Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Extra goed opletten voor Xagent malware

001

Er is weer een nieuwe malware voor de Mac gesignaleerd, waaraan te zien is dat er vanuit hackers steeds meer interesse is voor de data in onze iDevices. Want deze malware, die de naam Xagent heeft mee gekregen, is onder andere in staat om backups van een iPhone te stelen.

Dat is trouwens niet het enige wat Xagent doet, het kan ook schermafbeeldingen opsturen en wachtwoorden uit browser halen en stelen. De makers zouden de Russische groep APT28 zijn, dezelfde groep die waarschijnlijk zat achter het hacken van de Democratische partij in de VS in aanloop naar de recente verkiezingen daar.

Wat je kan zelf doen

Het zijn de onderzoekers van Bitdefender die deze malware hebben ontdekt, de anti-virus software van dat bedrijf beschermt je op dit moment al tegen deze malware.

Maar dat is niet de enige manier. Als je nooit software uit dubieuze bronnen haalt lijkt de kans dat je deze malware binnen zal krijgen heel erg klein. Daarbij lijkt het verstandig om ervoor te kiezen om backups van iDevices via iTunes voortaan altijd te versleutelen. Hoe je dat kan doen vind je op deze support-pagina van Apple.

Kijken of Xagent op jouw Mac staat

Wil je er zeker van zijn dat je Xagent niet op jouw Mac hebt, als je op jouw Mac in de map Gebruikers (waar jouw Home-folder in zit) geen folder hebt met de naam "kazak" hebt dan zou er niets aan de hand moeten zijn. Heb je die wel, dan moet je natuurlijk meteen die folder verwijderen.

De toekomst

Op dit moment is het onderzoek van de mensen van Bitdefender nog aan de gang ("ongoing"), op de pagina van Bitdefender Labs zelf kan je de komende tijd zien hoe het staat met het onderzoek.

Mocht er meer hierover te melden zijn, dan zetten wij natuurlijk meteen een update bij dit nieuwsbericht.

Reacties

15 februari 2017 Een ware MacFreak!

In 2015 was er ook al malware in omloop onder die naam voor iOs:

http://blog.trendmicro.com/trendlabs-security-intelligence/pawn-storm-update-ios-espionage-app-found/

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.