Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Vijf redenen om nog even met iOS 8 te wachten

020

Morgen is het zover en komt iOS 8 uit, en van een site als MacFreak verwacht je waarschijnlijk dat we daar heel enthousiast over zijn. Dat zijn we inderdaad over alle prachtige nieuwe functies die in deze versie van iOS zitten, en toch raden we iedereen aan op zijn minst even na te denken voordat je iOS 8 op je iPhone, iPod touch of iPad zet.

Hier vijf redenen waarom we dit advies geven:

1. Batterijtijd

De beta-versies waren al snel lekker stabiel, maar wat betreft de batterijtijd hadden we het allemaal graag beter gezien, en dat was bij de Golden Mater ook nog steeds het geval. Want met testen op een iPhone 4s, 5 en 5s haalden we zelden een hele dag, ook als die niet intensief gebruikt werden.

Misschien dat iOS 8 al helemaal geoptimaliseerd is voor de iPhone 6 en 6 Plus, maar het allerbelangrijkst is voor ons hoe lang we met een iPhone kunnen werken zonder hem steeds op te moeten laden.

We hopen dat Apple daarvoor zorgt in iOS 8.0.1, maar hadden graag gezien dat het in iOS 8 al goed geregeld was.

2. Wi-Fi verbinding die wegvalt

Lastig probleempje dat we in iOS 7 niet zagen en in de GM van iOS 8 ook nog steeds blijkt te bestaan: we verliezen steeds het ons Wi-Fi signaal. Lastig, en mogelijk ook duur, als je veel meer data via je provider consumeert.

3. De oriëntatie klopt niet altijd

In iOS 7 nergens last van, maar in iOS 8 gebeurt het vaak dat onze iPhones even niet meer wisten wat boven of onder was. Komt uiteindelijk wel weer goed, maar lastig als je haast hebt.

4. Instabiliteit van apps

Geen fout van Apple, maar bij iedere grote update van iOS zijn er altijd een aantal apps die helemaal niet zullen werken of die last hebben van bugs. Als je daar maling aan hebt dan is dat natuurlijk geen probleem.

5. Kleine bugs

We kwamen in de GM nog steeds een paar bugs tegen, zoals notificaties die bovenaan verschenen maar niet vanzelf verdwenen, maar alleen als we op de Home-knop klikten, het nieuwe toetsenbord schermt soms essentiële gedeeltes van de interface af en de automatische tekstcorrectie was vaak minder goed dan in iOS 7.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat Apple deze problemen allemaal nog in de finale versie heeft weten te corrigeren (we hebben ze gemeld). Mocht je niet zo avontuurlijk zijn, maar vooral een goed werkende iPhone willen hebben, dan raden we in ieder geval aan om eerst even de kat uit de boom te kijken.

Op 26 september de iPhone 6 bij ons te bestellen

011

Apple heeft bekend gemaakt dat er op 26 september 17 landen bij komen waar beide modellen van de iPhone 6 te koop zullen zijn, en zowel Nederland als België zitten daar bij.

Wanneer de iPhone ook in de winkel bij ons te koop zal zijn is nog niet bekend, maar als we zien hoe ontzettend veel iPhones in de V.S. in de voorverkoop zijn besteld lijkt het slim om er vroeg bij te zijn op 26 september als je er ook eentje wilt.

Of even wachten en dan in de rij gaan staan bij één van de Apple Stores, bijvoorbeeld die in Amsterdam, Haarlem of Den Haag als deze iPhone wat later in die Stores te koop zal zijn.

De hele rij van landen waar de iPhone 6 en 6 Plus besteld kunnen worden op 26 is als volgt:


• België
• Denemarken
• Finland
• Ierland
• Italië
• Luxemburg
• Nederland
• Nieuw Zeeland
• Noorwegen
• Oostenrijk
• Portugal
• Rusland
• Spanje
• Taiwan
• Turkije
• Zweden
• Zwitserland


En als je in de Verenigde Arabische Emiraten zit zal je nog een dag extra geduld moeten hebben, want daar kan je de iPhone 6 en de 6 Plus op 27 september bestellen.

Pre-orders iPhone 6 vestigen nieuw record (Upd.)

007

Net na middernacht in de nacht van donderdag naar vrijdag konden mensen in de V.S. een iPhone 6 of 6 Plus bestellen, en dat hebben ze massaal gedaan. Zo massaal dat er voor de meeste mensen geen doorkomen aan was, en dat de mensen die het wel is gelukt met z'n allen een nieuw record gevestigd hebben, laat Apple weten.

De iPhone 5s vestigde bij het uitkomen al een nieuw record, en de modellen van de iPhone 6 hebben dat record dus alweer verbroken.

Daarbij is het vooral de grotere, en duurdere, iPhone 6 Plus die als warme broodjes over de toonbank gaat, dus het ziet er naar uit dat Apple weer een enorm succesnummer in handen heeft.

Als je het nu nog lukt om in de V.S. een iPhone bij Apple te bestellen dan moet je bij sommige modellen, zoals de 64 GB iPhone 6 Plus, al op meerdere weken wachttijd rekenen.

Het was trouwens niet alleen Apple waarbij de site overbelast raakte, ook provider Sprint had er last van en die site liet vaak de melding "We’ll be back" zien. En bij T-Mobile in de V.S. kreeg je de melding "Due to high demand, your Apple product may not be available for immediate shipping. Once we are able to complete your order, you will receive a notification when your product is shipped."

Apple reageerde op dit alles met de volgende simpele mededeling:


Response to iPhone 6 and iPhone 6 Plus has been incredible, with a record number of preorders overnight.

Update: Apple heeft een persbericht over dit nieuwe record verstuurd, dat is hieronder in zijn geheel te lezen.


Apple maakt recordaantal van ruim vier miljoen bestellingen voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus binnen 24 uur bekend

Vanaf vrijdag 26 september verkrijgbaar in nog eens ruim twintig landen

CUPERTINO, 15 september 2014 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat er op de eerste dag van de voorverkoop een recordaantal bestellingen is geplaatst voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus, die samen de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone vormen. In de eerste 24 uur alleen al zijn er meer dan vier miljoen nieuwe iPhones besteld. De eerste iPhones worden aanstaande vrijdag geleverd en de meeste klanten kunnen hun bestelde iPhone nog in september verwachten, maar doordat de vraag groter is dan het aanbod, zullen sommigen geduld moeten hebben tot oktober. Extra voorraad van iPhone 6 en iPhone 6 Plus is beschikbaar voor directe verkoop in de Apple Store op vrijdag 19 september vanaf 8.00 uur 's ochtends plaatselijke tijd. Klanten kunnen het beste vroeg komen of alvast een bestelling plaatsen bij de Apple Online Store (www.apple.com/nl). Ze kunnen hun bestelling dan in de Store ophalen of ze ontvangen een geschatte leverdatum. Beide modellen zijn vanaf vrijdag ook verkrijgbaar bij AT&T, Sprint, T-Mobile, Verizon Wireless, overige providers en bepaalde erkende Apple resellers.

"iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn op alle fronten beter. We zijn dan ook ontzettend blij dat onze klanten er helemaal weg van zijn, net als wij", aldus Tim Cook, CEO van Apple. "Met de voorverkoop van iPhone 6 en iPhone 6 Plus heeft Apple een nieuw record gevestigd. We tellen de uren af tot vrijdag, wanneer de eerste klanten onze beste iPhones tot nu toe in handen krijgen."

Vanaf vrijdag 19 september zijn iPhone 6 en iPhone 6 Plus verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Japan, Puerto Rico, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. En vanaf vrijdag 26 september komen daar nog eens ruim twintig landen bij, waaronder België, Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, het eiland Man, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Qatar, Rusland, Saoedi-Arabië, Spanje, Taiwan, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Zweden en Zwitserland.

iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone. Het gaat om twee nieuwe modellen met een schitterend 4,7-inch en 5,5-inch Retina HD-display en allerlei innovatieve technologie in een compleet nieuw, ongelofelijk dun en naadloos ontwerp, dat nog steeds goed in de hand ligt en eenvoudig in het gebruik is. Beide modellen zijn op alle fronten beter. Ze zijn onder andere voorzien van de door Apple ontwikkelde A8-chip met een 64-bits architectuur van desktopklasse van de tweede generatie die zorgt voor optimale prestaties en een efficiënt energieverbruik; een geavanceerde iSight-camera en FaceTime HD-camera; supersnel mobiel internet; en Apple Pay om met één vinger snel en veilig te kunnen betalen.*

De nieuwe iPhones worden geleverd met iOS 8, de grootste release sinds de introductie van de App Store. Dankzij de nieuwe voorzieningen voor Berichten en Foto's, de voorspellende typfunctie voor het QuickType-toetsenbord van Apple en Delen met gezin is iOS 8 nog eenvoudiger, sneller en intuïtiever geworden. Bovendien bevat iOS 8 de nieuwe Gezondheid-app, waarin gegevens over je fysieke gesteldheid en fitnessgegevens overzichtelijk worden weergegeven, en iCloud Drive, waarmee je bestanden kunt bewaren en overal kunt bekijken.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Elke klant die zijn iPhone 6 of iPhone 6 Plus bij een Apple Store koopt, kan gebruikmaken van de gratis persoonlijke configuratieservice voor bijvoorbeeld het instellen van een e-mailaccount of het downloaden van nieuwe apps uit de App Store. Zo is hun nieuwe iPhone direct gebruiksklaar als ze de Store verlaten.

Phone 6 is verkrijgbaar in goud, zilver of spacegrijs. De adviesprijs in Nederland is € 699 (€ 577,69 excl. btw) voor het 16-GB model, € 799 (€ 660,33 excl. btw) voor het 64-GB model en € 899 (€ 742,98 excl. btw) voor het nieuwe 128-GB model.
iPhone 6 Plus is verkrijgbaar in goud, zilver of spacegrijs. De adviesprijs in Nederland is € 799 (€ 660,33 excl. btw) voor het 16-GB model, € 899 (€ 742,98 excl. btw) voor het 64-GB model en € 999 (€ 825,62 excl. btw) voor het nieuwe 128-GB model. iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn verkrijgbaar via de Apple Online Store, de Apple Retail Store, bepaalde providers en bepaalde erkende Apple resellers.

* Apple Pay zal vanaf oktober dit jaar in de VS verkrijgbaar zijn voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus als gratis software-update voor iOS 8.
** Alleen voor klanten die aan de voorwaarden voldoen. Neem contact op met je provider voor meer informatie.

iOS 8 vanaf 17 september beschikbaar

002

Tussen al het nieuws dat Apple afgelopen dinsdag naar buiten bracht zouden we bijna vergeten dat het tijdens het event ook nog over iOS 8 ging. En, nog veel belangrijker, dat werd aangekondigd dat deze nieuwe versie van iOS op 17 september al beschikbaar zal zijn.

iOS 8 is natuurlijk weer, daar zijn we inmiddels aan gewend geraakt, een gratis download, en werkt op de volgende iDevices: iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch (vijfde generatie), iPad 2, iPad met Retina-display, iPad Air, iPad mini en iPad mini met Retina-display.

Hieronder de tekst van het persbericht dat Apple over deze release heeft verstuurd:


iOS 8 vanaf 17 september beschikbaar

Met nieuwe voorzieningen voor Berichten en Foto's, het QuickType-toetsenbord, extra uitbreidingsmogelijkheden, iCloud Drive en de nieuwe Gezondheid-app

CUPERTINO, 9 september 2014 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat iOS 8, de grootste release sinds de introductie van de App Store, vanaf woensdag 17 september gratis kan worden gedownload naar iPhone, iPad en iPod touch. Dankzij de nieuwe voorzieningen voor Berichten en Foto's, de voorspellende typfunctie voor het QuickType-toetsenbord en Delen met gezin is iOS 8 nog eenvoudiger, sneller en intuïtiever geworden. Bovendien bevat iOS 8 de nieuwe Gezondheid-app, waarin gegevens over je fysieke gesteldheid en fitnessgegevens overzichtelijk worden weergegeven, en iCloud Drive, waarmee je bestanden kunt bewaren en overal kunt bekijken. Met de meer dan 4000 nieuwe API's in iOS 8 kunnen ontwikkelaars hun apps verder uitbreiden en nog gebruiksvriendelijker maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de enorme uitbreidingsmogelijkheden en robuuste frameworks zoals HealthKit en HomeKit.

"We kunnen niet wachten tot al die honderden miljoenen mensen aan de slag kunnen met iOS 8 en de geweldige voorzieningen waarmee ze hun iPhone, iPad of iPod touch voor allerlei nieuwe dingen kunnen gaan gebruiken", aldus Craig Federighi, senior vice president Software Engineering van Apple. "iOS 8 is een paradijs voor ontwikkelaars waarin ze onbelemmerd de geweldigste nieuwe apps kunnen maken."

Met Berichten in iOS 8 krijgen gesprekken een nieuwe dimensie. Door één keer te tikken verstuur je een gesproken bericht, foto of video. Gebruikers kunnen ook meerdere foto's of video's tegelijkertijd versturen en alle bestanden die binnen een gesprek zijn uitgewisseld op één plek bekijken. Bij groepsberichten kun je contacten toevoegen en verwijderen en kun je er bovendien voor kiezen de functie 'Niet storen' in te schakelen of een gesprek te verlaten. En je kunt je gesprekspartners voor een uur, een dag of nog langer laten weten waar je momenteel bent door je huidige locatie te delen.

De Foto's-app in iOS 8 zit boordevol krachtige bewerkingstools. Foto's zet je kiekjes automatisch recht en met de slimme bewerkingstools kun je het licht en de kleur met een snelle veegbeweging aanpassen. Voor wie meer wil, zijn er speciale tools om de belichting, de helderheid, het contrast, de schaduwen en nog veel meer te bewerken. Ontwikkelaars kunnen via PhotoKit het robuuste framework van de ingebouwde Foto's-app benutten en dankzij de uitbreidings-API's kunnen ze hun eigen filters en bewerkingstools beschikbaar stellen in de Foto's-app.

De nieuwe voorspellende typfunctie voor het QuickType-toetsenbord van Apple is slimmer en persoonlijker en houdt bovendien rekening met de context, zoals wie de ontvanger van het berichtje is en in welke app je typt. QuickType begrijpt jouw manier van communiceren en stelt veelgebruikte zinsneden voor, zodat je met een paar tikjes een hele zin kunt typen. Alles wat het QuickType-toetsenbord oppikt van jouw manier van communiceren blijft privé: gegevens worden gecodeerd op het apparaat en niet naar de cloud gestuurd. Gebruikers kunnen voortaan ook kiezen voor toetsenborden van andere ontwikkelaars, bijvoorbeeld met een andere indeling en invoermethode die overal in het systeem kunnen worden gebruikt.

De nieuwe Gezondheid-app verzamelt alle gegevens van de verschillende gezondheidsapps en fitnessapparaten die je gebruikt, zodat je in één oogopslag kunt zien hoe het met je gezondheid gesteld is. Met de HealthKit-API's kunnen ontwikkelaars gezondheids- en fitnessapps onderling gegevens laten uitwisselen. Je kunt instellen dat elke app specifieke gegevens van een andere app mag gebruiken voor een nog uitgebreider overzicht van je fysieke gesteldheid en je workouts. Gebruikers kunnen hun eigen fitnessprestaties meten en bijhouden met behulp van apps als MyFitnessPal, RunKeeper en Strava. Daarnaast kunnen ze instellen dat bepaalde gegevens via apps als Mayo Clinic of MyChart van Epic met hun behandelend arts worden gedeeld. Een aantal gerenommeerde ziekenhuizen, waaronder Duke Medicine en Stanford Children's Health, omarmen deze nieuwe technologie.

Met HomeKit kun je de elektronica in huis, waaronder de verlichting, verwarming, sloten en garagedeur, veilig en naadloos bedienen vanaf je iOS-apparaat. HomeKit biedt een algemeen protocol en daarmee een veilige manier om apparaten te koppelen en afzonderlijke apparaten of groepen apparaten thuis eenvoudig te bedienen. Dankzij de integratie met Siri kun je bijvoorbeeld "Good morning" zeggen om de verlichting en verwarming in bepaalde kamers aan te laten gaan en de garagedeur vast te laten openen.

Delen met gezin in iOS 8 is een handige manier om contact te houden en plezier te hebben van elkaars aankopen. Met deze functie blijft iedereen automatisch van elkaar op de hoogte. Zo wordt een gedeelde fotostream of agenda aangemaakt en kun je instellen dat gezinsleden elkaars locatie kunnen zien. Gezinsleden kunnen voortaan elkaars (in aanmerking komende) iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen bekijken en downloaden. Maximaal zes gezinsleden kunnen met hun eigen Apple ID van deze functie gebruikmaken. Ouders kunnen een Apple ID voor hun kinderen aanmaken. Deze bevat een optie voor ouderlijke toestemming voor de aanschaf van materiaal.

Met iCloud Drive kunnen gebruikers uiteenlopende documenten op een veilige manier bewaren, openen en bewerken. De wijzigingen die je op het ene apparaat doorvoert, worden automatisch op al je apparaten doorgevoerd, of het nu een iOS-apparaat, een Mac of een Windows-pc is. Ook worden ze op www.icloud.com doorgevoerd. iCloud Drive zorgt er bovendien voor dat apps op een geheel nieuwe manier met elkaar samenwerken, doordat apps toegang tot elkaars gegevens krijgen en je een bestand in verschillende apps kunt bewerken.

Dankzij de continuïteitsvoorzieningen in iOS 8 en OS X Yosemite werken je Mac en iOS-apparaten voorbeeldig samen. Als je iPhone of iPad in de buurt van je Mac ligt, kun je met Handoff een activiteit op het ene apparaat starten en die als het ware doorgeven aan het andere apparaat. Met Instant Hotspot is het instellen van je iPhone als hotspot net zo eenvoudig als verbinding maken met een wifinetwerk. De sms- en mms-berichten die tot voor kort alleen op je iPhone zichtbaar waren, verschijnen nu op al je apparaten in de Berichten-app. Je kunt zelfs rechtstreeks vanaf je Mac sms- en mms-berichten versturen en met je iPhone bellen terwijl je je Mac als speakerphone gebruikt.*

Andere iOS 8-functies zijn:
• uitgebreide beveiligings- en beheervoorzieningen voor het bedrijfsleven met nieuwe productiviteitsvoorzieningen, waaronder uitgebreidere gegevensbeveiliging voor de voornaamste ingebouwde apps en ondersteuning voor configureerbare meldingen van berichtreeksen in Mail. Gebruikers worden beter geïnformeerd over de manier waarop hun apparaat is geconfigureerd en beheerd, waarmee wordt voortgebouwd op het nieuwe mobilisatiemodel in de IT-wereld;
• verbeteringen op het gebied van design die voortborduren op de schitterende interface van iOS 7, met interactieve meldingen, snel toegang tot de voornaamste contactpersonen, slimme suggesties, de optie om snel tussen je inbox en concepten in Mail te schakelen; en
• de mogelijkheid om met Spotlight niet alleen op je apparaat, maar ook in artikelen op Wikipedia naar plaatsen in de buurt en in nieuwsartikelen te zoeken.

De iOS 8 SDK bevat 4000 nieuwe API's waarmee ontwikkelaars een geheel nieuw kaliber apps kunnen ontwikkelen. De aanzienlijke iOS-uitbreidingen in deze SDK omvatten onder andere nieuwe deelopties, widgets, aangepaste acties en API's voor documenten. Met Touch ID-API's kunnen ontwikkelaars appgebruikers veilig laten inloggen bij een app. Gamen wordt in iOS 8 nog beter dankzij Metal, een nieuwe grafische technologie waarmee game-ontwikkelaars hun 3D-consolegames beschikbaar kunnen stellen voor mobiele apparaten. iOS 8 bevat CloudKit, een uitgebreide en schaalbare backendoplossing die ervoor zorgt dat ontwikkelaars geen servercode meer hoeven te programmeren of servers hoeven te beheren. Met het snelle, moderne en interactieve Swift beschikken ontwikkelaars over een krachtige, geavanceerde programmeertaal voor iOS en OS X waarmee ze veiliger en betrouwbaarder kunnen programmeren.

Gebruikers van iPhone, iPad en iPod touch hebben toegang tot de revolutionaire App Store, die in 155 landen toegang biedt tot meer dan 1,3 miljoen apps. De App Store trekt wekelijks meer dan 300 miljoen bezoekers.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Gebruikers kunnen iOS 8 vanaf woensdag 17 september gratis downloaden naar hun iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod touch (vijfde generatie), iPad 2, iPad met Retina-display, iPad Air, iPad mini en iPad mini met Retina-display. Gebruikers krijgen 5 GB gratis opslagruimte in iCloud. Voor 20 GB betaal je € 0,99 per maand, voor 200 GB € 3,99 per maand, voor 500 GB € 9,99 per maand en voor 1 TB € 19,99 per maand. De continuïteitsvoorzieningen en iCloud Drive zijn beschikbaar op Macs met OS X Yosemite. In oktober kunnen gebruikers de continuïteitsvoorziening voor sms als gratis iOS 8-update downloaden en wordt de bètaversie van iCloud-fotobibliotheek gelanceerd. Bovendien kunnen gebruikers in de Verenigde Staten met een iPhone 6 of iPhone 6 Plus tegen die tijd gratis Apple Pay downloaden. Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige functies en voorzieningen zijn niet in alle talen of regio's beschikbaar.

* Neem voor informatie over hotspots contact op met je provider; voor mobiel gebruik kunnen kosten in rekening worden gebracht.

Twee nieuwe iPhones: iPhone 6 en iPhone 6 Plus

026

Het heeft even geduurd, maar ook Apple is om: beide nieuwe iPhones zijn groter dan de huidige modellen. De afmetingen zijn precies zoals eerder in de geruchten voorbij kwam, de iPhone 6 heeft een 4,7 inch scherm, het display van de iPhone 6 Plus is maar liefst 5,5 inch. Dus ook Apple maakt nu een zogenaamde phablet.

Beide modellen hebben nu ook een model met 128 GB opslag, waarbij het model met 32 GB opvallend genoeg verdwenen is. Deze modellen zullen in de V.S., Australië, Canada, Frankrijk, Duisland, Hong Kong, Japan, Puerto Rico, Singapore en het Verenigd Koninkrijk vanaf vrijdag 19 september te koop zijn, meestal zijn wij een week later aan de beurt.

Zowel de iPhone 6 als de 6 Plus zijn dunner dan de iPhone 5s, 6,9 mm voor de iPhone 6 en 7,1 mm voor de iPhone 6 Plus (de iPhone 5s is 7,6 mm dik). daarbij steekt de ring rond de camera trouwens wel iets uit, maar het geheel komt toch erg dun over.

De schermen hebben een kleine ronding langs de randen, en de iPhone 6 heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels (326 pixels per inch), de iPhone 6 Plus haalt met zijn 1920 bij 1080 pixels maar liefst 401 ppi. Apple zelf noemt deze schermen Retina HD. Geen van beide modellen heeft een saffieren scherm, Apple heeft het over "ion-strengthened glass".

Beide iPhones hebben een 64 bits A8 processor, en die is 13 procent kleiner en 25 procent sneller dan de A7 van de vorige generatie. De grafische prestaties zouden trouwens maar liefst 50 procent sneller moeten zijn volgens Apple. En de A8 zou maar liefst 50 procent minder energie verbruiken, betere prestaties met minder energieverbruik is natuurlijk altijd welkom.

Allebei de nieuwe iPhones hebben een 8 megapixel iSight camera met een True Tone flitser, 1,5 micron pixels, f/2.2 lensopening en een helemaal nieuwe sensor. Daardoor zouden foto’s er nog mooier uit moeten zien en zouden ze nog beter moeten presteren bij weinig licht. Verder hebben ze allebei phase-detection autofocus, waardoor de autofocus nog sneller en preciezer zou moeten werken. De iPhone 6 heeft digital beeldstabilisatie, de iPhone 6 Plus heeft optische beeldstabilisatie.

Beide modellen ondersteunen ook het nieuwe Apple Pay, een erg veilige en makkelijke manier van betalen, maar dat systeem is voorlopig alleen nog maar klaar voor de V.S. Wanneer, en of, wij dat in de Lage Landen zullen gaan zien is nog niet bekend, maar Tim Cook zei er wel bij dat Apple al kijkt naar de mogelijkheden in andere landen.

De prijzen voor een iPhone simlockvrij zonder abonnement zijn als volgt:


• iPhone 6 4,7 inch 16 GB: € 699
• iPhone 6 4,7 inch 64 GB: € 799
• iPhone 6 4,7 inch 128 GB: € 899
• iPhone 6 Plus 5,5 inch 16 GB: € 799
• iPhone 6 Plus 5,5 inch 64 GB: € 899
• iPhone 6 Plus 5,5 inch 128 GB: € 999


Waarbij Apple ons dus eigenlijk een wortel voor de neus heeft gehangen met de prijs van de 64 GB, want die heeft de prijsstelling gekregen die eerst voor het 32 GB model was.

Hieronder het de video's die ook tijdens de keynote te zien was en het persbericht van Apple voor deze twee iPhones:Apple kondigt iPhone 6 en iPhone 6 Plus aan, de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone

Ongelofelijk dun ontwerp met schitterend Retina HD-display, krachtige A8-chip, geavanceerde camera's en Apple Pay

CUPERTINO, 9 september 2014 – Apple heeft vandaag iPhone 6 en iPhone 6 Plus aangekondigd, de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone. Het gaat om twee nieuwe modellen met een schitterend 4,7-inch en 5,5-inch Retina HD-display en allerlei innovatieve technologie in een compleet nieuw, ongelofelijk dun en naadloos ontwerp. De nieuwe iPhones zijn voorzien van een met uiterste precisie vervaardigde unibodybehuizing van geanodiseerd aluminium dat naadloos aansluit op het geslepen glas van het display, met als resultaat een volkomen glad oppervlak. iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn dunner dan ooit, hebben een groter display, liggen nog steeds goed in de hand en zijn ook nog steeds eenvoudig in het gebruik.

iPhone 6 en iPhone 6 Plus zitten boordevol nieuwe technologie, zoals de door Apple ontwikkelde A8-chip met een 64-bits architectuur van desktopklasse van de tweede generatie die zorgt voor optimale prestaties en een efficiënt energieverbruik; een geavanceerde iSight-camera en FaceTime HD-camera; supersnel mobiel internet; en Apple Pay om met één vinger snel en veilig te kunnen betalen.¹ Beide modellen worden geleverd met iOS 8, de nieuwste versie van 's werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem, dat voor de gebruiker nog eenvoudiger, sneller en intuïtiever is. Het bevat onder meer nieuwe voorzieningen voor Berichten en Foto's, een QuickType-toetsenbord, een nieuwe Gezondheid-app, Delen met gezin en iCloud Drive.

"iPhone 6 en iPhone 6 Plus vormen samen de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone", aldus Tim Cook, CEO van Apple. "De iPhone is al de populairste smartphone ter wereld met de hoogste klanttevredenheid in de branche, en met deze nieuwe modellen wordt hij op alle fronten ook nog eens veel beter. Alleen Apple kan zulke uitstekende hardware, software en voorzieningen op deze manier combineren. We denken dan ook dat onze klanten heel enthousiast zullen zijn."

Voor het eerst is iPhone in twee nieuwe formaten verkrijgbaar: iPhone 6 is voorzien van een 4,7-inch Retina HD-display met een resolutie van 1334 x 750 en een weergavegebied dat 38 procent groter is dan dat van iPhone 5s. iPhone 6 Plus heeft een nog groter 5,5-inch Retina HD-display met een resolutie van 1920 x 1080 en een weergavegebied dat 88 procent groter is dan dat van iPhone 5s, en bijna drie keer zoveel pixels. De Retina HD-displays bieden geavanceerde technologie zoals een hoger contrast voor diepere zwarttinten en "dual domain"-pixels voor natuurgetrouwere kleuren en een bredere kijkhoek.

Met zijn 64-bits architectuur van desktopklasse van de tweede generatie is de splinternieuwe A8-chip sneller en heeft hij bovendien een efficiënter stroomverbruik. Daardoor levert hij langer betere prestaties en gaat de batterij lang mee. Dankzij Metal, een nieuwe grafische technologie in iOS 8, kunnen ontwikkelaars profiteren van de prestaties van de A8-chip als ze hun 3D-consolegames beschikbaar willen stellen voor iPhone. In de A8-chip zit ook een nieuwe, krachtige, door Apple ontworpen beeldsignaalprocessor die geavanceerde camera- en videofuncties mogelijk maakt.

Beide modellen zijn voorzien van de M8-bewegingscoprocessor die bewegingsgegevens verzamelt van de versnellingsmeter, de gyroscoop, het kompas en de nieuwe barometer die de luchtdruk meet om de relatieve hoogte te bepalen. De M8-bewegingscoprocessor kan voortdurend je bewegingsgegevens meten, zelfs als het toestel in de sluimerstand staat. Het batterijverbruik dat zo wordt bespaard, kan worden ingezet voor fitness-apps die de hele dag gebruikmaken van de sensors. Met iOS 8 worden M8-bewegingsgegevens weergegeven in de Gezondheid-app, zodat je kunt zien hoe vaak je de trap hebt genomen, hebt gewandeld of hebt hardgelopen. Met behulp van CoreMotion-API's die gebruikmaken van de M8 en HealthKit kunnen ontwikkelaars apps maken waardoor jij ervoor kunt zorgen dat je gezond en fit blijft.

Nieuw op iPhone 6 en iPhone 6 Plus is Apple Pay, een handige manier om in een winkel of vanuit een app met één vinger veilig te betalen voor goederen en diensten. Gebruikers kunnen in winkels veilig en eenvoudig contactloos betalen door hun telefoon vlak voor de lezer te houden, met hun vinger op Touch ID. Ze hoeven iPhone niet eerst te ontgrendelen en ook geen app te openen. Met Apple Pay kun je vanuit een app op dezelfde manier met één vinger aankopen doen. Je hoeft geen creditcard- of adresgegevens meer in te voeren. Alle betalingsgegevens blijven geheim. Ze worden versleuteld en veilig opgeslagen in Secure Element, een chip die in de nieuwe iPhones is gebouwd.

De iSight-camera is nog beter geworden dankzij een nieuwe sensor met Focus Pixels die voor een snellere autofocus zorgt. Daardoor is het nog eenvoudiger om snel iets vast te leggen. Gebruikers van iPhone 6 Plus profiteren daarnaast van de technologie voor optische beeldstabilisatie die het bewegen van je hand bij weinig licht compenseert en samenwerkt met iOS 8 om ongewenste bewegingen in het beeld te verminderen. HD-video is op iPhone verder verbeterd dankzij de hogere beeldsnelheid (tot 60 fps voor 1080 p-video en 240 fps voor slowmotion), continue autofocus, videobeeldstabilisatie en timelapse-video. De FaceTime HD-camera heeft nu een nieuwe sensor die meer dan 80 procent extra licht vangt, een groter diafragma van f/2.2 en geavanceerde nieuwe functies zoals de burst-modus en HDR-video.

Dankzij de snellere LTE-downloadsnelheden tot 150 Mbps kunnen gebruikers van iPhone 6 en iPhone 6 Plus sneller materiaal bekijken, downloaden en streamen. De nieuwe iPhones ondersteunen zowel bellen via VoLTE als bellen via wifi.² En doordat de nieuwe modellen nu tot 20 LTE-banden ondersteunen, meer dan welke andere smartphone ter wereld dan ook, kun je gemakkelijker gebruikmaken van de huidige hogesnelheidsnetwerken. Beide iPhones zijn daarnaast voorzien van 802.11ac wifi met snelheden tot 433 Mbps en van Bluetooth 4.0.³

De nieuwe iPhones worden geleverd met iOS 8, de belangrijkste iOS-release sinds de lancering van de App Store. iOS 8 is nog eenvoudiger, sneller en intuïtiever in het gebruik en bevat nieuwe voorzieningen zoals een QuickType-toetsenbord, een nieuwe Gezondheid-app, Delen met gezin en iCloud Drive. Met de meer dan 4000 nieuwe API's in iOS 8 kunnen ontwikkelaars hun apps verder uitbreiden en nog gebruiksvriendelijker maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de enorme uitbreidingsmogelijkheden en robuuste frameworks zoals HealthKit en HomeKit. Gebruikers van iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben ook toegang tot de revolutionaire App Store, die in 155 landen toegang biedt tot meer dan 1,3 miljoen apps voor iPhone, iPad en iPod touch.

Prijzen en verkrijgbaarheid
iPhone 6 is verkrijgbaar in goud, zilver of spacegrijs. De adviesprijs in Nederland is € 699 (€ 577,69 excl. btw) voor het 16-GB model, € 799 (€ 660,33 excl. btw) voor het 64-GB model en € 899 (€ 742,98 excl. btw) voor het nieuwe 128-GB model.
iPhone 6 Plus is verkrijgbaar in goud, zilver of spacegrijs. De adviesprijs in Nederland is € 799 (€ 660,33 excl. btw) voor het 16-GB model, € 899 (€ 742,98 excl. btw) voor het 64-GB model en € 999 (€ 825,62 excl. btw) voor het nieuwe 128-GB model. iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn verkrijgbaar via de Apple Online Store, de Apple Retail Store, bepaalde providers en bepaalde erkende Apple resellers.
iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn vanaf vrijdag 19 september verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Puerto Rico en Singapore. Vanaf vrijdag 12 september kunnen klanten beide modellen alvast bestellen.

Er zijn door Apple ontworpen leren hoesjes verkrijgbaar in zwart, zachtroze, olijfbruin, middernachtblauw en (RED). Deze zullen voor iPhone 6 verkrijgbaar zijn voor de adviesprijs van € 45 en voor iPhone 6 Plus voor de adviesprijs van € 49. Ook zijn er siliconenhoesjes verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw, roze, groen, wit en (RED), voor de adviesprijs van € 35 voor iPhone 6 en € 39 voor iPhone 6 Plus. Alle hoesjes zijn verkrijgbaar via de Apple Online Store, de Apple Retail Store en bepaalde erkende Apple resellers.

iPhone 5s is verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 599 (€ 495,04 excl. btw) voor het 16-GB model en € 649 (€ 536,36 excl. btw) voor het 32-GB model. Ook is er voor € 399 (€ 329,75 excl. btw) een iPhone 5c 8-GB model verkrijgbaar. iOS 8 is vanaf woensdag 17 september als gratis software-update verkrijgbaar. Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet op alle producten beschikbaar. Apple Pay zal vanaf oktober dit jaar in de VS verkrijgbaar zijn als gratis software-update voor iOS 8.

¹ Apple Pay zal vanaf oktober dit jaar in de VS verkrijgbaar zijn voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus als gratis software-update op iOS 8.
² LTE, VoLTE en bellen via wifi zijn beschikbaar via bepaalde providers. De netwerksnelheid hangt af van de snelheid van het netwerk van de provider. Neem contact op met je provider meer informatie.
³ Gebaseerd op theoretische snelheden. De werkelijke snelheid kan variëren.

Sommigen mensen willen de iPhone 6 wel erg graag

004

De iPhone 6 wordt pas tijdens het event komende dinsdagavond (7 uur ’s avonds onze tijd) aan de wereld getoond, maar er zijn natuurlijk al echt fanatieke fans die bij voorbaat al weten dat ze hem willen hebben. De meest fanatieke daarvan vinden we in New York bij de Cube, de Apple Store op Fifth Avenue.

Want daar zitten al de eerste fanaten, inclusief vouwstoelen en tenten, die zijn er dus helemaal klaar voor. Dat mag ook wel, want het zou nog wel eens even kunnen duren, de geruchten zeggen dat de iPhone 6 er pas op 19 september zal zijn. Kortom, die zitten er nog meer dan twee weken!

Maar niet iedereen die al zeker weet dat ze een iPhone 6 willen hebben gaan daarvoor ook in de rij zitten. In China heeft China Mobile inmiddels al 33.000 voorbestellingen binnen gekregen, op die manier kan je ondertussen tenminste toch nog iets anders doen.

De intekenlijst van China Mobile is trouwens gisteren pas 'open' gegaan, dus dat aantal voorbestellingen zal nog wel een stevig toe kunnen nemen in de komende tijd.

Nokia's Here maps komt naar iOS en Android

001

Nokia heeft laten weten dat het zijn Here maps, een app met kaartenmateriaal van NavTek, naar zowel de iPhone en iPad als Android zal gaan brengen, dus binnenkort zien we die app weer in de App Store verschijnen.

We schrijven "weer", want Nokia’s Here maps heeft al eens eerder in de App Store gestaan, maar werd eind 2013 daar weggehaald, niet lang na het uitkomen van iOS 7.

Nokia manager Sean Fernback vertelde aan The Wall Street Journal dat deze keuze is gemaakt omdat Nokia daar wil zijn waar de meeste gebruikers zijn ("we will go where the scale is").

We zijn benieuwd of veel mensen met iDevices hierop zitten te wachten, data laat zien dat veel gebruikers Google Maps niet eens naar binnen halen, maar gewoon Apple’s eigen Kaarten-app gebruiken. Tegelijkertijd verwelkomen we deze optie natuurlijk wel; want hoe meer keuze, hoe beter.

Hieronder kan je zien hoe Here er in de vorige versie uitzag.

Makkelijk een pincode stelen met een iPhone

029

Tegenwoordig kan je nauwelijks nog om je pincode heen, er zijn inmiddels zelfs winkels die geen cash geld meer accepteren (bijvoorbeeld het Vlaamsch Broodhuys). Maar tegelijkertijd ligt die pincode ook vaak onder vuur omdat het niet altijd even veilig zou zijn om daarmee te betalen, en inmiddels is daar een nieuwe bedreiging bij gekomen.

Want in onderstaande video kan je zien hoe kinderlijk simpel het is om met een iPhone samen met bijvoorbeeld de Flir One iemands pincode te weten te komen. Door simpelweg een infraroodfoto te nemen van de pinpad waar iemand net zijn pincode op heeft ingetoetst kan je heel makkelijk zien wat die code is, een zakkenroller hoeft er dan alleen maar voor te zorgen dat die jouw pinpas in handen krijgt.

Als je jouw pincode gebruikt bij het halen van geld 'uit de muur' is er veel minder risico, want zolang de toetsen van metaal gemaakt zijn kan je niet zien welke net aangeraakt zijn. Mocht je jezelf willen beschermen op alle andere pinautomaten dan is het een goed idee om altijd zoveel mogelijk toetsen aan te raken, dan worden ze tenminste allemaal warm.

De eerste video van een werkende iPhone 6

003

Als je interesse hebt in onderdelen van de iPhone 6 dan kan je op het net je hart ophalen. Er zijn stapels foto's en video's te vinden van de onderdelen, zowel van de binnen- als de buitenkant. Eén van de bedrijven die zich actief met al die onderdelen bezighoudt is Feld & Volk, niet voor niets, want het bedrijf maakt dure versies van zowel de iPhone als de iPad.

Inmiddels hadden ze bij Feld & Volk zoveel onderdelen binnen dat ze eigenlijk een complete iPhone in handen hadden, ze hebben dan ook gedaan wat het meest voor de hand lag: al die onderdelen gecombineerd en gekeken of die iPhone 6 het ook inderdaad doet. Hieronder het resultaat.

Eerder lekte datzelfde Feld & Volk al een aantal onderdelen van de iPhone 6 naar de pers, die onderdelen zijn hier te zien.

Op die pagina leren we onder andere dat er inderdaad een Near Field Communication (NFC) chip in zit. Leuk detail voor ons dat deze chip ook weer van het Nederlandse NXP komt, datzelfde bedrijf is ook al verantwoordelijk voor de M7 motion co-processor is de huidige iPhone 5s (en ook in de iPad Air en de iPad mini (2e generatie).

iPhone 5 Battery Replacement Program

004

Apple heeft een vervangingsprogramma voor de iPhone 5 opgestart, omdat modellen van een bepaalde serie problemen met de batterij zouden kunnen hebben. Die problemen zouden kunnen zijn dat de iPhone plotseling minder lang met één lading zou werken of vaker opgeladen zou moeten worden (red: of beide, natuurlijk).

Als je een iPhone 5 hebt die last heeft van deze symptomen, of gewoon wilt weten of jouw iPhone in de serie valt die mogelijk problemen kan krijgen , dan kan je dat op deze pagina nakijken (de pagina voor Belgische MacFreaks is hier te vinden).

Let wel op dat je iPhone verder goed moet werken, en als jouw iPhone beschadigd is dat Apple die beschadigingen zal repareren en dat je daar dan voor zal moeten betalen. Mocht je de batterij van jouw iPhone willen laten vervangen omdat die onder dit programma valt en is er iets kapot aan dan is het waarschijnlijk een beter idee om dat eerst, goedkoper, te laten repareren of het zelf te doen.

Het zinnetje dat je hiervoor waarschuwt staat trouwens ook op de eerder genoemde pagina's:


Your iPhone will be examined prior to any service to verify that it is eligible for this program and in working order.

Dit vervangingsprogramma was trouwens op 22 augustus als van start gegaan in de V.S. en China, het is pas vandaag ook actief in andere landen, waaronder Nederland en België.