Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

iOS 10.3 is uit, even opletten met deze update

002

Na zeven beta-versies is het zover, iOS 10.3 staat voor ons allemaal klaar. Daarin zitten veel nieuwe dingen, die vind je allemaal in de informatie van Apple onderaan dit nieuwsbericht.

Maar het belangrijkste is waar wij zelf weinig of niets van zullen zien: het nieuwe bestandssysteem, dat minder dan 12 maanden na de introductie op de WWDC nu al zijn opwachting maakt, nota bene in Apple's meest verkochte apparaten.

Dat getuigt van een enorm zelfvertrouwen in Cupertino in dit nieuwe bestandssysteem, het Apple File System of APFS. Maar deze upgrade van het bestandssysteem is niet helemaal zonder risico's, daarom hierbij een paar waarschuwingen.

Deze update kan lang duren

Voor een update van een besturingssysteem moet je altijd even wat tijd uittrekken, we weten allemaal dat je iPhone ruim toen minuten offline kan zijn als je een update uitvoert. Maar omdat hier niet alleen het besturingssysteem een update krijgt, maar ook het onderliggende bestandssysteem, kan de update naar iOS 10.3 langer duren dan wat we tot nu toe bij updates van iOS gewend zijn.

Bij één iPad Air 2 duurde dat bijvoorbeeld maar liefst ruim drie kwartier, bij de meeste iDevices ben je na ongeveer een half uur klaar. Daarbij lijkt het wat sneller te gaan als er niet heel erg veel data er op staat, maar dat verschil is niet erg groot (een paar minuten).

Verder zal je iDevice waarschijnlijk meerdere keren herstarten tijdens de upgrade naar iOS 10.3. Dit is normaal, en je moet dit proces vooral niet onderbreken.

Backup nog belangrijker

Een backup voordat je een update doet van een besturingssysteem is iets wat we altijd aanraden op MacFreak. Voor iDevices raden we aan om dat via iTunes te doen, waarbij je de backup opslaat op jouw Mac. Als je jouw privacy erg belangrijk vindt, dan kan je dat zelfs doen met versleuteling.

Mocht er wat mis gaan, dan verlies je in ieder geval je data niet. En die kan erg belangrijk zijn, denk maar eens aan alle foto's die je de afgelopen tijd hebt gemaakt met je iPhone. Voor de meesten zal het kwijtraken daarvan gelijk staan aan een nachtmerrie.

iOS 10.3 naar binnen halen en installeren

Net zoals voorgaande updates van iOS kan je deze update ook weer via Wi-Fi op jouw iDevice installeren. Daarvoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update, na even zoeken zal de update vanzelf verschijnen.

Installeer je een nieuwe update liever via iTunes, dan verbind je jouw iDevice met de kabel aan jouw computer, klik je linksboven op het icoontje van jouw iDevice en klik je vervolgens op Zoek naar update. Ook daarna is het een kwestie van rustig wachten, en vooral niet al teveel haast hebben.

Apple krijgt patent voor laptops met iPhone en iPad

003

In de afgelopen tijd heb je al vaker kunnen lezen op MacFreak dat Apple's A-processors niet alleen sneller zijn dan de concurrentie, maar ook dat ze niet meer ver achter liggen op de Intel processors in bijvoorbeeld de MacBooks en iMacs.

Waar deze ontwikkeling goed voor zou kunnen zijn is onder andere te zien door het patent met de behoorlijk vage titel "Electronic Accessory Device". In dit patent zien we twee manieren dat een iDevice gebruikt kan worden om er een laptop van te maken.

De ene is niet erg revolutionair, hierbij zien we een iPad op de plek van het scherm van een laptop. Dit soort oplossingen, of in ieder geval oplossingen die hieraan doen denken, zijn al op de markt. Zelfs Apple's huidige Smart Keyboard doet hier bijvoorbeeld al aan denken.

Het is vooral de tweede optie die onze aandacht trok. Daarj zien we een laptop-behuizing waarin je op de plaats waar normaal gesproken de trackpad zou zitten een iPhone kan plaatsen, waarna die op zijn beurt mogelijk als trackpad gebruikt zou kunnen worden.

Dat hiervoor patent is aangevraagd, en inmiddels is verleend, zegt nog niet dat deze optie er echt gaat komen. Bij de Research & Development afdeling van Apple wordt erg veel ontwikkeld, voor de meest veel belovende ideeën wordt patent aangevraagd. Maar van al die patenten is uiteindelijk maar een klein gedeelte dat we ook daadwerkelijk in de producten van Apple zien verschijnen.

President Trump gebruikt nu een iPhone voor zijn tweets

016

Apple besloot begin vorig jaar om niet langer samen te werken met de FBI in het onderzoek naar de data op de iPhone van één van de aanslagpleger in San Bernardino. Meer daarover kan je lezen in dit nieuwsbericht van MacFreak.

De reactie van, toen nog, presidentskandidaat Donald Trump was dat daarom er een boycot van all producten van Apple moest komen, totdat Apple "alle info" aan de autoriteiten had gegeven.


Boycott all Apple products until such time as Apple gives cellphone info to authorities regarding radical Islamic terrorist couple from Cal— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 19, 2016


Deze tweet werd door Donald Trump zelf verstuurd, vanaf zijn Android telefoon. In die tijd waren er ook tweets in zijn naam die vanaf een iPhone werden verstuurd, waarschijnlijk door medewerkers met toegang tot zijn account. Het verschil was duidelijk, heftig werd verstuurd vanaf Android, diplomatiek altijd van een iPhone.

Maar inmiddels lijkt daar verandering in te zijn gekomen, de afgelopen elf dagen komen alle tweets van het Twitter-account @realDonaldTrump van een iPhone. Dat geldt nu ook voor tweets die, gezien de formulering, zeer waarschijnlijk van Donald Trump zelf afkomstig zijn. Hieronder twee voorbeelden daarvan.


James Clapper and others stated that there is no evidence Potus colluded with Russia. This story is FAKE NEWS and everyone knows it!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 20, 2017

North Korea is behaving very badly. They have been "playing" the United States for years. China has done little to help!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 17, 2017


Het lijkt voor de hand te liggen dat hij gedwongen is om een iPhone te gebruiken, omdat de Android telefoon die hij tot nu toe gebruikte simpelweg niet veilig genoeg was.

Moet er ook een iPhone Red met zwarte voorkant komen? (Poll)

002

Apple kondigde gisteren de een iPhone 7 Product Red aan. Daarbij viel één ding op, op de foto's op Apple's site zie je deze nieuwe uitvoering van de iPhone 7 alleen maar van de achterkant. De voorkant van deze versie van de iPhone 7 is trouwens wel te zien in ons nieuwsbericht hierover.

Daarbij valt meteen één ding op: Apple heeft ervoor gekozen voor een witte voorkant. Opvallend, want toen Apple in 2004 de U2 iPod uitbracht werd er voor een rode achterkant met een zwarte voorkant gekozen, Apple omschreef dat in het eigen persbericht toen zelf zo:


The new U2 iPod holds up to 5,000 songs and features a gorgeous black enclosure with a red Click Wheel and custom engraving of U2 band member signatures.


Er zijn natuurlijk nog veel mensen op het internet te vinden die al veel langer producten van Apple gebruiken, daarbij zitten er natuurlijk ook genoeg bij die de U2 iPod nog goed herinneren. Het is dan ook niet verbazend dat er her en der al 'mockups' verschijnen hoe de iPhone 7 Product Red er uit zou zien met een zwarte voorkant, hieronder kan je zelf zien hoe dat er uitziet.

Het lijkt nu vooral een kwestie van tijd voordat er een petitie komt die Apple vraagt om ook zo'n model te maken. Maar wij zijn natuurlijk benieuwd wat jullie hiervan denken, daarom hebben we een nieuwe poll hierover opgestart en die is hier te vinden.

Mocht je de huidige versie, dus met witte voorkant, eerste nog wat beter willen zien. Dat kan in de unboxing video hieronder.

Decibel Meter is nu even gratis in de iOS App Store

005

Dat de iPhone ook gebruikt kan worden voor wetenschappelijke toepassingen is allang bekend, er zijn dan ook heel erg veel apps te vinden in de iOS App Store die ervoor zorgen dat je jouw iPhone kan gebruiken voor metingen en dergelijke.

Eén van die apps is Decibel Meter, en we hebben goed nieuws, want deze app is op dit moment helemaal gratis (normaal gesproken moet je voor deze app in de App Store € 1,99 neertellen).

Decibel Meter doet trouwens meer dan alleen maar de geluidsintensiteit meten, de app bewaart bijvoorbeeld ook de locatie van de meting, kan data exporteren in CSV of Audio formaat, je kan een meting starten vanaf je Apple Watch en nog veel meer.

(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

Wil je Decibel Meter graag gratis naar binnen halen, dan kan via deze link. De app werkt op iPhone, iPad en iPod touch, zolang daar maar minimaal iOS 8.0 op staat. Er zijn geen in-app aankopen.

Opslag iPhone SE verdubbeld naar 32 en 128 GB

019

Als je er over dacht om een iPhone SE te kopen dan heb je geluk, want voor hetzelfde geld krijg je van Apple nu het dubbele aan opslag. Dat betekent dat het instapmodel nu 32 GB aan opslag heeft (was 16 GB) en de duurdere uitvoering met maar liefst 128 GB lekker veel ruimte heeft om veel data te kunnen opslaan.

Dat betekent ook meteen dat Apple geen iPhones meer verkoopt met 16 GB aan opslag, met deze verdubbeling is 32 GB de nieuwe ondergrens. Erg welkom, want onder andere door het toenemen van de resolutie van de camera's neem de behoefte voor meer opslag natuurlijk ook alleen maar toe.

De prijs voor een iPhone met 32 GB aan opslagruimte is 489 euro, voor een iPhone SE met 128 GB interne opslag moet je 599 euro meenemen.

De rest van de specificaties van de iPhone SE zijn niet veranderd, de afmetingen, de Apple A9 processor en de 12-megapixel camera zijn allemaal nog steeds hetzelfde. Kennelijk is de iPhone SE voor Apple een schot in de roos, het lijkt dan ook voor de hand te liggen dat we dit model voorlopig nog in het programma zullen blijven zien.

Vanaf eind maart ook een iPhone 7 Product Red bij ons

006

Naast de uitvoeringen in Zwart, Gitzwart, Zilver, Goud en Roségoud kunnen we eind maar bij ons ook een vuurrode versie van de iPhone 7 modellen bij Apple kopen.

Inmiddels zijn Apple en de organisatie (Product)Red al 10 jaar lang partner, en in die tijd is al meer dan 130 miljoen dollar via Apple bij dit goede doel terecht gekomen. Mocht je (Product)Red nog niet kennen, deze non-profit organisatie van onder andere U2 zanger Bono heeft als doel het de kennis van HIV/AIDS in Afrika te verbeteren, en het uiteindelijk daar helemaal de wereld uit te helpen. Meer over (Product)Red vind je op deze pagina.

De vuurrode Special Edition (Product)Red iPhone 7 modellen zijn te vinden op deze pagina en te krijgen in 128 GB en 256 GB uitvoeringen. Voor de 'gewone' iPhone 7 kost dat respectievelijk 879 en 989 euro, voor de Plus-uitvoering is dat 1.019 en 1.129.

Apple heeft trouwens ook cases voor de iPhone, smart batteries, oortjes en Apple Watch bandjes in de typische (Product)Red rode kleur. Mocht je dat willen dan kan je jezelf dus helemaal in het rood uitdossen.Prijzen en beschikbaarheid

Deze iPhone is te bestellen bij Apple vanaf vrijdag 24 maart, 16:01 uur.

De prijzen liggen hoger dan de 'normale' iPhone. Die kost minimaal € 769 voor het instapmodel met een 4,7-inch scherm, bij de Product Red is dat € 879. Hetzelfde geldt voor het model met het 5,5-inch scherm, de vanaf-prijs is daar normaal gesproken € 909, bij de Product Red is dat € 1019.

Hieronder het volledige persbericht dat Apple voor deze nieuwe uitvoering van de iPhone 7 heeft uitgebracht.


Apple kondigt iPhone 7 en iPhone 7 Plus (PRODUCT)RED Special Edition aan

Klanten kunnen iPhone in een schitterende nieuwe uitvoering kopen waarmee ze bijdragen aan het Wereldfonds voor de bestrijding van aids

CUPERTINO, 21 maart 2017 - Apple heeft vandaag de (PRODUCT)RED Special Edition van iPhone 7 en iPhone 7 Plus aangekondigd, een felrode aluminium uitvoering ter ere van de tienjarige samenwerking tussen Apple en (RED). Dit is een unieke kans voor klanten om het Wereldfonds te steunen en een aidsvrije generatie weer een stapje dichterbij te brengen. De speciale (PRODUCT) RED iPhone is vanaf vrijdag 24 maart wereldwijd online en in de Stores verkrijgbaar.

"Tien jaar geleden zijn we de samenwerking met (RED) aangegaan, en inmiddels hebben onze klanten een enorme bijdrage geleverd aan de strijd tegen aids via de aankoop van onze producten, van de oorspronkelijke iPod nano (PRODUCT)RED Special Edition tot ons huidige assortiment Beats-producten en iPhone-, iPad- en Apple Watch-accessoires”, aldus Apple CEO Tim Cook. "De introductie van deze speciale rode iPhone is onze grootste (PRODUCT)RED-actie tot nu toe. We staan te popelen tot onze klanten 'm in handen krijgen.”

"Apple heeft in het kader van de samenwerking met (RED) al meer dan 130 miljoen dollar bijgedragen, en is daarmee wereldwijd het bedrijf dat de grootste bijdrage aan het Wereldfonds levert”, zegt Deborah Dugan, CEO van (RED). "Nu de populairste smartphone ter wereld ook wordt ingezet voor onze inspanningen om levensreddende antiretrovirale medicijnen te leveren aan sub-Saharaans Afrika, hebben klanten een unieke kans om het verschil te maken en het Wereldfonds te steunen via de aanschaf van deze prachtige nieuwe (PRODUCT) RED iPhone.”

iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn de beste, meest geavanceerde iPhones ooit met talloze unieke innovaties die het dagelijks gebruik van iPhone nog verder verbeteren. Beide toestellen beschikken over de populairste camera ter wereld met nieuwe geavanceerde camerasystemen waarmee je zowel overdag als 's nachts schitterende foto's en video's maakt. Ook hebben ze meer kracht en leveren ze betere prestaties, gaat de batterij het langst mee van alle iPhones en zijn ze voorzien van indrukwekkende stereospeakers en een breed kleursysteem van camera tot display. Daarnaast zijn ze ook nog eens water- en stofbestendig. iPhone wordt geleverd met iOS 10, waarmee je op een leukere manier kunt communiceren in Berichten en Siri kunt gebruiken in je favoriete apps. Verder bevat iOS 10 de vernieuwde Kaarten-app, Foto's, Apple Music, News en de Woning-app, waarmee je alle apparaten in je hele huis op één plek gemakkelijk en veilig kunt instellen, beheren en gebruiken.

Het werk van (RED) richt zich op levensreddende hiv-/aidsprogramma's in sub-Saharaans Afrika; daar woont meer dan tweederde van alle mensen ter wereld die hiv-positief zijn. Elke cent die wordt opgehaald door (RED) gaat rechtstreeks naar het Wereldfonds en wordt gebruikt voor tests, ondersteuning, behandeling en preventieprogramma's. Speciale aandacht gaat uit naar het voorkomen dat het virus wordt overgedragen van moeders op hun ongeboren kinderen. Sinds de oprichting in 2006 heeft (RED) al meer dan 465 miljoen dollar opgehaald voor het Wereldfonds. Ruim 130 miljoen daarvan komt van Apple.

Prijzen en beschikbaarheid

• iPhone 7 en iPhone 7 Plus (PRODUCT)RED Special Edition zijn verkrijgbaar met 128 GB of 256 GB vanaf € 879 via Apple.com/nl en de Apple Store en bij erkende Apple resellers en bepaalde providers. Naast de speciale (PRODUCT)RED iPhone is iPhone 7 ook verkrijgbaar in de kleuren gitzwart, zwart, zilver, goud en roségoud.

• Beide special edition-modellen zijn wereldwijd verkrijgbaar vanaf vrijdag 24 maart (prijzen kunnen verschillen) en worden eind maart geleverd aan klanten in de VS en meer dan 40 andere landen en regio's, waaronder Australië, België, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Rusland, Singapore, Spanje, Taiwan, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. Brazilië, Chili, Colombia, India, Turkije en andere landen volgen in april.

• Deze speciale iPhone-uitvoering is een aanvulling op het huidige (PRODUCT)RED-assortiment dat het hele jaar door verkrijgbaar is. Dit assortiment bestaat onder andere uit de volledige iPod-serie, de Beats Solo 3 Wireless-koptelefoon, de Beats Pill+ draagbare speaker, de Smart Battery Case voor iPhone 7 en een heleboel andere accessoires voor iPhone, iPad en Apple Watch.

• iPhone SE, de krachtigste telefoon met een 4-inch display, is verkrijgbaar vanaf vrijdag 24 maart met 32 GB of 128 GB, een verdubbeling van de huidige capaciteit. Deze nieuwe modellen komen in de plaats van de 16-GB en 64-GB modellen tegen dezelfde adviesprijs vanaf € 489 via Apple.com/nl en de Apple Stores.

• Het Apple siliconenhoesje voor iPhone 7 en iPhone 7 Plus is verkrijgbaar in de nieuwe kleuren azuurblauw, cameliarood en kiezelgrijs en de leren hoesjes zijn verkrijgbaar in taupe, saffierblauw en bessenrood. De hoesjes zijn verkrijgbaar via Apple.com/nl en de Apple Stores vanaf € 39.

• Via het inruilprogramma kunnen klanten hun in aanmerking komende smartphone inleveren voor korting op de aanschaf van een nieuwe iPhone.*

• Elke klant die een iPhone 7 of iPhone 7 Plus (PRODUCT)RED Special Edition of iPhone SE koopt bij Apple, kan gebruikmaken van een Persoonlijke Configuratie-sessie in de Store of online.* We stellen de e-mail in, laten de nieuwste apps in de App Store zien en nog veel meer.

• Iedereen die kennis wil maken met de basisbeginselen van iPhone of juist een stap verder wil gaan, kan zich aanmelden voor gratis workshops die in elke Apple Store worden gegeven.

* Waar mogelijk.

iPhone 7 nu nummer één in VS, Europa en stedelijk China

001

Dat Apple's iPhone 7 een groot succes is, dat is al even bekend. Dit werd bijvoorbeeld nog eens extra duidelijk toen Apple eind januari de kwartaalcijfers naar buiten bracht. Want toen bleek dat het Apple weer eens gelukt was om hun eigen eerdere, toch al indrukwekkende, records te verbreken.

Nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Kantar Worldpanel bevestigen dit beeld, maar geven ook meer informatie over waar de iPhone 7 het zo goed doet, Apple geeft nooit de cijfers per land of regio. Het succes van de iPhone 7 blijkt vooral te komen door erg goede verkopen in de VS, Europa en stedelijk China.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

De grote vijf van de EU

In de vijf grote landen van de EU (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) waren Android telefoons goed voor 74,3 procent van de verkopen, het aandeel van iOS daar is nu 22,7 procent. Dat de iPhone 7 specifiek een succes is kunnen we zien in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Want daar was de iPhone 7 de best verkopende smartphone van allemaal.

Jammer genoeg zijn er geen cijfers beschikbaar voor de Lage Landen, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de iPhone 7 ook hier erg goed verkoopt.

De VS

De Verenigde Staten blijven bij uitstek de plek waar iDevices een erg groot marktaandeel hebben. Android telefoons waren daar de afgelopen maanden goed voor 56,4 van de verkopen, dat is 1,8 procent lager dan het jaar daarvoor. Goed nieuws voor iDevices, die kwamen met een groei van 2,9 procent op maar liefst 42 procent uit.

Kan straks alleen Apple nog iPhones repareren?

000

Op dit moment moet je al opletten als je een scherm op een andere plek dan bij Apple laat repareren, want als de oude Touch ID sensor ook vervangen moet worden heb je bij die andere reparateur een probleem.

Want een nieuwe Touch ID sensor zal altijd eerst 'ge-paird' moeten worden met een bestaande iPhone, en dat is alleen bij Apple mogelijk. Apple heeft daarvoor een speciale calibratie-machine in Apple Stores, daar is nu voor het eerst een foto van naar buiten gekomen.

Als de komende iPhones nog meer techniek in het scherm ingebouwd gaan krijgen, als de geruchten waar zijn dan lijkt het daar wel op, dan zou het wel eens onmogelijk kunnen worden voor derden om het scherm van een iPhone te vervangen.

Right to repair

Precies om deze reden is het erg interessant dat in de Amerikaanse staat Nebraska op dit moment nagedacht wordt over het zogenaamde 'right to repair', wat fabrikanten zou dwingen om het mogelijk te maken dat derden ook reparaties aan hun devices uit kunnen voeren.

Apple is hard aan het lobbyen om dat tegen te houden. De reden daarvoor is waarschijnlijk niet alleen omdat Apple persé zelf al die reparaties wil uitvoeren, maar ook omdat de technieken voor het beveiligen van iPhones daarmee in gevaar zouden kunnen komen.

Want als andere partijen onderdelen die ook met de beveiliging te maken hebben, bijvoorbeeld de Touch ID sensor, zouden kunnen vervangen en kunnen 'pairen' met een iPhone, dan neemt waarschijnlijk ook het risico van misbruik daarvan toe.

Stickers op iPhone 7 centraal in nieuwe commercial

001

Apple heeft weer een nieuwe commercial uitgebracht in de serie 'practically magic' voor de iPhone 7. De titel is "Sticker Fight", iets wat je normaal in de Berichten-app zou doen, maar in de commercial zien we hoe dat er uit zou zien als je in de echte wereld elkaar stickers zou sturen, geven, beplakken, etc.

Gebruik je nog geen Stickers in de Berichten-app? Deze functie zit er sinds iOS 10 in, dat was het moment dat er een koppeling naar een aparte App Store voor berichten door Apple aan iOS werd toegevoegd. Een uitleg hoe je Stickers kan toevoegen en gebruiken wordt duidelijk uitgelegd op deze support-pagina van Apple zelf.