Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple krijgt patent voor een rechthoek met afgeronde hoeken

011

Samsung's argument, zowel in de rechtszaak als in de pers, in de zaak van Apple vs. Apple was dat het idioot was dat Apple het recht opeiste op 'rechthoeken met afgeronde hoeken'. Met andere woorden, Samsung vond dat het Apple helemaal niet had nagedaan (ondanks duidelijke voorbeelden van het tegendeel) en dat Apple iets probeerde te claimen waar je geen aanspraak op kan en mag maken.

Maar niet alleen de jury was het daar mee oneens, het United States Patent and Trademark Office (USPTO) heeft Apple nu een patent op het ontwerp van de iPad toegekend, en daar gaat het in essentie natuurlijk om een rechthoek met afgeronde hoeken.Voor de duidelijkheid, het gaat hier om een zogenaamd 'design patent' en dat is niet hetzelfde als een 'utility patent'. Een design patent is bedoeld om er voor te te zorgen dat iemand anders jouw ontwerp niet letterlijk namaakt en betekent dus niet dat er geen afgeleide ontwerpen van dit design gemaakt kunnen worden. Maar als je te dicht bij het origineel komt loop je natuurlijk het risico dat een rechter er naar zal kijken.

Ene ander voorbeeld van zo'n soort patent is bijvoorbeeld het design patent van Microsoft voor de originele Xbox. Maar dat betekent wel dat Samsung nog een beetje meer op zijn tellen zal moeten passen, en met het huidige ontwerp in ieder geval niet de verhoudingen van de iPad zal kunnen hanteren.

Als je nog meer over dit patent wilt lezen dan kan je hier op Ars Technica terecht.

Reacties

08 november 2012 MacFreak Verslaafde

Ik ben met Samsung. Het is natuurlijk wel degelijk idioot wanneer er een patent verleend wordt op een rechthoek met afgeronde hoeken. Waar ligt de grens? Schendt een eenvoudige speelkaarten fabrikant nu niet het patent van Apple?


Te belachelijk voor woorden!

08 november 2012 Redactielid

@ martin93: Uit je reactie maak ik op dat je het nieuwsbericht en de gelinkte artikelen niet gelezen hebt...

08 november 2012 MacFreak Verslaafde

@Robert. Hoezo? Dekt jouw titel de inhoud van het artikeltje dan niet?

08 november 2012 Een ware MacFreak!

Design patent heet in 't Nederlands modelbescherming. Dat is alleen bescherming voor 't nieuwe uiterlijk. Geen pretentie dat het iets inventiefs is, zoals bij een octrooi ("patent").

Bert

08 november 2012 Redactielid

Titels dekken zelden of nooit nooit de inhoud van een artikel maar zijn bedoeld om iets van te inhoud weer te geven en te prikkelen. Het maken van titels (het zogenaamde 'koppensnellen') is bij kranten e.d. dan ook een apart vak waar iemand in gespecialiseerd is...

08 november 2012 MacFreak Verslaafde

Ok, ik dacht alleen dat koppensnellen door de lezer wordt gedaan en niet door de schrijver. Maar maak van patent in de titel 'design patent' en je hebt naar mijn idee een puike titel.

08 november 2012 Redactielid

Je kan het ook anders zeggen, als de titel de lading helemaal zou dekken dan hoef je het stuk niet meer te lezen. En dat lijkt me niet de bedoeling...

08 november 2012 Een ware MacFreak!


Citaat: Robert om 21:32, 8-11-2012
Titels dekken zelden of nooit nooit de inhoud van een artikel maar zijn bedoeld om iets van te inhoud weer te geven en te prikkelen.Sorry dit was een 'inkoppertje..' ;)

Het prikkelen wil dus nog niet zo heel goed lukken met 14 reacties uit de laatste 10 artikels.

Miss. moet je wat meer de lezers betrekken in het artikel en het meer open vertellen-/schrijven zodat ze ook een doel hebben om te reageren?

Nu is het voornamelijk een artikel schrijven vanuit jouw visie en daarna een gevecht aangaan in de comments over wie gelijk heeft en woorden, complete zinnen verdedigen met standpunten waar mensen heel anders over kunnen en vooral ook mogen denken.
Maar waarom zou iemand zijn mening nog in de comments droppen als daarna toch zijn benen worden afgezaagd.

Dat kan toch nooit plezierig zijn, voor zowel de author niet als de lezers-/ reageerders..
Een comments teller moet een soort drugs zijn, meer ,meer ,meer..
09 november 2012 Een ware MacFreak!

Opdat die luie inspiratieloze en van iedere vorm van cultuur gespeende lieden bij Samsung maar hard mogen bloeden voor hun luiheid, gebrek aan inspiratie en cultuur.

Iedereen weet dat als er geen iPhone was geweest, ze door nu nog nep-blackberries (met ontelbare rijen kleine klote-toetsjes) aan het maken waren geweest. Waar bij mij echt de knop omging en mijn walging voor Samsung omsloeg in haat was dat honderden pagina's tellende document (gebruikt en gepubliceerd ten tijde van 'de' rechtszaak) waarin ze ontwerpelementen in iOS stap voor stap fileerden en organisatieonderdelen aanbevelingen - nee opdrachten - gaven om alles na te maken. Zonder daarbij enige blijk te geven van begrip voor de reden dat Apple had gekozen voor een bepaald ontwerp.

En toch zijn er - om voor mij onbegrijpelijke redenen - iedere keer weer mensen die het nodig vinden die club jatmozen te verdedigen, zelfs hier. Ga je schamen allemaal. Er is namelijk maar een motief om Samsung moreel in bescherming te nemen: je portemonnaie.

09 november 2012 Redactielid

@ Schmoo: prikkelen tot lezen, niet prikkelen tot reageren (lezers stimuleren om te reageren om het reageren zegt mij in ieder geval niets).

Verder is martin93 een oude bekende waarvan de reacties alleen maar tot doel hebben om reacties uit te lokken (inderdaad, precies wat mij niet interesseert), en het verbaast me dat een oudgediende als jij dat gedrag niet herkent.

09 november 2012 MacFreak Verslaafde

@Jules, Een fabrikant 'haten' zoals jij dat uitdrukt gaat toch wel heel ver. De wijze waarop jij het woord 'haten' gebruikt doet afbreuk aan de betekenis ervan. Je kunt namelijk ook gewoon besluiten om zelf niet iets van dat merk te kopen. Maar ik zie verder ook dat je inzicht hebt in paralelle universa; wanneer er geen iPhone was geweest dan ......

@Robert, En zo worden ook even de benen van de oude bekende Shmoo afgezaagd.
Maar ik reageer als oude bekende natuurlijk altijd op uitspraken die niet van veel intelligentie of nuance getuigen, zoals hierboven

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.