Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Morgen nieuwe 15-inch MacBook Pro en 27-inch iMac? (Upd.)

009

De Franstalige site macg.co heeft contacten binnen Apple die in het verleden al meerdere keren informatie over nieuwe modellen hebben gelekt die steeds klopte. Daarom extra aandacht voor dit nieuwsbericht dat deze site gisteren publiceerde, en waarin staat dat Apple morgen (woensdag 20 mei) een nieuwe 15-inch MacBook Pro en 27-inch iMac uit zal brengen.

Dat ligt trouwens ook voor de hand voor de 15-inch MacBook Pro, want in meerdere online Apple Stores is op dit moment te zien dat de voorraad daarvan erg klein is, dat model staat vaak op een levertijd van twee tot drie weken.

Voor de 27-inch iMac lijkt er minder aanleiding, daar staat de gemiddelde levertijd op twee tot drie dagen. Tenminste, als je niet voor de gewone (niet-Retina) met een GTX 780M videokaart kiest, daar is de gemiddelde levertijd ook tussen de twee en drie weken. Dus misschien dat er alleen van dat model een nieuwe versie komt ?

Het zijn trouwens ook deze modellen die nog steeds geen nieuwe Intel processors hebben, dus een update lijkt voor de hand te liggen. Daarbij zou een Force Touch trackpad voor de 15-inch MacBook Pro ook voor de hand liggen.

met dank aan forumlid 'Pieterr", die dit nieuws eerder op ons forum meldde

Update: macg.co had inderdaad gelijk, alleen niet wat betreft de timing. Want Apple heeft net een persbericht verstuurd waarin je kan lezen dat ze inderdaad een nieuwe 15-inch MacBook Pro met Force Touch-trackpad en een iMac met Retina 5K-display. Hieronder de complete tekst van dat persbericht:


Apple introduceert 15-inch MacBook Pro met Force Touch-trackpad en nieuwe, € 2.329 kostende iMac met Retina 5K-display

CUPERTINO, 19 mei 2015 – Vandaag heeft Apple de 15-inch MacBook Pro met Retina-display voorzien van het nieuwe Force Touch-trackpad, snellere flashopslag, een batterij die langer meegaat en een snellere discrete-level grafische processor. Daarmee worden de prestaties en mogelijkheden van de MacBook Pro-lijn naar een nog hoger niveau getild. Daarnaast introduceert Apple vandaag een nieuwe configuratie van de 27-inch iMac met Retina-display. Dit model kost € 2.329 en bevat een display met maar liefst 14,7 miljoen pixels, een quad-coreprocessor en een AMD grafische processor.

"De nieuwe MacBook en de bijgewerkte 13-inch MacBook Pro met Retina-display zijn met open armen ontvangen. We vinden het dan ook fantastisch dat we nu de nieuwe 15-inch MacBook Pro met Retina-display kunnen introduceren, die is voorzien van een Force Touch-trackpad, snellere flashopslag en een batterij met een langere gebruiksduur", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Klanten zijn enorm te spreken over de baanbrekende iMac met Retina 5K-display. Dankzij de lagere instapprijs kunnen nu nog meer mensen zelf ervaren wat dit model tot onze beste desktopcomputer ooit maakt."

De vernieuwde 15-inch MacBook Pro is voorzien van het Force Touch-trackpad dat een nieuwe mate van interactiviteit aan de Mac toevoegt. De ingebouwde druksensoren en de Taptic Engine geven voelbare feedback. Daardoor kun je overal op het trackpad drukken en voel je altijd dezelfde klik. De hoeveelheid druk die nodig is om een klik te registreren, is naar eigen wens aan te passen. Het trackpad ondersteunt een hele reeks nieuwe bewegingen, waaronder de Force-klik. Voor externe ontwikkelaars zijn er API's beschikbaar waarmee ze de Force Touch-mogelijkheden in hun apps kunnen verwerken. De vernieuwde 15-inch MacBook Pro met Retina-display is bovendien voorzien van flashopslag die met een doorvoersnelheid van maximaal 2 GBps tot tweeënhalf keer sneller is dan de vorige generatie. De batterij gaat nu een uur langer mee, waardoor je tot negen uur draadloos kunt internetten of iTunes-films kunt afspelen.* En de discrete-level AMD Radeon R9 M370X grafische processor van de MacBook Pro met Retina-display presteert tot 80 procent sneller bij het editen van video in Final Cut Pro X, het renderen van 3D-afbeeldingen in professionele grafische apps en het spelen van hogeresolutiegames.**

De nieuwe iMac met Retina 5K-display kost € 2.329 en heeft met zijn resolutie van 5120 x 2880 maar liefst 67 procent meer pixels dan een 4K-display. Verder is dit model uitgerust met een 3,3-GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,7 GHz en een AMD Radeon R9 M290 grafische processor. De nieuwe iMac is bovendien voorzien van 8 GB geheugen en 1 TB opslag, vier USB 3.0-poorten en twee Thunderbolt 2-poorten van elk 20 Gbps, tweemaal de bandbreedte van de vorige generatie. Het topmodel van de iMac met Retina 5K-display is verkrijgbaar vanaf € 2.629 en is voorzien van een 3,5-GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,9-GHz, een AMD Radeon R9 M290X grafische processor en een Fusion Drive van 1 TB.

Elke nieuwe Mac wordt geleverd met OS X Yosemite, 's werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem in een modern nieuw jasje, met krachtige nieuwe apps en de indrukwekkende nieuwe Continuïteit-voorziening die ervoor zorgt dat je Mac en iOS-devices nog beter op elkaar aansluiten.

Foto's, iMovie, GarageBand en iWork worden gratis geleverd bij elke nieuwe Mac. Met Foto's voor OS X blijft je groeiende foto- en videocollectie automatisch geordend en kun je gemakkelijk door je materiaal navigeren. En via de iCloud-fotobibliotheek heb je bovendien vanaf al je compatibele Apple devices toegang tot je foto's. Met iMovie maak je moeiteloos de prachtigste films, en met GarageBand kun je nieuwe muziek maken of piano of gitaar leren spelen. Met de iWork-apps Pages, Numbers en Keynote kun je moeiteloos indrukwekkende documenten, spreadsheets en presentaties maken, bewerken en uitwisselen. In Pages, Numbers en Keynote voor iCloud kun je een document maken op je iPhone of iPad, het op je Mac bewerken en samenwerken met vrienden – ook als die op een pc werken.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De bijgewerkte 15-inch MacBook Pro met Retina-display is vanaf vandaag verkrijgbaar bij de Apple Online Store (www.apple.com/nl), de Apple Store en bepaalde erkende Apple resellers. Het model met een 2,2-GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,4 GHz, 16 GB geheugen, 256 GB flashopslag en een Intel Iris Pro grafische processor is verkrijgbaar vanaf € 2.249 en het model met een 2,5-GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,7 GHz, 16 GB geheugen, 512 GB flashopslag en een AMD Radeon R9 M370X grafische processor vanaf € 2.799. Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een snellere quad-core Intel Core i7-processor tot 2,8 GHz met Turbo Boost-snelheden tot 4,0 GHz en flashopslag tot 1 TB. Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/nl/macbook-pro.

De nieuwe 27-inch iMac met Retina 5K-display is vanaf vandaag verkrijgbaar bij de Apple Online Store (www.apple.com/nl), de Apple Store en bepaalde erkende Apple resellers. Het model met een 3,3-GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,7 GHz, een AMD Radeon R9 M290 grafische processor en 1 TB opslag is verkrijgbaar vanaf € 2.329. Het topmodel van de iMac is verkrijgbaar vanaf € 2.629 en is voorzien van een 3,5-GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,9-GHz, een AMD Radeon R9 M290X grafische processor en een Fusion Drive van 1 TB. Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een snellere quad-core Intel Core i7-processor tot 4,0 GHz met Turbo Boost-snelheden tot 4,4 GHz en flashopslag tot 1 TB. Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/nl/imac.

* Tests van het Wireless Web-protocol zijn uitgevoerd door Apple in mei 2015 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook Pro met Retina-display. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen, zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/nl/macbook-pro.
** Tests uitgevoerd door Apple in mei 2015 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook Pro met Retina-display. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/nl/macbook-pro/features-retina/.

Zes apps in de aanbieding bij BundleHunt

004

BundleHunt heeft vaak, de naam zegt het tenslotte al, vaak bundles van software waar je dan veel korting op krijgt. Maar vaak zitten er in zo'n bundel een paar apps die je graag wilt hebben, maar meestal zitten er ook een aantal bij die je nooit gebruikt.

Dit keer heeft BundleHunt een aantal apps bij elkaar gezet die allemaal in de aanbieding zijn. Die aanbiedingen zijn minder spectaculair dan in een software bundel, maar je kan wel iedere app apart kopen.

De apps die in de aanbieding zijn zie je hieronder op een rijtje, onder iedere app vind je een YouTube filmpje waar je een indruk van die app kan krijgen, maar die zijn niet van de makers van de apps (en in het geval van X8 is het een video over X6).

iStat Menus 5 (van $ 16,- voor $ 10,-).

Pixa (van $ 24,99 voor $ $ 10.-).

ForeverSave 2 (van $ 19,99 voor $ $ 10.-).

Ember (van $ 49,99 voor $ $ 10.-).

Deliver Express - Standard Edition (van $ 79,95 voor $ $ 10.-).

Mac Internet Security X8: Antivirus And Security (van $ 39,99 voor $ $ 10.-).Google's zelf-rijdende auto's komen nu op straat

000

Ga je komende zomer naar Mountain View in Californië (dichtbij San Francisco en vlakbij Cupertino) dan moet je niet gek opkijken als je vreemde kleine autootjes daar ziet rondrijden die er uitzien alsof ze eigenlijk in een stripverhaal thuishoren.

Want Google heeft toestemming gekregen om hun zelf-rijdende auto's in de straten van de plaats van hun thuisbasis te laten rijden. Maar dat zal voorlopig nog wel met iemand voorin zijn, want voorlopig moet er nog iemand voor de zekerheid voorin zitten, een safety driver.

Waar Google tot nu toe nog Lexus RX450h SUVs gebruikte in al hun testen zullen het nu hun prototypes zijn die we daar op straat zullen gaan zien. Tot nu toe hebben Google's auto's er al maar dan een miljoen mijl (1,6 miljoen km) op zitten, recent is dat 10.000 mijl per week (16.000 km).

Bij Google zijn ze vooral nieuwsgierig naar de manier waarop het publiek op deze auto's zal reageren, en of de software er uit zal komen als bijvoorbeeld de plaats van bestemming niet bereikt kan worden, bijvoorbeeld doordat een straat onverwacht opgebroken is.

Google is trouwens niet de enige die aan zelf-rijdende auto's werkt, Mercedes, Volvo, Tesla en andere automerken zijn er ook aan bezig. En er zijn natuurlijk ook nog de geruchten dat Apple ook aan een autonome auto zou werken, maar dat zijn op dit moment alleen nog maar geruchten.

Limiet contacten in iCloud is verdubbeld

004

Je zal echt heel erg veel contacten moeten hebben voordat ze niet meer in iCloud passen, want tot nu toe had Apple daar een limiet voor van 25.000 stuks. Niet mis, maar Apple heeft die limiet nu verdubbeld, dus je kan nu maar liefst 50.000 contacten in je adresboek hebben, en iCloud zal het allemaal rustig blijven synchroniseren.

Als je wilt weten hoe het zit met de limieten voor andere data, bijvoorbeeld activiteiten en herinneringen in je agenda of hoeveel bladwijzers iCloud aankan, in dit support-document vertelt Apple je precies wat de limieten voor al dar soort dingen zijn.

Geen zin om naar dat support-docment te gaan? Hieronder kan je het ook allemaal lezen:


iCloud: limieten voor contacten, agenda’s, herinneringen en bladwijzers

Contacten, agenda’s, herinneringen en bladwijzers vertonen mogelijk problemen met het up-to-date houden van wijzigingen op alle apparaten als u één of meerdere van de onderstaande limieten overschrijdt.

Om iCloud te helpen bij het up-to-date houden van gegevens, mag u de volgende limieten niet overschrijden:

Agenda’s en herinneringen

• Totaal aantal agenda’s, activiteiten en herinneringen: 25.000
• Maximaal gecombineerd aantal agenda’s en herinneringenlijsten dat u kunt hebben: 100
• Maximale grootte van alle agenda’s en herinneringen (bijlagen niet inbegrepen): 24 MB
• Maximale grootte van de bijlagen van alle activiteiten: 300 MB
• Maximale grootte van een agenda-activiteit inclusief bijlagen: 20 MB
• Maximaal aantal bijlagen per activiteit: 20
• Maximaal aantal genodigden voor een activiteit: 300
• Maximaal aantal personen met wie u een privé-agenda kunt delen: 100
• Maximaal aantal tekens in de titel van een herinnering: 100

Contacten

• Totaal aantal contactpersoonkaarten: 25.000
• Maximale grootte van een contactpersoonkaart: 256 KB
• Maximale grootte van de foto van een contact: 224 KB
• Maximale grootte van een groep met contacten: 256 KB
• Maximale grootte van alle contactpersoonkaarten:

• Tekst van een kaart: 24 MB
• Foto’s van een kaart: 100 MB

• Ondersteunde bestandstypen voor de foto van een contact: JPEG, BMP, PNG, GIF

• Limieten van vCards:

• Totaal aantal vCards: 25.000
• Maximale grootte van een vCard: 256 KB (foto + tekst)
• Maximale grootte van de foto van een vCard: 224 KB

Bladwijzers

• Totaal aantal bladwijzers: 25.000
• Maximale grootte van een bladwijzer: 4 KB
• Maximale grootte van alle bladwijzers: 24 MB

Nieuwe mensen en overnames voor Apple's Kaarten

000

Je hebt het al vaker kunnen lezen in de nieuwsbericht hier op MacFreak, Apple werkt constant door aan de Kaarten-app en die wordt dan ook steeds beter. Dat dit zo is is te zien aan een aantal dingen die Apple de afgelopen tijd heeft gedaan.

Zo heeft Apple de afgelopen tijd Coherent Navigation gekocht, een bedrijf dat onder ander werkte aan High Integrity GPS (iGPS). Dit zou de toekomst zijn voor GPS, want dit zou er niet alleen voor zorgen dat een GPS-fix nog sneller gevonden wordt, maar ook dat het allemaal nog preciezer zal zijn.

Coherent Navigation zou zowel daarmee bezig zijn geweest wat betreft de hardware als de software, dus het zou goed mogelijk kunnen zijn dat niet allen de Kaarten-app hierdoor verbeterd wordt, maar ook de GPS hardware zou er nog door verbeterd kunnen worden.

Maar dat is niet het enige waaraan te zien is dat er bij Apple erg hard aan de kaarten gewerkt wordt, een paar dagen geleden werd duidelijk dat Apple een hoop mensen zoekt om aan de kaarten te werken. En daarbij schuwt het bedrijf uit Cupertino de grote woorden niet, want ze hebben het over de boel compleet omgooien ("overhauling things front-to-back"). Daarbij zoeken ze duidelijk mensen die zich hier met passie in willen gooien ("engineers that live and breath data and distributed services").

Of wij de resultaten van dit soort dingen snel zullen zien is niet waarschijnlijk, hoewel er ook geruchten zijn dat er al nieuwe dingen te zien zullen zijn op Apple's Worldwide Developers Conference (WWDC), en die start al op 8 juni aanstaande (en duurt vier dagen).

Tim Cook over politiek, het leven en Steve Jobs

000

Dit jaar vroeg The George Washington University in Washington D.C. aan Tim Cook, Apple's CEO om een speech te geven voor de geslaagde studenten. Tim Cook gebruikte deze Commencement Speech om zich duidelijk uit te spreken over zijn politieke voorkeuren, wat hij denkt wat de goede en de slechte keuzes zijn, en uiteindelijk vooral over hoe Steve Jobs zijn leven veranderd heeft.

In de video hieronder kan je zijn hele speech zien, waarbij je in ruim 20 minuten een goed idee krijgt hoe hij over dingen denkt en wat zijn visie is voor Apple en voor de wereld. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Apple en de man die dit bedrijf leidt.De eerste commercial van de nieuwe Steve Jobs film

000

De eerste film die over Steve Jobs na zijn overlijden is gemaakt, Jobs met Ashton Kutcher in hoofdrol, was er niet eentje waar iedereen warm voor liep. Op IMDb staat deze film op een 5,9, wat waarschijnlijk nog relatief hoog is doordat Apple-fans de film waarschijnlijk hoog waarderen. Want op Rotten Tomatoes is te zien dat maar 27 procent van de critici het wat vonden, en daar is er maar 40 procent van het publiek die deze film waardeerde.

De verwachtingen voor de nieuwe film over Steve Jobs, met Michael Fassbender in de hoofdrol, zijn veel hoger gespannen, al was het alleen maar omdat het Aaron Sorkin is die het script voor die film geschreven heeft. En juist het script was het zwakke punt van Jobs, terwijl Aaron Sorkin met The Social Network al heeft laten zien dat hij wel raad weet met een onderwerp dat op afstand lastig spannend te verfilmen lijkt.

Of de nieuwe film wel wat wordt weet natuurlijk niemand, maar hieronder kan je alvast de eerste trailer zien. Misschien even slikken om Michael Fassbender en Seth Rogen te accepteren als Jobs en Wozniak, maar de trailer lijkt in ieder geval een goed opwarmertje.Spotify onder druk om gratis optie te laten vallen?

000

Hoewel er nog helemaal niets definitief is gonst het van de geruchten rond de muziekindustrie, en vooral over de digitale distributie daarvan. Tien dagen geleden kon je op MacFreak in dit nieuwsbericht al lezen dat zowel de Federal Trade Commission, het Department of Justice in de VS en de Europese Unie allemaal een onderzoek naar Apple's invloed op dit proces zijn gestart.

Want Apple zou zijn positie gebruiken om de druk op te voeren bij de labels om de gratis optie te laten vervallen.

Twee grote labels, Universal Music Group en Sony Music Entertainment, zouden nu druk op Spotify aan het zetten zijn om de gratis optie stevig in te perken. Bestaande klanten zouden nog 6 maanden gratis kunnen luisteren, nieuwe klanten zouden na 3 maanden moeten gaan betalen.

Een andere grote speler, Warner Music Group, zou niet enthousiast zijn over deze ontwikkeling. Daar zijn ze bang dat een grote groep die nu nog wat inkomen via reclame oplevert zal uitwijken naar bijvoorbeeld YouTube of illegale kanalen. Als dat gebeurt wordt er dus niets meer aan die groep verdiend.

Stephen Cooper, de CEO van de Warner Music Group, zei daar recent het volgende over:


You know to be crystal clear, piracy is zero revenue, it's the theft of intellectual property, and it's not good for anyone. So all of these models are better than piracy, that's number one.


Er is dus beweging in deze markt, welke kant het opgaat weet nog niemand. Hoeveel invloed Apple in dit alles heeft is niet bekend, tot nu toe gaat het vooral om geruchten. De onderzoeken van al die officiële instanties lijken dan ook allemaal nogal vroeg te komen, maar misschien weten die meer dan wat er tot nu toe in de pers naar buiten komt.

Vooral als je meetelt wat Director of Communications van Spotify, Graham James, over deze geruchten heeft gezegd: "This is totally false. Our model is working."

Een iPhone 6 case voor extreem gebruik

000

Wil je jouw iPhone 6 in de meest extreme omstandigheden kunnen gebruiken, en meteen zeker weten dat je batterij niet plotseling leeg zal zijn? Dan is de FRĒ Power for iPhone 6 Case waarschijnlijk een uitstekende keuze.

Want deze case is waterproof (2 meter, 2 uur lang), dirt-proof, scratch-proof, snow-proof en shock-proof (overleeft een val van 2 meter). En alsof dat allemaal niet genoeg is, deze case heeft ook nog eens extra power ingebouwd, de 2.600 mAh batterij zorgt ervoor dat de batterijtijd van je iPhone 6 wordt verdubbeld.

Je moet er wel wat voor over hebben, deze case kost in de pre-order 129,99 dollar, en daar komt nog een slordige 38 euro aan verzendkosten bij. Met andere woorden, je bent een kleine 150 euro in totaal ervoor kwijt. Kortom, het kost wat, maar dan heb je ook wat. Het lijkt vooral interessant voor iedereen die aan extreme sporten doet.

Meer informatie over deze case is te vinden op deze pagina, in de twee promofilmpjes hieronder kan je ook voorbij zien flitsen wat deze case allemaal kan.Update: Final Cut Pro 10.2.1 verhelpt irritante bugs

001

Een maand geleden kon je een nieuwsbericht hier op MacFreak lezen over Final Cut Pro 10.2 (plus Motion 5.2 en Compressor 4.2), dat nieuwsbericht vind je hier. In de commentaren daarbij kon je al lezen dat die grote update niet voor iedereen probleemloos was, waarbij gelukkig ook oplossingen worden gegeven.

Gisteren heeft Apple een bugfix update uitgebracht waarvan te hopen is dat hiermee 10.2 voor iedereen zonder problemen werkt. Apple zelf vertelt ons volgende bij deze update:


Wat is er nieuw in versie 10.2.1

• Werken met Panasonic AVCCAM-video van 25p en 30p wordt weer ondersteund
• De nauwkeurigheid is verbeterd bij het selecteren van een bereik in de tijdbalk door te slepen
• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat Final Cut Pro bij het openen werd gestopt


Vooral die laatste bugfix zal erg welkom zijn bij de mensen die daar last van hadden, niets irritanter dan een programma dat meteen crasht bij het opstarten.

Final Cut Pro is te koop in de Mac App Store via deze link en kost daar € 299,99. Let op dat je er minimaal OS X Yosemite/10.10.2 voor nodig hebt.