Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Waarom is de kernel van iOS 10 niet versleuteld?

002

Ruim een week geleden was de start van de WWDC en kwam onder andere de eerste beta-versie van iOS 10 beschikbaar voor ontwikkelaars. Natuurlijk gaat dan iedereen die er veel vanaf weet daarmee aan de slag, en een aantal experts op het gebied van veiligheid hebben nu een opvallende ontdekking gedaan: de kernel van iOS is niet versleuteld..

Waarom dat zo is is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden: er is bij Apple hiervoor gekozen zodat dit soort experts mee kunnen kijken en aan kunnen geven waar zwakheden zitten, of iemand bij Apple heeft een koe van een fout gemaakt.

De kernel bepaalt onder andere hoe apps de hardware aan kunnen spreken en zorgt daarbij juist voor de veiligheid. Het niet versleutelen van de kernel betekent niet dat de veiligheid van iOS 10 nu in het geding is, het maakt het alleen veel makkelijker om fouten te ontdekken. Misschien hebben ze bij Apple besloten om de input van goedwillende experts op deze manier in te roepen, zo iOS 10 veiliger te maken en nemen ze het feit dat hackers nu ook meer mee kunnen kijken voor lief?

De bekende veiligheidsexpert Jonathan Zdziarski gaat hier ook van uit, want de andere optie zou ongeveer even dom zijn als een lift maken zonder dat je die met deuren erbij levert:


This would have been an incredibly glaring oversight, like forgetting to put doors on an elevator.


Toen Apple recent weigerde om een achterdeur te maken voor de FBI, omdat ze niet de veiligheid van de data van alle gebruikers op het spel wilden zetten, lukte het de FBI toch om die iPhone van de terrorist te kraken. Mogelijk wil Apple daarom nu help van veiligheidsexperts, juist om de kernel nog veiliger te maken.

Zo'n besluit hoef je dan ook eigenlijk niet aan te kondigen, iedere veiligheidsexpert die deze aanduiding verdient zal ook snel zien dat de kernel niet versleuteld is. Als afsluiting laten we nog een Jonathan Zdziarski aan het woord:


This is a gamble. But I can see the possible reason that Apple may have decided to make this wager.

Apple werkt aan een donkere modus voor iOS

000

Als je OLED schermen gebruikt dan is het voor de hand liggend om een donkere interface te gebruiken, want bij dat soort schermen kost het geen energie om donkere pixels te laten zien. Dat is één van de redenen dat bij de interface van de Apple Watch veel zwart gebruikt is, dat is het eerste device van Apple met een OLED scherm.

Nu gaan er al een tijdje geruchten dat Apple in 2017 met een iPhone zou komen die ook een OLED scherm gaat krijgen, en dus zou een interface met meer zwart ook daar voor de hand liggen. Apple wil natuurlijk zorgen voor de maximale batterijtijd, en het zou zonde zijn om die te verliezen aan een interface met een lichte achtergrond.

Ontwikkelaar Andrew Wiik vond dat Apple daar al mee bezig is, hieronder kan je de Instellingen-app zien in iOS 10 met een zwarte achtergrond. Dat het om die app gaat lijkt te suggereren dat Apple heel iOS in een donkere versie gaat uitbrengen, en niet alleen in één app, zoals bijvoorbeeld iBooks op dit moment.


iOS 10 Simulator Settings App #darkmodeconfirmed pic.twitter.com/Pf7qXyuxAK— Andrew Wiik (@Andywiik) June 18, 2016


Andrew Wiik vond trouwens ook een extra knop voor Control Center waarmee je waarschijnlijk GSM-data aan en uit zou kunnen zetten. De knop heeft op dit moment nog geen icoon, maar wel de kleur die deze instelling ook heeft in de Instellingen-app.


Is Apple going to finally give us the cellular data toggle we desire? (no icon for some reason) pic.twitter.com/6SmWAdUDOv— Andrew Wiik (@Andywiik) June 16, 2016


Op dit moment kunnen we al Wi-Fi aan- en uitzetten in Control Center, of de Vliegtuigmodus activeren. Een extra knop voor data via GSM zou handig kunnen zijn als je bijvoorbeeld aan het eind van de data die je binnen je abonnement kan gebruiken zit, zodat je niet op hoge kosten gejaagd wordt.

Apple neemt HomeKit in iOS 10 eindelijk serieus

000

Als iOS 10 deze herfst uitkomt is HomeKit al twee jaar oud, want het maakte voor het eerst zijn opwachting in iOS 8. Maar hoewel Apple toen dus het framework voor ontwikkelaars klaar had, was de verder aanpak en ondersteuning niet echt om over naar huis te schrijven.

In IOS 10 verandert dat eindelijk, dat is onder andere te zien aan de toevoeging van de Home-app. Hierin kunnen alle HomeKit toepassingen bij elkaar in één app bediend worden. Dat het Apple nu menens is was ook te zien aan het feit dat er daar nu ook ruimte voor werd ingeruimd tijdens de keynote van de WWDC, waar we ook konden zien dat een indrukwekkend aantal fabrikanten nu HomeKit ondersteunt.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Dat dit ook echt zo is kan je hier lezen, er is nu bijvoorbeeld al ondersteuning aangekondigd door August, Canary, Withings, D-Link, Ring en meer fabrikanten.

Hoeveel daarvan bij ons ook te koop zullen zijn is op dit moment nog niet bekend. Maar dat Apple HomeKit nu eindelijk serieus aanpakt en dat die aanpak meteen zijn vruchten afwerpt is al wel duidelijk, en uiteindelijk zullen de meeste van de devices die HomeKit ondersteunen bij ons ook wel te verkrijgen gaan zijn.

iOS 10 beta neemt veel minder ruimte in dan zijn voorganger

000

Tijdens de keynote van de WWDC 2016 afgelopen maandag liet Apple's Senior Vice President of Software Engineering Craig Federighi bij de presentatie van macOS Sierra aan ons zien dat Apple zelf ons een tool voor de Mac gaat brengen om meer opslagruimte vrij te maken, en die heet Optimized Storage.

Eén van de redenen voor Apple om deze tool te maken is waarschijnlijk om alle mensen te stoppen die ellende als MacKeeper naar binnen halen, die ze bij Apple daarna ongetwijfeld aan de lijn krijgen bij de helpdesk. Maar het is ook een relatief makkelijke manier om je klanten blij te maken, wie is nu eenmaal niet blij met meer opslagruimte terwijl je er niet voor hoeft te betalen?

Het lijkt er op dat ze bij Apple ook bezig zijn met het terugwinnen van ruimte voor onze iDevices. Want na de installatie van de eerste beta-versie van iOS 10 melden een aantal gebruikers op Reddit dat ze bijna tien procent meer ruimte vrij hebben.

In de schermafbeeldingen hieronder kan je zien dat dit op een iPhone met 128 GB aan opslag een verschil is van meer dan 10 GB!

Het gaat hier om een beta-versie, en het is natuurlijk mogelijk dat latere versies van iOS 10 wel meer ruimte in gaan nemen. Maar als het Apple echt is gelukt om zoveel ruimte te besparen in iOS 10, dan zou dat natuurlijk wel erg goed nieuws zijn.

De wallpaper van iOS 10 nu voor ons allemaal al te downloaden

007

Tijdens de presentatie van iOS 10 in de keynote van WWDC 2016 liet Apple een aantal van de meest in het oog springende nieuwe dingen zien, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Maar wat ook meteen opviel tijdens diezelfde keynote was dat Apple een erg mooie nieuwe wallpaper gebruikte, een foto van boven van een waterval ergens in een rivier van het Sierra massief waar macOS Sierra naar vernoemd is.

De mensen van iClarified hebben deze wallpaper nu online gezet voor alle iPhones die ooit gemaakt zijn, dus ook het allereerste model (de 2G). Hieronder vind je de links:


iPhone 6 en 6s Plus - 2706 x 2706 pixels
iPhone 6 en 6s - 872 x 1634 pixels
iPhone 5s, 5c en 5 - 744 x 1392 pixels
iPhone 4s- 744 x 1176 pixels
iPhone 4 - 640 x 960 pixels
iPhone 3Gs, 3G en 2G - 320 x 480 pixelsNetflix voor iOS heeft eindelijk ondersteuning voor PiP

000

Io de WWDC van het vorig jaar presenteerde Apple iOS 9, en één van de vele nieuwe dingen daarin was de mogelijkheid om video's te laten spelen in een klein venster op een iPad terwijl je iets anders aan het doen bent. Deze Picture in Picture (PiP) functie liet zien hoe goed iOS multitasking ondersteunt.

De verwachting was dat alle bedrijven die video-apps hebben deze functie erg snel toe zouden passen in een update, maar kennelijk hadden ze bij Netflix niet zoveel tijd voor hun iOS app. Want iOS 9 is al uit sinds september van het vorig jaar, en al die tijd was het niet mogelijk om met Netflix de video's PiP af te spelen.

Maar er is goed nieuws, er is net een update uitgekomen voor de Netflix-app, en deze versie (8.7.0) heeft wel PiP ingebouwd.

Er is trouwens nog wel werk te doen voor Netflix, want PiP en Slide Over worden in deze versie ondersteund, maar Split View staat nog steeds niet op het menu. Om PiP te gebruiken moet je trouwens wel minimaal iOS 9.3.2 op je iPad hebben staan, en die iPad moet minstens een iPad mini 2 of een iPad Air zijn.Wordt de Apple Watch samen met de iPhone 7 gepresenteerd?

000

De iPhone 7 wordt aan het begin van de herfst verwacht, hetzelfde moment waarop Apple de afgelopen jaren het nieuwe model heeft gepresenteerd. Maar als de berichten in DigiTimes kloppen dan lijkt het er op dat de iPhone 7 dan niet het enige device zal zijn wat Apple aan de wereld gaat tonen.

Want volgens DigiTimes is Apple hard bezig met het plaatsen van orders voor processors en andere onderdelen voor de Apple Watch 2. Omdat Apple de afgelopen tijd steeds minder keynotes houdt en aankondigingen van dingen vaker met elkaar combineert, zou dat kunnen betekenen dat we dan de keynote beginnen met de Apple Watch en afsluiten met de nieuwe iPhone.

Apple zou trouwens niet kinderachtig omgaan met het bestellen van de onderdelen voor de tweede generatie Apple Watch, de bronnen schatten in dat er in Cupertino gerekend wordt op ongeveer twee miljoen stuks per maand.


Orders for the upcoming Apple Watch have been higher-than-expected, said the sources. Judging from the orders, the sources estimated that about two million units of the new Apple Watch could be shipped monthly.


Als de Apple Watch 2 gepresenteerd wordt samen met de iPhone dan lijkt het er op dat die pas iets later beschikbaar zal zijn. Want de componenten en processors zullen waarschijnlijk pas in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar zijn.


Shipments of chips and components for the second-generation Apple Watch are set to begin in the third quarter, the sources indicated.

Op 1 januari 2017 moeten alle iOS-apps HTTPS gebruiken

000

Dat Apple de veiligheid van onze data in hun besturingssystemen hoog in het vaandel heeft staan is overduidelijk, het kwam ook nog een aantal keer tijdens de keynote voorbij. Wat dit in de praktijk betekent was te horen tijdens een andere presentie van Apple tijdens de WWDC die over veiligheid ging.

Want daar lieten mensen van Apple weten dat vanaf 1 januari 1017 alle apps voor iOS zullen moeten voldoen aan ATS. Deze App Transport Security heeft Apple toegevoegd sinds iOS 9 en dat betekent dat apps niet meer mogen communiceren over het standaard HTTP-protocol, maar altijd het veiligere HTTPS-protocol zullen moeten gebruiken.

Fijn om te weten, want in een browser kan je nog zien van wat voor soort verbinding er gebruik gemaak wordt, in een app heb je als gebruiker zelden of nooit een idee over de veiligheid van de verbinding.

Apple's apps kunnen verborgen worden in iOS 10

000

Sommige mensen kan het helemaal niks schelen dat de apps die Apple bij iOS standaard al meelevert niet van het scherm verwijderd kunnen worden. Je sleept er twee op elkaar, maakt zo een folder aan en gooit daar de rest ook in.

Maar er zijn ook een hoop mensen die het knap irritant vinden dat je die apps niet gewoon van het scherm kan verwijderen, en voor al die mensen is er goed nieuws. Want in iOS 10 is dat wel mogelijk, in de video hieronder kan je zien dat dit hetzelfde werkt als met andere apps. Dus blijven drukken op een icoon van een app totdat ze allemaal gaan 'wiebelen', en dan op het kruisje linksboven klikken.

In de video hierboven wordt trouwens gezegd dat je op deze manier ruimte om je iDevice vrij zou kunnen maken. Dat klinkt inderdaad logisch, je verwijderd tenslotte die apps, maar het is niet zo.

In een interview voor de podcast The Talk Show van John Gruber legde Craig Federighi uit dat als je dit doet dat de binaries (dus de software zelf) op het iDevice blijven staan. Mogelijk zitten er apps waarvan andere apps de data van nodig hebben?

Het is nog wel onduidelijk hoe het gaat werken als je een app die je verwijderd hebt weer zichtbaar wilt maken. Komen de apps in de App Store te staan, of komt er een instelling ergens bij waarmee je deze apps weer zichtbaar en bruikbaar kan maken?

Hieronder de apps die Apple meelevert met iOS 10 en die allemaal van het scherm te verwijderen zijn.


• Aandelen
• Agenda
• Calculator
• Contacten
• Dictafoon
• FaceTime
• Gezondheid
• Herinneringen
• Home
• iBooks
• iCloud Drive
• iTunes Store
• Kaarten
• Kompas
• Mail
• Muziek
• Notities
• Podcasts
• Tips
• Video's
• Watch
• Weer

iOS 10, de meest uitgebreide iOS-versie ooit

004

Apple zei het al tijdens de keynote van de WWDC 2016, iOS 10 is de meest uitgebreide iOS-versie ooit. Er zit zoveel nieuws in deze nieuwe versie van iOS dat Apple alleen maar de tien allerbelangrijkste aan ons toonde, anders had het niet in de keynote gepast, die toch al twee uur duurde.

Veel aandacht was voor de Berichten-app, waar nu heel erg veel nieuwe dingen in zitten. Die zijn soms vooral 'fun', zoals een bericht schrijven in onzichtbare inkt, maar er zitten ook erg handige in, en combinaties van fun en handig. Een voorbeeld van dat laatste is dat als je een tekst hebt geschreven dat de Berichten-app dan naar woorden kan zoeken die door Emoji's vervangen kunnen worden, die woorden in het oranje weergeeft, daarop klikken is dan voldoende om de woorden inderdaad door Emoji's te laten vervangen.

AI - Intelligenter OS

Misschien wel de meest welkome: net zoals macOS kan je in iOS nu ook meerdere talen door elkaar gebruiken, en de tekstcorrectie kijkt dan zelf naar welke taal je gebruikt. Dat zie je ook bij de suggesties voor woorden die je tijdens het typen krijgt, want dat reageert nu op de context van de tekst.

Het is te hopen dat dit nu ook allemaal met het Nederlands werkt, want het Nederlandstalige toetsenbord loopt in iOS 9 nog achter. Zo heb je bijvoorbeeld in het Engels, Duits en Frans woorden die gesuggereerd worden, terwijl dat in het Nederlands op dit moment nog niet zo is.

Apple Music-app

Apple Music blijkt inmiddels al 15 miljoen betalende klanten te hebben, en dit is daarmee de snelst groeiende streaming muziek-serivice. Indrukwekkend, vooral omdat Apple Music eigenlijk niet helemaal af was toen het uitgebracht werd, en er was dan ook heel wat kritiek in het afgelopen jaar.

Maar Apple heeft goed geluisterd, en de Apple Music belevenis in iOS heeft een compleet nieuw design en aanpak gekregen. Dat zou moeten betekenen dat het veel makkelijker wordt om te gebruiken, waarbij het meteen zichtbaar maken van songteksten vooral opviel.

Ingangen voor ontwikkelaars

Zelden was er zoveel goed nieuws voor ontwikkelaars tijdens een keynote, terwijl er tijdens de keynote van de WWDC natuurlijk altijd al extra veel aandacht is voor ontwikkelaars. Wat vooral opviel is hoeveel ingangen Apple geeft voor ontwikkelaars om dingen aan iOS toe te voegen.

Bijvoorbeeld extensies in de Berichten-app. met ook een makkelijk manier om vanuit de App Store daar meteen meer extensies toe te voegen. Maar ook SDK's als SiriKit, het verder uitgebreide HomeKit en meer ingangen in bijvoorbeeld de Berichten-app, de Kaarten-app en zelfs de Telefoon-app.

Om iOS 10 op jouw iDevice te gebruiken moet je één van de volgende modellen hebben:


iPhone

iPhone 6s & 6s Plus
iPhone 6 & 6 Plus
iPhone SE
iPhone 5s
iPhone 5c
iPhone 5

iPad

iPad Pro 12,9-inch
iPad Pro 9,7-inch
iPad Air 2
iPad Air
iPad 4th generatie
iPad 3rd generatie
iPad 2
iPad mini 4
iPad mini 3
iPad mini 2
iPad mini

iPod

iPod touch 6th generatie
iPod touch 5th generatie


Hieronder alle nieuwe dingen in iOS 10 in een razend tempo in de video die Apple aan het eind van de keynote ook liet zien. Daaronder kan je het allemaal op je gemak lezen in het persbericht dat Apple voor iOS 10 heeft uitgebracht.Apple geeft voorproefje van iOS 10, de meest uitgebreide iOS-versie ooit

Belangrijke update van Berichten, nieuwe Woning-app, vernieuwde Foto’s-, Muziek- en News-app, en Siri, Kaarten, Telefoon en Berichten nu ook beschikbaar voor ontwikkelaars

SAN FRANCISCO, 13 juni 2016 - Apple heeft vandaag een voorproefje gegeven van iOS 10, de meest uitgebreide versie ooit van ’s werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem. iOS 10 bevat een belangrijke update van Berichten, zodat je op een leukere manier met vrienden en familie kunt communiceren door gebruik te maken van animaties, stickers en schermvullende effecten. Siri krijgt toegang tot apps en de Kaarten-, Foto’s-, Apple Music- en News-app hebben een nieuw ontwerp. Ook is er nu de Woning-app, waarmee je op één plek al je producten voor huisautomatisering beheert. Ontwikkelaars krijgen nieuwe mogelijkheden met Siri, Kaarten, Telefoon en Berichten.

"iOS 10 is onze meest uitgebreide versie ooit. Je kunt je op allerlei leuke, nieuwe manieren uiten met Berichten, er is een native app voor huisautomatisering en de Muziek-, Kaarten- en News-app hebben een nieuw ontwerp, waardoor ze intuïtiever werken en meer kunnen. Zo wordt alles wat je graag doet op iPhone en iPad nóg leuker", zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. "In iOS 10 zijn QuickType en Foto’s uitgerust met Siri-intelligentie, kun je je huis automatiseren met de nieuwe Woning-app en krijgen ontwikkelaars toegang tot Siri, Kaarten, Telefoon en Berichten. Tegelijkertijd zorgen krachtige technologieën zoals Differential Privacy voor een nog betere beveiliging en privacy."

Persoonlijke, sprekende berichten
Berichten is de meestgebruikte iOS-app. In iOS 10 is de app nog leuker en kun je op een persoonlijke manier met vrienden en familie communiceren, bijvoorbeeld met animaties. De krachtige animaties in Berichten, zoals ballonnen, confetti of vuurwerk, kun je schermvullend weergeven om iets speciaals te vieren. Ook kun je onzichtbare inkt gebruiken, waarbij de tekst pas zichtbaar wordt wanneer de ontvanger over het bericht veegt, of een handgeschreven notitie sturen voor een persoonlijke touch. Met automatische suggesties vervang je woorden gemakkelijk door emoji, met Tapback kun je snel en gemakkelijk met één tikje reageren en dankzij ‘rich links’ kun je content bekijken en media afspelen zonder je gesprek te verlaten.

In iOS 10 is Berichten uitgerust met de kracht van de App Store, zodat ontwikkelaars ervoor kunnen zorgen dat gebruikers op nieuwe manieren communiceren. Zo kun je stickers in gesprekken plakken, GIF-bestanden of foto’s bewerken, betalingen doen of een etentje of bioscoopbezoek plannen, allemaal vanuit Berichten.

Siri beschikbaar voor ontwikkelaars
In iOS 10 biedt Siri belangrijke nieuwe mogelijkheden en krijgt Siri toegang tot apps die iedereen graag gebruikt. Voor het eerst kunnen ontwikkelaars van Siri profiteren, zodat gebruikers met hun stem apps kunnen bedienen. Met SiriKit kunnen ontwikkelaars Siri-ondersteuning aan hun apps toevoegen om berichten te sturen, te bellen, foto’s te zoeken, ritten te plannen, te betalen en te sporten. Via Siri is het ook mogelijk om CarPlay-apps te gebruiken, de airconditioning te regelen of geluidsinstellingen te veranderen in de app van je autofabrikant.

Nieuw ontwerp van Kaarten
Kaarten heeft in iOS 10 een prachtig nieuw ontwerp, waardoor de app nog gemakkelijker en intuïtiever wordt. Ook ontwikkelaars kunnen nu van de app profiteren en nieuwe extensies gebruiken. Via apps als OpenTable kunnen reserveringen in Kaarten worden geïntegreerd en diensten als Uber en Lyft kunnen nog gemakkelijker worden gebruikt, rechtstreeks vanuit de Kaarten-app. Kaarten is nóg slimmer. Routebeschrijvingen worden afgestemd op de plek waar je waarschijnlijk heen wilt, waarbij wordt gekeken naar je dagelijkse activiteiten of de afspraken in je agenda. Nadat je een route hebt gepland, kan Kaarten een tankstation, restaurant of café op je route zoeken en de invloed van een pauze op je reisduur berekenen.

Aandenkens in Foto’s
In iOS 10 word je in de Foto’s-app automatisch herinnerd aan eerdere gebeurtenissen, want die komen vanuit je fotobibliotheek automatisch in Aandenkens terecht. Aandenkens scant al je foto’s en video’s en maakt een prachtige verzameling van al je favoriete gebeurtenissen, reizen en mensen. Een aandenken bevat ook een filmpje met muziek, titels en overgangen, dat automatisch wordt aangemaakt.

Aandenkens gebruikt geavanceerde computeranalyse om de mensen, plaatsen en voorwerpen op je foto’s op basis van gezichts-, voorwerp- en locatieherkenning in albums te groeperen. Dankzij deze intelligente voorzieningen komen Aandenkens en foto’s op een persoonlijke en betekenisvolle manier tot leven, zonder je privacy in gevaar te brengen.

Woning-app voor huisautomatisering
De Woning-app is diep in iOS geïntegreerd, zodat je alle apparaten in je hele huis op één plek gemakkelijk en veilig kunt instellen, beheren en gebruiken. Je kunt accessoires apart beheren of groeperen, zodat je met één commando een hele groep kunt aansturen. Ook kun je je apparaten met Siri bedienen. Je kunt apparaten op afstand of via Apple TV bedienen en automatische triggers instellen, zoals een tijdstip, locatie of actie.

De wereldwijde ondersteuning voor HomeKit breidt zich continu uit. Dit jaar is HomeKit al in zo’n 100 producten voor huisautomatisering geïntegreerd, zodat je met de Woning-app onder andere thermostaten, verlichting, zonneschermen, sloten en videocamera’s kunt bedienen. Later dit jaar zullen bekende projectontwikkelaars zoals Brookfield Residential, KB Home, Lennar Homes en R&F Properties veel van deze HomeKit-apparaten in hun nieuwe woningen gaan gebruiken.

Nieuw ontwerp voor Apple Music en News
Apple Music heeft een volledig nieuw ontwerp. De app is nu overzichtelijker en gemakkelijker te gebruiken. Dankzij een nieuwe ontwikkeltaal staat de muziek centraal en dankzij de nieuwe structuur kun je gemakkelijker door muziek bladeren en nieuwe muziek ontdekken. De Bibliotheek-, Voor jou-, Blader- en Radio-tabs zijn volledig herzien en nog overzichtelijker en via de Zoek-tab kun je nog gemakkelijker muziek vinden. Al deze veranderingen zorgen voor een overzichtelijk en intuïtief ontwerp. iOS 10 bevat een vernieuwde News-app met het nieuwe onderdeel ‘For You’, met aparte secties om gemakkelijker informatie te vinden, het laatste nieuws te ontvangen of betaalde abonnementen te nemen.

iOS in de praktijk
In iOS 10 vind je nog sneller en gemakkelijker wat je zoekt. Met ‘Til op om te activeren’ gaat het display automatisch aan wanneer je je iPhone pakt, zodat je meteen het toegangsscherm met al je meldingen ziet. Door één keer te tikken of te vegen open je Berichten, het overzicht van vandaag en het Bedieningspaneel. Dankzij de verbeterde integratie van 3D Touch op iPhone 6s en iPhone 6s Plus werk je nog gemakkelijker met apps.

Overige voorzieningen in iOS 10
• Siri ondersteunt nieuwe QuickType-voorzieningen, waaronder contextuele voorspellingen om relevante informatie te geven op basis van locatie, agenda of contactpersonen. Voorspellend typen ondersteunt meerdere talen zonder dat je van toetsenbord hoeft te wisselen.
• Telefoon ondersteunt integratie met voorzieningen van derden voor VoIP-gesprekken, voicemailtranscriptie en een nieuwe beller-ID-extensie voor het melden van ongewenste boodschappen.
• Er zijn updates van ingebouwde apps, waaronder de mogelijkheid voor deelweergave in Safari op iPad, voorzieningen voor samenwerking in Notities en het bewerken van Live Photos.
• Met Apple Pay kun je nu niet alleen gemakkelijk en veilig betalen in winkels en apps, maar ook via deelnemende websites in Safari.
• De wekker voor bedtijd in de Klok-app zorgt ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Je wordt gewaarschuwd wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

Privacy in iOS 10
Beveiliging en privacy staan centraal bij de ontwikkeling van Apple hardware, software and voorzieningen. Dankzij de totaalversleuteling in iMessage en FaceTime worden je gegevens zo beveiligd dat ze niet door Apple en door anderen kunnen worden gelezen. iOS 10 maakt gebruik van technologie op het device zelf om mensen, voorwerpen en locaties te herkennen in Foto’s en om QuickType-suggesties te doen. Voorzieningen als Siri, Kaarten en News sturen gegevens naar servers van Apple, maar deze gegevens worden niet gebruikt om een profiel van een gebruiker op te bouwen.

Vanaf iOS 10 gebruikt Apple een nieuwe technologie, Differential Privacy. Hiermee kunnen de gebruikspatronen van een groot aantal gebruikers worden blootgelegd zonder de privacy van individuele gebruikers in gevaar te brengen. In iOS 10 helpt deze technologie om de suggesties voor QuickType en emoji’s, voor diepe links in Spotlight en voor de opzoekfunctie in Notities te verbeteren.

Beschikbaarheid
De preview van iOS 10 voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor deelnemers aan het iOS Developer Program via developer.apple.com. Een openbaar bètaprogramma wordt in juli voor iOS-gebruikers beschikbaar gesteld via beta.apple.com. iOS 10 wordt dit najaar geïntroduceerd als gratis software-update voor iPhone 5 en nieuwer, alle modellen van iPad Air en iPad Pro, iPad (4e generatie), iPad mini 2 en nieuwer, iPod touch (6e generatie). Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios10-preview. Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige functies en voorzieningen zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar.