Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Een arrestatiebevel voor de kroonprins van Samsung (Upd. x2)

013

Waarschijnlijk hebben de meesten van ons allang meegekregen dat er grote politieke problemen zijn in Zuid Korea. Het parlement heeft daar recent met overgrote meerderheid (234-56) de president Park Geun-hye afgezet. Ze zou geheime informatie hebben gedeeld met Choi Soon-si, een vertrouwelinge en adviseuse. Inmiddels neemt de minister van defensie, Han Min-koo, de honneurs tijdelijk waar.

Choi Soon-sil zou grote sommen geld hebben binnengehaald, en daar wordt het voor ons interessant, want één van de bedrijven die aan die praktijken deel zou hebben genomen zou Samsung zijn. Afgelopen week werd daarom Lee Jae-yong van Samsung al 22 uur verhoord. Dat gaf al een indicatie dat het openbaar ministerie denkt dat het om een connectie op het hoogste niveau gaat, want hij staat bekend als de gedoodverfde troonopvolger binnen het bedrijf.

Kennelijk kwam er genoeg uit het onderzoek en het verhoor om de verdenking handen en voeten te geven, want inmiddels heeft het Zuid Koreaanse openbaar ministerie bekend gemaakt dat er een arrestatiebevel is aangevraagd voor Lee Jae-yong.

Het is nog niet bekend wat voor effect dit op Samsung zal hebben, maar het lijkt voor de hand te liggen dat de arrestatie van de kroonprins voor een schok binnen het bedrijf zal zorgen. Het beursaandeel Samsung is de afgelopen dagen wel aan het dalen, maar is op dit moment in ieder geval beslist nog niet in een vrije val geraakt.

Update: Een rechtbank heeft beslist dat Lee Jae-yong op dit moment niet gearresteerd hoeft te worden, terwijl de aanklager al heeft verklaard dat hij het hier niet mee eens is, en zal blijven proberen om Lee Jae-yong achter de tralies te krijgen.

Dat het arrestatiebevel voor het moment is ingetrokken betekent trouwens niet dat de problemen voorbij zijn. Naast de verklaring van de aanklager liggen er ook nog aanklachten voor omkoping, meineed en verduistering van gelden.

Update 2:

Het is Samsung en Lee nog een tijdje gelukt om het te vertragen, maar nu is toch definitief de kogel door de kerk: Lee Jae-yong is nu toch echt gearresteerd.

Consumer Reports raadt nieuwe MacBook Pro nu toch aan

003

Consumer Reports heeft er een lekkere soap van gemaakt. Eerst kwam als een donderslag bij heldere hemel kort voor Kerst het nieuws dat deze organisatie voor het eerst een MacBook Pro niet aan zou raden omdat de resultaten van de batterijtijd niet goed waren.

Het ontbreken van dit "recommended" komt eigenlijk neer op een doodsteek, want zoiets wordt natuurlijk opgepikt door veel andere media. Maar het werd allemaal nog veel vreemder, want al snel bleek dat Consumer Reports zulke afwijkende uitslagen had dat er wel wat vreemds aan de hand moest zijn. Want bij het 13 inch model met Touch Bar kregen ze bijvoorbeeld een batterijtijd van 16, 12,75 en 3,75 uur.

Consumer Reports nu zelf onder vuur

Dat zou genoeg moeten zijn geweest om contact met Apple op te nemen, want zulke uitschieters zijn natuurlijk een heel erg duidelijke indicatie dat er iets heel erg vreemds aan de hand is. Maar Consumer Reports koos er voor om te publiceren, zonder Cupertino om een uitleg te vragen. Het resultaat is dat Consumer Reports nu onder vuur ligt dat ze dit als clickbait hebben gebruikt, ze hebben op zijn minst de schijn tegen.

Consumer Reports was ook de bron van antennagate, waarbij ze al lieten zien dat ze niet altijd de nuance opzoeken. Want voor de iPhone was dat een probleem, maar er werd niet gemeld dat veel andere smartphones last hebben van exact hetzelfde. Waar veel Mac-sites sindsdien een kleine slag om de arm hielden bij de resultaten van Consumer Reports, lijkt het nu de vraag in hoeverre wat ze vanaf nu over Apple naar buiten brengen nog serieus genomen zal worden.

Hoe dan ook, Apple Consumer Reports heeft het allemaal opnieuw getest en daar nu de definitieve resultaten van naar buiten gebracht. Vreemd genoeg hebben ze het daarbij over een probleem met de batterij ("battery issue"), terwijl het toch echt om een bug in Safari ging.

Apple mogelijk toch aangeklaagd vanwege de App Store

008

Er was al eens eerder een zaak geweest, voor een lagere rechtbank, van consumenten versus Apple vanwege de App Store. Hierbij was het argument dat Apple door het op iDevices onmogelijk te maken om makkelijk uit andere bronnen apps te halen de prijzen kunstmatig hoog houdt en de keuzes van consumenten beperkt.

Bij die lagere rechtbank behaalden ze geen succes, maar sinds gisteren ligt er een nieuwe uitspraak van rechter William A. Fletcher van een hogere rechtbank (het U.S. appeals court) dat Apple wel degelijk hierover aangeklaagd kan worden.

Wat dit betekent

Deze uitspraak is opvallend, want het argument dat de prijzen lager zouden zijn met meer concurrentie lijkt nauwelijks houdbaar, de meeste apps zijn nu al gratis of kosten erg weinig. Ironisch genoeg is het juist de App Store geweest die deze daling in heeft gezet, bij smartphones voor de iPhone lagen de prijzen hoger en was het meer gedoe om software op je telefoon te krijgen. Het lijkt er dan ook meer op dat het vooral te doen is om Apple te dwingen tot een stevige schadevergoeding.

De uitspraak lijkt dan ook vooral een principiële en niet zozeer gebaseerd op de praktijk. Of Apple hier tegen in het geweer komt, en zo ja, hoe, is nog niet bekend. Het is ook goed mogelijk dat Apple afwacht wat er nu komen gaat, en alle energie gaat richten op het winnen van de zaak (of zaken) die uit deze uitspraak voort zouden kunnen komen.

Alle HomeHit devices van de CES 2017

005

In 2014 kondigde Apple HomeKit aan, sindsdien zien we langzaamaan steeds meer devices met ondersteuning hiervoor. Dat het zo lang heeft geduurd is niet voor niets, bij Apple waren ze er erg van doordrongen hoe belangrijk de veiligheid is bij dit soort devices en werden bij de eisen voor diezelfde veiligheid de lat dan ook erg hoog gelegd.

Dat is niet voor niets, want steeds vaker zien we dat veel connected devices makkelijk aan te vallen zijn. Dat dit ook voor problemen op grote schaal kan zorgen liet de recente aanval op het Dyn netwerk zien. Daarbij werd ook meteen duidelijk hoe verregaand de consequenties van slechte beveiliging van de Internet of Things kunnen zijn, want bijvoorbeeld ook Twitter, Amazon, Tumblr, Reddit, Spotify en Netflix hadden last van die aanval.

Bij de iPhone liet Apple eerder al zien hoezeer veiligheid hoog in het vaandel staat in Cupertino. Waarschijnlijk zien ze liever wat minder devices die heel erg veilig zijn, dan heel erg veel maar met veiligheidsproblemen. Toch wordt die lijst steeds langer, op de afgelopen CES kwamen er maar liefst 26 devices bij. Hieronder de complete lijst:


Slimme verlichting

• iDevices Instant Switch
• Incipio CommandKit Wi-Fi Smart Wall Switch
• Leviton Decora light switches
• Lifx Plus smart bulb
• Sylvania Multicolor smart bulb
• Fibaro Flood Sensor
• Ring Floodlight Cam

Beveiliging

• Omna 180 Cam HD
• Withings Home Plus
• Honeywell Lyric Home Security & Control System
• Fibaro Motion Sensor
• Fibaro Door/Window Sensor

Bridging Devices

• ConnectSense Bluetooth Extender
• Mixtile Hub
• Eve Extend

Sloten

• Yale Real Living Assure Locks
• Yale NexTouch Wireless Locks
• Kwikset Premis smart lock
• Friday Smart Lock

Overig

• Chamberlain Smart Garage Hub
• First Alert Onelink Environment Monitor
• Netatmo Smart Smoke Alarm
• Carrier Cor smart thermostats
• Sensory Voice Genie
• ConnectSense Temperature & Humidity Sensor
• ConnectSense Water Sensor

Zo haal je makkelijk je AirPods uit de oplaadcase

000

Dat Apple's AirPods als warme broodjes over de toonbank gaan werd al snel na het uitbrengen daarvan duidelijk. Tim Cook noemde ze bijvoorbeeld een doorslaand succes ("a runaway success").

Ook hier blijkt Apple weer een stevige invloed te hebben, door de mini-jack op de iPhone 7 te laten vervallen en met de AirPods te komen heeft het bedrijf duidelijk gemaakt welke richting we met zijn allen op aan het gaan zijn, of zouden moeten gaan volgens Apple.

Die trend is er ook, en komt naar voren in de cijfers van Slice Intelligence, zoals je hieronder kan zien.

Deze verkopen van draadloze oortjes werden gedomineerd door Beats en Bose, sinds de lancering van de AirPods heeft Apple met een ruime voorsprong in deze markt de eerste plaats opgeëist.

Heb je zelf de nieuwe AirPods en heb je gemerkt dat ze niet altijd even makkelijk uit de oplaadcase komen? Als je eenmaal weet hoe je ze er het makkelijkst uit haalt zal je dat probleem waarschijnlijk nooit meer ervaren, hieronder zie je hoe je dat doet.

De EU gaat onze privacy beter beschermen

005

In 2002 stelde de EU een aantal regels vast voor de bescherming van onze privacy, maar het was hard nodig dat die aangepast werden zodat ze beter bij deze tijd passen. Dat is nu gedaan, en in de strengere privacyregels voor onlinecommunicatie komen we een aantal zeer welkome veranderingen en verbeteringen tegen.

Daarbij is het welkom dat deze update ook betekent dat nu veel meer partijen onder de regels die de EU hiervoor stelt vallen. Dat betekent dat bijvoorbeeld nieuwkomers als WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage of Viber, zich nu ook aan de nieuwe regels moeten houden.

De nieuwe regels zorgen ook voor een veel betere bescherming tegen het vergaren van data van derde partijen in cookies (standaard niet toegestaan) en de mogelijkheid om permanente cookies te weigeren. Spam en telefonische marketing worden ook aangepakt, callcenters mogen bijvoorbeeld hun nummer niet meer verbergen of moeten een speciale prefix gebruiken zodat duidelijk is dat het om marketing gaat.

Hieronder de belangrijkste punten op een rij, als je het hele persbericht van de EU hierover wilt lezen, dat kan op deze pagina.


Betere bescherming online en nieuwe kansen voor bedrijven

Het voorstel voor een verordening betreffende privacy en elektronische communicatie moet zorgen voor een betere bescherming van het privéleven van mensen en tegelijkertijd nieuwe kansen creëren voor bedrijven.

• Nieuwe spelers: 92% van de Europeanen vindt het belangrijk dat hun e-mails en onlineberichten vertrouwelijk blijven. Maar de bestaande e-privacyrichtlijn geldt alleen voor traditionele telecombedrijven. De nu voorgestelde privacyregels zullen ook gelden voor nieuwe spelers die online communicatie aanbieden, zoals WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage of Viber.

• Krachtiger regels: De bestaande e-privacyrichtlijn wordt aangepast met een verordening. Dat betekent dat de regels nu rechtstreeks toepasselijk worden, zodat alle consumenten en bedrijven in alle EU-landen even goed beschermd worden.Bedrijven weten zo ook waar ze aan toe zijn: in de hele EU gelden voortaan dezelfde regels.

• Inhoud en metadata van communicatie: Niet alleen de inhoud van elektronische berichten wordt beschermd, ook de metadata (bijv. plaats en tijdstip). Die gegevens zijn namelijk ook belangrijk voor uw privacy. Als u niet uitdrukkelijk toestemming geeft om die data op te slaan, moeten bedrijven ze volgens het voorstel anonimiseren of verwijderen (tenzij ze nodig zijn om kosten in rekening te brengen).

• Meer mogelijkheden voor ondernemers: Als een consument toch toestemming geeft om gegevens (inhoud en/of metadata) te verwerken, kunnen de traditionele telecombedrijven met die gegevens nu extra diensten aanbieden. Ze zouden bijvoorbeeld heatmaps kunnen maken van de locaties van consumenten of reizigers. Handig voor overheden en vervoersbedrijven bij nieuwe infrastructuurprojecten.

• Eenvoudiger cookieregels: De zogenaamde "cookiebepaling", waardoor we als internetgebruiker zo vaak opnieuw toestemming moeten geven, wordt gestroomlijnd. Met de nieuwe regels kan iedereen zijn privacy-instellingen beter bewaken en wordt het makkelijker om permanente cookies en andere middelen om persoonsgegevens te verzamelen, te accepteren of te weigeren. Volgens het voorstel hoeft een website voortaan geen toestemming meer te vragen voor cookies die nodig zijn om de website of applicatie goed te laten werken (bijv. om de inhoud van uw winkelwagentje te bewaren). Voor cookies waarmee een website het aantal bezoekers telt, is voortaan ook geen toestemming meer nodig.

• Bescherming tegen spam: Het voorstel van vandaag bevat ook een verbod op alle elektronische communicatie waarvoor u geen toestemming heeft gegeven. Dat geldt bijv. voor berichten per e-mail of sms, maar in principe ook voor telefonische reclame. Toch wordt bellen voor reclamedoeleinden niet automatisch verboden. Elk EU-land kan namelijk beslissen die keuze aan de consument over te laten, bijv. via een bel-me-niet-register. In ieder geval mogen callcenters hun nummer niet meer verbergen, of moeten ze een speciale prefix gebruiken zodat duidelijk is dat het om marketing gaat.

• Doeltreffender handhaving: De vertrouwelijkheidsregels in de verordening moeten worden gehandhaafd door de nationale instanties voor gegevensbescherming.

"Designed by Apple in California" nu ook in Nederland te koop

005

In november kondigde Apple trots, in dit persbericht, aan dat ze een ingebonden fotoboek gingen uitbrengen met daarin 20 jaar Apple design vastgelegd.

Op dat moment was dit boek alleen maar te koop in Australië, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Korea, Taiwan, het VK en de VS, inmiddels zijn daar een aantal landen bij gekomen, en Nederland zit daar ook bij. Dat betekent dat we "Designed by Apple in California" nu ook bij ons in de online Apple Store kunnen vinden. In de uitvoering van 260 x 324 mm kost dit prachtige boek 199 euro, voor de uitvoering in 330 x 413 mm moet je 100 euro extra uitgeven.

De andere landen waar dit boek nu ook leverbaar is zijn Brazilië, Canada, Ierland, Italië, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Singapore, Spanje, en Zweden. Opvallend genoeg zit België daar dus nog niet tussen, waarschijnlijk zal het binnenkort ook in het zuidelijk deel van de Lage Landen beschikbaar komen.

De twee interfaces die voor de eerste iPhone in de race waren

003

Eergisteren was het precies tien jaar geleden dat Apple de eerste iPhone aan de wereld presenteerde. Zo'n verjaardag is natuurlijk een prima moment om terug te kijken naar het proces dat tot dit revolutionaire product leidde, en daarbij komen erg interessante dingen naar buiten.

Bijvoorbeeld dat er twee teams werkten aan een besturingssysteem met een radicaal andere interface voor de iPhone. Het ene team stond onder leiding van Tony Fadell, bij het andere was het Scott Forstall die aan het roer stond. Gelukkig won het team waar Scott Forstall de leiding aan gaf, want het team van Tony Fadell kwam met een aanraakscherm-variant op de interface van de iPod.

Achteraf is het makkelijk om de uitvoering van Tony Fadell en zijn team te veroordelen, maar op dat moment was er nog helemaal niets wat op het huidige iOS leek. Daarbij kon zijn team kennelijk ook sneller werken met dat uitgangspunt, want de interface van dat project is op dat moment al beter uitgewerkt.

Dat laatste was bij het team van Scott Forstall trouwens ook wel bekend. Ze hadden niet voor niets, met de nodige zelfspot, onderaan de tekst "Wow, isn't this ugly" gezet.

Daarbij laat het ook zien hoe bij Apple aan zo'n project gewerkt wordt. Vaak is er een centraal idee waarvoor parallel verschillende uitwerkingen ontwikkeld worden, waarbij dan uiteindelijk de als beste gekozen wint. Meer details over deze twee versies van besturingssystemen voor de iPhone zijn te vinden op deze pagina.

Batterij nieuwe MacBook Pro nu wel prima bij Consumer Report

003

Kort voor de Kerst kon je hier op MacFreak lezen dat het Amerikaanse Consumer Reports, vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond en het Belgische Test-Aankoop, de nieuwe MacBook Pro niet kon aanbevelen.

Dat kwam omdat in hun testen de batterij niet presteerde zoals het zou moeten, en een batterij is nu eenmaal erg belangrijk bij een laptop. Maar tegelijkertijd kwamen er veel vragen naar boven, want deze testresultaten waren wel héél erg vreemd, vooral door de enorme verschillen in batterijtijd die daar uit naar voren kwamen.

Bug in Safari

Inmiddels is gebleken dat Consumer Reports bij het testen gebruik maakte van een instelling in Safari die niet echt standaard is, ze hadden de caches uitgezet. Dat kan je zelf ook doen, maar dan moet je eerst in de voorkeuren van Safari onder Geavanceerd kiezen voor "Toon Ontwikkel-menu in menubalk". Als je dat eenmaal gedaan hebt dan kan je in dat Ontwikkel-menu kiezen voor "Schakel caches uit".

Toen mensen van Apple zagen dat Consumer Reports deze, relatief verborgen, optie gebruikte, kwamen ze er achter dat daar een bug zat, een bug die inmiddels verholpen is in de beta-versie van macOS Sierra (10.12.3) die nu door ontwikkelaars getest wordt:


We appreciate the opportunity to work with Consumer Reports over the holidays to understand their battery test results. We learned that when testing battery life on Mac notebooks, Consumer Reports uses a hidden Safari setting for developing web sites which turns off the browser cache. This is not a setting used by customers and does not reflect real-world usage. Their use of this developer setting also triggered an obscure and intermittent bug reloading icons which created inconsistent results in their lab. After we asked Consumer Reports to run the same test using normal user settings, they told us their MacBook Pro systems consistently delivered the expected battery life. We have also fixed the bug uncovered in this test. This is the best pro notebook we've ever made, we respect Consumer Reports and we're glad they decided to revisit their findings on the MacBook Pro.


Consumer Reports heeft inmiddels ook een verklaring hierover op hun site staan, hieronder een citaat daaruit:


We also turn off the local caching of web pages. In our tests, we want the computer to load each web page as if it were new content from the internet, rather than resurrecting the data from its local drive. This allows us to collect consistent results across the testing of many laptops, and it also puts batteries through a tougher workout.

According to Apple, this last part of our testing is what triggered a bug in the company's Safari browser. Indeed, when we turned the caching function back on as part of the research we did after publishing our initial findings, the three MacBooks we'd originally tested had consistently high battery life results.


Kort na het publiceren van de bevindingen van Consumer Reports in december was er al veel discussie of een test met zulke opvallend vreemde uitkomsten wel meteen gepubliceerd had moeten worden, of Consumer Reports niet eerst had moeten terugkoppelen naar Apple en beter had moeten kijken naar hun testmethode.

Die discussie zal voorlopig vast nog niet verstommen.

Chris Lattner stapt over van Apple naar Tesla

013

Bij de grote tech-bedrijven is overstappen aan de orde van de dag, ze rekruteren allemaal agressief en zijn allemaal op zoek naar de beste en slimste mensen voor hun bedrijf. Een overstap is dan ook zelden groot nieuws, behalve als het om iemand gaat die erg veel in de melk heeft te brokkelen, Chris Lattner valt onder die categorie.

Zijn naam is misschien niet bij ons allemaal bekend, als je hem wel kent dan ben je waarschijnlijk zelf met code bezig. Want vanaf zijn afstudeerproject viel het al op hoeveel Chris Lattner daaraan bij te dragen heeft. Hij was toen degene achter het compiler infrastructure project (LLVM, Low Level Virtual Machine), code die nog steed actief gebruikt wordt.

Maar hij is waarschijnlijk het bekendst als 'de vader' van de programmeertaal Swift, die Apple nu heeft omarmt als zijn belangrijkste programmeertaal en inmiddels open source heeft gemaakt. Chris Lattner begon in 2010 bij Apple aan Swift te werken, in de periode daarna werd hij leider van een groep programmeurs die daar allemaal mee bezig waren.

Uit onderstaande afscheidsboodschap wordt duidelijk dat het vanaf nu Ted Kremenek is die deze rol bij Apple zal vervullen, maar ook dat Chris Lattner actief bij Swift betrokken zal blijven.


Since Apple launched Swift at WWDC 2014, the Swift team has worked closely with our developer community. When we made Swift open source and launched Swift.org we put a lot of effort into defining a strong community structure. This structure has enabled Apple and the amazingly vibrant Swift community to work together to evolve Swift into a powerful, mature language powering software used by hundreds of millions of people.

I'm happy to announce that Ted Kremenek will be taking over for me as “Project Lead” for the Swift project, managing the administrative and leadership responsibility for Swift.org. This recognizes the incredible effort he has already been putting into the project, and reflects a decision I've made to leave Apple later this month to pursue an opportunity in another space. This decision wasn't made lightly, and I want you all to know that I'm still completely committed to Swift. I plan to remain an active member of the Swift Core Team, as well as a contributor to the swift-evolution mailing list.

Working with many phenomenal teams at Apple to launch Swift has been a unique life experience. Apple is a truly amazing place to be able to assemble the skills, imagination, and discipline to pull something like this off. Swift is in great shape today, and Swift 4 will be a really strong release with Ted as the Project Lead.

Note that this isn't a change to the structure - just to who sits in which role - so we don't expect it to impact day-to-day operations in the Swift Core Team in any significant way. Ted and I wanted to let you know what is happening as a part of our commitment to keeping the structure of Swift.org transparent to our community.

-Chris


Kort na het verschijnen van deze afscheidsboodschap als leider van het team werd al snel duidelijk waar die "opportunity in another space" was, want Tesla bracht trots naar buiten dat Chris Lattner vanaf nu bij dat bedrijf werkt.


Welcome Chris Lattner

The Tesla Team January 10, 2017

We would like to welcome Chris Lattner, who will join Tesla as our Vice President of Autopilot Software. Chris's reputation for engineering excellence is well known. He comes to Tesla after 11 years at Apple where he was primarily responsible for creating Swift, the programming language for building apps on Apple platforms and one of the fastest growing languages for doing so on Linux. Prior to Apple, Chris was lead author of the LLVM Compiler Infrastructure, an open source umbrella project that is widely used in commercial products and academic research today.

As Chris joins Tesla, we would like to give a special thanks to Jinnah Hosein, SpaceX's Vice President of Software, who has been serving a dual role as the interim Vice President of Tesla Autopilot Software and will now be heading back to SpaceX full-time. We would like to thank Jinnah for the efforts needed to achieve excellence in both roles, David Nister, our Vice President of Autopilot Vision, and the team for their exceptional work in advancing Autopilot.

We are very excited that Chris is joining Tesla to lead our Autopilot engineering team and accelerate the future of autonomous driving.


De afgelopen tijd werd al duidelijk dat Apple`s ambitieuze plannen voor de Appel Car waarschijnlijk in de koelkast gezet zijn, en dat het bedrijf ervoor gekozen heeft om vooral software voor andere fabrikanten te ontwikkelen. Het team werd een stuk kleiner, en kennelijk niet interessant genoeg voor Chris Lattner.

De uitdagingen in dit veld liggen waarschijnlijk eerder bij de autofabrikanten, kennelijk was de baan bij Tesla voor Chris Lattner zo interessant dat het hem heeft overgehaald om de overstap te maken.

met dank aan forumleden 'Pieterr' en 'boiing', die dit nieuws als eerste op ons forum hebben gemeld