Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Hoe je een iPhone 7 in Recovery en DFU modus zet

003

Bij alle modellen van de iPhone tot nu toe kon je die altijd in Recovery of DFU modus zetten door de Power- en de Home-knop een aantal seconden samen ingedrukt te houden. Dit is niet mogelijk met de iPhone 7, want die heeft eigenlijk helemaal geen Home-knop meer.

De Home-knop op de iPhone 7 heeft eigenlijk geen bewegende delen meer, de iPhone 7 geeft je die illusie dankzij de ingebouwde Taptic Engine. Dat is een gewichtje met veertjes dat voor trillingen zorgt als je drukt op de Home-knop van de iPhone 7, waardoor het lijkt alsof je iets indrukt, terwijl dat helemaal niet zo is. Maar dat werkt natuurlijk alleen maar als de iPhone aanstaat en het besturingssysteem geladen is, terwijl het in Recovery of DFU modus zetten juist gebeurt terwijl datzelfde besturingssysteem nog niet actief is.

Apple heeft dit opgelost door daarvoor nu de onderste volumeknop te gebruiken, dat is dus de knop waarmee je het volume zachter zet. In de video's hieronder kan je precies zien hoe het werkt als je een iPhone 7 en zo'n modus wilt zetten.Beta Portret Modus iPhone 7 Plus is veelbelovend

003

iOS 10 is nog maar net uit, maar voor ontwikkelaars heeft Apple al een nieuwe beta-versie van iOS 10.1 klaarstaan. Daarin zit voor de iPhone 7 Plus een beta-modus voor Portret Modus, waarmee je voor het eerst met een smartphone de voor- en de achtergrond kan scheiden door onscherpte te gebruiken.

Deze functie ziet er erg veelbelovend uit, maar tegelijkertijd wordt ook duidelijk waarom Apple dit als beta naar buiten brengt. Want het scheiden van voor- en achtergrond door onscherpte werkt vaak erg goed, maar bij sommige dingen werkt het duidelijk nog niet zoals het zou moeten.

De dingen waar het moeite mee heeft zijn bijvoorbeeld blaadjes, repeterende patronen, hekwerk en dingen in beweging. Gelukkig heeft Apple het zo gemaakt dat als je met deze modus een foto maakt je twee foto's krijgt: eentje waarbij de onscherpte, dankzij de data van beide lenzen, berekend is, en één 'klassieke', dus waarbij voor- en achtergrond allebei scherp zijn.

Hieronder een paar mooie voorbeelden van situaties waarin Portret Modus erg goed werkt.

Het ligt voor de hand dat iOS 10.1 binnenkort uit zal komen, vandaag of morgen zal er waarschijnlijk een publieke beta-versie van iOS 10.1 klaar staan voor iedereen de deelneemt aan dat programma. Neem je nog niet deel aan dit programma, maar zou je dat wel willen, dan kan je jezelf op deze pagina van Apple daarvoor inschrijven.

Houd daarbij wel rekening dat je met het gebruiken van een beta-versie van een besturingssysteem wel extra risico's neemt. Een goede backup vooraf is dan ook aan te raden, het liefst ook lokaal, dus via iTunes. Dan is je data veilig, en in eigen beheer.

iPhone 7 kan meer waterdruk aan dan Apple zelf claimt

000

Apple heeft al vaak laten zien date bij claims over de eigen producten de neiging heeft om aan de conservatieve kant te zijn. Batterijen van de MacBooks houden het bijvoorbeeld in de regel een stuk langer uit dan wat Apple zelf zegt, en bij de iDevices is dit ook vaak het geval.

De vraag was dan ook of de iPhone 7 misschien meer waterdruk aan zou kunnen dan wat Apple zelf claimt. Bij de iPhone 6s zei Apple bijvoorbeeld helemaal niets over waterdichtheid, terwijl een groot gedeelte van de technieken die nu bij de iPhone 7 zijn toegepast al in dat voorgaande model aanwezig waren. De iPhone 6s bleek dan ook al behoorlijk goed tegen water bestand te zijn.

Uit de test hieronder blijkt inderdaad dat de iPhone 7 een stuk meer aankan dan wat Apple ons vertelt. Apple zelf claimt niet meer dan IP67, dat betekent dat deze iPhone 30 minuten in water van één meter diep zou moeten kunnen overleven. In deze test wordt de iPhone 7 vergeleken met de Samsung Galaxy S7, die met zijn IP68 certificering het langer uit zou moeten houden (30 minuten in water van anderhalve meter diep).

Dit betekent niet dat je we je aanraden om met jouw iPhone te gaan zwemmen, in tegendeel. Deze test laat zien is dat je iPhone een val in water waarschijnlijk zonder problemen zal overleven, ook als dat water wat dieper is. En inderdaad, Apple is conservatief bij wat het ons vertelt over hoeveel waterdruk deze iPhone aankan, helemaal in de lijn van wat we gewend zijn van Apple.


Twee commercials voor iPhone 7 en één voor Apple Watch 2

004

Apple heeft twee commercials voor de iPhone 7 en eentje voor de Apple Watch Series 2 uitgebracht. Bij alle drie lijkt spanning het verbindende thema, waarbij de muziek, zoals eigenlijk altijd in de commercials van Apple van de afgelopen tijd, ook nu weer een hoofdrol speelt.

In de eerste commercial ("Midnight ") is dat In A Black Out van Hamilton Leithauser + Rostam. De muziek in de tweede commercial ("Morning Ride") kennen we waarschijnlijk allemaal. Want Thunderstruck van AC/DC heeft bijna legendarische status.

Bij de commercial voor de Appel Watch Series 2 is het Sinnerman van Nina Simone wat we op de achtergrond horen, terwijl Apple duidelijk maakt dat de nieuwe Apple Watch bij heel erg veel verschillende sporten gebruik kan worden, waarbij watersporten natuurlijk extra de aandacht krijgen.Snelheidsverschil tussen iPhone 7 en Galaxy Note 7 is enorm

013


Eind vorige maand kon je hier op MacFreak al lezen en zien dat de iPhone 6s héél erg veel sneller was dan de Galaxy Note 7 in een test. In die test werden heel erg veel apps en games achter elkaar geopend, zodat je kan zien hoe lang je mogelijk moet wachten voordat je verder kan, en hoeveel er in het geheugen gehouden wordt.

Het verschil was opvallend groot, zeker omdat de iPhone 6s toen al bijna een jaar oud was. Samsung's nieuwe Galaxy Note 7 had voor deze test 2 minuten en vijftig seconden nodig, terwijl de iPhone 6s precies hetzelfde deed in 1 minuut en 52 seconden.

Natuurlijk is het verschil met een iPhone 7 alleen nog maar groter, maar deze nieuwe test is interessant omdat het nu niet alleen gaat om het openen van apps en games, maar dat de rekenkracht van beide telefoons ook meegenomen wordt. Daarvoor moeten in deze test beide telefoons een video importeren en daar een time-lapse van maken.

Het verschil is enorm, waar de iPhone 7 deze test afrond in iets minder dan 1 minuut en 41 seconden heeft de Galaxy Note 7 er bijna drie minuten en 15 seconden voor nodig.

Dit soort verschillen zal een Android gebruiker misschien niet overhalen om een iPhone te gaan kopen, dat deden veel Mac-gebruikers eind jaren negentig ook niet toen PC's steeds sneller werden dankzij Intel processors, terwijl de PowerPC processors achterbleven.

Onder andere deze test maakt duidelijk hoever Apple inmiddels voorligt op de concurrentie met de designs van hun processors, en de snelheid van de hardware in samenwerking met de software, waarbij deze voorsprong alleen maar groter aan het worden is.

Bij Samsung zullen ze natuurlijk niet blij zijn met dit soort filmpjes. Bij dat bedrijf zijn ze inmiddels zo geobsedeerd door Apple dat dit waarschijnlijk ook één van de oorzaken is van de huidige batterijproblemen van de Galaxy Note 7. Daardoor moet Samsung alle modellen van de Note 7 terughalen, wat het bedrijf dus erg veel geld gaat kosten. Waarschijnlijk zijn de kosten van deze terugroepactie een stuk hoger dan de veroordeling in de rechtszaak die Apple eerder tegen Samsung aanspande.

Dark Arcana: The Carnival voor iPhone, iPad en Mac tijdelijk gratis

000

Als je van mysterieuze games houdt, dan is "Dark Arcana: The Carnival" waarschijnlijk een prima game voor jou. Hierin ben je op zoek naar een verdwenen vrouw, waarbij je in twee parallele werelden probeert haar terug te vinden.

Hierbij vind je maar liefst 48 verschillende, en vaak lugubere, spelletjes, 18 verschillende scènes en 28 mini-spelletjes. De moeilijkheidsgraad is goed gedoseerd, het loopt dus op van niet al te moeilijk naar meer uitdagende raadsels en mysteries. De game is ook redelijk lang, als je ervan geniet hoef je dus niet bang te zijn dat het erg snel voorbij zal zijn.

Maar het beste nieuws is waarschijnlijk de prijs. Want waar deze game normaal gesproken voor iPhone en iLad € 4,99 kost, en voor de Mac € 6,99, is het nu helemaal gratis in de App Store te vinden.

In de review hieronder kan je de versie voor de iPad zien.Dark Arcana: The Carnival (Full) (voor iPhone)

Dark Arcana: The Carnival HD (Full) (voor iPad)

Dark Arcana: The Carnival (Full) (voor de Mac)


De systeemeisen zijn gelukkig laag, dat betekent dat deze game door bijna iedereen te spelen zal zijn. Als je deze game op een iDevice wilt spelen dan moet daar minimaal iOS 5.0 op staan, op een Mac moet dat minimaal OS X 10.6.6 (Snow Leopard) zijn.

iPhone 7 lijkt nog steviger dan zijn voorganger

000

Er is veel positiefs te zeggen over Apple's iPhones, maar de meesten van ons zullen het er over eens zijn dat ze beslist niet erg goedkoop zijn. Datzelfde geldt ook voor reparaties, voor het vervangen van het scherm van een iPhone 6 of 6s zit je al snel boven de honderd euro.

Het is dan ook erg prettig als je ziet dat Apple nog steeds bezig is met verbeteren van de stevigheid bij de nieuwe modellen. Dat was al duidelijk bij de iPhone 6s, waar je de iPhone 6 met enige moeite nog wel kon buigen, bleek dat de 6s serie hoort bij de minst buigzame smartphones op de markt. Met andere woorden, bij normaal gebruik zal buigen bij die modellen zelden of nooit voorkomen.

De vraag was of het Apple gelukt is om de iPhone 7 nog beter bestand te maken tegen de krachten die een telefoon in het dagelijks gebruik moet verduren. Het lijkt er op dat het antwoord is dat dit gelukt is, want uit twee verschillende valtesten blijkt dat de iPhone 7 daar nog beter tegen bestand is dan zijn voorganger.

In de video van de eerste valtest kan je trouwens wel zien dat de iPhone 7 één achilleshiel heeft: de camera, die steekt nog meer uit die van de 6s. Het lijkt dan ook een goed idee om een hoesje te gebruiken, als je jouw iPhone krasvrij wilt houden is dat sowieso een goed idee.

Interessante details bij de iPhone 7 teardown

002

iFixit is het bedrijf dat vooral bekend is door de vele handige 'guides' die ze op hun website hebben staan, erg handig als je op zoek bent naar een handleiding om een device uit elkaar te halen.

Maar iFixit is ook bekend door de zogenaamde 'teardowns', waarbij ze een nieuw device helemaal uit elkaar halen waardoor we veel te weten komen over dat device. Dit keer zijn de mensen van iFixit daarvoor speciaal naar Japan gevlogen, zodat zij het eerst een iPhone 7 Plus in handen konden hebben.

Bij deze teardown van de iPhone 7 Plus valt op dat ook bij dit model nog steeds twee pentalobe schroeven zijn die je los moet maken voordat je verder kan, dus net zoals de voorgaande iPhone modellen. Maar dan wordt het anders. De tape is bijvoorbeeld veel lastiger los te maken, waarschijnlijk om het allemaal goed waterdicht te krijgen, en de telefoon slaat niet meer naar boven open, maar opzij, dus als een boek.Het vermogen van de batterij is, in lijn met de geruchten vooraf, toegenomen. Waar de iPhone 6 Plus het met 2.750 mAh moest doen heeft de iPhone 7 Plus een batterij met 2.900 mAh. Zeker met de nieuwe processor, met twee cores voor brute kracht en twee cores die juist zo min mogelijk energie verbruiken, betekent dit waarschijnlijk dat je een iPhone 7 Plus nog langer zal kunnen gebruiken voordat je die weer op zal moeten laden.Aan de buitenkant lijkt het er op dat de hoofdtelefoon aansluiting vervangen is door een tweede luidspreker, dat blijkt niet het geval. Die gaatjes linksonder zitten er voor de sier, daarachter zit de Taptic Engine, het gedeelte dat ervoor zorgt dat de iPhone met trillingen doorgeeft wat er gaande is.

Voorbeelden daarvan zijn de nieuwe Home-knop van de iPhone 7 en 7 Plus, maar ook het 3D Touch, dat we al kennen van de iPhone 6 en 6 Plus. De naam Taptic Engine klinkt erg interessant, zoals bijna alle termen die in Cupertino bedacht worden, in de röntgen-video hieronder kan je zien dat het gaat om een gewichtje dat door veertjes bewogen wordt.

Bij de camera werden ook interessante dingen ontdekt, zo lijken beide sensors exact hetzelfde, alleen de lenzen verschillen. In de röntgenfoto is hier te zien dat alleen één van de twee lenzen optische beeldstabilisatie heeft, kennelijk lukt het om het beeld scherp te krijgen als alleen één van de twee sensors gestabiliseerd wordt.Vooraf waren er geruchten dat Apple in dit model een Intel modem zou gebruiken, dat is hier niet het geval. Maar soms worden er verschillende chips gebruikt voor verschillende markten, het is dus goed mogelijk dat in de VS en bij ons er wel een Intel modem in zal zitten.

Apple: sommige iPhone 7 modellen uitverkocht bij lancering

039

Zelfs voordat de iPhone 7 uitkwam kwam er van veel kanten al kritiek gebaseerd op de lekken. Dat de buitenkant niet voldoende nieuw was zou het bewijs zijn dat Apple geen leider op het gebied van design meer is, en het ontbreken van een mini-jack aansluiting voor een hoofdtelefoon zou betekenen dat veel klanten dit model niet zouden willen.

Maar de realiteit lijkt anders, dat de bestellingen vooraf ook dit keer weer enorm zijn sijpelde al naar buiten en Apple laat nu weten dat de verkopen zo hard gaan dat de voorraad bij het van start gaan van de verkopen in de winkels morgen niet erg groot zal zijn.

Daarbij zouden alle Gitzwarte en Plus modellen al uitverkocht zijn, als je voor één van die modellen naar de winkel wilde gaan kan je je dus de moeite besparen.


Apple has issued a statement tonight that is essentially setting expectations for those who hoped they'd be able to walk into an Apple store on Friday and pick themselves up an iPhone. The statement makes it clear that all iPhones will be in short supply for walk-in customers without a reservation.

The statement also indicates that Apple's jet black iPhones and all iPhone 7 plus models in all colors have sold out completely in the initial online ordering period and that no inventory will be available.

Yep, that's right, if you want an iPhone in jet black, just order it online and wait - you won't find one in stores.


Jet Black heet in ons taalgebied Gitzwart, die kan je dus beter online bestellen.

Vriend en vijand zijn het eens dat Apple's CEO Tim Cook één van de beste managers ter wereld is, zeker wat betreft het inschatten wat betreft de voorraden. Vooraf werd al gemeld dat Apple erg grote aantallen van de iPhone 7 liet maken, kennelijk was dat in dit geval niet voldoende om aan de vraag te voldoen.

iPhone 7 commercial: donker en spannend

002

Over twee dagen is het 16 september en komt de nieuwe iPhone 7 op de markt, maar je kan hem nu alvast bestellen, waarbij het er op lijkt dat dit nu al in enorme aantallen gebeurt. Om dit succes nog groter te maken heeft Apple nu een commercial voor de iPhone uitgebracht, waarbij het thema duidelijk zwart is.

Daar is vast voor gekozen omdat de iPhone 7 modellen veel beter in het donker presteren (vooral de 7 Plus). Maar ook omdat Apple nu twee nieuwe kleuren heeft, Gitzwart en Zwart, waarbij het Gitzwarte model door Apple de hele tijd in de communicatie gebruikt wordt.

De dingen die in paren in deze commercial voorbij komen, bijvoorbeeld de ogen van de uil waarmee geopend wordt, zijn natuurlijk ook niet toevallig gekozen. Zowel de ontzettend goede ogen van een uil, als de twee lenzen op het Plus-model zien we hierin terug.