Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple krijgt patent voor automatische iPhone-afsluiters

001

Apple heeft een patent gekregen met de prachtige omschrijving "Electronic Devices With Housing Port Shutters", dat eigenlijk precies duidelijk maakt waar het hier om gaat.

Wat Apple hier patenteert is een systeem dat in het geval dat er iets verkeerd gaat, bijvoorbeeld dat een iPhone in aanraking met vloeistof komt, meteen alle in- en uitgangen van het device afsluit. Dat is ook wat we kunnen lezen in de omschrijving van het patent, het leest niet echt lekker, maar het is wel duidelijk:


An electronic device may have a housing in which a display and other components are mounted. Audio components such as a speaker and microphone and other electrical components may be mounted in an interior portion of the housing.

A housing port may be formed from one or more openings that pass through the housing. The audio component or other component may be aligned with the housing port. A shutter may be interposed between the audio component and the housing port.

The shutter may have an electrically controlled positioner that is used to position a movable shutter member. The shutter may be closed by placing the shutter member in a position in which the housing openings are blocked, thereby preventing intrusion of contaminants into the interior portion of the housing. The shutter may be opened by placing the shutter member in a position in which the housing openings are unblocked, thereby allowing sound to pass through the housing port.


Kortom, er wordt bij Apple serieus nagedacht over automatische iPhone-afsluiters, dat sluit ook aan bij wat je recent in dit nieuwsbericht van MacFreak kon lezen over de geruchten rond de iPhone 7, die mogelijk waterdicht zal zijn.


Wat niet voor de hand ligt is een oplossing waar andere fabrikanten tot nu toe voor gekozen hebben, dus met rubberen flapjes die je weg moet peuteren om nog bij de in- en uitgangen van de telefoon te komen. Waarschijnlijk zal Apple met een elegantere oplossing komen, dat zijn ze nu eenmaal aan hun stand verplicht.


Dus misschien dat het volgende model van de iPhone een combinatie zal hebben van de waterafstotendheid van de huidige iPhone 6s en iPhone 6s Plus, in combinatie met deze automatische iPhone-afsluiters.

Pixelmator voor Mac en iOS voor de helft van de prijs

001

Pixelmator is een populaire app om foto's aan te passen, zowel voor de Mac als voor op je iPhone of iPad, deze app komt dan ook vaker voorbij op het forum van MacFreak.

Van tijd tot tijd zetten de makers van Pixelmator hun apps in de aanbieding, en dat ik ook dit keer weer het geval, ze hebben de helft van de prijs afgehaald. Dus als je interesse hebt in goede foto-apps waar je maar weinig aan hoeft uit te geven, dan is het nu een goed moment om je slag te slaan.

Mocht je al OS X 10.11/El Capitan op je Mac hebben staan dan is er trouwens ook goed nieuws, Pixelmator is daar inmiddels ook al klaar voor. Wat betreft de systeemeisen: je moet voor Pixelmator voor de Mac minimaal OS X 10.9.5/Mavericks op je Mac hebben staan.

Meer informatie over Pixelmator voor de Mac vind je op deze pagina, voor info over Pixelmator voor iOS kan je hier terecht.

Pixelmator voor de Mac

Pixelmator voor iOS (€ 1,99)

iPhone 7 waterproof en met 3 GB RAM?

000

De iPhone 6s en iPhone 6s Plus zijn nog helemaal niet zo lang uit, maar Apple is de wereldleider op dit gebied en dus wordt er al weer druk gespeculeerd over de opvolger ervan.

Dit keer is het de beurt aan marktonderzoekbureau Trendforce, dat ook meteen deze markt in zijn geheel heeft bekeken. Daarbij zien ze een daling van 9,7 procent voor het jaar 2015, alleen de Chinese fabrikanten als Huawei, Lenovo en Xiaomi zullen de komende tijd hard groeien. Huawei is op dit moment trouwens al nummer drie wereldwijd. Xiaomi en Lenovo zullen vooral veel groeien omdat ze zich richten op nieuwe markten, en zich richten op het lagere segment.

Die groei betekent trouwens niet automatisch winst, want die zit vooral in het hogere segment, dat bijna helemaal door Apple gedomineerd wordt.


Double-digit shipment growth is a thing of the past for vendors as the global market has begun to plateau in 2015 after years of growth. While Samsung has kept its shipment title through the year, it is struggling against Apple in the high-end market and being pushed out of the mid-range and low-end segments by Chinese competitors. Facing challenges on two fronts, Samsung's smartphone business will operate in an increasingly difficult situation in the near future. Closely trailing Samsung in global shipments is Apple, which remains as the dominant and most profitable vendor in the high-end market.

As for Chinese brands, they are expanding overseas to gain market share. Huawei's shipments surpassed 100 million units this year and became the third leading vendor on account of its export efforts. Xiaomi and Lenovo are also branching into the emerging markets.


Maar voor ons is het vooral interessant wat ze te melden hebben over Apple, en daar komen een aantal dingen voorbij die ook al in andere geruchten te lezen waren.


The scope of hardware innovations is limited for Samsung whereas Apple plans to introduce waterproof iPhones

Apple will release the upgraded 4-inch iPhone C series in the second quarter of 2016. The next iPhone (currently dubbed "iPhone 7") will be introduced in the second half of next year. The major selling points of the next iPhone will be the 3GB memory upgrade for the 5.5-inch model and waterproof feature.

Based on TrendForce's estimation, about 260 million iPhones will be shipped in 2016, representing an annual growth of 12.5% and a market share of 18.5%. With the smartphone market becoming less profitable, iPhone will still have the highest margin next year compared with products from rival vendors.


Dat "waterproof" zou niet zo verbazend zijn, het is al bekend dat Apple in de 6s en 6s Plus veel heeft gedaan aan waterafstotendheid, het zou dan ook helemaal niet vreemd zijn als Apple nog verder zou gaan met deze ontwikkeling.

Wat niet voor de hand ligt is een oplossing waar andere fabrikanten tot nu toe voor gekozen hebben, dus met rubberen flapjes die je weg moet peuteren om nog bij de in- en uitgangen van de telefoon te komen. Waarschijnlijk zal Apple met een elegantere oplossing komen, dat zijn ze nu eenmaal aan hun stand verplicht.

Sommige toetsenborden werken niet met Chrome voor iOS

000

Gebruik je Google's Chrome-browser op jouw iPhone, iPod touch of iPad samen met een toetsenbord dat niet van Apple is en werkt dat goed, dan is het misschien een idee om Chrome even geen update te geven.

Want in de meest recente versie (met versienummer 46.0.2490.85) heeft Google de ondersteuning voor dit soort "third-party keyboards" uitgezet, want er zou een bug in iOS zitten waardoor Chrome zou crashen.

Opvallend is trouwens dat in de Nederlandstalige informatie bij deze update hier helemaal niets over gezegd wordt, daarbij worden alleen "Bugfixes en stabiliteitsverbeteringen." vermeld. Maar in de Amerikaanse App Store staat iets anders:


What's New in Version 46.0.2490.85
• Resolved an issue with Omnibox queries failing to display properly
• Third-party keyboards have been disabled due to crashes caused by a bug in iOS 9


Het gekke is dat er nog helemaal niets bekend is over problemen met toetsenborden die niet van Apple zijn met iOS 9. Misschien gaat het om een probleem waar alleen de Chrome-browser last van heeft? En als dat zo is, is het dan inderdaad een bug in iOS 9, of is het eigenlijk een bug in Chrome?

Mocht je wel last hebben van crashes in Chrome, dan is deze update natuurlijk wel goed nieuws, en waarschijnlijk heel erg welkom. En bij deze heb je dan ook meteen een hint van Google gekregen, die crashes zouden wel eens door je toetsenbord kunnen komen.

Google lanceert YouTube Music voor iOS in de VS

000

De komende tijd wordt het dringen geblazen op de markt voor streaming muziek. Want terwijl net de beta-versie van Apple Music voor Android uit is, komt Google met een YouTube Music app voor alle iDevices (let op, op dit moment nog niet bij ons).

Hiermee wordt duidelijk dat Google zich ook steeds meer in deze markt wilt positioneren, iets wat recent ook al duidelijk werd met de aankondiging van het betaalde YouTube Red (trouwens ook nog niet bij ons beschikbaar).

Zodra de YouTube Music app beschikbaar komt zal die de mogelijkheid bieden om twee weken lang YouTube Red uit te proberen, dat is wel behoorlijk wat minder dan de gratis drie maanden die we van Apple krijgen om Apple Music uit te proberen.

Hieronder de aankondiging van YouTube Music van Google zelf.Updates voor de iWork-suite, voor zowel OS X als iOS

003

Apple heeft updates op de servers klaarstaan voor alle drie de apps in de iWork-suite, en dat zijn Pages, Numbers en Keynote. Nu updates voor deze apps altijd ook moeten werken op het web (iWork op iCloud.com), zijn die dan ook tegelijkertijd uitgekomen voor zowel iOS als OS X.

De updates zijn naar binnen te halen via de App Store op jouw device(s), maar hieronder vind je ook de links en daarbij wat Apple ons vertelt over alles wat nieuw is in deze updates. Eerst komen de versie voor de Mac voorbij, daaronder vind je de updates voor iOS.

Mac App Store

Pages 5.6.1 (€ 19,99)


Wat is er nieuw in versie 5.6.1
• Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat sommige Microsoft Word-documenten niet konden worden geopend
• Er is een probleem verholpen dat er soms toe leidde dat de opzoekfunctie niet kon worden gebruikt voor woorden in lijsten
• Oplossingen voor overige problemen
• Verbeteringen in de stabiliteit en prestaties

Andere recente verbeteringen:
• Multitasken in de nieuwe Split View in El Capitan
• Pages '08- en '06-documenten openen
• Gedeelde Pages-documenten kunnen nu worden bekeken in iOS- en Android-browsers
• Met het Force Touch-trackpad kun je met extra druk op afbeeldingen klikken en krijg je haptische feedback
• Nieuwe, door Apple ontworpen sjablonen: 'ePub', 'Certificaat - kind', 'Certificaat - klassiek', 'Nieuwsbrief - school'
• Snel toegang tot recent gebruikte lettertypen in het Lettertypen-menu
• Verbeterde ondersteuning voor OpenType-lettertypekenmerken, zoals kleinkapitalen, contextuele breuken en alternatieve schrifttekens
• Sets, momenten, favorieten en gedeelde albums van Foto's bekijken in de mediakiezer
• Referentielijnen toevoegen aan diagrammen
• Tabel-, diagram- en vormstijlen aanmaken op basis van een afbeelding
• Opmerkingen toevoegen en lezen met VoiceOver
• Wijzigingen bijhouden met VoiceOver
• Diagramgegevens en -elementen wijzigen met VoiceOver

Numbers 3.6.1 (€ 19,99)


Wat is er nieuw in versie 3.6.1
• Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat sommige Microsoft Excel-spreadsheets niet konden worden geopend
• Oplossingen voor overige problemen
• Verbeteringen in de stabiliteit en prestaties

Andere recente verbeteringen:
• Multitasken in de nieuwe Split View in El Capitan
• Numbers '08-spreadsheets openen
• Gedeelde Numbers-spreadsheets kunnen nu worden bekeken in iOS- en Android-browsers
• Met het Force Touch-trackpad kun je met extra druk op afbeeldingen klikken en krijg je haptische feedback
• Snel toegang tot recent gebruikte lettertypen in het Lettertypen-menu
• Verbeterde ondersteuning voor OpenType-lettertypekenmerken, zoals kleinkapitalen, contextuele breuken en alternatieve schrifttekens
• Sets, momenten, favorieten en gedeelde albums van Foto's bekijken in de mediakiezer
• Referentielijnen toevoegen aan diagrammen
• Tabel-, diagram- en vormstijlen aanmaken op basis van een afbeelding
• Diagramgegevens en -elementen wijzigen met VoiceOver
• Opmerkingen toevoegen en lezen met VoiceOver

Keynote 6.6.1 (€ 19,99)


Wat is er nieuw in versie 6.6.1
• Er is een probleem verholpen met presentaties met koppelingen op basisdia's
• Er zijn problemen verholpen met het exporteren van presentaties als afbeeldingen
• Oplossingen voor overige problemen
• Verbeteringen in de stabiliteit en prestaties

Andere recente verbeteringen:
• Multitasken in de nieuwe Split View in El Capitan
• Keynote '08- en '06-presentaties openen
• Gedeelde Keynote-presentaties kunnen nu worden bekeken in iOS- en Android-browsers
• Met het Force Touch-trackpad kun je met extra druk op afbeeldingen klikken en krijg je haptische feedback
• Nieuwe animatie: 'Lijntekening'
• Nieuwe, door Apple ontworpen thema's: 'Modern', 'Expositie', 'Concept'
• Snel toegang tot recent gebruikte lettertypen in het Lettertypen-menu
• Verbeterde ondersteuning voor OpenType-lettertypekenmerken, zoals kleinkapitalen, contextuele breuken en alternatieve schrifttekens
• Sets, momenten, favorieten en gedeelde albums van Foto's bekijken in de mediakiezer
• Referentielijnen toevoegen aan diagrammen
• Tabel-, diagram- en vormstijlen aanmaken op basis van een afbeelding
• Notities van de presentator eenvoudig wijzigen met VoiceOver
• VoiceOver kan nu tijdens diavoorstellingen notities van de presentator voorlezen
• Diagramgegevens en -elementen wijzigen met VoiceOver
• Opmerkingen toevoegen en lezen met VoiceOver
• Volledige bidirectionele ondersteuning voor Arabisch en Hebreeuws

iOS App Store

Pages 2.6.1 (€ 9,99)


Wat is er nieuw in versie 2.6.1
• Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat sommige Microsoft Word-documenten niet konden worden geopend
• Oplossingen voor overige problemen
• Verbeteringen in de stabiliteit en prestaties

Andere recente verbeteringen:
• Multitasken in de nieuwe weergaven Slide Over, Split View en Beeld-in-beeld op de iPad
• Snel toegang tot opmaakfuncties via de nieuwe knoppenbalk op de iPad
• Eenvoudig tekst selecteren met nieuwe Multi-Touch-bewegingen op de iPad
• Toetscombinaties gebruiken als een draadloos toetsenbord is aangesloten
• Ondersteuning voor de nieuwe voorziening 3D Touch
• Pages '08- en '06-documenten openen
• Gedeelde documenten bekijken in iOS- en Android-browsers
• Wijzigingen bekijken en ongedaan maken die in de loop der tijd in een document zijn aangebracht
• Nieuwe, door Apple ontworpen sjablonen: 'Certificaat - kind', 'Certificaat - klassiek', 'Nieuwsbrief - school'
• Snel toegang tot recent gebruikte lettertypen in het Lettertypen-menu
• Referentielijnen toevoegen aan diagrammen

Numbers 2.6.1 (€ 9,99)


Wat is er nieuw in versie 2.6.1
• Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat bij het openen van spreadsheets niet de laatst actieve positie werd opgezocht
• Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat sommige Microsoft Excel-spreadsheets niet konden worden geopend
• Oplossingen voor overige problemen
• Verbeteringen in de stabiliteit en prestaties

Andere recente verbeteringen:
• Multitasken in de nieuwe weergaven Slide Over, Split View en Beeld-in-beeld op de iPad
• Snel toegang tot opmaakfuncties via de nieuwe knoppenbalk op de iPad
• Eenvoudig tekst selecteren met nieuwe Multi-Touch-bewegingen op de iPad
• Toetscombinaties gebruiken als een draadloos toetsenbord is aangesloten
• Ondersteuning voor de nieuwe voorziening 3D Touch
• Numbers '08-spreadsheets openen
• Gedeelde documenten bekijken in iOS- en Android-browsers
• Wijzigingen bekijken en ongedaan maken die in de loop der tijd in een document zijn aangebracht
• Snel toegang tot recent gebruikte lettertypen in het Lettertypen-menu
• Referentielijnen toevoegen aan diagrammen

Keynote 2.6.1 (€ 9,99)


Wat is er nieuw in versie 2.6.1
• Er is een probleem verholpen met het openen van presentaties met veel afbeeldingen
• Oplossingen voor overige problemen
• Verbeteringen in de stabiliteit en prestaties

Andere recente verbeteringen:
• Multitasken in de nieuwe weergaven Slide Over, Split View en Beeld-in-beeld op de iPad
• Snel toegang tot opmaakfuncties via de nieuwe knoppenbalk op de iPad
• Eenvoudig tekst selecteren met nieuwe Multi-Touch-bewegingen op de iPad
• Toetscombinaties gebruiken als een draadloos toetsenbord is aangesloten
• Ondersteuning voor de nieuwe voorziening 3D Touch
• Keynote '08- en '06-presentaties openen
• Bewerken en presenteren in de staande weergave
• Gedeelde documenten bekijken in iOS- en Android-browsers
• Wijzigingen bekijken en ongedaan maken die in de loop der tijd in een document zijn aangebracht
• Nieuwe animatie: 'Lijntekening'
• Nieuwe, door Apple ontworpen thema's: 'Modern', 'Expositie', 'Concept'
• Snel toegang tot recent gebruikte lettertypen in het Lettertypen-menu
• Referentielijnen toevoegen aan diagrammen
• Volledige bidirectionele ondersteuning voor Arabisch en Hebreeuws

met dank aan forumlid 'jtk', die al eerste dit nieuws op het forum meldde

Google koop Fly Labs, iOS apps nu allemaal gratis

001

Fly Labs is de maker van een aantal video editing apps voor iDevices, en dat bedrijf is nu overgenomen door Google. Dat is goed nieuws voor ons allemaal, want Fly Labs heeft daarom al hun apps in de iOS App Store nu gratis gemaakt, waarbij je alle in-app aankopen nu ook meteen gratis meekrijgt.

De apps zijn de komende drie maanden gratis in de App Store te vinden, maar in de toekomst komen er natuurlijk geen updates meer voor. Maar tegen die tijd heeft Google de techniek van Fly Labs vast al in één van hun apps ingebouwd.

De apps waar het om gaat zijn Clips Video Editor, Tempo Video Editor, Fly Video Editor en Crop on the Fly. Hieronder vind je de links naar alle vier.

Clips Video Editor

Tempo Video Editor

Fly Video Editor

Crop on the Fly

Wil je meer weten over de overname door Google van Fly Labs, op hun homepage is op dit moment een statement te lezen, hieronder die tekst in zijn geheel.


We're excited to announce that Fly Labs has been acquired by Google!

Our mission at Fly Labs has always been simple: to help people make the most of their photos and videos. We make video editing apps because we believe that there's no better way to stay connected with your memories than by engaging with them creatively. In the last 18 months, our video editing apps have been downloaded more than 3 million times in over 150 different countries. More than 20 million videos have been created with apps made by Fly Labs.

We're excited to continue on our mission by joining Google and the Google Photos team in Mountain View, California. Google Photos is a home for your life's memories, powered by Google's machine learning and computer vision technology. It's a perfect match for what we built at Fly Labs, and we're looking forward to folding our technology into Google Photos. We'll be pouring the same passion into Google Photos that we poured into Clips, Fly, Tempo and Crop on the Fly.

Meanwhile, as of today, all Fly Labs apps are completely free with no in-app purchases! The apps will be available on the App Store for another 3 months - so you can still download them and use them to get creative with video - but please note that we will not be submitting any more updates to the apps. Once the apps are removed from the App Store you will still be able to use them, but they will no longer be available for download.

We'd like to thank our users, our beta testers, our investors, our friends, our families, and everybody who helped us get this far. Onwards and upwards!

Love,
The Fly Labs Team

Komt de iPhone 7 eerder in het jaar uit?

001

Op MacFreak kon je gisteren al lezen dat orakel Ming-Chi Kuo meldt dat Apple mogelijk een metalen 4 inch iPhone met A9 processor in 2016 uit zou willen brengen. Daarbij meldde hij ook dat de productie daarvan "in de eerste helft van 2016" op stoom zou moeten komen, dat lijkt vroeg als dat model pas in de herfst uit zou moeten komen.

Maar ondertussen komt het gerucht naar buiten dat ook de opvolgers van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus mogelijk komend jaar er al wat eerder zullen zijn.

Op zich helemaal niet vreemd voor Apple, vanaf het eerste model van de iPhone tot en met de iPhone 4 werden die allemaal in juni of juli gepresenteerd. Dat ritme werd pas bij de iPhone 4s doorbroken, die kwam juist erg laat in het jaar, want pas in oktober.

Mocht Apple de iPhone 7 inderdaad eerder uitbrengen dan wordt het risico van het afzwakken van de vraag na de zomer ondervangen. De vraag is alleen of dat risico nog wel zo groot is, want in de laatste maanden voordat de 6s en 6s Plus werden gelanceerd was er gaan afname in de interesse voor de 6 en 6 Plus te zien, in tegendeel.
(iPhone 7 concepten van Martin Hajek)

Krijgt de iPhone 7 Plus 3 GB RAM?

002

Ming-Chi Kuo is niet alleen analist bij KGI Securities, maar ook orakel voor de Mac-wereld. Want hij laat keer op keer zien dat hij kennelijk zo dicht bij het vuur zit, dat hij vaak juiste voorspellingen doet over waar Apple mee komen gaat.

Dit keer had hij niet alleen wat te melden over een metalen 4 inch iPhone, meer daarover in dit nieuwsbericht van MacFreak, maar had hij ook nieuws over de iPhone 7, die in de herfst van 2016 uit zou moeten komen.

Volgens Ming-Chi Kuo krijgt die niet alleen een A10 processor (dat hadden wij allemaal ook wel kunnen bedenken), maar zou de iPhone 7 intern 2 GB aan RAM hebben, terwijl de 7 Plus maar liefst 3 GB aan RAM aan boord zou krijgen. Dat laatste zou bedoeld zijn om te zorgen voor meer snelheid.

De reden is mogelijk dat op dit moment het kleinere model van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus de snellere is, dat zou bij de komende iPhones dus andersom kunnen zijn.

Op dit moment is, naast het verschil in grootte natuurlijk, het enige verschil tussen de twee modellen de optische camera stabilisatie van het Plus-model. Mogelijk zou Apple het verschil in snelheid ook in het voordeel van het Plus-model willen laten uitvallen.

Verder meldt Ming-Chi Kuo dat de iPhone 7 nog dunner zal zijn dan de huidige modellen, Apple zou 6 millimeter als doel hebben. Dat is zelfs dunner dan de 6e generatie iPod touch en iPad Air 2.

Dit alles voor het moment, maar het ligt voor de hand dat de iPhone 7 op ongeveer hetzelfde moment uit zal komen - in september - als wat Apple de afgelopen jaren heeft aangehouden.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Zerodium claimt een remote jailbreak voor iOS 9.1 en 9.2

001

In september was er plotseling sprake van een nieuw initiatief in de jailbreak-scene. Het nieuwe bedrijf Zerodium loofde een beloning uit van maar liefst 1 miljoen dollar voor een remote untethered jailbreak. Dat is een jailbreak die over het internet kan worden uitgevoerd, en die ook na een herstart nog steeds blijft werken.

Een paar teams van hackers beten hier hun tanden op stuk, maar volgens Chaouki Bekrar, de man achter Zerodium, zou het een paar uur voor het sluiten (op 31 oktober) gelukt zijn, en is er nu zo'n jailbreak voor iOS 9 1 en 9.2


Our iOS #0day bounty has expired & we have one winning team who made a remote browser-based iOS 9.1/9.2b #jailbreak (untethered). Congrats!— Zerodium (@Zerodium) November 2, 2015


Of dit allemaal waar is weet niemand, want deze jailbreak zal waarschijnlijk niet naar buiten worden gebracht. Maar Chaouki Bekrar heeft een naam hoog te houden, hij handelt al een tijd in dit soort zero-day vulnerabilities.

Gelukkig maakt Chaouki Bekrar wel duidelijk dat deze jailbreak Google's Chrome browser nodig heeft:


the winning team found a "number of vulnerabilities" in Chrome and iOS to bypass "almost all mitigations" and achieve "a remote and full browser-based (untethered) jailbreak.


Met andere woorden, als je Google's Chrome niet gebruikt, en het liefst ook meteen helemaal van je iDevice afhaalt, lijkt er weinig aan de hand. Zo maak je het organisaties als de NSA of de CIA (of andere organisaties) in ieder geval een stuk minder makkelijk om bij jouw data te kunnen komen.