Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Updates: Logic Pro X 10.2 en MainStage 3.2 met Alchemy synthesizer

001

Apple heeft updates uitgebracht voor zowel Logic Pro X als MainStage, waardoor beiden nu ondersteuning krijgen voor de Alchemy. Dat is een synthesizer plugin die van Apple is sinds het bedrijf in februari Camel Audio overnam, zoals je toen ook al op MacFreak kon lezen.

Die Alchemy synthesizer is erg compleet en heeft een enorm aantal sound generators, mogelijkheden voor modulatie, effects, arpeggiators en oscillators. In totaal zijn het er meer dan 3.000, en hiermee krijgen beide programma's dan ook een enorme uitbreiding.

Daarnaast krijgt Logic Pro X update 10.2 nu ook ondersteuning voor Force Touch en om direct op Apple Music Connect muziek te zetten. Tenminste, als je een artiest bent met een Apple Music Connect account. Alles wat nieuw is in Logic Pro X kan je hieronder vinden:


Wat is er nieuw in versie 10.2

• Nu met Alchemy - de ultieme synthesizer voor het manipuleren van samples

- Synthesizerplugin van de volgende generatie met meerdere geluidsgeneratoren waaronder: additief, spectraal, formant, granulair, sampler en virtueel analoog
- Meer dan 3000 voorinstellingen voor alle soorten elektronische muziek, waaronder elektronische dance, hiphop, rock en geluid voor films
- Ingebouwde voorinstellingenkiezer waarin je met trefwoorden snel de juiste geluiden vindt
- Met performanceregelaars zoals de Transform Pad kun je eenvoudig geluiden verkennen en vervormen
- Je kunt tot vier synthesizermodules combineren voor het aanmaken van complexe geluiden met meerdere lagen
- Virtuele analoge oscillatoren voor het produceren van authentieke versies van iconische synthesizergeluiden
- Grote selectie aan gemodelleerde analoge filters en filters voor speciale effecten waarmee je geluiden kunt produceren met een klassiek karakter en tonale complexiteit
- Je kunt geanimeerde, dynamische instrumenten aanmaken waarbij gebruik wordt gemaakt van meer dan 100 modulatiebronnen, waaronder flexibele LFO's, AHDSR- en MSEG-envelopes, en stepsequencers
- Je kunt samples op nieuwe manieren manipuleren en combineren met een verzameling transformatie- en hersynthesetools
- Je kunt EXS24-instrumenten importeren of je eigen instrumenten aanmaken met een robuuste verzameling samplerfuncties
- Je kunt onafhankelijke arpeggiators toepassen op elk van de vier geluidsbronnen om eenvoudige akkoorden om te zetten in uitgebreide uitvoeringen
- Ingebouwde set effecten met galm, modulatie, vertraging, compressie en diverse vervormingseffecten

• Nieuwe Transform Pad met tabs en X/Y Pad Smart Controls voor Alchemy-instrumenten
• Je kunt direct delen naar Apple Music Connect*
• Ondersteuning toegevoegd voor Force Touch-trackpad
• Je kunt aangepaste symbolen voor sporen aanmaken met je eigen afbeeldingsbestanden
• 1000 nieuwe Apple Loops van diverse populaire instrumenten en genres, waaronder EDM, hiphop, indie, disco, funk en blues
• Met uitgebreide MIDI-klokopties wordt de synchronisatiecompatibiliteit met externe MIDI-apparaten verbeterd
• Diverse overige uitbreidingen en stabiliteitsverbeteringen.

* Apple Music Connect-account vereist

En alles wat er nieuw is in MainStage 3 staat hieronder, waar de informatie over Alchemy die hierboven al staat bij Logic Pro X is weggelaten.


• Nieuwe Transform Pad met tabs en X/Y Pad Smart Controls voor Alchemy-instrumenten
• Nieuw X/Y Pad-schermbesturingsobject
• 1000 nieuwe Apple Loops van diverse populaire instrumenten en genres, waaronder EDM, hiphop, indie, disco, funk en blues
• Diverse overige uitbreidingen en stabiliteitsverbeteringen.Ook Best Buy is blij met de Apple Watch

002

Het gaat goed met electronica-gigant Best Buy in de VS, en dat is onder andere omdat het bedrijf sinds 2008 als eerste naast de Apple Stores ook de iPhone ging verkopen. Het begin van een vruchtbare samenwerking.

Ook in het afgelopen kwartaal heeft Best Buy het weer uitstekend gedaan, de 3,8 procent stijging van de verkopen was boven de verwachting van analisten. Eén van de verrassingen daarbij was dat de CEO van Best Buy, Hubert Joly, aan analist tijdens een conference call vertelde dat ook in de Best Buy vestigingen en online de Apple Watch het prima doet ("Demand for Apple Watch has been so strong in the stores and online").

Misschien helemaal niet zo verbazend als we naar de cijfers kijken. Want daar zien we terug wat in veel reviews ook al te lezen was: de overgrote meerderheid is erg blij met een Apple Watch, zeker als die wat langer gebruikt wordt.

Dat is dan ook te zien in onderzoek van Wristly, daar was onder andere te zien dat het percentage van tevredenheid bij de Apple Watch nog hoger ligt dan bij de iPad en de iPhone.

Daarbij is trouwens wel het percentage van "somewhat satisfied" meegeteld, maar als je kijkt naar de groep die voor "very satisfied/delighted" kiest, dan is dat ook nog altijd 66 procent.Ben Bajarin is degene die dit onderzoek uitvoerde, en die voegt nog iets toe waar ze bij Apple mogelijk ook erg blij van worden:


As I listened to different people tell me about their Apple Watch, I observed a pattern. Those whose job it was to think about the Apple Watch or who were early adopters who thought deeply about tech and the tech products they buy, were all much more critical of the watch. You could tell they evaluated it and thought about it deeply from every angle by their responses. Then I talked with teachers, firefighters, insurance agents, and those not in the tech industry and not hard-core techies. These groups of people couldn’t stop raving about the Apple Watch and how much they loved the product. It was almost as if the farther away people were from tech or the tech industry, the more they liked the Apple Watch.


Kennelijk is Apple erin geslaagd iets te maken waar de 'gewone' gebruikers heel erg blij van worden. Hopelijk voor iedereen in Cupertino blijft zich dat ook vertalen in een commercieel succes.

Samsung Galaxy Note5 heeft zijn eigen 'gate'

006

Apple's iPhone heeft in de afgelopen jaren de nodige mediastormen over zich heen gekregen, en die krijgen vaak een naam met "gate" aan het eind geplakt. Voorbeelden zijn antennagate en bendgate.

Dit keer is Samsung de klos, want inmiddels is gebleken dat de pen van de Samsung Galaxy Note5 ook achterstevoren in de houder gestopt kan worden. Op zich geen probleem, als het niet zo was dat je daardoor de Note5 meteen helemaal onbruikbaar maakt. En dit heeft inmiddels de naam "pengate" meegekregen.

De vergelijking met antennagate lijkt nogal ongepast, want daar ging het om de mogelijkheid van het blokkeren van signaal, dat was weer voorbij zodra je jouw iPhone op een andere manier vasthield. In serieuze stukjes hierover kom je dat soort vergelijken dan ook niet tegen.

Het is te hopen voor iedereen die dit probleem heeft dat Samsung de Note5 omruilt, zoals Apple bijvoorbeeld ook doet bij gebogen iPhone 6 en 6 Plus modellen. Op dit moment kiest Samsung nog voor de verdediging, en worden gebruikers gewezen op de handleiding:


We highly recommend our Galaxy Note5 users follow the instructions in the user guide to ensure there are no issues.


Leuk advies, waar je natuurlijk niet zoveel aan hebt als bijvoorbeeld één van je kinderen die pen er andersom in heeft gestoken. In de tussen tijd is iedereen met een Note5 in ieder geval gewaarschuwd.

Safari in iOS 9: makkelijk sites op verschillende manieren laden

000

Dat iOS 9 de mogelijkheid gaat bieden om content waar je niet op zit te wachten, zoals advertenties en dergelijke, te blokkeren, dat weet waarschijnlijk iedereen inmiddels al. Maar wat als een site zonder de advertenties niet goed werkt, of als je de site met alles erop en eraan wilt zien?

Het blijkt dat Apple daar een even simpele als slimme oplossing voor heeft gevonden, je moet alleen even weten waar die zit.

Want in Safari in iOS 9 hoef je alleen maar de knop om de pagina te herladen (het ronde pijltje rechtsboven) wat langer ingedrukt te houden. Dan krijg je de optie om de desktop-versie te zien, en als je een blocker hebt geïnstalleerd meteen ook de mogelijkheid om die voor deze pagina even uit te schakelen.

Aankondiging van nieuwe iPhones in een veel grotere zaal?

004

In de afgelopen jaren heeft Apple zijn grote aankondigingen gehouden in het Yerba Buena Center (1.470 plaatsen) en het Flint Center (2.400 plaatsen). Maar iedere keer zit het helemaal vol, en volgens de lokale krant Hoodline lijkt het er op dat Apple dit keer voor een veel grotere zaal heeft gekozen.

Want het Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco (7.000 plaatsen) is op dit moment helemaal afgesloten door bewaking en niemand wil wat zeggen over de opdrachtgever. Dat klinkt alsof dat Apple zou kunnen zijn.

Ook de afbeeldingen wat er opgehangen zal gaan worden zouden wel eens een hint kunnen bevatten. Want Apple heeft natuurlijk geen ster als logo, maar die afbeeldingen zouden wel eens bedoeld kunnen zijn als tijdelijke vervanging voor het Apple-logo wat daar straks komt te hangen.

De uitnodigingen voor het event begin september zijn de deur nog niet uit. Maar als dat binnenkort wel zo is dan weten we waarschijnlijk meer.

Uncanny X-Men: Days of Future Past stevig in de aanbieding

000

Ben je een fan van X-Men en op zoek naar een leuke game, dan zit je op dit moment goed. Want de game Uncanny X-Men: Days of Future Past kost normaal gesproken € 4,99, maar op dit moment kan je het in de iOS App Store vinden voor maar 99 cent.

De game Uncanny X-Men: Days of Future Past is gebaseerd op de originele comics en het is een 2D platform game. In de video review hieronder krijg je een prima idee van wat deze game inhoudt.Een iPhone houdt het een week vol op een brandstofcel

000

Het Britse bedrijf Intelligent Energy zegt dat het ze gelukt is om een brandstofcel in een iPhone 6 in te bouwen, waarmee die het een week volhoudt terwijl het allemaal past zonder dat de iPhone in volume toenam.

De enige zichtbare aanpassing was een paar gaatjes in de achterkant, want tijdens het proces komen er kleine hoeveelheden waterdamp vrij, en die moeten natuurlijk wel weg kunnen. De aanvoer van het waterstofgas werd in het prototype gedaan via de aansluiting van de koptelefoon.

Henri Winand, de CEO van Intelligent Energy, was duidelijk in zijn nopjes:


We have now managed to make a fuel cell so thin we can fit it to the existing chassis without alterations and retaining the rechargeable battery. This is a major step because if you are moving to a new technology you have to give people a path they are comfortable with.


Hij verwacht dat we in de toekomst één keer per week een cartridge in de onderkant van onze iPhones moeten doen, en dat we die dan verder helemaal niet meer op hoeven te laden.

Op de vraag of Apple bij dit onderzoek is betrokken wilde hij trouwens niets zeggen, maar het lijkt sterk. Want als dat wel zo zou zijn dan had Apple hem ongetwijfeld een contract laten tekenen dat hij hier niets over naar buiten zou mogen brengen.

CEO Swatch probeert ons bang te maken

009

Sinds Apple probeerde de naam "iWatch" te registreren lijkt het niet meer goed te komen tussen Apple en Swatch. Want Swatch was niet blij met die poging, omdat het bedrijf de naam iSwatch al geregistreerd heeft en vond dat iWatch daar teveel op leek.

Inmiddels is de Apple Watch uit, en het antwoord van Swatch is om vol in de tegenaanval te gaan. De eerste stap was het als handelsmerk registreren van One More Thing, waarschijnlijk dat Apple daar nog wel bezwaar tegen gaat maken.

Maar dat was niet het enige, Nick Hayek, de CEO van Swatch laat in dit interview met de Zwitserse krant Tages Anzeiger zien dat hij niet veel manieren schuwt om de stijd aan te gaan. Ook niet pogingen om ons bang te maken.

Natuurlijk komt daar het opslaan van data in de cloud voorbij, alleen jammer voor Nick Hayek dat hij kennelijk helemaal niet weet wat een Apple Watch wel of niet doet.


Zudem verliert der Nutzer sofort die Kontrolle über seine Daten. Ich persönlich möchte nicht, dass meine Blutdruck- und Blutzuckerwerte in einer Cloud oder auf Servern im Silicon Valley gespeichert sind.


Want de Apple Watch doet een boel, maar bloedsuikerwaardes worden er niet door vastgelegd. Daarbij worden alle persoonlijke data in de Apple Watch versleuteld en kan je als gebruiker zelf precies instellen wat je wel en wat je niet in de cloud wilt hebben.

Waarschijnlijk is hij ervan uitgegaan dat je bij FUD je helemaal niet aan feiten hoeft te houden. De vraag is of dat ook zo is.

Hij gebruikt het interview ook om de smartwatch van Swatch die in ontwikkeling is aan te prijzen. Daarmee zal je ook kunnen betalen, maar er zullen geen sensoren voor gezondheid in zitten. Ook daar heeft Nick Hayek een ongezouten mening over, hij zegt niet verantwoordelijk te willen zijn of zijn horloge de klant op tijd waarschuwt voor een hartaanval. Want als je FUD gebruikt, dan moet je het natuurlijk altijd wel lekker dik aanzetten.


Ich kann als Uhrenproduzent nicht die Verantwortung dafür übernehmen, ob mein Gerät den Kunden rechtzeitig vor einem Herzinfarkt warnt.

Het gaat nog steeds goed met Apple, ook in China

000

Begin juni stond het aandeel Apple nog op $ 132,07, maar inmiddels is er paniek op de beurs, gaat de koers van alle aandelen naar beneden en het aandeel Apple is daar geen uitzondering op. De reden voor de paniek zijn financiële maatregelen van de Chinese overheid die werden geïnterpreteerd als een grote vertraging in de economische groei aldaar.

Het aandeel van inmiddels Apple is de afgelopen tijd extra gevoelig voor wat er in China gebeurt geworden, want China is inmiddels goed voor ongeveer 30 procent van alle verkochte smartphones in de wereld.

Omdat de iPhone op zijn beurt weer een groot aandeel uitmaakt van Apple's winstmachine, daalde het aandeel Apple ook hard en stonden we gisteren bij het sluiten van de beurs op $ 103,16 (na beurs steeg het weer iets en kwam het op $ 104,25).

Dit bracht Apple's CEO Tim Cook tot iets wat hij nog nooit eerder heeft gedaan: hij beantwoordde een mail van CNBC's financiële journalist Jim Cramer en liet hem weten dat Apple helemaal geen last heeft van een vertraging in de Chinese economie. In tegendeel, de verkopen in China nemen juist toe.


As you know, we don't give mid-quarter updates and we rarely comment on moves in Apple stock. But I know your question is on the minds of many investors.

I get updates on our performance in China every day, including this morning, and I can tell you that we have continued to experience strong growth for our business in China through July and August. Growth in iPhone activations has actually accelerated over the past few weeks, and we have had the best performance of the year for the App Store in China during the last 2 weeks.

Obviously I can't predict the future, but our performance so far this quarter is reassuring. Additionally, I continue to believe that China represents an unprecedented opportunity over the long term as LTE penetration is very low and most importantly the growth of the middle class over the next several years will be huge.


Kortom, Apple heeft tot nu toe helemaal geen last van enige vertraging, integendeel. En Tim Cook ziet de toekomst zonnig in, zeker in China. Als je wilt weten waarom deze paniek op de beurs is ontstaan, dan is deze pagina met grafieken de moeite van het bekijken waard.

De vraag lijkt of dit wel mag, want volgens de regels van de Securities and Exchange Commission in de VS mag je dit soort informatie niet selectief bekend maken. Als ze het erg strak interpreteren zou Tim Cook dus hier voor op het matje geroepen kunnen worden. Maar CNBC's Jim Cramer is een journalist waarvan eigenlijk zeker was dat hij deze informatie openbaar zou maken, dus misschien dat dit muisje helemaal geen staartje zal krijgen.

In El Capitan kan je de prullenmand ook overslaan

004

We moeten nog even wachten voordat OS X 10.11/El Capitan uit zal komen, maar ondertussen komen er door de beta-versies natuurlijk wel steeds meer details naar buiten. Eén daarvan is de optie voor power-users die nu waarschijnlijk al hun spullen weggooien met Command - Delete (Archief > verplaats naar prullenmand), Command - Shift - Delete (Finder > Leeg prullenmand...) en dan een Enter of een Return.

Als je in El Capitan meteen iets wil verwijderen dan gaat dat een stuk sneller, dat kan dan door aan de eerste optie de Alt-toets toe te voegen. Dus of je nu het Archief-menu opent met de Alt-toets, of dat je het met sneltoetsen doet (Command - Alt - Delete). In beide gevallen zal je bestand direct verwijderd worden, dus zonder dat het eerst in de prullenmand terecht komt.

Je Mac zal je trouwens nog wel vragen of je het zeker weet dat je dat bestand (of die bestanden) weg wilt gooien, als je op Delete klikt is alles ook echt helemaal weg.

Ook in de contextuele menu's is deze optie toegevoegd, waarmee je nu kunt kiezen om bepaalde dingen die in de prullenmand zitten meteen te verwijderen. Handig voor iedereen die nog wel eens dingen in de prullenmand 'parkeert', terwijl je toch ruimte nodig hebt.

In de prullenmand kan je dan met een rechtermuis-klik of een Control-klik de bestanden verwijderen, daar dan even voor de optie "Delete immediately..." kiezen.