Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

De Berichten-app komt definitief niet naar Android

008

Afgelopen maandag kon je hier op MacFreak een gerucht lezen dat Apple mogelijk de Berichten-app ook naar Android ging brengen. Maar de keynote kwam en ging, maar er was geen woord hierover te horen en dat gerucht zat er dus naast.

Kennelijk vinden ze het bij Apple de moeite om dat gerucht voorgoed de wereld uit te helpen, want toen Walt Mossberg iemand bij Apple vroeg waarom de Berichten-app niet naar Android komt kreeg hij twee redenen.

Ten eerste is Apple blij met de één miljard (!) huidige gebruikers, en is die groep ook groot genoeg voor de Kunstmatige Intelligentie (AI, oftewel Artificial Intelligence) projecten waar Apple mee bezig is. Ten tweede wil Apple de beste app om berichten te versturen graag voor zichzelf houden, waarmee Berichten dus één van de unique selling points van iOS is.


When I asked a senior Apple executive why iMessage wasn't being expanded to other platforms, he gave two answers. First, he said, Apple considers its own user base of 1 billion active devices to provide a large enough data set for any possible AI learning the company is working on. And, second, having a superior messaging platform that only worked on Apple devices would help sales of those devices - the company's classic (and successful) rationale for years.


Er zou trouwens nog wel een reden kunnen zijn waarom Apple niet wil dat de Berichten-app op Android gaat komen. Tijdens de WWDC 2016 keynote vertelde Apple's Senior Vice President of Software Engineering nog eens nadrukkelijk hoe belangrijk privacy is voor Apple, zoals je hieronder kan zien.All of this great work in iOS 10 would be meaningless to us if it came at the expense of your privacy. And so in every feature that we do we carefully consider how to protect your privacy.


Dat betekent voor Apple dat er geen profielen van ons worden opgebouwd, iets wat waarschijnlijk moeilijk te garanderen is als de Berichten-app ook op Android zou draaien.

iOS 10 beta neemt veel minder ruimte in dan zijn voorganger

000

Tijdens de keynote van de WWDC 2016 afgelopen maandag liet Apple's Senior Vice President of Software Engineering Craig Federighi bij de presentatie van macOS Sierra aan ons zien dat Apple zelf ons een tool voor de Mac gaat brengen om meer opslagruimte vrij te maken, en die heet Optimized Storage.

Eén van de redenen voor Apple om deze tool te maken is waarschijnlijk om alle mensen te stoppen die ellende als MacKeeper naar binnen halen, die ze bij Apple daarna ongetwijfeld aan de lijn krijgen bij de helpdesk. Maar het is ook een relatief makkelijke manier om je klanten blij te maken, wie is nu eenmaal niet blij met meer opslagruimte terwijl je er niet voor hoeft te betalen?

Het lijkt er op dat ze bij Apple ook bezig zijn met het terugwinnen van ruimte voor onze iDevices. Want na de installatie van de eerste beta-versie van iOS 10 melden een aantal gebruikers op Reddit dat ze bijna tien procent meer ruimte vrij hebben.

In de schermafbeeldingen hieronder kan je zien dat dit op een iPhone met 128 GB aan opslag een verschil is van meer dan 10 GB!

Het gaat hier om een beta-versie, en het is natuurlijk mogelijk dat latere versies van iOS 10 wel meer ruimte in gaan nemen. Maar als het Apple echt is gelukt om zoveel ruimte te besparen in iOS 10, dan zou dat natuurlijk wel erg goed nieuws zijn.

MacBook Pro met aanraakstrip concept-video, uit 2014!

000

De geruchten over een MacBook Pro met OLED aanraakstrip doen nu al een tijdje de ronde, zo kon je hier op MacFreak begin deze maand al spypics zien van het chassis van wat mogelijk de nieuwe MacBook Pro gaat worden.

Het leek er op dat dit idee helemaal nieuw is en uit de lucht kwam vallen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Want er is op YouTube een concept-video ontdekt die door Łukasz Majer gemaakt werd, en al in september 2014 op het web werd gezet.

Aan de uitvoering van de icoontjes en dergelijke is wel te zien dat deze video ruim anderhalf jaar oud is. Maar het is niet alleen grappig om te zien dat het concept toen al de ronde deed, maar het zou best wel eens dicht bij het idee dat ze bij Apple voor de komende MacBook Pro in hun hoofd hebben kunnen komen.App Store Review Guidelines - The Comic Book

002

Tijdens de keynote afgelopen maandag stond op het toneel plotseling iemand met een compleet andere stijl dan we van Apple gewend zijn. Want hoe enthousiast Craig Federighi ook is, hij past wel binnen de parade van witte mannen die we tijdens de beschaafde keynotes van Apple gewend zijn.

Maar daar stond plotseling Bozoma Saint John op het toneel, en wat je ook van haar zegt, een saaie witte man is ze in ieder geval niet. Bozoma is Apple's Head of Global Consumer Marketing voor Apple Music en iTunes. Daarvoor werkte ze als hoofd van de Music and Entertainment Marketing Group van Pepsi-Cola in Noord Amerika.

Bozoma Saint John was duidelijk niet bang om op toneel zichzelf bloot te geven, ze noemde zichzelf bijvoorbeeld een "super execu-mommy", dus een vrouw met een hoge positie die ook kinderen heeft. Het zorgde op Twitter dan ook voor reacties die duidelijk maakten dat Bozoma Saint John duidelijk veel indruk achter liet.


Can someone please bring back Bozoma?— Kwame Opam (@kwameopam) June 13, 2016

I am in love with Bozoma Saint John, please have her do every WWDC Keynote— Linda Dong (@lindadong) June 13, 2016

Bozoma Saint John has amazing taste in music. I want to be her friend #WWDC2016— Lexy Savvides (@lexysavvides) June 13, 2016


Kennelijk waait er langzaamaan een nieuwe wind bij Apple, en hopelijk krijgen we in de toekomst meer van dit soort mensen te zien tijdens de presentaties. Want Kevin Lynch weet als hoofd van het Apple Watch team waarschijnlijk meer daarover dan wie dan ook bij Apple, maar opwindend is niet echt het woord dat in je hoofd opkomt als je zijn presentatie bekijkt.

Dat Apple zich ook van steeds meer van een andere kant wil laten zien was niet alleen te zien tijdens de presentatie van Bozoma Saint John. Tijdens de WWDC krijgen alle ontwikkelaars een gedrukt exemplaar van de App Store Review Guidelines mee, zodat ze die mee naar huis kunnen nemen.

Die Guidelines zijn in het verleden nog wel eens aanleiding tot controverse geweest, veel mensen vonden dat Apple daar te streng in was, en normaal gesproken nauwelijks iets waar we een nieuwsbericht aan zouden weiden. Maar dit keer is er bij Apple nagedacht over hoe deze Guidelines simpeler en duidelijker gemaakt konden worden, en zijn ze bijvoorbeeld uitgesplitst in vijf delen.

Maar dat is niet alles, daarna heeft Apple gevraagd aan stripmaker Madefire om er een stripboek van te maken, en dat is dus wat de ontwikkelaars mee naar huis krijgen. Wil jij ook de App Store Review Guidelines als stripboek zien, Apple heeft de PDF nu inline gezet, en die is hier te vinden. Die PDF is trouwens maar liefst 79,3 MB, dus het kan wel even duren voordat die binnen is.

Alle winnaars van de Apple Design Awards 2016

000

Zoals ieder jaar heeft Apple ook dit keer tijdens de WWDC weer alle Apple Design Awards bekend gemaakt. Niet alleen een grote eer voor een app-maker om daarbij in de prijzen te vallen, maar ook commercieel interessant, want dat betekent dat jouw app op veel plaatsen een vermelding krijgt.

Daar doen we op MacFreak natuurlijk ook graag aan mee. Want ontwikkelaars in het zonnetje zetten vinden we sowieso een goed idee. Maar het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, want alle apps die zo'n Design Award mogen ontvangen zijn natuurlijk ook de moeite voor ons.

Hieronder de complete lijst, het zijn er twaalf:


Complete Anatomy (Gratis) "COMPLETE ANATOMY brings anatomy to life"

Streaks (€ 3,99) "STREAKS. De takenlijst die je helpt om goede gewoontes aan te leren"

Zova – Personal Trainer (Gratis) "Zova helps inspire and motivate you with workouts and training plans"

Frame.io - Video Review and Collaboration (Gratis) "Frame.io allows you to upload all your source media, work in progress clips, and assets into private workspaces where you can invite your team and clients to collaborate."

Ulysses (€ 44,99) "Ulysses for Mac is your one-stop writing environment on OS X"

Chameleon Run (€ 1,99) "Chameleon Run is a unique, fast and challenging autorunner with a colorful twist."

Lara Croft GO (€ 4,99) "Lara Croft GO is a turn based puzzle-adventure set in a long-forgotten world."

INKS. (€ 1,99) "INKS updates pinball for a new generation. It combines the joy of pinball with skilful tactical challenges, and allows you to create wondrous works of art as the ball smashes around the canvas."

Auxy Music Creation (Gratis) "Auxy is a simple tool for making modern music. Create your own synth and drum loops. Tweak the sounds. Upload and share your beats."

djay Pro (€ 19,99) "djay Pro provides a complete toolkit for performing DJs."

Linum - Free Puzzle Game (Gratis) "Linum is a puzzle type game in which your goal is to Land Nodes on the Landing Points."

Dividr (Gratis) "DIVIDR, a fun and addicting 2D arcade game."

De wallpaper van iOS 10 nu voor ons allemaal al te downloaden

007

Tijdens de presentatie van iOS 10 in de keynote van WWDC 2016 liet Apple een aantal van de meest in het oog springende nieuwe dingen zien, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Maar wat ook meteen opviel tijdens diezelfde keynote was dat Apple een erg mooie nieuwe wallpaper gebruikte, een foto van boven van een waterval ergens in een rivier van het Sierra massief waar macOS Sierra naar vernoemd is.

De mensen van iClarified hebben deze wallpaper nu online gezet voor alle iPhones die ooit gemaakt zijn, dus ook het allereerste model (de 2G). Hieronder vind je de links:


iPhone 6 en 6s Plus - 2706 x 2706 pixels
iPhone 6 en 6s - 872 x 1634 pixels
iPhone 5s, 5c en 5 - 744 x 1392 pixels
iPhone 4s- 744 x 1176 pixels
iPhone 4 - 640 x 960 pixels
iPhone 3Gs, 3G en 2G - 320 x 480 pixelsNetflix voor iOS heeft eindelijk ondersteuning voor PiP

000

Io de WWDC van het vorig jaar presenteerde Apple iOS 9, en één van de vele nieuwe dingen daarin was de mogelijkheid om video's te laten spelen in een klein venster op een iPad terwijl je iets anders aan het doen bent. Deze Picture in Picture (PiP) functie liet zien hoe goed iOS multitasking ondersteunt.

De verwachting was dat alle bedrijven die video-apps hebben deze functie erg snel toe zouden passen in een update, maar kennelijk hadden ze bij Netflix niet zoveel tijd voor hun iOS app. Want iOS 9 is al uit sinds september van het vorig jaar, en al die tijd was het niet mogelijk om met Netflix de video's PiP af te spelen.

Maar er is goed nieuws, er is net een update uitgekomen voor de Netflix-app, en deze versie (8.7.0) heeft wel PiP ingebouwd.

Er is trouwens nog wel werk te doen voor Netflix, want PiP en Slide Over worden in deze versie ondersteund, maar Split View staat nog steeds niet op het menu. Om PiP te gebruiken moet je trouwens wel minimaal iOS 9.3.2 op je iPad hebben staan, en die iPad moet minstens een iPad mini 2 of een iPad Air zijn.Wordt de Apple Watch samen met de iPhone 7 gepresenteerd?

000

De iPhone 7 wordt aan het begin van de herfst verwacht, hetzelfde moment waarop Apple de afgelopen jaren het nieuwe model heeft gepresenteerd. Maar als de berichten in DigiTimes kloppen dan lijkt het er op dat de iPhone 7 dan niet het enige device zal zijn wat Apple aan de wereld gaat tonen.

Want volgens DigiTimes is Apple hard bezig met het plaatsen van orders voor processors en andere onderdelen voor de Apple Watch 2. Omdat Apple de afgelopen tijd steeds minder keynotes houdt en aankondigingen van dingen vaker met elkaar combineert, zou dat kunnen betekenen dat we dan de keynote beginnen met de Apple Watch en afsluiten met de nieuwe iPhone.

Apple zou trouwens niet kinderachtig omgaan met het bestellen van de onderdelen voor de tweede generatie Apple Watch, de bronnen schatten in dat er in Cupertino gerekend wordt op ongeveer twee miljoen stuks per maand.


Orders for the upcoming Apple Watch have been higher-than-expected, said the sources. Judging from the orders, the sources estimated that about two million units of the new Apple Watch could be shipped monthly.


Als de Apple Watch 2 gepresenteerd wordt samen met de iPhone dan lijkt het er op dat die pas iets later beschikbaar zal zijn. Want de componenten en processors zullen waarschijnlijk pas in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar zijn.


Shipments of chips and components for the second-generation Apple Watch are set to begin in the third quarter, the sources indicated.

Safari 10 heeft een duidelijke voorkeur voor HTML5

001

Apple is al een tijdje bezig met een steeds duidelijke keuze voor HTML5 en tegen plugins die niet alleen je batterij sneller leegtrekken, maar ook je Mac niet veiliger maken. Dat ze bij Apple niet blij zijn met die plugins maakte Steve Jobs tenslotte al ruim zes jaar geleden duidelijk.

Sinds OS X 10.10/Yosemite is dat in Safari al te zien hoe die met Flash omgaat. Want standaard wordt dat niet geladen, je moet er op klikken als je Flash-content wilt zien. In Safari 10 gaat Apple nog een stevige stap verder hiermee, want daar wordt niet alleen standaard Flash geblokkeerd, maar ook Java, Silverlight en nota bene zelfs Apple's eigen QuickTime.

Dat doet Apple trouwens op een creatieve manier, want ook als je bijvoorbeeld Flash hebt geïnstalleerd zal Safari dat niet aan een website die standraad Flash laat zien 'melden'. Dat betekent dat als die site HTML5 als alternatief aanbiedt, dat je die dan vanzelf te zien zal krijgen. Als je in Safari 10 een plugin toch wilt laden dan wordt er gevraagd of je deze data inderdaad wel wilt gebruiken, en ook of je dat alleen op dat moment wilt doen of vaker op die site.

Het "Use Every Time" is trouwens ook niet oneindig. Als je daar toestemming geeft dan zal ruim een maand later dezelfde site je ook weer dezelfde vraag als hierboven stellen.

Lastig als je vaak een plugin wilt gebruiken, maar voor de meeste mensen waarschijnlijk een welkome aanvulling voor de veiligheid van Safari. Want plugins als Flash en Java hebben nu eenmaal niet voor niets een erg slechte reputatie op dat gebied.

Safari 10 zal trouwens niet alleen voor macOS Sierra beschikbaar komen, ook iedereen die nog OS X 10.10/Yosemite of 10.11/El Capitan gebruikt zal Safari 10 later deze zomer naar binnen kunnen halen.

Apple heeft geen einddatum voor het verkopen van muziek

000

Apple Music lijkt nu al een succes, Apple meldde tijdens de keynote dat er nu al 15 miljoen betalende klanten zijn. Dat betekent dat Apple het goed heeft gedaan, dicht bij het eind van het eerste jaar. Want Spotify, de grootste concurrent op dit moment, had in maart van dit jaar 30 miljoen mensen die daarvoor betalen.

Maar door het succes van Apple Music kwamen er ook steeds meer geruchten voorbij dat Apple zou stoppen met het verkopen van muziek en zich helemaal op streaming zou gaan richten, geruchten die Apple dan weer tegensprak.

Dat pingpongen was Eddy Cue waarschijnlijk zat, want in dit interview met Billboard maakt hij duidelijk dat het aankopen van muziek wel daalt, maar minder snel dan de geruchten ons doen geloven. En, voor iedereen die nog muziek wil kunnen blijven kopen in de iTunes Store in de komende tijd, er is geen einddatum daarvoor.


There's no end date, and as a matter of fact, they should all be surprised and thankful to the results that they're seeing because our music iTunes business is doing very well.

Downloads weren't growing, and certainly are not going to grow again, but it's not declining anywhere near as fast as any of them predicted or thought it would. There are a lot of people who download music and are happy with it and they're not moving towards subscriptions.

We talked about subscriptions bringing a lot of new customers in, people who have never bought music. And if you look at Apple's music revenue on a quarterly basis, because of subscriptions and because of sales, it's now higher; it's actually growing, which is great for the labels.


Trent Reznor, eerder van The Nine Inch Nails, maar door de overname van Beats nu werkzaam bij Apple Music zei er ook nog iets interessants over, want hij vergelijkt digitale muziekaankopen daar met vinyl:


It feels as though we've turned a corner in terms of the adoption of streaming. I think it's inevitable that downloads will diminish, much like CDs. But I've started buying vinyl -- probably out of nostalgia, but also there's something about a physical thing that has meaning to me as an artist. I think coexistence can take place.