Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Consumer Reports raadt de nieuwe MacBook Pro niet aan (Upd.)

019

Apple krijgt meestal positieve beoordelingen van Consumer Reports, de Amerikaanse zusterorganisatie van de Nederlandse Consumentenbond en het Belgische Test-Aankoop. De laatste keer dat dit niet het geval was was bij de iPhone 4, waarbij de ontvangst minder werd als je hem op een bepaalde manier vasthield, ook bekend als antennagate.

Dat laat ook zien dat iedere beoordeling subjectief is, ook van zo'n organisatie. Want Apple zelf liet al snel daarna zien dat er héél erg veel telefoons zijn waarbij het mogelijk is om op zo'n manier het signaal te verstoren, terwijl daar in het oordeel van Consumer Reports geen melding van gemaakt werd.

Nieuwe MacBook Pro

Dit keer is het de MacBook Pro die door Consumer Reports niet aangeraden wordt, de reden ervoor is dit keer een stuk zorgwekkender dan antennagate. Want Consumer Reports heeft niet meegedaan met de hype rond het wegvallen van aansluitingen en dergelijke, de reden dat de nieuwe MacBook Pro niet wordt aangeraden is het vreemde gedrag van de ingebouwde batterij.

Batterij

Dat de batterij in de nieuwe MacBook Pro niet altijd aangeeft hoeveel tijd er nog mee gewerkt kan worden was al bekend, het was de reden dat Apple recent een update uitbracht waarin die schatting helemaal verwijderd werd. Dat soort schattingen zijn nooit erg betrouwbaar geweest, dus dat verwijderen leek niet erg. Of is er toch meer aan de hand?

Metingen van Consumer Reports

In de metingen van Consumer Reports komt naar voren dat er iets heel erg vreemds is met de tijd dat een nieuwe MacBook Pro kan werken op een volle lading. Want er werden enome verschillen gemeten met hetzelfde model en met dezelfde belasting, terwijl daar niet meer dan 5 procent tussen zou moeten zitten.

Citaat:

The MacBook Pro battery life results were highly inconsistent from one trial to the next.

For instance, in a series of three consecutive tests, the 13-inch model with the Touch Bar ran for 16 hours in the first trial, 12.75 hours in the second, and just 3.75 hours in the third. The 13-inch model without the Touch Bar worked for 19.5 hours in one trial but only 4.5 hours in the next. And the numbers for the 15-inch laptop ranged from 18.5 down to 8 hours.

Those were just a few of the results; we tested battery life on these laptops repeatedly.

Typically, a laptop's battery life may vary from one trial to another by less than 5 percent. To arrive at our final battery life score we average those measurements together.

However, with the widely disparate figures we found in the MacBook Pro tests, an average wouldn't reflect anything a consumer would be likely to experience in the real world. For that reason, we are reporting the lowest battery life results, and using those numbers in calculating our final scores. It's the only time frame we can confidently advise a consumer to rely on if he or she is planning use the product without access to an electrical outlet.


Alsof dit nog niet genoeg is, maakt Consumer Reports ook nog duidelijk waarom ze dit zo zwaar hebben laten wegen, en vermelden ze de historie van Apple zelf er ook bij.

Citaat:

Battery life is an important attribute for a laptop, and it represents a significant portion of our overall score. After factoring together our complete test results, Consumer Reports finds that all three MacBook Pro laptops fail to meet our standards for recommended models.

This is a real departure from past MacBooks. Most Apple laptops have scored well in our battery test, typically lasting much longer than the manufacturer has claimed. For instance, a previous 13-inch MacBook Pro model lasted an exceptional 19 hours in Consumer Reports testing.


In Cupertino hebben ze geleerd dat snel op zo'n rapport reageren niet de juiste reactie is. Bij antennagate gebeurde dat op de site van Apple zelf, maar die reactie was een paar weken later alweer verdwenen. De vraag lijkt nu of Apple hierop zal reageren, zeker terwijl het nog onduidelijk is of het hier om een hardware- of een software-probleem gaat.

Maar in dit geval kan doodzwijgen eigenlijk niet de juiste reactie zijn, want gebruikers hebben hier echt last van en het past natuurlijk ook niet bij de kwaliteit die uit Cupertino zou moeten komen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Hopelijk door een software update van Apple die ervoor zorgt dat macOS Sierra beter omgaat met de batterij van de nieuwe MacBook Pro, waardoor wij daar lekker lang mee kunnen werken zonder dat die plotseling veel sneller leeg is dan verwacht.Update

Er is inmiddels veel discussie ontstaan over wat er aan de hand kan zijn. In eerste instantie waren er veel gebruikers met problemen met de batterij, dat is sinds de macOS 10.12.2 update een stuk minder geworden. Maar "een stuk minder" is nog steeds een behoorlijk aantal, dus er lijkt wel een probleem te zijn.

Het vreemdste is in het rapport van Consumer Reports zelf te vinden:

Citaat:

Once our official testing was done, we experimented by conducting the same battery tests using a Chrome browser, rather than Safari. For this exercise, we ran two trials on each of the laptops, and found battery life to be consistently high on all six runs. That's not enough data for us to draw a conclusion, and in any case a test using Chrome wouldn't affect our ratings, since we only use the default browser to calculate our scores for all laptops. But it's something that a MacBook Pro owner might choose to try.


Juist Google's Chrome browser staat bekend dat die veel energie verbruikt, en dus de batterij snel leeg trekt. Dit lijkt in ieder geval wel te bevestigen dat het om een software probleem gaat.

Volgens zowel Apple's Phil Schiller als Matthew Panharing van TechCrunch zouden dit soort resultaten uitzonderlijk zijn, en absoluut niet representatief zijn voor het overgrote gedeelte van de nieuwe MacBook Pro modellen die verkocht zij of worden.

Citaat:

Reacties

23 december 2016 Een ware MacFreak!

Het komt dus aan op een 'voorlopig' afraden op grond van het wispelturige accuverbruik.
Nou Apple: aan jou om er voor te zorgen dat het weer een aanrader wordt voor de evenknie van onze Consumentenbond.
Geen idee trouwens of de kwaliteit van de besprekingen in de US over Mac producten van dezelfde slechte kwaliteit is als hier in NL

pmac

23 december 2016 MacFreak Verslaafde

geef mij maar het model van 2015 maar.

mvg os x 2

23 december 2016 Een ware MacFreak!

Ik heb op dit moment de centen bij elkaar om een MBP 13" met TB te kopen, die ik ook graag zou willen hebben ter vervanging van mijn 8 jaar oude MacBook... Maar mede door dit soort dingen weet ik nog steeds niet of het wel of geen goede aankoop betreft.

Ik houd mijn centen voorlopig nog even in de zak...

23 december 2016 Een ware MacFreak!

Als je het geld hebt voor een MBP 2016, dan heb je ook het geld voor een MBP 2015 met betere specs! Ik zou het wel weten...

De Touch Bar kan aanslaan, en dan heeft over 3 jaar elke laptop zo'n ding, maar het kan ook floppen, en dan is het over 3 jaar niet meer dan een strook waar de functietoetsen niet fysiek voelbaar zijn.

23 december 2016 Een ware MacFreak!

@Gus

Dat artikel is inderdaad de moeite waard omdat ze iets nauwkeuriger gekeken hebben : niet naar de waarden van de kortere accuduur maar de waarden van de idioot lange accuduur

Citaat: In a series of three consecutive tests, the 13-inch model with the Touch Bar ran for 16 hours in the first trial, 12.75 hours in the second, and just 3.75 hours in the third. The 13-inch model without the Touch Bar worked for 19.5 hours in one trial but only 4.5 hours in the next. And the numbers for the 15-inch laptop ranged from 18.5 down to 8 hours.Voor de twijfelaars dus nog meer redenen om te twijfelen: krijg ik nu een MBP met extreem korte of extreem lange accuduur ?

wordt zeker vervolgd

24 december 2016 Redactielid

Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.

24 december 2016 Een ware MacFreak!

Ik heb het model zonder touche bar.
En kom van het model er voor.
De eerste week was het wat wennen.
Het touch pad is mega groot en daar moet je aan wennen.
Mijn hand lag er altijd per ongeluk op :-)

Adapters is geen probleem voor mij.
De vorige had ook al geen ethernet en werkte ook met een adapter.
En ik gebruik deze ook enkel voor netwerken in te stellen. (mijn beroep)

Usb mis ik ook niet.
Heb altijd 4 harde schijven bij.
Met de nieuwe computer heb ik gemerkt dat ik ze nooit gebruik en alles over internet doe.

De batterij gaat zeker niet minder lang mee als bij het vorige model.
Ik denk zelfs langer.

Het grootste voordeel is het gewicht en hoe hij aanvoelt.
Je kan hem makkelijk in 1 hand vast houden zonder al te snel krampen te krijgen. :-)

Top computer!

24 december 2016 MacFreak Verslaafde

@frankie,
wat dacht je van een beter scherm, betere video kaart, lichter, groter touchpad. betere poorten.
nee, ik weet het wel zeker. met uitzondering van een grotere SSD, komt ie vlgd week full specs.

24 december 2016 Gevorderd Lid

Sinds een klein maandje in het bezit van een maxed out(alleen geen 1 TB ssd, maar 512 GB) MBP 13" TB.
In het begin problemen gehad met het maken TM backup en aansluiten van externe HD's, maar de update van Sierra heeft dit verholpen. Geen problemen met de accu. Ik schat dat ik er afhankelijk van het gebruik 7-9 uur mee vooruit kan.
Gebruik van de TB vind ik persoonlijk op dit moment nog een 'nice to have' optie. Handig bij gebruik van bepaalde apps, maar niet essentieel. Hoop dat er snel door software makers gebruik van gemaakt gaat worden, want heeft i.m.o. veel potentie.
Verder erg tevreden mbt gewicht, scherm, toetsenbord, bouwkwaliteit, OS, etc... Vindt nog steeds (maar realiseer mij dat dit persoonlijk is) dat windows niet kan tippen aan OS X.
Is het een prijzige laptop? Absoluut. Maar als je geld hebt en het niet je laatste euro's zijn die je er aan uit geeft, is het wat mij betreft gewoon de beste laptop op dit moment.
Moet wel bekennen dat ik voor het eerst wel Applecare heb aangeschaft. Ik wordt toch blijkbaar ook wel beïnvloed door de veel al negatieve insteek in nieuws artikelen, forums, etc.. "Better safe than sorry"..

24 december 2016 Een ware MacFreak!

Tja ... dat zullen er meer denken..... Jammer dat negatieve publiciteit dus terecht of onterecht meer Apple Care producten oplevert.

W.b. dat Twitter bericht van dhr Schiller.
In hetzelfde bericht van BusinessInsider staat ook nog het volgende;

Citaat: A person familiar with the matter had previously told Business Insider that at the time it published its findings, Consumer Reports hadn’t yet released to Apple all the system logs necessary to diagnose what caused its reviewers to experience that spotty battery performance.

Still, when Consumer Reports made its announcement, it did say that it would be willing to reconsider its rating if Apple issued any kind of corrective software patch or update. Apple is clearly hoping it can get Consumer Reports to reconsider, and restore its perfect record.Ben benieuwd wat die System Logs nu voor informatie bevatten ..

pmac

26 december 2016 MacFreak Verslaafde

Ik ben verbaasd dat men bij Apple dit probleem niet al tijdens de testfases heeft gezien.

26 december 2016 Een ware MacFreak!

Ik heb de stille vrees dat men bij Apple niet zo acuut meer test als vroeger...

Maar met al die iCloud en Handoff/Airdrop opties en zeker het grote aantal mogelijke netwerkgebruikers wordt testen er natuurlijk niet simpeler op...

Met welke factor moeten mogelijke fouten ondertussen worden vermenigvuldigd?

27 december 2016 MacFreak Veteraan

hmmm... ik heb een paar weken geleden de nieuwe 13" met touchbar besteld. Hij moet nog binnenkomen. Hoop dat het in de praktijk allemaal mee gaat vallen, anders vind ik het wel zonde geld.

27 december 2016 Een ware MacFreak!

@ MacOn;

Tegenslag voorspellen w.b. de MBPro ? Tja , ik zou me er gewoon lekker op verheugen

01 januari 2017 Een ware MacFreak!

Hier op Tweakers een tevreden gebruiker...

01 januari 2017 MacFreak Verslaafde

niet te somber MacOn! hier wat pep!
ben nu 3 dagen in bezit van de 15" en ik moet bekennen:
Heb nog nooit zo'n fijne machine gehad. Wat een beauty om mee te werken en dan het scherm.
Zeer tevreden!

10 januari 2017 Een ware MacFreak!

Weer een update: de oorzaak was een bug in Safari, die door Apple opgelost gaat worden in een volgende update.

http://www.macrumors.com/2017/01/10/consumer-reports-mbp-battery-safari-bug/

19 januari 2017 Een ware MacFreak!

Hier op Tweakers een kritische review van iemand die overwegend tevreden is.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.