Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Alles wat Apple ooit gemaakt heeft

012

Er zitten hier op MacFreak een aantal die-hards die al heel erg lang van alles van Apple gebruiken, en als je die vraagt wat ze allemaal van Apple in al die jaren voorbij hebben zien komen dan is dat vast een indrukwekkende lijst. Maar om alles op te noemen, zowel de soft-als de hardware, ik denk dat weinigen van ons dat kunnen.

Wil je graag dat overzicht, of ben je op zoek naar het ideale cadeau voor de feestdagen voor een echt Apple-freak, dan kan je op de site van Pop Chart Lab terecht. Want daar vind je een poster van 71,12 bij 106,68 centimeter (28 bij 42 inch) waar je werkelijk alles wat Apple tot nu toe gemaakt heeft kan zien.

We zijn benieuwd of iemand iets kan vinden wat ze vergeten zijn. De kandidaten die wij konden bedenken, bijvoorbeeld de Interactive TV Box of de Bandai Pippin, staan er in ieder geval wel op (helemaal rechts in de periode 1994-1995).

Hieronder krijg je een preview, als je de poster echt in detail wilt zien dan moet je toch even naar hun pagina, daar op de poster klikken en dan je muis er overheen bewegen.met dank aan forumlid 'wivy', die dit ook gezien had en het aan ons meldde

Twee Batman games voor Mac voor de helft van de prijs

000

Houd van de Batman-games van Feral Interactive, wil je die graag voor niet al te veel op je Mac spelen en heb je Batman Arkham Asylum of Batman Arkham City GOTY nog niet, dan is het vandaag een goede dag. Want die twee games staan op dit moment in de Mac App Store voor de helft van de prijs.

Zoals altijd vind je hieronder niet alleen de links naar deze games, maar vind je daarbij ook video's waar je alvast kan zien of je deze games de moeite waard vindt. Let wel even op de systeemeisen voor deze games, die vind je ook in de Mac App Store.

Batman Arkham Asylum

Batman Arkham City GOTYGeruchten grotere iPad blijven aanhouden

005

De geruchten over een grotere iPad doen al een tijd de ronde, dit keer is het de beurt aan het Japanse blog Macotakara om erover te schrijven (hier te lezen dankzij Google translate). Omdat dat blog in het verleden vaak klopte keken we naar wat ze ons voorschotelen.

Ten eerste melden ze dat hij waarschijnlijk wat kleiner wordt dan eerst gemeld werd. Ging het toen nog om een iPad met een scherm van 12,9 inch, nu zou dat scherm 12,7 gaan meten.

Het design zou aansluiten op dat van de iPad Air 2 en de iPad mini 3, maar dan wel met speakers aan de onder- èn de bovenkant. Als dat inderdaad zo is vindt Apple het kennelijk pas de moeite om ons ruimtelijker stereo te geven in een grotere iPad. Want de iPad Air 2 heeft al twee speakers, maar die zitten naast elkaar.

Wat betreft de dikte zou deze grotere iPad tussen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus uitkomen, dus op ongeveer 7 millimeter.

Hij zou op de agenda staan voor begin 2015, hoewel we Angela Ahrendts daar in haar aankondiging voor de Apple Watch niet over gehoord hebben. Deze iPad zou vooral op de professionele markt en educatie gericht zijn, maar het lijkt ons sterk dat die niet in de Apple Stores te koop zou zijn.

Kortom, we zijn benieuwd, maar houden onze adem nog niet in.

Jailbreak voor iOS 8-8.1 is er (Upd.)

007

Nu Apple sinds iOS 7 steeds meer functies heeft ingebouwd die vroeger alleen via een jailbreak toegevoegd konden worden lijken er steeds minder redenen te zijn om daar nog voor te kiezen. Maar er zijn nog steeds mensen die dat toch nog willen, waarbij we hopen dat dat niet alleen maar voor illegale doeleinden is.

Hoe dan ook, inmiddels is er toch weer een jailbreak voor iOS 8-8.1, dus kennelijk verliest Apple het kat-en-muis-spel nog steeds. Let er daarbij wel op dat dit weer een Pangu-jailbreak is, in het verleden waren er vraagtekens over de privacy bij de jailbreak uit deze bron, het gebruik is natuurlijk sowieso voor eigen risico.

En nu we het over dat risico hebben, een jailbreak kan mis gaan en als jouw iPhone nog onder garantie valt dan loop je ook nog het risico dat die vervalt als Apple mocht zien dat jouw iPhone een jailbreak heeft of heeft gehad.

Verder werkt deze Pangu-jailbreak op dit moment alleen op een Windows-computer. Als je jouw iPhone toch wilt jaibreaken dan raden wij deze wizard van iClarified aan, dan is de kans dat er iets misgaat in ieder geval zo klein mogelijk.

Update: inmiddels is er een beta-versie van iOS met versienummer 8.1.1 bij ontwikkelaars en die zorgt ervoor dat deze jailbreak niet meer werkt. Mocht deze jailbreak belangrijk voor je zijn dan kan je dus (voorlopig) beter die update links laten liggen als die uitkomt.

Apple Watch komt pas in de lente

001

Toen de Apple Watch bijna twee maanden geleden aan de wereld getoond werd werd er geen datum genoemd, maar hadden Tim Cook en de zijnen het over begin 2015.

Maar iedereen die hoopt om al in januari een Apple Watch te kopen moeten we nu teleurstellen. Want Apple's senior vice president of retail and online stores Angela Ahrendts heeft een videoboodschap aan mensen die in de Apple Stores werken gestuurd waar ze (per ongeluk?) verteld heeft wanneer het de bedoeling is dat de Apple Watch uit zal komen.


we’re going into the holidays, we’ll go into Chinese New Year, and then we’ve got a new watch launch coming in the spring

Chinees nieuwjaar valt in 2015 op 19 februari, dus eerder dan maart lijkt er niet in te zitten. En omdat ze het over de lente heeft zal het op zijn vroegst pas eind maart zijn, terwijl april eerder voor de hand lijkt te liggen.

Kortom, als je op hete kolen zit lijkt het een goed idee om die kolen niet al te heet te laten worden.

Andy Rubin begint eigen bedrijf, weg bij Google

000

Andy Rubin kennen MacFreaks die al lang meelopen misschien nog van zijn tijd bij Apple, daar werkte hij van 1989 tot en met 1992. Daarna startte hij Danger, een bedrijf dat software voor mobiele devices maakte, wat op zijn beurt weer uitmondde in Android, het besturingssysteem dat nu vooral op heel erg veel goedkope mobiele devices draait.

Doordat Andy Rubin met Danger eigenlijk aan de wieg van Android stond was hij een belangrijke getuige in de zaak die Oracle tegen Google over Android heeft lopen, waarbij er vooral veel van Java gepikt zou zijn.

Vanaf maart 2013 werkte Andy Rubin binnen Google niet meer in de Android-divisie, maar werd hij vervangen door Sundar Pichai, die daarvoor aan het Google Chrome besturingssysteem werkte. Andy Rubin deed vanaf dat moment nieuwe projecten binnen Google, waaronder de robotics divisie.

Daarbij werd vaak gezegd dat het Andy Rubin zou zijn geweest die de drijvende kracht was achter de aankoop door Google van Motorola. Iets dat het bedrijf een aardig zakcentje gekost heeft, zonder dat het iets heeft opgeleverd. Dat hij het Android-team verliet leek dan ook niet op een promotie, eerder het tegendeel.

Vandaag is bekend geworden dat Andy Rubin Google verlaten heeft en nu een "incubator for hardware start-up firms" zal opstarten. Met andere woorden, een bedrijf dat startende hardware-bedrijven verder op weg zal helpen.

Bij het vertrek Google's CEO Larry Page mooie woorden voor Andy Rubin: "I want to wish Andy all the best with what's next. With Android he created something truly remarkable - with a billion plus happy users. Thank you."

We zijn benieuwd of dit vertrek een positieve of een negatieve keuze was, maar het zal vast nog wel even duren voordat we dat zullen weten. Tenminste, als we dat ooit te weten zullen komen.

Netwerk-problemen sommige gebruikers Yosemite

020

We komen her en der op het web mensen tegen die klagen over problemen met Wi-Fi in OS X 10.10/Yosemite, waarbij de klachten vooral zijn dat de verbinding wegvalt, het te traag is, of beiden. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is dit draadje op de Apple Support Communities dat op dit moment 48 pagina's telt (waarbij het de moeite lijkt om te vermelden dat op de Apple Support Communities draadjes wel erg snel erg lang kunnen worden).

De problemen komen zowel op de 5 GHz als de 2,4 GHZ band voor, dus daar lijkt het niet mee te maken te hebben.

Er komen een aantal oplossingen voorbij, waaronder een nieuwe Wi-Fi service aanmaken, voorkeursnetwerken weggooien en opnieuw aanmaken, Bluetooth uitzetten en MacBook met het lichtnet verbonden laten, maar één oplossing lijkt er nog niet te zijn.

Dit is trouwens niet het enige netwerk-probleem waar sommige gebruikers last mee hebben, op dezelfde Apple Support Communities is ook een (wat minder lang) draadje te vinden over mensen met problemen met Bluetooth.

iOS 8 had ook wat kinderziektes met netwerk-verbindingen, vooral met Bluetooth, de meesten daarvan lijken opgelost sinds Apple iOS 8.1 heeft uitgebracht. Misschien dat een update voor Yosemite voor de meeste mensen die nu problemen hebben ook voor de oplossing gaat zorgen?

Een nieuwe Office for Mac begin 2015?

002

Er gaan al even geruchten over een nieuwe versie van Microsoft Office voor de Mac, en volgens ZDNet zou het in het begin van het komende jaar al zover kunnen zijn. Of dat klopt weet je bij een gerucht natuurlijk nooit, maar ZDNet is niet de enige die iets te melden heeft over een nieuwe versie van Office voor Mac.

Bij MacRumors hebben ze op de Chinese site cnBeta schermafbeeldingen van de nieuwe versie van Outlook voor de Mac gevonden, hieronder zien we het draaiend op OS X 10.10/Yosemite.

Het design zou veel beter moeten aansluiten bij Office voor Windows en de versie voor de iPad. Het zier in ieder geval allemaal 'platter' uit, en zo zal het wat betreft het uiterlijk waarschijnlijk ook beter binnen Yosemite passen.

Mocht je Office met een Office 365 abonnement hebben dan heeft Microsoft nog meer goed nieuws, waar je tot nu toe een terabyte opslag had heeft het bedrijf nu besloten geen grenzen meer te stellen aan de hoeveelheid opslag. Dat maakt dit abonnement een stuk aantrekkelijker, want voor 84 euro ben je dan wat betreft je opslag helemaal klaar.

Run Sackboy! Run! nu voor iOS en gratis

000

Sackboy is voor veel gamers een bekende, want die gehaakte superheld bestaat al veel langer in LittleBigPlanet-reeks op de PlayStation. Van deze gehaakte superheld is nu een platformspel gemaakt, wat gratis te vinden is in de iOS App Store en werkt op de iPhone, iPod touch en iPad.

De game is goed geslaagd en wat ons betreft een aanrader voor iedereen die van dit soort platform-games houdt. De game is trouwens gratis, maar er zitten wel in-app aankopen in:


Je kan Run SackBoy! Run! gratis downloaden en spelen zonder aankopen te doen in de app. Het is echter ook mogelijk om een aantal in-game artikelen zoals red-mij-harten aan te kopen in de app. Je kan de betaalfunctie uitschakelen door in-app aankopen uit te zetten op je toestel.

Je kan bubbels aankopen of gratis verzamelen in het spel. Bubbels kan je gebruiken om speciale kostuums te kopen die je vermenigvuldiger verhogen of je meer upgrades naar power-ups, red-mij-harten of gelukskisten geven.


Hieronder de trailer van deze game:

Als je deze game ook wilt spelen, die is dus gratis te vinden in de iOS App Store via deze link.

Tim Cook komt uit de kast

050

Dat Apple's CEO Tim Cook homoseksueel is was voor veel mensen al heel erg lang duidelijk, maar het was een publiek geheim. En ondanks dat Apple een aparte pagina voor diversiteit op de site heeft staan, bleef de geaardheid van Tim Cook tot nu toe een privézaak.

Maar er werd vaak een beroep op Tim Cook gedaan om niet langer geheimzinnig te doen over zijn geaardheid, want als meer mensen op dergelijke hoge plaatsen duidelijk zouden maken dat ze gay zijn, dan zou dat kunnen helpen met de acceptatie van homoseksualiteit in het algemeen.

Inmiddels heeft hij de knoop doorgehakt en kunnen we in Businessweek lezen hoe Tim Cook uit de kast komt.

Daarbij maakt hij duidelijk waarom hij dat nu toe niet gedaan heeft (hij is iemand die zijn privéleven graag privé houdt) en waarom nu wel (door de woorden van Martin Luther King die hem inspireren). Hieronder de opening van het stuk in Businessweek:


Throughout my professional life, I've tried to maintain a basic level of privacy. I come from humble roots, and I don't seek to draw attention to myself. Apple is already one of the most closely watched companies in the world, and I like keeping the focus on our products and the incredible things our customers achieve with them.

At the same time, I believe deeply in the words of Dr. Martin Luther King, who said: "Life's most persistent and urgent question is, 'What are you doing for others?' " I often challenge myself with that question, and I've come to realize that my desire for personal privacy has been holding me back from doing something more important. That's what has led me to today.

For years, I've been open with many people about my sexual orientation. Plenty of colleagues at Apple know I'm gay, and it doesn't seem to make a difference in the way they treat me. Of course, I've had the good fortune to work at a company that loves creativity and innovation and knows it can only flourish when you embrace people's differences. Not everyone is so lucky.

While I have never denied my sexuality, I haven't publicly acknowledged it either, until now. So let me be clear: I'm proud to be gay, and I consider being gay among the greatest gifts God has given me.