Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

De laatste mini Apple Store is gesloten

000

Tien jaar geleden begon Apple te groeien als kool, maar de groei van de Apple Stores kon de groei van Apple zelf niet bijhouden. Want niet alleen kon Apple niet snel genoeg Stores bijbouwen, het probleem was vaak dat er gewoon niet snel genoeg voldoende vrije ruimtes op goede locaties te vinden was.

Daarom koos Apple voor mini Apple Stores. Het woord mini was daarbij niet voor niets gekozen, de kleinste was niet groter dan ruim 45 vierkante meter. Een goed voorbeeld van een mini Apple Store was die in Oakridge in de staat California. Die was even breed als een Honda Civic lang is.

Ron Johnson, indertijd de baas van de Apple Stores zij daar het volgende over:


Our mini store is a big experience that fits in a small space. The mini store's small size will allow us to place stores in a variety of interesting new locations, while retaining innovations like the Genius Bar that have made Apple’s retail stores such a hit.


Het is precies die mini Apple Store in Oakridge die de laatste mini Apple Store was die nog open was en afgelopen weekend is deze ook dicht gegaan.

Dat betekent trouwens niet dat mensen in Oakridge nu verstoken zullen zijn van Apple-producten, in tegendeel. Ook dit weekend opende Apple daar een full-size Apple Store. Meer daarover kan je hier lezen, hieronder kan je zien dat die nieuwe Store een stuk groter is.

Fotoprogramma's MacPhun in de aanbieding

002

MacPhun is de maker van een aantal fotoprogramma's voor de Mac, zoals bijvoorbeeld FX Photo Studio, Snapselect, Tonality, Intensify, etc. Op dit moment houdt MacPhun een Big Sale, en dat betekent dat een aantal programma stevig in de aanbieding is, tot maar liefst de helft van de prijs gaat er af.

Hieronder vind je de links naar alle programma's van MacPhun die op dit moment in de aanbieding zijn:

FX Photo Studio (van 14,99 voor € 9,99) en FX Photo Studio Pro (van € 19,99 voor € 14,99).

Met deze programma's kan je snel je afbeeldingen corrigeren, kaders toevoegen, en filters en effecten toepassen.

Snapselect (van € 14,99 voor 9,99).

Snapselect is snel foto's uit te kiezen, waarbij je ook makkelijk de dubbele foto's en onscherpe foto's er uit kan pikken.

Tonality (van € 24,99 voor € 14,99).

De naam zegt het al, Tonality is gespecialiseerd in het maken van mooie zwart-wit foto's Daarbij heb je erg veel mogelijkheden om alles precies in te stellen zoals jij wilt.

Intensify (van € 19,99 voor € 14,99).

Ook hier een goed gekozen naam, want helderheid is waar deze app voor zorgt. Dat gebeurt onder andere door een goede RAW-engine, waardoor je weinig of geen last hebt van halo's en ruis.

Snapheal (van € 19,99 voor € 9,99).

Deze app is gespecialiseerd in retouche, dus ook prima om een huid die er niet zo goed uitziet te corrigeren.

Apple hoog op lijst innovatiefste bedrijven

004

Toen Fast Company in 2014 de lijst van de meest innovatieve bedrijven van de wereld samenstelde stond Google op de eerste plaats en kwam Apple daar op nummer veertien terecht. Als je die lijst toen gemist hebt, dan kan je dat hier alsnog inhalen. Of het ze bij Apple veel uitmaakt op welke plaats ze in die lijst staan weten we niet, maar ze zullen het vast niet erg vinden dat ze dit jaar op de tweede plaats staan (Google zakte naar plaats vier).

Of die plaats belangrijk is weten we niet, de reden voor deze hoge klassering vonden wij in ieder geval wel interessant. Want daar krijgt Apple's huidige CEO Tim Cook een stevige pluim:


It’s too early to judge the long-term impact of all these features, given that they depend on what other companies do with them. Still, they’re evidence that Tim Cook’s Apple is developing its own character - one deeply influenced by Steve Jobs, but not slavishly so. Jobs, after all, was fond of boasting that Apple was the only outfit in the tech industry that was solely responsible for "the whole widget" - hardware, software, and services, all integrated into a seamless experience. With iOS 8, Apple is loosening its control over future widgets in ways that its control-freak cofounder might have rejected. But they're putting Apple even more boldly at the center of "the whole widget" of our technology-powered lives.


Als je de hele lijst wilt zien dan kan je hier terecht, hieronder alvast nummers één tot en met tien:


1. Warby Parker
2. Apple
3. Alibaba
4. Google
5. Instagram
6. Color of Change
7. HBO
8. Virgin America
9. IndiGo
10. Slack

Phorm geeft iPad mini een toetsenbord met reliëf

000

Vind je het niet prettig om op het scherm van een iPad te typen dan was tot nu toe waarschijnlijk de beste optie om een extern Bluetooth te gebruiken. Maar daar komt nu een optie bij, de "Phorm morphing touchscreen case for iPad mini".

Een hele mond vol, in praktijk een beschermende case met schermbeschermer, die je de optie geeft dat je het toetsenbord van jouw iPad mini in reliëf kan voelen. Dat klinkt misschien heel erg vaag, maar als je naar de video hieronder kijkt wordt het waarschijnlijk snel duidelijk wat we hier bedoelen.

In dit artikel van MacRumors geven CEO Craig Ciesla en CTO Micah Yairi van Tactus Technology tekst en uitleg:


There are a series of small channels filled with fluid behind an elastomeric panel (aka the screen protector portion of the case) and when activated by the slider, pressure is introduced, causing the fluid to come up through the channels and into holes, where it presses against the elastomer, physically changing and morphing the display portion of the case to create buttons. In the opposite slider position, the pressure is released and the buttons disappear as the liquid is dispersed back into the channels.


In dat artikel van MacRumors kan je trouwens nog meer details te weten komen, een aanrader dus voor de echte geïnteresseerde.

We zijn benieuwd of dit echt wat toevoegt. Als je erg nieuwsgierig bent kan je op deze pagina al een voorbestelling plaatsen. Dat kost 104 dollar in totaal (99 dollar plus 5 dollar verzendkosten). Let wel op, ze versturen alleen binnen de VS, dus als je er een wilt moet je daar zijn of iemand hebben die hem voor je kan doorsturen.

Amerikaanse App Store heeft nu "Pay Once & Play"

000

Niet iedereen is er even blij mee, gratis apps waarin in-app aankopen zitten. Bij sommige gaat het daarbij om echte uitbreidingen, maar vaak zijn het vooral lokkertjes, waarbij je eigenlijk alleen maar lekker kan gamen als je eerst jouw portemonnee trekt.

We hebben het trouwens over gamen, omdat dit het meest bij games voorkomt, maar er zijn ook andere apps die zich er schuldig aan maken.

Kennelijk hebben ze bij Apple ook door dat niet iedereen hier even enthousiast van wordt. Dat is waarschijnlijk de reden dat er nu een aparte afdeling is van de App Store waar je games vindt die echt gratis zijn.

Deze afdeling heet "Pay Once & Play", maar die is op dit moment nog alleen maar beschikbaar in de Amerikaanse App Store. Als je een Amerikaans account, hebt dan kan je deze afdeling bezoeken via deze link.

Heb je geen Amerikaans account? Dan kan je op de schermafbeelding hieronder alvast zien hoe deze nieuwe afdeling van de App Store er uitziet. Als je op het plaatje klikt dan krijg je een grotere afbeelding te zien.Wij gaan er van uit dat we binnenkort ook deze afdeling in de Nederlandse App Store zullen zien gaan verschijnen. En we nemen aan dat dat erg welkom zal zijn voor iedereen die op zoek is naar echt gratis apps.

App Store werkt nu samen met Pinterest

003

Apple werkt sinds kort samen met Pinterest, het sociale netwerk dat net zo werkt als een prikbord, en dat lijkt ons een ideale combinatie. Want de App Store is zo ontzettend groot geworden dat de ideale app voor een bepaald doel vinden niet altijd meer even makkelijk is.

Als je een app tegenkomt met een Pin dan hoef je alleen maar op "Install" te klikken, en je app komt binnen vanuit de App Store, maar ondertussen kan je gewoon in Pinterest blijven. Eigenlijk merk je dus niet dat je even een uitstapje naar de app Store maakt.

De App Store heeft nu dan ook zijn eigen Pinterest-profiel en ook kan de App Store zelf jouw eigen favorieten bewaren.

Opvallend is dat deze samenwerking met Pinterest alleen voor iOS is. Kennelijk heeft Apple achter de schermen dit allemaal geregeld, want voor Android zijn we niets tegen gekomen. Ook niet voor OS X, en eigenlijk zou het daar volgens ons ook best welkom voor zijn.

Deze samenwerking met Pinterest doet wel een beetje denken aan die met IBM. Die eerste voor het zakelijke segment, deze voor het helpen met het zoeken van apps. Kortom, Apple lijkt steeds meer partners te gebruiken voor dingen waar ze zelf niet zo goed in zijn, en kennelijk is dat inzicht er ook.

Nu ook Apple Pay in de lucht

005

We kennen het waarschijnlijk allemaal, tijdens de vlucht komen de stewards en stewardessen voorbij met allerlei dingen die je kunt kopen, eventueel zonder belasting. Je zou het misschien niet denken, maar dat is één van de dingen waar luchtvaartmaatschappijen veel aan verdienen.

Maar hoe vaak gebeurt het niet dat de potentiële klant net de portemonnee niet bij zich heeft, en dus de koop niet doorgaat. Waarschijnlijk de reden dat de Amerikaanse vliegmaatschappij JetBlue Airways nu al instapt, en vanaf nu Apple Pay ook in hun vliegtuigen beschikbaar is.

In de woorden van Marty St George, senior vice president, commercial, JetBlue:


The sky is definitely not the limit when it comes to mobile payments with Apple Pay. Customers want an easy and fast transaction when they decide to make an on-board purchase so that they can get back to enjoying their flight.


Om ervoor te zorgen dat Apple Pay in the air goed werkt zal JetBlue Airways meer dan 3.400 van de medewerkers uitrusten met een iPad mini 3 met een omhulsel dat NFC ondersteunt. Daarmee kunnen ze ook meteen zien wie de vaste klanten zijn, en ook meteen of het iemands verjaardag is.

De toekomst voor dit soort betalingen lijkt ook al duidelijk. Een iPhone hebben de meesten bij zich als ze in een vliegtuig zitten. Maar als je een Apple Watch hebt wordt het allemaal nog makkelijker, en dat is iets wat je waarschijnlijk altijd om je pols hebt.

Wil je meer weten over deze ontwikkeling dan kan je daar meer over lezen in dit persbericht van JetBlue Airways zelf.

Gaat Apple een auto maken? (Upd.)

038

Apple en Tesla zijn twee bedrijven die actief elkaars werknemers rekruteren, waarbij er trouwens tot nu toe meer werknemers van Apple naar Tesla gaan dan andersom. Dat zou onder andere komen door Elon Musk, de charismatische en visionaire CEO van Tesla, die vaak met Steve Jobs vergeleken wordt.

Tot nu toe gaat het daarbij vooral om de mensen die bij de bedrijven werken aan het verbeteren van de techniek rond batterijen. Voor Tesla belangrijk voor de auto's, voor Apple voor bijna alle producten.

Maar BusinessInsider komt nu met het verhaal van een werknemer van Apple, dat Apple met iets bezig zou zijn dat direct met Tesla's core business te maken zou hebben. Deze bron zou juist zien dat steeds meer mensen van Tesla naar Apple gaan, en dat zou komen omdat Apple met iets erg interessants bezig is:


Apple's latest project is too exciting to pass up. I think it will change the landscape and give Tesla a run for its money.


Dat voedt op zijn beurt weer het gerucht dat Apple bezig zou zijn aan zelf-rijdende auto's, een theorie die hier op MacFreak al eerder voorbij kwam in dit nieuwsbericht.

Wij zijn nog steeds erg sceptisch hierover, maar mogelijk is het natuurlijk altijd. De redenen dat Apple ooit begon aan smartphones waren de grootte van de markt, de mogelijkheid om daar goed in te verdienen en dat ze bij Apple vonden dat zij iets veel beters konden maken dan wat er op de markt was.

Als het derde zo is dan lijkt het mogelijk, want de eerste twee argumenten gaan natuurlijk ook op voor deze markt.

Verder nog twee redenen die dit allemaal iets aannemelijker maken. Het eerste is dat Eddy Cue een klein jaar geleden vertelde dat Apple op dat moment de beste "Product Lineup in 25 jaar" had. Wij denken dat de Apple Watch en Apple Pay goede voorbeelden zijn van Apple's kunnen, maar het beste uit 25 jaar?

Argument nummer twee is Jonathan Ive. Die is de afgelopen jaren nog veel belangrijker geworden binnen het management van Apple, en die houdt van auto's. Hoeveel, dat kan je op deze pagina zien.

Want iemand die een White Bentley Brooklands èn een Black Bentley Brooklands heeft, met daarnaast een Fiat 500, Austin-Healey Sprite, Aston Martin DB9, Aston Martin Vanquish en een Land Rover LR3 mogen we toch wel als een auto-freak bestempelen.

Update: Inmiddels zijn er meerdere bronnen die melden dat Apple bezig is met het maken van een auto. Tot nu toe zijn dat The Financial Times, The Wall Street Journal en Reuters, (alleen de laatste is te lezen zonder te betalen).

In het kort komt het op het volgende neer:


Fully automated driving is an evolution. Carmakers will slowly build the market for autonomous cars by first releasing connected and partially automated cars. Apple is interested in all the potential ways you can evolve the car; that includes autonomous driving.


Verder zijn de geruchten vooral vaag, The Wall Street Journal meldt dat het project de codenaam "Titan" zou hebben, dat er honderden mensen aan zouden werken en dat dat een paar mijlen vanaf Apple's hoofdkwartier in Cupertino aan de gang zou zijn. Met name dat laatste maakt ons nogal sceptisch.

Verder hadden we in het nieuwsbericht over de liefde voor auto's van Jonathan Ive, maar ook Steve Jobs had een passie daarvoor. Hij reed een Mercedes SL55, jarenlang zonder nummerplaat maar met alleen een barcode erop.

Maar zijn interesse ging verder. Hieronder zien we Millard 'Mickey' Drexler, op dit moment nog in de raad van bestuur van Apple, maar komende maand zal hij na 16 jaar daar uitstappen. Hij werd recent geïnterviewd en zei daar wat interessants over Steve's plannen om een 'iCar' te maken.

Tim Cook op Goldman Sachs Technology and Internet Conference

000

Twee dagen geleden sprak Apple's CEO op de Goldman Sachs Technology and Internet Conference, waarbij hij een aantal dingen vertelde die nog niet eerder bekend waren. Zo vertelde hij dat Apple 850 miljoen investeert om in Monterey County een solar farm te gaan bouwen, die op zijn beurt de nieuwe campus van Apple van stroom gaat voorzien.

Wil je weten wat Tim Cook daar allemaal gezegd heeft, dan zijn er twee opties. De eerste optie is deze pagina van iMore, daar hebben ze het allemaal uitgetypt.

De tweede optie is het allemaal zelf beluisteren, dat kan door te klikken op het plaatje hieronder.DisplayPort 1.4a: 8K en minder energieverbruik

003

De Video Electronics Standards Association (VESA) heeft deze week een nieuwe DisplayPort standaard aangekondigd, en dat lijkt goed nieuws voor onze toekomst. Want deze standaard brengt ondersteuning voor hogere doorvoer van data, een grotere kleurdiepte en nog hogere 'refresh rates'.

Dat er meer data met DisplayPort 1.4a getransporteerd kan worden betekent ook dat er ondersteuning komt voor 8K schermen (7.680 bij 4.320 pixels).

Naast deze snelheidsverbeteringen komt er ook ondersteuning voor Segmented Panel Displays. Volgens de VESA baant dat de weg voor dunnere, lichtere en goedkopere panelen, die ook nog minder energie zouden verbruiken.

Het duurt nog wel even voordat wij schermen met deze standaard in handen zullen hebben, die worden pas in 2016 verwacht. Als je meer wilt lezen over DisplayPort 1.4a dan kan dat in dit artikel van displayport.org.