Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Android en iOS de laatste spelers bij de smartphones

002

De ontwikkeling was al veel langer gaande en waarschijnlijk onvermijdelijk, maar inmiddels is het officieel, Android en iOS zijn de enige opties bij smartphones. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Gartner is Android goed voor 81,7 procent, heeft iOS 17,9 procent en is de rest verwaarloosbaar.

Bij die rest zitten twee namen met historie: BlackBerry en Windows. De cijfers van Gartner maken overduidelijk dat die het beide niet gaan overleven, het lijkt een kwestie van tijd voordat ze echt definitief verdwenen zijn. Jammer, want meer spelers in dat veld zou alleen maar gezond zijn voor de onderlinge competitie.BlackBerry

Dat BlackBerry als platform afgedaan had is bij het moederbedrijf in Canada ook al een tijd duidelijk. Het bedrijf concentreert zich inmiddels al een tijd op software en de weinige BlackBerry telefoons die nog gemaakt worden zijn al een tijd door BlackBerry uitbesteed.

In het afgelopen kwartaal was het aantal BlackBerry telefoons dat verkocht werd niet meer genoeg om nog in de statistieken zichtbaar te zijn en het aantal gebruikers van het platform wereldwijd daalt ook snel. In maart 2016 waren dat er nog 23 miljoen, inmiddels zijn het er minder dan 16 miljoen.

Windows Phone

Windows Phone is nog niet helemaal overleden, maar als je naar de cijfers hierboven kijkt is de tendens overduidelijk. De 1,1 procent van de markt eind 2015 was al heel erg weinig, dat dit gedaald is naar 0,3 procent eind 2016 maakt duidelijk dat daar geen groei meer in zit, integendeel.

Tel daarbij op dat Windows Phone niet de prijzen kan vragen die Apple bijvoorbeeld voor de iPhone zich kan permitteren, en de enige vraag lijkt hoe lang het nog duurt voordat Microsoft besluit om daar helemaal de stekker uit te trekken.

Duopolie

iOS en Android vormen nu dus een duopolie, een ontwikkeling die er al erg lang duidelijk aan de gang was, maar nu voor het eerst definitief door de cijfers ondersteund wordt.

Beide groeiden in het afgelopen jaar, Android 1 procent en iOS 0,2 procent. Of het nog belangrijk is welk marktaandeel welk besturingssysteem van deze twee heeft lijkt de vraag. Apple laat al jaren bij desk- en laptops zien dat het ook mogelijk is om met een klein marktaandeel een erg goed functionerend businessmodel te hebben, zowel voor ontwikkelaar als eindgebruiker, met een ruim aanbod van uitstekende software.

Dat Apple zich in ieder geval voorlopig geen zorgen hoeft te maken over de verkopen van de iPhone is te zien in het overzicht van Gartner hieronder. Want daaruit blijkt dat de iPhone 7 Apple weer naar plaats één heeft gebracht, als de iPhone 8 zo spectaculair wordt als de geruchten doen geloven dan ziet het er de komende tijd erg goed uit voor Apple.Reacties

16 februari 2017 MacFreak Verslaafde

Was er niet nog tizen van Samsung ergens?

16 februari 2017 Redactielid

@ A Henket: her verbaasde mij ook dat Tizen helemaal niet zichtbaar was bij Gartner.

Misschien zit het in de categorie "overig'?

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.