Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

De geruchtenmachine rond Apple's autoproject

003

Wat Apple precies van plan is met auto's is nog niet duidelijk, maar dat er in Cupertino veel gebeurt met, en wordt nagedacht over auto's staat inmiddels wel als een paal boven water.

Daarbij hoort ook het nieuws dat Chris Porritt bij Apple gaat werken. Want Chris Porritt was eerder Vice President of Vehicle Engineering bij Tesla, en wat zou je dan bij Apple gaan doen als dat niet werken aan een auto is? Volgens de geruchten is hij aan de slag bij een van de 'special projects' van Apple, dat is de afgelopen tijd bijna altijd code voor Project Titan, het autoproject van Apple.

Mogelijk zou Chris Porritt de vervanger worden van Steve Zadesky. Die had eerder de leiding daar en die vertrok eind januari onverwacht bij Apple, na daar 16 jaar gewerkt te hebben. Het nieuws over dat onverwachte vertrek van Steve Zadesky was ook al te lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Eerder deze week waren er trouwens ook al een paar geruchten die de ronde deden, zo zou Apple tussen de 15 en de 20 mensen in dienst hebben in Berlijn die allemaal aan dit project zouden werken. Apple heeft in het verleden al eens laten zien dat ze wel gecharmeerd zijn van de Duitse autoindustrie, onder andere door de fabrieken van BMW te bezoeken.

Volgens dezelfde bron zou Magna Steyr in Oostenrijk de partner zijn die dan de auto zou gaan bouwen. Daarbij zou Apple interesse hebben om auto's te distribueren op een manier die lijkt op BMW's DriveNow service voor elektrische auto's.

Met name de geruchten uit Duitsland zijn nogal vaag, zo zou dat team van tussen de 15 en de 20 mensen niet alleen bestaan uit technische mensen, maar ook mensen die in software, hardware en sales gespecialiseerd zijn. Op het eerste gezicht lijkt dat niet de meest voor de hand liggende combinatie, soft- en hardware vanuit Cupertino lijkt meer voor de hand te liggen.

met dank aan forumlid 'MacWim', die eerder een gedeelte van dit nieuws op ons forum meldde

Bluetooth Update for MacBook (Retina, 12-inch, Early 2016)

001

De inkt van het nieuws over de updates voor Apple's MacBook-lijn is nog maar net droog, en in Cupertino hebben ze al een update voor diezelfde laptops voor de gelukkige eigenaars klaarstaan. Kennelijk bleek er op het laatste moment iets niet helemaal goed te werken met het verbinden via Bluetooth, en dan vooral met apparaten van andere fabrikanten.

Want dat is wat Apple bij deze update vermeldt. Mocht je dus binnenkort zo'n nieuwe MacBook binnenkrijgen of hem in de winkel halen, dan staat er op zijn minst al meteen één update voor je klaar:


The Bluetooth update for MacBook (Retina, 12-inch, Early 2016) improves compatibility with third party bluetooth devices, and is recommended for all users.


Het is opvallend genoeg wel een vrij grote update voor zoiets relatief kleins, hij is maar liefst 157,8 MB. De systeemeisen liggen redelijk voor de hand: een MacBook (Retina, 12-inch, Early 2016) en OS X El Capitan 10.11.4.

Het tweejaarlijks Report on Government Information Requests

000

Terwijl privacy erg in de aandacht staat, vooral door de ingetrokken rechtszaak van de FBI versus Apple, heeft Apple het tweejaarlijkse rapport over de aanvragen van overheden voor informatie uitgebracht. In dit "Report on Government Information Requests" kunnen we zien hoe vaak er per land aan Apple om informatie gevraagd wordt, en in hoeveel gevallen Apple die informatie ook gegeven heeft.

Het hele rapport is hier te vinden (PDF, 106 KB), maar hieronder kan je het belangrijkste zien: het overzicht per land.

Daar zien we dat er vanuit Nederland 39 aanvragen kwamen, waarvan in 41 procent van de gevallen ook informatie verstrekt werd. Voor België gaat het om 107 aanvragen, waarvan in 52 procent van de gevallen ook informatie van Apple naar de overheidsdiensten ging.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Dat die getallen in België een stuk hoger liggen dan in Nederland zegt niet veel. Nederland is één van de landen ter wereld waar het meest telefoons getapt worden, mogelijk hebben de overheidsdiensten bij ons daardoor vaak gewoon minder vaak data van iPhones nodig.

Hoe Apple omgaat met dit soort aanvragen kan je hieronder lezen. Daarbij wil Apple trouwens altijd een dagvaarding of een bevelschrift zien, data wordt nooit zomaar gegeven.


Apple takes our commitment to protecting your data very seriously and we work incredibly hard to deliver the most secure hardware, software and services available. We also believe every customer has a right to understand how their personal information is handled.

For government information requests, we report as much detail as we are legally allowed. When we receive an account request from law enforcement requesting a customer’s personal information, we will notify the customer a request concerning their personal data was made unless we are explicitly prohibited from doing so. We are reserving the right to make exceptions, such as for extreme situations when we believe disclosing information could put a child or other person in serious danger, or where notice is not applicable to the underlying facts of the case.

Any government agency demanding customer content from Apple must get a search warrant. When we receive such a demand, our legal team carefully reviews it. If there’s a question about the legitimacy or scope of the request we challenge it, as we have done as recently as this year. We only comply with information requests once we are satisfied that the request is valid and appropriate, and then we deliver the narrowest possible set of information.

De Retina MacBook sneller geworden, en nu ook in roségoud

013

Drie dagen geleden kon je hier op MacFreak, in dit nieuwsbericht lezen dat er geruchten waren rond de Retina MacBook, die zou mogelijk nòg dunner worden.

Inmiddels blijkt dat dit niet klopt, want Apple kondigt vandaag vernieuwde Retina MacBooks aan, maar die hebben hetzelfde uiterlijk als het nieuwe model dat vorig jaar uitkwam. Wat betreft dat uiterlijk is er trouwens wel een verschil, Apple voegt voor de Retina MacBook nu dezelfde kleur toe die we eerder al bij bijvoorbeeld de iPhone en de iPad Pro te zien waren, en nu voor het eerst ook bij de Mac: roségoud.

Maar de meeste verschillen vinden we natuurlijk aan de binnenkant. Bijvoorbeeld de nieuwe en snellere Intel Skylake processors, een krachtigere grafische processor (Intel HD Graphics 515, + 25 procent) en verbeterde batterijen (+ 1 uur batterijtijd, van 9 naar 10 uur voor internetten). Verder zien we nog steeds 802.11ac Wi-Fi en Bluetooth 4.0, daar is dus niets veranderd.

Wat wel veranderd is, is dat er bij Apple eindelijk is besloten om voortaan de MacBook alleen nog maar met minimaal 8 GB aan werkgeheugen (RAM) aan te bieden. Iets wat veel MacFreaks waarschijnlijk blij zal maken, want het leveren van Macs met maar 4 GB RAM was veel van onze forumleden al lang duidelijk een bron van ergernis. Daarbij heeft Apple besloten om de prijzen gelijk te houden, zoals je hieronder kan zien.


• MacBook met 1,1 GHz dual-core Intel Core M3 processor met Turbo Boost-snelheid tot 2,2GHz, 8 GB RAM en 256 GB flashopslag: € 1449,-

• MacBook met 1,2 GHz dual-core Intel Core M5 processor met Turbo Boost-snelheid tot 2,7GHz, 8 GB RAM en 512 GB flashopslag: € 1799,-


Het standaard leveren van 8 GB RAM is trouwens niet alleen voor deze MacBook, ook de 13-inch MacBook Air heeft dat nu standaard aan boord.

Hieronder het persbericht van Apple over deze nieuwe MacBooks. Je kan de nieuwe MacBooks vinden op deze pagina. Alleen lijkt Apple nog bezig met het toevoegen van de nieuwe MacBooks op de site, want de Bestel-knop op die pagina werkt op dit moment daar nog niet.


Apple voorziet MacBook van nieuwste processors, batterij met langere gebruiksduur en nieuwe roségouden uitvoering

CUPERTINO, 19 april 2016 - Apple heeft vandaag de vernieuwde MacBook aangekondigd, die is voorzien van de allernieuwste Intel-processors, een snellere grafische processor, snellere flashopslag en een batterij die een uur langer meegaat. De dunste en lichtste Mac van allemaal is nu dus ook nog eens beter dan ooit. De volledig metalen unibodybehuizing is nu verkrijgbaar in vier kleuren: goud, zilver, spacegrijs en - een primeur voor de Mac - roségoud. Met z’n schitterende 12-inch Retina-display, supersnel reagerende toetsenbord van volledig formaat, Force Touch-trackpad, veelzijdige USB-C-poort, batterij die de hele dag meegaat en design dat slechts 0,9 kilo weegt en 13,1 mm dun is, vormt MacBook de toekomst van de notebook.

-"MacBook is de dunste en lichtste Mac die we tot nu toe hebben gemaakt en laat zien wat onze visie op de toekomst van de notebook is,-" aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. -"Wij denken dat onze klanten helemaal weg zullen zijn van deze nieuwste MacBook-serie, met zijn gloednieuwe processors, snellere grafische processor, snellere flashopslag, langere batterijduur en nieuwe roségouden uitvoering.-"

De nieuwste MacBook bevat dual-core Intel Core M-processors van de zesde generatie met snelheden tot 1,3 GHz, Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz en sneller1866-MHz geheugen. De nieuwe Intel HD Graphics 515 levert tot 25 procent betere grafische prestaties, en dankzij de snellere PCIe-flashopslag gaat alles wat je op MacBook doet vlotter, of je nu een app start of een bestand opent.* En nu je tot tien uur draadloos kunt internetten en tot 11 uur iTunes-films kunt kijken, is MacBook de ideale keuze voor iedereen die z’n notebook overal de hele dag wil kunnen gebruiken.**

MacBook is voorzien van een compacte en veelzijdige USB-C-poort voor gegevensoverdracht, video-uitvoer én opladen. Deze ene connector is bovendien drie keer zo klein als een gewone USB-poort. Sinds de introductie van USB-C op MacBook zijn er steeds meer USB-C-accessoires op de markt gekomen, zowel van Apple als van andere fabrikanten, wat de mogelijkheden voor MacBook-bezitters alleen maar verruimt.

Doordat er geen sprake is van bewegende onderdelen of een ventilator, is MacBook superstil en bovendien uiterst efficiënt. En omdat MacBook is ontworpen voor de draadloze wereld, is hij uitgerust met de nieuwste draadloze technologieën, zoals ingebouwde 802.11ac wifi en Bluetooth 4.0 voor een snelle draadloze verbinding. Daardoor kun je bijvoorbeeld materiaal op je MacBook naar je Apple TV streamen via AirPlay, snel bestanden uitwisselen met AirDrop of een draadloze koptelefoon gebruiken.

Apple heeft ook bekendgemaakt dat vanaf vandaag standaard 8 GB geheugen in alle 13-inch MacBook Air-modellen zit.

Op elke nieuwe Mac is OS X El Capitan geïnstalleerd, de nieuwste versie van OS X die zorgt dat de Mac nog sneller en prettiger werkt. El Capitan borduurt voort op de revolutionaire functies en het fraaie design van OS X Yosemite, met verbeteringen in het vensterbeheer, ingebouwde apps en de Spotlight-zoekfunctie. Alles wat je elk dag doet - zoals het openen van en het schakelen tussen apps, het bekijken van pdf-bestanden en e-mailen - gaat nu nog sneller en soepeler.

iMovie, GarageBand en de iWork-apps worden gratis geleverd bij elke nieuwe Mac. Met iMovie maak je indrukwekkende video’s. En GarageBand is ideaal om liedjes te maken of piano of gitaar te leren spelen. Met de iWork-apps Pages, Numbers en Keynote kun je moeiteloos indrukwekkende documenten, spreadsheets en presentaties maken, bewerken en uitwisselen. In Pages, Numbers en Keynote voor iCloud kun je een document maken op je iPhone of iPad, het op je Mac bewerken en er samen met iemand anders aan werken, ook als diegene op een pc werkt.

Prijzen en verkrijgbaarheid
MacBook is vanaf vandaag verkrijgbaar via Apple.com en vanaf morgen bij de Apple Store en bepaalde erkende resellers. De MacBook met een 1,1-GHz dual-core Intel Core m3-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,2 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flash-opslag is verkrijgbaar vanaf € 1449. De MacBook met 1,2-GHz dual-core Intel Core m5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,7 GHz, 8 GB geheugen en 512 GB flash-opslag is verkrijgbaar vanaf € 1799. Beschikbare maatwerkconfiguraties zijn onder andere een 1,3-GHz dual-core Intel Core m7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz. Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/macbook. Genoemde prijzen zijn inclusief btw.

* Tests uitgevoerd door Apple in april 2016 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/macbook.

** Tests van het Wireless Web-protocol uitgevoerd door Apple in april 2016 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen, zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/macbook.

met dank aan forumlid 'jackybe67', die als eerste deze update op ons forum meldde

Apple-veteraan Bill Campbell is overleden

000

Bill Campbell is een oude bekende in Silicon Valley met een uitstekende reputatie, en die heeft hij onder andere opgebouwd bij Apple. Want daar kwam hij in 1983 te werken als Vice President of Marketing, en in de afgelopen jaren zat hij daar in het bestuur.

Apple heeft op dit moment de eigen homepage aangepast, want daar zien we nu een mooi en smaakvol zwart-wit portret van Bill Campbell, met een korte tekst ter ere van zijn nagedachtenis.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Als je meer wilt lezen over Bill Campbell dan is dit artikel van Fortune de moeite van het lezen waard. Daarin wordt hij geïnterviewd ter gelegenheid van zijn afscheid als bestuurslid van Apple, in 2014, en zegt hij onder andere het volgende over Steve Jobs:


I watched him emerge as a CEO in real time. I had a continuum with him. I watched him when he was general manager of the Mac division and when he went off and started NeXT. I watched Steve go from being a creative entrepreneur to a guy who had to run a business.


Meer details over het leven van William "Bill" Campbell kan je ook vinden op deze pagina van Wikipedia.

Update: vooral de interface is verbeterd in VirtualBox 5.0.1

000

Op de Mac heb je twee betaalde apps waarin je onder andere Windows virtueel kan draaien, dat zijn Parallels en VMWare's Fusion. Maar daarnaast is er ook nog Sun's VirtualBox, dat kan je gebruiken zonder dat je er iets voor hoeft te betalen.

Dit laatste programma heeft net een update gekregen, zoals je kan lezen in de changelog VirtualBox zelf. Daarbij zijn een heleboel bugs gecorrigeerd, waarbij die aan de interface vooral voor de meeste gebruikers waarschijnlijk vooral meteen zullen opvallen.

Vooral een stevige bug bij het werken in Full Screen in El Capitan zal waarschijnlijk bij veel gebruikers van OS X 10.11 erg welkom zijn. Maar ook de correctie waardoor drag-and-drop (in het Nederlands: sleur-en-pleur) een stuk beter werkt zal iets zijn waar veel van de gebruikers blij van worden.

Dat alles maakt Sun's VirtualBox nog niet de snelste optie, in tegendeel, het blijft de langzaamste van de drie. Maar het verschil is de afgelopen tijd wel minder geworden. Verder zijn Parallels en Fusion allebei ook wel beter geïntegreerd in OS X, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen belangrijk.

Het is in ieder geval goed (en belangrijk) om te zien dat ook VirtualBox nog steeds actief ondersteund wordt, en dat het nog steeds regelmatig updates krijgt. Wil je VirtualBox naar binnen halen, dat kan via deze pagina.

Apple's WWDC 2016 van 13 tot en met 17 juni

000

Apple's Worldwide Developers Conference (WWDC ) is iets waar ieder jaar naar uitgekeken wordt. Voor gebruikers, omdat we dan weer een keynote krijgen met de highlights van wat Apple van plan is met de software, en er komt eigenlijk ook altijd nieuwe hardware aan de beurt.

Maar de WWDC is natuurlijk vooral voor ontwikkelaars, want het is een echte conferentie een enorm aantal erg intensieve sessies afgewerkt worden. Eén nadeel: het is vaak ontzettend snel uitverkocht. Wil je er naartoe en kaartjes bestellen, dat kan op Apple's pagina met de aankondiging van de WWDC 2016.

Daarvoor moet je trouwens niet te lang wachten, want je hebt er maar drie dagen de tijd voor. Of je dan echt een kaartje hebt is ook nog niet zeker, omdat er zo ontzettend veel meer aanmeldingen zijn dan wat Apple toe kan laten worden de kaartjes verloot onder de aanmeldingen.


Developers can apply for tickets via the WWDC website (developer.apple.com/wwdc/register/) now through Friday, April 22 at 10:00 a.m. PDT. Tickets will be issued to attendees through a random selection process, and developers will be notified on the status of their application by Monday, April 25 at 5:00 p.m. PDT.

For the second consecutive year, there will be up to 350 WWDC Scholarships available, giving students and STEM organization members from around the world an opportunity to earn a ticket to meet and collaborate with some of the most talented developers of Apple’s ever-growing app ecosystem (developer.apple.com/wwdc/scholarships/).

Additionally, this year, we will provide travel assistance to up to 125 scholarship recipients to ensure aspiring developers with financial limitations have an opportunity to participate.


Aanmelden voor de WWDC is trouwens alleen voor serieuze ontwikkelaars, die ook echt hun geld hieraan verdienen. Want de toegangsprijs alleen is al 1599 dollar, en dat is natuurlijk niet niks. Maar Apple neemt heel erg veel van de sessies op, en die zijn later allemaal gratis te bekijken.

Als je een arme student/ontwikkelaar bent met een geniaal idee dan is het natuurlijk de moeite om je aan te melden, zeker nu Apple mogelijk ook meebetaalt voor je transport.

Wat verder opvalt is dat de keynote weer gehouden wordt in het Bill Graham Civic Auditorium, dat is dezelfde plek als waar Apple in september van het vorige jaar de iPhone 6s en de iPad Pro presenteerde. Dat is niet de handigste plek voor de mensen daar, want best een eindje vanaf het Moscone Centre, waar de rest van de WWDC gehouden wordt.

Maar kennelijk wil Apple bij deze presentatie een groot publiek, want het Bill Graham Civic Auditorium is de grootste zaal die Apple gebruikt. Dat maakt de kans ook groot dat ze een hoop aan te kondigen hebben.

Tegelijkertijd met deze aankondiging heeft Apple ook nieuwe pagina's op de site gezet speciaal voor ontwikkelaars. Met de titel "Making Great Apps for the App Store" laat Apple zien wat er allemaal mogelijk is in de App Store.Hacker laat zien hoe makkelijk een telefoongesprek is af te luisteren

007

Terwijl de FBI en de NSA hard hun best doen om bij data te komen die bedrijven als Apple juist hard proberen af te schermen, blijft het zaak om te bedenken dat je eigenlijk nooit echt privé bent als je de telefoon gebruikt voor communicatie. Want een systeem is zo sterk als de zwakste schakel, en die zit in dit geval helemaal niet in de iPhone.

Want de Duitse hacker Karsten Nohl laat voor het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes zien dat hij en zijn collega's ieder telefoongesprek ter wereld makkelijk af kunnen luisteren. Dat doen ze door gebruik te maken van een zwakke plek in Signaling System Seven (SS7), het systeem dat er onder andere voor zorgt dat telefoongesprekken tot stand komen.

Het enige wat ze daarvoor nodig hebben is het telefoonnummer van degene die belt, daarna kunnen ze het gesprek onderscheppen, in zijn geheel beluisteren en natuurlijk ook opnemen. Hieronder zie je hoe dat werkt. Deze video is jammer genoeg in Flash, als er een versie beschikbaar is die geen Flash gebruikt dan wordt die natuurlijk geplaatst.

Omdat SS7 ook voor andere vormen van communicatie over de telefoon gebruikt wordt, onder andere SMS, lijkt het voor de hand te liggen dat ook daarin op dezelfde manier ingebroken kan worden. Dat is nog niet duidelijk, maar er rekening mee houden dat ook daar overheidsdiensten bezig zijn om data van ons te verzamelen is waarschijnlijk verstandig.

Nieuwe commercial met Taylor Swift voor Beats 1 Radio

003

Begin van deze maand had Apple een commercial voor Beats 1 Radio en Apple Music met Taylor Swift. Als je die gemist hebt en die alsnog wilt zien dan kan dat in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Dat is Apple kennelijk goed bevallen, want inmiddels gaat de teller voor die commercial op YouTube al naar de 16 miljoen views, en dus is er weer een commercial met dezelfde dame. Dit keer is het Taylor Swift die zich opmaakt 'voor de spiegel, en die daarbij haar lipstick als microfoon gebruikt. Slim, want iets dat waarschijnlijk veel meisjes doen als ze een liedje leuk vinden.

Hieronder het resultaat, met daaronder het liedje wat Taylor Swift heeft opstaan tijdens haar playback act, en dat is The Middle van Jimmy Eat World.Krijgt de iPhone in 2017 weer een glazen achterkant?

000

Ming-Chi Kuo, de analist van KGI Securities, doet regelmatig uitspraken over de plannen van Apple, waarbij hij het ook nogal vaak aan het rechte eind heeft. Kennelijk heeft hij veel contacten in de kanalen die Apple voor de productie gebruikt, en krijgt hij seintjes als daar door Apple dingen gevraagd of besteld worden.

Dit keer komt hij met de voorspelling dat Apple bij het nieuwe model van de iPhone in 2017 niet maar voor aluminium zal gaan kiezen. Apple zou dan voor de iPhone weer aan zowel de voor- als de achterkant glas gaan gebruiken. Dat heeft het bedrijf al eerder gedaan, de iPhone 4 en 4s hadden zowel glas aan de voor- als de achterkant.

In de tussentijd is het Gorilla-glas waarschijnlijk ook weer sterker geworden, wat het gebruik ervan wat aannemelijker maakt. Daarbij zou Apple op zoek zijn om zichzelf te onderscheiden van de rest, vooral nu de meeste van de concurrenten modellen hebben uitgebracht die op zijn minst behoorlijk geïnspireerd zijn door het design wat eerder uit Cupertino kwam.

Waarbij het lekken van dit gerucht trouwens mogelijk alweer ervoor zou kunnen zorgen dat diezelfde fabrikanten die Apple graag imiteren nu ook al gaan kijken wat voor hen de mogelijkheden met glas zijn. Volgens Ming-Chi Kuo zal Apple voor die iPhone ook kiezen voor een AMOLED scherm, dat zou de gewichtstoename die door het extra glas zou komen weer op kunnen heffen.

Als dit allemaal klopt dan zou Apple in 2017 voor het eerst ervoor kiezen om dan al met een nieuw design te komen, iets wat in de afgelopen tijd eigenlijk altijd om de twee jaar gebeurde. Mogelijk dat het in 2017 dan ook helemaal niet om een iPhone 7s zal gaan, maar dat we dan meteen de iPhone 8 al zullen krijgen.