Het MacFreak® Forum - Voor online ondersteuning in het Nederlands!

    Het MacFreak® Forum
     Vragen: Netwerken & (Data)communicatie
         Meerdere dezelfde Mac adressen
                
Welkom bij Vragen: Netwerken & (Data)communicatie 

      Forum gemodereerd door: Moderator  
  Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »  
Onderwerp met meerdere pagina's:
   [ 1 2 ]    Volgende »

    

       
regato
Niet Aanwezig




Nieuw Lid
Aantal berichten: 12 | Lid sinds: 24-08-2013 | Geplaatst om: 09:11 - 11-01-2017
Ik heb een redelijk uitgebreid netwerk in huis welke bestaat uit:
- een ziggo modem/router in de meterkast; deze staat in brugmodus.
- Daarachter hangt een airport extreme (oude platte model) in DHCP/NAT modus. Hierop zitten tevens alle bedrade apparaten aangesloten, NAS, MacMini, AppleTV's, eventueel via UTP switches.
- In de woonkamer staat een Time Capsule (nieuw model) bedraad aangesloten op de 1e AE, in brugmodes.
- op de 2e verdieping staat wederom een AE (oude model).

De AE's en TC staan zo ingesteld dat ze elkaars WiFi netwerk uitbreiden. Er zitten diverse draadloze apparaten op; meerdere iPhones, iPads en Apple Tv's.

Op zich ging dat lange tijd goed, maar sinds kort begint de Mac mini te roepen dat er meerdere apparaten op hetzelfde adres zitten. Via een IP scanner heb ik uitgevonden dat alle apparaten verschillende IP-adressen hebben, maar dat twee AppleTV's en de AE in de meterkast hetzelfde MAC adres delen! Deze adressen kleuren rood, dus daar zal het probleem in zitten.....

Ik ben blij dat ik alles destijds aan de praat heb gekregen, maar nu loop ik een beetje vast. Waarom zijn de MAC-adressen gelijk en belangrijker nog, wat doe ik eraan?

Alle hulp of tips zijn welkom!

fred44nl
Niet Aanwezig




Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 2740 | Lid sinds: 13-09-2009 | Geplaatst om: 11:21 - 11-01-2017
 
Citaat: regato om 9:11, 11-01-2017De AE's en TC staan zo ingesteld dat ze elkaars WiFi netwerk uitbreiden.


omdat alles met een utp-kabel is aangesloten, moeten de airports allemaal ingesteld worden op "Maak nieuw netwerk aan".
"Breid netwerk uit" is voor bedoeld voor een draadloze uitbreiding van het netwerk.
en dat is hier niet aan de orde.




 MacBook Pro (2017) - 13" - i5 - 256 GB SSD - 2x USB-C - 10.13.2

Roko
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 320 | Lid sinds: 18-05-2011 | Geplaatst om: 11:30 - 11-01-2017
Heb je de twee Apple TV's een fixed IP gegeven, of krijgen ze die van de AE via DHCP? Ik zou alles op DHCP zetten en dan op de ATV's een netwerk reset doen.

boiing
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 594 | Lid sinds: 11-11-2007 | Geplaatst om: 12:06 - 11-01-2017
Dit is nog geen oplossing, maar voor de duidelijkheid: ATV's of AE's met hetzelfde MAC adres, dat is fysiek onmogelijk. Kijk maar in het menu van je ATV's, die zijn wel degelijk verschillend. Je hebt inderdaad een IP adres conflict, bv door een fixed IP in de DHCP range van de router, of meerdere devices die IP adressen uitdelen.

HEXDIY
Aanwezig




Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 3366 | Lid sinds: 19-04-2013 | Geplaatst om: 19:43 - 11-01-2017
Een gissing: wanneer fysieke netwerktoestellen gaan slapen, gaat Bonjour het Macadres van die toestellen nabootsen ("spoofen").

Om die via Wake-On-Lan te doen ontwaken.

Gaat dat fout, zit je dus met dubbele Mac adressen.
Dat was in het verleden wel eens zichtbaar met bv. "Mac van xxx" met een volgnummer erachter in de sidebar.

Denken jullie even mee wat daaraan te doen?




If it ain't broke, don't fix it!

fred44nl
Niet Aanwezig




Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 2740 | Lid sinds: 13-09-2009 | Geplaatst om: 19:55 - 11-01-2017
vinkje weghalen bij:
Systeemvoorkeuren - Netwerk - Schakel sluimerstand uit voor wifinetwerkverbinding




 MacBook Pro (2017) - 13" - i5 - 256 GB SSD - 2x USB-C - 10.13.2

boiing
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 594 | Lid sinds: 11-11-2007 | Geplaatst om: 20:01 - 11-01-2017
Dat komt mij niet bekend voor HEXDIY, heb je een link of verwijzing naar dat fenomeen? Ik weet dat een router, en wellicht bonjour, mac adressen onthoudt inderdaad (maar toch niet 'spooft', of weet jij meer?). En dat de WOL functie een mac adres gebruikt om het 'magic packet' te verzenden. Maar dan denk ik nog steeds dat als dat hier mee te maken zou hebben het wordt veroorzaakt door het IP conflict. Dat zegt de melding op de Mac ook, zelfde IP adres. De IP scanner van regato zal zich daar ook wel in verslikken waardoor het lijkt dat twee devices hetzelfde mac adres hebben. Verschillende Apple devices kunnen beslist niet fysiek hetzelfde mac adres hebben, dus dat lijkt mij hier niet de root-cause.

Ik zou eerst de tip van Roko eens volgen, óf fixed IP's gebruiken buiten de DHCP range, óf kijken of er niet meerdere DHCP servers in het netwerk actief zijn, en dan eens kijken of de melding terugkomt.


(Bewerkt door boiing om 20:15, 11-01-2017)

jaco123
Niet Aanwezig



MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 846 | Lid sinds: 20-09-2006 | Geplaatst om: 00:03 - 12-01-2017
Airports/TimeCapsules kunnen toch wel een MAC-adres spoofen hoor.

Wake-on-Lan werkt normaal alleen bedraad. Als je een Apple Wifi-apparaat hebt dan kan die als bonjour sleep-proxy werken, waardoor wake-on-lan ook over Wifi werkt. Daartoe moet dat apparaat inderdaad luisteren naar het MAC-adres van je slapende apparaat.

Zie (bijv): https://en.wikipedia.org/wiki/Bonjour_Sleep_Proxy

(Overigens moet het apparaat dat je over wifi uit de slaapstand wil halen dit logischerwijs wel ondersteunen. )


Voor regato: Je krijgt een melding van dubbele adressen. Zijn dat nou dubbele MAC-adressen of dubbele IP-adressen?
(dat is nl. wel heel relevant voor het zoeken van de juiste oorzaak en oplossingrichting)

boiing
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 594 | Lid sinds: 11-11-2007 | Geplaatst om: 01:00 - 12-01-2017
Ok, hartelijk dank jaco123 (en HEXDIY voor het spoor hiernaartoe). Dat is inderdaad een soort 'spoofing', ik heb me ook nog nooit afgevraagd hoe WOL via WiFi werkt... Zo dus! Ik denk dat we het nog steeds eens zijn, ook al doet een 'Bonjour Sleep Proxy' device zich tijdelijk voor als een ander device, als alle apparaten andere mac adressen hebben geeft dat nog steeds geen 'dubbel' mac adres in het netwerk lijkt me. Daar zal Apple toch wel over nagedacht hebben.. Als ik wat Google kom ik het tegen, bij AppleTV's, en wordt dit er ook bij genoemd, maar draait het uiteindelijk toch om een DHCP probleem. Tijd voor regato om maar eens wat te gaan experimenteren na al deze info   

cyrano
Niet Aanwezig




MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 872 | Lid sinds: 31-08-2005 | Geplaatst om: 07:05 - 12-01-2017

 
Citaat: HEXDIY om 19:43, 11-01-2017
Een gissing: wanneer fysieke netwerktoestellen gaan slapen, gaat Bonjour het Macadres van die toestellen nabootsen ("spoofen").


Klopt helemaal, maar je bedoelt "cachen". Om te "spoofen" zouden de ATV's slechte bedoelingen moeten hebben en ik neem aan dat ze die niet hebben...   

       

Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »
Onderwerp met meerdere pagina's:
   [ 1 2 ]    Volgende »

MF-Forum v6.0.0 © 2001/2013 - MacFreak® Interactive Media