Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Duurdere adapter voor iPhone kopen niet altijd de moeite

002

Het was één van de dingen die voorbij kwamen tijdens de presentatie van de nieuwe iPhone 8 modellen: die ondersteunen nu ook sneller opladen. In dit support-document geeft Apple ons meer details over hoe je deze nieuwe iPhones in 30 minuten tot minstens 50 procent op kan laden.

Apple vertelt ons daar dat je een iPhone 8 sneller kan opladen door bijvoorbeeld een Usb-c-lichtnetadapter van 29 W te kopen, waar je dan ook nog een Usb-c-naar-Lightning-kabel (1 m) bij nodig hebt. Die eerste kost € 59,00, die tweede € 29,00, in totaal ben je daar dus € 88,00 maar liefst aan kwijt. En dat is nog niet eens de snelste optie. Er is nog een snellere, maar als daar voor kiest dan ben je nog duurder uit.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Dan Loewenherz heeft de laadtijden van alle adapters van Apple met elkaar vergeleken, en de resultaten daarvan in deze tweet naar buiten gebracht. Daar zien we dat het vooral Apple's eigen 5 Watt voedingsadapter is die niet erg snel is, en dat alle andere adapters elkaar niet zoveel in tijd ontlopen.

De conclusie is dat als je persé de allersnelste optie wilt hebben, je de Apple USB‑C-lichtnetadapter van 87 W (€ 89,00) zal moeten kopen. Maar als je met een héél erg klein beetje minder ook genoegen neemt, en een kleine 40 procent lading na een half uur ook goed genoeg is, dan ben je met de Apple USB-lichtnetadapter van 12 W (€ 25,00) lekker goedkoop uit. Vooral als je meerekent dat je daarvoor geen Usb-c-naar-Lightning-kabel nodig hebt.

Als je al een iPad hebt, dan hoef je helemaal geen geld uit te geven, want dan heb je al een 12 Watt oplader in je bezit.

De 5 Watt oplader

De enige vraag die open blijft staan is waarom Apple standaard nog steeds een 5 Watt oplader bij iedere iPhone levert. Het antwoord is waarschijnlijk dat die verreweg de kleinste en de lichtste optie is, iets wat voor veel gebruikers onderweg het belangrijkst is. Laadtijd is voor de meesten van ons waarschijnlijk een stuk minder belangrijk, de meeste iPhones worden toch 's nachts opgeladen.

Draadloos opladen

Op dit moment is het zogenaamde draadloos opladen (via inductie) ook nog beperkt tot 5 Watt, die optie is dus niet geschikt als je jouw iPhone snel wilt opladen. In een toekomstige update zou dat van 5 Watt naar 7,5 Watt moeten gaan, nog steeds een stuk langzamer dan de andere opties. Met andere woorden, laden via inductie is niet bedoeld voor mensen met haast, in ieder geval niet in de versie die nu voorhanden is.Reacties

10 oktober 2017 Een ware MacFreak!

Goede tip, gewoon je iPad 12 Watt lader gebruiken.

Ik heb zelf een aantal verschillende laders (onder andere Rav Power en Xtorm), die laden meerdere devices tegelijkertijd. De nieuwere generaties daarvan 'kijken' daarbij zelf naar wat voor apparaat er aan hangt, erg prettig.

10 oktober 2017 MacFreak Veteraan

Een ander punt van overweging is dat snel laden, en meer naarmate het tempo omhoog gaat, de batterij van je iPhone of iPad zwaarder wordt belast. Met andere woorden: een rustiger laadtempo knaagt minder aan de levensduur van je batterij.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.