Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple kondigt event aan voor 9 september

005

De geruchten deden al een tijdje de ronde, Apple zou op 9 september een event gaan houden. Inmiddels blijkt dat die datum inderdaad klopt, want Apple heeft de uitnodigingen voor dit 'exclusive event' nu aan een aantal grote Amerikaanse tech-sites gestuurd.

Waar Apple vaak een hint geeft laat de uitnodiging dit keer helemaal niets zien waar we uit kunnen afleiden wat we op 9 september zullen gaan zien. Want we moeten het alleen met een closeup van het Apple logo doen, de tekst "Wish we could say more." lijkt ons in dit geval dan ook erg toepasselijk.

De geruchten die deze datum eerder noemden hadden het over een presentatie van zowel de nieuwe, en grotere, modellen van de iPhone, en ook de iWatch zou aan de wereld getoond worden. Daarnaast zal er ook hoogstwaarschijnlijk ook aandacht zijn voor iOS 8.

We zijn benieuwd, als er geen live beelden zijn dan zullen we natuurlijk verslag doen van wat er in Cupertino allemaal gebeurt. Maar omdat Apple de afgelopen tijd altijd voor een live stream gezorgd heeft rekenen we er min of meer op dat dat ook dit keer weer zo zal zijn.

Als laatste is de locatie waar de presentatie gehouden wordt opvallend, want het Flint Center for the Performing Arts in Cupertino is de plek waar Steve Jobs ruim dertig jaar geleden voor het eerst de Macintosh aan de wereld toonde. Maar wat nog meer opvalt is de grootte, het Flint Center heeft plaats voor 2466 mensen (maximaal), terwijl het Yerba Buena-theater in San Francisco, de locatie die Apple de afgelopen tijd altijd gebruikte, maar 755 plaatsen heeft. Apple verwacht dus veel aandacht, en dat lijkt ons ook terecht, want het bedrijf heeft de afgelopen tijd de spanning en de verwachting behoorlijk gevoed en opgevoerd.

Op dit moment is het Flint Center helemaal in het wit ingepakt en zijn er vooral veel beveiligers te zien die ervoor zorgen dat niemand er dicht in de buurt kan komen. Als daar meer over te melden zou zijn dan kan je dat natuurlijk ook op MacFreak lezen.

Tim Cook erg optimistisch over de iPad

003

Tijdens de presentatie van de recente kwartaalcijfers maakte Tim Cook het al duidelijk dat hij zich geen zorgen maakte over de wat tegenvallende verkoop van de iPad. Want Mossberg van Re/code sprak kort met Apple's CEO en die vertelde hem dat het volgens hem alleen maar om een hobbeltje gaat, en dat hij denkt dat hij erg blij is met de gang van zaken rond de iPad.


We couldn’t be happier with how we’ve done with the first four years of the iPad. I’d call what’s going on recently a speed bump, and I’ve seen that in every category.


Er gaan al een tijd geruchten dat Apple bezig is om het mogelijk te maken om meerdere apps tegelijk te laten zien op het scherm van de iPad, en dat Apple ook aan een grotere 'iPad Pro' zou werken, die begin komend jaar uit zou kunnen komen. Misschien dat die dingen er ook voor zorgen dat Tim Cook zo optimistisch is?

Feit is dat bijvoorbeeld het school district in Los Angeles het plan om voor een miljard dollar iPads te kopen nu op losse schroeven is komen te staan. Kennelijk is het in de markt minder vanzelfsprekend om meteen voor de iPad te kiezen en wordt er ook (weer) meer naar alternatieven gekeken.

Verder lijkt het er ook op dat iPads minder snel vervangen worden dan iPhones, het is dus ook goed mogelijk dat er daardoor de komende tijd weer veel vraag zou ontstaan, omdat mensen de oudere iPads op een gegeven moment zullen willen vervangen.

Weer iTunes Festival in Londen komende maand (Upd.)

004

Van 1 tot en met 30 September 2014 kunnen we weer allemaal meegenieten van het iTunes Festival. Deze keer is het weer in Londen, en wel in het Roundhouse theater. Op het festival treden in de 30 nachten dat het duurt maar liefst meer dan 60 artiesten op, de hele line-up kan je hieronder zien. Daarbij ook nu weer veel erg grote namen, waarvan sommigen voor het eerst op het iTunes Festival staan, zoals Mary J. Blige.


De Huidige Line-up:

September 1 - deadmau5 + Friend Within + Kate Simko & London Electronic Orchestra
September 2 - Beck + Jenny Lewis
September 3 - David Guetta + Clean Bandit + Robin Schulz
September 4 - 5 Seconds of Summer + Charlie Simpson
September 5 - Kasabian
September 6 - Tony Bennett + Imelda May
September 7 - Calvin Harris + Kiesza
September 8 - Robert Plant + Luke Sital-Singh
September 9 - Sam Smith + SOHN
September 10 - Pharrell Williams + Jungle
September 11 - Maroon 5 + Matthew Koma + Nick Gardner
September 12 - Elbow + Nick Mulvey
September 13 - Paolo Nutini + Rae Morris
September 14 - David Gray + Lisa Hannigan
September 15 - The Script + Foxes
September 16 - Blondie + Chrissie Hynde
September 17 - Gregory Porter + Eric Whitacre
September 18 - Jessie Ware + Little Dragon
September 19 - SBTRKT
September 20 - Rudimental + Jess Glynne
September 21 - Ryan Adams + First Aid Kit
September 22 - Jessie J + James Bay
September 23 - Placebo + The Mirror Trap
September 24 - Ben Howard + Hozier
September 25 - Mary J. Blige
September 26 - Lenny Kravitz + Wolf Alice
September 27 - Kylie + MNEK
September 28 - Nicola Benedetti + Miloš + Alison Balsom
September 29 - Ed Sheeran + Foy Vance
September 30 - Plácido Domingo


Inwoners van het Verenigd Koninkrijk maken kans om tickets te winnen om de shows te bezoeken. Een beperkt aantal tickets zijn ook verkrijgbaar via geselecteerde partners. Fans van over de hele wereld kunnen gratis, live of voor een beperkte tijd daarna, de shows kijken via iTunes op hun iPhone, iPod touch, iPad of computer, of op een groot scherm met je Apple TV.

In de dagen voorafgaand aan de openingsnacht worden er nog meer artiesten aangekondigd en wordt de line-up dus pas helemaal compleet.

Update: de lijst van de line-up is aangepast, want er zijn nog een aantal artiesten bijgekomen.

Apple werkt aan een digitale portefeuille

004

Sinds Apple in iOS 7 de Passbook-app inbouwde was het eigenlijk al duidelijk dat het bedrijf bezig is met een oplossing om een smartphone ook als betalingsmiddel te gaan gebruiken. Voeg daar de extra veiligheid van de Touch ID sensor van de iPhone 5s bij en je hebt meteen een beveiligde omgeving waarin dat gebeurt.

Die Touch ID kwam er trouwens niet voor niets, Apple wist uit onderzoek dat een groot gedeelte van de gebruikers helemaal geen toegangscode op hun iPhone, iPod touch of iPad gebruikt. Dat is ook meteen de reden dat iOS 7 daar op alle devices zonder Touch ID na de installatie meteen om vraagt, zelf hebben we al veel voorbeelden gezien van mensen die na iOS 7 voor het eerst zo'n code zijn gaan gebruiken.

Maar Passbook was natuurlijk pas de eerste stap, en inmiddels is het duidelijk dat Apple inderdaad aan een totaaloplossing werkt. Want in dit patent heeft Apple het over een omni-wallet (omni-portemonnee) waarmee met behulp van QR codes, de cloud en near field communication (NFC) betalingen gedaan zouden kunnen worden.Het patent heeft het trouwens ook over 'virtualized currencies', dus het lijkt erop dat Apple ook Bitcoin niet uitsluit.

Daarbij heeft Apple al eerder patenten aangevraagd en gekregen voor hetzelfde doel, zoals bij dit patent.

Als je jezelf afvraagt waarom het zo belangrijk is dat Apple hier mee bezig is, het is het bedrijf dat verreweg de meeste credit cards van klanten in hun bestand heeft. In onderstaande grafiek kan je zien hoe groot het verschil met andere grote bedrijven is, zelf een gigant als Amazon is naast Apple een relatief kleine speler.Zeven tips voor betere iPhone-foto's

004

De iPhone is één van de meest gebruikte camera's ter wereld, en de kwaliteit is met iedere versie dan ook met sprongen vooruit gegaan. Zoveel, dat vanaf de iPhone 4 de concurrentie met veel compact camera's al aangegaan kon worden, en sinds de iPhone 5 en de iPhone 5s vaak het resultaat met een iPhone zelfs beter is.

Maar ook de meest doorgewinterde fotograaf kan volgens ons altijd nog wel wat goede tips gebruiken. Daarom hieronder een video met zeven van die tips, allemaal even simpel als slim bedacht.

Prachtige video's met Hyperlapse

008

Sinds de iPhone 4 hebben we een device bij ons waarmee we prachtige HD video kunnen maken. Maar het relatief kleine formaat en lichte gewicht van de iPhone is ook een nadeel, want die video's zijn daardoor vaak nogal schokkerig.

De oplossing daar voor is een gratis app van Instagram met de naam Hyperlapse, want deze app produceert dankzij het gebruik van de data van ingebouwde gyroscopen video's die wel het aanzien waard zijn.

Want wat Hyperlapse doet is eigenlijk even simpel als geniaal, het gebruikt de data van de gyroscoop en 'weet' dus hoeveel en in welke richting de iPhone bewoog terwijl de video gemaakt werd. Door in de video van Hyperlapse die beweging op te heffen krijg je een video waarvan het lijkt alsof die met een steadycam gemaakt zijn.

Voorbeelden van resultaten van Hyperlapse zijn hieronder te zien:

Het uitkomen van deze app lijkt trouwens een zure appel voor Microsoft, want die zijn bezig met research rond deze techniek, en het bedrijf heeft net vorige week een pagina daarover gepubliceerd. Die pagina is hier te vinden.

Wil je meer over de app Hyperlapse en hoe deze tot stand is gekomen willen lezen, dan kan dat hier.

Makkelijk van Thunderbolt 2 naar eSATA

004

Apparaten met Thunderbolt zijn er nog steeds vooral voor de professionele markt, en de prijzen die daarbij horen zijn dan ook zelden of nooit erg laag. Maar er zijn veel meer apparaten met een eSATA aansluiting op de markt, en in dat gat is het Amerikaanse bedrijf HighPoint nu gesprongen.

Want dit bedrijf heeft twee relatief betaalbare adapters op de markt gebracht waarmee je makkelijk apparaten met een eSATA-aansluiting op je Mac met Thunderbolt 2 kunt aansluiten. Zelf zegt het bedrijf dat dit de goedkoopste oplossing is voor zo'n aansluiting, voor ons lastig na te gaan omdat we natuurlijk niet de hele markt kennen. Maar de kans lijkt groot dat het waar is, want in de V.S. heb je anders al snel een claim aan je broek.

HighPoint brengt twee adapter op de markt, en dat zijn de volgende:

RocketStor 6324L ($ 300)

RocketStor 6328L ($ 400)

Die prijzen zijn in de V.S., daar komen dus nog de eventuele kosten voor verzending, import en BTW bij.

Met de eerste kan je vier apparaten met Sata 6Gbps aansluiten, met de tweede zijn dat er maar liefst acht. Om deze adapters te kunnen gebruiken moet je verder op je Mac minimaal OS X 10.8./Mountain Lion hebben staan, maar Macs met een Thunderbolt 2 aansluiting draaien waarschijnlijk allemaal al op Mountain Lion of Mavericks.

Updates voor Pages, Numbers en Keynote

004

Afgelopen week bracht Apple updates uit voor alledrie de apps van de iWork suite, zowel voor de Mac als voor iOS, en dus voor de iPhone, iPod touch en iPad.

Bij deze updates heeft Apple ervoor gezorgd dat de prestaties verbeterd zijn en dat er problemen verholpen zijn, jammer genoeg wordt daarbij niet verteld om welke prestaties of problemen dat gaat. In Apple 'eigen' woorden:


Deze update bevat prestatieverbeteringen en oplossingen voor problemen.


Als je één, of meerdere, van deze updates naar binnen wilt halen, dan kan dat via onderstaande links:

Mac App Store

Pages
Numbers
Keynote

iOS App Store

Pages
Numbers
Keynote

Amazon koopt Twitch voor bijna een miljard (Upd.)

005

Amazon's baas Jeff Bezos wil een erg grote speler in het digitale landschap zijn en worden, dat is al heel erg lang duidelijk. Waar het bedrijf eerst vooral een verkoper was van boeken, muziek en films gaat er nu veel geld op aan nieuwe initiatieven. waaronder de nieuwe Fire Phone. Dat heeft ervoor gezorgd dat de winst die Amazon maakt, relatief ten opzichte van de omzet sowieso al niet veel, nog verder onder druk is komen te staan, en daar zijn niet alle investeerders even enthousiast over.

Maar in plaats van gas terug te nemen gaat Bezos juist volle kracht vooruit, en heeft hij nu voor bijna een miljard dollar de videosite Twitch gekocht. Het gaat bij deze overname om bijna 970 miljoen dollar in contanten en voor de rest wordt de deal onder andere met opties afgedekt.

Mocht je Twitch nog niet kennen, dit is een site waar gamers filmpjes van hun gameplay zetten en de site is ongekend populair. Zo is Twitch in de V.S. de afgelopen tijd al Facebook voorbij gegaan, en staat het in het rijtje van de vier meest bezochte sites in dat land, dat zijn nu Netflix, Google, Apple, Twitch.

Met de groei van het gamen en het online streamen lijkt het erop dat Amazon hier wel eens goud in handen zou kunnen hebben, maar dan gaat het waarschijnlijk wel om de lange termijn. Google zou met YouTube een omzet van ongeveer 5 miljard dollar per jaar draaien, hoeveel winst dat oplevert laat dat bedrijf tot nu toe niet weten.

Google komt sowieso in dit verhaal voor, want het was juist dat bedrijf dat eerst in gesprek zou zijn geweest met Twitch om het bedrijf over te nemen, waarom dat uiteindelijk niet doorgegaan is weten we niet. Het digitale landschap blijft dus stevig veranderen, en Amazon heeft duidelijk ambitie om daar een steeds grotere speler in te worden. Deze site voor gamers zou daar ook bij kunnen helpen.

Als laatste nog een kleine kanttekening, want iedereen heeft het over Twitch altijd als een site waar gamers kijken hoe andere gamers spelen, maar als je kijkt naar welke video's op Twitch het meest bekeken worden dan lijkt dat vaak meer over borsten dan over gamen te gaan.

Mocht je interesse hebben in Twitch, er is natuurlijk ook een iOS app voor dit platform, en deze (gratis) app kan je hier vinden.

Update: Inmiddels blijkt dat Amazon kennelijk erop uit is om Google's businessmodel te gaan imiteren, het is bezig om services op te starten die akelig veel lijken op Google's AdWords en AdSense. Als de investeerders Bezos deze kans laten, tot nu toe hebben ze ontzettend veel van hem gepikt, dan wordt het interessant om te zien of deze reus Google weet aan te vallen op hun eigen terrein.

Dat Amazon achter Google aangaat is op zich niet zo vreemd, Google verdient nog steeds veel geld met wat het doet, terwijl Amazon wel veel omzet draait maar nog steeds net zoveel winst. Daarbij lijkt het er op dat Amazon's nieuwe Fire Phone het niet erg goed doet.

Google apps werken nu ook met Office documenten

000

Er komen steeds meer apps van grote bedrijven voor je iPhone, iPod touch of iPad waarmee je daarop documenten van Microsoft's Office apps kunt bekijken en bewerken.

De eerste optie die daarvoor beschikbaar was waren natuurlijk de apps van Apple's iWork suite: Pages, Numbers en Keynote. Die zijn inmiddels gratis bij een nieuw iDevice, maar als je een ouder iDevice hebt dan kosten die apps je (eenmalig) € 8,99 per stuk.

Daarbij kwam de oplossing van Microsoft zelf: Word, Excel en PowerPoint voor de iPad zijn prima apps en werken, zoals te verwachten, uitstekend met de documenten die in de desktopversies van deze apps gemaakt zijn. Maar Microsoft heeft voor een model gekozen dat vast niet iedereen blij zal maken, want hoewel de apps gratis zijn moet je er een jaarlijks Office 365-abonnement bij nemen als je er ook documenten in wilt verwerken, in plaats van alleen maar bekijken. En zo'n abonnement kost al snel minimaal zes tientjes per jaar.

Inmiddels is er ook een gratis versie bijgekomen die ook die documenten kan bewerken, tenminste, voor Word en Excel. Want Google Documenten en Google Spreadsheets hebben allebei een update gekregen waarmee ze nu Microsoft Word-documenten en Microsoft Excel-bestanden kunnen openen, bewerken en opslaan.

Wij zijn niet altijd even enthousiast over Google, omdat het bedrijf wat ons betreft vaak erg ver gaat in het bekijken van onze data en het willen weten van wat en waar en wanneer wij van alles doen. Dat lijkt dan ook de enige overweging om misschien niet voor deze apps te kiezen, voor de 'prijs' hoef je het in ieder geval niet te laten.