Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Wi-Fi snelheid iPhone 6 vs. iPhone 5s

007

Tijdens de presentatie van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus vertelde Apple al dat die nieuwe modellen nu ook het snellere Wi-Fi 80.2.11 ac ondersteunen. Bij de iPhone 5s was dat nog Wi-Fi 80.2.11 n, ook snel, maar natuurlijk minder snel dan de opvolger Wi-Fi 80.2.11 ac.

iClarified heeft nu getest wat precies het snelheidsverschil is tussen die twee en daar een helder filmpje van gemaakt. Daarin kunnen we duidelijk zien wat dat verschil in de praktijk betekent, en weten we ook meteen hoeveel sneller de data met Wi-Fi 80.2.11 ac precies naar binnen komt. Hieronder is dat filmpje te zien.

De test werd uitgevoerd met een Apple AirPort Extreme uit 2013 op 1,5 meter afstand. Allebei de iPhones zaten op het 5 GHz netwerk. Verder zaten er geen andere devices op het netwerk en werden de testen na elkaar uitgevoerd (in het filmpje zijn ze later samen gemonteerd), zodat ze elkaar niet in de weg konden zitten.

Pebble smartwatch nu ook bij ons te koop

003

De Pebble smartwatch heeft op dit forum waarschijnlijk nauwelijks een introductie nodig. Het was de eerste smartwatch die op grote schaal de aandacht trok toen het met een erg succesvolle Kickstarter werd gelanceerd, en we hebben meerdere mensen hier op het forum die er een hebben.

Voor iedereen die er nieuwsgierig naar is hebben we nu goed nieuws, want de Pebble komt nu ook in de winkel in Nederland en België.

En Pebble smartwatch heeft een aantal dingen die de concurrentie niet biedt. Zo kan je het dagenlang gebruiken zonder tussendoor op te hoeven laden, dat zou maar eens in de vijf tot zeven dagen nodig zijn (natuurlijk afhankelijk van hoeveel je het gebruikt). Daarbij zorgt de keuze voor een e-paper display ervoor dat het scherm ook in direct zonlicht prima af te lezen is.

Verder is een Pebble ook waterdicht tot 5 meter en werkt niet alleen met een iPhone, iPod touch of iPad, maar ook met Android telefoons.

Dus wil je een smartwatch die lang meegaat op één lading en die niet al te duur is, dan is de Pebble voor jou waarschijnlijk de beste keuze. Want het instapmodel, die gewoon de Pebble heet, kost maar 129 euro. Wel je wat stevigers dan kan je de Pebble Steel kiezen, maar die kost al 229 euro, men dan kom je natuurlijk wat dichter in de buurt van de prijs van de goedkoopste Apple Watch, die over een paar maanden verwacht wordt.

Hieronder zie je links de Pebble, recht de Steel.

Pebble zelf legt trouwens op hun eigen pagina duidelijk de connectie met de Apple Watch en presenteert zich nu als het goedkope alternatief, met nadruk op het scherm en de tijd dat je die kan gebruiken zonder tussendoor op te laden. Opvallend is trouwens dat ze zich daar direct tot Jony Ive wenden met "Breathe, Jony, It's just a watch".

We hebben nog geen volledige lijst van winkels waar de Pebble te koop zal zijn, maar daarbij zit in ieder geval Coolblue, Bol.com, Wehkamp, MediaMarkt en de luchthavenwinkels van Capi.

Belangrijk: nieuwe support-pagina voor status activeringsslot

000

Apple heeft de beveiliging van iPhone, iPod touch en iPad de afgelopen tijd stevig opgeschroefd, zoveel dat we er zelfs klachten over op ons forum voorbij zien komen, want er zijn mensen die vinden dat ze er teveel door lastig gevallen worden.

Eén van de bijeffecten van al die extra veiligheid is dat er mogelijk een probleem is als je een iDevice van iemand overneemt. Want als de verkoper het activeringsslot niet heeft uitgezet, dan zou die daarna op afstand jouw net aangeschafte iDevice weer kunnen blokkeren. Geen probleem als de verkoper geen slechte bedoelingen heeft, maar natuurlijk wel als dat niet het geval is.

Gelukkig hebben ze dat bij Apple ook door, en daarom is er nu een aparte iCloud-pagina waar je kan kijken of het activeringsslot van de iDevice die jij wilt kopen verwijderd is.

Om dat te weten te komen moet je wel het IMEI- of serienummer van het iDevice hebben, maar als je dat wilt kopen dan heb je dat waarschijnlijk al, of kan je dat makkelijk te weten komen. Die nummers vind je trouwens in Instellingen > Algemeen > Info (Settings > General > About).

Wil je meer weten over het activeringsslot? Dan kan je op deze support-pagina van Apple terecht.

Interessant Vogue artikel over Jony Ive

000

Als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in Apple dan is Jonathan Ive op dit moment waarschijnlijk de persoon die het interessants is. Toen hij met Steve Jobs samenwerkte had hij al een enorme invloed, de renaissance van Apple kwam zowel door Steve Jobs als Jony Ive.

Maar sinds het overlijden van Steve Jobs is de invloed van Jony Ive veel groter geworden, zeker nu hij ook een grote vinger in de pap heeft gekregen in de design van de software, en de software en hardware afdelingen veel nauwer met elkaar zijn gaan samenwerken.

Voor iedereen die wat meer van Jony Ive wil weten raden we dit artikel in Vogue aan, want daarin kom je veel te weten over de man, zijn manier van werken en zijn achtergrond.

Dat dit artikel in Vogue verschijnt is geen toeval. Jony Ive geeft zelden interviews, maar hield deze een paar weken voordat de Apple Watch gepresenteerd werd, en de journalist kreeg die in handen. Met andere woorden, Apple is duidelijk bezig om de Apple Watch neer te zetten als een modeartikel, en een blad als Vogue is daar het ideale medium voor, onderstaande quote laat volgens ons zien dat het werkt:


The most interesting aspect of the interview was focused around the Apple Watch. When first handing it over, Ive claimed, "Isn't it fantastic?" Sullivan noted Ive's obsession over the details of the watch -- the materials, the buttons, and most importantly the overall connection Ive hopes customers will have with the watch.

"Feels nice, doesn't it?" On my second visit to Cupertino, Ive has finally handed it over: the new Apple Watch. It is more watch than the computer geeks would ever have imagined, has more embedded software than in a Rolex wearer's wildest dreams. When Ive shows it to me - weeks before the product's exhaustive launch, hosted by new CEO Tim Cook - in a situation room that has us surrounded by guards, it feels like a matter of national security. Yet despite all the pressure, he really just wants you to touch it, to feel it, to experience it as a thing. And if you comment on, say, the weight of it, he nods. "Because it's real materials," he says proudly. Then he wants you to feel the connections, the magnets in the strap, the buckle, to witness the soft but solid snap, which he just loves as an interaction with design, a pure, tactile idea. "Isn't that fantastic?"


De keuze om de Apple Watch naar het publiek te brengen als modeartikel in plaats van een tech-artikel werd ook afgelopen week nog eens duidelijk. Want Apple hield een presentatie van de Apple Watch in high-end boutique Colette in Parijs, terwijl het bedrijf dat natuurlijk veel makkelijker had kunnen doen in één van zijn eigen Apple Stores in die stad.

Hieronder een paar foto's van die presentatie, waar we aan het eind zien dat Karl Lagerfeld, Vogue editor Anna Wintour, Jony Ive en Marc Newson er ook waren, en natuurlijk even op de foto moesten.Binnenkort een gouden en een grotere iPad?

008

Eigenlijk is het vreemd, je kan een iPhone kopen in drie kleuren: zwart, wit en goud. Maar als je een iPad uit moet kiezen dan kom je niet verder dan de opties zwart en wit. Volgens dit artikel van Bloomberg zou daar binnenkort verandering in moeten komen, en zal Apple later deze maand tijdens het event van de nieuwe iPads (op dit moment ook nog steeds een gerucht) die gouden optie aan gaan kondigen.

Het zou Apple goed uitkomen, want de verkopen van de iPad zijn het afgelopen jaar teruggelopen. Mocht de 'gouden' iPad evenveel succes gaan krijgen als de iPhone in die kleur dan zou dat in Cupertino waarschijnlijk erg welkom zijn.

Voor die nieuwe iPads zal Samsung de schermen gaan leveren volgens DigiTimes. En dat zouden dan niet alleen schermen zijn van 9,7 inch, maar ook van 12,9 inch. Dus zouden de geruchten over de iPad Pro dan toch waar zijn? Ze blijven in ieder geval nog steeds rondzingen.

Waarbij we DigiTimes wel altijd met een korrel zout nemen, zeker als het om iets gaat dat pas over een langere tijd gaat uitkomen, want dan zitten ze er nog wel eens naast.

Update: Volgens Re/code zal het volgende event van Apple op donderdag 16 oktober gaan plaatsvinden, maar de uitnodigingen zijn nog steeds niet verstuurd en dus krijgt dit nieuws alleen een plekje als update bij dit gerucht. Want ook die datum is op dit moment volgens ons nog steeds een gerucht.

Apple wilde eerst met PayPal samenwerken

003

Kort nadat Apple tijdens het iPhone 6 en Apple Watch event Apple Pay had aangekondigd kwam PayPal met opmerkingen dat het Apple echt niet zo makkelijk zal lukken en zelfs een paginagrote advertentie in de The New York Times. Meer daarover is te lezen in dit nieuwsbericht, daar kan je die advertentie ook zien.

Maar die advertentie kwam erg snel uit na het event, was PayPal zo snel, of wisten ze al dat Apple Pay er aan kwam.

Uit dit artikel van Bank Innovation blijkt dat ze heel goed wisten dat Apple met Apple Pay ging komen, want Apple had in eerste instantie contact met PayPal gezocht en wilde het PayPal gebruiken als "preferred payment process".

Toen Apple begon te praten met de banken over Apple Pay gingen ze ook meteen het gesprek aan met PayPal, dat is tenslotte een grote speler in deze markt.

Maar terwijl die gesprekken gaande waren bleek dat PayPal met Samsung ging samenwerken, waarbij de vingerafdruk-scanner van de Galaxy S5 gebruikt ging worden. Die beslissing zou erdoor gedrukt zijn door eBay CEO John Donahoe. Op dat moment was David Marcus nog de baas bij PayPal, en die was helemaal niet gelukkig met deze keuze, en dat zou uiteindelijk één van de belangrijkste redenen zijn geweest waarom Marcus daarna naar Facebook vertrok.

Apple was woedend dat PayPal deze deal met Samsung aanging, en het resultaat was dat PayPal nu helemaal niets meer met Apple Pay te maken heeft.

Inmiddels heeft eBay laten weten dat PayPal volgend jaar zelfstandig naar de beurs gaat, en dus niet meer onder eBay zal vallen. Bank Innovation trekt de conclusie dat dit met Apple Pay te maken heeft. eBay wil nu graag PayPal te gelde maken, want de kans dat de groei van het bedrijf stevig gehinderd gaat worden door Apple Pay lijkt erg groot.

Nu dit nieuws naar buiten komt lijkt het wel de vraag hoeveel PayPal op de beurs gaat opbrengen, en hoeveel hoger dat zou zijn geweest wanneer PayPal het preferred payment process van Apple Pay geweest was.

Tip: hoe het nieuwe time-lapse in iOS 8 werkt

007

Voor iOS zijn er al een aantal prima time-lapse apps, bijvoorbeeld Hyperlapse van Instagram of Frameographer. Frameographer zorgt vooral voor een aantal extra opties als je Time-Lapse video's wilt maken, Hyperlapse geeft je prachtige videostabilisatie.

Op de pagina van Apple over de camera's van de iPhone 6 wordt een interessante claim gemaakt over de Time-Lapse in iOS 8:


Time-lapse video

Now you can create incredible time-lapse videos. iOS 8 does all the work, snapping photos at dynamically selected intervals. Just set up your iPhone to shoot what you want. Swipe to select Time-lapse mode, tap the Record button, and let Camera record as long as you choose. You'll have an amazing movie, whether you record for 30 minutes or 30 hours.


Maar wat bedoelt Apple daar nu precies mee, wat zijn die "dynamically selected intervals" precies?

Dan Provost is één van de mensen achter Frameographer en hij was natuurlijk extra benieuwd wat er aan de hand was, en heeft het helemaal voor ons uitgezocht. En wat blijkt, Apple heeft (weer eens) iets heel slims bedacht, waardoor ook lange time-lapse filmpjes niet al te veel ruimte op je iPhone, iPod touch of iPad innemen: als je time-lapse video's 10 minuten lang duren dan schiet je iPhone iedere seconde twee frames. Als je filmpje tot 20 minuten duurt dan wordt dat één frame per seconde, en wordt de helft van de frames van die eerste 10 minuten weggegooid. En zo gaat het door.

Hieronder zie je een overzicht van hoeveel frames je krijgt met verschillende lengtes.En hieronder hoe dat er uitziet. Het eerste filmpje is een opname van 5 minuten, en het tweede filmpje is een opname van 40 minuten. Beide filmpjes duren 20 seconden en hebben 30 frames per seconde. Maar het tweede filmpje is 8 keer zo snel als het eerste, simpelweg omdat er veel minder frames overgebleven zijn. Dat zie je vooral aan de snelheid waarmee de auto's en de wolken bewegen, want minder frames is meer snelheid.

Mocht je ook met de nieuwe time-lapse optie in iOS 8 willen experimenteren, die vind je door de Camera-app te openen en dan helemaal naar links te gaan. Als je iOS 8 in het Nederlands gebruikt zal je zien dat het dan geen "time-lapse" heet, maar "tijdsverloop". Wij hadden daar liever geen vertaling gezien, maar dat ligt misschien aan ons.

Apple Pay en iPads met Touch ID in iOS 8.1

005

Apple werkt natuurlijk verder aan iOS 8, en inmiddels hebben sommige ontwikkelaars iOS 8.1 al in handen. Natuurlijk wordt daar meteen gekeken of er nieuwe dingen in zitten, en die komen nu eenmaal vrij snel naar buiten.

Het eerste is een functie die al verwacht werd en dor Apple aangekondigd is, want in iOS 8.1 zit Apple Pay/. De instellingen daarvan zijn te vinden Instelligen > Passbook en hoe die er uitzien zie je hieronder:

Daarbij lijken de geruchten over iPads met Touch ID ook bevestigd te worden, want in de code is de volgende tekst gevonden:Kortom, de kans dat we binnenkort inderdaad iPads met Touch ID zullen zien ligt nu wel heel erg dicht bij honderd procent.

Even goed opletten met iOS 8 en iCloud Drive

015

Heb je iOS 8 op je iPhone, iPod touch of iPad staan en gebruik je iCloud Drive al, iets wat wij niet aanraden, dan moet je goed opletten als je jouw iDevice opnieuw wilt instellen, bijvoorbeeld als je het wilt verkopen of als je een probleem daarmee probeert op te lossen.

Daarbij hebben we het dus over het opnieuw instellen in Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel alle instellingen

Op MacRumors deed iemand dit (hier te lezen) en kwam er achter dat daarna alle iWork documenten van zijn iCloud Drive ook verdwenen waren.

Dus hierbij een waarschuwing, als je iCloud Drive gebruikt en je iDevice helemaal opnieuw wilt instellen dan lijkt het een goed idee om eerst je iWork documenten lokaal op te slaan èn er even een kopie van te maken op een andere lokatie (bijvoorbeeld je Desktop). Want als je Yosemite beta op je Mac hebt draaien en die synchroniseert met iCloud zal die ook al je iWork documenten op je Mac verwijderen.

Kennelijk zit er nog een stevige bug in iOS 8 in combinatie met iCloud Drive, we hopen dat Apple dit er zo snel mogelijk zal kunnen corrigeren, in ieder geval voordat Yosemite live gaat en er veel mensen iCloud Drive zullen gaan gebruiken.

Prachtige 'Apple-commercial' van een student

001

Mike Ko is student aan het Otis College of Art & Design in Los Angeles en voor zijn afstudeerproject maakte hij een 3D animatie die wij zo mooi vinden dat we die graag met jullie wilden delen. Want wat ons betreft heeft dit de kwaliteit waar Apple zich niet voor zou schamen. Alleen is er wat ons betreft één probleem, we hebben geen idee waar het filmpje eigenlijk reclame voor maakt.

Misschien Apple Maps?

Hieronder kunnen jullie ook meegenieten, we zijn benieuwd wat jullie ervan vinden.