Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Consumer Reports trekt positief oordeel Microsoft Surface laptops in (Upd. x2)

035

Consumer Reports is de Amerikaanse versie van de Nederlandse Consumentenbond en het Belgische Test-Aankoop. Alle drie hebben een wat dubieuze reputatie wat betreft het testen van nieuwe producten, zeker als het om producten van Apple gaat, maar als ze onderzoek over een langere periode doen dan vertrouwen we ze wel.

Dat laatste is precies wat Consumer Reports gedaan heeft, in dit rapport is gekeken naar de Microsoft Surface laptops, en het resultaat mag schokkend genoemd worden.Want in een onderzoek onder meer dan 90.000 gebruikers van tablets als laptops bleek ongeveer 25 procent van de gebruikers van de Microsoft Surface laptops daar binnen twee jaar stevige problemen mee te hebben. Dat is verreweg het slechtste resultaat van alle makers van tablet en laptops, en Consumer Reports heeft bij deze de kwalificatie "aangeraden" (recommended) van alle Surface producten verwijderd.

Citaat:

A number of survey respondents said they experienced problems with their devices during startup. A few commented that their machines froze or shut down unexpectedly, and several others told CR that the touch screens weren’t responsive enough.

The new studies of laptop and tablet reliability leverage data on 90,741 tablets and laptops that subscribers bought new between 2014 and the beginning of 2017. Predicted reliability is a projection of how new models from each brand will fare, based on data from models already in users’ hands.


Microsoft Surface laptops hebben tot nu toe opvallend veel positieve aandacht in de pers gekregen. Een voorbeeld daarvan is dit artikel van The Verge. Zowel de titel "The Best Laptop You Can Buy Right Now (2017)" als de subtitel "Get a laptop that'll last", maken duidelijk hoe positief de pers vaak is over Microsoft's Surface laptops. Kennelijk is dat niet op feiten gebaseerd.

Juist bij de Microsoft Surface laptops zou de kwaliteit erg hoog moeten zijn, de prijzen liggen in ieder geval in hetzelfde spectrum als die van Apple.Update: Microsoft heeft een reactie naar buiten gebracht, waarin ze de bevindingen van Consumer Reports betwisten. Jammer genoeg geeft Microsoft er geen cijfers bij, zoals Consumer Reports wel gedaan heeft.

Citaat:

Microsoft's real-world return and support rates for past models differ significantly from Consumer Reports' breakage predictability.

We don't believe these findings accurately reflect Surface owners' true experiences or capture the performance and reliability improvements made with every Surface generation.


Opvallend genoeg laat Microsoft hierbij zelf weten dat "de betrouwbaarheid van iedere generatie Surface verbeterd wordt". Daarmee is het dus goed mogelijk is dat ze de bevindingen van Consumer Reports eigenlijk helemaal niet betwisten, maar eigenlijk alleen maar zeggen dat het inmiddels allemaal een stuk verbeterd is. Als dat bedoeld wordt dan zouden de cijfers beter zijn geweest als Consumer Reports oudere Surface modellen niet meegenomen had in het onderzoek.

In deze context is het ook interessant om dit artikel van Paul Thurott te lezen, bijvoorbeeld dit citaat:

Citaat:

Microsoft had benefited from a curiously skewed series of positive editorial stories in mainstream publications because of its perceived innovation with PCs compared to Apple. I dispute that view, actually, and have wondered aloud how any PC maker could be called an innovator when they just released their first laptop in 2017.Update 2: Inmiddels is er een intern document van Microsoft naar buiten gekomen waarin te lezen is dat er met name met de Surface 4 grote problemen waren. Problemen die Microsoft aan zichzelf te danken zou hebben, en waar het erg lang over heeft gedaan om die op te lossen.

Het lijkt er op dat de resultaten van het onderzoek van Consumer Reports hier onder andere op terug te voeren zijn.

Reacties

11 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

geef mij maar een MBA hoor geen windows

12 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Wel een aanzienlijke verbetering vergeleken met de gemiddelde windowsinstallatie: die gaat een dik half jaar mee alvorens herinstalleren de beste optie is ;)

12 augustus 2017 Redactielid

Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.

12 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Wat zijn jullie toch enge mensen niet?

Ik durf te wedden dat diep binnen in jullie buik dit soort berichtjes een soort vlindergevoel opwekt.

12 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

@Shmoo: en leedvermaak ook

12 augustus 2017 Nieuw Lid

Ja en weet je wat het leukste is? We weten van te voren al dat ze op hun domme bek gaan als ze het proberen... We hoeven alleen maar te wachten tot het gebeurt.

12 augustus 2017 Een ware MacFreak!

En dan raar opkijken wanneer MacFreak nog maar 10 actieve leden heeft en na 8 maanden nog steeds null progressie heeft geboekt in het upgraden en verbeteren van hun site. Alles is afhankelijk van 1 persoon en de 9 overige bowboys hebben bovenstaand niveau/mentaliteit.

Erg kinderachtig en kleinzielig.12 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Wat is je probleem, Shmoo?

Eerst zegt os x 2 dat hij liever een MBA heeft. Dat geldt overigens ook voor mij en vele anderen die deze site bezoeken.

Dat vind ik niet eng, kinderachtig of kleinzielig.

Vervolgens maakt Jules een grapje over Windows. Vóór Windows 7 was dat geen grapje maar werkelijkheid. Als je een grapje leuk vindt, dan lach je, en anders niet.

Ook dat vind ik niet eng, kinderachtig of kleinzielig.

Wat ik wel eng vind, is dat jij al hierdoor getriggerd wordt om zo fel te reageren!

MacFreak is maar een site. Mooi als het er flitsend uitziet, mooi als het snel is, maar het is maar een site. Zolang de site acceptabel werkt en te doorzoeken is, is het goed.

De MacFreak community, dat zijn wij. Jij, ik, iedereen die deze site bezoekt en een bijdrage levert, wij vormen de community. Hou het gezellig, dat komt de community ten goede!

En mijn mening over de MS Surface? Mooi apparaatje, en Windows 10 is stilistisch niet mijn ding, maar het is wel een stabiel OS. Jammer dat dit gebeurd is, maar met de volgende Surface maken ze vast een betere computer!

12 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

Shmoo

12 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

Shmoo

12 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Het was inderdaad maar een flauw grapje. Ik ben betalende klant bij Microsoft en niet ontevreden met de producten en diensten die ik van ze afneem.

Hardware is moeilijk, een andere tak van sport en Microsoft is daar met de nodige bravoure en met producten die direct concurreren met fabrikanten van kwaliteitshardware - zoals Apple - ingesprongen. Dat riekte voor mijn gevoel een beetje naar hybris en dat vermoeden lijkt door dit bericht enigszins bevestigd. Vandaar mijn wat flauwe en licht sarcastische grapje.

13 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

@Shmoo: ik ga echt niet uitleggen dat mijn bijdrage ironisch/sarcastisch bedoeld was.
Oeps nou doe ik het toch.

Alleen nog dit: negativiteit verzuurt je leven en vergiftigt je brein.
Ik ben ervaringsdeskundige dus weet waar ik het over heb.

Misschien is het voor jou ook goed om je eens te verdiepen in het Boeddhisme.
Het verandert je kijk op het leven, kan ik je vertellen.

14 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Een tijdje geleden werd hier gereageerd op een erg positief artikel op iCulture, in eerste instantie reageerde Gonnie hier zelf nog op (jammer genoeg liet ze het in tweede instantie afweten).

Dat artikel op iCulture was wel héél erg positief over de Surface, vreemd, want nauwelijks onderbouwd en nauwelijks zelf in handen gehad.

Dit soort vooringenomenheid stoort me al een tijdje, ik vind het dan ook prettig dat Consumer Reports nu met een gedegen onderzoek komt (en volgens mij mag dat wel zo noemen, als het data van meer dan 90.000 devices gaat).

@ Schmoo: jouw reactie snap ik niet goed. Want je trapt tegen van alles aan, maar op de feiten ga je helemaal niet in.

14 augustus 2017 Nieuw Lid

Het bericht hoort helemaal niet thuis op een site als dit. Het is hetzelfde als een bericht over het dieselschandaal bij Volkswagen zetten op een site voor lamborghini bezitters. Enige doel is dan ook leedvermaak. Over vooringenomenheid gesproken.

14 augustus 2017 Een ware MacFreak!

2e bericht van 'vorsters'. Jaja...

14 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

consumenten bond is een onbetrouwbare organisatie. in het verleden deden ze veel testen van allerlei spullen. je zou denken dat ze daar verschillende specialisten voor hadden......maar nee. 1 persoon had zogenaamd overal verstand van. zo verschenen er heel vaak onjuiste beoordelingen. gelukkig is de kracht van de consumenten bond niet meer wat het geweest is.
als winkelier moest je de goed geteste spullen in je winkel hebben want dat was wat de consument wilde. of het nou goed was of niet....

14 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Heb je het over de NL CB, of over de US Consumer Reports, Iphonefan?

14 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Microsoft probeert oveerduidelijk de Surface laptops als conucurrentie voor MacBooks neer te zetten, inclusief pagina's en commercials direct op ons gericht.

Dit nieuws lijkt me dan ook erg relevant.

14 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Citaat: Flix om 09:46, 14-08-2017
2e bericht van 'vorsters'. Jaja...


Ja, of dirkjanlieven, de naam van vorige week. Het moet een naam hebben!

Tip voor de volgende naam: "huistrol". Lekker duidelijk.

15 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Pyromanen vinden het zelf ook helemaal geen probleem wanneer ze dicht bij een tankstation wonen.


Vergroot

Dit zijn wat Google snippets van de eerste 3 pagina's op mijn iPad wanneer ik op MacFreak + Microsoft zoek, maar de MacFreak site indexeert zo waardeloos dat het heel moeilijk is om gericht te zoeken.
Ik heb de meest actuele berichten eruit gehaald op eerste drie pagina's en op een rijtje gezet wat ik tegen kwam.

Dit gaat zo maar door en door. En je kunt makkelijk het trefwoord Microsoft vervangen door Google, Facebook of wat dan ook en je krijgt precies hetzelfde. Het is alleen maar negatief of op z'n minst pootje proberen te lappen richting alles dat niet Apple is of samenwerkt met Apple want dan ben je ook oké.

Dit is verschrikkelijk en daar heb ik geen boeddha of wat voor steunzolen voor nodig. Zoiets spot je gewoon door de titels te lezen en keer op keer te denken, waarom kan een ander bedrijf nooit iets positiefs doen, of misschien doen ze dat wel maar komt dat nooit op MacFreak.

Stop met deze onzin. Dit is van het niveau, ik ben 12 jaar en heb een poster van Apple op mijn slaapkamerkast.


15 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

@flix: NL

15 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

Ondertussen is een mail van Microsoft opgedoken, waaruit blijkt dat ze al heel goed weten dat dit project ook gaat floppen...

Niet alleen komen er toestellen terug omdat ze kapot gaan, maar ook omdat de gebruiker ze gewoon niet wil.

MS en hardware gaat niet samen. Xbox, Windows Phone, muizen, Surface an al die andere die we alweer vergeten zijn, floppen. Alleen Windows, de Azure cloud en Office leveren nog iets op. Daarnaast heeft MS natuurlijk een berg cash en veel inkomsten uit patenten...

Ik snap wel wat Shmoo bedoelt. Soms gaat het me ook irriteren, dat "Yahoo" gevoel bij alles Apple en het leedvermaak bij andere producten.

Dat gaat heel bitter klinken als ondertussen Apple's iCloud gebruikers slachtoffer worden van ransomware. Ook daar is de houding van de fanboys "Dat kan niet! Je zal wel iets heel erg dom gedaan hebben met je paswoorden!"

Dat sfeertje zorgt er voor dat de hele sec community de gemiddelde Mac user als een brainless puppy aanziet. Schattig, soms, maar helemaal nutteloos altijd :D

15 augustus 2017 Redactielid

Er is een tweede update bij dit nieuwsbericht geplaatst.

15 augustus 2017 Een ware MacFreak!

@ Schmoo: bij jouw plaatje zie ik een heleboel relevante dingen staan, zoals een 64 bits versie van Office, het stoppen van ondersteuning voor Office 2011 in High Sierra etc. Geen afzeiken, maar gewoon informatie.

Daarbij een aantal stukjes over de Surface, waarbij MS hier een daar een beetje aangepakt wordt. Maar omdat MS zelf zich als het betere alternatief voor MacBooks afficheert vind ik het niet vreemd dat dit op MacFreak te lezen is.

Sterker nog, als dit niet te lezen zou zijn op een Mac-site dan zou ik dat juist vreemd vinden.

16 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

@Shmoo: met mijn verwijzing naar Boeddha bedoelde ik te zeggen dat je druk maken om dit soort dingen je slecht karma geeft.
Laat iedereen het zijne, haal je schouders op als er een dergelijk artikel geplaatst wordt.

Robert probeert alleen maar op een persoonlijke manier nieuws te plaatsen waarvan hij denkt dat het interessant is voor macfreaks.

Los van macfreak is het uitermate inspirerend om de wereld te beschouwen met een relativerende blik en instelling.

16 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Ik denk dat je de essentie een beetje mist hier, Shmoo.

Het is Microsoft dat vrij recent pas eigen pc-hardware op de markt zet en die producten nadrukkelijk probeert te vermarkten als het (betere) alternatief voor Apple. Met hun productcategorieën richten ze zich stuk voor stuk op marksegmenten waarin Apple al geruime tijd populair is; ze hebben een paar jaar terug een aantal winkels geopend die regelrechte persiflages op Apple Stores lijken; en wat ze anders doen (bijv: één OS, touchscreens + muisbesturing) pitchen ze nadrukkelijk als beter dan Apple. M.a.w: Microsoft probeert Apple te verslaan op hun eigen terrein en doet dit met de nodige bravoure (of hybris).

Ze zijn alleen blijkbaar een belangrijk ding - waarin Apple wel heel goed is - vergeten. En laat dit nu net voor veel klanten het belangrijkste aspect zijn: kwaliteit en betrouwbaarheid. Dat ze zo'n blinde vlek hebben of zo bewust het risico hebben durven nemen dat dit negatief op ze zou kunnen gaan afstralen, heeft iets tragikomisch en geeft aanleiding tot het nodige leedvermaak jegens de vals superieure houding van Microsoft (en 'by proxy' van al die IT-afdelingen die ons de afgelopen jaren Surfaces door de neus hebben gedouwd terwijl ze het vertikken om Macs en iPad's te ondersteunen).

16 augustus 2017 Een ware MacFreak!

@ouwemac,

Daar komt het hele boeddha gebeuren weer in je naar boven. Prima niets verkeerd mee als jij op een soort lichtvoetigheid in het leven staat dat je overal je schouders voor ophaalt, of er vanuit gaat dat je er niets aan kunt doen, of je het allemaal niet nodig hebt om gelukkig te zijn maar ik zit niet op die manier in elkaar. Ik zeg er ook wat van wanneer ik er iets van vind en ga Robert ook niet om zijn nek hangen wanneer iemand tegenwind geeft. Ik zal niemand beledigen of persoonlijk aanvallen maar ik geef wel gewoon mijn mening op basis van wat ik zie gebeuren.

Ik stoor mij ontzettend aan dit soort kinderlijke berichtjes waar blijkbaar 10 mensen een heel prettig gevoel van krijgen terwijl mogelijk 500 potentiële lezers die niet tot het MacFreak-meubilair horen van denken, best wel triest/laag dit niveau. Dit is echt van het niveau een Ajax supporter die iets moet zeggen over een Feyenoord speler daar zal ook nooit iets fatsoenlijks uitkomen maar heel Nederland weet dat je zo'n supporter dan ook niet al te serieus moet nemen.

Begrijpen jullie dat er mensen in Nederland en België zijn die mogelijk iets minder fanatiek Apple-fan zijn of die vroeger heel erg fanatiek waren en die zichzelf nu niet meer, of veel minder herkennen in het bedrijf Apple Inc. en waar het bedrijf vroeger voor stond. Deze mensen zijn niet ineens Apple gaan haten maar ze zien zichzelf nu niet meer of veel minder als fan van dit bedrijf omdat er voor een volwassene niet veel meer is om fan van te zijn.
Die mensen zijn ook niet achterlijk en kunnen heel goed zelf bepalen hoe of wat. Deze mensen hebben echt geen MacFreak nodig om tot een oordeel over iets te komen en maken zelf wel keuzes op basis wat ze zien gebeuren en reviews.
Maar de essentie blijft, wat is het voordeel om naar MacFreak te komen voor deze doelgroep wanneer er en enkel en alleen maar Apple power praat te lezen is, of elk ander bedrijf wordt pootje gelapt en die kunnen er helemaal niets van. Wat voegt dit soort manier van schrijven toe, helemaal niets behalve dat 10 bepaalde mensen hier er een warm gevoel van krijgen.

Het gaat ook niet om dit specifieke bericht maar in het algemeen. Zie mijn screenshot hierboven. Dat is slechts een korreltje zout dat ik snel achter mijn (qua productiviteit beperkte) iPad in elkaar heb gezet met screenshots nemen en knippen/plakken. Als ik achter mijn desktop ga zitten en eens echt relevant ga zoeken en filteren dan schrik je waarschijnlijk zelf van de negatieve vs positieve berichten die naar boven komen.

MacFreak is qua gebruik al bijna dood. Doe er iets aan. De 10 man die hier nu nog rondhangen die kun je niet eens kwijtraken al zou je willen en moeite doen om ze weg te jagen. Dat zijn mensen die uit principes nergens anders heen gaan en daarom op MacFreak zijn. Dat zijn mensen die doneren maar al te graag hun 10,- per jaar om MacFreak online houden omdat ze geen alternatief hebben maar dat gaat MacFreak niet redden of uiteindelijk online houden.

Wanneer is het voor he laatst voorgekomen dat zich iemand nieuw aanmeldde en deze persoon 50 berichtjes plaatste?
Mensen verliezen zo verschrikkelijk snel interesse tegenwoordig en op MacFreak is helemaal niets om hen hier te houden of verbinden met het platform. Ze hebben misschien een vraag of probleem en wanneer ze daar het antwoord op hebben gekregen, zeggen ze dankjewel en zijn ze ook weer vertrokken. Ze blijven echt niet hangen om dit soort berichtjes op de homepage te lezen omdat het geen nieuws is maar fan-praat.

En ja, laat Shmoo maar de boeman zijn die zich hierover uitspreekt. Laat de hele shitload maar over hem heenkomen maar wat Shmoo over een jaar of twee niet gaat doen is meedoen aan al die tenenkrommende verhaaltjes op het internet over hoe vreselijk zonde het is dat MacFreak niet meer bestaat en allerlei mogelijke oorzaken voor het opheffen van MacFreak vooral buiten MacFreak zelf gaan zoeken terwijl er voldoende 'vergelijkbare' sites zijn die wel gewoon hun broek omhoog kunnen houden. De oorzaak staat dan gewoon op het internet en is via Google zo op te zoeken. Wat heeft MacFreak dan toegevoegd aan het internet of een bepaalde doelgroep, de laatste jaren helemaal niets dan dit soort persoonlijke voorkeurberichtjes typen voor 10 bepaalde mensen. Volgens mij willen 'normale' mensen dit soort dingen helemaal niet lezen want dit komt ook gewoon op de site van hun krant of NU.nl voorbij maar dan in een minder gekleurd jasje.

16 augustus 2017 Junior Lid

Schmoo, ik ga niet je hele bericht lezen, dat duurt te lang. Maar van mij mag het Oud Hollandsch PC werpen terugkomen. Als ik weet wanneer, dan meld ik mij aan. Neem het leven niet zo serieus man. Natuurlijk mag je af en toe lekker Windows bashen, is gewoon leuk. Nu ben je MacFreak aan het bashen. Het is maar waar je voor kiest en waar je gelijkgestemden mee vindt, maar zo te zien vind jij die nu niet hier.

16 augustus 2017 Een ware MacFreak!

@Shmoo
MF brengt Apple nieuws. Geen onpartijdig nieuws, maar gekleurd Apple nieuws. Soms trek ik ook wel eens een wenkbrauw op, maar het gros van het nieuws hier is goed te pruimen, en op z'n plaats op een pro-Apple site.

Samen met Tweakers, Ars Technica, The Verge, ..., krijg ik mijn tech nieuws, waarmee ik zelf mijn ongekleurde / zelf gekleurde tech nieuws tot mij neem.

Zo gebruik ik voor het gewone nieuws Nu.nl, NRC, Telegraaf, AD, Volkskrant, ..., om zo ook het nieuws van alle kanten belicht te krijgen.

Het MF forum is een mooi archief met vragen en antwoorden. De MF forumleden zijn vraagstellers behulpzaam.

MF en soortgelijke sites hebben het zwaar, bezoekers zijn niet erg site-trouw, en vertrouwen op Google. Alleen met Google vind je alles, behalve als je niet weet wat je zoekt. En dan bewijst een forum zijn meerwaarde.

Mensen moeten weten dat er een forum is. Door nieuws te brengen, genereer je traffic. Door traffic te genereren, word je beter gevonden op Google. Met andere woorden: nieuws is noodzakelijk.

MF brengt Apple nieuws. Veel nieuws, relevant nieuws, zijdelings relevant nieuws: als er maar nieuws is, en er bezoekers komen. Zo simpel is het!

Doe mee met discussies die je interesseren, en reageer niet op nieuws wat je niks vindt. Want ik denk dat dit draadje nu meer aandacht heeft gekregen dan je had gewild, toch?

17 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Veel van de bezoekers van MacFreak gaan al een tijdje mee, ik ook. En al die jaren lees ik veel over tech, met een nadruk op alles over Apple.

Daarbij bevalt MacFreak me prima. Zelden of nooit mee met de massa, kritisch over concurrenten als dat nodig is (zoals in dit draadje) en wat betref Apple hetzelfde.

@ Schmoo: tijd om achter je Mac te gaan zitten en met wat bete te komen, want wat je nu naar boven haalde ovetuigt mij niet alleen niet, je geef zelf ook al min of meer toe dat het niet zo heel erg sterk is.

En je kan je ook afvragen of je ergernis niet juist gericht zou moeten zijn op andere tech sites. Die hebben de Surface tot nu toe massaal opgehemeld, terwijl zelfs binnen Microsoft bekend was dat er enorme problemen mee waren.

17 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

Waar ik mij de laatste tijd ongelofelijk aan erger of bepaalde forums dat vroegere Mac gebruikers, die inmiddels zijn overgegaan naar Android of Windows, het nodig achten om telkens weer terug te komen om ons de les te lezen en hun keuze's te verdedigen.

Shmoo, blijf lekker op OMT !

17 augustus 2017 Een ware MacFreak!

Nog een aanvulling: een tijdje geleden kwam iCulture met een vergelijking van de Surface vs. een MacBook, meer daarover kan je vinden in dit draadje: http://www.macfreak.nl/forums/topic/18/6899/microsoft-surface-vs-apple-macbook/0/

iCulture deed naar iets nogal opmerkelijks, ze riepen de Surface uit als de betere optie vs. de MacBook, terwijl de Surface op dat moment alleen nog maar aangekondigd was!

Op dat moment ben ik erg blij met MacFreak, waar ik de andere kant tenminste ook te lezen krijg.

Wat betretf Schmoo: die kondigde een paar jaar geleden de dood van forums als OMT en MacFreak als in een draadje OMT aan. MacFreak is misschien wat rustiger dan een paar jaar gelden, maar dood is het volgens mij nog lang niet.

17 augustus 2017 Een ware MacFreak!

MF leeft, er wordt gediscussieerd, mede door Shmoo, en er wordt support geleverd, en ook hier is Shmoo iemand die anderen helpt.

17 augustus 2017 MacFreak Verslaafde

ik werk nu nog op een Windows laptop maar ik helemaal klaar overstap Apple macbook air.

PS ik heb ook oude ibook G4 als hobby / reserve pc

18 augustus 2017 Een ware MacFreak!

@ MacFrankie: daar ben ik het helemaal mee eens!

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.