Het MacFreak® Forum - Voor online ondersteuning in het Nederlands!

    Het MacFreak® Forum
     Mededelingen: Tips, nieuwtjes en mededelingen
         Ventilator sneller tot rust door Activiteitenoverzicht
                
Welkom bij Mededelingen: Tips, nieuwtjes en mededelingen 

      Forum gemodereerd door: Moderator  
  Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »  
Onderwerp met 1 pagina
    

       
GeorgeM
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 1911 | Lid sinds: 09-07-2014 | Geplaatst om: 13:42 - 16-07-2017
Er valt me de laatste tijd iets op waarvan ik denk dat anderen hier op MacFreak mogelijk hun voordeel kunnen doen. En mogelijk dat er mensen zijn die kunnen uitleggen hoe het werkt.

Als ik iets doe op mijn MacBook Pro waardoor die erg hard moet werken dan slaan daarvan de ventilatoren aan. Niet erg, maar ik vind het prettiger als ik zonder dat geblaas kan werken.

Daarbij viel het me al een tijd op dat als ik klaar was met het klusje dat de ventilatoren hard liet draaien, dat het dan vaak erg lang duurde voordat alles weer rustig werd. Daarom opende ik steeds vaker Activiteitenoverzicht, om te zien of er nog een proces gaande was dat de processor misschien zwaar aan het belasten was.

Daarbij ging het me opvallen dat het openen van Activiteitenoverzicht ervoor zorgde dat de ventilatoren veel sneller tot rust kwamen!

Geen idee hoe dat kan, het is tenslotte een extra proces, waardoor mijn MBP meer moet doen, en niet minder. Maar inmiddels doe ik het vaak: even Activiteitenoverzicht openen, en mijn MBP wordt weer lekker snel rustig, stil en een stuk minder warm.

Mocht iemand weten waardoor dit zo is, ik houd me aanbevolen!

HEXDIY
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 3421 | Lid sinds: 19-04-2013 | Geplaatst om: 00:38 - 17-07-2017
Een verdraaid goeie tip, en hoogst interessante vraag GeorgeM!

Dat zou willen zeggen dat op hol geslagen processen (PIDs) automatisch worden gepauseerd bij het openen van Activiteitenweergave. Lijkt me sterk, maar kom.

Die renegade PIDs opsporen en stoppen via Activiteitenweergave, ja, dat helpt zeker.
Waarom simpelweg Activiteitenweergave openen helpt, is mij een raadsel.

Een ideetje/ experimentje: kijk eerst eens met flink wat apps en browservensters open naar je netwerkverkeer via de verborgen netwerkmonitor in je menubalk (Option- rechtsklik of Option- Control klik op het antennesymbooltje in die balk),
en noteer de "Transmit Rate".

Open dan Activiteitenweergave, en doe datzelfde. Verandert er iets aan die Transmit Rate?
In dat geval zou het kunnen dat het openen alleen al van Activiteitenweergave buitenbellende apps, of reclametraffiek in je browser(s) automatisch stopt, wat goed om weten zou zijn...

Happy experimenting!


If it ain't broke, don't fix it!

HEXDIY
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 3421 | Lid sinds: 19-04-2013 | Geplaatst om: 01:01 - 17-07-2017
En nog een tip:

gooi eens al je login items eruit. Yep, wég!
Gister vond ik mijn Macje wat traag worden en heb hetzelfde gedaan. Heeft erg geholpen!

Ik hoef geen apps die in de achtergrond staan te wachten, beslis liever zelf een app te openen als ik die nodig heb...
En wordt de boel wat traag, beslis ik ook zelf welke apps ik sluit. En wanneer. Manueel.

Het zou trouwens wel eens kunnen dat Activiteitenweergave niet actieve achtergrondapplicaties automatisch pauzeert. Enfin, gewoon even meedenken, hoor.

Succes!
If it ain't broke, don't fix it!

Sypie
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 4593 | Lid sinds: 29-07-2008 | Geplaatst om: 08:24 - 17-07-2017
@GeorgeM: Hoe oud is je Mac?

Indien ouder dan 3 jaar is het verstandig om ook eens de boel inwendig schoon te (laten) maken én de koelpasta te vervangen. Koelpasta is na 3 jaar toch écht wel uitgedroogd en heeft daardoor z'n eigenschappen niet meer zoals in de begintijd van je laptop.

Dit zorgt er voor dat warmte veel sneller kan worden afgevoerd waardoor je ventilator al veel later begint op te stijgen. Daarbij is de boel ook nog eens sneller afgekoeld omdat de koelpasta z'n werk weer kan doen.

GeorgeM
Niet Aanwezig
Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 1911 | Lid sinds: 09-07-2014 | Geplaatst om: 14:00 - 17-07-2017
@ Sypie: mijn MacBook Pro is een model uit 2011, waarvan het moederbord ongeveer 1,5 jaar gelden vervangen is. Dus de pasta zit goed, en de de binnenkant is toen ook helemaal uitgeblazen.

De boel wordt heet als er een video omgezet moet worden, of er batch-bewerkingen op veel foto's worden uitgevoerd. Dat de ventilator dan gaat blazen vind ik helemaal niet erg, en ook normaal.

Het vreemde is dat als zo'n proces is afgelopen dat het dan heel erg lang duurt voordat de ventilator weer tot rust komt. Behalve als ik Activiteitenoverzicht opstart. Dat vind ik vreemd, en ik ben vooral benieuwd of dat bij jullie ook zo is.

@ HEXDIY: in mijn Login Items staat bijna niets, en dat houd ik ook graag zo!   

cyrano
Niet Aanwezig
MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 974 | Lid sinds: 31-08-2005 | Geplaatst om: 15:06 - 17-07-2017
Ik had dat ook al gemerkt...

Mijn Mac was heel stil. Alleen begon soms 's nachts, tussen 12 en 3 uur, de boel te blazen. Soms zelfs zonder dat ik er was. En elke keer werd dat stil als ik Activiteitenweergave open gooide om te zien welk proces de dader was.

Het maakt Activiteitenweergave eigenlijk nutteloos.

Nadat ik het netwerk snifte, werd duidelijk dat er informatie naar Apple gestuurd wordt. Het heeft met de cloud, met Time Machine, Spotlight indexing en QuickView te maken. Dat ontdekte ik nadat ik een paar nieuwe QuickView modules geladen had.

Soms krijg je de processen even te zien als je op de tab energieverbruik in Activiteitenweergave klikt. Maar dat toont dan alleen een kernel task, of mdworker als de schuldige. En als gebruiker kom je er niet achter wat die aan het doen zijn. Obfuscation? Apple is daar erg goed in.

En top toont een heel andere situatie...

Als ik zie wat er al verdwenen is uit OSX, is het heel duidelijk dat Apple niet wil dat de modale gebruiker onder de motorkap kijkt. ook de error logs in de Console zijn voor iedereen helemaal ondoorzichtig geworden. Treurig.

(Bewerkt door cyrano om 15:08, 17-07-2017)
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.

       

Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »
Onderwerp met 1 pagina

MF-Forum v6.0.0 © 2001/2013 - MacFreak® Interactive Media