Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Een demonstratie van de snelheid van de Fusion Drive

018

Sinds de aankondiging van Apple van hun nieuwe Fusion Drive is er al veel over geschreven, maar het belangrijkste is natuurlijk hoe deze drive in het echt presteert. Daarom hieronder een YouTube filmpje waarin je het vergelijk kunt zien van deze nieuwe Fusion Drive met de standaard 5400 rpm harde schijf die Apple anders in de Mac mini plaatst.Reacties

09 november 2012 MacFreak Veteraan

I want one! In mijn MacBookPrrro dan heeft'ie tenminste ook wer wat peper ..

09 november 2012 Een ware MacFreak!

fijn die extra 'peper' maar net zoals met SSD's in een bureau model als de iMac en Mac mini ontgaat mij het nut van de Fusion drive daarin. Wat is de meerderheid van de gebruikers nu met die relatieve (opstart) snelheids winst?
In een Macbook pro ben ik mee. Onderweg (meerdere dagen) zet ik die meestal wel af. Snel opstarten is dan een aangename luxe. Maar van een fusion drive is daarin (nog) geen sprake.

09 november 2012 MacFreak Veteraan

@boni het gaat toch niet alleen om de opstartsnelheid. Kopiëren gaat toch ook veel sneller (en bewaren van zware bestanden dus ook lijkt me).

09 november 2012 Een ware MacFreak!

Mijn onwetendheid waarschijnlijk, maar toch blijf ik wat voorzichtig met dit soort hybride schijven. Wat gebeurt er precies als 1 van beiden crashed? Wat ben je dan kwijt en is het te herstellen? Hoe combineer je dit met een Timemachine backup?
Bovendien heb ik begrepen dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op hoe de bestanden verdeeld worden over beide schijven.
Het is duurder, ik weet het, maar ik werk voorlopig liever met een enkele SSD en externe opslag.

09 november 2012 Een ware MacFreak!

Die gast maakt goede reviews zeg..

Dit is volgens mij één van de eerste keren dat ik in een YouTube video heb geklikt naar een andere video..
Normaal klikt niemand in de video's op aanwijzingen omdat het 99% reclame en spam is.En wat betreft Fusion Drive, duidelijk!
Ik denk dat vanaf nu veel minder mensen hun Mac gaan openschoven om er zelf een SSD in te zetten.
Dit is echt wel een oplossing voor een hele grote groep mensen.

09 november 2012 Redactielid

Is de Fusion Drive per definitie 3,5 inch of zit er in die Mac mini een 2,5 inch..?

Edit: Volgens mij zit er een 2,5 inch schijf in de Mac mini, als ik dit plaatje mag geloven:Dat zou betekenen dat Apple zowel een 3,5 inch (iMac) en 2,5 inch (Mac mini) versie van de Fusion Drive heeft ontwikkeld. Interessant..!

10 november 2012 MacFreak Verslaafde

Ow,Ik zit er aan te denken om mijn opstelling (Imac en MBP) te vervangen.

Deze video gaat mij geld kosten

10 november 2012 Een ware MacFreak!

Serieus bestaat zo'n Mac mini uit 15 onderdeeltjes ?

Ze maken je het er niet heel erg makkelijk op, maar ik denk dat ik toch voor de Mac mini zou gaan met een extern scherm op vandaag ipv een nieuwe iMac.
Voor 1100,- heb je een Mac mini met Fusion en voor 99,- meer upgrade je van 2.3 GHz naar 2.6 al vraag ik me af of je dat werkelijk merkt.
Maar wel de vrijheid om zelf meer RAM erin te stoppen is denk ik wel een groot voordeel.

Op die manier heb je een beetje van alles iets en hoef je alleen nog op zoek naar een mooi display.

10 november 2012 MacFreak Verslaafde

@Ger:
Het is niet 1 schijf.
Zoals Anand Lal Shimpi beschrijft zijn het een flash-opslag op een PCB i.c.m. een normale harde schijf (HDD). Die HDD kan ieder type zijn: 1,8", 2,5", 3,5". De flash-opslag kan iedere vorm hebben, zoals te zien bij de door derden als Other World Computing aangeboden vervangende interne flash-opslag voor de MacBook Air.

Het is daarna de software die de rest doet, zoals Patrick Stein uitlegt. Voor de mindere goden (zoals ik) legt ArsTechnica het wat eenvoudiger uit. Mocht je Patrick Stein niet kunnen volgen, dan zou ik adviseren het niet thuis te proberen. De Terminal is iets te krachtig daarvoor.

10 november 2012 Een ware MacFreak!

@robertjan: Interessante links, die van Ars en Jolly. Apple heeft een consumentenversie op de markt gebracht van een Hierarchical Storage Management systeem in OS X, wat in principe met iedere willekeurige SSD en HDD is te gebruiken.

10 november 2012 MacFreak Veteraan

Wat als..... je zo'n fusion drive in een externe thunderbold behuizing zou stoppen?????

10 november 2012 Redactielid

@robertjan: Thanks. Helder. Verklaart waarschijnlijk ook waarom er in de Mac mini eerder al (2011) een tweede aansluiting voor een HD is aangetroffen.

10 november 2012 MacFreak Verslaafde

@Ypehille
Als je goed gelezen hebt in mijn reactie, dan zie je dat het 2 fysieke onderdelen zijn die door de software als 1 volume ('schijf') wordt weergegeven aan de gebruiker. Doordat het fysiek gezien 2 onderdelen zijn kán het niet in de huidige externe behuizingen gestopt worden. Ook niet in de huidige Thunderbolt-behuizingen.

Server met Fusion Drive
Wat overigens wel interessant is, is dat de Mac Mini met Fusion Drive voor € 17,99 geüpgrade kan worden in de Mac App Store tot een Mac OS X Server. Voor MKB kan dat een voordelige manier zijn om zonder SSD-prijzen tóch een relatief snelle server te verkrijgen. De onderdelen van Mac OS X Server worden hier beschreven door Apple (al staat daar nog abusievelijk € 16,99).

Ik heb de Mac mini met Fusion drive van de week in gebruik genomen.
Wat een snelheid heb je met SSD.
Hoe het verplaatsen van vaak gebruikte en niet vaak gebruikte onderdelen gaat werken zal ik nog moeten ondervinden.

Weet wel dat in mijn MBP ook een SSD schijf komt.

11 november 2012 Redactielid

Citaat: JeroenPIH om 09:37, 11-11-2012
Hoe het verplaatsen van vaak gebruikte en niet vaak gebruikte onderdelen gaat werken zal ik nog moeten ondervinden.Dat is nu net het mooie, daar merk je niets van...

14 januari 2013 Een ware MacFreak!

Apple Fusion Drive Test (27" iMac) 2012
http://www.youtube.com/watch?v=mdmo2aB5b8g

Als men dan toch zo veel geld uitgeeft, hoort er dan toch bij vind ik.
:-)

(Bewerkt door boni om 7:57, 14-01-2013)

21 januari 2013 Een ware MacFreak!

AnandTech: A Month with Apple's Fusion Drive

Citaat:
For the first time since late 2008, I went back to using a machine where a hard drive was a part of my primary storage - and I didn’t hate it. Apple’s Fusion Drive is probably the best hybrid SSD/HDD solution I’ve ever used, and it didn’t take rocket science to get here. All it took was combining a good SSD controller (Samsung’s PM830), with a large amount of NAND (128GB) and some very aggressive/intelligent software (Apple’s Core Storage LVM). Fusion Drive may not be fundamentally new, but it’s certainly the right way to do hybrid storage if you’re going to do it.

It seems that Fusion Drive is really made for the user who doesn't necessarily have a ton of applications/data, but does have a reasonable sized media collection. For that user, Fusion Drive should be a reasonable approximation of a well managed SSD/HDD setup with your big media files going to the HDD and everything that you launch frequently living on the SSD. I’m always going to ask for a larger cache, but I do believe that 128GB is a good size for most client workloads and usage models today. For me in particular I’d probably need a 256GB cache for Fusion Drive to win me over, but I understand that I’m not necessarily the target market here.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.