Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Dit jaar naast twee 7s modellen ook een iPhone X ?

007

De afgelopen tijd doen veel geruchten de ronde over wat Apple dit jaar voor de iPhone in petto zou hebben. Daarbij zou er naast de 7s en 7s Plus mogelijk ook een iPhone X uit gaan komen, een duurder model waarin Apple een aantal speciale dingen zou inbouwen. De X in de naam zou dan slaan op het feit dat het dit jaar tien jaar geleden is dat Apple de iPhone aankondigde en uitbracht.

Timothy Arcuri, analist bij Cowen and Company, heeft nu een bericht naar buiten gebracht waar hij verder op deze geruchten ingaat. Volgens hem zou de iPhone X een 5,8-inch OLED scherm gaan krijgen, dat ook rond de randen zou lopen.

Eerdere geruchten hadden het over een stalen frame met zowel aan de voor- als de achterkant glas. Iets wat doet denken aan afbeeldingen die Apple een tijdje geleden had staan in een patentaanvraag. De afbeelding hieronder is een rendering op basis van die tekeningen.

In de iPhone X zouden veel dingen in het scherm weggewerkt zijn, waardoor het scherm ononderbroken door zou lopen. De Home-knop zou vervangen worden door een sensor met tactiele feedback, de FaceTime camera zou niet meer zichtbaar zijn, etc.

De enige bekende optie om vingerafdrukken te 'lezen' door een scherm heen is op dit moment de sensor van Synaptec, maar voor zover bekend is die nog niet klaar om geproduceerd te worden op grote schaal. Als Apple deze sensor zou gebruiken dan zou het waarschijnlijk zijn dat de iPhone X in een relatief kleine serie uitgebracht gaat worden, of Apple zou een andere oplossing achter de hand moeten hebben.

Timothy Arcuri verwacht ook herkenning van gezichten en gebaren voor de iPhone X, Apple zou hiervoor laser in gaan bouwen. Verder zou de iPhone X draadloos opgeladen kunnen worden.

Veel van deze voorspellingen hebben waarschijnlijk een hoog 'kristallen bol'-gehalte. Maar omdat dit niet het eerst is dat soortgelijke geruchten naar buiten komen besteden we er nu toch wat aandacht aan. Of het Apple inderdaad lukt om dit alles in één iPhone te krijgen lijkt de vraag, alleen zo'n gebogen 5,8-inch OLED scherm zou al een probleem kunnen zijn, want ook die zijn niet op heel erg grote schaal voorhanden.

Mocht er inderdaad een iPhone X komen, dan is dat hoogstwaarschijnlijk een beperkte, en dus exclusieve, serie.

Ook vervangingsprogramma voor batterij van iPhone 6? (Upd.)

002

Waarschijnlijk weet iedereen met een iPhone 6s al dat Apple een vervangingsprogramma heeft opgestart voor het vervangen van de batterij van een bepaalde serie van dat model. Is dit nieuw voor jou en heb je een iPhone 6s, op deze pagina van Apple zelf kan je door het serienummer in te voeren zien of jouw iPhone 6s daar ook onder valt.

Inmiddels gaat er ook een gerucht dat Apple ook zo'n programma aan het opstarten zou zijn voor de iPhone 6. De bron van dit gerucht is de Japanse blog Macotakara, hier kan je een vertaling lezen, met hulp van Google Translate.

Het waarheidsgehalte van dit gerucht is nog niet bekend, het enige wat er eigenlijk voor pleit is de bron. Want Macotakara heeft in het verleden vaker laten zien dat ze goed geïnformeerd zijn. Maar dat is natuurlijk geen garantie dat dit gerucht ook klopt.

iOS update

Ondertussen blijft de vraag open waarom zoveel meer mensen last kregen van batterijproblemen na de updates voor iOS 10. De batterij van de iPhone 6s van ondergetekende gaf geen enkel probleem, tot de meest recente updates van iOS 10. Navraag bij andere mensen die bij de Apple Store waren voor het vervangen van de batterij in hun iPhone 6s gaf hetzelfde beeld, alle problemen waren ontstaan na de afgelopen twee updates.

Mogelijk dat Apple de problemen naar boven wilde halen, misschien dat dit ook meteen een probleem maar boven heeft gebracht van een serie van de iPhone 6?

Update: AppleInsider heeft 40 Apple Stores gebeld, en in niet één hadden ze over de voorbereidingen voor dit programma gehoord. Omdat de fysieke Apple Stores een grote rol spelen in dit soort programma's kan dat twee dingen betekenen: of Macotakara zit er helemaal naast, of het duurt nog even voordat dit programma gaat beginnen, waardoor het nog niet bekend is in de Apple Stores.

Io dit moment zetten wij ons geld op de eerste optie, als er verdere ontwikkelingen zijn krijgt dit nieuwsbericht weer een update.

De twee interfaces die voor de eerste iPhone in de race waren

003

Eergisteren was het precies tien jaar geleden dat Apple de eerste iPhone aan de wereld presenteerde. Zo'n verjaardag is natuurlijk een prima moment om terug te kijken naar het proces dat tot dit revolutionaire product leidde, en daarbij komen erg interessante dingen naar buiten.

Bijvoorbeeld dat er twee teams werkten aan een besturingssysteem met een radicaal andere interface voor de iPhone. Het ene team stond onder leiding van Tony Fadell, bij het andere was het Scott Forstall die aan het roer stond. Gelukkig won het team waar Scott Forstall de leiding aan gaf, want het team van Tony Fadell kwam met een aanraakscherm-variant op de interface van de iPod.

Achteraf is het makkelijk om de uitvoering van Tony Fadell en zijn team te veroordelen, maar op dat moment was er nog helemaal niets wat op het huidige iOS leek. Daarbij kon zijn team kennelijk ook sneller werken met dat uitgangspunt, want de interface van dat project is op dat moment al beter uitgewerkt.

Dat laatste was bij het team van Scott Forstall trouwens ook wel bekend. Ze hadden niet voor niets, met de nodige zelfspot, onderaan de tekst "Wow, isn't this ugly" gezet.

Daarbij laat het ook zien hoe bij Apple aan zo'n project gewerkt wordt. Vaak is er een centraal idee waarvoor parallel verschillende uitwerkingen ontwikkeld worden, waarbij dan uiteindelijk de als beste gekozen wint. Meer details over deze twee versies van besturingssystemen voor de iPhone zijn te vinden op deze pagina.

Nieuwe iPhone 7 commercial legt nadruk op portretmodus

000

Eerder dit jaar bracht Apple al twee commercials met het thema 'practically magic', waarmee het bedrijf wil laten zien wat er met een iPhone 7 met iOS 10 inmiddels allemaal mogelijk is.

De eerste uit die serie was "Balloons", die in september van het vorig jaar uitkwam. De tweede was "Frankie's Holiday", waarbij het 'monster' van Frankenstein na een stroef begin toch in contact komt met de omstanders, dankzij het ingrijpen van een klein meisje. Beide commercials kan je hieronder zien.

In deze serie is nu een derde commercial uitgebracht, met als titel "Take Mine". Hierin zien we een een jonge vrouw aankomen in een Griekse dorp waar ze kennelijk vandaan komt. Met haar roségouden iPhone 7 Plus maakt ze een portret van haar grootmoeder. Dat portret pakt zo goed uit, mede dankzij de onscherpte die met de iPhone 7 Plus mogelijk is, dat zo'n beetje alle inwoners van het dorp ook graag hun portret door haar gemaakt willen hebben.

Aan het eind zien we een groot aantal van die portretten voorbij komen. die zien er inderdaad erg goed uit. Waarbij de onscherpte van de achtergrond ook duidelijk helpt om de nadruk te leggen op de geportretteerde op de voorgrond.

De tekst van Apple bij deze commercial maakt duidelijk waar het ze bij Cupertino hier om gaat:


Portrait mode on the iPhone 7 Plus helps you take great portraits by creating a depth-of-field effect that blurs backgrounds and brings faces into beautifully sharp focus. So now, taking a professional-looking portrait is as easy as snapping a photo.

Apple viert de tiende verjaardag van de iPhone

007

Het is vandaag precies toen jaar geleden dat Steve Jobs tijdens de Macworld Expo het toneel opkwam, en begon met de woorden: "Dit is een dag waar ik 2,5 jaar naar heb uitgekeken. Van tijd tot tijd komt er een revolutionair product voorbij, dat alles verandert."

Daarna zette hij het publiek langzaam maar zeker steeds verder op het verkeerde been, door eerst een widescreen iPod met touch controls, daarna een revolutionaire nieuwe telefoon en als laatste een revolutionair internet device dat in je zak past aan te kondigen.

De rest is historie, want achteraf had Steve het natuurlijk over één device die al die dingen combineerde: de iPhone.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en zijn smartphones nu zo normaal geworden dat kinderen die in de afgelopen periode zijn geboren waarschijnlijk moeite hebben om zich een wereld zonder voor te stellen. Ter ere van deze mijlpaal heeft Apple nu een persbericht verstuurd, hieronder kan je dat in zijn geheel lezen:


January 9 marks the tenth anniversary of iPhone’s blockbuster debut. At Macworld 2007 in San Francisco, Steve Jobs introduced the world to iPhone as three products in one - “a widescreen iPod with touch controls, a revolutionary mobile phone and a breakthrough internet communications device.” In the ten years since, iPhone has enriched the lives of people around the world with over one billion units sold. It quickly grew into a revolutionary platform for hardware, software and services integration, and inspired new products, including iPad and Apple Watch, along with millions of apps that have become essential to people’s daily lives.

“iPhone is an essential part of our customers' lives, and today more than ever it is redefining the way we communicate, entertain, work and live,” said Tim Cook, Apple’s CEO. “iPhone set the standard for mobile computing in its first decade and we are just getting started. The best is yet to come.”

"It is amazing that from the very first iPhone through to today's newest iPhone 7 Plus, it has remained the gold standard by which all other smartphones are judged. For many of us, iPhone has become the most essential device in our lives and we love it," said Philip Schiller, Apple’s senior vice president of Worldwide Marketing. "iPhone is how we make voice and FaceTime calls, how we shoot and share Live Photos and 4K videos, how we listen to streaming music, how we use social media, how we play games, how we get directions and find new places, how we pay for things, how we surf the web, do email, manage our contacts and calendars, how we listen to podcasts, watch TV, movies and sports, and how we manage our fitness and health. iPhone has become all of these things and more. And I believe we are just getting started.”

iPhone 7 and iPhone 7 Plus Innovations

• The world’s most popular camera is even better with a 12-megapixel lens, optical image stabilization, an f/1.8 aperture that captures 50 percent more light as well as wide color capture, all allowing for more vibrant colors with more detail even in low light, while iPhone 7 Plus also offers a dual-lens camera with Portrait mode and up to 2X optical zoom.
• The A10 Fusion chip is the most powerful chip ever in a smartphone, with processing performance 120 times faster and the graphics performance 240 times faster in iPhone 7 than the original iPhone.
• Stereo speakers provide amazing and immersive sound that is two times louder than iPhone 6s, with increased dynamic range of sound and a higher-quality speakerphone.
• An entirely reengineered enclosure resulting in the first water-resistant iPhone that offers protection against spills, splashes and dust like never before.
• The brightest, most colorful Retina HD display ever in an iPhone, with a wide color gamut for cinema-standard colors, greater color saturation and the best color management in the smartphone industry.

iOS 10 was the biggest iOS release ever, with innovations including:

• bringing the power of the App Store to Messages;
• a Memories feature in Photos;
• SiriKit for developers so apps can talk to Siri;
• a new Home app that allows users to easily and securely set up, manage and control their home all in one place;
• an improved Maps app that is even simpler and more intuitive to use;
• greater clarity and simplicity to every aspect of the Apple Music experience; and
• support for breaking news notifications and paid subscriptions in the News app.

met dank aan forumlid 'Pieterr", die dit nieuws als eerste op ons forum meldde

Beats voedt de geruchten rond een witte iPhone

004

Ruim een week geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat er aanhoudende geruchten de ronde doen dat Apple ook een witte versie van de Gitzwarte iPhone 7 zal gaan uitbrengen. Die Gitzwarte iPhone 7 heet in het Engels Jet Black, waardoor deze versie al snel Jet White werd genoemd.

Beats heeft nu olie op het vuur gegooid, door op Instagram een foto te zetten met de zwarte Studio Wireless koptelefoon met daarna een witte iPhone. Het zou natuurlijk om een strak wit hoedje kunnen gaan, maar waarschijnlijk lijkt dat niet. Want bij Beats zijn ze waarschijnlijk ook op de hoogte van de geruchten over de Jet White iPhone.


New moves. New places. #StudioWireless A photo posted by Beats By Dre (@beatsbydre) on Jan 5, 2017 at 6:06pm PSTMaar het zou hier ook om een effect van de filters van Instagram kunnen gaan. Als je de foto hierboven in Photoshop meer doortekening geeft dan lijkt het wel erg veel op de al bestaande zilveren uitvoering van de iPhone 7.

Zijn ze bij Beats dan toch niet op de hoogte van de geruchten rond de Jet White iPhone? Is dit een subtiele manier om ons warm te maken voor die uitvoering? Of toch gewoon een suffe fout van een medewerker van Beats?

Is dit de Jet White iPhone 7?

001

Kort na het uitkomen van de iPhone 7 waren er al geruchten dat Apple zou werken aan een witte uitvoering. Dat zou dan ook een glimmende versie worden, net zoals de huidige Gitzwarte iPhone 7, die in het Engels Jet Black heet.

Die geruchten zijn nog niet dood, in tegendeel. Er is een video op het web opgedoken waarin we behuizingen van een 'Jet White' iPhone 7 zouden zien. Het is de vraag of dit echt is, de 4,7 inch versie heeft bijvoorbeeld geen Apple Logo en de reflectie ziet er ook niet erg overtuigend uit. Maar dat laatste zou kunnen liggen aan het licht waarmee deze video gemaakt is.


Could this be the Jet White iPhone 7? pic.twitter.com/pHoDiZ63ON— Sonny Dickson (@SonnyDickson) December 27, 2016


Of dit echt is of niet, als het Apple lukt om een mooie witte iPhone 7 te maken, dan lijkt de kans erg groot dat die ook ook weer als warme broodjes over de toonbank zal gaan.