Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tip: zo staan jouw AirPods altijd voor je klaar

004

De AirPods zijn er eindelijk en op meerdere plaatsen waren er zelfs (kleine) rijen voor Apple Stores te zien van mensen die ze kennelijk héél erg wilden hebben. En dat was nog niet alles, op eBay werd er zelfs meer dan 1.500 dollar geboden voor een paar.

Ben je inmiddels de gelukkig eigenaar van een paar AirPods, heb je ze in bestelling staan, of ben je van plan ze te binnenkort te gaan kopen, dan hebben we mogelijk een goede tip voor je.

Want de behuizing/dock/oplaadstation van de AirPods is prachtig ergonomisch vormgegeven en met de afgeronde hoeken erg handig als je die in je broekzak wil stoppen, maar als aan een bureau zit te werken kan je het niet neerzetten.

Wil je dat toch graag, terwijl je er ook meteen zeker van bent dat ze altijd helemaal opgeladen zijn als je ze meeneemt, dan is Apple's Lightning Dock mogelijk de uitkomst.

Neem de behuizing van je AirPods, zet die op de Lightning Dock van Apple, en het geheel blijft niet alleen perfect op je bureau staan, het wordt tegelijkertijd meteen ook keurig opgeladen.

Apple's nieuwe campus vanaf 10 kilometer hoogte

016

Over Apple's nieuwe campus 2 zijn veel interessante dingen te melden. Zo zijn de glazen platen in het gebouw de grootsten ter wereld, zal het gebouw voor 100 procent op hernieuwbare energie draaien, zal het natuurlijk ventilatiesysteem ervoor zorgen dat er 75 procent van het jaar geen verwarming of airconditioning nodig is en zal de erg groene campus met water gevoed worden dat gerecycled is (dat ook met de stad Cupertino gedeeld zal worden).

Deze nieuwe campus zal ruim 26 hectare innemen, en vanaf grote hoogte is dat nog goed te zien? Het antwoord komt van Peter Thoeny, een fotograaf uit Californië die vanaf 10 kilometer hoogte deze foto nam, waar de nieuwe campus prima op te zien is.


(klik op de afbeelding voor een grotere

De planning was trouwens dat Apple begin komend jaar deze nieuwe campus zou gaan betrekken. Als we de video hieronder bekijken is te zien dat het lekker hard gaat, maar dat het waarschijnlijk wel wat later zal zijn voordat dit gebouw echt helemaal in gebruik genomen zal zijn.

Drie verschillende iPhones in 2018?

003

Veel geruchten laten we links liggen op MacFreak, het hijgerige karakter past niet echt bij ons, het daarna keer op keer corrigeren van eerder gemelde geruchten al helemaal niet. Maar sommige geruchten zijn hardnekkig, als ze dan ook nog van belang zijn dan melden we ze natuurlijk wel.

De geruchten over de iPhones volgend jaar vallen daaronder; al een tijdje zingt het rond dat Apple dan zou komen met een iPhone 7s en 7s Plus, met daarnaast een duurder model waarin alles zou zitten waar Apple op dit moment toe in staat is.

Deze duurste iPhone zou gebogen glas aan zowel de voor- als de achterkant krijgen met een OLED-scherm. Verder zou het opladen draadloos gebeuren en zou de Home-button 'onzichtbaar' zijn (lees: weggewerkt in het scherm).

Gisteren kwamen er op Sina Weibo (het Chinese Twitter), een bron die al vaker plannen lekte van Apple die klopten, naar buiten dat de codenaam voor dat topmodel op dit moment "Ferrari" zou hebben. Dat lek ging vergezeld van de schematische tekening die je hieronder ziet.

Dat het zowel in dit gerucht als in eerdere geruchten gaat over een OLED scherm klopt trouwens met eerdere uitlatingen van analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities, die al vaker heeft laten zien dat hij contacten heeft die vaak met informatie komen die later blijkt te kloppen. Volgens hem zouden deze schermen door Samsung geproduceerd worden.

In het gerucht van gisteren op Sina Weibo werd er trouwens ook gezegd dat in deze iPhone de simkaart naar de onderkant verplaatst zou worden, net zoals in de huidige iPads. Op die manier zou Apple in het midden meer ruimte overhouden voor andere componenten.

Minecraft nu ook te spelen op de Apple TV 4

002

Minecraft is waarschijnlijk één van de meest opvallende succesverhalen binnen de game-wereld. Want waar zo'n beetje alle makers van games bezig zijn met almaar toevoegen van textures en pixels deden ze bij Minecraft precies het tegenovergestelde: de makers van Minecraft maakten een game in 16 bit.

Dat betekent dat Minecraft helemaal geen mooi overvloeiende overgangen en textures heeft, maar juist duidelijk zichtbare pixels, en overgangen die altijd blokkerig en hoekig zijn. Dit uiterlijk hinderde het succes duidelijk niet, mogelijk hielp het juist, Minecraft was tenslotte duidelijk herkenbaar tussen alle andere games die al te krijgen waren.

Voor alle fans van Minecraft met een Apple TV 4 is er nu goed nieuws, want deze game is vanaf nu ook te spelen op dit Apple device. Deze nieuwe versie van Minecraft kost € 19,99 in de App Store. Voor die prijs krijg je drie skin packs, drie texture packs en het nieuwe 2016 Festive Mash-Up Pack erbij.

Meer informatie over deze nieuwe versie kan je lezen op deze pagina van de makers van Minecraft.

"We have great desktops in our roadmap"

011

Gisteren was er een vraag-en-antwoord-sessie tussen werknemers van Apple en Apple's CEO Tim Cook op het intranet in Cupertino, daar kwam ook de vraag voorbij wat Apple de komende tijd in de planning heeft staan voor de desktop.

Natuurlijk laat Tim Cook bij het antwoord het achterste van zijn tong niet zien, Apple blijft toch nog altijd een bedrijf dat er erg van doordrongen is dat het belangrijk is om alleen dingen naar buiten te brengen als je er echt klaar voor bent. Op die manier bouw je nooit luchtkastelen, en het verrassingseffect is erg nuttig voor de marketing.

Op de vraag over de plannen voor de desktop krijgen we dan natuurlijk ook geen erg duidelijk antwoord, maar we zullen het er voorlopig mee moeten doen. Op de vraag of Apple de desktop laat voor wat het is, kwam het volgende antwoord:


The desktop is very strategic for us. It's unique compared to the notebook because you can pack a lot more performance in a desktop - the largest screens, the most memory and storage, a greater variety of I/O, and fastest performance. So there are many different reasons why desktops are really important, and in some cases critical, to people.

The current generation iMac is the best desktop we have ever made and its beautiful Retina 5K display is the best desktop display in the world.

Some folks in the media have raised the question about whether we're committed to desktops. If there's any doubt about that with our teams, let me be very clear: we have great desktops in our roadmap. Nobody should worry about that.


De vraag is daarbij natuurlijk wel wat Tim Cook bedoelt met desktops. Hij lijkt het hier vooral over de iMac te hebben, maar het kan ook dat hij het ook over de Mac Pro heeft.

Ook interessant is wat hij iets later schrijft, daar geeft hij een klein inkijkje in het proces en hoe het bij Apple gaat.


You can rarely see precisely where you want to go from the beginning. In retrospect, it's always written like that. But it's rarely like that. The fantastic thing about Apple employees is they get excited about something, and they want to know how it works. What it will do. What its capabilities are. If they want to know about something in an entirely different industry, they start pulling the string and see where it takes them. They're focused more on the journey, which enables so many great things to happen.

Just in the past couple years, pulling that string on Watch and fitness led to ResearchKit, and ResearchKit led to CareKit. We've got a ton of things on our roadmap that I can't talk about, but that I'm incredibly excited about, that are the result of pulling that string and not being bound by the box that so many people in life get bound by.

Tim Cook legt uit waarom hij met Donald Trump sprak

000

Dat zowel de verkiezingen in de VS als de uitslag dit jaar nogal controversieel waren, dat hoeven we waarschijnlijk niemand uit te leggen. Waarschijnlijk is dit voor het eerst dat daar iemand aan de macht komt die zoveel dingen gezegd heeft die overduidelijk niet waar zijn, en die dat kennelijk ook helemaal niet interessant vindt.

In Californië ging verreweg het grootste gedeelte van de stemmen naar Hillary Clinton (61,5 procent), Donald Trump kreeg daar het vertrouwen van 31,5 procent van het electoraat. In de tech-wereld lagen de percentages waarschijnlijk nog veel verder uit elkaar, het percentage van mensen die genoeg kennis hebben om te weten dat veel van de dingen die Trump zei simpelweg niet waar zijn ligt daar een stuk hoger. Veel mensen in die industrie waren dan ook niet blij dat leiders uit de tech-industrie afgelopen woensdag samen met Trump om tafel zijn gaan zitten, inclusief een aantal mensen bij Apple.

Op het intranet van Apple heeft CEO Tim Cook gisteren een aantal vragen van medewerkers beantwoord, daarbij zat ook een vraag over deze meeting.


Vraag

Last week you joined other tech leaders to meet President-elect Donald Trump. How important is it for Apple to engage with governments?

Antwoord

It's very important. Governments can affect our ability to do what we do. They can affect it in positive ways and they can affect in not so positive ways. What we do is focus on the policies. Some of our key areas of focus are on privacy and security, education. They're on advocating for human rights for everyone, and expanding the definition of human rights. They're on the environment and really combating climate change, something we do by running our business on 100 percent renewable energy.

And of course, creating jobs is a key part of what we do by giving people opportunity not only with people that work directly for Apple, but the large number of people that are in our ecosystem. We're really proud that we've created 2 million jobs, just in this country. A great percentage of those are app developers. This gives everyone the power to sell their work to the world, which is an unbelievable invention in and of itself.

We have other things that are more business-centric - like tax reform - and something we've long advocated for: a simple system. And we'd like intellectual property reform to try to stop the people suing when they don't do anything as a company.

There's a large number of those issues, and the way that you advance them is to engage. Personally, I've never found being on the sideline a successful place to be. The way that you influence these issues is to be in the arena. So whether it's in this country, or the European Union, or in China or South America, we engage. And we engage when we agree and we engage when we disagree. I think it's very important to do that because you don't change things by just yelling. You change things by showing everyone why your way is the best. In many ways, it's a debate of ideas.

We very much stand up for what we believe in. We think that's a key part of what Apple is about. And we'll continue to do so.


De meeting van Donald Trump met de tech-leiders was besloten, maar Kara Swisher van Recode is het wel gelukt om een aantal details van die meeting naar boven te krijgen. Als je daar meer van wilt lezen, dat kan op deze pagina.

Tip: witregels in Berichten op je Mac zonder het bericht te versturen

000

Als je op een iDevice in de Berichten-app een zin op een nieuwe regel wilt beginnen is dat niet ingewikkeld, je klikt even op de Return-toets. En een witregel is net zo makkelijk, twee keer op diezelfde Return-toets klikken is voldoende.

Maar op de Mac werkt dat beslist niet hetzelfde en dat kan vervelend zijn. Want als je daar op het toetsenbord op de Return-toets drukt, dan wordt jouw boodschap meteen verzonden. Lastig als je nog helemaal niet klaar was, en je dus onbedoeld alleen maar een gedeelte van je boodschap verstuurd hebt.

Gelukkig is daar een heel erg simpele oplossing voor, het enige wat je op de Mac hoeft te doen is de Alt-toets ingedrukt houden terwijl je op de Return-toets drukt, de cursor gaat dan keurig naar de tweede regel. En twee keer Alt+Retrun-toets indrukken zorgt dus op je Mac voor een witregel.

Mocht je geen Alt-toets hebben, er zijn ook toetsenborden waar die op die toets "option" staat. Voor de duidelijkheid hebben we hieronder een afbeelding gezet, waar we onderaan de toets die we bedoelen hebben aangegeven door er een rood cirkeltje omheen te zetten, zowel links als rechtsonder.

Ben je op zoek naar toetscombinaties voor de Mac, op deze support-pagina van Apple vind je er een heleboel, met onderaan die pagina links naar meer tips en uitleg hierover van Apple.

Air Display 3 voor het eerst voor een derde van de prijs

000

Air Display 3 is één van de apps waarmee je jouw iPhone of iPad kan gebruiken als extern scherm voor je Mac. Dat kan met deze app met een USB kabel, maar natuurlijk ook draadloos, de app heet niet voor niets Air Display in de naam staan.

Naast de extra schermruimte is het met Air Display 3 ook mogelijk om je iPhone of iPad als grafisch tablet gebruiken, vergelijkbaar met een Wacom. Heb je een iPad Pro met een Apple Pencil dan werkt het natuurlijk pas echt optimaal.

Je moet om Air Display 3 te laten werken met jouw Mac daar ook een app van dezelfde makers hebben draaien. Deze "Host-software" is gratis en te vinden op deze pagina. Je kan met Air Display 3 trouwens meerdere iDevices op jouw Mac aansluiten, maximaal vier stuks.Normaal gesproken kost Air Display 3 € 14,99 in de iOS App Store, op dit moment gaat van die prijs maar liefst 67 procent af, waardoor je nu naar binnen kan halen voor maar € 4,99.

Drie Lego-games voor minder dan een euro

001

Ben je een fan van Lego-games, dan is dit een goed moment om er eentje (of meer) aan te schaffen. Want Lego heeft nu drie games in de aanbieding die alledrie normaal gesproken € 4,99 kosten, maar op dit moment kosten ze in de iOS App Store maar 99 cent per stuk.

Twee van deze games zijn van de Harry Potter serie, de andere is geïnspireerd op de film Jurassic World. Dat laatste wordt bij Lego niet zo nauw genomen, want daar zitten ook scenes uit eerdere films uit de Jurassic Park serie in.

Deze games kan je naar binnen halen via de links hieronder.

LEGO Harry Potter: Years 1-4

LEGO Harry Potter: Years 5-7

LEGO Jurassic World

Apple, Garmin en Samsung verdelen de smartwatch markt

002

Toen Apple de Apple Watch uitbracht leek het er op dat het moeilijk zou worden om op te boksen tegen de rest, want Apple was beslist niet de enige op deze markt. Maar veel van die partijen zijn inmiddels verdwenen, waardoor er nog maar drie grote spelers over zijn.

Sinds het begin van 2015 zijn er maar zeven bedrijven die meer dan 200.000 smartwatches in een kwartaal hebben verkocht. Van die zeven heeft Motorola net laten weten voorlopig geen nieuwe smartwatches meer uit te brengen, want er is simpelweg niet genoeg interesse voor. Pebble is inmiddels aan FitBit verkocht, waarbij de verkoop van de huidige modellen gestaakt is, en Huawei en LG kondigen ook al geen nieuwe modellen meer aan.

Daardoor zijn er nog maar drie spelers in deze markt over die daar nog serieus in opereren:

1. Apple
2. Garmin
3. Samsung

Er is trouwens nog een categorie "overig" die smartwatches maakt, maar de meer dan 12 bedrijven die daaronder vallen hebben samen maar 11 procent van de markt. Met andere woorden, de grote drie verdelen de overige 89 procent. In die groep vinden we ook de Zwitserse horlogemakers, bijvoorbeeld TAG Heuer, die tot nu toe dus nog geen grote aantallen hebben weten te verkopen.

Als je de verkopen van smartwatches vergelijkt met die van smartphones en tablets dan zie je meteen dat het daarbij gaat om een veel kleinere markt.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Binnen die markt is het Apple die meer dan helft in handen heeft, waarbij vooral de verkopen rond de feestdagen zorgen voor een piek. Tel daarbij op dat Tim Cook recent naar buiten bracht dat er bij de verkopen van de Apple Watch op dit moment nieuwe records worden gevestigd, en Apple zou wel eens nog verder kunnen uitlopen.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Vorige devices van Apple werden pas echt een groot succes als die ook met andere platformen werkten, voor de Apple Watch geldt nog steeds dat die alleen maar goed samenwerkt met een iPhone. Dat is natuurlijk niet zo'n groot probleem als in het verleden, er zijn inmiddels meer dan 700.000 iPhones verkocht.

Waarom is de Apple Watch populair?

Er zijn een aantal redenen aan te wijzen waarom de Apple Watch populair is en dat die populariteit kennelijk steeds verder aan het toenemen is.

Design: de Apple Watch is de enige van de smartwatches die niet hard zijn best doet om er uit te zien als een klassiek horloge. Kennelijk was dat een schot in de roos, het heeft het succes tot nu toe in ieder geval niet in de weg gezeten.

Daarbij was de keuze voor makkelijk te vervangen bandjes ook een erg goede, het is erg makkelijk om je Apple Watch een compleet andere uiterlijk te geven. Dat slaat kennelijk ook aan, want er worden op het internet (onder andere op Marktplaats) erg veel verschillende bandjes aangeboden, vaak ook voor erg schappelijke prijzen.

Allround: de Apple Watch heeft niet één ding waardoor die aantrekkelijk is, maar een heleboel dingen die voor veel verschillende mensen interessant kan zijn. Voorbeelden zijn gezondheid en fitness, makkelijk in de gaten houden wat er aan berichten binnenkomt, navigatie, Apple Pay en natuurlijk de Watchfaces, die makkelijk naar ieders smaak aan te passen zijn.

Prijs: dat je nu vanaf 339 euro al een Apple Watch kan kopen zal ook vast bijdragen aan het succes. In de VS kon je daardoor bij de Black Friday aanbiedingen al een Apple Watch kopen voor 199 dollar, een prijs die we hier ook (in euros natuurlijk) tegen zijn gekomen.

De toekomst

De komende tijd zal vooral FitBit hard proberen de voorsprong op Apple te houden in het aantal verkochte exemplaren, een voorsprong die Apple op dit moment aan het inlopen is. Waarbij de winst per verkocht exemplaar bij Apple een stuk hoger ligt.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Hoe dichter Apple het lukt om in de buurt van FitBit te komen, of zelfs te passeren, hoe groter het succes ook zal zijn in markt van gezondheid en fitness wearables. Maar FitBit heeft natuurlijk Pebble niet voor niets overgenomen, hoewel het waarschijnlijk nog wel even zal duren voordat de resultaten van die overname zichtbaar zullen worden.

Verder zitten Garmin en Samsung natuurlijk ook niet stil, Apple heeft voorlopig het rijk nog niet voor zich alleen. Goed nieuws, want dat houdt ze in Cupertino scherp.