Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Revolutie bewegend beeld op het web begint in Safari

010

Sinds Apple koos voor WebKit als motor achter Safari heeft het team achter dit open-source project al vaak laten zien dat daar erg hard wordt gewerkt aan dingen die de toekomst van het web bepalen.

Eén van de dingen die de makers duidelijk dwars zat was video op het web. Dat komt in twee vormen, en beide zijn op dit moment beslist niet ideaal te noemen: GIF's en MP4 (dat eigenlijk MPEG-4 heet). GIF's waren nooit voor bewegend beeld bedoeld, en MP4 verbruikt een enorme hoeveelheid data op het web.In de nieuwe versie van Apple's Safari Technology Preview zien we nu een revolutionaire aanpak van deze twee problemen door het WebKit-team.

Voor deze versie van Safari kan nu door makers van websites de code voor een plaatje (img) gebruikt worden in combinatie met die voor video (.mp4). Het resultaat is dan de volgende code:
De eerste testen hiermee laten zien dat MP4-materiaal in combinatie met deze code maar liefst 20x keer sneller zichtbaar is, 7x keer sneller gedecodeerd wordt. En alsof dat nog niet genoeg is, kan het bestand ook nog eens maar 1/14 van de ruimte nodig heeft!

Dit alles betekent niet alleen veel beter werkende GIF's en video op het web, maar ook veel minder grote belasting op het internet als geheel, dat steeds meer data moet verstouwen door onze honger naar bewegend beeld. Mogelijk dat deze nieuwe manier waarop Safari met bewegend beeld om zal gaan zelfs voor minder milieubelasting zal zorgen.

Het zal natuurlijk nog even duren voordat alle browsers dit ondersteunen, en voordat de mensen achter websites ook deze code zullen gaan gebruiken. Maar het is in ieder geval een erg positieve, en behoorlijk revolutionaire ontwikkeling.

Reacties

05 december 2017 Een ware MacFreak!

Bovengenoemde site barst van de HTML fouten...

05 december 2017 MacFreak Verslaafde

Erger, het staat bol van de leugens...

Webkit is niet van Apple, maar het artikel wekt de indruk dat alleen Safari er baat bij heeft. Sommige van deze verbeteringen zijn al aanwezig in minder gekende browsers, zoals Vivaldi.

En dat gifs niet ideaal zijn voor bewegende beelden, wisten we al lang. Ze zijn ook niet bedoeld voor grote video's, maar voor zeer beperkte animaties. Ze hebben bv. ook geen audio en geen mogelijkheid om audio extern te syncen. Maar deze performance jockey doet alsof dit het net gaat ontlasten.

Ik heb autoplay in alle browsers uitgeschakeld omdat ik regelmatig uit m'n stoel geblazen werd door ads die volle bak audio lieten horen, vanaf de eerste microseconde. Dat geeft dan weer problemen met Youtube, maar die neem ik maar erbij. Daar is dit geen oplossing voor, integendeel. Dit geeft de misbruikers (de ad boys) weer wat meer ruimte voor misbruik. Hier zaten ze echt op te wachten...

05 december 2017 Redactielid

Citaat: cyrano om 12:38, 05-12-2017
Erger, het staat bol van de leugens...


Heb je het nu over het nieuwsbericht?

Citaat:
Webkit is niet van Apple


Dat staat er ook helemaal niet.

Citaat:
maar het artikel wekt de indruk dat alleen Safari er baat bij heeft.


Dat is ook zo.

Citaat:
Sommige van deze verbeteringen zijn al aanwezig in minder gekende browsers, zoals Vivaldi.


Dat wist ik niet, maar een mens kan niet alles weten.

@ cyrano: misschien tijd om de regels van dit forum eens te lezen. Daar staat onder andere "Wees te allen tijde correct." en " Behandel je mede forumgebruikers met respect."

05 december 2017 MacFreak Verslaafde

Ehhe kprt,

nee dat gaat niet over 't bericht, maar over de blogger.

Enfin, moest je weten wat er omgaat in browserland, zou je in dit soort hersenloze propaganda niet intrappen.

Ik ben ook die anonieme aanvallen van mods beu, ajuus.

06 december 2017 Redactielid

Citaat: cyrano om 18:55, 05-12-2017

nee dat gaat niet over 't bericht, maar over de blogger.


Dat dacht ik eerst ook, voordat ik hier op jou reageerde. Dus zocht ik op die pagina naar het woord "WebKit" en vond nergens dat daar een verbinding met Safari gemaakt werd.

Als hij dat wel gedaan zou hebben, dan zou dat ook niet zo vreemd zijn geweest. Als je bijvoorbeeld op de website van WebKit zelf kijkt dan staat daar in de Footer het volgende: WebKit and the WebKit logo are trademarks of Apple Inc.

Dat staat er ook niet voor niets, WebKit is onder andere zo groot geworden omdat Apple daar op een gegeven moment voor gekozen heeft. De rest van de grote spelers kwamen pas later aan boord, gedeeltelijk omdat ze moesten, Apple staat nu eenmaal geen andere engine toe in iOS.

06 december 2017 MacFreak Verslaafde


Citaat: Robert om 13:31, 6-12-2017
cyrano om 18:55, 05-12-2017
nee dat gaat niet over 't bericht, maar over de blogger.


Dat dacht ik eerst ook, voordat ik hier op jou reageerde. Dus zocht ik op die pagina naar het woord "WebKit" en vond nergens dat daar een verbinding met Safari gemaakt werd.

Citaat: Now you can s in Safari Technology PreviewDat is 't enige nieuws.

Apple komt met ARkit. Blijkbaar moet de rest wat wind uit de zeilen genomen worden met kreten als "14 X sneller"...

De rest zijn in dit geval Alphabet, met z'n Chrome browser en Facebook, zonder eigen browser, maar met des te meer macht. Die hebben hun versie van VR audio en 360 graden video al klaar. Die is ook al wijd en zijd in gebruik. Er zijn nog een paar kleinere spelers met de beste producten, (vanuit het oogpunt van de content maker), maar die maken geen enkele kans, imho.

Apple weigert hieraan mee te doen. Ze blokkeren al dat soort dingen in Safari. MS doet niks, supporteert het ook nog niet in Edge, maar die zullen ook een keuze moeten maken.

Blijkbaar is Apple helemaal niet zeker dat ARkit de beste is. En vermits niemand er mag mee werken, is 't allemaal een strategie spelletje boven de hoofden van de gebruikers.

Wie nu VR content wil/moet maken, heeft alleen Chrome en Vivaldi als testbed, denk ik. Het is wraakroepend dat Apple dat blokkeert, terwijl Webkit zelf het kan.

06 december 2017 MacFreak Verslaafde

Sorry. De forum software eet het weer maar eens op...

Ik ook..

07 december 2017 Redactielid

@ cyrano: ik snap helemaal niets van jouw reactie.

Het gaat hier over een véél snellere en efficiëntere manier om video op het web te verzenden en bekijken, wat heeft jouw antwoord daar mee te maken?

07 december 2017 MacFreak Verslaafde

Het is nochtans simpel: welk clubje kan z'n standaard doordrukken?

Er zijn drie kanten aan 't verhaal:

- de carriers die alsmaar meer moeten naar de klant brengen. Zij hebben geen controle, behalve via legislatuur.

- de makers van de content. Zowel professionals, als jij en ik. Zij liggen niet echt wakker van nieuwe compressie en gebruiken H264. Ze zijn mogelijk wel geinteresseerd in Virtual Reality. en daar wordt door 3 groten aan gewerkt. Apple, Alphabet en Facebook. Apple leunt op ARkit en Safari, op iOS. De race is gestart om #D camera's en microfoons te maken die de pro en de consument wil. En #D via de broser is net wat complexer dan een nieuwe codec.

- de verbruikers van de content. Die hebben nog niet veel meer gezien dan wat demo's.

Animated gifs zijn 't probleem niet. Dat wordt er maar bijgesleurd om een probleem te hebben dat opgelost moet worden. Het is ook een latency probleem, niet een bandbreedte probleem. De gebruiker is er lang aan gewend dat grote gifs even nakomen.

Een nieuwe video codec zet je niet zomaar in de markt. Zelfs niet als je met geld kan gooien, zoals de drie bedrijven hier zouden kunnen.

07 december 2017 MacFreak Verslaafde

En, kijk, hier is 't antwoord van het Alphabet clubje:

https://venturebeat.com/2017/12/06/chrome-63-arrives-with-new-developer-features-and-v8-speed-improvements/

Net zo goed reclame...

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.