Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

FRAMED is Apple's Gratis App van de Week

000

Zoals iedere week biedt Apple ons ook dit keer weer een week lang een app gratis aan in de App Store, Apple's Gratis App van de Week. Apple kiest daarbij afwisselend voor games met veel actie en puzzelspelletjes, af en toe afgewisseld met games voor de kleintjes.

Dit keer is het de "noir-puzzle game" FRAMED waar de keuze van Apple op gevallen is, een game die al meerdere onderscheidingen in de wacht sleepte en het was de finalist in de categorie Excellence in Design bij de IGF 2015. In deze game kan jij door panelen op een andere manier arrangeren het verhaal veranderen. Tel daarbij de uitstekende uitwerking en muziek op, en je hebt een game die de moeite waard is.

Normaal gesproken kost deze game ongeveer vier euro, op dit moment dus te vinden in de App Store zonder dat je er wat voor hoeft te betalen. Deze game is te spelen op alle iDevices, zolang daar maar minstens iOS 7.0 op staat. Er zijn geen in-app aankopen, dus gratis is in dit geval ook echt helemaal gratis.

Extra detail, deze game is ook te spelen op de Apple TV.

In de trailer en de gameplay video hieronder kan je snel zien of deze game wat voor jou is.

MIT commencement address 2017 door Tim Cook

000

In Amerika is een commencement address een speech die gegeven wordt aan de mensen die net hun diploma behaald hebben. Hij wordt dus gegeven met het oog op de toekomst, maar er zit vaak ook een terugblik op het verleden in.

Om dit te mogen doen voor het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) is een eer die dit jaar Apple's CEO Tim Cook ten deel viel. In 2005 hield Steve Jobs trouwens ook zo'n commencement address, maar dan voor de Stanford University, ook al zo'n prestigieus instituut. Mocht je die speech nog nooit gezien hebben, dan kan je hier de 'schade' inhalen.

Zo'n speech is niet alleen serieus, er worden natuurlijk ook altijd grapjes gemaakt om de sfeer niet te zwaar te maken. Als Tim Cook uitlegt dat hij een tijd zoekende was naar het doel in zijn leven komt daar een Windows PC bij aan te pas:


I tried meditation. I sought guidance and religion. I read great philosophers and authors. In a moment of youthful indiscretion, I might even have experimented with a Windows PC. And obviously that didn't work.


Hieronder het complete verhaal van Tim Cook, zijn speech begint als de video al zo'n zeven minuten bezig is.It was in that moment, after 15 years of searching, that something clicked. I finally felt aligned with a company that brought together challenging, cutting edge work with a higher purpose. Aligned with a leader who believed that technology which didn't exist yet could reinvent tomorrow's world. Aligned with myself and my own deep need to serve something greater. Of course, at that moment I don't know all of that. I was just grateful to have a psychological burden lifted. But with the help of hindsight, my breakthrough makes more sense. I was never going to find my purpose working some place without a clear sense of purpose of its own. Steve and Apple freed me to throw myself into the work and embrace their mission and make it my own. How can I serve humanity? This is life's biggest and most important question.
As you go forward today, use your minds and your hands and your hearts to build something bigger than yourselves. Always remember there is no idea bigger than this: as Dr. Martin Luther King said, we are all bound together in a single garment of destiny. If you keep that idea at the forefront of all that you do, if you choose to live your lives at that intersection between technology and the people it serves, if you strive to create the best, give the best, and do the best for everyone-not just for some-then today all of humanity has good cause for hope. Thank you very much.

De Keynote van de WWDC 2017, in een lange en een korte versie

000

Ruim een week geleden stonden Apple's CEO Tim Cook en de zijnen op het toneel voor de keynote van de World Wide Developer Conference (WWDC) 2017. Een volle keynote, terwijl er voor Apple's doen erg veel voorbij komt duurt die in totaal maar liefst twee uur en een krappe twintig minuten.

De complete video van deze presentatie is nu op YouTube te zien, maar ook hieronder. Let op, het duurt bijna dertig seconden voordat er wat gebeurt, en iets meer dan dertig seconden voordat de presentatie zelf begint (met een filmpje).

Heb je geen zin of tijd om hiervoor bijna 2,5 uur te gaan zitten, maar wil je de belangrijkste momenten wel bekijken? In de video hieronder kan je al die belangrijkste momenten uit de keynote zien, maar het kost je maar (exact) zeven minuten van jouw kostbare tijd.

Dertig nieuwe dingen die in High Sierra te vinden zijn

002

Komende herfst brengt Apple weer nieuwe versies uit van de besturingssystemen iOS, macOS, tvOS en watchOS. In dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak kon je al heel erg veel van nieuwe dingen in iOS zien, maar ook in macOS High Sierra (10.13) zit natuurlijk veel meer dan tijdens de keynote te zien was.

Hieronder een heleboel van die nieuwe dingen, maar ook een paar die tijdens de keynote al even aandacht kregen en die natuurlijk ook de moeite van het vermelden waard zijn, anders had Apple ze niet uitgekozen.

1. Instellingen per site

In Safari in High Sierra kan je per site een aantal eigen instellingen bepalen, waaronder of je die pagina in de Reader-modus wilt zien (dus zonder reclame's en ander storende elementen), of je bepaalde content geblokkeerd wilt hebben, of je de pagina ingezoomd wilt zien en of je wilt dat filmpjes vanzelf worden afgespeeld.

2. Automatische Reader-modus

Safari in High Sierra kan automatisch alle sites die Reader-modus ondersteunen daarin opstarten. Zo kan je veel sites zien zonder de afleiding van reclame's en dergelijke.3. Boodschappen synchroniseren met iCloud

Deze kwam al tijdens de keynote voorbij, maar lijkt de moeite om nog even apart te vermelden: de mogelijkheid om al je Berichten voortaan via iCloud te synchroniseren. En het is Apple, dus alles met versleuteling en zonder dat Apple mee zit te kijken.

4. Sneller zoeken in Mail

Zoeken in Mail gaat op op dit moment al helemaal niet traag, maar in High Sierra wordt dit nog een stuk sneller.

5. Top Hits in zoekopdrachten Mail

Niet alleen gaat het zoeken in Mail straks nog sneller, als je aan het typen bent laat Mail je voortaan bovenaan meteen zien welke resultaten volgens het programma zijn wat jij zoekt, de zogenaamde Top Hits.

6. Foto's synchroniseert gezichtsherkenning

Net zoals bij Berichten kan Foto's voortaan de data van gezichtsherkenning over al je devices synchroniseren, met als resultaat dat het allemaal nog een stuk sneller gaat, en je handelingen geen twee keer hoeft uit te voeren. En ook hier natuurlijk, versleuteld en zonder pottenkijkers.

7. Meer categorieën in Foto's

Foto's kan al een tijdje automatisch video's aanmaken waarin foto's per categorie bij elkaar zijn gebracht, in High Sierra komen daar nog een heleboel categorieën bij, onder andere huisdieren, kinderen, voorstellingen, sport evenementen en trouwerijen.

8. Live Photos achteraf aanpassen

Ook eentje die al tijdens de keynote voorbij kwam, de erg welkome mogelijkheid om achteraf te kiezen welke foto het 'key frame' wordt van jouw Live Foto. Zo wordt het steeds makkelijker om bewegend beeld goed vast te leggen.

9. Live Photos effecten

In zowel iOS 11 als High Sierra kan je nu drie nieuwe effecten aan Live Photos toevoegen: Met Loop kan je de beweging eindeloos laten repeteren, iets wat we al kennen van GIFjes op het web, met Bounce gaat de actie heen en weer, en met Lange Sluitertijd kan je water en lampen laten zien zoals het zou zijn als je ze met een lange sluitertijd had opgenomen (water wordt dan 'wollig' en 'zacht', lichtstippen worden strepen).

10. Vanuit Foto's afbeeldingen aanpassen in Pro apps

In Foto's in High Sierra kan je afbeeldingen erg makkelijk aanpassen in Pro apps, zoals bijvoorbeeld Pixelmator. Als je klaar bent worden je aanpassingen gewoon binnen Foto's bewaard.

11. Betere manieren om foto's aan te passen

Foto's zelf is Apple ook nog lang niet klaar mee, dit keer zijn er Curves en een manier om alleen bepaalde kleuren aan te passen toegevoegd.

12. Makkelijker foto's organiseren

Je kan in Foto's nu meerder foto's tegelijkertijd selecteren en die naar het album slepen waar je ze wilt hebben. Of ze in naar de Finder slepen, zo kan je ze kopiëren naar de locatie van jouw keuze.

13. Navigatiekolom altijd aanwezig

De Navigatiekolom in Foto's is nu altijd aanwezig, handig als je Foto's wilt verslepen, zoals hierboven omschreven staat.

14. Nieuwe sectie voor Importeren

In de Navigatiekolom vind je nu ook je meest recent geïmporteerde foto's, met degene die met meest recent geïmporteerd is bovenaan.

15. Nieuwe verborgen sectie

Ook de verborgen bestanden zijn nu snel in de Navigatiekolom te zien, tot nu toe moest je daarvoor eerst die optie in het menu kiezen (Afbeelding > Verberg foto/Hef verbergen foto op, of Command-L).

16. Notities bovenaan vastzetten

Veel notities en je wilt er eentje bovenaan zetten? Met de nieuwe Pin-optie is dat erg makkelijk, gewoon de notitie even naar rechts 'vegen'.

17. Tabellen in Notities

Notities wordt steeds meer een volledige tekstverwerker, zo is het in High Sierra ook mogelijk om tabellen aan notities toe te voegen.

18. Zoeksuggesties in Notities

Waarschijnlijk vooral erg handig voor mensen die Notities erg vaak gebruiken. Als je in Hight Sierra binnen Notities zoekt krijg je suggesties te zien, zoals we nu al kennen van Mail.

19. Live Photos in FaceTime

In FaceTime zit nu een sluiterknop waarmee je tijdens het videobellen Live Photos kan maken.

20. Zoeken naar vluchten met Spotlight

Spotlight in High Sierra kan nu ook vluchten vinden, het enige wat je hoeft te doen is de naam van de maatschappij en het vluchtnummer in te typen.

21. Meerdere resultaten van Wikipedia

Spotlight kan op dit moment al resultaten van Wikipedia laten zien, maar als er meerdere resultaten zijn dan krijg je er alleen maar één te zien. In High Sierra is deze beperking opgeheven.

22. Nieuwe interface voor Siri

Sir heeft een visuele update gekregen, de tekst is nu groter en de antwoorden zijn in vette tekst. Verder is de tekst nu links uitgelijnd en is het Microfoon-icoontje vervangen voor het nieuwe, bewegende, Siri-icoon.

23. Natuurlijker stem voor Siri

De stem van Siri is ook aangepast, zodat die natuurlijker klinkt. Ook in het Nederlands en Vlaams is de stem beter dan in de voorgaande versie.

24. Met Siri typen in plaats van praten

Je hoeft voortaan niet meer persé te praten met Siri, je kan de vragen ook typen. Dit kwam al eerder voorbij op MacFreak in deze tip.

25. Bestanden delen via iCloud

Als je bestanden op je iCloud Drive zet kan je in High Sierra makkelijk de link daarvan versturen.

26. Meer ruimte in iCloud delen met gezin

Als je meer dan 200 GB ruimte hebt in iCloud, dan kan je die in High Sierra met andere leden van jouw gezin delen.

27. Nieuwe bureaublad-afbeelding

Met een nieuwe versie van een besturingssysteem komt natuurlijk ook een nieuwe achtergrond voor het bureaublad. Dit keer de hoogste bergen van de Sierra in de herfst. Maar daarvoor hoef je natuurlijk niet persé op High Sierra te wachten, deze afbeelding is nu ook al op deze pagina te vinden.

28. Arabisch Systeem-lettertype

Als je Arabisch op je Mac gebruikt, dan is het nieuwe San Francisco Arabische systeem-lettertype waarschijnlijk erg welkom.

29. Betere ondersteuning voor het Japans

In High Sierra is er ondersteuning voor Engels en Japanse tekstinvoer in dezelfde tekst, dus tweetalig. Ook teksten bij video's in het Japans worden nu beter ondersteund.

30. Makkelijker delen met gezin

Delen met je hele gezin is veel makkelijker in High Sierra, het opzetten daarvan gaat allemaal veel sneller.

Twee nieuwe Switch-commercials met de iPad Pro in de hoofdrol

001

Eind mei werd de Switch mini-site van Apple helemaal vernieuwd, gekoppeld daaraan startte Apple toen ook meteen een nieuwe campagne. In deze campagne zien we steeds in een heel erg korte tijd, gemiddeld 15 seconden, een reden voorbij komen waarom je van Android naar een iDevice zou moeten overstappen, altijd gekoppeld aan een vraag in een Tweet.

Tot nu toe golden al deze commercials, ook de drie die kort daarna werden uitgebracht, voor alle iDevices, want het ging om de voordelen van iOS. Dit keer heeft Apple er twee uitgebracht die speciaal op de voordelen van de iPad Pro gericht zijn, die heeft dan ook de hoofdrol in allebei deze nieuwe commercials.

In de eerste laat Apple zien hoe goed de Apple Pencil is, en maakt ook meteen duidelijk waarom het zo belangrijk is dat die praktisch geen 'lag' (vertraging) heeft als je ermee op het scherm van de iPad Pro aan het tekenen bent.

In de tweede zie je meteen hoe krachtig iDevices inmiddels zijn, mede dankzij de ontwikkeling door Apple van de eigen A-processors. Ook in dit geval weer met de iPad Pro in de hoofdrol.

Alle winnaars van de Apple Design Awards 2017

000

Net zoals ieder jaar heeft Apple ook dit keer op de World Wide Developer Conference (WWDC) weer alle winnaars van de Apple Design Awards van dit jaar bekend gemaakt.

Op deze lijst kom je alle allerbeste apps en games uit de App Store tegen, daarom hieronder alle apps die nu in de prijzen zijn gevallen, want er zitten simpelweg altijd heel erg veel interessante apps bij. Onder de games en apps hebben we video's gezet, zodat je snel kan zien of een app of game wat voor jou is.

Games

Mushroom 11 (€ 5,49)

Splitter Critters (€ 3,49)

Old Man's Journey (€ 5,49)

Severed (€ 3,49)

Blackbox (Gratis)Apps

Kitchen Stories (Gratis)

Airmail (€ 5,49)

Lake (Gratis)

Things 3 (€ 10,99)

Elk (Gratis)

Enlight (€ 4,49)

Bear (Gratis)

watchOS 4 heeft ook een zaklamp ingebouwd

001

Al snel nadat Apple de App Store in 2008 opende kwam er een ware stortvloed van zaklamp-apps op gang. Zoveel waren er, dat je je soms afvroeg of de iPhone ook nog wel iets voor iets anders werd gebruikt dan voor het zoeken naar sleutels in het donker.

Daarbij werd in het begin het scherm nog voor gebruikt, maar sinds de iPhone 4 bouwde Apple een flitser in, die zit sindsdien naast de camera op de achterkant. In 2015 zat de zaklamp dan ook in het Bedieningspaneel van iOS 9.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat een oud idee niet prima hergebruikt kan worden op een ander device.

Dat is waarschijnlijk precies wat ze bij Apple gedacht hebben, want in watchOS 4 blijkt Apple aan het Bedieningspaneel (Control Center) de mogelijkheid te hebben toegevoegd om de Apple Watch als zaklamp te gebruiken. Omdat de Apple Watch geen ingebouwde zaklamp heeft, wordt ook hier het hele scherm gebruikt, zoals je hieronder kan zien.

Er zijn drie opties: constant wit, knipperend wit en constant rood. Die laatste kleur is vooral handig als je bijvoorbeeld bezig bent met sterrenkijken, rood beïnvloed je ogen dan het minst. Het scherm op wit van de Apple Watch geeft natuurlijk niet enorm veel licht, maar om bijvoorbeeld snel naar sleutels te zoeken kan het natuurlijk wel een uitkomst zijn.

De voordelen van APFS in macOS 10.13 High Sierra

018

Apple's nieuwe bestandssysteem, Apple File System (APFS), maakte in iOS 10.3 zijn debuut. Met andere woorden, als je iOS 10.3 of later op je iDevice hebt staan dan gebruik je nu AFPS al.

Datzelfde bestandssysteem gaat met macOS 10.13 High Sierra zijn opwachting maken op de Mac, waarbij automatisch de vraag naar boven komt wat daar de voordelen van zijn voor ons, de eindgebruikers, en of er misschien ook nadelen zijn.

Bestanden kopiëren

Tijdens de keynote kon je gedurende een demo zien dat het kopiëren van bestanden in High Sierra nauwelijks meer tijd kost, daar hoef je dus nooit meer op te wachten. Dit is mogelijk doordat er met APFS er eigenlijk een soort alias van je bestanden gemaakt wordt, terwijl in het huidige HFS+ iedere bitje verdubbeld wordt.

Het is dan ook niet zo dat het kopiëren vanaf een andere locatie ook zo ontzettend snel zal gaan, maar ook daar zullen snelheidsverbeteringen te zien zijn. Dat is vooral zo als je meerdere kleine bestanden kopieert, met een klein aantal grote bestanden zal er niet zoveel snelheidswinst zijn.

Opstart-tijd

Vanaf High Sierra kunnen we APFS ook gebruiken op de opstart-SSD, het opstarten van een SSD met High Sierra gaat sneller dan met voorgaande versies van macOS. In deze test was te zien dat de opstart-tijd van een MacBook Pro met PCI-E SSD ging van 24 naar 18 seconden. Maar in dezelfde test liet een Mac mini met SATA-3 SSD een veel grotere verbetering zien, die ging van 42 naar 27 seconden.

Waarschijnlijk zal er altijd een verbetering zijn, hoeveel die verbetering is verschilt per Mac.

Ruimtewinst

Bij iOS 10.3 was het al duidelijk: APFS zorgt voor ruimtewinst ten opzichte van HFS+, ook op een Mac is dat het geval. Maar ook hier zijn er grote verschillen, op de ene Mac kan je maar liefst 10 procent 'cadeau' krijgen, op de andere is het voordeel veel kleiner. Het lijkt er op dat AFPS vooral een stuk efficiënter met kleinere bestanden omgaat, als je relatief veel grote bestanden hebt dan zal je voordeel waarschijnlijk minder groot zijn.

Dynamisch

Met APFS is het mogelijk dat de ruimte die partities innemen dynamisch aangepast worden. Met andere woorden, een partitie kan groeien als er meer ruimte nodig is, en kleiner worden als dat niet zo is. Maar op dit moment is dit alleen mogelijk via de Terminal, mogelijk dat we dit in latere versies van High Sierra gaan zien.

Restricties

Als je een oudere Mac hebt met een harde schijf, dan zal het bestandssysteem bij de installatie van High Sierra niet naar AFPS omgezet worden. Daarbij kan APFS op sommige iMacs met 3 TB harde schijven en BootCamp niet gebruikt worden.

Heb je een Mac Pro uit 2012, dan zal APFS daar op dit moment ook nog niet op werken, Nog niet, want daar wordt aan gewerkt, het is de bedoeling dat er in een toekomstige beta-versie van High Sierra deze Mac Pro ook ondersteund zal gaan worden.

Extra opletten

Zoals altijd moet je extra opletten met nieuwe systemen, maar al helemaal met een nieuw bestandssysteem. Want dit betekent dat programma's waarvoor dit essentieel is niet meer zullen werken, en je daar dus alleen nieuwe versies van kan gebruiken waarvan je zeker bent dat die klaar is voor Hight Sierra.

Dat geldt bijvoorbeeld voor programma's om je gegevens te klonen, van Carbon Copy Cloner is er inmiddels een versie die High Sierra ondersteunt, maar die is nog in beta. Dit geldt natuurlijk ook voor programma's die gegevens op een schijf repareren, zoals DiskWarrior, TechTool Pro, etc.

Verder zal een schijf die met APFS is geformatteerd alleen maar benaderbaar zijn vanaf een Mac waar macOS 10.12 Sierra of macOS 10.13 High Sierra op staat.

Nieuwe 21,5-inch iMac heeft vervangbare RAM en processor

005

In de afgelopen jaren is Apple bezig geweest met het steeds verder vastzetten van de onderdelen van de 21,5-inch iMacs. Sinds 2012 zit de processor vast op het moederbord, en in de 4K iMac van 2015 zat zelf ook het RAM-geheugen op het moederbord gesoldeerd.

iFixit heeft nu de nieuwe 21,5-inch met 4K Retina Display helemaal uit elkaar gehaald, daaruit blijkt dat Apple dit keer bij zowel de processor als de RAM de soldeerbout achterweg heeft gelaten. Ongetwijfeld erg welkom nieuws bij veel van de lezers van MacFreak!

Dat het RAM-geheugen in deze iMac modellen niet vast zit betekent dat die eventueel door de gebruiker zelf te vervangen is, maar dat betekent niet dat dit zelf doen voor iedereen haalbaar is. iFixit schrijft zelf het volgende over de vervangbare RAM:


It may not be as accessible as the (dead simple) RAM hatch found in the 27" iMacs - but still, this is a major win for upgradability over all the 21.5" iMacs with soldered RAM that we've encountered in recent years.
Want het scherm van deze iMac modellen is nog steeds verlijmd, dat is onder andere de reden dat deze iMac nog steeds een laag cijfer krijgt van iFixit voor het 'gemak' waarmee deze iMac te repareren is: een 3 op een schaal van 1 tot 10, waarbij een 10 de hoogste score is en zou betekenen dat het makkelijk te repareren is.(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

Dat de processor vervangbaar is, dat is waarschijnlijk voor de meesten van ons minder interessant. Die werd in het verleden zelden of nooit vervangen, waarschijnlijk is dit vooral interessant bij een eventuele toekomstige reparatie, mocht de processor de geest geven.

2017 MacBook en MacBook Pro

iFixit heeft niet alleen de 21,5-inch iMac uit elkaar gehaald, de nieuwe MacBook en MacBook Pro kwamen ook aan de beurt. Het nieuws daarbij is dat er geen nieuws is, die laptops zijn wat betreft constructie niet of nauwelijks veranderd. De enige verandering is dat de MacBook nu een vergelijkbaar butterfly-toetsenbord heeft gekregen als de MacBook Pro al had.

Maar dat laatste was al bekend, daar voegt het uit elkaar halen van iFixit niet veel aan toe.

Eerste aflevering Planet of the Apps nu te zien op Apple Music

000

Hier op MacFreak heb je al in een aantal nieuwsberichten kunnen lezen over Apple's plannen voor video-content op Apple Music, waarbij één van de shows Planet of the Apps heet. De aankondiging hiervan kan je lezen in dit eerdere nieuwsbericht, de trailer was eerder hier te zien.

Inmiddels is het zover, sinds gisteravond is de eerste aflevering van Planet of the Apps op Apple Music te zien. In alle landen waar Apple Music beschikbaar is, dus ook in Nederland en België.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Apple zelf geeft de volgende omschrijving bij deze serie:


App-ontwikkelaars krijgen de kans van hun leven in deze baanbrekende nieuwe serie. Als hun concept wordt uitgekozen door adviseurs Jessica Alba, Gwyneth Paltrow, Gary Vaynerchuk en will.i.am, dan worden ze begeleid bij het pitchen van hun app voor Lightspeed Venture Partners en maken ze kans op echte financiering.


De opzet van deze serie komt bekend voor, die doet denken aan bijvoorbeeld Shark Tank. Ook hier een aantal mensen die hun idee 'pitchen' voor een panel van vier mensen in stoelen, de namen van deze mensen vind je hierboven. En ook hier dus geen flauwe onzin, de winnaars krijgen hun project echt gefinancierd.

De eerste aflevering van deze series is nu dus te bekijken voor iedereen die Apple Music heeft. As je daar nog geen abonnement op hebt, via deze link kan je de gratis proefperiode van drie maanden starten.

Meer informatie over Planet of the Apps kan je vinden op deze pagina van Apple Music.