Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple Pay en iPads met Touch ID in iOS 8.1

003

Apple werkt natuurlijk verder aan iOS 8, en inmiddels hebben sommige ontwikkelaars iOS 8.1 al in handen. Natuurlijk wordt daar meteen gekeken of er nieuwe dingen in zitten, en die komen nu eenmaal vrij snel naar buiten.

Het eerste is een functie die al verwacht werd en dor Apple aangekondigd is, want in iOS 8.1 zit Apple Pay/. De instellingen daarvan zijn te vinden Instelligen > Passbook en hoe die er uitzien zie je hieronder:

Daarbij lijken de geruchten over iPads met Touch ID ook bevestigd te worden, want in de code is de volgende tekst gevonden:Kortom, de kans dat we binnenkort inderdaad iPads met Touch ID zullen zien ligt nu wel heel erg dicht bij honderd procent.

Even goed opletten met iOS 8 en iCloud Drive

014

Heb je iOS 8 op je iPhone, iPod touch of iPad staan en gebruik je iCloud Drive al, iets wat wij niet aanraden, dan moet je goed opletten als je jouw iDevice opnieuw wilt instellen, bijvoorbeeld als je het wilt verkopen of als je een probleem daarmee probeert op te lossen.

Daarbij hebben we het dus over het opnieuw instellen in Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel alle instellingen

Op MacRumors deed iemand dit (hier te lezen) en kwam er achter dat daarna alle iWork documenten van zijn iCloud Drive ook verdwenen waren.

Dus hierbij een waarschuwing, als je iCloud Drive gebruikt en je iDevice helemaal opnieuw wilt instellen dan lijkt het een goed idee om eerst je iWork documenten lokaal op te slaan èn er even een kopie van te maken op een andere lokatie (bijvoorbeeld je Desktop). Want als je Yosemite beta op je Mac hebt draaien en die synchroniseert met iCloud zal die ook al je iWork documenten op je Mac verwijderen.

Kennelijk zit er nog een stevige bug in iOS 8 in combinatie met iCloud Drive, we hopen dat Apple dit er zo snel mogelijk zal kunnen corrigeren, in ieder geval voordat Yosemite live gaat en er veel mensen iCloud Drive zullen gaan gebruiken.

iPhone 6 en 6 Plus de snelste smartphones

008

We hebben al veel nieuwsberichten geplaatst waarin te lezen is wat er allemaal goed is aan de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Zo kon je in de afgelopen week al op MacFreak lezen dat deze iPhones de beste camera's aan boord hebben, dat ze de beste LCD schermen hebben en dat ze veel sterker zijn dan hun voorgangers (met mogelijk een kanttekening daarbij).

Maar we hebben het nog niet over de benchmarks gehad, en die laten zien dat deze nieuwe iPhones bij bijna alle metingen de snelste zijn die op dit moment op de markt te krijgen zijn, we hadden eigenlijk niet anders van Apple verwacht.

Als eerste misschien wel de allerbelangrijkste benchmark van allemaal, hoe lang deze nieuwe iPhones het op één batterijlading uithouden. En ook daar worden we niet teleurgesteld.

AnandTech geeft Apple dan ook een compliment over wat ze hier bereikt hebben:


As one can see, it seems that Apple has managed to do something quite incredible with battery life. Normally an 1810 mAh battery with 3.82V nominal voltage would be quite a poor performer, but the iPhone 6 is a step above just about every other Android smartphone on the market. The iPhone 6 Plus also has a strong showing, although not quite delivering outrageous levels of battery life the way the Ascend Mate 2 does.

Hieronder kan je alle andere benchmarks zien.Bij de metingen van het videogedeelte zien we de nieuwe iPhones ook hoog scoren bij GFXBench, alleen bij 3DMark liggen de scores lager.Dat Apple met de nieuwe iPhones zo hoog scoort verbaasde ons niet, maar wat eigenlijk het meest opviel is dat de iPhone 5s in een aantal tests direct achter de iPhone 6 en 6 Plus staat. Met andere woorden, Apple's iPhone van vorig jaar is nog steeds sneller in een aantal tests dan waar de concurrentie in de tussentijd mee is gekomen.

iPhone 6 en 6 Plus nu ook bij ons (en nog 20 landen)

006

Het zal de doelgroep ongetwijfeld niet ontgaan zijn, vanaf vandaag is de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus te koop in de Lage Landen. Dat betekent natuurlijk rijen bij de Apple Stores in Amsterdam, Haarlem en Den Haag, en we gaan ervan uit dat het in België ook lekker druk was. Van die laatste hebben we geen beeld, maar van de rij in Den Haag hebben we wel een filmpje gevonden:

(met dank aan iCulture, waar dit filmpje vandaan komt).

Kennelijk laten mensen zich voorlopig niet afschrikken door het 'bendgate'-gedoe, en gaan de iPhones nog steeds als warme broodjes over de toonbank.

Het is trouwens niet alleen in België en Nederland dat de iPhone vandaag in de verkoop gaat, hieronder vind je de hele lijst.

Binnen Europa

• België
• Denemarken
• Finland
• Ierland
• Isle of Man
• Italië
• Liechtenstein
• Luxemburg
• Nederland
• Noorwegen
• Oostenrijk
• Portugal
• Rusland
• Spanje
• Turkije
• Zweden
• Zwitserland

Buiten Europa

• Nieuw-Zeeland
• Saoedie-Arabië
• Taiwan
• Verenigde Arabische Emiraten

Update: iOS 8.0.2 is uit

022

Apple bracht iOS 8.0.1 eergisteren uit, maar een klein percentage van de gebruikers die al een iPhone 6 of 6 Plus hebben bleken daar problemen mee te hebben. Die problemen waren zo serieus, onder andere niet meer kunnen bellen, dat Apple die update meteen weer terugtrok.

Een dag later komt Apple al met een nieuwe update, en staat iOS 8.0.2 al voor ons klaar. Kennelijk was het probleem in iOS 8.0.1 er eentje dat relatief snel opgelost kon worden.

Hieronder zie je de opsomming van Apple zelf. Dat zijn exact dezelfde als eerder voor 8.0.1, alleen het eerste punt is nieuw.Omdat de link in het plaatje hierboven niet klikbaar is, hierbij een klikbare versie: http://support.apple.com/kb/HT1222

We hopen, en nemen aan, dat Apple dit keer exact doorheeft wat er met de vorige update fout is gegaan, en dat deze update dan ook geen problemen meer veroorzaakt.

De kwaliteitsmanager die verantwoordelijk zou zijn voor deze update heeft daardoor inmiddels zijn 'eigen' artikel op Bloomberg gekregen, we vragen ons af of hij daar blij mee zal zijn. Hij blijkt ook nog eens degene te zijn die indertijd verantwoordelijk was voor Apple's Kaarten-app in iOS 6, dus hij lijkt op zijn minst niet zoveel geluk te hebben.

Dat artikel van Bloomberg legt ook uit hoe het proces binnen Apple werkt, en dat het onder andere de cultuur van geheimhouding is die ervoor zorgt dat het team dat moet testen of een update ook op alle devices goed werkt pas aan het eind van het proces zit. Misschien dat ze bij Apple zich moeten realiseren dat de geheimhouding na de .0 update veel minder belangrijk is?

Het blijkt trouwens dat maar 40.000 iPhone 6 en iPhone 6 Plus last hebben gehad van deze bug, en Apple heeft het gelukkig allemaal wel snel verholpen. Dus eind goed, al goed?

Apple Stores ruilen sommige gebogen iPhones in

003

Terwijl het gedoe over sommige iPhone 6 Plus die bij gebruikers gebogen zijn inmiddels enorme vormen aanneemt, zo heeft het bijvoorbeeld al de bijnaam 'bendgate' meegekregen, is op TheNextWeb te lezen dat in Apple Stores sommige gebogen iPhones teruggenomen worden.

Daarbij wordt er eerst een visuele inspectie uitgevoerd, waarschijnlijk om te kijken of er andere beschadigingen zijn die zouden kunnen duiden op verwijtbaar gedrag. Als er niets te zien is dat de gebruiker verweten kan worden krijg je een vervangende iPhone 6 of 6 Plus, in andere gevallen zal je zelf voor de reparatie moeten betalen.

In de twee video's hieronder kan je zien hoeveel kracht er nodig is om een iPhone 6 Plus, een iPhone 6, een HTC One M8, een Moto X en een Nokia telefoon te buigen.Camera iPhone 6 en 6 Plus is de beste van allemaal

002

Tijdens keynotes, en ook daarna, is Apple erg goed in het herhalen van hoe goed hun nieuwe product wel niet is. Die gewoonte is er el heel erg lang, in dit YouTube filmpje zie je bijvoorbeeld hoe vaak Steve Jobs in één keynote superlatieven wist te gebruiken, en het indrukwekkend.

Maar bij de iPhone 6 en 6 Plus lijkt er weinig overdreven aan, want in allerlei testen komen die er als allerbeste uit.

Eén van dingen die Apple duidelijk begrepen heeft is hoe belangrijk de kwaliteit is van de camera in hun iPhones, en dat is dan ook iets wat altijd tijdens de keynote voorbij komt. Zelfs tijdens deze keynote, waar relatief weinig aan bod kwam omdat er tijd voor de Apple Watch over moest blijven, hoorden we vooral veel over hoe de camera weer verbeterd was.

Maar wat hebben we aan Focus Pixels en Fase Detection Autofocus en wat betekenen next-generation tone mapping en advanced noise reduction voor ons in de praktijk?

Het betekent dat als je een iPhone 6 of een 6 Plus in handen hebt dat je dan de beste camera hebt die op dit moment op een smartphone voorhanden is. Dat roepen we niet zomaar, dat is de conclusie van de DxO, de makers van één van de beste programma’s voor RAW verwerking voor de Mac: DxO Optics Pro.

In hun test krijgen zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus allebei de hoogste score van 82, en wat erbij geschreven wordt liegt er ook niet om:


From our industry-standard series of tests both in the lab and real world use, the iPhone 6 and 6 Plus perform very similarly. They have very good, generally reliable auto-exposure in a wide range of lighting conditions and they have both fast and accurate autofocus. Output from the 8-Mpix stills improves the high level of detail in both outdoor and indoor lighting. In low light, noise reduction is handled well with images revealing fine-grained luminance noise and little of the distracting color (chroma) noise.

De titel van de test is trouwens nog enthousiaster: "Bigger and better. Apple set gold standard for smartphone image quality."

In de test viel ons trouwens wel iets op wat we niet verwacht hadden, de iPhone 6 Plus heeft last van video artefacten en volgens DxO ligt dat aan de optische image stabilisatie.


The main differences between the 2 cameras come from the OIS present in the iPhone 6 Plus. On one hand, the OIS helps to increase still images exposure time in low light, leading to better noise performance. Ghosting on HDR images also seems smaller with the iPhone 6 Plus, probably helped by the OIS that ensure a good registration between images. On the other hand, we have observed a video stabilization artifact, on the iPhone 6 Plus, most likely linked to the OIS control that lead to a video stabilization score slightly lower for the iPhone 6 Plus than for the iPhone 6.


Dat is ook meteen de reden dat de iPhone 6 iets hoger scoort voor video.We nemen aan, en hopen, dat Apple dit in een toekomstige software update nog kan corrigeren. Het zou jammer zijn als juist het model met optische image stabilisatie minder zou presteren, want dat is eigenlijk de wereld op zijn kop.

Hieronder kan je in één oogopslag zien welke smartphones tot nu toe het beste kwamen uit de testen van DxO.iOS 8.0.1 was uit, maar meteen weer teruggetrokken (Upd.)

054

Apple heeft vandaag iOS 8.0.1 uitgebracht, maar de update kort daarna weer van de servers gehaald, want die leek meer problemen te veroorzaken dan op te lossen.

De update zorgde ervoor dat de HealthKit bug werd opgelost, problemen met het invoeren van wachtwoorden met zelf geïnstalleerde toetsenborden werden opgelost, apps die niet bij de Foto Bibliotheek konden zouden nu wel toegang krijgen, Reachability op de iPhone 6 en 6 Plus was verbeterd, een bug waardoor Safari soms geen foto's meer kon up- of downloaden werd verholpen en nog een aantal kleine bugs werden opgelost.

Maar al snel bleek dat deze update meer problemen veroorzaakte dan dat die oploste, waarbij het probleem dat mensen plotseling helemaal geen verbinding met hun telefonie-provider konden krijgen wel héél erg vervelend was. Want dan heb je plotseling geen iPhone meer, maar eigenlijk een iPod touch.

En dat was niet het enige, veel mensen klaagden ook dat Touch ID niet meer werkte.

Apple heeft de update inmiddels teruggetrokken en laten weten dat ze hard bezig zijn met te zoeken naar de oorzaak van de problemen ("We are actively investigating these reports ... In the meantime we have pulled back the iOS 8.0.1 update.").

Daarbij laat Apple op dit moment de mensen die 8.0.1 al op hun iPhone hadden staan in de kou staan. Gelukkig is hier op iMore een handleiding te vinden die je waarschijnlijk uit de nood kan helpen.

Update: Apple heeft inmiddels een support-pagina op het web gezet waaruit blijkt dat het probleem van signaalverlies bij de telecom-provider alleen gebruikers van een iPhone 6 of 6 Plus raakt. Ze geven op die pagina een oplossing, en beloven ook meteen dat er in de komende een 8.0.2 update zal komen die dit probleem helemaal oplost.

met dank aan forumlid 'mikes', die al eerste meldde dat iOS 8.0.1 uit was, en forumlid 'odo' die meldde dat Apple de update al weer teruggetrokken had.

De iPhone 6 en 6 Plus sterkste iPhones ooit

026

Terwijl het erop lijkt dat er op het internet pogingen gedaan worden om een hype te creëren door overdreven moeilijk te doen over het feit dat je een iPhone 6 kan buigen als je daar maar lang genoeg druk op uitoefent, deden de mensen van verzekeraar SquareTrade uitgebreide testen om te zien hoe sterk de nieuwe iPhones precies zijn.

En met de resultaten zullen ze in Cupertino erg blij zijn, want volgens SquareTrade zijn de iPhone 6 en de 6 Plus de sterkste iPhones tot nu toe, waarbij de Samsung's Galaxy S5 verslagen werd, die hield tot nu toe de titel "the most durable phone with a screen larger than five inches".

Opvallend, want de Samsung Galaxy S5 heeft juist als unique selling point dat die waterproof is. Maar dat is meteen ook één van de meest opvallende dingen uit deze test, beide iPhones overleefden 10 seconden onder water. Jammer genoeg wordt er alleen gemeld dat er niet meteen schade aan de iPhones was, we hadden graag geweten hoe die er later aan toe waren.

De iPhone 6 verdiende een 'medium risk' score van 4, de iPhone 6 Plus kreeg een 5. Eerder kreeg de iPhone 5s een 5 en de Galaxy S5 een 6,5. Een lager cijfer betekent een betere score in deze test, dus goed nieuws voor de iPhone.

Hieronder kan je zien hoe de tests door SquareTrade uitgevoerd worden.

Kortom, niet te lang erop gaan zitten, en met een beetje geluk kan je héél erg lang van je nieuwe iPhone 6 genieten!

De nieuwe iPhone 6 commercials

004

Tijdens de keynote van het event op 9 september kregen we al twee commercials te zien van de iPhone 6 en 6 Plus met de stemmen van zanger/acteur Justin Timberlake en comedian/talk show host Jimmy Fallon.

Inmiddels heeft Apple al weer twee nieuwe commercials uitgebracht, ook weer met de stemmen van hetzelfde duo, en die kan je hieronder zien.

Omdat we nu net zagen dat we die eerste twee uit de keynote nooit een eigen nieuwsbericht hebben gegeven, hebben we die hieronder ook meteen erbij gezet.

Mocht je niet snappen waar die eerste over gaat, ze spelen hier de opening-scène uit de klassieke film "2001: A Space Odyssey" van Stanley Kubrick na, inclusief de bijbehorende muziek ("Also sprach Zarathustra" van Richard Strauss). Mocht je die film nog nooit gezien hebben, helemaal onderaan hebben we de eerste anderhalve minuut van die film er ook bij gezet.