Het MacFreak® Forum - Voor online ondersteuning in het Nederlands!

    Het MacFreak® Forum
     Vragen: Netwerken & (Data)communicatie
         Verbinding met NAS probleem
                
Welkom bij Vragen: Netwerken & (Data)communicatie 

      Forum gemodereerd door: Moderator  
  Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »  
Onderwerp met 1 pagina
    

       
bazzerd
Niet Aanwezig



Nieuw Lid
Aantal berichten: 6 | Lid sinds: 21-08-2011 | Geplaatst om: 11:10 - 18-06-2017
Wie kan mij helpen.

Gebruik al jaren naar tevredenheid een Synology NAS voor de opslag van mijn data.
Echter recent heb ik een nieuwe switch moeten kopen en sindsdien is het gerommel begonnen.

Ik heb wisselend last (dus de ene keer werkt het prima en de andere keer niet) van het niet kunnen benaderen van mijn NAS (intern in het netwerk).
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen wat die switch er mee te maken heeft, maar dat is nu eenmaal het startpunt in de tijd.

Het betreft een NETgear switch.
Het niet kunnen benaderen komt voor op mijn iMac als Macbook.

De internetopstelling is als volgt:
Modem, router (airport express, doet niets draadloos), Netgeat switch, Airport extreme (voor de wifi, maak netwerk aan, in brugmodus).

De NAS staat ingesteld om zowel in AFP als SMB te voorzien. Ook in finder vind ik onder gedeeld de NAS, echter bij aanklikken krijg ik de volgende melding:

"er heeft zich een probleem voorgedaan bij de verbinding met de server "xxxxxxxx"
De server bestaat niet of is momenteel niet beschikbaar. Controleer de serveernaam of het IP-aders van de server, controleer de netwerkverbinding en probeer het vervolgens opnieuw.

Zoals je snapt een irritant probleem en omdat het de ene keer wel werkt en de andere niet lastig om de oorzaak te vinden.
Wie kan me verder helpen?

Dank!

heuvelb
Niet Aanwezig




Nieuw Lid
Aantal berichten: 11 | Lid sinds: 22-11-2010 | Geplaatst om: 11:23 - 18-06-2017
Hoi Bazzerd!

Het is lastig om van afstand een antwoord te geven op je situatie, maar er zijn een paar dingen waar ik aan denk bij jouw probleem:
Het zijn nogal wat apparaten in de lijn voordat a bij b komt. Daarnaast zijn veel van de genoemde apparaten in staat om zelf verkeer te regelen en ip-adressen uit te delen. Hier kan het snel mis gaan.
Kijk daarom eens na of alleen de apparaten waarvan je dat wil Dhcp aan hebben staan en de rest niet.
Ik verdenk je modem en eerst genoemde router hierbij.
Wat daarnaast kan helpen is je NAS een vast ip-adres geven is DSM. (Binnen het subnet waar je de andere machines ook gebruikt.

Hoop dat dit je op weg helpt!

Groeten, Bart


davidem
Niet Aanwezig




Een ware MacFreak!
MacFreak Donateur
Aantal berichten: 2118 | Lid sinds: 31-01-2003 | Geplaatst om: 14:00 - 18-06-2017
Ik zit met een kleine op schoot met krampjes, dus hou het kort  

- Je nas een vast ip adres geven buiten je dhcp range van je router.
- Is je nas met 1 of 2 netwerkkabels verbonden met je router? If 2: controleer dan bij 'Control Panel > Network > Network Interface ' dat de juiste failover mechanisme aanstaat. Niet alle routers ondersteunen bv Dynamic Link Aggregation of Adaptive Loadbalancing (2 switches voor nodig). Meest eenvoudige oplossing: active standby, werkt altijd.
- check of je auto-block aan hebt staan bij ' Control Panel > Security > Account en of je geblokkeerd bent. Het loont de moeite om je interne netwerk te whitelisten.




• iMac 27" • MacBook Pro • Macbook • Blackbook • iMac G5 • MacMini G4 • iMac G3 • Mac LC II • Mac SE • iPods, iPhones, iPad... Oh, and I've never switched...

MacFrankie
Niet Aanwezig




Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 10473 | Lid sinds: 09-02-2004 | Geplaatst om: 16:02 - 18-06-2017
Ik snap jouw netwerkopzet niet!

Wat is de toegevoegde waarde van jouw Airport Express in deze opstelling?

Haal om te beginnen de Airport Express eruit. Deze kun je later (zolder???) heel goed gebruiken. En je Netgear ethernet switch heb je waarschijnlijk niet meer nodig.

Sluit je Airport Extreme rechtstreeks aan op je modem. Sluit je NAS bekabeld aan op je Airport Extreme. Stel je Airport Extreme in als primaire router, dus geen brugmodus meer. Nu ben je klaar, en werkt alles als het goed is als een zonnetje!




Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!

bazzerd
Niet Aanwezig



Nieuw Lid
Aantal berichten: 6 | Lid sinds: 21-08-2011 | Geplaatst om: 20:09 - 18-06-2017
Beste Mensen,
Dank voor het meedenken. Nog steeds de oplossing niet gevonden...
@davidem: De NAS is met 2 LAN kabels verbonden en bij netwerkinterface staat alleen LAN1 en LAN2, alle andere opties zijn niet toegevoegd en dus ook niet gefonfigureerd. Autoblock is het ook niet, omdat ik soms wel in kan loggen.
@Macfrankie: de reden waarom het netwerk zo is opgebouwd is als volgt: de airport extreme staat midden in huis, en maakt alleen een draadloos netwerk aan, dan is er overal goede ontvangst. Als deze in de meterkast staat helaas niet.
De Airport express fungeert dus eigenlijk alleen als router (maakt ook geen draadloos netwerk aan), de switch verdeeld vervolgens het internet over alle kamers etc.

Nu heb ik net de airport extreme meteen na de modem gehangen waarbij LAN1 van de NAS meteen in de Airport extreme gaat, de tweede poort gaat naar de switch.
Het vervelende is nu dat de NAS dan wel werkt! Maar dat ik in de helft van het huis geen wifi heb.
Dat is natuurlijk ook op te lossen, maar eigenlijk wil ik gewoon dat het werkt zoals in mijn oorspronkelijke opstelling. Dat zou theoretisch gewoon mogelijk moeten zijn toch?

Wie heeft er nog ideeën?

Dank!

jaco123
Niet Aanwezig



MacFreak Verslaafde
Aantal berichten: 828 | Lid sinds: 20-09-2006 | Geplaatst om: 22:57 - 18-06-2017

 
Citaat: bazzerd om 20:09, 18-06-2017

@davidem: De NAS is met 2 LAN kabels verbonden en bij netwerkinterface staat alleen LAN1 en LAN2,


En in welk apparaat (of welke apparaten?) zitten deze 2 LAN-kabels in geprikt?

Netwerken werken alleen in een ster-architectuur, er mag in beginsel nooit een lus ontstaan (dan is het nl. niet zo duidelijk voor de apparatuur hoe de datastromen moeten lopen).
Met 2 kabels bouw je waarschijnlijk een netwerk-lus. Nu zijn er in diverse apparaten allerlei slimme truuks bedacht om zo'n lus te detecteren en uit te schakelen, maar dat kan dus ook fout gaan.

Haal eens 1 van de 2 kabels weg en kijk of je dan een stabiele situatie krijgt.

En vertel dan eens waarom je met 2 kabels aansluit (is dat voor bandbreedte, of voor beschikbaarheid?) en op welke apparatuur.

MacFrankie
Niet Aanwezig




Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 10473 | Lid sinds: 09-02-2004 | Geplaatst om: 23:30 - 18-06-2017

 
Citaat: bazzerd om 20:09, 18-06-2017

Nu heb ik net de airport extreme meteen na de modem gehangen waarbij LAN1 van de NAS meteen in de Airport extreme gaat, de tweede poort gaat naar de switch.

Waarom??? Heb je die switch nog nodig?


 
Citaat: bazzerd om 20:09, 18-06-2017

Het vervelende is nu dat de NAS dan wel werkt!

Het lijkt me totaal niet vervelend! Dat was toch het doel?


 
Citaat: bazzerd om 20:09, 18-06-2017

Dat is natuurlijk ook op te lossen, maar eigenlijk wil ik gewoon dat het werkt zoals in mijn oorspronkelijke opstelling.

Dat kan werken, maar niet als je de switch voor de Extreme aansluit. Blijkbaar stond hij niet geheel op bridge...


 
Citaat: bazzerd om 20:09, 18-06-2017

Wie heeft er nog ideeën?

Ik! Houd de Extreme in de meterkast, dat is je hoofdrouter, en zet de Express op de plek waar eerst de Extreme stond. Breid nu je netwerk uit met deze Express; de Airport utility doet dit vrijwel geheel automatisch.




Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!

MacFrankie
Niet Aanwezig




Een ware MacFreak!
Aantal berichten: 10473 | Lid sinds: 09-02-2004 | Geplaatst om: 19:33 - 20-06-2017
En, werkt het?




Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!

       

Spring naar onderwerp
« Ouder - Nieuwer »
Onderwerp met 1 pagina

MF-Forum v6.0.0 © 2001/2013 - MacFreak® Interactive Media