Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple koopt boekenzoeker Booklamp

000

Booklamp is een bedrijf dat zich specialiseert in het digitaal doorspitten met speciale algoritmes van boeken en zo te kunnen zien welke boeken overeenkomsten hebben. Het bedrijf noemt dit zelf het "Book Genome Project", analoog aan het "Human Genome Project", waarbij de genen van de mens in kaart werden gebracht.

Het proces analyseert boeken en kan zo helpen bij het aanraden van boeken die iemand uitkiest in een digitale boekenwinkel. Klanten van Booklamp waren tot nu toe Apple en Amazon, maar het ziet er naar uit dat Amazon naar een ander bedrijf hiervoor zal moeten zoeken.

Want Apple heeft Booklamp inmiddels overgenomen, deze overname zou tussen de tien en de vijftien miljoen dollar hebben gekost.

De website van Booklamp laat ondertussen duidelijk zien dat het bedrijf is overgenomen, door wie staat er natuurlijk niet bij, want Apple laat dit nooit officieel weten. De tekst die daar nu op de site staat kan je hieronder zien.10 dingen die je moet weten over Yosemite beta

007

Voor iedereen die het gemist heeft: Apple heeft voor het eerst een zogenaamde public beta programma opgestart met OS X 10.10/Yosemite, en dus kan iedereen de nieuwe versie van het besturingssysteem al testen voordat het officieel is uitgebracht.

Voor iedereen die daar interesse in heeft, maar er eerst meer over wil weten, hebben we hier wat meer informatie. Want meedoen aan een beta-programma kan interessant zijn, maar brengt ook risico's en vragen mee.

1. Hoe doe je mee?

Meedoen is simpel, je gaat naar deze pagina van Apple en je schrijft je in. Daarvoor heb je trouwens wel een Apple ID nodig, maar de meesten van ons hebben dat waarschijnlijk al. Nadat je je hebt ingeschreven krijg je van Apple een e-mail met daarin een code waarmee je Yosemite kan downloaden in de Mac App Store.

2. Vereisten

Om Yosemite beta te kunnen draaien heb je een Mac nodig met OS X 10.9/Mavericks erop. Heb je dat nog niet dan kan je dat hier downloaden in de Mac App Store.

3. Wat zijn de voordelen?

De beta van vandaag is dezelfde versie die ontwikkelaars recent gekregen hebben, dus als je helemaal 'bij' wilt zijn dan lukt dat met deze versie prima. Hiermee kan je dus ook meedoen door problemen die je tegenkomt aan Apple te melden, en je kan al met Yosemite werken en eraan wennen. Op het moment dat de finale versie uitkomt heb je verder geen extra voordelen.

4. hoe gaat het met updates?

Updates zullen binnenkomen zoals we gewend zijn, via de Mac App Store/Software Update. Updates komen gewoon binnen zoals je gewend bent, inclusief de finale versie van Yosemite.

5. Hoe vaak komen er updates?

Tot nu toe kwamen er ongeveer iedere twee weken updates voor Yosemite beta voor ontwikkelaars uit. maar waarschijnlijk dat Apple wat minder vaak updates voor het grote publiek uit zal brengen, maar dat is nog niet bekend.

6. Welke problemen kun je verwachten?

Het gaat hier om een beta versie van een systeem. Dus je kan bugs verwachten, en de kans is groot dat niet al je programma’s ermee zullen werken. Het is door vooral voor mensen die niet bang zijn voor een experiment. We raden dan ook niemand aan om dit te doen op een harde schijf die essentiële data bevat. Dus bij voorkeur op een aparte partitie of harde schijf.

Mocht je deze beta wel willen installeren over het systeem dat je normaal gebruikt zorg dan op zijn minst voor een goede Time Machine backup en liefst ook voor een complete kloon van al je data met bijvoorbeeld SuperDuper.

7. Welke functies kan je niet gebruiken?

Op dit moment is iOS 8 ook in beta, en er zijn veel functies in OS X 10.10/Yosemite die daarmee samenwerken, en die zullen dus nog niet werken. Voorbeelden zijn Handoff, de nieuwe manier waarop AirDrop werkt en iCloud Drive.

Werkt verder alles?

Spotlight in Yosemite zou ook via het internet suggesties moeten geven, maar dat werkt op dit moment alleen maar in de Verenigde Staten. En, zoals we onder punt 6 ook al schreven, het is niet zeker of al je programma’s onder Yosemite zullen werken.

9. Hoe laat je bugs aan Apple weten?

In de beta zit een programma Feedback Assistant, dat is speciaal hiervoor bedoeld. Als je meedoet kan je waarschijnlijk bugs melden die vooral voor de Lage Landen gelden, en dus help je ons allemaal.

10. Kan ik altijd bij mijn data?

Documenten die op iCloud staan zullen na de installatie van Yosemite beta alleen nog maar gelezen kunnen worden door Macs met Yosemite en iDevices met iOS 8 als je ervoor kiest om die te upgraden. Vandaar dat we onder punt 6 al adviseerden om te zorgen voor een goede backup, zo raak je in ieder geval geen data kwijt.

R&D Apple +36% = iWatch?

000

Apple heeft net zijn kwartaalcijfers gepresenteerd, daar kon je al meer over lezen in dit nieuwsbericht, en in dit bericht kan je ook nog een samenvatting van de hoogtepunten vinden. Maar één hoogtepunt lichten we er even apart uit, want dat is waarschijnlijk interessant voor ons allemaal.

Want de cijfers lieten ook zien dat Apple in het afgelopen kwartaal maar liefst 36 procent meer heeft uitgegeven aan Research and Development, een duidelijker hint dat er inderdaad nieuwe producten aankomen kan ik me niet bedenken.

De laatste keer dat Apple zoveel uitgaf aan R&D was in 2006, het jaar voordat de iPhone het licht zag.


As people familiar with the situation have indicated to the Financial Times and others, this year’s hot new product will be a wearable device that tracks fitness and allows remote control of a tethered smartphone. Sources say the device is in fact unlikely to be called the iWatch, despite Apple having filed to trademark that term last year.


Meer hierover in dit artikel van The Financial Times, maar dat is alleen te lezen met een abonnement.

Dat Apple waarschijnlijk met een smartwatch zal komen lijkt inmiddels voor de hand te liggen. Dat Apple daar inderdaad aan werkt is onder andere te zien door dit patent met de titel "Wrist-worn electronic device and methods therefor".En in onderstaande video bevestigt ster-basketbalspeler Kobe Bryant de eerdere geruchten dat hij een dag heeft doorgebracht op de Apple campus en heeft gesproken met Jony Ive. Grappig genoeg vergelijkt hij de manier waarop Ive werkt met hoe een top-basketbalspeler naar het spel kijkt en dat opbouwt.Apple Store Den Haag nadert de openingsdatum

003

Het leven heeft zijn ironische momenten, net nu de Apple Store in Den Haag een echt Apple logo laat zien zit ik in Canada, dus even ernaartoe fietsen is niet echt een optie. Daarom lenen we vandaag even wat foto’s bij de buren, want iCulture had wel iemand in de buurt om er foto's van te maken, een paar daarvan zijn hieronder te zien.

In de eerste foto maakt Apple voor het eerst officieel duidelijk dat het hier om een echte Apple Store gaat, alleen die mogen zich met het Apple logo tooien en deze URL erbij zetten.En Apple laat niets aan het toeval over, zelfs de banner aan de gevel is op dit moment nog afgedekt, ondanks dat de meesten van ons al weten hoe die banners er uitzien.De openingsdatum voor de Store is waarschijnlijk veertien augustus, de locatie is middenin de Passage, de vorige huurder was boekhandel Verwijs.

Deze winkel is, net zoals bijvoorbeeld die in Amsterdam, een zogenaamde Flagship Store. Dat betekent in dit geval dat het van binnen behoorlijk aangepakt is, en we straks waarschijnlijk een prachtig pand met een vide en een glazen trap zullen zien.

Hoogtepunten uit Conference Call bij kwartaalcijfers

000

We hadden gisteren al een nieuwsbericht op Macfreak over het recordkwartaal dat Apple net achter de rug heeft, als je dat gemist hebt dan kan je dat hier lezen. Maar in zo’n Conference Call wordt veel verteld dan alleen de cijfers, en daarom hieronder de belangrijkste dingen die voorbij kwamen.

• Er keken maar liefst meer dan 20 miljoen mensen naar de keynote van de WWDC

• Er werden 55 procent meer iPhones verkocht in Brazilië, Rusland, India en China vergeleken met het jaar daarvoor. Daarbij groeit China ieder jaar ruim 25 procent, en dat is meer dan waar Apple zelf op gerekend had en twee keer zo hard als de concurrentie.

De iPhone 5c is het best verkopende model in het middensegment dat Apple tot nu toe gehad heeft. Er worden dus meer van de iPhone 5c verkocht dan bijvoorbeeld de iPhone 4S toen die naast de iPhone 5 aangeboden werd.

• De iPad deed het erg goed in de BRIC landen, de vertraging is vooral te zien in het rijkere westen.

• In het fiscale jaar 2014 heeft Apple 29 bedrijven overgenomen, zonder dat Beats meegeteld wordt. Daaronder zaten de volgende bedrijven: LuxVue, Spotsetter, SnappyLabs, Burstly, Catch, BroadMap, Embark, HopStop, Locationary, WiFiSlam, PrimeSense en Novauris.

• Apple verkocht minder iPads in dit kwartaal, maar Tim Cook vertelde dat er op minder gerekend was. In de zakelijke markt ziet hij nog veel groeimogelijkheden voor de iPad, vandaar de deal met IBM.

• iTunes, inclusief de App Store, groeit nog steeds enorm hard. Het afgelopen jaar was dat maar liefst 25 procent. De App Store genereerde tot nu toe meer dan 20 miljard dollar, waarvan bijna de helft in de afgelopen twaalf maanden.

• De Mac blijft het erg goed doen in het onderwijs, waarbij vooral de MacBook Air populair is. Macs in het algemeen verkochten zagen een groei van maar liefst 39 procent in China.

Als je het persbericht over deze kwartaalcijfers wilt lezen dan kan dat hier.

Het Chinese Xiaomi gaat ver in Apple-imitatie

030

Samsung heeft de naam als grootste imitator van Apple, waardoor het bedrijf vaak de bijnaam Samesung meekrijgt. Dat is trouwens een bewuste keuze van het bedrijf, zelfs toen Google ze waarschuwde dat ze daarin te ver gingen namen ze geen gas terug, in tegendeel.

Maar Samsung is de enige niet, ook het het Chinese bedrijf Xiaomi kan er wat van. Hun nieuwe telefoon de Mi 3 heeft bijvoorbeeld productpagina’s waarin het wel erg duidelijk wordt waar de inspiratie vandaan komt. Nu kan je zeggen dat een 'cleane look' op wit gewoon eigentijds is, maar dat praat natuurlijk niet goed dat ze het icoon van Aperture gepikt hebben en in hun 'foto’s' van de camera van de Mi 3 hebben gebruikt (bij "13MP camera with dual-LED flash." en "Amazing from the inside out.").

En dat jatwerk is voor Xiaomi nog redelijk subtiel, de Mi4 is gewoon een ordinaire imitatie van de huidige lijn iPhones, zoals hier te zien is.

Daar stopt het niet bij, zowel de nieuwe smartphones als de tablets van Xiaomi zijn samenraapsels van Apple design, hoewel het gezegd moet worden dat ze dat aardig doen. Zo hebben ze als één van de weinige makers van Android tablets gekozen voor dezelfde 4:3 beeldverhouding als de iPad, in plaats van de 16:9 verhouding die de meeste Android tablet makers kiezen.

Ook hun design ziet er allemaal aardig uit, maar lijkt vooral een samenraapsel van wat Apple allemaal al op de markt gezet heeft.

Xiaomi's global vice president Hugo Barra vindt het gedoe over dat imiteren allemaal maar onzin, en maakt zich er zelf boos over. Hij zei bijvoorbeeld dat hij doodmoe en doodziek (sick and tired) is dat Xiaomi steeds als een kopie van Apple weggezet wordt. Xiaomi is "an incredibly innovative company" en de mensen die het bedrijf van kopiëren beschuldigen zijn "sweeping sensationalist statements because they have nothing better to talk about."

Misschien tijd om meneer Hugo Barra te vragen waarom er bij een recente presentatie van Xiaomi er iemand in jeans met een zwart t-shirt op toneel stond met de volgende tekst achter hem op het scherm.Apple heeft weer een recordkwartaal achter de rug

004

Gisteren presenteerde Apple de cijfers van het derde kwartaal van 2014 (het bedrijf heeft een gebroken boekjaar) en ook dit kwartaal is het Apple weer gelukt om zichzelf te overtreffen en een nieuw recordkwartaal te draaien.

De nettokwartaalwinst bedroeg $ 7,7 miljard, bij een kwartaalomzet van $ 37,4 miljard. In dezelfde periode vorig jaar was de omzet $ 35,3 miljard, en de nettowinst $ 6,9 miljard. De brutomarge was 39,4 procent, in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar was dat 36,9 procent. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 59 procent van de totale omzet.

Apple’s CEO Tim Cook was natuurlijk blij met deze resultaten:


Onze recordomzet in het derde kwartaal is te danken aan de uitstekende verkoopcijfers van de iPhone en Mac. Ook de omzet uit ons ecosysteem laat over de hele linie een stijgende lijn zien. Met als resultaat het hoogste groeipercentage van de winst per aandeel in zeven kwartalen. We kijken vol verwachting uit naar de komende release van iOS 8 en OS X Yosemite, en natuurlijk van andere nieuwe producten en diensten die in de pijplijn zitten.


Ook Apple’s nieuwe CFO Luca Maestri deed natuurlijk een duit in het zakje:


We hebben een cashflow uit bedrijfsactiviteiten van $10,3 miljard behaald en we hebben bijna $8 miljard aan liquide middelen laten terugvloeien naar onze aandeelhouders in de vorm van dividend en de terugkoop van aandelen tijdens het derde kwartaal. Van ons kapitaalterugvloeiingsprogramma ter waarde van $130 miljard is inmiddels ruim $74 miljard gerealiseerd. En dat terwijl de deadline van het programma nog zes kwartalen ver is.


De vooruitzichten van Apple voor het komende kwartaal zijn als volgt:


• Een omzet tussen de $37 en $40 miljard
• Een brutomarge tussen de 37 en 38 procent
• Exploitatiekosten tussen de $4,75 en $4,85 miljard
• Andere inkomsten/uitgaven ter hoogte van $250 miljoen
• Een belastingtarief van 26,1 procent

Wil je de conference call waarin de resultaten van het derde kwartaal van boekjaar 2014 worden besproken zelf beluisteren, dan kan dat via deze link.

De verwachting van analisten was trouwens wel hoger dan wat Apple presenteerde, zo vielen vooral de verkopen van de iPad tegen. De verklaring van Tim Cook was dat het hier om uitgestelde verkopen gaat, hij verwacht dit dan ook in de komende maanden in te halen.

Hoe sterk is het glas van de iPhone 6?

003

Twee weken geleden lieten we hier op MacFreak een video zien van Marques Brownlee van MKBHD, waarin te zien was hoe hij probeerde om het scherm van een iPhone 6 te bekrassen met messen. Als je dat nieuwsbericht toen gemist hebt, dan kan je dat via deze link alsnog zien.

In de reacties bij dat nieuwsbericht schreef forumlid 'mug' al dat het eigenlijk helemaal niet zo slim is om dit soort testen met messen te doen, want een zandkorrel krast meer dan een mes. Kennelijk had Marques Brownlee dat ook door en dit keer heeft hij een nieuwe video gemaakt waarin hij eerst uitlegt hoe de onderverdeling tussen metaal, glas, saffier en dergelijke in hardheid staan in de hardheidsschaal van Mohs, waardoor hij nu een veel betere test kan laten zien.

Daarin zien we dat het nieuwe scherm van de iPhone 6 een stuk minder snel zal krassen dan dat van de iPhone 5s, maar dat het niet zo hard is als saffier.

Het patent waar hij het in deze video over heeft, voor het maken van een laminaat met onder andere saffier, is hier te lezen. Waarschijnlijk is het scherm van de iPhone 6 dus gemaakt van dit laminaat.

Een bar speciaal voor tech-nerds

002

Ben je een tech-nerd en op bezoek in Tokio, dan mag je beslist de Hackers Bar niet aan je voorbij laten gaan. In deze bar kan je niet alleen terecht voor live coding events, maar ook de cocktails die er geschonken worden zijn de moeite waard. Zo kan je een heerlijke blauwe cocktail krijgen die toepasselijk Blue Screen heet, natuurlijk vernoemd naar de Blue Screen of Death die je te zien krijgt als Windows vastloopt.Maar eigenaar Aki Nakao haalt zijn inspiratie overal vandaan en is niet eenkennig, dus je kan ook genieten van een heerlijke Kernel Panic.

Interesse? In dit artikel van The Verge kan je je hart ophalen, en misschien krijg je er zelfs inspiratie om te kijken of je zelf thuis zoiets ook kan maken.

Alle iPhone 6 geruchten in één video

000

We proberen de nieuwsberichten over geruchten op MacFreak altijd een beetje binnen de perken te houden. Want er zijn zo ontzettend veel geruchten over producten van Apple, en over de iPhone 6 in het bijzonder, dat we anders bijna alleen maar met geruchten bezig zouden zijn.

Daarom zijn we extra blij met onderstaande video, want die vat zo'n beetje alle geruchten rond de iPhone 6 in ruim een minuut samen, en vermeldt er ook meteen de procentuele kans of die geruchten waar zijn erbij.

Kortom, lekker kort en krachtig, en ook daarom wat ons betreft de moeite waard.