Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

MacBook Pro SMC Firmware Update 1.7

025

Apple heeft een firmware update uitgebracht voor MacBook Pro 15 en 17-inch van begin 2011 en midden 2010. Deze update is om een bug te corrigeren waarbij sommige van deze MacBooks na 1000 keer laden onverwacht uit kunnen gaan of helemaal stoppen met functioneren.

Citaat:

About MacBook Pro SMC Firmware Update 1.7

This update addresses a rare issue on some Apple notebooks where a battery that has accumulated more than 1000 charge cycles may unexpectedly shut down or stop functioning.


Het bestandje is maar 1 MB 'groot' en om deze upgrade uit te voeren moet je OS X 10.6.8/Snow Leopard, OS X 10.7.5/Lion of OS X 10.8.2/Mountain Lion. De update zou binnen moeten komen via de Mac App Store/Software Update, maar is ook te vinden op deze pagina.

In het algemeen, en zeker voor iedere update, is het altijd een goed idee om te zorgen dat je een zo recent mogelijke back-up op een externe schijf hebt. Mocht er wat goed mis gaan, dan heb je in ieder geval je data nog. Lees verder ook de aanwijzingen goed, een systeem- of firmware update kan je bijvoorbeeld altijd het best alleen maar uitvoeren als je MacBook verbonden is met het stopcontact.

Reacties

18 februari 2013 MacFreak Verslaafde

Wanneer een firmware update niet goed gaat zal het terugzetten van een backup je helaas niet helpen.
Ook het eerst herstellen van schijbevoegdheden maakt voor het goed of foutgaan van een firmware update niets uit.

19 februari 2013 Redactielid

Een reactie die volgens ons jammer genoeg niet alleen niets zinnigs toevoegt, maar zelfs iets heel belangrijks dat voor de hand ligt afraadt en daardoor dus zelfs gevaarlijk kan zijn.

Bij alle handelingen die je doet is een goede back-up eigenlijk altijd al essentieel. En aangezien in het verleden mensen bij juist systeem- als firmware updates wel eens al hun data zijn kwijtgeraakt, adviseren we dit standaard op MacFreak bij al dit soort updates.

Adviseren tegen een update is dan ook in onze ogen nogal bizar, want een back-up is nooit schadelijk en we hopen dat niemand dit advies serieus neemt.

martin93 heeft deze reactie hier eerder geplaatst en we hebben die toen verwijderd omdat er geen reactie op kwam, en wij er niet aan moeten denken dat MacFreak verantwoordelijk zal zijn voor dataverlies van lezers doordat er slecht advies op de site staat. Maar per PB heeft hij contact met ons opgenomen en daarom staat bovenstaande reactie er nu wel en reageren wij er op als team (bij hoge uitzondering).

19 februari 2013 Een ware MacFreak!

Zoals ik het lees, adviseert martin93 helemaal niet tegen het maken van een back-up, maar merkt hij terecht op dat die back-up je weinig gaat helpen als het misgaat met het installeren van een firmware update.

Voor het herstellen van schijfbevoegdheden geldt hetzelfde. En bij gewone systeemupdates is dat zelfs niet eens meer nodig: dat doet de installer tegenwoordig al voor je.

19 februari 2013 Redactielid

Dat een back-up niet helpt tegen een verkeerde firmware update is natuurlijk een waarheid als een koe. Maar wij zouden graag willen weten wie, nadat het fout is gelopen, liever géén goede en recente back-up zou willen hebben op zo'n moment.
En waarom is dit 'advies' zo belangrijk dat er via PB aangedrongen wordt dat het er bij moet? Ook na ons antwoord dat we het zonder wederwoord niet op MacFreak willen hebben omdat wij niet verantwoordelijk willen zijn voor dataverlies van leden?

19 februari 2013 MacFreak Verslaafde

@moderator, ik zal die vraag ook hier dan nog eens beantwoorden.

In het nieuwsbericht wordt mogelijk de suggestie gewekt dat je met een backup een eventueel probleem met het installeren van de firmware update kunt oplossen en dat het nodig is om vooraf eerst de schijfbevoegdheden te laten repareren. Dit is evident onjuist.

Daarmee is mijn toevoeging een nuancering van het nieuwsbericht welke voorkomt dat een gebruiker die hier (nog) weinig kennis van heeft op het verkeerde been wordt gezet.

Let wel: Ik geef geen advies. Ik zeg niet dat het maken van een backup verkeerd is. Zo zeg ik evenmin dat het herstellen van de schijfbevoegdheden niet goed is. Ik wijs de gebruiker, redacteur, moderator er alleen op dat deze handelingen in het geval van een fout bij de firmware update geen mogelijkheid geven om deze fout te herstellen.

Deze 'waarheid als een koe' zal namelijk niet zomaar bij iedereen duidelijk zijn geweest. Met mijn toevoeging hopelijk wel.

19 februari 2013 Een ware MacFreak!

@moderator: Die laatste vraag kan ik uiteraard niet beantwoorden. Maar wat het eerste punt betreft: het advies om een back-up te maken bij een firmware-update kan de suggestie wekken dat je die back-up kunt gebruiken om een (al dan niet mislukte) firmware-update terug te draaien – wat niet zo is. Bovendien hoor je in feite ALTIJD een actuele back-up te hebben, niet alleen als er weer eens een firmware- of systeemupdate langskomt.

(Eigenlijk precies wat martin93 hierboven zegt dus.)

19 februari 2013 Redactielid


Citaat: Esquare om 9:00, 19-02-2013
Zoals ik het lees, adviseert martin93 helemaal niet tegen het maken van een back-up, maar merkt hij terecht op dat die back-up je weinig gaat helpen als het misgaat met het installeren van een firmware update.


Dat stond al in het nieuwsbericht.

Citaat: Esquare om 10:36, 19-02-2013
Bovendien hoor je in feite ALTIJD een actuele back-up te hebben, niet alleen als er weer eens een firmware- of systeemupdate langskomt.


Exact, daarom staat dit ook al een tijdje aan het eind van ieder nieuwsbericht over systeem- en firmware updates. Blijft daarom volgens ons zout op slakken leggen (iets waar martin93 keer op keer in uitblinkt), waardoor de boodschap waar het om gaat weer eens ondergesneeuwd dreigt te worden.
Maar zijn eerste versie was veel stelliger, gelukkig is het in ieder geval waar wat er nu staat (ondanks het feit dat het niets toevoegt).

19 februari 2013 MacFreak Verslaafde


Citaat: Moderator om 14:30, 19-02-2013
Dat stond al in het nieuwsbericht..Ik zie dat dus niet staan, vandaar.

19 februari 2013 Redactielid

Citaat: Voor iedere update is het altijd een goed idee om eerst de Schijfbevoegdheden even te herstellen met Schijfhulpprogramma en te zorgen dat je een back-up hebt. Bij een systeem- of firmware update is dit nog belangrijker, mocht er wat mis gaan dan heb je in ieder geval je data nog.


Lijkt ons toch echt heel erg duidelijk.

20 februari 2013 Een ware MacFreak!

Ben het deze keer ook eens met Martin93.
Dacht bij het lezen van dit nieuwsbericht ook meteen dat een backup en preventief schijfbevoegdheden herstellen niets gaan uitmaken in geval het mis loopt. :-)
+1 voor esquare ook. :-)

20 februari 2013 Redactielid

@ boni: Bovenstaande quote uit het nieuwsbericht is niet duidelijk genoeg? Dan willen wij graag een suggestie hoe het anders op te schrijven, want 'mocht er wat mis gaan dan heb je in ieder geval je data nog' dekt toch volledig de lading?

20 februari 2013 Een ware MacFreak!

Mod's: jullie doen prima je werk, chapeau voor Robert ook.
Verder kan ik niets nieuws typen dat esquare & martin nog niet gedaan zouden hebben.

De quote uit het nieuwsbericht is wel duidelijk, en misschien beter een keer te veel schijfbevoegdheden herstellen dan te weinig, kan toch geen kwaad :-), maar wat Martin daarover in zijn eerste post opmerkt is een zinnige toevoeging. De tip om schijfbevoegdheden te herstellen alvorens een firmware update uit te voeren is dus overbodig. En esquare legt het nog verder uit. Dus het is geen kwestie van het anders te schrijven. Wel van iets er uit te laten :-) Maar ach, niet zo belangrijk dus. Maar wel de puntjes op de 'i' ivm schijfbevoegdheden herstellen.

Wat betreft jullie backup-tip: Dat kan men nooit genoeg herhalen.
Maar net zoals esquare, las ik helemaal niet dat martin93 adviseert voor het niet maken van een back-up, maar merkt hij terecht op dat die back-up je weinig gaat helpen als het misgaat met het installeren van een firmware update. De klok terugdraaien na een firmware-update kan niet, ook niet met een back-up. Een kleine toelichting van hem dus.
Deze keer gaat het volgens mij toch ook slechts om een correcte nuancering, maar die, gezien zijn af en toe wel is 'ondeugende' posts met een snuifje (of lepel) zout, gevoelig ligt.

20 februari 2013 Redactielid

Maar Robert schrijft in dat nieuwsbericht toch helemaal niet dat Schijfbevoegdheden Herstellen en een back-up maken het verkeerd lopen van een firmware update kan voorkomen? Er staat letterlijk 'mocht er wat mis gaan dan heb je in ieder geval je data nog' en dat dekt toch volledig de lading?
We hebben het nog nooit eerder meegemaakt dat het team dit unaniem heel erg duidelijk vindt terwijl zinnige forumleden als jij (boni) en Esquare kennelijk niet hetzelfde lezen als wij.

Vandaar de letterlijke vraag om iets op te schrijven dat volgens jullie wel klopt, want als wij er samen allemaal niet uit komen dan is er kennelijk iets vreemds aan de hand...

20 februari 2013 Een ware MacFreak!

Moderator om 17:02, 20-02-2013
Er staat letterlijk 'mocht er wat mis gaan dan heb je in ieder geval je data nog' en dat dekt toch volledig de lading?

De lading is pas volledig als je erbij vertelt wat 'misgaan' in dit geval kan betekenen: een Mac die je zelf niet meer aan de praat krijgt. Bij een firmware-update past m.i. eerder de waarschuwing dat je deze maar beter niet kunt doen op een moment dat je je Mac geen dag kunt missen.

Het lijkt me sowieso beter om systeem- en firmware-updates niet op één hoop te gooien.

20 februari 2013 Een ware MacFreak!

grappig! :-)
Maar ik lees toch ook: "Voor iedere update is het altijd een goed idee om eerst de Schijfbevoegdheden even te herstellen met Schijfhulpprogramma en te zorgen dat je een back-up hebt. Bij een systeem- of firmware update is dit nog belangrijker".

Uit dat fragment is toch ook voor de hand liggend zonder enige vorm van fantasie te halen: 'bij een firmware update is het belangrijk de schijfbevoegdheden even te herstellen.'

Er word hier wel degelijk een systeem én firmware-update op één hoop gegooid.
Maar hey, ongevaarlijk. :-)

Dus wat esquare schrijft zie ik ook (en martin, maar die heeft inmiddels een rode vlag gekregen, ocharme, nu had hij is niet met zout gestrooid :-), maar zijn bad-reputation heeft heeft hem parten gespeeld! LOL )

20 februari 2013 Een ware MacFreak!

Citaat: Voor iedere update is het altijd een goed idee om eerst de Schijfbevoegdheden even te herstellen met Schijfhulpprogramma en te zorgen dat je een back-up hebt. Bij een systeem- of firmware update is dit nog belangrijker, mocht er wat mis gaan dan heb je in ieder geval je data nog.Citaat: Dat een back-up niet helpt tegen een verkeerde firmware update is natuurlijk een waarheid als een koe.Het is een beetje gezanik maar bovenstaande quotes kunnen in bepaalde context, elkaar tegen spreken. Dat wil zeggen, er wordt gemakshalve van uit gegaan dat iedereen snapt dat bij firmware updates en het falen ervan, de mogelijkheid bestaat dat je je Mac niet meer zal kunnen gebruiken, ook door de moderator (de 'waarheid als een koe' quote). Dat is niet zo. Sommigen zouden kunnen denken dat je gewoon even opnieuw de backup terug zet en dat alles weer goed is. Oftewel: Het maken van backups is en blijft belangrijk omdat je dan tenminste nog je data hebt maar er wordt te snel aan voorbij gegaan dat je zonder een nieuwe, werkende computer, niets met die data kunt doen.

Misschien dat dat de reden van de welles-nietes reacties is?

20 februari 2013 Een ware MacFreak!

ja, ik denk dat dat o.a. een reden is van de welles-nietes reacties.
Maar wel geestig.

Dus, hoe nu anders te formuleren? :-)
Wat mij betreft vooral het deel van eerst schijfhulpbevoegdheden herstellen. Niet relevant. Niet meer bij gewone updates en nooit geweest bij firmware-updates!
Laat dat er uit en ik 'zanik' al niet meer mee.
LOL!


20 februari 2013 Redactielid

@ Godfather en boni: ik heb deze discussie natuurlijk het meest gevolgd van het team, en wil graag inhaken op jullie opmerkingen.

Voor mij spreekt dat elkaar helemaal niet tegen, die back-up helpt natuurlijk niet om een verkeerde firmware update te voorkomen, maar als het mis gaat heb je je wel een back-up waar je op terug kan vallen.

Voor mij is zonneklaar, maar kennelijk kan het anders gelezen worden. Ik zal eens kijken of ik een (nog) duidelijker formulering kan vinden (en die vind je dan in het volgende artikel over een Systeem of Firmware Update... ).

Ik vraag me trouwens wel af of dit nu een probleem was bij de eerste lezing, of dat er alleen maar zout op de slakken gelegd werd omdat dat al gebeurde...

20 februari 2013 Een ware MacFreak!

Ook voor mij is het zonneklaar dat je back-up advies niet gericht was om eventuele firmware-fouten terug te draaien, daarom ook mijn woordkeus 'gezanik'. Toch moet je erkennen wanneer 3 man een andere interpretatie hebben, het niet duidelijk genoeg is. Of dit nu zout op slakken is of niet, beter voorkom je het een volgende keer door nog duidelijker te zijn waar de backup (niet) voor is.

Geen kritiek dus maar doe er gewoon je voordeel mee een volgend nieuwsitem.

21 februari 2013 Een ware MacFreak!

Maar hebben we nu een 'zanik-punt' met het feit dat 'bevoegdheden herstellen' er bij vermelden niet nodig was - want niet van toepassing, en bij gewone systeemupdates ook niet meer?

- Ja, voor mij was het al een 'probleem' bij de eerste lezing. Maar martin had het al eerder gemerkt en ging er (zoals gewoonlijk gretig) al op in, dus dat vond ik al meer dan genoeg! LOL!

21 februari 2013 Redactielid

Het einde van het nieuwsbericht is herschreven, zo beter? (als het goed is wordt het een standaard stukje bij alle systeem en firmware updates, vandaar de extra aandacht hier).

21 februari 2013 Een ware MacFreak!

helemaal perfect herschreven einde!

21 februari 2013 Redactielid

Top, want deze versie is nog korter ook...

21 februari 2013 Gevorderd Lid


Citaat: Robert om 9:38, 13-02-2013een systeem- of firmware update kan je bijvoorbeeld altijd het best alleen maar uitvoeren als je MacBook verbonden is met het stopcontact.Bij mijn MacBook (Pro) weigert het OS zelfs om een update uit te voeren wanneer er geen adapter aan hangt. Vreemd toch eigenlijk want een update draaien duurt toch zeker geen 5 uur?

21 februari 2013 Redactielid

Is een veiligheidje. Anders dan bij gewone update wordt je Mac (mogelijk) totaal onbruikbaar als zo'n firmware update wordt onderbroken.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.