Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

12 Mac-apps in de aanbieding ter ere van Pi Day

000

Waarschijnlijk weten alleen de echte nerds en wiskundigen onder ons dit: afgelopen dinsdag 14 maart was het Pi Day, de dag dat de wiskundige constante Pi gevierd wordt. Als je wiskunde erg roestig is, Pi wordt meestal afgerond weergegeven als 3,14 en is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel.

Als je op zoek bent naar leuke weetjes over Pi dan kan je op deze pagina terecht. Goed passend bij Pi, kan je op die pagina 3,14 nieuwe weetjes over Pi aan je kennis toevoegen.

Voor alle Mac-gebruikers onder ons met een voorliefde voor apps voor onderzoek en wetenschap is het voor Pi Fest dat je hart waarschijnlijk sneller zal laten kloppen. Pi Fest zelf omschrijft hun actie op deze manier:


Developers from around the world have teamed up for a unique 10-day promotion. Discover software that will make your work easier and faster, and directly support the teams behind the apps. No marketing gimmick, just a bunch of great apps at a reasonable, sustainable price. You win, they win, and science wins!


Hieronder kan je zien welke programma's je met hoeveel korting kan kopen tijdens Pi Fest. De actie loopt nog tot 24 maart, en je vindt de pagina met al deze aanbiedingen op deze pagina.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

iPhone 7 nu nummer één in VS, Europa en stedelijk China

001

Dat Apple's iPhone 7 een groot succes is, dat is al even bekend. Dit werd bijvoorbeeld nog eens extra duidelijk toen Apple eind januari de kwartaalcijfers naar buiten bracht. Want toen bleek dat het Apple weer eens gelukt was om hun eigen eerdere, toch al indrukwekkende, records te verbreken.

Nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Kantar Worldpanel bevestigen dit beeld, maar geven ook meer informatie over waar de iPhone 7 het zo goed doet, Apple geeft nooit de cijfers per land of regio. Het succes van de iPhone 7 blijkt vooral te komen door erg goede verkopen in de VS, Europa en stedelijk China.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

De grote vijf van de EU

In de vijf grote landen van de EU (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) waren Android telefoons goed voor 74,3 procent van de verkopen, het aandeel van iOS daar is nu 22,7 procent. Dat de iPhone 7 specifiek een succes is kunnen we zien in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Want daar was de iPhone 7 de best verkopende smartphone van allemaal.

Jammer genoeg zijn er geen cijfers beschikbaar voor de Lage Landen, maar het ligt in de lijn der verwachting dat de iPhone 7 ook hier erg goed verkoopt.

De VS

De Verenigde Staten blijven bij uitstek de plek waar iDevices een erg groot marktaandeel hebben. Android telefoons waren daar de afgelopen maanden goed voor 56,4 van de verkopen, dat is 1,8 procent lager dan het jaar daarvoor. Goed nieuws voor iDevices, die kwamen met een groei van 2,9 procent op maar liefst 42 procent uit.

WhatsApp en Telegram dichten allebei een groot gat

000

Toen Wikileaks recent nieuws naar buiten bracht werd daarbij ook gesuggereerd dat de CIA mee zou kunnen lezen in chat-apps als WhatsApp en Telegram. Alleen is nog steeds niet helemaal duidelijk of dat is gelukt door de versleuteling van die apps te kraken (onwaarschijnlijk) of dat de mensen van de CIA mee kon lezen omdat ze de toetsaanslagen in die apps konden onderscheppen.

Dat betekent niet dat deze apps zelf onkwetsbaar zijn, in tegendeel. In dit artikel van Checkpoint Technologies is te lezen dat dit bedrijf een stevig gat gevonden heeft in de web-versie van beide apps.


this same mechanism has also been the origin of a new severe vulnerability we have discovered in both messaging services' online platform - WhatsApp Web and Telegram Web. The online version of these platforms mirror all messages sent and received by the user, and are fully synced with the users' device.


De mogelijke consequenties van het gat waren groot, zoals je hieronder kan lezen.


This vulnerability, if exploited, would have allowed attackers to completely take over users' accounts on any browser, and access victims' personal and group conversations, photos, videos and other shared files, contact lists, and more. This means that attackers could potentially download your photos and or post them online, send messages on your behalf, demand ransom, and even take over your friends' accounts.


Het goede nieuws is dat zowel WhatsApp als Telegram dit gat inmiddels gedicht hebben, en dat dit gebeurde binnen een dag nadat Check Point Software Technologies dit aan beide bedrijven meldde.

De vraag blijft natuurlijk wel open staan of een web-versie van zulke programma's eigenlijk wel een goed idee is, zeker als de beveiliging te wensen overlaat. Want dit gat werd gevonden door een bedrijf van goede wil. Maar wat gebeurt er als iemand een vergelijkbare mogelijkheid vindt om kwaad te doen, maar die daar liever geld aan verdient, of om het om een andere reden niet aan makers van de software meldt?

Kan straks alleen Apple nog iPhones repareren?

000

Op dit moment moet je al opletten als je een scherm op een andere plek dan bij Apple laat repareren, want als de oude Touch ID sensor ook vervangen moet worden heb je bij die andere reparateur een probleem.

Want een nieuwe Touch ID sensor zal altijd eerst 'ge-paird' moeten worden met een bestaande iPhone, en dat is alleen bij Apple mogelijk. Apple heeft daarvoor een speciale calibratie-machine in Apple Stores, daar is nu voor het eerst een foto van naar buiten gekomen.

Als de komende iPhones nog meer techniek in het scherm ingebouwd gaan krijgen, als de geruchten waar zijn dan lijkt het daar wel op, dan zou het wel eens onmogelijk kunnen worden voor derden om het scherm van een iPhone te vervangen.

Right to repair

Precies om deze reden is het erg interessant dat in de Amerikaanse staat Nebraska op dit moment nagedacht wordt over het zogenaamde 'right to repair', wat fabrikanten zou dwingen om het mogelijk te maken dat derden ook reparaties aan hun devices uit kunnen voeren.

Apple is hard aan het lobbyen om dat tegen te houden. De reden daarvoor is waarschijnlijk niet alleen omdat Apple persé zelf al die reparaties wil uitvoeren, maar ook omdat de technieken voor het beveiligen van iPhones daarmee in gevaar zouden kunnen komen.

Want als andere partijen onderdelen die ook met de beveiliging te maken hebben, bijvoorbeeld de Touch ID sensor, zouden kunnen vervangen en kunnen 'pairen' met een iPhone, dan neemt waarschijnlijk ook het risico van misbruik daarvan toe.

Mac Trojan te koop voor 50.000 dollar

001

Onderzoekers van het digitaal beveiligingsbedrijf Sixgill zijn een Mac Trojan tegengekomen die op Russische - besloten - forums te koop aangeboden wordt. Als het klopt wat de verkopers beweren, dan zou het om een serieuze bedreiging kunnen gaan.

Want volgens de mensen van Sixgill gaat het hier om een in Objective-C geschreven remote access trojan (RAT), die met digitale handtekening verkocht zou worden. Met andere woorden, geen gekopieerd broddelwerk, en lastig voor Apple om te onderscheppen, want Gatekeeper zou deze Trojan in eerste instantie dus niet tegen kunnen houden. Als wat de aanbieders schrijven inderdaad klopt, want dat is in deze wereld ook niet altijd het geval.

Als ze inderdaad zo'n digitale handtekening hebben, dan kan dat omdat deze ontwikkelaars bij Apple door het screenings-proces zijn heen gekomen, of dat het om een gestolen handtekening gaat. De naam van deze Trojan is "Proton".


The real threat behind the software is this: The malware is shipped with genuine Apple code-signing signatures. This means the author of Proton RAT somehow got through the rigorous filtration process Apple places on MAC OS developers of third-party software, and obtained genuine certifications for his program.

Sixgill evaluates that the malware developer has managed to falsify registration to the Apple Developer ID Program or used stolen developer credentials for the purpose.

Sixgill also believes that gaining root privileges on MAC OS is only possible by employing a previously unpatched 0-day vulnerability, which is suspected to be in possession of the author.

Proton’s users then perform the necessary action of masquerading the malicious app as a genuine one, including a custom icon and name. The victim is then tricked into downloading and installing Proton.
Meer details zijn te vinden op deze pagina van Sixgill.

Het is natuurlijk te hopen dat Apple in staat zal zijn om dit te neutraliseren, als dat in eerste instantie niet lukt dan zou dat voor het eerst kunnen zijn dat er een Trojan is die een reële bedreiging voor macOS gebruikers vormt. Maar voorlopig gaan we er van uit dat Apple dit weet te onderscheppen, dat is tot nu toe altijd gelukt.

In de tussentijd lijkt het zaak om extra voorzichtig te zijn bij wie je wat naar binnen haalt, en hopen we dat een gewaarschuwd mens voor twee geldt. En als er meer over deze Trojan bekend wordt, dan is dat natuurlijk snel op MacFreak te lezen.

Bekende naam op het gebied van veiligheid gaat bij Apple werken

001

Jonathan Zdziarski is een onderzoeker op het gebied van digitale veiligheid, en niet alleen een bekende naam binnen dat veld, maar ook een autoriteit. Hij heeft meerdere boeken daarover geschreven, met name over de veiligheid van iOS. Het bekendste boek is waarschijnlijk Hacking and Securing iOS Applications: Stealing Data, Hijacking Software, and How to Prevent It.

Hij geldt als één van de beste specialisten in dit veld, op MacFreak hebben we dan ook al vaak naar artikelen van hem gelinkt. Het nieuws is dat hij bij Apple gaat werken als lid van het Security Engineering and Architecture team. Dit nieuws heeft hij zelf gemeld op zijn eigen blog, hieronder wat hij ons daar zelf over vertelt, waar hij ook meteen overduidelijk maakt hoe hij hier in staat.


Joining Apple

I'm pleased to announce that I've accepted a position with Apple's Security Engineering and Architecture team, and am very excited to be working with a group of like minded individuals so passionate about protecting the security and privacy of others.

This decision marks the conclusion of what I feel has been a matter of conscience for me over time. Privacy is sacred; our digital lives can reveal so much about us - our interests, our deepest thoughts, and even who we love. I am thrilled to be working with such an exceptional group of people who share a passion to protect that.


Meer over Jonathan Zdziarski, en vooral wat hij allemaal al bereikt heeft, is te lezen op deze pagina van zijn blog. Daar kan je ook lezen dat hij een enthousiaste muzikant is (hij speelt basgitaar) en dat één van zijn andere passies fotografie is. Natuurfotografie is daarbij één van de dingen die hij graag doet, hieronder kan je zien dat hij er ook bij minder weer eropuit gaat.

Mooi concept van Siri die samenwerkt met Augmented Reality

004

Volgens meerdere geruchten zou Apple bezig zijn met een iPhone model waar Augmented Reality (AR) één van de onderscheidende factoren zou moeten zijn. Maar hoe zal dat er in de praktijk uit gaan zien?

De Hongaarse ontwerper Gabor Balogh heeft daar over zitten dubben, en zijn gedachte is dat Siri in die nieuwe iPhone geholpen zou kunnen gaan worden door AR. En gelukkig deed hij iets met die gedachte, van de conceptfoto's die hij gemaakt heeft kan je hieronder meegenieten.

Hé Siri, welke toren is dat?Siri, waar moet ik naar toe?Hoe gaat het met Sandra?Sommige ideeën zijn op dit moment waarschijnlijk nog niet mogelijk, maar ze zijn in ieder geval erg interessant en zouden wel eens voorspellende waarde kunnen hebben voor de toekomst van smartphones. Daarbij is dit één van de concepten die een erg aantrekkelijke iPhone X laten zien, wij zouden het helemaal niet erg vinden als de iPhone X er inderdaad zo uit gaat zien.

Binnenkort Special Event met nieuwe iPad Pro 10,5-inch?

000

De geruchtenstroom rond nieuwe iPads wordt steeds groter, zo meldt DigiTimes bijvoorbeeld dat de productie van de verwachte 10,5-inch iPad Pro eerder een introductie binnenkort suggereert, in plaats van mei of juni, waar DigiTimes eerder van uitging.

Nu zit DigiTimes er nog wel eens naast, maar toegenomen productie is iets wat voor een publicatie zo dicht bij de bron niet heel erg moeilijk is om te achterhalen. Dus in dit geval gaan we er van uit dat dit nieuws wel klopt.

Er zijn geruchten dat Apple met de introductie van dit compleet nieuwe iPad Pro model graag zou willen markeren dat Apple Park klaar is voor de eerste werknemers om hun intrek daar te nemen. De meest recente video van de tweede campus geeft niet veel vertrouwen dat dit gerucht waar is, of er moet in korte tijd nog wel héél erg veel gebeuren.

MacRumors berichtte gisteren dat de nieuwe iPads volgende week al het levenslicht zouden kunnen zien, mogelijk zonder Event. Maar dat is niet het enige, ook 4 april wordt genoemd, en dat lijkt op dit moment een stuk waarschijnlijker.

Want een compleet nieuw model iPad uitbrengen zonder een presentatie lijkt zo onwaarschijnlijk, dat we dat gerucht eigenlijk al bij voorbaat naar het rijk der fabelen verbannen.

Dat een 10,5-inch iPad Pro wèl een realistische optie lijkt, daar kan je meer over lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Apple's ResearchKit blijkt accurate resultaten te geven

001

Ongeveer twee jaar geleden introduceerde Apple een ambitieus nieuw platform speciaal gericht op het verbeteren van medisch onderzoek: ResearchKit. De bedoeling van dit platform is om ervoor te zorgen dat met de inzet van zowel iPhone als Apple Watch het veel makkelijker is voor onderzoekers om data binnen te krijgen.

De laagdrempeligheid van het delen van data op dit soort veel gebruikte platformen, en het gemak er van, zorgt ervoor dat veel mensen deelnemen aan de projecten die tot nu toe opgestart zijn. Bij het astma-onderzoek van de Icahn School of Medicine at Mount Sinai, dat opgestart werd bij het uitkomen van ResearchKit, waren er bijvoorbeeld bijna 50.000 mensen die de app naar binnen haalde.

Aantallen

Natuurlijk gingen niet alle 50.000 mensen door na het naar binnen halen van de app, 7.593 vulden alles in, en uiteindelijk waren het er 2.317 die meerdere keren de vragen invulden, voldoende om waardevol te zijn voor het onderzoek. Er vielen dus veel mensen af, maar uiteindelijk bleef er toch nog een groep over die groot genoeg is voor dit wetenschappelijke onderzoek.

Betrouwbaarheid

Het aantal van de mensen die serieus deelnamen waren dus voldoende, dan kom je automatisch bij de hamvraag: was het resultaat dat uit dit onderzoek kwam ook betrouwbaar? Om deze vraag te beantwoorden hebben de onderzoekers de resultaten vergeleken met eerder 'klassiek' uitgevoerd onderzoek en met externe data, zoals luchtkwaliteit, locatie en dergelijke

De resultaten waren uitstekend, waardoor de onderzoekers nu met redelijke zekerheid durven te stellen dat deze vorm van onderzoek zeer bruikbare resultaten kan geven. Belangrijk, want op deze manier zijn onderzoeken veel makkelijker en sneller uit te voeren.

Eric Schadt, Professor of Genomics aan de Icahn School of Medicine en Founding Director van het Icahn Institute for Genomics and Multiscale Biology verwoordt dit als volgt:


We now have the ability to capture rich research data from thousands of individuals to better characterize 'real world' patterns of disease, wellness, and behavior. This approach provides a more comprehensive and accurate view of our patients that was not feasible in the past due to logistical limitations and prohibitive costs.

Stickers op iPhone 7 centraal in nieuwe commercial

001

Apple heeft weer een nieuwe commercial uitgebracht in de serie 'practically magic' voor de iPhone 7. De titel is "Sticker Fight", iets wat je normaal in de Berichten-app zou doen, maar in de commercial zien we hoe dat er uit zou zien als je in de echte wereld elkaar stickers zou sturen, geven, beplakken, etc.

Gebruik je nog geen Stickers in de Berichten-app? Deze functie zit er sinds iOS 10 in, dat was het moment dat er een koppeling naar een aparte App Store voor berichten door Apple aan iOS werd toegevoegd. Een uitleg hoe je Stickers kan toevoegen en gebruiken wordt duidelijk uitgelegd op deze support-pagina van Apple zelf.