Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Al je schijven controleren met SMART Alec

001

Het is een wijsheid die iedereen met een beetje ervaring met computers kent: de vraag is niet of je opslag ooit kapot zal gaan, de vraag is wanneer die kapot zal gaan.

Dat is dan ook één van de redenen waarom Apple backups heel erg toegankelijk heeft gemaakt met Time Machine, het is nu eenmaal erg belangrijk dat je data op dat moment ook veilig blijft. Maar het blijft altijd handig om inzicht te kunnen krijgen in de staat van je opslagmedia, als was het alleen maar om te weten waarom je Mac plotseling niet meer werkt zoals zou moeten. Daar komt nu een nieuwe optie bij.

SMART Alec

Het is de bekende computerwinkel Other Word Computing (OWC) die bezig is aan een nieuw programma dat precies met dit doel gemaakt is: SMART Alec. De beste vertaling voor Smart Alec is waarschijnlijk wijsneus, het gaat om iemand die iets slims weet te brengen op een grappige manier.

Het "SMART" in de naam van dit programma staat natuurlijk niet voor niets in hoofdletters, dat is de bekende afkorting voor Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology, een technologie die zo'n beetje alle moderne opslagmedia die wij gebruiken ingebouwd hebben.OWC heeft een goede reputatie, de kans dat dit een prima app is lijkt dan ook erg groot. Op dit moment is SMART Alec in het beta-stadium, als je ook een beta-tester van deze app wilt worden dan kan je jezelf inschrijven op deze pagina.

Betrouwbaarheid en prijs

OWC maakte in het verleden al vaker openbaar welke SSD's en harde schijven het betrouwbaarst waren, het is de bedoeling dat data die met SMART Alec verzameld wordt hier bij gaat helpen:

Citaat:

In future releases, SMART Alec will upload data from opted-in users' disks into its self-learning system, which will analyse performance and failure information from thousands of disks to provide statistical information about the most - and least - reliable disk models available.

If you opt-in to share data about your disk's reliability and performance, you'll get access to this valuable information—letting you make informed judgements about which disks can most reliably store your data. You'll also get to find out about the reliability of the disks you're currently using, and whether your data could be at risk.


Als we deze pagina van OWC goed begrijpen dan zal het programma gratis zijn voor FireWire schijven, en $ 9,99 kosten als het het wilt gebruiken met USB schijven.

De finale versie zou in juli van dit jaar uit moeten komen, dus binnen anderhalve maand.

Reacties

15 juni 2017 MacFreak Verslaafde

Sounds very dodgy.

Vziw geven de meeste USB harddisk controllers SMART status niet eens door. En SMART is sowieso YMMV info. De ene schijf gebruikt het, de andere niet echt.

Tot overmaat van ramp is de info niet dezelfde bij alle schijven.

Het lijkt me dan ook een beetje volksverlakkerij.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.