Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Interview met invloedrijke Nederlander bij Apple

004

Veel van ons zullen hem waarschijnlijk niet kennen, maar de Nederlander Bas Ording werkte de afgelopen vijftien jaar bij Apple en was daar een invloedrijke medewerker. Zo was hij als User Interface Designer onder andere verantwoordelijk voor het Dock in OS X, de manier waarop we nu allemaal tekst selecteren en het scrollen en 'bouncen' in iOS. Zijn naam komt dan ook voor op een heleboel patenten van Apple.

Dat is ook meteen de reden van zijn vetrek. Want behalve dat hij de tweewekelijkse gesprekken met Steve Jobs mistte, was hij het steeds weer opdraven in rechtszalen tijdens alle gevechten rond de patenten, vooral tussen Samsung en Apple, inmiddels behoorlijk zat.

met dank aan forumlid 'Pieterr' voor het melden van dit nieuws

De eerste foto's van de iPad Air 2?

003

We hebben al heel erg veel foto’s van de iPhone 6 voorbij zien komen, maar de opvolger van de iPad Air heeft nog niet veel aandacht gekregen. Daarom hieronder tien foto’s van wat een prototype van de iPad Air 2 zou moeten zijn, waarbij het meest opvallende waarschijnlijk is dat er geen Mute-knop meer op zit.

Minder muziek verkocht, steeds meer streaming

003

Toen Apple niet zo lang geleden Beats kocht waren veel mensen heel erg verbaasd. Want het leek zo'n vreemde combinatie. Maar de grootste overname die Apple deed sinds het NeXT kocht (met de terugkomst van Steve Jobs als stevige bonus) was natuurlijk prima doordacht.

Een bewijs daarvoor zien we in de cijfers van onderzoeksbureau Nielsen. Daarin zien we dat de verkopen van digitale muziek aan het dalen zijn en dat juist het streamen van muziek in de lift zit.

De onderzochte periode is van 30 december 2013 tot 29 juni 2014, dus het gaat om heel erg recent onderzoek.


For the first six months of 2014, sales of albums are down 14.9% vs. the first six months of 2013. Vinyl Album Sales and On-Demand streaming continues to show strong gains - Vinyl LP sales are up 40.4% and overall On-Demand streaming up 42% over last year, with on-demand audio up 50.1% and on-demand video up 35.2%.


Voeg daarbij dat de verkoop van digitale tracks met 13 procent daalde, en het is glashelder waar de toekomst zit: in streaming. Verder is opvallend in deze cijfers dat de come-back van vinyl kennelijk aanhoudt, en hoe. Hoewel het nog niet om heel erg grote cijfers gaat laat de groei zien dat die nog wel even aan zou kunnen houden.

Om terug te komen op de overname van Beats, hoewel hun streaming muziekservice nog relatief klein is, is de conversie één de beste in de hele muziekindustrie. En bij Apple houden ze van muziek, maar hebben ze er natuurlijk pas echt interesse in als er ook geld aan verdiend kan worden.

Apple huurt hoge manager Tag Heuer in

001

Hoewel Apple’s iWatch waarschijnlijk pas in oktober gepresenteerd zal gaan worden, de verwachting is dat het net voor de feestdagen te koop zal zijn, is zo langzamerhand iedereen er wel van overtuigd dat Apple ook met een smartwatch zal komen. Een nieuw gerucht maakt dat weer waarschijnlijker, want Apple zou Patrick Pruniaux, de Vice President Sales en Retail van Tag Heuer, ingelijfd hebben.

De geruchten gingen al langer dat Apple graag meerdere mensen uit de Zwitserse horloge industrie wilde hebben, maar tot nu toe leek het er op dat dat nog niet gelukt was. Op dit moment is dit nog een gerucht, op het LinkedIn profiel van Patrick Pruniaux is nog niets van een nieuwe baan te zien.

Wat Apple gaat maken weten we natuurlijk nog niet, maar de enorme stapel aan specialisten die Apple de afgelopen tijd heeft ingehuurd suggereert dat het veel zal kunnen. Ook hoe het er uit zal zien is nog niet bekend, maar wij hopen op een klassiek design.

Recent hadden we al een nieuwsbericht hier op MacFreak over de Motorola 360, maar inmiddels hebben we een nieuwe favoriet: de Withings Activité, en daarvan kan je hieronder twee filmpjes zien.

In België kan je de iPhone 6 al voelen en zien

004

Wil je de iPhone 6 al zien en voelen, dan moet je naar Châtelet in België, dat ligt vlakbij Charleroi in Wallonië. Daar is een winkel waar je terecht kan om je iPhone te laten repareren en accessoires te kopen het model dat hij uit China kreeg nu in de vitrine staan en klanten kunnen het uitgebreid voelen en bekijken.

In onderstaande (Franstalige) reportage van RTL.be kunnen we zelf meekijken, het artikel dat bij deze reportage hoort is hier te lezen.

Leuk voor de aandacht die deze winkel ermee wilt genereren, maar wij zijn benieuwd hoe lang het duurt voordat Apple hier wat aan probeert te doen, wij zijn niet zo zeker dat ze dit bij Apple erg leuk vinden.

Want waarschijnlijk is dit niet eens de echte versie van hoe de iPhone 6 er echt uit gaat zien, meerdere geruchten hebben het al over een glazen (of saffieren?) achterkant, waarbij de lijnen die we nu achterop zien alleen maar de indicatoren zijn van waar dat glas bevestigd zal worden.

Is HummingBoard de vervanger van Raspberry Pi?

005

De Raspberry Pi is al vaak op ons forum voorbij gekomen. Voor weinig geld een mini-computer die voor allerlei dingen te gebruiken is lijkt erg interessant voor mensen die van experimenteren met computers houden. Die Raspberry Pi is trouwens niet de enige mini-computer op de markt, andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Arduino, de Beaglebone of zelfs de Intel NUC.

Op deze markt is nu een nieuwe speler gekomen: de HummingBoard, en die lijkt ons voor de doelgroep erg interessant. Want niet alleen is deze sneller dan de Raspberry Pi (ARM v7 1GHz CPU versus ARM v6 700MHz) maar bij de HummingBoard kan je ook nog eens de processor en het geheugen vervangen.

Ook wat betreft de aansluitingen zit je bij de HummingBoard beslist niet slecht: Ethernet, 4x USB (max), Mini PCIe, GPIO, LVDS, HDMI, mSATA, analoge audio in en uit, infra-rood en zelfs de mogelijkheid om een camera aan te sluiten.

In de video hieronder krijg je in ruim twee minuten een prima idee wat de HummingBoard allemaal 'aan boord' heeft.

Interesse? Dan kan je op deze pagina je hart ophalen.

Samsung blijft iPhone-gebruikers belachelijk maken

040

Overdrijving is iets wat in reclame vaak gebruikt wordt en we zien genoeg heel erg grappige variaties daarop voorbij komen. Maar overdrijving heeft een risico, als je het te lang volhoudt terwijl het te doorzichtig is zal het al snel niet grappig meer zijn, en loop je het risico dat het zich juist tegen je keert.

Volgens ons is dat het geval in de commercial van Samsung die je hieronder kan zien.

De boodschap wordt hierin veel te lang herhaald, terwijl iedereen allang begrepen heeft waar Samsung naartoe wil. En een verwisselbare batterij? Als je die nodig hebt zijn er genoeg opties voor de iPhone 5s, inclusief opties die zowel voor extra stroom als opslag zorgen, zoals bijvoorbeeld de Verbatim Mediashare Wireless.

De vraag lijkt vooral waarom Samsung met deze negatieve commercials richting de iPhone door blijft gaan in de VS, want de cijfers laten zien dat ze daar niet meer marktaandeel mee krijgen. In tegendeel.

Apple ruim 21 procent webverkeer Europa

002

Analysebedrijf AT Internet heeft zijn jaarlijkse onderzoek naar het gebruik van het internet in Europa gepubliceerd, daarbij werd gekeken naar de traffic van 7.914 internet sites in 23 Europese landen.

Het nieuws is vooral positief voor Apple en Google, het is Microsoft dat zijn aandeel steeds verder ziet wegzakken. Want Apple ziet zijn aandeel oplopen naar 21,1 procent (vier meer dan vorig jaar), en Google is 4,6 procent hoger uitgekomen en gaat van 5 naar 9,6 procent.

Dat betekent natuurlijk ook dat iemand moet inleveren, en dat is Microsoft. Hun aandeel op het web gaat van 76,6 naar 67,8 procent, en het bedrijf raakte in een jaar dus bijna 9 procent kwijt.

Hierbij zijn alle besturingssystemen trouwens bij elkaar gevoegd, dus bij Apple gaat het om zowel iOS als OS X, bij Google om Android en Chrome OS en bij Microsoft om alle versies van Windows, dus ook Windows Phone.

Dat maakt nog eens duidelijk waarom Microsoft zo hard bezig is om op allerlei manieren te proberen om zoveel mogelijk voet aan de grond te krijgen in het mobiele marktsegment. Want dat daar een groot gedeelte van de toekomst ligt is natuurlijk ook in Redmond bekend. Dat is trouwens ook voor Google niet altijd goed nieuws, want dat bedrijf verdient nog steeds het leeuwendeel van de inkomsten door zoekopdrachten van desktop-browsers.

Apple is hier dan ook weer de lachende derde, want dat is de enige van de grote drie die geen last heeft van de overstap van de desktop naar mobiel. In tegendeel.

10.9.4 lost ook rendering problemen op

006

We zeggen het al jaren, het zou prettig zijn als Apple iets meer moeite zou besteden aan het ons beter vertellen wat er nu allemaal precies verbeterd is in een update. Een paar dagen geleden was het ook weer raak, Apple kwam met de 10.9.4 update voor OS X 10.9/Mavericks en het lijstje van verbeteringen was wel heel erg kort voor een systeemupdate. Dat lijstje is te vinden in dit nieuwsbericht van MacFreak.

Maar kennelijk is er meer opgelost dan alleen problemen met Wi-Fi en het wakker worden uit de slaapstand, want op de forums van Adobe en die van CreativeCOW is te lezen dat de renderingproblemen die met 10.9.3 waren opgedoken met 10.9.4 weer verdwenen zijn.

Natuurlijk zijn we blij met dit soort extra cadeautjes, maar we zouden het nog prettiger vinden als Apple ze gewoon bij de updates zou vermelden. Of zou dit helemaal geen bewuste bugfix zijn, en heeft Apple hier gewoon mazzel dat er nog een probleem opgelost is?

Stemberichten in iOS 8 ook voor de iWatch?

000

Tijdens de keynote van de WWDC vertelde Craig Federighi ons onder andere dat Messages (Berichten) de meest gebruikte app in iOS is. Daarna liet hij ons zien wat de plannen van Apple met Messages zijn. Daarbij vielen vooral de oplossingen op die Apple voor iOS 8 bedacht heeft, ook SMS berichten zullen nu op al onze devices te zien zijn, en voortaan kan je ook berichten met geluid versturen.

Als je je dit gedeelte zelf wilt zien, ruim 59 minuten in de video hieronder komt dit allemaal voorbij.

Analist Steve Milunovich van UBS had pas een gesprek met Apple's CEO Tim Cook en uit dat gesprek kwam iets interessants, dat wel eens met de aanpak van messages te maken zou kunnen hebben:


When we visited with Tim Cook, he said that walking down streets in China one sees people speaking into their phones sending voice rather than text messages. Porting this capability to the watch makes sense as it is easier to send a voice message from a device already on the wrist than pulling out a phone. It also could aid penetration of China, which Cook said has a ways to go.


We zijn benieuwd, het deed ons meteen denken aan stripheld Dick Tracy, die alleen maar even in zijn horloge hoefde te kletsen om in contact met anderen te komen. In latere versies kwam daar ook nog een pols-televisie bij, maar we nemen aan dat we dat voorlopig nog niet in de iWatch zullen zien.