Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple heeft geen einddatum voor het verkopen van muziek

000

Apple Music lijkt nu al een succes, Apple meldde tijdens de keynote dat er nu al 15 miljoen betalende klanten zijn. Dat betekent dat Apple het goed heeft gedaan, dicht bij het eind van het eerste jaar. Want Spotify, de grootste concurrent op dit moment, had in maart van dit jaar 30 miljoen mensen die daarvoor betalen.

Maar door het succes van Apple Music kwamen er ook steeds meer geruchten voorbij dat Apple zou stoppen met het verkopen van muziek en zich helemaal op streaming zou gaan richten, geruchten die Apple dan weer tegensprak.

Dat pingpongen was Eddy Cue waarschijnlijk zat, want in dit interview met Billboard maakt hij duidelijk dat het aankopen van muziek wel daalt, maar minder snel dan de geruchten ons doen geloven. En, voor iedereen die nog muziek wil kunnen blijven kopen in de iTunes Store in de komende tijd, er is geen einddatum daarvoor.


There's no end date, and as a matter of fact, they should all be surprised and thankful to the results that they're seeing because our music iTunes business is doing very well.

Downloads weren't growing, and certainly are not going to grow again, but it's not declining anywhere near as fast as any of them predicted or thought it would. There are a lot of people who download music and are happy with it and they're not moving towards subscriptions.

We talked about subscriptions bringing a lot of new customers in, people who have never bought music. And if you look at Apple's music revenue on a quarterly basis, because of subscriptions and because of sales, it's now higher; it's actually growing, which is great for the labels.


Trent Reznor, eerder van The Nine Inch Nails, maar door de overname van Beats nu werkzaam bij Apple Music zei er ook nog iets interessants over, want hij vergelijkt digitale muziekaankopen daar met vinyl:


It feels as though we've turned a corner in terms of the adoption of streaming. I think it's inevitable that downloads will diminish, much like CDs. But I've started buying vinyl -- probably out of nostalgia, but also there's something about a physical thing that has meaning to me as an artist. I think coexistence can take place.

Op 1 januari 2017 moeten alle iOS-apps HTTPS gebruiken

000

Dat Apple de veiligheid van onze data in hun besturingssystemen hoog in het vaandel heeft staan is overduidelijk, het kwam ook nog een aantal keer tijdens de keynote voorbij. Wat dit in de praktijk betekent was te horen tijdens een andere presentie van Apple tijdens de WWDC die over veiligheid ging.

Want daar lieten mensen van Apple weten dat vanaf 1 januari 1017 alle apps voor iOS zullen moeten voldoen aan ATS. Deze App Transport Security heeft Apple toegevoegd sinds iOS 9 en dat betekent dat apps niet meer mogen communiceren over het standaard HTTP-protocol, maar altijd het veiligere HTTPS-protocol zullen moeten gebruiken.

Fijn om te weten, want in een browser kan je nog zien van wat voor soort verbinding er gebruik gemaak wordt, in een app heb je als gebruiker zelden of nooit een idee over de veiligheid van de verbinding.

Apple's apps kunnen verborgen worden in iOS 10

000

Sommige mensen kan het helemaal niks schelen dat de apps die Apple bij iOS standaard al meelevert niet van het scherm verwijderd kunnen worden. Je sleept er twee op elkaar, maakt zo een folder aan en gooit daar de rest ook in.

Maar er zijn ook een hoop mensen die het knap irritant vinden dat je die apps niet gewoon van het scherm kan verwijderen, en voor al die mensen is er goed nieuws. Want in iOS 10 is dat wel mogelijk, in de video hieronder kan je zien dat dit hetzelfde werkt als met andere apps. Dus blijven drukken op een icoon van een app totdat ze allemaal gaan 'wiebelen', en dan op het kruisje linksboven klikken.

In de video hierboven wordt trouwens gezegd dat je op deze manier ruimte om je iDevice vrij zou kunnen maken. Dat klinkt inderdaad logisch, je verwijderd tenslotte die apps, maar het is niet zo.

In een interview voor de podcast The Talk Show van John Gruber legde Craig Federighi uit dat als je dit doet dat de binaries (dus de software zelf) op het iDevice blijven staan. Mogelijk zitten er apps waarvan andere apps de data van nodig hebben?

Het is nog wel onduidelijk hoe het gaat werken als je een app die je verwijderd hebt weer zichtbaar wilt maken. Komen de apps in de App Store te staan, of komt er een instelling ergens bij waarmee je deze apps weer zichtbaar en bruikbaar kan maken?

Hieronder de apps die Apple meelevert met iOS 10 en die allemaal van het scherm te verwijderen zijn.


• Aandelen
• Agenda
• Calculator
• Contacten
• Dictafoon
• FaceTime
• Gezondheid
• Herinneringen
• Home
• iBooks
• iCloud Drive
• iTunes Store
• Kaarten
• Kompas
• Mail
• Muziek
• Notities
• Podcasts
• Tips
• Video's
• Watch
• Weer

Onze Macs gaan draaien op MacOS Sierra

009

Tijdens de keynote van de WWD 2016 gisteravond maakte Apple duidelijk dat het op dit moment vier belangrijke peilers heeft: watchOS, tvOS, OS X en iOS. Waarbij van de gelegenheid meteen gebruik werd gemaakt om iets aan te kondigen dat al een aantal keer gelekt was: OS X heet voortaan macOS.

Daarmee lijkt de cirkel min of meer rond. Mac OS werd Mac OS X, dat werd later OS X en heet dus nu macOS. What's in a name, zoals Shakespeare al schreef in Romeo en Julia.

De nieuwe versie van macOS heet Sierra, naar het massief in het oosten van Californië, zal in juli als betaversie beschikbaar komen, en de definitieve versie wordt in de herfst verwacht. Apple besteedde ongeveer 15 minuten tijdens de keynote gisteravond aan deze update, hieronder alles wat er tot nu toe over bekend is.

Siri op de Mac

De eerdere geruchten bleken te kloppen, Siri gaat inderdaad naar de Mac komen, en we kunnen daar de stem-assistent activeren via de menubalk, de Dock en het toetsenbord. Je kan er natuurlijk informatie mee opzoeken, maar ook het zoeken in bestanden gaat erg goed met Siri op de Mac. Meer daarvan kan je zien in de keynote van gisteravond op 43:50.

Synchronisatie

Apple maakt al een hele tijd duidelijk dat ze geloven in devices voor aparte toepassingen en die daar het best voor zijn, en niet één device dat goed is voor alles. Maar tegelijkertijd is ook duidelijk dat ze almaar verder gaan in Cupertino met het synchroniseren van devices, en daarvan zijn in macOS Sierra ook een aantal voorbeelden te vinden.

Zo is het nu mogelijk om iets wat je net op het ene device gekopieerd hebt op het andere device te plakken, zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen. Apple noemt dit het universele klembord, en laat zien dat er nog veel meer mogelijk is met de Continuïteit-voorzieningen.

Ook bij iCloud Drive zien we een steeds verder intergratie tussen devices, waarbij wat in jouw Documenten-folder en op je Bureaublad staat ook beschikbaar is op andere devices. Met andere woorden, vanaf je iPhone kan je makkelijk bij de bestanden op het Bureaublad van jouw Mac.

Tabbladen

Eerst hadden we tabs in Safari, toen kregen we er tabs bij in de Finder en kennelijk beviel dat goed bij Apple. Want in macOS Sierra zal je in zo'n beetje iedere app vensters in tabs kunnen zetten, want het systeem kan kennelijk vensters van verschillende programma's ook makkelijk als tabs behandelen.

Beeld in beeld

Beeld in beeld (Picture in picture, of PiP) is iets wat je op moderne iPads in iOS 9 al kan gebruiken, en deze optie komt nu ook naar de Mac. Je kan in Sierra een video uit Safari of iTunes naar je bureaublad spelen en het daar in een apart venster laten afspelen, terwijl je met iets anders doorgaat. Je kan dus zelf ook multitasken terwijl je Mac aan het multitasken is.

Apple Pay op de Mac

Apple Pay komt inderdaad naar het web en op die manier ook naar de Mac, terwijl je met Touch ID op je iDevice makkelijk en veilig een betaling kan bevestigen. Leuk voor iedereen waar Apple Pay al bestaat, maar in de Lage Landen is het nog niet zover. En zal het ook nog wel even duren, want de enige landen in Europa waarvan tijdens de keynote werd aangekondigd dat Apple Pay daar binnenkort gaat komen zijn Frankrijk en Zwitserland.

Foto's wordt een stuk slimmer

De Foto's-app zal een stuk slimmer worden. Niet alleen wordt de gezichtsherkenning veel beter, ook de omgeving wordt geanalyseerd. Dat wordt dan gebruikt om onder andere "Aandenkens" te maken, groepen van foto's en video's rond dezelfde gebeurtenis. Die kan Foto's dan automatisch voor je in een presentatie zetten, waarbij je zelf kunt kiezen voor wel thema je wilt wat betreft het uiterlijk, en eventueel ook de muziek.

Systeemeisen

Om macOS Sierra te kunnen draaien zal je Mac in het volgende rijtje moeten passen:


2009 en later

MacBook
iMac

2010 en later

MacBook Air
MacBook Pro
Mac mini
Mac Pro


Hieronder het complete persbericht van Apple, waar je nog een aantal andere nieuwe dingen van macOS Sierra kan vinden.


Apple geeft met macOS Sierra preview van belangrijke update

Siri op de Mac, overal toegang tot het bureaublad, kopiëren en plakken tussen devices en herinneringen ophalen met Foto's

SAN FRANCISCO, 13 juni 2016 - Apple heeft vandaag een voorproefje laten zien van macOS Sierra. Deze belangrijke update van 's werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem biedt nieuwe functies die de Mac slimmer en handiger maken dan ooit. Siri werkt nu ook op de Mac en biedt gloednieuwe opties om gebruikers te helpen bij de dingen die ze dagelijks op hun bureaublad doen. Met Siri kunnen gebruikers informatie opzoeken, documenten zoeken en zoekresultaten vastpinnen of slepen en neerzetten. Ze kunnen er zelfs de systeemvoorkeuren mee aanpassen. Dankzij de naadloze integratie met iCloud is alles wat op het bureaublad en in de map 'Documenten' staat, ook beschikbaar op je iPhone en iPad. Zo heb je dus al je bestanden altijd bij de hand. Met het universele klembord kun je tekst, afbeeldingen, foto's en video's van het ene Apple device naar het andere kopiëren. Apple Pay komt beschikbaar in macOS Sierra, dus het wordt nog eenvoudiger om veilig en afgeschermd online te winkelen. Met Foto's kun je waardevolle momenten herbeleven, de fotobibliotheek ordenen en als een echte professional de mooiste foto's maken.

"macOS Sierra is een belangrijke update die de Mac slimmer en handiger maakt dan ooit. Vertrouwde apps zijn nog beter geworden en er zijn tal van geweldige nieuwe functies", aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. "In macOS Sierra kun je nu met Siri informatie opvragen, bestanden zoeken en multitasken. Je hebt overal toegang tot je bureaublad en de map 'Documenten', je kunt kopiëren en plakken tussen Macs en iOS-devices en je kunt dierbare herinneringen ophalen met Foto's."

Siri nu ook op de Mac
Siri op de Mac zet je met één klikje aan het werk. De vertrouwde functionaliteit van Siri is nu ook beschikbaar op de Mac, met gloednieuwe opties die speciaal voor het bureaublad zijn ontwikkeld. Siri is eenvoudig in te schakelen via het Dock, de menubalk of het toetsenbord. Je kunt dan je stem gebruiken om informatie op te zoeken, bestanden te zoeken en berichten te versturen. Zo kun je Siri vragen een specifiek document te zoeken waar je de dag ervoor aan gewerkt hebt. Of laat Siri een vergadering in je agenda zetten of een FaceTime-gesprek starten. Met Siri op de Mac kun je ook Siri-zoekresultaten naar een document of e-mail slepen. Je kunt Siri-zoekresultaten vastpinnen in het Berichtencentrum zodat je bijvoorbeeld sportuitslagen of aandelenkoersen kunt bijhouden. En je kunt met Siri zelfs de systeemvoorkeuren aanpassen, herinneringen instellen en je fotobibliotheek doorzoeken. Siri werkt nu dus op alle vier de softwareplatforms van Apple, iOS, macOS, watchOS en tvOS, en handelt per week in 36 landen zo'n twee miljard verzoeken af.

Je bureaublad en documenten op al je devices
Met macOS Sierra zijn alle bestanden op je bureaublad en in je map 'Documenten' nu overal toegankelijk, op een andere Mac, op een iOS-device en zelfs op je pc. Je bewaart de bestanden gewoon op je bureaublad of in je map 'Documenten' zoals je gewend bent en kunt er vervolgens overal en altijd bij. Op je iPhone en iPad gebruik je daarvoor de iCloud Drive-app of iCloud.com en op je pc gebruik je de iCloud voor Windows-app. Wanneer je op een tweede Mac inlogt, staan je bestanden al automatisch op het bureaublad en in de map 'Documenten', op dezelfde plek waar je ze bewaard hebt.

Kopiëren en plakken tussen devices
Met de verbeterde Continuïteit-voorzieningen in macOS Sierra sluiten je Apple devices nog beter op elkaar aan. Dankzij het universele klembord is alles wat je op het klembord zet via iCloud beschikbaar op al je Apple devices. Je kunt tekst, afbeeldingen, foto's en video's snel en gemakkelijk van je Mac naar je iPhone en iPad kopiëren en andersom.

Tabbladen in vrijwel elke app
Je kunt in macOS Sierra efficiënter navigeren. De populaire tabbladfunctie van Safari is nu namelijk ook beschikbaar in andere Mac-apps die het gebruik van meerdere vensters ondersteunen, zoals Kaarten, Mail, Pages, Numbers, Keynote en Teksteditor, en zelfs apps van andere leveranciers. Door tabbladen te gebruiken, kun je in Kaarten meerdere locaties bekijken zonder je huidige locatie kwijt te raken. Je kunt tekst kopiëren tussen Pages-documenten in schermvullende weergave en je kunt in Mail aan meerdere e-mails tegelijk werken.

Beeld in beeld op de Mac
Terwijl je aan iets werkt, kun je iets anders in de gaten houden. In macOS Sierra kun je een video uit Safari of iTunes in een apart venster op je bureaublad laten afspelen en gewoon met je andere werk doorgaan. Je kunt het videovenster zelfs groter of kleiner maken, slepen en in een hoek van het scherm vastpinnen. De video blijft in beeld als je tussen spaces schakelt, dus je hoeft niets te missen.

Winkelen via je Mac met Apple Pay
Gebruikers winkelen graag online via hun Mac en met Safari in het nieuwe macOS gaat dat nu nog makkelijker. Met Apple Pay op het web kun je eenvoudig beveiligde en afgeschermde aankopen doen op deelnemende websites. Je hoeft het nummer van je creditcard of betaalpas niet meer aan de webwinkel door te geven en de kaartnummers worden ook niet op je device of op een server van Apple bewaard. Kijk bij het afrekenen of er een Apple Pay-knop op de website staat en rond je aankoop vervolgens af met Touch ID op je iPhone of met je Apple Watch. Alle communicatie tussen je devices en de Apple Pay-servers wordt met sterke versleutelingstechnieken beschermd en je aankopen worden niet via Apple Pay gevolgd.

Herinneringen ophalen met Foto's
Met de nieuwe functie 'Aandenkens' in Foto's kun je favoriete en misschien al vergeten momenten weer even terughalen. Hiermee worden namelijk automatisch fotoverzamelingen aangemaakt van bijzondere momenten, zoals de eerste verjaardag van je kind, je trouwdag of een verre reis. Dankzij een nieuwe geavanceerde techniek kan Foto's nu de mensen, plaatsen en voorwerpen op foto's analyseren met behulp van gezichts-, object- en plaatsherkenning op het device zelf. Op basis daarvan en van locatiegegevens worden foto's in albums geordend. Met de functie 'People' worden foto's automatisch in albums gegroepeerd op basis van wie er op de foto staat. Met 'Places' worden foto's nu op een wereldkaart weergegeven, zodat je kunt zien waar de foto's zijn genomen. En met de nieuwe functie 'Brilliance' kun je heel eenvoudig als een professional te werk gaan. Je kunt bepaalde onderdelen uitlichten en contrast toevoegen om details beter zichtbaar te maken.

Andere functies in macOS
• Als je al op je Apple Watch bent ingelogd en daarmee naar je Mac loopt, word je met Auto Unlock automatisch ingelogd op je Mac.
• Met de functie voor geoptimaliseerde opslag wordt ruimte op je Mac vrijgemaakt door minder vaak gebruikte onderdelen in iCloud te bewaren. Ook word je eraan herinnerd om al uitgevoerde installatieprogramma's te verwijderen. Dubbele downloads, cache-onderdelen en logbestanden worden zelfs automatisch voor je opgeruimd.
• Met Berichten worden gesprekken alleen maar boeiender. Je kunt nu vanuit de app webkoppelingen bekijken en videofragmenten afspelen. Je kunt reacties plaatsen in de vorm van een hartje of een duim omhoog of met Tapback direct in een tekstballon reageren. Met grotere emoji's geef je een bericht meer impact.
• Met Apple Music in iTunes kun je nog eenvoudiger nieuwe muziek ontdekken en door nieuwe of exclusieve releases bladeren.

Privacy in macOS
Beveiliging en privacy staan centraal bij de ontwikkeling van Apple hardware, software and voorzieningen. Dankzij de totaalversleuteling in iMessage en FaceTime worden je gegevens zo beveiligd dat ze niet door Apple en door anderen kunnen worden gelezen. Voorzieningen als Siri en Kaarten sturen gegevens naar de servers van Apple, maar deze gegevens worden niet gebruikt om een profiel van een gebruiker op te bouwen. Foto's maakt gebruik van technologie op het device zelf om foto's te ordenen op basis van gezichts-, object- en plaatsherkenning.

Vanaf macOS Sierra gebruikt Apple een nieuwe technologie, Differential Privacy. Hiermee kunnen de gebruikspatronen van een groot aantal gebruikers worden blootgelegd zonder de privacy van individuele gebruikers in gevaar te brengen. In macOS Sierra helpt deze technologie om de Autocorrectie-functie en de suggesties voor de opzoekfunctie in Notities te verbeteren.

Beschikbaarheid
De Developer Preview van macOS Sierra is vanaf vandaag beschikbaar op developer.apple.com voor deelnemers aan het Apple Developer Program. Mac-gebruikers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het macOS Sierra-bètaprogramma en kunnen de software vanaf juli downloaden van beta.apple.com. De definitieve versie zal in het najaar gratis beschikbaar zijn in de Mac App Store. Ga voor meer informatie naar apple.com/macos/sierra-preview. Sommige functies kunnen worden gewijzigd en sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of talen beschikbaar.

Apple gaat ons leren code schrijven met de Swift Playgrounds-app

002

Dat Apples's programmeertaal Swift populair is heb je al vaak hier op MacFreak kunnen lezen, maar Apple wil verder. Want bij Apple vinden ze dat iedereen de kans zou moeten hebben om code te schrijven en te kunnen leren hoe je dat kan doen.

Speciaal hiervoor is Apple bezig met een app die Swift Playgrounds heet, en die is dus bedoeld om iedereen makkelijk te leren hoe je code schrijft, hoe code werkt en wat het kan doen. In de keynote-video hieronder kan je vanaf 1:45:20 Tim Cook horen en zien over Swift in het algemeen, vanaf 1:47:45 kan je Cheryl Thomas, Apple's Vice President for Software Engineering, een demo zien geven van de Swift Playgrounds-app.

Op dit moment is de Swift Playgrounds-app nog alleen maar beschikbaar voor deelnemers aan het Apple Developer Program en het is onderdeel van de preview voor ontwikkelaars van iOS 10. Als je deelneemt aan het openbare bètaprogramma voor iOS 10, dat in juli start, dan zal je ook de Swift Playgrounds-app kunnen gebruiken.

De definitieve versie van Swift Playgrounds is deze herfst gratis beschikbaar via de App Store. Swift Playgrounds is compatibel met alle modellen van iPad Air en iPad Pro en met iPad mini 2 en hoger waarop iOS 10 staat.

Bij de introductie van de Swift Playgrounds-app liet Apple ook een video zien met daarin een aantal ontwikkelaars. Die video kan je hieronder zien, met daaronder het complete persbericht dat Apple voor de Swift Playgrounds-app heeft uitgebracht.Swift Playgrounds-app maakt leren programmeren leuk en gemakkelijk

Nieuwe app voor iPad helpt om basisconcepten van het programmeren onder de knie te krijgen en moedigt creatieve experimenten aan

SAN FRANCISCO, 13 juni 2016 – Apple heeft vandaag Swift Playgrounds aangekondigd, een innovatieve app voor iPad waarmee iedereen op een leuke manier kan leren programmeren. Met Swift Playgrounds wordt programmeren leuk. De interactieve interface moedigt scholieren en beginners aan om te gaan werken met Swift, de programmeertaal van Apple die je snel onder de knie krijgt en waarmee professionele ontwikkelaars de allerbeste apps maken. Swift Playgrounds bevat door Apple ontwikkelde programmeerlessen, waarbij je programmeertaal moet gebruiken om figuren door een indrukwekkende grafische wereld te leiden, puzzels op te lossen en uitdagingen te volbrengen. Zo leer je de basisconcepten van het programmeren. De ingebouwde sjablonen in de app moedigen gebruikers aan om hun creativiteit te benutten en echte programma’s te maken, die ze via Mail of Berichten met vrienden kunnen delen of op internet kunnen zetten.

"Was Swift Playgrounds er maar geweest toen ik leerde programmeren," zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. "Swift Playgrounds is de enige app in zijn soort die eenvoudig genoeg is voor scholieren en beginners, maar waarin je toch echte programmeertaal gebruikt. Dit is een innovatieve manier om de concepten van het programmeren interessant te maken en de volgende generatie gebruikers de vaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om hun creativiteit te uiten."

"De nieuwe Swift Playgrounds-app van Apple is één van de krachtigste en aansprekendste apps om te leren programmeren die we ooit hebben gezien. We kunnen niet wachten om de app in gebruik te nemen", zegt Jean MacDonald, oprichtster van App Camp for Girls. "Het is een leuke, intuïtieve manier om onze leerlingen de basisprincipes van het programmeren bij te brengen op iPad. Tegelijkertijd leren ze Swift, een programmeertaal die met ze mee kan groeien en waarmee ze alles kunnen doen wat ze maar willen."

Via de bibliotheek met door Apple ontwikkelde programmeerlessen maken leerlingen kennis met de basisconcepten van het programmeren, zoals commando’s geven, functies maken, loops uitvoeren en voorwaardelijke code en variabelen gebruiken. Zo ontwikkelen ze hun zelfvertrouwen en vaardigheden. Apple zal regelmatig nieuwe, losstaande uitdagingen beschikbaar stellen, zodat leerlingen hun programmeervaardigheden blijven ontwikkelen terwijl hun vaardigheden en interesse toenemen. Onderwijsinstellingen en ontwikkelaars kunnen via Xcode zelf uitdagingen aan de app toevoegen.

Naast de lessen bevat Swift Playgrounds een reeks ingebouwde sjablonen waarmee ontwikkelaars in spe creatief aan de slag kunnen. Scholieren en ontwikkelaars kunnen deze code aanpassen en uitbreiden. Ze kunnen bijvoorbeeld graphics en touch-interactie toevoegen. Met Swift Playgrounds kan een vrijwel onbeperkt aantal interactieve programma’s worden ontwikkeld op basis van Swift en de iOS-frameworks. Je kunt nieuwe documenten aanmaken of één van de ingebouwde sjablonen gebruiken. Deze bevatten de basis voor graphics en de gebruikersinterface, zodat je krachtige apps kunt maken die bijvoorbeeld op aanrakingen en de versnellingsmeter reageren of Bluetooth-apparaten aansturen. Omdat in Swift Playgrounds echte Swift-code wordt gebruikt, kunnen projecten rechtstreeks naar Xcode worden geëxporteerd om programma’s voor iOS en macOS te maken, die uiteindelijk complete apps kunnen worden.

Omdat Swift Playgrounds speciaal is ontwikkeld voor de Multi-Touch-interface van iPad, kun je met een paar tikjes volledige programma’s maken. Op het nieuwe programmeertoetsenbord kun je over een toets vegen om snel bijzondere tekens in te voeren die vaak in Swift worden gebruikt. Een werkbalk bevat suggesties voor andere commando’s of waarden, die afhankelijk zijn van de context. Met het pop-overtoetsenbord kun je snel een getal veranderen. Je kunt op een kleurwaarde tikken om een kleurenkiezer te tonen of je kunt de grenzen van een loop of functiedefinitie slepen om deze op bestaande code toe te passen. Ook kun je codefragmenten uit een bibliotheek met veelgebruikte code slepen. Zo kun je zonder te typen nieuwe, krachtige code maken. Je programma’s zien er fantastisch uit wanneer ze schermvullend worden uitgevoerd op het Retina-display van iPad en reageren vlekkeloos op aanrakingen en de versnellingsmeter van iPad.

Beschikbaarheid
Een preview van Swift Playgrounds is vanaf vandaag beschikbaar voor deelnemers aan het Apple Developer Program en maakt deel uit van de preview voor ontwikkelaars van iOS 10. De preview is vanaf juli beschikbaar als onderdeel van het openbare bètaprogramma voor iOS 10. De definitieve versie van Swift Playgrounds is deze herfst gratis beschikbaar via de App Store. Swift Playgrounds is compatibel met alle modellen van iPad Air en iPad Pro en met iPad mini 2 en hoger waarop iOS 10 wordt uitgevoerd. Meer informatie, waaronder video’s, afbeeldingen en demo’s, is beschikbaar op apple.com/swift/playgrounds.

De hele Keynote, in een korte video of als een lijst

002

Heb je gisteravond de keynote van de WWDC 2016 niet gezien, en ben je wel nieuwsgierig wat daar allemaal voorbij is gekomen, dan kan je natuurlijk alsnog twee uur lang kijken wat al die mensen van Apple ons allemaal wilden laten zien.

Dat kan op deze pagina van de site van Apple, maar als je dat liever op YouTube doet dan kan dat ook. Hieronder kan je de hele keynote via YouTube bekijken, maar dan ben je wel twee uur kwijt.

Maar niet iedereen heeft tijd of zin om twee uur lang daarvoor te gaan zitten. Daarom hieronder de ingekorte versie en die duurt maar tien minuten.

Heb je geen zin om een video te bekijken, maar lees je liever op je gemak wat er gisteravond allemaal voorbij kwam, dat kan ook. Natt Garun van The Next Web heeft een lijst gemaakt van alle belangrijke dingen die tijdens deze keynote voorbij kwamen, en die lijst kan je hier vinden.

Apple werkt aan een nieuw bestandssysteem (Upd.)

005

Apple gebruikt al sinds 1985 het eigen bestandssysteem HFS (Hierarchical File System), dat stamt dus nog uit de tijd van de floppy disk, en in 1998 deed het een stap verder met HFS Plus. Die opvolger is dus inmiddels bijna twintig jaar oud, terwijl er op dat gebied natuurlijk ook veel ontwikkelingen zijn geweest, die Apple grotendeels aan zich voorbij heeft laten gaan.

Er werd trouwens wel een uitstap gemaakt naar het bestandssysteem van Sun (ZFS), en bij het uitkomen van Snow Leopard werd gezegd dat dit voortaan door Apple gebruikt zou worden. Maar Sun en Apple kwamen er niet uit wat betreft de licentievoorwaarden, en dat project stierf een zachte dood.

De opvolger

Gelukkig is er bij Apple wel verder nagedacht over een nieuw bestandssysteem, en met de aankondiging van macOS Sierra laat Apple aan ontwikkelaars op deze pagina ook weten dat het werkt aan een compleet nieuw bestandssysteem: Apple File System of AFS.

Wat betekent dit voor ons

Voor gewone gebruikers zal een nieuw bestandssysteem niet iets zijn waar je wat van merkt, behalve als je wat met data moet doen. Bijvoorbeeld het veranderen van de grote van een partitie van een harde schijf op je Mac, of de veiligheid van je data als er wat mis gaat, zoals een crashend programma of een disk. Juist bij al die onzichtbare dingen zal een modern bestandssysteem ervoor zorgen dat dit makkelijker is, of dat je data beter beschermd is.

Versleuteling

Voor iedereen die Apple de afgelopen jaren gevolgd heeft zal het geen verrassing zijn dat versleuteling ook een belangrijke plaats inneemt bij AFS, het is de bedoeling dat dit bestandssysteem uiteindelijk voor al Apple's devices gebruikt zal gaan worden.

Wanneer

Dat Apple het met Sierra naar buiten brengt wil trouwens niet zeggen dat AFS al voor deze versie van macOS gebruikt zal gaan worden. Waarschijnlijk zullen we allemaal AFS kunnen gaan gebruiken in de opvolger van Sierra, en duurt het dus nog een kleine anderhalf jaar voordat het zover is.

Hieronder alle informatie die Apple op dit moment geeft over het Apple File System:


General Characteristics

Apple File System is a Next-Generation File System for Apple Products

HFS+ and it’s predecessor HFS are more than 30 years old. These file systems were developed in an era of floppy disks and spinning hard drives, where file sizes were calculated in kilobytes or megabytes. Today, solid-state drives store millions of files, accounting for gigabytes or terabytes of data. There is now also a greater importance placed on keeping sensitive information secure and safe from prying eyes.

A new file system is needed to meet the current needs of Apple products, and support new technologies for decades to come.

The following sections describe the general characteristics of Apple File System, as they relate to functionality in the HFS+ file system:

Containers and Volumes

A container is the base storage unit for APFS. It generally maps 1:1 to GUID Partition Table (GPT) entries, and manages its own space allocations and crash protection scheme. Each container exports one or more volumes, or file systems, each of which have their own namespaces, or sets of files and directories.

Note: Apple File System does not directly implement software RAID, however APFS can be combined with an Apple RAID volume to support Striping (RAID 0), Mirroring (RAID 1) and Concatenation (JBOD). APFS can also be used with direct-attached hardware RAID solutions.

64-bit Inode Numbers

APFS supports 64-bit inode numbers, which improves upon the 32-bit file IDs supported by HFS+. As a 64-bit file system, APFS supports over 9 quintillion files on a single volume.

Nanosecond Timestamp Granularity

APFS supports 1 nanosecond timestamp granularity, which improves upon the 1 second timestamp granularity of HFS+.

Extensible Block Allocator

APFS has an expansive block allocator, allowing for arbitrarily large storage on a single device. When initializing very large disks, the block allocator may lazily initialize its data structures only as necessary to improve performance. HFS+, by comparison, is limited by its allocation block size and initializes the entire storage of a file system on creation.

Sparse Files

APFS supports sparse files, whereas HFS+ does not.

Crash Protection

APFS uses a novel copy-on-write metadata scheme to ensure that updates to the file system are crash-safe. This approach also reduces the additional overhead of journaling that occurs with HFS+.

Extended Attributes

APFS has built-in support for extended file attributes. HFS+ retrofitted this functionality with the Attributes file, a B-Tree that allows the implementation of named forks.

TRIM Operations

Like HFS+, APFS supports TRIM operations. On APFS, TRIM operations are issued asynchronously from when files are deleted or free space is reclaimed, which ensures that these operations are only performed once metadata changes are persisted to stable storage.

Encryption

Security and privacy are fundamental in the design of Apple File System.

On OS X, Full Disk Encryption has been available since OS X 10.7 Lion. On iOS, a version of data protection that encrypts each file individually with its own key has been available since iOS 4, as described in iOS Security Guide. APFS combines both of these features into a unified model that encrypts file system metadata.

APFS supports encryption natively. You can choose one of the following encryption models for each volume in a container: no encryption, single-key encryption, or multi-key encryption with per-file keys for file data and a separate key for sensitive metadata. APFS encryption uses AES-XTS or AES-CBC, depending on hardware. Multi-key encryption ensures the integrity of user data even when its physical security is compromised.

Compatibility

• Existing third party utilities will need to be updated to support Apple File System. Consult the utility's documentation, or contact the vendor for compatibility information.
• APFS formatted volumes are not recognized on OS X 10.11 Yosemite and earlier.
• You can share APFS formatted volumes using the SMB network file sharing protocol. The AFP protocol is deprecated and cannot be used to share APFS formatted volumes.

met dank aan ons forumlid 'Pieterr', die als eerste dit nieuws op Macfreak meldde

Update: Als je meer wilt weten over APFS dan is dit artikel van Adam Leventhal beslist de moeite van het lezen waard. Zo'n beetje alles wat de moeite waard is om te weten over dit nieuwe bestandssysteem van Apple komt voorbij. Maar het artikel is vrij makkelijk te lezen, zeker gezien het onderwerp.

watchOS 3: sneller, eenvoudiger en nieuwe gezondheidsfuncties

000

Hoewel veel van de gebruikers enthousiast zijn over de Apple Watch waren er wel een aantal punten waarmee duidelijk vooruitgang geboekt zou kunnen worden. Twee daarvan waren de snelheid van de apps en de data die daarin geladen wordt, en dat sommige functies makkelijker bereikbaar zouden kunnen zijn.

De verwachting was dat vooral het eerste kritiekpunt pas door een nieuwe Apple Watch opgelost zou kunnen worden, maar dat blijkt niet het geval. Het is dan ook het eerste wat Kevin Lynch tijdens de keynote liet zien (vanaf 8:45).

Hij zegt het daar zelf, een horloge gebruik je om snel iets te zien, als de app dan nog moet laden èn daarna de data ook nog geladen moet worden, dan duurt het allemaal al snel te lang. Maar het is Apple gelukt om zowel de data in de achtergrond te laden èn de app zelf veel sneller te laten opstarten. De vraag lijkt vooral hoe dat gelukt is zonder een negatief effect op de batterijtijd.

Navigatie

Apple had eigenlijk iets vreemds gedaan bij de Apple Watch. Waar ze erg consequent proberen te zijn in de interface en de interactie van de gebruiker met de interface, heeft juist de Apple Watch een aantal dingen die alleen daar gelden.

Kennelijk is dat bij Apple nu ook doorgedrongen, want veel nieuwe dingen in watchOS 3.0 zijn duidelijk direct geïnspireerd door iOS. Zo krijg je nu je Berichten te zien als je jouw vinger van boven naar beneden over het scherm beweegt, en als je hetzelfde van beneden naar boven doet komt het Control Centre in beeld.

SOS

Een opvallende nieuwe functie is SOS. Als je met watchOS 3.0 twee keer op de onderste knop van de Apple Watch klikt dan wordt er afgeteld en zal het alarmnummer gebeld worden. Dat werkt trouwens internationaal, dus in de VS wordt automatisch 911 gebeld, bij ons is dat 112.

Daarbij is het ook meteen mogelijk dat de locatie automatisch doorgegeven wordt, handig als je daar zelf niet meer toe in staat bent.

Verder zijn er onder andere nog een aantal nieuwe wijzerplaten en een nieuwe manier om je te stimuleren om fit te blijven. Dat laatst kan onder andere door wat jij doet te vergelijken met wat anderen doen, zodat er een competitief element wordt toegevoegd.

Meer over watchOS 3.0 kan je lezen in het persbericht van Apple hieronder:


Apple geeft voorproefje van watchOS 3; sneller, eenvoudiger en met baanbrekende gezondheidsfuncties

SAN FRANCISCO - 13 juni 2016 - Apple heeft vandaag een voorbeschouwing gegeven van watchOS 3, dat aanzienlijke prestatieverbeteringen laat zien dankzij de mogelijkheid favoriete apps direct te starten, een betere navigatie met een nieuw Dock en nieuwe gezondheids- en fitnessmogelijkheden voor Apple Watch. De software is dit najaar beschikbaar en biedt de baanbrekende Ademhaling-app, die bedoeld is om de gebruikers te motiveren dagelijks ademhalingsoefeningen te doen ter ontspanning en stressvermindering. De Activiteit-app heeft nu mogelijkheden om te delen, resultaten te vergelijken en elkaar uit te dagen, en geeft bovendien rolstoelgebruikers de mogelijkheid hun Activiteit-ringen te sluiten.

"Apple Watch is de perfecte partner voor een gezonder leven, en met watchOS 3 valt er nog meer te genieten", aldus Jeff Williams, Chief Operating Officer bij Apple. "Je kunt je favoriete apps direct starten en gemakkelijk openen, en door de baanbrekende nieuwe gezondheids- en fitnessfuncties zoals de Ademhaling-app lijkt het horloge wel helemaal nieuw."

Directe prestaties en eenvoudige navigatie
Gewone handelingen doe je met watchOS 3 gemakkelijker en sneller dan ooit - denk aan een bericht beantwoorden, een training starten of een nummer overslaan. Met een druk op de zijknop krijgen gebruikers toegang tot het nieuwe Dock met de laatst gebruikte en favoriete apps. Vanuit het Dock of vanaf de wijzerplaat kan de gebruiker zijn favoriete apps - zowel native apps als apps van andere ontwikkelaars - met de meest recente informatie direct openen. Net als in iOS kan de gebruiker over het display omhoog vegen voor het nieuwe, verbeterde bedieningspaneel. Met een veeg omlaag verschijnt het berichtencentrum, en door naar links of rechts te vegen kan de wijzerplaat worden veranderd.

Gezondheid en fitness
Een belangrijke factor bij gedragsverandering op het gebied van gezondheid en fitness is de sociale motivatie. Met watchOS 3 is het nu mogelijk om gegevens te delen en vergelijken en om de strijd aan te gaan met vrienden, familie of zelfs een persoonlijke trainer. De gebruiker ontvangt meldingen van de voortgang van vrienden, zoals voltooide Activiteit-ringen, afgeronde trainingen en behaalde resultaten. Het delen van activiteiten is nu direct gekoppeld aan de Berichten-app. Gebruikers kunnen nu hun familie en vrienden op de hoogte houden, motiveren en feliciteren via speciaal voor activiteiten en trainingen ontworpen nieuwe slimme antwoorden. De Activiteit-app in watchOS 3 is nu geoptimaliseerd voor rolstoelgebruikers. Duwbewegingen dragen bij aan de dagelijkse doelen voor calorieverbranding, en in plaats van een melding dat het tijd is om te gaan staan is er een melding om te gaan rollen.

De nieuwe Ademhaling-app moet gebruikers motiveren om op bepaalde momenten van de dag even ademhalingsoefeningen te doen. In sessies van één tot vijf minuten worden gebruikers met behulp van een prachtige, rustgevende visualisatie en haptische signalen begeleid voor een rustige ademhaling. Na afloop krijgen ze een overzicht van hun hartslag.

Vernieuwde communicatie
Berichten ontvangen en snel beantwoorden is in watchOS 3 sneller en expressiever dankzij stickers, handgeschreven berichten, schermvullende effecten en onzichtbare inkt (waardoor het bericht pas leesbaar wordt als de ander erover veegt). Slimme antwoorden werken nu nog sneller, omdat ze al direct vanuit de melding van het bericht beschikbaar zijn. Als er toch een persoonlijk antwoord nodig is, kan de gebruiker met de nieuwe notitiefunctie snel een woord op het display schrijven. Apple Watch zet het dan zelf om in tekst.

Dankzij SOS in watchOS 3 kunnen mensen in een noodsituatie overal ter wereld hulpdiensten bellen via hun iPhone of via het wifinetwerk - of met een druk op de zijknop hun contactpersoon voor noodgevallen alarmeren.

Wijzerplaten
Met nieuwe wijzerplaten als Minnie Mouse, Activiteit en het eenvoudige maar elegante Cijfers wordt Apple Watch nu nog persoonlijker. Vanuit de wijzerplaat kunnen er nu nog meer apps rechtstreeks worden geopend; denk aan Workout, Muziek of Berichten. Gebruikers kunnen ook zelf complicaties toevoegen aan de wijzerplaten ‘Foto’, ‘Beweging’ of ‘Tijdsverloop’. Dankzij de nieuwe wijzerplaatgalerie in de Watch-app op iPhone is het gemakkelijker om wijzerplaten aan te passen en apps van andere ontwikkelaars te zoeken.

Beschikbaarheid
watchOS 3 is dit najaar beschikbaar als gratis update voor Apple Watch. Apple Watch werkt met iPhone 5 of nieuwer met iOS 8.2 of hoger. WatchKit voor watchOS 3 is direct beschikbaar voor deelnemers aan het iOS Developer Program op developer.apple.com. Ga voor meer informatie naar apple.com/watchos-preview. Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet in alle regio’s beschikbaar.

Krachtige nieuwe mogelijkheden voor Siri en eenmalige aanmelding voor Apple TV

000

Voorafgaand aan de keynote van de WWDC 2016 waren er geruchten dat Apple Siri een enorme update aan het geven was. Dat zou gebeuren door techniek die Apple in huis heeft sinds Apple het Engelse bedrijf VocalIQ overnam.

Waarschijnlijk gaan we die overgang zien in Siri in alle alle devices waar Siri aanwezig is, en dat gaat deze herfst met macOS Sierra (de opvolger van OS X 10.11/El Capitan) ook op de Mac het geval zijn. Want tijdens de keynote was bijvoorbeeld tussen neus en lippen door gezegd dat je vragen aan Siri op heel erg veel manieren kan stellen. Met andere woorden, Siri gaat zich meer aan de gebruiker aanpassen, in plaats van andersom.

Dat zien we ook in het persbericht voor de nieuwe versie van tvOS. Daar speelde Siri in de VS al de hoofdrol, dat wordt in de nabije toekomst alleen nog maar meer.


Krachtige nieuwe mogelijkheden voor Siri en eenmalige aanmelding voor Apple TV

SAN FRANCISCO - 13 juni 2016 - Apple heeft vandaag nieuwe mogelijkheden voor Siri, eenmalige aanmelding voor Apple TV en veel meer geweldige nieuwe mogelijkheden voor gebruikers aangekondigd, waarmee entertainment in de huiskamer naar een nog hoger plan wordt getild. Met de verbeterde functionaliteit zoekt Siri in nog meer apps, in YouTube en op onderwerp, en worden meer live-kanalen aangeboord, zodat klanten nog sneller over hun favoriete materialen kunnen beschikken. De toekomst van televisie draait om apps, en met eenmalige aanmelding (Single Sign-on) kunnen klanten alle videokanalen van hun tv-aanbieders eenmalig verifiëren en daarna zonder gedoe genieten van alle tv-apps.

"De toekomst van televisie draait om apps, en met Siri op Apple TV hebben we de manier veranderd waarop we met onze televisie communiceren. Dankzij deze uitgebreide voorzieningen krijgen de kijkers nog sneller de beschikking over alle materialen die ze willen zien", aldus Eddy Cue, Senior Vice President of Internet Software and Services bij Apple. "Er zijn meer dan 6000 apps voor Apple TV, waaronder 1300 videokanalen die dankzij de nieuwe mogelijkheden van Siri en eenmalige aanmelding nu nog leuker zijn."

Nieuwe voorzieningen en functionaliteit voor Siri
Sinds de introductie van Apple TV is Siri steeds krachtiger geworden: de intelligente assistent kan nu meer dan 650.000 films en afleveringen van tv-series doorzoeken. Siri is in nog meer landen beschikbaar met uitgebreide functionaliteit.

• Zoeken op onderwerp voor films*: Je kunt Siri nu vragen naar een onderwerp of thema voor een film te zoeken, zodat je nog meer manieren hebt om de films te vinden die je echt wilt bekijken, bijvoorbeeld met "Zoek naar films over voetbal", "Zoek documentaires over auto’s", of "Zoek schoolcomedy’s uit de jaren tachtig".
• Zoeken in YouTube: Later deze maand kunnen gebruikers Siri vragen YouTube te doorzoeken, bijvoorbeeld met "Zoek in YouTube naar leuke kattenfilmpjes".
• Live afstemmen: Je kunt Siri vragen binnen een ondersteunde app direct naar een live-kanaal te gaan, bijvoorbeeld met "Bekijk CBS News" of "Bekijk ESPN".
• HomeKit-accessoires beheren: Apple TV geeft de gebruiker de controle over accessoires met HomeKit-functionaliteit, zodat je Siri bijvoorbeeld kunt vragen de lichten aan te doen of de temperatuur op 21 graden in te stellen. Met Apple TV kunnen gebruikers HomeKit-accessoires ook bedienen als ze niet thuis zijn of de Woning-app op hun iOS-device gebruiken voor domotica (huisautomatisering).

Eenmalige aanmelding voor betaal-tv-apps
Klanten in de VS hebben nu voor het eerst de beschikking over een manier om al hun betaalkanalen te bekijken na één keer aanmelden. Vanaf dit najaar hoeven de gebruikers zich maar één keer aan te melden bij hun Apple TV voor directe toegang tot alle favoriete videokanalen waarop ze geabonneerd zijn.
• Zodra een gebruiker zich heeft aangemeld bij de zender-app, zal elke andere app op Apple TV van deelnemende aanbieders van abonnementskanalen, de gebruiker aanmelden bij alle ondersteunde apps waarvoor verificatie vereist is.
• Tijdens de eenmalige aanmelding kunnen klanten een pagina bekijken met alle geverifieerde apps die door een aanbieder van betaal-tv worden aangeboden om zo snel interessante videokanalen te ontdekken, downloaden en bekijken.
• Elke zender-app kan van deze technologie gebruikmaken en eenmalige aanmelding bieden, om het proces voor de kijker te vereenvoudigen.
• Eenmalige aanmelding wordt aangeboden op zowel Apple TV als iOS.

De toekomst van televisie draait om apps
De nieuwste Apple TV die afgelopen najaar is geïntroduceerd, biedt ontwikkelaars ongekende toegang tot een modern platform zoals iOS – maar dan voor de woonkamer. Met de meer dan 6000 apps die inmiddels voor Apple TV verkrijgbaar zijn, draait de toekomst van televisie om apps. Gebruikers kunnen het grootste scherm in huis gebruiken om geweldige nieuwe ervaringen op te doen, te trainen met Zova of Daily Burn, een nieuwe reis te plannen met Airbnb of TripAdvisor, SketchParty TV of NBA 2K16 te spelen met familie en vrienden, hun favoriete artikelen te kopen op Gilt, hun kooktechnieken te verbeteren met Kitchen Stories Cookbook, het laatste nieuws te bekijken op ABC News, of de beste series, films en sportuitzendingen te bekijken op HBO NOW of Sling TV. Ontwikkelaars zijn nog maar net begonnen de mogelijkheden van tvOS te gebruiken, en de feedback is inmiddels overweldigend.

"Met tvOS op Apple TV zijn er allerlei nieuwe mogelijkheden voor de Sling TV-app: we kunnen een naadloze combinatie bieden van technologie en entertainment", vertelt Roger Lynch, CEO van Sling TV.

"We hebben onze iOS-game-ervaring probleemloos uitgebreid naar de woonkamer – iets dat met traditionele consoles uitermate lastig te realiseren is", aldus Hannibal Soares, CEO van BoomBit.

"Dankzij tvOS kan STARZ een ervaring op Apple TV bieden die alles wat we eerder gedaan hebben overtreft – en onze gebruikers zijn laaiend enthousiast", zegt Chris Albrecht, CEO van Starz.

Nieuwe tvOS-API’s en -tools voor ontwikkelaars omvatten:
• ReplayKit waarmee ontwikkelaars live vanuit hun apps kunnen opnemen en uitzenden
• PhotoKit om apps van andere fabrikanten toegang te geven tot foto’s en video’s in iCloud-fotobibliotheek en gedeelde streams in iCloud
• HomeKit om apps te maken waarmee HomeKit-apparatuur via Apple TV bediend kan worden
• Het gebruik van badges op apps op het beginscherm, zodat gebruikers het direct zien als er iets nieuws is binnen een app
• Verbeteringen voor Game Center en ondersteuning voor wel vier gamecontrollers tegelijk

Extra voorzieningen en updates voor Apple TV
• iOS-gebruikers kunnen de nieuwste Remote-app voor Apple TV downloaden, met touch-navigatie, Siri en game-ondersteuning.
• Apple Music heeft een compleet nieuw ontwerp, waarbij elk onderdeel nog meer transparantie en eenvoud biedt. De tabs ‘Bibliotheek’, ‘Voor jou’, ‘Blader’ en ‘Radio’ hebben een nieuw design zodat ze nog gemakkelijk te gebruiken zijn, en er is een Zoek-tab toegevoegd zodat je nog sneller de juiste muziek hebt gevonden.
• Foto’s voor Apple TV ondersteunt nu de nieuwe Aandenkens-functie, waarmee belangrijke momenten gemakkelijk teruggevonden kunnen worden – en snel op het grote scherm kunnen worden gedeeld.
• Hoewel de heldere en frisse Apple TV-interface enthousiast is ontvangen, willen sommige gebruikers misschien een donkerder achtergrond die beter bij de ruimte of het materiaal past. Daarom kunnen gebruikers nu een donkere achtergrond voor Apple TV selecteren.
• Universele apps worden nu automatisch gedownload op Apple TV en verschijnen op het beginscherm als een app aan het iOS-device van een gebruiker is toegevoegd.
• Wanneer er een toetsenbord op Apple TV wordt weergegeven, verschijnt die ook op iOS-devices in de buurt die bij dezelfde iCloud-account zijn aangemeld. Zo kan er nog gemakkelijker tekst worden ingevoerd.

Beschikbaarheid
De evaluatieversie van tvOS voor ontwikkelaars is direct beschikbaar voor deelnemers aan het Developer Program op developer.apple.com. De nieuwe versie van tvOS is dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor Apple TV. Ga voor meer informatie naar apple.com/tvos-preview. Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige functies en voorzieningen zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar. Siri wordt aangeboden voor Apple TV-gebruikers in 12 landen.

* De beschikbaarheid en functies van Siri verschillen per land. Voor bepaald materiaal is een abonnement vereist.

iOS 10, de meest uitgebreide iOS-versie ooit

004

Apple zei het al tijdens de keynote van de WWDC 2016, iOS 10 is de meest uitgebreide iOS-versie ooit. Er zit zoveel nieuws in deze nieuwe versie van iOS dat Apple alleen maar de tien allerbelangrijkste aan ons toonde, anders had het niet in de keynote gepast, die toch al twee uur duurde.

Veel aandacht was voor de Berichten-app, waar nu heel erg veel nieuwe dingen in zitten. Die zijn soms vooral 'fun', zoals een bericht schrijven in onzichtbare inkt, maar er zitten ook erg handige in, en combinaties van fun en handig. Een voorbeeld van dat laatste is dat als je een tekst hebt geschreven dat de Berichten-app dan naar woorden kan zoeken die door Emoji's vervangen kunnen worden, die woorden in het oranje weergeeft, daarop klikken is dan voldoende om de woorden inderdaad door Emoji's te laten vervangen.

AI - Intelligenter OS

Misschien wel de meest welkome: net zoals macOS kan je in iOS nu ook meerdere talen door elkaar gebruiken, en de tekstcorrectie kijkt dan zelf naar welke taal je gebruikt. Dat zie je ook bij de suggesties voor woorden die je tijdens het typen krijgt, want dat reageert nu op de context van de tekst.

Het is te hopen dat dit nu ook allemaal met het Nederlands werkt, want het Nederlandstalige toetsenbord loopt in iOS 9 nog achter. Zo heb je bijvoorbeeld in het Engels, Duits en Frans woorden die gesuggereerd worden, terwijl dat in het Nederlands op dit moment nog niet zo is.

Apple Music-app

Apple Music blijkt inmiddels al 15 miljoen betalende klanten te hebben, en dit is daarmee de snelst groeiende streaming muziek-serivice. Indrukwekkend, vooral omdat Apple Music eigenlijk niet helemaal af was toen het uitgebracht werd, en er was dan ook heel wat kritiek in het afgelopen jaar.

Maar Apple heeft goed geluisterd, en de Apple Music belevenis in iOS heeft een compleet nieuw design en aanpak gekregen. Dat zou moeten betekenen dat het veel makkelijker wordt om te gebruiken, waarbij het meteen zichtbaar maken van songteksten vooral opviel.

Ingangen voor ontwikkelaars

Zelden was er zoveel goed nieuws voor ontwikkelaars tijdens een keynote, terwijl er tijdens de keynote van de WWDC natuurlijk altijd al extra veel aandacht is voor ontwikkelaars. Wat vooral opviel is hoeveel ingangen Apple geeft voor ontwikkelaars om dingen aan iOS toe te voegen.

Bijvoorbeeld extensies in de Berichten-app. met ook een makkelijk manier om vanuit de App Store daar meteen meer extensies toe te voegen. Maar ook SDK's als SiriKit, het verder uitgebreide HomeKit en meer ingangen in bijvoorbeeld de Berichten-app, de Kaarten-app en zelfs de Telefoon-app.

Om iOS 10 op jouw iDevice te gebruiken moet je één van de volgende modellen hebben:


iPhone

iPhone 6s & 6s Plus
iPhone 6 & 6 Plus
iPhone SE
iPhone 5s
iPhone 5c
iPhone 5

iPad

iPad Pro 12,9-inch
iPad Pro 9,7-inch
iPad Air 2
iPad Air
iPad 4th generatie
iPad 3rd generatie
iPad 2
iPad mini 4
iPad mini 3
iPad mini 2
iPad mini

iPod

iPod touch 6th generatie
iPod touch 5th generatie


Hieronder alle nieuwe dingen in iOS 10 in een razend tempo in de video die Apple aan het eind van de keynote ook liet zien. Daaronder kan je het allemaal op je gemak lezen in het persbericht dat Apple voor iOS 10 heeft uitgebracht.Apple geeft voorproefje van iOS 10, de meest uitgebreide iOS-versie ooit

Belangrijke update van Berichten, nieuwe Woning-app, vernieuwde Foto’s-, Muziek- en News-app, en Siri, Kaarten, Telefoon en Berichten nu ook beschikbaar voor ontwikkelaars

SAN FRANCISCO, 13 juni 2016 - Apple heeft vandaag een voorproefje gegeven van iOS 10, de meest uitgebreide versie ooit van ’s werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem. iOS 10 bevat een belangrijke update van Berichten, zodat je op een leukere manier met vrienden en familie kunt communiceren door gebruik te maken van animaties, stickers en schermvullende effecten. Siri krijgt toegang tot apps en de Kaarten-, Foto’s-, Apple Music- en News-app hebben een nieuw ontwerp. Ook is er nu de Woning-app, waarmee je op één plek al je producten voor huisautomatisering beheert. Ontwikkelaars krijgen nieuwe mogelijkheden met Siri, Kaarten, Telefoon en Berichten.

"iOS 10 is onze meest uitgebreide versie ooit. Je kunt je op allerlei leuke, nieuwe manieren uiten met Berichten, er is een native app voor huisautomatisering en de Muziek-, Kaarten- en News-app hebben een nieuw ontwerp, waardoor ze intuïtiever werken en meer kunnen. Zo wordt alles wat je graag doet op iPhone en iPad nóg leuker", zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. "In iOS 10 zijn QuickType en Foto’s uitgerust met Siri-intelligentie, kun je je huis automatiseren met de nieuwe Woning-app en krijgen ontwikkelaars toegang tot Siri, Kaarten, Telefoon en Berichten. Tegelijkertijd zorgen krachtige technologieën zoals Differential Privacy voor een nog betere beveiliging en privacy."

Persoonlijke, sprekende berichten
Berichten is de meestgebruikte iOS-app. In iOS 10 is de app nog leuker en kun je op een persoonlijke manier met vrienden en familie communiceren, bijvoorbeeld met animaties. De krachtige animaties in Berichten, zoals ballonnen, confetti of vuurwerk, kun je schermvullend weergeven om iets speciaals te vieren. Ook kun je onzichtbare inkt gebruiken, waarbij de tekst pas zichtbaar wordt wanneer de ontvanger over het bericht veegt, of een handgeschreven notitie sturen voor een persoonlijke touch. Met automatische suggesties vervang je woorden gemakkelijk door emoji, met Tapback kun je snel en gemakkelijk met één tikje reageren en dankzij ‘rich links’ kun je content bekijken en media afspelen zonder je gesprek te verlaten.

In iOS 10 is Berichten uitgerust met de kracht van de App Store, zodat ontwikkelaars ervoor kunnen zorgen dat gebruikers op nieuwe manieren communiceren. Zo kun je stickers in gesprekken plakken, GIF-bestanden of foto’s bewerken, betalingen doen of een etentje of bioscoopbezoek plannen, allemaal vanuit Berichten.

Siri beschikbaar voor ontwikkelaars
In iOS 10 biedt Siri belangrijke nieuwe mogelijkheden en krijgt Siri toegang tot apps die iedereen graag gebruikt. Voor het eerst kunnen ontwikkelaars van Siri profiteren, zodat gebruikers met hun stem apps kunnen bedienen. Met SiriKit kunnen ontwikkelaars Siri-ondersteuning aan hun apps toevoegen om berichten te sturen, te bellen, foto’s te zoeken, ritten te plannen, te betalen en te sporten. Via Siri is het ook mogelijk om CarPlay-apps te gebruiken, de airconditioning te regelen of geluidsinstellingen te veranderen in de app van je autofabrikant.

Nieuw ontwerp van Kaarten
Kaarten heeft in iOS 10 een prachtig nieuw ontwerp, waardoor de app nog gemakkelijker en intuïtiever wordt. Ook ontwikkelaars kunnen nu van de app profiteren en nieuwe extensies gebruiken. Via apps als OpenTable kunnen reserveringen in Kaarten worden geïntegreerd en diensten als Uber en Lyft kunnen nog gemakkelijker worden gebruikt, rechtstreeks vanuit de Kaarten-app. Kaarten is nóg slimmer. Routebeschrijvingen worden afgestemd op de plek waar je waarschijnlijk heen wilt, waarbij wordt gekeken naar je dagelijkse activiteiten of de afspraken in je agenda. Nadat je een route hebt gepland, kan Kaarten een tankstation, restaurant of café op je route zoeken en de invloed van een pauze op je reisduur berekenen.

Aandenkens in Foto’s
In iOS 10 word je in de Foto’s-app automatisch herinnerd aan eerdere gebeurtenissen, want die komen vanuit je fotobibliotheek automatisch in Aandenkens terecht. Aandenkens scant al je foto’s en video’s en maakt een prachtige verzameling van al je favoriete gebeurtenissen, reizen en mensen. Een aandenken bevat ook een filmpje met muziek, titels en overgangen, dat automatisch wordt aangemaakt.

Aandenkens gebruikt geavanceerde computeranalyse om de mensen, plaatsen en voorwerpen op je foto’s op basis van gezichts-, voorwerp- en locatieherkenning in albums te groeperen. Dankzij deze intelligente voorzieningen komen Aandenkens en foto’s op een persoonlijke en betekenisvolle manier tot leven, zonder je privacy in gevaar te brengen.

Woning-app voor huisautomatisering
De Woning-app is diep in iOS geïntegreerd, zodat je alle apparaten in je hele huis op één plek gemakkelijk en veilig kunt instellen, beheren en gebruiken. Je kunt accessoires apart beheren of groeperen, zodat je met één commando een hele groep kunt aansturen. Ook kun je je apparaten met Siri bedienen. Je kunt apparaten op afstand of via Apple TV bedienen en automatische triggers instellen, zoals een tijdstip, locatie of actie.

De wereldwijde ondersteuning voor HomeKit breidt zich continu uit. Dit jaar is HomeKit al in zo’n 100 producten voor huisautomatisering geïntegreerd, zodat je met de Woning-app onder andere thermostaten, verlichting, zonneschermen, sloten en videocamera’s kunt bedienen. Later dit jaar zullen bekende projectontwikkelaars zoals Brookfield Residential, KB Home, Lennar Homes en R&F Properties veel van deze HomeKit-apparaten in hun nieuwe woningen gaan gebruiken.

Nieuw ontwerp voor Apple Music en News
Apple Music heeft een volledig nieuw ontwerp. De app is nu overzichtelijker en gemakkelijker te gebruiken. Dankzij een nieuwe ontwikkeltaal staat de muziek centraal en dankzij de nieuwe structuur kun je gemakkelijker door muziek bladeren en nieuwe muziek ontdekken. De Bibliotheek-, Voor jou-, Blader- en Radio-tabs zijn volledig herzien en nog overzichtelijker en via de Zoek-tab kun je nog gemakkelijker muziek vinden. Al deze veranderingen zorgen voor een overzichtelijk en intuïtief ontwerp. iOS 10 bevat een vernieuwde News-app met het nieuwe onderdeel ‘For You’, met aparte secties om gemakkelijker informatie te vinden, het laatste nieuws te ontvangen of betaalde abonnementen te nemen.

iOS in de praktijk
In iOS 10 vind je nog sneller en gemakkelijker wat je zoekt. Met ‘Til op om te activeren’ gaat het display automatisch aan wanneer je je iPhone pakt, zodat je meteen het toegangsscherm met al je meldingen ziet. Door één keer te tikken of te vegen open je Berichten, het overzicht van vandaag en het Bedieningspaneel. Dankzij de verbeterde integratie van 3D Touch op iPhone 6s en iPhone 6s Plus werk je nog gemakkelijker met apps.

Overige voorzieningen in iOS 10
• Siri ondersteunt nieuwe QuickType-voorzieningen, waaronder contextuele voorspellingen om relevante informatie te geven op basis van locatie, agenda of contactpersonen. Voorspellend typen ondersteunt meerdere talen zonder dat je van toetsenbord hoeft te wisselen.
• Telefoon ondersteunt integratie met voorzieningen van derden voor VoIP-gesprekken, voicemailtranscriptie en een nieuwe beller-ID-extensie voor het melden van ongewenste boodschappen.
• Er zijn updates van ingebouwde apps, waaronder de mogelijkheid voor deelweergave in Safari op iPad, voorzieningen voor samenwerking in Notities en het bewerken van Live Photos.
• Met Apple Pay kun je nu niet alleen gemakkelijk en veilig betalen in winkels en apps, maar ook via deelnemende websites in Safari.
• De wekker voor bedtijd in de Klok-app zorgt ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Je wordt gewaarschuwd wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

Privacy in iOS 10
Beveiliging en privacy staan centraal bij de ontwikkeling van Apple hardware, software and voorzieningen. Dankzij de totaalversleuteling in iMessage en FaceTime worden je gegevens zo beveiligd dat ze niet door Apple en door anderen kunnen worden gelezen. iOS 10 maakt gebruik van technologie op het device zelf om mensen, voorwerpen en locaties te herkennen in Foto’s en om QuickType-suggesties te doen. Voorzieningen als Siri, Kaarten en News sturen gegevens naar servers van Apple, maar deze gegevens worden niet gebruikt om een profiel van een gebruiker op te bouwen.

Vanaf iOS 10 gebruikt Apple een nieuwe technologie, Differential Privacy. Hiermee kunnen de gebruikspatronen van een groot aantal gebruikers worden blootgelegd zonder de privacy van individuele gebruikers in gevaar te brengen. In iOS 10 helpt deze technologie om de suggesties voor QuickType en emoji’s, voor diepe links in Spotlight en voor de opzoekfunctie in Notities te verbeteren.

Beschikbaarheid
De preview van iOS 10 voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor deelnemers aan het iOS Developer Program via developer.apple.com. Een openbaar bètaprogramma wordt in juli voor iOS-gebruikers beschikbaar gesteld via beta.apple.com. iOS 10 wordt dit najaar geïntroduceerd als gratis software-update voor iPhone 5 en nieuwer, alle modellen van iPad Air en iPad Pro, iPad (4e generatie), iPad mini 2 en nieuwer, iPod touch (6e generatie). Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios10-preview. Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige functies en voorzieningen zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar.