Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

YouTube downloads op de Mac: GetTube 7

013

Het is een regelmatig terugkerende vraag op ons forum: wat is de beste optie om YouTube filmpjes of audio naar binnen te halen die je graag zou willen bewaren. Er zijn een aantal websites die dit voor je kunnen doen, zoals bijvoorbeeld KeepVid.

Maar niet iedereen is even enthousiast over het gebruik van een website om dit te doen, je weet tenslotte niet wat die weer van je vastlegt en vaak heb je er Java voor nodig, en dat is ook geen software die bekend staat om de veiligheid ervan.

Daarom kiezen veel mensen voor een oplossing met een app, en daar is er met GetTube 7 weer een optie bijgekomen. We hebben de app even snel getest, en hij doet zijn werk prima. Daarbij heeft hij een opvallende optie, waarvan we ons niet kunnen herinneren dat we die bij een andere app hebben gezien: als je in deze app op de Download-knop rechtsboven klikt krijg je de optie om alleen de audio (in mp3 formaat), of om zowel de audio als de video naar binnen te halen (dat laatste als mp4).

Je zou deze app dus ook kunnen gebruiken als je vaak muziek van YouTube afhaalt, en dan een app als YouTube to MP3 niet meer nodig hebben. De app is gratis als je het niet erg vindt om na het opstarten even te wachten, als je daarvan af wilt moet je er vijf euro voor betalen.

Apple koopt waterkracht in

000

Apple is nog steeds bezig met het uitbreiden van het datacenter in Oregon en heeft daar volgens de krant The Oregonian nu ook een kleine waterkracht-centrale voor gekocht.

Het gaat bij deze centrale om een vermogen van tussen de drie en de vijf megawatt, normaal gesproken genoeg om 2 duizend tot 3,5 duizend huishoudens van energie te voorzien. Voor Apple dus een relatief klein project, maar volgens ons wel voor het eerst dat het bedrijf waterkracht gaat gebruiken.

Het datacenter in Oregon draaide tot nu toe op windenergie, wat ook het geval is in bij het datacenter in California. In North Carolina is het zonne-energie, Apple's zonne-centrale daar is de grootste private centrale voor zonne-energie ter wereld. Apple is ook nog bezig met een datacenter in Nevada, daar zal vooral gebruik gemaakt gaan worden van zonne- en geothermische energie.

Update: FaceTime 1.0.4 voor OS X 10.6

005

Voor gebruikers van OS X 10.7/Lion, 10.8/Mountain Lion en OS X 10.9/Mavericks is FaceTime meegeleverd met het systeem en er hoeft dus niet voor betaald te worden. Voor gebruikers van OS X 10.6/Snow Leopard is dat anders, want FaceTime kwam later uit dan dat systeem en Apple mocht het van de belastingdienst daarom niet gratis leveren.

Voor iedereen met OS X 10.6/Snow Leopard die FaceTime wil hebben staat het dan ook in de Mac App Store en het kost daar 89 cent.

Voor iedereen met OS X 10.6/Snow Leopard die FaceTime al heeft is er nu een update van Apple, de informatie bij deze update maakt duidelijk dat er problemen met het maken van verbindingen opgelost zijn.


Wat is nieuw in versie 1.0.4

This update resolves connection issues in FaceTime, and is recommended for all users of FaceTime on OS X 10.6 Snow Leopard.


Als je FaceTime al op je Mac hebt staan dan zal deze update waarschijnlijk vanzelf voorbij komen, anders kan je bovenstaande link gebruiken.

Heartbleed SSL bug en Apple

027

Er is een stevige bug ontdekt in een implementatie van het SSL protocol, dat is het protocol dat het internet nu juist veilig moet maken en houden, en deze bug heeft de naam Heartbleed gekregen. Het SSL protocol is wat alle sites die voor een veilige verbinding willen zorgen gebruiken, en wij kennen het van het slotje dat in je browser te zien is (in Safari links in de adresbalk).

Het gaat om een lek dat in OpenSSL gevonden is, alle sites die daarvan gebruik maken en de patch nog niet hebben toegepast zijn dan ook kwetsbaar. Als je wilt weten of een website die jij gebruikt (bijvoorbeeld je bank) nog steeds veilig is, dan kan je dat op deze site checken. Meer over het lek zelf is hier te lezen.

Apple heeft ondertussen in een verklaring laten weten, zoals op Re/code te lezen is, dat gebruikers van OS X en iOS veilig zijn en dat hun 'belangrijke' web-services veilig zijn:


Apple takes security very seriously. iOS and OS X never incorporated the vulnerable software and key Web-based services were not affected.


Jammer genoeg is niet duidelijk wat Apple precies bedoelt met "key Web-based services". Wij hebben iCloud.com even getest en dat domein blijkt inderdaad veilig te zijn. Voor het moment raden we iedereen aan om bij alle belangrijke SSL-verbindingen even te kijken of die wel veilig zijn.

Omdat er nu een oplossing is en de meeste sites die snel toe zullen passen lijkt er verder weinig te zijn om ons zorgen te maken. Maar omdat dit lek al twee jaar bestond blijft de vraag of daar in die periode misbruik van is gemaakt open staan. Wil je ervoor zorgen dat niemand van jouw wachtwoorden gebruik maakt lijkt het een goed idee om belangrijke wachtwoorden even aan te passen.

Update: iMovie voor Mac 10.0.3

001

Voor iedereen die iMovie 10 op zijn of haar Mac heeft staan heeft Apple een update klaarstaan, en die zorgt niet alleen voor bugfixes maar voegt ook een aantal nieuwe dingen toe.

Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk gebeurtenissen in de navigatiekolom op datum te sorteren, kan je lettertype, grootte en kleur van titels wijzigen en dubbelklikken op een overgang in de tijdbalk om de duur ervan aan te passen, en nog meer.

Hieronder wat Apple ons vertelt over de aanpassingen in iMovie voor Mac 10.0.3, we weten niet of het laatste punt in het lijstje ook speelt als je iMovie in het Nederlands gebruikt, wij zijn in ieder geval geen specifieke problemen tegen gekomen.


Wat is nieuw in versie 10.0.3
• Optie om gebeurtenissen in de navigatiekolom op datum te sorteren
• Lettertype, grootte en kleur wijzigen van titels die nieuw zijn in iMovie 10
• Dubbel klikken op een overgang in de tijdbalk om de duur ervan aan te passen
• Fragmenten in gebeurtenissen bijsnijden en roteren
• Snelheidseffecten toevoegen vanuit de aanpassingenbalk
• Optie voor vloeiend begin en einde van snelheidseffecten
• Er zijn problemen verholpen die ertoe konden leiden dat iMovie onverwacht werd gestopt
• Er zijn problemen verholpen die ertoe konden leiden dat het delen van films mislukte
• Verbeterde betrouwbaarheid wanneer wordt gezocht naar gedeeltelijke of meerdere zoektermen
• Algemene bruikbaarheidsverbeteringen op computers die met bepaalde talen werken


Om iMovie op je Mac te draaien moet daar minimaal OS X 10.9.2/Mavericks op staan. Als je dit programma nog niet hebt en het wel wilt kopen, dan kan dat via deze link en het kost € 13,99.

Update: Xcode 5.1.1

003

Voor alle ontwikkelaars heeft Apple een nieuwe versie van het gratis Xcode in de Mac App Store staan. Deze versie 5.1.1 voegt geen nieuwe functies toe, maar is alleen bedoeld om een aantal bugs te verhelpen. Het lijstje van wat Apple in deze update allemaal heeft verbeterd kan je hieronder vinden:


Wat is nieuw in versie 5.1.1
Includes SDKs for OS X 10.9 Mavericks, OS X 10.8 Mountain Lion, and iOS 7.1.

• Fixes an issue that would reposition the Interface Builder canvas unexpectedly.
• Improves the reliability of Quick Look within the debugger.
• Fixes an issue where test cases would report as failed when in fact they had passed.
• Fixes a rare code generation issue in the LLVM compiler.
• Includes additional bug fixes and stability improvements.


Als je Xcode nog niet hebt kan je het via deze link naar binnen halen. Let wel op dat er minimaal OS X OS X 10.8.4/Mountain Lion voor op je Mac moet hebben staan.

Downloaden uit illegale bron per direct verboden

052

Jarenlang was er in Nederland een vreemde situatie, we mochten legaal uit iedere bron wat we maar wilden downloaden, alleen het uploaden was illegaal.

Ondertussen was aan het Europees Hof van Justitie door de Nederlandse Hoge Raad gevraagd een uitspraak te doen. Daarbij ging het om een zaak aangespannen door importeurs en fabrikanten van opslagmedia tegen Stichting De Thuiskopie (dat is de stichting die thuiskopievergoedingen namens de Nederlandse overheid moet innen). De klagers vonden het niet eerlijk dat de hoogte van de thuiskopieheffing tot nu toe werd bepaald doordat die datadragers zouden kunnen worden gebruikt voor illegale downloads.

Het Europees Hof van Justitie geeft hen nu gelijk en daarmee is het ontbreken van een downloadverbod in Nederland illegaal. Het kabinet besloot daarna meteen om dat soort downloads per direct te verbieden, het gaat dan om het downloaden van onder andere films, series of muziek uit 'illegale bron'. Wat een illegale bron is volgens het kabinet hebben we nog niet kunnen vinden, maar woordvoerder Wiebe Alkema van Veiligheid en Justitie had het over torrensites en nieuwsgroepen.

De wet zal nu eerst aangepast moeten worden (de thuiskopieheffing staat daar natuurlijk nog in), en er wordt niet verwacht dat er opgetreden zal worden tegen individuele gevallen van illegale download, naar schatting ongeveer anderhalf miljoen in Nederland. Stichting Brein heeft al laten weten zich ook in de toekomst vooral te richten op het aanpakken van illegale winkels op internet en niet op individuele downloaders.

Al het nieuws in de tweede helft van het jaar?

004

Tim Cook heeft vorig jaar duidelijk gemaakt dat Apple in 2014 met een aantal nieuwe dingen zal gaan komen, waarmee het bedrijf zich in nieuwe categorieën zou begeven. Maar inmiddels zijn we bijna half april en hebben we nog niets gezien, zijn ze bij Apple bezig met de spanning op te bouwen?

Ming-Chi Kuo is analist bij KGI en staat bekend als iemand die het vaak bij het rechte eind heeft als het over Apple gaat, en laat die nu juist een 'New product roadmap' voor Apple over dit jaar hebben gemaakt, en die kunnen we hieronder zienAls dit klopt dan gaat Apple ons allemaal lekker bezighouden vanaf eind tweede kwartaal. Want op het plaatje zien we een upgrade van de iMac die minder zou gaan kosten, upgrades voor de iPad Air en iPad mini, de iWatch (en dan meteen in twee maten), een nieuwe 4,7 inch iPhone, een upgrade voor de Apple TV, een 12 inch MacBook met een nieuw design en als klapper een nieuwe iPhone met een scherm van 5,5 inch.

Er zitten een paar bij die voor de hand liggen, bijvoorbeeld de vernieuwde iPhone 4,7 en de Apple TV upgrade, maar het gerucht van een 12 inch MacBook komt ook hier weer terug, meteen twee iWatches lijkt ons gewaagd en we vragen ons af waarom Apple zoveel later zou komen met die grotere iPhone (want te laat voor de feestdagen).

Ming-Chi Kuo zegt er ook nog wat over de iWatch dat onze aandacht trok:


We believe the rumored iWatch will be Apple's most important product this year, carrying much more weight than iPhone 6, as market feedback for the product should reveal whether Apple still has the ability to continue making game-changing products with Tim Cook at the helm.


Daar slaat hij natuurlijk de spijker op de kop. Tim Cook zal natuurlijk beoordeeld gaan worden op het eerste nieuwe ding dat hij uitbrengt.

Of dat eerlijk is lijkt ons een tweede, want Steve Jobs heeft behalve een aantal grote successen toch ook een paar stevige mislukkingen op zijn naam staan. Maar eerlijk is niet altijd waar het om gaat, het lijkt ons een feit dat veel investeerders en commentatoren klaarstaan om Tim Cook neer te sabelen, want daar zijn ze al een tijd mee bezig.

Terwijl wij daar tot nu toe nog geen reden voor gezien hebben.

Greg Christie gaat weg bij Apple, waarom?

008

Voor iedereen die Greg Christie nog niet kent, hij is Apple's senior vice president of design en werkt daar al zo'n achttien jaar, hij kwam ooit binnen om mee te werken aan de Newton. Maar hij is vooral bekend geworden als één van de mensen die een centrale rol had bij het maken van de iPhone, en nog maar twee weken geleden kon je hier het verhaal daarover lezen, hier op MacFreak.

Inmiddels komt het nieuws naar buiten dat Greg Christie ermee gaat stoppen, maar het is vooral de reden waarom zoals die door 9to5mac werd gerapporteerd die de aandacht trok. Want daar lezen we dat zijn vertrek zou komen doordat er 'frictie' zou zijn tussen Jonatan Ive en Greg Christie.


Following friction between top Apple Human Interface Vice President Greg Christie and Senior Vice President Jony Ive, Apple's hardware and software design is being dramatically shaken up, according to sources familiar with the matter. After adding human interface design direction to his responsibilities in 2012, Ive will soon completely subsume Apple's software design group, wresting control away from long-time human interface design chief Christie, according to sources briefed on the matter. Previous to this shakeup, all Apple software design has been led by Christie, who has reported to Craig Federighi, and Ive has been attending interface design meetings and providing instruction...
When Ive tasked Apple's Human Interface team with redesigning iOS 7 to include an entirely new look, Christie and Ive reportedly clashed over design direction, after which Ive is said to have circumvented Christie's leadership of the team during the new operating system's development.

Een interessant en spannend verhaal, maar het lijkt de vraag of het waar is. Want als er echt ruzie zou zijn dan zou je verwachten dat Greg Christie al zo'n beetje de deur uit zou zijn en van het geld dat hij bij Apple in al die jaren heeft verdiend gaat zitten genieten. De versie van een woordvoerder van Apple klinkt in ieder geval al anders:


Greg has been planning to retire later this year after nearly 20 years at Apple. He has made vital contributions to Apple products across the board, and built a world-class human interface team which has worked closely with Jonathan for many years.


Nu zegt dat natuurlijk weinig, woordvoerders zijn vaak op zijn minst halve 'spin doctors', en er wordt hier niet veel gezegd. Maar de versie van TechCrunch is wel een héél andere dan die van 9to5mac:


According to multiple sources inside and outside the company, Christie’s exit has been known for weeks - and planned for even longer. His stepping aside has been designed to allow for a transition of leadership inside the Human Interface group. Christie worked under Forstall for many years, and there may have been plenty of times he didn’t agree with Ive, but there has reportedly been a distinct lack of drama in this transition.


In dit soort situaties is het natuurlijk moeilijk om te weten wat er precies gaande is, maar meerdere bronnen bevestigen inmiddels dat het vertrek van Greg Christie al een tijd geleden aangekondigd was en dat hij nog tot het eind van het jaar bij Apple blijft werken.

Met name dat laatste kunnen wij moeilijk rijmen met iemand die door ruzie kwaad het bedrijf verlaat. In onze oren klinkt het eerder alsof de bron van 9to5mac het allemaal nogal aangedikt heeft, en dat Greg Christie na bijna twintig jaar lekker van een welverdiende rust gaat genieten.

Hoe dan ook, wij weten het niet zeker en gokken dat we dit pas veel later zeker zullen weten. In ieder geval kunnen we voorlopig Greg Christie's naam nog vaak tegenkomen, want die staat op heel veel patenten rond de iPhone, zoals het beroemde 'slide to unlock' patent.

Geen kaarten voor WWDC, dan naar AltConf

000

Een kleine week geleden kon je hier op MacFreak lezen dat Apple voor de World Wide Developer Conference (WWDC) 2014 besloten heeft om een loting in te stellen, simpelweg omdat de belangstelling veel groter is dan de 5.000 plaatsen die Apple biedt. Apple's oplossing was om tot zeven april iedereen de mogelijkheid te geven om zich in te schrijven, en inmiddels weet iedereen of er een kaartje vrij was of niet.

Mocht je het hebben geprobeerd en is het niet gelukt dan is AltConf (voorheen AltWWDC) nog een mogelijkheid. AltConf wordt parallel aan de WWDC gehouden en vlakbij. Want de lokatie is het Children’s Creativity Museum, en dat zit letterlijk aan de overkant van de straat.

De hele lijst van mensen die daar zal spreken is nog niet bekend, maar in ieder geval zal de voormalig Apple engineer Michael Lopp, Brianna Wu van Giant Spacekat , ontwikkelaar Saul Mora en NeXT developer Aaron Hillegass.