Het MacFreak® Forum - Voor online ondersteuning in het Nederlands!

    Het MacFreak® Forum
     Vragen: Hardware - Macintosh
         Snelle externe harde schijf gezocht
                
Welkom bij Vragen: Hardware - Macintosh 

      Forum gemodereerd door: Moderator  
  Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »  
Onderwerp met meerdere pagina's:
   [ 1 2 ]    Volgende »

    

       
HansAnders
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 296 | Lid sinds: 17-01-2014 | Geplaatst om: 19:32 - 15-02-2017
Mijn zoon heeft een iMac late 2012 met 27"scherm. Voor professionele geluidsbewerking is de interne harde schijf te langzaam. Dat valt op te lossen met een USB 3.0 schijf die 7200 rpm draait. Ik heb berekend dat maximaal 35MByte/s netto aan gegevens wordt weggeschreven. Dat haalt een externe USB schijf op 5400rpm net niet.

De iMac heeft 2 Thunderbolt aansluitingen. Eentje wordt gebruikt om een tweede iMac als tweede scherm te gebruiken en de ander gaat naar het audio interface.

USB3.0 zou snel genoeg zijn. Alleen wordt niet vaak vermelde welke transfer snelheid de harde schijven hebben.

Ik denk aan een schijf van minimaal 3TB en met netvoeding.

Een externe SSD is prijstechnisch met die grote onbetaalbaar.




Sorry voor mijn slecht Nederlands. Wie een tikfout vindt mag het zeggen of hem houden.

Pieterr
Niet Aanwezig




Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 15112 | Lid sinds: 26-08-2009 | Geplaatst om: 22:11 - 15-02-2017
 
Citaat: HansAnders om 19:32, 15-02-2017
Voor professionele geluidsbewerking is de interne harde schijf te langzaam. Dat valt op te lossen met een USB 3.0 schijf die 7200 rpm draait.

Of met een RAID.

https://www.wdc.com/products/external-storage/my-book-duo.html

https://tweakers.net/pricewatch/404282/wd-my-book-duo-6tb-aluminium.html




"One experiment is worth a thousand expert opinions."

x7
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 434 | Lid sinds: 28-07-2006 | Geplaatst om: 22:28 - 15-02-2017
Ik heb hier een Seagate Expansion Portable 4TB (externe bus-powered 2,5 inch), aangesloten met USB3 haalt 'ie volgens Blackmagic constant ruim boven de 100 MB/s, zowel lezen als schrijven.
Een Toshiba 2TB (ook 2,5" buspowered) van een jaar of twee oud zit net boven de 80. Een nog oudere dito Seagate 1TB haalt net niet de 35 constant.

De snelle Seagate op een USB2-poort doet schrijven rond de 30 en lezen rond de 35MB/s.

(Bewerkt door x7 om 23:00, 15-02-2017)




x7

wickedme
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 455 | Lid sinds: 14-05-2003 | Geplaatst om: 07:13 - 16-02-2017
De interne HD zou dat makkelijk aan moeten kunnen qua snelheid. Tenzij hij erg vol is. Wat voor snelheid haal je daar op met blackmagic speed disk (gratis in de mac app store)?

x7
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 434 | Lid sinds: 28-07-2006 | Geplaatst om: 15:38 - 16-02-2017
Om onduidelijke redenen wil Blackmagic bij mij de opstartschijf niet meten, zegt dat 'ie read-only is, wat niet zo is natuurlijk.




x7

wickedme
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 455 | Lid sinds: 14-05-2003 | Geplaatst om: 15:49 - 16-02-2017
Dat is eenvoudig op te lossen: Kies je eigen homefolder als te testen disk (als die, en meestal is dat zo, op de opstartschijf staat).

HansAnders
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 296 | Lid sinds: 17-01-2014 | Geplaatst om: 21:20 - 16-02-2017
ProTools, het audio programma wat mijn zoon gebruikt, zeurt over disk too slow. Dus de interne harde schijf is te langzaam. (ProTools adviseert ook een extern harde schijf voor gegevens opslag). Een nieuwe extern bus powered USB3.0 schijf haalt het bij weinig tracks, maar zodra er veel tracks zijn is de schijf te traag.

Dus een exterm USB 3.0 schijf in RAID0 configuratie zal een verbetering kunnen zijn.
Alleen zo een schijf is standaard NTFS geformateerd. Is dat met disk utility makkelijk te verhelpen of werkt dat niet via RAID 0?

Let op: zo een schijf moet tegelijkertijd lezen en schrijven. Dat lukt niet goed met bus powered externe schijven

(Bewerkt door HansAnders om 21:22, 16-02-2017)




Sorry voor mijn slecht Nederlands. Wie een tikfout vindt mag het zeggen of hem houden.

Pieterr
Niet Aanwezig




Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 15112 | Lid sinds: 26-08-2009 | Geplaatst om: 21:29 - 16-02-2017
 
Citaat: HansAnders om 21:20, 16-02-2017
Alleen zo een schijf is standaard NTFS geformateerd. Is dat met disk utility makkelijk te verhelpen of werkt dat niet via RAID 0?

Ja hoor, gewoon herformatteren naar Mac OS Uitgebreid (Journaled)". Pagina 81 in de RTFM.


http://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=3865

(Bewerkt door Pieterr om 21:31, 16-02-2017)




"One experiment is worth a thousand expert opinions."

HEXDIY
Niet Aanwezig




Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 3137 | Lid sinds: 19-04-2013 | Geplaatst om: 22:37 - 16-02-2017
 
Citaat: Let op: zo een schijf moet tegelijkertijd lezen en schrijven. Dat lukt niet goed met bus powered externe schijven

Buss powered externe HDDs zijn sowieso te mijden. Apple bedeelt ze maar met 500 mA bij USB 2, en ik geloof 900 mA bij USB 3.

https://en.wikipedia.org/wiki/USB_3.0


Gebruik dus een schijf/ array met een stevige externe voeding of een lompe powered USB hub waar je desnoods een steviger voeding op aansluit.
Ik zeg opzettelijk "lompe" hub, omdat die wellicht het volledig vermogen van zijn voeding ter beschikking stelt op al zijn poorten.

En tenslotte: voor een scratch disk is Raid 0 ( = striping) uitstekend qua snelheid; wellicht is USB 2 dan reeds genoeg.
Zorg na een render echter steeds voor een backup, want dataverlies op 1 schijf van een Raid 0 betekent onherroepelijk verlies van je hele Raid array.

https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels

Kom je daar al ergens mee?



(Bewerkt door HEXDIY om 22:39, 16-02-2017)




If it ain't broke, don't fix it!

wickedme
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 455 | Lid sinds: 14-05-2003 | Geplaatst om: 07:04 - 17-02-2017
Als de interne schijf niet snel genoeg is, is USB2 dat waarschijnlijk ook noet. Ik zou ook eens naar een thunderbolt raid kijken. Kost wel wat, maar als je professioneel bezig bent kan dat het wel waard zijn. Promise heeft wel het een en ander op dat gebied. http://www.promise.com/Products/Pegasus/Pegasus2

       

Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »
Onderwerp met meerdere pagina's:
   [ 1 2 ]    Volgende »

MF-Forum v6.0.0 © 2001/2013 - MacFreak® Interactive Media