Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Dunnere MacBook, met nieuwe scharnier, later dit jaar?

042

Deze maand vorig jaar bracht Apple de nieuwe Retina MacBook uit, waarschijnlijk de opvolger van de MacBook Air, hoewel Apple de Air ernaast heeft aangehouden. De reden is waarschijnlijk dat het nog niet lukte om dezelfde snelheid in zo'n ontzettend dunne laptop te krijgen, en mogelijk dat Apple ons wilde laten wennen aan deze nieuwe aanpak.

Ondertussen lijkt het er op dat Apple op volle kracht vooruit gaat met het nog dunner maken van de nieuwe Retina MacBook, want DigiTimes schrijft dat het bedrijf op dit moment bezig is met het zoeken naar de beste leveranciers daarvoor. Daarbij zou het onder andere gaan om nieuwe scharnieren, zogenaamde "metal injection molding-made (MIM) hinges".

Mogelijk gaat het daarbij om scharnieren die vergelijkbaar zijn met de HP Spectre, de laptop waarvan HP claimt dat het op dit moment de dunste ter wereld is. Die scharnieren kan je zien in de video hieronder.

Verder valt op dat het niet alleen de Taiwanese bedrijven Shin Zu Shing, en Jarllytec in de race zijn als makers voor de nieuwe scharnieren, maar dat ook het Amerikaanse bedrijf Amphenol meedoet. Amphenol is het bedrijf dat op dit moment de scharnieren voor Surface Pro van Microsoft maakt.

De Chinese bedrijven Desay en Sunwoda Electronics zouden al proefexemplaren voor de batterij voor de nieuwe MacBook hebben ingediend, maar voor zover bekend op dit moment zijn er nog geen orders geplaatst.

Als deze MacBook op een gegeven moment de MacBook Air zou vervangen dan zou dat wel eens helemaal het einde kunnen zijn van het "Air" achter een naam bij Apple. Want nu Apple de iPad Pro heeft uitgebracht lijkt het er op dat dit de toekomst is voor de middelgrote iPad, en dat de iPad Air 2 dus geen opvolger meer gaat krijgen, en dat het "Air" daardoor verdwijnt.

Apple zou denken over betaling voor zoekresultaten App Store

002

In een artikel van Bloomberg is te lezen dat er bij Apple hard gewerkt wordt om de zoekfuncties in de App Store te verbeteren. Maar één van de opties waar in het team dat hieraan werkt bij Apple over zou worden nagedacht, is op zijn minst controversieel te noemen.

Want binnen het team van ongeveer 100 mensen die hieraan werkt zou er worden nagedacht om het mogelijk te maken om tegen betaling hoog in de zoekresultaten terecht te komen.

Als Apple hiervoor zou kiezen dan zal dat op zijn minst controversieel zijn. Want klanten van Apple verwachten gewoon het beste zoekresultaat, en niet eentje waar toevallig meer voor betaald wordt. Dat zijn we gewend van een bedrijf als bijvoorbeeld Google, maar juist niet van Apple.

Een gedeelte van de mensen die nu aan het verbeteren van de zoekresultaten van de App Store werken komen van het recent opgeheven iAd-team. Mogelijk is de reden dat hier nu over nagedacht wordt omdat dit team gewend was om veel commerciëler te werken, maar het is te hopen dat dit soort commerciële overwegingen bij Apple nooit belangrijker zullen worden dan waar het echt om gaat.

En dat is in dit geval dat wij allemaal zo snel en makkelijk mogelijk goede apps kunnen vinden in de App Store.

Gaat Apple stoppen met QuickTime voor Windows? (Upd.)

008

Er zijn een aantal bugs gevonden in de VS door een overheidsdienst, dat is, hou je vast, het Department of Homeland Security's United States Computer Emergency Readiness Team, of US-CERT. Die bugs die US-CERT in QuickTime voor Windows gevonden heeft zijn zo serieus dat ze gebruikers aanraden om het op dit moment maar helemaal van hun Windows-computer af te halen.

Die raad om het er helemaal af te halen is niet alleen omdat het een gevaar oplevert, maar ook omdat Apple volgens US-CERT geen updates meer uit zou gaan brengen voor QuickTime voor Windows. Dat Apple hiermee zou stoppen komt trouwens niet alleen van US-CERT, ook Trend Micro heeft laten weten dat ze van Apple gehoord hebben dat QuickTime voor Windows niet meer verder ontwikkeld zal worden.

Volgens Christopher Budd, de global threat communications manager bij Trend Micro, zouden er trouwens nog geen gevallen bekend zijn waarbij deze bugs misbruikt zijn:


We're not aware of any active attacks against these vulnerabilities currently. But the only way to protect your Windows systems from potential attacks against these or other vulnerabilities in Apple QuickTime now is to uninstall it.


Vanuit Apple zelf is nog niets gehoord hierover. In januari van dit jaar was er nog een update voor QuickTime voor Windows, en die kan je op deze pagina van Apple vinden.

Update: Apple heeft inmiddels bevestigd dat ze inderdaad stoppen met QuickTime voor Windows. Als je wilt weten hoe je QuickTime binnen Windows met verwijderen, dat is te lezen op deze support-pagina van Apple zelf.

Hoe overheidsdiensten omgaan met privé communicatie

000

Versleuteling is een woord waar de afgelopen tijd veel over gediscussieerd is, al was het alleen maar door de zaak van de FBI versus Apple. Daarbij heeft Apple al een tijd geleden ervoor gekozen om het niet meer mogelijk te maken om berichten verstuurd met de Berichten-app niet meer met een zogenaamde 'golden key' te ontgrendelen.

Apple is trouwens niet de enige, dezelfde aanpak van Apple is nu ook bijvoorbeeld door WhatsApp gekozen, want deze app versleutelt sinds ruim een week ook alle conversaties. Meer daarover kan je lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Dat dit een goed besluit is als je privé communicatie ook echt privé wil houden, is te zien als je kijkt naar het nieuws dat nu in Canada naar buiten is gekomen over hoe de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) maar liefst bijna een miljoen berichten onderschepte.


According to technical reports by the Royal Canadian Mounted Police that were filed in court, law enforcement intercepted and decrypted roughly one million PIN-to-PIN BlackBerry messages in connection with the probe.

The report doesn't disclose exactly where the key - effectively a piece of code that could break the encryption on virtually any BlackBerry message sent from one device to another - came from. But, as one police officer put it, it was a key that could unlock millions of doors.


Dat was mogelijk omdat Blackberry dus kennelijk wel zo'n 'golden key' gebruikte, en dat betekent dat vanaf het moment dat de RCMP die sleutel in handen had ze konden onderscheppen wat ze wilden. Zoals de politieman in het citaat hierboven het verwoordt: dit was een sleutel die miljoenen deuren kon openen.

Pijnlijk voor Blackberry, dat bedrijf heeft juist altijd de beveiliging en de privacy van hun oplossingen gebruikt als om hun producten aan te prijzen. De CEO van Blackberry, John Chen, heeft in ieder geval zelf aangegeven dat ze hun besturingssysteem Blackberry 10 aan de wilgen gaan hangen, want er worden geen nieuwe devices meer voor uitgebracht. Die aankondiging heeft trouwes niet direct iets te maken met deze zaak, maar betekent natuurlijk wel dat op den duur deze sleutel steeds minder bruikbaar zal zijn.

Ondertussen is Microsoft een zaak gestart tegen het Department of Justice (DoJ) in de VS. Want volgens Microsoft maakt het DoJ misbruik van de mogelijkheid om mensen nooit te laten weten dat ze afgeluisterd worden, en gebeurt dat misbruik door het DoJ op grote schaal, en vaak ook zonder dat er een einddatum aan de mogelijkheid tot afluisteren verbonden is.


We believe that with rare exceptions consumers and businesses have a right to know when the government accesses their emails or records. Yet it’s becoming routine for the U.S. government to issue orders that require email providers to keep these types of legal demands secret. We believe that this goes too far and we are asking the courts to address the situation.

To be clear, we appreciate that there are times when secrecy around a government warrant is needed. This is the case, for example, when disclosure of the government’s warrant would create a real risk of harm to another individual or when disclosure would allow people to destroy evidence and thwart an investigation. But based on the many secrecy orders we have received, we question whether these orders are grounded in specific facts that truly demand secrecy. To the contrary, it appears that the issuance of secrecy orders has become too routine.

The urgency for action is clear and growing. Over the past 18 months, the U.S. government has required that we maintain secrecy regarding 2,576 legal demands, effectively silencing Microsoft from speaking to customers about warrants or other legal process seeking their data. Notably and even surprisingly, 1,752 of these secrecy orders, or 68 percent of the total, contained no fixed end date at all. This means that we effectively are prohibited forever from telling our customers that the government has obtained their data.

Chrome ondersteunt oudere besturingssystemen niet meer

003

Eind vorig jaar liet het team achter Chrome, de browser van Google, het op hun blog al weten: deze browser zou binnenkort geen ondersteuning meer krijgen voor oudere besturingssystemen.

Inmiddels is het zover, want gisteren kwam Chrome 51.0.2704.7 voor Windows, Mac en Linux uit, en voor deze update moet je op jouw Mac minimaal OS X 10.9/Mavericks hebben staan. Als je Chrome binnen Windows gebruikt, dan moet je daar minimaal Windows 7 op hebben draaien als je de nieuwe versie van Crome wilt gebruiken.

Wat Google eind vorig jaar schreef maakt het erg duidelijk:


Today, we're announcing the end of Chrome's support for Windows XP, as well as Windows Vista, and Mac OS X 10.6, 10.7, and 10.8, since these platforms are no longer actively supported by Microsoft and Apple. Starting April 2016, Chrome will continue to function on these platforms but will no longer receive updates and security fixes.


Als je op jouw Mac nog niet op Mavericks of later zit en je hebt daar Google's Chrome browser staan, dan kun je die natuurlijk nog gewoon blijven gebruiken. Maar langzaamaan zullen er sites gaan komen die er niet meer mee werken, en de browser zal er ook niet veiliger door worden.

Een betere optie voor iedereen die nog een ouder versie van OS X gebruikt lijkt om in dat geval voor Firefox te kiezen. Want die browser wordt op dit moment nog wel ontwikkeld voor 10.6.8/Snow Leopard en werkt dus ook op 10.7/Lion en 10.8/Mountain Lion.

De meest recente versie van Firefox kan je vinden op deze pagina, en alle internationale versies zijn hier te vinden.

USB-C devices moeten veiliger worden

001

Terwijl er langzaamaan meer hacks zijn die via hardware bij devices binnen kunnen komen, zijn de makers van de standaarden natuurlijk ook bezig om te kijken of dat soort veiligheidsproblemen te voorkomen zijn. Omdat de mensen achter USB-C graag willen dat dit een standaard wordt hebben ze daar nu iets voor bedacht.

Want het USB Implementers Forum zal voortaan USB-kabels, laders en dergelijk gaan testen en certificeren. USB-C devices waarmee dan verbinding wordt gemaakt zullen dan in staat zijn om te kijken of wat ermee verbonden wordt gecertificeerd is, of dat er iets mee aan de hand is. Dat zou kunnen zijn dat er aan gerotzooid is, maar het kan ook detecteren of er bijvoorbeeld een draadje niet goed zit.

Hoewel dit goed klinkt, is het natuurlijk even afwachten hoe dit in de praktijk gaat werken. Want er zijn ontzettend veel dingen die via USB aangesloten worden, als die allemaal naar USB-C gaan èn getest moeten worden, dan lijkt filevorming in dat proces eigenlijk onvermijdelijk.

Daarbij valt het nog te bezien hoe waterdicht deze beveiliging zal zijn. Want het ook hackers natuurlijk zullen gaan kijken hoe deze beveiliging in elkaar steekt, en vooral gaan kijken of er geen manier te vinden is om die te omzeilen.

Brad Saunders, de voorzitter van de USB 3.0 Promoter Group zei er het volgende over:


USB is well-established as the favored choice for connecting and charging devices. In support of the growing USB Type-C ecosystem, we anticipated the need for a solution extending the integrity of the USB interface. The new USB Type-C Authentication protocol equips product OEMs with the proper tools to defend against 'bad' USB cables, devices and non-compliant USB Chargers.

Corrigeert iOS 9.3.2 eindelijk de bug in Game Center?

000

Sommige gamers hebben er al een hele tijd last van: Game Center werkt bij hen niet goed en is ook niet aan de praat te krijgen. Een grote bron van ergernis voor iedereen die daar last van heeft, want je kan niet zien of een ander online is en dan ook niet tegen elkaar spelen.

In dit draadje op het forum van TouchArcade is nu te lezen dat voor meerdere mensen de beta-versie van iOS 9.3.2 ervoor zorgt dat het allemaal weer goed werkt. Dat is trouwens wel eens eerder gebeurd bij beta-versies, waarna het toch weer in de soep liep.

Maar dit keer is het kennelijk bij Apple doorgedrongen dat dit probleem bestaat, want forumlid 'Hippieman' schrijft dat het volgende:


Hi everyone,

One of my contacts at Apple has asked me if anyone is still having the GameCenter issue while running iOS 9.3.2 beta that was released April 6th.

If you are seeing the bug still and you have iOS 9.3.2 beta, please let me know. A simple reply to this thread is enough.


Het is te hopen dat dit waar is en dat Apple er actief mee bezig is om dit nu echt voor iedereen op te lossen. In ieder geval is dat zo voor iedereen in het draadje op TouchArcade die de beta-versie van iOS 9.3.2 nu al gebruikt.

Tesla's autopiloot vermijdt een ongeluk

010

Bij Apple wordt nog steeds hard doorgewerkt aan het auto-project. Zo werd deze week bekend dat Apple een hele serie locaties heeft voor 'project Titan' die allemaal namen uit de Griekse mythologie, zoals "Pegasus", "Aria", "Rhea" en "Corvinus".

Mocht je nog niet overtuigd zijn dat Apple daar met iets wat auto's te maken heeft werkt: recent werd ook ontdekt dat er een "lube bay" (plaats voor oliesmering), balanceer-installatie, spullen voor het wisselen van banden en sensoren voor wielen geïnstalleerd zijn.

Dit is allemaal in het gebouw met de codenaam Rhea, dat is ook waar het bedrijf "SixtyEight Research" gevestigd is, waarschijnlijk een dekmantel voor waar Apple daar mee bezig is. SixtyEight LLC is het bedrijf dat in november 2014 een 1957 Fiat Multiplay 600 importeerde.

Ondertussen moeten wij het met de nep-spy-video hieronder doen.

Eén van de dingen die we mogelijk in de Apple Car gaan zien is een autopiloot, iets wat in steeds meer auto's al een optie is. Hoe goed zo'n autopiloot kan werken is te zien in de video hieronder, waar de autopiloot van Joshua Brown's Tesla net op tijd ervoor zorgt dat er geen ongeluk plaatsvindt.I was driving down the interstate and you can see the boom lift truck in question on the left side of the screen on a joining interstate road. Once the roads merged, the truck tried to get to the exit ramp on the right and never saw my Tesla. I actually wasn't watching that direction and Tessy (the name of my car) was on duty with autopilot engaged. I became aware of the danger when Tessy alerted me with the "immediately take over" warning chime and the car swerving to the right to avoid the side collision.

You can see where I took over when there's a little bit of blip in the steering. Tessy had already moved to the right to avoid the collision. I was not able to slow down even more due to the heavy traffic (cars were behind me). Once I got behind him I slowly added more room between us until he exited. I was not tail gating after the incident.

It was a mistake on the other driver's part. He did not even know I was there until I honked my horn. There was a group of women in the black sedan to my left and they went nuts about the guy and what he did (all kinds of gesturing in their car). Once I was beside the truck as it slowed down on the ramp, the guy gestured a "sorry!" I gave him, "it's okay" wave.

Tessy did great. I have done a lot of testing with the sensors in the car and the software capabilities. I have always been impressed with the car, but I had not tested the car's side collision avoidance. I am VERY impressed. Excellent job Elon!

Note: I have over 39,000 miles on the car and I've had it since mid-July 2015. Hands down the best car I have ever owned and use it to its full extent. It has done many, many amazing things, but this was one of the more interesting things caught on the dashcam. Note: it's a really poor dashcam, so sorry for the poor video quality.

Note 2: In case you're curious, I'm listening to an audiobook in the background. It's a Malcolm Gladwell book (excellent book).

iOS 9.3.1 zorgt ook voor oplossing serieuze datum-bug

000

Een tijd geleden ontdekte Zach Straley dat als je de datum van een iDevice op 1 januari 1970 of eerder zet dat dit voor een boel ellende kan zorgen, en mogelijk je iDevice helemaal onbruikbaar kan maken ('bricken'). Meer daarover is te lezen in dit eerdere bericht hierover op MacFreak, en dit probleem werd opgelost in een update van iOS 9.

Maar daarna vroegen veel onderzoekers zich af of dit ook op afstand gedaan zou kunnen worden. Specialisten Patrick Kelley en Matt Harrigan hebben precies dat uitgeprobeerd, en dat bleek te werken. Dat deden ze door een server de naam te geven van een server waar veel amerikanen contact mee maken (bijvoorbeeld "attwifi"), als een iDevice daar eerder contact mee heeft gemaakt dan zal het dat automatisch weer doen.

Dat is trouwens ook iets waar Apple wel eens wat extra aandacht aan mag besteden. Want het zou natuurlijk een stuk veiliger zijn als een device bij het opnieuw contact maken met een 'vertrouwde' server naar meer zou kijken dan alleen de naam daarvan.

Patrick Kelley en Matt Harrigan maakten daarbij ook een nep-timeserver, die ervoor zorgde dat de datum op het iDevice achteruit werd gezet. Het resultaat was een iPad die erg heet werd, en die daarna niet meer aan de praat te krijgen was. Bij Apple hebben ze het ook getest, maar daar werd dezelfde iPad niet heter dan 45,8 graden en konden ze hem in iTunes terugzetten naar iOS 9.3

Meer over de methode van deze onderzoekers kan je lezen in dit artikel, en in de video laat zien hoe ze het gedaan hebben.

Het goede nieuws is dat Apple dit allemaal al heeft opgelost, maar daarvoor moet je wel iOS 9.3.1 op je iDevice hebben staan. Als je die update nog niet gedaan hebt, dan lijkt dit een prima moment om deze update niet langer uit te stellen.

Het onmogelijke wordt werkelijkheid met de Lytro Cinema

006

Lytro heeft deze week de Lytro Cinema uitgebracht, en de techniek achter deze camera is zo revolutionair en baanbrekend dat het voor de meesten van ons als science fiction over zal komen. Want met de Lytro Cinema hoef je eigenlijk niet meer scherp te stellen, ook nadat het materiaal geschoten is kan je alsnog bepalen waar je de focus wilt hebben.

En alsof dat nog niet voldoende is, je kan ook makkelijk elementen vrijstaan maken, dus je hebt eigenlijk geen 'green screen' (of kleurenvariatie daarop) meer nodig. Het is zelfs mogelijk om later je standpunt nog aan te passen.

Voor deze magie schiet de Lytro Cinema maar liefst 400 GB per seconde aan data, heeft hij een sensor waarmee maar liefst een resolutie van 40K gehaald kan worden en kan hij met een snelheid van 300 FPS schieten.

Natuurlijk is al dit geweld ongelofelijk duur, en dan ook alleen maar weggelegd voor de grote studio's met enorme budgetten. Maar ondertussen kunnen wij genieten van het feit dat deze doorbraak nu echt bestaat en zullen we de resultaten ervan de komende tijd in de bioscoop gaan zien.

Als de naam Lytro je bekend voorkomt, dan is dat niet voor niets. Want ze maken ook een (heel erg veel) goedkopere consumenten camera. Die heet de Lytro Illum, is op dit moment in Nederland te koop voor 599 euro maar moet het dan ook wel met vierduizend pixels doen.

Meer informatie over de Lytro Illum kan je vinden in deze review. Daar kan je ook lezen dat die camera ruim een jaar geleden nog € 1599,- kostte, maar ook dat deze niet echt als vervanger van een 'normale' camera bedoeld is. Als je meer wilt lezen over de Lytro Cinema, dat kan op de site van Lytro zelf.