Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Opletten met Voorvertoning in macOS Sierra

008

Voorvertoning (Preview) is al jaren één van de fijne programma's die met macOS meegeleverd worden. Vaak wordt onderschat wat je allemaal met dit programma kan, op ons forum komt het regelmatig voorbij als oplossing voor dingen waarvan mensen kennelijk niet weten dat Voorvertoning dit kan.

Maar sinds macOS Sierra moet je opletten met Voorvertoning, en dat advies is met macOS Sierra 10.12.2 alleen maar belangrijker geworden, want het kan PDF documenten onherstelbaar beschadigen. Het lijkt er op dat Apple achter de schermen bezig is om Voorvertoning voor iOS en macOS steeds verder hetzelfde te maken, net zoals het eerder deed bij de iWorks apps. Alleen lijkt het er op dat dit allemaal veel te snel gaat, waar we bij iWork de optie hadden om de oudere apps te blijven gebruiken is dat bij Voorvertoning bijvoorbeeld niet het geval.

Christian Grunenberg, de hoofd ontwikkelaar van DEVONthink, verwoordt het als volgt:

Citaat:

Apple wants to use a common foundation for both iOS and macOS. However, it was released way too early, and for the first time (at least in my experience) Apple deprecated several features without caring about compatibility. And to make things worse, lots of former features are now broken or not implemented at all, meaning that we had to add lots of workarounds or implement stuff on our own. And there's still work left to be done.

10.12.2 introduces new issues (it seems that Apple wants to fix at least the broken compatibility now) and of course fixed almost none of the other issues. It's not only DEVONthink - a lot of other applications (such as EndNote, Skim, Bookends, and EagleFiler) are also affected.


En het is niet alleen Christian Grunenberg, hieronder een citaat van Michael Tsai, de ontwikkelaar van EagleFiler:

Citaat:

I ran into a lot of PDF bugs in macOS 10.12.0. None have been fixed, as far as I can tell, and I've already filed two Radars for new issues in 10.12.2. It's sad that basic functionality remains broken for so long - especially given that PDF was an area where Apple used to excel.


Michael Tsai legt hier de vinger op de wond, juist de uitstekende ondersteuning van de PDF standaard is één van de dingen waar macOS zich onderscheidt. Het is dan ook te hopen dat de gelijkschakeling met iOS hier niet in het nadeel van macOS gaat uitpakken.

Op dit moment is de enige veilige manier om met PDF's in macOS Sierra te werken om dat op een kopie te doen, als er wat mis gaat dan weet je in ieder geval zeker dat je originele document niet kapot gemaakt wordt. Een andere optie is om te gaan werken met bijvoorbeeld het programma PDFpen, maar dat kost maar liefst $ 74,95.

Meer achtergrond van, en citaten over, deze situatie zijn te lezen op deze pagina van TidBits.

Reacties

03 januari 2017 Een ware MacFreak!

Is Voorvertoning van El Capitan niet te gebruiken?

03 januari 2017 Redactielid

@ MacFrankie: het gaat hier specifiek om Voorvertoning in Sierra, de versie in El Capitan heeft geen last van de dingen die in dit nieuwsbericht genoemd worden.

03 januari 2017 Een ware MacFreak!

Ja dat snap ik. Wat ik dus bedoel: is het probleem opgelost als je Voorvertoning van Sierra overschrijft met de El Capitan versie?

03 januari 2017 MacFreak Verslaafde

Nee, helaas niet ... Want het gaat niet zozeer om Voorvertoning maar om de PDFKit bibliotheek die vanuit het besturingssysteem de PDF functionaliteit ontsluit. Daarom hebben allerlei toepassingen, WAARONDER Voorvertoning, er last van.

Apple's vroegere MacOS X stond erom bekend (en werd juist erom geroemd) dat het allerlei functionaliteiten bood 'out of the box'. Denk aan het vroegere Quicktime, PDF ondersteuning, lettertypen management, een raamwerk voor audio- en video plugins, spotlight en ga zo maar door.

Dit betekende dat ontwikkelaars zich tot de kern van de functionaliteit konden beperken en de in het besturingssysteem aanwezige functionaliteiten (in de vorm van aan te roepen bibliotheken) konden benutten om, bijvoorbeeld, PDF documenten te tonen, af te drukken, bewerken of op diens zogeheten 'meta data' te zoeken.

Welnu, wat is het geval. Apple kwam op het lumineuse idee om de PDFKit 'grondig te herzien' in macOS Sierra.

Op zich een prima voornemen om eens in de zoveel tijd de code tegen het licht te houden, ware het niet dat Apple weinig tot niets heeft aangekondigd en dat bestaande functionaliteiten (waar andere programma's van afhangen) hierdoor niet meer werken.

De reden waarom alles een redelijk uniforme interface en gebruikservaring heeft in macOS (en het vroegere MacOS X) is dat er door ontwikkelaars veel gebruik is gemaakt van deze basis functionaliteiten. Iets wat bijvoorbeeld Windows zo ongeveer tot Windows 10 ontbeerde.

Het bizare - zo vind ik - is, dat juist dit onderdeel waar Apple zo bijzonder om geprezen is geworden. Het bieden van een geoptimalizeerde, universele en volwaardige fundering voor applicatie ontwikkelaars om met de bouwblokken eigen toepassingen te bouwen, dat Apple juist hieraan toornt.

Geen goede ontwikkeling want dat betekend dat iedere ontwikkelaar zelf de ontbrekende stukken zal moeten schrijven. Een variteit aan oplossingen, kwaliteit en gebruikers ervaringen zal hier het gevolg van kunnen zijn.

Ook de onbetrouwbaarheid in deze is al keer op keer gebleken. Hoe moet een ontwikkelaar een goed product afleveren als diens eigen afhankelijk van de leverancier van het besturingssysteem (de grondslag waar de eigen toepassing op draait) dergelijke problemen vertoont?

Mocht ik voor de keuze staan, dan zou ik zo min mogelijk gebruiken van Apple's implementaties want tja ... Morgen kunnen die weer of eruit worden gesloopt of het "gewoon niet meer doen" ...

Daarmee vervalt macOS precies in de mineur van het Windows platform ... Ongelooflijk jammer te zien hoe een parel onder de besturingssystemen momenteel aan het afglijden is tot het "mainstream niveau" ...

We zullen zien waar het schipt strandt. Mogelijk dat Apple het voor elkaar krijgt om de ontbrekende functionaliteiten alsnog binnen afzienbare tijd in macOS op te nemen en de problemen te herstellen.

Maar voor gebruikers EN ontwikkelaars die afhankelijk zijn van dergelijke functionaliteiten is het gewoon zuur ...

... ikzelf gebruikte DevonTHINK jaren voor het verzamelen van onderzoeksdata, het beheren van eigen archieven en meer ...

Natuurlijk worden er backups gemaakt. Maar stel nu dat een dergelijke probleem pas na een tijd aan het licht komt en er al de nodige PDF's zijn vernietigd ... Mijn externe opslag is niet ongelimiteerd, mijn budget voor iCloud opslag evenmin ... Nog daar gelaten het feit dat ik niet alles online wil hebben.

In een woord: jammer ...

tjee wat een domper heb net sierra er op gezet

04 januari 2017 MacFreak Verslaafde

Zeker in de tijd dat McFreak op 'retraite' was,
ging ik wat meer bij de buren van OMT op de koffie.

De sfeer is daar wel minder sereen dan hier.
Er wordt om de haverklap met modder gegooid.
Naar Apple. En naar elkaar.

De teneur is er eerder negatief dan wat anders.
Vaak ook was de kritiek op onzin gepasseerd.
Ik ergerde/erger mij daar daar vaak aan.

Maar ...

Gaandeweg slinkt mij vertrouwen in Apple.

Bij iedere update van het OS komen er meer bugs binnen
dan er opgelost worden, of dat er echt nuttige
dingen toegevoegd worden.

Geen talk talk van op het OMT forum.
Nee. Eigen ervaring !

Het Voorvertoning-verhaal is er helaas
een van een groeiende reeks.

Voor iemand die Apple al meer dan een kwart eeuw door
dik en dun verdedigt begint dat stilaan lastig te worden.

Is er nieuwe generatie aangetreden bij Apple ?

Een generatie voor wie het allemaal niet zo belangrijk meer is ?
Een generatie die hoofdzaak van bijzaak niet meer kan onderscheiden ?
Een generatie die wat leunt op verworvenheden ?
Een generatie voor wie kwaliteit niet meer telt ?

Weet je, ik begin de criticasters van OMT beetje bij beetje bij te treden.
Eerlijkheid, maar vooral persoonlijke ervaringen
nopen mij daartoe.

Ik hoop dat de kwaliteiten waarvoor Apple zo geroemd is,
op termijn geen holle, dunne blikken medailles worden.

Want, na 26 jaar, is een alternatief
nog minder dan ooit vanzelfsprekend.

Of beseft Apple dat, en maken ze
daar subtiel misbruik van ?

04 januari 2017 MacFreak Verslaafde

O ja. Was ik bijna vergeten.

Ik gebruik 'Voorvertoning' vaak voor het inscannen van documenten.
En daar is inderdaad sinds enige tijd een ferm ongemak.

De 'prescan' heeft een bedenkelijk lage resolutie.
In sommige gevallen ( precisiewerk ) is dat echt een probleem.

Nu ja, onoverkomelijk is dat niet.
Maar het vergt een hoop extra werk.

Ehoi Apple !
Wil je dat knopje effe terugdraaien aub ?

05 januari 2017 MacFreak Verslaafde

Zojuist ook tegen het probleem aangelopen: Mijn verzekeraar had, net als in voorgaande jaren, de nieuwe prolongatienota als PDF toegezonden. Echter, bij het openen kreeg ik een blanco pagina, met weliswaar de header en footer met logo, adresgegevens etc, maar geen inhoud.
Even met de administratie gebeld en die merkte al op 'dat er dit jaar wel eens problemen bij Apple-gebruikers waren'. Vervolgens stuurde hij een kopie..., met hetzelfde gevolg: lege inhoud.
Vervolgens de PDF met Acrobat Reader (had dat nog op mijn schijf staan uit de tijd dat de KPN-facturen in PDF onleesbaar voor Preview/Voorvertoning waren, jaar of 2 geleden of zo) en jawel: document was geheel compleet, met header-footer en inhoud.
Ook het originele document kon ik er mee openen.
Er was dus (gelukkig) niet beschadigd, maar de inhoud was wel onzichtbaar.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.