Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Zelf checken of je mailadres is gehackt op site van de politie

006

We hebben het op MacFreak vaak over privacy en de beveiliging daarvan, en ook hacks van mailservers zijn al vaker voorbij gekomen, bijvoorbeeld bij Yahoo.

Maar zou het niet handig zijn als je op een website, waarvan je mag uitgaan dat die te vertrouwen is, zou kunnen nakijken of jouw mailadres ooit slachtoffer is geweest van een hack? Dat laatst is nu precies wat mogelijk is op haveibeenpwned.com, een site van de Nederlandse politie waar je heel erg simpel kan nakijken of het misschien tijd is om op zijn minst je wachtwoord even aan te passen.Het enige wat je daar hoeft te doen is jouw mailadres(sen) in te voeren, en even op de knop rechts (met de tekst "pwned?") te klikken. Je krijgt direct te zien of jouw adres al eens slachtoffer is geworden van een hack, en zo ja, wanneer dat is gebeurd. Dat laatste is handig, want als je sindsdien je wachtwoord hebt aangepast, dan is die eerdere hack voor jou natuurlijk niet meer zo interessant.

Productiviteit-app Focus Keeper voor het eerst helemaal gratis

000

Bijna drie jaar geleden bracht Limepresso de app Focus Keeper uit, een erg handig hulpje voor iedereen die graag zijn productiviteit op een prettige manier op wil schroeven.

Dat laatste is waarschijnlijk iets erg persoonlijks, maar Focus Keeper staat in opvallend veel lijstjes van de beste productiveits-apps voor iOS, dus dat het een handige app is lijkt in dit geval kennelijk voor heel erg veel mensen die naar dit soort apps op zoek zijn op te gaan.

Voor een goede review, zowel positief als goed geschreven, van deze app kan je hier terecht, in de video hieronder van Megan Minns komt Focus Keeper als tweede aan bod (op 2 minuten en 20 seconden).

Normaal gesproken kost Focus Keeper € 2,29 in de App Store, maar op dit moment is deze app helemaal gratis daar te vinden. Deze app werkt met iPhone, iPad en iPod touch, zolang daar maar minimaal iOS 8.0 op staat.

Het einde van Flash door Adobe zelf aangekondigd

008

Toen Steve Jobs zijn open brief "Toughts on Flash" op het web publiceerde was dat vooral een antwoord op de kritiek voor het volledig ontbreken van ondersteuning voor Flash op Apple's iDevices.

Maar sindsdien is die brief uitgegroeid tot een soort pamflet, want Steve zette daar voor het eerst alle problemen die Flash toen al plaagden glashelder op een rij. Waarbij met name het argument van de veiligheid, en dan vooral het ontbreken daarvan, met iedere nieuwe succesvolle aanval op Flash steeds overtuigender werd.(klik op de afbeelding voor een grotere versie, bron: The Hacker News)

Toen Adobe Flash in 2005 van Macromedia overnam, claimde het dat het op meer dan 98 procent van de computers stond die op dat moment met het internet verbonden waren. In 2014 gold dat nog voor 80 procent, inmiddels is het in vrije val geraakt en zou het nu nog op 17 procent van de computers staan. En het einde van deze razendsnelle vrije val is nog niet in zicht.

Voor Adobe inmiddels genoeg reden om de handdoek in de ring te gooien, en Flash officieel dood te verklaren. De komende jaren zullen er nog updates voor uitgebracht worden, zodat de mensen die het nog wel gebruiken dat zo veilig mogelijk kunnen doen, waarbij de nadruk ligt op het woord "mogelijk". Vanaf eind 2020 zal ook daarmee gestopt worden, Flash zal dan vanzelf verder afsterven.

Deze aankondiging kwam trouwens niet alleen van Adobe, het gebeurde samen met de partners Apple, Microsoft, Google, Facebook en Mozilla. Opmerkelijk, want op zijn minst twee van die partners, Apple en Google, hebben actief bijgedragen om Flash zo snel mogelijk de wereld uit te helpen.

met dank aan forumleden 'macintosh' en 'ElectricCat', die dit nieuws al eerder meldden

Andere doelgroep aangesproken in nieuwe Apple Music commercial

001

De commercials die we tot nu toe hebben gezien voor Apple Music waren allemaal gericht op een hip en jong publiek, bijvoorbeeld deze commercials voor de Brit Awards. Maar muziek is een erg weids begrip, en er zijn natuurlijk veel meer smaken en stijlen dan wat Apple tot nu toe heeft laten zien in de verschillende uitingen.

Dat is waarschijnlijk één van de redenen waarom we nu country singer en songwriter Brantley Gilbert zien in een nieuwe commercial voor Apple Music. Want hiermee wordt duidelijk een compleet andere doelgroep aangesproken, niet alleen voor wat de muziek betreft, maar ook wat betreft de stijl en inhoud van de video.

Trump: Apple gaat drie grote fabrieken in VS bouwen (Upd.)

018

Een kleine anderhalf jaar geleden maakte Donald Trump, toen nog kandidaat voor het presidentschap, overduidelijk dat hij vond dat er meer in Amerika geproduceerd zou moeten worden.

Daarbij nam hij, natuurlijk, het meest iconische en succesvolle Amerikaanse bedrijf op de korrel: Apple. Want dat bedrijf is onverminderd populair bij veel Amerikanen, en dus een prima doelwit. Hij vond dat Apple al zijn producten in de VS zou moeten maken, natuurlijk geen haalbare kaart. Maar het lijkt wel gelukt om een aantal fabrieken naar de VS te krijgen, of het zijn overredingskracht is geweest, of zijn dreigementen met heffingen, dat is niet bekend.

Het is Donald Trump zelf die nu in een interview met The Wall Street Journal heeft laten weten dat er nu drie fabrieken van Apple in de VS bij gaan komen. Dat ging natuurlijk in de stijl die we inmiddels van hem gewend zijn, dus met "groot, groot, groot", maar zonder verdere details:


He's promised me three big plants-big, big, big.

I said you know, Tim, unless you start building your plants in this country, I won't consider my administration an economic success. He called me, and he said they are going forward.


Welke fabrieken Apple naar de VS gaat verplaatsen is nog niet bekend, daarbij gaat het sowieso niet om fabrieken van Apple zelf. Het gaat hier om de toeleveranciers van Apple, het kwam al eerder naar buiten dat Apple's toeleverancier Foxconn wel interesse had in het openen van vestigingen in de VS, terwijl toeleverancier Pegatron juist geen interesse zou hebben.

Foxconn liet eerder deze week aan de The Wall Street Journal weten dat ze inderdaad op zoek zijn naar potentiële locaties voor fabrieken in de VS. Ze zouden zoeken naar "potential locations for establishing manufacturing facilities in the U.S."

Update: Foxconn heeft inmiddels aangekondigd dat ze inderdaad een fabriek gaan bouwen in de staat Wisconsin. Maar er lijkt geen connectie te zijn met Apple, deze fabriek gaat LCD-schermen leveren aan Sharp. Er zijn wel geruchten dat Apple mogelijk mede-investeerder is, en dat er in de toekomst kleinere schermen voor Apple gemaakt zouden kunnen worden.

Terry Gou, de CEO van Foxconn, liet ook weten dat er meer plannen zijn voor vestigingen in de VS, waarbij de mogelijkheid bestaat dat een Canadese vestiging naar de andere kant van de grens zou verhuizen. Dat laatste zou afhankelijk zijn wat er gebeurt met het North American Free Trade Agreement (NAFTA), een overeenkomst waarvan Trump vaak heeft gezegd dat hij deze wil afschaffen.

Apple veroordeeld tot betalen 506 miljoen dollar

000

De Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), een non-profit organisatie van de University of Wisconsin-Madison, klaagde Apple in 2014 aan voor inbreuk op een patent van WARF uit 1998.

Dit patent beschrijft een zogenaamd "predictor circuit", een onderdeel van een processor die voor betere prestaties zorgt door te anticiperen welke instructies de gebruiker het systeem gaat geven. Dat klinkt als iets wat Apple inderdaad graag zou willen gebruiken, maar Apple heeft de hele tijd volgehouden dat dit hier niet het geval is.

Dat deed het in eerste rechtszaak met een jury, waar Apple in 2015 tot het betalen van 234 miljoen dollar veroordeeld werd. Deze tweede zaak was een hoger beroep, waarin Apple nu dus is veroordeeld tot het betalen van 506 miljoen dollar, ruim het dubbele van het originele bedrag. Dat is vooral omdat Apple volgens de rechter in de tussentijd nog steeds inbreuk op datzelfde patent van WARF is blijven maken.

De zaak is niet alleen opvallend door de hoogte van het bedrag dat inmiddels is bereikt, zelfs voor Apple is dit iets wat waarschijnlijk wel binnenshuis even voor een opgetrokken wenkbrauw zal zorgen. Ook opvallend omdat Apple zelden of nooit te beroerd is om voor patenten te betalen van technieken die gebruikt worden, tenminste, als er overeenstemming is over de redelijkheid van het bedrag.

Voorlopig is dit verhaal trouwens nog niet aan zijn eind, Apple heeft al laten weten ook dit keer weer in hoger beroep te gaan. De rechter in dit geval had ook nog uitspraak kunnen doen over een andere zaak die WARF tegen Apple heeft aangespannen, maar er werd besloten om daarin het hoger beroep waar Apple daarin ook voor heeft gekozen af te wachten.

Het is in theorie dus mogelijk dat deze twee zaken samen tot een bedrag gaan leiden dat vergelijkbaar is met de zaak van Apple versus Samsung. Alleen zou het in dit geval Apple kunnen zijn die aan het kortste eind trekt.

Malware op honderden Macs jarenlang niet ontdekt

003

Patrick Wardle is onderzoeker bij beveiligingsbedrijf Synack, en maker van een paar handige apps voor mensen die graag willen weten wat er allemaal in hun Mac gebeurt.

Twee van die apps zijn BlockBlock en OverSight. De eerste geeft een waarschuwing als er een launch deamon of een agent door software die jij zelf aan het installeren bent wordt geïnstalleerd, de tweede waarschuwt als de microfoon of camera van jouw Mac wordt gebruikt. Beide apps zijn trouwens donationware.

Beide apps zouden in staat zijn geweest om de malware te ontdekken en te melden die Patrick Wardle nu zelf gevonden heeft. Want deze malware maakt niet alleen schermafbeeldingen en legt toetsenbord-aanslagen vast, maar gebruikt ook de webcam om beelden te 'verzamelen'.

Patrick Wardle vond in de malware de URL's van een aantal domeinen, die tot zijn eigen verbazing nog niet geregistreerd waren, en dus door hem geregistreerd konden worden. Dat deed hij niet met een, maar met meer dan 400 Macs, vooral in de VS, namen automatisch contact met hem op. Patrick Wardle legde alleen de IP-nummers vast, maar had ook beelden en dergelijke door de malware naar hem toe te kunnen laten sturen.

Wardle heeft ook een goed advies voor alle Mac-gebruikers:


A lot of Mac users are overconfident in the security of their Mac.

The discovery just goes to reiterate to everyday users that there are perhaps people out there trying to hack their computers.


Deze malware blijkt in meerdere gevallen al meer dan 10 jaar op sommige Macs te staan, het lijkt er op dat het in al die tijd niet geactiveerd is geweest, maar dat is niet met honderd procent zekerheid te zeggen.

Zijn waarschuwing zal waarschijnlijk bekend klinken in de oren van iedereen die MacFreak regelmatig bezoekt. Deze malware kwam waarschijnlijk bij de geïnfecteerde mensen binnen doordat de gebruikers die op een foute link klikten en daarna iets te installeren wat beslist niet was hoe het zichzelf voordeed. Omdat het vooral lijkt te gaan uit een infectie van een tijd geleden lijkt de mensen die dit gebeurd is nauwelijks wat te verwijten, kennis over malware was toen veel minder voorhanden.

Dit bevestigt nog eens de oude regel: de zwakste schakel is vaak de gebruiker die voor het toetsenbord zit. Door simpelweg altijd goed je verstand te gebruiken als je iets installeert, kan je die zwakste schakel al een stuk sterker maken.

Telegram 4.2 vernietigt foto's en video's automatisch

000

Het al een tijdje bekend dat er bij de bescherming van privé gegevens een kat-en-muis spel gaande is. Er zijn regeringen die toegang willen hebben tot wat wij versturen, zoals bijvoorbeeld de Australische, terwijl de tech-bedrijven gespitst zijn op ons steeds meer controle over onze data te geven.

Een voorbeeld van dat laatste is een nieuwe functie in Telegram, een programma voor chats zoals bijvoorbeeld Apple's Berichten-app en WhatsApp. De nieuwe versie van Telegram heeft nu de mogelijk ongebouwd om automatisch foto's en video's na een tijdje te vernietigen. Maar dat is niet alles wat er in deze update van Telegram is toegevoegd, hieronder alles nieuwe dingen op een rij.


Wat is er nieuw in versie 4.2
- Stuur zelfvernietigende foto's en video's in alle persoonlijke chats (tik op het klokje voor het versturen).
- Bewerk foto's nog sneller dankzij de verbeterde fotobewerker.
- Voeg een bio aan je profiel toe (Telegram > Instellingen > Bio).
- Sneller media van grote publieke kanalen downloaden dankzij de nieuwe, versleutelde CDN's.
Orders van processors zakken in door iPhone Pro

001

Dat veel fabrikanten van smartphones altijd met argusogen kijken wat Apple aan het doen is, dat mag bekend zijn. Want in het verleden hebben we al vaak gezien dat functies die Apple inbouwde daarna bij de anderen verschenen, bijvoorbeeld 3D Touch.

Apple is op dit moment bezig is met de ontwikkeling van een nieuw vlaggenschip, waarschijnlijk gaat die iPhone Pro heten, waar veel nieuwe technieken in zitten verwerkt. Dat is kennelijk voldoende voor de rest van de industrie om alles even op pauze te zetten.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Want het Koreaanse DigiTimes bericht dat order voor processors van de andere fabrikanten op dit moment op een laag pitje staan, terwijl die juist nu zouden moeten toenemen. Tenminste, als ze tijdens de feestdagen hun slag willen slaan.


Fabless firms including MediaTek and HiSilicon continue to slow down their pace of orders, said the sources, which warned of disappointing handset-chip shipments from the non-Apple camp in the third quarter.


DigiTimes is niet altijd even betrouwbaar als het op voorspellingen aankomt, maar ze hebben daar wel prima de vinger aan de pols wat betreft de orders die bij de fabrikanten van processors geplaatst worden.

Daardoor is het ook interessant wat ze melden over de orders die ondertussen bij TSMC wel geplaatst worden, TSMC is één van de toeleveranciers van de A-processors van Apple. Waar Apple daar inmiddels op een 10 nanometer proces zit, zouden anderen processors gemaakt op 12 nanometer bestellen. De reden waarom is niet bekend, mogelijk heeft dit met kosten te maken.


In addition, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) has seen its non-Apple customers express more interest in the foundry's 12nm node manufacturing, an enhanced version of its 16nm process technology, than its 10nm process, the sources said. The upcoming iPhone series is set to feature Apple's A-series chips built using TSMC's 10nm process technology.

iPhone Pro: steeds meer duidelijk over het design

004

Hoewel Apple keihard zijn best doet om de specificaties van nieuwe devices geheim te houden, blijkt keer op keer dat met zoveel toeleveranciers het praktisch onmogelijk is om lekken helemaal te kunnen voorkomen.

Apple laat bijvoorbeeld pas een week of twee van te voren aan de makers van beschermhoesjes weten wat de exacte afmetingen zijn van een nieuwe iPhone, maar keer op keer lekt er voldoende uit dat diezelfde makers gewoon al met de productie beginnen.

Een voorbeeld is de maker van luxehoesjes Nodus, die inmiddels al begonnen is met de productie, want ze denken inmiddels voldoende zeker van hun zaak te zijn. Wat ze ons melden maakt min of meer definitief wat al een tijd in de geruchten voorbij kwam: een 5,8-inch scherm (dus groter dan dat van de iPhone Plus modellen) in een formaat dat maar iets groter is dan de 'gewone' iPhone modellen.

Verder een scherm met maar een heel erg klein randje, een beeldverhouding die praktisch dezelfde is als de huidige iPhones, een iets bredere zwarte rand aan de bovenkant (onder andere voor de sensors en de speaker) en een grotere Aan/Uit-knop.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

In de video hieronder van Unbox Therapy (degene die bendgate ooit aanzwengelde) zie je een uitgebreid vergelijk, waarbij ook de Samsung S8 te zien is. Daarbij wordt duidelijk dat er bij Apple, gelukkig, nog steeds niet in heel erg langgerekte schermen gelooft wordt, iets waar ze bij Samsung nu wel voor gekozen hebben.

iPhone Pro

We hebben het inmiddels over de iPhone Pro, want meer en meer wordt duidelijk dat dit een model wordt waar Apple alles wat er op dit moment mogelijk is heeft ingebouwd. Bij Apple is het probleem daarbij de schaal, veel technieken zijn simpelweg niet voorradig in de aantallen die Apple nodig heeft.

Dit Pro-model zal dan waarschijnlijk ook exclusiever zijn, onder andere omdat er simpelweg niet zoveel van geleverd kan worden als van de 'gewone' modellen, met een bijbehorend prijskaartje. De laagste prijs ligt waarschijnlijk al boven de 1.000 dollar, mogelijk zelf boven de 1.200 dollar.

Naast de iPhone Pro zal Apple hoogstwaarschijnlijk de iPhone 7s en 7s Plus uitbrengen, waardoor de naam "iPhone 8" voor het topmodel niet erg voor de hand ligt. Want als daarvoor gekozen zou worden, hoe gaat de opvolger van de 7s modellen volgend jaar dan heten?

Drie segmenten

Mocht de iPhone Pro een groot succes worden, de kans daarop lijkt erg groot, dan betekent dat het mogelijk is dat Apple voortaan drie lijnen binnen de iPhone heeft. De iPhone SE als instapper, de 'gewone' iPhone voor het middensegment en de iPhone Pro voor het topsegment.