Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

29 Flyover locaties er bij en meer data in de Kaarten-app

001

Apple is op de achtergrond almaar bezig de Kaarten-app steeds verder te verbeteren. Dat gaat voor sommigen vast niet snel genoeg, maar voor Apple staat ook hier de kwaliteit voorop. Dat betekent dan ook dat er niet even de data die door derden aangeleverd allemaal meteen daarin te zien is, maar dat het eerst allemaal volledig wordt geverifieerd voordat wij het te zien krijgen.

Dat betekent dan ook dat àls het zover is, dat het dan ook allemaal klopt tot in detail, en dat is vooral te zien bij de data voor het openbaar vervoer. In Europa komen we daar bekaaid af, alleen Berlijn en Londen waren tot nu toe aan de beurt.

Maar Apple heeft liever geen openbaar vervoersinformatie zichtbaar, dan dat er informatie zou staan die niet helemaal klopt. En als het zover is, dan heet het een U-bahn in Berlijn, een Underground in Londen en Subway in de VS. En daar stopt het niet, als een gebied wordt toegevoegd zal iedere overstap kloppen, en al de borden die aangegeven worden zijn exact in de stijl zoals je ze op die plek ook echt zijn.

Bij Apple leveren ze dus liever geen data, dan dat ze met data komen die niet klopt. En dat is bij het openbaar vervoer nog belangrijker dan voor de auto, want als je te voet verkeerd gaat dan is het natuurlijk heel wat vervelender dan een eindje om moeten rijden met de auto.

Dus waar Google alle data in Google Maps zet, en je soms daardoor mogelijk een nodeloze omweg maakt, is er bij Apple gekozen voor een langzamere uitrol, maar wel een die tot in de puntjes klopt en ter plekke helemaal nagelopen is.

Meer daarover in dit artikel, waar ook Ellis Verosub (Apple's Senior Manager of a) aan het woord komt.

Dat hij de pers te woord heeft gestaan is waarschijnlijk geen toeval, want Apple heeft weer een heleboel data aan de Kaarten-app toegevoegd. Zo hebben nu Chili, Hongarije en Vaticaanstad ook allemaal openbaar vervoer data in deze app, en zijn er ook weer een heleboel nieuwe Flyover locaties aan de Kaarten-app toegevoegd. Die Flyover locaties zijn de volgende:


• Acapulco, Mexico
• Akita, Japan
• Allentown, PA (VS)
• Catalina Island, CA (VS)
• Columbia, SC
• Cuernavaca, Mexico
• Gijon, Spain
• Hagi, Japan
• Hakodate, Japan
• Hamamatsu, Japan
• Hermosillo, Mexico
• Kumamoto, Japan
• La Paz, Mexico
• Leipzig, Duitsland
• Martha's Vineyard, MA (VS)
• Naples, Italië
• Oaxaca, Mexico
• Omaha, NE (VS)
• Pinnacles National Park, CA (VS)
• Porterville, CA (VS)
• Poughkeepsie, NY (VS)
• Puebla, Mexico
• Rochester, NY (VS)
• Springfield, MA (VS)
• Stoke-on-Trent, VK
• Tallahassee, FL (VS)
• Tsunoshima, Japan
• Vigo, Spanje
• Visalia, CA (VS)
En dat is nog niet alles, kort na de keynote van de WWDC zette Apple in de verschillende landen informatie over iOS 10 op het web. Maar daarbij stond op de Japanse pagina van Apple iets bij dat ergens anders niet te zien was.

Voor iedereen waarvan het Japans een beetje roestig is, hierbij de vrije vertaling hiervan: Openbaar vervoer in Japan zal binnenkort ook te zien zijn. Op de kaart zul je in staat zijn om te zien welke route je kan nemen, en tarieven te vergelijken. Op de kaart zal ook worden weergegeven welk wandelpad je moet nemen, boven- of ondergronds, op alle grote stations.

Wat we op het plaatje zien is het Shinjuku Station in Tokyo, 's werelds grootste en drukste treinstation. Waarschijnlijk is dat dan ook het project waar het team van Maps Transit de afgelopen tijd mee bezig is geweest.

Publieke beta's van iOS 10 en macOS Sierra zijn van start

010

Tijdens de keynote van WWDC 2016 kondigde Apple het al aan, in juli zouden er publieke beta-versies van zowel iOS als macOS Sierra komen voor iedereen die aan het programma deel wil nemen.

Inmiddels is het zover, en kan nu iedereen van beide de beta-versie naar binnen halen en op jouw device(s) zetten, dus ook als je geen ontwikkelaar bent. Zowel iOS als macOS Sierra kan je naar binnen halen als je jezelf inschrijft voor Apple's beta-programma, en dat kan op deze pagina.

Voordat je hieraan begint is het trouwens wel een goed idee om te weten dat het deelnemen aan een beta-programma niet helemaal zonder risico's is. Meer over zowel de voor- als de nadelen hiervan kan je lezen in dit eerdere nieuwsbericht hierover op MacFreak.met dank aan forumlid 'Spooter', die dit nieuws eerder op MacFreak meldde

Gelekte CAD schermafbeeldingen bevestigen eerdere geruchten

003

De Franse site NWE heeft het weer voor elkaar, ook dit keer zijn zij weer degenen die als eerste afbeeldingen van de iPhone 7 hebben weten te krijgen. Alleen zijn het dit keer geen spypics, maar CAD schermafbeeldingen.

Het gaat hierbij om schermafbeeldingen die gemaakt zijn van CAD renders, maar ze zijn kwalitatief goed genoeg om te zien dat hier eigenlijk wel alle eerdere geruchten bevestigd worden.

Want ook hier een open Apple logo, mogelijk dat Apple daar net zoals op de Mac een lampje achter gaat zetten, En misschien dat dit ook gebruikt zou kunnen worden voor verschillende functies, bijvoorbeeld je te laten weten dat er meldingen open staan?

Verder ook hier weer te zien dat de antenne-lijntjes niet meer over de achterkant, maar helemaal aan de onder- en bovenkant, en de grotere opening voor de camera.

Ook hier het ontbreken van de koptelefoonaansluiting, er is alleen een Lightning-aansluiting te zien. En ook weer twee sets met gaatjes voor de speakers, dus mogelijk stereo in de iPhone 7 (waarbij je je kan afvragen hoeveel zin dat heeft met twee speakers vlak naast elkaar).

Als je alle afbeeldingen wilt zien, dat kan op deze pagina van NWE.

BlackBerry stopt met maken klassieke telefoons met toetsenbord

000

Lang werd er bij Blackberry geloofd dat een smartphone een toetsenbord nodig had, en dat geloof nam bijna religieuze proporties aan. Dat zorgde er ook voor dat het bedrijf de komst van de iPhone helemaal verkeerd 'las', maar zij waren niet de enige.

Want ook bijvoorbeeld Microsoft's Steve Ballmer was iemand die de iPhone weglachte. Daarbij noemde hij ook meteen het ontbreken van een toetsenbord, want dat zou essentieel zijn voor zakelijke gebruikers: "it doesn't appeal to business customers because it doesn't have a keyboard, which makes it not a very good email machine."

De reactie van co-CEO Jim Balsillie van Blackberry (dat toen nog Research in Motion heette) was ongeveer hetzelfde in november 2007:


As nice as the Apple iPhone is, it poses a real challenge to its users. Try typing a web key on a touchscreen on an Apple iPhone, that's a real challenge. You cannot see what you type.


De iPhone werd in januari 2007 door Steve Jobs gepresenteerd, en in juni van datzelfde jaar uitgebracht. Dus Jim Balsillie had aardig wat tijd gehad om er op zijn gemak mee te experimenteren. Maar hij was de enige niet, Mike Lazaridis van Blackberry vertelde ons in mei 2008 nog dat de trend voor mobiele telefoons qwerty toetsenborden was:


The most exciting mobile trend is full Qwerty keyboards. I'm sorry, it really is. I'm not making this up.


Waar Mike Lazaridis zijn informatie vandaan haalde weten we niet, maar sindsdien is het niet goed gegaan met Blackberry. Een tijd lang waren het nog politici en managers die geen afscheid wilden nemen van hun vertrouwde Blackberry's. Maar ook daar zijn ze langzaamaan verdwenen, waardoor Blackberry ook in die (relatief kleine) markten steeds minder aandeel had.

Steeds minder aandeel, in wat al een kleine markt is, betekent op een gegeven moment hogere prijzen of het einde van het product. Dat laatste is de beslissing bij Blackberry geweest, want daar is besloten om te stoppen met het maken van het laatste model dat ze nog hadden met een toetsenbord.

In deze blog-post Ralph Pini, Chief Operating Officer en General Manager voor Devices bij BlackBerry, is de raad voor iedereen die nog graag zo'n telefoon wil om online te kijken op plekken die nog voorraad hebben.

Ondertussen maakt Blackberry nu Android telefoons, en natuurlijk hebben de meeste daarvan een toetsenbord. De komende tijd wordt het interessant om te zien of ze daar voldoende succes me hebben, of dat op een gegeven moment ook bij die modellen het toetsenbord zal verdwijnen.

In de tussentijd kunnen alle fans terecht in de The New Yorker, die een soort necrologie voor deze telefoon heeft geschreven. Verplichte kost dus voor alle fans van Blackberry, en dat stuk is hier te lezen.

Nieuwe malware, door Gatekeeper tegengehouden (Upd.)

011

Onderzoekers van Bitdefender hebben weer een nieuwe malware voor de Mac ontdekt. Het gaat daarbij om een zogenaamd programma dat je kan downloaden met de naam "EasyDoc Converter".

Zogenaamd, want als je dit 'programma' opent dan krijg je een venstertje te zien, maar dat doet helemaal niets. Tenminste, het converteert geen documenten, maar in de achtergrond gebeuren er stiekem wel heel erg veel dingen waar we beslist niet op zitten te wachten.

De malware die in EasyDoc Converter 'verpakt' zit is door de onderzoekers van Bitdefender trouwens "Backdoor.MAC.Eleanor" gedoopt.

Als je EasyDoc Converter zou openen dat wordt er in de achtergrond door deze malware software naar binnen gehaald, die het daarna mogelijk maakt om van alles op en met jouw Mac te doen. In dit geval bijvoorbeeld de controle over je FaceTime camera over te nemen, bestanden naar binnen te halen, commando's uitvoeren (inclusief scripts) en de controle over je Mac op afstand over te nemen.

Het goede nieuws is dat als je in Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy Apple's eigen Gatekeeper hebt aanstaan, dat je dan goed beschermd bent. Want als je daar hebt ingesteld dat je alleen software uit de Mac App Store wilt, dan zal je dit niet eens naar binnen kunnen halen. Ook als jij de de tweede optie daar op jouw Mac hebt gekozen, dan zal deze malware helemaal niet te installeren zijn. Want dat kan alleen als de ontwikkelaar bij Apple bekend is, en dat is bij deze malware niet het geval.Alleen als je de derde instelling hebt gekozen dan moet je hierbij dus even extra opletten. Maar als je daarvoor gekozen hebt, dan ben je ook door Apple daarvoor gewaarschuwd. Want voordat je optie nummer drie kiest, krijg je altijd eerst de waarschuwing van Apple hieronder te zien.EasyDoc Converter stond trouwens onder andere op de populaire site MacUpdate, daar is het inmiddels verwijderd. Het zou prettig zijn als zo'n site zelf zou checken of er malware in apps zit, maar zover zijn we kennelijk nog niet.

EasyDoc Converter heeft niet in de Mac App Store gestaan, het is niet bekend of de makers wel geprobeerd hebben om het daar in te krijgen en dat Apple het geweigerd heeft, of dat de makers het sowieso daar niet eens geprobeerd hebben.

Als je wel optie nummer drie in Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy hebt aanstaan, dan is het altijd aan te raden om je verstand goed te gebruiken bij alle software die je naar binnen haalt, en dubieuze sites daarbij te vermijden. Heb jij optie drie aanstaan dan is het waarschijnlijk een goed idee om jezelf extra te beschermen. Dat kan onder andere met Little Snitch (waarmee je kan zien welke software verbindingen probeert te maken, en met welke locaties dat is) of met het gratis BlockBlock (maar dat is nog in beta).

met dank aan forumlid 'MacMiep', die als eerste dit nieuws meldde

Update: kort na de ontdekking van deze malware werd er nog een onprettige gevonden, deze kreeg de bijnaam OSX/Keydnap en is speciaal bedoeld om de wachtwoorden uit je Sleutelhanger te stelen.

Ook hier geldt hetzelfde als bij Backdoor.MAC.Eleanor, als jouw instellingen in Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy goed staan, en deze software komt via een browser binnen dan zal die automatisch geweigerd worden. Het maakt duidelijk dat Apple's aanpak met Gatekeeper kennelijk een goede is, en dat die ook steeds belangrijker wordt.

Orgaandonor worden in iOS 10 met één klik

003

Er zijn weer nieuwe beta-versies uit van iOS 10, tvOS 10, watchOS 3 en macOS 10.12 Sierra. En dus zijn ontwikkelaars hard bezig om te kijken wat daar weer anders aan is, en daar is een interessante ontdekking gedaan.

Want in de Gezondheid-app zit nu een mogelijkheid om met één druk op een knop orgaandonor te worden, en de inspiratie daarvoor is een bijzondere. Want bij Apple vonden ze het onder andere belangrijk om deze optie in te bouwen omdat ze daar het gevecht van Steve Jobs met zijn ziekte mee hebben gekregen, en hoe waardeloos het was dat hij zo lang op een donorlever moest wachten.

In de woorden van Apple's CEO Tim Cook:


Watching and seeing him every day, waiting and not knowing - it stuck with me and left an impression that I'll never forget.


Die levertransplantatie heeft er uiteindelijk waarschijnlijk voor gezorgd dat Steve Jobs nog twee jaar langer heeft geleefd, voordat hij uiteindelijk aan de complicaties van alvleesklierkanker overleed.

Daarbij wordt het steeds belangrijker om donoren te werven. Want terwijl de techniek voor het transplanteren van orgaan steeds beter wordt, zijn er tegelijkertijd steeds minder jonge mensen in de VS die zich als donor laten registreren.

Op dit moment wachten er meer dan 120.000 mensen in de VS op een donororgaan, en gemiddeld sterven er 22 wachtenden per dag omdat er geen orgaan beschikbaar is.

Wat wel jammer is, is dat deze knop in iOS 10 voorlopig alleen maar in de VS zal werken. Zolang de discussie over de "ja, tenzij"-optie in Nederland nog loopt zou zo'n knop bij ons voor alle wachtenden waarschijnlijk ook heel erg welkom zijn.

In Nederland is het aantal wachten op een donororgaan trouwens wel iets gedaald. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 1016, op dit moment staat de teller 988. Die daling is trouwens percentueel zo klein (-3 procent), dat het niet duidelijk is of dat betekent dat er bij ons een positieve trend hierbij is.

Als je je wilt opgeven als orgaandonor, dat kan op deze pagina voor Nederland en hier voor België.

Huawei's reclame gemaakt met een andere camera

008

Later dit jaar komen waarschijnlijk de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus (of Pro) uit, en één van de vele nieuwe dingen in het grotere model wordt waarschijnlijk de dubbele camera. Daarmee zou Apple met de iPhone waarschijnlijk de kwaliteit van een spiegelreflex kunnen gaan halen, maar de concurrenten zitten natuurlijk ook niet stil.

Voor Huawei betekent dit dat ze zijn gaan samenwerken met Leica, en het resultaat daarvan is de Huawei P9. Daarvoor is Huawei natuurlijk ook reclame aan het maken, en op Google+ stond de foto hieronder in een post van Huawei over de P9.

Helemaal geen verkeerde foto, met een mooie overstraling rechts, tenminste, als je daarvan houdt. Er was alleen één klein probleempje. Op bijvoorbeeld Flickr kan je de EXIF metadata van foto's niet zien, maar op Google+ kan dat wel. Daardoor was precies te zien waarmee deze foto geschoten was:


• Camera: Canon EOS 5D Mark III
• Lens: EF70-200mm f/2.8L IS II USM
• Focal Length: 135mm
• Exposure: 1/800
• F Number: f/4
• ISO: 500
• Camera make: Canon
• Flash: Not used
• Exposure Bias: -1 EV


Met andere woorden, deze foto was helemaal niet met de Huawei P9 gemaakt, maar met een Canon camera van een paar duizend euro. Huawei heeft inmiddels deze foto met een verklaring teruggetrokken, maar de imagoschade was waarschijnlijk al geleden.


It has recently been highlighted that an image posted to our social channels was not shot on the Huawei P9. The photo, which was professionally taken while filming a Huawei P9 advert, was shared to inspire our community. We recognise though that we should have been clearer with the captions for this image. It was never our intention to mislead. We apologise for this and we have removed the image.


Het is natuurlijk aan de lezer om te beslissen of hier sprake is van een suffe vergissing, of dat Huawei dacht dat ze hier wel mee zouden kunnen wegkomen. In de toekomst zijn bedrijven zich nu er vast beter bewust van dat op Google+ de EXIF metadata altijd te zien is.

Grotere bestanden via Skype en Free Skype Meetings

000

Microsoft kondigt vandaag Free Skype Meetings aan, een online tool voor kleine bedrijven met real-time auto en HD video conferencing. Vooral de mogelijkheid om tijdens een meeting content en het beeld op verschillende schermen te delen maakt het een interessante optie.

Als je geen Office 365 van Microsoft hebt dan kan je op deze pagina een account aanmaken. Tijdens de eerste 60 dagen kan je dan met tot tien mensen in één videoconferentie spreken, daarna is de limiet van een gratis account drie deelnemers.

Hieronder de promo-tekst die Microsoft naar buiten bracht voor Free Skype Meetings, daaronder de promo-video.


With Skype Meetings, you can quickly set up meetings and share a personalized URL that participants click to join the meeting. During the meeting, participants can IM, share their screen or PowerPoint presentation or use the laser pointer and whiteboard features to make it more engaging and productive. The meeting organizer also gets professional meeting controls such as the ability to mute the audience in order to be heard.


Dat is trouwens niet het enige wat te melden is over Skype. Tot nu toe kon je via Skype bestanden tot 100 MB delen. Dat maximum is nu verdrievoudigd, dus je kan nu bestanden tot maar liefst 300 MB via Skype aan een ander sturen. Ook is het mogelijk om die bestanden te sturen als de ander helemaal niet online is, die krijgt dan een melding zodra dat wel zo is.

Hiervoor moet je trouwens wel de meest recente versie van Skype hebben. Dat is voor de Mac versie 7.31.304, en die is hier te vinden). Als je hier meer over wilt lezen, dat kan op deze blog-pagina van het Skype-team.

Nintendo brengt Pokémon GO uit voor iOS, denkt over meer

001

Lang werd er bij Ninento niet gezien dat de toekomst van mobiele games op smartphones er eigenlijk al was, ze waren daar waarschijnlijk teveel gewend aan het enorme marktaandeel wat ze al jaren hadden bij de handheld devices.

Maar in de afgelopen tijd is te zien dat er bij Nintendo steeds meer aandacht gaat naar de mobiele platformen, en inmiddels hebben ze hun tweede titel daarvoor uitgebracht: Pokémon GO. Het is trouwens goed mogelijk dat die link bij ons (nog) niet werkt, op dit moment is deze app in ieder geval al beschikbaar in de iOS App Store in Nieuw Zeeland en Australië.

In de Pokémon GO app kijk je naar de echte wereld en kan je daar virtuele Pokémons vinden, verzamelen en dan gebruiken om tegen anderen te spelen. Hoe dat werkt kan je in de video hieronder zien.

We schreven al dat dit de tweede app is van Nintendo voor smartphones, de eerste was Miitomo en dat is ook een gratis game in de iOS App Store.

Maar het lijkt er op dat games niet het enige is dat Nintendo gaat maken voor smartphones. Er zijn ook geruchten dat er bij Nintendo ook nagedacht wordt over het maken van accessoires voor smartphones. Daarbij zouden game controllers natuurlijk het meest voor de hand liggen, dat is tenslotte iets waar ze bij Nintendo al veel ervaring mee hebben.

Goedkoper shoppen in het Verenigd Koninkrijk door de Brexit

006

Voor Apple is de Brexit, en vooral de scherpe daling van het Britse Pond daarna, geen goed nieuws. Apple rapporteert de winst in dollars, het Verenigd Koninkrijk is een goede markt voor Apple, en mogelijk zal deze daling wat invloed hebben op de cijfers van het derde kwartaal als die op 26 juli naar buiten zullen komen.

Maar slecht nieuws voor Apple is op dit moment mogelijk goed nieuws voor ons, want de Pond is zo hard naar beneden gegaan dat het voor ons op dit moment interessant kan zijn om in het Verenigd Koninkrijk te shoppen. Tenminste, tot het moment dat Apple de prijzen daar gaat aanpassen, het lijkt er nu op dat Apple even afwacht of deze daling langer aanhoudt of dat het alleen effect op de korte termijn is.

Een paar voorbeelden. Een iPhone SE met 16 GB aan opslagruimte kost bij ons 489, in het Verenigd Koninkrijk betaal je daar £ 359 en dat is minder dan 428 euro.

Het voordeel is natuurlijk niet zo groot bij de iPhone SE, dat is een relatief goedkoop device. Het duurdere model van de MacBook met Retina Display kost bij ons bijvoorbeeld € 1.799, in het Verenigd Koninkrijk betaal je daar £ 1.299 voor. Dat is ongeveer 1.547 euro, een voordeel van ruim 250 euro.

Vroeger had Apple daar nog een toetsenbord op de MacBooks met een Pond-teken daarop. Maar als we naar de foto kijken van MacBook op de site van Apple UK dan is er geen enkel verschil meer met het toetsenbord dat in Nederland verkocht wordt. Je zal trouwens wel een adapter moeten kopen voor onze stopcontacten, maar die kan je al vinden voor € 1,99 op de Marktplaats.

Als de Pond op dit niveau blijft, of nog verder gaat dalen, dan zal Apple ongetwijfeld in de komende weken de prijzen in het Verenigd Koninkrijk verhogen. Maar voordat dat gebeurt is dit mogelijk een leuke bonus voor iedereen die toch al aan de andere kant van Het Kanaal moet zijn.