Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Voorvertoning en Teksteditor in iCloud en iOS 8?

004

Nadat het behoorlijke misging met MobileMe maakte Apple een radicale stap en besloot om met iCloud een nieuwe weg in te slaan. Zoals zo vaak was het bedrijf daarbij niet te beroerd om een aantal functies weg te laten vallen om ervoor te zorgen dat ze de handen vrij hadden voor de toekomst.

Want de toekomst is voor Apple duidelijk iCloud, want steeds meer mensen gebruiken cloud-services en Apple wil daarbij natuurlijk niet achterblijven. En we moeten het eerlijk zeggen, wij vinden het ook erg prettig dat tegenwoordig alles automatisch tussen onze Macs en iDevices gesynchroniseerd wordt.

Inmiddels doen geruchten de ronde dat Apple in iOS 8 iCloud een nog centralere functie zal geven, en dat daarbij ook Teksteditor en Voorvertoning (TextEditor en Preview) voor het eerst in iOS zullen verschijnen.

In onderstaande schermafbeeldingen zien we de iconen op het tweede scherm staan, samen met Healthbook en Tips, die op dit moment ook nog niet in iOS zitten.Healthbook zou inspelen op alle gadgets die er inmiddels zijn om bijvoorbeeld je hartslag te meten. En wie weet, misschien werkt het samen met de iWatch? Teksteditor en Voorvertoning zouden trouwens alleen maar als lezers dienen, en dus niet om tekstverwerking in te doen of PDF's te bewerken.

De apps zouden dan ook vooral nodig zijn omdat er steeds meer in iCloud staat, en het dus handig zou zijn om die dingen ook op je iPhone, iPod touch of iPad in te kunnen zien.

Pas gedrag aan/uit knop aan in Mavericks

000

In oktober hadden we hier op MacFreak een Tip waarin je kon lezen dat Apple de manier waarop de aan-uit knop op een MacBook Air en MacBook Pro werkt had veranderd. Want waar kort daarop drukken in eerdere versie van OS X meteen het onderstaande dialoog liet zien, gaat bij Mavericks je MacBook alleen maar in de slaapstand (het venster hieronder krijg je nu alleen nog te zien als je die aan/uit knop langer ingedrukt houdt).

Als je dit niet prettig vindt, bijvoorbeeld omdat je jouw MacBook altijd laat slapen door die dicht te klappen, dan brengt deze tip op OS X Hints de uitkomst. Want je hoeft alleen maar even Terminal in een admin-account te openen, het volgende commando daar in te plakken, gevolgd door een Return of Enter en je wachtwoord geven als daarom gevraagd wordt.


defaults write com.apple.loginwindow PowerButtonSleepsSystem -bool no


Daarna zal de aan/uit knop weer werken als vanouds, dus even indrukken laat het dialoog venster zien. En herstarten kan dan met de r op je toetsenbord, in de slaapstand met de s, uitzetten met Enter of Return en als het een vergissing was klik je even op de escape-toets.

Mocht je deze aanpassing gedaan hebben en toch weer terug willen naar de manier waarop het standaard in Mavericks geregeld is, dan kan je (zoals altijd) hetzelfde commando in Terminal gebruiken, alleen met yes aan het eind in plaats van no:


defaults write com.apple.loginwindow PowerButtonSleepsSystem -bool yes

Batterijtijd van iOS 7 vs. iOS 7.1

013

Apple heeft met iOS een update uitgebracht waar aardig wat mensen waarschijnlijk blij van worden, sowieso iedereen met een iPhone 4, want daarop waren de eerdere versies van iOS 7 eigenlijk gewoon te traag. Mocht je de details van iOS 7.1 willen weten dan raden wij deze review op Ars Technica aan, sowieso een site die nooit iets doet wat niet grondig bekeken en doortimmerd is.

In die review kwamen wij iets tegen waarvan wij denken dat het voor de meeste gebruikers van een mobiel device bijna het allerbelangrijkst is: hoe lang je device op een batterijlading meegaat. In het vergelijk dat Ars Technica gedaan heeft zien we dat iOS 7.1 bij allemaal wat minder lang meegaat, behalve bij de iPod touch en iPhone 5.

Gelukkig zijn de verschillen klein, alleen bij de iPad mini is het verschil zo groot dat het waarschijnlijk merkbaar zal zijn. We hopen dat Apple dit in een komende update weer zal verbeteren, misschien al in iOS 7.1.1?

Hackers zijn positief over OS X

005

Gisteren en eergisteren vond het Pwn2Own weer plaats, de conferentie waar hackers laten zien hoe ze zwakheden in software kunnen gebruiken, of eigenlijk misbruiken. De Chinezen Fang Jiahong en Liang Chen lieten daar zien dat ze Safari wisten te hacken, ze hadden daar twee stappen voor nodig. Want Safari alleen hacken lukte niet, maar in combinatie met een zwakte in OS X kregen ze het toch voor elkaar.

Er waren trouwens mensen van Apple op Pwn2Own, dus het ligt voor de hand dat dit gat de komende tijd weer allemaal netjes gedicht zal gaan worden.

Wat vooral opviel was wat deze hackers over OS X te zeggen hadden:


For Apple, the OS is regarded as very safe and has a very good security architecture. Even if you have a vulnerability, it’s very difficult to exploit. Today we demonstrated that with some advanced technology, the system is still able to be pwned. But in general, the security in OS X is higher than other operating systems.


Verder hadden ze ook nog wat te zeggen over Android. De versplintering van dat platform wordt in het algemeen als een zwakte gezien, maar voor de veiligheid heeft het ook zijn voordelen:


Google has been very good about security, but vendors write their own code or hardware vendors write their own kernel modules and drivers. Your (research) methodology may not apply to every system.


Zo heeft ook hier ieder een nadeel kennelijk ook zijn voordeel.

Mark Zuckerberg komt op voor onze privacy

018

De onthullingen over hoeveel de Amerikaanse National Security Agency (NSA) van ons weet door ons te bespioneren komen nog steeds in het nieuws. Omdat Edward Snowden dezelfde aanpak als Wikileaks hanteert, steeds weer stukjes informatie vrijgeven, zit er ook dik in dat we de komende tijd nog veel meer daarover te weten zullen komen.

Veel Amerikaanse bedrijven zijn niet zo blij hiermee, want ze zijn bang dat consumenten op deze manier geen producten van Amerikaanse bedrijven meer af zullen nemen. Facebook's CEO Mark Zuckerberg heeft over dit onderwerp nu een stuk op het web gezet, en dat heeft hij natuurlijk gedaan op Facebook zelf:


As the world becomes more complex and governments everywhere struggle, trust in the internet is more important today than ever.

The internet is our shared space. It helps us connect. It spreads opportunity. It enables us to learn. It gives us a voice. It makes us stronger and safer together.

To keep the internet strong, we need to keep it secure. That's why at Facebook we spend a lot of our energy making our services and the whole internet safer and more secure. We encrypt communications, we use secure protocols for traffic, we encourage people to use multiple factors for authentication and we go out of our way to help fix issues we find in other people's services.

The internet works because most people and companies do the same. We work together to create this secure environment and make our shared space even better for the world.

This is why I've been so confused and frustrated by the repeated reports of the behavior of the US government. When our engineers work tirelessly to improve security, we imagine we're protecting you against criminals, not our own government.

The US government should be the champion for the internet, not a threat. They need to be much more transparent about what they're doing, or otherwise people will believe the worst.

I've called President Obama to express my frustration over the damage the government is creating for all of our future. Unfortunately, it seems like it will take a very long time for true full reform.

So it's up to us -- all of us -- to build the internet we want. Together, we can build a space that is greater and a more important part of the world than anything we have today, but is also safe and secure. I'm committed to seeing this happen, and you can count on Facebook to do our part.


Mat wat Mark Zuckerberg hier opschrijft zullen waarschijnlijk weinig mensen het niet mee eens zijn. De vraag lijkt eerder of hij wel de juiste persoon is om zich hier zo openbaar druk over te maken. Hij is tenslotte de CEO van een bedrijf dat, samen met Google, leeft van onze data en het niet altijd even nauw neemt met onze privacy.

Steve Five (King Different), de opera

000

In de Franse stad Lyon draait de komende dagen, van 14 tot en 18 maart, de opera Steve Five (King Different), een opera geïnspireerd op zowel Steve Jobs als koning Henry V. Die combinatie maakt al meteen duidelijk dat Steve hier vooral als inspiratie heeft gediend, en dat we geen verhaal over zijn leven hoeven te verwachten.

In onderstaande video legt regisseur en componist Roland Auzet uit wat de inspiratie was voor deze musical, daaronder de vrije vertaling.Wat u hoort zijn de repetities van Steve Five (King Different). King Different is een andere soort koning, het is het verhaal van de laatste paar dagen van Steve Jobs die een reis maakt waarin hij de Cloud installeert, het virtuele geheugen van iedereen, op het eiland Hawaï. Tijdens deze reis is het zijn ziekte die gaat beslissen wat zijn echte bestemming zal zijn, waardoor hij terugkeert naar waar hij woont om te sterven.

En tijdens deze reis ontmoet hij, tijdens een soort chemie, in zichzelf, de geest van Henri V. En tussen die twee, Henri V van Shakespeare en de biografie van Steve Jobs, zal er een historische ontmoeting plaatsvinden.


Mocht je interesse hebben en in de buurt zijn, kaarten zijn te bestellen via de site van de Opera van Lyon en kosten 30 euro per stuk.

Wij vragen ons daarbij wel af hoeveel mensen hiervoor warm lopen en hoeveel 'kruisbestuiving' er is tussen Apple-gebruikers en liefhebbers van moderne opera's van Roland Auzet.

Krijgt de Apple TV een camera?

008

Eind 2013 nam Apple het Israëlische PrimeSense over, het bedrijf dat vooral bekend is van 3D sensoren die gebruikt werden in de eerste generatie van Microsoft's Kinect voor de Xbox 360. Sindsdien hebben we nog niet gemerkt waarom Apple tot deze overname besloot, behalve dat Tim Cook de afgelopen tijd duidelijke hints heeft gegeven dat Apple de komende tijd met nieuwe dingen zal komen.

Apple heeft nu een vacature op de site staan die onze aandacht trok:


Algorithms Development Engineer

Job Summary

The Camera Software team provides the capture and camera foundation across all of Apple’s innovative products, including iPhone, iPad, Apple TV, iPod, iTunes, and Mac OS. Combining cutting-edge software techniques with next-generation hardware, IMG takes the media experience to the next level.


Want wat doet de Apple TV daar tussen? Bij de recente aandeelhoudersvergadering werd al duidelijk dat de Apple TV inmiddels geen hobby meer is, want in 2013 werd er voor 1 miljard dollar van verkocht. Tim Cook zei dan ook tijdens die vergadering "It's a little more difficult to call it a hobby these days."

Eind januari hadden we dan ook al een nieuwsbericht hier op MacFreak waarin te lezen was dat de Apple TV inmiddels zijn eigen plekje in de online Apple Store gekregen heeft, dus inderdaad geen hobby meer.

Het zou natuurlijk kunnen dat de tekst in die advertentie een standaardtekst is, maar als we naar vergelijkbare advertenties kijken dan komen we de Apple TV niet bij andere vergelijkbare tegen.

Dus over een tijdje een Apple TV met een camera erop waardoor we van Apple's versie van een Kinect kunnen genieten? Apple zou dan natuurlijk wel aan hun stand verplicht zijn om een eigen manier om dat te gebruiken te komen, of simpelweg een betere uitwerking dan wat er tot nu toe is gedaan.

Of is het toch gewoon een standaardtekstje en lezen wij er teveel in?

Tip: bedien je iDevice op een andere manier

005

Eén van de dingen waarin iOS uniek in lijkt is het enorme aantal mogelijkheden die 'ingebouwd' zijn om een iPhone, iPod touch of iPad te besturen voor mensen met een handicap. Zo kwamen we een uitleg op het web tegen hoe je een iDevice op een andere manier kan bedienen, bijvoorbeeld door het maken van hoofdbewegingen.

Hiervoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Schakelbediening en zet die aan, terwijl je het "Automatisch scannen" daaronder uitzet (je krijgt dan een waarschuwing te zien waarin staat dat Schakelbediening de manier is waarop je je iDevice bedient

Tik dan op "Schakelaars" en kies voor Voeg schakelaar toe... > Camera. Hier kan je kiezen voor "Hoofd naar links bewegen" en "Hoofd naar links bewegen", wij stelden in dat met ons hoofd naar links bewegen het volume zachter zette, en naar rechts juist harder.

Je krijgt nu aan de linker- en rechterkant van het scherm aan de uiterste randen dunne blauwe strepen te zien, zodat je weet dat de functie inderdaad geactiveerd is. En inderdaad werkt het allemaal als een zonnetje en dus hebben we lekker met ons hoofd naar links en naar rechts zitten wiebelen, terwijl de iPhone keurig het geluid harder en zachter bleef zetten.

Als je plaatjes bij deze uitleg wilt dan kan je die hier vinden, alleen is de uitleg zelf daar in het Engels. De titel daar is "How to Control Your iPhone Using Head Gestures", maar wij hebben het ook op een iPad (derde generatie) getest en daar werkte het ook.

Omdat we al onze iDevices al op iOS 7.1 hebben staan kunnen we niet testen of dit op iOS 7 tot en met 7.0.6 werkt. Als iemand in de reacties laat weten hoe dat zit kunnen we dit nieuwsbericht aanpassen.


Apple wijst op 'Beperkingen' in iOS 7.1

006

In de afgelopen tijd kwam Apple een aantal keren onder vuur omdat er wel èrg grote bedragen werden afgeschreven door in-app aankopen. Bijvoorbeeld in het geval van het achtjarige Britse meisje dat er maar liefst 4.000 pond op die manier doorheen wist te jagen.

Apple heeft, voor zover wij weten, zelden of nooit moeilijk gedaan over dat soort bedragen teruggeven als het duidelijk was dat het inderdaad ging om kinderen die kennelijk te makkelijk in-app aankopen konden doen. Met de Amerikaanse FTC kwam Apple dan ook overeen om 32,5 miljoen dollar over te maken naar ouders waarvan de kinderen ze op kosten hadden gejaagd.

In die deal beloofde Apple ook dat ze er wat aan zouden doen in de toekomst, en als je nu een in-app aankoop doet zie je de volgende melding op je scherm verschijnen.

Kennelijk is dit de oplossing waarvoor gekozen is, voortaan kies je er zelf voor of je iedere keer je wachtwoord in moet voeren (lastig) of dat je dat alleen maar ieder kwartier moet doen (mogelijk onveiliger voor je portemonnee).

Opvallend genoeg verwijst Apple naar Settings > Restrictions, terwijl dat toch echt Settings > General > Restrictions moet zijn (Instellingen > Algemeen > Beperkingen). Of vinden ze in Cupertino dat we zelf daar maar naar moeten zoeken?

Update: Apple TV 6.1, met welkome verbeteringen

003

We vergeten soms om de updates voor de Apple TV te melden hier op MacFreak, want die updates zijn nergens anders te vinden dan via het device zelf. Daarom hierbij alsnog, drie dagen na het uitkomen van de update, maar dan wel meteen met de vermelding van een paar erg prettige nieuwe dingen in deze versie van het besturingssysteem.

Het eerste is de mogelijkheid om iconen op het Homescreen te verbergen, iets wat eerst alleen maar mogelijk was als het ouderlijk toezicht ingesteld stond. Het verbergen van een icoon doe je door het te selecteren en dan de Select-knop op de afstandsbediening ingedrukt te houden totdat het icoon gaat bewegen, dus eigenlijk bijna precies hetzelfde als op een iPhone, iPod touch of iPad.

Je kan iconen zo trouwens ook op een andere plek zetten met de pijltjes op de afstandsbediening, en met Play/Pauze krijg je meer opties te zien.

De tweede toegevoegde functie is dat AirPlay nu werkt zonder dat je Bonjour aan hebt staan, Bluetooth op je iDevice en Apple TV aanzetten is voldoende.

Wil dit werken heb je het volgende nodig:

• Een Apple TV met iOS 6.1
• Een iOS device met iOS 7.1
• Netwerkverbinding tussen beide devices
• Bluetooth 4.0 aan op allebei de devices

Het grappige is dat Bonjour ooit ontstond om verbindingen tussen verschillende devices veel gemakkelijker te maken, Apple heeft het gemak hier vergroot.

Het werkt op dit moment trouwens alleen maar tussen een Apple TV en een iDevice, maar we nemen aan dat dit over niet al te lange tijd ook met een Mac en een Apple TV zal werken. Misschien dat dit al aan de 10.9.3 update voor Mavericks toegevoegd zal worden?

Meer hierover kan je lezen in dit artikel van Derick Okihara op AFP548.com, de ontdekker van deze nieuwe toevoeging door Apple.

De updates voor de Apple TV lopen trouwens eigenlijk altijd synchroon met die voor iOS, want dat is ook het besturingssysteem waar de Apple TV op draait, alleen dan een aangepaste versie. Omdat de Apple TV wat later dan de rest iOS als besturingssysteem kreeg loopt het versienummer achter, Apple TV 6.1 is dus eigenlijk hetzelfde als iOS 7.1.