Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Google legt uit hoe je ad-blocking in iOS 9 kan omzeilen

004

Je kon er op MacFreak al vaker over lezen, in iOS 9 heeft Apple de mogelijkheid om reclame's te blokkeren ingebouwd, bijvoorbeeld nog twee dagen geleden in dit nieuwsbericht.

Omdat iOS nog steeds een erg grote speler is op het mobiele web, wat op zijn beurt steeds belangrijker aan het worden is, en de gebruikers van iOS ook nog eens de markt vormen die het interessantst is voor adverteerders komt die markt natuurlijk ook in beweging.

Dat het Google is die het voortouw neemt is natuurlijk niet verbazend, hoewel het bedrijf tegenwoordig allerlei projecten in huis heeft komt het leeuwendeel van het geld dat door Google verdiend wordt nog steeds van advertenties, waarbij de mobiele advertenties minder opbrengen dan die op de desktop.

Met andere woorden, mobiel wordt steeds belangrijker, daar verdient Google al minder en nu brengt Apple die inkomsten ook nog eens in gevaar. En dus reageert Google met een blog-post waarin web-bouwers wordt uitgelegd hoe ze deze techniek van Apple kunnen omzeilen.

Omdat daar meteen stevige reacties op kwamen, bijvoorbeeld deze van Re/code, heeft Google die blog-post al wel wat aangepast, maar de essentie blijft hetzelfde.


To ensure ads continue to serve on iOS9 devices for developers transitioning to HTTPS, the recommended short term fix is to add an exception that allows HTTP requests to succeed and non-secure content to load successfully


Het lijkt er dus op dat er tussen Apple en Google hier een nieuw kat-en-muis-spel is ontstaan. De vraag lijkt nu vooral hoe flexibel deze mogelijkheid door Apple geïmplementeerd is, als dat niet zo is dan zal Google waarschijnlijk voorlopig dit spel blijven winnen.

Snelheid iPhone 6 en Samsung Galaxy Note 5 vergeleken

001

Gisteren kon je op MacFreak al lezen dat Samsung's nieuwe Galaxy Note 5 phablet een stevig design-probleem heeft. Maar hoe zit het met de snelheid van deze telg van Samsung als die wordt vergeleken met de iPhone 6, dis alweer bijna een jaar oud is.

Als we naar de specificaties van de Note 5 kijken dan zou die de iPhone makkelijk moeten verslaan. Want de Note 5 heeft een quad-core 1.5 GHz processor met 4 GB RAM, terwijl de iPhone 6 het moet doen met een dual-core 1.4 GHz processor met 1 GB RAM.

Hieronder kan je het verschil zien.

Ja vraagt je onwillekeurig af waarom Samsung Touchwiz blijft gebruiken, deze interface is vaak een negatief punt in reviews en kennelijk ook de reden dat programma's niet in het geheugen blijven waardoor de Note 5 in het gebruik onacceptabel traag is.

Dit is trouwens niet alleen op Mac-sites te lezen, ook op sites als bijvoorbeeld Cult of Android is dit nieuws.

Safari in iOS 9: makkelijk sites op verschillende manieren laden

000

Dat iOS 9 de mogelijkheid gaat bieden om content waar je niet op zit te wachten, zoals advertenties en dergelijke, te blokkeren, dat weet waarschijnlijk iedereen inmiddels al. Maar wat als een site zonder de advertenties niet goed werkt, of als je de site met alles erop en eraan wilt zien?

Het blijkt dat Apple daar een even simpele als slimme oplossing voor heeft gevonden, je moet alleen even weten waar die zit.

Want in Safari in iOS 9 hoef je alleen maar de knop om de pagina te herladen (het ronde pijltje rechtsboven) wat langer ingedrukt te houden. Dan krijg je de optie om de desktop-versie te zien, en als je een blocker hebt geïnstalleerd meteen ook de mogelijkheid om die voor deze pagina even uit te schakelen.

Aankondiging van nieuwe iPhones in een veel grotere zaal?

004

In de afgelopen jaren heeft Apple zijn grote aankondigingen gehouden in het Yerba Buena Center (1.470 plaatsen) en het Flint Center (2.400 plaatsen). Maar iedere keer zit het helemaal vol, en volgens de lokale krant Hoodline lijkt het er op dat Apple dit keer voor een veel grotere zaal heeft gekozen.

Want het Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco (7.000 plaatsen) is op dit moment helemaal afgesloten door bewaking en niemand wil wat zeggen over de opdrachtgever. Dat klinkt alsof dat Apple zou kunnen zijn.

Ook de afbeeldingen wat er opgehangen zal gaan worden zouden wel eens een hint kunnen bevatten. Want Apple heeft natuurlijk geen ster als logo, maar die afbeeldingen zouden wel eens bedoeld kunnen zijn als tijdelijke vervanging voor het Apple-logo wat daar straks komt te hangen.

De uitnodigingen voor het event begin september zijn de deur nog niet uit. Maar als dat binnenkort wel zo is dan weten we waarschijnlijk meer.

Een iPhone houdt het een week vol op een brandstofcel

000

Het Britse bedrijf Intelligent Energy zegt dat het ze gelukt is om een brandstofcel in een iPhone 6 in te bouwen, waarmee die het een week volhoudt terwijl het allemaal past zonder dat de iPhone in volume toenam.

De enige zichtbare aanpassing was een paar gaatjes in de achterkant, want tijdens het proces komen er kleine hoeveelheden waterdamp vrij, en die moeten natuurlijk wel weg kunnen. De aanvoer van het waterstofgas werd in het prototype gedaan via de aansluiting van de koptelefoon.

Henri Winand, de CEO van Intelligent Energy, was duidelijk in zijn nopjes:


We have now managed to make a fuel cell so thin we can fit it to the existing chassis without alterations and retaining the rechargeable battery. This is a major step because if you are moving to a new technology you have to give people a path they are comfortable with.


Hij verwacht dat we in de toekomst één keer per week een cartridge in de onderkant van onze iPhones moeten doen, en dat we die dan verder helemaal niet meer op hoeven te laden.

Op de vraag of Apple bij dit onderzoek is betrokken wilde hij trouwens niets zeggen, maar het lijkt sterk. Want als dat wel zo zou zijn dan had Apple hem ongetwijfeld een contract laten tekenen dat hij hier niets over naar buiten zou mogen brengen.

Apple vervangt camera's van sommige iPhone 6 Plus modellen

000

Apple heeft een reparatieprogramma opgestart voor een klein percentage van de iPhone 6 Plus modellen waarvan de camera wazige foto's maakt. De officiële naam voor dit reparatieprogramma is "iSight Camera Replacement Program for iPhone 6 Plus" en het is te vinden op deze pagina.

Als je niet zeker weet of jij problemen hebt met de camera in jouw iPhone 6 Plus, op diezelfde pagina kan je het serienummer van jouw iPhone invullen en zo zien of die onder dit reparatieprogramma valt. Het serienummer van jouw iPhone vind je in Instellingen > Algemeen > Info.

Mocht de tekst op je iPhone zo groot ingesteld staan dat je daar niet het hele serienummer kan zien, dit is aan te passen in Instellingen > Toegankelijkheid > Grotere tekst.

Welk onderdeel verantwoordelijk is voor de wazige foto's is niet duidelijk, Apple heeft het over "a component that may fail causing your photos to look blurry" en daar moeten we het mee doen. Het maakt voor de eindgebruiker natuurlijk ook niet veel uit, die wil natuurlijk gewoon graag scherpe foto's.

Apple raad ook aan om een backup van je telefoon te maken voordat je die inlevert op opstuurt, hoe lang het duurt voordat je jouw iPhone 6 Plus weer terugkrijgt is niet duidelijk. Mocht je iPhone beschadigd zijn let dan wel op dat Apple dat mogelijk eerst moet repareren en dat je daar dan waarschijnlijk wel voor moet betalen.


Note: If your iPhone 6 Plus has any damage such as a cracked screen which impairs the camera replacement, that issue will need to be resolved prior to service. In some cases, there may be a cost associated with the repair.


Een backup van je iPhone heb je mogelijk al voor het grootste gedeelte in iCloud staan, maar is ook nog altijd mogelijk door je iPhone met een USB kabel te verbinden met iTunes en daarin een backup te maken.

Je hoeft je in ieder geval niet te haasten voor dit programma, het is drie jaar na de datum dat jij jouw iPhone gekocht hebt geldig.

met dank aan forumlid 'Joop van Gemerden', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

Nieuwe iPhone commercial met Apple Pay

000

De nieuwe iPhone-commercial heeft nog steeds de tagline "If it's not an iPhone. It's not an iPhone", en dat gaat dit keer inderdaad voor de volle honderd procent op. Want deze nieuwe commercial zet Apple Pay in de schijnwerpers, en het klopt als een bus dat dit alleen maar beschikbaar is op een iPhone.

En passent komt er nog een interessant feit voorbij, Apple Pay zou inmiddels al beschikbaar zijn in meer dan een miljoen winkels. Een erg groot aantal, zeker als je meeneemt dat Apple Pay nog niet eens een jaar oud is (het werd aangekondigd op 9 september vorig jaar).

Jammer genoeg is het hier nog niet zover, Apple is op dit moment hard bezig met Apple Pay in het Verenigd Koninkrijk uit te rollen, en daarna zijn waarschijnlijk eerst Canada en China aan de beurt.Achterkant nieuwe iPhone meer dan twee keer zo sterk

000

De geruchten waren er al, Apple zou voor de nieuwe iPhone het veel sterkere aluminium 7000 gaan gebruiken. Dat aluminium is sterker en lichter, maar is ook duurder om te produceren. Verder heeft het eerder last van oxidatie door het hogere zink-gehalte, waardoor het nodig is om het nog beter te anodiseren (de techniek waarmee de kleur op metaal wordt aangebracht), wat het nog duurder maakt.

Maar Apple heeft kennelijk ervoor gekozen dat voor het komende model er kosten nog moeite gespaard moeten worden, en heeft voor dit veel duurdere materiaal gekozen.

In het eerdere nieuwsbericht hier op MacFreak over de details van de nieuwe iPhone kon je al lezen en zien dat Apple voor dat nieuwe materiaal gekozen heeft voor de achterkant. Hieronder zien we Lou van Unbox Therapy (inderdaad, dezelfde die aan de bron van bendgate stond) die laat zien dat de achterkant van de nieuwe iPhone héél erg veel sterker is dan die van de huidige.

Wie weet, misschien dat de iPhone 6s en 6s Plus de allersterkste smartphones van allemaal gaan worden, in plaats van de respectabele middenpositie die de huidige modellen hebben.Komt er ook een roze iPhone aan?

001

Het heeft even geduurd voordat Apple koos om de iPhone in meerdere kleuren aan te bieden. Lang waren de enige kleuren zwart en wit, pas bij de iPhone 5s kwam daar de gouden optie bij.

Mogelijk komt daar naast de iPhone 6s en 6s Plus nu binnenkort ook een roze optie bij, dat is in ieder geval precies wat er te zien is op deze Chinese site. Het kan natuurlijk goed dat het hier om imitatie gaat, want daar zijn ze daar in de buurt ook erg goed in.

Mocht het wel om een nieuwe kleur van Apple gaan, dan ligt het voor de hand dat de kleur in het echt er beter uit zal zien dan op de foto's, de witbalans klopt zelfden bij dit soort kiekjes.

De nieuwe iPhones vanaf 18 september te koop?

000

De geruchten dat Apple op 9 september een event zal houden voor de nieuwe iPhone kon je al eerder op MacFreak lezen, maar zou dat betekenen dat Apple zich aan hetzelfde schema zal houden als vorig jaar, en dat de nieuwe iPhones op 18 september in de winkel zal liggen?

Het lijkt er wel op, want de Duitse site Macerkopf schrijft dat de nieuwe iPhone vanaf 18 september in de winkels zou liggen. Dus inderdaad hetzelfde schema. Deze datum zou bij de Duitse mobiele providers al langer bekend zijn.

Daarbij vermeldt Macerkopf ook de vermoedelijke datum voor iOS 9, dat zou vanaf 16 september op de servers van Apple moeten staan. Daar hebben ze trouwens geen andere bronnen voor, ze gaan er gewoon van uit dat Apple hetzelfde zal doen als in de voorgaande jaren. En dat is de update van iOS uitbrengen twee dagen voordat de nieuwe iPhones in de verkoop gaan.