Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

SBB is niet erg blij met de iPad-klok (Upd. 2)

030

In iOS 6 heeft Apple eindelijk een Klok-app voor de iPad ingebouwd, maar de keuze voor het uiterlijk van de klok lijkt niet erg gelukkig gekozen. Want het uiterlijk van die klok op de iPad……lijkt wel erg op die van de Zwitserse spoorwegen SBB.En waar Apple over het algemeen licenties netjes afkoopt als daar sprake is, heeft het er alle schijn van dat dit in dit geval niet is gedaan. De SBB is in ieder geval 'not amused'.

Als Apple dit niet geregeld heeft en er nog wel degelijk copyright op de klok van de SBB rust - en daar lijkt het op - dan slaat de gigant uit Cupertino natuurlijk wel een beetje een modderfiguur. Want als je zelf de bedrijven waarvan je vindt dat ze je ongeoorloofd kopiëren voor de rechter daagt, dan zou het natuurlijk wel sieren als je zelf je eigen zaakjes netjes afhandelt.

Als laatste is het opvallend dat Apple voor het ontwerp van de SBB is gegaan, de secondewijzer die op de Nederlandse en Belgische stations hangt is volgens mij veel duidelijker. Maar waarschijnlijk hebben ze in Cupertino die versie nog nooit gezien...

Update: Inmiddels heeft Patricia Claivaz van SBB laten weten dat er weliswaar nog geen overeenkomst is, maar dat SBB en Apple binnenkort samen om de tafel gaan zitten om te kijken of ze hier uit kunnen komen.

Update 2: Inmiddels is op het web te lezen dat Apple inderdaad een licentie-overeenkomst heeft afgesloten met SBB. Jammer dat ze dat niet bij voorbaat hebben gedaan, maar goed dat het alsnog gebeurd is.

Reacties

24 september 2012 Een ware MacFreak!

Met niet al te veel moeite zullen er vast wel meer klokken op de wereld te vinden zijn die op deze klok lijken. Omdat een klok een klok is. Het gezeur over octrooien begint nu toch wel wat onbenullig te worden.

24 september 2012 Gevorderd Lid

Vind ik ook die octrooien op onzinnige dingen, ik snap best dat je je eigen ontwerp wil beschermen, maar op sommige dingen gaat het toch wel eens behoorlijk MIS!!!!

over een pijltje die linksom staat op een wijzer plaatje, ipv rechts!.

Kom zeg wordt er octrooi moe van! dat systeem moet worden om gegooid!!

24 september 2012 Een ware MacFreak!

Die met dat bolletje is inderdaad noch slecht te lezen ook. Lekker logisch een bolletje aan het eind! Had Apple alleen al uit gebruiksvriendelijkheid niet moet doen.

24 september 2012 Een ware MacFreak!

Gezeik om een ijsje! Kortere wijzer die langer uitlopen, niet taps toelopend, langere secondewijzer, dunnere minuutaanduidingen, kortere minuutaanduidingen, kortere uuraanduidingen... moet ik doorgaan.

24 september 2012 MacFreak Verslaafde

Over dat bolletje op het eind: Ik heb werkelijk geen idee wat de wijzer op dat moment aanwijst. Onleesbaar. Kon ik het maar ergens aan afleiden.

24 september 2012 Een ware MacFreak!

Jongens toch. Deze Zwitserse stationsklok is een icoon. Icoon van Zwitserland en de zwitserse spoorwegen. Het is klaarblijkelijk prima om dat ontwerp te gebruiken, maar dan moet je daar wel voor betalen. En dan gaat het niet eens om grote bedragen.
Helemaal met Robert eens dat het vanuit Apple gezien wel erg scheef is om anderen aan te klagen over gelijkenissen met de iconische iPhone en iPad en dan zelf dit ontwerp "klakkeloos over te nemen". Ja dit gaat dus wel ergens over, namelijk over de bescherming van intellectueel eigendom en modelrecht, iets waar iedere ontwerper mee te maken heeft en voor zal strijden.

24 september 2012 MacFreak Verslaafde

zal wel verdwijnen in 6.1......probleem opgelost...

24 september 2012 Een ware MacFreak!

Ik vermoedt dat het gewoon niet goed onderzocht is,en dat het verdwijnt in een update.
Maar wie weet.............


24 september 2012 Nieuw Lid

Patent, octrooi en auteursrecht begint compleet uit de hand te lopen. Met 7 miljard inwoners op deze planeet is het belachelijk om te denken dat je uniek of origineel bent. We moeten tegen die onzin vechten, straks kan er helemaal niets meer. Ik durf hardop te beweren dat we beter af zijn zonder al die wetgeving die de ontwikkeling afremt. Kijk voor de aardigheid eens hier naar: Everything is a Remix - The trouble with intellectual property http://www.youtube.com/watch?v=NAKa0AJHhL4

24 september 2012 Nieuw Lid

Apple gaat met de SBB om tafel is bij 9to5Mac te lezen. Gaat dus opgelost worden met een zak geld. Niks nieuws onder de zon dus, maar wel een strafpunt voor Apple.

24 september 2012 MacFreak Verslaafde

Jongens, het is heel simpel, alleen het eerste prototype is origineel, de rest is allemaal een kopie / imitatie...

24 september 2012 MacFreak Verslaafde

De wijzers van de SBB lopen tabs toe die van Apple zijn recht. Zijn dus niet gelijk

24 september 2012 MacFreak Verslaafde

Citaat: odo om 14:35, 24-09-2012
Jongens toch. Deze Zwitserse stationsklok is een icoon. ... Ja dit gaat dus wel ergens over, namelijk over de bescherming van intellectueel eigendom en modelrecht, iets waar iedere ontwerper mee te maken heeft en voor zal strijden.Volledig me eens! Ik ben er 100% zeker van dat dit doelbewust overnemen van een bestaand (en gerenomeerd) ontwerp is. De ontwerpers bij Apple kennen dit maar al te goed..

24 september 2012 MacFreak Verslaafde

Trouwens... Wat een héérlijke klok!

25 september 2012 Een ware MacFreak!

Ze hebben het steeeds over het ontwerp van de klok, maar wat is het verschil tussen de nederlandse en zwitserse klok? Ik zie alleen een andere secondewijzer. Het gaat dus om het ontwerp van de secondewijze.
Het zal allemaal wel.

25 september 2012 Redactielid

@ Ziegler: volgens mij is de Nederlande stationsklok een afgeleide van de Zwitserse, die was er het eerst...

25 september 2012 Een ware MacFreak!

zoals apple gelijk heeft als het gaat om het verdedigen van apple uitvindingen heeft een ieder ander het recht om voor hun eigendommen op te komen! Kan me niet voorstellen dat het om een zak met geld te doen is maar om het veilig stellen van een icoon, zoals vorige schrijvers al gezegd hebben. Dit is niet netjes van apple!

25 september 2012 Een ware MacFreak!

De secondenwijzer van de Nederlandse stationsklok staat circa twee seconden stil op 12, is jullie dat wel eens opgevallen? Ik denk dat het gebeurt om te synchroniseren, maar heb op mijn vraag hierover nooit antwoord gehad van de NS.

Het gekke is nu dat alle 60 seconden van een NS-minuut daardoor dus niet kloppen. Misschien is dat de oorzaak van de problemen die ze hebben met op tijd rijden?

OT: De klok van Apple wijkt in alle details af van die van SBB. In de VS is dat voldoende voor een rechter & ik denk dat Apple van die situatie is uitgegaan.

25 september 2012 Een ware MacFreak!

Die 2 seconden stil staan is om te syncen met de atoomklok in Zwitserland.

25 september 2012 Nieuw Lid

Met afwijkingen in detail heeft Apple nu exact hetzelfde gedaan als Samsung tov de iPhone/iPad en dan vind ik dat Apple nog wel een stapje verder is gegaan wat betreft de gelijkenis. Niet netjes en niet nodig. Met topontwerpers in huis kan Apple toch zeker een eigen iconische klok ontwerpen?

25 september 2012 MacFreak Verslaafde

De klokken staan stil om ervoor te zorgen dat alle klokken van de stations in Nederland gelijk lopen met het hoofdkantoor te Utrecht, ze lopen altijd iets te snel waardoor ze op de hele minuut even stilstaan. vanuit het hoofdkantoor in Utrecht komt elke minuut een puls waardoor alle klokken op alle stations in Nederland gelijklopen op de klok in het hoofdkantoor.

Iconisch of niet, die uit Zwitserland is wel onduidelijk op de seconde, hoewel dat volgens mij erg onbelangrijk is, zelfs bij die punctuele zwitserse spoorwegen.

25 september 2012 Een ware MacFreak!

Citaat: Fool om 09:03, 25-09-2012
@ Ziegler: volgens mij is de Nederlande stationsklok een afgeleide van de Zwitserse, die was er het eerst...Je bedoelt dat de NS geld afdragen aan de eigenaar van het model?

02 oktober 2012 MacFreak Verslaafde

De update bij dit bericht maakt toch wel duidelijk dat de media het weer opblazen. Apple was zich er kennelijk niet van bewust dat dit (vrij mondiaal voorkomende) ontwerp beschermd was, en de Zwitserse spoorwegen blijken helemaal geen moord en brand te schreewen, maar zijn juist trots dat Apple hun ontwerp heeft gebruikt... een storm in een glas water dus.

02 oktober 2012 Een ware MacFreak!

Welke storm was er dan?
Apple heeft het ontwerp van de SBB klok vrij letterlijk en zonder toestemming gekopieerd. SBB was daar wel trots op maar wil dat dit net als met andere "afnemers" netjes geregeld wordt. Apple zal daar verder niet moeilijk over doen en de beurs trekken.

Dat Apple zo'n ontwerp "onbewust" kopieert vind ik nogal van een grove slordigheid getuigen. De juridische afdeling van Apple lijkt me capabel en groot genoeg om elk wissewasje vooraf goed in kaart te brengen.

Wel jammer natuurlijk dat Apple ons niet heeft verblijd met een eigen ontwerp van een klok die anderen willen kopiëren.

08 oktober 2012 Een ware MacFreak!

Citaat: Gezeik om een ijsje! Kortere wijzer die langer uitlopen, niet taps toelopend, langere secondewijzer, dunnere minuutaanduidingen, kortere minuutaanduidingen, kortere uuraanduidingen... moet ik doorgaan.Het punt is (net zoals de zaak samsung vs apple) dat beide genoeg op elkaar lijken om verwarrend over te komen. Het is geen exacte copy, maar het lijkt er genoeg op.
Natuurlijk kan je hier aanbrengen dat de SBB geen schade heeft hierdoor. Kan me moeilijk voorstellen dat iemand denkt dat zijn iPhone een treinperron is...

mmmm

dat zou wel handig zijn natuurlijk, mis ik nooit mijn trein

09 oktober 2012 Een ware MacFreak!

Jammer dat de klok van Apple maar twee keer per dag voor slechts één minuut de juiste tijd aangeeft. Het icoontje van de agenda staat wel altijd goed......

09 oktober 2012 MacFreak Verslaafde

Tja tantepoes, dan gaat het allemaal teveel op de livetiles van de concurrent lijken...... weer een rechtszaak.

12 oktober 2012 Een ware MacFreak!

IphoneClub meldt dat de zaak inmiddels is opgelost en dat Apple een licentie heeft genomen op het ontwerp van de SBB klok. Case closed dus.

11 november 2012 MacFreak Verslaafde


Citaat: odo om 16:02, 12-10-2012
IphoneClub meldt dat de zaak inmiddels is opgelost en dat Apple een licentie heeft genomen op het ontwerp van de SBB klok. Case closed dus.


Maar wel effe dokken voor Apple: 20 miljoen zwitserse franken !!
En daarmee het duurste klokje ter wereld:
http://www.tagesanzeiger.ch/wirtschaft/unternehmen-und-konjunktur/Der-Streit-mit-Apple-schwemmt-Millionen-in-die-SBBKasse/story/29888690

05 december 2012 Gevorderd Lid

De app SwissRailwayClock moet van de SBB uit de handel worden genomen en is tot de Kerst gratis. Mooie app over een schitterende klok (mooier dan de Apple klok).

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.