Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Storing bij iCloud, vooral bij optie voor het kopen van meer opslag (Upd.)

002

Als je in iOS in de Instellingen helemaal bovenaan op jouw naam klikt, dan kan je normaal gesproken door op de optie "iCloud" te klikken, en daarna weer op de eerste optie (onder "Opslag") te klikken, komen bij de optie "Koop meer opslag".

Die laatste optie is op dit moment van slag, hoewel daar op de storings-pagina van Apple nog niets van te zien is. In het beste geval opent er helemaal niets en krijg je een foutmelding. Maar als "Koop meer opslag" bij jou wel werkt dan krijg je op dit moment waarschijnlijk opties te zien die helemaal niet mogelijk zijn.

Zelf zagen we bijvoorbeeld de opties van 50 GB en 200 GB vervangen door 1 en 2 GB, daarna wilde de link helemaal niet meer werken. Waarschijnlijk hebben ze bij Apple ook geconstateerd dat er iets aan de hand is, hebben ze de link gedeactiveerd en zullen we gewoon moeten wachten tot deze optie weer goed werkt.

Als het zover is, dan zullen we door een update bij dit nieuwbericht laten weten.

Update: Het lijkt er op dat de problemen weer verholpen zijn. Niet alleen werkt de link weer, ook de opties voor uitbreiding die daar te zien zijn kloppen weer allemaal.

In het plaatsje Roullours valt internet uit als de kerkklok luidt

007

Het Franse plaatsje Roullours ligt in het noordwesten, in de buurt van Caen en niet zo heel erg ver van het bekende Saint-Malo met de beroemde Mont Saint Michel. In Roullours staat een kerk, waarvan iedereen dag de klokken worden geluid om 7 uur 's ochtends, 12 uur 's middags en 7 uur 's avonds.

Op het eerste gezicht hoogstens een probleem wat betreft burengerucht, maar er is iets heel anders aan de hand. Want iedere keer dat de klokken luiden, valt bij de mensen in de buurt het internetsignaal volledig weg. Inmiddels is er al een technicus van Orange langs geweest (Franstalige link), maar die staat ook voor een raadsel.

Als er ooit een oplossing voor dit raadsel komt dan zullen we het hier melden, in de tussentijd lijkt het vooral een leuk ingrediënt als inspiratie voor een spannende film, mogelijk met het bovennatuurlijke als thema.

Chalk, een wiskundig alternatief voor Apple's calculator

006

Als je een wiskundige achtergrond hebt, dan is de calculator die Apple bij macOS meelevert mogelijk niet echt van je gading. Als alternatief zijn er aan aantal serieuze opties, bijvoorbeeld Maple of Matlab.

Maar wat als je wel iets meer wilt, maar niet zo'n uitbreid programma? Dan is Chalk waarschijnlijk precies de app die jij zoekt. Deze app is geschreven om aantrekkelijker te zijn voor iedereen met een wiskundeknobbel, terwijl het een lekkere kleine app is, met een bijbehorende prijs. Als je wilt weten wat Chalk allemaal kan, op deze pagina geeft de maker een aantal voorbeelden.

Wat betreft de prijs, Chalk is gratis, als je er erg tevreden mee bent kan je de maker eventueel wat geld geven via de PayPal link op deze pagina.


Wel één kanttekening, Chalk is niet echt moeders mooiste en zal dan ook niet een app zijn die je gebruikt voor de uitvoering van het uiterlijk. Het is te zien dat de maker vooral bezig is met wiskunde, en niet zozeer met het uiterlijk. Daarbij, over smaak valt eigenlijk niet te twisten, misschien zijn er mensen die Chalk juist heel erg mooi uitgevoerd vinden.

Voor de volledigheid, ook Spotlight op jouw Mac kan rekenen. Als je daarin bijvoorbeeld een simpele som als (4+2)*3 invoert, dan zie je direct het antwoord verschijnen.

Apple, Earth Day en het milieu

001

Aanstaande zaterdag, 22 april, is het Earth Day, de dag die een aantal decennia geleden bedoeld was voor vrede, en inmiddels vooral in het teken staat van het milieu, en wat we daar aan kunnen doen.

Ook dit jaar zal Apple het blaadje van het logo op veel Apple Stores weer groen maken, en zullen de medewerkers in de Stores de vertrouwde blauwe T-shirts voor één dag omruilen voor de groene versie, Dat was vorig jaar ook al het geval, zoals je hieronder kan zien in een tweet van Angela Ahrendts, Apple's Senior Vice President of Retail.


Apple Stores around the world go green to raise awareness for conservation and the environment. #AppsforEarth pic.twitter.com/rgROAJ87Uy— Angela Ahrendts (@AngelaAhrendts) April 15, 2016


Apple zelf haalt inmiddels 96 procent van alle gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen en sinds september vorig jaar is het ook lid van RE 100 renewable energy initiative. Meer daarover kan je lezen in dit persbericht van Apple zelf.

Het doel van dat initiatief is 100 procent hernieuwbare energie, Apple eigen nieuwe Apple Park campus gaat daar waarschijnlijk ook bij helpen. Maar dat is het nog niet, in een interview met Bloomberg vertelt Lisa Jackson, Apple's Vice President for Environment, Policy and Social Initiatives, dat Apple nu hard bezig is om ook hun toeleveranciers over te laten stappen op hernieuwbare energie.

Met de toevoeging van Compal Electronics, Sunwoda Electronic en Biel Crystal Manufactory staat dat aantal inmiddels op zeven, het is duidelijk dat Lisa Jackson dat aantal nog veel verder omhoog wil brengen. Het interview met Bloomberg kan je hieronder zien, in dit artikel van Bloomberg kan je eventueel nog wat aanvullende informatie vinden.

Volgens Greenpeace is Apple op dit moment trouwens het meest milieuvriendelijk van alle grote bedrijven. Dat betekent dat het op dit gebied inmiddels zelfs Facebook en Google voorbij is, twee bedrijven die het milieu ook behoorlijk serieus nemen.

Alle iWork en iLife apps nu gratis voor iOS en macOS

005

Als je in de afgelopen vijf jaar een iDevice of Mac gekocht hebt dan kreeg je daar Alle iWork en iLife apps gratis bij. Maar voor iedereen die nog oudere devices gebruikte, of tweedehands Apple-devices kocht, ging die vlieger niet op, zij moesten nog steeds wel voor die apps betalen.

Dat is vanaf dit moment verleden tijd, Apple heeft alle iWork en iLife apps vanaf nu helemaal gratis in de App Stores staan, dus zowel voor iOS als macOS gebruikers. Eén van de redenen hiervoor is waarschijnlijk omdat Apple het makkelijk wil maken voor zakelijke gebruikers en gebruikers in het onderwijs om via het zogenaamde Volume Purchase Program deze apps te gaan gebruiken.

Voordat je ze allemaal meteen gaat installeren, als je een iDevice hebt waarop je niet zo heel erg veel ruimte over hebt, er zitten een paar apps bij die behoorlijk veel ruimte innemen. Vooral bij GarageBand is dat het geval, die app is maar liefst 1,7 GB groot.

Hieronder de links naar alle apps, zowel voor iOS als macOS.

iWork en iLife apps voor iOS


• Pages (minimaal iOS 10.0, 481 MB)
• Numbers (minimaal iOS 10.0, 361 MB)
• Keynote (minimaal iOS 10.0, 695 MB)
• GarageBand (minimaal iOS 10.2, 1,70 GB)
• iMovie (minimaal iOS 9.3, 697 MB)

iWork en iLife apps voor macOS


• Pages (minimaal macOS 10.12, 230 MB)
• Numbers (minimaal macOS 10.12, 173 MB)
• Keynote (minimaal macOS 10.12, 472 MB)
• GarageBand (minimaal OS X 10.10, 956 MB)
• iMovie (minimaal OS X 10.11.2, 2,15 GB)

Binnenkort meerdere gebruikers en PiP op de Apple TV?

001

De World Wide Developer Conference (WWDC) van Apple komt steeds dichterbij, de keynote daarvan is over iets minder dan zeven weken een feit. Daarbij zou ook tvOS stevig onder handen genomen worden, en er in ieder geval een aantal dingen in zitten die voor veel mensen héél erg welkom zullen zijn.

Want volgens de Israëlische publicatie the Verifier zal er in tvOS 11 (link met Google Translate) onder andere ondersteuning zitten voor meerdere gebruikers, de afbeelding hieronder claimen ze als exclusief.

Op dit moment zou het werk hieraan vergevorderd zijn, maar dat is op zich nooit een garantie dat het ook echt al in tvOS 11 zal zitten. Maar ze weten zeker dat Apple ermee bezig is. Ook zou Apple bezig zijn met ondersteuning voor picture-in-picture (PiP), iets waarvoor op de iPad al sinds iOS 9 ondersteuning is.


When watching a favorite program or a short video, you can actually minimize the window to one of the screen corners and run another app at the same time, but playing other video or audio content will replace that.


Er zijn nog meer plannen voor tvOS 11, waaronder een televisiegids voor streaming en de mogelijkheid om je te abonneren op streams bij Apple zelf voor onder andere HBO, Showtime en Starz. Mochten die laatste opties meer dan geruchten zijn, dan is de kans nog steeds bijna nul dat wij daar wat aan zullen hebben. Want de ervaring leert dat Apple dat soort opties eerst altijd in de VS 'uitrolt', mede door de enorme lappendeken aan rechten waar we in Europa nog steeds mee te maken hebben.

Maar als het Apple lukt om zowel ondersteuning voor meerdere gebruikers als picture-in-picture in tvOS te krijgen, dan zullen waarschijnlijk veel van ons daar ook al heel erg blij mee zijn.

Een complete Apple Macintosh in emulatie op het internet

002

De meesten van ons kennen archive.org vooral van de WayBack Machine, waarmee je websites die inmiddels verdwenen zijn toch nog kan bekijken. De eigen omschrijving "a non-profit library of millions of free books, movies, software, music, websites, and more."

Dat daar software bij staat is niet voor niets, zo kan je op archive.org bijvoorbeeld emulatoren vinden van oude gaming consoles, denk aan oude modellen van de Atari en Sega, maar bijvoorbeeld ook arcade machines en oude computers.

Aan die laatste categorie hebben ze nu de eerste Apple Macintosh toegevoegd, de computer met een 9-inch 512 x 342 zwart-wit schermpje die in 1984 de start was van een revolutionaire ontwikkeling wat betreft het gebruik van computers in huis.

Dat betekent dat we nu de besturingssystemen die Apple tussen 1984 en 1989 uitbracht op het internet zelf kunnen ervaren. Maar er is veel meer, bijvoorbeeld ook programma's als MacPaint, Microsoft Multiplan, MacWrite en Microsoft Basic. Gelukkig zijn ook games van de partij, waaronder klassiekers als Dark Castle, Space Invaders, Lemmings (jammer genoeg alleen een demo), Wizard's Fire, Airborne en CrystalQuest.

Al dit moois is te zien en ervaren op deze pagina, mocht je meer willen lezen over dit prachtige, en ongetwijfeld erg arbeidsintensieve initiatief, dat kan hier.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die dit als eerste op ons forum meldde

Festival-dief met meer dan 100 telefoons gepakt

002

Het Coachella Festival, volledige naam is Coachella Valley Music and Arts Festival, is dit jaar van 14 tot en met 16 en van 21 tot en met 23 april met als grootste publiekstrekkers Radiohead, Lady Gaga en Kendrick Lamar.

Op dit soort festivals komt verreweg het overgrote gedeelte van de mensen om van de sfeer en de muziek te genieten, jammer genoeg zit er ook altijd een kleine minderheid bij die eigenlijk alleen maar komt om gebruik te maken van de onoplettendheid van die grootste groep.

Daarbij zat dit keer een dief die het lukte om maar liefst meer dan 100 telefoons te stelen, met een voorkeur voor de grootste modellen. Waarschijnlijk niet alleen vanwege de extra waarde, maar ook omdat die makkelijk zijn voor een zakkenroller om te pakken te krijgen. Daarbij had hij alleen wat beter op moeten letten. Want hij stal niet alleen Android telefoons, maar ook iPhones.

Een aantal van de eigenaars van iPhones kregen door dat die verdwenen waren, activeerden snel Find My Phone op een andere telefoon en met hulp van de politie werd de dief in zijn kraag gevat, hieronder de buit tentoongesteld.

Mocht je zelf afgelopen weekend op Coachella geweest zijn en jouw iPhone is gestolen, door te bellen met de gevonden voorwerpen van de politie van Indio kan je dat doorgeven. Het telefoonnummer is 760-541-4291, vanaf een Nederlands nummer is dat +1-760-541-4291.

Gaat de iPhone 8 er zo uitzien?

005

Of de naam iPhone 8, iPhone X of de iPhone Edition wordt, of iets heel anders, is nog steeds niet bekend. Maar dat Apple hard werkt aan de nieuwe iPhone modellen ligt voor de hand, de geruchten dat er een apart model komt ter ere van het 10-jarige jubileum van de iPhone houden ook aan.

Inmiddels zouden er al modellen zijn die getest worden om te zien of te kijken of die rijp zijn voor productie (Design Verification Test), waarbij er nog wel steeds meerdere opties naar buiten komen. Daarbij zou Apple nog steeds Touch ID onder het scherm willen, de randen rond het scherm zouden zo smal mogelijk zijn, het scherm zou vlak zijn maar de randen meer afgerond (het zogenaamde 2,5D), opladen zou draadloos gebeuren, de buitenmaten hetzelfde zijn als de iPhone 7 en het beeldscherm zou een 5,8 inch OLED display zijn.

Dat er twee versies en rivaliserende specificaties naar buiten komen is niet zo vreemd. Dat kan komen omdat de finale versie nog niet vaststaat, maar mogelijk heeft het ook te maken met het feit dat we in de herfst zowel een iPhone 8 als een 7s en 7s Plus gaan zien.

Hieronder een paar gerenderde versies, eerst die van iDrop News, die zijn gebaseerd op schematische tekeningen die eerder naar buiten kwamen. De onderste komt van het Japanse blog Mac Otakara, waarbij het gaat om een roestvast stalen chassis en rand, die we al kennen van de Apple Watch, met glas aan de voor- en achterkant.In beide gevallen zien we dat de lenzen aan de achterkant nu verticaal geplaatst zijn. De reden daarvoor zou zijn dat het beter is voor Virtual Reality, daarbij gebruik je de iPhone overdwars en zo gedraaid zouden de lenzen dus juist horizontaal naast elkaar staan.

Updates: Compressor 4.3.2 en Motion 5.3.2

002

Gisteren kon je op MacFreak lezen, in dit nieuwsbericht, dat Apple onder andere een update voor Final Cut Pro voor ons klaar heeft staan. Zo'n update gaat ook bijna altijd samen met een updates voor Compressor en Motion, dat is ook dit keer weer het geval.

Net zoals bij de 10.3.3 update voor Final Cut Pro is bij Compressor 4.3.2 en Motion 5.3.2 ook veel aangepast en verbeterd. De complete lijst van wat Apple ons hierover vertelt kan je hieronder vinden. Deze updates zijn gratis voor alle gebruikers van Compressor en Motion, als je deze programma's nog niet hebt, die zijn is te vinden in de Mac App Store via deze links hieronder. Compressor en Motion kosten allebei € 49,99 en je moet er minimaal OS X 10.11.4 voor op je Mac hebben staan,

• Compressor

Wat is er nieuw in versie 4.3.2

• Commandoregelopties voor het bekijken van de taakstatus

• Ditheringoptie voegt ruis aan afbeeldingen toe om storende patronen zoals kleurstroken te minimaliseren

• Optie bij het aanmaken van een iTunes Store-pakket voor het opgeven van een tekst met gezondheidswaarschuwingen, zoals bij wet vereist in India

• Verbeterde kwaliteit van watermerkafbeeldingen

• Ondersteuning voor geanimeerde PNG-bestanden en geanimeerde GIF-beeldreeksen

• Tijdcodefilter wordt juist weergegeven op drop-frame-media

• Verbeterde synchronisatie voor audio die is omgezet naar AC-3

• Er zijn problemen verholpen die ertoe konden leiden dat het programma bleef hangen bij het gebruik van 'Share to DVD'

• Verbeterde kwaliteit van lettertypen in het dvd-menu en in hoofdstuktitels

• Verbeterde beeldkwaliteit bij het aanmaken van een dvd

• Verbeterde meldingen in dvd-dialoogvensters met ingebedde koppelingen naar documentatie
• Motion

Wat is er nieuw in versie 5.3.2

• Met het vulfilter kun je snel een gehele laag vullen zonder dat je een aparte laag en masker nodig hebt

• Ontbrekende plugins worden juist vermeld bij het openen van een project

• Tussentinten worden juist weergegeven bij het gebruik van het filter 'Color Balance'

• Verbeterde stabiliteit bij het schalen van vormen van of naar nul

• Verbeterde stabiliteit bij het werken met gedupliceerde gemanipuleerde filters en gedragingen

• Er is een stabiliteitsprobleem verholpen dat zich kon voordoen bij het gebruik van toetscombinaties wanneer er een keyframe was geselecteerd in de Keyframe Editor

• Verbeterde stabiliteit bij het verplaatsen van de cursor over markeringen tijdens het afspelen