Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Microsoft Edge komt naar zowel iOS als Android

006

Met de Edge browser sloeg Microsoft twee en een half jaar geleden een nieuwe koers in, de eerste versie verscheen in Windows 10 bij het uitkomen van die versie van Microsoft's besturingssysteem.

De aanpak was duidelijk anders dan de voorganger Explorer. Verdwenen waren bijvoorbeeld de ondersteuning voor ActiveX of de Browser Helper Objects, nieuw waren de ondersteuning voor Microsoft's stem-assistent Cortana, mogelijkheden om dingen toe te voegen als tekst en tekeningen (annotation) en de mogelijkheid voor Reader-weergave (alleen tekst, zonder afleidende dingen), die wij op de Mac al kenden van Safari.Inmiddels is er kennelijk hard doorgewerkt aan Edge, want vandaag kondigt Microsoft aan dat deze browser ook naar iOS en Android komt. Op dit moment is er al een preview-versie klaar voor iOS, die voor Android komt binnenkort. Deze versie iets mogelijk dat wij al een tijd kennen, doorgaan op de desktop waar je mobiel mee bezig was, en andersom.


Microsoft Edge for iOS and Android brings familiar features like your Favorites, Reading List, New Tab Page and Reading View across your PC and phone, so, no matter the device, your browsing goes with you. But what makes Microsoft Edge really stand out is the ability to continue on your PC, which enables you to immediately open the page you're looking at right on your PC - or save it to work on later.


Het hele persbericht hierover kan je lezen op deze blog-pagina van Microsoft zelf, als je zelf graag Edge voor iOS wilt uitproberen dan kan je hier terecht, die is er op dit moment trouwens alleen in het Engels.

We hebben nog niet kunnen vinden hoe dat doorwerken bij het schakelen tussen verschillende apparaten precies in zijn werk gaat. Als dat via een account op het web is, dan lijkt het interessant wat de voorwaarden zijn, en vooral hoe Microsoft daarbij omgaat met onze privacy. Het is tenslotte bekend dat de gegevens van welke websites wij bezoeken aardig wat geld waard zijn, en niet iedereen vind het prettig als daar ongevraagd in gehandeld wordt. Dit lijkt relevant, omdat Microsoft daar de afgelopen tijd al eerder voor onder vuur heeft gelegen.

Maar wie weet, mogelijk was dat laatste juist de reden dat het nu allemaal wel goed is aangepakt.

Batman: The Enemy Within gratis in de iOS App Store

000

Begin augustus werd het eerste deel van de nieuwe serie Batman-games van Telltale Inc. verwacht. Dat lukte kennelijk niet, want er verscheen niets. Maar inmiddels is het zover, alleen dus met enige vertraging.

Daarbij geven ze ook meteen een cadeautje weg, want het eerste deel van deze serie is helemaal gratis te vinden in de iOS App Store. Dat eerste deel heet Batman: The Enemy Within, en die kan je vinden in deze App Store via deze link.

Het trouwens niet voor niets dat deze eerste episode gratis weggegeven wordt. Eigenlijk is het een lokkertje, want bij Telltale Inc. hopen ze dat je daarna je portemonnee trekt om door te kunnen spelen. Dat kan voor 5 euro per aflevering, of 15 euro voor de hele serie.

Om deze game te kunnen spelen moet je minimaal iOS 10.0 op jouw iDevice hebben staan.

iOS 10.3.3 en iOS 11.0 worden niet meer door Apple 'ondertekend'

000

De meesten van ons zullen het waarschijnlijk allang weten, Apple stopt op een gegeven moment altijd met het zogenaamde digitaal signeren van oudere versies van iOS als er in Cupertino wordt beslist dat dit niet meer nodig is.

Die digitale handtekening is altijd nodig om een versie van iOS te kunnen installeren. Als die er niet meer is zal er in iTunes een foutmelding verschijnen, en is installatie dus niet mogelijk. Er waren vroeger wel manieren om dit te ondervangen (bijvoorbeeld met het programma TinyUmbrella), maar sinds iOS 7 is dit niet meer mogelijk.

Inmiddels is Apple sinds afgelopen nacht (onze tijd) gestopt met het digitaal ondertekenen van iOS 10.3.3 en iOS 11.0. Als je een latere versie van iOS op jouw iDevice hebt staan, dan is het dus niet meer mogelijk om een van deze versies op jouw iDevice terug te zetten, je zal altijd voor een latere versie moeten kiezen.

watchOS 4.0.1 voor Apple Watch Series 3 met LTE is uit

000

Al snel na het uitkomen van de Apple Watch Series 3 met LTE werd bekend dat daar een probleem mee was als die contact maakte met een Wi-Fi netwerk waar met voorwaarden ingestemd moest worden.

Een probleem, want op een Apple Watch is er helemaal geen interface om met dat soort voorwaarden akkoord te gaan. Apple liet snel daarna weten dat dit probleem bekend was en beloofde dat er snel een update uit zou komen. Inmiddels heeft Apple met het uitbrengen van watchOS 4.0.1 die belofte ingelost, want deze update zou dit probleem moeten oplossen:


watchOS 4.0.1 fixes issues that in rare cases were causing Apple Watch to join unauthenticated (captive) Wi-Fi networks, such as those found in public places like coffee shops and hotels, which direct the user to a web page before the network can be accessed.

For information on the security content of Apple software updates, please visit this website: https://support.apple.com/kb/HT201222


Waarschijnlijk is dit nieuws waar niemand van ons op dit moment wat aan heeft, want de Apple Watch Series 3 met LTE is bij ons nog helemaal niet te koop. Het is ook nog niet bekend wanneer dat wel het geval zou zijn, want om dit model bij ons ook uit te brengen zullen er eerst contracten tussen Apple en de providers bij ons afgesloten moeten worden.

iPhone X 256 GB lijkt de populairste keuze (Poll)

011

Bij de aankondiging was er onder andere ook de verwachte kritiek op de prijs van de iPhone X, het is tenslotte de duurste iPhone die Apple tot nu toe heeft gemaakt.

Als dat voor de mensen die interesse hebben in dit model een terecht kritiekpunt zou zijn, dan ligt het voor de hand dat veel potentiële klanten vooral voor de goedkopere uitvoering met 64 GB zouden kiezen. Maar onderzoek van RBC Capital Markets laat precies het tegenovergestelde zien, 57 procent van de mensen die op de iPhone X wachten zullen het duurste model met 256 GB aan interne opslagruimte kiezen.

De mensen die voor de iPhone X gaan zijn trouwens niet in de meerderheid, van iedereen die een iPhone gaat aanschaffen maken zij 28 procent uit. De iPhone 8 modellen zijn samen goed voor 37 procent. Je kan je daarbij natuurlijk afvragen of dat vergelijk eerlijk is, er is tenslotte van de iPhone X maar één model, de enige keuze is het verschil in opslagruimte.

In de grafiek hieronder kan je zien hoe de verdeling was in interesse voor de verschillende iPhones die op dit moment bij Apple te koop zijn, zoals gemeten door RBC Capital Markets.

Het meest opvallende uit dit onderzoek is waarschijnlijk wat de potentiële kopers het aantrekkelijkst vinden aan de iPhone X. Want daar scoort draadloos laden maar liefst 47 procent, terwijl die functie ook op de iPhone 8 te vinden is. De rest van de redenen waarmee mensen kwamen zijn trouwens wel uniek voor de iPhone X.

Tijd voor een poll, zodat we kunnen zien hoe de interesse voor de verschillende modellen van de iPhones ligt bij ons. Deze nieuwe poll kan je hier vinden.

Direct berichten versturen vanuit de nieuwe YouTube-app

000

Sommige dingen aan de YouTube-app voor iOS zijn onverklaarbaar. Bijvoorbeeld dat het nog steeds niet mogelijk is om die in de achtergrond te laten spelen en dat je niet direct vanuit deze app een link met de Berichten-app van Apple kan versturen zonder de app te verlaten.

Maar aan dat laatste is gelukkig nu iets gedaan, met de net verschenen 12.38 update is het nu wel mogelijk om een link naar een filmpje makkelijk te versturen. Dat allemaal terwijl je in de app blijft, dus als je bericht verstuurd is dan hoef je niet zelf naar de YouTube-app terug te gaan, daar ben (en blijf) je vanaf nu gewoon nog steeds.


Als je in de Nederlandse iOS App Store kijkt dan is er trouwens geen enkele indicatie dat deze functie is toegevoegd. Kijk maar naar de informatie die we bij de Nederlandse versie vinden hieronder:


Wat is er nieuw in versie 12.38

We hebben alles afgestoft en opgeruimd om alle bugs weg te jagen.


Kennelijk vinden de vertalers het teveel moeite om ons goed in te lichten. Maar in de Amerikaanse App Store kunnen we gelukkig wel vinden wat er nieuw is in deze versie van de YouTube-app.


What's New in Version 12.38

• iMessage support added
• Swipe to remove videos from playlists you've created

iOS 11.0.2 moet onder andere krakende iPhone 8 weer genezen

003

Ruim twee weken nadat iOS 11 uitkwam hebben we al de tweede update binnen, Apple is op dit moment duidelijk erg pro-actief bezig om alle kinderziektes zo snel mogelijk te verhelpen.

Eén van de dingen die iOS 11.0.2 moet oplossen is het krakende geluid waar sommige gebruikers van een iPhone 8 last van hadden, zoals je ook al eerder kon lezen in dit nieuwsbericht. Maar dat is niet het enige, naast het dichten van gaten zijn er nog twee dingen opgelost.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Het eerste is een probleem dat er voor kon zorgen dat sommige foto's niet meer zichtbaar waren, het tweede is een oplossing voor een probleem waardoor bijlages in S/MIME versleutelde mails niet geopend konden worden.

Zoals altijd raden we voor een update van iOS aan om eerst een back-up te maken via iTunes, als er iets mis gaat dan verlies je in ieder geval geen data. Verder zal tijdens een update je iDevice een tijdje niet bruikbaar zijn, het is dus zaak om het op een moment te doen dat je even zonder kan.

Om de update uit te voeren open je de app Instellingen, daar ga je naar Algemeen en dan kies je de optie Software Update (dat is de tweede van boven). En de link die je in de schermafbeeldingen hierboven ziet is niet klikbaar, daarom hier dezelfde link nog een keer.

Ming-Chi Kuo: TrueDepth Camera ligt ver voor op de rest

013

Na de presentatie van de iPhone X is er veel discussie geweest over het kleine zwarte gedeelte bovenaan, de zogenaamde "notch". Maar minder discussie is er over wat Apple in die uitsparing heeft ingebouwd, en hoe innovatief dat wel is.

Want in de uitsparing zit de TrueDepth Camera, een techniek waarmee Apple ver op de andere makers van smartphones voor ligt, wat eerder met Touch ID ook al het geval was. Want Apple ontwikkelde een techniek voor het in 3D scannen van een gezicht dat zelfs met maskers niet te passeren zou zijn.

Samsung heeft bijvoorbeeld ook gezichtsherkenning in de recente Galaxy modellen ingebouwd, maar gebruikt daar 2D beeld voor. Dat betekent dat het makkelijk te misleiden is, bijvoorbeeld door er een foto voor te houden. Dat soort systemen zijn dus eigenlijk niet geschikt voor iedereen die zijn of haar data graag goed wil beschermen.

Ming-Chi Kuo, de analist van KGI Securities, zegt nu dat Apple met deze techniek minstens 2,5 jaar voorsprong neemt op de concurrentie. Tegelijk wordt daar een prijs voor betaald, want door het besluit van Apple om te kiezen voor deze nieuwe techniek verwacht hij dat Apple maar 30 tot 35 miljoen stuks van de iPhone X zal kunnen produceren in het eerste kwartaal waarin deze in de verkoop gaat.

De TrueDepth Camera werd al eerder gelinkt aan de geruchten dat de iPhone X vertraging lijkt op te lopen. Waarschijnlijk dat Apple de prijs zal moeten betalen voor het besluit om te kiezen voor deze cutting edge technologie, lastig voor een bedrijf dat gewend is om zulke enorme aantallen te produceren. De komende tijd zullen we zien hoeveel mensen trouw zullen blijven wachten, mocht het inderdaad waar zijn dat Apple veel moeite zal hebben om aan de vraag van de iPhone X te voldoen.

EU gaat binnenkort belangrijk besluit nemen over patenten

004

Dat Apple en Qualcomm met elkaar een conflict over de betaling van patenten in de rechtszaal aan het uitvechten zijn weten de meesten van ons waarschijnlijk allang. Mocht je dit gemist hebben, in dit nieuwsbericht vindt je hier veel details over.

Maar Apple vecht dit niet alleen in de rechtszaal uit, het bedrijf probeert ook om via andere kanalen voor elkaar te krijgen dat er opnieuw gekeken wordt naar de regels over het afdragen van royalties van patenten. Dat is kennelijk gelukt, want de EU komt nu binnenkort met nieuwe regels daarover, en die pakken waarschijnlijk beter voor Apple uit.

Apple, en veel andere bedrijven die (erg) veel moeten betalen voor patenten, vindt dat er voor een patent een bepaald bedrag betaald zou moeten worden, en dat dit niets te maken zou moeten hebben met het eindproduct. Toen Apple zijn zaak maakte voor de EU werd het als volgt verwoord:


It is not reasonable to charge more for use of the very same component in a Mercedes versus a Hyundai or a car versus a bicycle. This is discriminatory based on price of the end product, both within and outside of a particular product category


Maar binnen de EU zitten ook grote bedrijven die veel inkomsten halen uit patenten, denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Ericsson en Nokia. Je zou denken dat die vierkant achter Qualcomm zouden staan, maar dat blijkt toch anders te liggen. Patrick Hofkens, Ericsson's Director of Intellectual Property Rights Policy, zei bijvoorbeeld het volgende:


We need to be able to be flexible to differentiate the price.

Flexibility is absolutely necessary.
Price differentiation allows for lower prices for applications that do not use the patented technology as intensively as others.


Het gaat hierbij trouwens om veel meer dan alleen de zaak van Apple versus Qualcomm. De aanpassing van de EU heeft vooral betrekking op de toekomst, en dan met name met de nieuwe devices die vallen onder de Internet of Things (IoT).


For any model, the main difficulty is going to be how to determine a fair rate. This has proven complicated enough in the mobile telecoms industry already, and it’s only going to get harder with new IoT enabled products


Het besluit van de EU wordt nog voor het eind van dit jaar verwacht, tegen die tijd weten we ook of dit besluit mogelijk ook van invloed zal zijn op de zaak tussen Apple en Qualcomm.

Wat er binnenkort in de updates voor Office 2016 komt

000

Microsoft heeft een aantal beta-versies voor de programma's uit de Office-suite naar buiten gebracht voor de zogenaamde Office Insider beta testers, waardoor we kunnen zien wat ze binnenkort voor ons in petto hebben.

De finale versies worden ergens in de komende weken verwacht, en dankzij de release notes voor de beta-versies op deze pagina weten we al wat de nieuwe dingen zijn die over niet al te lange tijd zullen gaan komen. Daarbij zijn het vooral Word, Excel en PowerPoint die veel aandacht hebben gekregen.

In deze versie wordt er duidelijk hard gewerkt om de Mac-versie zoveel mogelijk in lijn met de Windows-versie te krijgen. Zo is de versie van voor de Mac van Visual Basic for Applications (VBA) in lijn met die voor Windows gebracht, alleen worden op dit moment nog niet alle object modellen ondersteund.

Zoals verwacht zullen de meeste updates vooral interessant zijn voor iedereen met een abonnement op Office 365, ook Microsoft legt een steeds grotere nadruk op hun oplossingen via het internet.


Word

• Nieuwe AutoSave voor iedereen met een Office 365 abonnement als je werkt met OneDrive en SharePoint bestanden. Dit lijkt op de opties die Google Docs al heeft, en kan in de voorkeuren eventueel uitgezet worden.

• Het wordt mogelijk om samen te werken met anderen aan OneDrive en SharePoint bestanden, en het wordt ook makkelijker om bestanden met anderen te delen.

• Er worden een heleboel nieuwe tabellen aan Word toegevoegd. In het Engels heten ze Waterfall, Histogram, Pareto, Box & Whisker, Treemap en Sunburst. Volgens Microsoft maken deze tabellen het makkelijker om financiële, statistische en hiërarchische data te visualiseren.
Excel

• Net zoals Word wordt het mogelijk om in Excel samen te werken in bestanden in OneDrive en SharePoint, en ook dezelfde tabellen als Word zullen voor Excel beschikbaar zijn.

• Er komen nieuwe IFS en SWITCH functies, die spreadsheet formules makkelijker en korter zouden moeten maken.

• Betere ondersteuning voor tabellen met PivotTable data bronnen en Table Slicers voor snel filteren.
PowerPoint

• Ook PowerPoint krijgt natuurlijk de mogelijkheid om in OneDrive en SharePoint documenten samen te werken en die documenten ook makkelijker te delen.

• QuickStarter komt nu ook beschikbaar voor de Mac, dit gebruikt kennis via Bing vergaart om snel een opzet voor een presentatie te kunnen maken.

• Trim Media komt ook naar de Mac, hiermee kan je snel en makkelijk het begin of het eind van een audio- of videoclip in PowerPoint aanpassen.

• PowerPoint Designer krijgt dezelfde triggers en layouts als de Windows-versie.

Last but not least, Outlook krijgt ondersteuning voor Emoji's en OneNote lijkt alleen kleine bugfixes te krijgen.