Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Een nieuwe Apple Watch commercial, maar niet van Apple

000

Apple heeft op zijn eigen site een heleboel Guided Tours gepubliceerd. Daarin kunnen we goed zien wat de Apple Watch allemaal precies kan, en vooral wat die voor ons kan betekenen.

Die filmpjes brachten YouTube gebruiker 'ifeelverygood' op een idee, hij of zij heeft stukjes van die Guided Tours mooi ritmisch achter elkaar gemonteerd op Unsquare Dance van Dave Brubeck, en het resultaat mag er zijn.

Wie ifeelverygood is weet niemand, het is te hopen dat Apple niet moeilijk gaat doen en dit filmpje gewoon op YouTube laat staan, want het is eigenlijk alleen maar meer reclame voor de Apple Watch.

Maar ja, Apple heeft nu eenmaal wel wat met controle...Everything changes with iPad op Apple.com

000

Apple heeft op de eigen website Apple.com een mini-website gemaakt die helemaal en alleen maar om de iPad draait. Daar zien we een heleboel voorbeelden van hoe je de iPad in het dagelijks leven kan gebruiken. Voorbeelden daarvan zijn tijdens het koken, studeren en leren, reizen en zelfs het draaiend houden van een klein bedrijf.

Daarbij heeft Apple ook een filmpje/commercial speciaal voor deze minisite gemaakt, dat kan je hieronder zien.

Hoewel de iPad nog steeds één van Apple's best verkopende devices ooit is, lopen de verkopen recent wel terug. Het lijkt voor de hand te liggen dat "Everything changes with iPad" ook daarom in het leven is geroepen.

Tip: kopieer beschadigde data zonder extra app

006

Deze tip komt door een boze puber die zo kwaad werd dat een website waar hij veel schoolwerk op had ingevoerd het niet meer deed, dat hij keihard met zijn vuist op de MacBook Pro sloeg. Niet slim, want dat deed hij precies waar de harddisk zat.

Op zo'n moment helpt een sudden motion sensor natuurlijk niet, en de harddisk had er daarna natuurlijk veel minder zin in. Maar van tijd tot tijd verscheen hij gelukkig nog op de desktop, OS X meldde dan dat het die disk niet meer kan repareren, maar dat er nog wel data vanaf gekopieerd kon worden.

Goed nieuws, maar één nadeel: iedere keer als de Finder een fout tegenkomt dan wordt dat gemeld en moet je op OK klikken voordat de Finder verder gaat, zonder dat er een optie is om dat te negeren en door te gaan. Als het om veel data met veel fouten gaat dan betekent dat eigenlijk dat je de hele tijd achter je Mac moet blijven zitten. Zonde van de tijd.

De tip is hoe je wel door kan gaan met kopiëren, zonder dat de Finder je steeds lastigvalt. Eén kanttekening vooraf, je moet hiervoor de rootgebruiker activeren. Dat is de gebruiker die de meeste rechten heeft op jouw Mac, en dus ook veel ellende kan aanrichten. Met andere woorden, met wijsheid gebruiken en nadat je klaar bent weer verwijderen.

Hoe je die rootgebruiker kunt inschakelen (en ook weer uitschakelen) vind je in dit support document.

Als je die ingeschakeld hebt moet je daar inloggen (de naam is root, het wachtwoord is wat jij zelf gekozen hebt), en Terminal openen. In Terminal kan je nu kopiëren, zonder te stoppen voor fouten, met de volgende code:

Even dubbelklikken in bovenstaande code, met Command-a de hele tekst selecteren en dan met Command-c kopiëren. Pas dan deze code aan met de juiste namen voor jouw schijf, bijvoorbeeld door die in de tussentijd even de plakken in een tekstverwerker. Daarbij moet je bijvoorbeeld de gebruiker en folders aanpassen. Als je klaar bent met het voor jou aanpassen plak je de gecorrigeerde code in Terminal, en klik je op Enter of Return.

Terminal zal nu gaan kopiëren, waarbij het bijhoudt welke bestanden beschadigd zijn en dus niet aankomen of niet bruikbaar zullen zijn. Terminal geeft trouwens geen indicatie dat het wat aan het doen is, en er is ook geen balkje waar je de voortgang kan volgen. Maar in de Finder kan je wel zien wat er gebeurt, er komen simpelweg steeds meer bestanden in de bestemmings-folder te staan.

Dat is alles, na afloop niet vergeten om de rootgebruiker weer even uit te zetten, dat is gelukkig even makkelijk als het aanzetten.

Vind je dit allemaal teveel gedoe? Er zijn ook veel apps die je hiermee kunnen helpen. De app Data Rescue heeft bijvoorbeeld een prima reputatie en daarbij heb je natuurlijk helemaal niets te maken met een rootgebruiker, Terminal en dergelijke.

Pixelmator komt naar iPhone, voor iPad voor de helft

000

Het bedrijf achter de populaire foto-bewerkings-app Pixelmator hebben op hun blog aangekondigd dat hun app voor iOS universeel gaat worden. Met andere woorden, die zal niet meer alleen op de iPad werken, maar voortaan ook op de iPhone.

Ter ere hiervan heeft het Pixelmator Team een video gemaakt van hoe de Warp-functie op een iPhone werkt, en die kan je hieronder bekijken.

Wanneer deze versie voor de iPhone er precies komt is niet in de blog te lezen, maar omdat dit nu aangekondigd is zal die waarschijnlijk niet erg lang op zich laten wachten. Daarbij krijgt deze versie functies die er eerder nog niet waren, zoals de nieuwe Distort Tools, die zijn mogelijk door de Metal graphics API van Apple.

Heb je interesse in deze nieuwe versie van Pixelmator, op dit moment is de versie voor de iPad voor de helft te koop in de iOS App Store. Omdat de versie van de iPhone universeel zal zijn betekent dat dat je die versie dan dus voor dezelfde prijs krijgt.

Update: Safari 8.0.6, 7.1.6 en 6.2.6

004

Het is een race die nooit stopt, hackers zoeken naar zwakheden in software en de makers van de software repareren die weer. Tenminste, als het goed is.
De afgelopen tijd weer wat serieuze gaten en zwakheden gevonden in Safari, en de programmeurs bij Apple hebben op hun beurt die weer allemaal gedicht en gerepareerd.

Het resultaat staat nu voor ons klaar in de Mac App Store/Software Update. Voor OS X 10.10/Yosemite is dat Safari 8.0.6, voor 10.9/Mavericks is het 7.1.6 en voor 10.8/Mountain Lion staat versienummer 6.2.6 klaar.

Apple heeft een support-document op het web gezet over de security content van deze updates, dat document kan je hier vinden. Daar in is te lezen dat het hier gaat om zwakheden in het ionen source WebKit, de motor waar Safari op draait.

Die zijn serieus, het gaat om mogelijkheden voor een kwaadwillende hacker om je systeem over te nemen, bij je bestandssysteem te komen en/of je een nep-interface te laten zien. Met andere woorden, deze update is er eentje om snel uit te voeren.

Update: Digital Camera RAW Compatibility 6.04

000

Apple heeft recent weer een Digital Camera RAW Compatibility update uitgebracht. Die updates zorgden er altijd voor dat iPhoto en Aperture met de RAW-bestanden van meer camera's kunnen werken. Of deze update ook voor iPhoto en Aperture werkt weten we niet, wat wel duidelijk is dat deze update alleen voor OS X 10.10/Yosemite is, en dus in ieder geval voor de nieuwe Foto's-app bedoeld.

Verder valt het op dat het om veel camera's gaat, dit keer komen er maar liefst veertien modellen in één keer bij. Het lijstje van die toegevoegde camera's vind je hieronder:


This update adds RAW image compatibility for the following cameras to OS X Yosemite:

• Canon EOS 5DS
• Canon EOS 5DS R
• Canon EOS Rebel T6i / 750D / Kiss X8i
• Canon EOS Rebel T6s / 760D / Kiss 8000D
• Fujifilm X-A2
• Hasselblad CFV-50c
• Hasselblad H5D-50c
• Leica C (Typ 112)
• Nikon 1 S2
• Nikon D7200
• Olympus OM-D E-M5 Mark II
• Panasonic LUMIX CM1
• Panasonic LUMIX DMC-GF7
• Pentax MX-1


Deze update is naar binnen te halen via de Mac App Store/Software Update, maar is ook te vinden op deze pagina. Als je meer informatie wilt lezen over alle RAW-bestanden die ondersteund worden, dan kan dat in dit support-document.

Angela Ahrendts hoogst betaalde vrouwelijke manager VS

020

Angela Ahrendts is als Apple's Senior Vice President Retail and Online Stores de enige vrouw in de top bij Apple en ze lijkt daar als een vis in het water. Dat ze die overstap heeft gedaan is wel bijzonder, want ze had daarvoor een topbaan: ze was CEO van Burberry.

Ze heeft altijd gezegd dat ze naar Apple kwam omdat ze zo'n uitstekende klik had met Apple's CEO Tim cook. Maar misschien dat er wel meer was wat haar overhaalde, want volgens Bloomberg is zij nu de best betaalde vrouwelijke manager in de VS.

Over 2014 zou zij maar liefst 82,6 miljoen dollar hebben verdiend hebben. Daarbij zat ook een sign-in bonus en een make-whole grant, Daardoor zou je verwachten dat ze dit jaar minder zou verdienen, maar volgens Bloomberg is het juist meer: "The pay package is currently valued at $105.5 million".

Apple wilde hier trouwens geen commentaar op geven, dus de cijfers van Bloomberg lijken precies dat, cijfers van Bloomberg.

met dank aan forumlid 'Nicodemus', die dit nieuws aan ons meldde

Apple onder vuur voor plannen met Beats Music

001

Dat Apple een grote speler wil blijven in de muziek lijkt duidelijk, Steve Jobs maakte altijd duidelijk hoe belangrijk muziek was voor het bedrijf en Apple's huidige CEO Tim Cook heeft dat vaak herhaald. Maar de manier waarop Apple dat nu met Beats wil doen trekt de aandacht van allerlei waakhonden.

In de VS zijn dat het Department of Justice (DOJ) en de Federal Trade Commission (FTC), in Europa heeft het ook de aandacht getrokken van de Europese Unie, die ook een onderzoek is opgestart.

Apple zou pushen om de gratis optie om muziek te beluisteren, zoals bijvoorbeeld bij Spotify mogelijk is, niet meer langer een optie zou zijn. Vanuit de industrie zijn al vaker geluiden gehoord over de relatief lage opbrengsten van dat model, dus het zou goed mogelijk zijn dat ze daar gevoelig voor zijn.

Maar de muziekindustrie was in het verleden niet zo blij met de houdgreep waarin Apple ze had, dus dat ze zich weer met huid en haar aan het bedrijf uit Cupertino zullen gaan overgeven ligt eigenlijk niet voor de hand.

Apple heeft trouwens al een waakhond van de DOJ op de campus, die werd aangesteld nadat het bedrijf schuldig was bevonden aan het misbruiken van hun macht in het vaststellen van prijzen voor e-Books. Die zaak loopt trouwens nog steeds in hoger beroep, en de eerdere veroordeling van Apple is op zijn minst controversieel.

Het lijkt nogal vroeg voor de DOJ, FTC en EU om dit nu allemaal te onderzoeken, want voor zover bekend is zijn er nog geen besluiten gevallen. De EU is trouwens sowieso bezig met het controleren van grote tech-bedrijven, want bijvoorbeeld Google, Amazon en Facebook liggen in Brussel op dit moment ook onder vuur, maar daarbij gaat het natuurlijk om streaming muziek.

Apple Watch vergeleken door Consumer Report

000

Consumer Report in de VS is vergelijkbaar met de Consumentenbond in Nederland en Test-Aankoop België. Dus een onafhankelijke organisatie die vergelijkende tests doen van vergelijkbare artikelen van verschillende fabrikanten.

Dit keer hebben ze de Apple Watch en de Apple Watch Sport getest, en die afgezet tegen de LG G-Watch R, de Pebble Steel, de Sony Smartwatch 3, de Asus Zen, Martian Notifier, Motorola Moto 360 en de Samsung Gear S.

Het resultaat kan je zien in de video hieronder.

Wil je liever lezen wat Consumer Report over deze test te zeggen heeft, daarvoor kan je op deze pagina terecht.

Let wel op dat als je meer dan de korte samenvattingen op Consumer Report wilt lezen dat je je dan zult moeten registreren. Maar van die gratis korte artikelen zijn er veel te vinden op hun site, dat kan via deze link.

Binnenkort Apple Remote met touchpad bij nieuwe Apple TV?

000

De geruchten dat Apple aan het werk is aan een nieuwe Apple TV doen al een tijdje de ronde, daar is nu ook een gerucht over een nieuwe Apple Remote bij gekomen.

Want volgens The New York Times zou de nieuwe Apple TV een wat dikkere Remote krijgen met een touchpad. Die zou ervoor zorgen dat we makkelijk door content kunnen navigeren, bijvoorbeeld doordat scrollen daarmee mogelijk zou zijn.

De huidige Apple Remote is een voorbeeld dat mensen die de opleiding aan de Apple University volgen bestuderen. Daar wordt bijvoorbeeld de Google Remote (met 78 knoppen) vergeleken met die van Apple (aantal knoppen: drie).

Als de Remote inderdaad een touchpad krijgt dan is dat in lijn met bijvoorbeeld de Magic Mouse en de Magic Trackpad. Als dit gerucht inderdaad waar is dan is dat de eerste keer dat de Remote fundamenteel verandert sinds de eerste versie in 2005. Die Remote promoveerde in 2009 van wit plastic naar metaal met zwarte knoppen, maar is verder nauwelijks veranderd.

De nieuwe Appel TV met nieuwe Remote zou tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) dit jaar gepresenteerd worden. Meer over de WWDC, inclusief de data, kan je vinden in dit nieuwsbericht dat al eerder op MacFreak te lezen was.