Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Oplossingen tegen Agenda-spam

000

Als je de pech hebt dat spammers door hebben dat je Apple's iCloud agenda gebruikt, dan heb je mogelijk al gemerkt dat dit inmiddels vaak door diezelfde spammers gebruikt wordt om spam-berichten naar je agenda te sturen. Dat dit vervelend kan zijn kan bijvoorbeeld in dit draadje op ons forum lezen (daar vind je ook een, tijdelijke, oplossing).

Gelukkig hebben ze dit bij Apple ook door en zijn ze daar dan ook hard bezig om hiervoor een oplossing te vinden, zoals we hieronder kunnen zien in de tweet van Rene Ritchie.


Apple’s statement on iCloud calendar spam. They’re sorry and they’re working on it. pic.twitter.com/oaSHSywVxG— Rene Ritchie 🖇 (@reneritchie) November 30, 2016


Volgens dit draadje op Reddit zou Apple inmiddels hebben gezorgd voor een oplossing die verder gaat, die zou voor de agenda op iCloud.com al moeten werken.


Just got off the phone from Apple Support regarding the spam invites I was getting on my iCloud Calendar.

My rep said that if I receive any more of these, the calendar on iCloud.com has a new "Report Junk" button that we can use to report and block the sender. It's supposed to be rolling out to iOS devices soon.


Bij ondergetekende is nog niets van deze oplossing te zien, mogelijk is dat omdat ik zelden of nooit uitnodigingen voor mijn agenda van derden binnenkrijg en nog nooit spam in mijn agenda heb ontvangen.

In het draadje op Reddit wordt gespeculeerd dat Apple deze optie binnenkort niet alleen voor iOS uit zal brengen, maar dat het aantal beta-versie die we op dit moment voor macOS voorbij zien komen mogelijk betekenen dat Apple ook daar al met een oplossing komt.

Mocht die oplossing binnenkort nog niet in macOS zitten, dan ligt het natuurlijk voor de hand dat we die in de update daarna zullen gaan zien. Heb je nog nooit spam binnen gekregen op jouw agenda, hieronder een voorbeeld daarvan.

Piano spelen op de MacBook Pro met Touch Bar (en meer)

005

Inmiddels worden er steeds meer MacBook Pro modellen met Touch Bar (de OLED aanraakstrip in plaats van de F-toetsen) uitgeleverd, waardoor ontwikkelaars nu ook ermee kunnen gaan spelen. Dat betekent dat de komende tijd veel serieuze ontwikkelaars zullen komen met opties voor de Touch Bar, maar we zien natuurlijk ook grappige nieuwe dingen voorbij komen.

Een voorbeeld uit die laatste categorie is Touch Bar Piano, de naam zegt het al: software die jouw Touch Bar verandert in een piano. Met andere woorden, een app die in de begindagen van iOS erg populair was, is er nu ook voor de MacBook Pro met Touch Bar.

Hieronder zie je in 22 seconden wat deze app kan.

Als je interesse hebt, deze app is naar binnen te halen via deze pagina en is gratis.

Ben je op zoek naar meer serieuze tips om maximaal gebruik te kunnen maken van de Touch Bar? Dat kan op deze pagina van Computerworld of door te kijken naar de "15 tips and tricks" van 9to5mac in de video hieronder.Waarom zijn de AirPods er nog steeds niet?

000

Apple is een bedrijf dat zelden vapourware aankondigt, als het in een presentatie zit en er wordt een introductiedatum gegeven dan wordt die bijna altijd gehaald. De laatste keer dat dit niet lukte was in 2010. Het was toen de witte iPhone 4 die een stuk later kwam dan de bedoeling was, de reden was toen problemen bij de productie.

Zes jaar later heeft Apple kennelijk weer een probleem, want in begin september werden de AirPods aangekondigd en drie maanden later zijn ze er nog steeds niet. Extra vervelend voor Apple met de feestdagen voor de deur, een moment dat juist zo'n accessoire als warme broodjes over de toonbank zou kunnen gaan.

Voor The Wall Street Journal reden voor een artikel (betaallink) met een hoop speculatie naar de reden voor de vertraging.


A person familiar with the development of the AirPod said the trouble appears to stem from Apple’s effort to chart a new path for wireless headphones. In most other wireless headphones, only one earpiece receives a signal from the phone via wireless Bluetooth technology; it then transmits the signal to the other earpiece.

Apple has said AirPod earpieces each receive independent signals from an iPhone, Mac or other Apple device. But Apple must ensure that both earpieces receive audio at the same time to avoid distortion, the person familiar with their development said. That person said Apple also must resolve what happens when a user loses one of the earpieces or the battery dies.


Dat zou allemaal mogelijk zijn, maar in de reviews van AirPods kwam dit probleem helemaal niet naar voren, zou Apple andere technologie hebben gebruikt bij de productiemodellen?

Ondertussen schrijft John Gruber dat de WSJ er waarschijnlijk helemaal naast zit, en dat het probleem hetzelfde is als zes jaar geleden bij de iPhone 4: problemen bij de productie.


"More difficult to manufacture at scale than expected" is also what I’ve heard through the grapevine, from a little birdie who knows someone on the AirPods engineering team. Things like what happens when you lose one or the battery dies - Apple solved those problems during development.

UPDATE: After publishing this, I’ve heard from another little birdie who heard the same thing: unexpected manufacturing problem at scale.


Voorlopig genoeg redenen voor speculatie, maar wanneer de AirPods wel te koop zullen zijn is nog niet bekend.

Aankondiging Microsoft kan voor erg grote veranderingen zorgen

013

Afgelopen week kwam Microsoft met twee aankondigingen, waarvan één van de twee voor enorme veranderingen zou kunnen zorgen, ook voor ons allemaal. De eerste van de twee aankondigingen was niet erg spectaculair, Microsoft en Intel gaan ervoor zorgen dat Windows beter gaat samenwerken met de processors in nieuwe PC's.

De grote verrassing zat in de tweede aankondiging: Microsoft en Qualcomm hebben er samen voor gezorgd dat Windows 10 nu ook draait op een Snapdragon processor. Dat "draaien op" is meteen ook niet mis, hieronder zie je een film en een game vloeiend draaien met 4 GB RAM en Photoshop, dankzij de emulatie die al in Windows 10 zit.

Qualcomm's Snapdragon processor is een ARM processor, en de maker van verreweg de snelste ARM processors is Apple, die met hun A-processors ruim twee keer de snelheid van de concurrentie haalt.

De toekomst

Er wordt al een hele tijd gespeculeerd dat Apple in de toekomst zal kiezen voor de eigen ARM processors. Met het uitbrengen van de nieuwe MacBook Pro werd nog eens duidelijk dat de processors van Intel lastige keuzes voor Apple betekenen. Want er werd voor een iets oudere processor gekozen, omdat die het zuinigste met energie omgaat. Intel was simpelweg te laat met krachtiger zuinige processors.

Het lijkt voor de hand te liggen dat dit enorm frustrerend voor Apple moet zijn, vooral als je weet dat je zelf een erg krachtige en zuinige processor hebt. Het argument tegen de overstap van Apple naar ARM processors is tot nu toe geweest dat de processors van Intel de voorkeur hebben omdat die nodig zijn voor Windows.

Niet alleen lijkt Microsoft nu een bom te hebben gelegd onder de samenwerking met Intel, het lijkt ook de weg te plaveien voor Apple's overstap naar ARM. De kans dat Apple macOS allang op ARM heeft draaien lijkt erg voor de hand te liggen, net zoals OS X allang draaide op Intel processors voordat Steve Jobs dat openbaar maakte tijdens de WWDC 2005.

Makkelijk (en gratis) water uit speaker iPhone 7 verwijderen

000

Sinds de Apple Watch 2 weten we dat het mogelijk is om met geluid water uit de ruimte van de speakers te verwijderen, iets wat wonderbaarlijk goed werkt. Maar tegelijkertijd betekent dat ook dat er iets ontbreekt, want waarom heeft de Apple Watch 2 deze functie ingebouwd, terwijl de iPhone 7 deze niet heeft, terwijl je daar ook mee het water in kan.

Daar heeft ontwikkelaar Von Bruno nu verandering in gebracht, want met zijn gratis app Sonic kan je met een geluid van 165 Hz daarmee ook zo'n beetje al het water uit de speaker van jouw iPhone 7 stoten. Het enige wat je daarna nog nodig hebt is een doekje om de overgebleven druppels weg te vegen.

Weet je nog niet hoe deze functie in de Apple Watch 2 werkt, in de eerste video hieronder kan je Apple's uitleg hierover zien, in de tweede zie je dat het ook echt werkt.Vijf Paragon tools voor de helft van de prijs

005

Heb je vaak te maken met Windows computers, dan heb je mogelijk al software van Paragon, want die hebben zich gespecialiseerd in het maken van oplossingen voor Mac-gebruikers die ook met Windows-gebruikers te maken hebben.

Heb je nog geen software van Paragon maar past de eerdere omschrijving wel bij jou, dan is er goed nieuws. Want bij MacUpdate hebben ze nu een Bundel waar je vijf apps van Paragon in één klap kunt kopen, terwijl je er maar de helft van de reguliere prijs voor hoeft te betalen.

De apps die in deze software bundel zitten zijn NTFS (waarmee je NTFS partities kan lezen in macOS), EXTFS (lezen van Ext2/3/4 partities in macOS), HFS+ for Windows (Mac HFS+ partities lezen op een Windows computer), EXTFS for Windows (hetzelfde, maar nu voor Ext2/3/4 partities) en NTFS-HFS Converter (de naam zegt het al, overzetten van de ene formatteren naar de andere, inclusief een mogelijkheid voor backup).

Deze bundel is te vinden op deze pagina van MacUpdate en je betaalt er daar nu geen $ 79,80 voor, het kost je nu maar $ 39,99.

Je krijgt bij deze bundel van MacUpdate er trouwens "free lifetime upgrades" bij, iets wat bij software bundels vaak niet vanzelfsprekend is.

Waarom Apple de camera van de iPhone centraal zet

004

Begin deze week bracht Apple een nieuwe commercial uit voor de iPhone 7, waarbij de camera van deze iPhone centraal staat. Dat is niet voor het eerst, Apple heeft er al vaker voor gekozen om in commercials de camera centraal te zetten.

Dee eerste iPhone had al een camera, maar die 2 megapixel camera was beslist niet om over naar huis te schrijven. De camera's kregen daarna wel wat meer pixels erbij (de 3GS had een 3 megapixel sensor), maar het was pas bij de iPhone 4 dat Apple de camera in de iPhone een beetje serieus begon te nemen.

Sindsdien is het bij Apple kennelijk overduidelijk dat de camera van de iPhone één van de belangrijke opties is, en wordt er erg veel aandacht daaraan besteed. Dat zien we bijvoorbeeld aan de camera van de iPhone 7 Plus, waarbij Apple in sommige situaties ons zelfs de optie voor dezelfde scherptediepte als een spiegelreflex geeft.

Apple zet dus de camera neer als één van de unique selling points voor de iPhone, maar wat is het effect daarvan?

Als we kijken naar de onderzoeksresultaten van de Camera & Imaging Products Association (CIPA) dan zien we (PDF, 184 KB) dat alle groei daar zit in spiegelreflex-camera's, de verkopen van point-and-shoot camera's lopen almaar verder terug.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

De reden lijkt voor de hand te liggen, als je een iPhone in je zak of handtas hebt dan is er veel minder reden om een compactcamera mee te nemen. Of het Apple lukt om ook serieuze concurrentie met de spiegelreflex aan te gaan lijkt niet voor de hand te liggen, de nieuwe opties op de iPhone 7 Plus zijn op dit moment waarschijnlijk eerder gericht op het hogere segment van de compactcamera's.

Ondertussen lijkt het doel bij Apple om ons de best mogelijke camera te geven die ze in die kleine ruimte van een iPhone in kunnen bouwen. Voor ons, de eindgebruiker, waarschijnlijk alleen maar goed nieuws.

Craig Federighi: grafische problemen opgelost in Sierra 10.12.2

003

Dat sommige mensen grafische problemen hebben met de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar kon je, onder andere, al lezen in dit eerdere nieuwsbericht op MacFreak.

Het lijkt er op dat het probleem ligt aan de schakeling tussen het grafische gedeelte van de Intel chip en de Radeon Pro videokaart. Intel heeft daar eerder deze maand een update voor Windows voor vrijgegeven, mogelijk is die nu verwerkt in de beta-versie van macOS Sierra 10.12.2.

Hoe dan ook, Apple's Senior Vice President of Software Engineering Craig Federighi heeft in een mail laten weten dat in de nieuwe beta-versie van macOS Sierra 10.12.2 het probleem opgelost zou moeten zijn, zoals hier op het forum van MacRumors te zien.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Het is te hopen dat deze update inderdaad al deze problemen oplost. Het enige grote probleem bij deze nieuwe MacBook Pro met Touch Bar is dan nog de eerder gemelde problemen met het geluid in Windows, waardoor de ingebouwde speakers onherstelbaar beschadigd konden raken.

Mocht jij één van de mensen zijn die daarmee te maken heeft, dan is het waarschijnlijk een goed idee om even bij een Apple Store langs te gaan. In het verleden heeft Apple problemen die alleen op kleine schaal voorkwamen al vaker goed opgelost zonder dat aan de grote klok te hangen.

Bluetooth 5 belooft meer snelheid en bereik

000

De Bluetooth SIG (Special Interest Group), waar Apple een Promotor Member van is, heeft de vijfde versie van de standaard voor Bluetooth aangekondigd. Deze standaard heet, dat zal waarschijnlijk niemand verbazen, Bluetooth 5.

De Bluetooth SIG heeft nu trouwens wel een duidelijke keuze gemaakt om de nieuwe standaard ook echt alleen maar Bluetooth 5 te noemen. Welkom, want bij de vorige versie waren er erg veel variaties die door verschillende fabrikanten aangeduid werden, onder andere Bluetooth LE, BLE en Bluetooth Smart.

Dataoverdracht zou bij deze nieuwe standaard 2 keer zo snel moeten zijn, het bereik 4 keer zo groot terwijl er 8 keer meer data over verstuurd kan worden.

Of huidige apparaten met Bluetooth met een software update zouden kunnen werken met de Bluetooth 5 standaard is nog niet duidelijk, maar het ligt niet voor de hand. Tenminste, als we naar het verleden kijken, want tot nu toe is er altijd nieuwe hardware nodig geweest voor een nieuwe Bluetooth standaard.

Apparaten met ondersteuning voor de Bluetooth 5 standaard worden dan ook in de komende 2 tot 6 maanden verwacht. Mogelijk dat Apple's nieuwe iPad Pro modellen komende lente deze standaard al zullen ondersteunen.

De keuze's in Bluetooth 5 zijn ook gericht op verdere uitbreiding van IoT (Internet of Things), onder andere door het meer 'bewust' te maken van waar een apparaat zich bevindt en de mogelijkheden om te verbinden simpeler te maken.

Meer hierover is te lezen in dit persbericht van de Bluetooth SIG over de Bluetooth 5 standaard.

Verwijzingen naar nieuwe videokaarten in beta-versie macOS Sierra 10.12.2 gevonden

002

Apple heeft net modellen van de nieuwe MacBook Pro uitgebracht, maar er zijn een paar Macs waarvan veel gebruikers graag een update zouden willen zien. De meest recente iMac dateert alweer van oktober vorig jaar en de Mac Pro 'viert' deze maand maar liefst zijn derde (!) verjaardag.

Voor iedereen die met smart op nieuwe Macs zit te wachten is er goed nieuws: op het forum van tonymacx86.com heeft gebruiker "Gigamaxx" in de nieuwe beta-versie van mac OS Sierra 10.12.2 iets interessants gevonden.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

In de code van de AMD 9500 controller zien we hier referenties naar de Polaris 12, Polaris 10XT2 en Vega 10. In de nieuwe MacBook Pro zit AMD videokaarten van de Polaris 11 serie, de Radeon Pro 450, 455, en 460, daar zou dit dus niets mee te maken moeten hebben.

Als Apple ondersteuning voor nieuwe videokaarten in de code zet dan ligt het voor de hand dat dit voor nieuwe Macs zal zijn, en dat die er binnenkort aan zullen komen. Het is jammer genoeg nog niet bekend of dat iMacs of Mac Pro modellen zullen zijn, en wanneer die uit zullen komen weet ook nog niemand buiten Apple.