Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tip: verklein de kans dat je AirPods gestolen worden

000

Apple's nieuwe Bluetooth oortjes de AirPods zijn uit, en die gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar twee AirPods samen met de oplaadcase kosten 179 euro, en de oplaadcase apart kost 69 euro.

Daarom zijn veel mensen gaan nadenken hoe ze hun nieuwe aanwinst het beste zouden kunnen beschermen, en er is inmiddels een oplossing gevonden. In de tweets hieronder kan je zien wat op dit moment de meest populaire manier is om de oplaadcase van AirPods te camoufleren.


Theft proof your Apple Airpods pic.twitter.com/FW495FdevL— Georgia 🖇 (@Georgia_Dow) December 31, 2016

Made my AirPods theft-proof! pic.twitter.com/w67daBdjAx— Chris Siglos (@ChrisYourWords) December 31, 2016


Mocht je voor deze oplossing willen kiezen, op deze pagina van Etsy kan je zulke stickers bestellen. Speciaal bedoeld voor de oplaadcase van de AirPods, bij Etsy zijn ze er kennelijk snel bij.

Als je voor deze oplossing kiest lijkt het wel een goed idee om mensen in je directe omgeving te laten weten dat dat doosje dental floss eigenlijk de oplaadcase van jouw AirPods is. Het zou jammer zijn als het weggegooid werd, zonder dat degene die dat dan op zijn of haar geweten heeft door heeft wat de waarde van de oplaadcase en de eventuele inhoud is.

En nu maar wachten tot dieven dit ook doorhebben, en het erg populair wordt om doosjes dental floss te stelen. Het zou tenslotte de oplaadcase van een paar AirPods kunnen zijn.

Siri versus Google Assistant

004

Op een of andere manier lijkt het beeld ontstaan dat Google's Voice Assistant veel beter zou zijn dan Siri. Vreemd, want in het dagelijks gebruik ontlopen de stemassistenten op dit moment elkaar niet zo heel erg veel in wat ze kunnen.

Maar er zijn wel gevallen waar de één het beter doet dan de ander, en die verschillen kunnen dan heel groot zijn. Dus als je maar één commando, of een paar commando's, uitprobeert, is de kans groot dat je denkt dat de één veel beter is dan de ander.

Om dat te vermijden vroeg Matt Birchler zowel Siri als Google's Voice Assistant 50 vragen, het resultaat kan je hieronder zien, met daaronder alle vragen die gesteld werden.What's my schedule look like today?
How many days until my birthday?
Set a 45 minute timer.
Set an alarm for 6:45am tomorrow.
Add oranges to my shopping list.
What is the capital of Italy?
Tell me a joke.
What's the weather right now?
How's tomorrow's forecast?
Is it going to rain today?
When is sunset today?
How many days until summer?
What's the humidity?
When is the next Bulls game?
What channel is the next Bulls game on?
Who is Aaron Rodgers?
Who won the world series last year?
What's the capacity of Wrigley Field?
What team has the best record in the NFL?
When is the British Open this year?
What is the Chicago Bulls' record this year?
Who is Chris Pratt?
When does Moonlight come out?
Where can I see La La Land in theaters near me?
When is the next episode of Sherlock?
Show me some good movies.
When are the Golden Globes?
When is inauguration day?
Who are the senators from Illinois?
Where are the 2018 Olympics being held?
Give me the news.
When is President's day?
How old is Hillary Clinton?
What is Hillary Clinton's net worth?
What is the population of the United States?
When is the next presidential election?
Who is the richest person in the world?
What's the world record for the 100M dash?
Flip a coin.
Give me a random number.
Give me a random number between 5 and 40.
What is 4,675/399?
What is the square root of 729?
How far apart are London and Edinburg?
Take me to work.
Play some LCD Soundsystem music.
Where is the nearest Jewel-Osco?
Send $2 to Beth with PayPal.
Call Beth.
Turn on the desk light.

Opletten met Voorvertoning in macOS Sierra

008

Voorvertoning (Preview) is al jaren één van de fijne programma's die met macOS meegeleverd worden. Vaak wordt onderschat wat je allemaal met dit programma kan, op ons forum komt het regelmatig voorbij als oplossing voor dingen waarvan mensen kennelijk niet weten dat Voorvertoning dit kan.

Maar sinds macOS Sierra moet je opletten met Voorvertoning, en dat advies is met macOS Sierra 10.12.2 alleen maar belangrijker geworden, want het kan PDF documenten onherstelbaar beschadigen. Het lijkt er op dat Apple achter de schermen bezig is om Voorvertoning voor iOS en macOS steeds verder hetzelfde te maken, net zoals het eerder deed bij de iWorks apps. Alleen lijkt het er op dat dit allemaal veel te snel gaat, waar we bij iWork de optie hadden om de oudere apps te blijven gebruiken is dat bij Voorvertoning bijvoorbeeld niet het geval.

Christian Grunenberg, de hoofd ontwikkelaar van DEVONthink, verwoordt het als volgt:


Apple wants to use a common foundation for both iOS and macOS. However, it was released way too early, and for the first time (at least in my experience) Apple deprecated several features without caring about compatibility. And to make things worse, lots of former features are now broken or not implemented at all, meaning that we had to add lots of workarounds or implement stuff on our own. And there's still work left to be done.

10.12.2 introduces new issues (it seems that Apple wants to fix at least the broken compatibility now) and of course fixed almost none of the other issues. It's not only DEVONthink - a lot of other applications (such as EndNote, Skim, Bookends, and EagleFiler) are also affected.


En het is niet alleen Christian Grunenberg, hieronder een citaat van Michael Tsai, de ontwikkelaar van EagleFiler:


I ran into a lot of PDF bugs in macOS 10.12.0. None have been fixed, as far as I can tell, and I've already filed two Radars for new issues in 10.12.2. It's sad that basic functionality remains broken for so long - especially given that PDF was an area where Apple used to excel.


Michael Tsai legt hier de vinger op de wond, juist de uitstekende ondersteuning van de PDF standaard is één van de dingen waar macOS zich onderscheidt. Het is dan ook te hopen dat de gelijkschakeling met iOS hier niet in het nadeel van macOS gaat uitpakken.

Op dit moment is de enige veilige manier om met PDF's in macOS Sierra te werken om dat op een kopie te doen, als er wat mis gaat dan weet je in ieder geval zeker dat je originele document niet kapot gemaakt wordt. Een andere optie is om te gaan werken met bijvoorbeeld het programma PDFpen, maar dat kost maar liefst $ 74,95.

Meer achtergrond van, en citaten over, deze situatie zijn te lezen op deze pagina van TidBits.

Tip: hoe je de cache van de Mac App Store kan legen

004

Er is nog altijd kritiek te horen op de Mac App Store. Er is nog steeds geen mogelijkheid om geld te vragen voor updates, het beleid van Apple is soms onduidelijk of zelfs onnavolgbaar, etc. Maar één ding is zeker, de App Store maakt het ons makkelijk voor alle apps die we daarmee naar binnen hebben gehaald.

Want updates dienen zich vanzelf aan, tenminste als alles goed gaat. Maar in uitzonderingsgevallen wil het nog wel eens verkeerd gaan, dan kan data verkeer doorkomen, updates zich niet aandienen of apps die na een update uit de Mac App Store niet meer op willen starten.

In dat geval gaat het bijna altijd om een probleem met de cache van de Mac App Store. Die is relatief eenvoudig te legen, tenminste, als je de instructies netjes volgt. Kopieer eerst het commando hieronder, en plak dat in de app Terminal, gevolgd door een Enter of Return.


open $TMPDIR../C/com.apple.appstore/
De folder com.apple.appstore zal dan in je Finder openen, als je de inhoud daarvan weggooit zal de Mac App Store bij het opstarten weer een nieuwe cache opbouwen.

Let op: alleen de inhoud van deze folder weggooien en niets meer. Dus niet de folder zelf of andere folders die in de directory staan waar ook com.apple.appstore in staat. Als je dat wel doet dan zal je de installatie van macOS op jouw Mac waarschijnlijk de nek omdraaien.

Mogelijk moet je eerst de System Integrity Protection (SIP) op jouw Mac uitzetten voordat je deze tip kan uitvoeren. Hoe je dat kan doen is te lezen op deze pagina.

Twee tips om je AirPods langer mee te laten gaan

001

Is het je gelukt om AirPods te bemachtigen dan ben je één van de gelukkigen, want tot nu zijn ze nauwelijks aan te slepen. Mogelijk wordt het wat makkelijker om ze te kopen nu de feestdagen achter ons liggen, de beste kans lijk je nog steeds te maken in een fysieke Apple Store, online staat de levertijd op maar liefst 6 weken.

Dat ze in de afgelopen weken zo lastig te vinden waren is natuurlijk wel goed nieuws voor Apple, dat veel kritiek kreeg na de aankondiging van deze Bluetooth oortjes. Maar de tech-pers heeft de afgelopen tijd wel vaker laten zien dat ze er vaak naast zitten, misschien dat we alle clickbait artikelen over Apple inmiddels ook maar als 'fake news' moeten gaan behandelen.

Want ook dit keer lijkt al het negatieve commentaar vooraf er weer naast te zitten, Tim Cook noemde de AirPods inmiddels al een "runaway success".

Ben je inmiddels de gelukkige eigenaar van een paar AirPods, dan hebben we hier twee tips om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Wat te doen als ze leegraken zonder gebruik

De eerste is een tip voor als ze te snel leeglopen. Er zijn bijvoorbeeld gevallen waarbij ze ongeveer 10 procent per uur leeglopen terwijl ze niet gebruikt worden, of 1 à 2 procent verliezen terwijl ze in de behuizing zitten.

In bijna alle gevallen is de oplossing hiervoor om ze opnieuw te configureren. Hoe je dat doet vind je op deze support-pagina van Apple zelf. De korte versie: houdt de knop op de achterkant van de behuizing 15 seconden ingedrukt, tot het lampje een aantal keer oranje knippert en uiteindelijk wit oplicht.

Als dit niet helpt, dan moet je contact met Apple opnemen, want dat betekent waarschijnlijk dat er iets niet goed is met de AirPods die jij in je bezit hebt.

Opladen in een andere behuizing

Deze tip lijkt misschien erg voor de hand te liggen, maar omdat de behuizing ook gebruikt wordt om de AirPods te verbinden kan je de volgende optie misschien over het hoofd hebben gezien: heb je jouw behuizing niet in de buurt, of is die leeg, maar is er wel een andere behuizing beschikbaar? Dan kan je die gewoon gebruiken om jouw AirPods op te laden.

Misschien dat dit binnenkort de nieuwe manier wordt om contact te maken? Hé, mag ik de behuizing van jouw AirPods even lenen, de mijne zijn helemaal leeg.

Het uitstekende puzzelspel Warp Shift is tijdelijk gratis

000

Liefhebbers van goede puzzelgames voor iOS kennen waarschijnlijk Warp Shift van Fishlabs allang. Want deze game kreeg tot nu al veel aandacht, bijvoorbeeld door erg enthousiaste reviews van vooraanstaande publicaties, onder andere PocketGamer, AppSpy en AppAdvice.

Dat is niet voor niets, want Warp Shift is waarschijnlijk één van de beste puzzelgames voor iOS. Dat is niet alleen dankzij de uitstekend puzzels, ook visueel en wat betreft het geluid is deze game tot in de puntjes verzorgd.

Normaal gesproken kost deze game € 2,99, het goede nieuws is dat het op dit moment helemaal gratis is in de iOS App Store. Er zijn vier in-app aankopen, maar dat zijn oplossingen voor als je er echt niet uitkomt. Het spel is dus prima te spelen zonder dat je er geld aan uitgeeft. Wil je het op je iDevice zetten, de minimumeis voor deze game is iOS 8.0.

In de trailer hieronder kan je zelf zien hoe mooi Warp Shift is uitgevoerd.

Gelukkig nieuwjaar voor jullie allemaal!

017

2016 was een bewogen jaar voor MacFreak. het leek er zelfs bijna op dat we er mee zouden stoppen. Maar een erg groot aantal van jullie, onze leden, lieten overduidelijk weten dat jullie juist graag willen dat MacFreak in de lucht blijft.

Veel van jullie voegden daarbij meteen de daad bij het woord, en werden donateur van MacFreak. Dat zorgde voor een fundament onder deze site, dat ons in de toekomst veel beter zal beschermen tegen barre tijden.

En dat was niet alles, we hebben inmiddels een sponsor, onder ieder nieuwsbericht kan je zien wie dat is. En dat is nog niet alles, in de komende weken gaan we aan tafel zitten met een tweede partij die ook erg geïnteresseerd is om MacFreak in de lucht te houden.

Migratie

Daarnaast was er nog meer goed nieuws: de scripts voor de migratie naar een nieuw forum die onze vorige admin (Robert van Mölken) had gemaakt lijken veel verder compleet en in betere staat dan eerder bekend was, In de komende tijd gaan we testen of alles inderdaad zo goed werkt als we nu denken, en kijken we wanneer we klaar zijn voor de overstap naar een nieuw forum.

Nieuw MacFreak

Als alles loopt zoals we hopen dan zien we ergens in de komende tijd een nieuw MacFreak. En waarbij we eerst dachten aan een nieuw forum met het huidige forum als archief, hopen we nu zelfs dat deze schat aan data ook mee kan gaan in die migratie. Waarbij jullie, onze leden, natuurlijk het allerbelangrijkst zijn, jullie zijn tenslotte wat MacFreak levend houdt.

In omstandigheden die er beter uit zien voor MacFreak dan het een tijd geleden leek rest ons op dit moment nog maar één ding: jullie allemaal een héél erg gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Met daarin niet alleen veel gezondheid en voorspoed voor iedereen, maar hopelijk ook een nieuw MacFreak.

Apple aangeklaagd: FaceTime in de auto te onveilig

072

[news]Op 24 december 2014, dus de dag voor Kerstavond, remde de auto met daarin James en Bethany Modisette en hun dochtertjes Isabella en Moriah in Texas af omdat ze voor zich een file zagen.

Een 20 jarige bestuurder achter hen boorde zich daarna met zijn auto in die van het gezin Modisette, met maar liefst bijna 105 kilometer per uur. Hun dochtertje Moriah, 5 jaar oud, werd nog wel naar het lokale ziekenhuis vervoerd, maar overleed daar.

De jonge chauffeur bekende tegenover de politie dat hij FaceTime op zijn iPhone 6 aan het gebruiken was op het moment van de aanrijding. Dat had hij niet eens hoeven doen, op het moment dat de politie bij de ravage verschenen was het gesprek nog steeds actief.

Dat is nu aanleiding van een rechtszaak van de ouders versus Apple, waarbij centraal staat dat Apple een patent heeft om zulke gesprekken onmogelijk te maken tijdens het rijden, maar daar geen gebruik van maakt.


Despite both the technology since 2008 and a patent on that technology so it could exploit its patent without competition for 20 years, defendant Apple has consistently and continuously failed to implement a safer, alternative design that would lock-out and prevent use of FaceTime while driving.


Mocht de rechter de aanklagers in het gelijk stellen dan zou dit verstrekkende gevolgen kunnen hebben. De kans lijkt ook groot in dat geval dat Apple het er niet bij zal laten zitten.

Wil je de hele aanklacht lezen, dat kan hieronder.
Face Time by

15 apps van kleine softwaremakers: WinterFest 2016

000

Net zoals in voorgaande jaren heeft Devon Technologies ook dit jaar weer een aantal apps van relatief kleine onafhankelijke softwaremakers bij elkaar gebracht en in de aanbieding gezet onder de naam Winterfest 2016.

Daarbij zitten ook dit keer weer veel goede apps bij, zoals bijvoorbeeld Nisus Writer Pro, Scrivener, DEVONthink Pro Office, BBEdit, TextExpander, PDFpen en HoudahSpot. Elk van deze apps kan je nu kopen met maar liefst 25 procent korting. Alleen bij BBEdit ligt die korting wat lager, daar gaat 20 procent van de prijs af.

Hoewel de aanpak een beetje op een softwarebundel lijkt, het gaat hier tenslotte om een aantal apps bij elkaar, is er geen enkele verplichting om meerdere apps te kopen. Je kan dus bijvoorbeeld ook gewoon één app met korting aanschaffen.

Hieronder zie je alle apps die in de aanbieding zijn voor het Winterfest 2015. Als je interesse hebt en naar de pagina wilt, dan hoef je alleen maar even op het plaatje te klikken.De aanbieding loopt al vanaf 15 december, het is niet bekend wanneer die afloopt. Heb je interesse in één (of meerdere) van deze apps dan lijkt het een goed idee om niet al te lang te wachten voordat je tot aanschaf over gaat.

Verbeter Final Cut Pro met Final Cut Pro Hacks

005

Toen Apple Final Cut Pro X (€ 299,99 in de Mac App Store) uitbracht, bracht dat niet veel enthousiasme teweeg. En dan drukken we ons nog zacht uit. Waarschijnlijk was het beter geweest als Apple die nieuwe versie eerst als beta-versie uitgebracht had.

Maar gedane zaken nemen geen keer, en het moet gezegd worden: sinds het uitbrengen van Final Cut Pro X heeft Apple er veel aan gedaan om het weer echt een professionele app te maken. Maar dat wil niet zeggen dat er niet nog een heleboel wensen zijn voor Final Cut Pro, in tegendeel.

Precies om die reden is het Final Cut Pro Hacks project van de grond gekomen. Final Cut Pro Hacks is een script dat ervoor zorgt dat er veel meer mogelijk is in Final Cut Pro X, bijvoorbeeld een timeline die scrollt, markers die je zelf kan herschikken, een console waarin je snel veel opties kan vinden, een imitatie van de Touch Bar op je scherm, eigen sneltoetsen en meer.

In de video hieronder kan je zien wat er allemaal mogelijk is met Final Cut Pro Hacks.

Final Cut Pro Hacks is donationware, en je kan het vinden op deze pagina. Er is trouwens wel één "Known Issue", iets om rekening mee te houden:


• The Batch Export fails on some systems in Filmstrip view. Try switching to List view until we come up with a better fix.


Mocht er bij Apple besloten worden om al deze dingen in Final Cut Pro X in te bouwen, misschien dat er dan weer meer mensen over zouden stappen van bijvoorbeeld Adobe Premiere naar Apple's professionele video-app?