Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple lekt per ongeluk naam van iPhone 7 en 7 Plus

013

Het blijft lastig, informatie binnenboord houden van een bedrijf dat in heel erg veel landen opereert, zoals Apple. Voordat je een nieuw product lanceert zal er in al die landen de pagina's voor de website gemaakt moeten worden, want die moeten na de officiële aankondiging natuurlijk allemaal meteen gepubliceerd kunnen worden.

In het verleden ging hiermee al het een en ander mis bij Apple, bijvoorbeeld bij de iPad Mini 3 en iPad Air 2 en de specificaties van de iPhone 6s. Ook nu is er per ongeluk weer wat gelekt, de site van Apple in Hong Kong publiceerde al de naam van de nieuwe iPhone bij informatie over oortjes, zoals je in de afbeelding bij de tweet hieronder kan zien.


Apple lists headphones with iPhone 7, 7 Plus compatibility confirming the model names on the HK website. via reddit. pic.twitter.com/EniAtZ7aFy— Amit (@amitbhawani) September 6, 2016


Waardoor nu in ieder geval één ding zeker is, de komende iPhones gaan gewoon de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus heten. Dus geen verrassingen op dat gebied vanavond tijdens de keynote van het Special Event. Hopelijk dat Apple nog wel wat verrassingen voor ons in petto heeft, maar dat zullen we pas weten vanaf vanavond 19.00 uur, onze tijd.

Een blik in de toekomst van Apple door geregistreerde handelsnamen

001

Bij Apple proberen ze alles zo geheim mogelijk te houden, maar sommige namen moet je eenmaal vastleggen als je wilt voorkomen dat de concurrentie ermee aan de haal gaat. Brian Conroy, een advocaat gespecialiseerd in handelsmerken, ontdekte een lange lijst van dit soort namen.

Op die lijst komen we er een aantal tegen die al in gebruik zijn, bijvoorbeeld Siri, macOS Sierra (op verschillende manieren geschreven) en App Store voor iMessage. Echt interessant wordt het pas bij de namen die daarop staan die op dit moment nog niet in gebruik zijn en die ook nog niet in aankondigingen zaten. Voorbeelden daarvan zijn Iris Engine, AirPod Case, Home Hub en Smart Button.

Er gaan al een tijdje geruchten dat de iPhone volgend jaar een iris-scanner zal gaan krijgen, het lijkt er op dat er bij Apple daarvoor de naam Iris Engine is bedacht. AirPod Case is waarschijnlijk een behuizing om je AirPods in te nemen, draadloze oortjes waarvan wordt verwacht dat Apple die vanavond aan ons gaat laten zien, als de iPhone 7 aan ons gepresenteerd wordt, waarschijnlijk zonder aansluiting voor een koptelefoon.

Home Hub

Er zijn ook al een tijdje geruchten dat Apple zou werken aan iets wat lijkt op Amazon's Echo; een speaker die je in je huis zet en die niet alleen je muziek af kan spelen, maar ook stemcommando's voor je uitvoert. Apple's antwoord daarop zou dus mogelijk Home Hub gaan heten.

Smart Button

De geruchten dat er op de komende MacBook Pro niet alleen aan OLED aanraakstrip zal zitten, maar ook een aan/uit knop met daarin een Touch ID sensor zijn hardnekkig. Apple geeft dit soort eigenlijk altijd een unieke naam, en Smart Button zou daar natuurlijk een prima kandidaat voor zijn.

Op de lijst hierboven staan nog veel meer interessante namen, bijvoorbeeld Swift Lab (workshops voor Swift, Apple's programmeertaal?), iBooks Storytime (een aparte afdeling in de iBooks Store?), Progress Card (speciaal voor het onderwijs?) en zo zijn er nog veel meer.

Apple registreert vaker dit soort handelsnamen in kleine landen, een paar dagen voor die verlopen worden ze dan wereldwijd geregistreerd. Meestal worden die lijsten niet ontdekt, maar Brian Conroy heeft deze lijst dus wel weten te vinden. Een aantal daarvan verlopen begin deze maand, bijvoorbeeld Trade Up, Swift Lab, Progress Card, Insight Dashboard, Care Card en Remote Loop.

Ook in oktober verlopen er een aantal, bijvoorbeeld macOS Sierra, Touch Bar en de varianten op Smart Button. Een duidelijke hint dat we tegen die tijd macOS Sierra uit zal zijn en we een MacBook Pro met een Touch Bar en Smart Button zullen hebben.

iPhone 6s is best verkopende smartphone wereldwijd

002

Strategy Analytics heeft hun rapport over het tweede kwartaal van 2016 uitgebracht, en ondanks dat Apple zijn eigen records op dit moment even niet verslaat blijkt daaruit dat de iPhone 6s nog steeds de best verkopende smartphone ter wereld is. Er gingen er in dat kwartaal van dit model maar liefst 14,2 miljoen over de toonbank.

Het is trouwens niet alleen de eerste plaats die Apple bezet houdt, op nummer twee komen we voorganger van de 6s tegen: van de iPhone 6 werden er in dat kwartaal 8,5 miljoen stuks verkocht. Op nummer drie staat Samsung's Galaxy S7 Edge, waarvan er 8,3 miljoen verkocht werden.

De groei in de markt voor smartphones was in dat kwartaal maar één procent, volgens Linda Sui, Director bij Strategy Analytics, kwam dat onder andere door verzadiging van de markt in de grote landen, economische onzekerheid en een gebrek aan innovatie bij de grote merken.


Total global smartphone shipments grew 1 percent annually from 338.0 million units in Q2 2015 to 341.5 million in Q2 2016. Smartphone growth is sluggish at the moment due to ongoing economic volatility worldwide, high ownership penetration in most major countries, and a lack of new innovation from device manufacturers.


Kennelijk was de innovatieve kracht bij Apple genoeg om de iPhone 6s op de eerste plaats te houden, onder ander door de Touch ID vingerafdruk-sensor met het Secure Element. In de woorden van Neil Mawston, Executive Director van Strategy Analytics:


We estimate the Apple iPhone 6s model shipped 14.2 million units and accounted for 4 percent share of all smartphones shipped worldwide in Q2 2016. Apple’s iPhone 6s is currently the world’s most popular smartphone. The iPhone 6s is wildly popular in dozens of countries globally, due to its attractive hardware design blended with rich features such as 4K video, large multi-touch display, and fingerprint security.

Apple Music: meer dan 10 miljoen Android-downloads

000

Als Apple ergens om bekend staat, dan is het wel dat het het zich zelden of nooit in de kaart laat kijken. Vooral als het gaat om gegevens waarvan ze in Cupertino graag willen dat die binnenshuis blijven door strategische overwegingen, omdat dat de concurrentie daar bijvoorbeeld beleid op zou kunnen aanpassen.

Zo weet niemand buiten het hoofdkwartier van Apple precies hoeveel Apple Watches er tot nu toe verkocht zijn, en ook over het aantal betalende klanten van Apple Music komt niet veel meer naar buiten dan op momenten dat de teller daarvan een mijlpaal heeft bereikt.

Die teller, van het aantal betalende klanten van Apple Music, stond juni van dit jaar trouwens op 15 miljoen. Niet slecht, omdat Apple Music toen een jaar bestond, maar nog altijd een stuk minder dan de grootste binnen dit veld: Spotify. Dat bedrijf heeft inmiddels 30 miljoen betalende klanten. Maar Spotify bestaat dan ook al sinds september 2008, en heeft dus veel meer tijd gehad om dat klantenbestand op te bouwen.

Google Play

Maar in Google Play staat wel vermeld hoeveel keer een app naar binnen is gehaald, en daardoor kunnen we daar nu zien dat Apple Music op Android 10 miljoen keer naar binnen is gehaald. Daarbij zitten natuurlijk veel mensen die dat alleen maar doen omdat ze nieuwsgierig zijn, het is niet bekend hoeveel betalende klanten dit voor Apple betekent.

Daar zullen we het voorlopig mee moeten doen, want Google Play rapporteert dat per 'blok', en Apple Music valt nu binnen het blok van tussen de 10 miljoen en 50 miljoen downloads. Met ander woorden, het zal nog wel even duren voordat er dankzij Google Play weer wat te melden zal zijn, Want Apple Music voor Android kwam eind 2015 uit, en Apple deed er dus ruim een half jaar over om de grens van 10 miljoen te passeren.

Andere apps

Apple heeft trouwens nog twee apps in Google Play staan, dat zijn Move to iOS (tussen 5 en de 10 miljoen downloads) en Beats Pill Plus (tussen de 50 en de 100 duizend downloads). Die laatste is een app speciaal voor de Beats Pill Plus speaker, dus hoewel dat aantal downloads een stuk lager is dan de gratis software, betekent dit wel dat er een behoorlijk aantal van die speaker verkocht zijn.

Keynote

Als het aantal betalende klanten van Apple Music sinds juni genoeg gestegen is naar een aantal dat het voor Apple de moeite van het vermelden waard maakt (lees: minimaal 20 miljoen), dan horen we dat mogelijk in het begin van keynote van het Special Event, morgenavond om zeven uur (onze tijd).

Vanaf woensdag wordt de App Store opgeruimd

002

In juli 2008 bracht Apple iOS 2.0 uit, en sindsdien bestaat de App Store. Dat die een doorslaand succes is geworden hoeven we niemand te vertellen, inmiddels is alleen de App Store goed voor meer dan 3 miljoen apps en voor een omzet waar veel kleine landen graag voor zouden tekenen.

Maar tussen die ruim twee miljoen apps zitten inmiddels erg veel apps die niet meer worden onderhouden, en dus eigenlijk de boel vervuilen. Om die reden is er bij Apple besloten om een grote schoonmaak te houden, en voor ontwikkelaars is daarom nu deze FAQ opgesteld.

Daarin kunnen we lezen dat Apple ontwikkelaars van 'vergeten' apps op de hoogte gaat stellen, en dat die daarna 30 dagen hebben om hun apps een update te geven. Mocht dat niet lukken, dan kunnen ze later altijd opnieuw hun app(s) indienen. De naam van een app blijft verbonden aan het ontwikkelaars-account, dus het is niet zo dat een ander plotseling die naam in zou kunnen pikken.

Daarbij kijkt Apple trouwens ook of de apps het nog goed doen, waarbij alle apps die bij het opstarten crashen meteen zonder pardon opgeruimd worden.

De vraag lijkt of dit niet nadelig zal zijn voor gebruikers van oudere iDevices. De eerste iPad kan bijvoorbeeld niet meer aan dan iOS 5.1.1, het is dan ook te hopen dat apps die daar prima voor werken nog wel gewoon in de App Store zullen blijven staan.

Maar de insteek van Apple is waarschijnlijk om de stortvloed van imitatie-apps die in de App Store staan in te dammen, het lijkt sterk dat oudere (maar prima werkende) apps verwijderd zullen worden. Tenminste, als de ontwikkelaar er nog een beetje moeite voor wil doen.

Apple heeft eindelijk ook een officieel Twitter-account

000

Twitter bestaat al even, inmiddels ruim 10 jaar want dit sociale netwerk ging van start in juli 2006. In die tijd zijn veel grote bedrijven daar erg actief geworden, en hebben dan ook vaak heel erg veel volgers. Voorbeelden daarvan zijn onder andere Microsoft, Google en Samsung.

Maar Apple heeft dit als bedrijf netwerk tot nu toe bijna helemaal links laten liggen, maar dat dit aan het veranderen was konen we een paar maanden geleden al zien doordat Apple toen het Twitter-account AppleSupport opstartte.

Daarbij is nu @ Apple bijgekomen, en dat is ook meteen opgetuigd met de visuals van de uitnodiging voor het Special Event van overmorgen, maar een tweet staat er nog niet op. Dat Apple wel de aandacht heeft van veel mensen blijkt uit het aantal volgers, want zonder dus ook maar één tweet te hebben verstuurd zijn dat er al 317.000.Apple heeft als bedrijf tot nu toe weinig of niets op Twitter gedaan, maar het management van Apple tweet er wel lekker op los. Voorbeelden daarvan zijn Tim Cook, Phil Schiller en Eddy Cue.

Let wel op dat er ook een aantal parodie-accounts zijn die doen alsof ze namens topmensen van Apple tweeten. De bekendste voorbeelden daarvan zijn HairForceOne (de bijnaam van Craig Federighi) en JonyIveParody.

Noodles! is Apple's gratis App van de Week

004

Ook deze week geeft Apple ons allemaal weer een App van de Week gratis en voor niets, en dit keer is dat Noodles!. Deze game heeft veel goede reviews, 4,5 gemiddeld wereldwijd, en dat is niet voor niets.

Deze game is voor de liefhebbers van breinbrekers. Want Noodles! zorgt ervoor dat je jouw hersens echt zal moeten gebruiken, zeker als je verder in deze game komt. In Noodles! moet je buizen met elkaar verbinden door erop te klikken en zo de hoek aan te passen. Dat klinkt simpel, maar in de hogere niveaus is het beslist een uitdaging.

In de gameplay-video hieronder kan je zien dat je als je dat doet beloond wordt met 'diamanten' een minuut een prima indruk krijgen van hoe Noodles! er uitziet en wat het inhoudt.

Normaal gesproken kost deze game € 1,99 in de iOS App Store, op dit moment kan je het daar dus helemaal gratis downloaden. Om deze game op jouw iDevice te gebruiken moet je daar minimaal iOS 9.0 hebben staan, en er zijn geen in-app aankopen.

Belangrijke Security Updates voor OS X

001

Vorige week kon je hier op MacFreak al lezen dat Apple met iOS 9.3.5 een update voor de veiligheid van alle iDevices had uitgebracht die erg belangrijk was. Want er bleek in het wild een geavanceerde hack te zijn waarbij maar liefst drie grote beveiligingsgaten tegelijkertijd gebruikt werd.

Apple heeft nu een update voor 10.10/Yosemite en 10.11/El Capitan uitgebracht die ervoor zorgt dat ook onze Macs tegen deze ellende beveiligd zijn. Als je zeker wilt zijn dat je niet kwetsbaar bent voor deze gevonden kwetsbaarheden dan moet je deze update dus even installeren.

Daarnaast is er ook een nieuwe versie van Safari (versie 9.1.3 (11601.7.8)), die is voor OS X 10.9/Mavericks, 10.10/Yosemite en 10.11/El Capitan. Gebruik je nog OS X 10.9/Mavericks dan is het eigenlijk aan te raden om de overstap naar 10.10/Yosemite en 10.11/El Capitan, waarbij wat beveiliging 10.11/El Capitan de best beveiligde optie is.

Als deze updates bij jou nog niet te zien zijn, als je op het Apple-icoontje helemaal linksboven op je scherm klikt, daar kiest voor App Store en in het venster dat dan opent rechtsboven klikt op Updates, dan zou de App Store ze automatisch moeten laten zien.

Deze updates zijn ook via onderstaande links te vinden:

Security Update 2016-001 (10.11.6)

Security Update 2016-005 (10.10.5)

Genuanceerde reacties na beslissing Europese Commissie

028

Dat de Europe Commissie, bij monde van commissaris Margrethe Vestager, beslist heeft dat Apple miljarden euros zal moeten betalen weet iedereen inmiddels wel.

Maar dat deze beslissing op zijn minst niet onomstreden is kan makkelijk worden opgemaakt door alle discussie die deze beslissing heeft losgemaakt, ook hier op ons forum. De mensen die het niet eens zijn met op zijn minst onderdelen van de beslissing van de Europese Commissie zijn trouwens niet de minsten, voormalig euro-commissaris Neelie Kroes zit daar bijvoorbeeld ook bij.

Matthew Yglesias van Vox heeft een kort en helder artikel geschreven waar hij deze hele situatie zo als die nu voor ons ligt duidelijk omschrijft, naast de opinie van Neelie Kroes wat ons betreft ook een aanrader om te lezen.

En voor de nuance ook nog dit artikel van Fast Company, waarin belasting-expert Matt Gardner zijn mening geeft over wat er hier gaande is. En die is het vaak niet met Tim Cook eens, de hogere beroepen de komende zouden dan ook wel eens erg interessant kunnen gaan worden.

Steve Jobs werkte tot het eind aan een revolutionaire televisie

007

Na het overlijden van Steve Jobs bleven er lang hardnekkige geruchten de ronde doen dat Apple met een TV bezig zou zijn. Maar uiteindelijk kwam er geen televisie van Apple, maar bracht het bedrijf de Apple TV 4 uit.

Eén van de geruchten was dat Apple televisie wilde aanbieden waar geen kabel meer voor nodig was, en dat dit niet gelukt is. Dat zou ook bij de Apple TV 4 nog de bedoeling geweest zijn, maar de content providers zouden het niet eens zijn geweest met de voorwaarden die Apple wilde bedingen en ze vonden de prijs ook te laag.

Bij dit hele verhaal is nu een nieuw onderdeel gekomen, op recode vertelt de bekende tech-journalist Walt Mossberg dat Steve Jobs tot het eind van zijn leven bezig is geweest met een televisie, ook nadat hij was gestopt als CEO (en Tim Cook dus het stokje van hem overgenomen had).

Want Steve gaf het stokje wel over, maar dacht er kennelijk nog helemaal niet aan om te stoppen en vond dat hij aan een fantastisch project bezig was. Dat bleek toen hij Walt Mossberg belde:


I think we figured out a way to do it, and it's going to be fantastic


Hij nodigde Walt Mossberg uit om te komen kijken, maar minder dan twee maanden later overleed hij. Walt vertelt hier het volgende over:


"He was going to still be involved. Their press release made some vague nod toward that. But he wanted me to know that he was going to be involved in big strategic things, and also that he was going to reserve one particular thing for himself."

"I said, ‘well, what's that?'"

"He said, ‘Well, it's television ... I think we figured out a way to do it, and it's going to be fantastic. I want you to come out, in a few months, and I want to show it to you.'"

Jobs didn't go into details about the hardware and the programming he wanted it to carry. But Mossberg believes he was talking about an integrated set, not a version of the set-top box Apple sells today.

"He was really weak. Hearing nuances in speech was difficult. But he was really excited," Mossberg said. "If you would have asked me five minutes after we hung up, I would have said he was going to reinvent the whole TV set. It would be Apple-esque, meaning it was high quality, and very easy to use. But he was thinking about more than hardware - that was clear, too."


Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar bij het lezen van dit stukje werd het me weer eens duidelijk dat ik Steve Jobs nog steeds mis. Mensen die zo ontzettend enthousiast worden van dingen waar ze aan bezig zijn, zo enthousiast dat ze er alleen nog maar in hyperbolen over kunnen praten, die mensen zijn zeldzaam.