Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tip: vind open tabs razendsnel in Safari door op tekst te zoeken

006

Browser met tabs kan erg makkelijk zijn, ondergetekende heeft er vaak al snel meer dan 10 open staan om dagelijks het allerbelangrijkste en interessantste Mac-nieuws te kunnen vinden.

Maar als je veel tabs open hebt staan is het ook niet altijd even makkelijk om een tab weer terug te vinden. Gelukkig heeft Apple daar een oplossing voor in Safari ingebouwd, die waarschijnlijk weinig van ons zullen kennen, of in ieder geval niet weten hoe je deze op de snelste manier kunnen gebruiken.Daarvoor activeer je eerst het overzicht van alle tabs in één venster, dat kan via het menu "Weergave", waarin je kiest voor de optie "Toon alle tabbladen" (Command-Shift-\). In de schermbeelding hierboven zie je op die manier het overzicht van twaalf tabbladen.

Wat je daar niet ziet, maar wat er wel degelijk is, dat is de optie om nu op tekst te zoeken. De optie om tekst in te voeren verschijnt zodra je de standaard sneltoets-combinatie Command-F intoetst, zoals je hieronder kan zien. Daar was "tvOS" invoeren voldoende om meteen deze tab uit alle 12 te selecteren.(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

Maar als je echt snel wilt zijn dan kan je zelfs Command-F daar overslaan. Safari gaat er van uit dat als je daar begint te typen dat je op tekst aan het zoeken bent, het zoekvenster wordt dan dus ook meteen geactiveerd.

Als je eenmaal de tab hebt die je zocht, dan kan je daarin natuurijk ook op steekwoorden zoeken. Alleen zal je dan wel Command-F moeten gebruiken. Mocht je dit liever een menu willen activeren, deze optie vind je in het Menu "Wijzig" onder Zoek > Zoek...

tvOS 11.2 is uit, voor Apple TV 4 en Apple TV 4K

000

Als je de gelukkige eigenaar bent van een Apple TV 4 of de nog nieuwere Apple TV 4K dan heeft Apple een update voor je klaarstaan. Zoals altijd is die naar binnen te halen via Instellingen > Systeem > Software-updates.

Dankzij deze update kan je op een Apple TV 4K voortaan zowel HDR als de framerate zo instellen dat die ook klopt met de content die je te zien krijgt. Tot nu toe werd de hoogst mogelijk instelling gekozen, dat zorgde niet altijd voor het beste beeld. Deze nieuwe opties zijn op de Apple TV 4K te vinden in Instellingen > Video & audio > Match inhoud. Daar vind je de instellingen voor zowel HDR als framerate, los van elkaar.

Hieronder de release notes, waarin je ook kan lezen dat er verder vooral bugs zijn opgelost. Of het probleem met het terugkeren naar Home als je een app had geopend in een map ook opgelost is, dat is nog niet bekend.About tvOS 11.2

tvOS 11.2 includes new features, bug fixes, and security improvements in the OS and SDK, including:

• Automatic mode switching to native frame rate and dynamic range of video content with Apple TV 4K

• Support for switching Apple TV 4K display output to SDR for apps that are GPU-bound when running in HDR

• Automatic use of region during setup or region change to suggest refresh rate of 50Hz or 60Hz

• Restoring Unwatched category in Home Sharing for Movies, TV Shows, and Home Videos


Een aparte pagina van Apple voor de feestdagen

000

De feestdagen betekenen veel omzet, dat is dan ook een moment dat er bij Apple hard aan getrokken wordt om ons zoveel mogelijk te overtuigen dat we de producten uit Cupertino moeten hebben.

Dat konden we eerder al zien aan de commercial voor de feestdagen van Apple en de nieuwe commercials voor de Apple Watch. Daarbij komt nu ook nog een aparte pagina op Apple's site, die helemaal gewijd is aan alle dingen die Apple in het assortiment heeft die wij elkaar cadeau zouden kunnen geven.Deze pagina is hier te vinden en tussen alle afbeeldingen van kleine poppetjes die Apple devices beklimmen vinden we cadeaus vanaf ongeveer 40 euro tot en met een heleboel. In die eerste groep zitten bijvoorbeeld de volgende opties:


Siliconenhoesje voor iPhone X (€ 45,00)

bandjes van geweven nylon (38 mm) (€ 59,00) voor de Apple Watch

Smart Cover voor 10,5‑inch iPad Pro (€ 59,00)

Incase 13‑inch Slim Sleeve in honingraat-ripstop voor MacBook Pro (€ 49,95)

CliqueFie-selfiestick (€ 39,95).


En in de laatste categorie vinden we onder andere de MacBook Pro en de iPhone X.

Apple's Kaarten-app kent onze luchthavens nu ook van binnen

000

Dat Apple in de achtergrond constant bezig is met het verbeteren van de Kaarten-app is allang geen geheim, als er nieuws is waar wij direct mee te maken hebben dan melden we dat van tijd tot tijd.

Net voor het afgelopen weekend voegde Apple zoiets aan de Kaarten-app toe, vanaf dat moment kunnen we daarin de interieurs van meerdere Europese luchthavens in detail zien. Daarbij zitten naast de luchthavens Tegel en Schoenefeld bij Berlijn en Heathrow bij Londen ook Zaventem en Schiphol, waarbij van die laatste op dit moment het meeste detail te zien is.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Zoals je hierboven kan zien kan je nu zelfs de plek waar je Vlaamse Frites kan vinden in Schiphol opzoeken, maar we nemen aan dat die lekkerder zijn als je ze in Zaventem koopt. Het gaat natuurlijk niet alleen om Vlaamse Frites en Albert Heijn, ook de Gates, security, douane en zelfs de toiletten zijn te vinden, naast alle winkels en restaurants.

De afgelopen tijd voegde Apple al een heleboel interieurs van vliegvelden toe aan de Kaarten-app, maar die waren vooral in de VS. Dat gebeurde bijvoorbeeld voor de vliegvelden van Chicago, Miami, Las Vegas, en San Jose.

Revolutie bewegend beeld op het web begint in Safari

010

Sinds Apple koos voor WebKit als motor achter Safari heeft het team achter dit open-source project al vaak laten zien dat daar erg hard wordt gewerkt aan dingen die de toekomst van het web bepalen.

Eén van de dingen die de makers duidelijk dwars zat was video op het web. Dat komt in twee vormen, en beide zijn op dit moment beslist niet ideaal te noemen: GIF's en MP4 (dat eigenlijk MPEG-4 heet). GIF's waren nooit voor bewegend beeld bedoeld, en MP4 verbruikt een enorme hoeveelheid data op het web.

In de nieuwe versie van Apple's Safari Technology Preview zien we nu een revolutionaire aanpak van deze twee problemen door het WebKit-team.

Voor deze versie van Safari kan nu door makers van websites de code voor een plaatje (img) gebruikt worden in combinatie met die voor video (.mp4). Het resultaat is dan de volgende code:

[code][/code]

De eerste testen hiermee laten zien dat MP4-materiaal in combinatie met deze code maar liefst 20x keer sneller zichtbaar is, 7x keer sneller gedecodeerd wordt. En alsof dat nog niet genoeg is, kan het bestand ook nog eens maar 1/14 van de ruimte nodig heeft!

Dit alles betekent niet alleen veel beter werkende GIF's en video op het web, maar ook veel minder grote belasting op het internet als geheel, dat steeds meer data moet verstouwen door onze honger naar bewegend beeld. Mogelijk dat deze nieuwe manier waarop Safari met bewegend beeld om zal gaan zelfs voor minder milieubelasting zal zorgen.

Het zal natuurlijk nog even duren voordat alle browsers dit ondersteunen, en voordat de mensen achter websites ook deze code zullen gaan gebruiken. Maar het is in ieder geval een erg positieve, en behoorlijk revolutionaire ontwikkeling.

Tip: een app geforceerd stoppen in watchOS 4

000

Op de Mac kennen we het allemaal, als je een app hebt die blijft hangen of op een andere manier problemen geeft dan kan je die geforceerd stoppen via het Apple-icoontje helemaal linksboven op je scherm.

Op een iDevice heb je niet echt een vergelijkbare optie. Je kan een app uitzetten door die naar boven te vegen tijdens het schakelen tussen apps. Of je hebt de opties om jouw iDevice gewoon te herstarten, en als dat ook niet helpt om zelfs te kiezen voor geforceerd opnieuw opstarten.

Die eerste optie van een iDevice, een app even uit het geheugen verwijderen om die daarna weer 'fris' op te starten, zit ook ingebouwd in watchOS 4. Houdt daar, terwijl een willekeurige app actief is, de zijknop ingedrukt, tot je de drie opties ziet verschijnen (Zet uit, Medische ID en SOS Noodmelding) die je ook hierboven ziet.

Daarna houdt je de Digital Crown ingedrukt, tot je ziet dat je al jouw apps ziet, in Raster- of Lijstweergave (hoe je tussen die twee opties kunt kiezen kan je hier lezen). De volgende keer dat je dezelfde app opstart zal je zien dat die eerst weer geladen moet worden, waarna die dan weer met een brandschone lei aan de slag kan.

Apple wil meer flexibele LCP printplaten gaan gebruiken

005

Er zijn erg veel factoren waarmee je zoveel mogelijk snelheid kan halen uit onderdelen op een printplaat, één van die onderdelen is grappig genoeg de printplaat zelf. Daarbij gebruiken we het woord printplaat, maar het gaat vaak allang niet meer om platen, het is steeds vaker een flexibele ondergrond.

In de iPhone 8 en iPhone X gebruikt Apple voor de LTE antenne's Liquid Crystal Polymer, in de iPhone X zien we dat dit dat ook gebruikt wordt bij de TrueDepth Camera, de camera die essentieel is voor Face ID. Door het gebruik hiervan kunnen hogere snelheden behaald worden, volgens Ming-Chi Kuo zou Apple deze techniek in het komend jaar dan ook in de iPad, Mac en Apple Watch willen gaan gebruiken.Daarbij zijn wel wat obstakels te overwinnen, flexibele LCP printplaten zijn moeilijker te maken om een aantal redenen:


LCP FPCB production presents a greater challenge compared to PI, as the former needs to be more particular as regards material stability, higher-temperature process, impedance control and higher standards of etching process.


Op dit moment zou Apple onder andere met printplaat-fabrikant Career bezig zijn om dit soort printplaten te maken voor nieuwe MacBooks. Die zouden daar trouwens niet alleen sneller van kunnen worden, dit soort flexibele printplaten kunnen ook kleiner zijn. Iets wat natuurlijk goed uitkomt voor een fabrikant die graag zijn producten almaar dunner en lichter wilt maken, bij de MacBook is dat zelfs het unique selling point.

Vier Apple Watch commercials voor de feestdagen

000

De afgelopen jaren was al te zien dat de Apple Watch tijdens de feestdagen prima verkoopt, dus aan de start van dit koopseizoen zien we dat Apple vier nieuwe commercials daarvoor heeft uitgebracht.

Mocht je nog twijfels hebben wat de bedoeling van Apple hierbij is, dan hoef je alleen maar even naar het einde van elke commercial te kijken, het cadeaupapier spreekt boekdelen. De boodschap van alle commercials is glashelder: de Apple Watch is het ideale accessoire, bij iedere activiteit. Die boodschap wordt in een behoorlijk tempo met ons gecommuniceerd, alle vier zijn voorbij in maximaal 15 seconden.

iOS 11.2 is oplossing voor herstartende iDevices, en veel meer

025

Op dit moment zijn er op the internet meerdere klachten te vinden van mensen die last hebben dat hun iDevice vanzelf herstart, terwijl er geen duidelijke aanleiding is. Het zou komen door een datum/tijd bug in de Berichtgeving, waardoor er zoveel tegelijkertijd binnen komen dat je iDevice het niet meer trekt.

Gelukkig heeft Apple de oplossing al voor ons klaar staan, in de vorm van een update voor iOS 11 met 11.2 als versienummer, zoals ook te lezen op deze support-pagina. Deze update is, zoals altijd, te vinden in Instellingen > Algemeen > Software-update. We raden altijd aan om voordat je een systeemupdate uitvoert eerst een backup te maken, het liefst lokaal via iTunes.

Hieronder de volledige informatie die Apple bij deze update meelevert:


iOS 11.2 introduceert Apple Pay Cash waarmee je via Apple Pay geld kunt sturen aan familie en vrienden, om geld kunt vragen en geld kunt ontvangen. Deze update bevat ook probleemoplossingen en verbeteringen.

Apple Pay Cash (alleen in de VS)

• Verstuur geld aan familie en vrienden, vraag om geld en ontvang geld via Apple Pay in Berichten of door het aan Siri te vragen


Andere verbeteringen en oplossingen

• Ondersteuning voor sneller draadloos opladen van de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X met compatibele accessoires van derden
• Drie nieuwe Live achtergronden voor iPhone X
• Verbeterde stabilisatie voor de videocamera
• Ondersteuning in Podcasts om automatisch door te gaan met de volgende aflevering van hetzelfde programma
• Ondersteuning voor afstanden van wintersportafdalingen als een gegevenstype
• Oplossing voor een probleem dat ervoor kon zorgen dat Mail naar nieuwe berichten leek te zoeken wanneer het downloaden al was voltooid
• Oplossing voor een probleem dat ervoor kon zorgen dat gewiste Mail-meldingen van Exchange-accounts opnieuw werden weergegeven
• Verbeterde stabiliteit in Agenda
• Oplossing voor een probleem waarbij na het openen van Instellingen een leeg scherm werd weergegeven
• Oplossing voor een probleem dat ervoor zorgde dat het niet mogelijk was om in het toegangsscherm naar de Vandaag-weergave of Camera te vegen
• Oplossing voor een probleem dat ervoor kon zorgen dat de regelaars voor Muziek niet op het toegangsscherm werden weergegeven
• Oplossing voor een probleem dat ervoor kon zorgen dat appsymbolen onjuist op het beginscherm werden weergegeven
• Oplossing voor een probleem dat ervoor kon zorgen dat gebruikers recente foto's niet konden verwijderen wanneer de iCloud-opslaglimiet was overschreden
• Oplossing voor een probleem dat ervoor zorgde dat Zoek mijn iPhone soms geen kaart kon weergeven
• Oplossing voor een probleem in Berichten waarbij het toetsenbord met het meest recente bericht kon overlappen
• Oplossing voor een probleem in Rekenmachine waarbij het snel invoeren van getallen kon leiden tot onjuiste resultaten
• Oplossing voor een probleem waarbij het toetsenbord langzaam reageerde
• Ondersteuning voor RTT-telefoongesprekken (Real Time Text) voor doven en slechthorenden
• Verbeterde VoiceOver-stabiliteit in Berichten, Instellingen, App Store en Muziek
• Oplossing voor een probleem waarbij VoiceOver binnenkomende meldingen niet aankondigde


Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze webpagina:
https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

met dank aan forumleden 'Niels75' en 'iEscape', die allebei een gedeelte van dit nieuws eerder op ons forum gemeld hadden

Een ECG binnen een minuut

002

Vanaf de introductie van de Apple Watch is het duidelijk dat het hier de bedoeling is om een platform te bouwen, gericht op onze gezondheid. Dat deze aanpak succesvol is zien we bijvoorbeeld door de nieuwe gratis Apple Heart Study-app. Jammer genoeg is die app en studie op dit moment alleen maar beschikbaar voor mensen in de VS, en dus ook alleen in de Amerikaanse App Store.

Maar hoewel wij dus nog niet mee kunnen doen aan deze studie, is er inmiddels wel een andere optie waarmee je jouw hart in de gaten kan houden. Dat is de Kardia Band van AliveCor voor de Apple Watch, die bijvoorbeeld te vinden is in de Engelse vestiging van Amazon. Met dit bandje heb je binnen een minuut een Electrocardiogram (ECG), soms ook wel een hartfilmpje genoemd.

Deze Kardia Band is inmiddels ook goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), en zal daardoor waarschijnlijk een stuk populairder worden. Bij de Engelse vestiging van Amazon kost die op dit moment 199 pond, dat is een slordige 226 euro, hopelijk dat de toenemende populariteit ook voor een dalende prijs zal zorgen.

Vic Gundotra, CEO van AliveCor, is natuurlijk erg enthousiast dat hij het stempel van goedkeuring van de FDA heeft gekregen:


KardiaBand paired with SmartRhythm technology will be life-changing for people who are serious about heart health. These capabilities will allow people to easily and discreetly check their heart rhythms when they may be abnormal, capturing essential information to help doctors identify the issue and inform a clear path of care to help manage AFib, a leading cause of stroke, and other serious conditions.