Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Waarschijnlijk een nieuwe Mac gevonden in code El Capitan

005

Op de website Pike's Universum heeft een ontwikkelaar (met codenaam Piker Alpha) in de code van El Capitan referenties gevonden naar een Mac die op dit moment nog niet bestaat, en met maar liefst 10 USB 3.0 poorten.

Apple heeft natuurlijk maar één computer in het gamma waar zoveel poorten in zouden kunnen, en dus wordt er meteen gespeculeerd dat we binnenkort de Mac Pro 7,1 zullen gaan zien (het huidige model, van eind 2013, heeft als typeaanduiding 6,1).

Ontwikkelaar 'Piker Alpha' schrijft zelf dat het zou kunnen gaan om code voor de nieuwe iMacs (iMac 17,1), maar zelf vindt hij dat niet waarschijnlijk. De reden daarvoor is dat er ook aparte code voor de iMac 17,1 te vinden is, het lijkt niet voor de hand te liggen dat bij Apple twee keer code voor één machine te vinden is.

Het hele artikel van 'Piker Alpha' is hier te vinden, hieronder kan je de code zien die hij gevonden heeft.

Het is zover, Plex voor de Apple TV (4e generatie) is uit!

016

Jarenlang was voor veel mensen een Apple TV alleen maar echt nuttig met een jailbreak. Want Apple had dit device zo dichtgetimmerd dat veel van de mogelijkheden van andere mediaspelers niet beschikbaar waren.

Maar met de aankondiging van de nieuwe Apple TV (4e generatie), die voor het eerst apps zou gaan ondersteunen, kregen veel van ons natuurlijk weer hoop. En die hoop werd nog eens aangewakkerd door de aankondiging half september van het Plex-team dat ze inderdaad een app voor de nieuwe Apple TV wilden uitbrengen.

Daarbij was het alleen nog niet duidelijk wanneer ze met de app zouden komen, hun eigen aankondiging leek te suggereren dat dit nog wel even zou duren. Gelukkig blijkt dit niet het geval, want de nieuwe Apple TV is nauwelijks uit, en Plex laat ons weten dat de (gratis) app voor de Apple TV al in de App Store klaar staat.


There truly isn't any other platform we've wanted to be on for as long as we have the Apple TV. Today's the day, and we're celebrating. The app is free in the app store for everyone, and requires the latest media server (note: you may need to download and install the very latest server manually for now on certain NAS devices).


Hieronder een aantal schermafbeeldingen, zodat iedereen alvast kan zien hoe prachtig deze nieuwe app eruit ziet. Helemaal onderaan vind je ook nog een YouTube filmpje van Tino Burkhalter met Plex op zijn Duitstalige Apple TV. Niet heel erg goed gemaakt, maar ook daar kan je veel van deze nieuwe app zien.

Meer details over de nieuwe Apple TV (4e generatie)

007

De nieuwe Apple TV (vierde generatie) is uit, de reviews ook en nu dat mensen hem thuis hebben komen er natuurlijk nog meer details naar buiten.

Het eerste detail is goed nieuws voor iedereen met een 3D TV, want er staan al 3D titels in de Apple TV App Store, en die werken dan ook prima met de nieuwe Apple TV. Niet iets waar Apple zich op liet voorstaan, maar natuurlijk goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een console om 3D games mee te spelen.

Het tweede is dat Apple de ondersteuning voor game controllers veel beter heeft geregeld bij de nieuwe Apple TV. Zo kan je met een game controllers alles op een Apple TV bedienen (dat kan met iOS games niet), en zie je bij games ook meteen of die game controllers ondersteunen. Dat laatste kan je ook hieronder zien (het rode kader hebben wij erin gezet).

Er zijn ook onverwachte dingen, zo meldt iemand op Reddit dat als die zijn Apple TV aanzet zijn TV, DirectTV en Dyson ventilator allemaal uitgaan. Waar dat aan ligt is nog niet duidelijk, maar de grappige reacties zijn weer wel de moeite van het lezen waard.

Op zoek naar goede games voor je nieuwe Apple TV? Dan kan je hier terecht voor de tien beste apps, plus vier extra, die staan erbij omdat die alle vier een eervolle vermelding gekregen hebben.

Als laatste vind je hier de uitleg hoe je de afstandsbediening an jouw nieuwe Apple TV ook kan gebruiken om het volume van jouw televisie te regelen. Ook handig.

James Bond wilde geen geld van Sony en Samsung (Upd.)

023

Product placement in populaire films is iets waar fabrikanten dol op zijn, er wordt dan gehoopt dat het product wordt geassocieerd met de uitstraling van die film. James Bond films hebben zich hier in het verleden ook voor geleend, alle product placement uit de vorige film (Skyfall) zijn te zien op deze pagina.

Maar kennelijk is niet alles te koop in de James Bond films. Het aanbod van Samsung om 50 miljoen dollar mee te betalen voor marketing en promotie, of de 18 miljoen die Sony bood om Xperia Z4 smartphone in de film te gebruiken werden allebei afgekaatst.

Op zich allemaal niet zo erg voor Samsung en Sony, als de mail van Andrew Gumpert (President of Worldwide Business Affairs and Operations for Columbia Pictures) niet uitgelekt was. Want met de tekst daarin zullen ze bij vooral bij Sony waarschijnlijk niet zo blij zijn.


BEYOND the $$ factor, there is, as you may know, a CREATIVE factor whereby (director) Sam

Apple's eigen Remote-app werkt nog niet met Apple TV 4

004

Ben je de gelukkige eigenaar van een nieuwe Apple TV van de vierde generatie? En wil je dan Apple's eigen gratis Remote-app voor iDevices gebruiken en je merkt dat die niet werkt, dan ligt dat niet aan jou.

Als je het Nederlandstalige support-document van Apple over deze app opzoekt dan zal je nog niets wijzer worden, want bij Apple hebben ze kennelijk nog geen tijd gehad om dat document een update te geven.

Pas als je de Engelstalige versie leest wordt het meteen duidelijk dat je je de moeite kan besparen, want daar staat duidelijk dat deze app (nog) niet werkt met de Apple TV van de 4e generatie. Hieronder kan je dat ook zien, voor de duidelijkheid hebben we er even een rood kader omheen gezet.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Het lijkt voor de hand te liggen dat er bij Apple hard gewerkt wordt aan een update voor deze app, en dat die binnenkort in de iOS App Store zal verschijnen. Als het zover is, dan zal er een update bij dit nieuwsbericht gezet worden.

Apple Watch in vijf maanden goed voor 5 miljard dollar?

004

Apple heeft recent niet alleen de kwartaalcijfers naar buiten gebracht, het afgelopen kwartaal van hun gebroken boekjaar was ook meteen het laatste voor 2015, en dus zijn er ook jaarcijfers gepubliceerd.

Bij Venturebeat hebben ze daar alle interessante details uit gepikt en op een rijtje gezet, en het meest interessante detail is waarschijnlijk dat de Apple Watch in de afgelopen vijf maanden al minstens 1,6 miljard dollar voor Apple gegenereerd heeft, en waarschijnlijk nog een stuk meer.

Apple specificeert op dit moment de verkopen van de Apple Watch niet, die verkopen zitten nu in de categorie "Other Products", waar ook de iPods onder vallen. Deze categorie groeide van 8.379 miljard dollar in 2014 naar 10.067 miljard dollar in 2015. Met andere woorden, Apple behaalde minimaal een omzet van 1.688 miljard dollar door de Apple Watch.

Maar in die categorie zit dus ook de iPods, en als de daling van de afgelopen jaren daarin doorgetrokken wordt, en er is weinig reden om dat niet te doen, dan lijkt het aannemelijk dat de Apple Watch in de afgelopen vijf maanden al een omzet behaalde van maar liefst 5 miljard dollar.

Niet slecht voor een device waar veel tech-journalisten niet echt warm voor liepen. Misschien komt dit doordat de Apple Watch erg hoog scoort bij 'gewone' consumenten? Dat is zelfs hoger dan de iPhone en de iPad nadat die uitkwamen, zoals je hieronder ook kan zien.10-bits kleur op de nieuwe 4K en 5K iMacs

005

Duitse zustersite Mac & i heeft iets interessants ontdekt, de nieuwe 4K en 5K iMacs ondersteunen voor het eerst 10 bits-kleurdiepte voor het scherm. Dat betekent dat het scherm veel meer kleuren kan weergeven, waardoor je minder 'banding' zal zien: het vormen van strepen omdat de monitor niet in staat is om bepaalde kleurnuances weer te geven.

Hieronder zie je de Systeeminformatie, waar je achter Pixeldiepte ("Pixeltiefe") ziet staan dat het daar om 30-bit Kleur ("Farbe") gaat.


(klik op het plaatje voor een grotere versie

Dat geeft niet alleen een mooier beeld, bij professionele toepassingen als video en fotografie is het mogelijk om het beeld op zo'n iMac beter te beoordelen.

Dit is mogelijk door nieuwe drivers in El Capitan, alleen zullen we waarschijnlijk nog wel even moeten wachten tot de ondersteuning ook gebruikt zal worden door professionele programma's. Want op dit moment zijn het alleen Voorvertoning en Photos die er gebruik van maken. Photoshop, Illustrator of Apple's eigen Final Cut Pro hebben er op dit moment nog niets aan.

Goed nieuws, wat trouwens wel valt onder "beter laat dan nooit", want Windows 7 ondersteunt 10-bits kleur al sinds 2009. Tenminste, de drivers in Windows 7, je hebt er natuurlijk ook hardware voor nodig die het aankan.

Apple Pencil komt met Lightning-verlengstukje

004

Toen Apple recent de iPad Pro en de Apple Pencil aankondigde en demonstreerde werd er verteld dat je de Pencil kon opladen door die in de Lightning connector onderaan de iPad Pro te steken.

Een oplossing die niet iedereen blij maakte. Want het klinkt nu eenmaal niet erg goed, de Pencil in die connector zou natuurlijk als een hefboom kunnen werken en als dat mis zou gaan dan betekent dat schade aan de Pencil, en mogelijk ook aan de iPad Pro zelf.

Inmiddels is gebleken dat Apple gelukkig ook een andere manier heeft om de Pencil op te laden. Want in de verpakking zit ook een verlengstukje met twee contra-Lightning aansluitingen.

Op deze manier is het dus ook mogelijk om je Apple Pencil op te laden met een 'normale' lader van een iDevice. Hieronder zie je de afbeelding van dit adaptertje.


(klik op het plaatje voor een grotere versie

Op de pagina van Apple zelf over de Apple Pencil is trouwens te lezen dat die het 12 uur lang op één lading volhoudt. En, waarschijnlijk nog veel belangrijker, als die leeg is dan kan je hem in 15 seconden voldoende opladen om er weer 30 minuten mee door te werken.

Apple heeft teruggaan naar 9.0.2 geblokkeerd

002

Apple wacht meestal een week tot tien dagen voordat ze stoppen met het zogenaamde signeren van oudere versies van iOS, nadat een update is uitgekomen.

Dat signeren is belangrijk, want zodra Apple dat niet meer doet dan kunnen wij niet meer terug naar een oudere versie. Je kan die dan downloaden en proberen op je iDevice te zetten, maar als iTunes dan contact opneemt met de servers van Apple zal je een foutmelding krijgen.

Het is inmiddels ruim een week geleden dat iOS 9.1 uitkwam, en ondertussen is het inderdaad zover: Apple is gestopt met het signeren van iOS 9.0.2 en als je nu iOS 9.1 op je iDevice hebt staan dan zit je daar dus aan vast.

Mocht je dit niet prettig vinden, als je in de toekomst snel een update doet als er een nieuwe versie van iOS uitkomt dan kan je zelf beslissen of je dat wat vindt of niet. Met andere woorden, juist bij iOS is het niet zo'n goed idee om te rustig af te wachten of andere gebruikers daarvan blij zijn met een update, tenminste, als je de optie wilt hebben om nog naar de vorige versie terug te kunnen.

Adobe Photoshop Mix klaar voor iPad Pro en Apple Pencil

001

De iPad Pro komt er aan, en alles wat er tot nu toe uitgelekt is ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Maar de grote vraag is of er snel genoeg apps zullen zijn, want het succes van deze nieuwe iPad is daar natuurlijk vooral van afhankelijk.

Daarbij is het voor de iPad Pro natuurlijk vooral interessant om te zien wat de makers van professionele apps gaan doen, want dat "Pro" in de naam van de iPad Pro staat er natuurlijk niet voor niets.

Daarom is het goed om te zien dat Adobe zijn Photoshop Mix app al een update heeft gegeven, en inderdaad, daar zien we inderdaad ondersteuning voor de iPad Pro, de Apple Pencil en ook nog multitasken met Split View op iOS 9.


Wat is er nieuw in versie 2.1

iOS 9 Multitasking
U kunt multitasken met Split View op iOS 9.

iPad Pro
U kunt grotere afbeeldingen bewerken op de iPad Pro.

Apple Pencil
Standaardondersteuning voor Apple Pencil.

Bugfixes


Als je Adobe Photoshop Mix nog niet kent, in de video hieronder kan je goed zien wat deze gratis app allemaal kan.