Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

iOS 11.1.1 corrigeert problemen met autocorrectie en Hé Siri

004

Apple heeft een update voor iOS 11 uitgebracht met versienummer 11.1.1 waarin twee bugs worden opgelost. De eerste is dat als je tot nu toe alleen de letter i typte die vervangen werd door een hoofdletter A met een vraagteken tussen vierkante haakjes. De tweede is dat Hé Siri niet meer bij iedereen goed werkte.

Die eerste bug is waarschijnlijk niet iets waar wij hier last van hadden. Maar voor iedereen die Berichten in het Engels verstuurde en die last had van deze bug was die wel erg vervelend, in die taal wordt de losse letter i nu eenmaal erg vaak gebruikt. De tweede bug was dat bij sommige mensen Siri niet werkte als die via Hé Siri werd geactiveerd, als Siri werd geactiveerd door de Home-knop wat langer vast te houden dan werkte Siri wel bij iedereen.Wij raden altijd aan om voor een systeemupdate er zeker van te zijn dat je een goede backup hebt. de verschillende manieren waarop je dat kan doen vind je op deze support-pagina van Apple zelf.

Hieronder vind je het citaat van wat Apple ons vertelt over deze update, ook dat er verbeteringen in zitten voor de veiligheid. iOS updaten kan zowel direct op je iDevice als via iTunes met je iDevice verbonden aan je computer. Hoe je dat doet vind je op deze support pagina.


iOS 11.1.1 bevat probleemoplossingen voor je iPhone of iPad. Deze update bevat:

• Oplossing voor een probleem met de autocorrectie van het toetsenbord
• Oplossing voor een probleem waarbij ‘Hé, Siri’ niet meer functioneerde
• Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze webpagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

met dank aan forumlid 'MackeyV40', die dit nieuws als eerste meldde op ons forum

Controle over je apps met iTunes 12.7 en iMazing 2.5.1

009

Jarenlang was er kritiek op iTunes, er zou veel te veel in één programma bij elkaar zijn gebracht waardoor het geheel onoverzichtelijk zou zijn. Maar toen Apple recent iTunes 12.7 uitbracht, waar functionaliteit uit was verwijderd, was de kritiek ook niet van de lucht.

Dat was niet voor niets, want Apple had in iTunes 12.7 de App Store compleet verwijderd, en vertelde ons dat we het beheren van apps voortaan maar op iDevices moeten doen. Waarschijnlijk geen bezwaar voor de meeste mensen, maar er zijn ook wel gevallen te bedenken waar dat niet kan, zoals in de reacties op het forum bij het uitkomen van iTunes 12.7 ook te lezen was.

Als jij wel graag op je Mac je apps wilt kunnen beheren dan zijn er inmiddels twee oplossingen. De eerste kon je al eerder op die site lezen, dat is kiezen voor iTunes 12.6.3. Maar dat is niet voor iedereen een goede oplossing, zeker als je iTunes 12.7 al geïnstalleerd hebt.

De tweede oplossing is dan waarschijnlijk makkelijker, dat is kiezen voor de app iMazing. Met deze app kan je apps beheren zonder dat je iTunes nog nodig hebt, iTunes 12.7 daarnaast op je Mac is dus geen enkel probleem. Enig nadeel is mogelijk de prijs, die is € 39,99 voor één licentie, € 49,99 voor twee en een familie-licentie (maximaal 5 computers) kost 69,99 euro.

This Weekend Only, nieuwe deals in de App Store

001

Eén van de grote veranderingen die samengingen met iOS 11 was een compleet nieuw design van de ingebouwde App Store, waar tijdens de presentatie op de WWDC dan ook veel aandacht aan besteed werd.

Apple koos er voor om apps meer aandacht te geven en duidelijker zichtbaar te maken, maar dat ging ten koste van de hoeveelheid informatie die tegelijkertijd op het scherm zichtbaar is. Omdat niet alle gebruikers van iDevices daar even blij mee waren is er op het web aardig wat discussie hier over te vinden, mogelijk dat het vooral even wennen is. Hieronder zie je de App Store in iOS 10 en 11 naast elkaar.

Sinds deze week heeft Apple in de de App Store een nieuw iets geïntroduceerd: This Weekend Only. Het is bedoeling dat vanaf nu het team van de App Store ons iedere week vanaf donderdag een aantal apps aanbiedt, die afgeprijsd of gratis zijn.

Je kan deze promoties vinden via deze link. In de VS worden op dit moment vier apps via deze actie aangeboden, wij moet het met twee doen: HotelTonight en Shoptiques. Shop local stores. Beide apps zijn op dit moment helemaal gratis.

Maart komend jaar werkt de Harmony Link hub niet meer

000

In 2011 bracht Logitech de Harmony Link hub uit, een zwarte disk die werkt als brug tussen smartphones of tablets en televisies. Een aantrekkelijk idee, met een smartphone of een tablet zijn er ook veel meer opties mogelijk.

Maar deze hub heeft het internet nodig, en maakt inmiddels op een vervelende manier duidelijk hoe afhankelijk we zijn van fabrikanten als we zo'n device kopen. Want als je daarmee afhankelijk bent van de server van de fabrikant, dan betekent dat ook dat als die fabrikant besluit om de server uit te zetten, jouw apparaat meteen waardeloos wordt.

Dat is nu precies wat er aan de hand is, bij Logitech is besloten om de server voor de Harmony Link hub in maart van het komende jaar uit te zetten. Dat betekent dat dit device dan helemaal niet meer zal werken, terwijl het een jaar geleden nog steeds gewoon te koop was.

Als jij een Harmony Link hub van Logitech hebt, dan heb je mogelijk al een mail binnen gekregen waarin je dit door Logitech wordt meegedeeld. Daarin staat onder andere de volgende tekst:


On March 16th, 2018, Logitech will discontinue service and support for Harmony Link. Your Harmony Link will no longer function after this date.


In dit geval waren er zoveel mensen erg kwaad over deze beslissing dat er bij Logitech besloten is om iedereen met een Harmony Link hub de mogelijk te geven om die gratis (!) om te ruilen voor de nieuwere Harmony Hub. In dit geval heeft het verhaal dus een goed einde, maar het lijkt een goed moment om in gedachten te houden dat ieder apparaat dat de cloud nodig heeft om te functioneren er dus ook plotseling mee kan stoppen.

Een voorbeeld lijken de goedkope connected gadgets uit het Verre Oosten die bij bouwmarkten en dergelijke te vinden zijn. Niet alleen moet je heel voorzichtig zijn met welk account en wachtwoord je daarvoor gebruikt - je weet tenslotte niet wie er meekijkt - maar als daar de server uitgezet wordt is vaak niet eens bekend welke partij daar achter zit.

Pixelmator Pro uit op 29 november, introductieprijs 59 dollar (Upd.)

004

We hebben het op deze site in het nieuws al een aantal keer gehad over het aangekondigde Pixelmator Pro. Bijvoorbeeld in dit nieuwsbericht, waar we ook al een teaser-video konden zien.

Inmiddels heeft het team van Pixelmator laten weten wanneer deze nieuwe Pro-versie uitkomt, en hoeveel die gaat kosten. De datum dat Pixelmator Pro in de Mac App Store moet staan is 29 november, en de introductieprijs is 59 dollar. Dat is allemaal te lezen op deze blog-pagina.

Hoe lang die introductieprijs van 59 dollar zal bijven gelden laten ze ons niet weten, maar heel erg lang gaat dat waarschijnlijk niet duren. Zodra Pixelmator Pro zijn eerste gratis update krijgt met nieuwe dingen toegevoegd en de iPad-versie uitkomt, zal de prijs voor dit programma omhoog gaan naar 99 dollar.


Pixelmator Pro 1.0 Whirlwind will launch with a price of $59 as we want as many of you as possible to be able to afford it. However, we don't think the price will stay that low for too long.

It will go up as soon as we ship free updates with major new features (that are not yet announced but are in the works already) as well as Pixelmator Pro for iPad (which is a great friend of Pixelmator Pro for Mac), Vectormator, and more.

The intended original price for Pixelmator Pro is $99 and we plan to ship big updates quickly.


Dit betekent dat de introductieprijs voor Pixelmator Pro al hoger ligt dan de normale prijs van Affinity Photo, de uiteindelijke prijs ligt bijna dubbel zo hoog. Het wordt dan ook erg interessant om te zien welke van deze twee apps uiteindelijk de beste optie is voor het verwerken en bewerken van foto's in dit prijssegment, want Affinity Photo heeft ook erg veel te bieden.

Update: Inmiddels is het zover, Pixelmator Pro vanaf nu te vinden in de Mac App Store (€ 64,99).Amazon Prime nu ook in Nederland en België

000

Amazon heeft al een tijdje ook het oog op Nederland en België laten vallen, maar een aparte website of logistiek centrum voor ons taalgebied is er nog niet. De site amazon.nl is op dit moment bijvoorbeeld eigenlijk een afdeling van de Duitse site. De site amazon.be bestaat ook, maar daar verkopen ze verzekeringen.

Het ontbreken van een portaal apart voor ons taalgebied heeft Amazon niet belet om Amazon Prime nu ook voor iedereen in de Lage Landen aan te bieden. Op de pagina daarover somt Amazon zelf de voordelen op. Dat zijn meer dan een miljoen producten binnen een dag bezorgd, miljoenen andere producten binnen twee dagen, toegang tot Twitch-gaming en verder Nederlandse boeken, films en tv-series (beide met Nederlandstalige ondertitels) onder handbereik.

De eerste maand zal Amazon Prime gratis zijn, daarna moet je er 3,99 euro per maand voor betalen. Dat is ver onder de prijs die andere partijen rekenen, dus zonder enige twijfel ook ver onder de kostprijs. Dat zou niet verbazend zijn, Amazon's tactiek is altijd zoveel mogelijk en zo snel mogelijk proberen om de concurrentie helemaal weg te vagen.

De vraag is of dat in Europa op deze manier geaccepteerd zal worden. Euro-Commissaris Margrethe Vestager maakte recent al duidelijk dat ze Apple, Facebook en Google erg goed in de gaten houdt. Gemeten in beurswaarde hoort Amazon inmiddels ook in dat rijtje thuis, terwijl Amazon ook erg graag onze gegeven wil hebben, net zoals Facebook en Google.

Amazon tot nu toe bij ons

Amazon behaalde vorig jaar in Nederland volgens Twinkle ongeveer 250 miljoen euro aan omzet, een daling van 70 miljoen euro ten opzichte van het jaar daarvoor en goed voor de zesde plaats, na Bol.com en CoolBlue, Wehkamp, Zalando en Albert Heijn (in die volgorde).

Betekent lange levertijd Magic Keyboard binnenkort de iMac Pro?

017

Soms zien we heel simpele artikelen in de online Apple Store, die daar al lang in staan en waarvan plotseling de levertijd erg voor oploopt. Vaak is dat het teken dat er een vervangend artikel voor in de plaats gaat komen, en dus altijd de moeite om in de gaten te houden.

Dit is nu het geval bij het Magic Keyboard van Apple met numeriek toetsenblok aan de rechterkant. Daarvoor is de wachttijd/levertijd plotseling opgelopen naar tussen de vier en de vijf weken, zowel in de Nederlandse online Apple Store, als in de Belgische. Ook in andere landen is de situatie hetzelfde, de levertijd is overal even lang. Inclusief de VS, de thuishaven van Apple zelf.


Mogelijk dat deze plotseling oplopende levertijd te maken heeft met verwachtte iMac Pro. Bij het uitkomen daarvan wordt tenslotte een nieuw toetsenbord, muis en trackpad verwacht, allemaal in donkergrijs uitgevoerd.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Tegelijkertijd lijkt het onwaarschijnlijk dat Apple al deze accessoires alleen nog in het donkergrijs zal leveren, dat staat waarschijnlijk niet erg mooi naast een 'normale' iMac. Maar mogelijk dat bij het uitbrengen van de donkergrijze versies er ook het een en ander aan de binnenkant is aangepast.

Het gaat trouwens alleen om het toetsenbord met numeriek toetsenblok, de uitvoering van het Magic Keyboard zonder numeriek toetsenblok kan je morgen al in huis hebben.

Apple zou in 2020 een eigen bril uit willen brengen

003

Er gaan al een tijdje geruchten dat Apple bezig zou zijn aan een bril voor Virtual- of Augmented Reality. Die geruchten worden nu luider, volgens Bloomberg zou Apple de technologie hiervoor in 2019 klaar willen hebben en dan in 2020 het product op de markt brengen.

Deze bril zou dan een processor, schermpje en besturingssysteem krijgen die allemaal door Apple zelf ontwikkeld zijn. Dat besturingssysteem zou op dit moment intern als "rOS" door het leven gaan, terwijl de codenaam van de bril zelf "T288" zou zijn. rOS zou gebaseerd zijn op iOS, net zoals bijvoorbeeld watchOS en tvOS.

Tim Cook heeft de afgelopen tijd meerdere keren door laten schemeren dat Apple grote mogelijkheden ziet, met name voor Augmented Reality. Tegelijkertijd een waarschuwing: dit gerucht komt van Mark Gurman, die eerst bij 9to5Mac werkt. Sinds hij de overstap naar Bloomberg heeft gemaakt zit hij er vaker naast dan daarvoor, mogelijk dat er daar meer druk op hem ligt om met enige regelmaat met scoops te komen.

Maar Mark Gurman is op dit moment niet de enige die met dit gerucht komt. Ook Gene Munster, die tegenwoordig voor Loup Ventures werkt, denkt dat deze plannen bij Apple steeds serieuzere vorm aan het krijgen zijn.

Video met iPhone X geschoten ligt dicht bij een professionele camera

008

Een week geleden kon je hier, in dit nieuwsbericht, al lezen en zien dat de iPhone 8 heel goed uit een vergelijkende test met een professionele camera kwam voor de kwaliteit van de 4K 60fps video.

Dit keer hebben we een vergelijk waarin het dezelfde professionele camera is die als referentie gebruikt wordt, de Panasonic Lumix DC-GH5. Maar nu is het niet de iPhone 8 die het daar tegen op moet nemen, maar de spiksplinternieuwe iPhone X.

Dit keer gaat het niet alleen om 4K 60fps video, er komen meerdere opties voorbij, bijvoorbeeld ook 1080p 120 fps. De conclusie lijkt dat de iPhone X het nog wat beter doet dan de iPhone 8, en in veel gevallen erg dicht bij het resultaat van de Panasonic Lumix DC-GH5 komt.

Die laatste blijft nog wel de keuze voor professionele projecten waarbij de hoogst mogelijke kwaliteit belangrijk is, maar in veel andere gevallen zullen de resultaten van de iPhone X ruim voldoende zijn.

Denk je terug aan de allereerste iPhone, die iets meer tien jaar geleden uitkwam, dan is het verschil dat in die periode bereikt is zonder meer indrukwekkend te noemen. Maar die allereerste iPhone moest het dan ook met een sensor van maar 2 megapixels doen, en de camera had bij de allereerste generaties duidelijk nog geen prioriteit bij Apple.

DisplayMate: scherm iPhone X is het beste wat we ooit getest hebben

000

Jarenlang scoorde de LCD-schermen van de iPhones altijd erg hoog in de testen van DisplayMate, Apple haalde vaak het onderste uit de kan. Maar in de afgelopen tijd zagen we OLED-schermpjes van Samsung ook steeds hoger scoren, en zelfs Apple voorbij streven. Waarschijnlijk één van de redenen voor Apple om zo'n scherm in de iPhone X te gebruiken.

Want de iPhone X is de allereerste keer dat Apple een OLED-scherm in een smartphone gebruikt, tot nu toe kreeg alleen de Apple Watch deze eer. En Apple's eerste OLED-scherm op een iPhone blijkt ook meteen een schot in de roos, want het rapport van DisplayMate gebruikt bijvoorbeeld de omschrijving visueel "niet te onderscheiden van perfect" voor de kleurweergave. Opvallend, want dit scherm is door Samsung voor Apple gemaakt. Kennelijk gaat Apple hier echt voor het maximale, zowel wat hard- als software betreft.The iPhone X matches or sets new Smartphone display performance records for:

• Highest Absolute Color Accuracy for any display (0.9 JNCD) which is Visually Indistinguishable From Perfect.

• Highest Full Screen Brightness for OLED Smartphones (634 nits).

• Highest Full Screen Contrast Rating in Ambient Light (141).

• Highest Contrast Ratio (Infinite).

• Lowest Screen Reflectance (4.5 percent).

• Smallest Brightness Variation with Viewing Angle (22 percent).


Wil je het hele rapport van DisplayMate lezen, dat kan op deze pagina. Die website ziet er trouwens uit alsof die uit het jaar nul stamt, maar DisplayMate heeft een uitstekende reputatie als het aankomt op het technisch testen van beeldschermen.