Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Security Updates voor Lion en Mountain Lion

000

Apple heeft een update voor OS 10.9/Mavericks online gezet, meer daarover kan je in dit nieuwsbericht lezen. Maar Apple laat iedereen met OS X 10.7/Lion en 10.8/Mountain Lion niet in de kou staan, en heeft voor die versies van het besturingssysteem ook updates klaarstaan die ze veiliger maken.

Je kan deze updates natuurlijk vinden in de Mac App Store/Software Update, maar de verschillende updates vind je ook via deze links:

Security Update 2014-004 (Mountain Lion)

Security Update 2014-004 (Lion)

Security Update 2014-004 Server (Lion)

Apple TV krijgt ook een update

007

Niet alleen alle 'gewone' iDevices (de iPhone, iPod touch en iPad) hebben een update gekregen, ook voor de Apple TV staat een nieuwe versie van iOS klaar.

Deze versie werkt beter samen met iOS 8 en heeft dan ook de de mogelijkheid om apps op één credit card te kopen, het zogenaamde 'Delen met gezin'.

Maar dat is niet het eerste wat opvalt, als je deze update gedraaid hebt zal je meteen zien dat de interface meer in lijn is gebracht met iOS, en dat alles dus wat platter is. Waarbij vooral het icoon voor Instellingen opvalt, want dat is helemaal vernieuwd.

Verder hebben ze in de V.S. er Beats Music bij gekregen, maar we weten nog niet of dat in Nederland en België ook zo is. Mocht je een Apple TV hebben, laat dit dan even hieronder weten, dan kunnen we het nieuwsbericht aanpassen.

iPhone User Guide For iOS 8

003

Heb je net iOS 8 op je iPhone, iPod touch of iPad gezet en wil je graag weten wat er allemaal nieuw in is en hoe het werkt, dan heeft Apple natuurlijk de oplossing voor je klaar staan.

Ten eerste is er natuurlijk de nieuwe app Tips in iOS 8 zelf, die je snel laat zien wat de belangrijkste nieuwe dingen in iOS 8 zijn. Maar Tips is niet erg uitgebreid, dus je zult waarschijnlijk al snel alles wat daarin staat uit je hoofd weten.

Als je echt alles wilt weten dan is de gebruiksaanwijzing de beste optie, en daarvan heeft Apple net een nieuwe versie voor iOS 8 uitgebracht, en die is hier te vinden.

De gebruiksaanwijzing is, zoals we van Apple gewend zijn, uitstekend gemaakt en lekker volledig. Zo komen niet alleen de iPhone 6 en 6 Plus voorbij, maar alle modellen waar je iOS 8 op kunt draaien, dus ook de iPhone 4s.

Enig nadeel? Je zult er voor op zijn minst het Engels een beetje moeten beheersen , want op dit moment is deze handleiding nog niet in het Nederlands beschikbaar. We hopen natuurlijk dat Apple daar snel verandering in zal brengen.

Update: OS X 10.9.5/Mavericks en Safari 7.0.6

005

Gisteren bracht Apple niet alleen iOS 8 uit, ook voor de Mac was er onverwachts ook een grote update, de laatste beta-versie die wij hadden gezien was in juli. En niet alleen het besturingssysteem OS X 10.9/Mavericks kreeg een update, ook Safari werd in deze update meteen onder handen genomen.

Deze update voor OS X zorgt er voor dat dat Virtual Private Networks (VPN) betrouwbaarder zullen werken met USB Smart Cards als ID en verbindingen met een SMB server zouden betrouwbaarder moeten zijn.

Daarbij zit bij deze update ook Safari 7.0.6, en die update maakt Safari weer veiliger, een bug waardoor kwaadwillende code op een website gebruikt zou kunnen worden om in je Mac binnen te dringen is nu gerepareerd.

De informatie van Apple zelf bij deze update is als volgt:


The OS X Mavericks 10.9.5 Update is recommended for all Mavericks users. It improves the stability, compatibility, and security of your Mac.

This update:
• Improves the reliability of VPN connections that use USB smart cards for authentication
• Improves the reliability of accessing files located on an SMB server
• Includes Safari 7.0.6


Deze update is naar binnen te halen via de Mac app Store/Software Update, maar is ook hier te vinden. Ben je op zoek naar de Combo-updater, die is te vinden op deze pagina.

met dank aan forumlid 'Mathy' die dit nieuws al eerder op on forum meldde.

Volgende event alweer half oktober?

006

We zijn eigenlijk nog maar net bekomen van het event waar Tim Cook en de zijnen de iPhone 6, 6 Plus, Apple Pay en Apple Watch allemaal voor het eerst aan ons lieten zien. Maar Apple staat niet stil, het gerucht gaat dan ook al weer dat we half oktober weer een event zullen gaan zien.

Wat betreft de timing zou het voor de hand liggen dat we dan nieuwe iPads gaan zien, en wie weet, misschien dat de grote iPad Pro dan ook voorbij komt? (maar wij houden onze adem er niet voor in).

Wat wel bijna zeker lijkt is dat de iPad Air en de iPad mini een update zullen krijgen, waarbij al een tijd de geruchten gaan dat die allebei een Touch ID sensor krijgen. Verder ligt het voor de hand dat de A8 processors die in de iPhone 6 en 6 Plus zitten ook in de iPad Air en de iPad mini zullen gaan verschijnen.

Verder komt in dat event waarschijnlijk ook OS X 10.10/Yosemite voorbij, maar dat zal aan het begin zijn, want de aandacht moet natuurlijk naar de iPads gaan, want de feestdagen zitten er dan aan te komen.

Andere geruchten die de ronde doen gaan over nieuwe modellen van de MacBook Air, mogelijk met verschillende kleuren, iMacs met hogere resoluties en een nieuwe Apple TV, maar op dit moment lijkt het er nog niet op dat die half oktober hun opwachting zullen maken.

De reviews van de iPhone 6 en 6 Plus

010

De eerste reviews van de iPhone 6 en 6 Plus zijn uit, en zoals altijd hebben we een nieuwsbericht waarin we jullie de links geven van alle reviews die wij in toonaangevende publicaties op het internet zijn tegen gekomen.

Mochten jullie zelf nog een andere zien die je ook de moeite vindt, die kan je natuurlijk altijd hieronder laten weten zodat andere MacFreaks daar ook van mee kunnen genieten.

Hieronder de lijst van de reviews die wij hebben gevonden:

Re/code - Walt Mossberg

Yahoo - David Pogue

Engadget - Brad Molen

TechCrunch - Darrell Etherington

The Loop - Jim Dalrymple

The New York Times - Molly Wood

The Verge - Nilay Patel en David Pierce

CNET - Scott Stein

USA Today - Ed Baig

Bloomberg - Joshua Topolsky

Pocket-lint - Stuart Miles

The Wall Street Journal - Geoffrey Fowler

The Guardian - Charles Arthur

Daring Fireball - John Gruber

We hebben nog twee reviews toegevoegd, de leukste is van allemaal is duidelijk die van Matthew Panzarino voor TechCrunch. En de review van Austin Mann laat goed zien hoe goed de camera van de nieuwe iPhone 6 Plus is.

Using the iPhone 6 and 6 Plus on a Trip to Disneyland

iphone 6 plus camera review: iceland - Austin Mann

Hoeveel gaat de Apple Watch kosten?

012

Het event is voorbij, het stof is neergedaald en iedereen weet het nu: begin volgend jaar komt Apple met een nieuwe categorie en kunnen wij een Apple Watch kopen. Maar hoeveel zullen de verschillende modellen van de Apple Watch gaan kosten?

Want waar Apple tot nu toe verschillende lijnen heeft met verschillende prijzen, is dat vooral gebaseerd op technische specificaties. We betalen meer voor een versie met een snellere processor, meer opslag of meer geheugen, en vinden dat allemaal normaal.

Maar met de Apple Watch betreedt het bedrijf een nieuw segment, een segment dat veel meer met mode te maken heeft. De prijs wordt daar minder bepaald door de technische mogelijkheden, maar vooral door de uitvoering. Zo kan je straks drie modellen hebben van de Apple Watch die allemaal precies hetzelfde kunnen, maar toch heel verschillende prijsstellingen hebben.

Tijdens de presentatie werd er één prijs vermeld: de goedkoopste versie, de Apple Watch Sport met aluminium behuizing en glas, zal 349 dollar gaan kosten.

Maar wat de andere versies gaan kosten is nog niet bekend, vooral de Apple Watch Edition, met speciaal gehard goud en saffier, zal beslist niet goedkoop zijn. TechCrunch kwam al met de speculatie dat dat model misschien wel 1.200 dollar zal gaan kosten, maar dat lijkt ons erg laag.

Als je het met bijvoorbeeld de gouden Rolex GMT II vergelijkt dan wordt al snel duidelijk dat de prijs van de gouden Apple Watch waarschijnlijk (veel) hoger zal zijn. In dit draadje hebben ze uitgerekend wat die Rolex GMT II puur aan goud kost, en komen ze tussen de 5.000 en 6.000 dollar uit.



John Gruber van Daring Fireball heeft zitten rekenen en kwam op de volgende prijzen uit:


• Apple Watch Sport (aluminum/glass): $ 349
• Apple Watch (stainless steel/sapphire): $ 999
• Apple Watch Edition (18-karat gold/sapphire): $ 4.999


En wie weet, als de waarde van het goud alleen al meer dan die 4.999 dollar is, dan zal Apple vast niet aarzelen om nog een stuk hoger te gaan zitten.

De vraag lijkt vooral of een tech-bedrijf als Apple geaccepteerd zal worden in de wereld van de mode, waar dit soort prijzen normaal zijn. Eén van de verschillen lijkt in ieder geval dat een GMT II Rolex als tijdloos gezien wordt, terwijl Apple waarschijnlijk over één of twee jaar alweer met een nieuwe versie van de Apple Watch zal gaan komen.

We zijn benieuwd, het is in ieder geval niet voor niets dat Apple rond de Apple Watch voor een compleet andere benadering in de communicatie heeft gekozen, en het constant benadrukt hoe persoonlijk de Apple Watch is.

En zal het een tech-bedrijf lukken om de stap te maken naar mode-accessoire? Als er één bedrijf is dat het misschien zou kunnen dan is het Apple wel, maar alleen de toekomst zal ons leren of het inderdaad lukt.

En als je graag de Apple Watch Edition wilt hebben, maar niet een erg volle portemonnee, is het waarschijnlijk een goed idee om vast te beginnen om ervoor te sparen.

Twee-staps-verficatie beveiligt nu ook iCloud

007

Apple is duidelijk nog steeds bezig om de beveiliging van iCloud almaar beter te maken, en heeft nu een volgende stap gezet. Want de Twee-staps-verficatie waarmee je tot nu toe alleen je Apple ID kon beveiligen is nu ook voor iCloud beschikbaar.

De extra veiligheid bij deze beveiliging is dat je niet meer kunt inloggen met alleen een wachtwoord, maar dat je ook toegang tot minstens één device dat bij dat account hoort moet hebben. Mocht er dan toch iemand achter je wachtwoord komen, dan hebben ze er dus pas wat aan als ze daarbij ook minstens één van jouw devices hebben.

Twee-staps-verficatie is niet erg moeilijk, je vind de instructies daarvoor in deze FAQ van Apple. Daar lezen we het volgende:


Hoe stel ik de twee-staps-verificatie in?

1. Ga naar Mijn Apple ID.
2. Selecteer 'Beheer uw Apple ID' en log in.
3. Selecteer 'Wachtwoord en beveiliging'.
4. Selecteer bij Twee-staps-verificatie de optie 'Aan de slag' en volg de instructies op het scherm.

Vijf redenen om nog even met iOS 8 te wachten

078

Morgen is het zover en komt iOS 8 uit, en van een site als MacFreak verwacht je waarschijnlijk dat we daar heel enthousiast over zijn. Dat zijn we inderdaad over alle prachtige nieuwe functies die in deze versie van iOS zitten, en toch raden we iedereen aan op zijn minst even na te denken voordat je iOS 8 op je iPhone, iPod touch of iPad zet.

Hier vijf redenen waarom we dit advies geven:

1. Batterijtijd

De beta-versies waren al snel lekker stabiel, maar wat betreft de batterijtijd hadden we het allemaal graag beter gezien, en dat was bij de Golden Mater ook nog steeds het geval. Want met testen op een iPhone 4s, 5 en 5s haalden we zelden een hele dag, ook als die niet intensief gebruikt werden.

Misschien dat iOS 8 al helemaal geoptimaliseerd is voor de iPhone 6 en 6 Plus, maar het allerbelangrijkst is voor ons hoe lang we met een iPhone kunnen werken zonder hem steeds op te moeten laden.

We hopen dat Apple daarvoor zorgt in iOS 8.0.1, maar hadden graag gezien dat het in iOS 8 al goed geregeld was.

2. Wi-Fi verbinding die wegvalt

Lastig probleempje dat we in iOS 7 niet zagen en in de GM van iOS 8 ook nog steeds blijkt te bestaan: we verliezen steeds het ons Wi-Fi signaal. Lastig, en mogelijk ook duur, als je veel meer data via je provider consumeert.

3. De oriëntatie klopt niet altijd

In iOS 7 nergens last van, maar in iOS 8 gebeurt het vaak dat onze iPhones even niet meer wisten wat boven of onder was. Komt uiteindelijk wel weer goed, maar lastig als je haast hebt.

4. Instabiliteit van apps

Geen fout van Apple, maar bij iedere grote update van iOS zijn er altijd een aantal apps die helemaal niet zullen werken of die last hebben van bugs. Als je daar maling aan hebt dan is dat natuurlijk geen probleem.

5. Kleine bugs

We kwamen in de GM nog steeds een paar bugs tegen, zoals notificaties die bovenaan verschenen maar niet vanzelf verdwenen, maar alleen als we op de Home-knop klikten, het nieuwe toetsenbord schermt soms essentiële gedeeltes van de interface af en de automatische tekstcorrectie was vaak minder goed dan in iOS 7.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat Apple deze problemen allemaal nog in de finale versie heeft weten te corrigeren (we hebben ze gemeld). Mocht je niet zo avontuurlijk zijn, maar vooral een goed werkende iPhone willen hebben, dan raden we in ieder geval aan om eerst even de kat uit de boom te kijken.

Apple helpt album U2 te verwijderen

006

Aan het eind van het event waar Apple de iPhone 6 modellen en de Apple Watch aankondigde was er een optreden van de band U2. Toen dat afgelopen was werd duidelijk dat Apple hun nieuwe album Songs of Innocence weggaf via iTunes, meer daarover is in dit nieuwsbericht dat al eerder op MacFreak te lezen was.

Maar de manier die Apple gekozen had om dat album te verspreiden was door het automatisch aan de accounts van iedereen met met een iTunes-account toe te voegen, en dat zorgde ervoor dat niet iedereen blij was met dat cadeautje. Vooral op iDevices zorgde het voor problemen, want daar was het niet makkelijk te verwijderen.

Apple heeft dat inmiddels duidelijk door gekregen en heeft als antwoord daarop nu dit support document online gezet. Daarin staat deze link naar de pagina waar je makkelijk het hele album kunt verwijderen.

Let wel op dat als je het verwijderd en opnieuw zou willen hebben dat dat alleen gratis kan tot en met 12 oktober, vanaf 13 oktober zal je gewoon voor dit album moeten betalen.