Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

djay voor iPad en iPhone voor de helft van de prijs

004

We hebben de app djay al vaker genoemd op MacFreak, simpelweg omdat het niet alleen een erg mooi gemaakte app is, maar ook een heel erg prettige app om zelf muziek mee te mixen. Als je bijvoorbeeld ooit je eigen Djay wilt zijn op een feest dan is deze app wat ons betreft een echte aanrader.

Het goede nieuws is dat deze app op dit moment in de aanbieding is voor zowel de iPhone/iPod touch als de iPad, en dat je het nu kunt kopen voor de helft van de prijs.

djay 2 for iPad (nu € 4,49 i.p.v. € 8,99)

djay 2 for iPhone (nu € 0,99 i.p.v. € 2,69)

Ken je djay nog niet? Dan kan je in het filmpje hieronder zien hoe het werkt. Daarbij hebben we expres een filmpje gekozen waarin we iemand zien die geen professionele djay is, we gaan ervan uit dat de meeste van de MacFreaks hier dat ook niet zijn.Zijn BelayCords de beste kabels?

009

Het is waarschijnlijk iets waar de meeste van ons wel eens last van hebben, het gedoe met kabels die je verkeerd inplugt, kabels die in de knoop zitten en vaak ook nog eens veel te makkelijk kapot gaan. Het antwoord op al die problemen zou de BelayCord wel eens kunnen zijn, want dit Kickstarter-project ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

Want deze kabels zijn sterk, zo sterk dat ze er levenslange garantie op geven, en door de USB aansluiting aan allebei de kanten heb je ook nooit meer het probleem dat je de kabel op de verkeerde manier aan een computer of adapter aansluit. In het filmpje hieronder kan je er meer van zien.Deze kabels kosten 30 dollar per stuk, inclusief internationale verzending (25 dollar binnen de V.S.) en zijn te krijgen met allle populaire connectors voor smartphones en tablets. Dus Lightning, 30-pin, mico-USB en mini-USB zijn allemaal van de partij, en het maakt dus niet uit of je een iDevice gebruikt of Android of Windows Phone.

Samsung's smartphones in zwaar weer

013

Samsung en Apple hebben de afgelopen jaren veel overhoop gelegen in rechtszalen over de hele wereld. Dat was met wisselend succes voor beide partijen, hoewel Apple in de meeste zaken de overhand had. Dat Apple de grootste concurrent voor Samsung was werd vooral duidelijk doordat Samsung keer op keer commercials uitbracht waarin geprobeerd werd om de gebruikers van Apple's iPhone en iPad belachelijk te maken, zoals je hier kunt zien.

Dat is niet voor niets, Samsung wil erg graag succes hebben in de top van de markt, want daar wordt tenslotte het meeste geld verdiend. Maar de realiteit is dat dit totnutoe niet gelukt is, en het ernaar uitziet dat het ook niet gaat lukken. Want terwijl Apple de iPhone 6 en iPhone 6 Plus uitbracht, waarmee ze Samsung's voordeel met grotere telefoons teniet doen, kwam Samsung met kwartaalcijfers die er niet goed uitzien.

Want waar het bedrijf vorig jaar de winst met 62 procent zag dalen was er het afgelopen kwartaal nog eens een daling van 58 procent. Er werden nog wel wat meer smartphones door het bedrijf verkocht, maar dat aantal noemde het bedrijf zelf marginaal, terwijl de winst per toestel kelderde.

Het lijkt er op alsof Samsung de handdoek in de ring gooit, want als antwoord op deze dalingen willen ze nu meer midrange en low-end devices uit gaan brengen, om de concurrentie in China aan te kunnen. Maar juist aan die kant van de markt zijn de marges al heel erg laag.

Het goede nieuws voor Samsung was in de verkopen van PC's, servers en geheugen. Omdat Apple voor die laatste categorie een erg grote klant is lijkt het erop dat Apple op dit moment, ironisch genoeg, één van de redenen is dat de cijfers van Samsung niet verder gekelderd zijn.

Nomura analist C.W. Chung ziet het in ieder geval niet meer zitten voor Samsung, want zowel wat betreft de software als de hardware onderscheiden ze zich nu niet meer. Zijn vooruitzicht voor Samsung is dan ook niet erg positief.Overgang naar iOS 8 is trager dan naar iOS 7 (Upd.)

013

Apple vertelt ons vaak tijdens keynotes hoeveel mensen al over zijn op een bepaalde versie van iOS of OS X, want dat is belangrijk voor het bedrijf. Terecht wat ons betreft, want het is voor ontwikkelaars veel makkelijker als veel mensen snel op de nieuwe versie van een besturingssysteem overgaan. En als het makkelijker voor ontwikkelaars is, blijven die veel software maken voor ons.

Maar bij iOS 8 is er een kink in de kabel gekomen, want bijna drie weken nadat deze versie van iOS is uitgekomen gebruikt 47 procent van de gebruikers het, terwijl dat op 21 september nog 46 procent was. Met andere woorden, in ruim twee weken tijd is er maar 1 procent bijgekomen. Daardoor heeft iOS 7 nog een erg groot aandeel, want dat heeft op dit moment nog 47 procent van de gebruikers op hun iPhone, iPod touch of iPad staan.

Er zijn een paar problemen geweest bij de introductie van iOS 8, met name het snelle terugtrekken van iOS 8.0.1 gaf niet veel vertrouwen, maar op dit moment is iedereen van ons team eigenlijk erg blij met de verbeteringen die in iOS 8 zitten. Waarbij het ons vooral opviel hoe goed iOS 8.0.2 draait op een iPhone 4s, terwijl we op dat model juist veel vertragingen hadden verwacht.

Dat wil niet zeggen dat iOS 8 zonder problemen is, de bug waardoor je data kan kwijtraken op iCloud is niet iets waar ze bij Apple erg trots op zullen zijn, en de gebruikers die het overkomen is hebben al het recht om daar kwaad over te zijn.

We zijn benieuwd of 8.1 alle problemen en probleempjes gaat oplossen, dat zou misschien het moment kunnen zijn dat weer meer mensen zullen gaan overstappen.

Update: Inmiddels is er op het internet een discussie gaande waarom de overstap naar iOS 8 zoveel trager gaat dan die naar iOS 7. Het lijkt er op dat er steeds meer gebruikers zijn met iDevices waarop simpelweg te weinig ruimte is om de update uit te voeren.

Als dat het geval is dan kan je mogelijk de oplossing vinden in op deze Support-pagina. Als dat niet het geval is dan raden we iedereen die wil updaten maar dat niet kan aan om het via iTunes te doen.

Het probleem voor Apple lijkt dat er steeds meer klanten zijn die hun iDevice nog nooit met iTunes hebben verbonden, en dus helemaal niet bewust zijn van die mogelijkheid. Waarbij mogelijk ook nog een percentage zit dat helemaal geen computer heeft, dus die daarvoor van andere mensen of een Apple Store afhankelijk zijn, en dus hoogstwaarschijnlijk deze update nooit uit zullen voeren.

Het lijkt tijd dat Apple hier wat aan doet.

iPad populairder dan Hershey's en Oreo's

002

Binnenkort kunnen we waarschijnlijk weer genieten van een Apple-event waar onder andere de nieuwe modellen van de iPad aan de wereld getoond zullen worden (meer daarover kan je lezen in dit nieuwsbericht). Maar nu de afgelopen tijd de verkopen van de iPad terugliepen, hoe zit het eigenlijk met de interesse hiervoor?

Onderzoeksbureau Smarty Pants doet ieder jaar onderzoek naar de populariteit van meer dan 250 merken. In het meest recente onderzoek onder kinderen tussen de 6 en 12 jaar zien we dat de iPad daar op nummer 1 staat, zelfs boven lekkere dingen als Hershey's en Oreo's.

De verklaring is volgens Wynne Tyree, de president van Smarty Pants, de volgende:


iPad's number one status among kids represents the culmination of the 'tablet takeover' - a movement from shared screens and TV network dominance to curated content on personal devices. Kids increasingly turn to iPad for games, TV shows, videos, books, homework help and communicating with friends and family.


Hij merkt ook nog op hoe opvallend het is dat de iPad deze eerste plaats zo snel heeft bereikt.


In just five years, the iPad has risen from ranking 109th to being kids' favorite brand. Early on, it captured the hearts of tweens and middle and upper class families, but iPad is now an indispensable part of childhood for the masses.


Misschien had Tim Cook dan toch gelijk dat de iPad nog lang zijn top niet heeft bereikt. De jeugd heeft tenslotte de toekomst.

CEO van T-Mobile over gebogen iPhones

017

John Legere is de CEO van T-Mobile in de V.S. en die staat erom bekend dat hij geen blad voor de mond neemt. In tegendeel, hij heeft een reputatie dat hij lekker uitgesproken is, en hij aarzelt dan ook niet om gewone straattaal te gebruiken.

Bij een interview van deze CEO tijdens de GeekWire Summit 2014 merkt de interviewer op dat hij een iPhone 6 heeft en dat die niet gebogen is, de reactie van John Legere vonden wij zeer de moeite waard.

Om die reactie te zien en te horen moet je even naar de twintigste minuut in onderstaand filmpje.
GT Advanced Technologies in zwaar weer (Upd.)

009

Gisteren kondigde GT Advanced Technologies Inc. aan dat het surseance van betaling heeft aangevraagd, opvallend, want dat is het bedrijf waarmee Apple in zee is gegaan om grote hoeveelheden saffier te maken. Eerst werd nog gedacht dat al dat saffier voor de iPhone 6 was, maar dat bleek uiteindelijk niet waar te zijn.

Het enige waar we zeker van zijn waar Apple saffier voor gebruikt is voor de afdekking van de camera-lens in meerdere modellen, de afdekking van de Touch ID sensor en voor de schermen van sommige modellen van de Apple Watch.

Het probleem van GT Advanced Technologies Inc. lijkt dat het op dit moment voor maar liefst tachtig procent afhankelijk is van Apple, en dat lijkt geen erg gezonde situatie voor welk bedrijf dan ook. Tom Gutierrez, de president en chief executive officer van GT verwoordt de aanvraag van de surseance van betaling dan ook als volgt:


GT has a strong and fundamentally sound underlying business. Today's filing does not mean we are going out of business; rather, it provides us with the opportunity to continue to execute our business plan on a stronger footing, maintain operations of our diversified business, and improve our balance sheet.

We are convinced that the rehabilitative process of chapter 11 is the best way to reorganize, protect our company and provide a path to our future success. We remain committed to our roots in innovation and our diversification strategy. We plan to continue to operate as a technology leader across our core set of businesses.


We zijn benieuwd, we gaan ervan uit dat dit niet alleen marketing is van deze CEO, want het lijkt onwaarschijnlijk dat Apple in zee zou gaan met een bedrijf dat op omvallen staat. De beurs vond het in ieder geval niet leuk, het aandeel viel al van $ 17,15 naar $ 12,78 toen duidelijk werd dat de iPhone 6 geen saffieren scherm heeft, inmiddels staat het beursaandeel van dit bedrijf op een schamele 80 cent per aandeel.

Mocht je er vertrouwen hebben dat GT Advanced Technologies Inc. en Apple een prima toekomst tegemoet gaan, dan lijkt dit het moment om aandelen te kopen van GT Advanced Tech. Maar let op, als het bedrijf failliet gaat dan ben je jouw geld natuurlijk gewoon kwijt.

Update: Apple heeft inmiddels gereageerd op dit nieuws (alleen te lezen met abonnement) en die reactie maakt duidelijk dat ze dit niet hadden verwacht en dat ze in contact waren met GT Advanced Technologies om ervoor te zorgen dat het bedrijf financieel gezond (solvent) bleef.


On Wednesday, Apple called the bankruptcy filing "a surprising decision." A person familiar with the matter said Apple had been working with GT to keep it solvent. In addition, Apple hadn't demanded repayment of loans as it could have, based on GT's weak cash position, people familiar with the matter said.

Geruchten rond de nieuwe iPad Air en iMacs

006

Een kleine week geleden kon je in dit nieuwsbericht op MacFreak wat geruchten rond de nieuwe iPads lezen, inmiddels zijn er weer wat nieuwe voorbij gekomen. Ten eerste zou Apple een event gaan houden op donderdag 16 oktober, tenminste dat is wat Re/code ons laat weten.

Tijdens dat event zouden we nieuwe iMacs te zien gaan krijgen met Retina Display, en krijgen er de tweede generatie van de iPad Air en de iPad mini te zien. Van die laatste heeft The Michael Report de details voor ons.

Scherm

Apple zal met veel dunnere, gelamineerde, schermen gaan komen. Dat proces kennen we tot nu toe van de iPhone, maar dit is voor het eerst dat het zijn opwachting maakt in de iPad. Die schermen zullen geproduceerd gaan worden door verschillende fabrikanten, onder andere TPK, GIS, Sharp, Samsung en LG.

De kwaliteit van de schermen zou hierdoor verbeterd moeten worden, maar het is nog niet duidelijk of Apple hier al voor Retina HD zal gaan, zoals de
iPhone 6 en iPhone 6 Plus nu wel hebben.

Design

Het design zou niet veel veranderd zijn, het gaat vooral om details. Waarbij één detail wel opvalt, door de nieuwe schermen worden de iPads weer dunner, er zou een halve millimeter van de iPad Air afgesnoept zijn.

De openingen voor de speakers zijn ook anders, de gaatjes zijn wat groter en het zijn er wat minder in totaal (één rij in plaats van twee). Verder zou de mute-knop helemaal verdwenen zijn, die paste niet in deze dunnere behuizing. De knoppen voor het volume steken minder uit, waardoor het allemaal nog wat mooier en gestroomlijnder wordt.

Verder komt het eerdere gerucht nog een keer voorbij, Apple zou inderdaad met een goudkleurige iPad komen. Niet verbazend, want die de iPhone met die kleur is een groot succes geworden.

Camera's

De camera's zijn niet van plaats veranderd, maar die aan de voorkant krijgt een hogere resolutie, zodat die FaceTime HD aankan, waardoor we dus videogesprekken in 720p kunnen houden.

De resolutie van de camera aan de achterkant is ook verhoogd en gaat van 5 megapixels naar 8 MP, dus de foto's gemaakt met een iPad worden eindelijk ook echt volwassen.

Binnenkant

De iPad Air 2 krijgt een A8 chip terwijl het geheugen verdubbeld wordt, van 1 GB naar 2 GB. Omdat de A8 chip een stuk efficiënter is dan de A7 die tot nu toe gebruikt is ligt het voor de hand dat de batterij van de iPad Air 2 nog langer mee zal gaan.

Touch ID and Apple Pay

De geruchten gaan al zo lang dat het eigenlijk geen verrassing meer is, maar de iPad Air 2 zal nu eindelijk ook de Touch ID vingerafdruk-scanner krijgen. Dat zorgt er ook meteen voor dat Apple Pay ook op deze iPad zal werken, in dit geval zal het betalen op het internet waarschijnlijk de nadruk krijgen (een iPad uit je tas halen bij de kassen lijkt ons niet het scenario dat Apple ons zal voorschotelen).

iPad Pro

De geruchten zijn er nog steeds, maar The Michael Report heeft er niets over gehoord. Dus als Apple daar echt mee komt dan hebben ze dat project tot nu toe compleet geheim weten te houden, en dat lukt eigenlijk alleen met projecten die nog niet in productie zijn (zoals bijvoorbeeld de Apple Watch).

XProtect heeft een update voor iWorm gekregen

010

Afgelopen vrijdag kon je hier op MacFreak al een nieuwsbericht lezen over een oude, maar nog steeds actieve, malware die de naam "iWorm" heeft meegekregen. Dat eerdere artikel is hier te lezen.

Inmiddels heeft Apple zijn eigen XProtect bescherming een update gegeven, en nu zal die je ook beschermen tegen deze iWorm, zoals je in de schermafbeelding hieronder zelf ook kan zien.

In die afbeelding kan je zien dat die bescherming geldt voor twee varianten: OSX.iWorm.A en OSX.iWorm.B, kennelijk zijn er inmiddels twee varianten gevonden. XProtect kreeg van Apple al op vrijdag deze update, en omdat XProtect iedere dag minstens één keer kijkt of er updates zijn zal iedereen die zijn Mac sindsdien heeft aangehad deze nieuwe versie al binnen hebben.

Apple gebruikt XProtect ook vaak om ons te dwingen om minimaal een bepaalde versie van Java of Flash te gebruiken, we kunnen ons voorstellen dat dat binnenkort weer met Java gebeurt om deze malware geen kans meer te geven.

Een opvallende zin in brief van Tim Cook

004

Tim Cook heeft naar aanleiding van de derde 'verjaardag' van de sterfdag van Steve Jobs (gisteren, zondag 5 oktober) afgelopen vrijdag een e-mail gestuurd naar alle werknemers van Apple. In de tekst van die e-mail kwamen we een opvallende zin tegen. Want niet alleen schrijft hij iets over Steve Jobs zelf, maar in de derde, en laatste, alinea lezen we een tekst die vooral aan de buitenwacht gericht lijkt.

Hieronder de tekst van de hele e-mail:


Team,

Sunday will mark the third anniversary of Steve's passing. I'm sure that many of you will be thinking of him on that day, as I know I will.

I hope you'll take a moment to appreciate the many ways Steve made our world better. Children learn in new ways thanks to the products he dreamed up. The most creative people on earth use them to compose symphonies and pop songs, and write everything from novels to poetry to text messages. Steve's life's work produced the canvas on which artists now create masterpieces.

Steve's vision extended far beyond the years he was alive, and the values on which he built Apple will always be with us. Many of the ideas and projects we're working on today got started after he died, but his influence on them -and on all of us - is unmistakeable.

Enjoy your weekend, and thanks for helping carry Steve's legacy into the future.

Tim


De hint lijkt ons duidelijk, Tim Cook vertelt ons dat veel van de dingen waaraan nu gewerkt wordt gestart zijn nadat Steve Jobs overleed, het lijkt dan ook een hint dat het misschien eens tijd wordt om nu niet meer steeds aan Steve Jobs te blijven refereren.

Daarbij is het natuurlijk nog niet gezegd of sommige van die dingen ook nog aan het brein van Steve Jobs ontsproten zijn, maar het gaat bij een nieuw product natuurlijk om veel meer dan het idee alleen. Juist bij het uitvoeren, en alle details die daarbij komen kijken, ontwikkelt een product zich pas echt.

Tegelijkertijd vonden wij het mooi dat Tim Cook toch Steve Jobs nog credit geeft voor de invloed die hij toch nog heeft bij iedereen die bij Apple werkt.

En mooie en elegante manier om een poging te doen om langzaamaan zijn eigen stempel als CEO steeds meer op Apple te drukken. We wagen alleen te betwijfelen of dit ervoor gaat zorgen dat we minder referenties aan Steve Jobs tegen zullen gaan komen.