Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Weer twee commercials voor de Portret-modus van de iPhone 7

001

Apple bracht recent twee commercials uit waarin de scherptediepte die je kan krijgen met de Portret-modus van de iPhone 7 Plus centraal stond. In het nieuwsbericht daarover schreven we al dat het voor de hand leek te liggen dat Apple meer commercials rond dit thema zou gaan uitbrengen, en dat beek te kloppen.

Want Apple heeft er weer twee uitgebracht, met de titels Boyfriend en Profile Picture. Hieronder kan je allebei deze commercials zien, de tekst die je in de commercials hoort vind je in beide gevallen erboven.


Boyfriend

When you shoot in Portrait mode, your subject stands out from the background.

So a photo of your boyfriend, becomes a photo of your boyfriend.

Boyfriend, boyfriend

Portrait mode on iPhone 7 Plus.

iPhone dieven in Madrid beten beveiligingskabels door

007

In een Apple Store staan alle devices voor je klaar op lange houten tafels om naar hartelust uit te proberen. Maar bij Apple zijn ze natuurlijk niet gek, die devices zitten met een kabeltje vast dat ervoor zorgt dat er een alarm afgaat als iemand er eentje mee wil nemen zonder eerst te betalen.

Maar creatieve mensen hebben voor zo'n probleem natuurlijk een oplossing, zo ook eengroep in Madrid die graag iPhones mee wilde nemen. In totaal ging het om tien mensen, waaronder acht minderjarigen, die dat over een periode van twee maanden deden.

Maar het is niet de diefstal op zich, het is vooral de manier waarop ze de beveiligingskabels buiten werking stelden die de aandacht trekt. Want dat deden ze niet door die kabels door te knippen met bijvoorbeeld een tangetje, maar door die met hun tanden door te knagen, zoals je in het beeld van de beveiligingscamera hieronder kan zien,

In twee maanden wisten ze zo voor een slordige 23.000 euro te ontvreemden, wij vragen ons af hoe het met hun tanden gaat.

De politie pakte de tien daders trouwens nadat eentje probeerde een iPhone online te verkopen die een slordige 900 euro waard is. Opvallend genoeg zitten de acht minderjarigen nu vast, terwijl de volwassenen een verbod hebben gekregen om nog binnen een straal van 100 meter bij de Apple Store te komen. We nemen aan dat die nog voor moeten komen en dat er nog een straf volgt.

Meer informatie over deze zaak is te vinden op deze pagina van de Spaanstalige krant El Mundo.

Android en iOS de laatste spelers bij de smartphones

002

De ontwikkeling was al veel langer gaande en waarschijnlijk onvermijdelijk, maar inmiddels is het officieel, Android en iOS zijn de enige opties bij smartphones. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Gartner is Android goed voor 81,7 procent, heeft iOS 17,9 procent en is de rest verwaarloosbaar.

Bij die rest zitten twee namen met historie: BlackBerry en Windows. De cijfers van Gartner maken overduidelijk dat die het beide niet gaan overleven, het lijkt een kwestie van tijd voordat ze echt definitief verdwenen zijn. Jammer, want meer spelers in dat veld zou alleen maar gezond zijn voor de onderlinge competitie.

BlackBerry

Dat BlackBerry als platform afgedaan had is bij het moederbedrijf in Canada ook al een tijd duidelijk. Het bedrijf concentreert zich inmiddels al een tijd op software en de weinige BlackBerry telefoons die nog gemaakt worden zijn al een tijd door BlackBerry uitbesteed.

In het afgelopen kwartaal was het aantal BlackBerry telefoons dat verkocht werd niet meer genoeg om nog in de statistieken zichtbaar te zijn en het aantal gebruikers van het platform wereldwijd daalt ook snel. In maart 2016 waren dat er nog 23 miljoen, inmiddels zijn het er minder dan 16 miljoen.

Windows Phone

Windows Phone is nog niet helemaal overleden, maar als je naar de cijfers hierboven kijkt is de tendens overduidelijk. De 1,1 procent van de markt eind 2015 was al heel erg weinig, dat dit gedaald is naar 0,3 procent eind 2016 maakt duidelijk dat daar geen groei meer in zit, integendeel.

Tel daarbij op dat Windows Phone niet de prijzen kan vragen die Apple bijvoorbeeld voor de iPhone zich kan permitteren, en de enige vraag lijkt hoe lang het nog duurt voordat Microsoft besluit om daar helemaal de stekker uit te trekken.

Duopolie

iOS en Android vormen nu dus een duopolie, een ontwikkeling die er al erg lang duidelijk aan de gang was, maar nu voor het eerst definitief door de cijfers ondersteund wordt.

Beide groeiden in het afgelopen jaar, Android 1 procent en iOS 0,2 procent. Of het nog belangrijk is welk marktaandeel welk besturingssysteem van deze twee heeft lijkt de vraag. Apple laat al jaren bij desk- en laptops zien dat het ook mogelijk is om met een klein marktaandeel een erg goed functionerend businessmodel te hebben, zowel voor ontwikkelaar als eindgebruiker, met een ruim aanbod van uitstekende software.

Dat Apple zich in ieder geval voorlopig geen zorgen hoeft te maken over de verkopen van de iPhone is te zien in het overzicht van Gartner hieronder. Want daaruit blijkt dat de iPhone 7 Apple weer naar plaats één heeft gebracht, als de iPhone 8 zo spectaculair wordt als de geruchten doen geloven dan ziet het er de komende tijd erg goed uit voor Apple.

Twee nieuwe commercials laten scherptediepte iPhone 7 Plus zien

001

Sinds de iPhone 7 Plus is er de mogelijkheid om de achtergrond onscherp te maken, de zogenaamde scherptediepte of 'bokeh' die mogelijk is door de Portret-modus. Dat wil Apple natuurlijk duidelijk over het voetlicht brengen, dat gebeurt dan ook in twee nieuwe commercials voor de iPhone 7 Plus.

Apple heeft dit verloop in scherptediepte voor elkaar gekregen door in de iPhone 7 Plus zowel een groothoek als een telelens in te bouwen. De groothoek zorgt voor de scherpte, de telelens voor het verloop in onscherpte. Dat is natuurlijk de simpele versie, het is vooral een complex algoritme dat het leeuwendeel van het werk voor zijn rekening neemt door de twee foto's razendsnel te combineren.

Op dit moment zijn er twee commercials met dit onderwerp, de eerste met een hond en de tweede met een jongetje met alleen de bovenkant die boven het water uitsteekt. Het lijkt voor de hand te liggen dat Apple later nog meer variaties op dit thema zal uitbrengen.

Runtastic Heart Rate Pro nu gratis in iOS App Store

000

Als je geen Apple Watch hebt en toch graag zo goed mogelijk je hartslag wilt meten, dan zijn er een aantal apps te vinden in de iOS App Store waarmee je met behulp van je iPhone je hartslag kan bepalen.

Dat kan bijvoorbeeld met Runtastic Heart Rate Pro & Pulse Tracker, maar daar moet je normaal gesproken € 1,99 voor uitgeven. Wil je graag deze app zonder dat die wat kost dan is dit je kans, want op dit moment is Runtastic Heart Rate Pro & Pulse Tracker even helemaal gratis in de iOS App Store.

Als je wilt weten wat er allemaal kan met deze app, en dat is veel, dan kan je op deze pagina terecht voor een lekker helder en duidelijk overzicht daarvan. Hieronder een review van de gratis versie (dus niet de Pro versie), met de Pro-versie is dus nog meer mogelijk.

Om Runtastic Heart Rate Monitor & Pulse Tracker op jouw iPhone te kunnen gebruiken moet daar minimaal iOS 8.0 op staan. In-app aankopen zijn er niet, die zitten alleen in de gratis versie.

Laat de matzwarte laag van de iPhone 7 te makkelijk los?

006

In de discussies op Apple's eigen forum, bijvoorbeeld in dit draadje, komt naar voren dat er gebruikers zijn met een matzwarte iPhone 7 die na een paar maanden gebruik die matzwarte, geanodiseerde, laag op sommige plekjes zien verdwijnen.

Degene die het draadje daar gestart heeft meldt dat hij altijd erg voorzichtig is geweest met zijn iPhone 7, maar in de foto's erbij is te zien dat de zwarte laag heeft losgelaten of afgesleten is rond de volumeknoppen. Een medewerker van Apple Support vertelde hem dat dit niet onder de garantie valt, omdat het om cosmetische schade gaat.

Andere gebruikers melden dat ze er juist last van hebben aan de onderkant, met name rond de gaatjes voor de speakers.

De vraag lijkt nu vooral of dit iets is dat alleen bij bepaalde gebruikers voorkomt en het met het gebruik te maken zou hebben, of alleen bij een bepaalde serie van de matzwarte iPhone 7 zou voorkomen, en het iets is wat toch Apple verweten kan worden.

In de tussentijd lijkt het verstandig om met name met dat model op te letten hoe je die gebruikt. Een iPhone zonder bescherming samen in één zak met sleutels is bijvoorbeeld nooit een goed idee.

met dank aan forumlid 'Spooter', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

Gaat de iPhone X meer dan 1.000 euro kosten?

010

We zitten nog relatief aan het begin van het jaar, maar de geruchten over de komende modellen van de iPhone komen al in grote getale voorbij. Daarbij is er één erg hardnekkig: Apple zou naast de 7s en 7s Plus een speciaal model uitbrengen ter ere van het feit dat de iPhone dit jaar zijn 10 jarige jubileum viert.

Fast Company meldt nu dat deze "iPhone X" wel eens de duurste ooit zou kunnen gaan worden die Apple ooit heeft uitgebracht, de 'instapprijs' zou meer dan 1.000 euro kunnen gaan bedragen. Om op dit moment over de 1.000 euro te komen moet je een iPhone 7 Plus kiezen met minimaal 128 GB aan opslagruimte.

OLED scherm

Als de geruchten kloppen, en de iPhone X inderdaad een OLED scherm krijgt dat de hele voorkant beslaat, dan zijn de kosten voor Apple ook hoger. Ook de opslagruimte zal waarschijnlijk groot zijn, waarschijnlijk wordt 64 GB of 128 GB het minimum. Daarbij geholpen door het feit dat Flash geheugen voor Apple nu relatief goedkoper is, dankzij de huidige sterke dollar. Maar zelfs met dat voordeel meegerekend komt dat toch duurder uit dan de huidige opties voor opslag.

Met dat OLED scherm is ook wat aan de hand. Er zijn niet zoveel fabrikanten van dat soort schermen, en alleen Samsung maakt ze in de kwaliteit die Apple wil hebben. Dit betekent waarschijnlijk dat Apple alleen de iPhone X met een OLED scherm kan maken, de iPhone 7s en 7s Plus zouden dan de huidige LCD schermen houden. Want Samsung reserveert natuurlijk capaciteit voor de eigen Galaxy modellen.

Andere specificaties

Het uiterlijk van de iPhone X zou zo glad en ononderbroken worden als mogelijk is. Dat betekent waarschijnlijk dat de Home-knop verdwijnt, die zou vervangen worden door een Touch-vlak. Maar dat is niet alles, mogelijk verdwijnen ook de volumeknoppen en de mute-knop aan de zijkant. Die zouden dan vervangen worden door aanraakvlakjes.

De batterij zou een stuk groter worden dan de huidige modellen, je zou deze iPhone dan ook veel langer kunnen gebruiken voordat die weer opgeladen moet worden.

Het 'skelet' en de zijkanten zouden van staal zijn, bij de huidige modellen is dat aluminium, terwijl de voor- en de achterkant helemaal uit glas zouden bestaan. Een aanpak die Apple eerder heeft gebruikt, bij de iPhone 4 en 4s.

Geen eerdere lanceringsdatum

Er waren eerder geruchten dat Apple eerder zou beginnen met de productie. Dat zorgde voor speculaties dat Apple misschien dit jaar eerder met nieuwe iPhones zou komen, of een veel grotere vraag verwacht.

Volgens Fast Company is dit een misverstand. Het zou gaan om geboekte capaciteit voor de eerste testen van Apple. Daarbij worden grote aantallen geproduceerd, dat kan zelfs oplopen tot 100.000 stuks, de mensen die dat gelekt hebben wisten mogelijk niet dat dit normaal is voor Apple.

Hoe gaat de iPhone 8 er uitzien?

010

Het duurt waarschijnlijk nog meer dan een half jaar voordat de iPhone 8 gaat uitkomen, maar er zijn al een heleboel geruchten die daarover de ronde doen. Eén van die geruchten is dat Apple de productie van de opvolger van de iPhone 7 al eerder dan normaal gesproken zou opstarten.

Als dit gerucht waar is dan is nog niet meteen duidelijk wat dat betekent. Het zou mogelijk zijn dat Apple de iPhone 8 eerder uit gaat brengen dan wat we de afgelopen jaren gezien hebben, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat Apple een grotere vraag verwacht en daarom eerder met de productie begint.

Die grotere potentiële vraag in de markt zou ook de reden zijn dat Apple's aandeel in China op dit moment volgens IDC aan het dalen is, consumenten zouden door de geruchte de aankoop uitstellen tot het volgende model zijn opwachting maakt.

Hoe de iPhone 8 er uit gaat zien weet nog niemand buiten Apple zeker, maar gebaseerd op de geruchten zijn meerdere designers aan de slag gegaan. Hieronder een bloemlezing uit de conceptvideo's die dat heeft opgeleverd.

Een nieuwe commercial in campagne One Night on iPhone 7

000

Een week geleden kon je hier op MacFreak al lezen en zien, in dit nieuwsbericht, dat Apple een nieuwe campagne gestart was met nadruk op hoe goed foto's met een iPhone 7 ook kunnen zijn als er weinig licht is.

De naam van die campagne is "One Night on iPhone 7", en Apple heeft in deze campagne nu ook een commercial uitgebracht. Deze commercial is een soort mini-expositie van één minuut, waarin een enorm aantal foto's en video's uit deze campagne voorbij komen.

De muziek is Snow Fall van het Ahmad Jamal Trio, dat hele stuk is hier te vinden op YouTube.

Ocarina nu helemaal gratis in de iOS App Store

001

De app Ocarina is een unieke, hiermee maak je van jouw iPhone en soort oerfluit, het geluid wat je met deze app produceert doet waarschijnlijk nog het meest denken aan een panfluit.

De reacties toen deze app een paar jaar gelden uitkwam waren dan ook erg positief. Volgens David Pogue zouden er geen oorlogen meer zijn als iedereen Ocarina had, The Wall Street Journal noemde het één van de meest originele apps van de App Store en The New York Times noemde het zelfs magisch.

Voor iedereen die Ocarina nog niet heeft is er nu goed nieuws, want de app is nu gratis te vinden in de iOS App Store, normaal gesproken moet je er 99 cent voor betalen.

Ken je Ocarina nog niet, in de video hieronder kan zien, en vooral horen, hoe deze app werkt. Je hoeft eigenlijk alleen maar tegen je iPhone te blazen en vingers te bewegen op het scherm.

De leeftijd van de app is te zien aan de systeemeisen, iOS 4.0 is al genoeg om hiervan te kunnen genieten. Hij werkt met iPhone, iPad en iPod touch en er zijn geen in-app aankopen.