Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Komt er één iPhone 6 met een 5.1 inch scherm?

003

Niemand weet hoe de iPhone 6 er uit zal gaan zien. Maar dat stopt de geruchtenmachine natuurlijk niet en er wordt dan ook druk gespeculeerd over Apple's volgende iPhone, want het bedrijf is nog steeds een erg belangrijke speler in deze markt.

Volgens analist Ming-Chi Kuo zou Apple dit jaar twee nieuwe modellen uitbrengen, een 5,5-inch model met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels en een 4,7-inch versie met 1.334 bij 750 pixels. Nu zit Ming-Chi Kuo er zelden naast, maar ook hem lukt het niet altijd om het aan het rechte eind te hebben.

Zo is er nu een voorkant opgedoken die mogelijk voor de iPhone 6 is, en de ruimte van het scherm daarin suggereert een 5,1 inch scherm met een 16:9 beeldverhouding. Met andere woorden, de beeldverhouding van alle iPhones tot de iPhone 5, en dus mogelijk een makkelijke optie voor ontwikkelaars.

Hieronder kan je deze voorkant zien naast een iPhone 4 met duidelijk de verschillen in de afmetingen.Op de Hong Kong Electronics Fair 2014 Spring Edition ging het al een stapje verder, daar hadden ze al een nep-iPhone 6 en bijbehorende hoesjes, in het filmpje hieronder kunnen we zien hoe deze 'dummy' er uit ziet.

Gaat de iPhone 6 er zo uitzien?

004

Eind maart publiceerde de Japanse site Mac Otakara scans uit het blad MacFan waar we schematische tekeningen zagen die zouden zijn van de iPhone 6. Omdat die tekeningen nogal vaag waren en de authenticiteit niet duidelijk was hebben we er toen geen aandacht aan besteed, maar inmiddels duiken er geredere versies op die we interessant genoeg vonden om die met jullie te delen.

De eerste twee zijn van designer Ferry Passchier, de rest is gemaakt door Martin Hajek. We zijn benieuwd of dit het inderdaad gaat worden, we kennen in ieder geval wel een aantal mensen die blij zouden zijn met de afgeronde randen als die er ook echt gaan komen.Update: iPhoto 2.0.1 voor iOS nu met een wit randje

000

iPhoto voor iOS (€ 4,49 in de App Store) heeft een update gekregen waar eigenlijk weinig spectaculairs over te melden valt, maar waarschijnlijk heel erg welkom is bij iedereen die op witte randen zat te wachten. Want dat is precies wat er is toegevoegd, voortaan kan je witte randen toevoegen aan foto's waarvan je afdrukken wilt bestellen.

Het lijkt dus een kleine verbetering, maar eigenlijk vragen wij ons af waarom die functie tot nu toe ontbrak, het is tenslotte de klassieke manier waarop veel mensen graag hun afdrukken zien.

Naast de witte randen heeft Apple ook meteen wat bugs verholpen, en dat is dan ook te lezen in de informatie bij deze update:


Wat is nieuw in versie 2.0.1

• Een witte rand toevoegen aan foto's bij het bestellen van afdrukken
• Oplossingen voor problemen en andere verbeteringen


Voor iPhoto 2.0.1. heb je een iPhone, iPod touch of iPad nodig met minimaal iOS 7 er op en deze app is natuurlijk allang geoptimaliseerd voor de iPhone 5.

iOS werkt ook met 56K modems (Upd.)

002

De oudere computergebruikers onder ons zullen het geluid van het maken van een verbinding met een 56k modem onmiddellijk herkennen: eerst de toontjes van de telefoon, gevolgd door het modem dat met een duidelijk herkenbaar geluid met de andere kant communiceert.

De Fransman Pierre Dandumont heeft zijn iPhone 5s verbonden met de Lightning naar USB connector, een USB hub en die aan het modem, en het werkte allemaal (hoewel hij niet boven de 33,6K uitkwam).

Zijn relaas kan je hier lezen, hij denkt zelf dat dit allemaal werkt omdat iOS eigenlijk een uitgeklede versie van OS X is en dat daardoor de ondersteuning voor zulke ouderwetse modems nog in systeem aanwezig is.

Update: het is natuurlijk mogelijk dat dit allemaal flauwekul is, het is tenslotte de dag waarop dat thuishoort.

Greg Christie vertelt hoe de iPhone is ontstaan

002

Greg Christie kwam bij Apple in 1996 om te werken aan de Newton en was één van de mensen die in het het software-team zat dat de opdracht kreeg om ervoor te zorgen dat de iPhone werkelijkheid werd. Dat begon allemaal in 2004 toen Scott Forstall zijn kantoor binnenkwam, de deur dichtdeed en hem vroeg of hij mee wilde werken aan een geheim project met de codenaam 'purple'.

Dat betekende dat hij begon te werken met de 'Wallaby', een device met een aanraakscherm dat expres aan een oudere Mac was gekoppeld, zodat ze met reële snelheden te maken hadden. Dat ging trouwens in ruimtes zonder ramen waar zelfs geen schoonmakers mochten komen, de presentaties voor Steve Jobs vonden ook onder dat soort omstandigheden plaats.

In 2005 was diezelfde Steve het trouwens zat, hij gaf Greg Christie en de rest van het team toen een ultimatum van twee weken om met een goed werkend geheel te komen, anders zou hij het project aan een ander team geven.

Daarna volgden veel presentaties, voor zowel Bill Campbell en Jonathan Ive, waarbij het inmiddels Steve Jobs was die het woord deed en het presenteerde alsof hij het allemaal zelf bedacht had, zo enthousiast raakte hij door dit project.

Daarna kreeg het project het groene licht en de ruim twee jaar daarna waren een marathon, waarin alles moest gaan werken. Van het laten zien van berichten alsof het een chat was tot de 'slide to unlock', van het bellen van contacten tot de juiste snelheid voor scrollen en de 'bounce' als je aan het eind van een lijst kwam. Sommige dingen verdwenen natuurlijk ook in dat proces, zoals Mail met een splitscreen, Steve vond het een idioot idee om dat op zo'n klein scherm te doen.

Een verhaal dat de moeite is om te lezen, en dat kan hier.

Zijn er al 500 miljoen iPhones verkocht?

000

Hoewel Apple goed is om belangrijke momenten te markeren, lijkt dit er eentje die ze voorbij hebben laten gaan. Want dit keer is het Forbes die het is opgevallen en nu meldt dat Apple inmiddels de grens van 500 miljoen iPhones voorbij is.

Toen Steve Jobs de iPhone introduceerde deed hij iets wat Apple eigenlijk nooit doet: hij zei dat hij hoopte er in het jaar 2008 in totaal 10 miljoen stuks van te verkopen. Veel mensen waren sceptisch of het Apple sowieso zou lukken om een telefoon te verkopen, maar uiteindelijk kwam Apple zelfs hoger dan hun eigen schatting uit: eind 2008 waren er al 13,7 miljoen over de toonbank gegaan.

Na bijna vier jaar, in februari 2011, werd de eerste grote mijlpaal behaald, de teller stond toen op maar liefst 100 miljoen. Dat de verkopen daarna alleen maar toenamen wordt snel duidelijk, want dat was ongeveer een jaar later al het geval.

Eind 2012 kwamen we op 300 miljoen, 400 miljoen eind juli vorig jaar. Maar daarna is het niet echt duidelijk, want Apple laat de cijfers altijd pas na afloop weten. Maar omdat het waarschijnlijk begin deze maand al zover was, kunnen we er nu wel van uitgaan dat we inmiddels het half miljard al voorbij zijn.Ingebouwde apps onzichtbaar maken in iOS 7.1

003

Er komen van tijd tot tijd mensen voorbij die op ons forum laten blijken dat ze het vervelend vinden dat de ingebouwde apps op hun iPhone, iPod touch of iPad niet te verwijderen zijn. Onze oplossing zou zijn om ze samen in een folder te zetten op het scherm het meest naar rechts, de kans dat je er last van hebt lijkt dan erg klein.

Maar voor iedereen die graag een aantal apps helemaal uit zicht wil hebben brengt onderstaande video de uitkomst. Want daarin zien we dat het mogelijk is, door een bug in iOS 7.1, om apps helemaal onzichtbaar te maken.

Let op dat je op deze manier geen opslagruimte op je iDevice erbij krijgt. De apps blijven er gewoon opstaan, ze zijn alleen onzichtbaar geworden.

We zijn benieuwd of je ze met Spotlight nog wel terug kan vinden, maar niemand op de redactie had tijd en zin om dit met zijn iPhone of iPad te doen. We zijn dan ook benieuwd naar de bijdrages van avontuurlijke lezers.

Waarom zijn berichten over iPhone 5c negatief?

025

Toen Apple de weg omhoog vond kon het bedrijf in de pers een tijd lang geen kwaad meer doen, over bijna alles wat het deed werd positief bericht. Dat was zo overdreven dat wij ons toen al afvroegen wat de tegenreactie daarop zou zijn.

Inmiddels weten we dat, want daar is duidelijk verandering in gekomen, nu gaat het zelfs zover dat feiten gewoon verdraaid worden om Apple in een negatief daglicht te stellen. Een aardig staaltje daarvan is in dit MacFreak nieuwsbericht te lezen.

Die negatieve berichten gingen de afgelopen tijd vaak over de iPhone 5c, zo zou Apple met een onverkochte voorraad van maar liefst 3 miljoen in zijn maag zitten. Dat er eerder helemaal verkeerde conclusies werden getrokken uit vermeende voorraden van Apple (waar niemand echt inzicht in heeft) maakt daarbij helemaal niets uit. Misschien een goed moment om even te kijken hoe het met de iPhone 5c gaat, en dat is precies wat ze bij AppleInsider hebben gedaan.

Opvallend is vooral dat de iPhone 5c nog steeds als een flop wordt weggezet, terwijl Tim Cook zelf op een recente aandeelhoudersvergadering zei dat zowel de iPhone 5s als de iPhone 5c beter verkochten dan hun voorgangers. Veel duidelijker kon hij volgens ons niet zijn.

Dat succes wordt nog eens bevestigd als we kijken naar de best verkopende smartphones bij de providers in de V.S., nog altijd één van de grootste telecom-markten ter wereld. Omdat de iPhone 5c bij allemaal in de top drie staat vragen we ons af waarom de iPhone 5c als flop wordt weggezet.Het enige wat we kunnen bedenken is dat het nu kennelijk 'in' is om negatief over Apple te schrijven, en waar dat eerst uit volle borst werd gedaan met de iPhone 5s, is dat nu moeilijk vol te houden. Dat model is zo'n groot succes dat iedereen doorheeft dat dat onzin moet zijn.

En dus lijkt de iPhone 5c het willige slachtoffer van deze aanpak, dat zulke berichten waarschijnlijk weinig met de feiten te maken hebben maakt waarschijnlijk helemaal niets uit.

Een grotere iPhone zal waarschijnlijk een hit zijn

030

MacFreaks die al wat langer meelopen weten waarschijnlijk al hoe het werkt: analisten roepen dat Apple beslist een bepaalde upgrade moet doen om 'te kunnen overleven' (dat Apple met hun aanpak het meest verdient telt niet mee), Apple wacht rustig af tot de tijd rijp is en komt op zijn eigen moment met de upgrade. Met als bijkomend effect dat ondertussen niet alleen de tijd, maar ook de markt rijp is.

Zo wordt er al een tijd geroepen dat Apple beslist met een grotere iPhone zou moeten komen, inmiddels heeft zelfs Donald Trump van zich laten horen in deze tweet. En Donald heeft natuurlijk gelijk, Apple komt alleen maar met een grotere iPhone omdat ze zo van steek zijn dat hij ze steeds achter hun broek aanzit.

Dus hoe zit het nu met die grotere iPhone? Volgens de aanhoudende geruchten, de meeste recente vonden we hier, zullen Apple's huidige 4 inch modellen vervangen worden door een model met een 4,7 inch scherm, met daarnaast ook een model met een 5,5 inch scherm.

Mogelijk zou die laatste een wat lagere resolutie hebben, zodat het niet uitmaakt voor ontwikkelaars. Want veel resoluties maakt een platform lastiger om apps voor te maken, een effect dat er onder andere voor zorgt dat apps vaak eerder voor iOS uitkomen dan voor Android, en Apple is duidelijk zuinig op dat voordeel.

Die verschillende modellen zouden er dan zo uit kunnen gaan zien:

We hebben alleen een stevige kanttekening daarbij. Want Apple is duidelijk bezig om de MacBooks, de iPads en de rest naar Retina Displays om te zetten, en nu zouden ze gaan komen met een iPhone met een lagere resolutie? Dat zou inderdaad handiger zijn voor ontwikkelaars, maar lijkt niet te passen in de lijn die Appel hier duidelijk voor zichzelf heeft uitgezet.

Analist Brian Marshall van de ISI Group heeft nog wat dieper in zijn kristallen bol gekeken en 'uitgerekend' dat zo'n iPhone, mede door de vraag in de markt, een nog groter succes zou kunnen worden dan de iPhone 5s, Apple's best verkopende iPhone tot nu toe. De resultaten van zijn 'berekeningen' zien we hieronder.

Wij zijn ook benieuwd naar de nieuwe iPhone, maar hebben geen kristallen bol nodig om te weten dat die een succes gaat zijn, en dat een groter model wel eens voor nieuwe verkooprecords zou kunnen zorgen.