Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

iOS 10, Siri en HomeKit geven gehandicapte onafhankelijkheid

002

De wapenlobby in de VS gebruikt graag het argument dat meer wapens de samenleving veiliger maken, maar één van de bijeffecten van de enorme hoeveelheid wapens in dat land is dat er vaak slachtoffers vallen binnen de familie- of kennissenkring.

Dat is precies wat er gebeurde met Todd Stabelfeldt toen hij 8 jaar oud was, zijn neef schoot hem toen per ongeluk door zijn kaak en wervelkolom, waardoor hij blijvend verlamd is geraakt.

Maar Todd is er de persoon niet naar om in een hoekje te gaan zitten met zelfmedelijden, hij heeft inmiddels een vrouw, kinderen, honden en een IT consultancy bedrijf. Dat hij daarbij een hoge graad van onafhankelijkheid heeft bereikt is vooral te danken aan Apple's werk aan Toegankelijkheid (Accessibility). Hierdoor is het voor mensen met zulke zware handicaps toch mogelijk om voor een groot gedeelte onafhankelijk te functioneren.

Schakelbediening

Voor Todd is het vooral Schakelbediening (Switch Control) in iOS, samen met Siri en Homekit, dat ervoor zorgt dat hij zelf het huis in en uit kan, waarbij deuren niet alleen open en dicht gaan, maar hij ook kan controleren of die op slot moeten of niet, de lichten kan bedienen, boodschappen kan versturen, mensen kan bellen, etc.

Want met Schakelbediening kan hij ieder item op zijn iPhone selecteren, activeren en bedienen. Schakelbediening vind je in iOS 10 in Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Schakelbediening.

In de video hieronder zie je in ruim vier minuten goed hoe hij in het dagelijks leven dankzij al deze technieken uitstekend kan functioneren, en dat hij er duidelijk een veel gelukkiger mens van is geworden. Meer over Todd is te lezen in dit artikel van NBC News.


Reacties

En waar blijven al die anderen nu? Vast niet lucratief genoeg?

12 mei 2017 Een ware MacFreak!

Indrukwekkend verhaal, mooi om te zien dat iemand met zo'n hoge dwarslaesie nu zoveel zelf kan doen.

Dat was een paar jaar geleden wel anders.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.