Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Weer malware, moeten we ons zorgen maken?

001

Een paar dagen geleden kon je op MacFreak lezen dat er malware ontdekt was met de bijnaam Wirelurker die via je Mac jouw iPhone, iPod touch of iPad kon infecteren. Dat nieuwsbericht is hier te vinden.

Inmiddels kunnen we melden dat er weer een malware gevonden is, en ook deze is er weer op gericht om via je Mac je iDevice in te komen. Deze malware heeft de naam Masque Attack meegekregen, en is iets wat je beslist niet op je Mac wilt hebben. Hieronder kan je zien waarom.

De vraag lijkt nu of OS X op je Mac of iOS op je iDevice minder veilig aan het worden is, en het antwoord is dat dit niet zo is. Want als je jouw Mac laat staan zoals Apple die standaard ingesteld heeft dan heb je niets te vrezen. Want Apple's Gatekeeper, ingebouwd sinds OS X 10.7.5/Lion, zorgt ervoor dat al deze malware helemaal niet op je Mac terecht kan komen.

De instellingen van Gatekeeper vind je in Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy, en de standaardinstelling kan je hieronder zien.

Als je dit zo laat staan dan heb je tot nu toe niets te vrezen, want de makers van deze malware worden hierdoor nu al geblokkeerd. Wil je nog beter beschermd zijn? Dan kan je de bovenste optie ("Mac App Store") kiezen, voor de meeste mensen zal die instelling ook een prima optie zijn.

Wil je de vrijheid hebben om ook uit andere bronnen software te installeren, dan kan je voor de laatste optie kiezen. Wij zouden aanraden om dat alleen te doen als je weet wat je op dat moment doet, want de kans dat je dan malware binnen krijgt is ook dan nog steeds klein, maar wel aanwezig.

Omdat het malware is en er nog steeds geen virussen zijn voor de Mac (malware moet de gebruiker zelf installeren, een virus verspreidt zichzelf) hoeven dus eigenlijk alleen de mensen die software uit dubieuze bronnen installeren zich zorgen te maken.

Voor iOS geldt hetzelfde, want Masque Attack zou het kunnen lukken om apps te installeren die zich voordoen als een andere app, en daarna jouw gegevens kunnen kapen. Hoe dit werkt is te lezen op de pagina van de ontdekkers van Masque Attack.

Daar gaat het dus om nep-apps voor iOS, en daar hoeven we ons in de iOS App Store ook geen zorgen over te maken. Bij iOS gaat het om de mensen die kiezen voor een jailbreak, en daar hun iDevice een stuk kwetsbaarder door maken. Ook hier geldt dat dit op zich best kan, maar alleen als je goed weet wat je doet, en je altijd blijft opletten als je iets installeert op je iDevice met een jailbreak.

Het advies van de ontdekkers van Masque Attack is dan ook hetzelfde als wat wij hier op MacFreak adviseren:


Don’t install apps from third-party sources other than Apple’s official App Store or the user’s own organisation


Het gaat daarbij om iOS, maar voor verreweg de meeste gebruikers van OS X adviseren wij exact hetzelfde.

Tip: makkelijk opnames maken van iDevice-scherm

014

Dat het tot nu toe niet makkelijk was om het scherm van een iPhone, iPod touch of iPad op te nemen is goed te zien op YouTube. Een ontelbaar aantal onscherpe filmpjes en filmpjes. liefst ook nog met allerlei reflecties, zijn het bewijs dat het tot nu toe voor veel mensen lastig was om dat goed te doen.

Maar dat is gelukkig niet meer zo als je OS X 10.10/Yosemite en een iDevice met een Lightning-connectie hebt. Want Matt Smith van MakeUseOf heeft ontdekt hoe je met die combinatie makkelijk je scherm kan opnemen, en dat is hier te lezen.

En het blijkt kinderlijk eenvoudig: je verbindt je iDevice met de Lightning-USB kabel, opent QuickTime Player en kiest daar voor "Nieuwe filmopname" in het Archief-menu. Eenmaal in dat venster even op het driehoekje rechts klikken, en in het submenu wat je dan ziet jouw iDevice kiezen.


Als je het geluid van je iDevice ook in je opname wilt hebben, moet je daar onder "Microfoon" ook even, in hetzelfde submenu, het iDevice waarvan je gaat opnemen kiezen.

Het enige wat je daarna nog moet doen is op de rode opnameknop klikken, alles wat je dan op je iDevice doet wordt opgenomen (waarbij je het ietsje later op je Mac ziet dan dat het op je iDevice gebeurt).

Als laatste, bij sommige mensen lukt het wel als er een USB hub tussen zit, voor sommige niet. Dus mocht het bij jou niet werken als je iDevice aan een USB hub hangt dan raden we je aan om die even direct aan je Mac te hangen.

met dank aan forumlid 'wivy' voor het doorgeven van deze tip

Zo de-registreer je jezelf uit iMessage

004

Ben je ooit overgestapt van een iPhone naar een andere telefoon? Dan ben je het probleem waarschijnlijk al eens tegengekomen: je account op iMessage was nog steeds actief en als iemand jouw vanaf een andere iPhone een SMS of iMessage stuurde dan kreeg je die op je nieuwe telefoon niet te zien.

Gelukkig kunnen we dit nu in de verleden tijd schrijven, want Apple heeft een aparte pagina gemaakt waar je jouw account in iMessage kunt de-registreren (voor de taalpuristen: wij wisten ook niet dat dit woord bestond). Op deze pagina zien we twee opties, hoe je het kunt verwijderen als je jouw iPhone nog hebt, en hoe je dat kunt doen als dat niet meer zo is.We zijn blij dat Apple dit probleem eindelijk heeft opgelost, want het was een klacht die we her en der op het internet vaak voorbij zagen komen en natuurlijk vreemd dat het tot nu toe niet mogelijk was.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die dit nieuws eerder op ons forum meldde

EFF: iMessage en FaceTime zijn veiliger dan de rest

010

The Electronic Frontier Foundation, of gewoon EFF, is een nonprofit organisatie die zich inzet voor de verdediging van burgerrechten in de digitale wereld. Het is dan ook een organisatie die nooit tevreden is als onze privacy in het geding is, en in het verleden hadden ze dan ook vaak kritiek op Apple (bijvoorbeeld op de voorwaarden van The iPhone Developer Program License Agreement).

Wat ons betreft dan ook een dubbele opsteker als er uit die hoek een positieve beoordeling komt voor iMessage en FaceTime. Want als we naar hun Secure Messaging Scorecardkijken dan zien we dat die het best scoren van alle mainstream apps om boodschappen mee te versturen.

DE EFF heeft trouwens als één van de criteria dat de code van een app door een derde, onafhankelijke, partij nagekeken zou moeten worden, en dat is bij Apple natuurlijk niet het geval. Apple deelt wel veel code als open source, bijvoorbeeld recent nog een groot gedeelte van Yosemite, maar wil als commerciële partij natuurlijk niet het risico lopen dat alles op straat komt te liggen.

De veiligste chat- en messenger-apps in de lijst van de EFF zijn voor de meesten van ons waarschijnlijk ook onbekenden, bijvoorbeeld ChatSecure + Orbot, CryptoCat, Signal / RedPhone, Silent Phone, Silent Text en TextSecure. Het is in het vergelijk met anderen, zoals bijvoorbeeld BlackBerry Messenger, BlackBerry Protected, AIM, Facebook chat of Google Hangouts/Chat "off the record" dat iMessage en FaceTime prima uit dit vergelijk komen.

Hieronder de tekst van de EFF bij deze test:


The scorecard includes more than three dozen tools, including chat clients, text messaging apps, email applications, and technologies for voice and video calls. EFF examined them on seven factors, like whether the message is encrypted both in-transit and at the provider level, and if the code is audited and open to independent review. Six of these tools scored all seven stars, including ChatSecure, CryptoCat, Signal/Redphone, Silent Phone, Silent Text, and TextSecure.

Apple's iMessage and FaceTime products stood out as the best of the mass-market options, although neither currently provides complete protection against sophisticated, targeted forms of surveillance. Many options - including Google, Facebook, and Apple's email products, Yahoo's web and mobile chat, Secret, and WhatsApp - lack the end-to-end encryption that is necessary to protect against disclosure by the service provider. Several major messaging platforms, like QQ, Mxit, and the desktop version of Yahoo Messenger, have no encryption at all.

Nieuwe malware ontdekt, door Apple geblokkeerd

010

Er is in China nieuwe malware voor de Mac ontdekt die iets doet wat we nog niet eerder gezien hebben. Want deze malware, die de bijnaam Wirelurker heeft meegekregen, infecteert niet alleen je Mac, maar is ook in staat om daarna een iDevice dat via USB aan je Mac hangt binnen te komen. Dat is iets wat we nog niet eerder gezien hebben, tot nu toe was alle malware voor iOS gericht op iDevices met een jailbreak.

Het gaat hierbij om 467 geïnfecteerde programma's die allemaal te vinden waren in de Chinese Maiyadi App Store voor OS X. De geïnfecteerde applicaties zouden trouwens al 356.000 keer naar binnen zijn gehaald. Voor de volledigheid: dit heeft natuurlijk helemaal niets te maken met Apple's eigen Mac App Store, alle programma's daarin zijn veilig.

Wirelurker werd ontdekt door onderzoekers van Palo Alto Networks en hun bevindingen zijn hier te lezen.

Apple heeft inmiddels al gereageerd op deze ontdekking en het bestaan van deze malware, en die reactie, in The Wall Street Journal, kan je hier vinden. En hieronder kan je hem ook lezen:


We are aware of malicious software available from a download site aimed at users in China, and we’ve blocked the identified apps to prevent them from launching.


Met andere woorden, als je op jouw in Syteemvoorkeuren > Beveiliging en privacy bij "Sta programma's toe die zijn gedownload bij:" voor de eerste of de tweede instelling hebt gekozen (Mac App Store of Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is) dan heb je niets te vrezen.

Wil je er zeker van zijn dat je in de afgelopen tijd geen programma's op je Mac hebt gekregen die deze Wirelurker malware in zich hebben verstopt dan kan je dat controleren met WireLurker Detector. Dat programma komt van de mensen die Wirelurker hebben ontdekt, en is dan ook te vertrouwen. Wil je alle details over Wirelurker te weten komen, dan moet je op deze pagina van Jonathan Zdziarski zijn.

Verder gaan we ervan uit dat Apple de komende tijd meer aandacht gaat besteden aan het beveiligen van dit soort achterdeuren, en we nemen aan dat dit een hoop alarmbellen in Cupertino heeft doen afgaan.

met dank aan forumlid 'Alvinus', die dit nieuws eerder op ons forum meldde

MS Office voor iOS nu ook voor iPhone èn gratis

007

Gisteren kon je hier op MacFreak al lezen dat Microsoft en Dropbox hebben aangekondigd dat ze gaan samenwerken. Een aankondiging die bij ons verbazing opwekte, want Microsoft heeft nu eenmaal zijn eigen cloud-opties.

Maar de verbazing gaat nog een stap verder, Microsoft heeft nu aangekondigd dat je voortaan Microsoft Office ook met Dropbox kan gebruiken. Wat betekent dat als je niet meer gebruikt dan de gratis 2 GB die Dropbox sowieso aanbiedt (die ook nog gratis uit te breiden is) je dus ook Microsoft Office gratis kunt gebruiken.

Daarbij heeft Microsoft ook meteen laten weten dat er nu ook een versie voor de iPhone is, en een versie voor Android, die ook allebei gratis zijn. Die versie voor de iPhone zou ook meteen klaar zijn voor de grotere schermen van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus

Het lijkt hier vooral om marktaandeel te gaan, terwijl het enige verdienmodel dat we zien eventuele uitbreidingen van de ruimte van Dropbox of een Microsoft 365 abonnement zullen zijn. Dat geldt trouwens voor de consumentenmarkt, bedrijven moeten nog steeds een Office 365 abonnement hebben om deze apps te kunnen gebruiken. Dus daar wordt nog wel steeds geld verdiend.

De apps voor de iPhone/iPod touch staan op dit moment nog niet in de iOS App Store, maar worden later vandaag verwacht. De links voor Office voor de iPad vind je in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak uit maart van dit jaar.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die dit nieuws op ons forum meldde

Swype-toetsenbord voor iOS 8 voor het eerst gratis

006

Je hebt mensen die erbij zweren en mensen die het helemaal niets vinden: het Swype-toetsenbord. Tot iOS 8 was dat een toetsenbord dat alleen gebruikt kon worden door mensen met Android-telefoons. Maar omdat Apple in iOS 8 veel extra veiligheidsfuncties heeft ingebouwd staat het bedrijf dit soort dingen nu ook toe.

En dus konden wij Swype op onze iPhone, iPod touch of iPad installeren, als we daar tenminste 89 cent voor wilden betalen.

Tot vandaag, want nu is Swype voor het eerst in de aanbieding, en kan je het gratis in de iOS App Store vinden.Heb je nog geen idee wat Swype precies inhoudt dan kan je dat zien in de video hieronder.

Daarna toch nog vragen? In de FAQ van Swype vind je waarschijnlijk alle antwoorden, zoals hoe je een toetsenbord in iOS 8 kunt kiezen nadat je het geïnstalleerd hebt.

Ook Mac App Store krijgt design Yosemite

000

Apple is duidelijk bezig al het design steeds meer tot alleen het meest essentiële terug te brengen, waarbij we in OS X 10.10/Yosemite en iOS 7/iOS 8 al hebben kunnen zien welke kant Apple op wil gaan. Maar Apple heeft op het web natuurlijk ook veel plekken waar dat design dan ook aangepast moet worden, en deze keer was de Mac App Store aan de beurt.

Hieronder zie je links het uiterlijk zoals het tot nu toe was, en rechts hoe het er nu uit ziet.Wat vooral opvalt is dat de achtergrond nu effen wit is, en dat het grid dus niet meer zichtbaar is.

Het lijkt er trouwens op dat Apple deze update nog niet overal doorgevoerd heeft, sommige gebruikers melden dat ze het soms wel zien en soms weer het oude uiterlijk zichtbaar is.

Ook Lenovo kopieert nu de iPhone

004

De twijfelachtige eer om bekend te staan als de grootste fabrikant die er geen probleem mee had om Apple te kopiëren was lange tijd Samsung, dat het bedrijf de bijnaam Samesung opleverde. Maar Samsung werd veroordeeld voor dat kopiëren, en heeft sindsdien zijn leven verbeterd.

Maar ondertussen hebben de andere fabrikanten ook door gekregen dat het een goed idee is om nep-iPhones te gaan maken, met het Chinese Xiaomi tot nu toe als triest hoogtepunt, daarover is meer te lezen in dit nieuwsbericht dat al eerder op MacFreak te lezen was.

Maar inmiddels is er een nieuwe gegadigde voor de nominatie voor de meest schaamteloze iPhone imitatie, waarbij ze wel bij de tijd zijn, want de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn duidelijk de inspiratie.

Hieronder kan je wat beeldmateriaal van Lenovo zelf zien van hun nieuwe S90 "Sisley"-telefoon, waar de 'inspiratie' als je die met het materiaal van Apple daaronder vergelijkt wel erg duidelijk wordt.

Maar daar blijft het niet bij, ook in het andere materiaal is het wel duidelijk waar het vandaan komt, zoals bij de foto's hieronder (boven de S90, onder de iPhone 6).De kopie gaat zover dat ze zelfs de reflectie in het glas precies hetzelfde hebben gelaten (gevalletje van knippen plakken?), alleen de wallpaper hebben ze aangepast. Maar dan natuurlijk wel in hetzelfde thema en kleurenpalet.

Hieronder zie je wat foto's van de S90 die niet van Lenovo komen. Ook daar kan je duidelijk zien welke telefoon als inspiratie heeft gediend, ze zijn kennelijk alleen de witte rand achterop aan de bovenkant vergeten.

Het lijkt ons opmerkelijk dat zo'n grote fabrikant inmiddels zover gaat met het imiteren van Apple. Het Chinese Xiaomi kan dat straffeloos doen omdat ze alleen in markten opereren waar nauwelijks bescherming tegen dit soort imitaties is, dat is bij Lenovo niet het geval.

We vonden deze foto's trouwens in dit artikel van Android Authority, dus zelfs daar is het opgevallen dat dit nogal ver gaat.

Werkt Apple aan een iPhone met 3D scherm?

000

Apple is in het verleden al bezig geweest met een 3D interface voor iOS, dat was eerder al te zien in twee verschillende patenten (die zijn hier en hier te zien). Inmiddels gaan er geruchten in Taiwan dat Apple deze plannen in realiteit aan het omzetten is, daarbij zou het om 3D gaan waar je geen bril voor hoeft op te zetten.

Het bekendste voorbeeld daarvan is Amazon's Fire Phone, waar je al eerder over op MacFreak kon lezen in dit nieuwsbericht. Maar dat is niet echt een succes gebleken, en dan zeggen we het vriendelijk. Waar die telefoon erg duur in de markt gezet werd ging die prijs al na zes weken van $ 199 met een abonnement naar maar 99 cent.

Daarna gaf Amazon toe dat die eerste generatie Fire Phone niet zo goed was, maar het bedrijf wil het project nog niet opgeven.

Het lijkt nu dus een mogelijkheid dat Apple zich in de toekomst ook in dit strijdperk gaat mengen, we zijn benieuwd. Als iemand dit soort nieuwe techniek populair kan maken dan zou dat juist Apple kunnen zijn.