Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Nieuwe iPhone 5s commercial: Dreams

000

Apple heeft een nieuwe commercial op televisie (in de V.S.) en op het internet, voor de iPhone 5s. Ook hier weer nauwelijks aandacht voor de iPhone zelf, in de hele commercial gaat het alleen maar om alle dingen die een iPhone mogelijk maakt.

Zo zien we in het openingsshot twee jongens data opnemen met Vaavud Wind Meter dat daarna op een MacBook Air verwerkt wordt en verderop in de clip zien we een meisje met de olloclip 4-IN-1-fotolens gebruiken om een steen in een ring te plaatsen.

De song die we in deze commercial horen is trouwens When I Grow Up van Jennifer O'Connor.

Andere apps die we in deze commercial zien: de brandweer gebruikt Response Deck, de dokter iTranslate Voice, de dierenarts Veterinary AliveECG, de piloot ForeFlight Mobile en de wateranalyse wordt gedaan met SAM-1.

De schilder lijkt trouwens geen speciale app te gebruiken, maar gewoon de foto-app van de iPhone zelf in combinatie met een projector.

Update: Epson Printer Drivers v2.18 for OS X

000

Apple heeft nieuwe printer drivers voor iedereen met een Epson printer klaarstaan, wat eraan verbeterd is wordt er niet bij verteld. Het enige wat Apple, en waarschijnlijk Epson, ons over de update laat weten is dat je hier mee de meest recente versie van de software krijgt (maar dat hadden we zelf natuurlijk ook allang begrepen):


This update installs the latest software for your EPSON printer or scanner for OS X Mavericks, OS X Mountain Lion, OS X Lion and Mac OS X v10.6 Snow Leopard.


Deze update kan je naar binnen halen via de Mac App Store/Software Update, maar is ook te vinden op deze pagina.

Om deze update te kunnen installeren moet je Mac OS X 10.6, OS X Lion 10.7 of later, OS X Mountain Lion 10.8 of later of OS X Mavericks 10.9 of later op je Mac hebben staan. De update is duidelijk voor heel veel Epson printers, voor welke modellen precies kan je hier zien. De update is dan ook niet klein, hij is maar liefst 1,19 GB groot, tenminste, via de site van Apple.

Internet Explorer doet nu Safari na

005

Iedereen die de Mac al wat langer gebruikt herinnert zich de dagen dat je op de Mac in Safari soms moest doen alsof je Internet Explorer gebruikte. Dat deed je door de user agent aan te passen, want met Safari op de standaard instellingen kreeg je een site soms gewoon niet goed te zien.

Dat kwam doordat Microsoft zich niet altijd even goed aan de afgesproken internet standaarden hield, terwijl het min of meer de standaard was geworden. Maar het kwam ook omdat Internet Explorer de standaard was, en veel website-makers code gebruikten waardoor zulke sites alleen maar goed te zien waren met een browser die zich als Internet Explorer presenteerde.

Hoeveel de tijden veranderd zijn is te zien op deze pagina van de blog van het Internet Explorer Team. Want daar laten ze zien dat als ze de user agent van de huidige Internet Explorer van Windows Phone 8.1 (met een update) aanpassen, dat het dan de mobiele websites goed te zien krijgen. Zodat ze niet meer de versie voor de desktop te zien krijgen, maar de versie voor mobiel.Het lijkt op zijn minst ironisch dat Microsoft zijn browser nu moet laten doen alsof het Safari is. In minder dan zeven jaar zijn de kaarten kennelijk herschikt, en is Apple duidelijk een erg belangrijke speler in de mobiele markt geworden. Maar het laat ook zien dat als je op je lauweren gaat rusten je in deze tak van sport makkelijk ingehaald kan worden.

Malware kan via USB worden verspreid

005

Karsten Nohl en Jakob Lell zijn onderzoekers bij het Duitse Security Research Labs en zij hebben ontdekt dat er een stevig probleem is wat betreft de veiligheid van het USB-protocol. Want in hun proof-of-concept met de naam BadUSB laten ze zien dat malware in de firmware van USB divisies kan worden gezet.

Die malware zou nauwelijks te vinden zijn, niet te verwijderen door het formatteren van een USB disk of stick en zou zichzelf kunnen 'voortplanten' naar de USB firmware van de computer waaraan die is aangesloten.

Kortom, in ieder geval op zijn minst in theorie een stevig probleem.

We hebben het nog over in theorie, ze gaan dit proof-of-concept op de komende Black Hat hackers conferentie laten zien, die is dit jaar van 2 tot en met 7 augustus in Las Vegas. Op dit moment bestaat deze malware dus waarschijnlijk nog niet 'in het wild’, maar zeker weten kunnen we dat ook niet. De vraag lijkt dan ook of we ons hier zorgen om moeten maken, of dat het allemaal wel los zal gaan lopen.

Omdat dit komt van twee onderzoekers van een bedrijf dat beveiligings-software maakt zal er waarschijnlijk al snel gewezen worden naar de mogelijke belangen van Security Research Labs voor het verkopen van een oplossing voor dit probleem. Maar het bedrijf heeft al laten weten dat dit niet door huidige veiligheidssoftware gevonden of verholpen kan worden, dus ze hebben er geen commercieel belang bij.

Aan de ene kant lijkt het niet erg waarschijnlijk dat je een risico loopt als je in de toekomst USB devices van grote fabrikanten koopt, we gaan er vanuit dat die teveel op het spel hebben staan om er niet voor te zorgen dat er geen malware op hun devices staat. Maar er zijn natuurlijk ook legio goedkope USB sticks op de markt, en de kans dat die fabrikanten op dit soort dingen gaan letten lijkt ons een stuk kleiner.

Dus misschien dat USB sticks de komende tijd een stuk minder populair gaan worden voor het uitwisselen van bestanden?

En dan hebben we het nog niet gehad over de NSA of de Chinese overheid, want wij gokken dat die er ook met veel interesse zullen kijken naar dit proof-of-concept.

Wie weet, misschien is dit een stevige duw in de rug voor Thunderbolt. Maar Apple zal vast ook niet blij zijn als blijkt dat de USB-aansluitingen op alle Macs veel minder veilig zijn dan dat we tot nu toe dachten.

Alle apps van Readdle in de aanbieding

000

Readdle is de maker van een aantal erg populaire apps voor de iPhone, iPod touch en iPad en dat is niet voor niets, het zijn allemaal prima apps. Ter ere van de zevende verjaardag van het bedrijf hebben ze nu al die apps in de aanbieding, en daarbij hebben ze maar liefst 70 procent van de prijs af gehaald!

De apps in de aanbieding zijn Scanner Pro, PDF Expert 5, Calendars 5, Printer Pro en PDF Converter, hieronder vind je de links naar al deze apps. De namen van de apps van Readdle zijn trouwens al zo uitgebreid dat je meestal aan de titel al kan zien wat een app allemaal kan doen.

Scanner Pro

PDF Expert 5 - Fill forms, annotate PDFs, sign documents

PDF Converter - Save Documents, Web Pages, Photos to PDF

Calendars 5 - Smart Calendar and Task Manager with Google Calendar Sync

Printer Pro for iPhone - wirelessly print documents, photos, web pages and emails

Printer Pro - print documents, photos, web pages and email attachments (voor iPad)

Shazam nu ook voor de Mac, en ook gratis

002

Shazam is al heel erg lang een populaire app voor de iPhone, iPod touch en iPad, want het snel en automatisch herkennen van songs die voorbij komen is duidelijk iets wat veel mensen graag willen hebben.

Voor iedereen zonder smartphone, of die hun smartphone niet altijd naast hun Mac hebben liggen, is er nu goed nieuws, Shazam is er nu ook voor de Mac en ook daar is het nog steeds een gratis app.

Op je Mac werkt het eigenlijk nog sneller, want daar draait Shazam standaard altijd in de achtergrond en herkent daarom automatisch meteen iedere song die voorbij komt. De herkenning gaat minstens even snel als op een iDevice, en vaak zelfs nog sneller.

De songs die herkent worden kan je terugvinden in het menu-icoon van Shazam, dat is ook de plek waar je de instellingen voor deze app vindt. Daarbij vindt je natuurlijk ook de 'Download on iTunes'-knop, want dat is de manier waarop de app zijn geld verdient.

Bij die instellingen kan je trouwens ook de optie vinden om dat altijd meeluisteren aan- of uit te zetten. Gelukkig maar, want een altijd meeluisterende app waarvan die optie niet uit te zetten zou zijn is volgens ons niet iets waar we op zitten te wachten.

Wil je Shazam voor de Mac ook op jouw Mac installeren, dan kan dat in de Mac App Store via deze link.

Apple koopt Swell, app al uit App Store verdwenen

000

Apple heeft eerder deze week het bedrijf achter de populaire podcast-app Swell overgenomen, ze zouden rond de 30 miljoen dollar voor dit bedrijf hebben betaald. Waarschijnlijk is dit welkom nieuws voor gebruikers van Apple’s eigen Podcasts-app, want die heeft niet zo’n heel erg goede reputatie.

Swell was een gratis app in de App Store, en kreeg prima reviews (436 reviews in totaal, met 4,5 sterren van de vijf als gemiddelde). We schrijven dat in de verleden tijd, want Apple heeft inmiddels de app uit de App Store verwijderd.

Met name de simpele interface, die ook erg goed in de auto te bedienen was, is waarschijnlijk één van de redenen dat Apple interesse had in deze app. We zijn benieuwd of we de komende tijd de invloed van deze overname in Podcasts zullen gaan zien.

Ford kiest voor de iPhone

004

Hoewel het waarschijnlijk niets te maken heeft met de overeenkomst tussen Apple en IBM, deze deal is natuurlijk al langer in voorbereiding, heeft weer een groot bedrijf voor Apple's iPhone gekozen. Dit keer is het Ford, dat BlackBerry vaarwel zegt en in één klap meer dan 3.000 van zijn werknemers laat overstappen naar de iPhone, zoals we hier kunnen lezen.

Eind van dit jaar zullen de eerste 3.300 werknemers overstappen, de komende twee jaar zullen daarna nog 6.000 andere mensen bij Ford ook een iPhone krijgen. Als Ford inderdaad blij is met de iPhone dan zou dit contract nog wel een stuk groter kunnen worden, want wereldwijd heeft het bedrijf maar liefst 181.000 mensen in dienst.

Natuurlijk was BlackBarry niet blij, juist de zakelijke markt was lang de belangrijkste markt voor dit bedrijf. Dat wordt ook duidelijk als we de reactie uit dit bedrijf lezen:


While we can't comment on this customer, we understand that there is diversity and choice in the market. Enterprises should think twice about relying on any solution built on the foundation of a consumer technology that lacks the proven security benefits that BlackBerry has always delivered.


Kortom, eigenlijk is BlackBerry veel veiliger, en de klant is eigenlijk dom dat die dat niet ziet.

Maar deze overstap betekent niet dat Ford geen zaken meer doet met BlackBerry, recent koos Ford voor QNX van BlackBerry voor hun Sync in-car technology system. Tot dan toe was Microsoft de partner van Ford hierin.

MacBook Air EFI Firmware Update 2.9.1

000

Ruim een week geleden hadden we hier op MacFreak een nieuwsbericht over de firmware update voor de de Mid 2011 modellen van de MacBook Air. Wil je dat nieuwsbericht nog lezen, dan kan dat via deze link.

Bij dat nieuwsbericht hebben we al snel een update gezet, want sommige mensen bleken problemen met die firmware update te hebben. Vooral bij een firmware update zit niemand daar op te wachten, want dat kon in dit geval betekenen dat je MacBook Air helemaal niet meer bruikbaar was.

Inmiddels heeft Apple kennelijk gevonden waar de problemen door kwamen, want er staat nu een nieuwe versie van de firmware update klaar met 2.9.1 als versienummer. Deze nieuwe firmware update is hier te vinden.

De update doet nog steeds precies hetzelfde als de eerdere versie, dus hij zorgt ervoor dat het ontwaken sneller gaat, want dat ging niet bij iedereen altijd even soepel, en dat bij dat ontwaken de ventilatoren lekker rustig blijven, in plaats van soms op hol te slaan.

Vermeldde Apple per ongeluk al de nieuwe Mac mini en iMac?

001

Het lijkt er op dat er twee keer bij Apple wat mis is gegaan deze week, en dat het bedrijf daardoor per ongeluk al heeft laten weten dat er een nieuwe Mac mini en een nieuwe iMac aan zitten te komen.

Eerst was het de beurt aan de Mac mini, in dit support-document stond daar plotseling een "Mac mini (mid 2014)". In het originele document is het alweer verwijderd, maar op deze pagina uit Google's cache kunnen we dit model nog wel zien staan.Daarna was het beurt aan de iMac, ook hier ging het om een support-document en zagen we mid-2014 modellen staan. Ook dat document heeft inmiddels een update gekregen, maar ook die pagina is dankzij Google's cache nog steeds te zien.Eerst dachten we dat een medewerker bij Apple per ongeluk Mac mini had ingevuld, terwijl het om de nieuwe modellen van de MacBook Pro ging. Maar omdat Apple ondertussen de documenten weer heeft aangepast, en de nieuwe modellen dus heeft verwijderd, lijkt het erop dat we binnenkort updates van beide modellen zullen gaan zien.

Vooral voor de Mac mini zou het tijd worden, eind mei hadden we hier op MacFreak al dit nieuwsbericht waarin je kon lezen dat dit model inmiddels het record heeft voor de langste periode zonder upgrades ooit voor een Mac.

met dank aan forumlid 'Spooter" voor het melden van dit nieuws