Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Uitkomst onderzoek: Apple vertraagt oudere iPhones niet

006

Het is een hardnekkig gerucht dat al heel erg lang de ronde doet: Apple zou updates van iOS gebruiken om oudere iPhones trager te maken om zo ons te verleiden om eerder een nieuwe iPhone te kopen.

Voor het eerst is er nu onderzoek gedaan naar deze bewering. Want het benchmarks-bedrijf Futuremark heeft gekeken naar het effect van updates in de afgelopen jaren op iPhones vanaf de 5s, dus ook de 6, 6s en iPhone 7 modellen kwamen aan bod.

In de grafiek hierboven kan je zien dat de prestaties van de GPU (de videochip) van de iPhone 5s in iOS 9, 10 en 11 niet is afgenomen, eerder een héél klein beetje is toegenomen. Bij de CPU (de processor) zien we wel een kleine afname, maar die is zo klein dat die nauwelijks merkbaar zou moeten zijn.

Het verhaal voor de iPhone 6, 6s en 7 is hetzelfde, Futuremark zegt daar het volgende over:

Citaat:

The charts for the iPhone 6, iPhone 6s, and iPhone 7 tell a similar story. GPU performance has remained consistent across iOS versions with only minor variations.

The graphs for CPU performance show a very slight drop in performance over time - possibly due to minor iOS updates or other factors - but a user would be unlikely to notice this small difference in everyday use.


Als je het hele onderzoek wilt lezen, waarin je ook de tabellen vindt van de andere iPhone modellen, dat kan op deze pagina.

Wat als jouw iDevice toch vertragingen laat zien

Mocht je vertraging(en) merken op jouw oudere iDevice, dan is het altijd de moeite om die met iTunes te verbinden en voor Herstel te kiezen, nadat je natuurlijk eerst een back-up gemaakt hebt. Bij die Herstel is het dan verstandig om in eerste instantie die uit te voeren zonder jouw data terug te zetten, dan sluit je ook meteen uit dat daar misschien ergens een probleem zit.

Verder is het een goed idee bij updates van iOS om die snel uit te voeren, en dan meteen goed te kijken of die update bij jou ook goed draait. Als dat niet het geval is, en een Herstel helpt ook niet, dan kan je in de eerste periode (een week à tien dagen) nog terug naar de vorige versie van iOS. Daarna stopt Apple met het digitaal signeren van de oudere versies, en wordt het onmogelijk om nog voor zo'n oudere versie te kiezen.

Reacties

12 oktober 2017 Een ware MacFreak!

Het trager aanvoelen na een update is eerder te verklaren door het feit dat het nieuwe OS meer resources vraagt aan dezelfde hardware.

Dit is net hetzelfde bij een mac, je kan perfect OS 10.12 installeren op een 8 jaar oude iMac die onder 10.8 vlotjes werkt, kans is echter groot dat dit toestel daarna niet meer vooruit te branden is.

12 oktober 2017 Een ware MacFreak!

Laatst macOS 10.13 HS geïnstalleerd op een iMac 21,5" Late 2009 (dus 8 jaar oud) en dat loopt even soepel als met alle voorgaande OS-en.

12 oktober 2017 Een ware MacFreak!

idem hier op een iMac van 2010, ook de beta's lopen daar goed op 7 jaar stokoudje :)

12 oktober 2017 MacFreak Verslaafde

Wat misgaat, qua snelheid, is niet het OS dat slecht presteert.

Het is de verbinding met de Cloud.

Apple's updates gaan erg goed, over 't algemeen. Zeker als je met Windows vergelijkt.

Maar fouten in de configuratie komen wel eens voor. En als je daar een upgrade overgooit, gaat die vanalles proberen. Lukt dat niet meteen, dan wordt dat herhaald. En sommige dingen blijven eindeloos herhaald worden.

Ik zag dat altijd voorbij komen als ik naar 't netwerk keek. Mijn eerste reactie was altijd van "maar welke machine is dat ip? Ik dacht dat ik alle toestellen op 't netwerk gecontroleerd had?"

Dan was ik weer de iOS/Android toestellen vergeten. Draadloos, in de zak van de gebruiker, of in de sofa...

En dat gaat vooral mis bij toestellen waar meer dan één persoon gebruik van maakt, met meerdere Apple ID's.

Het jammere is dat niemand die bugs rapporteert. Er zijn geen tools om dat na te kijken. Ook niet bij Apple zelf, vziw.

En dat netwerk is ook niet altijd 't zelfde. De ene keer thuis, de andere keer in 't café. Er zijn nog steeds manieren om netwerk verbonden toestellen (van welk merk, kleur of wat dan ook) lam te leggen. Dat is niet eens moeilijk. Door Apple's sandboxing blijft dat natuurlijk binnen één sandbox. Met andere woorden; de rest valt niet om. Maar het wordt wel pokketraag, want één sessie verbruikt alle CPU.

16 oktober 2017 Een ware MacFreak!

Een GPU en CPU benchmark weerlegt trouwens niet dat een toestel niet trager is, enkel dat het niet softwarematig wordt getemperd (waar het onderzoek over ging).
Benchmarks zat die de snelheid van de apps testen en daar zie je perfect dat het lanceren van die apps op een ouder toestel langer duurt na een update.

Off topic
@Flix en peterdh: Klopt, hangt ook af van de hoeveelheid RAM. Met de mac's waar er extra geheugen in zat had ik ook geen problemen. Ik neem aan dat jullie niet de standaard 2GB hadden.

(Bewerkt door MicHtical om 11:34, 16-10-2017)

16 oktober 2017 Een ware MacFreak!

Klopt. Idd zit hier in alle machines 4 GB.
Voor de gein zou je 2 GB kunnen proberen, want dat is nog steeds de minimum eis voor macOS 13 High Sierra.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.