Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

iOS 8.4 update is uit

010

Het werd al verwacht, vandaag gaat Apple Music live, daar is iOS 8.4 voor nodig en die update zou dan ook vandaag uit moeten gaan komen. En inderdaad, die is nu uit en héél af en toe is Apple dan toch voorspelbaar.

Apple vermeldt verder helemaal niets over deze update. Mochten er later toch nog andere dingen ontdekt worden dan is dat natuurlijk ook op MacFreak te lezen. Onderaan dit nieuwsbericht vind je alle andere dingen die in deze update zitten, maar die vooraf al bekend waren.

Hieronder de informatie die Apple levert bij deze update:


This update introduces Apple Music - a revolutionary music service, 24/7 global radio, and a way for fans to connect with their favorite artists - all included in the redesigned Music app. iOS 8.4 also includes improvements for iBooks and bug fixes.


Als je iOS 8.4 naar binnen wilt halen, maar die nog niet ziet verschijnen, dan moet je even naar Instellingen > Algemeen > Software-update en daar de stappen op het scherm volgen.

De systeemeisen voor iOS 8.4 zijn hetzelfde als voor iOS 8.0, dus minimaal een iPhone 4s, een iPad 2 of een iPod touch van de 5s generatie.

Wil je Apple Music uitproberen? Dan kan gedurende de eerste drie maanden gratis doen, dus zodra je iOS 8.4 op je iDevice hebt staan kan je testen of dat wat voor jou is.

De andere nieuwe dingen in iOS 8.4:


• Bugs in de samenwerking met sommige GPS-accessoires waardoor locatiegegevens niet doorkwamen zijn is opgelost.
• Studieboeken met iBooks Author gemaakt zijn nu op je iPhone te lezen. Met iBooks Author kunnen bijvoorbeeld docenten hun eigen studieboeken maken.
• Het is nu makkelijker om in de iBooks-app het automatische nachtthema uit te zetten.
• Audioboeken staan voortaan niet meer in de Muziek-app maar in de iBooks-app, daar kan je ze ook beluisteren en downloaden.
• Het is nu mogelijk om audioboeken vanuit de iBooks-app via CarPlay af te spelen.
• Boeken uit dezelfde serie kun je nu vanuit de iBooks bibliotheek zoeken en eventueel vooruitbestellen.
[*[ De bugs in de iBooks-app waarbij boeken niet via iCloud konden worden gedownload is opgelost.
• Bug waardoor verwijderde apps op de Apple Watch automatisch opnieuw geïnstalleerd worden is verholpen.

met dank aan forumlid Pieterr, die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

Tip: snel gesloten tabbladen heropenen in Safari voor iOS

000

Gebruik je vaak Safari op je iPhone, iPod touch of iPad en wil je tabbladen die je gesloten hebt opnieuw openen dan kan je dat natuurlijk doen via de Bladwijzers en dan in de Geschiedenis zoeken waar je geweest bent.

Maar er is een makkelijkere en snellere manier, alleen moet je die even weten. Want door je vinger op het Plus-teken in Safari in iOS 8 even te laten rusten kan je dat veel sneller doen.

Op de iPhone en iPad touch moet je daarvoor eerst even rechtsonder op het tebbladen-icoontje klikken, daarna krijg je het Plus-teken in het middenkader te zien. Even vasthouden en je krijgt een lijst van alle recent gesloten tabbladen.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Zie je de onderste balk niet bij jou in Safari, dan moet je even naar beneden 'swipen', dan krijg je die balk meteen in beeld.

Op de iPad is het nog makkelijker, want omdat daar meer plek is het Plus-teken altijd te zien, alleen zit die daar rechtsboven. En dus hoef je niet eerst naar de tabs te gaan.

Ook hier geldt weer, als je de bovenbalk op dit moment niet bij jou in Safari op jouw iPad ziet, dan even naar beneden 'swipen' om meteen die balk in beeld te krijgen.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Eigenlijk is het opvallend dat OS X nog geen manier heeft om gesloten tabbladen snel terug te halen, daar zullen we nog steeds in het Geschiedenis-menu moeten zijn om dat te doen. Maar omdat de teams van iOS en OS X steeds meer samenwerken komt er in de toekomst vast ook een slimme oplossing voor de Mac.

Low power modus iOS 9 kost ongeveer 40 procent in snelheid

000

Tijdens de keynote van de WWDC werd het al genoemd: iOS 9 krijgt een nieuwe low power modus ingebouwd. iOS 9 zelf zal al voor een extra uur batterijtijd zorgen, het inschakelen van deze low power modus voegt daar nog eens een extra drie uur aan toe.

iOS 9 zal je vragen of je die modus wilt activeren als je batterij nog twintig of tien procent lading heeft. Maar je kan het zelf ook aanzetten in de nieuwe batterij-sectie in de Instellingen-app. Op deze manier kan je dan nog een tijd met je iDevice doorwerken voordat die weer aan de lader moet.

De vraag daarbij lijkt vooral wat Apple gedaan heeft om ervoor te zorgen dat dit lukt, het antwoord is dat de prestaties van je iDevice aardig naar beneden geschroefd worden. Want in de Geekbench resultaten kunnen we zien dat je iDevice ruwweg 40 procent in zal leveren.

Daarbij maakt het niet uit of je een iPhone 6 of iPhone 6 Plus gebruikt, of bijvoorbeeld een iPhone 5s.

Als de low power modus ingesteld is zal het batterij-icoontje rechtsboven geel gekleurd zijn, zodat je altijd meteen kan zien of je deze modus wel of niet aan het gebruiken bent.

Foto's, notities, webpagina's en meer als PDF bewaren in iOS 9

000

Bij het maken van iOS 9 is bij Apple gekozen om vooral te kiezen voor stabiliteit en snelheid, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen nieuwe dingen in zitten. Nu de beta-versies uit zijn komen steeds meer dingen naar boven, een voorbeeld daarvan is dat je in iOS 9 beta 2 een optie erbij krijgt om heel veel verschillende dingen als PDF in iBooks te bewaren.

Dat kan bijvoorbeeld in Foto's en Notities, maar ook in Safari kan je voortaan pagina's bewaren. Niet alleen handig om dit soort dingen voor later bij je te houden, maar ook handig als je iets wilt printen en er op dat moment geen printer in de buurt is.

Goed om te zien dat Apple niet alleen naar iOS kijkt om dingen in OS X toe te voegen, maar ook andersom. Mocht je je afvragen hoe het werkt voor mensen die iBooks niet op hun iPhone, iPod touch of iPad hebben staan, in iOS 9 wordt die app standaard met iOS meegeleverd, en is dan dus ook niet meer te verwijderen.

Productie van nieuwe iPhone met Force Touch begonnen?

000

Twee dagen geleden was er in DigiTimes te lezen dat Apple voor de opvolger van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus Force Touch gaat gebruiken, dezelfde techniek die ook in de recente MacBook en MacBook Pro modellen te zien is, en vooral veel aandacht heeft gekregen door de Apple Watch.

As je nog niet precies weet wat Force Touch is, dan helpt deze support-pagina van Apple je waarschijnlijk verder.

DigiTimes heeft het niet altijd aan het rechte eind, maar als ze zich op informatie die direct van de fabrikanten baseren dan klopt het wel meestal wat daar te lezen is. Het lijkt er op dat dit nu het geval is:


The forthcoming iPhone 6S series will feature Force Touch technology, which will demand more flexible PCBs (FPCB). As a result, Apple is set to increase orders to its FPCB suppliers including Zhen Ding Technology and Flexium Interconnect, according to industry sources.

Both Zhen Ding and Flexium will see their revenues climb starting June, and are set to report brisk revenue results for the second half of 2015, said the sources.


Inmiddels doet ook Bloomberg een duit in het zakje, volgens hun bronnen ("people with knowledge of the matter") zou Apple inderdaad al begonnen zijn met het maken van nieuwe modellen met Force Touch.

Meerdere onderzoeken laten ondertussen zien dat de verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus nog steeds erg goed loopt, meestal zakken die verkopen tegen de zomer in omdat de nieuwe modellen eraan komen.

Het is natuurlijk nog niet duidelijk of het Apple zal lukken van de opvolgers een even groot, of nog groter, succes te maken. Maar waarschijnlijk zullen de verkopen van de iPhones de komende maanden nog wel blijven stijgen, al was het alleen maar vanwege het op de markt komen van een goedkopere iPhone 6 en 6 Plus.

Want het ligt voor de hand dat Apple, die straks, als de goedkopere modellen in het programma komen, dat daardoor ook weer een grote groep de stap naar de grotere modellen zal maken.

met dank aan forumlid 'SnowLeopard', die dit eerder op ons forum meldde

Privacy nog verder beschermd in iOS 9

000

September vorig jaar schreef Tim Cook een open brief over privacy waar hij duidelijk maakte hoe hierover bij Apple gedacht wordt. Tegelijkertijd voegde het bedrijf deze pagina aan de site toe, daar kunnen we allemaal lezen wat dit precies voor ons betekent.

Dat privacy belangrijk is voor Apple, en steeds meer een Unique Selling Point aan het worden is, zien we ook in de keuzes die Apple maakt met de steeds betere beveiliging van onze privégegevens in hun software.

Een voorbeeld is daarvan is dat in iOS 9 we de optie krijgen om ervoor te kiezen dat adverteerders niet meer kunnen zien waar jij heengaat op jouw iPhone, iPod touch of iPad staan. In Instellingen > Privacy is nu een nieuwe optie te vinden, die je hieronder kan zien, daar kan je instellen of je dit wel of niet wilt.

Daarbij zullen apps in iOS 9 ook niet meer kunnen zien welke andere apps geïnstalleerd zijn. Dat was tot nu toe wel mogelijk, op die manier kunnen apps als Twitter en Facebook hun advertenties beter op gebruikers richten. Meer hierover in dit artikel van The Information (alleen te lezen als je een abonnement hebt).

Vorige week kreeg Apple nog alle vijf van de mogelijke vijf sterren van de EFF voor het beschermen van onze privégegevens. Het lijkt er op dat Apple bezig is de lat hiervoor steeds hoger te leggen, waarschijnlijk erg welkom bij iedereen die zich zorgen maakt over de enorme datahonger van zowel overheidsinstellingen als de NSA en bedrijven als bijvoorbeeld Google en Facebook.

met dank aan forumlid 'Peersie', die dit eerder op ons forum meldde

iOS 9 kan automatisch apps verwijderen en weer terugzetten

001

Kaleb Butt is een jonge ontwikkelaar voor iOS, hij is op dit moment 16 jaar, en die heeft kennelijk zijn iDevice lekker vol staan. Want Apple heeft de updates voor iOS 9 een stuk kleiner gemaakt, zoals tijdens de keynote van de WWDC al werd aangekondigd. Waar iOS 8 nog 4,6 GB vrije ruimte nodig had is dat bij iOS 9 nog maar 1,3 GB.

Maar kennelijk had hij nog minder ruimte toen hij de tweede beta-versie van iOS 9 wilde installeren. Daardoor kreeg hij te zien dat Apple wat bedacht heeft voor deze situatie. Want als je te weinig ruimte hebt, dan krijg je voortaan een melding dat er tijdelijk een aantal apps verwijderd kunnen worden, die dan na de update weer automatisch zullen worden teruggezet.


Well this is new. pic.twitter.com/BQKMDn5D6c— Kaleb Butt (@Kaleb_Butt) June 23, 2015


Als je kiest voor het verwijderen van de apps dan zal je iPhone, iPod touch of iPad zelf kiezen welke dat zijn, en die daarna weer automatisch terugzetten.

Dit zal niet helpen bij de upgrade naar iOS 9, het is tenslotte een functie van iOS 9. Maar als je eenmaal iOS 9 op je iDevice hebt staan is het dus niet meer nodig om je zorgen over jouw opslagruimte te maken.

De iPhone bestond al in 1998

003

Januari 2007 stond Steve Jobs op het toneel bij de Apple Keynote waar hij de eerste iPhone aan de wereld ging laten zien, en hij bouwde toen de spanning op met de volgende woorden: "So, three things: a widescreen iPod with touch controls; a revolutionary mobile phone; and a breakthrough Internet communications device.

An iPod, a phone, and an Internet communicator. An iPod, a phone - are you getting it? These are not three separate devices. This is one device, and we are calling it iPhone. Today, Apple is going to reinvent the phone."

Dat er al eerder een telefoon was die iPhone heette weten de meesten van ons waarschijnlijk, die was van Linksys en Apple heeft uiteindelijk een akkoord met dat bedrijf bereikt over het gebruik van die naam.


(de Linksys iPhone)

Maar de Internet History Podcast heeft nu een andere iPhone gevonden, en die bestond al in 1998. Dat was een desktop telefoon voor in het kantoor van het bedrijf InfoGear, daarmee kon je bellen, het internet op en mail ontvangen en versturen.

Uiteindelijk werden er ongeveer 100.000 van deze iPhone's verkocht, hij is zelfs nu nog op Amazon te vinden, maar staat daar wel als "Currently unavailable."

Uiteindelijk had Cisco, één van de investeerders van InfoGear, interesse, werd de technologie in de latere iPhone van Linksys gebruikt. Dus de eerste iPhone van InfoGear was eigenlijk de voorganger van de latere die al wel bekend is.

Bij InfoGear hebben ze trouwens ook nog nagedacht over een opvolger voor de Apple Newton. Dat was een tablet die nooit uit is gekomen, maar die binnenshuis al wel een naam had meegekregen: iPad.

iPhone 6s iets dikker, 12MP camera, Rose Gold en van aluminium?

001

We gaan richting de zomer en de geruchtenmachine voor de iPhone begint weer goed op stoom te komen. Er waren al geruchten dat Force Touch eigenlijk eerst exclusief voor de iPhone 6s Plus bedoeld was, en dat er pas later besloten werd om dat aan MacBooks toe te voegen.

Als dat waar is dan zit het er natuurlijk dik in dat de iPhone 6s Plus sowieso als extra optie Force Touch gaat krijgen.

Inmiddels komen er meer geruchten naar buiten, en omdat de bron KGI Securities analist Ming-Chi Kuo, iemand die al heel erg vaak heeft laten zien goed te kunnen 'voorspellen' waar Apple mee komt, hier de nieuwe geruchten op een rij:

• Force Touch zou ervoor zorgen dat de nieuwe iPhone iets dikker wordt (0,2 mm) en iets breder en hoger (0,15 mm). Het goede nieuws lijkt dat er dus waarschijnlijk niet minder batterijen in zullen passen, en de batterijtijd dus niet zal afnemen.

• De nieuwe iPhones zouden gemaakt worden van een sterkere "7000 serie" aluminium, daarvoor zou onder andere gekozen zijn om ervoor te zorgen dat het veel moeilijker wordt om de nieuwe iPhone te buigen, en zo 'bendgate' helemaal achter zich te laten.

• Er komt waarschijnlijk een nieuwe kleur bij: Rose Gold. Dat is nieuw voor de iPhone, maar niet voor Apple, want er is al een Apple Watch in die kleur. Verder zou de gouden optie wat meer goudkleurig worden en de grijze versie donkerder. Ook daarbij komt waarschijnlijk de inspiratie van de Apple Watch.

• Als laatste zou deze iPhone een camera krijgen met 12 megapixels. Dat zou voor het eerst in jaren zijn dat Apple ervoor kiest om het aantal pixels te verhogen, want sinds de iPhone 4s in 2011 heeft er een 8 megapixel sensor in de iPhone gezeten, en is het Apple steeds gelukt om die te verbeteren zonder meer pixels toe te voegen.

iOS 9 beta versus Android M preview

000

Wil je een beetje op de hoogte blijven van de ontwikkeling van zowel iOS als Android, dan is de video hieronder van Pocketnow waar beide voorlopige versies (iOS 9 beta en Android M Preview) met elkaar vergeleken worden de moeite van het bekijken waard.

Dat Pocketnow wat meer naar Android leunt is wel te merken. Zo wordt in de video opgemerkt dat Apple bezig is met Android te kopiëren met vormgeving van de nieuwe app switcher en door het nieuwe Siri-scherm links van het Home-scherm te plaatsen.

Kennelijk moeten we even vergeten dat dit zoekscherm tot en met iOS 6 ook links van het Homescherm zat, je zou net zo makkelijk kunnen zeggen dat Android dat van iOS gekopieerd heeft.

En als voorbij komt dat Android ook eindelijk gaat vragen of een app bijvoorbeeld jouw camera of microfoon mag gebruiken, misschien wel één van de belangrijkste toevoegingen in iOS van de afgelopen jaren, dan wordt iOS maar heel even genoemd.

Maar dat mag allemaal vast de pret niet drukken, ondertussen krijgen we in minder dan vijf minuten wel een aardige indruk van hoe het op dit moment met beide concurrerende besturingssystemen staat.