Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Internet Explorer doet nu Safari na

005

Iedereen die de Mac al wat langer gebruikt herinnert zich de dagen dat je op de Mac in Safari soms moest doen alsof je Internet Explorer gebruikte. Dat deed je door de user agent aan te passen, want met Safari op de standaard instellingen kreeg je een site soms gewoon niet goed te zien.

Dat kwam doordat Microsoft zich niet altijd even goed aan de afgesproken internet standaarden hield, terwijl het min of meer de standaard was geworden. Maar het kwam ook omdat Internet Explorer de standaard was, en veel website-makers code gebruikten waardoor zulke sites alleen maar goed te zien waren met een browser die zich als Internet Explorer presenteerde.

Hoeveel de tijden veranderd zijn is te zien op deze pagina van de blog van het Internet Explorer Team. Want daar laten ze zien dat als ze de user agent van de huidige Internet Explorer van Windows Phone 8.1 (met een update) aanpassen, dat het dan de mobiele websites goed te zien krijgen. Zodat ze niet meer de versie voor de desktop te zien krijgen, maar de versie voor mobiel.Het lijkt op zijn minst ironisch dat Microsoft zijn browser nu moet laten doen alsof het Safari is. In minder dan zeven jaar zijn de kaarten kennelijk herschikt, en is Apple duidelijk een erg belangrijke speler in de mobiele markt geworden. Maar het laat ook zien dat als je op je lauweren gaat rusten je in deze tak van sport makkelijk ingehaald kan worden.

Malware kan via USB worden verspreid

005

Karsten Nohl en Jakob Lell zijn onderzoekers bij het Duitse Security Research Labs en zij hebben ontdekt dat er een stevig probleem is wat betreft de veiligheid van het USB-protocol. Want in hun proof-of-concept met de naam BadUSB laten ze zien dat malware in de firmware van USB divisies kan worden gezet.

Die malware zou nauwelijks te vinden zijn, niet te verwijderen door het formatteren van een USB disk of stick en zou zichzelf kunnen 'voortplanten' naar de USB firmware van de computer waaraan die is aangesloten.

Kortom, in ieder geval op zijn minst in theorie een stevig probleem.

We hebben het nog over in theorie, ze gaan dit proof-of-concept op de komende Black Hat hackers conferentie laten zien, die is dit jaar van 2 tot en met 7 augustus in Las Vegas. Op dit moment bestaat deze malware dus waarschijnlijk nog niet 'in het wild’, maar zeker weten kunnen we dat ook niet. De vraag lijkt dan ook of we ons hier zorgen om moeten maken, of dat het allemaal wel los zal gaan lopen.

Omdat dit komt van twee onderzoekers van een bedrijf dat beveiligings-software maakt zal er waarschijnlijk al snel gewezen worden naar de mogelijke belangen van Security Research Labs voor het verkopen van een oplossing voor dit probleem. Maar het bedrijf heeft al laten weten dat dit niet door huidige veiligheidssoftware gevonden of verholpen kan worden, dus ze hebben er geen commercieel belang bij.

Aan de ene kant lijkt het niet erg waarschijnlijk dat je een risico loopt als je in de toekomst USB devices van grote fabrikanten koopt, we gaan er vanuit dat die teveel op het spel hebben staan om er niet voor te zorgen dat er geen malware op hun devices staat. Maar er zijn natuurlijk ook legio goedkope USB sticks op de markt, en de kans dat die fabrikanten op dit soort dingen gaan letten lijkt ons een stuk kleiner.

Dus misschien dat USB sticks de komende tijd een stuk minder populair gaan worden voor het uitwisselen van bestanden?

En dan hebben we het nog niet gehad over de NSA of de Chinese overheid, want wij gokken dat die er ook met veel interesse zullen kijken naar dit proof-of-concept.

Wie weet, misschien is dit een stevige duw in de rug voor Thunderbolt. Maar Apple zal vast ook niet blij zijn als blijkt dat de USB-aansluitingen op alle Macs veel minder veilig zijn dan dat we tot nu toe dachten.

Alle apps van Readdle in de aanbieding

000

Readdle is de maker van een aantal erg populaire apps voor de iPhone, iPod touch en iPad en dat is niet voor niets, het zijn allemaal prima apps. Ter ere van de zevende verjaardag van het bedrijf hebben ze nu al die apps in de aanbieding, en daarbij hebben ze maar liefst 70 procent van de prijs af gehaald!

De apps in de aanbieding zijn Scanner Pro, PDF Expert 5, Calendars 5, Printer Pro en PDF Converter, hieronder vind je de links naar al deze apps. De namen van de apps van Readdle zijn trouwens al zo uitgebreid dat je meestal aan de titel al kan zien wat een app allemaal kan doen.

Scanner Pro

PDF Expert 5 - Fill forms, annotate PDFs, sign documents

PDF Converter - Save Documents, Web Pages, Photos to PDF

Calendars 5 - Smart Calendar and Task Manager with Google Calendar Sync

Printer Pro for iPhone - wirelessly print documents, photos, web pages and emails

Printer Pro - print documents, photos, web pages and email attachments (voor iPad)

Shazam nu ook voor de Mac, en ook gratis

002

Shazam is al heel erg lang een populaire app voor de iPhone, iPod touch en iPad, want het snel en automatisch herkennen van songs die voorbij komen is duidelijk iets wat veel mensen graag willen hebben.

Voor iedereen zonder smartphone, of die hun smartphone niet altijd naast hun Mac hebben liggen, is er nu goed nieuws, Shazam is er nu ook voor de Mac en ook daar is het nog steeds een gratis app.

Op je Mac werkt het eigenlijk nog sneller, want daar draait Shazam standaard altijd in de achtergrond en herkent daarom automatisch meteen iedere song die voorbij komt. De herkenning gaat minstens even snel als op een iDevice, en vaak zelfs nog sneller.

De songs die herkent worden kan je terugvinden in het menu-icoon van Shazam, dat is ook de plek waar je de instellingen voor deze app vindt. Daarbij vindt je natuurlijk ook de 'Download on iTunes'-knop, want dat is de manier waarop de app zijn geld verdient.

Bij die instellingen kan je trouwens ook de optie vinden om dat altijd meeluisteren aan- of uit te zetten. Gelukkig maar, want een altijd meeluisterende app waarvan die optie niet uit te zetten zou zijn is volgens ons niet iets waar we op zitten te wachten.

Wil je Shazam voor de Mac ook op jouw Mac installeren, dan kan dat in de Mac App Store via deze link.

Apple koopt Swell, app al uit App Store verdwenen

000

Apple heeft eerder deze week het bedrijf achter de populaire podcast-app Swell overgenomen, ze zouden rond de 30 miljoen dollar voor dit bedrijf hebben betaald. Waarschijnlijk is dit welkom nieuws voor gebruikers van Apple’s eigen Podcasts-app, want die heeft niet zo’n heel erg goede reputatie.

Swell was een gratis app in de App Store, en kreeg prima reviews (436 reviews in totaal, met 4,5 sterren van de vijf als gemiddelde). We schrijven dat in de verleden tijd, want Apple heeft inmiddels de app uit de App Store verwijderd.

Met name de simpele interface, die ook erg goed in de auto te bedienen was, is waarschijnlijk één van de redenen dat Apple interesse had in deze app. We zijn benieuwd of we de komende tijd de invloed van deze overname in Podcasts zullen gaan zien.

Ford kiest voor de iPhone

004

Hoewel het waarschijnlijk niets te maken heeft met de overeenkomst tussen Apple en IBM, deze deal is natuurlijk al langer in voorbereiding, heeft weer een groot bedrijf voor Apple's iPhone gekozen. Dit keer is het Ford, dat BlackBerry vaarwel zegt en in één klap meer dan 3.000 van zijn werknemers laat overstappen naar de iPhone, zoals we hier kunnen lezen.

Eind van dit jaar zullen de eerste 3.300 werknemers overstappen, de komende twee jaar zullen daarna nog 6.000 andere mensen bij Ford ook een iPhone krijgen. Als Ford inderdaad blij is met de iPhone dan zou dit contract nog wel een stuk groter kunnen worden, want wereldwijd heeft het bedrijf maar liefst 181.000 mensen in dienst.

Natuurlijk was BlackBarry niet blij, juist de zakelijke markt was lang de belangrijkste markt voor dit bedrijf. Dat wordt ook duidelijk als we de reactie uit dit bedrijf lezen:


While we can't comment on this customer, we understand that there is diversity and choice in the market. Enterprises should think twice about relying on any solution built on the foundation of a consumer technology that lacks the proven security benefits that BlackBerry has always delivered.


Kortom, eigenlijk is BlackBerry veel veiliger, en de klant is eigenlijk dom dat die dat niet ziet.

Maar deze overstap betekent niet dat Ford geen zaken meer doet met BlackBerry, recent koos Ford voor QNX van BlackBerry voor hun Sync in-car technology system. Tot dan toe was Microsoft de partner van Ford hierin.

MacBook Air EFI Firmware Update 2.9.1

000

Ruim een week geleden hadden we hier op MacFreak een nieuwsbericht over de firmware update voor de de Mid 2011 modellen van de MacBook Air. Wil je dat nieuwsbericht nog lezen, dan kan dat via deze link.

Bij dat nieuwsbericht hebben we al snel een update gezet, want sommige mensen bleken problemen met die firmware update te hebben. Vooral bij een firmware update zit niemand daar op te wachten, want dat kon in dit geval betekenen dat je MacBook Air helemaal niet meer bruikbaar was.

Inmiddels heeft Apple kennelijk gevonden waar de problemen door kwamen, want er staat nu een nieuwe versie van de firmware update klaar met 2.9.1 als versienummer. Deze nieuwe firmware update is hier te vinden.

De update doet nog steeds precies hetzelfde als de eerdere versie, dus hij zorgt ervoor dat het ontwaken sneller gaat, want dat ging niet bij iedereen altijd even soepel, en dat bij dat ontwaken de ventilatoren lekker rustig blijven, in plaats van soms op hol te slaan.

Vermeldde Apple per ongeluk al de nieuwe Mac mini en iMac?

001

Het lijkt er op dat er twee keer bij Apple wat mis is gegaan deze week, en dat het bedrijf daardoor per ongeluk al heeft laten weten dat er een nieuwe Mac mini en een nieuwe iMac aan zitten te komen.

Eerst was het de beurt aan de Mac mini, in dit support-document stond daar plotseling een "Mac mini (mid 2014)". In het originele document is het alweer verwijderd, maar op deze pagina uit Google's cache kunnen we dit model nog wel zien staan.Daarna was het beurt aan de iMac, ook hier ging het om een support-document en zagen we mid-2014 modellen staan. Ook dat document heeft inmiddels een update gekregen, maar ook die pagina is dankzij Google's cache nog steeds te zien.Eerst dachten we dat een medewerker bij Apple per ongeluk Mac mini had ingevuld, terwijl het om de nieuwe modellen van de MacBook Pro ging. Maar omdat Apple ondertussen de documenten weer heeft aangepast, en de nieuwe modellen dus heeft verwijderd, lijkt het erop dat we binnenkort updates van beide modellen zullen gaan zien.

Vooral voor de Mac mini zou het tijd worden, eind mei hadden we hier op MacFreak al dit nieuwsbericht waarin je kon lezen dat dit model inmiddels het record heeft voor de langste periode zonder upgrades ooit voor een Mac.

met dank aan forumlid 'Spooter" voor het melden van dit nieuws

Rusland wil Apple's broncode hebben

013

Terwijl de Verenigde Staten en de EU steeds meer sancties aan Rusland opleggen en kijken of er nog meer gedaan kan worden lijkt het er op dat Rusland op de eigen, altijd onorthodoxe, manier aan het terugvechten is.

Want afgelopen week vroeg de Russische minister van communicatie aan Apple's general manager in Rusland Peter Engrob Nielsen en SAP's managing director Vyacheslav Orekhov om de broncode van beide bedrijven. Daarbij zou het volgens de minister gaan om na te kunnen kijken of deze bedrijven niet aan het spioneren zijn.

De kans dat één van deze bedrijven die code zal overhandigen is waarschijnlijk nul, want zodra je broncode bij een ander in handen is ben je natuurlijk nooit meer zeker van wat daar verder mee zal gebeuren. Het is trouwens nog niet duidelijk om welke broncode het gaat, maar we nemen aan dat het om iOS en/of OS X gaat.

De Russische overheid weet dat waarschijnlijk ook donders goed, het lijkt er dan ook op dat dit alleen maar als pressiemiddel gebruikt wordt, jammer dat dat over de rug van bedrijven die niets met de situatie te maken hebben moet gebeuren.

Nieuwe Mac Book Pro modellen: sneller of goedkoper

003

Apple heeft alle MacBook Pro modellen een update gegeven, en het is op alle vlakken goed nieuws. Want alle modellen met een Retina Display zijn sneller geworden (200 MHz extra) en in alle Retina modellen is de hoeveelheid RAM ook nog eens verdubbeld. Daarbij zijn de prijzen niet verhoogd, in tegendeel.

Want er zijn twee modellen goedkoper geworden, dat zijn de allerduurste 15 inch versie met Retina Display, en de goedkoopste MacBook Pro, de 13-inch 2,5 GHz. Bij beide is er 100 euro van de prijs afgegaan.

Dat betekent dat de duurste 15 inch met Retina Display nu € 2.529,- kost, en dat je al een MacBook Pro met SuperDrive hebt voor € 1.129,-. Bij die laatste heb je dan geen Retina Display, en die moet het als enige nog met 4 GB RAM doen (de 13 inch modellen hebben nu allemaal standaard 8 GB RAM), voor iedereen die niet meer nodig heeft is een Apple laptop met 55 GB opslag en een optische lezer/schrijver goedkoper geworden.

Als je net een nieuwe besteld hebt zal Apple automatisch je één van deze nieuwe modellen sturen. Mocht je net online een nieuwe gekocht hebben en is die al verstuurd of binnen, dan kan je gebruik maken van het retourrecht. Dat geldt binnen 14 dagen na aankoop, maar alleen als de MacBook Pro nog onbeschadigd is.

Hieronder het persbericht dat Apple bij deze vernieuwing verstuurde:


Apple vernieuwt MacBook Pro met Retina-display

CUPERTINO, 29 juli 2014 – Apple brengt vandaag een vernieuwde versie van de MacBook Pro met Retina-display uit, met snellere processors en dubbel zoveel geheugen in de beide instapmodellen. En om het geheel compleet te maken is de instapprijs van het 15-inch topmodel verlaagd. MacBook Pro met Retina-display is voorzien van een schitterend hogeresolutiescherm van slechts 1,8 cm dik, de nieuwste processors, krachtige grafische voorzieningen en een batterij die tot wel negen uur meegaat. En deze ongelooflijke prestaties gaan schuil in een uiterst draagbaar ontwerp. Apple heeft ook de instapprijs van de 13-inch MacBook Pro zonder Retina-display verlaagd. Voortaan kost dit systeem, dat ongekend populair is bij voormalige Windows-gebruikers, nog slechts € 1.129.

"MacBook Pro heeft een lichte en dunne aluminium unibodybehuizing en een werkelijk prachtig Retina-display. Tel daarbij op de nauwe integratie met OS X en het feit dat de batterij de hele dag meegaat, en je begrijpt waarom mensen zo dol zijn op hun MacBook Pro", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "En hij is niet alleen in prijs verlaagd; we hebben 'm ook voorzien van snellere processors en meer geheugencapaciteit. En als klap op de vuurpijl kunnen kopers dit najaar gratis upgraden naar OS X Yosemite."

De 13-inch MacBook Pro met Retina-display is voorzien van een dual-core Intel Core i5-processor met een snelheid tot 2,8 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,3 GHz, en 8 GB geheugen: een verdubbeling ten opzichte van de 4 GB in het instapmodel. Het 13-inch model kan ook worden besteld met een snellere dual-core Intel Core i7-processor tot 3,0 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,5 GHz. De prijs van het 15-inch topmodel MacBook Pro met Retina-display is verlaagd naar € 2.529. Dit model is voorzien van een snellere quad-core Intel Core i7-processor met een snelheid tot 2,5 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,7 GHz, en 16 GB geheugen, wat een verdubbeling betekent ten opzichte van de 8 GB in het instapmodel. Je kunt dit 15-inch model bovendien uitbreiden met een quad-core Intel Core i7-processor met een snelheid tot 2,8 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 4,0 GHz.

iLife en iWork staan standaard op elke nieuwe Mac, zonder meerkosten. In iLife kun je filmpjes monteren met iMovie, muziek componeren of piano of gitaar leren spelen met GarageBand en al je foto's beheren, bewerken en delen met iPhoto. iWork bestaat uit de productiviteitsprogramma's Pages, Numbers en Keynote. Daarmee kan iedereen moeiteloos indrukwekkende documenten, spreadsheets en presentaties maken, bewerken en delen. Met de bètaversie van iWork voor iCloud kun je op je iPhone of iPad een document aanmaken en dit vervolgens afmaken op je Mac. Ook kun je zo met anderen samenwerken, zelfs als zij met een pc werken.

OS X Mavericks is 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem en staat standaard op iedere nieuwe Mac. Het bevat meer dan 200 functies en is zo ontworpen dat het optimaal gebruiksgemak biedt en volop profiteert van alle krachtige technologieën die in al onze Macs zijn ingebouwd, waaronder kerntechnologieën die speciaal zijn ontwikkeld om de prestaties van notebooks te verhogen en de gebruiksduur van de batterij te verbeteren. Dit najaar kunnen Mac-gebruikers OS X Yosemite downloaden, een verfijnde versie van OS X in een modern nieuw jasje, met krachtige nieuwe apps en indrukwekkende nieuwe voorzieningen die ervoor zorgen dat je Mac en iOS-apparaten nog beter op elkaar aansluiten. OS X Yosemite zal als gratis download worden aangeboden in de Mac App Store.

Prijzen en verkrijgbaarheid
MacBook Pro met Retina-display en MacBook Pro zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via de Apple Online Store (www.apple.com/nl), de Apple Retail Store en bepaalde erkende Apple resellers. De 13-inch MacBook Pro met Retina-display is verkrijgbaar met een 2,6-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen, 128 GB flashopslag en een Intel Iris grafische processor vanaf € 1.329 incl. btw (€ 1098,35 excl. btw), met een 2,6-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen, 256 GB flashopslag en een Intel Iris grafische processor vanaf € 1.529 incl. btw (€ 1263,64 excl. btw) en met een 2,8-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, 8 GB geheugen, 512 GB flashopslag en een Intel Iris grafische processor vanaf € 1.829 incl. btw (€ 1511,57 excl. btw). Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een snellere dual-core Intel Core i7-processor tot 3,0 GHz met Turbo Boost-snelheden tot 3,5 GHz, tot 16 GB geheugen en flashopslag tot 1 TB.

De 15-inch MacBook Pro met Retina-display is verkrijgbaar met een 2,2-GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,4 GHz, 16 GB geheugen, 256 GB flashopslag en een Intel Iris Pro grafische processor vanaf € 2.029 incl. btw (€ 1.676,86 excl. btw) en met een 2,5-GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,7 GHz, 16 GB geheugen, 512 GB flashopslag en een Intel Iris Pro en NVIDIA GeForce GT 750M grafische processor vanaf € 2.529 incl. btw (€ 2.090,80 excl. btw). Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een snellere quad-core Intel Core i7-processor tot 2,8 GHz met Turbo Boost-snelheden tot 4,0 GHz en flashopslag tot 1 TB.

De 13-inch MacBook Pro met 2,5-GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 4 GB geheugen, een Intel HD Graphics 4000 en een harde schijf van 500 GB is verkrijgbaar vanaf € 1.129 (€ 933,06 excl. btw).

Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/nl/macbook-pro.

* Tests van het Wireless Web-protocol zijn uitgevoerd door Apple in juli 2014 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook Pro met Retina-display. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen, zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/nl/macbook-pro/features-retina/.