Het MacFreak® Forum - Voor online ondersteuning in het Nederlands!

    Het MacFreak® Forum
     Vragen: Algemeen
         Hoeveel moet ik vragen bij de verkoop van een foto?
                
Welkom bij Vragen: Algemeen 

      Forum gemodereerd door: Moderator  
  Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »  
Onderwerp met meerdere pagina's:
« Vorige    [ 1 2 3 4 5 6 7 8 ]    Volgende »

    

       
HEXDIY
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 3366 | Lid sinds: 19-04-2013 | Geplaatst om: 23:27 - 17-04-2017
Mayo, met alle respect: ik zou het op prijs stellen mocht je wat meer tact aan de dag leggen.

Het is niet omdat de foto's van Isaa niet naar jouw smaak zijn dat je haar zo moet afkatten in plaats van aan te moedigen...

Bovendien maakt het niks uit met welke camera foto's worden gemaakt, zolang er een bevredigend resultaat staat. Van de allerbeste fotografen hebben aan pinhole fotografie gedaan (niet bepaald een toppunt van optische kwaliteit, dus), en hun resultaten mogen er wezen. Een willekeurig voorbeeld:

If it ain't broke, don't fix it!

mayo
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 1213 | Lid sinds: 07-06-2007 | Geplaatst om: 11:32 - 18-04-2017
lezen blijft voor sommige mensen moeilijke, met alle respect.
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain

GeorgeM
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 1899 | Lid sinds: 09-07-2014 | Geplaatst om: 12:33 - 18-04-2017

 
Citaat: HEXDIY om 23:27, 17-04-2017
maakt het niks uit met welke camera foto's worden gemaakt, zolang er een bevredigend resultaat staat.


In theorie ben ik het met je eens.

Maar als ik zie dat de camera niet zo indrukwekkend was, dan zal de foto zelf nog een stuk sterker moeten zijn om mij te overtuigen.

Isaa
Niet AanwezigMacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 234 | Lid sinds: 04-01-2016 | Geplaatst om: 13:22 - 20-04-2017
De uitslag van de student aan huis:

Dit hadden jullie me natuurlijk ook kunnen vertellen, maar ik wist de juiste vraag niet.

Om meer grip te hebben op het resultaat op papier, moet ik mijn foto’s als tiff aanleveren. Ik weet nog wel uit de tijd dat ik dtp’er was, dat alle foto’s in tiff-formaat moesten worden aangeleverd. Maar dat is heel lang geleden en er verandert zoveel. Bovendien waren dat altijd Quark XPress-bestanden, waarin foto’s waren geďmporteerd. Met losse foto’s ben ik nooit bezig geweest. Misschien waren er toen nog geen digitale camera’s. Ik heb wel in de jaren ’80 met een analoge camera zwart-wit foto’s gemaakt en die zelf in de doka afgedrukt.

In die tiff zit het kleurenprofiel ingesloten. Mijn beeldscherm heeft al een kleurenprofiel, op de plek waar je kunt kalibreren, kun je dat zien.

Om een tiff te kunnen maken, moet ik in de RAW-modus fotograferen. Maar ik werk met Pixelmator en die kan geen RAW-bestand lezen.

Als je gaat kalibreren met een extern apparaat, moet je dat kopen en dat kost zo’n €100, daar begin ik niet aan. Mijn monitor was via systeemvoorkeuren goed gekalibreerd.

En zelfs als je een kalibrator hebt, en een fotobewerkingsprogramma waarin je een tiff kunt maken, dan nog zijn er veel dingen die invloed hebben op de kleuren. Ik heb nu 30 vergrotingen van de hema en een paar van een andere drukkerij in huis waar ik heel tevreden mee ben. Dus ik kan het beste gewoon bij de hema blijven afdrukken.

Wat nog in een eerder stadium is gebeurd, is dat toen ik adviezen kreeg om met de juiste inkt op het juiste papier te laten afdrukkken; ik me opeens herinnerde dat ik eerst een Nijmeegs fotograaf (hij werkt nu minstens 35 jaar als fotograaf) heb gevraagd waar ik het beste kan laten afdrukken. Hij zei dat hij veel bij de hema en bij Verweij, een fotovakhandel in Nijmegen, laat afdrukken. Verweij heb ik toen ook uitgeprobeerd, maar ik was daar niet tevreden over. Nu heb ik hem nog eens gemaild over de speciale inkt en papier, en hij zei dat dat inderdaad een lastig punt is. Hij zei dat hij alleen in de vorige eeuw bij zwart-wit foto’s wel eens had dat ze verkleurden. Met kleurenfoto’s heeft hij nog niet meegemaakt dat er een foto ging verkleuren. En toen zei hij: mocht het eens gebeuren dat er iemand een foto heeft die na een aantal jaren gaat verkleuren, dan krijgt die persoon een nieuw exemplaar! Toen dacht ik ok, ik blijf bij de hema.

Op 5 locaties heb ik nu een afspraak om te exposeren. Sommige exposities moesten ver vooruit gepland worden, maar er is ook eentje waar ik binnenkort kan beginnen. En eind juni begint de tweede expositie. Op een ander adres is de contactpersoon ook geinteresseerd, maar ze vroeg of ik de foto’s vergroten kan, want het is een groot gebouw, dus leent zich voor groot werk. Mijn foto’s zijn nu al op hun grootst. Maar ze gaat toch nog intern overleggen.

En ook al zou ik kunnen vergroten, dat zou weer nogal een investering zijn. Zoveel geld heb ik niet. Ik heb nog een lijstje met instellingen die ik nog wil benaderen, maar ik wou eerst wachten tot die 4 foto’s goed zijn. Ik ga nu een proeffoto laten afdrukken met blokjes die verschillen in kleurverzadiging e.d.
flickr.com/photos/ylseloete/sets

anraadts
Niet Aanwezig
MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 561 | Lid sinds: 26-11-2015 | Geplaatst om: 15:09 - 20-04-2017
@ Isaa: ik vind het vervelend om de informatie van de student aan huis tegen te spreken, want je hebt daar waarschijnlijk voor betaald.

Maar het Tiff- of RAW-formaat heeft niets speciaal te maken met een kleurprofiel, dat kan aan iedere formaat verbonden worden, dus ook aan jpeg.

Wel is het verstandig om je foto in een formaat te bewerken dat niet lossy is, dus waarbij geen informatie verloren gaat, Tiff is inderdaad niet lossy.

Als jij met foto's werkt die als jpeg geschoten hebt, dan is het ook verstandig om alle bewerkingen in Tiff-formaat op te slaan. Als je keer op keer een jpeg over zichzelf blijft opslaan, dan zal je langzaam maar zeker steeds meer kwaliteit verliezen.

Bij het uiteindelijk doorsturen kan je wel weer als jpeg bewaren (in verband met de grootte), dat moet dan minimaal jpeg kwaliteit 8 zijn.

Isaa
Niet AanwezigMacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 234 | Lid sinds: 04-01-2016 | Geplaatst om: 15:44 - 20-04-2017
Ok, bedankt voor je advies!
flickr.com/photos/ylseloete/sets

Isaa
Niet AanwezigMacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 234 | Lid sinds: 04-01-2016 | Geplaatst om: 18:06 - 22-04-2017

 
Citaat: bigwade om 21:43, 11-04-2017
Maak nou gewoon een accountje aan op Flickr.
Is prima te beheren en je foto's staan ook nog eens gratis in the cloud.
Illegaal downloaden van je foto's kun je blokkeren en nog heeeeel veel meer.


Hallo Bigwade,

Nu heb ik wat op Flickr gezet, ik moet nog beschrijvingen erbij zetten en zo. Alleen de albums "divers" en "moldy beauty" gebruik ik nu. Die foto's van station Nijmegen moet ik nog scannen en zo.

Echter jij hebt een korte link naar Flickr, de mijne is https://www.flickr.com/photos/148590056@N05/albums

Hoe krijg jij jouw link zo kort?

update: ik heb het antwoord gevonden.

(Bewerkt door Isaa om 12:30, 23-04-2017)
flickr.com/photos/ylseloete/sets

Isaa
Niet AanwezigMacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 234 | Lid sinds: 04-01-2016 | Geplaatst om: 20:31 - 03-06-2017

 
Citaat: anraadts om 15:09, 20-04-2017
Als jij met foto's werkt die als jpeg geschoten hebt, dan is het ook verstandig om alle bewerkingen in Tiff-formaat op te slaan. Als je keer op keer een jpeg over zichzelf blijft opslaan, dan zal je langzaam maar zeker steeds meer kwaliteit verliezen.Ik heb nu mijn foto's op Flickr gezet. Vandaag kreeg ik weer de vraag of ik die foto's niet moet beveiligen, door een watermerk of zo. Ik ga dat toch maar doen. Als ik aan foto's wat verander, doe ik dat altijd in Pixelmator. Echter, die pixelmatorbestanden heb ik helaas niet bewaard. (Bij deze dus weer iets bij geleerd.) Ik heb dus overal een jpg van. En ik wil mijn naam er in zetten. Niet als watermerk, ik typ mijn naam er gewoon op. En daarna moet ik de foto weer opnieuw opslaan en uploaden. Ik heb het idee dat dit geen kwaad kan doen aan de kwaliteit van de foto. Volgens mij krijg je dat kwaliteitsverlies als je gaat blurren of verscherpen of wat dan ook. Heb ik zo goed geredeneerd?

alvast bedankt!

(Bewerkt door Isaa om 6:41, 4-06-2017)
flickr.com/photos/ylseloete/sets

anraadts
Niet Aanwezig
MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 561 | Lid sinds: 26-11-2015 | Geplaatst om: 12:36 - 04-06-2017
Iedere keer dat een jpeg weer wordt weggeschreven zal er iets van kwaliteitsverlies optreden, maar als er niet veel bewerkt is dan is dat waarschijnlijk maar heel weinig.

Als je jouw fotografie serieus neemt dan heb je jouw foto's altijd als niet-lossy bestanden opgeslagen en bewaard. Bijvoorbeeld Photoshop-formaat of Tiff.

wimiss
Niet Aanwezig
Account inactief
Aantal berichten: 25 | Lid sinds: 25-05-2017 | Geplaatst om: 15:19 - 04-06-2017
Ook een jpeg kan lossless worden opgeslagen. Het is dan ook geen bezwaar om je foto's als (lossless) jpeg's te bewaren.

       

Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »
Onderwerp met meerdere pagina's:
« Vorige    [ 1 2 3 4 5 6 7 8 ]    Volgende »

MF-Forum v6.0.0 © 2001/2013 - MacFreak® Interactive Media