Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Ook Siri kent Pokémon Go

001

Dat Pokémon Go een groot succes is weet waarschijnlijk iedereen, het is een tijd geleden dat een game zoveel aandacht wist te trekken, ook in de mainstream media.

Siri gaat natuurlijk ook met de tijd mee, en dus weet Siri inmiddels ook wat Pokémon Go is, tenminste als je Siri in het Engels hebt staan. Als je die dan vraagt "do you like Pokémon Go" of "do you know Pokémon Go", dan kan je een heleboel verschillende antwoorden krijgen.

Hieronder een aantal voorbeelden, als jullie andere vinden dan horen we die natuurlijk graag.


• PokéStop!

• I like playing peekabo with Pikachu.

• Oh, is that why everyone keeps asking what color a Geodude is?

• I’ve been looking in the much for Muk.

• Of course. That’s what it’s all about. Oh, wait, that’s the hoké Pokémon.

• Just make sure to look both ways. And up and down, too.

• I like pocket monsters. Pocket assistants, too.

• Snorlax. Zzzz. Sorry, what was the question?

• Confining virtual beings inside powerful devices makes me feel funny for some reason.

Microsoft laat zien waarom Apple geen achterdeur wil

021

De afgelopen tijd kan je het bijna niet gemist hebben: de FBI wilde dat Apple veel verder ging in het helpen bij het halen van informatie uit een iPhone van een terrorist, wat neerkwam op het maken van een achterdeur.

Daar is Apple pertinent tegen, want hun argument is dat als je eenmaal een achterdeur maakt, dat die uiteindelijk altijd ook in de handen van van kwaadwillenden terecht zal komen.

Het is Microsoft dat laat zien dat Apple gelijk heeft, want dat bedrijf heeft wel een sleutel gemaakt waarmee je overal in kan, en die is nu gelekt. En met deze sleutel kan je niet alleen een nieuw besturingssysteem installeren, maar bijvoorbeeld ook dingen installeren die diep in het systeem ingrijpen.

De bron voor dit nieuws is deze blogpagina, maar als je die wilt lezen zet dan wel even je geluid uit, en het kopiëren van de tekst naar een tekstverwerker is waarschijnlijk ook een goed idee. Iets beter leesbaar is deze pagina van ZDNet.

Volgens de twee die dit nieuws naar buiten hebben gebracht wordt het heel erg moeilijk voor Microsoft om dit echt helemaal te repareren. Ondanks security updates in de afgelopen en komende tijd zal er waarschijnlijk toch een achterdeurtje open blijven.

Voor alle duidelijkheid: een hacker die de sleutel zal willen gebruiken moet fysiek toegang hebben tot de computer die gehackt gaat worden, het gaat niet om een lek wat op afstand gebruikt kan worden.

En woordvoerder van Microsoft probeerde ondertussen de schade binnen de perken te houden:


The jailbreak technique described in the researchers' report on August 10 does not apply to desktop or enterprise PC systems. It requires physical access and administrator rights to ARM and RT devices and does not compromise encryption protections.

Dr. Panda's IJscowagen is Apple's gratis App van de Week

000

Ook deze week geeft Apple ons allemaal weer een App van de Week gratis en voor niets, en dit keer is dat een educatief spel voor kinderen: Dr. Panda's IJscowagen.

In deze game leren kinderen op een speelse manier wat het betekent om een ijscoman te zijn. Als je het spel opstart zie je bijvoorbeeld al de eerste klant ongeduldig staan wachten. Maar het ijs is nog niet gemaakt, en dat zal je dus eerst moeten doen. Dat doe je door op de bak te tikken, waardoor je meteen in de keuken terecht komt en je daar aan de slag kan (met lekker veel keuze uit verschillende ingrediënten).

Hoewel er leerzame kanten aan zitten is het spel ook erg leuk, zo kan je de gekste ijsjes bedenken, en natuurlijk kan je daar aan het eind bijvoorbeeld koekjes, snoepjes, en vlaggetjes aan toe voegen.

In de trailer hieronder kan je in ruim iets meer dan twee minuten een prima indruk krijgen van hoe Dr. Panda's IJscowagen er uitziet en wat het inhoudt.

Normaal gesproken kost deze game € 1,99 in de iOS App Store, op dit moment kan je het daar dus helemaal gratis downloaden. Om deze game op jouw iDevice te gebruiken moet je daar minimaal iOS 6.0 hebben staan, en zijn geen in-app aankopen.

Verder niet onbelangrijk voor een game voor kinderen, de makers hebben ook aan de privacy van de kleintjes gedacht, en meer daarover kan je lezen op deze pagina.

Jouw 27-inch iMac kan je ook als een handtas vervoeren

008

Apple's iMac is de afgelopen jaren almaar dunner en lichter geworden. Waar de eerste 27 inch aluminium iMacs in 2009 nog 13,8 kilo woog is het huidige 27 inch Retina 5K model een stuk lichter met 9,54 kilo. Dat maakt die iMac voor de meesten van ons waarschijnlijk nog geen draagbare computer, maar wel een stuk makkelijker mee te nemen dan welke andere desktop dan ook.

Wil je jouw 27 inch Retina 5K iMac wel makkelijk kunnen verplaatsen dan zijn er een aantal interessante oplossingen, waarvan de nieuwe Lavolta Carry Case waarschijnlijk de meest interessante optie is.

In deze tas kan je trouwens alle 27 inch iMacs dragen, dus ook dat model uit 2009. En natuurlijk ook Apple's 27 inch Thunderbolt Display past hierin. De tas heeft vakjes voor toetsenbord, muis en voeding, en weegt zelf 800 gram.De maker van deze tas, Aliaksei Malevich, wilde zelf graag zijn iMac naar belangrijke vergaderingen meenemen, waarschijnlijk voor presentaties. Maar omdat hij geen goede tas ervoor kon vinden besloot hij er niet alleen zelf eentje te maken, maar die ook meteen op de markt te brengen.Voor zover wij konden zien is deze tas nog niet in Nederland te koop, de goedkoopste optie in de VS is bij Amazon in het Verenigd Koninkrijk daar betaal je er ongeveer 49 euro voor. daar komen er dan natuurlijk nog wel verzendkosten bij, maar dat zal waarschijnlijk niet zo veel zijn.

Exodus Intelligence biedt 500.000 dollar voor iOS hacks

003

Zes dagen geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat Apple beloningen heeft uitgeloofd voor goedwillende hackers die gaten in de besturingssystemen van Apple vinden.

De maximale beloning die Apple voor dat soort ontdekkingen heeft uitgeloofd lopen van 25.000 dollar tot en met 200.000 dollar. Daarbij werd al gespeculeerd dat er elders waarschijnlijk veel meer geboden zal worden, en dat blijkt inmiddels zo te zijn.

Want Exodus Intelligence biedt 2,5 keer wat Apple hiervoor wil betalen, tot maximaal 500.000 dollar voor een iOS Zero Day Vulnerability. Dat omschrijven ze trouwens zelf keurig:


A Zero-Day vulnerability is a flaw that has not been fixed by the application provider allowing an attacker access to protected information. Exodus works with the research community to find these attacks first and make them available to security vendors and enterprises, allowing them to deploy defenses before their adversaries can attack.


Exodus Intelligence is trouwens niet alleen op zoek naar iOS Zero Day Vulnerabilies, ook voor andere besturingssystemen en software worden grote bedragen uitgeloofd. Daarbij is wel meteen te zien dat iOS bovenaan staat wat betreft de bedragen die Exodus Intelligence biedt, kennelijk is daar het meeste vraag naar.

Nu Exodus Intelligence de prijs van Apple 2,5 keer overtreft zal de zwarte markt nog een stuk hoger moeten gaan bieden, dat zal waarschijnlijk minstens 1 miljoen dollar moeten zijn. Want kennelijk is dit handel waar erg veel geld in te verdienen is.

Ook Mark Gurman kondigt de nieuwe MacBook Pro aan

009

Waarschijnlijk verslaat niemand Ming-Chi Kuo, de analist van KGI Securities, wat betreft de contacten in Azië bij de toeleveranciers van Apple. Maar Mark Gurman is waarschijnlijk degene met de meeste contacten binnen Apple zelf, en zit dus eigenlijk het dichtst bij het vuur.

Het is Mark Gurman die nu met een samenvatting komt voor de plannen van Apple met de nieuwe MacBook Pro, voor het eerst in vier jaar dat Apple met een compleet nieuw Pro-model zal komen.

Een samenvatting, want eigenlijk bevestigt hij vooral alle geruchten die eerder al voorbij kwamen. Dat zijn dat de aan/uitknop waarschijnlijk Touch ID krijgt, de aansluitingen zijn meerdere USB-C poorten en er komt een OLED-aanraakstrip in plaats van functie-toetsen.

Wat wel nieuw is: deze MacBook Pro zou wat dunner worden dan zijn voorganger, maar wel overal dezelfde dikte krijgen en dus niet naar één kant dunner toelopen (zoals bijvoorbeeld de huidige MacBook Air en MacBook Retina). De videochip zou de Polaris van AMD zijn, die is zowel krachtig als dun, en zou het daardoor mogelijk maken dat deze MacBook Pro dunner wordt.

Verder zou het trackpad iets breder zijn en mogelijk komen er verschillende kleuren (nog niet zeker). Hieronder zie je Mark Gurman zelf worden geïnterviewd voor Bloomberg over de nieuwe MacBook Pro. Bloomberg is trouwens het bedrijf waar Mark Gurman tegenwoordig zelf voor werkt.Grote politieactie na poging tot inbraak bij Apple

002

Cupertino, de locatie van Apple's hoofdkwartier, is één van de vele aan elkaar gebouwde voorsteden van San Francisco. Andere van die voorsteden zijn Palo Alto, Mountain View ten noorden van Cupertino, en San Jose aan de oostkant.

Eerder vandaag hebben drie mannen geprobeerd om in te breken bij een gebouw van Apple in Cupertino. Het gaat om het gebouw aan Results Way, op de hoek met Bub Road, zoals je hieronder ook kan zien.


Sheriff's department say they spotted 3 people burglarizing #Apple building on Bubb Rd & Results Way in Cupertino. pic.twitter.com/mkUSHjdPSe— Matt Keller (@MattKellerABC7) August 10, 2016


Eén van de mannen zou inmiddels vlak bij de Starbucks zijn gearresteerd, maar er is op dit moment nog een grote politieactie gaande om de andere twee te pakken te krijgen. In de video bij de tweet hieronder kan je zien dat daar héél erg veel politieauto's bij betrokken zijn. En kennelijk hadden de inbrekers al aardig wat afstand afgelegd, want dit vindt nu allemaal plaats in San Jose.


Huge perimeter in Cambrian in San Jose in area of Camden & Leigh. SJPD & Sheriff looking for 2 burglary suspects. pic.twitter.com/uXS8ox7xac— Matt Keller (@MattKellerABC7) August 10, 2016


Het is nog niet bekend of er wat gestolen is, en zo ja wat. Appel is wel verreweg het grootste bedrijf in de stadje Cupertino, en mogelijk is dit ook de reden dat de politie zo ontzettend groot uitpakt. Want het zou om een aantal iPad of iPhones kunnen gaan, maar mogelijk ook om bedrijfsgeheimen, en die zijn natuurlijk een stuk meer waard.

Ook Google's Chrome browser gaat Flash afbouwen

002

Het is meer dan zes jaar geleden dat Steve Jobs zijn visionaire stuk Thoughts on Flash publiceerde, en eindelijk lijkt het einde van Flash steeds meer in zicht.

Safari heeft al een hele tijd ingebouwd dat je Flash moet activeren door te klikken, standaard wordt het niet vanzelf actief. Firefox is op dit moment bezig met het afbouwen van de ondersteuning voor Flash, en daar komt nu in september ook Google's Chrome browser bij.

Google had al eerder gedeeltelijk hetzelfde gedaan als Safari, sinds versie 42 was daar ook een optie voor click-to-play. In september zal in versie 53 Flash veel steviger aangepakt worden, in december wordt het met versie 55 verder uitgefaseerd:


Today, more than 90% of Flash on the web loads behind the scenes to support things like page analytics. This kind of Flash slows you down, and starting this September, Chrome 53 will begin to block it. HTML5 is much lighter and faster, and publishers are switching over to speed up page loading and save you more battery life. You’ll see an improvement in responsiveness and efficiency for many sites.
In December, Chrome 55 will make HTML5 the default experience, except for sites which only support Flash. For those, you’ll be prompted to enable Flash when you first visit the site. Aside from that, the only change you’ll notice is a safer and more power-efficient browsing experience.


Als je met dit allemaal in je achterhoofd het antwoord van Andy Gryc van Adobe op Steve's Thoughts on Flash terugleest, dan vraag je je al snel af wat er bij Adobe nu hierover gedacht wordt.

Een dolfijn wil ook wel eens een iPad

003

Kuadiel Gomez heeft een seizoensabonnement bij Sea World in Orlando, en daar filmt hij vaak wat er gebeurt. Maar wat er nu gebeurde had hij nog nooit eerder meegemaakt.

Want een dolfijn zag een andere vrouw met een iPad filmen, schoot uit het water omhoog en pakte haar iPad af. In eerste instantie lukt het haar niet om die terug te krijgen, pas bij de tweede poging krijgt ze haar iPad weer te pakken. Hopelijk had ze een goede verzekering, want tegen die tijd was de iPad waarschijnlijk al zo nat, dat de kans dat die het nog goed doet niet erg groot lijkt.

De dolfijnen waren toen trouwens nog niet klaar, ze slaan nog een aantal keer met hun staart om het publiek nat te maken. Waarom die dolfijn de iPad van de vrouw afpakt weet natuurlijk niemand, misschien dat het eindeloos fotograferen irritant begon te worden?Apple wil beslist Apple Pay veilig en gesloten houden

000

De drie grootste banken in Australië zien het niet zitten dat ze geen toegang tot Apple Pay hebben. Met het argument dat dit concurrentievervalsing zou zijn, en dat zij dus ook toegang daartoe moeten kunnen krijgen hebben ze daarom een zaak aangespannen bij de instantie die op eerlijke concurrentie toezicht houdt (de Australian Competition and Consumer Commission)

Apple is het hier duidelijk niet mee eens en heeft nu zijn tegenargumenten daar ingebracht. Die zijn dat dit erg slecht zou zijn voor de veiligheid van zowel Apple Pay als de iPhone, innovatie zowel zou hinderen als vertragen en dat het effect ervan zou zijn dat Apple's toegang tot de Australische betalingsmarkt gefrustreerd en vertraagd zou worden.


allowing the banks to form a cartel to collectively dictate terms to new business models and services would set a troubling precedent and delay the introduction of new, potentially disruptive technologies.
Apple upholds very high security standards for our customers when they use Apple devices to make payments. Providing simple access to the NFC antenna by banking applications would fundamentally diminish the high level of security Apple aims to have on our devices.Unfortunately, and based on their limited understanding of the offering, the banks perceive Apple Pay as a competitive threat. These banks want to maintain complete control over their customers. The present application is only the latest tactic employed by these competing banks to blunt Apple's entry into the Australian market.


Kortom, Apple is het duidelijk totaal niet eens met de bezwaren van de grote drie banken, de hakken staan in het zand en de kans dat hier een compromis over gaat komen lijkt nihil. Op dit moment zijn er ongeveer 3.000 banken ter wereld die Apple Pay ondersteunen, daarbij zit één bank in Australië die wel zaken doet met Apple en dat is de ANZ Banking Group.

Lage Landen

Hoewel Apple Pay in steeds meer landen aangeboden wordt, recent kwamen daar bijvoorbeeld Frankrijk en Zwitserland bij, zijn de Lage Landen nog steeds niet aan de beurt. Opvallend, want er zijn relatief weinig banken en het betalingsverkeer is al behoorlijk bij de tijd. Waarschijnlijk is het gebied gewoon te klein, en komen we later aan de beurt.

Veiligheid

Dat Apple heel erg voorzichtig is met Apple Pay, en het daarbij gebruikte Secure Element is niet voor niets. Als de veiligheid bij andere gegevens al belangrijk is, dan is die natuurlijk nog belangrijker als betalingsgegevens in het geding zouden kunnen zijn.

Dat belang wordt nog eens onderstreept als we zien dat er op de hacking conferentie Black Hat een manier is gevonden waarmee Samsung Pay te kraken is. Juist door het Secure Element niet te delen met andere partijen en de gegevens daarvan binnenshuis te houden zorgt Apple dat hun systeem zo veilig mogelijk blijft.