Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

LibreOffice nu in de Mac App Store

002

Het is één van de alternatieven voor Microsoft Office dat vrij regelmatig op ons forum voorbij komt: LibreOffice, dat op zijn beurt weer een afgeleide versie is van OpenOffice.

De lijst van documenten die je met deze app kan openen is indrukwekkend, dat kan bijvoorbeeld met docs van OpenOffice, Microsoft Office, Microsoft Visio, WordPerfect, Quattro Pro, Lotus 1-2-3 en AutoCAD.

Het nieuws is dat LibreOffice nu in de Mac App Store te vinden is, en meteen in twee versies. De eerste versie is LibreOffice Vanilla, een gratis versie die gebaseerd is op de meest recente versie van de code die gepubliceerd wordt door de Document Foundation.

De tweede versie heeft de naam LibreOffice-from-Collabora meegekregen. Die kost € 9,99, heeft de garantie dat die op stabiele code gebaseerd is en voor minimaal drie jaar ondersteund zal worden.De Apple Watch kan Mac OS 7.5.5 draaien

004

Of het praktisch zin heeft is de vraag, maar grappig is het wel: het is ontwikkelaar Nick Lee gelukt om Mac OS 7.5.5 op een Apple Watch te laten draaien. Dat lukt trouwens dankzij de emulator Mini vMac, die draait binnen watchOS 2.0 en daarbinnen draait op zijn beurt Mac OS 7.5.5 op de Apple Watch.

Hieronder kan je het resultaat zien. Het is daarbij waarschijnlijk wel een goed idee om de video schermvullend te bekijken, want een desktop OS op een smartwatch betekent dat het allemaal erg klein is.

Wie weet is het goed voor een nostalgisch moment voor de oudgedienden onder de lezers. Want Mac OS 7.5.5 is ondertussen al bijna 20 jaar oud, het valt dus bijna onder de pre-historie van de computergeschiedenis.


Why run watchOS 2 when you can run Mac OS 7.5.5? https://t.co/2umRfOMmTX— Nick Lee (@nickplee) June 22, 2015

Apple werkt aan elimineren Home-knop

000

De Home-knop is misschien wel het meest onderscheidende van de iPhone, iPod touch en iPad, die zit er al sinds het begin op. En hoewel de functies die ermee bediend worden wel zijn veranderd, er is bijvoorbeeld Touch ID bij gekomen, doet die knop in essentie nog altijd hetzelfde: je terugbrengen naar het Home-scherm.

Volgens DigiTimes zou Apple nu bezig zijn met het ontwikkelen van touch and display driver integration (TDDI), een oplossing waarbij uiteindelijk één chip alles voor de iPhone zou regelen. Op zich niet verbazend, met de Apple Watch laat Apple al zien waar het bedrijf toe in staat is, en dat Apple steeds meer zelf wil doen is ook een ontwikkeling die we in de afgelopen jaren steeds verder zien gaan.

Opvallend is wat DigiTimes schrijft over het integreren van de vingerafdruk sensor:


The TDDI single-chip solutions will also come with integrated fingerprint sensors, said the sources. The integrated design would fit into future iPhone designs - models with ultra-thin and ultra-narrow displays, and with a whole plane design eliminating the Home button.


Apple zou dus zo'n dunne iPhones willen maken, dat de Home-knop op een gegeven moment helemaal zou moeten verdwijnen.

AppleInsider heeft dit bij een betrouwbare bron nagetrokken, en die heeft bevestigd dat Apple hier inderdaad mee bezig is. Maar ook dat het nog wel even zal duren voordat het zover is, waarschijnlijk niet voor 2017.

Waarschijnlijk zal de vingerafdruk-scanner dan in het scherm worden ingebouwd, hoe Apple de afwezigheid van de Home-knop verder zal oplossen is nog niet duidelijk. Want bijvoorbeeld bij een vastgelopen iDevice blijkt juist die knop vaak de uitkomst.

met dank aan forumlid 'MacFrankie', die dit nieuws eerder op ons forum meldde

Apple start programma vervanging 3 TB harddisks iMac 27 inch

000

Heb je een iMac die gekocht is tussen december 2012 en september 2013 en zit daar een 3 TB harde schijf in, dan kan je die mogelijk kosteloos door Apple later vervangen. Want Apple heeft een Hard Drive Replacement Program opgestart voor deze modellen.

Volgens Apple gaat het om een klein percentage van de gebruikers waarbij onder bepaalde condities ("certain conditions") de harde schijf te vroeg aan zijn eind zou kunnen komen. Om te weten of jouw iMac onder dit programma valt, en je dus kosteloos de harde schijf daarin kan laten vervangen, moet je even het serienummer daarvan op deze pagina invullen.

Als je niet weet wat het serienummer van je Mac is, dan kan je op deze pagina lezen hoe je dat kan vinden.

Het lijkt verstandig om hier ook gebruik van te maken als je nog niets van problemen merkt. Het is waarschijnlijk vervelender als je er last van krijgt als dit vervangingsprogramma al afgelopen is,

Zorg wel dat je een goede backup hebt voordat je hieraan begint. Dat kan met Apple's Time Machine, maar als je een backup wilt hebben waarvan je ook kunt opstarten dan zijn SuperDuper of Carbon Copy Cloner de beste opties. Van die twee is het trouwens alleen Carbon Copy Cloner dat ook je Recovery Partitie meeneemt bij het kopiëren.

Apple krijgt onderscheiding voor werk voor blinden

000

De afgelopen jaren is Apple hard aan de weg aan het timmeren met de functies voor gehandicapten, en het bedrijf heeft daar ook al vaak veel complimenten voor mogen ontvangen, vooral van de kant van organisaties voor blinde mensen.

Ook dit keer is het de The American Foundation for the Blind (AFB) die heeft aangekondigd dat Apple één van de vier partijen is die dit jaar de prestigieuze Helen Keller Achievement Award krijgt.

Hieronder kan je lezen dat Apple deze onderscheiding krijgt voor het werk aan VoiceOver:


AFB is recognizing Apple for VoiceOver, a gesture-based screen reader that allows users to hear a description of everything happening on the display, and other features that make iPhone, iPad and other iOS devices accessible to people with vision loss.

Apple received an AFB Access Award in 2009 for its trailblazing engineering of accessible products and continues its extraordinary efforts to make their products accessible for everyone.


Opvallend eigenlijk dat het hier alleen maar gaat over VoiceOver op de iPhone, iPod touch en iPad. De Mac wordt niet genoemd, alleen maar in de omschrijving van Apple zelf. En die heeft toch echt ook VoiceOver ingebouwd, en is ook populair in de VS.

Maar niet zo ongelofelijk populair als de iDevices.

De iPad mini verdwijnt van Apple's website

006

Vorige week stond hij nog gewoon in de online Apple Store, maar inmiddels is de iPad mini helemaal verdwenen. Niet zo gek, want dat was de laatste van de familie met verouderde techniek, en zo maakt Apple de hele lijn dus klaar voor de toekomst.

Dat betekent ook meteen dat alle iDevices die Apple nu verkoopt een Retina Display hebben, met een 64-bits A7 of A8X processor.

De iPad mini is natuurlijk nog wel te vinden in de Refurbished sectie van de Apple Store, daar moet je er op dit moment (voor de goedkoopste versie) 209 euro voor neertellen.

Apple om door Taylor Swift: betaling artiesten start direct

034

Een paar dagen geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat de onafhankelijke muzieklabels in het Verenigd Koninkrijk niet blij zijn met de drie maanden dat wij allemaal gratis Apple Music uit kunnen proberen. Want voor hen zijn dat inkomsten die niet binnen komen.

Inmiddels komt daar iemand bij die het met ze eens is: Taylor Swift. Zij heeft op haar Tumblr-pagina duidelijk gemaakt dat ze vindt dat Apple een prima bedrijf is, maar dat het artiesten tijdens die periode gewoon uit eigen zak zou moeten betalen.


I write this to explain why I’ll be holding back my album, 1989, from the new streaming service, Apple Music.

This is not about me. Thankfully I am on my fifth album and can support myself, my band, crew, and entire management team by playing live shows. This is about the new artist or band that has just released their first single and will not be paid for its success. This is about the young songwriter who just got his or her first cut and thought that the royalties from that would get them out of debt. This is about the producer who works tirelessly to innovate and create, just like the innovators and creators at Apple are pioneering in their field…but will not get paid for a quarter of a year’s worth of plays on his or her songs.


Bij een andere artiest had dit misschien hol geklonken, maar Taylor Swift is één van de best verkopende artiesten aller tijden. Ze heeft bijvoorbeeld wereldwijd al meer dan 40 miljoen albums verkocht en ze won bijvoorbeeld al 7 Grammy en 11 Billboard Music Awards. Ze heeft het zelf dus niet nodig.


These are not the complaints of a spoiled, petulant child. These are the echoed sentiments of every artist, writer and producer in my social circles who are afraid to speak up publicly because we admire and respect Apple so much. We simply do not respect this particular call.


Inmiddels heeft Eddy Cue al via Twitter laten weten dat er bij Apple besloten is om het beleid aan te passen.


We hear you @taylorswift13 and indie artists. Love, Apple— Eddy Cue (@cue) June 22, 2015

#AppleMusic will pay artist for streaming, even during customer’s free trial period— Eddy Cue (@cue) June 22, 2015

met dank aan forumlid 'Pieterr', die dit nieuws al op ons forum meldde

Alleen vandaag nog 9 euro korting op RapidWeaver 6

006

RapidWeaver staat bekend als een programma waarmee je makkelijk mooie websites kan maken, het programma is gebaseerd op een workflow met templates. Daarbij is niet zuinig omgesprongen, want er zijn er maar liefst 52 waar je uit kunt kiezen.

Als je goed met code bent kan je die templates zelf aanpassen, als je dat niet bent en je wilt toch wat anders dan kan dat ook. Want van andere bronnen kan je deze 'themes' downloaden, bijvoorbeeld van deze pagina.

Ken je RapidWeaver 6 nog niet, in de review hieronder krijg je in ruim 20 minuten een prima indruk van wat er met deze app allemaal kan.

Als je interesse hebt dan is er goed nieuws, want vandaag is RapidWeaver 6 in de aanbieding, en krijg je een korting van 9 euro. Daarbij maakt het niet uit of je het voor het eerst koopt (van € 89,99 voor € 80,99) of dat je een upgrade doet van een oudere versie (van € 39,99 voor € 30,99).

Op deze pagina kan je RapidWeaver 6 met deze korting aanschaffen.

Apple Store Brussel 19 september open, plannen voor meer

003

Een maand geleden kon je op MacFreak al lezen dat België ook eindelijk aan de beurt is om een Apple Store te krijgen, de eerste komt in winkelcentrum Le Toison d'Or in Brussel.

Inmiddels is er op de site van Le Soir te lezen dat die Apple Store op 19 september open zou gaan. De informatie zou komen van een goed geïnformeerde bron ("notre source proche du dossier"), die wel waarschuwt dat dit de streefdatum is, als er vertragingen zijn dan zal de datum naar achter worden verschoven.

Het streven van Apple zou zijn om deze nieuwe Store in Brussel in ieder geval al open te hebben als de nieuwe modellen van de iPhone later dit jaar uitkomen.

Dat is niet het enige nieuws, Apple zou ook van plan zijn om Stores te gaan openen in Gent en Antwerpen. Die in Gent zou in het winkelcentrum Post Plaza komen en voor Antwerpen zou het gaan tussen de oude handelsbeurs in de Twaalfmaandenstraat of het winkelcentrum Grand Bazar.

Daarnaast zou Apple ook overwegen om een Apple Store in Luik te openen, maar daar is nog geen locatie bekend. Maar Apple zou Luik als een "strategische plaats" zien, het ligt dan ook voor de hand dat er daar in de toekomst ook een komt.

Radiation Island voor het eerst in de aanbieding

000

Radiation Island van Atypical Games kwam januari van dit jaar uit, en werd al snel populair. Niet vreemd, want deze game is prima verzorgd uitgevoerd, en er werd gekozen voor een populair concept. Het heeft dan ook vier sterren in de iOS App Store.

Want deze game volgt een recept dat veel succesvolle games ook als basis hebben, raadsels oplossen gecombineerd met actie. Dat laatste betekent bijvoorbeeld vechten met wilde dieren en zombies.

Ken je Radiation Island nog niet, de gameplay is te zien in de video hieronder.

Het goede nieuws is dat Radiation Island op dit moment voor het eerst in de aanbieding is, normaal gesproken moet je er € 2,99 voor betalen, op dit moment kost het maar 99 cent in de iOS App Store.

Let wel op dat je minimaal iOS 7 moet hebben staan op je iPhone, iPod touch of iPad om deze game te kunnen spelen.