Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

WatchKit is uit, ontwikkelaars kunnen nu apps Apple Watch maken

000

Apple had het al eerder aangekondigd, maar eindelijk is het zover, Apple's WatchKit is uit. Mocht je geen idee hebben waar we het over hebben, WatchKit is de software waarmee ontwikkelaars apps voor de Apple Watch kunnen maken. De pagina voor WatchKit is hier te vinden, de bijbehorende regels voor het design (de zogenaamde Human Interface Guidelines) staan op deze pagina.

Hieronder de tekst van het persbericht dat Apple over WatchKit heeft verstuurd:


Ontwikkelaars kunnen apps gaan ontwerpen voor Apple Watch

WatchKit-softwaretools nu beschikbaar voor ontwikkelaars

CUPERTINO, 18 november 2014 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat WatchKit nu beschikbaar is. Met deze softwaretools kunnen ontwikkelaars gemakkelijk nieuwe toepassingen ontwerpen voor Apple Watch, het persoonlijkste apparaat van Apple ooit. Ontwikkelaars maken voor Apple al de bijzonderste en innovatiefste toepassingen die je maar kunt bedenken. Vanaf nu kunnen ze ook van start met het ontwikkelen van WatchKit-apps, nog voordat Apple Watch verkrijgbaar is. Zo kunnen ze aan de slag met de ontwikkeling van innovatieve WatchKit-apps, meldingen waar je op kunt reageren en Glances, waarmee je op het juiste moment de juiste informatie kunt zien met een vluchtige blik op Apple Watch.

"Apple Watch is het persoonlijkste apparaat van Apple ooit. Met WatchKit beschikken de fantastische iOS-ontwikkelaars over alle tools die ze nodig hebben voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor dit unieke apparaat", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Met de iOS 8.2-bèta-SDK kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van WatchKit voor het ontwikkelen van baanbrekende nieuwe apps, Glances en meldingen die speciaal zijn ontworpen voor de Apple Watch-interface. Ook hebben ze de beschikking over nieuwe technologieën zoals Force Touch, Digital Crown en Taptic Engine."

Ontwikkelaars kunnen meldingen maken waarop de gebruiker direct kan reageren vanaf de pols. Met dit soort meldingen kunnen gebruikers bijvoorbeeld de lichten thuis uitdoen, snel vluchtgegevens opvragen op het vliegveld of een nieuwe route berekenen bij vertraging met de trein of bus. Met Glances zien gebruikers in een oogopslag informatie die zij belangrijk vinden, zoals nieuwsberichten, sportuitslagen, de status van het alarmsysteem of de volgende stap van een heerlijk recept.

Ontwikkelaars die al een blik hebben mogen werpen op de WatchKit-tools en API's kunnen niet wachten om aan de slag te gaan met de persoonlijke en indrukwekkende mogelijkheden die Apple Watch te bieden heeft*.

"Sportfans willen graag actuele informatie die op hen is afgestemd. Met de ESPN-app voor Apple Watch kunnen we ze live op de hoogte houden van tussenstanden en informatie geven over hun favoriete teams", zegt John Kosner, executive vice president Digital and Print Media van ESPN. "In Glances krijgen fans foto's van livewedstrijden te zien. Als er op dat moment geen wedstrijd bezig is, zien ze bijvoorbeeld speelschema's of wedstrijduitslagen. Ook krijgen ze een melding als er gescoord wordt, of het laatste nieuws. Zo wordt het al snel een persoonlijke ervaring."

"Met de Apple Watch-app kunnen we Instagram nog beter op de gebruiker afstemmen", zegt Kevin Systrom, medeoprichter en CEO van Instagram. "In de meldingen kun je direct foto's bekijken en erop reageren met een vind-ik-leuk of emoji. Bij Instagram news en in de watch list kun je de nieuwste foto's van je vrienden bekijken en nieuwe accounts volgen, en zie je een overzicht van je vind-ik-leuks en reacties."

"De American Airlines-app voor Apple Watch stuurt een herinnering zodra je moet vertrekken naar het vliegveld, stelt je op de hoogte als de gate wordt gewijzigd, geeft informatie als je tijdens je reis moet overstappen en stuurt een melding als het boarden is begonnen en je nog niet bij de gate bent", aldus John Gustafson, vice president Digital van American Airlines. "En tijdens de vlucht kunnen reizigers op een hoogte van 10 km opvragen waar ze zijn."

Deelnemers aan het iOS Developer Program kunnen de iOS 8.2-SDK (bèta) inclusief WatchKit per direct downloaden van developer.apple.com/watchkit. Op de website van WatchKit staan onder andere programmeerhandleidingen, Human Interface-richtlijnen en sjablonen. In de loop van volgend jaar kunnen ontwikkelaars ook volledig native apps voor Apple Watch maken.

* Sommige appfuncties kunnen worden gewijzigd en zijn mogelijk niet in alle regio's of talen beschikbaar. Voor Apple Watch is iPhone 5 of hoger vereist.

Nokia koos de beste bron voor 'inspiratie'

001

Een kleine zeven maanden geleden verkocht Nokia zijn devices and services unit aan Microsoft en sindsdien was er nog niets uit dit bedrijf gekomen. Inmiddels kunnen we dat in de verleden tijd schrijven, want Nokia heeft weer iets uitgebracht, een tablet met een 7,9 inch scherm, een resolutie van 2048 x 1536 pixels en met de naam N1.

Als het je opviel dat dat formaat en die resolutie precies hetzelfde is als Apple's iPad mini 3, dan is het de moeite om even naar onderstaande introductievideo van de N1 te kijken, want er is nog wel meer waarin deze tablet op die van Apple lijkt.

Wat we hier zien is volgens ons een exacte imitatie van de iPad mini, het enige verschil is het logo, de USB connector, en een extra rij gaatjes bij de speaker. Nokia lijkt dus ook toegetreden tot de groep van fabrikanten die hebben begrepen dat Apple imiteren een manier is om wat extra geld te verdienen.

En daar blijft het niet bij, zelfs de site voor de Nokia N1 heeft een design die de meesten van ons waarschijnlijk ook erg bekend voorkomt.

We hopen dat ze Hans Zimmer, de componist van de muziek voor de film Inception, betaald hebben voor de muziek bij de introductievideo, maar gezien de schaamteloosheid waarmee ze Apple kopiëren gokken we dat ze hier ook geen moeite voor hebben gedaan. Als er wel moeite gedaan is, dan is dat waarschijnlijk vooral gedaan door de juristen van Nokia, die erop hebben toegezien dat er precies genoeg is aangepast om niet aangeklaagd te kunnen worden.

Het is trouwens niet voor het eerst dat Apple's iPad mini is nagemaakt, Xiaomi was volgens ons de eerste die deze 'eer' toekomt, hun Mi Pad kan je hieronder zien.
Microsoft maakt werk van Skype

003

Toen Microsoft Skype in 2011 overnam was niet iedereen er zeker van dat dat goed zou zijn voor Skype, Microsoft had tenslotte al vaker dat soort overnames gedaan waarna bleek dat het geen succes werd en het overgenomen programma doodbloedde. Maar Skype is langzaam maar zeker steeds volwassener geworden, en voor veel van ons waarschijnlijk de keus voor videobellen, zeker als het gaat om het bellen met mensen die geen Mac of iDevice hebben.

Maar gelukkig laat Microsoft zien dat er serieus aan Skype doorgewerkt wordt, onder andere door recent Skype for Business te lanceren.

Meer over deze introductie is te lezen in deze blog-post van Microsoft zelf. Als je je afvraagt wat er nu met Microsoft Lync gaat gebeuren, de optie die Microsoft tot nu toe aanbood voor zakelijk videobellen en vergaderen; Skype for Business is eigenlijk Lync in een nieuw jasje.


In the first half of 2015, the next version of Lync will become Skype for Business with a new client experience, new server release, and updates to the service in Office 365. We believe that Skype for Business will again transform the way people communicate by giving organizations reach to hundreds of millions of Skype users outside the walls of their business.


Maar Skype for Business is niet het enige waaraan we zien dat Skype bij Microsoft serieus genomen wordt. Want ondertussen is er ook een beta-versie van Skype for Web gelanceerd, waarmee Microsoft dus onder andere de directe concurrentie met Google aangaat.

We zijn benieuwd of dat betekent dat Skype nog een groter marktaandeel zal gaan krijgen, in de tussentijd krijgen wij in ieder geval steeds meer opties.

Samenwerking Apple en IBM: MobileFirst

002

Over de samenwerking van Apple en IBM voor de zakelijke markt kon je al eerder hier op MacFreak in het nieuws lezen, bijvoorbeeld in dit bericht van 15 juli dit jaar en twee dagen daarna ook nog in dit nieuwsbericht.

Maar dat waren op dat moment vooral veel mooie plannen, we zijn natuurlijk vooral benieuwd naar wat daar in de praktijk van terecht gaat komen.

Het eerste voorbeeld daarvan is vandaag van start gegaan, de site IBM MobileFirst laat zien dat het bedrijf niet stil heeft gezeten, en dat ze nu met deze website de zakelijke markt al veel opties kunnen bieden.

Ons viel trouwens wel meteen op dat deze dame op de foto die je als eerste ziet een iPhone 5s in haar handen heeft, misschien een goed idee om haar zo snel mogelijk een iPhone 6 of iPhone 6 Plus vast te laten houden?Maar dat is natuurlijk alleen maar een detail, interessanter is wat IBM nu hier samen met Apple aanbiedt. Daarbij viel ons natuurlijk vooral de pagina over MobileFirst voor iOS op. Wat ons betreft een redelijk goed vormgegeven pagina, we hadden alleen (nog) wat meer informatie verwacht.

We zijn benieuwd hoe deze samenwerking gaat uitpakken, zodra daar meer over bekend is dan kan je dat natuurlijk op MacFreak lezen.

OS X 10.10.1 is uit, met verbeterde Wi-Fi en Mail

083

Apple heeft de eerste update voor OS 10.10/Yosemite sinds gisteravond voor ons klaarstaan en het meest opvallende van deze 10.10.1 update is waarschijnlijk dat de Wi-Fi verbeterd is, dat staat in het lijstje van Apple dan ook op de eerste plaats. En dat zowel wij als Apple dit belangrijk vinden is is beslist niet voor niets, want op ons forum zien we vaker klachten voorbij komen over Wi-Fi met OS X 10.10.

We hopen dan ook dat met deze update deze problemen verholpen zijn, we zijn benieuwd.

Er zitten in deze update natuurlijk veel meer verbeteringen, die zijn allemaal te vinden op deze support pagina, en zijn ook hieronder te lezen:


About the update

The OS X Yosemite v10.10.1 Update improves the stability, compatibility, and security of your Mac. This update:

• Improves Wi-Fi reliability
• Improves reliability when connecting to a Microsoft Exchange server
• Resolves an issue that may prevent Mail from sending messages through certain email service providers
• Addresses an issue prevents connecting to remote computers using Back to My Mac
• Resolves an issue where sharing services, Notification Center widgets and Actions may not be available
• Addresses an issue that could cause Notiication Center settings to not be retained after a restart
• Addresses an issue that might prevent the Mac App Store from displaying certain updates
• Addresses an issue that could prevent some Mac mini computers from waking from sleep
• Resolves an issue that might prevent Time Machine from displaying older backups
• Addresses an issue that might prevent entering text in Japanese


Voordat je een systeemupdate doet raden wij altijd aan om ervoor te zorgen dat je een goede backup op een exteren schijf hebt, bijvoorbeeld met Apple's eigen Time Machine.

Mocht het om een productie-Mac gaan dan raden wij een back-up met SuperDuper of Carbon Copy Cloner, want van de back-ups die deze programma's maken kan je opstarten, en in het geval van een probleem dus meteen doorwerken.

met dank aan forumlid 'Wimusia', die deze update het eerst op ons forum meldde

iOS 8.1.1 is uit, met veiligheids- en bug-fixes

005

Apple heeft een update voor iOS voor ons klaarstaan die vooral belangrijk is voor mensen die een iPhone 4s of een iPad 2 hebben met iOS er op. Dit zijn de oudste iDevices die iOS 8 kunnen draaien en sommige mensen zouden daarop last hebben van vertragingen. iOS 8.1.1 zou die moeten verhelpen.

Maar deze update is niet alleen voor mensen met een iPhone 4s of iPad 2, voor alle andere gebruikers zijn er veiligheids- en bug-fixes. De informatie die Apple levert bij deze update is kort:

Ze sturen ons daarbij naar http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=nl_NL, maar wij vonden de informatie op deze site eigenlijk interessanter: http://support.apple.com/nl-nl/HT6590

Daar zien we onder andere dat de zwakheden die de Pangu jailbreak had in iOS 8.1.1 niet alleen verholpen zijn, maar dat Apple ze voor drie punten waarop de veiligheid is verbeterd het PanguTeam ook keurig daarvoor de credit geeft.

Voordat je een update doet van iOS raden wij altijd aan om een back-up te maken, onze voorkeur heeft daarbij een lokale, dus via iTunes zelf. Als je de update uitvoert dan heeft wat ons betreft ook via iTunes de voorkeur, als we mensen met problemen op ons forum voorbij zien komen dan is dat bijna altijd als ze die hebben uitgevoerd via Wi-Fi.

Mocht je toch problemen ondervinden nadat je deze update (of een andere update van iOS) hebt uitgevoerd, dan is het het best om via iTunes eerst je iDevice te "Herstellen", en daarna te kijken of de problemen er nog steeds zijn. Want meestal is dat al voldoende om alles te verhelpen.

met dank aan forumlid 'VwVanFan', die als eerste deze update op ons forum meldde

Hoeveel verkoopt Apple van de iPhone 6 en de 6 Plus?

000

Iedere keer als Apple zijn kwartaalcijfers presenteert dan specificeert het al veel meer dan al zijn concurrenten, die geven over het algemeen alleen maar totaalcijfers, en nooit per productgroep. Maar hoewel Apple dat wel doet, vertellen ze ons nooit hoeveel er van ieder model verkocht wordt, daar zou de concurrentie teveel voordeel van kunnen hebben.

Maar wij zijn natuurlijk wel nieuwsgierig naar die verdeling, bijvoorbeeld hoeveel Apple nu verkoopt van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, zijn dat er vooral veel van de iPhone 6 of slaat de balans juist uit naar de 6 Plus.

Als we kijken naar de data van Consumer Intelligence Research Partners over de eerste 30 dagen dat de iPhone 6 en 6 Plus te koop waren, zien we in die cijfers dat de iPhone 6 goed was voor ongeveer 68 procent van alle verkopen, de iPhone 6 Plus zat tussen de 23 en de 24 procent.

Dat betekent dat de nieuwe iPhone goed waren voor ongeveer 91 procent van alle iPhones die verkocht werden, de rest was voor de iPhone 5s en 5c. Daar zullen ze bij Apple beslist niet ongelukkig over zijn, vorig jaar haalden de iPhone 5s en iPhone 5c (toen de nieuwe modellen) samen 84 procent van alle verkopen.

Het percentage van de nieuwe modellen ligt nu dus een stuk hoger. Daarbij is dat er bij een kwart van de nieuwe iPhone 6 die over de toonbank gaan het om het duurdere model gaat natuurlijk ook goed nieuws voor Apple.

In het begin waren we nog een beetje sceptisch over deze cijfers, we vroegen ons vooral af of het in Europa hetzelfde zou liggen. Maar de cijfers van de Duitse app TV Pro laten precies dezelfde verhouding zien, dus we nemen aan dat er bij ons ook ongeveer drie keer zoveel iPhone 6 als 6 Plus verkocht worden.

Samen met het veel hogere percentage nieuwe iPhones die verkocht worden, en de enorme aantallen die Apple inmiddels bij de verkopen van de iPhone behaalt, denken wij dat ze in Cupertino best wel blij met deze resultaten zullen zijn.

Apple Pay goed uit de startblokken

005

Bij de aankondiging van Apple Pay waren vriend en vijand het er snel over eens, dit zou wel eens eindelijk de doorbraak voor draadloze betalingen kunnen zijn. Want Google Wallet had twee jaar geleden al voor de doorbraak met het betalen met NFC moeten zijn, maar tot nu toe kwam het nog niet echt van de grond.

En inderdaad lijkt het erop dat Apple het weer voor elkaar gaat krijgen, bij Whole Foods werd er in drie weken na de introductie van Apple Pay al 150.000 keer met Apple Pay betaald en bij MacDonalds is één op de twee van de 'tap-to-pay' betalingen nu al dankzij Apple. Analisten denken dan ook dat dankzij Apple contactloos betalen nu echt van de grond zal komen. Denée Carrington, analist bij Forrester Research zei het zo:


Quite frankly, a lot of it has to do with the strength of the Apple brand and how much merchants and customers love how easy the experience is. I'm not saying it’s changing the landscape overnight. But this has never happened with other mobile wallets.


Zelfs concurrent Softcard is positief, want daar denken ze dat Apple deze markt zo zal versterken dat het voor hen ook goed uitpakt. De CEO van Softcard, Michael Abbott, maakt dan ook duidelijk dat hij blij is met Apple Pay:


Apple Pay has been a huge tailwind, it’s a rising tide that has lifted all boats.


We zijn natuurlijk benieuwd of het hier om een succes gaat dat ook door gaat zetten en of het Apple gaat lukken om van zowel NFC als Apple Pay een succes te maken. Als het zover komt dan is dat natuurlijk ook op MacFreak te lezen.

Apple haalt een nieuw record op de beurs

010

De koers van Apple bewoog zich de afgelopen weken rond de 110 dollar per aandeel, waarschijnlijk was dat een psychologische grens voor beleggers. Bij het sluiten van de beurs gisteren was die grens al een paar dagen verbroken en sloot het aandeel woensdag op $ 111,25 en staat op dit moment op $ 112,82. Dat betekent dat Apple een nieuw record op de beurs heeft gevestigd, want daarmee heeft het bedrijf een totale waarde van maar liefst 661,67 miljard dollar en dat is de hoogste beurswaarde die een bedrijf ooit gehad heeft.

Voor het vergelijk, Microsoft heeft een beurswaarde van 402 miljard, Google 375 miljard en Amazon staat op dit moment op 144 miljard dollar.

De verwachting is dat de groei er voorlopig nog niet uit is, door het succes van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus waarderen veel analisten Apple inmiddels nog hoger. Zo meldde UBS een paar dagen geleden nog dat zij 125 dollar realistisch vinden.

En dan is er natuurlijk ook nog de open brief van Carl Icahn, die 200 dollar per aandeel een realistische prijs voor Apple vindt. Daarover kan je lezen in dit nieuwsbericht dat begin oktober al op MacFreak stond.

Verklaring Apple over Masque Attack malware

006

Recent werd er een nieuwe malware ontdekt die het mogelijk maakt om via de Mac binnen te dringen op een iPhone, iPod touch of iPad en daar behoorlijk veel ellende zou kunnen aanrichten. Zou kunnen, want daar moet je dan in beide gevallen de beveiliging van Apple uit hebben gezet, en ook nog eens waarschuwingen voor negeren.

Maar malware trekt natuurlijk de aandacht en inmiddels heeft zelfs de regering van de V.S. er op hun site aandacht aan besteed.

Of dat voor Apple een reden is geweest om hierop te reageren weten we niet, maar een feit is dat Apple inmiddels een verklaring naar buiten heeft gebracht:


We designed OS X and iOS with built-in security safeguards to help protect customers and warn them before installing potentially malicious software. We're not aware of any customers that have actually been affected by this attack. We encourage customers to only download from trusted sources like the App Store and to pay attention to any warnings as they download apps. Enterprise users installing custom apps should install apps from their company's secure website.


En daar heeft Apple het niet bij gelaten, tegelijkertijd hebben ze over dit onderwerp een support-document op het web gezet, en dat is hier te vinden. De tips daarin zijn kort, krachtig en helder, en komen er volgens ons vooral op neer dat we niet te snel waarschuwingen weg moeten klikken als die voorbij komen, en in het algemeen gewoon ons verstand moeten blijven gebruiken.