Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Bijna 80 procent van de iDevices draaien nu op iOS 10

001

Apple meldt het vaak tijdens presentaties, en we zullen het beslist ook weer tijdens de keynote van de WWD gaan horen: de percentages van het aantal gebruikers dat de nieuwe versie van de besturingssystemen gebruikt. Dat betekent een homogene markt voor ontwikkelaars, en dat is weer goed voor de ontwikkeling van apps.

Voor iOS 10 blijkt dat ook weer een succesverhaal, nu dat iets meer dan vijf maanden uit is staat dat inmiddels op 79 procent van alle iDevices. Opvallend genoeg zijn er toch nog 19 procent van de gebruikers die op iOS 9 zitten, terwijl er niet zo heel erg veel iDevices zijn die iOS 9 wel maar iOS 10 niet kunnen draaien (de iPad 2, de iPhone 4s en iPod touch 5e generatie).

De vijf procent die op een nog oudere versie zit heeft waarschijnlijk een iDevice waarbij het niet mogelijk is om naar een nieuwe versie te gaan. Deze cijfers zijn trouwens van Apple zelf, en gebaseerd op de percentages die gebruik maakte van de iOS App Store op 20 februari.

Eén van de redenen dat het goed gaat met de adoptie van iOS 10 is waarschijnlijk de recordverkopen van de iPhone 7 modellen, die komen nu eenmaal met iOS 10 er op geïnstalleerd. Maar ook het feit dat het steeds belangrijker wordt voor de veiligheid van je data om niet te wachten met updates speelt waarschijnlijk in Apple's hand.

Apple Park in april open, theater vernoemd naar Steve Jobs (Upd.)

003

Dat Apple een tweede campus aan het bouwen is, en dat dit project inmiddels behoorlijk vergevorderd is, weten alle trouwe lezers van MacFreak allang. Maar details zoals wanneer het precies open zou gaan, hoe deze campus zou gaan heten en dergelijke waren allemaal nog niet bekend.

Tot vandaag, want Apple heeft een persbericht verstuurd waarin te lezen staat dat de twee campus Apple Park gaat heten, het theater de naam "Steve Jobs Theater" meekrijgt, en nog veel meer. Hieronder de tekst van het complete persbericht, zodat jullie zelf precies kunnen lezen wat Apple ons hier allemaal over vertelt:


Apple Park in april open voor werknemers

Theater wordt vernoemd naar Steve Jobs

CUPERTINO, 22 februari 2017 - Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat Apple Park, de nieuwe campus van ruim 70 hectare, vanaf april klaar is voor de eerste werknemers. De verhuizing van ruim 12.000 mensen zal meer dan een half jaar in beslag nemen, en de aanleg van de gebouwen en parken wordt volgens planning tijdens de zomer voortgezet.

Steve Jobs heeft Apple Park bedoeld als een centrum voor creativiteit en samenwerking. Met Apple Park worden kilometers asfalt getransformeerd tot een groene oase in het hart van de Santa Clara Valley. Het ringvormige hoofdgebouw van de campus beslaat meer dan 260.000 vierkante meter en wordt in zijn geheel bekleed met de grootste gebogen glaspanelen ter wereld.

Steve zou komende vrijdag, 24 februari, 62 jaar zijn geworden. Ter ere van zijn nagedachtenis en zijn blijvende invloed op Apple en de wereld, wordt het theater in Apple Park het Steve Jobs Theater genoemd. De ingang tot het auditorium, dat 1000 zitplaatsen bevat en later dit jaar wordt geopend, bestaat uit een glazen cilinder van meer dan 6 meter hoog en heeft een diameter van ruim 50 meter. De cilinder ondersteunt een metallic dak van koolstofvezel. Het Steve Jobs Theater staat op een heuvel die uitkijkt over grasland en het hoofdgebouw. Dit is tevens een van de hoogste punten binnen Apple Park.

"De visie van Steve blijft richting geven aan onze toekomst. Hij zag Apple Park voor zich als een broedplaats voor innovatie voor toekomstige generaties", aldus Tim Cook, CEO van Apple. "De werkruimtes en parken zijn ontworpen om ons team te inspireren en het milieu ten goede te komen. Dit is een van de meest energiezuinige gebouwen ter wereld, en de campus draait volledig op duurzame energie."

"Steve was verrukt over de natuur, het licht en de weidse ruimte van Californië. Voor hem was het landschap een bron van inspiratie. Het was zijn favoriete omgeving om na te denken. Zijn visie komt buitengewoon goed tot uiting in Apple Park", aldus Laurene Powell Jobs. "Op deze schitterend ontworpen campus zou hij het ontzettend naar zijn zin hebben gehad, en ik weet zeker dat dat voor de mensen van Apple net zo geldt."

"Steve heeft enorm veel energie gestoken in het bouwen en ondersteunen van dynamische, creatieve omgevingen. Bij het ontwerp, de techniek en de bouw van onze nieuwe campus hebben we hetzelfde enthousiasme en dezelfde ontwerpprincipes gebruikt die zo kenmerkend zijn voor onze producten", aldus Jony Ive, Chief Design Officer van Apple. "Door de combinatie van uiterst geavanceerde gebouwen en een golvend parklandschap ontstaat een prachtige open omgeving, waarin mensen samen creatief aan de slag kunnen. We hebben ontzettend veel geluk gehad dat we jarenlang nauw hebben kunnen samenwerken met architectuurbureau Foster + Partners."

Apple Park zal plaats bieden aan een bezoekerscentrum met een Apple Store en een restaurant, een fitnesscentrum van meer dan 9000 vierkante meter voor Apple medewerkers, beveiligde faciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling, en het Steve Jobs Theater. Het park bevat meer dan drie kilometer aan wandel- en hardlooproutes voor werknemers, met binnen in de ring bovendien een boomgaard, grasland en een vijver.

Apple Park is ontworpen in samenwerking met Foster + Partners. In totaal wordt 46 hectare aan asfalt en beton vervangen door grasland en meer dan 9000 inheemse bomen die goed bestand zijn tegen droogte. Bovendien draait alles volledig op duurzame energie. Apple Park beschikt over 17 megawatt aan zonnepanelen op de daken en heeft daarmee een van 's werelds grootste installaties voor zonne-energie op locatie. Bovendien is het de plek met het grootste gebouw ter wereld dat op natuurlijke wijze wordt geventileerd. Naar verwachting is er gedurende negen maanden per jaar geen verwarming of airconditioning nodig.


Update: Apple heeft ook meteen een video online gezet van Apple Park. Tot nu toe hebben we alleen maar drones over de tweede campus zien vliegen, Apple heeft natuurlijk ook de mogelijkheid om van dichtbij te filmen, en meer. Het resultaat kan je hieronder zien.

Apple Remote Desktop 3.9 ook klaar voor de Touch Bar

001

Apple heeft een update voor Apple Remote Desktop voor ons klaarstaan met versienummer 3.9, en die zorgt er onder andere voor dat ook dit programma gebruik kan maken van de nieuwe Touch Bar. Maar dat is natuurlijk niet alles, er zijn bugs opgelost, en zowel functies als verbeteringen toegevoegd.

Gelukkig heeft Apple bij deze update wel keurig bij deze update vermeld wat die nieuwe dingen zijn, dat is niet altijd bij Apple het geval. Daarom hieronder het letterlijke citaat van Apple:


Wat is er nieuw in versie 3.9

De Apple Remote Desktop 3.9-update verbetert de bruikbaarheid, compatibiliteit en betrouwbaarheid, en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Deze update:

• Stelt gebruikers ertoe in staat om een gecodeerde lijst met computers en inloggegevens van gebruikers te exporteren en terug te zetten
• Stelt beheerders ertoe in staat om met behulp van een hulpcursor de aandacht te vestigen op onderdelen op een scherm op afstand
• Voegt ondersteuning toe voor de Touch Bar op MacBook Pro-computers (2016)
• Verbetert de beveiliging van de communicatie met clients met OS X Yosemite 10.10.5 of hoger
• Voegt een optionele compatibiliteitsmodus toe voor de communicatie met clients met een willekeurige versie van OS X Mountain Lion 10.8, OS X Mavericks 10.9 of OS X Yosemite 10.10.4 of lager


Apple Remote Desktop kost € 79,99 in de Mac App Store, het draait op iedere Mac als daar maar minimaal OS X 10.10.5 (Yosemite) op staat. Of je Apple Remote Desktop nodig hebt ligt waarschijnlijk aan hoe serieus je andere Macs moet beheren. Zo'n beetje alle simpele functies van ARD zitten al een tijdje in de Schermdeling van OS X ingebouwd, of daarbij nu ook ondersteuning voor de Touch Bar ingebouwd zit is trouwens nog niet bekend.

Goed opletten met het toetsenbord van de nieuwe MacBook Pro

001

De MacBook Pro modellen die Apple eind afgelopen jaar introduceerde hebben een mechanisme voor alle toetsen op het volledig vernieuwde toetsenbord. Apple zelf verwoordt het als volgt:"Het toetsenbord is opnieuw ontworpen en heeft een vernieuwd en verfijnd vlinder­mechanisme waardoor typen nog prettiger is."

Dat is waar voor veel mensen, maar er blijkt in sommige gevallen ook sprake van wat waarschijnlijk kinderziektes zijn met dit nieuwe toetsenbord. Daar zijn voorbeelden van te lezen in bijvoorbeeld dit draadje op Apple's eigen forum, maar ook hier, hier en hier op de forums van MacRumors.

Eén van die problemen zijn toetsen die een een vreemd piepend geluidje maakt, in het filmpje hieronder kan je dat goed zien en horen.

Gebruikers zelf komen dan ook met wat waarschijnlijk de beste raad is: probeer bij je nieuwe MacBook Pro even alle toetsen uit, ook de toetsen die je zelden of nooit gebruikt. En mocht je een probleem hebben, dan natuurlijk onmiddellijk daar melding van maken bij Apple, dit soort dingen valt natuurlijk gewoon onder de garantie.


My 2016 15'' MacBook Pro arrived yesterday (as one of the first). 63 of the 64 keys work fine. But the i-key most of the time types the letter twice. I suggest you test out your keyboard thoroughly. With auto-correct it can be easy to think it works. However, my password contains the letter i, and I quickly became super frustrated not being able to get my password right (come to think about it, maybe that's why they added Touch ID, so you don't need the keyboard for passwords). So take a document, turn off auto-correct, and check all the keys. I found that the failure happens more frequently with a slight delay before releasing the key.

Intel en Qualcomm kondigen allebei snellere modems aan

000

Iedere iPhone heeft een modem-chip ingebouwd die ervoor zorgt dat we snel met het draadloze netwerk van onze providers kunnen communiceren, bij de meeste van ons zal dat op 4G snelheid zijn. De maximale snelheid van 4G is 100 megabit per seconde, de volgende generatie van die chips zal een stuk sneller zijn.

Dat kunnen we met zekerheid zeggen, want zowel Qualcomm als Intel hebben die nieuwe chips inmiddels aangekondigd. De aankondiging van Qualcomm is te lezen in dit persbericht, over de nieuwe modem van Intel kan je lezen in dit artikel van PC Mag.

De nieuwe modem van Intel heeft de poëtische naam XMM7560 meegekregen, belangrijker zijn waarschijnlijk de beloofde snelheden: 1Gbps download en 225Mbps upload met ondersteuning voor alle huidige versie van LTE, GSM en CDMA. Deze zal de concurrentie aangaan met de X16 van Qualcomm, die heeft dezelfde maximale download-snelheid, maar is wat zuiniger bij het uploaden van data, dat gaat met de X16 met maximaal 150 Mbps.

Intel versus Qualcomm

Nu Apple en Qualcomm het niet zo goed met elkaar kunnen vinden, ze zijn in een rechtszaak verwikkeld, zou Intel hier wel een eens een gevoelige klap uit kunnen gaan delen aan Qualcomm. Apple heeft al eerder laten zien dat als ze het niet goed kunnen vinden met een toeleverancier ze in Cupertino bereid zijn om aardig wat moeite te doen om daar vanaf te komen.

Toen Samsung niet naar Apple wilde luisteren, en gewoon doorging met het imiteren van iPhones, zette Apple zwaar geschut in bij het zoeken naar een alternatieve toeleverancier voor de chips voor iDevices. Dat werd uiteindelijk TSMC, dit scenario zou zich ook kunnen gaan herhalen met Qualcomm. Op dit moment hebben de iPhones die te koop zijn in de VS bij AT&T en T-Mobile al een modem van Intel in plaats van een van Qualcomm.

Opvallend, want dat modem van Intel is iets trager dan wat Qualcomm op hetzelfde moment aan Apple te bieden had.

De toekomst

In het persbericht van Qualcomm vertellen ze ook wat hun toekomstplannen zijn, de X20 chip zal de snelheden weer wat verder verhogen, maar niet spectaculair. Want de download daarvan wordt 1,2 Gbps, een toename van 20 procent.

Qualcomm gaat deze chips combineren met de Snapdragon processors die zorgen voor de rekenkracht in veel Android telefoons. De verwachting is dat Apple ook voor een combinatie zal gaan in de A11, mogelijk wordt dat dus een samenwerking van TSMC en Intel.

Update: Logic Pro X 10.3.1 verhelpt vier problemen

000

Bij Apple wordt er natuurlijk constant gewerkt aan het steeds verder verbeteren van de software, en komen er dus ook regelmatig updates daarvoor uit.

Dit keer is Logic Pro X aan de beurt, de 10.3.1 update corrigeert vier irritante bugs, waar je bijvoorbeeld behoorlijk last van kon hebben tijdens het verplaatsen van segmenten. Apple vertelt ons bij deze update deze keer gelukkig wel in detail wat er verbeterd is, hieronder het letterlijke citaat daarvan:


Wat is er nieuw in versie 10.3.1

• Er zijn problemen verholpen met segmenten die zich onverwacht gedroegen wanneer ze werden verplaatst
• Er is een probleem verholpen waarbij segmenten in inactieve Track Alternatives konden worden verwijderd
• Algemene bewerkingen waarbij tijd werd geknipt of ingevoegd, worden nu ook toegepast op inactieve Track Alternatives
• Projecten met een andere samplefrequentie dan 44,1 kHz kunnen nu worden gedeeld met GarageBand voor iOS
Om Logic Pro X op jouw Mac te kunnen draaien moet je daar minimaal OS X 10.11 (El Capitan) op hebben staan. Als je het programma nog niet hebt, dan kan je het kopen voor € 199,99 in de Mac App Store.

Carnasvalskorting op enkele producten bij ivizi (Upd.)

006

ivizi is de naam die vier Apple-winkels in Limburg tooit, twee in Maastricht, één in Heerlen en één in Venlo. En één ding staat als een paal boven water, een winkel die alleen in Limburg actief is, die is natuurlijk dicht tijdens carnaval.

Mogelijk ingegeven om die tijdelijke sluiting goed te maken heeft ivizi op dit moment een speciale actie ter ere van datzelfde carnaval, die voor ons allemaal de moeite kan zijn. Want je krijgt nu bij ivizi 10 procent korting op alle Apple Watch bandjes, Powerbanks en één slimme thermostaat. Die laatste is van het merk Thermosmart.

De Powerbanks die onder deze actie met 10 procent korting vallen zijn van de merken Decoded en Xtorm, van dat laatste merk zit er ook een Powerbank bij van Xtorm die speciaal voor ivizi gemaakt is, dat is de ivizi Power Bank BY Xtorm (2600mAh).

Als je gebruik wilt maken van deze actie dan kan je op deze pagina van ivizi terecht. En mocht je het nog niet weten, carnaval 2017 begint dit jaar op 26 februari 2017, hopelijk zijn de dames en heren van ivizi op donderdag 2 maart allemaal weer van de partij.Update: Carnaval is voorbij, en ivizi heeft een nieuwe kortingsactie: 100 euro korting op een MacBook Air en korting op alle 2015 Apple Watch modellen.

Apple gaat meer regionale campagnes maken (Upd.)

001

Apple maakt in de regel campagnes die wereldwijd voor iedereen bijna altijd hetzelfde zijn. Eén van de voordelen als je een Amerikaans bedrijf bent, de doelgroep spreekt bijna overal wel voldoende Engels om te begrijpen wat je wilt communiceren.

Maar daar gaat verandering in komen, zoals naar voren komt in dit artikel van Adweek. Daarin lezen we dat Apple de relatie met het reclamebureau TBW\Media Arts Lab aan het aanpassen is, waarbij meer nadruk gaat komen op de regionale campagnes, in plaats van bijvoorbeeld het vertalen van content.

Een voorbeeld hiervan is de carnaval-commercial hieronder die Apple Brazil een week geleden op YouTube zette. Een commercial voor de iPhone 7 Plus, en daar ook helemaal mee geschoten. Maar vooral een commercial van begin tot eind speciaal gemaakt voor een Braziliaans publiek, zowel wat betreft het thema als de uitwerking.

De iPhone 7 Plus kan trouwens wel wat extra publiciteit in Brazilië gebruiken. Waar het goedkoopste model van de iPhone 7 Plus in Nederland 909 euro kost bij Apple, in Brazilië ben je voor hetzelfde model maar liefst € 1.261,17 kwijt.

De kans dat we de komende tijd commercial van Apple met klompen of Manneken Pis zullen gaan zien lijkt trouwens niet erg voor de hand te liggen. Ons taalgebied is waarschijnlijk te klein voor een lokale aanpak, en juist bij ons zijn er ruim voldoende mensen die het Engels beheersen. Ook wat betreft humor of esthetiek sluit de aanpak van Apple in de VS over het algemeen prima aan bij wat we gewend zijn in ons taalgebied.

Update: Kort na het publiceren van dit nieuwsbericht bracht Apple vier versies van één van de AirPod-commercial uit speciaal voor Het Verenigd Koninkrijk. Het gaat hier om variaties op de commercials die we eerder voor de VS al zagen in dit nieuwsbericht. Hieronder alle drie versies voor Het VK.

Vier nieuwe "One Night" iPhone 7 commercials

000

Apple's "One Night" campagne laat ons allemaal zien hoe goed de nieuwe iPhone modellen inmiddels foto's kunnen maken in situaties met weinig licht. Over deze campagne kon je al eerder op MacFreak lezen in onder andere dit nieuwsbericht.

Apple heeft in deze campagne nu weer vier nieuwe commercial uitgebracht, waarbij iedere het werk van één iPhone-fotograaf laat zien, en dat steeds op één locatie. Zo krijgen we ook meteen een mooi sfeerbeeld van Tokyo, Shanghai, New York en Johannesburg.

Apple Pay binnenkort ook in Duitsland en Italië

000

Langzaam maar zeker komen er steeds meer landen bij waar Apple Pay beschikbaar is, waaronder ook een aantal Europese landen. Dat zijn op dit moment Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland, maar daar komen binnenkort waarschijnlijk Duitsland en Italië bij.

Eén van de hints daarvoor, ontdekt door het Poolse blog iMagazine, is dat de Duitse en de Italiaanse support-pagina van Apple inmiddels keurig vertaald is. En dat is niet alles, ook in Apple's eigen Wallet-app zijn aanwijzingen te zien dat Apple Pay er in die landen aan zit te komen.

Als je naar diezelfde pagina met de Nederlands URL kijkt, dan zien we dat daar de informatie nog steeds hetzelfde is als de support-pagina voor de VS. We zullen in de Lage Landen dus nog wat langer geduld moeten oefenen.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Het is niet alleen de support-pagina die duidelijk maakt dat Apple Pay binnenkort in Duitsland en Italië zijn opwachting zal maken. In de Wallet-app voor Duitse en Italiaanse gebruikers is sinds kort een dummy-credit card te vinden. In de Duitse versie een nep-betaling van 3 euro in Frankfurt, in de Italiaanse hetzelfde, maar dan in Verona.