Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple brengt nu al lederen hoesjes voor iPhone X uit

008

De presentatie voor de Apple Watch Series 3, Apple TV 4K, iPhone 8 modellen en iPhone X afgelopen dinsdag zat zo vol, dat er heel erg veel in een sneltreinvaart voorbij kwam. Maar dat wil niet zeggen dat alles wat Apple gaat uitbrengen aan bod kwam, in tegendeel.

Eén van de relatief kleine dingen die Apple de komende tijd zal gaan uitbrengen zijn lederen zogenaamde folio-hoesjes voor de iPhone X. Folio-hoesjes zijn hoesjes die je als een boek openklapt. In dit geval zit er ruimte binnenin aan de linkerkant om wat dingetjes in op te bergen, zoals je hieronder kan zien.

De kleur die je hierboven ziet heeft Apple "Kosmosblauw" genoemd, daarnaast is dit hoesje ook beschikbaar in Taupe, Zwart en Bessenrood. Hieronder zie je de andere opties, en de begeleidende tekst. Deze leren Folio-hoesjes zijn op dit moment al in de Apple Store te vinden, de prijs is € 109,00.


Het leren Folio-hoesje voor iPhone X heeft een luxueuze uitstraling dankzij het speciaal gelooide en afgewerkte Franse leer. Hij past precies om je iPhone zonder dat het geheel veel dikker wordt. Doe ’m open en je iPhone X is direct klaar voor gebruik. Doe ’m dicht en hij gaat terug in de sluimerstand. Aan de binnenkant zorgen microvezels voor een goede bescherming. Daarnaast kun je in het hoesje je papiergeld, bonnetjes en pasjes kwijt. Je hoeft het hoesje er nooit meer af te halen, zelfs niet om je device draadloos op te laden.






Verkopen iPhone zouden dit jaar niet vertraagd zijn na de zomer

002

Het is inmiddels allang een bekend gegeven, in de aanloop naar het moment dat Apple de nieuwe iPhones aan de wereld toont dalen de verkopen van de huidige iPhones. Dat effect zien we al sinds de aankondiging van de iPhone 3G.

Dit effect lijkt zo logisch, dat je al snel zou gaan denken dat het hier om een natuurwet gaat. Het tegendeel blijkt nu waar, want volgens Verto Analytics zouden dit jaar de verkopen van de iPhone in de afgelopen maanden helemaal niet ingezakt zijn in de VS, maar gewoon zijn doorgegaan.

Waarom dit zo is, is niet bekend. Het inzakken is zo logisch, dat moeilijk te bedenken is waarom dit effect dit jaar helemaal niet opgetreden zou zijn. Mogelijk dat programma's waarbij je iPhone automatisch jaarlijks vervangen wordt voor dit effect hebben gezorgd, Apple heeft zelf dat soort programma's in de afgelopen jaren opgestart.

Met het uitkomen van de iPhone 8 modellen, en binnenkort de iPhone X, ligt het voor de hand dat de verkopen van iPhones nog verder op zullen lopen.

De reden voor het opstuwen van het aandeel van Apple op de beurs de afgelopen tijd was vooral de verwachting van investeerders dat Apple een nieuw recordjaar zou kunnen gaan draaien, het lijkt er op dat ze gelijk gaan krijgen. Het enige wat mogelijk roet in het eten zou kunnen gooien is de vraag of Apple de vraag aan zal kunnen, als die inderdaad almaar verder blijft groeien.

15 procent van het succes van iPhone X is voor Samsung

001

Met de iPhone X heeft Apple er bij het tienjarig jubileum van de iPhone ervoor gekozen om de iPhone te maken waarvan ze bij Apple zeggen dat daar al lang van gedroomd werd.

Die droom betekent voor Apple dat ze alles wat op dit moment kan gebruikt werd, waaronder Face ID, nog verder verbeterde foto en video, Animoji, een nieuwe processor en een OLED scherm van 2436 x 1125 pixels met een contrastverhouding van 1.000.000:1.

Dit alles heeft een prijs, daardoor is de instapprijs de hoogste voor een iPhone tot nu toe. Bij ons is die 957,85 euro exclusief BTW (1159 incl. BTW), in de VS is die prijs 999 dollar (exclusief lokale sales tax, afhankelijk van de staat waarin je bent).

Maar het meeste van de meerprijs van de iPhone X ten opzichte van de iPhone 8 modellen zal helemaal niet naar Apple gaan, maar komt terecht (Franstalige link) in de zakken van Samsung. Want ondanks de pogingen van Apple om andere leveranciers te vinden die de kwaliteit waar Apple op staat kunnen leveren, zijn ze voorlopig tot Samsung veroordeeld.

Samsung is simpelweg de enige leverancier die constante en hoge kwaliteit kan leveren, waardoor het Zuid-Koreaanse bedrijf maar liefst 89 procent van de markt in handen heeft. LG Display of Japan Display hebben op dit moment niet voldoende capaciteit, en de kwaliteit is vaak ook niet goed genoeg. De verwachting is dat dit de komende jaren gaat veranderen, Apple zou onder andere met LG Display bezig zijn om daar de kwaliteit en het volume van de OLED productie te verbeteren.

Waar Apple gemiddeld 50 dollar voor een LCD-scherm betaald, zou het tussen de 120 en 130 dollar per OLED-scherm voor de iPhone X aan Samsung moeten betalen. De ruimte voor onderhandelen is hier voor Apple nu eenmaal veel kleiner. Samsung heeft voorlopig het rijk min of meer voor zichzelf alleen. Dat heeft als effect dat ongeveer 13 procent van de iPhone X bij voorbaat al naar Samsung gaat.

Maar dat is nog niet het hele verhaal. Samsung is ook de mede-leverancier van Apple voor onder andere processors, Flash-opslag, condensatoren (MLCC) en PCB's. De schatting is dan ook dat minimaal 15 procent van de iPhone X voor Samsung is, waarschijnlijk één van de redenen dat het aandeel van Samsung op de beurs al een tijdje de weg naar boven weer heeft gevonden.

iPhone 8, Apple Watch Series 3 en Apple TV 4K nu te bestellen

000

Als je het nieuws rond Apple deze week een beetje gevolgd hebt dan weet je het waarschijnlijk al, vanaf vandaag kunnen de iPhone 8, Apple Watch Series 3 en Apple TV 4K besteld worden. De sites van Apple zijn even offline daarvoor geweest, maar inmiddels kan je al deze devices bestellen bij Apple.

Als je nu bestelt dan zou Apple jouw bestelling op 22 september moeten leveren, alleen bij de Apple TV 4K geeft Apple zelf aan dat die tussen 2 en 3 weken klaar voor verzending zal zijn. In de VS lopen de verzendtijden voor meerdere devices al op, mogelijk dat dit binnenkort bij ons ook gaat gebeuren. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw bestelling op tijd binnen komt dan lijkt het dus zaak om niet al te lang te wachten.

Mocht je niet voor de iPhone 8 kiezen maar de iPhone X willen hebben, dan zal je nog even moeten wachten. Want de iPhone X is pas te bestellen op 27 oktober, die wordt vanaf 3 november uitgeleverd.

Wat betreft de Apple TV 4K, inmiddels verschijnen steeds meer films in iTunes in deze hogere resolutie. Apple beloofde tijdens de presentatie dat eerder aangeschafte HD films vanzelf door 4K vervangen zouden worden als je een Apple TV 4K koopt, voor steeds meer content is dat nu dus al het geval.

Software Kaspersky voortaan verboden door regering VS

003

De afgelopen tijd zien we een constante stroom aan nieuws over hacks, en pogingen daartoe, bij overheden en andere organisaties die interessant zouden kunnen zijn voor een buitenlandse mogendheid.

Daarbij wordt heel erg vaak gewezen naar Rusland. Verreweg het overgrote gedeelte van de hacks zouden uit dat land komen, waarbij vaak het vermoeden is dat de overheid daar op zijn minst de hackers geen strobreed in de weg legt. De vraag was al een tijd of dat softwaremakers uit Rusland niet zou schaden, inmiddels kunnen we deze vraag bevestigend beantwoorden.

Want het Amerikaanse Department of Homeland Security heeft voor alle civiele overheidsdiensten de software van Kaspersky Lab in de ban gedaan, over 90 dagen zou die software niet meer in gebruik moeten zijn.

Het DHS heeft een verklaring hierover op het web gezet, daarin lezen we onder andere het volgende:


The Department is concerned about the ties between certain Kaspersky officials and Russian intelligence and other government agencies, and requirements under Russian law that allow Russian intelligence agencies to request or compel assistance from Kaspersky and to intercept communications transiting Russian networks.

The risk that the Russian government, whether acting on its own or in collaboration with Kaspersky, could capitalize on access provided by Kaspersky products to compromise federal information and information systems directly implicates U.S. national security.


Opvallend is dat deze maatregel niet geldt voor het Amerikaanse ministerie van defensie. Maar volgens dat ministerie zou deze software daar sowieso niet, of nauwelijks, gebruikt worden.

Kaspersky heeft inmiddels al op dit besluit gereageerd, onderstaand citaat geeft goed de essentie daarvan weer:


Does Kaspersky Lab have any ties to any government?

Kaspersky Lab has always acknowledged that it provides appropriate products and services to governments around the world to protect those organizations from cyberthreats, but it does not have unethical ties or affiliations with any government. In its 20 years' of existence, Kaspersky Lab’s operations have never raised flags - the company abides by the highest ethical business practices and implements trustworthy technology development.


Het Department of Homeland Security heeft geen bewijzen geleverd, het lijkt hier alleen om vermoedens te gaan. Een andere mogelijkheid is natuurlik dat Kaspersky een slachtoffer is geworden van de diplomatieke strijd tussen de VS en Rusland, waarbij tot nu toe vooral diplomaten werden uitgewezen.

Wat er fout ging bij de Face ID presentatie tijdens de keynote

001

Afgelopen dinsdag hield Apple zijn eerst keynote ooit op de nieuwe campus Apple Park, in het nieuwe Steve Jobs Theatre. Heb je dit gemist, de keynote is te zien op deze pagina van Apple, en op deze pagina vind je een mooie fotoserie waar je veel van dit nieuwe theater kan zien.

De presentatie verliep zoals we van Apple gewend zijn, soepel en vloeiend, en de huldebetuiging aan Steve Jobs waarmee begonnen werd was erg mooi gedaan. De keuze om Steve Jobs zelf aan het woord te laten was een schot in de roos, veel mensen aanwezig waren dan ook erg ontroerd.

Maar één moment viel extra op, en dat was beslist niet op een positieve manier: toen Craig Federighi de eerste iPhone X oppakte om te laten zien hoe het nieuwe Face ID werkt, ging het duidelijk even mis. Bij Apple hebben ze altijd een back-up, die pakte hij meteen en de rest ging allemaal weer zoals het moest, maar wat gebeurde daar nu precies?

David Pogue heeft inmiddels een antwoord daarop van Apple gekregen:


People were handling the device for stage demo ahead of time and didn't realize Face ID was trying to authenticate their face. After failing a number of times, because they weren't Craig, the iPhone did what it was designed to do, which was to require his passcode.


Volgens Apple betekent dit dat Face ID precies deed wat het zou moeten doen.


Face ID worked as it was designed to.


Dat kan waar zijn, maar het was natuurlijk op zijn minst een erg ongelukkig moment: net op het moment dat Craig begint met de eerste demonstratie van de telefoon waar ze bij Apple al zo lang over hebben gedroomd ("this is the phone we've been dreaming about for a long time").

Hoe dan ook, met de introductie van zoiets nieuws komen er natuurlijk ook persiflages. Hieronder die van Conan O'Brien, een bekende talk-show-host in de VS.

Prijzen iPad Pro met 256 GB en 512 GB zeventig euro verhoogd

017

Gisteren hadden we nog het goede nieuws dat Apple de prijzen van alle huidige iPhones verlaagd heeft, vandaag is er wat minder goed nieuws te melden over de prijzen van de iPad Pro modellen met 256 GB en 512 GB aan interne opslag.

Want Apple heeft de prijzen daarvan met maar liefst 70 euro verhoogd na de presentatie van afgelopen dinsdag, de oude prijzen zijn hier nog te zien. Het gaat niet om een correctie van bijvoorbeeld de wisselkoers, in de VS zijn de prijzen van deze modellen ook omhoog gegaan, en de prijs van het model met 64 GB aan interne opslag is gelijk gebleven.

Deze prijsverhoging komt waarschijnlijk door de stijging in de prijzen van NAND Flash-opslag, die Apple in deze modellen gebruikt. Mocht dat zo zijn, dan hopen we dat Apple bij een daling van de prijzen daarvan ook de prijzen van de iPad Pro modellen die nu verhoogd zijn, meteen weer naar beneden bijstelt.

met dank aan forumlid 'ElectricCat', die als eerst dit nieuws aan ons meldde

iOS 11, watchOS 4, tvOS 11 op 19 september, macOS 10.13 op de 25e

004

Naast alle nieuwe hardware die Apple gisteren presenteerde werden natuurlijk ook de data voor de komende releases van de updates voor de besturingssystemen bekend gemaakt.

Precies een week na de presentatie, komende week dinsdag, 19 september, zullen de meeste devices al van nieuwe software kunnen genieten. Want dan komen iOS 11, tvOS 11 en watchOS 4 allemaal tegelijkertijd uit. Mac-gebruikers die op High Sierra zitten te wachten zullen iets meer geduld moeten hebben.



Let wel altijd even goed op of alle apps die essentieel zijn voor jou ook goed werken met een nieuw besturingssysteem. Navigatie-apps onder iOS willen bijvoorbeeld nog wel eens een update nodig hebben. Maar Apple's eigen Kaarten-app is inmiddels zo goed, dat je die natuurlijk ook kan gebruiken om op je bestemming aan te komen.

Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat 32-bits apps, in de regel apps die al een hele tijd geen update meer hebben gekregen, niet meer zullen werken in iOS 11. Een manier om snel te vinden welke apps dat zijn vind je in deze eerdere Tip van MacFreak.

Mocht je de update(s) zonder eindeloos te moeten wachten op jouw device(s) willen hebben, dan kan je het best wachten tot de volgende morgen, in dit geval dus woensdagochtend. De eerste, en altijd grootste, golf van downloads is dan voorbij en de meest mensen in de VS liggen dan ook lekker in hun bed te slapen, in plaats van druk bezig zijn met het upgraden van hun devices.

Als je vol verwachting zit te wachten op de volgende versie van macOS, 10.13/High Sierra, dan zal je net iets langer geduld moeten hebben. Want die komt pas de maandag daarop uit, dat is 25 september.

iTunes 12.7 is klaar voor iOS 11, maar de App Store is verdwenen

017

Er is al lang kritiek op iTunes, Apple zou daar teveel een Zwitsers zakmes van gemaakt hebben. De critici vinden dat het programma daardoor te onoverzichtelijk is geworden, en vinden dat Apple het zou moeten opbreken in een aantal verschillende programma's.

Die kritiek was eigenlijk vooral gericht op het feit dat je iPods en iDevices via iTunes moest synchroniseren, maar Apple heeft nu verrassend in iTunes 12.7 er juist iets heel anders uit gehaald. Want de App Store voor iDevices is in iTunes 12.7 compleet verdwenen!

Deze verandering zien we ook in dit support-document van Apple, waarin ons verteld wordt dat we voortaan de nieuwe App Store op onze iDevice moeten gebruiken:


You'll find these changes in the new iTunes:

• Apps: Looking for your past iOS app downloads? Learn how to redownload apps on your iOS device.

• Ringtones: iOS 11 supports redownloading ringtones directly to your iOS device, without the need to use iTunes on your Mac or PC.


iTunes 12.7 kan nog steeds wel iDevices synchroniseren, ook als daar iOS 11 op draait. De vraag lijkt nu hoe lang dat nog het geval is, mogelijk kiest Apple in de toekomst volledig voor iCloud.

Nieuwe functies in iTunes 12.7

Er zijn niet alleen maar dingen verwijderd in iTunes 12.7, er is ook wat bijgekomen, bijvoorbeeld het aanmaken van een Apple Music profiel waarmee je andere kan volgen, en natuurlijk ook andersom. Verder is het even wennen, want een aantal dingen zit nu op een andere plaats. Voor iTunes U moet je nu bijvoorbeeld in Podcasts zijn en internetradio vind je nu onder Muziek.

iTunes 12.7 is gratis te vinden in de Mac App Store, maar is ook te vinden op deze pagina.

met dank aan MacFreak-lid 'Feek', die dit nieuws als eerste op ons forum meldde

Alle huidige iPhones in prijs verlaagd, ook de iPhone SE

009

Als Apple nieuwe modellen uitbrengt dan gaan de prijzen van de huidige modellen (die nog in het programma blijven) vaak omlaag, ook dit keer is dat het geval. Ook bij de goedkoopste iPhone van Apple, de iPhone SE, waarvan in maart van dit jaar de hoeveelheid interne opslag nog verdubbeld werd terwijl de prijs hetzelfde bleef.

De modellen die nu nog in de Apple Store te koop zijn zijn de 6s en 6s Plus, de 7 en 7 Plus en de eerder genoemde iPhone SE. Die laatste is nu vanaf 419 euro te koop, waarmee Apple de onvermijdelijke critici die vinden dat de iPhone X te prijzig is simpelweg naar de iPhone SE kan doorverwijzen.

Hieronder vind je een kort overzicht van alle iPhone-modellen die op dit moment in de Nederlandse Apple Store te koop zijn, inclusief de vanaf-prijs. Let op, juist bij telefoons is de Apple Store is vaak niet de goedkoopste. Deze prijzen zijn dan ook alleen maar een indicatie, het prijsverschil is vaak zo groot dat het de moeite van verder te kijken waard lijkt.


iPhone 6s (vanaf 529 euro)

iPhone 6s Plus (vanaf 639 euro)

iPhone 7 (vanaf 639 euro)

iPhone 7 Plus (vanaf 779 euro)

iPhone SE (vanaf 419 euro)