Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Goed nieuws voor Apple: steeds meer iPhone 6 Plus verkocht

000

AppLovin is één van de bedrijven die bijhoudt welke apps gebruikt worden, en dat bedrijf heeft dan ook veel data over het gebruik van de verschillende modellen iPhones. In november meldde AppLovin dat de in de V.S. en China, de twee grootste telecom-markten ter wereld, de iPhone 6 Plus goed was voor respectievelijk 20 en 35 procent.

Hieronder kan je de verdeling voor een aantal grote landen zien.Inmiddels lijkt het er op dat Apple de vraag naar de grotere iPhone 6 Plus beter aankan, en zijn we dan ook benieuwd hoe de percentages er inmiddels bij staan.

Die nieuwe cijfers zijn goed nieuws voor Apple, want in beide landen zijn de percentages met vijf procent opgelopen. In de V.S. is de iPhone 6 Plus nu dus goed voor 25 procent en in China voor 35 procent.

Daarbij blijkt ook dat veel mensen kiezen voor de modellen met 64 GB of 128 GB opslag, iets waar ze bij Apple ook niet ongelukkig mee zullen zijn. Want de winstmarge op de grotere iPhone 6 Plus is hoger dan die op de 'gewone' iPhone 6, en de winstmarges op de modellen met veel opslag liggen ook hoger.

Als Apple over vijf dagen met de kwartaalcijfers komt dan zouden die nog wel eens wat hoger kunnen uitvallen dan eerder verwacht werd. Tegelijkertijd zijn dit soort cijfers vaak ook 'gevaarlijk' voor de beurskoers, want het zou niet de eerste keer zijn dat die koers snel daalt omdat de analisten te hooggespannen verwachtingen hadden, en dat daardoor zelfs recordcijfers kunnen tegenvallen.

Volgens Edward Snowden kan Apple iPhones bespioneren

012

Recent sprak de advocaat van Edward Snowden, dat is Anatoly Kucherena, met het Russische nieuwsagentschap RIA Novosti en daarbij kwamen meerdere onderwerpen aan bod. Daarbij zat er een die meteen onze aandacht trok, want toen gevraagd werd of Edward Snowden misschien een iPhone gebruikt kwam er een opvallend antwoord van Anatoly Kucherena:


Edward never uses an IPhone, he’s got a simple phone… The iPhone has special software that can activate itself without the owner, having to press a button and gather information about him, that’s why on security grounds he refused to have this phone.


Opvallend, want juist de beslissing van Apple om iOS zo beveiligd te maken dat zij zelf niet meer bij de versleutelde data kunnen heeft de afgelopen tijd voor reacties gezorgd van verschillende mensen die proberen boeven of terroristen te vangen en hierdoor gefrustreerd waren.

Het enige wat we tot nu toe ooit vanuit Edward Snowden hebben mogen vernemen over dit onderwerp was informatie waaruit zou blijken dat de NSA bij data van iPhones zou kunnen. Maar de methode leek nogal op een jailbreak, waarbij je dus fysieke toegang tot een iPhone moet hebben, leek ook nogal gedateerd en was in ieder geval nog van voor iOS 7.

In de afgelopen ruim zeven jaar hebben ontwikkelaars eindeloos door de code van iOS gespit, het lijkt ons dat een verborgen programma dan ook allang gevonden zou zijn. De vraag lijkt nu dan ook vooral of Edward Snowden 'gewoon' erg voorzichtig is, of dat hij echt iets weet hierover.

Als dat laatste het geval is dan zou het prettig zijn als hij die informatie openbaar zou maken, als dat niet zo is dan zou het hem volgens ons sieren als hij dat naar buiten zou brengen.

iBooks in iOS 8 zorgt voor een miljoen klanten per week

000

Sommige mensen vinden het irritant: Apple bouwt altijd een aantal apps in iedere versie van iOS, en die zijn dan ook niet te verwijderen. Zou het niet veel eleganter zijn als die apps gewoon in de App Store zouden staan? Apple zou ze dan ook makkelijker een update kunnen geven.

Waarom Apple ervoor kiest om apps in iOS 'in te bouwen' maken de cijfers al snel duidelijk. Want sinds iOS 8 wordt iBooks 'meegeleverd' op iedere iPhone, iPod touch en iPad met iOS 8, en dat zorgt voor maar liefst een miljoen nieuwe klanten per week!

Deze cijfers komen trouwens van Keith Moerer, de directeur van iBooks bij Apple zelf. Hij gaf die vrij op de Digital Book World conference in New York City, een verslag daarvan is te lezen op deze pagina van GigaOm.

Volgens Keith Moerer is het trouwens niet alleen het feit dat iBooks nu met iOS 8 gebundeld wordt dat voor dit succes zorgt. Ook de grotere schermen van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zorgen voor een nog groter publiek voor eBooks.

Apple heeft nog steeds een aantal apps die niet meegeleverd worden met iOS, zoals bijvoorbeeld iTunes U en Find My iPhone, en ook de iWork en iLife suites.

TextBlade is een bijzonder toetsenbord voor iOS

004

Er zijn ontzettend veel externe toetsenborden te koop voor de iPhone, iPod touch en iPad. De meeste van die toetsenborden zijn gecombineerd met een hoes of een houder, en de toetsen daarvan zijn vaak wat kleiner dan een standaard toetsenbord.

Het TextBlade toetsenbord viel ons meteen op, want het lijkt in de aanpak op geen enkel ander toetsenbord. Maker WayTools noemt dit het eerste MultiTouch toetsenbord, en het is misschien het makkelijkst om eerst het filmpje hieronder te bekijken.

De drie gedeelte komen magnetisch bij elkaar, in de spatiebalk zit de batterij (op te laden via USB in minder dan een uur, houdt het ongeveer een maand vol op één lading) en de labour is hetzelfde als een 'normaal' qwerty toetsenbord.

Volgens de makers is de positie van je vingers hetzelfde als wat we gewend zijn, en is er dus nauwelijks gewenning nodig.

Verder is het in opgevouwen toestand lekker klein, en past het dan ook makkelijk in je zak.


Keyboard covers shrink keys, and fatten your tablet. Not TextBlade.You get full 19mm finger spacing - the same as a desktop.Precision keys outperform a MacBook Pro, with full 2mm travel and extra large keytops. TextBlade's innovative frameless array eliminates all keyboard shudder, with rock-solid grip that hugs the table closer than a MacBook Air, so it's even easier on your wrist. TextBlade's ultra-low profile is half as thick as an iPhone 6.


Wij zijn erg benieuwd of dit toetsenbord in het echt ook zal bevallen en zijn dan ook erg nieuwsgierig naar de eerste reviews. Voor iedereen die het nu al wil hebben, het is al te bestellen op de website van WayTools, daarvoor moet je even op het vlaggetje klikken en aangeven in welk land je zit. Met de verzendkosten van FedEx Economy meegerekend ben je dan 129 dollar kwijt (ruim 110 euro).

Veel mensen met een iPhone 6 willen een Apple Watch

002

Over niet al te lange tijd gaan we de lancering van een compleet nieuwe categorie voor Apple meemaken, volgens de geruchten zouden de trainingen voor de Apple Watch al in februari beginnen en de verkoop zelf in maart. Daarover hadden we trouwens al eerder een nieuwsbericht op MacFreak, als je dat eerder gemist hebt en alsnog nog wilt lezen, dan kan dat via deze link.

De Apple Watch werkt samen met een iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 of iPhone 6 Plus, dus het zijn die mensen met een recente iPhone die de doelgroep zullen gaan worden. De vraag lijkt ons dan ook hoeveel mensen met zo'n iPhone interesse hebben in een Apple Watch.

Business Insider UK deed onderzoek daarnaar, maar dan alleen onder mensen die al een iPhone 6 of iPhone 6 Plus hebben, en de percentages die daaruit kwamen zullen ze bij Apple vast niet ongelukkig mee zijn.

Want 18 procent van de ondervraagde mensen zegt op zeker een Apple Watch te kopen, 11 procent waarschijnlijk, 27 procent misschien, 27 waarschijnlijk niet en de laatste 18 procent is er zeker van dat ze er niet eentje willen.Als je die cijfers omslaat naar de aantallen die inmiddels van de iPhone 6 en 6 Plus verkocht zijn dan zou dat alleen al goed zijn voor 35 miljoen Apple Watches. Dan zijn de mensen die er waarschijnlijk of misschien eentje willen nog niet eens meegeteld, en de mensen met iPhone 5, iPhone 5c of iPhone 5s vallen ook niet onder deze cijfers.

Bij BlackBerry gebruiken ze zelf een iPhone

008

Dat het met BlackBerry niet zo goed gaat weten alle trouwe lezers van MacFreak natuurlijk allang, het merk komt zolangzamerhand nog maar nauwelijks boven één procent marktaandeel uit. BlackBerry probeert desondanks nog steeds mensen te overtuigen dat een fysiek toetsenbord toch echt beter werkt, een boodschap die een stuk moeilijker te verkopen is sinds BackBerry zelf ook telefoons met een aanraakscherm verkoopt.

Om die boodschap met succes over te brengen is net nog wat lastiger geworden, want BlackBerry stuurde een tweet uit met de (volgens ons nogal lege) boodschap "keep up with the conversation". Alleen verstuurden ze zelf deze boodschap helemaal niet met een BlackBerry, onderaan het bericht is duidelijk te zien waarmee deze twee wèl werd verstuurd.

Het sufste is misschien nog wel dat dit niet de eerste keer is dat BlackBerry hiermee de mist in gaat. Toen ze een paar jaar geleden Alicia Keys inhuurden en haar de titel 'BlackBerry Creative Director' gaven stuurde zij ook een enthousiaste tweet over BlackBerry de wereld in. Alleen werd die ook van een iPhone gestuurd, in plaats van de BlackBerry 10 die ze zelf claimde te gebruiken.

Alicia Keys claimde daarna dat haar device gehackt was en dat zij die tweet niet verstuurd had. Wij weten nog steeds niet wat erger is, een tweet versturen met een device van een concurrent, of de wereld laten weten dat een BlackBerry gehackt kan worden.

Twee keer zoveel iPhones verkocht in India

000

Hoewel Apple een tijd lang niet heel erg veel aandacht besteedde aan China en India, is dat nu beslist anders. Daarbij trekt vooral wat Apple in China doet de aandacht, niet voor niets, want dat is de grootste markt ter wereld. Maar ook India heeft nu de aandacht van Cupertino, daarover kon je op MacFreak al vaker lezen.

Bijvoorbeeld in dit nieuwsbericht van iets minder dan twee jaar geleden, en dit nieuwsbericht van een klein jaar terug.

In die nieuwsberichten werd al duidelijk dat Apple daar misschien nog een relatief kleine speler is, maar dat Apple India wel groeit als kool. Die groei wordt nog eens extra duidelijk als we kijken naar hoeveel stuks er daar van de iPhone tijdens het laatste kwartaal van 2014 verkocht werden.

Eind vorig jaar waren dat er 250 duizend, dit jaar heeft Apple dat aantal weten te verdubbelen en kwam het dus op 500 duizend uit. Voor Apple geen grote aantallen, maar in een opkomende markt waar de meeste mensen nog steeds erg weinig verdienen toch redelijk indrukwekkend. Het zijn dan ook natuurlijk niet de mensen met een klein inkomen die iPhones aanschaffen, Apple is daar ook steeds meer het merk van de bovenklasse.

Op dit moment betekent dit dat Apple ongeveer twee procent van de smartphone-markt in handen heeft. Maar dat betekent natuurlijk niet dat Apple maar twee procent van de winst in die markt behaalt, want daarbij is Apple vaak koploper. Die winst wordt op dit moment kennelijk gebruikt om het marktaandeel te vergroten, want Apple heeft daar marges tussen de negen en elf procent, de gigant uit Cupertino houdt meestal meer in eigen zak.

De iPhone is acht jaar geworden

011

De ontwikkeling is zo snel gegaan dat het bijna niet te bevatten is, maar het is nog maar acht jaar geleden dat Steve Jobs op het toneel stond tijdens de Macworld Expo en de eerste iPhone aan de wereld liet zien. Tenminste, liet zien? Daar ging heel wat aan vooraf.

Want als een echte showman maakte Steve ons rijp voor dit idee, en liet hij ons eerst in de waan dat Apple die dag met drie devices zou komen: een breedbeeld iPod met aanraakscherm, een revolutionaire telefoon en een "breakthrough internet communicator".

Inmiddels weten we natuurlijk vooraf al dat het niet om drie devices ging, maar dat dit allemaal in de iPhone zat. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een genot is om Steve bezig te zien, op de top van zijn kunnen en hij geniet er dan ook duidelijk van.Bioshock 2 voor Mac voor de helft van de prijs

000

BioShock 2 is een First Person Shooter die in 2010 voor de PC uitkwam en eind maart 2012 was het voor de Mac ook zover. In deze game kom je terug in de stad Rapture, tien jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel.

De campagne die je moet uitvoeren kan alleen, maar er is gelukkig ook een modus om met meerdere spelers tegelijkertijd te spelen.

In je eentje ben je de 'grote broer' van kleine zus Eleanor, een robotmeisje. Dat betekent veel, snel, en vooral raak schieten, anders ben je al snel de klos. Daarbij is er heel wat mogelijk, bijvoorbeeld verschillende acties met verschillende handen.

Niet bekend met Bioshock? In de trailer hieronder kan je snel zien of het wat voor jou is.

De volgende systeemeisen zijn het minimum wat je moet hebben om deze game goed op je Mac te spelen: OS X 10.7.2/Lion, Intel processor van 2 Ghz, 4 GB RAM, 10 GB vrije ruimte op je harddisk, videokaart met 256 MB geheugen.

Heb je één van de volgende videokaarten dan heb je pech, want daarmee kan je Bioshock niet spelen: ATI series X1xxx, ATI series X2xxx, nVidia 9400M, nVidia series 7xxx en Intel GMA.

Bioshock 2 kopen voor de helft van de prijs kan via deze link (€ 8,99 in plaats van € 17,99).

Kennelijk wordt een iPhone wel erg duur ingeschat

009

De spullen van Apple kosten best wel wat, over de hoogte van de prijzen wordt bij ons op het forum ook nog wel eens geklaagd. Maar kennelijk is het beeld dat Apple duur is zo sterk, dat sommige mensen een 16 GB iPhone 6 met 4 GB aan data en onbeperkt bellen en sms wel héél erg hoog inschatten.

Want dat was de vraag bij het televisie-spelletje The Price is Right en de eerste dame gokte op maar liefst 7500 dollar! Mark ernaast let vooral op het publiek, denkt dat het nog duurder zal zijn en gokt daarom een dollar hoger. Rachel denkt juist dat het allemaal niet zo duur zal zijn en gokt 850 dollar, de winnaar is Dana die met 930 het dichtst zit bij het echte bedrag.

De presentator zegt niet voor niets "I hope the marketing people at Apple are watching this. The actual value of the iPhone 6 and one year of cellular service was listed at $ 1.969."

Een 16 GB iPhone 6 kost 649 dollar exclusief de belasting, en het pakket van data, bellen en sms is dus ongeveer 1300 dollar waard. Dat betekent dat de eerste twee mensen die iPhone maar liefst ruwweg 5.500 dollar te hoog inschatten.