Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

'Hack' van iCloud blijkt phishing, en ook bij Google gebeurd

015

Ongeveer anderhalf jaar geleden kon je hier op MacFreak lezen dat accounts van veel mensen gehackt waren, waarbij vooral het daarna publiceren van naaktfoto's van bekende mensen de aandacht trok.

Er was toen veel discussie over. Daarbij kwam vaak de vraag voorbij of iCloud nu wel of niet gehackt was, of dat het om ordinaire phishing ging, die kennelijk succesvol was geweest. Apple kwam trouwens zelf met een verklaring dat er geen hack was geweest, en dat de beveiliging van iCloud niet omzeild was.

Inmiddels weten we het zeker, want de man die achter deze inbraak zat is veroordeeld. Meer daarover is hier te lezen. In die zaak is nu gebleken dat hij van meer dan 100 mensen de account ingebroken heeft, zowel Google als iCloud-accounts, en dat dit lukte dankzij phishing-mails.

Achteraf dus weer een geval van hoge bomen die veel wind vangen, want in het nieuws na deze inbraak was het Apple die er van langs kreeg, en actrice Kirsten Dunst liet duidelijk blijken dat ze even niet blij was met iCloud.


Citaat:
Geen woord was er te lezen over dat er toen ook in Google accounts ingebroken was. En nu blijkt dat ze zelf verantwoordelijk is voor het weggegeven van haar wachtwoord zou het Kisten Dunst sieren als ze een excuus-tweet stuurde, maar de kans dat die er gaat komen lijkt niet groot. Want alle betrokkenen willen dit waarschijnlijk vooral graag achter zich laten.

David Bowdich van de FBI verwoorde de schade die geleden was bij deze inbraken als volgt:

Citaat:

By illegally accessing intimate details of his victims' personal lives, Mr. Collins violated their privacy and left many to contend with lasting emotional distress, embarrassment and feelings of insecurity. We continue to see both celebrities and victims from all walks of life suffer the consequences of this crime and strongly encourage users of Internet-connected devices to strengthen passwords and to be skeptical when replying to emails asking for personal information.


Goede raad, waarvan het te hopen dat die ons allemaal er nog eens aan herinnert dat je dit soort informatie nooit moet versturen, zeker niet als daar in een mailtje om gevraagd wordt.

Als dat ooit gebeurt en je denkt dat er wat met je account aan de hand is, dan al helemaal nooit op links in zo'n mail klikken. Ga zelf naar je eigen account, log daar zelf in en kijk of daar wat aan de hand is, zo houd je jouw gegevens in je eigen hand.Reacties

16 maart 2016 Een ware MacFreak!

Fouten maken is menselijk, en "de computer" daar de schuld van geven ook!

Het is al jaren aan de gang, en dat blijkt hier ook zo te zijn: de mens is de zwakste schakel in de beveiliging. Zolang phishing loont, gaat men ermee door.

16 maart 2016 Een ware MacFreak!

Ben er pas voor het eerst in m'n leven ingestonken, gelukkig zonder veel schade, m'n spamfolder is er alleen een stuk voller van geworden.

Gebeurde op een onbewaakt moment, terwijl ik me erg bewust ben van de gevaren van phishing. Maar het zijn altijd die momenten dat je even wat minder oplet dat het mis kan gaan.

16 maart 2016 Gevorderd Lid

Heel spijtig, maar dit kan en zal iedereen wel eens een keertje overkomen. Ook de verdere encryptie van de gegevens in iCloud zoals Apple dat vandaag aankondigde zal hierin geen enkel verschil maken.

16 maart 2016 Een ware MacFreak!

Klopt. De techniek kan nooit alle stomme gebruikersfouten voorkomen. Maar de techniek kan wel veel misbruik door criminelen voorkomen!

16 maart 2016 Een ware MacFreak!

Heb recent mijn hoofdstuk Veiligheid aangepast en begin met uitleg over de verschillende vormen van foute software, gezien dat vrij nieuw voor ons Macgebruikers is. Als laatste noem ik dan ook maar meteen de social engineering, en als voorbeeld daarvan de "Fappening" en dat de lezer zelf maar moet Google'en wat dat was...
Ik zal wellicht maar eens naar dit draadje linken.

17 maart 2016 MacFreak Verslaafde

Gaan al die mensen die naar aanleiding hiervan van alles over Apple geroepen hebben, zonder te weten waar het echt om ging, nu ook hun excuses aanbieden?

17 maart 2016 Een ware MacFreak!

Natuurlijk niet!

19 maart 2016 Een ware MacFreak!

MacFrankie heeft natuurlijk gelijk, die excuses gaan we niet horen, maar eigenlijk zou dat natuurlijk wel moeten.

Zo hoor ik ook regelmatig journalisten over het verregaand meekijken van softwarebedrijven, waarbij vaak Apple en Google in één adem genoemd worden.

Terwijl het eerste bedrijf nu juist keer op keer duidelijk maakt dat ze geen enkele interesse hebben in onze data, en juist bezig zijn om steeds meer ervoor te zorgen dat ze die niet meer in kunnen zien.

19 maart 2016 Een ware MacFreak!

Onder Fandroids is Apple het Grote Boze Bedrijf, en voor digibeten zijn Google, Apple, Microsoft en Facebook allemaal hetzelfde.

Jammer dat dat zo leeft onder de mensen...

19 maart 2016 Gevorderd Lid

Citaat: GeorgeM om 12:44, 19-03-2016
Zo hoor ik ook regelmatig journalisten over het verregaand meekijken van softwarebedrijven, waarbij vaak Apple en Google in één adem genoemd worden.


Ik denk dat dit komt omdat ook Apple daar een historie in heeft. Denk b.v. aan het incident met 'location services' van een paar jaar geleden. Daar waar Google 'meekijkt' vanwege zijn verdienmodel, liet Apple 'meekijken' door pure naïviteit omtrent het beveiligen van privacy gevoelige gegevens.

Dat Apple zich nu zo opwerpt als de beschermer van jouw en mijn privacy is dus niet altijd zo geweest maar iets van de laatste tijd en is daarmee onderdeel geworden van het verdienmodel van Apple.

19 maart 2016 MacFreak Verslaafde

Verdienmodel? Apple heeft die keuze gemaakt onder andere nadat bleek dat iPhone per ongeluk locaties onthielden. Die realisatie heeft er onder andere voor gezorgd dat ze bij Apple een speerpunt maakten van privacy.

Maar dat is al weer wat jaartjes geleden (ik dacht 5 jaar) en dat Apple z'n nek er voor wilt uitsteken maken ze de afgelopen tijd wel duidelijk. En daar riskeren ze heel wat mee, zie de bijna onmiddelijke roep voor een boycot van Trump.

Dat Apple het duidelijk communiceert en ook in de marketing boodschappen gebruikt lijkt me logisch. Maar of het echt een verdienmodel is, dat vraag ik me af.

19 maart 2016 Gevorderd Lid

Hmm, mij wordt hier wel eens verweten als zou ik de posts niet goed lezen. Ik schrijf niet dat het een verdienmodel is.

Verder noem jij het dat de iPhone 'per ongeluk' de locaties onthield. Dat was niet het geval. Je kunt hier nalezen hoe het ook alweer precies zat.20 maart 2016 Een ware MacFreak!

Een unique selling point hebben is een goede manier om spullen aan de man te brengen. Respect voor privacy als verdienmodel dus. Je betaalt veel voor een iPhone, maar je privacy wordt gerespecteerd.

Google verzamelt alles van jou, over jou en door jou, en verkoopt jouw data (gedepersonaliseerd; ze willen jou graag meerdere malen verkopen) voor veel geld. Je krijgt de telefoons vaak voor weinig, maar je hebt dan ook niks meer privé; Google weet alles!

20 maart 2016 Een ware MacFreak!

Citaat: jeanhoek om 22:30, 19-03-2016
Dat Apple zich nu zo opwerpt als de beschermer van jouw en mijn privacy is dus niet altijd zo geweest maar iets van de laatste tijd en is daarmee onderdeel geworden van het verdienmodel van Apple.Citaat: jeanhoek om 23:34, 19-03-2016
Hmm, mij wordt hier wel eens verweten als zou ik de posts niet goed lezen. Ik schrijf niet dat het een verdienmodel is.Dezelfde dag, 1 uur en 4 minuten later.

20 maart 2016 MacFreak Verslaafde

Goedemorgen daar.
Nog een keer over de heer D. Trump: deze man heeft het niet tegen jullie, die toch niet op hem zouden stemmen als dat mogelijk is.
Net als de heer G. Wilders in NL en soortgelijke figuren elders roept hij over jullie hoofden heen, van alles tegen zijn potentiële kiezers, die dan vinden dat ie het weer mooi zegt en niet doorhebben dat zijn woorden van alle realiteitszin ontbloot zijn en nooit uitgevoerd zullen en kunnen worden.
Dat is hun verdienmodel: roeptoeteren.
Maar wees gerust: er is praktisch geen kans dat hij aan het bewind komt, er zijn te veel redelijke stemmers.

MacFrankie geeft perfect weer waar het om draait bij de genoemde bedrijven

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.