Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Update: iPhoto 9.6.1, speciaal voor Yosemite's Foto's

000

Apple heeft een update voor iPhoto in de Mac App Store gezet, die ervoor zorgt dat iPhoto klaar is voor de komst van versie 10.10.3 van Yosemite. Want vanaf dat moment kunnen we allemaal met de nieuwe Foto's-app werken, en is het dus ook belangrijk dat de overgang van iPhoto naar Foto's zo soepel mogelijk verloopt.

Daarbij heeft Apple deze gelegenheid ook gebruikt om meteen twee bugs in iPhoto te verhelpen, dat is dan ook wat we in de informatie van Apple lezen:


Wat is er nieuw in versie 9.6.1
• Verbeterde compatibiliteit bij het migreren van iPhoto-bibliotheken naar het nieuwe programma Foto's in OS X Yosemite 10.10.3 (dit voorjaar beschikbaar)
• Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat iPhoto alleen de eerste 25 foto's in een Facebook-album weergaf
• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat iPhoto niet meer reageerde bij het afdrukken van een foto


Als je deze nieuwe versie van iPhoto wilt hebben, dan kan dat via deze link.

Security Update 2015-003 voor 10.10.2/Yosemite

004

Apple heeft weer een security update uitgebracht, opvallend genoeg is deze alleen voor OS X 10.01.2/Yosemite. De update zorgt ervoor dat iCloud Keychain en IOSurface beter beveiligd worden.

Vooral die tweede, IOSurface, is er een die weinig van ons zullen kennen, dat is een framework dat onder andere zorgt voor complexe beeld decompressie en juist bedoeld is om dat soort processen veiliger te maken.

De informatie van Apple laat dat ook zien:


Security Update 2015-003

iCloud Keychain
• Available for: OS X Yosemite v10.10.2
• Impact: An attacker with a privileged network position may be able to execute arbitrary code
• Description: Multiple buffer overflows existed in the handling of data during iCloud Keychain recovery. These issues were addressed through improved bounds checking.
• CVE-2015-1065 : Andrey Belenko of NowSecure

IOSurface
• Available for: OS X Yosemite v10.10.2
• Impact: A malicious application may be able to execute arbitrary code with system privileges
• Description: A type confusion issue existed in IOSurface's handling of serialized objects. The issue was addressed through additional type checking.
• CVE-2015-1061 : Ian Beer of Google Project Zero


Ook deze Security Update is te vinden in de Mac App Store/Software Update, als Apple die alsnog een aparte pagina voor deze update maakt dan zullen we die link in dit nieuwsbericht zetten.

Als je alle details over deze Security Update wilt weten, die is te vinden op deze pagina: About Security Update 2015-003.

Hoe je straks jouw Apple Watch kunt organiseren

000

De Apple Watch komt er aan, en als je daar zoveel mogelijk van wilt weten dan is de Twitter-feed van ontwikkelaar Hamza Sood een goede om te volgen. Want hij is bezig om zoveel mogelijk dingen erover naar boven te krijgen, en dat lukt hem heel aardig.

Zo heeft hij nu ontdekt dat je straks niet alleen op de Apple Watch de icoontjes kan organiseren, maar dat je dat ook op jouw iPhone kan doen, hoe dat werkt kan je in de video hieronder zien.

The Apple Watch companion app will also be used to manage how apps are positioned on the watch home screen pic.twitter.com/cy89HKUNld— Hamza Sood (@hamzasood) March 18, 2015

Het werkt eigenlijk hetzelfde als we nu al gewend zijn op een iPhone, iPod touch of iPad, je kan de icoontjes organiseren zoals jij dat wilt.

Twee dingen die opvallen, het klok-icoontje blijft altijd in het midden staan. Het is een smartwatch, en Apple lijkt zo die essentie aan ons duidelijk te maken. Het tweede is de Reset-optie rechtsboven. Dus ook wanneer je er een troep van maakt, je kan altijd makkelijk weer terug.

Wil je meer van de dingen die Hamza Sood ontdekt heeft zien? Dan kan dat door zijn Twitter-feed te bekijken.

Interview met Tim Cook over Steve Jobs en meer

001

Gisteren hadden we al een nieuwsbericht over de voorpublicatie van het boek "Becoming Steve Jobs" van Rick Tetzeli en Brent Schlender, een boek dat veel positieve reacties krijgt, vooral van de mensen die Steve Jobs goed gekend hebben.

De schrijvers komen aan hun materiaal omdat ze al jarenlang voor Fast Company veel van de interviews doen, en daardoor in de afgelopen jaren erg vaak Steve Jobs en andere medewerkers van Apple geïnterviewd hebben.

Zo'n interview hebben ze nu ook met Apple's CEO Tim Cook gedaan, en ook dat lijkt de moeite van het lezen waard. Hieronder een citaat als hij gevraagd wordt hoe er binnen Apple met de erfenis van Steve Jobs omgegaan wordt:


There's this thing in technology, almost a disease, where the definition of success is making the most. How many clicks did you get, how many active users do you have, how many units did you sell? Everybody in technology seems to want big numbers. Steve never got carried away with that. He focused on making the best.


Even later gaat de vraag over de Apple Watch:


Q: Many people seem to have a hard time imagining the usefulness of the watch.

A: Yes, but people didn’t realize they had to have an iPod, and they really didn’t realize they had to have the iPhone. And the iPad was totally panned. Critics asked, “Why do you need this?” Honestly, I don’t think anything revolutionary that we have done was predicted to be a hit when released. It was only in retrospect that people could see its value. Maybe this will be received the same way.


Als je het hele interview van Rick Tetzeli en Brent Schlender met Tim Cook wilt lezen, dan kan dat op deze pagina.

Code in Android Wear om te werken met iDevices

000

De geruchten deden al even de ronde: Google zou bezig zijn met ondersteuning voor de iPhone in Android Wear, zodat je bijvoorbeeld ook een Moto 360 smartwatch kan gebruiken.

Ontwikkelaar Mohammed Abu-Gabreyyeh zegt nu dat hij het bewijs heeft gevonden in Wear 4.4W dat Google daar inderdaad mee bezig is. In onderstaande tweet deelt hij dat met de rest van de wereld.


#AndroidWear 4.4W (didn't check 5.0) contains iOS related code(!), class name AncsHandler. I guess that confirms they're working on it.— MohammadAG (@MohammadAG) March 18, 2015


Dat dit nieuws komt van Mohammed Abu-Gabreyyeh maakt het extra aannemelijk, want hij is degene die al eerder hacks liet zien, waardoor je een FaceTime gesprek of een Berichtgeving op een Moto 360 binnen ziet komen. Hieronder zie je voorbeelden van allebei.

Apple zal vast niet blij zijn met deze ontwikkeling, maar voor iedereen met een iPhone lijkt het een welkome extra optie. Vooral voor iedereen die liever wat minder aan een smartwatch uitgeeft.

De kans dat het allemaal even goed werkt als met een Apple Watch lijkt trouwens wel nihil, maar dat zal de mensen die liever een Moto 360, of een andere Android Wear smartwatch willen hebben waarschijnlijk niet tegenhouden.

Veiliger met een langere code op je iDevice

002

Een paar jaar geleden hadden we al een tip hier op MacFreak waarin je kon lezen dat je op je iDevice ook een code met meer dan vier cijfers kan gebruiken. Sindsdien hebben steeds meer iDevices Touch ID gekregen, en lijkt het minder belangrijk.

Maar in onderstaande video kan je zien dat als kwaadwillenden een paar honderd euro willen uitgeven en jouw iPhone, iPod touch of iPad die alleen maar beveiligd is met een vier-cijferige code in handen hebben, ze er behoorlijk snel achter kunnen komen uit welke cijfers die code bestaat.

Voor 200 pond (ongeveer 279 euro) kan je de IP Box kopen die je hiervoor nodig hebt, en in maximaal 111 uur zou iedere code van vier cijfers te kraken moeten zijn. Dat is zo in iOS 8.1, de onderzoekers hebben het nog niet getest met latere versies, het is nog niet duidelijk of het daar nog steeds mogelijk is.

Als je geen risico wilt lopen en je iDevice zo goed mogelijk wilt beschermen dan is dat niet moeilijk.

Ga naar Instellingen > Toegangscode en zet daar "Eenvoudige code" uit. Je kan dan ook een code met meer cijfers (of letters) gebruiken, het enige nadeel is dat je iets meer moet typen op je toetsenbord, en na het invoeren van jouw code nog even op OK moet klikken.

Update: Safari voor Yosemite, Mavericks en Mountain Lion

000

Apple heeft een update voor Safari uitgebracht, voor iedereen met OS X 10.10/Yosemite, 10.9/Mavericks en 10.8/Mountain Lion. Deze update zorgt voor meer stabiliteit, terwijl er op hetzelfde moment ook de veiligheid verbeterd wordt.

Wat betreft die veiligheid: daarbij is er een bekende bug in WebKit, de motor achter Safari, gecorrigeerd. Hieronder kan je lezen wat er over die bugs al eerder bekend was:


WebKit
Impact: Visiting a maliciously crafted website may lead to an
unexpected application termination or arbitrary code execution
Description: Multiple memory corruption issues existed in WebKit.
These issues were addressed through improved memory handling.

WebKit
Impact: Inconsistent user interface may prevent users from
discerning a phishing attack
Description: A user interface inconsistency existed in Safari that allowed an attacker to misrepresent the URL. This issue was addressed through improved user interface consistency checks.


Op dit moment is deze update alleen via de Mac App Store/Software Update binnen te halen, als Apple deze update ook op hun downloads-pagina heeft staan dan wordt die aan dit nieuwsbericht toegevoegd.

Komt Apple later dit jaar met een televisie-service?

000

Sinds we in de biografie van Walter Isaacson de uitspraak van Steve Jobs konden lezen dat hij een oplossing had gevonden waardoor televisie veel aantrekkelijker zou zijn, zijn de geruchten niet van de lucht. De meesten daarvan zal je nooit op MacFreak lezen, want die komen hier niet eens voorbij. Te onwaarschijnlijk, of op geen enkele manier te verifiëren.

Eén ding lijkt wel zeker, Apple houdt op dat gebied in ieder geval vol, want keer op keer horen we weer dat het management uit Cupertino in gesprek is met de grote kanalen om iets van de grond te krijgen. Maar omdat daar eigenlijk nooit wat uit komt nemen we aan dat de bazen van de kanalen in de VS tot nu toe niet erg happig zijn geweest om zich aan Apple uit te leveren.

Volgens The Wall Street Journal zou het nu wel gelukt zijn, en zou Apple later dit jaar, waarschijnlijk in de herfst, komen met 25 kanalen. Daarbij zouden ook de grote spelers zitten, zoals ABC, CBS en Fox. NBCUniversal zou niet van de partij zijn, omdat Apple woorden zou hebben gehad met de mansen van Comcast, de eigenaar van NBCUniversal.

Vorig jaar zouden Apple en Comcast lange tijd in gesprek zijn geweest. Maar bij Apple kregen ze het idee dat ze aan het lijntje werden gehouden, terwijl Comcast ondertussen bezig was met hun eigen X1 Web-enabled set-top box.

Andere kanalen die ook beschikbaar zouden kunnen komen zijn Disney, CBS en de content van 21st Century Fox. Apple zou tussen de 30 en de 40 dollar per maand willen vragen voor het hele pakket, het heeft in ieder geval het momentum mee nu ze net de exclusieve deal met HBO Now hebben aangekondigd.

Als het zover komt dan kan je dat natuurlijk hier op MacFreak lezen, de kans dat wij er wat aan zullen hebben lijkt heel erg klein, zeker in het begin.

Hieronder het citaat uit de biografie van Walter Isaacson waar Steve Jobs vertelt dat hij de oplossing gevonden heeft:


I'd like to create an integrated television set that is completely easy to use,' he told me. 'It would be seamlessly synced with all of your devices and with iCloud.' No longer would users have to fiddle with complex remotes for DVD players and cable channels. 'It will have the simplest user interface you could imagine. I finally cracked it.'

Steve Jobs, in al zijn facetten

000

Steve Jobs was een man waar makkelijk een karikatuur van te maken was, hij was bekend en berucht als de man die plotseling kon ontploffen en bikkelhard kon zijn. De uitdrukking "getting Steved" is dan ook niet voor niets ontstaan.

Maar portretten van Steve Jobs die hem afschilderen als iemand die alleen maar te vrezen viel kloppen niet, de man had veel meer in zich. Dat was ook één van de dingen die zo tegenvielen in de biografie van Walter Isaacson, Steve bleef daar eigenlijk ééndimensionaal, terwijl de man veel meer in zich had.

Het is trouwens niet alleen die biografie, er is net een documentaire uitgekomen met als titel "Steve Jobs: Man in the Machine", waarin Steve ook als een rotzak wordt neergezet. De reactie van Eddy Cue op deze film maakt duidelijk dat volgens hem dat beeld helemaal niet klopt:


Very disappointed in SJ:Man in the Machine. An inaccurate and mean-spirited view of my friend. It's not a reflection of the Steve I knew.— Eddy Cue (@cue) March 16, 2015


Voor iedereen die een completer beeld van Steve Jobs wil hebben, er komt binnenkort een boek uit met als titel "Becoming Steve Jobs", geschreven door Rick Tetzeli en Brent Schlender, en zo'n beetje alle insiders zijn het erover eens dat dit boek alle nuances van Steve vangt. Dus ook zijn zachte kant, waarbij het duidelijk was hoe hij in het leven stond, en bijvoorbeeld liever zelf stierf dan het aanbod van Tim Cook om zijn lever met hem te delen te accepteren.

Dit boek komt uit op 24 maart aanstaande, maar hier kan je alvast een stuk ervan lezen.

De versplintering van Android

007

Vaak als er over marktaandeel voor mobiel gepraat wordt komen de enorme cijfers van Android op tafel. Maar de vraag die dan vanzelf opdoemt is, wie heeft daar voordeel van? Want als er geen voordeel is, wat heeft een groot marktaandeel dan voor zin?

Om te begrijpen hoe dat werkt kijken we naar de versplintering van Android, en die bestaat uit heel veel ingrediënten. Als eerste is er de versplintering in hardware, omdat Google de regie over Android vanaf het begin al kwijt is komen er constant telefoons op de markt die nooit een upgrade zullen krijgen, waardoor er meestal maar een klein percentage van de Android devices op de meest recente versie draait. Android 5.0 'Lollipop' kwam in december uit, en staat nu op ruim drie procent van de Android-telefoons.

Ter vergelijk, na een week stond iOS 8 op 46 procent van de iDevices, op dit moment is dat 77 procent.

Daarbij komen natuurlijk de eindeloze opties wat betreft processor, resolutie en noem maar op. Voor een ontwikkelaar is het simpelweg veel lastiger om een app uit te brengen voor Android, want voor welke Android, en met welke specs? Google heeft er veel aan gedaan om dat allemaal zo makkelijk mogelijk te maken, maar al die specs aanpassen kunnen ze natuurlijk niet.

Maar dat is nog niet het hele verhaal, er zijn ook nog verschillende versies van Android in omloop, vijf maar liefst:

1. 'Pure' Android van Google, die zien we op Google's Nexus devices, en hebben alle Google services.

2. 'Aangepaste' Android, zoals we dat zien op Samsung, Sony, LG, etc. Deze versie hebben naast de services van de makers, ook Google services.

3. 'AOSP', Android Open Source Project, ook bekend als Open Android. Hetzelfde als onder nummer 2, maar nu zonder Google's services. Dit zien we in China, en ook de grote fabrikanten als Samsung, Sony, LG, etc. verkopen daar hun toestellen met AOSP. Daaronder valt ook de aangepaste versie van bijvoorbeeld Xiaomi, geen Google services in China, elders wel.

4. ROMs en aangepaste versies van andere partijen, voorbeelden daarvan zijn Xiaomi's MIUI en Cyanogen. Soms wel met Google's services, soms niet.

5. Forked Android, bijvoorbeeld Amazon's Kindle Fire phone. Android is hier helemaal aangepast en Google staat hier niet eens Google services op toe.

Met andere woorden, een landschap dat al enorm versplinterd is, is dat nog verder geraakt door deze onderverdeling. Google investeert veel van het geld om Android verder te ontwikkelen, maar er zijn dus aardig wat versies te vinden waar ze geen cent aan verdienen.

Als we hier het landschap van Apple's iOS mee vergelijken is snel het voordeel voor Apple te zien. In Cupertino hoeven ze hun hoofd veel minder te breken over welke toestellen ze moeten ondersteunen. Tegelijkertijd laat het ook de Achillehiel van Google zien, een groot gedeelte van het geld op mobiele apparaten wordt verdiend in doordat ze de standaard-zoekmachine zijn in Safari in iOS. Niet alleen omdat daar veel geld zit, maar ook omdat de groeimarkt China voor Google bijna helemaal afgesloten is, hun enige grote ingang daar is ook iOS. Mocht Apple voor een andere standaard-zoekmachine kiezen, dan zou dat Google dus veel kunnen kosten.

Kortom, de kaarten liggen een stuk gecompliceerder dan simpele percentages doen vermoeden. Als je meer over dit onderwerp wilt lezen, dan verwijzen we je naar dit artikel van Benedict Evans.