Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Slechtziende leerlingen lezen beter met een iPad

001

Dat Apple veel aandacht geeft aan mensen met beperkingen weten we waarschijnlijk allemaal, want op ieder device wat Apple maakt zijn Toegankelijkheids-instellingen speciaal daarvoor te vinden.

Maar bij het Leesbevorderingsproject XL op de Bartiméusschool voor slechtzienden in Zeist bleek dat er nog veel meer mogelijk is voor leerlingen die niet veel kunnen zien, sommigen van de leerlingen daar hebben zelfs maar 5 procent zicht. Maar met een speciale app op een iPad blijken ook die daarmee te kunnen lezen.

Daardoor hoeven de leerlingen niet meer uit te wijken naar een grootletter- of brailleboek, en doordat ze een iPad gebruiken voelen de leerlingen dat ze er ook meer 'bij' horen, en zo met de tijd mee kunnen gaan. Daarbij zouden ze de app Marvin gebruiken, die geeft nog meer opties om tekst te vergroten en dergelijke dan Apple's iBook-app. Zo kan je bijvoorbeeld in de app Marvin ook de kleur van de letters of de achtergrond aanpassen, wat ook kan helpen om teksten beter leesbaar te maken voor slechtziende leerlingen.

Monique Oudshoorn, directeur van de Vereniging Onbeperkt Lezen, ziet dan ook dat het een groot succes is bij de kinderen.


Er zijn kinderen die helemaal niet graag lezen. Nu met die tablets zijn ze enthousiast. Ik heb kinderen zien huppelen door de gang.

met dank aan forumlid 'timo', die dit nieuws eerder op ons forum meldde

Valt de nieuwe Apple TV tegen als gaming-platform?

008

Eén van de dingen die de nieuwe Apple TV volgens Apple waarschijnlijk had moeten brengen is gaming in de huiskamer, verder dan het spelen van een game op bijvoorbeeld een iPhone of iPad op je televisiescherm. Eén van de dingen waaraan we dat kunnen zien is dat Apple er de Nimbus draadloze gamecontroller bij verkoopt.

Maar als Apple wil dat de vierde generatie Apple TV een succes gaat worden voor gaming, dan zal er waarschijnlijk nog wel wat harder aan getrokken moeten worden. Want er komen niet alleen geen juichverhalen naar buiten van game-developers voor de Apple TV, er zijn ook een aanwijzingen dat het niet zo heel erg goed gaat op dat gebied voor de nieuwe Apple TV.

Want behalve dat er geen juichverhalen naar buiten komen, komen er ook niet zoveel games bij voor de nieuwe Apple TV, het gemiddeld staat op dit moment op tussen de één en twee nieuwe games per week. Daarbij lijkt het er op dat Disney besloten heeft om Disney Infinity 3.0 niet verder voor de Apple TV door te ontwikkelen, dat lijkt niet echt een teken dat het goed gaat met dit platform.


The team is currently focusing on the traditional gaming platforms. We are always evaluating and making changes, but there are currently no plans for futher updates to the Apple TV version of the game. Please keep an eye out for further news about this, and feel free to contact Support if you have any questions:

https://help.disney.com/en_US/Disney-Infinity/Contact?productCode=Disney-Infinity-3-Edition


Het is natuurlijk goed mogelijk dat het dit platform alsnog een groot succes gaat worden, maar op dit moment lijkt het er op dat Apple er misschien eerst nog wat meer in zal moeten investeren.Parallels Desktop 11 nog even met 25 procent korting

001

Wil je Windows op je Mac draaien zonder te moeten herstarten dan heb je als opties het gratis VirtualBox en de betaalde opties VMWare's Fusion en Parallels Desktop. Die laatste twee bieden vooral meer gemak en opties, als je die niet nodig hebt is er met VirtualBox natuurlijk ook prima te werken.

Als je voor één van de betaalde opties wilt kiezen dan is Parallels Desktop op dit moment extra interessant, want bij MacUpdate is dat nu te krijgen met 25 procent korting. Normaal gesproken kost het $ 79,99, als je daar 25 procent vanaf haalt kom je op $ 59,99 uit (dat is een kleine 54 euro).

Het is trouwens niet alleen de 'gewone' versie van Parallels Desktop die in de aanbieding is. Ook de Pro Edition is op dit moment te koop met hetzelfde kortingspercentage. Dat gaat hierdoor van de normale prijs van $ 99,99 op dit moment naar $ 74,99. Die Pro-versie is trouwens bedoeld voor ontwikkelaars, designers en power users, de meesten van ons zullen aan de gewone versie van Parallels Desktop voldoende hebben.

Als je interesse hebt in deze aanbieding dan is het zaak om niet te lang te aarzelen. Want deze aanbieding duurt op het moment dat dit nieuwsbericht gepubliceerd wordt nog 13 uur en 15 minuten.

De FBI wilde inderdaad veel meer dan één iPhone

001

Toen de FBI plotseling besloot om Apple voor de rechter te slepen, in plaats van doorgaan met de samenwerking, in de zaak over de iPhone waar ze meer informatie vanaf wilde halen werd er vaak gezegd dat het over één iPhone zou gaan.

Dat leek al snel een dubieuze bewering, en zelfs FBI directeur James Comey moest voor het Congres toegeven dat een eventuele oplossing ook voor meerdere iPhones bruikbaar zou zijn. Dat belette de FBI niet om in de rechtszaak opnieuw te beweren dat het daar maar om één iPhone ging, en dat het gebruik van de All Writs Act, een wet uit 1789, ook alleen hier gebruikt werd.

Ook dat blijkt intussen niet te kloppen, want de American Civil Liberties Union (ACLU) heeft door het hele land gekeken naar zaken waar deze oude wet door de FBI gebruikt wordt. Dat is trouwens niet alleen tegen Apple, ook als ze informatie van Google willen wordt er vaak de All Writs Act gebruikt.

In totaal zou het om ongeveer 70 zaken gaan, de ACLU heeft er nu 63 ontdekt. Als je op de kaart hieronder klikt krijg je een interactieve kaart te zien waar je kan zien in welke staten er hoeveel dit soort zaken lopen.Hoewel de zaak tussen de FBI en Apple niet doorgaat, blijft de vraag of en hoe overheidsdiensten toegang moeten kunnen krijgen tot data natuurlijk nog steeds actueel. Daarbij is die discussie nu vooral komen te liggen waar die ook hoort: in het democratische proces.

Jammer genoeg merken we daar bij ons trouwens veel minder van, bij ons is het zelden een belangrijk item op de politieke agenda. Dat is jammer, want in Nederland gaan de mogelijkheden voor opsporing erg ver. Zo mag er bijvoorbeeld bij het afluisteren van iemand waar de rechter toestemming voor heeft gegeven ook alles wat daarbij wordt opgevangen wordt bij ons meegenomen worden.

Als jij dus de pech hebt dat je aan het bellen bent in de buurt van iemand die legaal afgeluisterd wordt, dan kan jij plotseling ook het onderwerp van datzelfde onderzoek worden. Ook als er geen enkele verdenking is tegen jou, en er nooit een rechter daar opdracht voor heeft gegeven.

Dat zou misschien niet zo zorgwekkend zijn als er niet zo veel in Nederland zou worden afgeluisterd. Maar omdat er Nederland relatief meer wordt afgeluisterd dan waar ook ter wereld, is het helemaal niet denkbeeldig dat jij of ik ook onze gesprekken niet kunnen voeren zonder dat er iemand meeluistert.

Nieuw: de Safari Technology Preview

001

Als je tot nu toe wilde weten wat de toekomst van Safari was dan kon je de WebKit Nightly builds downloaden. Want WebKit is het open source project achter Safari, en die Nightly versies van WebKit lopen dan ook altijd voor op de versies van Safari die Apple uiteindelijk uitbrengt.

Maar daar zaten altijd een paar nadelen aan, onder andere dat die versies geen digitale handtekening van Apple hadden. Dat betekent dat iCloud functies, zoals bijvoorbeeld het synchroniseren van bladwijzers of tabs, niet werken met de WebKit Nightly builds.

Daar is nu iets aan gedaan met de Safari Technology Preview, een versie van Safari waarmee je kan zien waar Apple en het WebKit team mee bezig is, terwijl alle iCloud-functies gewoon blijven werken.

Om deze Safari Technology Preview op je Mac te krijgen moet je de eerste keer zelf downloaden via deze pagina. Maar daarna heb je er geen omkijken maar naar, want de updates ervoor zullen via de Mac App Store binnenkomen. Die updates zullen trouwens om de week zijn, dus als je automatisch updaten niet aan hebt staan en je liever niet al te vaak updates binnen krijgt, dan is deze versie waarschijnlijk niets voor jou.

Maar als je graag een idee wilt hebben van waar ze in het Safari-team aan het werk aan zijn dan is de Safari Technology Preview de ideale manier om dat te doen. Je kan deze Safari Technology Preview trouwens gewoon naast de 'normale' versie van Safari gebruiken. Die blijft dus ook gewoon op je Mac staan, en wordt niet vervangen of zoiets dergelijks.

Hieronder wat het Safari en WebKit-team zelf te zeggen hebben over deze introductie:


Introducing Safari Technology Preview

Starting today, there's a new, convenient way to see what features and improvements are coming to Safari and other applications that use WebKit. Safari Technology Preview is a version of Safari for OS X, distributed by Apple, that includes a cutting-edge, in-development version of the WebKit browser engine. It's a great way to test upcoming WebKit features and give feedback to the people building them when it's most useful — early in development.

Safari Technology Preview is a standalone application that can be used side-by-side with Safari or other web browsers, making it easy to compare behaviors between them. Besides having the latest web features and bug fixes from WebKit, Safari Technology Preview includes the latest improvements to Web Inspector, which you can use to develop and debug your websites. Updates for Safari Technology Preview will be available every two weeks through the Updates pane of the Mac App Store.

How to Get It

You can download Safari Technology Preview from Apple's Developer website. No account is required to download. You only need to install it once; afterward, updates will be delivered through the App Store.

met dank aan forumlid 'Feek', die dit nieuws eerder op ons forum meldde

Applemuseum Nederland komt met een ludieke actie

000

Het jaar 2016 is een bijzonder jaar voor het Applemuseum en voor Apple. Apple bestaat, op 1 april 2016, 40 jaar en het Apple Museum Nederland bestaat 4 jaar. De aftrap voor het feestelijke gebeuren vindt dan ook plaats op 1 april 2016.

Dat wordt gevierd met een aantal leuke opties, waardoor je nu mogelijk gratis bij dit museum naar binnen kunt. Om te weten of jij daarvoor in aanmerking komt moet je even kijken naar de opties hieronder, waarbij ook iedereen met een creatief idee aan bod kan komen.

Dat alles gaat onder de volgende titel:

Vier een 40 en 4 jarig jubileum bij Applemuseum Nederland


• Echtparen die (aantoonbaar) op 1 april zijn gehuwd, hebben vanaf 1 april, gedurende het jaar 2016, één keer vrij toegang tot het museum, krijgen een rondleiding, worden in de watten gelegd en ontvangen een leuk aandenken.

• Mensen die (aantoonbaar) op 1 april 40 jaar worden kunnen in de maand april één keer gratis het museum bezoeken en ontvangen eveneens een mooi aandenken.

• Heb je een leuk idee waarin 40 en 4 voorkomt en betrekking heeft op Apple of het Applemuseum-Nederland, stuur het op naar info@applemuseum-nederland.nl en maak kans op een jaar lang gratis supporter zijn van het Apple museum, met alle voordelen van een betalende supporter. Je kunt je idee inzenden tot 1 september 2016.


Ben je er al eerder geweest dan is het nog de moeite om te gaan. Want het Applemuseum is helemaal gereorganiseerd en bezoekers kunnen nu op de computers werken. Want in dit museum staan de computers niet in een vitrine!

Kom kijken en zie hoe de computer de wereld heeft veranderd.

Als je niet weet wat het Appelmuseum ligt, dat vind je in aan Melkwegje 5, 9441 PH in Orvelte. Dat ligt in Drenthe, ongeveer midden tussen Emmen en Assen in.

Referentie aan "macOS" gevonden in OS X 10.11.4 (Upd.)

013

Apple bracht vorige week de 10.11.4 update voor OS X 10.11/El Capitan uit, en in die update is een aanwijzing gevonden dat we het mogelijk over een tijdje niet meer OS X, maar macOS zullen gaan noemen.

Die aanwijzing is gevonden door de Braziliaanse site MacMagazine.com.br. Die vonden in een framework van FlightUtilities een bestand met de naam FUFlightViewController_macOS.nib, zoal je hieronder ook kan zien.Het zou een aanwijzing kunnen zijn dat we naast iOS, tvOS en watchOS het voortaan over macOS zullen gaan hebben. Het zou in ieder geval beter passen bij de rest, want OS X is natuurlijk wel de vreemde eend in de bijt.

Daarbij zou het een leuke hommage zijn aan het verleden, want voordat we het over Mac OS X en later over OS X hadden, was er Mac OS. Want dat was de naam van het besturingssysteem van Apple in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw en in de eerste twee jaar van deze eeuw. Dat 'haalde' het tot versie 9, waarna Mac OS X in 2002 het stokje overnam.

Update: Inmiddels is de nieuwe benaming ook op een pagina van Apple zelf opgedoken, alleen werd het daar met een hoofdletter geschreven, dus "MacOS". Dat was op deze FAQ pagina van Apple zelf, maar sindsdien heeft Apple die pagina aangepast en nu staat er "OS X".

Maar dit artikel werd geschreven op het moment dat het daar wel degelijk stond, en onderstaande schermafbeelding is het bewijs.

SoundCloud gaat concurrentie aan met Apple Music en Spotify

000

De muzieksite SoundCloud is een bekende speler, hun website is waarschijnlijk al bij veel van ons een bekende plek om gratis naar muziek te luisteren. Het nieuws is dat SoundCloud nu ook de arena van de streaming muziek betreedt, een plek die steeds drukker aan het worden is.

Want het lijkt er steeds meer op dat Spotify en Apple Music daar de grote spelers gaan worden. Zo werd deze week bijvoorbeeld bekend dat Tidal drie miljoen abonnees heeft. Niet slecht, maar het verbleekt natuurlijk wel bij de elf miljoen betaalde klanten van Apple Music en de dertig miljoen van Spotify.

Maar wie weet, SoundCloud heeft in ieder geval een goede naam en een trouw publiek. Als je een abonnement neemt via de SoundCloud-app in de iOS App Store op SoundCloud Go, dan kost dat je de eerste 30 dagen niets, daarna betaal je € 12,99 per maand. Daarvan gaat trouwens altijd drie euro naar Apple, want dat is het percentage voor iedere app in de App Store.

De SoundCloud-app werkt trouwens op iedere iDevice, zolang daar maar minstens iOS 8 op staat.

Apple en MLB: deal voor meerdere jaren gebruik iPad Pro

000

Microsoft en de National Football League (NFL) tekenden in 2014 een overeenkomst dat de NFL voortaan Microsoft's Surface zou gebruiken. Daarvoor legde Microsoft maar liefst 400 miljoen dollar neer, de NFL werd dus betaald om de Surface te gebruiken. Microsoft gebruikt dat dan natuurlijk ook uitgebreid voor promotie van de Surface, een voorbeeld daarvan kan je zien op deze pagina.

Maar of die deal een succes is, dat is nog niet zeker. Want 400 miljoen dollar kunnen niet meteen de perceptie van de commentatoren veranderen, want die hebben het nog steeds vaak over "iPads".

Alleen toen het allemaal echt mis ging wist de commentator wel dat het over een Surface ging. Want diezelfde Surface kreeg de schuld van het in de soep lopen van een erg belangrijke wedstrijd, wat leidde tot het commentaar "They're having some trouble with their Microsoft Surface tablets", niet iets waar een bedrijf op zit te wachten.

Daarbij zou het probleem volgens Microsoft trouwens in het netwerk hebben gezeten. Als dat waar is dan had dat iedereen kunnen overkomen. Maar het laat meteen zien dat zo'n deal niet alleen voordelen kan hebben, maar dat er ook grote valkuilen kunnen zijn. Het resultaat kan je hieronder zien.


Second time this season I've personally heard the @Microsoft tablet getting crushed during an #NFL game pic.twitter.com/Bz9vu4YRQ2— Sean Jensen (@seankjensen) January 24, 2016


Het is dan ook niet helemaal zonder risico dat Apple nu een deal met de Major League Baseball (MLB) heeft gesloten (betaallink). Daarbij krijgt ieder team een iPad Pro, waarop een speciale app zal worden gezet, zodat de games nog beter geanalyseerd kunnen worden. Die app heet MLB Dugout, en is ontwikkeld door MLB's Advanced Media division in samenwerking met Apple.

Apple's Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller zei het als volgt:


We're not just replacing binders with tablets, we're actually helping them do things that weren't possible before.


Zo kunnen spelers nu bijvoorbeeld veel makkelijker kijken wat er in eerdere games door hun tegenstanders gedaan werd. Daarvoor moesten ze tot nu toe terug naar de kleedkamers. De iPad Pro modellen zullen in een speciale beschermende hoes zitten met het MLB logo er op.

Hoeveel deze deal waard is hebben Apple en de MLB niet bekend gemaakt. Maar in het verleden heeft Apple zelden of nooit geld toegelegd, er wordt hoogstens wat korting gegeven. En misschien dat de samenwerking aan de MLB Dugout-app de MLB niets gekost heeft, maar dat is dus ook nog niet bekend.

iPad Pro 9,7-inch en iPhone SE nu bij ons te bestellen

005

Op 21 maart hield Apple een Special Event waar onder andere de nieuwe iPad Pro met een 9,7 inch scherm onthuld werd, en de nieuwe iPhone SE. Als je die presentatie gemist hebt, die kan je alsnog bekijken in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Zowel die nieuwe iPad als de iPhone SE waren natuurlijk allebei snel beschikbaar. Maar zoals altijd eerst in onder andere de VS, want wij komen daarbij altijd wat later aan de beurt.Dat moment komt nu snel dichtbij, want in de Nederlandse Apple Store kan je inmiddels zowel de nieuwe iPad Pro als de iPhone SE bestellen. En trouwens niet alleen in de Nederlandse Apple Store, ook in de Belgische zijn de iPad Pro en de iPhone SE inmiddels niet alleen te vinden, maar ook te bestellen.

De levertijd voor de nieuwe iPad Pro staat op 3-5 werkdagen, dus als je er een (of meer) bestelt dan hoef je dus niet meer lang te wachten. Voor de iPhone SE zal je wel iets langer moeten wachten, die is vanaf 5 april beschikbaar in de fysieke Apple Store. Als je hem laat opsturen zal die volgens Apple tussen 6 en 8 april aankomen.