Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Orders van processors zakken in door iPhone Pro

001

Dat veel fabrikanten van smartphones altijd met argusogen kijken wat Apple aan het doen is, dat mag bekend zijn. Want in het verleden hebben we al vaak gezien dat functies die Apple inbouwde daarna bij de anderen verschenen, bijvoorbeeld 3D Touch.

Apple is op dit moment bezig is met de ontwikkeling van een nieuw vlaggenschip, waarschijnlijk gaat die iPhone Pro heten, waar veel nieuwe technieken in zitten verwerkt. Dat is kennelijk voldoende voor de rest van de industrie om alles even op pauze te zetten.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Want het Koreaanse DigiTimes bericht dat order voor processors van de andere fabrikanten op dit moment op een laag pitje staan, terwijl die juist nu zouden moeten toenemen. Tenminste, als ze tijdens de feestdagen hun slag willen slaan.


Fabless firms including MediaTek and HiSilicon continue to slow down their pace of orders, said the sources, which warned of disappointing handset-chip shipments from the non-Apple camp in the third quarter.


DigiTimes is niet altijd even betrouwbaar als het op voorspellingen aankomt, maar ze hebben daar wel prima de vinger aan de pols wat betreft de orders die bij de fabrikanten van processors geplaatst worden.

Daardoor is het ook interessant wat ze melden over de orders die ondertussen bij TSMC wel geplaatst worden, TSMC is één van de toeleveranciers van de A-processors van Apple. Waar Apple daar inmiddels op een 10 nanometer proces zit, zouden anderen processors gemaakt op 12 nanometer bestellen. De reden waarom is niet bekend, mogelijk heeft dit met kosten te maken.


In addition, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) has seen its non-Apple customers express more interest in the foundry's 12nm node manufacturing, an enhanced version of its 16nm process technology, than its 10nm process, the sources said. The upcoming iPhone series is set to feature Apple's A-series chips built using TSMC's 10nm process technology.

iPhone Pro: steeds meer duidelijk over het design

004

Hoewel Apple keihard zijn best doet om de specificaties van nieuwe devices geheim te houden, blijkt keer op keer dat met zoveel toeleveranciers het praktisch onmogelijk is om lekken helemaal te kunnen voorkomen.

Apple laat bijvoorbeeld pas een week of twee van te voren aan de makers van beschermhoesjes weten wat de exacte afmetingen zijn van een nieuwe iPhone, maar keer op keer lekt er voldoende uit dat diezelfde makers gewoon al met de productie beginnen.

Een voorbeeld is de maker van luxehoesjes Nodus, die inmiddels al begonnen is met de productie, want ze denken inmiddels voldoende zeker van hun zaak te zijn. Wat ze ons melden maakt min of meer definitief wat al een tijd in de geruchten voorbij kwam: een 5,8-inch scherm (dus groter dan dat van de iPhone Plus modellen) in een formaat dat maar iets groter is dan de 'gewone' iPhone modellen.

Verder een scherm met maar een heel erg klein randje, een beeldverhouding die praktisch dezelfde is als de huidige iPhones, een iets bredere zwarte rand aan de bovenkant (onder andere voor de sensors en de speaker) en een grotere Aan/Uit-knop.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

In de video hieronder van Unbox Therapy (degene die bendgate ooit aanzwengelde) zie je een uitgebreid vergelijk, waarbij ook de Samsung S8 te zien is. Daarbij wordt duidelijk dat er bij Apple, gelukkig, nog steeds niet in heel erg langgerekte schermen gelooft wordt, iets waar ze bij Samsung nu wel voor gekozen hebben.

iPhone Pro

We hebben het inmiddels over de iPhone Pro, want meer en meer wordt duidelijk dat dit een model wordt waar Apple alles wat er op dit moment mogelijk is heeft ingebouwd. Bij Apple is het probleem daarbij de schaal, veel technieken zijn simpelweg niet voorradig in de aantallen die Apple nodig heeft.

Dit Pro-model zal dan waarschijnlijk ook exclusiever zijn, onder andere omdat er simpelweg niet zoveel van geleverd kan worden als van de 'gewone' modellen, met een bijbehorend prijskaartje. De laagste prijs ligt waarschijnlijk al boven de 1.000 dollar, mogelijk zelf boven de 1.200 dollar.

Naast de iPhone Pro zal Apple hoogstwaarschijnlijk de iPhone 7s en 7s Plus uitbrengen, waardoor de naam "iPhone 8" voor het topmodel niet erg voor de hand ligt. Want als daarvoor gekozen zou worden, hoe gaat de opvolger van de 7s modellen volgend jaar dan heten?

Drie segmenten

Mocht de iPhone Pro een groot succes worden, de kans daarop lijkt erg groot, dan betekent dat het mogelijk is dat Apple voortaan drie lijnen binnen de iPhone heeft. De iPhone SE als instapper, de 'gewone' iPhone voor het middensegment en de iPhone Pro voor het topsegment.

Twee games voor iOS van Tim Schafer in de aanbieding

000

We hebben in de afgelopen jaren al meerdere keren aandacht geschonken aan de games van Tim Schafer, een bekende en succesvolle game-designer, bijvoorbeeld in dit nieuwsbericht.

Op dit moment zijn er twee games met zijn handtekening voor een stuk minder te koop in de iOS App Store, dat zijn Broken Age en Grim Fandango Remastered, twee tegenpolen van elkaar. Waar Broken Age een dromerige sfeer heeft doet Grim Fandango zijn naam eer aan, de sfeer is grimmig.

Normaal gesproken kosten zowel Grim Fandango Remastered als Broken Age € 5,49, op dit moment zijn ze allebei te koop voor maar € 2,29. Voor Grim Fandango Remastered moet je minimaal iOS 8.0 op je iDevice hebben staan, Broken Age is al met iOS 6.0 tevreden.


Broken Age

Grim Fandango Remastered


Grim Fandango Remastered is trouwens ook in de Mac App Store te vinden, alleen is deze versie niet in de aanbieding, die kost € 16,99.

Voor deze Mac-versie moet je minimaal OSX 10.9 (Mavericks) op jouw Mac hebben staan, een Intel Core 2 Duo 2.4 GHz processor, 4 GB RAM en een ATI Radeon HD 4650, NVIDIA GeForce GT 220 of Intel HD 4000 Graphics videokaart en minsten 6 GB vrije ruimte in je Mac hebben.

iOS 10.3.3, watchOS 3.2.3, tvOS 10.2.2 en macOS 10.12.6 zijn uit

009

Na een beta-periode voor alle besturingssystemen van Apple, zijn er van alle vier gisteravond de finale versies uitgekomen, zowel voor iDevices, de Apple Watch, de Apple TV en de Mac.

Zoals altijd zitten er in deze updates niet alleen correcties voor bugs, maar gevonden gaten in de software zijn gecorrigeerd. Zo was er bijvoorbeeld een probleem met de beveiliging van de Wi-Fi chips van Broadcom in iDevices, dat is in iOS 10.3.3 gecorrigeerd.

Op de Mac kan je de update via de Mac App Store naar binnen halen, op iDevices en de Apple Watch doe je dat in Instellingen > Algemeen > Software Update en om een update op jouw Apple Watch te installeren moet je in de Watch-app op jouw iPhone zijn. watchOS 3.2.3 kan op alle modellen Apple Watch geïnstalleerd worden, tvOS 10.2.2 alleen op de Apple TV van de vierde generatie.

Om iOS 10.3.3 op jouw iDevice te kunnen installeren moet die binnen het rijtje hieronder vallen:


• iPhone 5 en later
• iPad 4e generatie en later
• iPad Air en later
• iPad Pro
• iPad mini 2 en later
• iPod touch van de 6e generatie


Om macOS 10.12.6 op jouw Mac te installeren zal die minstens aan de volgende minimumeisen moeten voldoen.


• iMac (Late 2009 of nieuwer)
• MacBook (Late 2009 of nieuwer)
• MacBook Pro (Mid 2010 of nieuwer)
• MacBook Air (Late 2010 of nieuwer)
• Mac mini (Mid 2010 of nieuwer)
• Mac Pro (Mid 2010 of nieuwer)

2 GB RAM, 8,8 GB vrije ruimte en OS X v10.7.5 of later


We raden bij een update van een besturingssysteem altijd aan om er eerst zeker van te zijn dat je een goede back-up hebt. Dat kan in iCloud, voor iDevices ook lokaal via iTunes, en voor je Mac bijvoorbeeld met Time Machine.

met dank aan forumlid 'wivy', die de update voor macOS al eerder op ons forum meldde

Hoeveel gaat de duurste iPhone straks kosten?

003

Dat Apple over een paar maanden waarschijnlijk naast de iPhone 7s en 7s Plus ook nog een duurder model uit gaat brengen lijkt inmiddels wel bijna vast te staan. In dit nieuwsbericht kon je al lezen dat de voorspellingen van analist Ming-Chi Kuo daar ook al van spreken.

Die voorspellingen nemen inmiddels alleen maar toe in waarschijnlijkheid. Want Ming-Chi Kuo haalt veel van zijn informatie binnen via zijn contacten met Apple's toeleveranciers, en daar wordt natuurlijk langzaam maar zeker ook steeds duidelijk wat Apple aan het bestellen is.

De meest recente geruchten zijn dat het vlaggenschip in vier kleuren zal komen, waarbij één met een spiegelend oppervlak, wat we nu al van schermbeschermers hebben. Deze geruchten komen niet van Ming-Chi Kuo, hieronder een paar voorbeelden.


2017 OLED iPhone - four colors. New one - mirror like. pic.twitter.com/BFBBpBQ2Vm— Benjamin Geskin (@VenyaGeskin1) July 8, 2017

Black or Silver Mirror pic.twitter.com/gdIaKdBOjt— Benjamin Geskin (@VenyaGeskin1) July 8, 2017


Drie iPhones

In die voorspellingen van Ming-Chi Kuo lezen we dat Apple met drie modellen komt, waarvan er één een OLED-scherm gaat krijgen. OLED-schermen in de aantallen die Apple nodig heeft produceren is nog steeds een probleem, dus het gerucht dat alleen het duurste model zo'n OLED-scherm van rand tot rand zal gaan krijgen ligt ook voor de hand.

Tiende verjaardag

Dat topmodel komt uit er ere van de tiende verjaardag van de iPhone, die gaat dan waarschijnlijk ook een aparte naam krijgen. Dat kan zijn de iPhone Pro, iPhone Edition of iPhone X. Wat de naam ook wordt, deze iPhone krijgt een aantal opties die de andere twee niet hebben, en bij zo'n premium-model hoort natuurlijk ook een bijbehorende prijs.

Daarbij is er de wet van vraag en aanbod: omdat er van deze iPhone minder gemaakt (kunnen) worden, zal de prijs ook hoger liggen.

Prijsstelling

Als we het over de prijs gaan hebben, dan is het de moeite om eerst even te kijken naar de prijzen van de huidige modellen:


• iPhone 7 met 32 GB opslag: € 769,00
• iPhone 7 met 128 GB opslag: € 869,00
• iPhone 7 met 256 GB opslag: € 969,00


Voor de speciale uitvoeringen, zoals de Gitzwarte, moet nog iets meer betaald worden:


• iPhone 7 met 128 GB opslag: € 879,00
• iPhone 7 met 256 GB opslag: € 979,00


Bij de iPhone 7 Plus liggen de prijzen natuurlijk nog hoger:


• iPhone 7 Plus met 32 GB opslag: € 909,00
• iPhone 7 Plus met 128 GB opslag: € 1.019,00
• iPhone 7 Plus met 256 GB opslag: € 1.129,00


(bij deze Plus-modellen hoef je niets extra te betalen voor de Gitzwarte uitvoering)

Als je al deze prijzen bij elkaar ziet staan, dan lijkt het overduidelijk dat er voor het nieuwe vlaggenschip extra betaald zal moeten worden. De kans dat Apple de 7s-modellen voor minder gaat verkopen lijkt mij nihil, want waarom zou daarvoor gekozen worden?

Een aanvangsprijs boven de 1.000 euro lijkt dan ook aannemelijk, het duurte model zal dan waarschijnlijk een stuk meer dan € 1.129,00 gaan kosten.

Niets nieuws onder de zon

Apple is al een tijd bezig om de topmodellen duurder te maken. Tegelijkertijd wordt er ook voor de onderkant van de markt gezorgd. Voorbeelden van dat laatste zijn de iPhone SE, de nieuwe iPad (die in de VS goedkoper werd, en bij ons niet in prijs werd verhoogd) en de MacBook Air.

Nu al veel interesse voor HomePod onder iPhone-gebruikers

000

Op de World Wide Developer Conference (WWDC) 2017 presenteerde Apple een nieuwe smart speaker, waar op dit moment nog steeds Cupertino hard aan gewerkt wordt, de HomePod. Deze zal in December in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië uit gaan komen, wij zijn begin van het komend jaar aan de beurt.

Mocht je de presentatie van de HomePod nog niet gezien hebben, dat kan je hieronder inhalen. Let daarbij op hoe Tim Cook aan het begin zegt 'We've got one last thing to talk about", waarbij hij "One more thing" duidelijk en bewust ontwijkt.

Het publiek moet er om lachen, en hij zelf ook, maar het lijkt dat er iets meer aan de hand is. Waarschijnlijk betekent dit dat Apple "One more thing" uit respect voor Steve Jobs niet meer gebruikt, en dat we die zin mogelijk nooit meer tijdens een keynote voorbij zullen horen komen.

Het bedrijf Raymond James heeft nu een onderzoek gehouden onder gebruikers van een iPhone naar de interesse voor de HomePod, en de resultaten zien er goed uit voor Apple. Want maar liefst 14 procent van de mensen in deze groep zijn van plan een HomePod te kopen. Voordat de Apple Watch uitkwam lag dat percentage in een vergelijkbaar onderzoek op 6 procent, inmiddels is gebleken dat dit ook een succesvol product werd voor Apple.

Als mensen met een iPhone breder werd gevraagd of ze van plan waren om een speaker te kopen was het nieuws voor Apple nog beter. Want vijf procent is ook nog eens van plan om een Beats speaker te kopen, waardoor in totaal bijna één op de vijf mensen van plan is om een speaker van Apple te kopen.

Vrouw met iPhone is grootste modeshopper

009

Het is iets wat al langer bekend is, producten van Apple worden vooral gebruikt door de hogere lagen van de bevolking, zowel wat inkomen als wat opleiding betreft. Dat is voor de iPhone ook het geval, en wordt nog eens bevestigd door een nieuw onderzoek dat dit nog eens bevestigt.

Dit onderzoek laat zien dat 43 procent van de mobiele bezoekers in Nederland gebruik maakt van een iPhone. Kijk je naar de groep met grote interesse in luxe modeartikelen, dan zien we dat het maar liefst 75 procent is. Kijken we alleen naar vrouwelijke gebruikers dan komen we nog wat hoger uit, maar liefst 76,4 procent doet dat met een iPhone.

Het gebruik van de mobiele telefoon zit sowieso nog steeds in de lift, en heeft de desktop en tablets allang voorbij gestreefd. Maar voor shopping zijn nog grote regionale verschillen te zien. Zo worden in Noord-Holland en Zuid-Holland inmiddels 69% van de kledingaankopen vanaf een mobiele telefoon gedaan, maar in Zeeland is dit minder dan de helft en bij de Friezen ligt het percentage bestellingen vanaf een desktop 77 procent hoger dan in Noord-Holland.

Hieronder een aantal uitkomsten van dit onderzoek in één afbeelding, door er op te klikken kan je die eventueel nog wat groter bekijken.Shadow Warrior voor macOS en Sorcery! voor iOS nu gratis

000

Ben je een liefhebber van de klassiekers onder de games, en op zoek naar leuke games voor macOS of iOS, dan hebben we in beide gevallen goed nieuws voor jou.

Om te beginnen met macOS: de game Shadow Warrior Classic Complete, van de makers van Duke Nukem 3D, is nu voor het eerst helemaal gratis en te vinden op deze pagina van GOG. Zoals je hieronder kan zien, speciaal voor de liefhebbers van veel pixels en veel bloed.

De minimumeisen voor deze game zijn dan ook niet erg hoog: Intel Core Duo 2GHz processor met 1GB RAM, 64MB videogeheugen en macOS 10.6.8.

Wil je deze game graag hebben, maar zit je niet op al die pixels te wachten? Shadow Warrior Classic Redux is hetzelfde game, maar dan met meer gepolijste visuals. Deze versie is ook bij GOG te vinden, maar die is niet gratis, want deze kost € 9,99.

Sorcery! voor iOS

Ben je op zoek naar een vergelijkbare game voor iOS, dan is Sorcery! waarschijnlijk de ideale game voor jou. Het is gebaseerd op de Sorcery! game-boeken uit de jaren tachtig, en past dan ook prima naast Shadow Warrior. Van deze game is de eerst episode nu gratis in de iOS App Store. De game is 170 MB groot en je moet er minimaal iOS 7.0 voor op je iDevice hebben staan.

Als je enthousiast bent over Sorcery!, de andere drie episodes van Sorcery! zijn ook nog steeds in de iOS App Store te vinden. Maar die zijn niet gratis, die kosten € 5,49 per episode.


Sorcery! episode 2

Sorcery! episode 3

Sorcery! episode 4

Reckless Racing 2 voor iOS voor het eerst helemaal gratis

000

Reckless Racing 2 is een uitstekend spel, iets wat te zien is aan de waardering die het krijgt in de App Store. Want met meer dan een beoordeling van duizend heeft met maar liefst vier van de vijf sterren die te behalen zijn, dus het overgrote gedeelte van de gebruikers is er erg tevreden mee.

Normaal gesproken kost deze game € 2,29, op dit moment is hij voor het eerst sinds het uitkomen in 2015 helemaal gratis in de iOS App Store. Om deze game te kunnen spelen moet er minmaal iOS 6.0 op jouw iDevice staan, en, let op, er zijn in-app aankopen.

In de video hieronder kan je binnen een minuut zien of deze game wat voor jou is.

In Reckless Racing 2 zitten 20 verschillende bolides, allemaal mooi gedetailleerd uitgevoerd. Verder zitten er ook all-terrain buggies in en zogenaamde supercars. Er zijn 40 uitdagingen op 20 verschillende parcours, dus als het goed is kan er voorlopig wel mee vooruit.

Video's van Niet Storen Tijdens Autorijden in iOS 11

001

Met het almaar toenemen van de mogelijkheden van een smartphone is het voor veel mensen kennelijk niet makkelijk om de binnenkomende alerts te negeren. Gevaarlijk, vooral als die notificaties binnenkomen tijdens het verkeer, wanneer we natuurlijk graag willen dat iedereen hun aandacht goed houdt bij wat er op de weg gebeurt.

Dat smartphones de levens van sommigen om ons heen teveel in beslag nemen, en dan vooral in het verkeer, werd extra duidelijk door Pokémon Go. De spelers daarvan zorgden voor veel ongelukken, vooral als dat in het verkeer gespeeld werd. Hieronder een paar voorbeelden daarvan.

Maar we hebben niet altijd iets als Pokémon Go nodig om ons af te leiden, de eerder genoemde notificaties zorgen ook voor veel gevaarlijke momenten in het verkeer. Dat weet Apple ook, in iOS 11 is dan ook een speciale functie toegevoegd: Niet Storen tijdens het autorijden.

In de twee video's hieronder kan je zien hoe dat werkt, een geschreven stap-voor-stap uitleg in het Nederlands kan je hier vinden.