Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Privé-informatie hoort niet op het internet thuis

004

Hier op MacFreak kan je vaak lezen over problemen met beveiliging van besturingssystemen van Apple, bijna altijd omdat een hacker iets gevonden heeft dat Apple vervolgens weer zo snel mogelijk repareert. Een goed voorbeeld daarvan is te zien in dit nieuwsbericht van gisteren.

Dat is de korte termijn, maar hoe zit het eigenlijk op de langere termijn? Het antwoord is dat de Quantum computer, computers die zoveel sneller kunnen rekenen dan de huidige waardoor ze de huidige versleuteling ook zullen kunnen doorbreken. Op dit moment nog toekomstmuziek, maar specialisten weten zeker dat die er aan komt. Tegelijkertijd wordt er aan nieuwe versleuteling gewerkt, die dan weer niet door de Quantum computer ontcijferd kan worden, maar die wordt op dit moment nog niet gebruikt.Balans

Dat klinkt op het eerste gezicht allemaal goed, want als dat eenmaal zover is dan is de balans weer terug, toch? Het antwoord is jammer genoeg nee, want op dit moment zijn meerdere overheden al bezig met het opslaan van het huidige dataverkeer, ook het versleutelde. Dat kan nu nog niet gelezen worden, maar als de Quantum computer eenmaal een feit is wel.

Dat betekent dat een versleutelde boodschap aan bijvoorbeeld een Chinese dissident op dit moment veilig lijkt, maar in de toekomst toch wel degelijk enorme problemen op zou kunnen leveren.

De stelregel zou dan ook eigenlijk moeten zijn dat we niets aan het internet toevertrouwen dat niet door een andere gelezen zou moeten worden. Nu niet, en niet in de toekomst. Maar die toekomst is zich nu dus eigenlijk al aan het voltrekken.

De toekomst

Specialisten denken dat als de Quantum computer eenmaal een feit is dat we dan wel veilig privé-informatie kunnen delen, zoals je hieronder kan zien. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat goedwillende mensen de inventiviteit van de kwaadwillenden onderschatten. Daarbij is dit een mogelijke toekomst, voorlopig zullen wij het met de huidige staat der dingen moeten doen.Als je meer wilt weten over Quantum mechanica, de theorie waarop de Quantum computer op gebaseerd is, dan kan je je hart ophalen in de video hieronder.Reacties

03 januari 2018 Een ware MacFreak!

chinees dissident, geeft toch weer een politieke lading aan het bericht wat volgens mij niet nodig is.

03 januari 2018 Een ware MacFreak!

Het Juvenalis Dilemma

lees dit boek van Dan Brown, gaat over een super computer.

03 januari 2018 Redactielid

Citaat: mayo om 13:27, 03-01-2018
chinees dissident, geeft toch weer een politieke lading aan het bericht wat volgens mij niet nodig is.Daar had ik geen enkele politieke bijbedoeling bij, maar was het eerste voorbeeld van een situatie die in mij opkwam waarvan ik me kan voorstellen dat je dat soort communicatie privé wil houden.

Daarbij is bekend dat de Chinese overheid in het lijstje staat van overheden die dir nu al opslaan, waarschijnlijk de reden dat ik er aan dacht.

Tegelijkertijd is dit trouwens wel wat de aandacht van overheden wereldwijd vooral zal hebben: terrorisme en politiek activisme, dat laatste in sommige landen meer dan andere.

Dus misschien was dit voorbeeld achteraf helemaal niet zo slecht gekozen...

03 januari 2018 MacFreak Verslaafde

@ Mayo :

Of je het nu graag hebt of niet,
politiek is een harde realiteit waar iedereen,
ongewild of niet, mee te maken heeft.

Robert's voorbeeld is dus allesbehalve wereldvreemd.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.