Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Al meer dan 10 procent over op Mountain Lion

018

Met iedere nieuwe versie van OS X blijkt de snelheid waarmee de gebruikers op een nieuwe versie overstappen weer toe te nemen. Waar Lion, de recordhouder tot nu toe, er nog drie maanden over deed om bij veertien procent van de gebruikers op hun Mac te draaien heeft Mountain Lion volgens de cijfers van Chitika maar één maand voor nodig gehad om over de tien procent te komen (10,3 procent, om precies te zijn). En omdat ze geen afname zien, ligt het voor de hand dat die veertien procent binnenkort ook gehaald zullen worden.Eén van de redenen daarvoor is waarschijnlijk de prijs, voor € 15,99 heeft Apple het natuurlijk wel erg scherp in de markt gezet, hoewel daarbij natuurlijk ook het risico bestaat dat mensen zo'n upgrade minder serieus nemen.

Dit betekent nu trouwens dat van de Mac-gebruikers die door Chitika gemeten worden er ruim 10 procent op 10.8/Mountain Lion zitten, meer dan 30 procent op 10.7/Lion, ongeveer 43 procent op 10.6/Snow Leopard, een goede 13 procent op 10.5/Leopard en 10.4/Tiger is de hekkensluiter met 2,5 procent.Natuurlijk zijn wij nieuwsgierig hoe deze percentages liggen bij de bezoekers van MacFreak, daarom hebben we nu een poll op de voorpagina waar je kan invullen of jij al over bent.

Reacties

03 september 2012 De beheerder

We hebben de poll er ook even aan gewijd, met de vraag of jij bij deze 10% hoort.

03 september 2012 Een ware MacFreak!

Allene lijkt me dit moeilijk meten als jaar na jaar steeds meer Macs verkocht worden.

03 september 2012 Redactielid

@ Schmoo: Apple verkoopt lekker, maar meer dan 10 procent van het totaal in één maand dat lukt echt niet. Maar natuurlijk hebben nieuwe Macs altijd wel een aandeel in dit soort cijfers...

03 september 2012 Een ware MacFreak!

Ik blijf nog even op Lion. Ben juist wat minder snel met upgraden dan voorheen. Wellicht heeft dit te maken met het gevoel dat ik met een upgrade naar de volgende os x steeds meer naar iOS toega waarbij ik minder te zeggen heb over mijn mac.

Ik wacht met angst en beven op het moment dat we het gaan hebben over een jailbreak voor OS X.

03 september 2012 Een ware MacFreak!

Van de drie actieve Macs hier in huis kon helaas maar slechts één exemplaar Mountain Lion draaien. Op die ene Mac zijn we overgestapt. Min of meer probleemloos. De meest recente EOS Utility doet het wederom niet maar dat is een recurring topic bij iedere nieuwe OS X release. Bij Canon zitten ze te slapen...

04 september 2012 MacFreak Veteraan

Ik was over, maar ben met een hoop gedoe terug gegaan naar Lion.

04 september 2012 MacFreak Verslaafde

Ik heb alleen de belangerijkste machine nog op SL en hik er een beetje tegenaan om die ja of nee te upgraden naar ML.

Lion heb ik overgeslagen, op zich ben ik erg te spreken over ML maar die machine draait gewoon zo goed op Snow Leopard, alles doet het dus ik durf nog niet...

04 september 2012 Een ware MacFreak!

Ik ben over een dag na de release. Toen ik ontdekte dat de traagheid van Aperture tot het verleden hoorde, was ik erg enthousiast over ML. Tegelijk kwam de vraag, waarom deze verbetering niet al eerder kon worden doorgevoerd, maar goed: beter laat dan nooit.
ML heb ik niet zoveel mee, maar door ML ben ik Aperture veel meer gaan waarderen.

04 september 2012 Een ware MacFreak!

Zodra er een fix is voor Safari 6 dan ga ik ook over.

Ik wil niet switchen van browser maar eigenlijk zouden we het juist wel moeten doen om Apple feedback te geven wat veranderingen doen met je marktaandeel.

Of er moet al een developer zijn die de oude Web Inspector weer kan inbouwen in Safari 6. Zo niet dan blij ik Lion gebruiken.

04 september 2012 Een ware MacFreak!

Wat is er mis met Safari?

04 september 2012 Redactielid

@ Ziegler: volgens mij bedoelt Schmoo hier dat veel mensen (en hij dus kennelijk ook) vaak gebruikt maakten van de Activity Window waarmee je redelijk makkelijk dingen van websites naar binnen kon halen. Sinds Safari 6 is die verdwenen.

Ik vind het trouwens ook jammer dat die weg is, maar ben toch erg blij met Safari 6 want grote stap vooruit wat mij betreft. Dat daar soms wat kleine stapjes achteruit bij zitten neem ik op de koop toe, en zorg zelf voor oplossingen waar die nodig zijn.

Verder ben ik erg blij met Mountain Lion (staat inmiddels op één MacBook Pro), wat mij betreft weer een heleboel dingen er bij gekomen die ik erg op prijs stel (en wat gekke keuzes uit Lion gecorrigeerd).

04 september 2012 MacFreak Verslaafde


Citaat: Shmoo on 16:02, 4-Sep-2012
Of er moet al een developer zijn die de oude Web Inspector weer kan inbouwen in Safari 6. Zo niet dan blij ik Lion gebruiken.Je kunt toch, net als in oudere versies, in het voorkeuren menu bij geavanceerd het developers menu activeren (onderaan)? Dan krijg je allerlei leuke extras...05 september 2012 MacFreak Verslaafde

Ik zou graag eens overstappen, want ik draai nog steeds op Snow Leopard (wat zeer ok is). Omdat dat in de praktijk beter werkt, doe ik gewoonlijk een clean install en installeer achteraf terug handmatig de software en bestanden die ik ehct gebruik, zo is mijn Mac ook meteen opgeschoond. Het probleem is dat ik mijn installatie DVD met bijgeleverde software kwijt ben. Dat houdt me wat tegen, want dat is dan software dat ik opnieuw moet kopen.

05 september 2012 Redactielid

@ Appelbijter: Je kan een complete backup van je huidige systeem maken met SuperDuper of Carbon Copy Cloner, mocht het dan niet bevallen dan altijd opstarten van je oude systeem en kan je ook heel makkelijk weer terug.

Verder kan hier zien of je belangrijkste programma's op Mountain Lion draaien.

05 september 2012 Een ware MacFreak!

@Appelbijter: je bedoelt dat je de iLife programma's opnieuw zou moeten kopen? Ja, da's dan €11,99 per stuk via de Mac App Store.
iDVD en iWeb zijn overigens niet meer te krijgen.

05 september 2012 MacFreak Verslaafde

@Robert: dankje, maar ik gebruik reeds time machine. In principe kan ik zo ook de applicaties terugslepen, of niet? Kan ik trouwens wel een clean install doen? Ik heb gehoord dat men enkel nog via de App store kan upgraden.

05 september 2012 Redactielid

Time Machine backup voldoet ook, ik houd zelf meer van een backup waarvan ik kan opstarten op dit soort momenten, maar dat is waarschijnlijk persoonlijk.

Verder kan je Mountain Lion 'schoon' installeren door de InstallESD.dmg op een Dual Layer DVD te branden, meer daarover vind je hier.

05 september 2012 MacFreak Verslaafde

Ik vond Lion een zware tegenvaller, heeft wel wat tijd gekost om alles aan de gang te krijgen, met ML echter heb ik geen enkel probleem meer gehad, behalve dan de druk om een nieuwe iMac te kopen, want de oude van 2006 kon het niet meer aan. Daar ben ik natuurlijk al lang over

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.