Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple introduceert goedkoper instapmodel iMac

018

Apple heeft net een nieuw model iMac gelanceerd, waarvan vooral de prijs opvalt, want die ligt een stuk lager. Apple zelf gebruikt een zin waarin ze duidelijk maken dat die lagere prijs het Unique Selling Point is: "Toonaangevende all-in-one-desktop voortaan verkrijgbaar vanaf € 1129".

Sinds de introductie van de nieuwe, ultraplatte, iMac was op ons forum in ieder geval duidelijk dat veel mensen deze modellen toch wel behoorlijk aan de prijs vonden, we zijn benieuwd of dit nieuwe model daar verandering in zal brengen.

Hieronder de tekst van het persbericht dat Apple voor de introductie van deze iMac aan ons stuurde.


CUPERTINO, 18 juni 2014 – Apple heeft vandaag een nieuwe 21,5-inch iMac geïntroduceerd die al vanaf € 1129 verkrijgbaar is. Daarmee is de toonaangevende all-in-one-desktop dus nog betaalbaarder geworden. Met zijn indrukwekkende ultradunne ontwerp, schitterende beeldscherm, een Core i5-processor en het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld is deze Mac-desktop een perfect instapmodel.

De nieuwe 21,5-inch iMac is uitgerust met een 1,4-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,7 GHz, Intel HD Graphics 5000, 8 GB geheugen en een harde schijf van 500 GB. Alle iMac-modellen zijn voorzien van 802.11ac wifi van de volgende generatie, twee Thunderbolt-poorten en vier USB 3.0-poorten voor ruime uitbreidingsmogelijkheden en ondersteuning voor snelle randapparatuur.

iLife en iWork staan standaard op elke nieuwe Mac, zonder meerkosten. In iLife kun je filmpjes monteren met iMovie, muziek componeren of piano of gitaar leren spelen met GarageBand en al je foto's beheren, bewerken en delen met iPhoto. iWork bestaat uit de productiviteitsprogramma's Pages, Numbers en Keynote. Daarmee kan iedereen moeiteloos indrukwekkende documenten, spreadsheets en presentaties maken, bewerken en delen. Met de bètaversie van iWork voor iCloud kun je op je iPad je document aanmaken en dit vervolgens afmaken op je Mac. Ook kun je zo met anderen samenwerken, zelfs als zij met een pc werken.

Op elke Mac is OS X geïnstalleerd, het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld. Het is zo ontworpen dat het optimaal gebruiksgemak biedt en volop profiteert van alle krachtige technologieën die in al onze Macs zijn ingebouwd. Apple heeft eerder deze maand OS X Yosemite aangekondigd, een krachtige nieuwe versie van OS X in een modern nieuw jasje, met krachtige nieuwe programma's en indrukwekkende nieuwe voorzieningen die ervoor zorgen dat je Mac en iOS-apparaten nog beter op elkaar aansluiten. De definitieve versie van OS X Yosemite zal in het najaar gratis beschikbaar zijn in de Mac App Store.

Prijzen en verkrijgbaarheid

De nieuwe 21,5-inch iMac is per direct verkrijgbaar via de Apple Online Store, de Apple Store en bepaalde erkende Apple resellers. De nieuwe iMac is verkrijgbaar vanaf € 1129 (€ 933,06 excl. btw) en is uitgerust met een 1,4-GHz processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,7 GHz, 8 GB geheugen en een harde schijf van 500 GB. Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een harde schijf van 1 TB, een Fusion Drive van 1 TB en tot 256 GB flashopslag. Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar [urlwww.apple.com/imac[/url].

Update: OS X Yosemite Developer Preview 2

010

Ben je nieuwsgierig naar waar Apple mee bezig is met OS X 10.10/Yosemite, dan kan je je inschrijven voor het Beta Programma op deze pagina. Dat geldt trouwens alleen voor de eerste miljoen mensen die dat doen, dus als je het wilt dan kan je beter niet al te lang wachten. Voordat je jezelf daar inschrijft lijkt het ons een goed idee om eerst even te kijken of jouw device geschikt is voor OS X 10.10/Yosemite, dat kan je zien in dit artikel van MacFreak.

Inmiddels heeft Apple de tweede Developer Preview van Yosemite vrijgegeven, en kijken we even naar de nieuwe dingen daarin.

Photo Booth

Photo Booth ontbrak in de eerste versie, maar Apple blijkt toch niet van plan om deze app te laten vallen, want in de tweede versie is het gewoon weer aanwezig.

Time Machine

Time Machine heeft een nieuw uiterlijk gekregen, voortaan kunnen we onze oudere bestanden opzoeken zonder dat we duizelig naar een bewegende nep-sterrenhemel hoeven te kijken.

Settings

De Systeemvoorkeuren/Settings hebben nu hetzelfde icoon gekregen dat we al tijdens de keynote van de WWDC 2014 voorbij zagen komen.

AirDrop

AirDrop geeft nu een seintje als er een nieuw bestand binnenkomt.

Handoff
Handoff was één van de erg interessante functies die tijdens de keynote van de WWDC 2014 gedemonstreerd werd, daarmee kan je naadloos van een Mac naar een iDevice (en andersom) schakelen en precies doorgaan waar je gebleven was. In de eerste beta-versie werkte dat nog niet erg goed, inmiddels veel beter.

System Information

Er zijn velden toegevoegd in het gedeelte voor Bluetooth van de System Information-app waarin nu te zien is of jouw Mac wel Continuity en AirDrop ondersteunt.

Update: iOS 8 Beta 2

002

Dit is geen update voor iedereen, iOS 8 Beta 2 is alleen voor de mensen die iOS 8 beta op hun iPhone, iPod touch of iPad hebben draaien en zich dus -hopelijk - realiseren dat het draaien van een beta-versie ook betekent dat sommige dingen niet goed zullen werken. Want een beta-versie van software is nu eenmaal nog niet helemaal af (hoewel de beta van iOS 8 tot nu toe opvallend goed werkt).

Maar ook voor iedereen die de beta-versie van IOS 8 nog niet gebruikt is het volgens ons interessant om te kijken wat voor nieuwe dingen daarin zitten, want die zullen uiteindelijk in de herfst voor iedereen beschikbaar zijn.

Daarom hier de belangrijkste nieuwe dingen in deze Beta 2:

Podcasts

Deze app van Apple was tot nu toe een gratis in de App Store te vinden, maar vanaf deze versie van iOS 8 heb je geen keuze meer, wordt deze app ook met iOS mee geïnstalleerd en is die dus ook niet meer te verwijderen.

Safari

Safari blokkeert vanaf nu links in reclame's die je automatisch doorsturen naar een app in de App Store, zonder dat je daar als gebruiker invloed op had.

App Store aankopen

In de eerste beta-versie stonden die alfabetisch, maar zijn nu weer gerangschikt op aankoopdatum. Verder kan je nu ook weer reviews in de App Store achterlaten (kon niet in de eerste beta) en Family Purchases zijn nu ook te zien.

QuickType Toetsenbord

Is nu ook beschikbaar op de iPad, alleen niet op de iPad 2. Waarom dat laatste zo is is nog niet duidelijk, het is goed mogelijk dat dit een bug is.

Brightness

De 'slider' voor helderheid werkte nog niet in de eerste beta-versie, maar werkt nu gewoon zoals het hoort.

Messages

In berichten zijn de icoontjes voor de camera en de microfoon nu grijs (waren blauw).

Settings

In de instellingen is nu een Raise to Listen-optie waarmee je in Berichten door je iPhone aan je oor te plaatsen meteen in kunt spreken.

Privacy

In Instellingen > Privacy zijn er nu ook instellingen voor het nieuwe Home Data

iCloud Photos

Als je de Foto's-app opstart krijg je nu een nieuwe optie te zien voor iCloud Photos, waarmee de instellingen voor Photo Stream verdwenen zijn.

Notifications

Je kan nu per app ervoor kiezen om Notificaties helemaal aan- of uit te zetten. Eerder kan je er alleen voor kiezen om apps uit het Notification Center weg te laten.

Battery Usage

Erg welkom: we kunnen nu goed zien welke apps de batterij belasten, en zo dus ook er snel achter komen welke apps je batterij leegtrekt.

Handoff

Handoff was één van de erg interessante functies die tijdens de keynote van de WWDC 2014 gedemonstreerd werd, daarmee kan je naadloos van een Mac naar een iDevice (en andersom) schakelen en precies doorgaan waar je gebleven was. In de eerste beta-versie werkte dat nog niet erg goed, inmiddels veel beter.

Coin Pocket is eerste iOS-app voor Bitcoins

000

Tot voor kort was het niet mogelijk om apps voor virtuele valuta in Apple's App Store te plaatsen, de voorwaarden van de App Store die stonden dat simpelweg niet toe. Maar twee weken gelden paste Apple die voorwaarden aan, vanaf dat moment was het duidelijk dat Apple dit voortaan wel toe zou staan en leek het voor de hand te liggen dat we binnen niet al te lange tijd apps voor Bitcoins in de App Store zouden zien verschijnen.


Apps may facilitate transmission of approved virtual currencies provided that they do so in compliance with all state and federal laws for the territories in which the app functions


Lang hebben we niet hoeven wachten, want inmiddels staat de eerste app voor Bitcoins al in de App Store. Die eerste app heet voluit Coin Pocket - Bitcoin Wallet en met deze app kan je zowel Bitcoins ontvangen en versturen. En je hoeft geen kapitaal aan Bitcoins te hebben, want de app is gratis.

Hieronder kan je al zien hoe de app er uitziet, we denken niet dat het prijzen zal binnen gaan slepen bij de Apple Design Awards, maar dat is bij zo'n app natuurlijk ook niet zo belangrijk.

Jonathan Ive over design bij Apple

002

Jonathan Ive geeft niet vaak interviews, hij is niet de persoon die ervan houdt om in de spotlights te staan. Hij is liever bezig met design, en doet dat met een focus die volgens ons maar weinig mensen gegeven is. Maar hij heeft uitzondering gemaakt, want dit keer heeft hij wel met Brian X. Chen en Matt Richtel van The New York Times gesproken, met als resultaat dit interview.

Jammer genoeg is het interview nogal kort, maar toch zegt hij een aantal erg interessante dingen over waar Apple nu aan bezig is en hoe het werken met Tim Cook gaat. Waarschijnlijk hebben de meesten van ons vooral interesse in waar Apple op dit moment aan werkt, daar zegt hij onder andere dit over:


I've worked for the last 15 or 20 years on the most challenging, creative parts of what we do. I would love to talk about future stuff - they're materials we haven't worked in before. I've been working on this stuff for a few years now. Tim is fundamentally involved in pushing into these new areas and into these materials.


Kortom, hij zegt eigenlijk alleen dat Apple aan iets nieuws werkt, en dat wisten we al, dus hij bevestigd eigenlijk wat Tim Cook al eerder liet weten: Apple werkt aan nieuwe dingen.

Wat wij vooral interessant vonden was het stuk over de samenwerking met Tim Cook:


Vraag:
What is it like working with Mr. Cook? Can you give us any examples or anecdotes that demonstrate his leadership?

Antwoord:
We meet on average three times a week. Sometimes those meetings are over in his space, sometimes here in the design studio. We all see the same physical object. Something happens between what we objectively see and what we perceive it to be. That’s the definition of a designer - trying to somehow articulate what contributes to the way we see the object.

Heading on for two decades working with Tim, one of the things I have always admired is the quiet consideration he gives to trying to understand how he perceives something. He will take the time. I think that testifies to the fact that he knows it's important.

Vraag:
Is it hard to be patient with yourselves while investors and fans alike are clamoring for the next iThing?

Antwoord:
It is hard for us all to be patient. It was hard for Steve. It is hard for Tim. At any point in time, working on something, it's always hard to just keep focusing on the product. One of the things different between us and some of our competitors is we just focus on the product, developing good products.

Honestly, I don't think anything's changed. People felt exactly the same way when we were working on iPhone. The iPhone was broadly dismissed. The iPod was broadly dismissed. The iPad was probably more copiously written off as a large iPod.

Google + Skybox = Eng?

005

Terwijl tech-bedrijven links en rechts overnames doen en daar met gemak meerdere miljarden dollars voor neertellen nam Google het bedrijf Skybox over voor 'maar' 500 miljoen dollar. Weinig geld, vooral als we kijken wat die overname betekent.

Want Skybox gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat Google's satelliet-foto's niet meer jaren oud met een lage resolutie zijn, maar dat het bedrijf in 2016 twee keer per dag beschikt over 'verse' foto's in hoge resolutie. In 2018 zou Skybox daar drie keer per dag trouwens ook nog video bij kunnen leveren.

Mooi dat die foto's in Google Maps en Google Earth er allemaal veel mooier uit gaan zien en dat die up-to-date- zullen zijn, maar je kan je ook afvragen of het een goed idee is dat zoveel data in handen komt van één bedrijf. Zeker als dat ook nog eens een bedrijf is waarvan niet iedereen even zeker is dat onze privégegevens daar in goede handen zijn.

Wat Skybox kan met dit soort data blijkt uit een voorbeeld van het bedrijf zelf. Zo houden ze bijvoorbeeld de fabrieken van Foxconn in de gaten, als daar plotseling veel meer vrachtwagens langskomen weten ze dat de nieuwe iPhone eraan komt.

En dat is maar één voorbeeld, graanoogsten zijn vanuit de ruimte te voorspellen, de omzet van grote bedrijven zoals Walmart (hoeveel auto's staan er op de parkeerplaatsen), hoeveel olie Saudi Arabië uit de grond haalt (aantal tanks) en natuurlijk nog veel meer.

Kortom, het lijkt erop dat Google voor 500 miljoen dollar een bedrijf heeft gekocht dat in de toekomst zoveel van ons weet, dat we ons afvragen of we wel willen dat Google dat ook allemaal weet. Want combineer dit soort kennis met wat Google al digitaal van ons te weten is gekomen, en het beeld wordt dan mogelijk wel heel erg compleet.

SanDisk koopt Fusion-io voor 1,1 miljard

000

Fusion-io is een bedrijf dat zich specialiseert in snelle SSD opslag voor de zakelijke- en server-markt. Want bij grote databases is snelle opslag belangrijk, zodat de websites die van die databases gebruik maken de data snel bij ons op het scherm kunnen toveren. Meer over dit bedrijf kan je op deze pagina lezen.

Normaal gesproken hadden we waarschijnlijk geen aandacht besteed aan de overname van dit bedrijf, maar één van de oprichters van Fusion-io is Steve Wozniak, en daarom toch even een nieuwsbericht over de overname ervan.

Want SanDisk heeft Fusion-io overgenomen voor maar liefst 1,1 miljard dollar, een stevige som, want Fusion-io heeft tot nu toe alleen nog maar verlies gedraaid. Dat verlies was 39 miljoen dollar in de afgelopen drie jaar, waarvan 38 miljoen in 2013.

Kennelijk is het SanDisk heel wat waard op een stevigere positie op de zakelijke markt te krijgen, en Steve Wozniak's bankrekening vaart er waarschijnlijk prima bij.

Gaan we de nieuwe Emoji's in iOS 8 zien?

000

Eind maart kon je hier op MacFreak in dit nieuwsbericht al lezen dat Apple zich inzette voor meer Emoji's en dat zelfs Tim Cook daar nog even bij betrokken was. We hebben nog een paar maanden te gaan voordat iOS 8 uitkomt, maar inmiddels heeft het Unicode Consortium al besloten welke Emoji's erbij komen en het zijn er maar liefst 250.

De nieuwe Emoji's zijn gebaseerd op de Wingdings en Webdings fonts, een paar voorbeelden daarvan kan je hieronder zien.

De hele lijst van al die nieuwe Emoji's kan je hier lezen, degene die onze aandacht vooral trok was "Reversed Hand With Middle Finger Extended". We zijn benieuwd of Apple die ook zal gaan gebruiken, we kunnen ons voorstellen dat die de censuur in Cupertino niet door zal komen.

De beschrijving van Unicode is alleen wat we op die lijst zien, het is aan de platforms die ze gebruiken, zoals iOS en Android, om de pictogrammen te maken. We zijn dan ook benieuwd of we ze al in iOS 8 zullen zien, of dat ze pas in een latere update zullen verschijnen.

Apple wist sommige reviews in de App Store

004

Iedereen die vaak de App Store gebruikt weet het waarschijnlijk allang, veel ontwikkelaars van software gebruiken nep-reviews om ervoor te zorgen dat hun apps bovenaan in de 'rankings' en de 'charts' komen, zodat er lekker veel geld in het laatje komt. Apple is natuurlijk minder blij met deze praktijken, want het idee van de reviews is dat die geschreven worden door 'echte gebruikers', en niet door ontwikkelaars onderling, of mensen die ervoor betaald worden.

TechCrunch bericht nu dat Apple hard bezig is met het opschonen van die reviews, en dat er daardoor dus ook veel reviews verdwijnen.

Dat gaat waarschijnlijk automatisch, door een algoritme dat Apple op die reviews loslaat. Of dat ook altijd goed gaat lijkt voer voor discussie, op dit forum zien we dat er heel wat ontwikkelaars zijn die claimen dat er reviews bij hun apps verdwenen zijn, terwijl er geen sprake was van oplichterij.

Apple lijkt in een lastige positie te zitten, als je al die nep-reviews laat staan is het systeem op een gegeven moment zo onbetrouwbaar dat het geen zin meer heeft. Maar als je in het proces teveel echte reviews verwijdert dan loopt het natuurlijk ook niet zoals het zou moeten.

Sonnet maakt de Mac Pro rackable

006

Sonnet staat bekend voor het maken van creatieve hardware-oplossingen voor de Mac-markt, en ook dit keer stelt het bedrijf ons niet teleur. Want toen Apple stopte met de Xserve vertelden ze in Cupertino ons doodleuk dat ze voortaan maar de Mac Pro als server zouden moeten gebruiken. Dat klonk misschien aardig, maar voor iedereen die een rackable server nodig heeft was dat waarschijnlijk geen realistische optie.

Toen Apple met de nieuwe Mac Pro kwam leek het helemaal alsof ze een lange neus wilden maken richting de server-markt, want hoe monteer je zo’n vorm nu in een rack? Zoals we hieronder kunnen heeft Sonnet daar duidelijk wat op gevondenAan de voorkant dus een USB 3.0 poort, en verder de volgende aansluitingen:

• twee keer Thunderbolt 2 (waarvan één al in gebruik)
• twee keer RJ45
• drie keer USB 3.0
• één keer HDMI

Verder kunnen er 3 PCIe kaarten in aangesloten worden, Sonnet zorgt voor een extra voeding van 300 Watt. Die PCIe kaart-sloten hebben de volgende specificaties:

• één x8 (PCIe 2.0)
• één x16 (PCIe 2.0)
• één x8 (PCIe 2.0)

Let wel op dat niet alle PCIe kaarten er in zullen werken, de hele lijst van ondersteunde kaarten is hier te vinden.

Wil je graag een New Mac Pro Expansion (of xMac Pro Server, Sonnet gebruikt beide namen) bestellen dan kan dat via deze pagina. Aan Sonnet zal je dan in ieder geval $ 1,499,- moeten betalen, daar komen dan natuurlijk nog verzendkosten, invoerrechten en BTW bij.