Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple gaat "agressief" investeren in de Mac

013

De afgelopen tijd is er vanuit Apple de boodschap gekomen dat ze door hebben dat de Mac te weinig aandacht kreeg, en dat ze daar heel erg veel aan gaan doen. Meer daarover was een kleine maand geleden al op MacFreak te lezen, onder andere in dit nieuwsbericht.

Eerder deze week presenteerde Apple de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van het boekjaar, na afloop van die presentatie is er altijd nog de mogelijkheid om vragen te stellen, en daar zei Apple's CEO Tim Cook ook wat over de Mac:

Citaat:

Revenue grew 14 percent to a new March quarter record and gained market share thanks to strong demand for our new MacBook Pros.

Our Mac business has generated over $25 billion in revenue over the past four quarters. We're investing aggressively in its future and we are very excited about the innovation we can bring to the platform.


Daarbij bleek ook dat de nieuwe MacBook Pro, ondank erg felle kritiek uit sommige tech-pers, erg goed ontvangen is. De verkopen van deze modellen steeg met 10 procent, het dubbele van andere computermakers.De Mac heeft trouwens niet alleen groeipotentieel in de VS, juist daarbuiten is voor Apple nog veel te winnen. Een voorbeeld: in China groeide de Mac-verkopen de afgelopen periode met maar liefst 20 procent, de markt lijkt daar ook steeds meer rijp te worden voor de Mac, nadat de iPhone en de iPad het pad hebben voorbereid.

De toekomstplannen

Het enige wat op dit moment bekend is van de toekomstplannen van Apple met de Mac is dat er in Cupertino wordt gewerkt aan een topmodel van de iMac met Pro-specificaties en dat er toch een opvolger van de Mac Pro gaat komen. Dat laatste is iets waar lang aan getwijfeld werd. Alles wat we over die nieuwe Mac Pro weten is dat die een modulaire opbouw zou moeten gaan krijgen, niet voor niets dat er niet meer over bekend is, in Cupertino zelf wordt daar ook nog hard over nagedacht.

Reacties

04 mei 2017 Een ware MacFreak!

Toch wordt ik er niet echt blij van om te lezen dat de ‘agressieve investeringen’ direct in verband staan met omzet en winst. En dus niet in relatie tot innovatieve technieken.

Het streven naar het bedienen van ‘de bovenkant van de markt’ lijkt ook primair gedreven te worden door financiële motieven, en niet door technische hoogstandjes. Consumentenwensen lijken ook slechts een bijrol te spelen.

Maar ja, ik blijft toch Macjes gebruiken. Wat moet je anders?

04 mei 2017 MacFreak Verslaafde

@MacWim: precies

04 mei 2017 MacFreak Verslaafde

Eens met MacWim. Als het ook maar niet betekent dat ze in 2017 effe uit de heup kuchen en dan weer 4 jaar op hun handen gaan zitten. Langetermijnvisie graag en laat dat ook jaar op jaar zien, niet "can't innovate my ass" en dan niks

04 mei 2017 Een ware MacFreak!

Citaat: A Henket om 17:13, 04-05-2017
Langetermijnvisie graag en laat dat ook jaar op jaar zien, niet "can't innovate my ass" en dan niks


Hear, hear!!!

04 mei 2017 Een ware MacFreak!

Wim en A hebben beiden een punt!

04 mei 2017 MacFreak Verslaafde

ben eens benieuwd van tom cook

(Bewerkt door os x 2 om 19:21, 4-05-2017)

05 mei 2017 MacFreak Verslaafde

Citaat: MacWim om 13:46, 04-05-2017
Toch wordt ik er niet echt blij van om te lezen dat de ‘agressieve investeringen’ direct in verband staan met omzet en winst. En dus niet in relatie tot innovatieve technieken.


Het eerste is volgens mij alleen maar gezonde bedrijfsvoering, en ik snap al helemaal niet waarom dat jou tot de tweede conclusie leidt.

05 mei 2017 Een ware MacFreak!

De financiën zijn een randvoorwaarde, geen drijfveer. Apple zou intrinsiek gedreven moeten zijn om ons geregeld, minstens jaarlijks per productgroep, mooie nieuwe producten met innovaties te tonen voor hetzelfde geld, of tenminste aan de huidige stand van de techniek bijgewerkte bestaande ontwerpen voor minder geld.

18 mei 2017 Een ware MacFreak!

Citaat: Apple zou intrinsiek gedreven moeten zijn

Het is nog altijd een bedrijf met aandeelhouders...
Leestip: Throwing Rocks at the Google Bus

20 mei 2017 Een ware MacFreak!

misschien wel een 30" iMac

20 mei 2017 Een ware MacFreak!

@kebdarge
Bedrijven moeten winst maken, of in ieder geval mogen de uitgaven niet hoger zijn dan de inkomsten. Anders loopt het voortbestaan gevaar!

Bedrijven die alleen maar voor de winst gaan, dat zijn geen goede bedrijven. Die hebben, plat gezegd, totaal schijt aan de klant, ze zijn een noodzakelijk kwaad om aan geld te komen, meer niet.

Bedrijven die mooie dingen willen maken, dingen waar klanten iets aan hebben, dat zijn goede bedrijven.

De ene keer bedenken ze iets nieuws, en kijken of het aanslaat. De andere keer luisteren ze naar wat de klant wil hebben.

Apple neigt naar het eerste. Apple moet vooral ook blijven innoveren, ik wil af en toe gewoon eens verrast worden.

Maar ze mogen wel eens wat vaker naar de klant luisteren. Hou alle MacBook series, dus ook de "goedkope" Air. Werk de iMac eens bij (dus geen modellen meer uitbrengen waar niet minstens 240GB SSD in zit), en dat hoeft echt niet meer te kosten dan de instap iMac nu.

Wat een bedrijf ook doet, wel of niet naar de klant luisteren, iets moois maken zou altijd het uitgangspunt moeten zijn. En ja, er moet winst worden gemaakt. Winst is een randvoorwaarde, geen uitgangspunt.

20 mei 2017 MacFreak Verslaafde

Citaat: MacFrankie om 13:03, 20-05-2017
Winst is een randvoorwaarde, geen uitgangspunt.


Volgens mij denken de meeste mensen bij Apple ook zo. Het is in ieder geval een thema dat vaak in interviews voorbij komt.

Gezien het feit dat Apple (ondanks de hoge winsten!) de prijzen van de hardware regelmatig verhoogt om nog meer winst te maken, trek ik de conclusie dat het een enorm belangrijke factor is en zeker geen randvoorwaarde.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.