Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

King Rabbit is Apple's Gratis App van de Week

000

De keuze deze week van het App Store team voor de Gratis App van de Week is King Rabbit, een populaire mix van actie en puzzels. In deze game moet je in de huid kruipen van de koning van de konijnen, en moet je een aantal puzzels en raadsels oplossen om je onderdanen te redden, waarbij je er natuurlijk ook voor moet zorgen dat je zelf in leven blijft.

Dat betekent dus dat je voorzichtig te werk zal moeten gaan, want er zitten in deze game veel vallen die je kunnen laten ontploffen, verbranden of waardoor je in stukjes gehakt kan worden.

In de eerste video hieronder, een zogenaamde 'teaser' krijg je in minder dan een minuut een indruk of King Rabbit wat voor jou is. In de gameplay video daaronder zie je de game veel gedetailleerder, maar die laat mogelijk ook veel meer zien dan je vooraf wilt weten.

Op dit moment is King Rabbit dus helemaal gratis in de iOS App Store, terwijl het normaal gesproken 99 cent kost. Er zitten een aantal in-app aankopen in deze game, maar het prima te spelen zonder. Verder moet je minimaal iOS 7.0 op je iDevice hebben staan om het te kunnen spelen.

Vind je King Rabbit leuk, de opvolger van deze game is Furdemption - A Quest For Wings, dat is ook een prima game, kost € 2,99, heeft geen in-app aankopen en heeft ook minimaal iOS 7.0 nodig.

Gedoe met iTunes en Apple Music, Apple komt met oplossing

000

Op blogs in de VS is een relletje ontstaan omdat freelance componist James Pinkstone op zijn blog schreef dat hij 122 GB aan muziek was kwijtgeraakt doordat hij Apple Music geactiveerd had.

Waar het precies aan lag waardoor hij zijn muziek kwijtraakte is nog niet bekend, maar met hulp van een Apple Support medewerker heeft hij zijn muziek van een backup weer terug kunnen zetten, dus het verhaal had in ieder geval een goed einde. Als je niet weet hoe Apple Music werkt met muziek die jij al op je Mac hebt staan, dan kan je hier lezen hoe dat in elkaar steekt.

Het is nog niet zeker of er sinds de meest recente update in iTunes een fout zit, of dat het niet duidelijk genoeg is hoe dit allemaal werkt. Een feit is dat James Pinkstone niet de enige is die dit overkwam. Er zijn meerdere draadjes op Apple's eigen Support Communities waar mensen hetzelfde probleem hebben, een voorbeeld daarvan kan je hier vinden.

Waarschijnlijk omdat dit geval veel aandacht kreeg in de VS heeft Apple er nu de verklaring hieronder hierover verstuurd:


In an extremely small number of cases users have reported that music files saved on their computer were removed without their permission. We're taking these reports seriously as we know how important music is to our customers and our teams are focused on identifying the cause. We have not been able to reproduce this issue, however, we're releasing an update to iTunes early next week which includes additional safeguards. If a user experiences this issue they should contact AppleCare.


Omdat Apple zelf schrijft dat het ze niet gelukt is om dit probleem te reproduceren lijkt het erg moeilijk om met een oplossing te komen. Mogelijk is die oplossing niet zozeer een technische, maar een verbetering in de tekst die duidelijk maakt wat er gebeurt als je op een bepaalde knop klikt.

Eén ding wordt hierdoor in ieder geval nog eens erg duidelijk gemaakt: een goede backup is altijd belangrijk. Gelukkig heeft Apple daarvoor gezorgd met Time Machine, het backupmechanise dat al sinds OS X 10.5/Leopard in het besturingssysteem is ingebouwd en koop je tegenwoordig al een externe harde schijf voor minder dan honderd euro.

Mocht je nog geen backups maken, dan is het misschien tijd om je af te vragen of jouw data je zo weinig waard is.

Petitie om de blokkade van VPN-verbindingen door Netflix te stoppen

011

Netflix heeft zelf op de site staan dat ze graag de hele wereld dezelfde content zouden willen aanbieden, zoals je ook van een globale speler op het internet zou verwachten. Maar Netflix heeft tegelijkertijd een probleem, de content-providers denken daar heel anders over, die willen juist dat dit per land anders is.

Daarvoor wordt het zogenaamde 'geoblocking' gebruikt, waarbij je op grond van de locatie waar je zit voorgeschoteld krijgt wat er bij die locatie hoort. Dat geeft voor veel gebruikers trouwens wel problemen, want als je een Nederlands Netflix abonnement hebt dan zit je in Spanje waarschijnlijk niet op Spaanse content en/of ondertitels te wachten.

Ondertussen zijn er ook veel mensen op de wereld die een VPN verbinding gebruiken, om zo'n Virtual Private Network te gebruiken zijn er allerlei uiteenlopende redenen te bedenken. Het kan zijn dat je het meekijken van overheidsdiensten zat bent, wat vooral in sommige landen het verschil tussen leven een dood kan betekenen. Of je zit op een plek waar je alleen maar een publiek draadloos netwerk hebt, en wil je jouw surfgedrag toch zo veilig mogelijk houden.

Maar VPN wordt ook gebruikt door mensen die graag content willen zien van Netflix dat op hun locatie niet aangeboden wordt. Bijvoorbeeld Nederlanders die graag het aanbod in de VS willen zien. Want dat is groter, en sommige films of series komen daar ook eerder uit. De content-aanbieders zien dat natuurlijk niet zitten, en dus is Netflix de afgelopen tijd bezig met het blokkeren van mensen die een VPV verbinding gebruiken om van hun dienst gebruik te maken.

Daartegen is nu een petitie gestart, onder de naam "My Netflix, My Privacy". Deze petitie kan je hier vinden, en de teller staat op dit moment al op een dikke 45.000 handtekeningen. Mogelijk een goede kans om te laten blijken dat je het niet eens bent met de manier waarop content-providers met de rechten van het materiaal omgaan, tenminste, als je dat vindt.

Hieronder een infographic met wat feiten en cijfers van Netflix en VPN. Als je daarop klikt dan opent er een apart venster met de kleine versie, klik dan nog een keer in je krijgt de grootste versie te zien.VLC voor iOS ondersteunt nu ook AC-3 en E-AC-3

003

Tot voor kort was het niet mogelijk voor apps als VLC om ondersteuning te bieden voor de geluidsformaten AC-3 en E-AC-3 van Dolby. Die geluidsformaten staan trouwens ook bekend als Dolby Digital Plus, en zijn vooral te vinden in bestanden die van een DVD afkomen

Dit was tot nu toe niet mogelijk omdat Dolby weigerde om daarvoor een licentie aan apps als VLC te geven, ook als bijvoorbeeld VLC het als in-app aankoop wilde aanbieden.

Er leek dus een patstelling te zijn, maar Apple is te hulp geschoten, want sinds iOS 9.3 zit daar ondersteuning in voor Dolby Digital Plus. Waarschijnlijk is er dus een deal gemaakt tussen Apple en Dolby, maar de details daarvan zijn niet bekend.

Bij die ondersteuning in iOS 9.3 zit trouwens wel een stevig voorbehoud, het werkt alleen op 64-bits iDevices. Dat betekent vanaf de iPhone 5s, de iPad Air, de iPad mini 2 en de iPod touch van de zesde generatie, en het zal dus niet werken op eerdere devices (en dus ook niet op de iPhone 5c).

Heb je zo'n device, dan zal je met VLC for Mobile vanaf versie 2.7.7 dus ook bestanden met Dolby Digital Plus kunnen afspelen.

Waarom Apple ervoor kiest om sommige functies niet beschikbaar te maken voor 32-bits devices is niet bekend. Sommigen denken dat het een beslissing is waar alleen marketing aan ten grondslag ligt, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat Apple de oudere devices om technische redenen hiervan uitsluit.

Het is trouwens niet alleen Dolby Digital Plus dat uitgesloten wordt, ook functies als bijvoorbeeld Night Shift en het blokkeren van reclame's op het internet werken niet op 32-bits devices. Waarbij het met name bij Night Shift nogal onwaarschijnlijk lijkt dat het daarbij gaat om processorkracht.

Als laatste, omdat de ondersteuning voor Dolby Digital Plus nu in iOS is ingebouwd werkt het in iedere video-app die daarvoor is bijgewerkt, en dus werkt het ook in Apple's eigen Video-app. Want het zou toch wel vreemd zijn als Apple het niet zelf had ingebouwd, en dat is dus ook niet zo.

Apple investeert één miljard in Didi Chuxing, het Chinese Uber

005

Taxi-dienst Uber is waarschijnlijk bij zo'n beetje iedereen bekend, al was het alleen maar omdat het vaak in het nieuws is door de rechtszaken rond dit bedrijf, en zijn services UberX en UberPop.

Uber is ook actief in China, maar is daar niet de enige die zo'n taxi-dienst aanbiedt. Een grote Chinese speler op de eigen markt, en de grootste concurrent van Uber daar, is Didi Chuxing. En dat is het bedrijf waar Apple nu maar liefst één miljard dollar in blijkt te hebben geïnvesteerd.

Apple's CEO Tim Cook zei het volgende over deze investering:


We are making the investment for a number of strategic reasons, including a chance to learn more about certain segments of the China market. Of course, we believe it will deliver a strong return for our invested capital over time as well.


Didi Chuxing had eerder al een paar miljard dollar opgehaald, maar Apple is met deze investering van één miljard dollar in één klap de grootste investeerder in het bedrijf.

Voor Apple lijken er meerdere voordelen te zijn. Behalve dat Tim Cook verwacht dat er op deze investering winst gemaakt zal worden, kan Apple met deze investering waarschijnlijk een enorme schat aan data krijgen over transport. En dat komt waarschijnlijk goed uit bij de plannen met auto's waar Apple mee bezig zou zijn.

Verder zou deze investering ook wel eens kunnen helpen met de problemen waar Apple de afgelopen tijd in China last van heeft, bijvoorbeeld de recente sluiting van de iBooks en iTunes Store. Tim Cook zou later deze maand in China langsgaan om dit met autoriteiten te bespreken, waarschijnlijk is deze investering ook bedoeld om te laten zien hoeveel belang Apple stelt in China.

Analist Ben Bajarin van Creative Strategies denkt ook dat dit het geval is:


This is as much about sending signals about their seriousness in that country as it is about helping Didi build a ride-sharing platform.


Daarbij is het natuurlijk ook nog mogelijk dat het hele 'Apple Car'-project om meer dan alleen een auto gemaakt door Apple gaat. Mogelijk zijn ze bij Apple bezig aan een project dat gaat over transport in veel ruimere zin.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die dit nieuws als eerste meldde op ons forum

Google Translate voor iOS krijgt er veel talen bij, ook offline

000

Google heeft hun Google Translate-app voor iOS een update gegeven, en daarbij zijn er weer veel talen toegevoegd, zowel voor online als offline gebruik. Zo werden er nu maar liefst 13 talen toegevoegd, waardoor het totaal nu op maar liefst 103 talen staat.

Daarbij is er 'camera-vertaling' toegevoegd voor Engels naar Chinees en andersom, dus daarmee kan je foto's van een Chinese tekst nemen, waarna die vertaald wordt.

Van dat totaal van 103 talen kan Google Translate voor iOS nu 52 talen offline vertalen, daarvoor moet je dan alleen wel eerst een bestand naar binnen halen. Voor het Nederlands is dat ruim 40 MB, dus als je erg veel talen wilt hebben, dan moet je daar wel de ruimte voor hebben op jou iDevice.

Vreemd genoeg laat Google alleen maar weten welke talen ze ondersteunen, maar niet welke de 52 talen zijn die offline te gebruiken zijn. De enige manier om daar achter te komen is om voor een taal te kiezen, en dan te kijken of je een melding krijgt dat je voor offline gebruik een bestand naar binnen moet halen.

De talen die Google Translate voor iOS (met een internetverbinding) nu ondersteunt kan je hieronder allemaal zien, daar staat het Fries trouwens ook bij.


Afrikaans, Albanees, Amharisch, Arabisch, Armeens, Azerbeidzjaans, Baskisch, Bengaals, Birmaans, Bosnisch, Bulgaars, Catalaans, Cebuano, Chichewa, Chinees (traditioneel), Chinees (vereenvoudigd), Corsicaans, Deens, Duits, Engels, Esperanto, Ests, Fins, Frans, Fries, Galicisch, Georgisch, Grieks, Gujarati, Haïtiaans Creools, Hausa, Hawaïaans, Hebreeuws, Hindi, Hmong, Hongaars, Iers, Igbo, IJslands, Indonesisch, Italiaans, Japans, Javaans, Jiddisch, Kannada, Kazachs, Khmer, Kirgizisch, Koerdisch, Koreaans, Kroatisch, Lao, Latijn, Lets, Litouws, Luxemburgs, Macedonisch, Malagasi, Malayalam, Maleis, Maltees, Maori, Marathi, Mongools, Nederlands, Nepalees, Noors, Oekraïens, Oezbeeks, Pashto, Perzisch, Pools, Portugees, Punjabi, Roemeens, Russisch, Samoaans, Schots Keltisch, Servisch, Sesotho, Shona, Sindhi, Sinhala, Slovaaks, Sloveens, Soedanees, Somalisch, Spaans, Swahili, Tadzjieks, Tagalog, Tamil, Telugu, Thai, Tsjechisch, Turks, Urdu, Vietnamees, Wels, Wit-Russisch, Xhosa, Yoruba, Zoeloe, Zweeds


Google Translate is niet de enige app in de App Store die deze functie aanbiedt. Er zijn natuurlijk ook andere opties, een voorbeeld daarvan is Yandex.Translate. Yandex.Translate vertaalt 'maar' ruim 60 talen online, en 7 talen offline (Frans, Duits, Italiaans, Russisch, Spaans, Turks en Engels).

Zowel Google Translate als Yandex.Translate zijn allebei 'gratis', wat betekent dat jouw data het verdienmodel zijn voor zowel Google als Yandex. Yandex maakt trouwens ook een browser, die is hier te vinden. En die browser is, hoe toepasselijk, gebaseerd op Google Chrome (om precies te zijn, op het Google open source Chromium project).

Meer geruchten over de iPhone 7 en zijn opvolger

002

Het duurt nog even voordat we de iPhone 7 zullen gaan zien, waarschijnlijk weer eind van zomer of begin van de herfst. Maar ondertussen blijven er dingen over naar buiten komen, waarbij we natuurlijk nooit helemaal zeker zijn of die informatie ook klopt.

Dit keer zijn het als eerste schematische tekeningen van de iPhone 7, zowel voor het 'kleinere' 4,7-inch model en het grotere 5,5-inch Plus-model, die te vinden zijn op de site van uSwitch. Daarbij zijn ook meteen de grootste verschillen te zien: bij het 4,7-inch model een wat grotere opening voor de camera, en bij de iPhone 7 Plus een dubbele camera en een Smart Connector.

Als dit inderdaad allemaal klopt, dan speelt Apple kennelijk op een wens in een groot gedeelte van de doelgroep van de iPhone Plus, want die gebruiken die vaak als klein tablet (het zogenaamde phone/tablet, of phablet). Want een Smart Connector kan natuurlijk door een toetsenbord gebruikt worden, zoals we al weten van de iPad Pro.

Daarbij deed Ming-Chi Kuo, de analist van KGI Securities die het nogal eens bij het rechte eind heeft, ook een duit in het zakje voor de iPhone 7 Plus. Volgens hem zal die 3 GB RAM krijgen, dat zou nodig zijn voor de rekenkracht die gevraagd wordt om de data van de foto's van de dubbele camera te verwerken.

Die dubbele camera komt voort uit Apple's overname van LinX Imaging in 2015, waardoor de kwaliteit van de foto's van deze iPhone 7 Plus mogelijk erg dicht zou komen bij die van een spiegelreflex. Hiermee zou een optische zoom ook tot de mogelijkheden gaan horen, hoewel die volgens Ming-Chi Kuo wel beperkt zou worden doordat er zo weinig ruimte is in een iPhone.

Volgens Ming-Chi Kuo zou er bij Apple eerst nog zijn nagedacht om twee modellen aan te bieden, één zonder de dubbele camera en een met, waarvan de prijs dan ook hoger zou zijn. Of hierdoor de prijs van de iPhone 7 Plus (nog) hoger zal uitkomen is natuurlijk nog niet bekend.

Allebei de modellen van de huidige iPhone 6s hebben 2 GB RAM 'aan boord', dat zou voor de 4,7-inch iPhone 7 zo blijven.

iPhone 8

Er gaan al een tijdje geruchten dat Apple het jaar daarna helemaal geen iPhone 7s zal gaan uitbrengen, maar direct de stap naar de iPhone 8 zou maken. Want Apple zou meerdere ideeën en technieken willen gebruiken in die telefoon die op dit moment nog niet beschikbaar zijn op de schaal die Apple nodig heeft.

Deze geruchten waren eerder van Ming-Chi Kuo te horen, en daar heeft John Gruber zich nu bijgevoegd.

Volgens deze geruchten zou Apple in de iPhone 8 de boven- en de onderkant laten vervallen, en zou die iPhone alleen maar uit een scherm bestaan. de 4,7-inch iPhone zou dan dus ook echt maar een diagonaal van 4,7-inch hebben, en hetzelfde zou gelden voor het Plus-model.

Daarbij zou de Home-knop verdwijnen, het hele scherm zou dan voor Touch ID gebruikt kunnen worden. Dat die laatste optie een mogelijkheid is laat LG op dit moment al zien. Daarbij is het te hopen dat Apple steeds verder gaat met het beveiligen van deze techniek, want op dit moment is het voor iemand die veel moeite wil doen al mogelijk om de vingerafdruk-controle van bijvoorbeeld een iPhone te omzeilen, zoals je in de video hieronder kan zien.FileMaker 15 legt vooral de nadruk op mobiel

001

De verkopen van PC's en Macs dalen, en mobiele devices worden dan ook steeds belangrijker in de wereld, een trend die Steve Jobs al jaren geleden voorspeld heeft.

Dat is heel erg goed te zien in de update van FileMaker die net is uitgekomen. Want de nieuwe versie, met versienummer 15, is duidelijk gericht op mobiele devices, en dat geldt zowel voor de versie op Mac als die voor iDevices.

Daarbij is er bij deze nieuwe versie ook aandacht geweest voor veiligheid, en wordt bijvoorbeeld Touch ID gebruikt op iPhones die dat hebben. Daarbij zien we ook andere nieuwe functies die dingen gebruiken die Apple de afgelopen tijd aan iPhones heeft toegevoegd, met name het 3D Touch op de iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Wat betreft de veiligheid is er ook nog betere ondersteuning voor verbindingen via SSL, en bijvoorbeeld de ingebouwde, pro-actieve, waarschuwingen voor het doen van een gevoelige transactie over een verbinding die niet beveiligd is.

FileMaker is gericht op kleine tot middelgrote bedrijven, die geen eigen IT-afdeling hebben, maar toch graag makkelijk apps voor bepaalde toepassingen voor hun werknemers willen kunnen maken. Met deze versie gaat dat erg makkelijk, en kan je tot ongeveer 100 mensen op verschillende platformen bedienen.

Verder zien we de nadruk op mobiel ook bijvoorbeeld door de ondersteuning voor iBeacons, extensies voor apps en de ondersteuning van mobiele browsers. Die ondersteuning voor iBeacons betekent dat je apps kan maken die data laten zien die ze halen van iBeacons die binnen bereik zijn. De betere ondersteuning voor mobiel browsers zien we vooral doordat nu, met behulp van Filemaker's WebDirect technologie, de apps automatisch responsive zijn, en zich dus automatisch aan de grootte van het scherm van het mobiele device aan zullen passen.

Verder is het ook erg gemakkelijk geworden om apps te maken die barcodes scannen, handtekeningen registreren en om binnen apps foto's en video's toe te voegen, ook als die met de camera van dat device gemaakt zijn.

In FileMaker 15 voor de Mac zien we onder andere verbeteringen in het werken met scripts. Voorbeelden zijn het nadruk leggen op belangrijke functies met kleuren, makkelijk dingen terug kunnen draaien en het makkelijk kunnen toevoegen van zowel SQL als XML bronnen. Fouten in scripts worden in het rood getoond, dus die zijn ook lekker makkelijk terug te vinden.

Als je FileMaker wilt hebben, voor de Mac kan je op deze pagina terecht voor individuele licenties, voor teams moet je hier zijn. Ben je op zoek naar de versie voor iOS, dat is FileMaker Go 15 en die vind je hier (en die is gratis). FileMaker is trouwens een dochterbedrijf van Apple, maar werkt verder zelfstandig.

WhatsApp heeft nu ook een app voor OS X (en Windows)

000

Tot nu toe kon je WhatsApp wel op je Mac gebruiken, maar dat kon alleen maar via een browser, je hebt er een recente versie van Chrome, Firefox, Opera, Safari of Edge voor nodig. Daarvoor moest je naar WhatsApp.com en daar rechtsboven klikken op "WhatsApp Web" (of door met deze link meteen naar die pagina gaan).

Maar vanaf nu is dat niet meer nodig, want WhatsApp heeft een versie voor zowel de Mac als Windows aangekondigd, en die zijn allebei naar binnen te halen via deze pagina.

Om WhatsApp voor de Mac te gebruiken moet je daar minimaal OS X 10.9/Mavericks op hebben staan, WhatsApp op je smartphone hebben staan en jouw smartphone moet met het internet verbonden zijn. Dat hoeft trouwens niet op hetzelfde netwerk als je Mac, maar je smartphone verbinden via Wi-Fi helpt mogelijk om de kosten binnen de perken te houden.

Als je WhatsApp voor de Mac opstart zie je al snel dat het eigenlijk hetzelfde is als WhatsApp Web. Zo krijg je de eerste keer dat je WhatsApp voor de Mac opstart dezelfde QR-code te zien om het te activeren als bij WhatsApp Web. En om dat te doen moet je in WhatsApp op je smartphone ook naar Instellingen > WhatsApp Web.

Omdat het via het web loopt is het natuurlijk allemaal meteen tussen verschillende devices met hetzelfde WhatsApp account gesynchroniseerd. Het is dan ook duidelijk dat WhatsApp probeert om de leidende app voor chats te worden, en de concurrentie duidelijk aangaat met onder andere Apple's Berichten-app.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die dit nieuws als eerste op ons forum meldde

Updates voor iWork voor zowel Mac als iDevices

003

Apple heeft updates voor alle apps in de iWork suite voor ons klaarstaan, waarbij het bij al deze updates gaat om verbeteringen van de prestaties en "oplossingen voor problemen". Met andere woorden, Apple is weer eens ouderwets vaag over wat er nu precies is aangepast en verbeterd,

Net zoals eerdere updates in de afgelopen periode komen alle updates tegelijkertijd uit voor de Mac en iOS, want sinds de iWork suite ook op het web draait als iWork for iCloud moeten al die versies natuurlijk gelijk lopen.

Hieronder de links naar alle apps in de suite. Als je er eentje wilt kopen, die voor iOS kosten € 9,99 per stuk, die voor de Mac € 19,99. Als je een Mac vanaf 2013 bij Apple hebt aangeschaft, dan zijn alledrie de apps uit deze suite (Pages, Numbers en Keynote) helemaal gratis.

iOS

Pages

Numbers

Keynote

OS X

Pages

Numbers

Keynote