Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Angry Birds voor iPhone en iPad voor het eerst gratis

001

Bijna iedereen die van gamen houdt heeft het waarschijnlijk allang gespeeld: Angry Birds. Deze game was één van de titels die mede voor de opkomst van de iOS App Store heeft gezorgd. Het is zo populair dat er niet alleen heel erg veel vervolgen op kwamen, maar dat er zelfs ook een speelfilm over is gemaakt.

Ben je niet zo'n gamer, heb je Angry Birds tot nu toe gemist, maar ben je wel nieuwsgierig wat het gedoe allemaal over gaat? Dan kan je in de video met de gameplay van Angry Birds hieronder zien. Dit is trouwens Angry Birds 2, maar de essentie van deze game is eigenlijk in alle versies min of meer dezelfde.

Maar je hoeft eigenlijk helemaal niet meer naar de video te kijken, want het originele Angry Birds (versie 6.1) is op dit moment helemaal gratis, en hieronder vind je de links, zowel voor de iPhone als de iPad (de HD versie). Voor beide moet je trouwens minimaal iOS 6.0 op je iDevice hebben staan.


Angry Birds (normaal gesproken 99 cent).

Angry Birds HD (normaal gesproken € 2,99)

Nog twee Shot on iPhone filmpjes door Apple uitgebracht

000

De inkt van het nieuwsbericht van gisteren hier op MacFreak was nog maar nauwelijks droog, of Apple bracht nog twee filmpjes uit in dezelfde serie en dus voor dezelfde campagne.

Dit keer geen beestjes in de achtertuin, maar een time-lapse (waardoor het lijkt alsof de kabelbaan heel erg snel gaat) en een slowmotion van een lachend meisje. De boodschap van Apple is duidelijk, de iPhone is niet voor niets de meest gebruikte camera ter wereld, en wat je ermee kunt maken laat zien dat het met de kwaliteit ervan prima zit.Twee nieuwe Shot on iPhone filmpjes

000

Apple heeft twee nieuwe Shot on iPhone commercials uitgebracht, waarbij het in allebei gaat om dieren die je gewoon in je achtertuin kan vinden. Tenminste, de mier, wangzak-eekhoorns (chipmunks) zal je bij ons niet snel in je achtertuin vinden.

Een wangzak-eekhoorn doet zijn naam trouwens wel eer aan, want die kunnen echt veel in hun wangen kwijt. En dat is precies wat we in de commercial met de chipmunk kunnen zien. Als je trouwens het idee hebt dat dit beestje je toch bekend voorkomt, dat kan, want Knabbel en Babbel (de creaties van Disney) zijn allebei chipmunks.

In de video's hieronder kan je meegenieten van het moois dat twee iPhone gebruikers in hun achtertuin vonden. En word je meteen herinnerd aan hoe mooi iets simpels of iets héél erg kleins kan zijn.Updates: iOS 9.3.3, OS X 10.11.6, tvOS 9.2.2 en watchOS 2.2.2

004

Na beta-versies voor iOS 9.3.3 en OS X 10.11.6 heeft Apple in één klap updates voor besturingssystemen van vier verschillende device-families uitgebracht. Voor iDevices, Macs, de Apple TV van de vierde generatie en de Apple Watch.

Voor zover het op dit moment bekend is zitten er geen nieuwe dingen in deze updates, het gaat om kleine bugs en het oplossen van veiligheidsproblemen. Die laatste kunnen natuurlijk wel erg belangrijk zijn. Mogelijk zijn dit de laatste updates die Apple uitbrengt voordat er in de herfst compleet nieuwe versies van deze besturingssystemen uitkomen.

Alleen van OS X 10.11.6 is iets meer bekend, in deze update zit een correctie voor een veiligheidslek in FaceTime. Door dat lek was er de mogelijkheid dat een hacker na het beëindigen van een FaceTime gesprek je microfoon kon blijven gebruiken. In theorie, want voor zover op dit moment bekend is, is dit lek nooit echt gebruikt. Apple corrigeert hiermee dus inderdaad een belangrijk lek.

Deze updates installeren gaat hetzelfde als altijd. Dus bij de iDevices en Apple TV via de Instellingen-app, op de Mac via de App Store en voor de Apple Watch met de Apple Watch-app op jouw iDevice.

De Combo Update voor de Mac (waar dus ook alles van OS X 10.11.1 tot en met 10.11.5 in zit) is op dit moment nog niet beschikbaar, als dat wel zo is dan zal de link daarnaar aan dit nieuwsbericht toegevoegd worden.

14 procent meer vermogen voor de iPhone 7?

027

Tot nu toe heeft bijna ieder model iPhone er meer vermogen bij gekregen. Waar het allereerste model nog een batterij met een capaciteit had van maar 1400 mAh heeft bijvoorbeeld de iPhone 6s al een batterij met een capaciteit van 1715 mAh.

Die trend werd doorbroken met de iPhone 6s, de batterij daarvan is iets kleiner dan van de iPhone 6, want er was extra ruimte nodig voor onder andere 3D Touch. Want voor die techniek was wat minder ruimte onder het scherm beschikbaar.

Maar volgens een tweet van OnLeaks (die je hieronder kan zien) zal de iPhone 7 geen uitzondering op deze trend gaan maken. Want deze zou een batterij met een capaciteit van 1960 mAh gaan krijgen, en dus weer meer dan zijn voorganger.


Pretty reliable (not 100% but almost...) source told me #iPhone7 battery = 1960mAh (#iPhone6s = 1715mAh)— OnLeaks (@OnLeaks) July 13, 2016


Dat hoeft trouwens niet altijd meer batterijtijd te geven, het grotere scherm van de 6 en de 6s is natuurlijk ook iets 'gulziger' dan hun voorganger, de iPhone 5s. Maar tot nu toe heeft Apple laten zien dat ze bij bijna iedere nieuwe iPhone er weer wat meer tijd uit weten te persen, en de iPhone 6 en 6s zijn sowieso al nauwelijks in één dag leeg te krijgen.

Daarbij laten alle spypics tot nu toe zien dat de schermgrootte van de iPhone 7 hetzelfde is als de afgelopen twee modellen, het zou ook heel vreemd en onverwacht zijn geweest als Apple daar plotseling iets aan veranderd had. Want tot nu toe zijn de progressies in de grootte van de schermen redelijk voorspelbaar gebleken.

Nu maar hopen dat de informatie van OnLeaks klopt, zelf geven ze al aan dat deze informatie nog niet 100 procent zeker is, maar daar wel héél erg dicht bij in de buurt komt.

Later dit jaar een iOS ontwikkelcentrum in Napels

000

In januari van dit jaar kondigen Apple het al aan, er zal ook in Europa een centrum voor het ontwikkelen van iOS apps gaan komen, en dat zal in Italië gevestigd gaan worden. Om precies te zijn in Napels, in de Universiteit Federico II.

In oktober van dit jaar zal het de deuren officieel openen. Er zal in het begin plaats zijn voor 200 studenten, het is de bedoeling dat dit aantal in de jaren daarna nog verder toe zal nemen.

Apple hoopt hiermee het eco-systeem van de App Store gezond te houden en nog verder te ontwikkelen, meer daarover in Apple's persbericht hieronder.


Apple opent in Italië eerste Europese iOS App Development Center

Gericht op kennisverwerving en ondernemerschap van nieuwe lichting ontwikkelaars

ROME, 21 januari 2016 - Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat het eerste iOS App Development Center van Europa zal worden opgezet in Italië. Jonge ontwikkelaars leren daar hoe ze iOS-apps kunnen maken voor het meest innovatieve app-ecosysteem ter wereld.

Het iOS App Development Center zal worden ondergebracht bij een gelieerde onderwijsinstelling in Napels, waar de docenten een speciaal afgestemd lesprogramma gaan aanbieden om toekomstige Apple ontwikkelaars klaar te stomen. Daarnaast gaat Apple samenwerken met diverse partners in Italië die speciale Developer-trainingen gaan geven. Deze trainingen vormen een aanvulling op het lesprogramma, zodat de studenten zich verder kunnen specialiseren. Naar verwachting zal dit initiatief van Apple op een later tijdstip navolging vinden in andere landen.

“In Europa zijn ongelooflijk creatieve ontwikkelaars gevestigd. We zijn dan ook blij dat we de volgende generatie ondernemers in Italië via ons onderwijsaanbod op weg kunnen helpen”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Onder meer vanwege het enorme succes van de App Store van Apple zijn er in Europa meer dan 1,4 miljoen banen bijgekomen. Daardoor ontstaan er ook allerlei nieuwe mogelijkheden voor mensen en bedrijven in Europa.”

Apple is een belangrijke banenmotor in Europa. Het succes van het Apple ecosysteem heeft geleid tot meer dan 1,4 miljoen banen, waarvan 1,2 miljoen banen zijn toe te schrijven aan appontwikkelaars, software-engineers en ondernemers die apps ontwikkelen voor iOS. Ook betreft het niet-IT-banen die (in)direct met de app-economie te maken hebben.*

Dankzij de ongekende groei van de App Store hebben ontwikkelaars in Europa een omzet van meer dan € 10,2 miljard behaald met de wereldwijde verkoop van hun apps.

In Italië zijn meer dan 75.000 banen direct te herleiden tot de App Store en de ontwikkelaars in dat land doen het uitstekend. IK Multimedia heeft zijn eerste app in 2009 uitgebracht en sindsdien zijn de apps van dit bedrijf meer dan 25 miljoen keer gedownload. Het in 2013 uitgebrachte Musement is inmiddels verkrijgbaar in zeven talen, bevat informatie over 300 steden in 50 landen en is ideaal voor toeristen die ter plekke een excursie of museumbezoek willen boeken.

Roberto Macina, CEO en oprichter van Qurami, zegt: “De voortdurende innovatie die Apple laat zien is voor ons een grote bron van inspiratie. Wij doen ons best om de allerbeste mobiele apps te maken en het onze klanten zo makkelijk mogelijk te maken. Het app-ecosysteem van Apple is een belangrijke pijler van ons bedrijf. Door Qurami te maken voor de verschillende besturingssystemen van Apple, kan iedereen met een iPhone, iPad en Apple Watch gebruikmaken van onze app.”

Er zijn tal van bedrijven die moeten uitbreiden vanwege de werkzaamheden voor het Apple platform, waar in Europa honderdduizenden banen mee gemoeid zijn. Het in Milaan gevestigde Laboratorio Elettrofisico produceert zeer geavanceerde magnetische apparatuur. De technologie van dit bedrijf heeft een aantal belangrijke magnetische voorzieningen mogelijk gemaakt voor Apple producten. Apple werkt ook samen met enkele toonaangevende Europese fabrikanten van MEMS, micro-elektromechanisch systemen, die de productie van minuscule componenten voor de sensoren en audiovoorzieningen van iOS-devices mogelijk maken.

* Schatting van aantal nieuwe banen gebaseerd op onderzoek uitgevoerd door Dr. Michael Mandel, Progressive Policy Institute. “App Economy Jobs in Europe”, 21 januari 2016.

De winnaars van de iPhone Photography Awards 2016

000

Ook dit jaar zijn de iPhone Photography Awards (IPPA) weer uitgereikt, en ook dit jaar komen we daar natuurlijk weer erg mooie foto's tegen onder de prijswinnaars.

De foto die uiteindelijk de 'Grand Prize Winner' van de felbegeerde titel "Photographer of the Year", en de nummers één, twee en drie die ook meededen voor deze titel, kan je hieronder alle vier zien. Daarnaast zijn er nog een heleboel foto's in deze competitie die allemaal zeer de moeite van het bekijken waard, en die zijn op deze pagina van de IPPA te zien, door onderaan op de verschillende categorieën te klikken.

Maar daarvoor hoef je niet persé naar die pagina te gaan, de links naar alle categorieën vind je ook hieronder:


Abstract / Dieren / Architectuur / Kinderen /
Bloemen / Voedsel / Landschap / Lifestyle /
Natuur / Nieuws-Events / Overig / Panorama /
Mensen / Portret / Seizoenen /
Stilleven / Zonsondergang / Reizen / Bomen
Siyuan Niu
Xinjiang, China
Grand Prize Winner, Photographer of the Year

Man and the Eagle

"The brave and wise Khalkhas live along the mountains in the south of Xinjiang and are companions with the eagles. They regard eagles as their children and train them for many years to hunt. This 70 year old man is rigid and solemn in front of family and friends, but when he is with his beloved eagle, the corner of his mouth would curve up. When the eagles reach mating age, although he is very reluctant, the man releases the eagles back into nature so that they can thrive. A mild heart and exquisite love are covered by his weather-beaten face. He is a tough man with a tender heart."
Patryk Kuleta
Warsaw, Poland
1st Place, Photographer of the Year

Modern Cathedrals

"Most of my shots come from Warsaw and one from Strasbourg. The idea was to make it more impressionistic, to show architecture in a completely different way that combines my background in graphic design and painting."
Robin Robertis
Carlsbad CA, United States
2nd Place, Photographer of the Year

She Bends with the Wind

"I was on a iPhone workshop and reunion with a friend and teacher in Cape Cod. We all went out to photograph the the perfect sunset. I tend to bring a few things when I travel, one being this wonderful red umbrella. When others shoot the sunsets and beautiful scenery, I like to photograph some human aspects in these scenes."
Carolyn Mara Borlenghi
Coral Gables FL, United States
3rd Place, Photographer of the Year

Wonderland

"This image was taken as part of a series I did for instagram’s #WHPwonderland. Each weekend when the hashtag project comes out I try to come up with an idea and this particular weekend, the weekend before Christmas, was wonderland. For this one I went on a little adventure with my son to the beach and we wore the reindeer masks."

Je moet goed je ogen gebruiken om deze iPhone te vinden

014

Jeya May Cruz is een Facebook-gebruiker uit de Filippijnen, en die heeft een leuk spelletje bedacht. Als je een iPhone in een hoesje met een patroon legt op een tapijt met hetzelfde patroon, wordt het erg lastig om die iPhone te vinden.

Je denkt misschien dat je het zo gaat vinden. Maar voor veel mensen lijkt het lastiger dan je op het eerste gezicht zou denken, sommige mensen zijn er maar liefst 40 minuten mee bezig geweest.

Op Facebook inmiddels goed voor meer dan 143.000 likes en bijna 19.00 shares. Voor iedereen die geen Facebook heeft, hieronder kan je de foto ook zien.

Eén kleine hint: als je op de foto inzoomt dan zie je waarschijnlijk eerder de iPhone liggen.

Problemen onder garantie: recht op een nieuwe iPhone

009

Als je een probleem hebt met een iPhone in het eerste jaar nadat je die gekocht hebt dan beroep jij je natuurlijk op de garantie, die heb je niet voor niets. Tot nu toe bood Apple je dan een reparatie, of, als dat niet mogelijk was, een refurbished telefoon aan.

Zo'n gerefurbishte iPhone is een mix van onderdelen die helemaal nieuw zijn en onderdelen die dat niet meer zijn. In de regel was dat een iPhone van een andere klant, die ook klachten had, waarvan dan de iPhone later door Apple is gerepareerd en de iPhone dus weer in prima staat is.

Een vrouw kocht in september 2014 een iPhone voor 799 euro, maar die bleek bijna een jaar later (in augustus 2015) niet meer op te starten. Apple bood haar toen zo'n gereviseerde telefoon aan, maar daar nam ze geen genoegen mee en ze stapte naar de rechter. Want volgens haar moet Apple volgens de wet haar gewoon een nieuw toestel geven.

Kennelijk kende ze de wet goed, want de rechter in Amsterdam heeft haar nu gelijk gegeven, Apple moet de vrouw nu de 799 euro terug betalen en voor de proceskosten opdraaien. Daarbij is dit vonnis definitief, er is dus geen hoger beroep mogelijk, en Apple zal het beleid in Nederland dus aan moeten passen.

met dank aan forumlid 'Mekfriek', die dit nieuws eerder op MacFreak meldde

Alle nieuwe dingen in iOS 10

003

iOS 10 werd op de inmiddels afgelopen WWDC 2016 aangekondigd, tijdens de keynote liet Apple's Senior Vice President of Software Engineering Craig Federighi de 10 belangrijkste nieuwe dingen daarvan aan ons zien.

Maar er zitten natuurlijk veel meer nieuwe dingen in, zowel kleine (vooral cosmetische) aanpassingen als echt compleet nieuwe functies. En met iedere beta-versie komen er nog meer bij, dus ze zelf allemaal ontdekken is bijna niet te doen.

Daarom hieronder drie video's, met in totaal maar liefst 105 nieuwe dingen in iOS, en ook nog eens 50 dingen die in iOS 10 beta 2 veranderden. Zo kan je snel zien wat we allemaal komende herfst op onze iDevices kunnen gaan krijgen, als je dan naar iOS 10 overstapt.