Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tim Cook: globalisering is "great for the world"

011

We zien de afgelopen tijd binnen bepaalde delen van de bevolking dat er een beweging gaande is tegen globalisering, op dit moment vooral zichtbaar in de VS. Daar gebuikte de president zelfs de rede bij zijn inhuldiging om duidelijk te maken dat het "America First" zal zijn onder zijn bewind, normaal gesproken zijn dat soort speeches juist niet bedoeld voor polarisatie of campagne-retoriek.

Apple's CEO Tim Cook hield afgelopen zaterdag een speech (betaallink) op het China Development Forum, een conferentie die gesponsord werd door de Chinese overheid. Deze conferentie wordt vaker gebruikt door leiders van grote westerse bedrijven om de banden met de Chinese overheid aan te halen.

Tijdens zijn speech, die ongeveer een uur duurde, zei Tim Cook onder andere dat globalisatie in het algemeen erg goed is voor de hele wereld ("in general is great for the world"). Maar hij maakte ook duidelijk dat de sociaal-economische winst niet altijd even goed verdeeld wordt tussen verschillende landen, en binnen landen zelf.

Citaat:

I think the worst thing would be to - because it didn't help everyone - is to say it's bad and do less of that. I think the reality is you can see that countries in the world...that isolate themselves, it's not good for their people.


De huidige president van de VS heeft al meerdere keren duidelijk gemaakt dat hij vindt dat er weer veel meer productie binnen de VS zou moeten plaatsvinden, en daar ook meerdere keren bij gesuggereerd dat hij niet bang is om daar dwang bij te gebruiken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn in de vorm van (hoge) importheffingen.

Eén van Apple's toeleveranciers, Pegatron, liet ruim een maand geleden al weten dat zij niet te beroerd zijn om hun productie naar de VS te verplaatsen. Maar wel op één voorwaarde, dat Apple de volledige kosten van zo'n operatie op zich zou nemen.

Voorstanders van globalisering wijzen er keer op keer op dat het niet de globalisering is die ervoor gezorgd heeft dat in de afgelopen decennia veel banen in productie verloren zijn gegaan, maar dat het de toegenomen robotisering de reden daarvan is. Zo is Apple ook in China bijvoorbeeld ook bezig om bij de productielijnen steeds meer menskracht te vervangen door robots.

Cybersecurity en privacy

Tim Cook had natuurlijk geen uur nodig om alleen dit punt te maken, er kwam tijdens zijn speech nog veel meer aan bod. Bijvoorbeeld cybersecurity en privacy, twee onderwerpen die gevoelig liggen in China. Daarbij kwamen geen nieuwe dingen voorbij, hij herhaalde bijvoorbeeld nog eens dat Apple end-to-end versleuteling gebruikt om de data van de gebruikers te beschermen tegen iedereen die probeert die data te onderscheppen.

Wat betreft de privacy was hij voorzichtig, en zei het volgende:

Citaat:

We think that an individual should own their data and should be able to control their data.


Hij is er zich natuurlijk ook van bewust dat dit een heet hangijzer in China. Want juist daar is een regering aan de macht die geen enkel bezwaar lijkt te zien in het controleren van data van hun onderdanen.

Reacties

20 maart 2017 Een ware MacFreak!

Toen Wikileaks recent nieuws naar buiten bracht werd daarbij ook gesuggereerd dat de CIA mee zou kunnen lezen in chat-apps

Chinees Intel Agency?

20 maart 2017 Een ware MacFreak!

En voor iemand van een bedrijf wat al jaren aan belastingontduiking doet......tja, mooi verhaal.

Zal de schuld van Poetin of de Robots wel zijn.

20 maart 2017 Een ware MacFreak!

belastingontduiking ???

Ze maken belastingafspraken en ze gebruiken handige manieren om minder belasting te betalen. Hoogstens zou je het hier en daar belastingontwijking kunnen noemen.

Ik geef ze geen ongelijk, als ik met truukjes minder belasting zou hoeven betalen zou ik dat ook toepassen en jij ook.

20 maart 2017 Een ware MacFreak!

Citaat: I think the worst thing would be to - because it didn't help everyone - is to say it's bad and do less of that. I think the reality is you can see that countries in the world...that isolate themselves, it's not good for their people.Ik denk dat dat wel mee valt. Het hangt natuurlijk ook af van hoe je je op stelt. Een land als Noord Korea gaat inderdaad niet bijzonder goed, maar waar komt dat door? Niet omdat ze zo graag isoleren, maar de manier waaróp men zich daar isoleert.

Het tegenovergestelde komt ook voor: eindeloos doorploeteren om maar "één grote wereld" te worden, maar wel op een manier die steeds meer mensen tegen staat. Ook dat is geen oplossing denk ik.

Op zich ben ik enorm tegen de manier zoals het nu gaat. Niet per definitie tegen de theorie van "samen één", maar wel erg tegen de manier waarop. In dat licht vind ik dat Cook wel erg kort door de bocht en niet doordacht is met z'n reactie, want hoe gek ik Trump ook vind, ik snap z'n punt omtrent illegale migranten wel.

20 maart 2017 MacFreak Verslaafde

Citaat: joram om 15:50, 20-03-2017
Op zich ben ik enorm tegen de manier zoals het nu gaat. Niet per definitie tegen de theorie van "samen één", maar wel erg tegen de manier waarop.Ik snap niet goed met wat je bedoelt met "tegen de manier zoals het nu gaat". Hoe gaat het dan nu volgens jou?

20 maart 2017 Gevorderd Lid

Zodra bedrijven een bepaalde grootte hebben bereikt gaan ze zich met politiek bemoeien waarbij het belangrijk is om zowel de kool als de geit te sparen.

Oh, wat verlang ik terug naar Steve Jobs. Die wist wanneer hij iets moest zeggen en vooral wanneer hij zijn mond moest houden.

20 maart 2017 Een ware MacFreak!

Oh, wat verlang ik naar mensen die nooit meer de zin "wat verlang ik terug naar Steve Jobs" gebruiken.

En nog meer naar mensen die Steve Jobs niet postuum dingen toedichten die helemaal nergens op slaan.

Want SJ sprak zich wel degelijk uit over dingen die Apple aangingen, en daar is dit onderwerp er ook een van.

20 maart 2017 Een ware MacFreak!

@anraadts: Om een paar voorbeelden te noemen:
- Oekraïne wordt bij de EU gevoegd (niet direct als EU-lid, maar iedereen kan zien aan het verdrag dat die mogelijkheid wel open wordt gelaten), terwijl het zo'n beetje het meest corrupte land van Europa is. Er worden miljarden in dat land gepompt dóór de EU, ze mogen hun scharrelkippenvlees/-eieren verkopen in de EU terwijl landen hier geforceerd worden om juist meer biologisch te werk te gaan, etc.
- Brussel heeft er een flinke hand in gehad in het ontstaan van de oorlog tussen Oekraïne en de separatisten, maar wast z'n hand in onschuld. Niet dat Poetin zo'n lieverdje is, maar gedraag je als EU dan ook fatsoenlijk lijkt me.
- We máken ons afhankelijk van de grillen van hoe Turkije de migrantenstroom tegen wilt houden (met 3-6 miljard per jaar van onze kant). Het is uiteindelijk ook ons probleem, dus waarom doen we er zelf niet meer aan?
- Er wordt totaal niet naar de burger geluisterd m.b.t. de illegale migranten en/of de migrantenstroom. Jan Modaal betaalt al jaren de grootste percentuele rekening vanwege de crises, en in plaats van éven een momentje pas op de plaats te nemen wordt de volgende geldstroom alweer aangeboord richting de migranten... waarvan meerdere politici al hebben toegegeven dat zo'n 60% van de migranten helemaal geen vluchteling is (en dus een groot deel daar weer van, best eens illegale migranten kunnen zijn).

En zo kun je nog wel even door gaan. Deze enkele voorbeelden zijn voor mij "de manier waarop" die me zo tegen staat. Om maar niet te spreken over de absurde bezuinigingen op onze zorg, het leger (die hebben niet eens genoeg kogels om mee te oefenen bijvoorbeeld), de politie, de brandweer, etc.

20 maart 2017 Gevorderd Lid

Globalisering is leuk voor de multinationals en het Westen. Ben je geen sterke speler op het wereldtoneel dan delf je al snel het onderspit.

20 maart 2017 Een ware MacFreak!

ik vraag me af als een bekende Chinees, Rus, Afgaan, Indiaan, lees van een niet westerse christelijke mogendheid, deze opmerking over globalisering gemaakt zou hebben, dit ook positief ontvangen zou zijn.

21 maart 2017 MacFreak Verslaafde

macqintosh het probleem is dat de belastinginkomsten de lading niet meer dekken en je weet wat de slogan is van de belastingdiensten in elk Westers land?
Massa is kassa.
Dus de middenklasse moet hiervoor bloeden want het is heel simpel als de grote jongens het niet meer betalen dan moet de middenklasse het ophoesten.
Nu kan je elitair je schouders ophalen maar het is helaas een snoeiharde feit dat de middenklasse het steeds moeilijker heeft gekregen.
Ook de verplaatsing van de productie naar de lage lonen landen zorgt ervoor dat wij onze economie geheel uithollen.
Maw over nog niet zo lang zal de armoede en werkeloosheid zodanig toenemen dat ik zeker weet dat ook jouw kinderen zullen zeggen Papa waarom hebben jullie dat allemaal toegelaten?

Nederland staat in de top 10 vh aantal gemeten middenklasse samen met de Amerikanen die het nu zo goed hebben als je het moet geloven. Alleen wordt een ding vergeten dat het aantal mensen die de boot hebben gemist alleen maar groter wordt.
Zal wel onzin zijn wat ik schrijf, toch?
http://www.volkskrant.nl/economie/treurig-beeld-langdurige-armoede-in-nederland-hardnekkig~a4254243/

Hier in huize weltevree verdienen wij dik 6500 euro netto in de maand dus hier geen enkel probleem. Huis is bijna netjes betaald maar ik ben niet blind. Ik heb de afgelopen jaren heel veel mensen de stront in zien zakken ook van wie ik het nooit had verwacht. Banen die zomaar verdwenen of het bedrijf ging kapot aan de lasten.
Vreemd de middenklasse moet sappelen en de MKB'rs moeten krom liggen vd maandelijkse lasten.
Uiterst zuur om te weten dat dit soort bedrijven fiscale routes nemen die onze economie geheel uithollen.

De globalisering is volledig doorgeslagen en het is perfide dat een bedrijf als Apple in achterkamertjes duistere dealtjes sluit want zeg eerlijk Als het allemaal zo netjes is waarom zijn die belastingparadijzen niet transparant?
Waarom mag ik als particulier niet diezelfde route nemen?
Waarom mag ik met mijn simpele toko niet diezelfde route nemen?

Kom niet aanzetten met nep argumenten als jij het kon zou je het ook doen. Als elk bedrijf dit nu is zou doen en mogen?
Wat dan?

Is het niet bizar dat 1 vd rijkste bedrijven ter wereld het verdomd om fatsoenlijk belasting te betalen?
Wat is Apple eigenlijk? Een tech toko of een toko geworden waar het enkel gaat om share holders value ten koste van de massa is kassa?

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.