Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

De agressieve marketing van Windows 10

003

De makers van besturingssystemen willen graag dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk de stap naar de nieuwste versie maken. Want dat is goed voor ontwikkelaars en dus ook goed voor het platform. De percentages van hoeveel mensen er al het recent uitgebrachte systeem gebruiken komen dan ook vaak tijdens presentaties voorbij.

Maar de keerzijde is dat de makers steeds enthousiaster worden en ons die nieuwe versies aanbieden, zo enthousiast dat het op de rand van agressieve marketing begint te lijken.

Apple maakt zich hier jammer genoeg ook een beetje schuldig aan, want als je niet op de meest recente versie van OS X zit dan komt de vraag of je naar El Capitan wilt upgraden wel èrg vaak voorbij. Daar is trouwens een simpele oplossing voor, even een rechtermuis-klik (of een Control-klik) in de Mac App Store op de banner van El Capitan in de Upgrade-sectie, en dan ervoor kiezen om die upgrade te verbergen.

Als je Windows op je Mac hebt staan dan ben je mogelijk ook al de manier waarop Microsoft ons probeert over te halen om naar Windows 10 over te stappen tegengekomen. En dat is nog een stapje agressiever dan wat Apple doet, want Microsoft heeft inmiddels de optie om de upgrade over te slaan helemaal verwijderd.


On a Windows 8.1 PC. Mostly full screen pop-up. No clear "No thanks" button, just download Windows 10 now or later. pic.twitter.com/RRoaFMST9r— Brad Chacos (@BradChacos) December 11, 2015


Zoals je kan zien geeft Microsoft je nog twee opties: nu upgraden en beginnen met de download om dat later te doen. Gelukkig is er nog één optie, alleen wijst Microsoft ons daar niet meer op: het kruisje rechtsboven.

Inmiddels pakt Microsoft het allemaal nog agressiever aan, en is het kruisje aanklikken niet meer voldoende en moet je de automatische updates helemaal uitzetten als je Windows 10 nog niet wilt hebben. Een paar reacties daarop kan je hieronder zien.


@BradChacos Work at a repair shop. So many customers called complaining about how they hit the "X" as usual and got upgraded to Windows 10.— Trevor Darby (@MakingTrevenue) May 22, 2016

@Tihusky Apparently this is what's up; https://t.co/LYSThfO3uE— Rachel Wülfe (@AberdorkUnited) May 22, 2016

@BradChacos @getwired Not because "Mac is better", but because of the heady-handed Win10 tactics, and current shitshow of Win7 updating.— Jim Gaynor (@jimgaynor) May 22, 2016


Of het slim is om het zo aan te pakken kan je je afvragen, de Twitter-gebruiker hierboven is in ieder geval voor het eerst in zijn leven aan het shoppen voor een Mac mini. En nu maar hopen dat hij weet dat je de upgrade naar OS X 10.12 over een tijdje ook weer kan verbergen in de Mac App Store.

Runtastic Pro tijdelijk voor maar 99 cent

000

Als je op zoek bent naar een uitstekende app die bij kan houden wat er allemaal gebeurt tijdens joggen, hardlopen, fietsen, wandelen, trainen, fitness en meer, dan is Runtastic Pro een prima optie. Want deze app kan een enorm veel vastleggen, zoals tijd, afstand, stijging, verbrande calorieën en nog veel meer.

De resultaten van wat je allemaal gedaan hebt kan je in een uitgebreid rapport krijgen, zelfs aangepast aan jouwzelf, inclusief je humeur. Die data kan gesynchroniseerd worden met Apple's Gezondheid-app of bijvoorbeeld met de app MyFitnessPal, als je ook je eetgewoonten wilt bijhouden.

Normaal gesproken moet je voor Runtastic Pro € 4,99 betalen, maar op dit moment is het in de aanbieding en kan je het vinden voor maar 99 cent in de iOS App Store. Je moet voor deze app trouwens wel minimaal iOS 8 op jouw iDevice hebben staan.

Tip: langer werken met je iPhone met Energiebesparingsmodus

006

Als je een recente iPhone hebt, bijvoorbeeld een iPhone 6, 6 Plus, iPhone 6s en iPhone 6s Plus of een iPhone SE, dan zal het je waarschijnlijk niet vaak gebeuren dat die al binnen een dag helemaal leeg is.

Dat komt onder andere omdat deze iPhones het lang volhouden. Volgens Apple kan de 6s bijvoorbeeld 11 uur non-stop HD-video afspelen, houdt de 6s Plus dat maar liefst 14 uur vol en kan de iPhone SE 13 uur lang zonder problemen video afspelen. Waarbij de ervaring leert dat Apple eigenlijk nooit overdrijft met dit soort cijfers, eerder het tegendeel.

Maar er is nog iets waardoor iPhones het tegenwoordig langer volhouden, en dat heeft weinig met de hardware te maken. Want sinds iOS 9 uitkwam hebben we de Energiebesparingsmodus (Low Power Mode), en als je iPhone nog maar 20 procent van zijn batterijlading over heeft zal je worden gevraagd of je die aan wilt zetten.

Maar deze Energiebesparingsmodus kan je ook gebruiken als je van te voren er zeker van wilt zijn dat jouw iPhone het eind van de dag gaat halen, ook al moet je die constant gebruiken terwijl er bijvoorbeeld niet zo'n goed bereik is etc.

Het enige wat je daarvoor moet doen is zelf de Energiebesparingsmodus aanzetten. Dat doe je in Instellingen > Batterij, zoals je hieronder kan zien. Daar zie je ook meteen de uitleg van Apple bij deze modus, en welke dingen er niet werken als je deze modus gebruikt.

Als de modus eenmaal aanstaan wordt het batterij-icoontje rechtsboven op je scherm in het geel weergegeven.

Deze modus is waarschijnlijk ook handig als je een wat oudere iPhone hebt, bijvoorbeeld een iPhone 4s. Want daarvan is waarschijnlijk de batterij inmiddels ook niet meer zo goed als toen je hem net gekocht had.

Eén ding waar je op moet letten: als je Energiebesparingsmodus aanzet dan blijft dat aanstaan tot je jouw iPhone weer oplaadt en en de boven de 80 procent uitkomt. Want dan zet iOS 9 de Energiebesparingsmodus weer automatisch uit. Maar de volgende dag kan je het natuurlijk weer gewoon aanzetten, en dat kan ook met behulp van Siri, want die kan de Energiebesparingsmodus zowel voor je aan- als weer uitzetten.

Bij deze gebruiker gaf dat een heleboel extra batterijtijd, in de grafiek hieronder kan je zien dat hij met de Energiebesparingsmodus aan nog maar net onder de 50 procent uitkwam bij normaal gebruik, waarbij er ook nog de hele dag er een verbinding met een Apple Watch was.(klik op de grafiek voor een grotere versie)

Tim Cook vindt een iPhone uit 1670

008

Apple's CEO Tim Cook was afgelopen week in Amsterdam, hij sprak op 24 mei in de Beurs van Berlage op het Startup Fest, op deze pagina van Startup Fest vind je er meer over, en ook hier op ons forum. Maar er zullen niet veel van ons daar zijn geweest, want een toegangskaartje voor dat evenement kostte maar liefst 1.240,07 euro (incl. BTW).

Daarna bracht Tim Cook samen met Neelie Kroes een bezoek aan het Rijksmuseum, en volgens Neelie kwam Tim op een gegeven moment enthousiast naar haar toe en vertelde hij haar dat hij de eerste iPhone ooit had ontdekt.


At one point Tim rushes over and tells me 'Come take a look, I found a painting with an iPhone on it!'

So he takes my arm and shows me a Rembrandt with a person seemingly holding an iPhone…

Tim Cook finished the story, saying "I always thought I knew when the iPhone was invented, but now I'm not so sure anymore."


Neelie heeft een foto gemaakt van 'de Rembrandt met iPhone' en liet die daarna aan de pers zien. Eén klein 'probleem', het blijkt helemaal geen schilderij van Rembrandt, maar van Pieter de Hooch en de titel van dat schilderij maakt goed duidelijk wat die jongen echt in zijn hand heef.

Hieronder kan je het zien, het heet: "Het aanreiken van een brief in een voorhuis" en eigenlijk lijkt het meer op een iPod wat hij in zijn hand heeft.(klik op het schilderij voor een grotere versie)


olieverf op doek, h 68cm × b 59cm.

Het voorhuis van een Amsterdams grachtenpand. Alle ramen en deuren staan wagenwijd open. Het daglicht valt op een jonge vrouw die juist een brief ontvangt. Pieter de Hooch verbond de wereld binnen slim met die van buiten: we volgen de hond de gracht op, waar aan de overkant enkele mannen staan en een vrouw voor het raam onze blik ontmoet. Rechts kun je door een poortje nog verder weg kijken.

Een SDK voor Siri op de WWDC 2016?

000

De Amazon Echo lijkt in de VS een behoorlijk succes te zijn. Alleen wat niemand dat zeker, want Amazon vertelt bij de cijfers nooit hoeveel omzet er met bepaalde devices verdiend is.

Deze Echo is een Bluetooth speaker met een persoonlijke assistent met stemherkenning ingebouwd, dus eigenlijk speaker met Siri, maar dan de versie van Amazon, die altijd op een bepaalde plaats in je huis voor je klaar staat. Als je geen idee hebt wat de Echo is, meer daarover kan je lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Maar Amazon is niet de enige die daarmee bezig is. Of ze bij Google er al langer mee bezig waren of dat het de Amazon Echo was die voor de inspiratie heeft gezorgd weten we niet, maar een feit is dat Google vorige week aankondigde dat het gaat komen met een vergelijkbaar apparaat: de Google Home.

Volgens dit artikel van The Informant (betaallink) zou Apple ook bezig zijn met zoiets, en zou daar al vorig jaar aan begonnen zijn. Maar daarbij komt nieuws dat mogelijk nog veel belangrijker voor ons allemaal is.

Sinds de vierde generatie van de Apple TV is het voor ontwikkelaars van andere apps ook mogelijk om dingen aan Siri toe te voegen, en kennelijk vinden ze het bij Apple tijd om dat verder uit te breiden. Want als de geruchten kloppen dan komt er op de World Wide Developer Conference (WWDC) 2016, en die begint al op 13 juni aanstaande, een SDK voor Siri.

Koppel dat aan de geruchten dat Siri ook naar de Mac komt, en dit zou wel eens het nieuws kunnen zijn dat Siri in een stroomversnelling gaat brengen. Dat is misschien ook wel nodig, want veel van het talent dat bij Apple binnenkwam bij de aankoop van Siri is inmiddels weer verdwenen, en een aantal daarvan lieten recent zien met hun stem-assistent 'viv' wat er allemaal al mogelijk is met een stem-assistent.

Firmware Update voor 802.11n en 802.11ac AirPort Base Stations

016

Heb je een AirPort Express, AirPort Extreme of AirPort Time Capsule in huis met de 802.11n of 802.11ac Wi-Fi standaard, dan heeft Apple een Firmware Update voor je klaarstaan. Dat is trouwens vanaf het eerste 'platte', vierkante model: de AirPort Extreme 802.11n (1e generatie) uit 2007.

Voor alle versies met 802.11n brengt de update je naar versie 7.6.7, de versie 802.11ac gaan na de update van de firmware naar versienummer 7.7.7. Deze updates worden vanzelf gemeld als je het AirPort-configuratieprogramma opstart, dat staat standaard al op je Mac, en voor iOS kan je het vinden op deze pagina van Apple.

Meer informatie over deze updates vind je op de volgende pagina's, waar je ook kan zien dat ze allebei precies dezelfde nieuwe dingen brengen:


AirPort Base Station Firmware Update 7.6.7 Information

This update:

• Fixes an issue which may prevent communication between clients on the same network
• Improves performance with an extended guest network
• Addresses potential naming conflicts with Bonjour Sleep Proxy

For detailed information on AirPort base station firmware updates, including instructions how to install the update, please visit: http://support.apple.com/kb/HT1218

AirPort Base Station Firmware Update 7.7.7 Information

This update:

• Fixes an issue which may prevent communication between clients on the same network
• Improves performance with an extended guest network
• Addresses potential naming conflicts with Bonjour Sleep Proxy

For detailed information on AirPort base station firmware updates, including instructions how to install the update, please visit: http://support.apple.com/kb/HT1218


Die links naar de uitleg naar hoe je een Airport Base Station kan updaten die je hierboven ziet wijzen naar de uitleg in het Engels, de Nederlandstalige uitleg kan je vinden op deze pagina.

met dank aan forumlid 'fred44nl', die dit nieuws al eerder op MacFreak meldde

Adonit komt met een concurrent voor de Apple Pencil

001

De Apple Pencil staat stijf van nieuwe gepatenteerde technieken en lijkt een groot succes, bijna alle gebruikers zijn er erg enthousiast over. Maar dat neemt niet weg dat er natuurlijk altijd mensen zijn die een andere visie hebben en denken dat ze daardoor een beter product op de markt kunnen brengen.

En dus heeft de Apple Pencil nu een concurrent gekregen, en dat is de Pixel van het bedrijf Adonit. Die heeft als eerste voordeel een lagere prijs, waar de Apple Pencil in de VS 99 dollar kost heb je al een een Adonit Pixel voor $ 79,99. Verder heeft deze pen programmeerbare knopjes, waar je dus je eigen functies aan toe kan voegen, zoals bijvoorbeeld kopiëren, plakken of gummen.

Verder werkt de Pixel met ieder iDevice dat Bluetooth 4.0 heeft, dat zijn de iPhone 4s, 5, 5c, 5s, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE, 4, iPad Mini, iPad Mini 2, iPad Mini 3, iPad Mini 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro (12,9). Opvallend genoeg staat daar de 9,7-inch iPad Pro niet bij, waarschijnlijk een foutje van Adonit.

Als je dus een goede pen wilt hebben om op je iPad te tekenen, maar je hebt (nog) geen iPad Pro, dan is de Pixel een erg voor de hand liggende keuze. Of hij het wint als hij met de Apple Pencil wordt vergeleken is nog niet bekend, in de FAQ van de Pixel wordt niets gezegd over de vertraging die de Pixel heeft.

Heb je interesse, op deze pagina van Adonit kan je er meer over te weten komen. En daar kan je hem niet alleen bij Adonit kopen, je vind er ook de links naar de pagina's waar je de Pixel kan vinden bij Amazon in Frankrijk, Engeland en Duitsland. Op dit moment kost de Pixel bij Amazon Duitsland trouwens € 84,99.

Een erg uitgebreide fotografie-bundel bij Macphun

019

Als je op zoek bent naar veel software voor fotografie en wil je daar niet al te veel voor betalen, dan is de Creative Kit XXL van Macphun mogelijk erg de moeite waar voor jou. Want in deze bundel vind je een heleboel software waar je normaal gesproken allemaal samen maar liefst € 2.234 voor zou moeten betalen, en die je op dit moment met maar liefst 93 procent korting kan kopen voor € 144.

Daarbij gaat het om zes programma's van Macphun zelf: Intensify, FX Photo Studio, Snapheal, Noiseless, Tonality en Focus. De meeste van die programma's zijn hier op deze site wel eens voorbij gekomen, simpelweg omdat Macphun een goede naam heeft door de software die ze maken.

En dat is nog niet alles, Macphun noemt het zelf als volgt op:


• 77+ Editing tools, presets & filters
• 40+ Photo guides, e-books, videos
• 12 Powerful photo editing software
• 1200+ Textures, presets, sample RAW files
• € 2.090 In total savings
• 30 Amazing contributors


Met andere woorden, het gaat in deze bundel om héél erg veel meer dan alleen die zes programma's van Macphun, de bundel zit echt tjokvol met interessante dingen voor zo'n beetje iedereen die met fotografie bezig is.

Alles opnoemen wat er in deze bundel zit is dan ook eigenlijk ondoenlijk, als je interesse hebt moet je gewoon even de tijd nemen en goed rondkijken op deze pagina die Macphun speciaal voor deze bundel heeft gemaakt.

Ze hebben het zelf de ondertitel "The photo creativity bundle unlike any other" meegegeven, die lijkt in dit geval aardig te kloppen.

Een 13-inch MacBook in het derde kwartaal van dit jaar?

006

Naast zijn voorspellingen over nieuwe MacBook Pro modellen eind van dit jaar heeft Ming-Chi Kuo nog meer gezien in zijn kristallen bol. Want volgens hem waren de recente updates voor de MacBook helemaal niet het eind van het verhaal voor dit model dit jaar.

Want volgens Ming-Chi Kuo zou in het derde kwartaal van dit jaar Apple gaan komen met een 13-inch MacBook, wat zou betekenen dat Apple dan drie modellen zou hebben met een 13-inch scherm: de MacBook, MacBook Air en MacBook Pro.

De toekomst voor de Air

Het is publiek geheim dat Apple de MacBook ziet als de opvolger van de MacBook Air. Die neemt steeds meer de plaats in van het goedkoopste instapmodel, en de kans dat dat model een Retina-scherm gaat krijgen lijkt ook héél erg klein. Met andere woorden: dat gaat er waarschijnlijk nooit van komen. Hetzelfde geldt voor snellere poorten en Force Touch trackpads, ook dingen die de MacBook Air aan zijn neus ziet voorbij gaan.

Verder is er helemaal niet bekend over deze 13-inch MacBook, maar de extra ruimte zou mogelijk ook kunnen zorgen voor extra snelheid.

Duidelijker productlijn

Deze toevoeging zou de lijn van de laptops van Apple trouwens wel wat duidelijker maken. De MacBook Pro als krachtigste met de meeste aansluitingen, de MacBook als het model voor zakenmensen die graag een erg lichte laptop hebben en de MacBook Air als instapmodel.

Dan zou de MacBook Air dus, ironisch genoeg, de rol overnemen van Apple's wit-plastic laptop, die een aantal jaar nog het instapmodel was. En die heette inderdaad alleen maar MacBook, net zoals het model dat het nu dus aan het andere eind van het spectrum over zou moeten nemen.

Google en Levi's gaan samen een slim jasje maken

000

Sinds we Marty McFly in Back To The Future allerlei dingen hebben zien dragen en doen zijn er mensen in de tech-wereld bezig om te kijken of sommige van die dingen geen waarheid kunnen worden. Voorlopig moeten we het bijvoorbeeld doen met een bord op wieltjes dat hoverboard genoemd wordt, maar dat toch echt weinig te maken heeft met het hoverboard waar Marty MacFly zijn stunts op uithaalde.

Dat neemt niet weg dat de inspiratie er nog steeds is, en die lijkt ook aan de basis te liggen van de samenwerking tussen Levi's en Google, zoals deze week aangekondigd werd. Het is de bedoeling dat deze twee een slim jasje gaan maken, hoe dat er uit moet gaan zien en hoe dat zou moeten gaan werken kan je hieronder zien.

Het is de bedoeling dat dit jack in voorjaar 2017 uit zal gaan komen, maar er zijn wel makkelijk een paar nadelen te bedenken. Want hoeveel gaat dit jasje kosten, en wat doe je dan aan in een ander jaargetijde? Natuurlijk zou Levi's er ons meerdere willen verkopen, maar dat gaat dan waarschijnlijk wel echt in de papieren lopen.

En dan is er natuurlijk Google, het bedrijf dat de groei in desktop terug ziet lopen, nog steeds één van de plekken waar Google het meest verdient. Dus zoekt het naar nieuwe markten, en kennelijk is zoveel mogelijk van ons te weten komen via wat we dragen daar de volgende van.

Wat betreft de techniek, in de video lijkt het er op dat je nogal wat gebaren uit je hoofd moet leren voordat je dit jack kan bedienen. En of het een goed idee is om dat allemaal tijdens het verkeer te doen is een tweede, maar dat is waarschijnlijk een andere discussie.