Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple's eerste televisieserie: Planet of the Apps

000

De geruchten dat Apple content wilde gaan maken voor de Apple TV deden al een tijdje de ronde, maar nu is dan echt zeker. Want dit nieuws komt niet van een geruchtensite of zoiets dergelijks, maar van deze pagina, en daar is geen woord Spaans bij.

Want daar lezen we dat producers will.i.am, Ben Silverman en Howard Owens samen een niet-gescripte serie willen gaan maken over "the world of apps and the talented people that drive its innovation".

Het lijkt er op dat het de bedoeling is dat we een kijkje achter de schermen bij het maken van apps gaan krijgen, waarbij je je al snel afvraagt hoe dat spannend en interessant te maken is. Want iemand achter een scherm die code zit te typen is natuurlijk dodelijk saai op de televisie, dus zal het waarschijnlijk veel meer gaan over de meetings eromheen, het bedenken van het concept, het artwork, etc.

Ze hebben in ieder geval al wel een leuke naam bedacht, want "Planet of the Apps" bekt lekker en is natuurlijk een woordspeling op de titel van de eerdere serie films "Planet of the Apes".

Verder is het kennelijk ook de bedoeling dat we gaan zien hoe mensen zich ontwikkelen, en krijgen de ontwikkelaars ook serieuze ondersteuning op meerder manieren:


Planet of the Apps isn't just a show, it's a launch pad and accelerator for exceptional developers. Those accepted will have a chance to receive:

1. Mentorship: Hands-on guidance from some of the world's best experts in tech and entertainment.

2. Funding: Those who make it to the final round will meet with top-tier VCs investing up to $10m over the course of the season.

3. Marketing and Promotion: Featured placement in the App Store at the end of the show. Also, the potential to reach millions of viewers around the world on Apple platforms.

Participation in the show is limited to 100 of the world's most talented app creators. If that's you, please join us.

Later dit jaar een iOS ontwikkelcentrum in Napels

000

In januari van dit jaar kondigen Apple het al aan, er zal ook in Europa een centrum voor het ontwikkelen van iOS apps gaan komen, en dat zal in Italië gevestigd gaan worden. Om precies te zijn in Napels, in de Universiteit Federico II.

In oktober van dit jaar zal het de deuren officieel openen. Er zal in het begin plaats zijn voor 200 studenten, het is de bedoeling dat dit aantal in de jaren daarna nog verder toe zal nemen.

Apple hoopt hiermee het eco-systeem van de App Store gezond te houden en nog verder te ontwikkelen, meer daarover in Apple's persbericht hieronder.


Apple opent in Italië eerste Europese iOS App Development Center

Gericht op kennisverwerving en ondernemerschap van nieuwe lichting ontwikkelaars

ROME, 21 januari 2016 - Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat het eerste iOS App Development Center van Europa zal worden opgezet in Italië. Jonge ontwikkelaars leren daar hoe ze iOS-apps kunnen maken voor het meest innovatieve app-ecosysteem ter wereld.

Het iOS App Development Center zal worden ondergebracht bij een gelieerde onderwijsinstelling in Napels, waar de docenten een speciaal afgestemd lesprogramma gaan aanbieden om toekomstige Apple ontwikkelaars klaar te stomen. Daarnaast gaat Apple samenwerken met diverse partners in Italië die speciale Developer-trainingen gaan geven. Deze trainingen vormen een aanvulling op het lesprogramma, zodat de studenten zich verder kunnen specialiseren. Naar verwachting zal dit initiatief van Apple op een later tijdstip navolging vinden in andere landen.

“In Europa zijn ongelooflijk creatieve ontwikkelaars gevestigd. We zijn dan ook blij dat we de volgende generatie ondernemers in Italië via ons onderwijsaanbod op weg kunnen helpen”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Onder meer vanwege het enorme succes van de App Store van Apple zijn er in Europa meer dan 1,4 miljoen banen bijgekomen. Daardoor ontstaan er ook allerlei nieuwe mogelijkheden voor mensen en bedrijven in Europa.”

Apple is een belangrijke banenmotor in Europa. Het succes van het Apple ecosysteem heeft geleid tot meer dan 1,4 miljoen banen, waarvan 1,2 miljoen banen zijn toe te schrijven aan appontwikkelaars, software-engineers en ondernemers die apps ontwikkelen voor iOS. Ook betreft het niet-IT-banen die (in)direct met de app-economie te maken hebben.*

Dankzij de ongekende groei van de App Store hebben ontwikkelaars in Europa een omzet van meer dan € 10,2 miljard behaald met de wereldwijde verkoop van hun apps.

In Italië zijn meer dan 75.000 banen direct te herleiden tot de App Store en de ontwikkelaars in dat land doen het uitstekend. IK Multimedia heeft zijn eerste app in 2009 uitgebracht en sindsdien zijn de apps van dit bedrijf meer dan 25 miljoen keer gedownload. Het in 2013 uitgebrachte Musement is inmiddels verkrijgbaar in zeven talen, bevat informatie over 300 steden in 50 landen en is ideaal voor toeristen die ter plekke een excursie of museumbezoek willen boeken.

Roberto Macina, CEO en oprichter van Qurami, zegt: “De voortdurende innovatie die Apple laat zien is voor ons een grote bron van inspiratie. Wij doen ons best om de allerbeste mobiele apps te maken en het onze klanten zo makkelijk mogelijk te maken. Het app-ecosysteem van Apple is een belangrijke pijler van ons bedrijf. Door Qurami te maken voor de verschillende besturingssystemen van Apple, kan iedereen met een iPhone, iPad en Apple Watch gebruikmaken van onze app.”

Er zijn tal van bedrijven die moeten uitbreiden vanwege de werkzaamheden voor het Apple platform, waar in Europa honderdduizenden banen mee gemoeid zijn. Het in Milaan gevestigde Laboratorio Elettrofisico produceert zeer geavanceerde magnetische apparatuur. De technologie van dit bedrijf heeft een aantal belangrijke magnetische voorzieningen mogelijk gemaakt voor Apple producten. Apple werkt ook samen met enkele toonaangevende Europese fabrikanten van MEMS, micro-elektromechanisch systemen, die de productie van minuscule componenten voor de sensoren en audiovoorzieningen van iOS-devices mogelijk maken.

* Schatting van aantal nieuwe banen gebaseerd op onderzoek uitgevoerd door Dr. Michael Mandel, Progressive Policy Institute. “App Economy Jobs in Europe”, 21 januari 2016.

Profiel van Jordyn Castor, blinde ontwikkelaar bij Apple

000

Iedereen die Apple een beetje volgt weet dat het bedrijf al heel erg lang veel tijd, aandacht en energie besteedt aan het zo toegankelijk mogelijk maken van hun producten voor iedereen met een handicap of beperking.

Dat is onder andere te zien aan alle functies die je vindt onder de Toegankelijkheid-instellingen in zowel iOS als macOS, met onder andere functies als VoiceOver. Daarmee kan je veel doen via stembediening, terwijl je wordt verteld wat er op het scherm gebeurt.

Dat was al te zien tijdende de WWDC2016, toen de dove en blinde advocaat Haben Girma, de eerste met zulke beperkingen die afstudeerde aan Harvard Law School, de kans kreeg om in de grootste conferentiekamer te spreken over het belang van dit werk bij Apple.

Als je meer wilt lezen over wat Apple allemaal doet op dit gebied, dan is dit artikel van Mashable over ontwikkelaar Jordyn Castor een aanrader.

Zij viel voor Apple toen ze voor haar zeventiende verjaardag een iPad kreeg, en er achter kwam dat ze daar meteen makkelijk mee kon werken.


Everything just worked and was accessible just right out of the box. That was something I had never experienced before.


Bij veel andere fabrikanten zal je eerst een aantal dingen erbij moeten kopen voordat het door mensen met een handicap te gebruiken is, waardoor het allemaal natuurlijk ook meteen een stuk duurder wordt.

Nadat Jordyn Castor bij Apple binnenkwam als een stagiair werd ze aangenomen, niet alleen omdat ze een goede ontwikkelaar is, maar ook vanwege haar passie. Zelf zegt ze hierover: "I'm directly impacting the lives of the blind community. It's incredible."

Pokemon Go drijft aandeel Nintendo op, ook goed voor Apple (Upd.)

001

Een kleine week geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat Nintendo een nieuwe game had uitgebracht: Pokémon GO. Deze game is inmiddels uit in onder andere Australië en de VS, maar nog niet bij ons, waarschijnlijk is dat later deze week wel zo.

Deze game stond bijna meteen nummer één bij de gratis app in de iOS App Store van die landen, en investeerders op de beurs waren daar duidelijk blij mee. Want er zijn al een tijdje zorgen over Nintendo, steeds meer kinderen stappen over naar smartphones. Maar als het bedrijf kan laten zien dat het goed is in het maken van mobiele games, dan zou het daarin wel eens een grote toekomst kunnen hebben.

De koers van Nintendo steeg door dit nieuws enorm, waardoor de marktwaarde in minder dan een week met zeven miljard dollar toenam. Of dat het allemaal waard is weet natuurlijk nog niemand, maar de overstap naar smartphones lijkt in ieder geval een veelbelovende stap voor Nintendo.

Wie er aan verdient

Als Pokémon GO inderdaad een doorslaand succes wordt dan is het nog maar de vraag hoeveel Nintendo daaraan zal verdienen. Volgens David Gibson, analist van Macquarie Capital Securities, gaat verreweg het meeste van wat ermee verdiend wordt naar andere partijen, waaronder Apple:


We presume that out of every 100 units earned at the App Store, 30 would go to Apple, 30 to (software developer) Niantic, 30 to Pokemon and 10 to Nintendo. Hence, we don't think Nintendo will earn much directly from the game. However, Nintendo will earn income from its equity-accounted income of owning 33 percent of Pokemon Company.


In dit citaat kan je ook meteen lezen dat Nintendo blij zal zijn dat een derde van de Pokemon Company in hun bezit is, op die manier halen ze nog wat extra's uit de winsten die met Pokémon GO gegenereerd worden.

Controverse over veiligheid

Er was trouwens afgelopen week ook nog controverse rond Pokémon GO, ontwikkelaar Niantic zou veel te ruime toegang krijgen tot Google accounts, waardoor je ze eigenlijk toegang tot (veel te) veel privégegevens gaf. Ontwikkelaar Niantic liet meteen weten dat dit helemaal hun bedoeling niet was, en er is al een update uitgebracht waarin dat gecorrigeerd is.

Update: inmiddels is het zover, Pokémon Go is nu ook in Nederland en België in de App Store te vinden. Let wel op als zo'n game met virtuele poppetjes in een landschap speelt, er zijn inmiddels al een heleboel ongelukken door gebeurd.

De winnaars van de iPhone Photography Awards 2016

000

Ook dit jaar zijn de iPhone Photography Awards (IPPA) weer uitgereikt, en ook dit jaar komen we daar natuurlijk weer erg mooie foto's tegen onder de prijswinnaars.

De foto die uiteindelijk de 'Grand Prize Winner' van de felbegeerde titel "Photographer of the Year", en de nummers één, twee en drie die ook meededen voor deze titel, kan je hieronder alle vier zien. Daarnaast zijn er nog een heleboel foto's in deze competitie die allemaal zeer de moeite van het bekijken waard, en die zijn op deze pagina van de IPPA te zien, door onderaan op de verschillende categorieën te klikken.

Maar daarvoor hoef je niet persé naar die pagina te gaan, de links naar alle categorieën vind je ook hieronder:


Abstract / Dieren / Architectuur / Kinderen /
Bloemen / Voedsel / Landschap / Lifestyle /
Natuur / Nieuws-Events / Overig / Panorama /
Mensen / Portret / Seizoenen /
Stilleven / Zonsondergang / Reizen / Bomen
Siyuan Niu
Xinjiang, China
Grand Prize Winner, Photographer of the Year

Man and the Eagle

"The brave and wise Khalkhas live along the mountains in the south of Xinjiang and are companions with the eagles. They regard eagles as their children and train them for many years to hunt. This 70 year old man is rigid and solemn in front of family and friends, but when he is with his beloved eagle, the corner of his mouth would curve up. When the eagles reach mating age, although he is very reluctant, the man releases the eagles back into nature so that they can thrive. A mild heart and exquisite love are covered by his weather-beaten face. He is a tough man with a tender heart."
Patryk Kuleta
Warsaw, Poland
1st Place, Photographer of the Year

Modern Cathedrals

"Most of my shots come from Warsaw and one from Strasbourg. The idea was to make it more impressionistic, to show architecture in a completely different way that combines my background in graphic design and painting."
Robin Robertis
Carlsbad CA, United States
2nd Place, Photographer of the Year

She Bends with the Wind

"I was on a iPhone workshop and reunion with a friend and teacher in Cape Cod. We all went out to photograph the the perfect sunset. I tend to bring a few things when I travel, one being this wonderful red umbrella. When others shoot the sunsets and beautiful scenery, I like to photograph some human aspects in these scenes."
Carolyn Mara Borlenghi
Coral Gables FL, United States
3rd Place, Photographer of the Year

Wonderland

"This image was taken as part of a series I did for instagram’s #WHPwonderland. Each weekend when the hashtag project comes out I try to come up with an idea and this particular weekend, the weekend before Christmas, was wonderland. For this one I went on a little adventure with my son to the beach and we wore the reindeer masks."

Je moet goed je ogen gebruiken om deze iPhone te vinden

014

Jeya May Cruz is een Facebook-gebruiker uit de Filippijnen, en die heeft een leuk spelletje bedacht. Als je een iPhone in een hoesje met een patroon legt op een tapijt met hetzelfde patroon, wordt het erg lastig om die iPhone te vinden.

Je denkt misschien dat je het zo gaat vinden. Maar voor veel mensen lijkt het lastiger dan je op het eerste gezicht zou denken, sommige mensen zijn er maar liefst 40 minuten mee bezig geweest.

Op Facebook inmiddels goed voor meer dan 143.000 likes en bijna 19.00 shares. Voor iedereen die geen Facebook heeft, hieronder kan je de foto ook zien.

Eén kleine hint: als je op de foto inzoomt dan zie je waarschijnlijk eerder de iPhone liggen.

Problemen onder garantie: recht op een nieuwe iPhone

009

Als je een probleem hebt met een iPhone in het eerste jaar nadat je die gekocht hebt dan beroep jij je natuurlijk op de garantie, die heb je niet voor niets. Tot nu toe bood Apple je dan een reparatie, of, als dat niet mogelijk was, een refurbished telefoon aan.

Zo'n gerefurbishte iPhone is een mix van onderdelen die helemaal nieuw zijn en onderdelen die dat niet meer zijn. In de regel was dat een iPhone van een andere klant, die ook klachten had, waarvan dan de iPhone later door Apple is gerepareerd en de iPhone dus weer in prima staat is.

Een vrouw kocht in september 2014 een iPhone voor 799 euro, maar die bleek bijna een jaar later (in augustus 2015) niet meer op te starten. Apple bood haar toen zo'n gereviseerde telefoon aan, maar daar nam ze geen genoegen mee en ze stapte naar de rechter. Want volgens haar moet Apple volgens de wet haar gewoon een nieuw toestel geven.

Kennelijk kende ze de wet goed, want de rechter in Amsterdam heeft haar nu gelijk gegeven, Apple moet de vrouw nu de 799 euro terug betalen en voor de proceskosten opdraaien. Daarbij is dit vonnis definitief, er is dus geen hoger beroep mogelijk, en Apple zal het beleid in Nederland dus aan moeten passen.

met dank aan forumlid 'Mekfriek', die dit nieuws eerder op MacFreak meldde

Alle nieuwe dingen in iOS 10

003

iOS 10 werd op de inmiddels afgelopen WWDC 2016 aangekondigd, tijdens de keynote liet Apple's Senior Vice President of Software Engineering Craig Federighi de 10 belangrijkste nieuwe dingen daarvan aan ons zien.

Maar er zitten natuurlijk veel meer nieuwe dingen in, zowel kleine (vooral cosmetische) aanpassingen als echt compleet nieuwe functies. En met iedere beta-versie komen er nog meer bij, dus ze zelf allemaal ontdekken is bijna niet te doen.

Daarom hieronder drie video's, met in totaal maar liefst 105 nieuwe dingen in iOS, en ook nog eens 50 dingen die in iOS 10 beta 2 veranderden. Zo kan je snel zien wat we allemaal komende herfst op onze iDevices kunnen gaan krijgen, als je dan naar iOS 10 overstapt.Microsoft Office wordt eindelijk ook 64-bits (Upd.)

005

Niemand buiten Microsoft weet precies waarom, maar Office 2016 is om de een of andere reden alleen maar in een 32-bits versie beschikbaar. Omdat Apple ongeveer een decennium geleden de overstap naar 64-bits computers maakte lijkt dat op zijn minst een vreemde beslissing.

Daarbij heeft Microsoft voor Windows zowel een 32-bits als een 64-bits versie, dus komt het een beetje vreemd over dat er geen 64-bits versie voor de Mac was.

Het laatste woord van die zin staat in de verleden tijd, want inmiddels is er wel een 64-bits versie van Microsoft Office. Microsoft heeft nu een test-versie zelf aangekondigd op deze blog-pagina, maar als je de commentaren leest dan is deze versie op dit moment nog niet echt geschikt voor het serieuze werk.

Want daar lezen we dat in deze versie vooral Outlook en Excel last hebben van bugs, en daar zitten bugs bij die de apps compleet laten crashen. Nog niet echt klaar voor mainstream gebruik dus, en mogelijk ook de reden dat de 64-bits versie zo lang op zich heeft laten wachten.

Mocht je deze versie toch willen hebben, dat kan via Insider het Fast channel!, en dat kan je aanzetten met Microsoft AutoUpdate, zoals je hieronder kan zien.(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Update: Het is eindelijk zover, gisteren heeft Microsoft een update voor de apps in de Office suite uitgebracht, en die zijn allemaal ook 64 bits. Meer daarover is op deze pagina te lezen.

Galaxy S7 Active blijkt helemaal niet waterproof

001

Bij het uitkomen van de iPhone 6 was bendgate groot nieuws, een geval van hoge bomen en veel wind. Want hoewel je die iPhone inderdaad wel kon buigen was dat ook het geval bij veel andere telefoons, maar die krijgen natuurlijk veel minder aandacht.

Nu Samsung het erg lekker doet met de Galaxy S modellen, en daarvan in commercials claimt dat ze waterproof zijn, is het misschien ook tijd dat dit serieus genomen wordt.

Tijd voor een WaterproofGate, of misschien zelfs WaterGate, want bij testen van het Amerikaanse Consumer Report is nu gebleken dat de Galaxy S7 Active helemaal niet zo waterdicht is als wat Samsung zelf beweert.

Die waterdichtheid viel zo tegen, dat er door Consumer Report voor de zekerheid zelfs nog een tweede exemplaar gekocht werd, maar die bleek ook helemaal niet tegen de beloofde condities te kunnen.

Want volgens Samsung zijn deze telefoons "IP 68 certified", wat betekent dat ze het een half uur lang moeten kunnen volhouden in water van anderhalve meter diep. Dit werd gesimuleerd door de telefoon in een tank met een druk van 2,12 Amerikaanse pond per vierkante inch te leggen. Dat is dezelfde druk als water van zes voet diep, en dat is weer ongeveer anderhalve meter.

Het resultaat was niet om over naar huis te schrijven. Consumer Reports was hierover dan ook verbaasd, daarom werd er een tweede exemplaar gekocht maar de resultaten bij dezelfde test waren even slecht.

Volgens Samsung zijn er maar erg weinig klachten hierover, en als er klachten zijn dan worden die onder garantie opgelost. Misschien een goed idee voor alle kopers van een Samsung Galaxy om die eerst een half uur lang in water van anderhalve meter diep te laten liggen, als die dat niet overleeft dan kan je hem meteen op garantie terug sturen. Als hij het wel haalt, dan weet je in ieder geval wèl zeker dat je een waterdichte telefoon hebt.

De reactie van Samsung was als volgt, en Samsung is nu bezig met dit verder te onderzoeken.


The Samsung Galaxy S7 active device is one of the most rugged phones to date and is highly resistant to scratches and IP68 certified. There may be an off-chance that a defective device is not as watertight as it should be.


Hoewel Apple ook bezig is met vergelijkbare technieken als Samsung en die bijvoorbeeld in de iPhone 6s modellen gebruikt, maakt Apple geen enkele claim daarover. De modellen van Samsung houden het trouwens wel wat langer vol dan de iphone 6s, waarschijnlijk is de bescherming daarvan alleen bedoeld voor het voorkomen van schade bij ongelukjes. Mogelijk dat de iPhone 7 wel veel beter tegen water zal kunnen.

De Apple Watch heeft wel een certificering, maar daarbij heeft Apple gekozen voor IPX7. Apple zelf zegt het volgende over de Apple Watch:


Apple Watch is splash and water resistant but not waterproof. You can, for example, wear and use Apple Watch during exercise, in the rain, and while washing your hands, but submerging Apple Watch is not recommended.


Grappig genoeg zijn er veel mensen die zonder problemen dagelijks met de Apple Watch zwemmen, dus kennelijk is Apple hier voorzichtiger dan nodig. Maar je kan je ook afvragen of te weinig beloven misschien geen beter idee is dan teveel.