Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Adobe Lightroom nu ook op je iPad

011

Er is goed nieuws voor alle gebruikers van Adobe Lightroom 5 die dat programma ook graag op hun iPad zouden willen gebruiken. Want Adobe heeft een gratis Om de gratis -app op je iPad te kunnen gebruiken heb je een Creative Cloud abonnement nodig, een compleet abonnement voldoet, maar ook een Photoshop Photography Program, een Student and Teacher Edition en een Creative Cloud for teams complete plan.

Verder werkt het op iedere iPad waar minimaal iOS 7 op staat.

Apple weet wie er grotere schermen willen

015

Dat er veel mensen zijn die die graag een smartphone met een wat groter scherm willen is een openbaar geheim. Als Apple met een grotere iPhone 6 zou komen (de geruchten doen al een tijd de ronde), dan zou dat ook wel eens een erg groot succes kunnen gaan worden. In discussies hieronder wordt vaak geroepen dat Apple niet door zou hebben wat er in de markt leeft, maar dat is natuurlijk flauwekul.

Inmiddels denken we dat niet alleen, maar weten we dat ook zeker.

Want er is in de V.S. een nieuw proces bezig waar Apple Samsung inmiddels twee miljard dollar vraagt, en dat zou bovenop de eerste bijna één miljard komen waar samsung al eerder tot veroordeeld was. In dat proces komen allerlei bewijstukken voorbij, en daarbij zaten een aantal afbeeldingen die duidelijk maken dat ze bij Apple heel erg goed weten welke kant de markt zich op beweegt.Wil je nog veel meer over dit proces lezen, inclusief andere interessante bewijsstukken, dan kan je dat hier vinden. Zoals bijvoorbeeld de e-mail waar Steve Jobs een aantal punten voor de toekomst opsomt, waaronder de heilige oorlog tegen Google (Holy War with Google).

Apple TV krijgt steeds meer concurrenten

004

De Apple TV is inmiddels geen hobby meer. Zo heeft Apple het device inmiddels zijn eigen plek in de App Store gegeven, wat ruim twee maanden geleden ook al op MacFreak te lezen was.

En dat is niet de enige indicatie, eind februari vertelde Tim Cook de aandeelhoudersvergadering dat de Apple TV inmiddels een omzet van meer dan een miljard dollar genereert, wat dat betekent maakte deze zin volgens ons wel duidelijk:


It's a little more difficult to call it a hobby these days


De concurrentie lijkt dat ook door te hebben, want waar de Roku Streaming Player in de V.S. tot nu toe de grootste concurrent was, zijn daar inmiddels een paar andere opties bijgekomen. Recent kwam daar bijvoorbeeld de Amazon Fire TV bij, en binnenkort de Android TV, waarvan je hier kan zien hoe die er uit gaat zien.

Mocht je meer over de Amazon Fire TV te weten willen komen, iFixit heeft die inmiddels helemaal uitgekleed en heeft er natuurlijk ook interessante dingen over te vertellen.

Met die Android TV is trouwens wel iets vreemds aan de hand, want Google lijkt last te hebben van een identiteitscrisis. Een tijdje geleden werd er duidelijk voor gekozen om de naam Android nauwelijks nog in uitingen te gebruiken, er werd zoveel mogelijk de nadruk op de naam Google gelegd.

Kennelijk beviel dat toch niet zo, en daarna werd steeds meer de nadruk op Chrome gelegd, zoals bij de Google Chromebook en (ook een mogelijke concurrent van de Apple TV) de Chromecast. Als je nu nog snapt wat Google in deze markt wil mag je het ons vertellen, zeker als je je realiseert dat er ook nog een Google TV bestaat.

Kortom, er is steeds meer concurrentie, maar die lijkt zo weinig focus te hebben dat het de vraag lijkt of Apple er veel last van zal hebben.

Nog wel één ding: als we het over streaming TV kastjes hebben dan lijkt het alsof de Apple TV daar marktleider is. Maar het lijkt de moeite om te vermelden dat er nog een categorie is die in veel huiskamers met de TV verbonden is en ook zo gebruikt kan worden: de gaming consoles, zoals bijvoorbeeld de Xbox en de PlayStation.

Als laatste de reden dat wij nog steeds relatief weinig aan al deze opties hebben: nog steeds zorgt gedoe rond de rechten van de streaming content ervoor dat wij veel minder te zien krijgen dan mensen die zulke kastjes in de V.S. aan hun televisie hangen. Het zou prettig zijn als het de EU zou lukken om de Europese lappenmand op dat gebied eens wat beter te regelen.

Apple heeft al 70 miljoen voor (Product)RED opgebracht

001

Eind september vorig jaar kon je op MacFreak al lezen dat Apple op dat moment al meer dan 65 miljoen dollar voor (Product)RED had opgehaald en overgedragen. Kennelijk loopt het nog steeds lekker, want inmiddels zijn we 5 miljoen dollar verder en komt de teller voor Apple dus op 70 miljoen te staan, zoals in deze tweet te lezen is.

Het geld dat met (Product)RED wordt opgehaald gaat direct naar het Global Fund, dat zich inzet voor het bestrijden van AIDS in Afrika.

Als je zelf aan dit goede doel wilt bijdragen: alle (Product) RED artikelen die Apple te koop heeft zijn te vinden op deze pagina voor Nederland en op deze pagina voor onze Belgische lezers.

Update: Xerox Printer Drivers

000

Apple heeft updates voor Xerox Printer Drivers voor zowel het print-als het scan gedeelte online gezet, daarbij is er een versie voor iedereen die nog met OS X 10.6/Snow Leopard werkt, en eentje voor 10.7/Lion, 10.8/Mountain Lion en 10.9/Mavericks.

Voor de meesten van ons zal deze update zich vanzelf aandienen, en naar binnen te halen zijn via de Mac App Store/Software Update. Maar als dat niet zo is, dan kan je deze update ook vinden via de links hieronder:

Xerox Printer Drivers v2.3 for OS X


This download includes the latest Xerox printing and scanning software for OS X 10.6 and later.

Xerox Printer Drivers v3.0.1 for OS X


This download includes the latest Xerox printing and scanning software for OS X Mavericks, OS X Mountain Lion, and OS X Lion.


In deze update zijn er ook een aantal printers bijgekomen die nu ondersteund worden, en dat zijn de volgende:


• Color 570 FFPS
• Color 570 XC
• Color 8250 Production Printer
• D136 Copier-Printer
• D136 Copier-Printer FFPS
• D136 Printer FFPS
• Phaser 3610
• WorkCentre 3615
• WorkCentre 7220 en 7225 modellen

Rayman Fiesta Run voor het eerst in de aanbieding

000

Rayman Jungle Run (€ 2,69) is een populaire game van Ubisoft in de iOS App Store. Deze game had bijvoorbeeld eerder de eer kreeg om gekozen te worden als één van de beste apps in 2012.

De opvolger Rayman Fiesta Run krijgt ook veel lovende reviews. Zo gaf bijvoorbeeld Pocket Gamer deze game een 9, met als commentaar: A spunky, joyous, addictive gem. Another giddy and breathless mix of memory and reflexes.

Die laatste heeft nu een update gekregen waardoor die met de nieuwe game controllers van bijvoorbeeld Logitech of Moga werkt, èn het is op dit moment voor het eerst in de aanbieding, want het kost nu geen € 2,69 maar is op dit moment te koop voor maar 99 cent.

Mocht je liever eerst willen weten hoe de gameplay van deze game eruit ziet, dan kom je volgens ons uitgebreid aan je trekken in de HD Gameplay Trailer hieronder.

Microsoft maakt aparte keuze bij stem-assistent

009

Toen Apple Siri introduceerde realiseerden ze zich waarschijnlijk erg goed dat het voor veel mensen een grote stap is om een stem-assistent te gebruiken. Tegen je smartphone praten voelt nu eenmaal niet voor iedereen even natuurlijk. Apple koos daarom duidelijk voor een 'cute' aanpak, er werd vaak voor grappige antwoorden gekozen en Siri werd dan ook erg snel populair.

Inmiddels is Windows Phone 8.1 uit, en één van de nieuwe dingen die daarin zit is de stem-assistent Cortana. Die naam komt uit de game-serie Halo, voor iedereen die dat nooit gespeeld heeft hieronder een filmpje waarin we Cortana niet allen horen, maar zelfs zien.

De commercial die Microsoft heeft gemaakt voor Cortana in Windows Phone 8.1 borduurt duidelijk voort op de Cortana uit Halo.

Waar Apple dus koos voor 'cute' lijkt Microsoft volgens ons vooral duidelijk te willen maken dat deze assistent niet alleen alles weet van de wereld om ons heen, maar ook van ons. Kennelijk willen ze geen 'cute' gevoel, en zijn ze ook niet bang dat mensen op dit moment niet zo blij zijn met technologie-bedrijven die alles van ons weten.

We vonden dit al een opvallende aanpak, het wordt nog veel vreemder als we kijken naar de korte filmpjes die Microsoft heeft uitgebracht waarin Cortana met Siri vergeleken wordt.

Volgens ons zijn ze bij Apple helemaal niet rauwig over deze filmpjes, want eigenlijk bevestigt Microsoft hier de naam en faam van Siri. Opvallend is dan ook dat er een hele serie van deze filmpjes op YouTube staan, maar dat we er niet eentje hebben kunnen vinden waar Cortana met de stem-assistent in Android vergeleken wordt.

En dan hebben we het voor het gemak maar niet al te lang over dat lullige gordijntje, de veel te grijze filmpjes en de knulligheid in het algemeen die volgens ons uit deze filmpjes naar voren komt.

Kocht Apple Novauris om Siri te verbeteren?

000

Hoewel veel van ons er waarschijnlijk van balen dat het zo lang duurt voordat Siri Nederlands spreekt is Apple duidelijk bezig om achter de schermen de stem-assistent steeds verder te verbeteren. Zo heeft Apple volgens TechCrunch het bedrijf Novauris Technologies gekocht.

Die naam zegt waarschijnlijk bijna niemand wat, maar Novauris is voortgekomen uit een bedrijf dat wel heel erg bekend is: Dragon Systems, de bekende maker van spraakherkennings-software voor zowel Windows als de Mac met pakketten als DragonDictate en Dragon NaturallySpeaking.

Deze overname zou eind vorig jaar al hebben plaatsgevonden, en het team zou al zeker een half jaar bezig zijn met de programmeurs van Apple om Siri verder te verbeteren. Toen TechCrunch aan Apple vroeg of dit bedrijf inderdaad is overgenomen kregen ze het standaard antwoord: "Apple buys smaller technology companies from time to time, and we generally do not discuss our purpose or plans."

Op dit moment moet Siri nog altijd contact maken met de servers van Apple voordat het antwoord geeft, wat vaak vertragend werkt. De speculatie is dan ook dat Apple erop uit is om Siri 'autonomer' te maken. Iets waar wij in ieder geval al blij van zouden worden, want de helft van de redactie gebruikt Siri gewoon in het Engels.

Update: iPhoto 2.0.1 voor iOS nu met een wit randje

000

iPhoto voor iOS (€ 4,49 in de App Store) heeft een update gekregen waar eigenlijk weinig spectaculairs over te melden valt, maar waarschijnlijk heel erg welkom is bij iedereen die op witte randen zat te wachten. Want dat is precies wat er is toegevoegd, voortaan kan je witte randen toevoegen aan foto's waarvan je afdrukken wilt bestellen.

Het lijkt dus een kleine verbetering, maar eigenlijk vragen wij ons af waarom die functie tot nu toe ontbrak, het is tenslotte de klassieke manier waarop veel mensen graag hun afdrukken zien.

Naast de witte randen heeft Apple ook meteen wat bugs verholpen, en dat is dan ook te lezen in de informatie bij deze update:


Wat is nieuw in versie 2.0.1

• Een witte rand toevoegen aan foto's bij het bestellen van afdrukken
• Oplossingen voor problemen en andere verbeteringen


Voor iPhoto 2.0.1. heb je een iPhone, iPod touch of iPad nodig met minimaal iOS 7 er op en deze app is natuurlijk allang geoptimaliseerd voor de iPhone 5.

WWDC 2014 van 2 tot 6 juni in San Francisco

000

Apple heeft de data voor de World Wide Developer Conference (WWDC) 2014 bekend gemaakt en die zal dit jaar plaatsvinden van 2 tot en met 6 juni. De plaats is dezelfde als voorgaande jaren, in het Moscone West in San Francisco.

De afgelopen jaren verkocht de WWDC steeds sneller uit, drie jaar geleden duurde dat twaalf uur, twee jaar geleden twee uur en vorig jaar waren alle kaarten binnen twee minuten weg, zoals je toen ook al op MacFreak kon lezen. Dat had dit jaar dus in twee seconden kunnen gebeuren.

De vraag was dan ook wat Apple daaraan ging doen, een groter event houden gaat niet, in de voorgaande versies werd al alle menskracht ingezet die Apple voorhanden heeft. Op de site van de WWDC kunnen we nu zien welke oplossing Apple voor dit probleem gekozen heeft:


The opportunity to buy tickets to this year's conference will be offered by random selection.

Register now through April 7 at 10:00 a.m. PDT for your chance to attend.


Met andere woorden, iedereen kan tot 7 april 10 uur lokale tijd aan de oostkust van de V.S. zich inschrijven, daarna gaat het via een willekeurige selectie, dus eigenlijk een soort loting. Als je je voor de WWDC in wilt schrijven, dat kan via deze link.

Dat betekent dat we op 2 juni hoogstwaarschijnlijk Tim Cook, Phil Schiller, Craig Federighi en de rest weer op toneel zullen zien, met onder andere de plannen voor iOS 8, OS X 10.10 en mogelijk nog (veel) meer.

Hieronder de tekst van het persbericht dat Apple heeft verstuurd over de WWDC 2014:


Apple Worldwide Developers Conference op 2 juni van start in Moscone West te San Francisco

Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag WWDC-toegangskaarten aanvragen

CUPERTINO, 3 april 2014 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) zal plaatsvinden van 2 tot en met 6 juni in Moscone West te San Francisco. Tijdens deze vijfdaagse conferentie komen ontwikkelaars uit de hele wereld bij elkaar om te horen hoe de toekomst van iOS en OS X eruitziet. Ook krijgen ze dan de nieuwste tools en technologieën in handen om voor al die miljoenen iOS- en Mac-gebruikers de innovatiefste apps te kunnen blijven maken. Er zullen ruim 1000 Apple engineers aanwezig zijn en de ontwikkelaars kunnen deelnemen aan meer dan 100 technische lezingen. Verder zijn er praktische workshops om te leren hoe ze die nieuwe technologieën moeten integreren in hun software. De WWDC is ook het toneel van de uitreiking van de Apple Design Awards aan de beste apps van het afgelopen jaar.

Ontwikkelaars kunnen vanaf heden tot 19.00 uur op maandag 7 april toegangskaarten aanvragen via de WWDC-website (developer.apple.com/wwdc). De kaarten worden door middel van een willekeurig selectieproces uitgegeven. Op dinsdag 8 april rond 2.00 uur weten de ontwikkelaars of ze een toegangskaart hebben. Verder zijn er 200 gratis toegangskaarten beschikbaar voor studenten uit de hele wereld (developer.apple.com/wwdc/students). Dit jaar steekt het NCWIT (National Center for Women & Information Technology) ons samen met een aantal partners een helpende hand toe bij de promotie van beurzen voor vrouwelijke engineers en programmeurs.

"We zijn er trots op dat we de meest fantastische community van ontwikkelaars ter wereld hebben. We hebben dan ook een geweldige week voor hen in petto", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Elk jaar zien we de deelnemers aan WWDC steeds diverser worden. We ontmoeten ontwikkelaars uit vrijwel elke sector, en uit alle uithoeken van de wereld. Het is altijd leuk om de laatste ontwikkelingen op het gebied van iOS en OS X met hen te delen, zodat zij alvast kunnen gaan werken aan de volgende generatie apps."

Tijdens de WWDC 2014 vinden onder meer de volgende activiteiten plaats:

• meer dan honderd technische lezingen door Apple engineers over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot de ontwikkeling, implementatie en integratie van de nieuwste iOS- en OS X-technologieën;

• ruim 100 praktische workshops waarin meer dan 1000 Apple engineers ontwikkelaars hulp bieden bij codeproblemen, informatie geven over de beste ontwikkeltechnieken en aan ontwikkelaars laten zien hoe ze de iOS- en OS X-technologieën optimaal kunnen toepassen in hun apps;

• de nieuwste innovaties, functies en mogelijkheden van iOS en OS X, plus tips om de functionaliteit, prestaties, kwaliteit en vormgeving van apps te verbeteren;

• de kans om te netwerken met duizenden collega-ontwikkelaars voor het iOS en OS X uit de hele wereld: vorig jaar waren er ontwikkelaars uit meer dan 60 landen aanwezig;

• een nieuwe reeks aparte bijeenkomsten over specifieke onderwerpen, met speciale gastsprekers en activiteiten;

• aansprekende en inspirerende lunchsessies met vooraanstaande en invloedrijke personen uit de wereld van de techniek, de wetenschap en het amusement; en

• de uitreiking van Apple Design Awards voor iPhone-, iPad- en Mac-apps die zich onderscheiden op het vlak van technische perfectie, innovatie en baanbrekend ontwerp.

De State of the Union-lezing en de uitreiking van de Apple Design Awards op maandag worden live gestreamd via de WWDC-website. Zo krijgen ook ontwikkelaars die er niet bij kunnen zijn de kans om direct alle nieuwe dingen te horen. Van alle technische lezingen worden video-opnamen gemaakt. Deze video's worden in de loop van de week gepost op de Apple Developer-website (developer.apple.com/wwdc/videos). Deze zijn toegankelijk voor alle geregistreerde ontwikkelaars.

Ga naar de Apple Worldwide Developers Conference 2014-website (developer.apple.com/wwdc) voor meer informatie en voor het aanvragen van toegangskaarten.