Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Eerste video van een iPhone 8 'mockup'

000

Afgelopen week kwamen er foto's van een zogenaamde 'mockup' van de iPhone 8 naar buiten. Eén daarvan was al eerder te zien op MacFreak, dat was in dit nieuwsbericht.

Benjamin Geskin heeft nu een korte video (10 seconden) op Twitter gezet, waarin we deze mockup goed van alle kanten kunnen zien. Deze heeft, helemaal in lijn met eerdere geruchten, 2,5D glas aan beide kanten, aan de voorkant geen Home-knop zichtbaar en twee camera's die een kwartslag zijn gedraaid ten opzichte van de huidige iPhone modellen.


Exclusive: #iPhone8 Dummy Hands-On Video pic.twitter.com/1Ro6umrdpT— Benjamin Geskin (@VenyaGeskin1) May 23, 2017


Jammer genoeg vermeldt Benjamin Geskin niet waar deze mockup vandaan komt of hoe die gemaakt werd. Het is dus mogelijk dat het steeds om dezelfde mockup gaat, maar ook dat iemand op basis van de eerdere foto's deze heeft nagemaakt.

iPhone SE blijkt nog steeds een schot in de roos

005

Het is al vaker gebleken, bij Apple hebben ze vaak erg goed in de gaten wat consumenten willen. Een goed voorbeeld daarvan is de iPhone SE. Er leek veel lef voor nodig om een smartphone uit te brengen met een relatief klein scherm, terwijl alle andere fabrikanten de schermen van hun smartphones alleen maar steeds groter aan het maken zijn.

Hoezeer dit een schot in de roos was, en nog steeds is, laat het onderzoek van de jaarlijkse American Customer Satisfaction Index (ACSI) zien. Want daarin staat de iPhone SE helemaal bovenaan, met maar liefst 87 van in totaal 100 punten, die maximaal in dit onderzoek behaald kunnen worden.

De rest van de top van de lijst is compleet gereserveerd voor Apple en Samsung, waarbij Apple's 5,5-inch iPhone 7 Plus en Samsung's 5,7-inch Galaxy S6 edge+ vlak achter de iPhone SE op een gedeelde tweede plaats staan.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

In de woorden van ACSI Managing Director David VanAmburg:


Over the past few years, the general trend for smartphones has been toward larger screens. But apparently, consumers were craving a new iteration of a smaller, less expensive phone as the iPhone SE - Apple's first update to a 4-inch phone since 2013 - comes in first in ACSI this year.


Het onderzoek van ASCI is gebaseerd op interviews met maar liefst 36.194 mensen. Deze werden willekeurig gekozen en per mail benaderd tussen mei 2016 en april 2017.

Apple post vier nieuwe fotografie-video's voor de iPhone

000

Tien dagen geleden kon je al lezen hier op MacFreak, in dit nieuwsbericht, dat Apple een hele serie video's heeft gemaakt waarin je binnen erg korte tijd een duidelijke tip te zien krijgt hoe je beter kan fotograferen met een iPhone.

Sommige tips werken alleen met een specifiek model. Een goed voorbeeld daarvan is de portret-modus, die werkt alleen met de iPhone 7 Plus. Want deze modus is op andere modellen helemaal niet aanwezig, die hebben de benodigde hardware niet. Maar alle andere tips werken met zo'n beetje iedere iPhone, dus zo'n beetje iedereen kan er veel uit halen.

Apple heeft voor al deze videos's een aparte pagina in het leven geroepen: How to shoot on iPhone 7. Daar zijn nu net vier nieuwe video's bijgekomen, die kan je hieronder allemaal zien.

Zijn dit de mallen van iPhone 7s en iPhone 8?

000

Afgelopen kwamen er foto's op het Chinese Weibo naar buiten, die daarna op Slashleaks gedeeld werden. Op die foto's zijn drie mallen te zien. Daarbij zou het gaan om de mallen van de iPhone 7s Plus, de iPhone 8 (of hoe die ook gaat heten) en de iPhone 7s.

Als dit klopt dan gaat Apple waarschijnlijk inderdaad een apart model uitbrengen ter ere van het 10-jarige bestaan van de iPhone, zoals eerdere geruchten ook al claimden. In de foto hieronder kan je zien dat de iPhone 8 niet heel erg veel groter zal zijn dan de huidige iPhone 7. Maar de geruchten hebben het vanaf het begin over een OLED-scherm dat helemaal tot aan de zijkanten doorloopt, dus het effectief te gebruiken scherm zal ongeveer even groot zijn als dat van een Plus-model.

(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

De verticale uitsparing voor de camera's op de iPhone 8 is ook in lijn met eerdere geruchten. Die zou deze plaatsing vooral nodig hebben voor de plannen die Apple heeft met Augmented Reality, waarvoor je de iPhone 8 horizontaal vast zou moeten houden. En in die stand liggen de lenzen natuurlijk helemaal niet meer boven elkaar, maar juist weer naast elkaar.

Hieronder een zogenaamde 'dummy', die gemaakt werd op basis van de eerdere lekken en dus keurig klopt met de mallen van de iPhone 8 die je hierboven kan zien.

Commercial iPhone 7 Plus over portret-modus bij de kapper

000

Kennelijk slaat Apple's eigen campagne voor de portret-modus voor de iPhone 7 Plus aan, want na de commercial eerder deze maand van de twee verliefde mensen in Shanghai, heeft Apple nu weer een nieuwe commercial uitgebracht.

Net als in die commercial in Shanghai eerder deze maand zien we in deze commercial ook weer een originele aanpak. Maar waar de vorige rustig en verstild was, is deze juist snel en swingend, de montage sluit daar dan ook helemaal bij aan. Het nummer dat je hoort is Fantastic Man van William Onyeabor.

De boodschap is duidelijk, met de prachtige portretfoto's die je met de iPhone 7 Plus maakt kan je veel bereiken. Heel erg veel.

Update: iOS 10.3.2 brengt veel bugfixes, ook voor veiligheid

003

Na een maand van testen is het zover, Apple heeft de definitieve versie van iOS 10.3.2 op de servers voor ons klaarstaan. Zoals altijd kan je zelf deze update initiëren door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Software-update.

In de afgelopen maand zijn er geen nieuwe dingen in iOS 10.3.2 ontdekt, en Apple heeft die ook niet beloofd. Volgens de informatie bij de update gaat het bij deze update 'alleen maar' om bugfixes en het oplossing van veiligheidsproblemen.

Voor die laatste categorie verwijst Apple ons naar deze support-pagina, de lijst die daar te zien is maakt duidelijk hoe ontzettend veel gaten er tegenwoordig gevonden worden, en met deze update dus ook weer opgelost. De beslissing een klein jaar geleden bij Apple om beloningen uit te loven aan hackers met goede bedoelingen voor gevonden lekken lijkt dan ook succesvol.

Modellen

Als je iOS 10.3.2 op jouw iDevice wilt installeren, dan zal die binnen het lijstje hieronder moeten vallen.


• iPhone 5 en nieuwer
• iPad Air en nieuwer
• iPad Pro
• iPad mini 2 en nieuwer
• iPad 4e generatie en nieuwer
• iPod touch (6e generatie)


Opgeloste beveiligingslekken, en meer

Uit de lijst van alle beveiligingslekken die Apple heeft opgelost in deze update zijn volgens ons de volgende de belangrijkste: betere beveiliging tegen kwaadwillende sites, iBooks met kwaadwillende code kunnen geen websites meer openen zonder dat je daar als gebruiker toestemming voor geeft en er zijn belangrijke gaten in het geheugenbeheer gedicht.

Last but not least: to nu toe had je in iOS niet dezelfde mogelijkheden als in macOS voor het toestemming geven van certificaten die door het besturingssysteem niet vertrouwd werden. Dat is nu aangepast, als gebruiker heb je nu ook in iOS de mogelijkheid om een certificaat dat niet door het systeem vertrouwd wordt, toch toestemming te geven.

Dat laatst doe je natuurlijk alleen als je zeker weet dat je de afzender van dat certificaat kan vertrouwen.

Backup

Bij updates van het besturingssysteem raden wij altijd aan om een backup van je data ta maken. Bij iOS kan dat zowel in iCloud als lokaal op jouw Mac met iTunes. Die laatste optie heeft onze voorkeur, maar beter een backup in iCloud dan helemaal niets.

met dank aan forumlid 'Spooter', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

Soccer Physics voor iOS voor het eerst helemaal gratis

000

De game Soccer Physics werd bij het uitkomen uitstekend ontvangen. Het kreeg bijvoorbeeld de IMGA award voor de beste multiplayer game, en PocketGamer noemde het "probably the funniest football game you'll play on iOS". Wat ons betreft is het ook echt een aanrader.

Normaal gesproken kost deze game rond de twee euro, het goede nieuws is dat, voor de allereerste keer, deze game op dit moment even helemaal gratis te vinden is in de iOS App Store. Het is niet bekend hoe lang deze aanbieding zal duren.

In de trailer en de gameplay video hieronder kan je snel zien of deze game wat voor jou is.

Soccer Physics kan je spelen op alle iDevices, zolang daar maar minimaal iOS 7.0 op staat. Er zijn geen in-app aankopen, dus deze game is nu even echt helemaal gratis naar binnen te halen.

Tips van Apple voor beter fotograferen met een iPhone

004

Dat de iPhone een heel erg populaire camera is, dat heb je al vaak hier kunnen lezen. Het is ook iets dat Apple vaak in commercials benadrukt, een goed voorbeeld daarvan is te zien in deze recente commercial van Apple waarin de portret-modus van de iPhone 7 Plus in de schijnwerpers staat.

Bij Apple hebben ze kennelijk bedacht dat het de moeite is om goed duidelijk te maken op welke manier je de beste foto's kan maken. Daarvoor is nu door Apple een aparte pagina in het leven geroepen: How to shoot on iPhone 7.

Op deze pagina vind je zestien video's, in elke video wordt door Apple in korte tijd uitgelegd hoe je de verschillende fotografie-opties op de iPhone goed kan gebruiken. Die "korte tijd" mag je letterlijk opvatten, de gemiddelde duur van de video's is ongeveer 30 seconden.

Hieronder kan je alvast twee voorbeelden zien van de video's die je op de pagina kan vinden, daarin wordt uitgelegd hoe je makkelijk een goed verticaal panorama, en betere actiefoto's kan maken.

Apple zelf heeft het op deze pagina en in de video's steeds over de iPhone 7, maar de tips gelden natuurlijk ook voor eerdere modellen. De enige exclusieve tip die er tussen staat is die voor het fotograferen met de portret-modus, die modus bestaat op dit moment alleen op de iPhone 7 Plus.

Heeft 'Elvis' de iPhone 8 nu al in handen?

002

De geruchten over de iPhone 8 zijn niet van de lucht. Een voorbeeld: ongeveer iedere week kunnen we melden dat er een gerucht is dat de iPhone 8 vertraging heeft opgelopen, waarna er dan weer later in de week gemeld zou moeten worden dat het toch allemaal wel weer meevalt.

De meest serieuze daarvan is waarschijnlijk het gerucht van Ming-Chi Kuo, die meldt dat er bij het uitkomen van de iPhone 8 wel eens relatief weinig voorraad zou kunnen zijn, dit zou te maken hebben met moeilijkheden in het productieproces. Maar voor hetzelfde geld lost Apple al die problemen nog op tussen nu en het moment dat de iPhone 8 vol in productie gaat.

Ondertussen komen in de geruchten ook veel specs en schematische tekeningen voorbij, op basis van dat soort tekeningen is onderstaande video gemaakt. Mogelijk is dit dus hoe de iPhone 8 er uit gaat zien, maar zeker is er op dit moment natuurlijk nog helemaal niets.

Tussen al dit geweld kwam er ook nog een interessant video van Tiziano Ferro uit, waarin er overduidelijk leentjebuur werd gespeeld bij de film The Hangover. In die clip komt Tiziano Ferro vaak in beeld terwijl hij een matzwarte iPhone 7 Plus in zijn handen heeft.

Voor ons wordt het pas echt interessant als hij die iPhone op 2.14 minuten aan 'Elvis' in The Wedding Chapel geeft. Want als de imitatie-Elvis daarop een filmpje laat zien, dan is dat filmpje op de iPhone plotseling helemaal beeldvullend.

Het is bijna zeker dat het filmpje gewoon er in gemonteerd is, maar ondertussen krijgen we daar mogelijk een sneak preview van de toekomst van de iPhone. Hoogstwaarschijnlijk zullen we zo'n helemaal beeldvullend scherm pas over een paar jaar gaan zien, ondertussen is het wel leuk om ons er nu alvast aan te verlekkeren.

iOS 10, Siri en HomeKit geven gehandicapte onafhankelijkheid

002

De wapenlobby in de VS gebruikt graag het argument dat meer wapens de samenleving veiliger maken, maar één van de bijeffecten van de enorme hoeveelheid wapens in dat land is dat er vaak slachtoffers vallen binnen de familie- of kennissenkring.

Dat is precies wat er gebeurde met Todd Stabelfeldt toen hij 8 jaar oud was, zijn neef schoot hem toen per ongeluk door zijn kaak en wervelkolom, waardoor hij blijvend verlamd is geraakt.

Maar Todd is er de persoon niet naar om in een hoekje te gaan zitten met zelfmedelijden, hij heeft inmiddels een vrouw, kinderen, honden en een IT consultancy bedrijf. Dat hij daarbij een hoge graad van onafhankelijkheid heeft bereikt is vooral te danken aan Apple's werk aan Toegankelijkheid (Accessibility). Hierdoor is het voor mensen met zulke zware handicaps toch mogelijk om voor een groot gedeelte onafhankelijk te functioneren.

Schakelbediening

Voor Todd is het vooral Schakelbediening (Switch Control) in iOS, samen met Siri en Homekit, dat ervoor zorgt dat hij zelf het huis in en uit kan, waarbij deuren niet alleen open en dicht gaan, maar hij ook kan controleren of die op slot moeten of niet, de lichten kan bedienen, boodschappen kan versturen, mensen kan bellen, etc.

Want met Schakelbediening kan hij ieder item op zijn iPhone selecteren, activeren en bedienen. Schakelbediening vind je in iOS 10 in Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Schakelbediening.

In de video hieronder zie je in ruim vier minuten goed hoe hij in het dagelijks leven dankzij al deze technieken uitstekend kan functioneren, en dat hij er duidelijk een veel gelukkiger mens van is geworden. Meer over Todd is te lezen in dit artikel van NBC News.