Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Heeft Apple het Zwitserse bedrijf Faceshift gekocht?

001

Dat het Zwitserse bedrijf Faceshift is overgenomen is zeker, dat is op het web te lezen. Maar door wie weet niemand. Tenminste, niemand bevestigt dat Apple het was, maar ook niemand ontkent het. Met andere woorden, waarschijnlijk is het Apple, want welk ander bedrijf is zo voorzichtig bij overnames en waarom zou anders niemand het ontkennen?

Het zijn niet alleen de mensen die het kunnen weten die het niet bevestigen of ontkennen, het bedrijf dat het op papier heeft overgenomen is Baker & McKenzie. En dat is het bedrijf dat Apple vaker gebruikt als ze niet willen dat een overname meteen bekend wordt.

Meer details over deze overname vind je op deze pagina, ondertussen lijkt het de moeite om even te kijken naar de techniek die Faceshift ontwikkeld heeft, want die is wel revolutionair te noemen.

In de video's hieronder kan je zien wat dit bedrijf ontwikkeld heeft.

Nog een grappig detail: in de eerste demo-video hierboven wordt een Carmine 3D sensor van PrimeSense gebruikt. PrimeSense is het bedrijf achter Microsoft's Kinect, en dat bedrijf is door Apple in 2013 al overgenomen.

De vraag lijkt vooral wat Apple hiermee wil, op dit moment lijkt het meest aannemelijk dat het te maken heeft met de plannen in Cupertino op het gebeid van Virtual Reality, want daar heeft Apple al aardig wat patenten voor.

21,5-inch iMac met 4K Retina in oktober?

010

Eind juni vond de Franstalige Mac-site in de beta-versie vanOS X 10.11/El Capitan configuratie-bestanden die lieten zien dat Apple bezig is met een iMac met een scherm van 4.096 x 2.304 pixels. Met andere woorden, een 21,5-inch iMac met een Retina scherm.

En daar bleef het niet bij, begin augustus ontdekte dezelfde site nog meer aanwijzingen voor zo'n Mac in een latere beta-versie van El Capitan. Daarbij kwamen er gisteren nog meer details naar buiten, en "reliable sources" zouden nu vertellen dat Apple van plan is om dit model in oktober uit te brengen, mogelijk samen met El Capitan.

Dat zou betekenen dat het een jaar heeft geduurd voordat het 21,5-inch model van de iMac aan de beurt is, van het 27-inch model kwam vorig jaar al al een versie met een 5K Retina scherm uit.

Maar dat is niet het enige, volgens Ming-Chi Kuo (de bij ons goed bekend staande, want goed ingevoerde, analist van KGI Securities) krijgen de komende iMacs veel betere schermen.

Deze schermen zouden gebruik maken van KSF fosfor LED's, en dat zou voor een nog betere kleurverzadiging moeten gaan zorgen. Hij verwacht trouwens dat Apple er komend kwartaal een miljoen stuks van gaat verkopen, dat zou twee keer zoveel zijn als het kwartaal dat achter ons ligt.

Of we deze nieuwe iMacs tijdens het Special Event komende woensdag gaan zien is nog niet bekend. Maar als de nieuwe iPads ook aandacht krijgen naast de nieuwe iPhones en de nieuwe Apple TV dan blijft er voor deze nieuwe iMacs waarschijnlijk geen tijd over.

Lego Star Wars en Deus Ex voor de Mac stevig in de aanbieding

005

Ben je op zoek naar games voor de Mac voor een mooie prijs, en ben je fan van de Lego-games, dan is er goed nieuws. Want op dit moment zijn zowel de Lego Star Wars Saga als Lego Star Wars III: The Clone Wars stevig in de aanbieding.

Want normaal gesproken kosten deze games allebei € 19,99 per stuk, terwijl je ze op dit moment beiden kunt kopen in de Mac App Store voor maar € 4,99.


Lego Star Wars Saga

Lego Star Wars III: The Clone Wars


In de trailers hieronder krijg je alvast een voorproefje van beide games.

Geen liefhebber van de lego-blokjes-stijl? Geen probleem, want ook Deus Ex: Human Revolution - Ultimate Edition is stevig in de aanbieding. Want ook deze game is in de aanbieding van € 19,99 voor € 4,99. Dat is geen toeval, want deze game komt van dezelfde maker als de Lego-games: Feral Interactive.


Deus Ex: Human Revolution - Ultimate Edition


In de video hieronder kan je de gameplay van Deus Ex: Human Revolution - Ultimate Edition zien.



Sago Mini Boten, iOS game voor de kleintjes, is nu gratis

000

Ben je op zoek naar een leuke app voor kleine kinderen, dan is de suite van Sago Mini apps een aanrader, die won niet voor niets al meerder prijzen. Eén van de apps uit die suite is Sago Mini Boten, een leuke game voor de kleintjes waar ze zelf de boot van harvey de hond besturen.

Leuk, lief gemaakt en leerzaam, het is dan ook een aanrader. Normaal gesproken kost dat je € 2,99 in de iOS App Store, maar op dit moment deze app gratis te vinden in de iOS App Store.

Wil je liever eerst even kijken naar wat deze game inhoudt, daarvan kan je prima indruk van krijgen in de video hieronder.

Deze app draait op iedere iPhone, iPod touch of iPad, zolang daar maar minstens iOS 6.0 op staat. Er zijn geen in-app aankopen binnen deze game.

Samsung's Gear S2 smartwatch positief ontvangen

013

Samsung heeft tot nu toe een potje gemaakt van de smartwatches, waardoor het bedrijf steeds minder serieus werd genomen op dit gebied. Want zes verschillende modellen uitbrengen in één jaar is waarschijnlijk exact het tegenovergestelde van Apple's werkwijze, schieten met hagel in plaats van de methode van de scherpschutter.

Bij het aankondigen van Samsung's Gear S2 smartwatch kreeg het Koreaanse bedrijf ook alweer de volle laag, want waar de inspiratie vandaan kwam was ook daar wel weer duidelijk. Dus is de Gear S2 alleen een kopie van de Apple Watch?

Het antwoord lijkt niet alleen nee, deze review van Dan Seifert voor The Verge laat zien dat Samsung achter de schermen bezig is geweest aan wat waarschijnlijk de eerste echte concurrent is voor de Apple Watch.

Het meest opvallende is misschien nog wel het gebruik van de draaiende rand om het ronde scherm heen, een interface die erg hoge ogen gooit in de ogen van Dan Seifert:


The impressive things with the Gear S2 don't end with its new design: Samsung's actually figured out a really smart interaction model for smartwatches that I'm shocked no one else has done yet. There's the touchscreen, yes, just like most other smartwatches, and the Gear S2 has a couple buttons on its side for home and back. But its real trick is in the rotating bezel, which lets you quickly and easily scroll through lists, apps, watch faces, and whatever else you might be looking at on the screen. It's more predictable and intuitive than the Apple Watch's Digital Crown and is a joy to use.




Wat verder opvalt is dat Samsung bij deze smartwatch heeft gekozen om Android Wear niet te gebruiken, maar hun eigen besturingssysteem Tizen. Samsung's smartphones met Tizen zitten allemaal in het lagere segment. Die toepassing heeft tot nu toe de handen niet op elkaar gekregen, maar de versie op de Gear S2 loopt wel snel en lijkt goed in elkaar te zitten.

Dat geeft Samsung een voordeel wat Apple ook heeft, het besturingssysteem zelf helemaal in de hand houden geeft je veel voordelen, je kan het bijvoorbeeld altijd zo aanpassen dat het perfect met je hardware werkt.

Maar er zit natuurlijk ook een stevig nadeel aan, een nieuw besturingssysteem betekent ook dat ontwikkelaars mogelijk de kat eerst uit de boom gaan kijken en dat apps van andere partijen mogelijk achter gaan blijven. Samsung heeft daarop trouwens wel geanticipeerd, en meldt dat er ongeveer 1.000 apps van 100 ontwikkelaars bij de officiële lancering van de Gear 2 beschikbaar zullen zijn.

Maar daarbij gaat het om ontwikkelaars die samenwerken met Samsung, en mogelijk ook door dat bedrijf betaald worden. Microsoft heeft eerder laten zien dat zo'n aanpak wel voor een goed begin kan zorgen, maar geen garantie is voor de toekomst van het platform.

De Gear S2 werkt trouwens bij het uitkomen prima samen met Android telefoons die minimaal Android 4.4 draaien en 1,5 GB RAM of meer ingebouwd hebben. Maar daar eindigt het, en zo'n smartphone uittesten met een iPhone gaat dus (voorlopig?) niet lukken.

Gaat Apple ook films en televisieprogramma's maken?

008

Het lijkt er op dat Apple grote plannen heeft voor de nieuwe Apple TV, en die gaan waarschijnlijk veel verder dan alleen nieuwe hardware. Want volgens de geruchten zou Apple plannen hebben voor het maken van video-content, en daarmee een concurrent kunnen worden van bijvoorbeeld Netflix.

Zo zou Apple hebben meegeboden om de sterren van Top Gear naar binnen te halen, toen de BBC eerder dit jaar besloot om met dat programma te stoppen na meer controverses rond Jeremy Clarkson. Uiteindelijk was het Amazon dat het hoogste bod uitbracht en Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond gaan dus voor dat bedrijf werken.

Voor Apple zou dit een manier zijn om de producten aantrekkelijk te houden, want exclusieve content lijkt steeds meer de manier om je klanten aan je te binden. Microsoft heeft eerder bijvoorbeeld ook geprobeerd om een studio op te zetten voor content voor de Xbox (de Xbox Entertainment Studios), het is daar alleen niet goed afgelopen.

Op dit moment is Apple al veel bezig met content voor Apple Music, als ze dit met video zouden uitbreiden dan zou dat wel een stevige stap zijn. Voorlopig zijn het alleen nog maar geruchten, het lijkt nog niet voor de hand te liggen dat we daar komende woensdag tijdens de keynote meer over horen.

Hoewel een verrassing hierover natuurlijk altijd welkom zou zijn.

Apple doet niet mee aan nieuwe open filmstandaard

002

De Alliance for Open Media heeft aangekondigd dat ze samen gaan werken aan de volgende generatie van media formaten, inclusief codecs en dergelijke. Die Alliance for Open Media bestaat uit de bedrijven Amazon, Cisco, Google, Intel Corporation, Microsoft, Mozilla en Netflix.

Dat betekent ook meteen dat één van de belangrijkste spelers in de tech-industrie ontbreekt, en dat is Apple.

Apple is licentiehouder van de MPEG LA, een bedrijf met veel patenten voor standaarden waar veel tech-bedrijven licentienemers van zijn. Die standaarden zijn onder andere MPEG-2, MPEG-4 Visual (Part 2), IEEE 1394, VC-1, ATSC, MVC, MPEG-2 Systems, AVC/H.264 en HEVC. In het verleden is veel conflict geweest tussen Google en MPEG LA. De laatste vond dat de door Google gebruikte VP8 codec inbreuk maakte op hun patenten.

Dat conflict werd in 2013 beëindigd toen er een overeenkomst tussen die twee werd gesloten, Google lijkt nu een probleem te hebben met de licentiekosten voor de toekomst (HEVC/H.265), wil daarom zoveel mogelijk partners voor de opvolger van het huidige VP9.

Het is niet alleen opvallend dat Apple nu niet meedoet aan de Alliance for Open Media. Waarschijnlijk net zo opvallend is dat Cisco en Microsoft wel meedoen aan deze Alliance for Open Media, want die zijn beide ook licentiehouders van MPEG LA.

De toekomst zal leren wie de beste standaard heeft, MPEG LA zal natuurlijk ook niet stil zitten. Het is wel te hopen dat dit initiatief niet tot nieuwe conflicten leidt, maar daar komen we pas achter in de komende periode. Als je in de tussentijd meer wilt weten over deze ontwikkeling, dan is dit artikel een aanrader.

Geruchten voor het Special Event van 9 september

000

Het Special Event van 9 september komt langzaamaan steeds dichterbij, nog maar zes dagen te gaan. Dat betekent natuurlijk ook dat er steeds meer geruchten naar buiten komen, want Apple wordt nu eenmaal altijd met argusogen gevolgd.

Gerucht nummer één is dat we niet alleen nieuwe iPhone-modellen en een nieuwe Apple TV gaan zien, maar dat ook de nieuwe iPad mini 4 en zelfs de nieuwe iPad Pro van de partij zullen zijn.

Als dat allemaal waar is, dan wordt het een erg volle keynote.

iPhone

MacRumors komt met foto's van de nieuwe iPhone die eerdere geruchten nog eens bevestigen: de nieuwe iPhones worden iets dikker en breder dan de huidige. Omdat Apple eigenlijk altijd alleen maar vooruit wil, en zelden of nooit een stap terug doet, lijkt het voor de hand te liggen dat dit te maken heeft met Force Touch, dat ook zijn opwachting zou maken in de nieuwe iPhones.

Force Touch zelf zou trouwens mogelijk een nieuwe naam krijgen, mogelijk zijn ze niet zo blij bij Apple dat dit niet de aandacht krijgt waarvan ze in Cupertino vinden dat het die verdient.

Apple TV

Wat betreft de Apple TV, daar kon je recent op MacFreak al dit nieuwsbericht over lezen, maar ondertussen zijn daar nog veel meer details over naar buiten gekomen.

Zo is hier bijvoorbeeld te lezen dat de afstandsbediening dit keer ook zwart zal zijn, dat er geen ondersteuning voor 4K zal zijn, de nieuwe Apple TV dezelfde uitgangen zal hebben, de behuizing groter zal zijn en dat er waarschijnlijk twee versies zullen zijn: een model met 8 GB aan opslag voor $ 149 en een model met 16 GB opslagruimte voor $ 199 (het huidige Apple TV model heeft 8 GB aan interne opslag voor de media cache).

Maar veel belangrijker is waarschijnlijk het nieuws dat het zoeken in deze nieuwe Apple TV met Siri zich niet meer beperkt tot wat Apple aanbiedt, maar alle mogelijkheden laat zien. Dat zou voor Apple een grote stap zijn, in Cupertino hebben ze nu eenmaal vaak de neiging om je te pushen naar hun eigen oplossingen.

Apple nam twee jaar geleden het bedrijfje Matcha over, hun specialiteit was het vinden van content. Het lijkt er dus nu op dat we daar nu de resultaten van gaan zien.

Op de uitnodiging voor het Special Event van 9 september staat "Het Siri, give us a hint". Dat zou dus wel eens een hint kunnen zijn over de zoekmogelijkheden van de nieuwe Apple TV.

iPad

Als Apple inderdaad met een nieuwe iPad mini 4 en een iPad Pro komt dan hebben ze dat heel erg stil weten te houden, want van beide modellen zijn geen onderdelen te vinden die gelekt zijn, zoals wel het geval is bij de nieuwe iPhone. Maar misschien dat deze modellen alleen aangekondigd worden en dat release datum verder in de toekomst ligt?

In de tussentijd kunnen we alvast genieten van dit mooie concept van de iPad Pro.

Een mooi concept voor de iPad Pro

000

Terwijl het Special Event op 9 september steeds dichterbij komt gaan er geruchten dat Apple daar niet alleen de nieuwe iPhone modellen en de nieuwe Apple TV zal onthullen, maar dat ook de iPad mini 4 en de grotere 'iPad Pro' daar wel eens van de partij zouden kunnen zijn.

Daarom hieronder het iPad Pro concept van de Nederlander Nermin Hasanovic. Het idee in het kort: een 4K Force Touch scherm, naast het toetsenbord een trackpad (makkelijker navigeren in de menu's) en een USB-C poort, net zoals de nieuwe MacBook.

Door de extra ruimte die zo'n grotere iPad over heeft zou Apple ook hier de batterijen kunnen 'stapelen', volgens hetzelfde principe als in de nieuwe MacBook, en zo ervoor kunnen zorgen dat we lekker lang kunnen werken zonder dat je steeds weer aan de lader moet.

Hij heeft ook aan de nieuwe stylus gedacht, zowel handschriftherkenning als tekenen op hoog niveau zijn van de partij. Hieronder kan je het hele concept zien, als je op de afbeelding klikt kan je die zien in een groter scherm (als je daarna even op het vergrootglaasje klikt).


Carbon Copy Cloner 4.1.4 klaar voor El Capitan

001

Bij het overstappen naar een nieuwe versie van het besturingssysteem is het altijd belangrijk om vooraf te kijken of de programma's die je gebruikt daar nog steeds mee werken. Het antwoord op die vraag vind je op deze pagina van RoaringApps.

Het allerbelangrijkst is dat bij de tools waarbij het belangrijk is dat die werken met jouw systeem, bijvoorbeeld de tools die direct in je systeem ingrijpen (denk aan DiskWarrior, Onyx, Cocktail, etc.). Maar ook bij backup-programma's is het natuurlijk erg belangrijk, want een systeem waarbij je geen goede backup kan maken daar heb je niet zoveel aan.

Natuurlijk heeft Apple het ingebouwde Time Machine, maar veel Mac-gebruikers maken ook graag een backup waar je ook van kan opstarten, een zogenaamde "bootable backup". Want als je een keer een groot probleem tegenkomt, dan kan je van zo'n backup gewoon opstarten en direct doorwerken.

Het goede nieuws is dan ook dat er een nieuwe versie is van Carbon Copy Cloner, één van de bekendste programma's om zo'n bootable backup te maken. In de release notes van versie 4.1.4 komt de naam "El Capitan" maar liefst vier keer voor. De boodschap is dan ook duidelijk: deze versie werkt ook met OS X 10.11/El Capitan.