Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tim Cook gaat zijn geld weggeven

029

Er is in het verleden vaak kritiek geweest op Steve Jobs, omdat hij niet, zoals bijvoorbeeld Bill Gates en zijn vrouw, veel geld aan goede doelen zou geven. Maar of dat waar is weet eigenlijk niemand.

Want Steve Jobs en zijn vrouw hebben waarschijnlijk al heel erg veel geld aan goede doelen gegeven. Maar niemand weet hoeveel, want Steve Jobs vond dat een privézaak, waar hij liefst zo min mogelijk ruchtbaarheid aan wilde geven.

De schatting is dat Apple's CEO Tim Cook op dit moment goed is voor 120 miljoen dollar, plus 665 miljoen dollar aan aandelen in het bedrijf dat hij zelf leidt. De vraag wat hij met dat geld gaat doen beantwoord hij in ieder geval zelf. Want in dit interview van Fortune met Tim Cook lezen we heel erg veel verschillende dingen over hem, waaronder wat hij in de toekomst met al dat geld wil gaan doen.


Representing their companies publicly is obligatory for CEOs, but Cook takes public stands on issues including stopping the transmission of AIDS, human rights, and immigration reform. He sees them as opportunities for leadership. "You want to be the pebble in the pond that creates the ripple for change," he says, adding that Apple’s people have long cared about such issues even if they haven’t previously spoken so openly about them. To Cook, changing the world always has been higher on Apple’s agenda than making money. He plans to give away all his wealth, after providing for the college education of his 10-year-old nephew. There should be plenty left over to fund philanthropic projects. Cook’s net worth, based on his holdings of Apple stock, is currently about $120 million. He also holds restricted stock worth $665 million if it were to be fully vested. Cook says that he has already begun donating money quietly, but that he plans to take time to develop a systematic approach to philanthropy rather than simply writing checks.


Met andere woorden, hij geeft al geld aan goede doelen, en andere mensen in het management van Apple doen dat ook. En met dat neefje komt het wel goed, oom Tim heeft in ieder geval genoeg om zijn studie zonder problemen te financieren.

Voor iedereen met interesse in Apple en Tim Cook is dit artikel sowieso een aanrader, want het gaat over nog veel meer.

Tangent is Apple's Free App of the Week

000

Ook deze week heeft Apple weer een gratis App van de Week in de App Store, dit keer is het een app waarmee je jouw foto's kunt aanpassen. Veel van die apps hebben filters om het allemaal net wat mooier te maken, deze app pakt het veel radicaler aan.

De volledige naam van deze app legt ook meteen uit wat die doet, want die is, hou je vast: "Tangent - Add Geometric Shape, Pattern, Texture, and Frame Overlays and Effects to Your Photos". Met andere woorden, als je lekker uit je dak wilt gaan met je foto's, dan zit je met Tangent goed.

Dat die app dat goed doet is ook te zien aan de aandacht die het al eerder kreeg. Zo werd het gekozen als één van de beste apps in de App Store in 2013, was het al eerder de Editor's Choice en heeft het in meer dan 100 landen in de New & Noteworthy categorie gestaan.

Hieronder kan je een paar voorbeelden zien van wat je met deze app kan maken, als je deze app gratis naar binnen wilt halen dan kan dat via deze link.

Apple kocht nog een bedrijf voor database optimalisatie

000

Een paar dagen geleden kon je hier op MacFreak, in dit nieuwsbericht, lezen dat Apple het bedrijf FoundationDB heeft gekocht om zijn databases sneller te maken. Databases heeft Apple genoeg, bijvoorbeeld de App Store, iTunes Connect of iTunes in the Cloud.

Dat Apple hard bezig om al die databases steeds beter en sneller te krijgen blijkt uit een eerdere aankoop, die nu pas naar buiten is gekomen. Want inmiddels is gebleken dat Apple daarvoor het Engelse bedrijf Acunu heeft gekocht, en dat bedrijf specialiseert zich in het analyseren van data.

De technologie van Acunu werkt bijvoorbeeld met de gratis Cassandra database, die Apple op duizenden servers heeft draaien. Met de know-how van Acunu zou Apple die databases sneller kunnen laten draaien, wat voor ons natuurlijk altijd welkom is.


Apple gaat R&D centrum bouwen in Japan

003

Eind vorig jaar kon je in dit nieuwsbericht op MacFreak al lezen dat Apple een Research & Development centrum in Japan gaat bouwen, iets dat de Japanse premier Shinzo Abe naar buiten had gebracht.

Inmiddels komen er wat meer details naar buiten over deze uitbreiding van Apple. Het gaat om een gebouw van vier verdiepingen hoog en 25.000 vierkante meter in oppervlakte Het komt te staan bij de stad Yokohama, op grond waar eerder een fabriek stond van Panasonic.

Zoals we inmiddels van Apple gewend zijn is er ook aan het milieu gedacht. Het dak van het gebouw zal bijvoorbeeld een groenvoorziening hebben met onder andere bomen, dat ervoor zorgt dat er zo min mogelijk energie gebruikt zal worden en het water wat ervan af komt zal hergebruikt worden.

Hieronder zie je de 'artist impression', wij zijn vooral benieuwd wat Apple hier gaat doen. Apple's R&D is de afgelopen jaren enorm gegroeid en er zitten nu afdelingen in onder andere China en Israël en er is ook een vestiging gepland voor Cambridge in Engeland.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Als je hier meer over wilt lezen dan kan dat op deze pagina van Asahi.com, maar dan die is in het Japans. Als je die liever vertaalt wilt, klik dan even hier.

Nieuwe MacBook Air ondersteunt 4K bij 60 Hz

000

Ars Technica heeft het gevonden, en daarna nog eens allemaal een tweede keer goed nagelopen. Want Apple heeft het niet op de site staan, maar de nieuwe MacBook Air modellen ondersteunen toch echt 4K met een 60 Hz verversings-rate. Dat betekent dat de videokaart een stuk krachtiger is geworden, want de modellen hiervoor haalden net 2560 x 1440, en dan nogal onscherp.

Apple zelf geeft voor de ingebouwde Intel HD Graphics 6000 die in deze Air-modellen zit op dat die maximaal 2560 x 1600 halen, bij miljoenen kleuren.

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom Apple in de specificaties lagere waardes geeft dan wat deze modellen aankunnen. Mogelijk werkt het niet bij alle opties, bij Ars Technica zagen ze bijvoorbeeld wel dat het niet helemaal werkte zoals het moest bij bijvoorbeeld de schermvullende modus of bij Mission Control.

Verwacht niet dat je nu 3D of games op een 4K scherm kan gebruiken met deze Air-modellen, maar als je een 4K scherm in de buurt hebt en je wilt daar gewoon desktop werk op doen, dan werkt dat dus prima.

Meer informatie hierover vind je in dit artikel van Ars Technica.

Inklet eerste app gemaakt voor Force Touch trackpad

000

Vijf dagen geleden kon je hier op MacFreak al een nieuwsbericht lezen over de kleine revolutie die Apple met de haptic trackpad heeft gebracht, als je dat gemist hebt dan kan je hier alsnog lezen.

Daarbij noemden we trouwens alleen de nieuwe MacBook, maar ook andere modellen krijgen dit nieuwe Force Touch trackpad, zoals Apple het gedoopt heeft. Hieronder kan je een praktijkdemo zien van CNET's Dan Ackerman met de nieuwe 13-inch MacBook Pro.

De eerste app van een andere partij dan Apple die nu met een versie komt met ondersteuning voor deze Force Touch trackpad is de app Inklet, en dat is niet voor niets. Want voor deze app is dit erg belangrijk, die maakt van jouw trackpad een tekentablet, zowel voor bijvoorbeeld Photoshop als handschriftherkenning.

In de video's hieronder kan je zien hoe dat werkt. Deze video's zijn nog op een oude trackpad, de verwachting is dat het nog beter zal werken op een Force Touch trackpad.

Daarbij gebruiken ze een Pogo pen, de makers verkopen de app dan ook zowel alleen als in combinatie met zo'n pen. Als je interesse hebt, allebei deze opties zijn op deze pagina te vinden.

Het handigst is het natuurlijk om de software daar te kopen en de pen hier in de buurt, in de MacFreak Shop vind je bijvoorbeeld een aantal uitstekende opties van Just Mobile voor een prima prijs.

Apple koopt bedrijf om databases sneller te maken

009

Het bedrijf FoundationDB heeft in relatief korte tijd een naam weten te vestigen in hun aanpak voor het versnellen van databases, en het is precies dat bedrijf dat Apple nu gekocht zou hebben. Een logische stap, want nu Apple steeds meer databases in de cloud heeft, bijvoorbeeld de App Store, iTunes Connect of iTunes in the Cloud, wordt dit natuurlijk ook steeds belangrijker voor het bedrijf.

Op de website van FoundationDB staat op dit moment een melding die meteen duidelijk maakt dat het bedrijf is overgenomen:


Thank you for your support of FoundationDB over the last five years. We’re grateful to have shared our vision of building the best database software and we strongly value your participation in this community. We have made the decision to evolve our company mission and, as of today, we will no longer offer downloads. If you have any technical questions, please email info@foundationdb.com.


En TechCrunch meldt dat zij van hun bronnen hebben gehoord dat het Apple is die dit bedrijf heeft gekocht, dus we zijn benieuwd of we daar de komende tijd wat van gaan merken.

Want hoewel cloud-opslag en databases voor veel mensen waarschijnlijk welkom zijn, zijn de vertragingen die daar soms bijhoren dat beslist niet.

Apple geparodieerd met Also Shot on iPhone 6

001

Begin deze maand kon je in dit nieuwsbericht op MacFreak lezen over de Apple-campagne Shot on iPhone 6. Een campagne die niet alleen uit een webpagina bestaat, maar ook uit enorme billboards en posters die overal ter wereld te zien zijn.

Apple trekt aandacht, en dus ook van mensen die graag parodieën maken, en dus zijn mensen alternatieve posters gaan ophangen, een paar voorbeelden daarvan kan je hieronder zien.Meer voorbeelden van dit soort parodieën zijn te vinden op de Tumblr-pagina Also Shot on iPhone 6, en die is hier te vinden.

Nieuwe Apple TV met App Store en Siri in juni?

004

Apple verlaagde recent tijdens het Spring Forward Event de prijs van de Apple TV, die is nu te koop voor maar 79 euro.

Op zich is zo'n prijsverlaging natuurlijk altijd welkom, maar vaak betekent het dat er een nieuwe versie aankomt, zeker als dit huidige model al zo lang geen update heeft gekregen. Want de huidige Apple TV dateert alweer uit maart 2012 (met een update in januari 2013).

Tegelijkertijd gaat het gerucht dat Apple tijdens de komende Worldwide Developers Conference (WWDC) een nieuwe Apple TV zal introduceren. Volgens John Paczkowski van Buzzfeed zou die nieuwe versie een App Store, Siri, een A8 processor en meer geheugen krijgen (het huidige model heeft 8 GB).

De A8 processor kennen we al van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, en die kan 4K video aansturen. Het lijkt dan ook mogelijk dat de nieuwe Apple TV ultra-high-definition content aan zal kunnen. YouTube en Netflix leveren dit soort content op dit moment al, terwijl 4K televisies langzaamaan wat minder duur aan het worden zijn.

Siri zou mogelijk voor veel meer dingen gebruikt kunnen worden dan alleen het bekijken van content op de televisie. De Apple TV is inmiddels de hub voor devices die Apple's HomeKit ondersteunen, daarbij zou stembediening natuurlijk welkom zijn.

Een App Store voor de Apple TV zou ervoor kunnen zorgen dat dit device een directe concurrent kan worden van bijvoorbeeld Microsoft's Xbox One en Sony's PlayStation 4, want game-makers staan natuurlijk te popelen om daar games voor uit te brengen.

Er zijn al een hele tijd geruchten over een nieuwe Apple TV, waarschijnlijk heeft Apple gewacht tot ze voldoende deals met content-leveranciers hadden voordat ze met een nieuwe versie komen. Nu lijkt het er dus op dat het zover is, het recent aangekondigde HBO Now is bijvoorbeeld een kanaal dat de Apple TV interessanter maakt, want het is een directe concurrent van Netflix.

Als de prijsverlaging inderdaad betekent dat er een nieuw model aankomt dan zou dat opvallend zijn, want Apple verlaagt zelden of nooit vooraf de prijzen. Maar er is steeds meer concurrentie in deze markt, en mogelijk vinden ze het bij Apple helemaal niet erg dat er al gespeculeerd wordt over de opvolger van de huidige Apple TV.

Een magnetische jack op Kickstarter

002

Op dit moment is er op Kickstarter een project met de naam Magzet, dat alle Mac-gebruikers waarschijnlijk erg bekend voorkomt. Want we kennen waarschijnlijk allemaal de MagSafe, de magnetische verbinding waarmee de adapter van een MacBook contact maakt met het stroomnet. De Magzet is eigenlijk hetzelfde, maar dan voor de audio-jack.

Geen gek idee, want dat is iets wat nog vaak aan een draadje met je iPhone, iPod touch of iPad verbonden is, en daardoor ook makkelijk de oorzaak van het op de grond vallen van je iDevice.

De Magzet bestaat uit een gedeelte dat je in je device klikt, en een adaptertje dat je op jouw audio-jack klikt. De verbinding is dan magnetisch, en het risico van je device per ongeluk meetrekken een stuk kleiner.

In de video hieronder leggen makers Jon Hallsten en Jeff Russell ui twat de Magzet is, en nog veel meer.

Wil je een Magzet, de optie voor maar 20 dollar (iets meer dan 18 euro) is inmiddels 'vol', maar voor 35 dollar (ongeveer 32 euro) krijg je 1 MAGkap en 2 MAGjacks, bestellen kan via deze pagina van Kickstarter.

Let wel op dat er nog 10 dollar verzendkosten bij komt als je het naar de Lage Landen verstuurd wilt hebben, mogelijk is het interessant om in één keer voor meerdere mensen te bestellen.