Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Microsoft's Cortana komt ook naar de iPhone

001

De iPhone is straks het device waarop de meeste stem-assistenten te vinden zijn. Want we hebben nu al Siri en de stem-assistent in de Google app, binnenkort komt daar ook Cortana van Microsoft bij.

Want op de Windows blog is te lezen dat Microsoft van plan is om een Cortana app uit te brengen voor iPhone en Android telefoons, en die zal samenwerken met Cortana op een PC met Windows 10.


Part of the power of a personal assistant comes from being available on the go, on the device you carry with you everywhere. And for people who don't have the benefit of a Windows phone, we want to extend the advantage of Cortana in Windows 10. How will this work? Today, we're announcing a Cortana application for Android phones and for iPhones which works as a companion to Cortana on your Windows 10 PC. The ‘Phone Companion' app on the PC will help you install the Cortana app from the Google Play or Apple App Store onto your phone so you'll be able to take the intelligence of Cortana with you, wherever you go.


Bij Microsoft is het trouwens ook doorgedrongen dat ze in de mobiele markt nu een heel erg kleine speler zijn, in Windows 10 wordt het dan ook niet alleen makkelijk gemaakt om een Windows Phone te gebruiken, maar ook een Android telefoon of iPhone zal gaan werken met de Phone Companion app die in Windows 10 ingebouwd zal zijn.


But, we also realize that many people use iPhones or Android phones, and we want them to enjoy some of their Windows experience and content while away from their Windows 10 PC. Regardless of the operating systems you choose across your devices - everything important to you should roam across the products you already own - including your phone.

A real challenge people face is figuring out how to make everything work together. That's why we're announcing a ‘Phone Companion' app built-in to Windows 10, which will help you connect your Windows PC to whatever phone you own- whether it's a Windows phone, Android phone, or iPhone.

Deze SMS laat je iPhone crashen

006

Op Reddit heeft iemand een tekst gezet die je iPhone zal laten crashen als je die per SMS ontvangt (een iPhone met een jailbreak zal in Safe Mode gaan). Dat lijkt misschien leuk om een flauw geintje uit te halen, maar als de Berichten-app op de ontvangende iPhone in lijstweergave staat zal die blijven crashen als je de Berichten-app opent, en dan wordt het natuurlijk wat minder leuk.

De post op Reddit hierover is hier te vinden, hieronder kan je de tekst ook zien:


Power لُلُصّبُلُلصّبُررً ॣ ॣh ॣ ॣ 冗


Het zou trouwens niets te maken hebben met het Arabisch in deze tekst, maar de iPhone zou de Unicode niet aan kunnen, het is mogelijk Berichtgeving die er van over zijn nek gaat. In de video hieronder kan je zien hoe het werkt.

Als iemand je zo'n bericht heeft gestuurd dan zijn er twee oplossingen:

1. Start de Foto's-app op en stuur een willekeurige foto naar de persoon die het bericht heeft gestuurd dat je iPhone laat crashen. Daarna kan je in Berichten de hele conversatie verwijderen.

2. Gebruik Siri om de degene die jouw het bericht heeft gestuurd dat je iPhone laat crashen een bericht te sturen. Als Siri dit gedaan heeft zou het probleem verholpen moeten zijn.

Wil je helemaal van dit probleem af zijn dan kan je tijdelijk de voorvertoningen van Berichten uitzetten in Instellingen > Berichtgeving > Berichten (Settings > Notifications > Message).

Niemand weet hoe lang deze bug al in iOS zit, het lijkt voor de hand te liggen dat Apple snel met een update zal komen om dit op te lossen.

Het unieke Blek voor iOS nu in de aanbieding

002

De makers van Blek zeggen zelf dat je niet kunt uitleggen hoe dit spel werkt, je moet het gezien hebben, dat kan dan ook in de video hieronder.

Voordat je gaat kijken lijkt het de moeite om te weten dat deze game overladen is met prijzen, zoals een Apple Design Award, Best Game bij de Vienna Content Awards, Best Mobile Game bij Casual Connect en het kreeg de Excellence in Innovation bij de IMGA Awards.

Kortom, een game die de moeite waard is, en dat is zowel omdat het een unieke game is, en ook omdat het unieke idee erachter zo goed uitgevoerd is.

Normaal gesproken kost deze game € 2,99, op dit moment kan je Blek in de iOS App Store aan schaffen voor maar 99 cent.

Sony 12 MP RGBW sensor in volgende iPhone?

006

Er gaan geruchten dat Apple voor de opvolger van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus weer een sensor van Sony zou gaan gebruiken. Het zou dan gaan om een 12 megapixel sensor van Sony, de leverancier van de sensoren voor de iPhone van de afgelopen jaren, met RGBW techniek.

RGB is waarschijnlijk een bekende technologie voor de meesten van ons, de meeste sensoren produceren Rode, Groene en Blauwe pixels. RGBW sensoren produceren daarbij ook nog Witte pixels, wat zorgt dat er bij minder licht ook nog steeds foto's gemaakt kunnen worden.

Het nadeel van die witte pixels is dat terwijl de gevoeligheid omhoog gaat, ze normaal gesproken ervoor zorgen dat de kwaliteit van het beeld juist minder goed wordt. Sony zou nu voor elkaar hebben gekregen dat ze met erg kleine pixels toch de ruis onder controle hebben, iets waar je normaal gesproken grotere pixels voor nodig hebt.

Dit gerucht ligt in lijn met het eerdere gerucht dat Apple een sensor met meer en kleinere pixels zou gaan gebruiken. Als dit allemaal klopt dan zou dat voor het eerst in lange tijd zijn dat Apple een iPhone op de markt brengt waarvan niet alleen de kwaliteit groter is dan de voorganger, naar die ook meer pixels produceert.

Er gaan ook geruchten dat Apple bij de opvolger van de iPhone 6 en 6 Plus ervoor zou gaan kiezen om de opslagruimte te verhogen en 32 GB zou dan de 'kleinste' optie zijn. Als dat gerucht inderdaad waar is dan is er natuurlijk ook meer ruimte om foto's die meer plaats innemen op te slaan.

Nadruk op optimalisatie in iOS 9 en OS X 10.11?

005

Het management van Apple wilde in eerste instantie doorgaan op de weg die de afgelopen jaren gekozen is: veel nieuwe functies in nieuwe versies van de besturingssystemen, en daarna de bugs oplossen.

Maar volgens de geruchten zouden de ontwikkelaars grote druk hebben uitgeoefend op het management om voor minder nieuwe functies te kiezen, en meer voor optimalisatie en verbetering van wat er al is.

Met andere woorden, een stap die Apple ook maakte bij het uitbrengen van OS X 10.6/Snow Leopard in 2009, een versie die op het forum van MacFreak ook nog altijd populair is.

Dat betekent trouwens niet dat we geen nieuwe functies zullen zien, er is alleen een gedeelte wat we pas in latere versies zullen gaan zien. En Apple gaat niet alleen voor betere en stabielere versies, de veiligheid zou ook meteen nog verder worden verbeterd.

Optimalisatie

Er zijn nog geen geruchten voor de Mac, maar voor iOS zou Apple voor een nieuwe aanpak hebben gekozen, waar iedereen met een ouder iDevice plezier aan gaat beleven. In het verleden werd een nieuwe versie van iOS ontwikkeld en werd er daarna pas gekeken hoe die op een oudere iDevice draaide, en als dat niet goed was werden er functies weggehaald.

Dit keer zou er gekozen zijn om het precies andersom te doen. De core-versie van iOS is ontwikkeld voor de A5-processor. Met andere woorden, voor de iPhone 4s, de iPad 2, de originele iPad mini en de iPod touch 5e generatie.

Daarna is er gekeken welke nieuwe functies goed op deze devices draaien, en die zijn daarna één voor één aangezet. Lijkt een prima aanpak, want die zorgt er waarschijnlijk ook voor dat iOS 9 op latere processors nòg beter zal gaan draaien.

Veiligheid

Wat betreft de veiligheid gaat Apple grote stappen maken. Meer apps zullen iCloud Drive gaan gebruiken, en die wordt dan ook helemaal versleuteld. De snelheid zal daarbij ook toenemen, want de synchronisatie met iCloud Drive zal sneller verlopen dan met traditionele IMAP servers.

We zullen daarbij door Apple 'gestimuleerd' worden om voor de iCloud Drive te kiezen, als je bijvoorbeeld Notities opent krijg je de mogelijkheid te zien om voortaan voor iCloud Drive te kiezen als je dat nog niet gebruikt. Apple verwacht dat dit voor meer traffic zal zorgen, en zou al bezig zijn met het uitbreiden van de capaciteit van de servers om de extra toeloop op te vangen.

De grootste stap wordt waarschijnlijk gemaakt aan de basis van de besturingssystemen. Apple zou hier kiezen voor een nieuw veiligheidssysteem met de naam Rootless. Dat betekent dat bestanden die vitaal zijn voor het systeem niet meer aangepast zullen kunnen worden. Voor iedereen die graag een jailbreak heeft betekent dat waarschijnlijk een teleurstelling, want het ziet er naar uit dat dat veel moeilijker gaat worden.

Rootless gaat ook naar OS X komen, maar er zou een mogelijkheid zijn voor de gebruikers om dat uit te zetten, als je dat wilt. Waarschijnlijk dat dit ook te vinden zal zijn in Beveiliging en Privacy in de Systeemvoorkeuren, net zoals de instellingen voor het toestaan van het installeren van programma's op dit moment.

Verder zou Apple ook aan het werk zijn aan "Trusted Wi-Fi", waarbij Macs en iDevices op routers die vertrouwd zijn de verbinding maken zoals we gewend zijn, maar als een router niet bekend is het dataverkeer verregaand zou versleutelen. Het is nog zeker of Trusted Wi-Fi op tijd voor het uitkomen van iOS 9 en OS X 10.11 klaar zal zijn, mogelijk komt het pas later dit jaar.

Grootte van apps

Een jaar na de introductie van de programmeertaal Swift komt Swift 2.0, en daarmee Application Binary Interface (ABI) stability. Dat betekent dat Swift nu volwassen genoeg is en dat de bibliotheken die nodig zijn voor apps in Swift gemaakt in zowel iOS 9 als OS X 10.11 zullen zitten, waardoor de apps kleiner zullen worden. Want op dit moment komt iedere app die in Swift geschreven is met die bibliotheken aan boord.

Nieuw in iOS 9 en OS X 10.11

Apple zou Apple niet zijn als er niet toch een stapel nieuwe functies in de nieuwe versie van de besturingssystemen zou zitten, hier een een paar.

• San Francisco wordt het lettertype van zowel iOS als OS X, net zoals bij de Apple Watch.

• Er komt een Home-app, waarmee bijvoorbeeld HomeKit devices kunnen worden toegevoegd en verwijderd.

• Apple Maps kan ook overweg met het openbaar vervoer (waarschijnlijk in het begin alleen in de VS).

• Control Center komt ook naar OS X 10.11 (maar dat was ook al zo bij OS X 10.10, en werd er voor de release uitgehaald, nog even zien of het dit keer er wel echt in komt).

Split-Screen Multitasking en Multi-User Login in iOS 9?

007

Apple was met iOS 8 al bezig om Split-Screen Multitasking in iOS in te bouwen, maar die code was duidelijk nog niet af. Indertijd werd er op gespeculeerd dat die functie in iOS 8.1 zou komen, maar als dat zo was geweest dan hadden we dat nu natuurlijk allang geweten.

De speculatie is dat Apple dat wel van plan was, maar uiteindelijk teveel van de beschikbare ontwikkelaars nodig had voor de ontwikkeling van Watch OS. In de video hieronder kan je zien hoe de bestaande code in iOS 8 werkt als die wordt aangezet. Die code was dus nog niet definitief, en we zien het in de iOS simulator, waardoor je ook een muis ziet en het bewegen met twee vingers niet zo lekker werkt.

Nu gaat het gerucht dat Apple het dit keer wel voor elkaar zou hebben, en op de WWDC aan ons zal gaan laten zien. Misschien dat het dan er uit zal gaan zien als het concept hieronder?

Tegelijkertijd vertellen bronnen binnen Apple dat deze functie is ontwikkeld voor grotere schermen, dus waarschijnlijk met de 12 inch iPad Pro in gedachten.

Daarbij gaan er ook geruchten dat Apple bezig zou zijn om meerder gebruikers ieder zijn eigen account op een iPad mogelijk te maken. Net zoals op een Mac zou iedere gebruiker dan in zijn of haar eigen account alle toegang hebben tot de apps die bij dat account horen, en de daarbij horende data. Deze functie zou nog niet klaar zijn voor iOS 9 deze herfst maar later komen, misschien later dit jaar in iOS 9.1?

Pinnacle Studio voor iOS stevig in de aanbieding

004

Sommige mensen zullen ervan gruwen: een edit van een video op je iPhone, iPod touch of iPad maken. Maar voor iedereen die daar geen last van heeft, en bijvoorbeeld tijdens de vakantie al lekker aan de slag wilt, hebben we nu een aanrader.

Want de edit-apps van Pinnacle zijn tijdelijk stevig in de aanbieding in de iOS App Store, dus als je interesse hebt dan is dit het moment om je slag te slaan. Er zijn twee versies, eentje voor de iPhone en iPod touch, de ander voor de iPad, de links vind je hieronder:

Pinnacle Studio (van € 9,99 voor € 0,99)

Pinnacle Studio for iPhone (van € 7,99 voor € 0,99)

De versie voor de iPhone heeft trouwens geen in-app aankopen, die voor de iPad wel, maar de app is ook prima te gebruiken zonder. Die voor de iPad komt trouwens in aardig wat lijstjes van favoriete apps voor, bijvoorbeeld bij de 50 onmisbare iPad-apps van Time.

Voor iedereen die zich afvraagt of je goed een edit kan maken met deze app op een iPad, de video hieronder laat zien dat dat inderdaad prima kan.

Als je deze app koopt en meer tutorials wilt zien, dan kan je hier terecht. Dat zijn er maar liefst negen stuks, en van dezelfde maker als de video hierboven. Dus ook allemaal lekker helder, duidelijk en makkelijk te volgen.

Apple heeft nieuwe iPhone Lightning Dock uitgebracht

000

Gisteren bracht Apple een nieuwe 15-inch MacBook Pro met Force Touch-trackpad en iMac met Retina 5K-display uit, meer daarover is te lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Maar dat was niet het enige nieuwe wat Apple heeft uitgebracht, naast deze nieuwe MacBook Pro en nieuwe iMac is er ook een nieuwe dock voor alle iPhones met een Lightning connector. Opvallend, want het leek alsof Apple de interesse in een dock voor de iPhone helemaal verloren had, het laatste model hiervoor was voor de iPhone 5 en 5s.Gelukkig heeft Apple geleerd van het verleden en passen alle modellen met een Lightning connector op deze dock, er zijn geen verhogingen meer die de dock specifiek voor één model geschikt maken. Het nadeel is wel dat deze dock je iPhone mogelijk kwetsbaarder maakt, als die een klap krijgt terwijl die in deze dock staat wordt die natuurlijk wel minder ondersteund.

Als je deze iPhone Lightning Dock wilt kopen, die kost 45 euro en is hier te vinden in de Nederlandse Apple Store, in de Belgische Apple Store vind je hem op deze pagina.

Een iPhone 6 case voor extreem gebruik

000

Wil je jouw iPhone 6 in de meest extreme omstandigheden kunnen gebruiken, en meteen zeker weten dat je batterij niet plotseling leeg zal zijn? Dan is de FRĒ Power for iPhone 6 Case waarschijnlijk een uitstekende keuze.

Want deze case is waterproof (2 meter, 2 uur lang), dirt-proof, scratch-proof, snow-proof en shock-proof (overleeft een val van 2 meter). En alsof dat allemaal niet genoeg is, deze case heeft ook nog eens extra power ingebouwd, de 2.600 mAh batterij zorgt ervoor dat de batterijtijd van je iPhone 6 wordt verdubbeld.

Je moet er wel wat voor over hebben, deze case kost in de pre-order 129,99 dollar, en daar komt nog een slordige 38 euro aan verzendkosten bij. Met andere woorden, je bent een kleine 150 euro in totaal ervoor kwijt. Kortom, het kost wat, maar dan heb je ook wat. Het lijkt vooral interessant voor iedereen die aan extreme sporten doet.

Meer informatie over deze case is te vinden op deze pagina, in de twee promofilmpjes hieronder kan je ook voorbij zien flitsen wat deze case allemaal kan.iPhone Air concept video

000

Dat Apple de limieten in een nieuw product vaak haalt en daardoor ook vaak de lat hoog legt voor de concurrentie is een gegeven. Maar hoever Apple met de volgende generatie zal gaan weet niemand buiten de muren van de campus van Cupertino.

Dat betekent natuurlijk niet dat er niet gespeculeerd wordt, en de geruchten rond de volgende generatie iPhone doen dan ook al weer een tijdje de ronde. Dit keer is het SET Solution die zijn droom concept voor de volgende generatie iPhone op YouTube zette, en zijn creatie noemde hij de iPhone Air.

Niet voor niets, want die zou maar 4,3 mm 'dik' zijn. Deze iPhone zou trouwens veel lichter zijn dan de iPhone 6, want met maar 122,7 hoogte en een breedte van 56,9 mm zou het een 4 inch scherm hebben. Wel in HD, dat dan weer wel.

Met andere woorden, de kans dat Apple dit echt gaat maken is wel héél erg klein, maar het ziet er wel mooi uit. Hieronder kan je ervan genieten.