Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Ballmer adviseert Apple

031

Steve Ballmer heeft in een interview in de Churchill Club een aantal goedbedoelde adviezen aan Apple gegeven. Hij vindt dat Apple de markt 'meer zoals Microsoft' zou moeten bewerken. Hij denkt dat op termijn anders de iPhone en Macintosh ten dode zullen zijn opgeschreven.

Ballmer vindt namelijk dat het succes van Microsoft te danken is aan het feit dat Windows een 'open' platform is dat niet strikt gebonden is aan één specifieke hardware omgeving. En hij ziet op termijn geen ruimte in de markt voor gesloten systemen. Daarom denkt hij dat Apple, RIM en Nokia op termijn hun positie zullen verliezen.

Het grappige van deze uitspraak is dat het niet alleen in schril contrast staat met zijn eerdere interne memo naar alle Microsoft employees dat Microsoft nog wel wat van Apple zou kunnen leren waar het de integratie van hardware en software betreft, maar ook niet helemaal overeenkomt met de recente marktontwikkelingen.

Bovendien ben ik er van overtuigd dat het succes van Microsoft aan geheel andere dingen te danken is en niet specifiek aan het feit dat ze een 'open platform' hebben.

Reacties

03 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Balmer is zo...'eighties'....
Dit wordt al twee decennia geroepen, met Balmer voorop.
Microsoft's kracht zit in het marktaandeel.
Apple's kracht zit in de integratie van hard- en software en in innovatie.

Van mij mag dat zo blijven.

03 oktober 2008 Redactielid

Het meest opmerkelijke aan dit alles is dat Microsoft in de afgelopen jaren juist voor het model van Apple heeft gekozen (bij de Zune en de Xbox), een gesloten omgeving van hard- en software. Sindsdien bevindt Ballmer zich natuurlijk in een onmogelijke spagaat, wat betreft Windows moet hij de ene overtuiging uitdragen en tegelijkertijd bedient hij zich ook van een andere.

Als je ziet dat in het afgelopen jaar Windows van 92,42% naar 90,29% zakt terwijl de Mac van 6,80% naar 8,23% stijgt komt het wel een beetje vreemd over dat de verliezer zich als orakel opwerpt. En reken maar dat ze in Redmond op de hoogte zijn van deze cijfers...

Volgens mij lopen er binnen MS al jaren veel getalenteerde mensen met visie rond, maar wordt het niets zolang de top van dat bedrijf met dinosaurussen bevolkt wordt.
En volgens mij is Ballmer iemand van die laatste categorie.

03 oktober 2008 MacFreak Verslaafde

Begrijp niet dat die man nog niet 'off-line' is gezet door MS. Heeft totaal geen uitstraling en met zijn idioot gedrag brengt hij alleen maar schade toe aan het bedrijf. Als je die vent ziet schreeuwen etc. wil je daar toch niet bij horen. Nee, als MS niet de juiste man neerzet zal het alleen maar een neergaande lijn blijven zien.

03 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Met die man aan het roer gebeurt hetzelfde als met Quark destijds:
een 'gouden' tweespan leidt de toko naar een grandioos hoogtepunt
maar als eentje weggaat (zoals met Tim Gill bij Quark) en de ander
denkt de boel wel in z'n eentje te kunnen runnen, gaat het mis...

03 oktober 2008 MacFreak Verslaafde

Kijk, dat is pas marketing... dat waar je zelf HEEEEL erg slecht in bent (bewerken van de markt) adviseren aan je grootste concurrent Voorbeelden te over dat MS daar juist NIET goed in is... Ja, en dat moet Apple dan ook gaan doen, mwahoahaha. Zo krijg je je concurrent wel klein.

Een aantal dingen vallen me hier in op:

- MS zou een open platform zijn.. jaja, open in de mate dat MS dat toestaat (zie de verschillende rechtszaken die zijn geweest over dit onderwerp).
- Niet gebonden aan 1 specifieke hardware omgeving : is er ook linux versie van Vista dan? Het feit dat MS rekening moet houden met de honderden verschillende HW configuratie, is juist hun grootste zwakte
- Geen ruimte voor gesloten systemen : wat bedoeld hij nu precies? Heeft hij het alleen over de iPhone of ook over alle Mac's en OS-X-en?
- Apple, RIM en Nokia verliezen marktaandeel : grappig, even een voorspelling doen over al je concurrenten, iedereen verliest marktaandeel behalve MS zelf natuurlijk.. Wat ook opvalt dat ie Google gemakshalve maar even buiten beschouwing laat.

Ach man, die vent moeten ze met pensioen sturen.. Hij is zelf direct verantwoordelijk voor het zware weer (okay, beetje overdreven maar MS doet het qua imago niet goed) tengevolge van Vista en Zune debacle..... Inmiddels een karikatuur van zichzelf.

- Armand


03 oktober 2008 Redactielid

Volgens mij was het al aan het misgaan terwijl beide Bill's er nog zaten. Ik denk dat het niet zo zeer te maken heeft met het weggaan van Gates, maar inderdaad dat er mensen veel te lang op hun plaats blijven zitten. Opvallend genoeg blijft het met Apple nog steeds goed gaan onder Steve Jobs, maar er zal waarschijnlijk ook een moment komen dat Apple beter af is zonder hem dan met hem.

Maar misschien dat ons dat moment bespaart blijft omdat het in het verleden al eens gebeurd is?

03 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Ik heb hem altijd al een soort exorcist gevonden.

Apple kan wel groeien waar Zune en xBox falen...!

Daar zit iets ongrijpbaars achter. Iets bovenwettelijks.
Daar moet je tegen te keer gaan met al je overtuiging.
En je moet het uitdragen, van de daken schreeuwen.
Dan gaat iedereen het vanzelf geloven, hopelijk.
Als je het maar blijft uitdragen, steeds vaker en harder?

03 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Tering wat een
is die man toch.
Tijd voor een MacFreak-boycot van die kerel!

03 oktober 2008 MacFreak Verslaafde


Citaat: Panico om 9:45, 3-10-2008
Apple kan wel groeien waar Zune en xBox falen...Zune faalt.. maar de XBox doet het denk ik nog redelijk, maar dat is dan ook gelijk het enige. Ben benieuwd wat de reacties zijn wanneer Windows 7 uitkomt.

- Armand

03 oktober 2008 Redactielid


Citaat: Armand om 10:01, 3-10-2008

maar de XBox doet het denk ik nog redelijk, maar dat is dan ook gelijk het enige.Volgens mij moet dat zijn: de Xbox had het waarschijnlijk goed gedaan als de hardware in het meteen goed ontworpen was...

03 oktober 2008 MacFreak Verslaafde

Tja, dat kan ik niet bepalen... heb zelf nog nooit een xbox gehad (heb een PS3) maar toen de specs bekend werden had ik wel gelijk een gevoel van: dat is niet meer of minder dan een kleine PC kast met een controller. Ff een uitgeklede versie van Windhoos er op en je zit weer met die bagger...

Maar ja, er zijn toch een hoop PC liefhebbers (lees: mensen die niet beter weten) die dan weer zo'n xbox kopen.. de rest kiest tussen een PS3 of WII ...

- Armand

De xbox verkoopt misschien wel goed, maar dat is -ironisch genoeg- een gesloten systeem....
En trouwens, ondanks de xbox verkopen maakt Microsoft nog steeds verlies met de 'consumer electronics' divisie.


03 oktober 2008 Redactielid

@ Armand: Sorry, ik ging er van uit dat iedereen daarvan wist.

Bij de eerste generatie Xbox waren er al problemen met het elektrische ontwerp en bij de tweede generatie idem. Vooral wat betreft de tweede generatie heeft dat MS waarschijnlijk een boel geld gekost want er moesten daarvan veel exemplaren terug.

03 oktober 2008 Een ware MacFreak!


Citaat: Armand om 10:21, 3-10-2008
Maar ja, er zijn toch een hoop PC liefhebbers (lees: mensen die graag goedkoop op de eerste rang willen zitten)
- Armand


Fixed

03 oktober 2008 MacFreak Veteraan


Citaat: Armand om 9:40, 3-10-2008

- Niet gebonden aan 1 specifieke hardware omgeving : is er ook linux versie van Vista dan? Het feit dat MS rekening moet houden met de honderden verschillende HW configuratie, is juist hun grootste zwakte


Hoezo? Linux is toch geen hardware?

03 oktober 2008 MacFreak Verslaafde

Sorry, was er ff niet met mijn gedachte bij.. Linux is idd geen hardware.. Goed, is er wel een G5 versie van dan ???

@Robert: nee, dat wist ik idd niet. Maar ik heb me nooit echt verdiept in dat ding. Het verklaart dan wel weer de cijfers die Karel Apple weergeeft.

Algemeen bekent dat MS zich niet met hardware moet bemoeien, ook gezien de cijfers...

@Mattnh: Goeie fix

- Armand

03 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Microsoft is zo langzamerhand een stuurloos schip, waar demagogen als Steve Balmer vrij spel hebben.  

03 oktober 2008 MacFreak Verslaafde

Grappig toch, al die concurrenten en 'technologie gurus' die altijd het beste weten wat Apple moet doen.
Herinneren jullie je de uitspraak van Michael Dell uit 1997 nog, waarin hij de net bij Apple teruggekeerde Steve Jobs het advies gaf om de hele meuk te liquideren en de aandeelhouders hun geld terug te geven ?
Lees het hele verhaal en de verrassende afloop nog maar eens na:
http://www.nytimes.com/2006/01/16/technology/16apple.html

03 oktober 2008 MacFreak Verslaafde

Zou hij met dat open-platform niet bedoelen: "open voor hacks en viri"? Dat klopt als een bus. Balmer rules weer!

03 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Nog een paar adviezen:

Nodig een klein bedrijf van goede software uit voor samenwerking. Zeg de samenwerking na een half jaar op. Kom vervolgens na enige tijd met een softwareprogramma dat bijna exact lijkt op dat programma van dat kleine bedrijf en laat die zich kapot procederen. Of als dat niet lukt, doe je op de allerlaatste dag, na jaren van procederen, een toezegging om een vergoeding te betalen of neem het bedrijf over. Het werkt altijd en is zeer lonend.

Als je hoort dat een bedrijf met een goed programma op de markt komt, kondig dan meteen een belangrijke upgrade van je eigen programma aan en laat doorschemeren dat alleen eigen programma's met dat van de maker van het besturingssysteem optimaal samenwerken. Aankondigen betekent vanzelfsprekend dat je de upgrade nog moet maken en dat deze pas na ongeveer 2 jaar ook daadwerkelijk geleverd gaat worden.

Als je met al deze tips gigantisch veel geld hebt verdiend richt je een fondation op die vanzelfsprekend je naam draagt anders weet niemand dat jij het bent die voor sinterklaas speelt.

(Bewerkt door werner om 17:56, 3-10-2008)

03 oktober 2008 MacFreak Verslaafde

I! LOVE! THIS! COMPANY!

03 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Toen ik de titel van het nieuwsbericht zag kreeg ik ineens jeuk op de meest donkere plekken.

IEK

grtz,
MM

04 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Hé MacMiep, niet te lang krabben aldaar ;-)

04 oktober 2008 Een ware MacFreak!

stelletje......

Als je nu even de emotie weglaat en rationeel naar zijn opmerkingen kijkt, zit er wel wat in.
OP een windows pc kun je installeren wat je wilt, op windows mobile kun je wel 300k verschillende apps installeren zonder dat je de gratie van god nodig hebt.

Open platform is wat anders dan open source!

04 oktober 2008 Een ware MacFreak!

300k.....So what ?
Ook rationeel gezien verkies ik kwaliteit boven kwantiteit. Ik vind 3000 programma's ook genoeg. Er is zóveel te vinden voor de Mac en zelfs al voor de iPhone.
Los daarvan, Apple is emotie, althans voor velen, dus heeft het geen zin om Balmer's opmerkingen louter rationeel te bekijken.

04 oktober 2008 MacFreak Verslaafde

Voordat we in euforische stemming geraken dat Microsoft 1,8 miljard verlies maakt per jaar. Microsoft heeft er voor gekozen om de boetes die ze gekregen hebben zo spoedig mogelijk te voldoen. Dit drukt op de jaarlijkse omzet. 1,4 miljard dollar aan boetes en 400 miljoen aan gerechtelijke kosten + legioen advocaten. Voorgaande jaren waren de gerechtelijke kosten tussen de half tot 1 miljard. Dat is een van de grote winstdrukkende factoren bij Microsoft.

Ik kan me vergissen, maar enkel op de Volume Licensing (dus licenties aan grote bedrijven) verdient Microsoft tegen de 15 miljard. Hoe dit wordt geboekt is natuurlijk een tweede, maar Microsoft heeft evenals Apple om en nabij de 20 miljard aan directe financiële reservers.

En dan de mobiele markt: op de mobiele telecommarkt heeft Windows Mobile significant marktaandeel verloren aan zowel Mobile MacOS als RIM.

Op dit moment is de 'Mobile OS' top 5:

1. Symbian
2. RIM (Blackberry)
3. Windows Mobile
4. Linux
5. Mobile MacOS X
6. PalmOS
7. Overige

Er zijn drie zaken op te merken: ten eerste wil de consument telefoons die een voortzetting zijn van hun desktop-experience: muziek, video, chat, email, webbrowsing en dit alles met een gave GUI en lange spreektijd.

De zakelijke markt neigt meer naar gestandaardiseerde oplossingen waar heel veel te managen is en implementatie in de huidige omgeving (verhoudingsgewijs) 'appeltje eitje is'. Gezien Exchange veel wordt gebruikt in dergelijke omgevingen zijn koppelingen hiermee belangrijk. Dat de RIM-Server documenten opnieuw comprimeert opdat de transmissie wordt bekort en bespaart wordt op data is natuurlijk al helemaal een grote plus. Data is namelijk vaak een grote kostenpost.

Voor wie iets doet met VPN en RSA-tokens weet dat RSA tokens inmiddels ook softwarematig geboden worden, VISA staat op het punt haar betaal-platform als software-toepassing te bieden en het is (technisch) mogelijk om middels mobiele telefoon af te kunnen rekenen (chipknip) of te reizen (ov chipkaart).

Er is veel gesleuteld aan Symbian en het platform heeft een hele hoge beveiligingsgraad. Let wel, we spreken hier over de recente uitgaven van het OS. Daarnaast zijn veel van dit soort toepassingen voor dit platform beschikbaar. RSA, Visa Payments en andersoortige bestaan al op Symbian.

Microsoft heeft geen 1.8 miljard dollar verlies gemaakt in 2007, de cijfers hebben uitsluitend betrekking op de 'consumers electronics' divisie, dus de afdeling van de xbox en zune.
Ik heb deze cijfers laten zien als reactie op de mededeling dat Microsoft erg succesvol zou zijn met de xbox.
Ze zijn het dus in ieder geval niet in zakelijk opzicht. En ook qua marketing tactiek is er wel een en ander van af te dingen. Bij de introductie van de xbox heeft Microsoft 500 miljoen dollar (!) uitgetrokken voor marketing doeleinden, dus een half miljard dollar alleen al om de xbox de markt in te duwen.
Dat hebben ze ondermeer gedaan door in het begin flink onder de kostprijs te gaan verkopen om zodoende massa in de markt te genereren. Daar valt voor een 'normaal' bedrijf natuurlijk nooit tegenop te boksen.

04 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Wel of niet 1,8 miljard bij de berekening;
ehh... waarvoor was die boete ook alweer ?
O ja, voor allerlei slinkse praktijken zoals
het gesloten houden van hun platform...

04 oktober 2008 Een ware MacFreak!

>>O ja, voor allerlei slinkse praktijken zoals
het gesloten houden van hun platform...<<

…merkte Peter fijntjes op.

05 oktober 2008 Een ware MacFreak!

en dan merk ik fijntjes op dat OS X op Intel helemaal geen open systeem is:

http://www.macworld.co.uk/news/index.cfm?NewsID=14663&Page=1&pagePos=8

Apple is zo fijn geweest om de open source kernel, closed te maken

Dus laten we niet roomser dan de paus doen, Apple is in de basis geen steek beter dan Microsoft. UIteindelijk gaat het maar om 1 ding. WINST en Shareholder value, oftwel GELD VERDIENEN!

05 oktober 2008 Een ware MacFreak!

Ik zeg niet dat Apple "open" is of moet zijn.
Ik weet dat Apple de boel heeft dichtgegooid,
hoewel UNIX per definitie een 'open boek' is.
En als je wil, kan je in de "X11-shell" draaien
(ik doe ff net alsof ik daar alles van weet...)

Maar de hele discussie over al die "openheid"
kan me eigenlijk niet schelen. Als Microsoft zo
graag haar eigen browser koppelt aan het OS,
dan moeten ze dat toch helemaal zelf weten ?
Laat 'de markt' maar erover oordelen.

Geld verdienen en winst maken is niks raars.
Zonder geld/winst, geen nieuwe ontwikkeling.
Natuurlijk moet ook Apple winsten opleveren,
ja hèhè. Een mens moet blijven eten/ademen
en zelfs de paus moet ook wel eens poepen.

Maar toch is Apple wel degelijk anders bezig !
De kuren van aandeelhouders hebben weinig
vat op Apple's plannen. 't Is eerder andersom:
Jobs waarschuwt ze regelmatig (onlangs nog)
en trekt zich weinig aan van hun commentaar.
"En als jullie 't niet met mij eens kunnen zijn,
dan ga ik wel weg, hoor", oppert hij telkens.

Volgens mij moet Ballmer zo'n uitspraak niet
al te hard nazeggen, want dan mag hij gaan...

(Bewerkt door Peter Villevoye om 1:28, 5-10-2008)

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren. Als je nog geen lid bent van MacFreak kan je je hier registreren.