Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Doorbraak: iFixit vindt formule om batterijen los te maken

006

Met het steeds dunner en lichter worden van onze electronica is een ander fenomeen meegekomen: verlijmde batterijen. Dat zien we niet alleen bij Apple, steeds meer fabrikanten lijmen de batterij aan de behuizing vast.

Op zich nog niet zo'n enorm probleem, maar Apple gebruikt zo'n ontzettend sterke lijm dat het tot nu toe praktisch onmogelijk was om op een later moment de batterij van de behuizing te scheiden. Dat moest letterlijk met een breekijzer gebeuren.In het begin werd er bij iFixit nog warmte gebruikt om batterijen van de behuizing te scheiden, maar dat bleek steeds moeilijker te gaan omdat de lijm van Apple van steeds betere kwaliteit werd. Daardoor startte ze bij het bedrijf een paar jaar geleden met een zoektocht naar een oplosmiddel waarmee de batterij pijnloos van de behuizing gescheiden zou kunnen worden.

Inmiddels claimt het bedrijf dus dat dit gelukt is.

Citaat:

We tried seven or eight chemicals we thought would work, stuff like nail polish remover, but a lot of them weren't dissolving-y enough, others had odors that are quite offensive. The solution the company settled on is a blend of several different chemicals, including the nail polish remover acetone, that took more than two years to develop (for the first few years, the company was trying heat alone).


Goed nieuws voor iedereen die in de toekomst zijn Apple-device(s) wil repareren, of dat wil laten doen. Erg natuurlijk heel erg welkom, zowel voor de levensduur van onze spullen, en daardoor ook meteen voor het milieu.

Reacties

14 juli 2017 Een ware MacFreak!

Ik vraag me alleen af, wat de zin is/was om batterijen zo definitief te verlijmen. Je zou haast gaan denken dat men zo gedwongen wordt/werd, om bij een versleten batterij, een nieuwe device te kopen. In dat opzicht vind ik het verlijmen van een iMac ook dubieus.

14 juli 2017 Een ware MacFreak!

@ bacon: volgens mij wordt het zo definitief verlijmd voor de stevigheid.

En het verlijmen van de iMac is volgens mij toch wel wat anders. Magneten werden moeilijk toen die dunner werd, dus lijmen was een voor de hand liggende optie.

Daarbij is die lijm een stuk makkelijker los te maken.

14 juli 2017 Een ware MacFreak!

Precies, veel makkelijker los te maken dan cement ja. Ik heb thuis op de ijskast magneetjes zitten om reclamefolders van de Turk en Pizza-boer vast te klemmen. Werkt perfect, ik zou er niet aan moeten denken dat ik die foldertjes op mijn ijskast moest lijmen.

Toch is dat veel beter Shmoo. Je ijskast wordt er veel steviger van.

15 juli 2017 Een ware MacFreak!

Citaat: GeorgeM om 17:27, 14-07-2017
@ bacon: volgens mij wordt het zo definitief verlijmd voor de stevigheid.
Voor dee stevigheid?? Als het ingeklemd zit waarom moet het dan met een goedje vastgemaakt worden wat niet los te maken is?

Vast is vast, en dan mag je best een oplosmiddel mogen gebruiken wat niet al te moeilijk te vinden is, ik kan het niet anders zien dan wat bacon al noemde: gedwongen worden om weer wat nieuws te kopen...

15 juli 2017 MacFreak Verslaafde

@shmoo en @wimmis:

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.