Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Data vervuilende toeleveranciers publiceren blijkt erg effectief

001

Ma Jun is al jarenlang actief als activist voor het milieu in China en probeert zo bedrijven te dwingen om schoner te produceren en minder afval te lozen. Daarbij ontdekte hij dat boetes van de overheid niet erg goed hielpen, maar de bedrijven rapporteren bij de bedrijven waarvan zij toeleverancier zijn bleek juist wel erg effectief.

Zijn strategie is tegenwoordig om de gegevens van de ergste vervuilers van het oppervlaktewater bij te houden, waarbij hij gesteund wordt door de Alibaba Group. Die gegevens zet hij vervolgens in de gratis app Blue Map, waardoor die openbaar worden en voor iedereen in te zien zijn.Deze aanpak blijkt veel meer effect te sorteren dan de boetes die hij bedrijven eerst oplegde. Die worden vaak simpelweg afgeschreven en het bedrijf gaat dan net zo door als daarvoor.

Dat deze nieuwe aanpak effect heeft hebben de vervuilers gemerkt. Niet alleen is het voor de bedrijven die daar slecht uit komen veel moeilijker geworden om bijvoorbeeld leningen te krijgen, ook zijn er al een aantal door onder andere Apple en Wal-Mart geschrapt als toeleverancier. Veel lastiger om naast je neer te leggen, en waarschijnlijk een veel grotere stok achter de deur voor de toekomst.

Ma Jun zelf zegt er het volgende over:


Citaat:

Sometimes it's hard to get local government agencies to enforce or fine these factories because they are huge sources of tax income. It's much more effective when these companies face the threat of being kicked off Apple's supplier list. Economic interest matters.


De Blue Map-app houdt trouwens meer bij dan alleen vervuiling van het oppervlaktewater, ook luchtvervuiling kan daarmee gerapporteerd worden. En dat is ook niet beperkt tot China, de app in wereldwijd te gebruiken.

Reacties

13 december 2017 MacFreak Verslaafde

Tof idee. Goed dat bedrijven dan geschrapt worden. Jammer dat er niet vanuit de bedrijven zelf dit soort onderzoek word gedaan.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.