Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Nvidia drivers voor High Sierra zijn nu beschikbaar

000

Wil je graag een Quadro of zelfs een GeForce Pascal videokaart in jouw Mac Pro gebruiken, dan is er goed nieuws: Nvidia heeft de drivers voor High Sierra voor deze kaarten uitgebracht en nu op de site voor ons allemaal klaarstaan.

Maar het is niet alleen goed nieuws voor mensen met een Mac Pro die op High Sierra draait, deze drivers zijn ook geschikt voor de nieuwe iMac en MacBook Pro modellen met Thunderbolt 3. In dat geval gaat het om een videokaart van Nvidia kaarten in een externe behuizing, die ook wel een externe GPU, of eGPU, genoemd wordt.

De nieuwe drivers van Nvidia vind je via onderstaande links:


QUADRO & GEFORCE MACOS DRIVER RELEASE 378.10.10.10.15.114

NVIDIA CUDA 9.0 FOR MAC OS X RELEASE


Wel een waarschuwing bij deze release: deze drivers werken niet goed bij iedereen. Het lijkt dan ook de moeite om vooraf eerst deze pagina van het forum van MacVidCards.com goed te lezen. Want daar kom je problemen die je hiermee mogelijk kan hebben tegen, waarschijnlijk erg nuttig, en mogelijk een waarschuwing, voordat je besluit deze drivers te gebruiken.

Apple koopt samen met anderen de SSD fabrieken van Toshiba

000

In de afgelopen jaren kwam Toshiba in financiële problemen omdat er veel was geïnvesteerd in Westinghouse, de tak van het bedrijf dat zich in de VS bezighoudt met nucleaire energie. Maar door dalende orders uit zowel de civiele als militaire hoek ging het steeds slechter met dat bedrijf.

Eén van de dingen die werd bedacht om Toshiba weer financieel gezond te maken was de verkoop van de SSD fabrieken, zowel de fysieke productiecapaciteit als de know-how. Daarbij kwam in de geruchten Apple vaak voorbij als zeer geïnteresseerde partij. Maar er waren meer kapers op de kust, dus was het maar de vraag of het Apple zou lukken om deze vis te vangen.

Inmiddels is gebleken dat het Apple inderdaad gelukt is, maar in combinatie met een aantal andere partijen: SK Hynix, Dell, Seagate en Kingston. Van de 18 miljard dollar die deze overname gaat kosten zou Apple ongeveer 3 miljard bijdragen.

Het overname-proces heeft lang geduurd, dat zou onder andere komen doordat Apple eisen stelde aan de levering van chips, de Japanse overheid niet wilde dat er teveel in buitenlandse handen zou komen en concurrent Western Digital in de rechtbank een stokje ervoor probeerde te steken.

De aankondiging van Toshiba betekent dan ook nog niet dat de deal definitief rond is, maar als het lukt om de laatste horden ook te nemen dan zal Apple een gedeelte van deze SSD fabrieken in handen hebben, en weer wat minder afhankelijk worden van de huidige toeleveranciers.

iPhone X lijkt vertraging op te lopen

011

Er doen al een hele tijd geruchten de ronde dat de iPhone X vertraging op zou lopen, maar die waren tot nu toe vrij vaag, en het was dan ook de vraag of het de moeite was om daar tijd aan te verspillen.

Maar inmiddels zwellen de geruchten aan, zijn ze ook veel specifieker geworden en komen ze uit meerdere bronnen. Want inmiddels melden Nikkei Asian Review, de hier vaak geciteerde analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities en The Wall Street Journal allemaal dat er vertraging is, en de reden zou ook bekend zijn.

Het probleem zouden de sensoren voor de TrueDepth camera zijn, dat is de camera die voor Face ID gebruikt wordt. Apple zou zelfs andere toeleveranciers inmiddels verteld hebben dat ze de productie even wat moeten vertragen, omdat het geen zin heeft om door te produceren als er een onderdeel ontbreekt.

Op zich is het feit dat de iPhone X pas later uitkomt dan de iPhone 8 modellen al een duidelijke indicatie dat de productie niet zo lekker loopt als ze bij Apple graag zouden willen. Dat betekent in de regel ook dat Apple daarna moeite zal hebben om aan de vraag te voldoen, iets wat we in de afgelopen periode ook al eerder zagen bij onder andere de AirPods en de Apple Watch.

Op dit moment is de schatting dat Apple ongeveer 12 miljoen stuks van de iPhone X bij de lancering zal hebben. Dat is waarschijnlijk niet eens voldoende om aan de vraag vanuit de VS te voldoen. Tel daarbij op dat één van de redenen om de iPhone X nu al uit te brengen is omdat Apple graag meer iPhones wil verkopen in China, dus het ligt voor de hand dat er daar ook veel naar toe zullen gaan.

Bij ons zou deze iPhone dan ook wel eens alleen maar mondjesmaat uitgeleverd kunnen gaan worden. Zeker omdat wij toch al niet als eerste in de rij staan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk komen sowieso altijd eerder aan de beurt dan de Lage Landen. Als je graag zo snel mogelijk een iPhone X wilt hebben dan lijken de beste opties om direct te bestellen op het moment dat het mogelijk is. Of om, lekker ouderwets, lang in een rij bij een Apple Store te gaan staan.

Veel extra informatie van Apple over Face ID

001

Tien dagen geleden kon je hier, in dit nieuwsbericht, al heel erg veel lezen over wat er op dat moment bekend was over het nieuwe Face ID.

Inmiddels komt er veel meer naar buiten over Face ID, met name van Apple. Als eerste is er er nu een white paper van Apple zelf over de veiligheid van Face ID, met aardig wat informatie. Deze paper heeft de toepasselijke naam Face ID Security (PDF, 90 KB). Maar als je niet de hele paper wilt doorlezen heeft Apple ook nog een alternatief voor je, want in dit support-document kan je terecht voor een kortere versie.

Heb je aan het eerdere nieuwsbericht en de nieuwe informatie van Apple niet genoeg, in dit artikel van Renee Ritchie van iMore, die je in het filmpje hierboven ook kan zien, komen ook heel erg veel details over Face ID aan bod.

Binnenkort oplossing krakend geluid sommige iPhone 8 Plus modellen

002

Sommige gebruikers van met name de iPhone 8 Plus hebben last van krakend geluid tijdens het telefoneren, dit treedt op als er wordt gebruik gemaakt van GSM zowel als met FaceTime.

Dit komen we tegen op Apple's eigen Discussions, maar ook bijvoorbeeld op het forum van MacRumors, waar de discussie inmiddels al 26 pagina's beslaat. Dat laatste lijkt indrukwekkend, maar op fora komen nu eenmaal vaak de mensen bij elkaar die problemen hebben. In realiteit zou het om een relatief klein percentage van de tot nu toe verkochte iPhone 8 Plus modellen gaan die met dit probleem te kampen hebben.

Om te beginnen een citaat van één van de mensen in het draadje op het forum van MacRumors die het probleem erg duidelijk omschrijft:


It is a high-pitched crackle like an audio pop that happens in the earpiece top speaker intermittently during calls. Some calls are fine and others crackle. It is not audible on earphones or on speakerphone, only through the earpiece. The caller on the other end doesn't hear it.


Het goede nieuws is nu dat Apple heeft duidelijk gemaakt dat ze op de hoogte zijn van dit probleem, dat het om een relatief klein aantal iPhone 8 Plus modellen gaat en dat er bij Apple gewerkt wordt aan een oplossing.


We are aware of the issue which is affecting customers in a small number of cases. Our team is at work on a fix, which will be included in an upcoming software release.


Mocht jij er last van hebben, dan is wachten op een oplossing van Apple natuurlijk niet de enige oplossing. Je kan natuurlijk ook contact opnemen met de winkel waar jij jouw iPhone 8 Plus hebt gekocht, en even overleggen hoe en wanneer je een vervangend model kan krijgen.

Hack voor Sleutelhangertoegang gevonden

003

Terwijl Apple net macOS High Sierra (10.13) heeft uitgebracht kwam er ook wat minder goed nieuws naar buiten. Want Patrick Wardle, vroeger hacker voor de NSA en nu Chief Security Researcher bij het bedrijf Synack, heeft ontdekt dat het mogelijk is om je wachtwoorden uit je Sleutelhanger te halen. Gewoon leesbaar, dus zonder versleuteling.

Er is waarschijnlijk geen programma waar de veiligheid belangrijker voor is dan Sleutelhangertoegang, daarin staan nu eenmaal veel van onze wachtwoorden opgeslagen en daar zou iemand met snode plannen dus ook veel ellende mee kunnen veroorzaken.

In de demo hierboven zie je wel dat iedereen die zijn verstand erbij houdt hier waarschijnlijk niet in zou trappen, want je moet eerst iets naar binnen halen (waarschijnlijk van een dubieuze bron) en daarna ook nog eens een waarschuwing van Apple's Gatekeeper negeren. Dat is dan ook de reactie van Apple:


MacOS is designed to be secure by default, and Gatekeeper warns users against installing unsigned apps, like the one shown in this proof of concept, and prevents them from launching the app without explicit approval. We encourage users to download software only from trusted sources like the Mac App Store, and to pay careful attention to security dialogs that MacOS presents.


Ondertussen wordt er bij Apple natuurlijk wel gewerkt aan een oplossing. Want ondanks de stoere taal hierboven zijn ze natuurlijk niet blij met zo'n hack, en weten ze ook dat er altijd een percentage van de gebruikers zal zijn die de meeste waarschuwingen in de wind zal slaan.

De demo hierboven vindt trouwens plaats in High Sierra, maar Patrick Wardle zou deze hack waarschijnlijk ook in oudere versies van macOS werken. We hopen dan ook dat iedereen deze waarschuwing als knoop in de zakdoek gebruikt, een gewaarschuwd mens zou tenslotte voor twee moeten tellen.

met dank aan forumlid 'Spooter', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

iOS 11.0.1 moet in ieder geval het Exchange probleem oplossen

007

Apple heeft een week nadat iOS 11 is uitgekomen al de eerste update voor ons klaar staan. Daarbij is Apple weer eens lekker vaag, meer dan de standaard-omschrijving "includes bug fixes and improvements for your iPhone or iPad" krijgen we niet.

Maar er is een andere bron, waardoor we zeker weten dat het in ieder geval de bedoeling is dat iOS 11.0.1 het al eerder gesignaleerde probleem met Exchange servers oplost, waarover je in dit nieuwsbericht al eerder kon lezen.

In dat nieuwsbericht hadden we een link staan naar dit Nederlandse support-document van Apple, en daar is op dit moment nog niets in aangepast. Maar dat gaat waarschijnlijk snel gebeuren, want als we naar de Engelse versie kijken dan zien we dat die gisteren is aangepast, en die aanpassing is de toevoeging van dit zinnetje:


To fix the issue, update to iOS 11.0.1 or later.


Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat dit de enige bug is die in iOS 11.0.1 is opgelost. Bij sommige mensen gaf iOS 11 tot nu toe bijvoorbeeld ook problemen bij Bluetooth-verbindingen en het stroomverbruik lijkt ook aardig wat hoger te liggen, in ieder geval loopt het percentage van de batterij sneller naar beneden dan met iOS 10 (dat laatste ook bij ondergetekende).


met dank aan forumlid 'VwVanFan', die als eerste deze update op ons forum meldde

iMovie 10.1.7 ook klaar voor High Sierra en HEVC

000

Met het uitkomen van een nieuwe besturingssysteem moet er vaak ook een aantal apps updates krijgen. Dat is nu natuurlijk vooral het geval voor de video-apps, want met macOS High Sierra (10.13) krijgen we te maken met een nieuw videoformaat.

Naast het verbeteren van de compatibiliteit bij het delen op YouTube is dat ook precies waar iMovie 10.1.7 volgens de informatie die Apple zelf bij deze update levert voor zorgt: "Ondersteuning toegevoegd voor het importeren van video in de HEVC-structuur (High Efficiency Video Coding) met macOS High Sierra".


iMovie voor de Mac is gratis, en is te vinden in de Mac App Store via deze link. Om deze versie van iMovie voor de Mac te kunnen gebruiken moet je minimaal macOS Sierra 10.12.2 op je Mac hebben staan, verder zijn er geen aparte systeemeisen. Maar als je gebruik wilt maken van HEVC dan is macOS High Sierra (10.13) de minimale systeemeis.

Als je graag High Efficiency Video Coding in Final Cut Pro X wilt gebruiken, dan zal je nog even geduld moeten hebben. Voor dat programma zou "later dit jaar" een update uit moeten gaan komen die onder andere ondersteuning voor HEVC toe gaat voegen.

Tip: "Niet storen tijdens autorijden" kan levens redden

018

We weten het allemaal, veel te veel mensen kijken tijdens het rijden op hun telefoons. Of nog erger, ze besluiten om 'even snel een antwoord te sturen op dat berichtje dat net binnen kwam', of een variatie daarop, waarbij de interactie met de telefoon natuurlijk alleen maar toeneemt.

Je hoeft nauwelijks nog moeite te doen om te zien hoe vaak dat gebeurt, kijk op de snelweg regelmatig naar wat mensen om je heen aan het doen zijn terwijl ze rijden, en het wordt je al snel koud om het hart. Gelukkig heeft Apple in iOS 11 nu iets ingebouwd wat kan helpen met het weer wat veiliger maken van het verkeer, maar we zullen het wel even moeten activeren.Dat activeren doe je in Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan. Daar zie je bovenaan alle regelaars staan die al in jouw Bedieningspaneel (Control Panel) staan met een rood eenrichtingsbord ervoor, waarmee je ze kan verwijderen. Als je daar naar beneden gaat kom je de opties tegen die je zelf kan toevoegen, dat doe je door op het groene plusje ervoor te tikken.

Als je eenmaal "Niet storen tijdens autorijden" toegevoegd hebt is één klik voldoende (op het autootje met een rode lijn er omheen, onderaan op de linker iPhone) om tijdens het rijden helemaal niet meer gestoord te worden. Iets wat mogelijk je leven kan redden.

Als je het uit wilt zetten dan krijg je voor de zekerheid nog even een waarschuwing te zien, waarbij je gevraagd wordt om te bevestigen dat je inderdaad niet meer aan het rijden bent. Tenminste, als in de tussentijd het scherm van je iPhone weer 'op zwart' is geweest.(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

Nog beter is waarschijnlijk om Niet Storen Tijdens Autorijden automatisch aan te laten gaan, ook dat is mogelijk in iOS 11. Daarvoor ga je naar Instellingen > Niet storen en ga je daar naar beneden naar Niet Storen Tijdens Autorijden en kies je daar voor "Activeer". Daar vind je de de opties Automatisch, Via Bluetooth in de auto en Handmatig. Bij de eerste optie 'ziet' de iPhone wanneer je in een auto zit, de tweede is vooral voor iedereen die handsfree belt met Bluetooth.

Apple TV 4K heeft een grote ventilator aan boord

002

Er waren al een aantal dingen bekend van de hardware van de nieuwe Apple TV 4K, bijvoorbeeld dat de kleine USB-C aansluiting (voor technisch onderhoud) was komen te vervallen en dat de Ethernet-aansluiting nu Gigabit Ethernet ondersteunt.

Maar in de teardown van iFixit komen toch een paar dingen naar boven die aan de buitenkant nog niet te zien waren, en die hebben vooral te maken met het vermogen dat geleverd moet worden om 4K films af te kunnen spelen. Dat laatste merken we onder andere aan de voeding, die met 12 Volt bij 1,083 Ampère voor de Apple TV 4K wat steviger uitgevallen is dan de voorganger van twee jaar geleden, de Apple TV 4.


Dat het afspelen van 4K content meer vermogen gaat vragen, met de bijbehorende warmteontwikkeling, is ook te zien aan de behuizing en de ventilator die we daarin aantreffen. Want de onderkant heeft nu ventilatieopeningen rondom, en in de behuizing zelf zien we een ventilator die zo'n beetje de maximale ruimte die beschikbaar is in beslag neemt.

Deze ventilator wordt aangedreven door een zogenaamde Nidec brushless motor. Goed nieuws, deze ventilator is te vervangen.(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

De processor is een 64-bit A10X Fusion, die 3 GB aan RAM heeft om zijn werk zonder problemen te kunnen doen. Verder zien we op het moederbord een Broadcom BCM57762 Thunderbolt naar Gigabit Ethernet plus USB 3.0 (oranje), 1x 2 GB en 1x 1 GB RAM (geel) en Apple's eigen geheugen controller (groen).

iFixit geeft deze Apple TV 4K een 8 (uit 10) voor de mogelijkheid die te repareren. Wat ons betreft had dit cijfer eigenlijk nog wel wat hoger uit mogen vallen, iFixit rekent het kennelijk als een nadeel dat chips op het moederbord vastgesoldeerd zitten.