos/ylseloete/sets

Isaa
Niet AanwezigMacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 234 | Lid sinds: 04-01-2016 | Geplaatst om: 20:14 - 08-04-2017
 
Citaat:

What betreft het verrekenen met de bijstand, ik zou het niet opgeven en zonder bon verkopen. Ik heb wat ervaring met netjes opgeven bij de Sociale Dienst (vrienden daarbij geholpen) en die waren niet goed.

Ben zelf niet zo van het ontduiken, maar door die eerder ervaringen met de Sociale Dienst zou geen haar op mijn hoofd er over denken om daar ooit nog iets op te geven. Maar misschien dat de Sociale Dienst waar jij onder valt wel normaal hiermee omgaat.


Ik weet wel wat je bedoelt. In het verleden heb ik vaak parttime gewerkt. Dan is de situatie veranderd, de sociale dienst moet gaan rekenen en dat gaat altijd fout. Dan had ik weer een baan en dan weer niet. Maar bij elke nieuwe baan telkens veel gedoe en verwarring waar je zelf achteraan moet. Ik heb een keer een gesprek gehad met een medewerker van de sociale dienst, ik legde hem uit wat er fout was gegaan. Ook al legde ik het nog zo vaak uit, hij begreep het niet. Na een uur was ik moe en gaf ik het op. Achteraf had ik beter kunnen zeggen: ik ben nu te moe om door te praten, en wil de volgende keer met iemand anders spreken. Bovendien schiet me nu ook te binnen dat het waarschijnlijk zijn fout was waarover ik sprak, en dat hij die fout niet wou toegeven.

En wat ik wel eens van anderen heb gehoord, is dat iemand die opeens iets verdiend had, in het vervolg voor dat bedrag steeds gekort werd. Diegene werd toen geacht elke maand dat bedrag te verdienen.


(Bewerkt door Isaa om 10:46, 10-04-2017)
flickr.com/photos/ylseloete/sets

GeorgeM
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 1911 | Lid sinds: 09-07-2014 | Geplaatst om: 11:38 - 09-04-2017
Hier ook slechte zulke slechte ervaringen met de Sociale Dienst in het verleden dat we het nu vaak de Asociale Dienst noemen. Ze kunnen daar helemaal niet omgaan met situaties die iets afwijken van de standaard, waardoor pogingen om zelf wat te verdienen en je eigen situatie te verbeteren veel te vaak als resultaat hebben dat je daarvoor gestraft wordt.

Wat betreft de je vraag, je kan er ook voor kiezen om foto's genummerd te verkopen. Als mensen nummer x uit een serie van een maximaal aantal prints kopen (bijvoorbeeld 8/20), dan weten ze dat ze betalen voor iets dat niet oneindig gereproduceerd wordt, zoals bij een poster.

MacMiep
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 2883 | Lid sinds: 31-03-2003 | Geplaatst om: 20:32 - 09-04-2017
Ik ben tien jaar geleden (dus regeltjes kunnen anders zijn nu) ooit vanuit de Soos voor mezelf begonnen. Niet dat ze daar blij mee waren.
Ze konden met het niet verbieden, maar "we hebben het liever niet". Reden is simpel: ze hebben er (teveel) werk van.

Bleek ook dat ik alle inkomsten BRUTO moest opgeven. Dus BTW, bedrijfskosten? WASDA?
Dus mijn omzet werd iedere maand 100% afgetrokken. Pas aan het eind van het belastingjaar zou ik de kosten en btw terugkrijgen, na inzage in mijn boekhouding en oordeel fiscus.
Nu waren mijn kosten en omzet de eerste maanden laag (reclame op mijn website, verder nog niks), dus kon ik dat redden. Maar het was wel enorm demotiverend.
In jouw geval zou je een foto verkopen voor 300 euro, dan zou je die volle 300 moeten opgeven. En de kosten/afschrijving van je camera, het afdrukken, inlijsten, website, visitekaartjes, etcetera... Dat interesseert ze dan niet. Nou dan kun je dus een maand niet eten, als je geen reserve hebt!

Toch heb ik doorgezet. Aan het eind van het jaar was ik zelfstandig en later kreeg ik een smak geld terug. Maar ik vind nog steeds dat het een belachelijke regeling was.

grtz, MacMiep

NB: tegenwoordig kan het helemaal afhangen van in welke gemeente je woont btw(Bewerkt door MacMiep om 20:35, 9-04-2017)

(Bewerkt door MacMiep om 20:41, 9-04-2017)
Al meer 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op http://www.macmiep.nl!

       

Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »
Onderwerp met meerdere pagina's:
   [ 1 2 3 4 5 6 7 8 ]    Volgende »

MF-Forum v6.0.0 © 2001/2013 - MacFreak® Interactive Media