Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Wat we vanavond wel en niet kunnen verwachten

025

Apple houdt vanavond 19.000 uur onze tijd een keynote op een special event waarvan Apple de spanning duidelijk opgebouwd heeft, compleet met een klok die aftelt naar het grote moment. En dat is niet het enige, Tim Cook, Jonathan Ive en Eddy Cue hebben de afgelopen tijd al aardig wat hints gegeven dat Apple belangrijke nieuwe dingen in de lineup heeft, die laatste had het zelfs over de beste lineup van de afgelopen 25 jaar.

Daarbij geven ze deze presentatie in het Flint Center, die locatie is door Apple nog maar twee keer eerder gebruikt. De eerste keer dat Apple daar een keynote gaf was de presentatie van de eerste Mac, de tweede keer was de introductie van eerste iMac.

Flint Center heeft meer dan drie keer zoveel zitplaatsen als Yerba Buena Center for the Arts, maar wij gokken dat dat niet de enige reden is dat Apple deze locatie heeft gekozen.

Apple kiest dus een grote en historische locatie voor vanavond, maar wat kunnen we daar verwachten?Hieronder wat wij denken dat wel en niet voorbij zal komen:

1. Twee grotere iPhones

De geruchten hebben het inmiddels over de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus, hoewel wij nog niet overtuigd zijn van die laatste naam. De iPhone 6 met een scherm van 4,7 inch en de 'Plus' met een scherm van 5,5 inch. De geruchten hebben het ook over een speciale software-modus waarmee je ook met één hand nog steeds met een groot scherm kan werken, we hopen (en nemen aan) dat die een stuk eleganter zal zijn dan de oplossing die Samsung voor dat probleem bedacht heeft.

Grotere telefoons betekenen ook een grotere batterijen, we zijn benieuwd of dat ook een langere batterijtijd betekent, want er moet natuurlijk ook een groter scherm aangestuurd worden.

Verder zou Apple misschien alle opslag verdubbelen, dus de goedkope 8 GB modellen naar 16 GB, en de top van de lijn van 64 naar 128 GB. De camera en de foto's zullen nog beter zijn, er komen snellere A8 processors, we vinden een barometer aan boord en daar zal meer aandacht naar uitgaan, NFC chips zodat je voortaan met je iPhone zal kunnen betalen.

Verder waarschijnlijk een saffieren scherm, in ieder geval op het grotere, en duurdere, model.

Over prijs gesproken, we hopen dat het 4,7 model dezelfde prijs zal hebben als de iPhone 5s, maar meer dan hopen kunnen we op dit moment niet. Maar het model met een 5,5, inch scherm zal in ieder geval duurder zijn, op zijn minst 100 euro meer.

iOS 8

Er zou al een Golden Master uitgedeeld zijn aan een aantal geselecteerde ontwikkelaars, en we verwachten dan ook de definitieve versie hiervan tijdens de presentatie. En mogelijk ook al snel op de servers daarna.

De belangrijkste nieuwe dingen zijn Continuity (doorwerken op dezelfde documenten tussen iDevices en je Mac met OS 10.10/Yosemite), meer mogelijkheden om dingen van andere partijen te installeren, doordat de beveiliging binnen iOS nog veel beter is geworden (bijvoorbeeld andere toetsenborden), iCloud Drive (een bestanden-browser voor iCloud, denk aan bijvoorbeeld Dropbox) en Health (app voor allerlei gezondheidszaken, gaat samenwerken met de iWatch.

Verder nog Handoff, AirDrop, Instant Hotspot, Family Sharing, QuickType, Interactive Notifications, Spotlight en Contact Shortcuts.

iWatch

De iWatch is de reden dat Apple in het Flint Center staat, want het bedrijf gaat daarmee een heel nieuwe richting in, die uitstekend past in Steve Jobs visie voor de Digital Hub.

De verwachting is dat we alleen een preview krijgen, en dat de iWatch pas begin komend jaar in de winkel zal liggen. Jammer voor ons, maar ook jammer voor Apple, want voor de Kerstdagen was wel handig geweest voor de verkoopcijfers.

Er worden meerdere modellen voor verschillende prijzen verwacht, maar het is Apple erg goed gelukt om alles stil te houden. Daarbij is die latere release datum eigenlijk een voordeel, want er zijn nog geen onderdelen die gelekt konden worden naar de pers (zoals we bij de iPhone wel hebben gezien).

iPod

Hoewel er steeds minder iPods verkocht worden zijn de aantallen nog steeds respectabel, in het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld nog 2,9 miljoen. Omdat de laatste keer dat Apple de iPod-lijn vernieuwde alweer drie jaar geleden is (in 2012 bij de introductie van de iPhone 5) zouden nieuwe iPods eigenlijk helemaal niet zo vreemd zijn. En de iPod touch zou vooral wel aan een vernieuwing toe zijn.

OS X 10.10/Yosemite

We hebben geen idee of Apple hier aan toekomt, maar ook voor de Mac staat er natuurlijk een nieuwe versie voor het besturingssysteem voor de deur. En hoewel veel mensen inmiddels misschien vergeten hoe belangrijk de Mac is doordat zoveel aandacht uitgaat neer de iPhone en de iPad, is de Mac voor Apple nog altijd iets waar veel aandacht naar uitgaat. Al was het alleen maar omdat ook de Mac nog steeds erg veel geld in het laatje brengt, mede door de erg gezonde winstmarge op laptops en desktops.

Nieuwe Macs

Ligt niet voor de hand, alleen echt grote updates van Macs krijgen aandacht tijdens een event, en Intel komt voorlopig alleen maar met speed bumps, dus de Mac gaan we vanavond waarschijnlijk weinig of niets over horen.

Nieuwe iPads

De iPhone heeft bijna alle aandacht gekregen bij de geruchten, maar nieuwe iPads liggen natuurlijk ook voor de hand. Maar dat doet Apple nooit samen met de iPhone, dus we gokken dat die hun eigen event krijgen. Misschien over een maand?

Nieuwe Apple TV

Het is hoog tijd dat daar een update voor komt, maar we denken niet dat die vanavond voorbij zal komen, of het zou moeten passen in de visie voor de toekomst die Apple ons nu voor zal gaan schotelen. Maar komt die er niet vanavond, dan misschien samen met de iPads binnenkort?

Beats

De deal is te kort geleden om koptelefoons van Beats met een design van jonathan Ive te zien, maar de naam zal op zijn minst even genoemd worden.

U2

Eerst was er een gerucht dat U2 iets met de presentatie van vanavond te maken zou hebben, dat werd al snel door U2 zelf tegengesproken. Maar The New York Times houdt vol:


expect something big from U2.

Extending a decade-long connection with Apple, U2 will play a significant part in Apple’s event, which will be held at a performing arts center in Cupertino, Calif., the company’s home base, according to three people briefed on its plans. In addition to performing, the band will reveal an integration with Apple’s products that is connected to its next album, which is expected to come out by the end of the year, according to these people, who spoke anonymously because the band’s appearance - and its deal with Apple - is supposed to be a surprise.

Spokesmen for Apple and the band declined to comment.

Apple breidt het Siri-team verder uit

006

In juni kon je op MacFreak al lezen dat Apple mensen zocht om Siri te verbeteren en dat daarbij ook iemand werd gezocht die zich over het Nederlands zou gaan buigen. Dat was op dat moment niet de enige vacature voor Siri, er werden nog veel meer mensen gezocht.

Het lijkt er nu op dat het team in Boston, bestaande uit mensen die van Nunace naar Apple gekomen zijn , verder wordt uitgebreid. Want Apple heeft nu een veel grotere kantoorruimte gehuurd.

Het lijkt er op dat veel van de vacatures voor Boston inmiddels vervuld zijn, want als we naar die vacatures kijken zien we dat er nog maar twee mensen gezocht worden om in Boston aan de slag te gaan.

Naast die twee mensen voor Boston is Apple op zoek naar maar liefst nog 58 mensen voor de uitbreiding van het Siri-team, maar die vacatures zijn in de Santa Clara Valley, Elk Grove of San Francisco.

Natuurlijk hopen wij dat het Siri inmiddels niet alleen maar Nederlands begrijpt (zoals in iOS 8 het geval is), maar dat de stem-assistent ook Nederlands gaat spreken. We weten dat we een relatief klein taalgebied zijn, maar we hopen het in ieder geval heel erg hard.

Games Daedalic Entertainment voor Mac in de aanbieding

001

De Duitse studio Daedalic Entertainment heeft op dit moment al zijn games voor de Mac stevig in de aanbieding gezet, daarbij zitten een aantal point&click games, maar ook een RPG en een platform game. Omdat ze allemaal behoorlijk afgeprijsd zijn leek het een goed idee om dit even te melden, hieronder vind je de lijst van alle games die op dit moment voor een stuk minder aan te schaffen zijn.

Blackguards (normaal € 31,99, nu € 19,99).

Deponia (RPG, normaal € 19,99, nu € 0,89).

Chaos on Deponia (normaal € 19,99, nu € 4,49).

1954 Alcatraz (normaal € 19,99, nu € 4,49).

Night of the Rabbit (normaal € 9,99, nu € 4,49).

The Dark Eye – Chains of Satinav (normaal € 19,99, nu € 4,49).

Memoria (normaal € 9,99, nu € 4,49).

Journey of a Roach (normaal € 14,99, nu € 2,69).

Munin (Platform, normaal € 9,99, nu € 4,49).

Krijgt de iWatch meteen een SDK?

002

De iWatch is er nog niet eens, maar inmiddels gaat het gerucht al dat Apple niet alleen met een intelligent horloge zal komen, maar dat het meteen een SDK (Software Development Kit) erbij zou uitbrengen.

Dat zou betekenen dat Apple tijdens de presentatie morgen meteen apps van derde partijen zou kunnen laten zien, er gaan geruchten dat Facebook daarbij zou horen.

En als een SDK er gaat komen dan zorgt dat natuurlijk ook meteen voor de speculatie hoe die apps van derden gedistribueerd zullen gaan worden. En dus hebben we meteen ook het gerucht dat er mogelijk ook al meteen een App Store voor de iWatch zou komen.

Het belangrijkst van de iWatch lijkt voorlopig trouwens hoelang de batterij het vol zal gaan houden. De reviews van de Motorola 360 zijn bijna unaniem, het is de beste smartwatch tot nu toe, maar twee keer per dag opladen is eigenlijk gewoon niet acceptabel

Over het algemeen was er trouwens ook kritiek over de grootte en de dikte van de Motorola 360 en Google’s Android Wear lijkt ook nog niet echt klaar voor gebruik, in ieder geval niet op de Motorola 360.

Apple lijkt dus een stevige uitdaging te hebben, dunner èn een betere batterijtijd zijn eigenlijk wat we nodig hebben.

Wij hopen dat Apple dit voor elkaar heeft gekregen, de geschiedenis laat in ieder geval zien dat Apple zelden of nooit een product uitbrengt dat eigenlijk niet klaar is voor gebruik. Dus twee keer opladen per dag lijkt ons sterk.

Apple brengt NFC naar een hoger niveau

001

De afgelopen jaren waren er steeds geruchten dat Apple een iPhone uit zou brengen met een NFC chip, maar iedereen met hoop daarop werd keer op keer teleurgesteld.

De vraag leek dan ook vooral of Apple helemaal geen interesse had in NFC, of dat het bedrijf rustig bezig was om een goede strategie op te bouwen voordat ze ervoor kozen om deze technologie ook te gebruiken. Dat het laatste waarschijnlijk het geval was kunnen we lezen in dit artikel van Bank Innovation.

Die publicatie bericht dat Apple heeft gekozen voor een andere manier om NFC te gebruiken. Waar tot nu bij credit cards bijvoorbeeld het hele kaartnummer nog verzonden werd bij NFC betalingen, en het dus geen erg veilige manier van betalen was, heeft Apple ervoor gekozen om met eenmalige tokens te werken, zoals ook te lezen in dit patent van Apple uit 2009.

Daarvoor zouden er in de Apple Stores (en onder andere ook bij Disney en Bloomingdales) al nieuwe iBeacons geïnstalleerd zijn, zodat Apple zelf al meteen klaar is voor deze vorm van betaling via NFC.

Voeg dat bij geruchten dat Apple inmiddels al overeenkomsten heeft met bijna alle grote bedrijven in het bankverkeer; bijvoorbeeld de banken JP Morgan Chase, Citigroup, Capital One en Bank of America, maar ook met credit card maatschappijen als American Express, Visa en MasterCard, en het ligt voor de hand dat Apple een grote speler in het betalingsverkeer gaat worden.

Het lijkt er dus op dat Apple weer eens door goede planning op de lange termijn en een visie rustig te implementeren weer een grote speler in een bepaalde markt zal worden, het bedrijf weet kennelijk ook in dit geval weer prima gebruik te maken van zijn positie. Het is tenslotte verreweg het grooste bedrijf dat de meeste klanten met credit cards heeft ter wereld.

Of wij er hier veel aan zullen hebben is nog niet zeker, op dit moment lijkt alle aandacht uit te gaan naar het betalingsverkeer in de V.S. en dat is op een hoop gebieden niet goed vergelijkbaar met het betalingsverkeer bij ons.

Nieuwe poll: Wat doe jij komende dinsdag om 19.00 uur?

028

Aanstaande dinsdag om 19.00 uur (onze tijd) houdt Apple een event waarvan duidelijk is dat Apple het belangrijk vindt en er groots op inzet. De locatie is meer dan drie keer zo groot als waar Apple de afgelopen jaren gebruik van maakte, en er worden dan ook mensen uitgenodigd van disciplines die tot nu toe nog helemaal geen uitnodigingen vanuit Cupertino ontvingen.

We zijn benieuwd of jullie gevoelig zijn voor de extra spanning die Apple duidelijk probeert op te voeren, of dat het jullie allemaal niet zoveel beroert.

Daarom hebben we een nieuwe poll op de site gezet, en die is is hier te vinden. Als je daar jouw antwoord niet tussen vindt, of als je er iets anders over kwijt wilt, dan kan je dat natuurlijk hieronder kwijt.

Apple nodigt voor het eerst veel modemensen uit

000

We lieten het al weten in het nieuwsbericht over het special event van komende dinsdag: het Flint Center in Cupertino, waar dit keer de keynote gehouden zal worden, heeft ruim drie keer zoveel zitplaatsen als Yerba Buena-theater in San Francisco waar Apple de afgelopen jaren zijn keynotes hield.

Apple verwacht dus veel meer mensen, maar wie zijn dat dan allemaal?

Het antwoord komt onder andere van Reuters, waar we kunnen lezen dat Apple duidelijk een andere insteek kiest dan tot nu toe, want er zijn ook erg veel mensen uit de modewereld die een uitnodiging gekregen hebben.

Zo is Lea Goldman, features and special projects director for Marie Claire magazine, voor het eerst in haar leven door Apple uitgenodigd, en haar conclusie is daarom ook dat Apple dus met iets komt wat je draagt:


I assume it's because they are unveiling a wearable. This suggests Apple is serious about tapping into the fashion world, which often sits on the sidelines.


We kunnen ons vergissen, maar wij lezen in die laatste paar woorden dat zij eigenlijk vindt dat Apple al wel wat eerder aandacht aan schrijvers voor modebladen had mogen geven, en eigenlijk vinden wij dat ze gelijk heeft.

En dan hebben we het nog helemaal niet persé over een wearable, ook de iPhone is eigenlijk allang een fashion-accessoire, dus je kan je afvragen waarom Apple de modebladen niet eerder serieus heeft genomen.

Lea Goldman is trouwens niet de enige die er zo over lijkt te denken, zo zei Kelly Bourdet van Refinery29 bijvoorbeeld dat ze het uitnodigen van mode-redacteuren zag als een "nod to the fashion crowd."

Recent was al eerder te zien dat Apple de modewereld serieuzer aan het nemen is, zo was er vorige maand in de Apple Store in New York een first-of-its-kind event waar Apple mode-redacteuren fashion en retail apps zien.

Apple is trouwens niet de enige die de modewereld steeds serieuzer neemt, zo heeft bijvoorbeeld Google designers gevraagd om Google Glass wat aantrekkelijker te maken en werkt Intel sinds kort met de Fossil Group aan wearables.

Bij Apple zijn er de afgelopen tijd ook een aantal mensen komen werken die uit de modewereld komen, bijvoorbeeld Paul Deneve (daarvoor CEO van Yves Saint Laurent), Patrick Pruniaux (daarvoor head of sales bij Tag Heuer) en natuurlijk Angela Ahrendts, die daarvoor CEO van Burberry was.

Een tweede top-designer bij Apple

004

Sinds het overlijden van Steve Jobs heeft Jonathan Ive binnen Apple alleen maar meer invloed gekregen, en daarbij is hij zo langzamerhand één van de bekendste designers ter wereld, en is dan ook al overladen met prijzen.

Daarbij heeft hij de afgelopen jaren steeds vaker samengewerkt met Marc Newson, die door zijn werk voor onder andere Ford, Nike, Alessi, Canon, Gap, Samsonite en Shiseido waarschijnlijk bijna even bekend is als Jony Ive zelf. De bekendste samenwerking van deze twee top-designers was waarschijnlijk voor Bono's Product RED, daarvoor maakten ze onder andere een prachtige Leica camera, die kan je zien in dit eerdere nieuwsbericht op MacFreak.

Het nieuws is nu dat Marc Newson er een client bij heeft: Apple.

Hij zal officieel voor Apple gaan werken, maar zal in het Verenigd Koninkrijk blijven wonen, hij zal alleen (erg) vaak langskomen bij Apple in Cupertino.

Jonathan Ive had het volgende hierover te zeggen:


Marc is without question one of the most influential designers of this generation. He is extraordinarily talented. We are particularly excited to formalize our collaboration as we enjoy working together so much and have found our partnership so effective.


En ook Marc Newson zelf deed een duit in het zakje:


I'm full of admiration and respect for the extraordinary design work that has been produced by Jony and the team at Apple. My close friendship with Jony has not only given me a unique insight into that process, but the opportunity to work together with him and the people that have been responsible. I am enormously proud to join them.


Interessanter dan deze obligate tekstjes is waarschijnlijk dit interview van Charlie Rose met zowel Jonathan Ive als Marc Newson, naar aanleiding van hun samenwerking voor Product RED.

Als laatste is het op dit moment waarschijnlijk extra interessant dat Marc Newson op zijn site een aantal voorbeelden heeft staan van klokken en horloges die hij ontworpen heeft. Zou het echt toeval zijn dat we net nu te horen krijgen dat Marc Newson voor Apple gaat werken?

Notes Plus voor het eerst in de aanbieding

013

Wil je op je iPad graag een app waarin je makkelijk en prettig notities kan maken, dan is Notes Plus een aanrader. Deze app is al door 8 miljoen mensen aangekocht, heeft al 29 updates gehad en is in de afgelopen jaren nog nooit in de aanbieding geweest, maar dat is nu voor het eerst wel het geval.

Want deze app kost normaal gesproken € 8,99, maar is nu stevig in de aanbieding in de App Store en kost nu maar 89 cent.

Je kan de app gebruiken om alleen maar notities in je eigen handschrift te maken, maar je kan ook de in-app aankoop van de MyScript handwriting recognition module toevoegen en zo je geschreven tekst geschikt maken voor andere apps. Dat is meteen de enige in-app aankoop, en deze optie kost € 2,69.

In de review hieronder kan je Notes Plus in actie zien.

Notes Plus draait op iedere iPad, zolang daar maar minimaal iOS 5.0 op staat.

Apple gaat waarschuwingen aan iCloud toevoegen

057

Een paar dagen bleken er plotseling allerlei naaktfoto’s van bekende mensen op het web te circuleren, en omdat veel van die sterren een iPhone hebben werd er al snel getwijfeld aan de beveiliging van iCloud. Dat kwam vooral omdat in de periode daarvoor er een script de ronde deed om zoveel mogelijk wachtwoorden op Find my iPhone uit te proberen.

Maar Apple liet al snel weten dat de beveiliging van iCloud zelf niet gekraakt was (en dus ook niet Find my iPhone), en dus ook deze storm er weer eens eentje was die in een glas water thuishoort.

Maar bij Apple wordt er natuurlijk ook nagedacht wat het bedrijf kan doen om het voor de gebruikers allemaal beter te maken, en Tim Cook heeft nu laten weten wat dat zal zijn.

Binnenkort zullen we van Apple e-mail en pushberichten ontvangen als iemand probeert om ons wachtwoord te veranderen, data van iCloud naar een nieuw device overzet of als een device voor het eerst op een account inlogt. Nog meer meldingen, met het risico dat mensen die nog makkelijker ongelezen weg gaan klikken, maar bij Apple gaan ze er gelukkig toch vanuit dat een gewaarschuwd mens voor twee telt.

Deze aanpassingen zouden binnen twee weken al actief moeten zijn, als het zover is krijgen we de mogelijkheid om meteen ons wachtwoord aan te passen of contact op te nemen met Apple's veiligheidsteam.

Tim Cook zei daarbij ook dat beveiligen uiteindelijk misschien meer een menselijk probleem is dan een technologisch probleem. Apple wil dan ook de klanten meer gaan voorlichten over de risico’s en hoe belangrijk het is om veilige wachtwoorden te gebruiken.


When I step back from this terrible scenario that happened and say what more could we have done, I think about the awareness piece. I think we have a responsibility to ratchet that up. That's not really an engineering thing.