Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Siri is naar de logopedist geweest

010

Apple heeft vanaf het begin zijn best gedaan om Siri zo menselijk mogelijk te maken, al snel waren er dan ook filmpjes op YouTube te zien van mensen die graag met haar in gesprek gingen, en waarbij je je soms afvroeg of ze nog wel altijd doorhadden dat het niet meer is dan een pratende iPhone.

Siri diende dan ook als inspiratie voor de film Her, waarin een eenzame man verliefd wordt op de stem van zijn digitale assistent, die natuurlijk precies weet wat hij nodig heeft omdat ze alles kan onthouden. Maar een vergelijking met Siri en Samantha ging toch wel mank, want de stem van Scarlett Johansson als Samantha klonk toch echt een stuk menselijker dan die van Siri.

Maar Apple heeft Siri in de tussentijd naar de logopedist gestuurd, in iOS 8.3 klinkt ze plotseling een stuk menselijker. Op dit moment is die versie van iOS nog in beta, maar in de video hieronder kan je het verschil tussen ervoor en erna alvast horen.Dropbox 3.7: direct documenten opslaan

000

Sinds iOS 8 is er voor apps veel meer mogelijk, want dankzij de ingebouwde mogelijkheid voor extensies kunnen apps nu veel meer met elkaar delen. Dropbox is natuurlijk een gedroomde kandidaat daarvoor, want bestanden daarin vanuit andere apps bewaren is natuurlijk erg handig.

Dat is dan ook precies wat er in de 3.7 update van Dropbox is toegevoegd, waarschijnlijk erg welkom voor heel erg veel gebruikers daarvan:


Wat is er nieuw in versie 3.7

• Nieuwe actie-extensie voor iOS 8: bestanden rechtstreeks vanuit je favoriete apps in Dropbox opslaan
• Oplossingen voor fouten en diverse verbeteringen met betrekking tot het verplaatsen en verwijderen van bestanden, afdrukken en exporteren, weergeven van RTF-voorbeelden en bestanden beveiligd met een wachtwoord


Heb je Dropbox nog niet en wil je het wel graag installeren, dat kan via deze link.

Apple krijgt patent voor Advanced Auto Control System

004

Op dit moment gonst het van de geruchten dat Apple bezig zou zijn met het maken van een zelf-rijdende elektrische auto, waarmee de gigant uit Cupertino de concurrentie met zowel Google als Tesla zou aangaan. Maar voor de auto's met camera's die op naam van Apple staan en op meerdere plekken in de VS gezien zijn hebben geen toestemming om te testen zonder chauffeur, en zijn ook gezien in staten waar het helemaal niet dat soort testen op de openbare weg mag doen.

Als je die geruchten tot nu toe gemist hebt dan kan in je in dit nieuwsbericht de schade inhalen.

Daarom zijn we even gaan rondkijken wat een andere reden zou kunnen zijn dat Apple met camera-autos' rondrijdt, naast de voor de hand liggende optie dat het gewoon is om wegen in kaart te brengen.

Daarbij vonden we dit artikel van Patently Apple, waarin we lezen dat Apple recent een patent heeft gekregen voor onder andere een Advanced Auto Control System.

Daarbij gaat het om een draadloos systeem (Bluetooth LE) waarmee heel erg veel dingen in een auto via je iPhone geregeld kunnen worden. Bijvoorbeeld het openen van deuren, het starten van de motor, het afzetten van de motor op bepaalde tijdstippen, het programmeren van persoonlijke instellingen van de auto, en nog veel meer.

We denken nog steeds dat die auto's die gezien zijn vooral bedoeld zijn voor het in kaart brengen van wegen, en mogelijk een Apple Street View. Hieronder een video van zo'n auto, daar zien we die in ieder geval wat beter dan in de foto's die we eerder publiceerden.

Een iPad als enige computer

007

Steve Jobs was er duidelijk over, volgens hem zitten we met computers in dezelfde evolutie als die we eerder in de autoindustrie hebben gezien. Toen onze maatschappij nog vooral agrarisch was bestond verreweg het leeuwendeel van de auto's die verkocht en gebruikt werden uit vrachtauto's. Toen de maatschappij zich verder ontwikkelde werden er steeds meer personenauto's verkocht, op dit moment is nog maar één op de tien auto's op de weg een vrachtauto.

Volgens Steve Jobs zou hetzelfde gebeuren met de iPad en de PC, waarbij de iPad dan de personenauto is en de PC de vrachtauto.

Het is nog onduidelijk of hij hierin gelijk gaat krijgen, de afgelopen kwartalen zijn de verkopen van de iPad gedaald en die van MacBooks toegenomen. Daar zal Apple trouwens beslist niet rouwig om zijn, want op MacBooks wordt meer verdiend dan op iPads. Daarbij kannibaliseert Apple graag zichzelf, een optie die natuurlijk veel beter is dan te worden gekannibaliseerd door een concurrent.

Ondertussen zijn wij wel benieuwd naar hoe het is om een iPad als je enige computer te gebruiken, en in dit artikel van Federico Viticci kunnen we lezen hoe hij dat heeft aangepakt.

Goed geschreven en daardoor makkelijk te lezen, waarbij hij ook duidelijk uitlegt hoe hij het doet en welke apps hij daarbij gebruikt. Wat ons betreft dan ook een aanrader, want er komen oplossingen en apps voorbij die bij ons ook nog niet bekend waren of waar wij niet aan hadden gedacht.

Jailbreaken is nog gevaarlijker geworden

016

Kiezen voor een jailbreak maakt je iDevice niet veiliger, hopelijk is dat iets wat iedereen weet, vooral de mensen die voor een jailbreak kiezen. Zo'n jailbreak is nog een stuk onveiliger geworden sinds hacker 'Arcticsn0w' gisteren deze Proof of Concept op Reddit met de hele wereld deelde.

Deze PoC laat zien dat als je een package installeert op jouw iPhone, iPod touch of iPad met daarin code die een verkeerde waarde in de NVRAM wegschrijft, jouw iDevice nooit meer op zal starten.

De PoC heeft de toepasselijke naam "KilliOS" meegekregen, en de repo waar die te vinden was is inmiddels al afgesloten.

Maar dat betekent niet dat het gevaar niet meer bestaat. De code van deze PoC is op GitHub te vinden (de eerste link aan het begin van dit nieuwsbericht), wat betekent dat iedere kwaadwillende programmeur dit in willekeurig welke Tweak zou kunnen zetten. En zo'n Tweak zou dan inderdaad jouw iDevice kunnen 'bricken'. Met andere woorden, zo'n Tweak maakt je iDevice kapot, niet meer eenvoudig te herstellen en ongeveer even nuttig als een baksteen.

Mocht je een jailbreak hebben en daar gebruik van blijven willen maken dan is het dus zaak om voortaan nog beter op te letten. Dus nooit meer repo's te gebruiken van ontwikkelaars die je niet kent, en in de tussentijd erg hard hopen dat op de bekende repo's er niet toch een Tweak doorheen is gekomen waar KilliOS in zit ingebouwd.

Software NSA op heel veel harde schijven

007

Dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) niet zo nauw kijkt als ze besluiten om mee te kijken met data die vanuit onze computers over het internet gaat, weten we sinds Edward Snowden met zijn onthullingen naar buiten kwam.

Daarbij lijkt iedereen die zijn verstand er goed bijhoudt als je wat op het internet deelt eigenlijk vrij veilig, maar het lijkt er op dat dat niet waar is. Want het Russische bedrijf Kaspersky Lab heeft ontdekt dat de NSA spionagesoftware heeft geïnstalleerd op harde schijven van makers als Western Digital, Seagate en Toshiba.

Kaspersky heeft in 30 landen computers gevonden die met deze spyware geïnfecteerd zijn, daarbij zaten computers uit Rusland, Pakistan, Afghanistan, China, Mali, Syrië, Yemen en Algarije. De software is vooral gericht op regeringen, militaire organisaties, telecommunicatiebedrijven, banken, energiebedrijven, kernonderzoek, media en Islamitische activisten.

Of wij er op een Mac last van kunnen hebben is nog niet duidelijk, en waarschijnlijk zal je er privé sowieso niet snel mee te maken hebben. Naast het verkrijgen van (heel veel) data zoekt de NSA vooral naar verbanden. Ze worden pas heel erg nieuwsgierig naar wat jij doet als jij contact hebt met één (of meerdere) mensen die ze al in de gaten houden.

Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, hebben de afgelopen tijd al vaker duidelijk gemaakt dat ze niet van dit soort spionage van de NSA gediend zijn, al was het alleen maar doordat het hun positie in de wereld minder sterk maakt. Want in landen als bijvoorbeeld China zijn er steeds meer zorgen, want die spioneren natuurlijk wel graag zelf, maar worden liever niet bespioneerd.

We zijn benieuwd of dit er voor gaat zorgen dat er weer meer fabrikanten van harde schijven zullen gaan komen, want op dit moment is dat lijstje niet erg lang. Daarbij kan je je afvragen of een Chinese maker van harde schijven veel meer vertrouwen zou wekken. Want we schreven het al eerder, ook daar zijn ze niet vies van meekijken.

TaskPaper voor Mac nu met tachtig procent korting

000

TaskPaper is een goed, maar relatief simpele tekstverwerker, die doet denken aan Teksteditor die Apple al jaren gratis met OS X meelevert. Maar de naam is natuurlijk niet voor niets gekozen, deze app heeft als specialiteit het opschrijven van lijstjes van dingen die je moet doen, en waarmee je dus je leven een beetje beter kunt organiseren.

Dit doet deze app door het herkennen en het maken van lijstjes, hoe dat werkt is goed te zien in de video hieronder.

Het goede nieuws is dat TaskPaper voor de Mac op dit moment stevig in de aanbieding is, want er is maar liefst tachtig procent van de prijs af. Dat betekent dat je TaskPaper nu in de Mac App Store kan kopen voor maar € 1,99, in plaats van de normale prijs van € 9,99.

Wilde Apple nog veel meer met de Apple Watch?

001

De Apple Watch is nog niet eens uit, maar The Wall Street Journal schrijft in dit artikel dat het eigenlijk de bedoeling was van Apple dat de Apple Watch nog veel meer dingen zou moeten kunnen dan waarvoor nu gekozen is (het artikel is alleen te lezen als je ervoor betaalt).

De bedoeling van Apple zou zijn geweest om op het gebied van gezondheids-monitoring het allerbeste uit te brengen, maar uiteindelijk bleek de techniek nog niet goed genoeg. Apple zou bijvoorbeeld sensoren hebben getest die metingen op de huid doen, maar bij uitgebreid testen bleken die niet aan de standaarden van Apple te voldoen. Want die sensoren bleken niet bij iedereen even betrouwbaar, want als het bandje wat strakker zat, of iemands arm wat hariger was, bleken de resultaten onbetrouwbaar.

Omdat de technologie dus simpelweg nog niet ver genoeg was voor Apple zou ervoor gekozen zijn om de Apple Watch op het gebied van het uitlezen van al onze vitale kenmerken minder geavanceerd te maken dan ze bij Apple graag wilden.

We hebben dit nieuws de status 'gerucht' gegeven, want we weten nu eenmaal dat Apple dit soort dingen nooit zelf naar buiten brengt. Het is dus ook niet zeker dat deze informatie klopt. Maar het lijkt ons aannemelijk dat Apple uit de startblokken graag meteen veel meer had willen bieden dan wat vergelijkbare concurrenten al aanbieden.

Aanrader: de mini biografie van Jonathan Ive

006

Dat Apple veel opener is geworden sinds Tim Cook het roer overnam is iets wat we al vaker op MacFreak gesignaleerd hebben. Een uitstekend voorbeeld daarvan is het artikel The Shape of Things to Come (met de ondertitel How an industrial designer became Apple's greatest product.) van Ian Parker.

Daarin komen we veel te weten over Apple's senior vice president of Design, bijvoorbeeld over hoe het proces binnen het team werkt en hoe lang een werkdag voor datzelfde team is (spoiler: twaalf uur).

Wat ons betreft een enorme aanrader voor iedereen die niet alleen graag meer wil weten over Apple, maar ook over Jonathan Ive, waarschijnlijk naast Tim Cook de belangrijkste man binnen Apple op dit moment.

Het resultaat is beter dan de hele biografie die Walter Isaacson over Steve Jobs schreef. Want hoewel daar veel over Apple in te vinden was, deed het eindresultaat geen recht aan de man zelf. Iets wat in dit artikel recht wordt gezet:


Jobs's taste for merciless criticism was notorious; Ive recalled that, years ago, after seeing colleagues crushed, he protested. Jobs replied, "Why would you be vague?," arguing that ambiguity was a form of selfishness: "You don't care about how they feel! You're being vain, you want them to like you." Ive was furious, but came to agree. "It's really demeaning to think that, in this deep desire to be liked, you've compromised giving clear, unambiguous feedback," he said. He lamented that there were "so many anecdotes" about Jobs's acerbity: "His intention, and motivation, wasn't to be hurtful."


Dat Jonathan Ive dit aan Ian Parker vertelt is niet voor niets, in de laatste zin van onderstaande alinea maakt hij erg duidelijk wat hij daar over denkt:


Even if Jobs had rescued him from vagueness, it was odd for Ive to bring this up now, immediately after I'd learned how to reject a color without causing injury. "I've seen Jony deeply frustrated, but I've never seen him rant and rave," Laurene Powell Jobs said, and she added, laughing, that she would not have said the same of her husband. (And it's hard to imagine Ive using a disabled-parking spot, as Jobs often did, long before he was unwell.) Ive likes to be liked; the story seemed to be a preëmptive defense of Jobs veiled as self-criticism. It was also an indirect response to Walter Isaacson's 2011 biography of Jobs, which, though not hostile, included examples of unkindness. In a later conversation, Ive said that he'd read only parts of the book, but had seen enough to dislike it, for what he called inaccuracies. "My regard couldn't be any lower," he said, with unusual heat.


Met 16.723 woorden kunnen we dit geen artikel meer noemen, het is echt een mini-biografie geworden. Compleet met de bijbehorende research in de achtergronden van Jonathan Ive, bijvoorbeeld het interview met zijn vader. Wat wel opvalt is dat Ive zelf zegt dat hij moe is, bij ons kwam de vraag tijdens het lezen naar boven of Apple wel een vervanging zou hebben mocht Jonathan Ive het even niet meer zou trekken.

Deze mini-biografie is hier te vinden, en wat ons betreft dus een aanrader om te lezen als je er echt even de tijd voor hebt.

Wel raden we aan om Safari even in Reader-mode zetten, dat leest veel prettiger bij zulke lange stukken, vooral omdat we niet zo blij zijn met het lettertype dat The New Yorker op het web gebruikt.

Apple neemt een gelauwerde DJ aan

002

Er doen op dit moment geruchten de ronde dat Apple hard aan het werk is aan iOS 8.4, en dat we in die update voor het eerst het resultaat van de miljardenovername van Beats gaan zien. Of dat betekent dat de Music-app wordt aangepast, er een ingebouwde Beats-app komt of wat anders is nog niet bekend.

Diezelfde geruchten melden trouwens ook dat de focus voor iOS 9 volledig ligt op het stabiliteit en het verbeteren van de prestaties. Waarschijnlijk hebben ze bij Apple ook door dat ze na de enorme stappen die met iOS 8 gezet zijn even wat kalmer aan moeten doen. We zullen vast wel weer een lijst van minstens honderd verbeteringen voorgeschoteld krijgen, maar die zullen dus waarschijnlijk niet zo ingrijpend zijn.

Maar terug naar Apple, Beats, en de muziek.

Want volgens de BBC heeft Apple DJ Zane Lowe ingehuurd. En bij de BBC zouden ze het moeten weten, want Zane Lowe is op dit moment nog DJ op hun eigen zender Radio 1.

Zane Lowe heeft in de afgelopen jaren een grote naam opgebouwd bij Radio 1. Onder andere door zijn interviews met sterren als Kanye West, Eminem, Jay Z, Chris Martin en Rick Rubin, maar ook doordat hij beginnende mensen aan hun doorbraak heeft geholpen, bijvoorbeeld Ed Sheeran, Adele en Gnarls Barkley.

Sinds hij bij Radio 1 heeft hij dan ook al veel onderscheidingen gekregen, zoals de gouden Radio Academy Award in 2010, 2011 en 2014. Verder was hij bij de Grammy's dit jaar genomineerd voor zijn werk als producer van het album In the Lonely Hour van Sam Smith.

Wat Zane Lowe bij Apple gaat doen is nog niet bekend, maar het zou goed kunnen dat hij een onderdeel gaat zijn van de visie die Apple heeft voor zijn muziekservice, vooral als het gaat om de manier waarop die ons muziek zal kunnen aanraden.

In de woorden van Apple's CEO Tim Cook, toen hij het had over de aankoop van Beats Music:


We get a subscription music service that we believe is the first subscription service that really got it right. They had the insight early on to know how important human curation is. That technology by itself wasn't enough - that it was the marriage of the two that would really be great, and produce a feeling in people that we want to produce.