Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Beste games uit de App Store nu in de aanbieding

000

Twee dagen geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat de editors van Apple Threes! de beste game in de App Store vonden, en dat Leo's Fortune op nummer twee eindigde. Heb je dat nieuwsbericht gemist, dan kan je het hier alsnog lezen.

Het goede nieuws is nu dat de ontwikkelaars van allebei die games die nu in de aanbieding hebben gedaan, zodat iedereen die ze nog niet heeft ze nu met korting kan kopen.

Normaal gesproken kost Threes! € 2,69, op dit moment is dat € 1,79, en Leo's Fortunes is nu in de aanbieding voor € 2,69 terwijl het anders € 4,49 kost.

Threes!

Leo's Fortune

iCloud gebruikt nu ook Apple's eigen kaarten

006

Afgelopen juli zagen we al dat Apple zijn eigen kaarten begon te gebruiken voor Find My iPhone op de beta-versie iCloud.com, en het leek er dus op dat de dagen van Google Maps ook hier geteld waren.

Inmiddels is het zover, als je nu naar iCloud gaat en Find My iPhone gebruikt zal je niet of nauwelijks meer kaarten van Google Maps zien. We schrijven "niet of nauwelijks", want het schijnt dat voor sommige plekken nog Google Maps wordt gebruikt, maar wij hebben ze niet kunnen vinden.

Begin november was Apple nog op zoek naar een Maps Web Developer, we zijn nu benieuwd of dat 'alleen' voor Find My iPhone was, of dat Apple op een gegeven moment zijn kaarten ook via het web voor iedereen beschikbaar wil gaan stellen.

Wat ons betreft zijn deze nieuwe kaarten in ieder geval erg welkom. Want waar Google Maps lange tijd gold als de beste kaarten op het web, vinden wij dat Apple ze inmiddels heeft ingehaald. Hieronder kan je zelf de interfaces vergelijken, wij vinden die van Apple (de bovenste) een verademing van rust en duidelijkheid.

Apple krijgt patent voor 3D telefoon

001

Iets meer dan een jaar geleden kocht Apple PrimeSense. Opvallend, want dat was het bedrijf dat de techniek ontwikkelde die uiteindelijk door Microsoft werd overgenomen en wat we nu kennen als de Kinect. Op dat moment was het nog onduidelijk wat Apple hiermee wilde bereiken. Misschien dat ze dachten over een technologie die in hun televisie ingebouwd zou gaan worden, als die er ooit komt, of in een toekomstige Apple TV?

Gisteren kreeg Apple dit patent toegewezen, en in dit "Sensor Based Display Environment" patent zien we misschien welke kant ze op willen gaan. Hieronder een stukje uit de tekst van het patent en twee afbeeldingen.


onboard sensors to automatically determine and display perspective projection of the 3D display environment based on the orientation data without the user physically (e.g., touching) the display
We weten nog niet of wij het een goed idee vinden om met onze handen boven schermen te gaan zitten wapperen, maar we hebben vertrouwen dat als Apple hiermee komt dat ze daar ook aan hebben gedacht. Het bedrijf heeft tenslotte niet voor niets al vaker laten weten dat ze een iMac met een aanraakscherm geen goed idee vinden, omdat het gewoon niet werkt om op die afstand iets met je vingers direct op het scherm te besturen.

Bovenstaand patent is al in 2012 ingediend, en dus voor de overname van PrimeSense. Maar het is goed mogelijk dat Apple op een gegeven moment heeft besloten dat dit serieus was, en dat ze bij PrimeSense het talent en de patenten hadden om hiermee door te gaan.

En nu we het toch over die patenten van PrimeSense hebben, alle patenten van dat bedrijf zijn inmiddels overgeschreven op de naam van Apple, dus wat dat betreft is er geen belemmering meer om hiermee door te gaan.

Update: iOS 8.1.2

005

Apple heeft een update voor iOS 8 uitgebracht voor de iPhone, iPod touch en iPad met als versienummer 8.1.2. Op dit moment is alleen bekend dat deze update er voor zorgt dat een probleem verholpen wordt waarbij gekochte ringtones via iTunes verdwenen.

Daardoor lijkt deze update eigenlijk alleen bedoeld voor de iPhone, maar op een iPod touch of iPad krijg je ook de melding dat deze update beschikbaar is. Misschien dat er ook verbeteringen voor de veiligheid in zitten, maar op de pagina die daarover gaat is nog niets te vinden over 8.1.2, misschien dat die informatie later nog wordt toegevoegd.

Hieronder de informatie die Apple wel bij deze update geeft:


What's New In This Version:

This release includes bug fixes and addresses a problem where ringtones purchased through the iTunes Store may have been removed from your device. To restore these ringtones, visit itunes.com/restore-tones from your iOS device.

For information on the security content of this update, please visit this website: http://support.apple.com/kb/HT1222


Heb je zelf last gehad van verdwijnende ringtones, en zijn ze na de update niet terug, dan moet je na deze update met je iPhone even op deze iTunes-link klikken. Dat werkt trouwens alleen maar als je iOS 8.1.2 op je iDevice hebt staan, als je het met een oudere versie van iOS probeert dan krijg je een melding dat je eerst die 8.1.2 update moet uitvoeren.

Je kunt deze iOS 8.1.2 update draadloos naar binnen halen, maar wij raden altijd aan om het via iTunes te doen en dan eerst een back-up van je iDevice te maken.

Hoe je een klassieke 1984 Mac van Lego maakt

005

Heb je wat met Apple, hou je van Lego en combineer je die twee graag? Dan is het vandaag een goede dag, want hieronder kan je zien hoe je jouw eigen klassieke 1984 Mac in Lego kan maken. Hij zal de 1984 'Big Brother' commercial niet draaien, maar hij komt wel compleet met muis en toetsenbord.

Hieronder kan je in minder dan zeven minuten zien welke Lego-blokjes hij gebruikt heeft en precies hoe je ze in elkaar moet zetten, keurig in volgorde.

Vind je dit een fantastisch iets om te maken en kan je er niet genoeg van krijgen? Dan hebben we hieronder als toegift nog een video, daarin kan je zien hoe je makkelijk een iMac van Lego kan maken.Zelfs een Android site raadt de iPad Air 2 aan

000

We zijn er zo langzamerhand gewend aan geraakt dat toonaangevende PC magazines de MacBook Pro of MacBook Air aanraden als beste koop. Die laptops zijn niet alleen uitstekend, ze draaien ook nog Windows, dus voor die magazines is het uiteindelijk niet eens zo heel erg vreemd.

Maar we waren wel verbaasd toen we zagen dat één van de editors van de toonaangevende site Android Police in hun Holiday Gift Guide 2014 als zijn eerste keuze de iPad Air 2 als beste keuze noemde. Maar met de motivatie van David zijn we het wel helemaal eens.


iPad Air 2 ($499-expensive). Yes, I am breaking the gift guide by putting this here. Why? Because as you'll notice, none of us recommended the Nexus 9, because it's not exactly great. In fact, I'd argue no Android tablet is. The Shield Tablet is a lot of bang for your buck, but the screen kind of sucks and the battery life isn't spectacular (standby is bad in particular) and it's heavy, thick, and kinda ugly.

The iPad Air 2 doesn't run Android and I don't really care that it doesn't run Android, because as far as I'm concerned, it's either this or a Galaxy Tab S if you're in the market for a premium tablet at this point, and I'm not too hot on the Exynos processor / 16GB of storage / Samsung's update track record that you get with the Tab S 8.4. The 10.5 is also just too big, and I'm not sure I want an 8.4" tablet, either, it's a hair too small. The Nexus 9 is the right size, but pretty much the wrong everything else.

The Air 2 is reliable, predictable, and very fast. iOS still has some tablet experience apps lacking Android equivalents, too, and while Android tablets do have some advantages (like a better Gmail app BY FAR), the iPad remains a no-brainer for me. If it's my money being spent on a tablet, I'm going to buy the one I know is going to live up to a standard of quality - the iPad has been the gold standard in tablets since it was unveiled, and that hasn't changed. I don't see it changing any time soon, either.


Toch leuk om te zien dat er ook daar mensen zijn die gewoon naar kwaliteit kijken.

Voor de volledigheid, later zag hij dat een andere editor wel de Nexus 9 aanraadde, maar daar was hij het kennelijk zo mee oneens dat hij de volgende zin heeft toegevoegd: "Edit: Cameron recommended it, but don't listen to him".

Binnenkant van iPhone 6 en 6 Plus als wallpaper

003

Heb je een iPhone 6 of iPhone 6 Plus en vind je het leuk om een achtergrondafbeelding te gebruiken waardoor het lijkt alsof je dwars er doorheen kijkt, dan hebben wij precies wat je zoekt.

Want hieronder vind je de binnenkanten van allebei deze iPhones die je op je iDevice naar binnen kan halen. Het enige wat je dan nog even moet doen is gaan naar Instellingen > Achtergrond en deze afbeelding kiezen.

iPhone 6iPhone 6 PlusTiende patent voor een slimme pen in één jaar

000

Toen Steve Jobs de eerste iPhone aan de wereld presenteerde liet hij het publiek héél even geloven dat die met een pen zou komen. Waarna meteen duidelijk werd dat hij zo'n pennetje helemaal geen goed idee vond, omdat je een stylus altijd kwijtraakt en juist niet kan vinden als je hem nodig hebt.

Hieronder kan je dat moment zien.

Maar ondertussen is Apple wel degelijk bezig met een pen, maar dan wel een slimme. Het bewijs daar voor is in dit patent te vinden, en de openingstekst maakt meteen duidelijk dat het hier inderdaad om een slimme stylus gaat:


A touch input device configured to synchronize a stylus acquisition process with both a touch data acquisition process and a display refresh process is provided. The touch input device can include one or more processors that can synchronize the stylus data acquisition process to the touch data acquisition process by coordinating stylus scans to take place in between touch scans. The one or more processors can also virtual data banks to synchronize both the touch data acquisition and the stylus scan acquisition with the display refresh process.


Als dat nu het enige patent zou zijn, dan zouden we dit nog niet als een serieuze aanwijzing zien dat Apple inderdaad hiermee bezig is. Maar omdat dit al het tiende patent is dat dit jaar is uitgekomen wat te maken heeft met een slimme pen, lijkt het ons toch wel duidelijk dat Apple hier mee verder wil.

Misschien dat het te maken heeft met de grotere iPad Pro of iPad Plus, waar Apple volgens de geruchten mee bezig is? Als we daar meer over te weten komen, dan is dat natuurlijk op MacFreak te lezen.

130 woorden per minuut op een iDevice

004

Heb je een iPhone, iPod touch of iPad en zou je graag veel sneller daarop willen typen? Dan is Nintype (€ 4,49) waarschijnlijk de ideale oplossing.

Je zult er aan moeten wennen en er wat tijd in steken, maar het resultaat mag er beslist zijn. Want in onderstaand filmpje kan je zien dat je maar liefst 130 woorden per minuut op jouw iDevice kan halen als je er eenmaal aan gewend bent.

De talen die ondersteund worden zijn Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Pools, Portugees, Spaans, Deens, Noors, Zweeds en Indonesisch, dus de kans is groot dat je er zelfs in een andere taal dan het Nederlands er ook nog wat aan hebt.

Mark Zuckerberg is het niet eens met Tim Cook

002

In september schreef Tim Cook een open brief over privacy en hoe Apple, en andere bedrijven, daarmee omgaan. Als je het nieuwsbericht daarover wat toen op MacFreak stond toen niet gelezen hebt, dan kan dat nu alsnog via deze link.

In die open brief schreef Apple's CEO Tim Cook iets waarbij hij het duidelijk over bedrijven als Google en Facebook had:


A few years ago, users of Internet services began to realize that when an online service is free, you’re not the customer. You're the product. But at Apple, we believe a great customer experience shouldn’t come at the expense of your privacy.


En een stukje verder over de advertenties waar Apple zelf geld aan verdient:


One very small part of our business does serve advertisers, and that’s iAd. We built an advertising network because some app developers depend on that business model, and we want to support them as well as a free iTunes Radio service. iAd sticks to the same privacy policy that applies to every other Apple product. It doesn’t get data from Health and HomeKit, Maps, Siri, iMessage, your call history, or any iCloud service like Contacts or Mail, and you can always just opt out altogether.


De vraag was eigenlijk wie zou gaan reageren, Google's CEO Larry Page of Facebook's CEO Mark Zuckerberg. En de eer is aan die laatste, en dit is wat hij na een paar maanden erover nagedacht te hebben aan ons kwijt wil:


A frustration I have is that a lot of people increasingly seem to equate an advertising business model with somehow being out of alignment with your customers. I think it's the most ridiculous concept. What, you think because you're paying Apple that you're somehow in alignment with them? If you were in alignment with them, then they'd make their products a lot cheaper!


Nu zouden we allemaal graag zien dat we onze Macs, iDevices, etc., allemaal voor minder geld zouden kunnen kopen. Maar heeft dat echt iets te maken met de manier waarop bijvoorbeeld Facebook met de data van de gebruikers omgaat?

Wij denken trouwens niet dat deze reactie alleen maar met die open brief van Tim Cook te maken heeft. Facebook heeft inmiddels een concullega in Ello, en die maken er op hun website geen geheim van wat zij van de door adverteerders gesponsorde netwerken vinden:


Your social network is owned by advertisers.

Every post you share, every friend you make and every link you follow is tracked, recorded and converted into data. Advertisers buy your data so they can show you more ads. You are the product that’s bought and sold.

We believe there is a better way. We believe in audacity. We believe in beauty, simplicity and transparency. We believe that the people who make things and the people who use them should be in partnership.

We believe a social network can be a tool for empowerment. Not a tool to deceive, coerce and manipulate — but a place to connect, create and celebrate life.

You are not a product.


Wil je meer over Ello lezen dan is hun About-pagina volgens ons de moeite waard, vooral de pagina Ello doesn't have ads.