Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple Watch ook nummer één onder de luxe horlogemerken

011

We zijn er allemaal getuige van geweest, toen Apple de nieuwe Apple Watch introduceerde was het al snel duidelijk dat veel van de energie en aandacht van de efficiënte marketing-machine in Cupertino helemaal hierop gericht was.

Dat is kennelijk heel erg succesvol geweest, want volgens onderzoek (PDF, 14,6 MB) van NetBase naar de interesse voor luxe horloges online laat zien dat de Apple Watch daar op nummer één staat. Daarmee laat de Apple Watch dus op dit moment bekende merken als Tag Heuer, Richemont, Curren, Patek Philippe, Movado, Mont Blanc en Rolex achter zich.


The most significant change is the introduction of the Apple Watch. It quickly became the largest brand in the category, clearly benefiting from an existing distribution network and brand strength. Apple Watch is so popular that it actually rescaled the graph, and mentions were considerably higher between 2014 and 2015.


Het is dan ook niet verbazend dat de Apple Watch de smartwatch is die verreweg het best verkoopt, kennelijk is het Apple inderdaad gelukt om hun nieuwe device luid en duidelijk onder de aandacht te brengen bij heel erg veel van ons.

(klik op de plaatjes voor een grotere versie)

Een groot team bij Apple bezig met Virtual Reality?

002

Toen Apple's CEO Tim Cook eerdere deze week de kwartaalcijfers presenteerde werd hem onder andere gevraagd wat hij van Virtual Reality dacht, techniek waar onder andere Oculus Rift en Microsoft mee bezig is.

Dat de concurrentie daarmee bezig is zou kunnen betekenen dat Apple deze techniek zou afdoen als een kleine en onbelangrijke markt, een zogenaamde niche. Maar het tegendeel is waar. Tim Cook zei dat hij niet denkt dat het een niche is, dat de techniek bij Apple als 'cool' wordt gezien en dat hij denkt dat deze techniek groot zal worden als die zich verder ontwikkelt.

Die positieve commentaren hebben mogelijk helemaal niets te maken met waar de concurrentie mee bezig is, want volgens The Financial Times (betaallink) is er bij Apple al een groot team dat hieraan werkt, dat zou op dit moment al uit honderden mensen bestaan.

Er waren al eerder hints dat er bij Apple aan Virtual reality gewerkt wordt, bijvoorbeeld het recente nieuws dat Doug Bowman bij Apple is gaan werken, hij is tenslotte een vooraanstaand expert in dit veld.

Daarbij heeft Apple in de afgelopen jaren ook een aantal bedrijven gekocht met techniek die hierbij gebruikt zou kunnen worden. Dat waren onder andere Metaio, PrimeSense en Faceshift, dus er is al heel erg veel know-how binnen Apple op dit gebied aanwezig.

iPad Pro kan met iOS 9.3 verbonden accessoires updaten

001

Er is iets interessants ontdekt in de tweede beta-versie van iOS 9.3 voor iedereen met een iPad Pro. Want toen Twitter-gebruiker Stefan Wolfrum zijn Logitech Create toetsenbord verbond met zijn iPad Pro, met daarop die beta-versie van iOS 9.3, kreeg hij op zijn scherm de vraag te zien of hij wilde dat zijn toetsenbord een update kreeg.

Toen hij op "Update" klikte bleek dat het allemaal al prima werkt, de update kwam binnen en zijn toetsenbord kreeg keurig de update geïnstalleerd. Dat betekent dus dat de Smart Connector van de iPad Pro ook gebruikt kan worden om data vanaf de iPad naar accessoires over te zetten.

Zijn tweet is hier te zien, hieronder kan je de drie meldingen zien die op het scherm van zijn iPad Pro voorbij kwamen.

Opvallend genoeg was dit dus niet eens met het toetsenbord van Apple, kennelijk heeft Logitech al updates klaarstaan die ook op deze manier geïnstalleerd kunnen worden. Maar misschien hoeven die updates helemaal niet in een speciaal formaat te zijn, en regelen iOS en de iPad Pro 'gewoon' dat dit allemaal werkt.Apple neemt maker educatie-software over

000

De afgelopen jaren was de iPad bij veel scholen bijna de standaard-keuze, maar de afgelopen tijd zijn Google's Chromebooks in dat veld aan een opmars bezig. Daar is trouwens wel discussie over, zo legde de Electronic Frontier Foundation bijvoorbeeld bij de United States Federal Trade Commission een klacht neer over de manier waarop Google met de data van de leerlingen omgaat.

Maar Apple zit natuurlijk ook niet stil. Zo kon je hier op MacFreak recent nog bijvoorbeeld lezen dat er in iOS 9.3 een aantal nieuwe dingen zitten die erg interessant zijn voor het onderwijs. Onder andere de mogelijkheid voor leerlingen om op een iPad in hun eigen account in te loggen.

Dat Apple ook op dit gebied erg actief blijft is ook te zien aan het feit dat nu het bedrijf LearnSprout overgenomen is. De specialiteit van LearnSprout is software voor scholen waarmee de leraren de voortgang van hun leerlingen erg goed kunnen volgen.

De website van LearnSprout is trouwens nog steeds online, daar kan je meer zien over wat dit bedrijf doet. En ook lezen dat meer dan 2.500 scholen in 42 staten in de VS al software van LearnSprout gebruikt.

Oracle kondigt het einde van de Java plugin aan

000

Plugins waren ooit de ideale oplossing voor het web, die kon je makkelijk installeren en je browser kon daarna meer. Maar langzaam maar zeker waren diezelfde plugins geen oplossing meer, ze werden het probleem.

Dat zagen we bijvoorbeeld bij Adobe's Flash, dat sinds Steve Job's Toughts on Flash eigenlijk alleen maar steeds meer onder vuur kwam te liggen. Ook bij Adobe zagen ze dat, en dat zorgde ervoor dat daar besloten werd dat ze Flash langzaamaan gaan uitfaseren, zoals al eerder te lezen was op MacFreak in dit nieuwsbericht.

Maar Flash is niet de enige plugin die ernstige problemen heeft wat betreft de beveiliging, ook Oracle's Java heeft in de afgelopen jaren de nodige grote problemen voorbij zien komen. Dat heeft kennelijk geleid tot het besluit om daar ook de handdoek in de ring te gooien, en dat is te lezen in deze blogpost.

Oracle wil nu wel stoppen met Java als plugin, maar dat betekent niet dat ze helemaal met Java willen stoppen. Want als het aan Oracle ligt, dan gaan ontwikkelaars voortaan Java Web Start gebruiken.


By late 2015, many browser vendors have either removed or announced timelines for the removal of standards based plugin support, eliminating the ability to embed Flash, Silverlight, Java and other plugin based technologies.

With modern browser vendors working to restrict and reduce plugin support in their products, developers of applications that rely on the Java browser plugin need to consider alternative options such as migrating from Java Applets (which rely on a browser plugin) to the plugin-free Java Web Start technology.

Belangrijk: terugname- en omruilactie stekkers van Apple

032

Apple heeft vandaag een vrijwillige terugnameactie bekendgemaakt voor bepaalde wisselstroomstekkers die geschikt zijn voor Argentinië, Australië, Brazilië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en het Europees continent. Dat laatste betekent natuurlijk dat dit ook voor veel van ons belangrijk is.

De reden voor de terugroepactie is dat in uitzonderlijke gevallen de twee pinnen van sommige stekkers af zouden kunnen breken, en dat kan natuurlijk erg gevaarlijk zijn, zelfs levensgevaarlijk. Er zijn op dit moment 12 incidenten wereldwijd bekend bij Apple, er wordt alleen niet vermeld wat die "incidenten" zijn geweest.

Het gaat om stekkers die tussen 2003 en 2015 werden meegeleverd met de Mac en sommige iDevices. Verder zaten ze ook in de set met internationale reisstekkers van Apple.

Op deze pagina van Apple kan je lezen hoe je jouw stekker(s) kan omruilen voor een nieuw exemplaar. Dat is dan natuurlijk met een ander ontwerp, wat wel helemaal veilig is. Het oude en het nieuwe ontwerp zijn allebei ook op dezelfde pagina te zien.

Hieronder de tekst die Apple hierover verstuurd heeft.


Belangrijk bericht voor klanten met een bepaald type wisselstroomstekker of de set internationale reisstekkers

Vrijwillige terugname- en omruilactie

CUPERTINO, 28 januari 2015 - Apple heeft vandaag een vrijwillige terugnameactie bekendgemaakt voor bepaalde wisselstroomstekkers die geschikt zijn voor Argentinië, Australië, Brazilië, het Europees continent, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. In uitzonderlijke gevallen kunnen deze Apple stekkers met twee pinnen afbreken. Daarmee ontstaat het risico op een elektrische schok bij aanraking van de stekker. De stekkers zijn tussen 2003 en 2015 meegeleverd met de Mac en bepaalde iOS-devices. Ze zaten ook in de set met internationale reisstekkers van Apple. Er zijn 12 incidenten wereldwijd bekend bij Apple.

Deze terugnameactie is niet van toepassing op andere Apple stekkers die geschikt zijn voor Canada, China, Hongkong, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en voor de Apple USB-lichtnetadapters.

Voor Apple staat de veiligheid van zijn klanten voorop. Daarom verzoekt Apple alle klanten om de betreffende stekkers niet meer te gebruiken. Op www.apple.com/nl/support/ac-wallplug-adapter kunnen klanten lezen hoe ze hun stekker kunnen omruilen voor een nieuw exemplaar met een ander ontwerp.

De twee-pins stekkers waar het om gaat hebben vier, vijf of helemaal geen tekens aan de binnenkant van de sleuf waarmee je ze op de Apple lichtnetadapter klikt. Ga naar de website van de omruilactie voor meer informatie over hoe je deze stekkers herkent.

Intel heeft de nieuwe Skylake processors gepubliceerd

001

Gisteren kon je in dit nieuwsbericht op MacFreak nog de voorspellingen van analist Ming-Chi Kuo lezen, waarbij ook de verwachte nieuwe Skylake processors van Intel voorbij kwamen.

Inmiddels is ontdekt dat Intel die nieuwe processors al op de site had staan, ze hadden het alleen aan helemaal niemand verteld. Deze nieuwe lijst is hier te zien (PDF, 397 KB), en daar zien we waarschijnlijk de processors staan die binnenkort in verschillende modellen van de nieuwe MacBook Pro zullen worden toegepast.

In deze lijst kan je onder andere de processors zien staan die waarschijnlijk in de nieuwe 15-inch Retina MacBook Pro zullen gaan komen, dat zijn een 2,6 GHz Core i7-6770HQ, een 2,7 GHz Core i7-6870HQ en een 2,8 GHz Core i7-6970HQ. De prijzen zijn hetzelfde als de vergelijkbare Haswell processors die nu in de 15-inch Retina MacBook Pro zitten, dus mogelijk zullen de prijzen daarvan niet veel veranderen.

De Skylake processors die waarschijnlijk in de 13-inch Retina MacBook Pro terecht zullen komen waren al langer bekend, meer daarover is te lezen op deze pagina van Ars Technica.

Deze processors zijn inmiddels ook al op de markt, maar nog maar mondjesmaat verkrijgbaar. Dat zegt niet zoveel over de beschikbaarheid voor Apple, zo'n grote klant krijgt natuurlijk altijd voorrang. Als Intel inderdaad kan leveren, dan zullen we de komende tijd waarschijnlijk snellere laptops van Apple zien, met een videokaart die meer aankan en waarmee je nog langer kan werken voordat je die weer op moet laden.

Apple gaat enorme campus in San Jose bouwen, geen idee waarom?

005

Begin november kon je hier op MacFreak al lezen dat Apple bezig was met een enorme lap grond te pakken te krijgen, liefst maar twee zo groot als de plek in Cupertino waar Apple bezig is de nieuwe campus te bouwen.

Op zich al erg interessant dat Apple nog zoveel ruimte nodig heeft, en de speculaties waarvoor Apple al deze ruimte nodig heeft zijn dan ook niet van de lucht. Maar wat Kristina Raspe (Apple's Senior Director of Real Estate and Development) zei toen dit definitief werd is pas echt opvallend:


The opportunity to purchase this site came very quickly to Apple. It was something we jumped on without a firm plan. We're still studying the site to determine the best use for us. At this point, it looks like it will be office and R&D.


Apple die zomaar een gigantische lap land huurt voor minstens 15 jaar, zonder dat ze weten wat ze daar mee gaan doen? Het lijkt eerder voor de hand te liggen dat Apple plannen heeft met deze campus waar ze niets over willen zeggen. Normaal gesproken zeggen ze dan helemaal niets, dus dit lijkt in ieder geval een interessante variatie.

Maar misschien spreekt ze gewoon de waarheid, want Apple heeft vast ook nog heel wet ruimte nodig voor zowel kantoren als Research en Development, en kennelijk is de nieuwe campus nu eigenlijk al te klein.

Yummy FTP spectaculair in de aanbieding

001

Er zijn een aantal prima FTP programma's voor de Mac te koop, bijvoorbeeld Transmit ($ 34), Fetch ($ 29), ForkLift ($ 29,95) of Cyberduck (gratis). Maar ook Yummy FTP heeft een prima reputatie.

Dat is onder andere door de makkelijke Mac-manier dat je er snelkoppelingen mee kunt maken, gewoon naar het bureaublad slepen, en de optie om tegelijkertijd directories lokaal en of afstand open te hebben, het zogenaamde DualBrowse.

Maar voor de betaalde FTP programma's betaal je een slordige 30 euro, en daar is Yummy FTP geen uitzondering op, want dat kost normaal gesproken € 24,99. Normaal gesproken, want Yummy FTP is tijdens de maand januari spectaculair in de aanbieding: op dit moment kan je het kopen in de Mac App Store voor maar € 1,99.

In de video hieronder kan je zien hoe je in Yummy FTP kan instellen dat data op een bepaald moment verstuurd worden, en krijg je ook meteen een indruk van Yummy FTP. Daaronder een test waarin je kan zien dat Yummy FTP ook lekker snel is. Wel één kanttekening, die tweede video is door de mensen van Yummy FTP zelf gemaakt.Mac App Store Update for OS X Snow Leopard

004

OS X 10.6/Snow Leopard wordt al een hele tijd niet meer door Apple ondersteund. Het is inmiddels dan ook een respectabel oudje, want het kwam uit in augustus 2009. Maar respectabel is ze nog steeds, want er draaien altijd nog een slordige vijf procent van de Mac op dit besturingssysteem.

Dat Apple Snow Leopard niet meer ondersteunt betekent ook dat daar geen updates meer voor uitkomen. Tenminste, tot nu. Want voor het eerst in lange tijd heeft Apple weer wel een update hiervoor uitgebracht, de Mac App Store Update for OS X Snow Leopard, en die is op deze pagina te vinden.

De naam van deze update maakt het al duidelijk waar het hier om gaat, deze update zorgt ervoor dat de Mac App Store goed blijft werken in Snow Leopard. Dat is dan ook te lezen in de informatie die Apple bij deze update naar buiten heeft gebracht:


• Installs a renewed intermediate signing certificate required by the Mac App Store. The certificate ensures that you can continue to use the Mac App Store in Snow Leopard to purchase new apps and run any previously purchased apps that use receipt validation.

• Includes improvements to Mac App Store alerts.


Dat Apple deze upgrade is niet voor niets, want de App Store in Snow Leopard is ook de manier om op jouw Mac een recentere versie van OS X te zetten. Tenminste, als jouw Mac dat ondersteunt.

Er is bij deze update dus een dubbel belang, het is goed voor de gebruiker, maar ook voor Apple zelf. Want bij Apple willen ze graag dat zoveel mogelijk mensen op de meest recente versie van OS X zitten, omdat dit OS X als platform voor ontwikkelaars interessanter maakt.