Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple gaat meer in Amerika produceren

013

Donald Trump maakte er tijdens zijn campagne voor het presidentschap van de VS geen geheim van: hij vindt dat meer Amerikaanse bedrijven meer in eigen land zouden moeten produceren. Daarbij noemde hij Apple bij naam, en daar was geen woord Spaans bij; vrij vertaald vind hij dat Apple zijn verdomde computers en spullen in de VS moet maken.

De letterlijke versie: "Apple should build their damn computers and things in the US".

Het lijkt er op dat hij op zijn wenken bediend wordt, tenminste, gedeeltelijk. Want Apple is van plan om op hun locatie in Mesa, Arizona, meer dingen te gaan maken. Als dat extra werkgelegenheid betekent dan zal dat natuurlijk met applaus worden ontvangen, maar of Trump blij zal worden met wat er nu naar buiten is gekomen is nog de vraag.

Want bij het lezen van de aanvraag lijkt het vooral om assemblage te gaan, dus waarschijnlijk ook om relatief laag betaalde banen.

Citaat:

Apple already has authority to produce certain components for consumer electronics within Subzone 221A. The current request would add finished products and foreign status materials/components to the scope of authority.

The materials/components sourced from abroad include: Tape; plastic boxes; polyethylene bags; plastic bags; plastic packing; plastic washers; rubber washers; rubber spacers; steel screw hooks; steel screws; steel nuts; steel standoff; steel spring washers; steel washers, not spring/lock type; steel rivets; steel cotter pins; steel springs; steel springs, of wire; steel baffles; copper washers; copper boss; copper nuts; nickel fasteners; aluminum screws; aluminum hooks; metal hinges; metal brackets; fans; fan blades, fan unit housings; servers; input/output units; storage units; smart cables; card readers; server housing/enclosures; printed circuit board assemblies; electric motors; transformers; static converters; inductors; magnets; lithium batteries; lithium polymer batteries; routers and network switches; microphones; CDs, software; solid state drives; semiconductor media; monitors; capacitors; fuses; circuit breakers; power strips; relays; switches; electrical connectors; optical fiber cable connectors; terminals; power strips with rack mounts; diodes; transistors; thyristors; LEDs; electronic integrated circuits; infrared LED strips; data server cables; copper and power cables; cables; optical fiber cables; metal furniture; and, server rack rails (duty rate ranges from duty-free to 8.6%).


Opvallend in deze lijst zijn de server rack rails, want er is geen product dat Apple op dit moment verkoopt dat dit nodig zou hebben. Maar Apple bouwt wel zijn eigen datacenters, het lijkt dan ook voor de hand te liggen dat dit daarvoor bedoeld is.Reacties

10 januari 2017 MacFreak Verslaafde

als apple hier in belgie ook maar blijft.

mvg os x 2

10 januari 2017 MacFreak Verslaafde

'Want bij het lezen van de aanvraag lijkt het vooral om assemblage te gaan, dus waarschijnlijk ook om relatief laag betaalde banen.'

Nou, het is een beginnetje in ieder geval, toch?

10 januari 2017 MacFreak Verslaafde

Juist de assemblage is toch wat in het buitenland plaatsvindt? De ontwerpers, de hoger betaalde banen dus, zitten voor een groot deel wel in de USA, lijkt me.

11 januari 2017 MacFreak Verslaafde

Ik denk dat juist het creëren van lager betaalde banen het meest effectief is in het bestrijden van werkloosheid.

11 januari 2017 MacFreak Verslaafde

Is geen slechte ontwikkeling als dit doorgaat. Californië wil de trend zetten als het om minimum wage gaat. Het moet iets van usd 7,50 worden dacht ik. De echte maakindustrie heeft nog een lange weg te gaan in Amerika omdat de Chinezen het nog steeds voor de helft doen.
Bron : http://nl.gbtimes.com/nieuws/28-chinese-regios-verhogen-minimumloon

Pikant detail de lonen in Mexico zijn nog lager dan China.

12 januari 2017 MacFreak Verslaafde

Misschien ben ik een argwanende cynicus, maar ik krijg het vermoeden dat Apple deze move maakt ter voorbereiding van een nieuwe Corporate Tax Repatriation Holiday (CTRH), die door de toekomstige president Trump schijnt te worden overwogen.

Dit is een ingewikkeld verhaal, maar ik zal proberen om het in gewone taal samen te vatten:

Zoals we allemaal inmiddels wel weten heeft Apple, net als vele andere multinationals van VS-afkomst, via allerlei handige constructies zoals holding- en brievenbusmaatschappijen in o.a. Nederland, Ierland en Luxemburg, haar winsten in die landen laten vallen om onder andere de, in hun ogen, hoge winstbelasting in de VS te kunnen ontwijken

CTRH, ook wel aangeduid als Tax Amnesty, houdt in dat bedrijven uit de VS die hun winsten in het buitenland hebben geparkeerd, tijdelijk de kans krijgen om dat geld terug te sluizen naar de VS, tegen een zwaar gereduceerd belastingtarief.
Als motivatie voor deze maatregel is altijd beweerd dat de influx van dit extra kapitaal onder andere goed zou zijn voor investeringen en werkgelegenheid in de VS. Dezelfde redenering die in feite gebruikt wordt door de regeringen van de genoemde landen om de belastingparadijzen te handhaven.

De ervaring heeft echter geleerd dat dit in de praktijk juist averechts werkt.
Bij de vorige CTRH, in 2004 onder de laatste Republikeinse president Bush Jr., zou er op die manier ruim 360 miljard dollar teruggevloeid zijn naar de VS.
De keerzijde was echter dat dit geld bijna hoofdzakelijk besteed werd aan uitkeringen aan investeerders, inkoop van eigen aandelen en bedrijfsovernames. Een Senaatscommissie en de US Treasury berekenden naderhand dat de maatregel van 2004 de schatkist een netto verlies van 3,3 miljard dollar en juist het verloren gaan van meer dan 20.000 banen in de VS heeft opgeleverd... .
Dat is ook de reden dat een voorstel van de regering Obama om een dergelijke operatie in 2009 te herhalen door de Democraten in de Senaat werd weggestemd.

Zoals ik in mijn aanhef al opmerkte, ben ik misschien wel argwanend, maar het met veel bombarie aankondigen van het scheppen van lokale lage lonen banen, doet mij sterk denken aan een publiciteitsstunt die naar populisme ruikt om het veld vast te effenen voor de aankomende Tax Amnesty en alvast het gras weg te maaien voor de voeten van degenen die vraagtekens zetten bij de banenwinst die deze maatregel zal opleveren.

12 januari 2017 MacFreak Verslaafde

Duidelijk verhaal. Het lijkt er dus op dat iedereen wederom zand in de ogen wordt gestrooid.

Deze actie zal dan ook in het voordeel van Trump zijn omdat hij immers beweert de grootste banenschepper die God ooit gemaakt heeft te zullen zijn. Zo speelt Tim Cook de man waar hij niet veel mee op heeft rechtstreeks in de kaart.

Het draait altijd weer om dat ene, geld!

12 januari 2017 MacFreak Verslaafde

@malpiet: het is $ 7,50 op dit moment. Er is een beweging gaande om dat te verdubbelen. O.a. Walmart schijnt daar in mee te willen gaan.
Niet in Californie overigens, maar de staat Washington, dacht ik.

Pikant detail/overeenkomst: hier in Thailand is het minimumloon ook $7.50 omgerekend, maar dan per dag.

Trump heeft overigens maar een item wat hij zeker uit gaat voeren, is mijn overtuiging, namelijk de belastingen voor de rijken nog verder verlagen.

die andere dingen?........ och, de geschiedenis zal over hem oordelen.

@Hildo: ik denk niet dat je een argwanende cynicus bent, maar gelijk hebt.

12 januari 2017 MacFreak Verslaafde

Citaat: ouwemac om 11:23, 12-01-2017
@malpiet: het is $ 7,50 op dit moment. Er is een beweging gaande om dat te verdubbelen. O.a. Walmart schijnt daar in mee te willen gaan.
Niet in Californie overigens, maar de staat Washington, dacht ik.

Pikant detail/overeenkomst: hier in Thailand is het minimumloon ook $7.50 omgerekend, maar dan per dag.

Trump heeft overigens maar een item wat hij zeker uit gaat voeren, is mijn overtuiging, namelijk de belastingen voor de rijken nog verder verlagen.

die andere dingen?........ och, de geschiedenis zal over hem oordelen.

@Hildo: ik denk niet dat je een argwanende cynicus bent, maar gelijk hebt.Om misverstanden te voorkomen.

https://www.dol.gov/whd/minwage/america.htm

Er is geen vaststaand minimum inkomen in Amerika zoals Nederland.
Waar het artikel van Robert om gaat is om banen te creëren en het is prematuur om te stellen dat dit enkel laag betaalde banen gaan worden.
Je mag die mais plofkip haten maar ik hoop toch echt dat hij iets voor elkaar gaat krijgen voor de gemiddelde Amerikaan die keihard moet werken om rond te komen.

13 januari 2017 MacFreak Verslaafde

@malpiet: ik vind het wat te ver gaan om trump een mais plofkip te noemen. Te ver voor die plofkip, al dan niet met mais gevoerd.
Maar wat je zegt over het minimumloon klopt gedeeltelijk. Dat wordt op staatsniveau geregeld en niet door washington. Op federaal niveau zogezegd. Maar er is wel degelijk een minimum wage.
Hoe dat is vastgelegd en door welke partijen weet ik ook niet en het is me niet belangrijk genoeg om het uit te zoeken. Fact free is echt mijn ding

Ik denk ook niet dat Apple op grote schaal werk naar de Usa gaat halen, vinden de aandeelhouders geen goed idee. Te duur.

Bovendien is het niet echt helpen, als het dit soort slecht betaalde banen zouden worden. Daar kun je niet van leven als kostwinner, het is namelijk bruto en laagbetaalde banen zitten in een hoger tarief dan miljardairs in het land van de "brave and the free"

14 januari 2017 MacFreak Verslaafde

ouwemac lees dit maar is :

artikel omtrent Thomas Frank.
https://fd.nl/economie-politiek/1158480/amerika-is-in-opstand

Pijnlijk om te lezen hoe de elite over het volk denkt maar helaas bittere realiteit. Democraat of Republikein het maakt voor beide groepen niets uit hoe de bevolking moet overleven.

enkele citaten

U schrijft: Democraten zijn niet bezorgd over inkomensongelijkheid

‘Democraten houden er juist van. Dit is sociologie. Ze voelen zich verheven en verafschuwen gelijkheid. Dat is omdat de professionele klasse ongelijkheid juist als fundament heeft. Door hun hoge opleidingen kan de professionele klasse advocaat zijn, steden ontwerpen en ziektes genezen.’


____


Was het vroeger gemakkelijk om de Amerikaanse droom te verwezenlijken of was dat altijd een mythe?

‘Vroeger was het heel anders. Dan kon je als vrachtwagenchauffeur of als werknemer in een autofabriek jezelf omhoog werken. Vandaag de dag is er slechts één manier: dat is naar de universiteit gaan en torenhoge schulden maken. Het is schandalig maar waar.

_____


14 januari 2017 MacFreak Verslaafde

@Malpiet: je hebt gelijk, de democraten van Clinton zijn niet geinteresseerd in arme mensen, netzomin als de republikeinen.
Het is veelzeggend dat de belangrijkste adviseur van trump, voormalig leider van breitbart.com, steven k bannon, zich ten doel heeft gesteld om het establishment in washington te vernietigen.
Democratisch zowel als Republikeins.

Je zou "de Kracht van Atlantis" van Ayn Rand eens moeten lezen.
Dat beschrijft de maatschappij zoals hij en zijn politieke medestanders die voor ogen hebben. Ik heb het gevoel dat trump daar een middel toe is.

Ik ben echt benieuwd of de beweging, waar Bernie Sanders de inspirator van is, het verschil gaat maken met hun revolutie van onderop, de 99 % zoals die beweging zich noemt. Naar analogie van Occupy.

Ze hebben tamelijk vastomlijnde plannen een strategie en een website.
Our Revolution

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.