Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

EU eist veranderingen sociale netwerken Facebook, Google en Twitter

001

De EU heeft Facebook, Google en Twitter in december per brief laten weten dat ze hun regels zullen moeten veranderen, anders zullen er boetes opgelegd worden. Dat zou binnen een maand vanaf nu moeten gebeuren.

Het is trouwens niet alleen de EU, ook Duitsland heeft aangekondigd dat het nieuwe regels gaat invoeren voor 'sociale media', de bedrijven zouden bedreigende en lasterlijke veel sneller moeten verwijderen, of daar gaan ook boetes komen. In Duitsland zouden die boetes maximaal 50 miljoen euro bedragen, als dat eenmalig is dan zullen die bedrijven er waarschijnlijk niet wakker van liggen.

Californië

Maar er is meer, in veel van de voorwaarden van deze bedrijven staat bijvoorbeeld dat als je die aan wilt vechten dat je dat dan voor een rechtbank in Californië zou moeten doen. Onredelijk verzwarende voorwaarden voor mensen in de EU, volgens diezelfde EU.

Bij Google zou het trouwens specifiek gaan om hun Google+ sociale netwerk. Google en Facebook gaven tot nu toe helemaal geen reactie, Twitter deed dat wel, maar alleen om te laten weten dat er geen behoefte was om hier verder op te reageren.

Reacties

20 maart 2017 Een ware MacFreak!

Ik blijf het moeilijk vinden dat een internationaal sociale media site of een forum de posts van de gebruikers moet verwijderen. Wat land A lasterlijk kan vinden, is dat niet noodzakelijk voor land B. Land B zou zelfs kunnen zeggen dat de verwijdering op zich lasterlijk is aangezien dat kan worden opgevat als censuur. Nationale wetten kunnen eenvoudig weg niet gelden voor internationale aspecten die niet per land opsplitsbaar zijn. Daar kan enkel de VN bij helpen, waarbij enkel de VN kan beslissen en recht spreken hierover, de landen aangesloten bij de VN zijn dan ook verplicht om zich hierbij neer te leggen. Natuurlijk, wie bepaald wat in de VN? de grootste en de sterkste eerst. En wat met landen die geen deel uitmaken van de VN? Geen toegang tot de desbetreffende dienst?

Een oplossing is selectief censureren per land, maar "het recht om vergeten te worden" is volgens Europa ook van toepassing buiten Europa. Dacht het niet op basis van jurisdictie.
VPN om te omzeilen en we zijn weer vertrokken.

Kan Facebook e.d. echt niet eisen dat een gebruiker akkoord gaat met de EULA van Facebook en dat de rest dan niet van toepassing is.
Voor internationale zaken lijkt met dat nog het beste.
Soms zwaait men met "je moet de gebruiker tegen zichzelf beschermen". Echt? nog nooit gehoord van Darwin?
Je klikt als gebruiker echt wel zelf op "Ik ga akkoord."
Goed, maar niemand leest die dingen ...
Misschien eisen dat je de UELA samenvat op 1 A4-tje in Helvetica 12pt moet toch kunnen, als je je dienst wil aanbieden in land A.
Wie dan nog via een VPN gaat heeft het dan wel echt zelf gezocht.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.