Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Kunnen we straks de iPhone 7 veilig sneller opladen?

000

In het verleden zijn er al vaak geruchten geweest over het opladen van iPhones. Dat zou 'draadloos' gaan gebeuren, sneller gaan gebeuren, en er zijn vast nog wel een paar andere variaties te bedenken.

Sneller laden zou welkom zijn, als jouw iPhone bijna leeg is en je hebt weinig tijd, dan is dat natuurlijk erg welkom. Sinds de iPhone 6 is dat mogelijk als je een lader gebruikt die 2,1 ampère levert, bijvoorbeeld de lader die Apple bij iedere iPad levert.

Maar batterijexperts waarschuwen dat dit mogelijk op de lange duur minder goed is voor de batterij in jouw iPhone. Mogelijk minder belangrijk voor iedereen die zijn of haar iPhone na een paar jaar inruilt voor een ander model, maar geen goed nieuws als je die wel langer dan een paar jaar wilt gebruiken.

Mogelijk is dit dan ook de basis van het gerucht in de tweet hieronder. Waarschijnlijk heeft Apple in de iPhone 7 dit probleem opgelost, en kunnen we dan 'straffeloos' deze iPhone sneller opladen. Het zou dan waarschijnlijk niets te maken hebben met de 5 volt bij 2 ampère, maar met het circuit wat we hieronder zien.


#Apple according to the source (导航i世界) seems #iphone7 will support #fastcharge at least 5V2A pic.twitter.com/Lu0AqnVHud— The Malignant (@the_malignant) August 14, 2016

Een kijkje in de geheime keuken van Apple in Cupertino

002

De afgelopen tijd heb je op MacFreak een aantal links voorbij zien komen naar artikelen en interviews met een aantal van de mensen bij Apple die de beslissingen nemen. Maar Tim Cook, Eddy Cue en Craig Federighi zitten allemaal aan de top, en zitten allemaal al zo lang binnen Apple dat ze het oogpunt van de buitenstaander allang verloren hebben.

Bob Messerschmidt begon bij Apple te werken in 2010, en is nu bezig met Cor, een project waarover je meer kan lezen op deze pagina van Indiegogo. Hij werkte drie jaar bij Apple, lang genoeg om een beetje door te krijgen hoe het daar werkt, en kort genoeg om ook nog te kunnen zien hoe dat is voor een buitenstaander.

In dit interview van Mark Sullivan met Bob Messerschmidt komen we dat allemaal te weten, een aanrader voor iedereen die Apple volgt.

Bob Messerschmidt ontwikkelde uiteindelijk de sensors aan de onderkant van de Apple Watch, en daar is hij duidelijk nog steeds trots op. Maar het meest interessant is waarschijnlijk wat hij vertelt over hoe het budget bij Apple verdeeld wordt (de structuur doet denken aan een startup) en hoe Apple de technische mensen helemaal gescheiden houdt van de marketeers, waarbij beide groepen denken dat zij het belangrijkst zijn.


If you talk to an engineer at Apple they would say "we make all the decisions and marketing has no power." And "there’s really no marketing at Apple," they would say. Then there was this whole building, one of the Infinite Loop buildings, that was full of marketing people. And I thought "that's interesting; I wonder what those guys do." Then I would have meetings with some of the marketing people and they would say "You know it’s interesting; we make all the decisions at Apple - the engineers make none of the decisions at Apple."

And you can attribute this to SJ, that he recognized engineers don’t get along with marketing people; marketing people don’t get along with engineers. They're different mindsets, right? I don’t have any evidence of this, but I would like to think that he consciously set up that structure where there was very little interaction between marketing and engineering. Everything went up and back down through the central committee, through the E-team (executive team). So there was a structure that allowed both of them to think they were running the show.

And neither of them were getting listened to at the E-team level. They both had a really low batting average as far as getting ideas heard. And then every once in a while there would be this magic idea and there would be massive resources available instantly.

Zijn dit Apple's plannen voor de iPad voor 2017 en 2018?

002

Ming-Chi Kuo, de analist van KGI Securities die het nog al eens bij het rechte eind heeft, heeft in een rapport naar buiten gebracht wat hij denkt dat Apple van plan is met de iPad in 2017 en 2018.

Het eerste gedeelte daarvan is al spectaculair, hij denkt dat Apple drie nieuwe iPads uit zal brengen in 2017 en dat die schermen hebben tussen de 9,7 inches en 12,9 inches. Met andere woorden, de huidige maten van de iPad-modellen, met een paar opvallende details, want er ontbreekt bijvoorbeeld een model.

Want als de updates inderdaad starten bij 9,7 inch, dan betekent dit dat de iPad mini helemaal gaat verdwijnen of in ieder geval geen updates meer zou krijgen. Eigenlijk niet zo verbazend, want de verkopen daarvan worden al een tijd gekannibaliseerd door Apple's eigen Plus modellen van de iPhone.

En dan zijn we er nog niet, hij heeft het over drie modellen, terwijl er van de huidige iPad Pro maar twee modellen bestaan. Dat derde model waar hij het over heeft is een iPad met een scherm van 10,5 inch. Als dat inderdaad waar zou zijn, dan zou dat mogelijk een grote stap zijn voor Apple. Want dan zou er voor het eerst een scherm gebruikt worden dat mogelijk niet dezelfde beeldverhoudingen heeft als alle andere huidige iDevices.

Als dat inderdaad het geval zou zijn dan zou extra werk betekenen voor ontwikkelaar. Dat Apple de beeldverhouding van alle iDevices tot nu toe altijd hetzelfde heeft gehouden is één van de redenen dat er veel goed apps zijn voor iOS, want het is voor ontwikkelaars relatief makkelijk om ook apps voor de iPad te maken, en ook de reden dat je iPhone apps 'passend' op een iPad kunt gebruiken.


We expect three new iPads (12.9" iPad Pro 2, new size 10.5" iPad Pro & low-cost 9.7" iPad) to be launched in 2017, though this may not drive shipment growth amid structural headwinds; 2017F shipments to fall 10-20% YoY.

If the iPad comes in a larger size, such as a 10.5" model, we believe it will be helpful to bid for tenders within the commercial and education markets. As a result, we expect Apple to launch a 10.5" iPad Pro in 2017. In addition, we estimate the 12.9" iPad Pro 2 and 10.5" iPad Pro will adopt the A10X processor, with TSMC (2330 TT, NT$177.5, N) being the sole supplier using 10nm process technology. The low-cost 9.7" model may adopt the A9X processor, which is also exclusively supplied by TSMC.


Als Ming-Chi Kuo verder in de toekomst kijkt wordt allemaal nog een stuk interessanter. Want hij denkt dat Apple in 2018 een iPad uit gaat brengen met een flexibel AMOLED scherm, en dat zou natuurlijk nog meer mogelijkheden met zich meebrengen.


Revolutionary iPad model likely to be introduced in 2018F at the earliest, with radical changes in form factor design & user behavior on adoption of flexible AMOLED panel.

We believe iPad will follow in the footsteps of the iPhone by adopting AMOLED panel in 2018F at the earliest. If Apple can truly tap the potential of a flexible AMOLED panel, we believe the new iPad model will offer new selling points through radical form factor design and user behavior changes, which could benefit shipments.


Dit soort voorspellingen hebben natuurlijk een hoog kristallen bol gehalte, zelfs als Ming-Chi Kuo het hier overal bij het rechte eind zou hebben dan kan Apple onderweg natuurlijk nog altijd de plannen aanpassen of helemaal veranderen.

iPad Pro speelt hoofdrol bij poster Stranger Things

000

Heb je Netflix dan is de serie Stranger Things een aanrader. Tenminste, als je houdt van een mix van jaren tachtig nostalgia, suspense, science fiction en een beetje horror. Waarbij het al een tijd opvalt dat televisieseries steeds beter aan het worden zijn wat betreft productie en acteren, deze serie is daar gelukkig geen uitzondering op.

In de hoordrollen zien we een aantal acteurs die ook in die tijd al bekend waren, waaronder Winona Ryder en Matthew Modine, maar er is nog een hoofdrolspeler die je niet in beeld zal zien als je deze serie kijkt.

Want bij het maken van de poster was een grote rol weggelegd voor de iPad Pro met in een erg belangrijke bijrol de Apple Pencil. De poster zelf, getekend door Kyle Lambert kan je hieronder zien.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

In dit artikel vertelt Kyle Lambert dat het een grote uitdaging was voor hem, omdat hij gewend is om met olieverf te werken. Hij maakte eerst de schets op de iPad Pro, omdat hij daar zo natuurlijk op kan tekenen met de Apple Pencil.

Na het basis inkleuren ging hij verder in Photoshop op de Mac met een Intuos Wacom tablet, de eindafwerking gebeurde weer op de iPad Pro. Op die laatste gebruikte hij trouwens, in beide stadia, de app Procreate (€ 5,99).

Tim Cook: Apple besturen is een eenzame baan

000

Een kleine week geleden kon je hier op MacFreak, in dit nieuwsbericht, lezen dat Rick Tetzeli een prima stuk geschreven had waarin Apple's CEO Tim Cook, Eddy Cue en Craig Federighi allemaal uitgebreid aan het woord kwamen.

Maar de nadruk lag daar op Eddy Cue en Craig Federighi, Tim Cook kwam relatief niet zo vaak en veel aan het woord. Terwijl daar wel aanleiding voor is om meer aandacht aan Tim Cook te besteden, want op 24 augustus is het vijf jaar geleden dat Steve Jobs officieel afstand deed van de titel CEO en die verantwoordelijkheid aan Tim Cook overdroeg.

Met dat in het achterhoofd heeft Jena McGregor van The Washington Post hem uitgebreid geïnterviewd, één keer in zijn bureau in Cupertino en één keer aanvullend over de telefoon. Het resultaat mag er zijn, een uitgebreid diepte interview (ruim 7.000 woorden) waar we ook echt meer van Tim Cook te weten komen.

Bijvoorbeeld dat hij van tijd tot tijd advies vraagt aan buitenstaanders. Over het wel of niet teruggeven van cash een aandeelhouders bijvoorbeeld aan Warren Buffet, voor het getuigen voor de senaat over belastingen aan Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein, Bill Clinton voor politiek advies en bij het naar buiten komen als gay was het Anderson Cooper van CNN.

En dat is niet iedereen, hij vertelt bijvoorbeeld ook dat hij vaker Laurene Powell Jobs, de weduwe van Steve Jobs, om advies vraagt. Want zij kent hem heel erg goed, en begrijpt het bedrijf Apple ook als geen ander.

Er komen erg veel onderwerpen aan bod, hieronder wat hij te zeggen heeft over het 'gevecht' tussen Apple en de FBI:


With the fight with the FBI, did you have any idea what you were getting into?

We knew it was going to be very, very difficult. And that the cards were stacked against us. But we spent a lot of time on "what is right here?" People who were really key on this decision are folks like senior vice president of software engineering Craig Federighi. This at its heart is a deep, deep technical question. You first have to understand that to do anything else.

The lightbulb went off, and it became clear what was right when we did the first piece of work: Could we create a tool to unlock the phone? After a few days, we had determined yes, we could. Then the question was, ethically, should we? We thought, you know, that depends on whether we could contain it or not. Other people were involved in this, too - deep security experts and so forth, and it was apparent from those discussions that we couldn’t be assured.

The risk of what happens if it got out, we felt, could be incredibly terrible for public safety.

We knew the positioning on the outside would not be public safety. It would be security vs. privacy - security should win. But we went through the deep, deep, deep discussions on that. It became clear that the trade-off, so to speak, was essentially putting hundreds of millions of people at risk for a phone that may or may not have anything on it, and that likely didn’t, because of other things that we knew about. We thought this actually is a clear decision. A hard one, but a clear one. Then it became more of a matter of how do we explain this. Because this is not easy. You can imagine. You just hear: locked phone. Terrorist. People dead. Why aren’t you unlocking this?


Wil je het hele stuk lezen, dat kan op deze pagina.

Actieradius elektrische auto's neemt nu snel toe

026

Terwijl er bij Apple hard wordt doorgewerkt aan de Apple Car zitten de andere fabrikanten natuurlijk ook niet stil en bij Tesla wordt hard gewerkt aan de opvolgers van Model S en Model X. Het lijkt er op dat dit de 100D en de P100D (mogelijk codenamen) gaan worden.

Het meest opvallend daaraan is de toename van het vermogen van de accu van deze auto's. Want waar de huidige Tesla's na een kleine 450 kilometer weer aan de laadpaal moeten zouden deze modellen ruim 600 kilometer kunnen gaan halen (380 mijl). Als dit klopt dan is dat een toename van een slordige vijftig procent.

Dat is nog een eind van de actieradius tussen de 1.000 en 1.500 kilometer die je met 'normale' auto's kan halen, maar het laat goed zien dat de ontwikkeling in dit veld op dit moment snel gaat. Mocht Apple inderdaad met een Apple Car op de markt gaan komen, dan ligt het voor de hand dat die dan ook minstens deze actieradius zal gaan halen, en waarschijnlijk meer.

Wie weet is dat ook het moment dat elektrische auto's op grote schaal door gaan breken, Apple brengt tenslotte zelden iets uit als de markt er nog niet echt rijp voor is.

De iPad lijkt kleine vliegtuigjes veiliger te maken

000

Trouwe lezers van deze site weten allang dat de iPad veel gebruikt wordt in het vliegverkeer, inmiddels hebben zo'n beetje alle maatschappijen de dikke boekwerken voor de piloten vervangen door een veel lichtere iPad. En het zijn niet alleen de piloten, ook op de grond wordt steeds vaker een iPad gebruikt.

Maar het is niet alleen bij het 'grote' vliegverkeer dat er een positieve invloed van de iPad te zien is. Volgens de Aircraft Owners and Pilots Association in de VS zijn er van 2013 tot 2015 gemiddeld 180 kleine vliegtuigen verongelukt, en dat is 17,8 procent minder dan in dezelfde periode in de jaren daarvoor.

Er zijn een aantal redenen waarom deze dalende trend te zien is. Piloten worden beter getraind en de vliegtuigjes zelf zijn beter geworden. Maar het zouden vooral devices als de iPad zijn die ervoor zorgen dat piloten van kleine vliegtuigjes beter beslagen ten ijs komen.

Daarbij zijn onder andere apps die met radarbeelden het weer laten zien onmisbaar, piloten kunnen simpelweg beter zien waar het slecht weer is en dat vermijden, besluiten om een stop te maken of helemaal niet op te stijgen.

Ook Siri kent Pokémon Go

001

Dat Pokémon Go een groot succes is weet waarschijnlijk iedereen, het is een tijd geleden dat een game zoveel aandacht wist te trekken, ook in de mainstream media.

Siri gaat natuurlijk ook met de tijd mee, en dus weet Siri inmiddels ook wat Pokémon Go is, tenminste als je Siri in het Engels hebt staan. Als je die dan vraagt "do you like Pokémon Go" of "do you know Pokémon Go", dan kan je een heleboel verschillende antwoorden krijgen.

Hieronder een aantal voorbeelden, als jullie andere vinden dan horen we die natuurlijk graag.


• PokéStop!

• I like playing peekabo with Pikachu.

• Oh, is that why everyone keeps asking what color a Geodude is?

• I’ve been looking in the much for Muk.

• Of course. That’s what it’s all about. Oh, wait, that’s the hoké Pokémon.

• Just make sure to look both ways. And up and down, too.

• I like pocket monsters. Pocket assistants, too.

• Snorlax. Zzzz. Sorry, what was the question?

• Confining virtual beings inside powerful devices makes me feel funny for some reason.

Microsoft laat zien waarom Apple geen achterdeur wil

021

De afgelopen tijd kan je het bijna niet gemist hebben: de FBI wilde dat Apple veel verder ging in het helpen bij het halen van informatie uit een iPhone van een terrorist, wat neerkwam op het maken van een achterdeur.

Daar is Apple pertinent tegen, want hun argument is dat als je eenmaal een achterdeur maakt, dat die uiteindelijk altijd ook in de handen van van kwaadwillenden terecht zal komen.

Het is Microsoft dat laat zien dat Apple gelijk heeft, want dat bedrijf heeft wel een sleutel gemaakt waarmee je overal in kan, en die is nu gelekt. En met deze sleutel kan je niet alleen een nieuw besturingssysteem installeren, maar bijvoorbeeld ook dingen installeren die diep in het systeem ingrijpen.

De bron voor dit nieuws is deze blogpagina, maar als je die wilt lezen zet dan wel even je geluid uit, en het kopiëren van de tekst naar een tekstverwerker is waarschijnlijk ook een goed idee. Iets beter leesbaar is deze pagina van ZDNet.

Volgens de twee die dit nieuws naar buiten hebben gebracht wordt het heel erg moeilijk voor Microsoft om dit echt helemaal te repareren. Ondanks security updates in de afgelopen en komende tijd zal er waarschijnlijk toch een achterdeurtje open blijven.

Voor alle duidelijkheid: een hacker die de sleutel zal willen gebruiken moet fysiek toegang hebben tot de computer die gehackt gaat worden, het gaat niet om een lek wat op afstand gebruikt kan worden.

En woordvoerder van Microsoft probeerde ondertussen de schade binnen de perken te houden:


The jailbreak technique described in the researchers' report on August 10 does not apply to desktop or enterprise PC systems. It requires physical access and administrator rights to ARM and RT devices and does not compromise encryption protections.

Dr. Panda's IJscowagen is Apple's gratis App van de Week

000

Ook deze week geeft Apple ons allemaal weer een App van de Week gratis en voor niets, en dit keer is dat een educatief spel voor kinderen: Dr. Panda's IJscowagen.

In deze game leren kinderen op een speelse manier wat het betekent om een ijscoman te zijn. Als je het spel opstart zie je bijvoorbeeld al de eerste klant ongeduldig staan wachten. Maar het ijs is nog niet gemaakt, en dat zal je dus eerst moeten doen. Dat doe je door op de bak te tikken, waardoor je meteen in de keuken terecht komt en je daar aan de slag kan (met lekker veel keuze uit verschillende ingrediënten).

Hoewel er leerzame kanten aan zitten is het spel ook erg leuk, zo kan je de gekste ijsjes bedenken, en natuurlijk kan je daar aan het eind bijvoorbeeld koekjes, snoepjes, en vlaggetjes aan toe voegen.

In de trailer hieronder kan je in ruim iets meer dan twee minuten een prima indruk krijgen van hoe Dr. Panda's IJscowagen er uitziet en wat het inhoudt.

Normaal gesproken kost deze game € 1,99 in de iOS App Store, op dit moment kan je het daar dus helemaal gratis downloaden. Om deze game op jouw iDevice te gebruiken moet je daar minimaal iOS 6.0 hebben staan, en zijn geen in-app aankopen.

Verder niet onbelangrijk voor een game voor kinderen, de makers hebben ook aan de privacy van de kleintjes gedacht, en meer daarover kan je lezen op deze pagina.