Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tip: veranderingen en nieuwe opties bij Internet Recovery

005

Apple heeft vaak veel meer voor ons in petto met een nieuwe update van het besturingssysteem dan ze er bij vertellen, ook dit keer is dit het geval, en wel bij een onderdeel dat erg belangrijk kan zijn als je problemen met je Mac hebt. Want sinds macOS 10.12.4 heeft Apple voor Internet Recovery een bestaande sneltoets veranderd en een nieuwe toegevoegd.

Als je Command + R ingedrukt houdt tijdens het opstarten van je Mac dan zal die opstarten van je Recovery partitie. De meesten van ons weten dat waarschijnlijk al, deze optie zit al in OS X sinds versie 10.7 (Lion).

Wat misschien niet iedereen wist is dat je op eerdere versies met Command + Alt + R jouw Mac terug kan zetten naar het originele besturingssysteem waarmee het geleverd werd, of de beschikbare versie die daar het dichtst bij zit. Het is deze toetsencombinatie die door Apple veranderd is, voortaan zorgt deze combinatie ervoor dat de meest recente versie van macOS er op komt te staan, op dit moment is dat dus macOS 10.12.4.

Het 'oude' gedrag bestaat trouwens ook nog steeds, daarvoor moet je vanaf macOS 10.12.4 de toetsencombinatie Shift + Option + Command + R gebruiken. Meer hierover is te lezen op deze support-pagina van Apple. Die link is naar een pagina in het Engels, op het moment dat deze tip gepubliceerd wordt is de Nederlandse versie van deze pagina nog niet bijgewerkt naar de nieuwe situatie.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Apple Configurator 2.4 brengt veel welkome nieuwe dingen

000

Beheer je meerdere iDevices of Apple TV's voor een school of een bedrijf, dan gebruik je Apple Configurator waarschijnlijk allang. Want met deze app kan je makkelijk en snel meerdere devices op de manier die jij wilt instellen, zodat de gebruikers snel aan de slag kunnen met de juiste instellingen en apps op die devices.

Voor Apple Configurator is nu net versie 2.4 uitgekomen, en hierin zitten een aantal zeer welkome aanvullingen en verbeteringen. Het lijstje hieronder komt direct van Apple zelf.


Wat is er nieuw in versie 2.4
• Verenigde voorbereiding voor iOS en tvOS
• Pdf-, ePub- en iBooks Author-boeken installeren in iBooks
• iOS-apparaten opnieuw opstarten en uitschakelen
• Nieuwe profielpayloads en beperkingen voor tvOS, waaronder Vergaderruimteweergave, Eén-app-modus, Koppeling met app Remote beperken en Inkomende AirPlay beperken
• Panelen 'Schermbeveiliging' en 'Tik om te configureren' overslaan in tvOS-configuratie-assistent
• Inloggen op wifinetwerken beperken
• Dicteren beperken
• Flexibelere S/MIME-configuratie-opties voor Mail- en Exchange-accounts
• Ondersteuning voor Touch Bar op MacBook Pro


Om Apple Configurator te gebruiken moet je minimaal macOS 10.12.2 (Sierra) op je Mac hebben staan, de app ondersteunt ook de Nederlandse taal. Apple Configurator is gratis, je kan het in de Mac App Store vinden via deze link.Bij A.P.P.L.E. kan je wel voor appels terecht

003

Bij Apple kan je voor veel dingen terecht, onder andere computers, iDevices, de Apple TV, de Apple Watch en nog veel, veel meer. Maar juist appels is iets waarvoor je bij Apple uit Cupertino echt aan het verkeerde adres bent.

Maar er bestaat wel een organisatie in de wereld met de naam Apple die wel met appels te maken heeft. Opvallend genoeg vinden we die in Frankrijk, waar je eerder het woord "pomme" dan "apple" zou verwachten. Het gaat dan ook niet om het woord "apple", deze "apple" wordt met hoofdletters en puntjes geschreven, en is dus A.P.P.L.E.

Het gaat dan ook om een afkorting, want A.P.P.L.E. staat in Frankrijk voor "Association des Producteurs de Pommes Pour l'Exportation". Met andere woorden, de associatie van procenten van appels voor de export.

Om een erg grote associatie gaat het waarschijnlijk niet, want met Google Street View zien op hun adres niet echt een groot gebouw. Als je met Street View inzoomt dan kan je met moeite nèt het A.P.P.L.E. op het onderste bordje onderscheiden, daarom hieronder een foto van het bordje bij hun bel. Hierop zien we dat deze associatie wel internationaal opereert, of zou er voor "international" gekozen zijn voor het extra cachet?

Deze aanbiedingen van Apple eindigen allemaal morgen

000

Toen Apple de nieuwe MacBook Pro modellen met alleen maar USB-C aansluitingen introduceerde gaf het als service een stevige korting op een aantal kabels, adapters en monitors. Die aanbiedingen waren geldig voor drie maanden, ze eindigen definitief op 31 maart, dat is morgen.

Omdat veel van die aanbiedingen zeer de moeite waard zijn - die van de USB-C-naar-USB-adapter is zelf spectaculair te noemen - hierbij als geheugensteuntje de links naar al deze afgeprijsde producten. Want mocht je er toch nog gebruik van willen maken, dan is langer wachten geen optie meer.


USB-C-naar-USB-adapter (van € 25,- voor 9 euro).
Adapter voor Thunderbolt 3 (USB‑C) naar Thunderbolt 2 (van € 59 voor 35 euro).USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter (van € 89,- voor 59 euro).
USB-C-naar-VGA-multipoort-adapter (van € 79,- voor 59 euro).
USB-C-naar-Lightning-kabel (1 m) (van € 29,- voor 25 euro).
USB-C-naar-Lightning-kabel (2 m) (van € 39,- voor 35 euro).
LG UltraFine 4K‑display (van € 749,- voor 561 euro).
LG UltraFine 5K‑display (van € 1399,- voor 1.049 euro).

Android Stores in 2017 meer omzet dan de App Store?

001

Het is al een tijd een bekend gegeven: Apple's iOS App Store genereert zowel meer omzet als winst dan alle Android Stores samen, ondanks het feit dat het marktaandeel van Android telefoons heel erg veel groter is dan iOS. Volgens cijfers van IDC had iOS eind afgelopen jaar een marktaandeel van 12.5 procent.

Volgens een rapport van onderzoeksbureau App Annie groeit de omzet van de Android Stores nog wel steeds, later dit jaar zouden die Stores samen voor het eerst meer omzet moeten genereren dan de iOS App Store.

Voor Google is dit trouwens niet alleen maar het goede nieuws wat het op het eerste gezicht lijkt, want een groot gedeelte van de aankopen op Android gebeuren in China. Daar zijn het Baidu en Xiaomi die hun Android Stores in beheer hebben, de winst daar gaat dus ook naar die bedrijven.

Apple zou later dit jaar 40 miljard dollar aan omzet halen op 30 miljard downloads, voor Google zou dit 21 miljard dollar zijn op 114 miljard downloads. De andere Android Stores zouden er voor moeten gaan zorgen dat ze in totaal Apple voorbij zullen gaan, daar zou er 20 miljard dollar omgezet gaan worden op 51 miljard downloads.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

We hoeven trouwens geen medelijden te hebben met Google. Hoewel er dus een groot gedeelte van zowel omzet als winst in China aan de neus van dit bedrijf voorbij gaat, groeit de Google Play Store wel sneller dan de andere Android Stores.

Security Updates voor Yosemite en El Capitan

000

Tussen alle updates voor alle besturingssystemen van Apple deze week raakte één ding ondergesneeuwd, er was ook een belangrijke update voor iedereen die nog een Mac gebruikt met Yosemite of El Capitan.

Apple voorziet naast de huidige versie van het besturingssysteem (macOS 10.12/Sierra) ook altijd de twee voorgaande besturingssystemen van security updates, dat zijn dus OS X 10.10/Yosemite en 10.11/El Capitan. Voor die beide versies zou dan ook keurig zo'n update voor je klaar moeten staan in de App Store op jouw Mac.

Als zulke updates zich niet vanzelf melden dan kan je er naar zoeken door de App Store op jouw Mac te openen, via het Apple-icoontje helemaal linksboven op je scherm. De link naar Updates vind je dan rechtsboven in het venster van de App Store zelf.

Mocht de update voor jouw besturingssysteem (nog) niet te zien zijn, je kan ze ook zelf naar binnen halen via de links hieronder.


Security Update 2017-001 (Yosemite)

Security Update 2017-001 (El Capitan)

Update iOS 10.3 over Wi-Fi voor iPhone 5 en 5c ingetrokken

003

Als je een iPhone 5 of een iPhone 5c hebt en je probeert die draadloos, dus via Wi-Fi, een update naar iOS 10.3 te geven, dan heb je misschien al gemerkt dat deze niet verschijnt. Op zulke momenten helpt het nog wel eens om een tijdje te wachten tot die wel verschijnt, maar in dit geval is meer aan de hand.

Want Apple heeft voor deze twee modellen de update naar iOS 10.3 via Wi-Fi onmogelijk gemaakt. Als je zo'n iPhone hebt en je verbindt die met een draadje aan een computer waar iTunes op draait, dan is het wel mogelijk om deze update zonder problemen uit te voeren.

Waarom dit gebeurd is, dat is op dit moment nog niet duidelijk. Op het internet zijn (nog?) geen draadjes te vinden waarin klachten van mensen met een iPhone met een 32-bits A6 processor te vinden zijn. Die 32-bits A6 processor is de chip die te vinden is in de iPhone 5 en de iPhone 5c.

Wel lijkt het er op dat deze modellen van toekomstige updates van iOS uitgesloten zullen zijn, maar dat zou niets te maken moeten hebben met dit besluit van Apple.

Mogelijk is er op het laatste moment een probleem met het updaten van deze modellen naar iOS 10.3 via Wi-Fi naar voren gekomen en heeft Apple daarom deze optie, in ieder geval voor dit moment, helemaal onmogelijk gemaakt.

Een Apple Car onderzoekscentrum in Zwitserland?

001

Apple-oudgediende Steve Zadesky was een tijd lang de leider van het Apple Car project. Sinds zijn vertrek zouden er veel aanpassingen in de aanpak zijn gebeurd onder zijn vervanger Bob Mansfield, trouwens ook een oudgediende met een uitstekende reputatie.

Het team voor de Apple Car, met codenaam Titan, zou inmiddels niet meer alleen in Californië opereren, maar onder andere in Berlijn zou een team van tussen de 15 en 20 mensen daaraan bezig zijn. Verder zou het huidige team zich nu minder richten op hardware, het zou nu vooral om de softwarematige kant gaan.

Het meest recente nieuws dat over dit project is te vinden op de website van het Zwitserse Inside-IT, dat bericht dat Apple "minstens" 10 doctorale en postdoctorale studenten van ETH Zurich zou hebben gerekruteerd. Daarbij zou het gaan om mensen die gespecialiseerd zijn in Computer Vision en Robotics.

Roland Siegwart, professor Autonomous Systems aan de ETH vertelde Inside-IT dat vijf van zijn specialisten inmiddels naar multinationals vertrokken zijn, maar daarbij noemde hij niet alleen Apple, maar ook Google. Ook kon hij niet bevestigen dat Apple een Research & Development vestiging in Zwitserland geopend heeft.

Apple zelf gaf de reactie die te verwachten was in deze situatie: "geen commentaar".

Is iOS 10.3 de laatste versie voor 32-bits iDevices? (Upd.)

007

Apple had nog maar net de updates voor iOS, watchOS, macOS en tvOS uitgebracht en de beta-versies voor de volgende updates stonden alweer klaar voor ontwikkelaars. Als zo'n beta-update zo snel volgt op een grote update dan zijn daar meestal geen spectaculaire dingen over te melden, maar bij iOS 10.3.2 beta lijkt dat nu wel het geval.

Want van deze versie staan alleen versies klaar voor 64-bit devices, het lijkt er op dit moment dus op dat 10.3 de laatste versie wordt die op 32-bits iDevices gebruikt kan worden.


@TheApplePost Strange thing I found in iOS 10.3.2 beta, lack of 32bit devices pic.twitter.com/e15ZKk8z8N— Zeph McLearan (@zmclearan) March 29, 2017

Als dit klopt dan zou iOS 10.3 de laatste versie van iOS zijn die nog zal draaien op de iPhone 5, 5c of de vierde generatie iPad. Dat zou opvallend zijn, want 'normaal gesproken' stopt Apple pas met het ondersteunen van bepaalde devices als er een compleet nieuwe versie van een besturingssysteem uitkomt.

De verwachting was dan ook dat bij de WWDC, bij de aankondiging van iOS 11, duidelijk zou worden welke devices dit keer 'de klos' zouden zijn. Maar dat is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen, Apple heeft nu eenmaal altijd de mogelijkheid om bij een update ondersteuning voor oudere devices te stoppen.

Of de ondersteuning voor 32-bits devices nu echt gestopt is, dat is nog niet bekend. En als dat zo is, dan is ook nog niet duidelijk wat de (technische) reden daarvoor is. Als dat wel duidelijk wordt dan is dat natuurlijk op MacFreak te lezen.

9,7-inch iPad

Toen Apple recent de nieuwe 9,7-inch iPad uitbracht werd al gespeculeerd dat wel een de beoogde upgrade zou kunnen zijn voor veel mensen met een ouder model iPad. Het stoppen van toekomstige upgrades voor iOS zou deze mensen mogelijk over kunnen halen om eerder voor een recentere iPad te kiezen.

Update: inmiddels is de public beta versie van iOS 10.3.2 uit, die is te vinden via deze pagina van Apple. Die verschilt niet van de versie die eerder deze week voor ontwikkelaars beschikbaar werd, dus ook deze is niet geschikt voor 32-bits devices.

Tip: iCloud gegevens allemaal bij elkaar in Instellingen van iOS 10.3

008

Sinds iOS 9 zit er in de Instellingen van iOS de mogelijkheid om te zoeken naar de instelling die je aan wilt passen. Dat zoekvenster zit helemaal bovenaan in de 'root' van Instellingen, dus als je daar al dieper in zit moet je even daarnaar teruggaan.

Mocht dat zoekvenster even buiten beeld zijn, dan gewoon even alles 'naar beneden trekken', dan verschijnt het vanzelf. Dat laatste werkt trouwens in iedere app in iOS waar een zoekvenster in zit, maar waar Apple dat standaard niet laat zien om het scherm zoveel als mogelijk voor content te gebruiken. Een andere app met een zoekvenster dat zich precies hetzelfde gedraagt als Instellingen is bijvoorbeeld Mail.

iCloud in vernieuwde Instellingen

Misschien heb je het al gezien, als je Instellingen in iOS 10.3 opent, dan zie je bovenaan iets nieuws. Want iCloud heeft nu de ereplaats gekregen, in plaats de situatie tot nu toe, met de instelbare opties voor iCloud verspreid over verschillende plaatsen binnen Instellingen.

Dit keer is er duidelijk goed over nagedacht bij Apple, want deze centrale instellingen voor iCloud zijn erg compleet, zoals je hieronder kan zien.

Onder Naam, telefoonnummers, e-mail kan je niet alleen de gegevens voor die drie items aanpassen, maar bijvoorbeeld ook of je marketingmails van Apple wilt ontvangen, en zo ja, welke.

In Wachtwoord en beveiliging kan je jouw wachtwoord eventueel vervangen of een vertrouwd nummer toevoegen, zodat bij inloggen op een device geverifieerd kan worden of jij het ook echt bent.

Bij Betaling en bezorging kan je jouw betaalkaart(en) beheren, en eventueel een adres toevoegen waar Apple fysieke goederen naartoe kan sturen.

Onder iCloud zie je hoeveel ruimte je daar mogelijk over hebt, en kan je kiezen welke apps via iCloud kunnen synchroniseren. Hier vind je ook knopjes waarmee je iCloud Drive, Find My iPhone, iCloud Keychain en backups aan- en uit kan zetten. Verder vind je daar ook nog de mogelijkheid of andere mensen jouw locatie kunnen zien via de ongebouwde Berichten-app en de Zoek mijn vrienden-app van Apple zelf.

In iTunes Store en App Store heb je twee instellingen: of content automatisch naar binnen gehaald kan worden, en of de data van jouw provider hier ook voor gebruik kan worden, of dat dit alleen maar alleen over Wi-Fi mogelijk is.

Als laatste vind je onderaan de opties voor Delen met gezin en instellingen per device dat ingelogd is op jouw Apple ID. Ook hier kan je is het mogelijk om Find My iPhone of iCloud backups aan- en uit te zetten. Maar dat lijkt in dit geval vooral extra service van Apple.