Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

watchOS 4 wordt slimmer en krijgt meer fitnessfuncties (Upd.)

001

Naast iOS en macOS besteedde Apple tijdens de keynote van WWDC 2017 ook aandacht aan watchOS 4. Daarbij was een voorproefje te zien, onder andere met meer fitnessfuncties en een helemaal nieuwe Siri wijzerplaat die gebruik maakt van Machine Learning.

De nieuwe fitnessfuncties zien we onder meer terug in de opties voor gepersonaliseerde coaching in de Activiteit-app. Maar ook de Work-out-app is helemaal vernieuwd, met een nieuwe interface, automatische sets voor zwemsessies en de mogelijkheid om High Intensity Interval Training te meten met behulp van nieuwe algoritmen beweging en hartslag.

Verschillende work-outs kan je nu met elkaar combineren, zodat je bijvoorbeeld twee keer dezelfde work-out achter elkaar doet of kan trainen voor een triatlon terwijl je daarna makkelijk het totale aantal calorieën en minuten kan bekijken.

Nieuwe wijzerplaten

Met de nieuwe Siri wijzerplaat kan ook de Apple Watch de intelligentie van Siri gebruiken, waarbij Machina Learning een steeds belangrijkere plaats inneemt. Dat betekent dat deze wijzerplaat zich zal aanpassen aan het tijdstip, en je gegevens uit apps als Activiteit, Ademhaling, Agenda, Herinneringen, Kaarten, Wallet en Wekker, en nieuwsberichten uit de nieuwe Apple News-app voor Apple Watch kan laten zien.

Maar het is niet alleen de Siri wijzerplaat die nieuw is, naast Minnie en Mickey Mouse heeft Apple nu ook wijzerplaten met de bekende Pixar-personages Woody, Jessie en Buzz Lightyear toegevoegd.

Hieronder het complete persbericht dat Apple voor watchOS 4 heeft uitgebracht. Het goede nieuws is dat watchOS 4 op alle Apple Watch modellen die tot nu toe uitgebracht zijn geïnstalleerd kan worden, we zullen alleen nog tot de komende herfst moeten wachten voordat de definitieve versie van watchOS 4 uit zal komen.


watchOS 4 voor Apple Watch: extra slim, extra veel fitnessfuncties
Siri-wijzerplaat, slimme coaching en nieuwe muziekervaring vanaf dit najaar beschikbaar

SAN JOSE, 5 juni 2017 - Apple heeft vandaag een voorproefje laten zien van watchOS 4, met als voornaamste nieuwe functies gepersonaliseerde coaching met de Activiteit-app, een volledig nieuwe muziekervaring en een proactieve Siri-wijzerplaat waarop de hele dag door de meest relevante informatie wordt getoond. De update omvat verder een verbeterde Work-out-app en het nieuwe, revolutionaire technologieplatform GymKit, waarmee de gebruiker een work-out met cardioapparatuur aan Apple Watch kan koppelen.

"Apple Watch is de perfecte partner voor een gezonder leven. Met watchOS 4 wordt het systeem slimmer dan ooit tevoren", aldus Jeff Williams, Chief Operating Officer van Apple. "Dankzij de slimste Activiteit- en Work-out-apps, de Siri-wijzerplaat met relevante informatie en de mogelijkheid om je favoriete muziek heel eenvoudig via je pols af te spelen, is de hele ervaring veel persoonlijker op de gebruiker afgestemd."

Slimme Siri
Dankzij de nieuwe Siri-wijzerplaat weet Apple Watch Siri’s intelligentie beter dan ooit tevoren te benutten. Als de gebruiker zijn arm optilt, wordt de informatie op het scherm automatisch bijgewerkt op basis van het tijdstip, de dagelijkse routine van de gebruiker, gegevens uit apps als Activiteit, Ademhaling, Agenda, Herinneringen, Kaarten, Wallet en Wekker, en nieuwsberichten uit de nieuwe Apple News-app voor Apple Watch.

Met watchOS 4 biedt de Activiteit-app voortaan ook intelligente coaching en aanmoedigingen die helemaal op de gebruiker zijn toegespitst. Zo kan de gebruiker vaker zijn Activiteit-ringen sluiten en houdt hij goede gewoonten vast. Iedere ochtend controleert watchOS 4 of de gebruiker bijna een prestatie heeft behaald. Zo ja, dan ontvangt de gebruiker een gepersonaliseerde melding. Zo niet, dan krijgt de gebruiker tips waarmee hij net zo actief kan zijn als op de voorgaande dag. Tegen het einde van de dag ontvangt de gebruiker indien nodig een melding over het aantal stappen dat hij nog moet zetten om een Activiteit-ring te sluiten. Gebruikers krijgen ook unieke maandelijkse uitdagingen voorgeschoteld.

Muziek beluisteren is dankzij de vernieuwde Muziek-app persoonlijker dan ooit tevoren. De app synchroniseert automatisch de Nieuwe muziek-mix, de Favorieten-mix en de vaakst beluisterde muziek. De gebruiker heeft meer muziek aan zijn pols dan ooit tevoren, terwijl de Apple Watch in combinatie met AirPods het ultieme luistergemak biedt als de gebruiker sport of onderweg is.

Fitness
De bijgewerkte Work-out-app bevat nu ook automatische sets voor zwemsessies en meet tijdens HIIT-work-outs (High Intensity Interval Training) met behulp van nieuwe algoritmen beweging en de hartslag. Met watchOS 4 kunnen gebruikers die twee keer dezelfde work-out achter elkaar doen of voor een triatlon trainen, verschillende work-outs met elkaar combineren en zo het totale aantal calorieën en minuten bekijken.

Met GymKit kan de gebruiker binnenkort zijn Apple Watch met één tikje aan zijn favoriete cardioapparatuur koppelen, zoals een loopband, crosstrainer, hometrainer of trapmachine van grote producenten als Life Fitness of Technogym. Voor het eerst worden gegevens die tot nu toe niet tussen een smartwatch en een fitnessapparaat konden worden gedeeld naadloos gesynchroniseerd. Denk bijvoorbeeld aan het aantal verbrande calorieën, afgelegde afstand, snelheid, het aantal hoogtemeters, helling en tempo. Zo krijgt de gebruiker precieze gegevens zonder dat hij daar veel moeite voor hoeft te doen.

Wijzerplaten en bandjes
Naast de Siri-wijzerplaat zijn ook nieuwe Toy Story-wijzerplaten toegevoegd met bekende Pixar-personages als Woody, Jessie en Buzz Lightyear. En de nieuwe Caleidoscoop-wijzerplaat tovert statische afbeeldingen om tot fascinerende patronen. Nieuwe complicaties die hun opwachting maken, zijn onder andere Now Playing en Apple News.

Apple heeft vandaag ook een reeks horlogebandjes in zomerse kleuren onthuld, waardoor de gebruiker op nieuwe manieren zijn stijl tot uitdrukking kan laten komen met Apple Watch. Het aanbod voor dit seizoen bestaat uit kleurrijke sportbandjes, een felgele klassieke gesp en verschillende sportbandjes van Nike die qua kleur perfect aansluiten op de Nike Air VaporMax Flyknit Day to Night-collectie. Met de regenboogkleurige Pride Edition-bandjes van geweven nylon laat Apple zien dat het volledig achter diversiteit staat en uitsluiting afkeurt.

Betalingen tussen personen met Apple Pay
Met watchOS 4 kan de gebruiker vanuit Berichten of via Siri heel eenvoudig, snel en veilig betalingen aan iemand anders doen - zolang de ander maar over Apple Pay beschikt. Het bedrag wordt aan de Apple Pay Cash-account van de ontvanger toegevoegd. Die kan het meteen weer naar een ander overmaken, op zijn eigen bankrekening storten of er met Apple Pay aankopen in winkels en apps mee doen.

Prijzen en beschikbaarheid
watchOS 4 wordt dit najaar als gratis update beschikbaar gesteld voor gebruikers met een Apple Watch die aan een iPhone 5s of nieuwer met iOS 11 is gekoppeld. WatchKit voor watchOS 4 is direct beschikbaar voor deelnemers aan het iOS Developer Program op developer.apple.com. Ga voor meer informatie naar apple.com/watchos-preview. Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet in alle regio’s beschikbaar. Voor de Mijn favorieten-mix en de Mijn nieuwe muziek-mix is een Apple Music-abonnement vereist. Betalingen tussen personen en Apple Pay Cash zijn alleen in de Verenigde Staten mogelijk met behulp van iPhone SE, iPhone 6 en nieuwer, iPad Pro, iPad (5e generatie), iPad Air 2, iPad mini 3 en nieuwer en Apple Watch.

• Apple Watch is verkrijgbaar met een kast van 38 mm of 42 mm. Apple Watch Series 1 is verkrijgbaar in een kast van goud, roségoud, zilver of spacegrijs aluminium gecombineerd met een sportbandje en is verkrijgbaar vanaf slechts € 339. Apple Watch Series 2 is verkrijgbaar in een kast van goud, roségoud, zilver of spacegrijs aluminium, of in een kast van zilver of spacezwart roestvrij staal gecombineerd met een brede verscheidenheid aan bandjes vanaf slechts € 439. De keramische Apple Watch Edition is verkrijgbaar vanaf € 1469. Al deze producten zijn verkrijgbaar via apple.com, Apple Stores en bepaalde erkende Apple resellers en providers. Ga naar locate.apple.com voor lokale verkooppunten. Apple Watch Nike+ is verkrijgbaar vanaf € 439.

• De nieuwe Apple Watch-sportbandjes en bandjes met een klassieke gesp zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via apple.com en later deze week ook in een aantal Apple Stores en bij bepaalde erkende Apple resellers en providers in de Verenigde Staten en ruim 35 andere landen, waaronder Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Italië, Japan, Nederland, Rusland, Singapore, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. Het sportbandje is verkrijgbaar voor € 59 en het bandje met de klassieke gesp voor € 159.

• Het nieuwe Pride Edition-bandje van geweven nylon is vanaf vandaag verkrijgbaar via apple.com en later deze week ook in een aantal Apple Stores in de Verenigde Staten en ruim 35 andere landen, waaronder Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Italië, Japan, Nederland, Singapore, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. De bandjes van geweven nylon zijn verkrijgbaar voor € 59.

• Het Nike-sportbandje in de nieuwe kleuren is vanaf vandaag verkrijgbaar via apple.com, nike.com en in bepaalde Nike-winkels, en later deze week in een aantal Apple Stores, en bij bepaalde erkende Apple resellers, providers, speciaalzaken en winkelketens in de Verenigde Staten en ruim 35 andere landen, waaronder Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Italië, Japan, Nederland, Rusland, Singapore, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. Het Nike-sportbandje is verkrijgbaar voor € 59.

• Klanten die bij Apple een Apple Watch kopen, kunnen gebruikmaken van een Persoonlijke Configuratie-sessie in de Store of online.* Ze krijgen dan onder andere hulp bij het instellen van agenda’s, meldingen, apps en meer op hun Apple Watch.

• Iedereen die met zijn nieuwe Apple Watch wil leren werken, kan zich op apple.com/nl/today aanmelden voor een gratis sessie.

* In de meeste landen.

Update: MacRumors heeft een video gemaakt waarin alle belangrijkste nieuwe dingen van watchOS te zien zijn. In iets meer dan 2,5 minuten kan je dat hieronder allemaal zien.

macOS High Sierra biedt geavanceerde technologieën

006

Apple heeft met macOS 10.13 ervoor gekozen om door te gaan op de voorgaande versie, en die vooral krachtiger te maken en verder te verfijnen. Daarvoor werd in het verleden al vaker gekozen, bijvoorbeeld bij de stap van Leopard naar Snow Leopard, Lion naar Mountain Lion en Yosemite naar El Capitan.

Dat komt ook dit keer in de naamgeving weer duidelijk naar voren. Waar macOS 10.12 de naam Sierra meekreeg, is 10.13 High Sierra genoemd. Dus ook dit keer een verwijzing in de naam van de opvolger naar de voorganger waarmee die nauwer is verweven dan waar Apple meestal voor kiest.

Veel van de grote verbeteringen in High Sierra zitten onder de motorkap, bijvoorbeeld het nieuwe Apple File System, Metal 2 en de ondersteuning voor Virtual Reality (VR). Dat wil niet zeggen dat we daar niets van zullen merken, in tegendeel. Alleen de overstap naar het nieuwe Apple File System betekent dat onze data een stuk veiliger wordt. Zowel wat betreft de privacy, soort versleuteling, en doordat er in het nieuwe bestandssysteem een aantal dingen zitten waardoor de kans op verlies aan data bij bijvoorbeeld het vastlopen van het systeem een stuk kleiner wordt.

Daarbij zitten er ook een aantal grote verbeteringen in apps die veel van ons waarschijnlijk vaak gebruiken, zoals Foto's, Safari en Mail. Dit alles komt ook naar voren in het persbericht van Apple, dat je hieronder integraal kan vinden:


macOS High Sierra biedt geavanceerde technologie voor opslag, video en graphics

Populaire apps als Foto's, Safari, Mail verbeterd

SAN JOSE, 5 juni 2017 - Vandaag heeft Apple een voorproefje laten zien van macOS High Sierra, de nieuwste versie van 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem. Deze update biedt nieuwe coreopslag-, video- en graphicstechnologieën, zodat Mac meteen ook klaar is voor toekomstige innovaties. macOS High Sierra heeft een geheel vernieuwd bestandssysteem en biedt ondersteuning voor High-Efficiency Video Coding (HEVC) en een update van Metal, de geavanceerde graphicstechnologie van Apple en de drijvende kracht achter van alles, variërend van machine learning tot het maken van virtual-reality content. Verder zijn een aantal apps verbeterd waar Mac-gebruikers dagelijks plezier van hebben, waaronder Foto's, Safari en Mail.

"macOS High Sierra is voorzien van robuuste toekomstgerichte technologie en biedt nieuwe kansen aan ontwikkelaars die gebruik willen maken van machine learning en virtuele content willen maken voor de Mac", vertelt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple."De kerntechnologie-innovaties in macOS High Sierra zorgen er samen met de vernieuwingen in onze hardware voor dat er met de Mac verdere toekomstgerichte stappen kunnen worden gezet."

Krachtige nieuwe systeemtechnologieën

Apple File System
Apple File System (APFS) biedt nog betere prestaties, beveiliging en betrouwbaarheid van gegevens en vormt een springplank voor toekomstige innovaties.APFS is een geavanceerde architectuur die is geoptimaliseerd voor moderne massaopslagtechnologie. Met dit systeem kunnen alledaagse zaken als bestanden en adreslijsten kopiëren supersnel worden afgerond. Het systeem beschermt gegevens tegen stroomuitval en systeemcrashes én beveiligt bestanden via ingebouwde encryptie. macOS High Sierra biedt ook volledige lees- en schrijfcompatibiliteit met eerder geformatteerde HFS-schijven en -gegevens en is al berekend op toekomstige ontwikkelingen in opslagtechnologie.

Met Metal 2 haal je zelfs nog meer uit de GPU, waardoor professioneel materiaal creëren, gamen, automatisch leren en nog veel sneller gaat.High-Efficiency Video Coding
Omdat de industriestandaard HEVC (H.265) wordt ondersteund, kunnen videobestanden van 4K in superkwaliteit worden gestreamd en afgespeeld die daarnaast ook nog eens 40 procent kleiner zijn dan bij de huidige H.264-standaard.* Met HEVC maakt Apple het mogelijk om video's van hoge kwaliteit te streamen op netwerken waarop voorheen alleen streamen in HD mogelijk was. En dankzij de hardwarewijzigingen op de nieuwe iMac en MacBook Pro bieden deze nu ook supersnelle en energiebesparende HVEC-encryptie- en bewerkingsmogelijkheden.

Metal 2
Metal is de snelste, efficiëntste manier om alles uit het GPU-vermogen van een Mac te halen dat erin zit. Metal 2 is voorzien van een hoogstaande API en verbeterde prestaties waarmee ontwikkelaars hun apps een boost kunnen geven. Daarnaast biedt het ondersteuning voor machine learning dat bij spraakherkenning, natuurlijke-taaltoepassingen en visuele computertechnologie wordt gebruikt. Dankzij de combinatie van Thunderbolt 3 en Metal 2 hebben zelfs de meest veeleisende gebruikers toegang tot krachtige externe GPU's. Met de External Graphics Developer Kit hebben ontwikkelaars alle hardware en software in handen om hun apps mee te optimaliseren.

Virtual Reality (VR)
Dankzij Metal 2 en de nieuwste Mac-hardware ondersteunt macOS High Sierra nu het maken van virtual-reality content, zodat ontwikkelaars games, 3D- en VR-materiaal kunnen maken waar je helemaal in opgaat. Toonaangevende VR-bedrijven hebben de handen ineengeslagen met Apple om VR-innovaties voor de Mac te realiseren die later dit jaar uitkomen. Zo is Valve hun SteamVR-platform voor macOS aan het optimaliseren en maken ze het gebruik van de HTC Vive-headset mogelijk. Daarnaast zijn Unity en Epic bezig om hun VR-ontwikkelingsmiddelen geschikt te maken voor macOS.Final Cut Pro X gaat ook later dit jaar ondersteuning bieden voor professionele 360-graden workflows, waarbij 360-graden-video's kunnen worden geïmporteerd, bewerkt en geëxporteerd.

Favoriete apps van Mac-gebruikers verbeterd

Foto's
Foto's in macOS High Sierra is nu voorzien van een vaste navigatiekolom met alle albums en indelingstools. De bewerkingsweergave is nu voorzien van krachtige nieuwe tools, zoals Curven, waarmee kleuren en contrasten nauwkeurig kunnen worden bewerkt. Met Kleurselectie kun je een standaardkleurenpalet aanpassen. Aan Live Photos kun je nu grappige effecten toevoegen. Herinneringen selecteert nu foto's en video's rondom diverse nieuwe onderwerpen. Foto's ondersteunt voortaan externe bewerkingsprogramma's als Photoshop en Pixelmator. Je kunt ze direct vanuit Foto's openen en alle bewerkingen worden in de fotobibliotheek bewaard. Voor het eerst worden ook projectextensies van derden ondersteund, zodat gebruikers direct vanuit Foto's gebruik kunnen maken van afdruk- en publiceerdiensten als Animoto, ifolor, Shutterfly, WhiteWall en Wix.

Andere verbeterde apps:
• Safari kan Reader nu automatisch gebruiken om artikelen in een kale, overzichtelijke structuur weer te geven. Daarnaast verhindert ‘Automatisch afspelen blokkeren' dat media met geluid automatisch in de browser wordt afgespeeld.
• Slimme antitrackingtechnologie in Safari maakt gebruik van machine learning om trackinggegevens te herkennen en te verwijderen waarmee adverteerders het doen en laten van gebruikers op het internet proberen te volgen.
• Mail doorzoeken gaat nog makkelijker en sneller dankzij Top Hits, waarmee de relevantste resultaten boven aan de berichtenlijst van de gebruiker komen te staan.
• Siri op de Mac reageert nu met een stem die natuurlijker en expressiever klinkt. En als Apple Music wordt gebruikt, leert Siri de muziekvoorkeuren van de gebruiker kennen, maakt Siri persoonlijke playlists aan en beantwoordt Siri eenvoudige vragen over muziek.
• In Notities kunnen voortaan eenvoudige tabellen worden gebruikt. De gebruiker kan in cellen typen, dingen aanpassen en rijen/kolommen verplaatsen.
• Spotlight biedt statusinformatie over vluchten, inclusief aankomst- en vertrektijden, vertragingen, gates, terminals en zelfs een kaart van de vliegroute.
• Met iCloud-bestandsdeling kunnen gebruikers ieder bestand delen dat in iCloud Drive wordt bewaard en samenwerken met andere mensen.

Prijzen en beschikbaarheid
De preview van macOS High Sierra voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program op developer.apple.com. Eind juni wordt op beta.apple.com een bètaversie beschikbaar gemaakt voor Mac-gebruikers. Dit najaar kan macOS High Sierra als gratis software-update worden gedownload in de Mac App Store. Ga voor meer informatie naar apple.com/macos/high-sierra-preview.

Geregistreerde leden van het Apple Developer Program kunnen voor USD 599 de External Graphics Developer Kit kopen. Daar zit alles in wat ze nodig hebben om hun programma's voor externe grafische voorzieningen te optimaliseren. In deze kit zitten een Thunderbolt 3 External PCI Expansion Chassis, een Radeon RX 580-videokaart van AMD met een 8 GB VRAM en een USB-C-hub.

* Hoeveel schijfruimte er wordt bespaard hangt af van het videobestand en de hardware. De feitelijke resultaten kunnen afwijken.

Nieuwe iPad Pro modellen: geavanceerde displays en baanbrekende prestaties

001

Volgens de geruchten zou de 10,5-inch iPad Pro al in de lente uitkomen maar liep die vertraging op. Met geruchten weet je het nooit, het kan natuurlijk ook dat die er de hele tijd al naast zaten.

Hoe dan ook, Apple presenteerde vanavond tijdens de keynote van de WWDC 2017 de nieuwe iPad Pro met een 10,5-inch scherm en aan de lange kanten veel smallere omlijstingen. Deze vervangt het 9,7-inch model, maar het gewicht neemt nauwelijks toe (469 gram voor de 10,5-inch, de 9,7-inch woog 437 gram).

Van het grotere model, de 12,9‑inch iPad Pro, werden alleen de specificaties gewijzigd, de grootte van het scherm en de randen boven gelijk. Beide modellen beginnen nu met 64 GB aan opslag, de prijzen zijn als volgt:


iPad Pro 10,5 inch

• 64 GB Wi-Fi: € 739,-
• 256 GB Wi-Fi: € 839,-
• 512 GB Wi-Fi: € 1059,-

• 64 GB Wi-Fi + Cellular: € 899,-
• 256 GB Wi-Fi + Cellular: € 999,-
• 512 GB Wi-Fi + Cellular: € 1.219,-

iPad Pro 12,9-inch

• 64 GB Wi-Fi: € 909,-
• 256 GB Wi-Fi: € 1.009,-
• 512 GB Wi-Fi: € 1.229,-

• 64 GB Wi-Fi + Cellular: € 1.069,-
• 256 GB Wi-Fi + Cellular: € 1.169,-
• 512 GB Wi-Fi + Cellular: € 1.389,-


Hieronder Apple's persbericht over beide iPad Pro modellen in zijn geheel:


De 10,5-inch en 12,9-inch iPad Pro bevatten het meest geavanceerde display ter wereld en leveren baanbrekende prestaties
iOS 11 is vanaf dit najaar beschikbaar en bevat nieuwe features die iPad Pro nog krachtiger maken

SAN JOSE, 5 juni 2017 - Apple heeft vandaag een gloednieuwe 10,5-inch iPad Pro en een nieuwe 12,9-inch iPad Pro geïntroduceerd. Beide modellen hebben een display met ProMotion-technologie, waarmee dit het meest geavanceerde display ter wereld is. En dankzij de nieuwe A10X Fusion-chip leveren deze nieuwe iPad Pro-modellen ongekende prestaties. De randen van het nieuwe 10,5-inch model zijn met bijna 40 procent teruggebracht, waardoor deze iPad Pro uiterst compact is en toch nog steeds minder dan 500 gram weegt. Tel daar de handige, nieuwe iPad-features van iOS 11 bij op, zoals de gloednieuwe Bestanden-app, het aanpasbare Dock, de verbeterde multitaskingvoorzieningen en verder integratie van Apple Pencil, en je weet dat iPad Pro alles in zich heeft om zowel je productiviteit als je creativiteit naar een hoger plan te tillen. iOS 11 is vanaf dit najaar beschikbaar.

"Dit zijn verreweg de snelste iPads die we tot nu toe hebben gemaakt. Ze bevatten een uiterst geavanceerd display met ProMotion, een krachtige, nieuwe A10X Fusion-chip en het geavanceerde camerasysteem van iPhone 7", zegt Greg Joswiak, vice president Product Marketing van Apple. "In combinatie met iOS 11 zorgen deze nieuwe iPad Pro-modellen voor compleet nieuwe gebruiksmogelijkheden."

Het meest geavanceerde display, met ProMotion
Het prachtige Retina-display van iPad Pro is vernieuwd en is nu voorzien van ProMotion, een nieuwe technologie die een refresh-rate tot 120 Hz mogelijk maakt. Daardoor verloopt het scrollen mooi vloeiend, reageert alles sneller en komen bewegende beelden nog beter tot hun recht. Dankzij ProMotion reageert ook Apple Pencil nog sneller met een latentie van slechts 20 ms: de laagste binnen onze industrietak. Het resultaat is dat tekenen nog natuurlijker en vloeiender aanvoelt. ProMotion zorgt daarnaast voor een nog betere beeldkwaliteit en vermindert het stroomverbruik door de refresh-rate automatisch aan te passen aan de mate van beweging van de content op het scherm.

Het geavanceerde Retina-display is het helderste iPad-display dat Apple tot nu toe heeft geproduceerd en is voorzien van een antireflectielaag, waardoor je ook buiten goed kunt zien wat er op je scherm gebeurt. Bovendien stemt True Tone de witbalans van het display af op het omgevingslicht, wat zorgt voor een natuurlijke en nauwkeurige weergave. En dankzij het brede kleurenspectrum geeft iPad Pro kleuren weer die voldoen aan de standaarden voor digitale film.

Baanbrekende prestaties dankzij de A10X Fusion-chip
iPad Pro is ongekend snel, biedt tal van verbindingsopties en is uitermate veelzijdig, waardoor hij ook de zwaarste taak aankan. De krachtige, nieuwe 64-bits A10X Fusion-chip levert betere prestaties dan de meeste pc-laptops van dit moment, dus veeleisende dingen als foto's en 4K-video bewerken, 3D-beelden renderen of een game spelen gaan allemaal even makkelijk en snel. De 6-core CPU en 12-core GPU leveren respectievelijk 30% en 40% snellere rekenprestaties in vergelijking met de toonaangevende A9X-chip, terwijl de batterij nog steeds de hele dag meegaat.1

iPad Pro is bij uitstek geschikt om foto's en video's van professionele kwaliteit te maken, te bewerken en te delen. De iPad Pro-modellen hebben dezelfde camera's als iPhone 7: een 12-megapixel camera met optische beeldstabilisatie en een 7-megapixel FaceTime HD-camera. Daarnaast heeft iPad Pro een audiosysteem met vier speakers dat in elke richting een vol en helder geluid produceert. En dankzij de geïntegreerde Apple SIM2 en ondersteuning voor 802.11ac wifi en LTE Advanced3 is het heel eenvoudig om onderweg in meer dan 180 landen en regio's het internet op te gaan.

Touch ID op iPad Pro reageert sneller en is een heel eenvoudige en makkelijke manier om je iPad te ontgrendelen, persoonlijke informatie in apps privé te houden en aankopen te doen in de App Store, iTunes Store en iBooks Store. En met Apple Pay op iPad kun je heel eenvoudig artikelen in de winkel en diensten in apps of op websites in Safari afrekenen.4

iOS 11 bevat nieuwe features voor iPad
iOS 11 is vanaf dit najaar beschikbaar en bevat allerlei nieuwe features voor iPad, zoals:
- Een nieuw, aanpasbaar Dock waarmee je direct bij je meest gebruikte apps en bestanden kunt, ongeacht in welk app je bezig bent.
- Verbeterde multitaskingfunctionaliteit, waaronder een vernieuwde App Switcher die Spaces in iOS introduceert. Daardoor schakel je makkelijker tussen actieve apps, ook als je er twee tegelijk geopend hebt in Split View. Bovendien werkt dit ook in Slide Over.
- De nieuwe Bestanden-app, die alles netjes bij elkaar houdt, ongeacht of de bestanden lokaal, op iCloud Drive of in Box, Dropbox of een andere cloudservice staan.
- Multi-Touch Drag & Drop, een voorziening die altijd en overal op iPad Pro beschikbaar is en waarmee je tekst, foto's en bestanden van de ene app naar de andere kunt verplaatsen.
- Een nieuwe documentenscanner in Notities, waarmee je documenten van één of meer pagina's kunt scannen. Om de leesbaarheid te vergroten, worden eventuele schaduwen verwijderd en past de scanner filters toe.
- Nauwere integratie met Apple Pencil, zoals de mogelijkheid om iets te tekenen bij tekst die je in Notities en Mail schrijft, de Direct markeren-feature waarmee je makkelijk een document ondertekent, een pdf annoteert of op een schermafbeelding tekent, en het nieuwe Direct noteren, dat Notities opent vanaf het toegangsscherm zodra je met Apple Pencil op het display tikt. En wil je even snel naar handgeschreven tekst of tekens zoeken, dan kan dat met de nieuwe Handgeschreven tekst zoeken-feature.

Apple Pencil en Smart Keyboard
Apple Pencil en Smart Keyboard (afzonderlijk verkrijgbaar) maken iPad Pro nog nauwkeuriger en handiger in het gebruik. De geavanceerde sensoren in Apple Pencil meten zowel de druk als de hoek, waardoor tekenen, annoteren en aantekeningen maken heel natuurlijk aanvoelt. Voor de 10,5-inch iPad Pro is er een nieuw Smart Keyboard van volledig formaat ontworpen. Dit is een dun maar supersterk toetsenbord dat je nooit hoeft op te laden of via Bluetooth hoeft te koppelen en dat je bovendien heel makkelijk opvouwt tot een Smart Cover.

Prijzen en beschikbaarheid
• De 10,5-inch iPad Pro is verkrijgbaar in zilver, spacegrijs, goud en roségoud. Het 64-GB Wi-Fi-model is verkrijgbaar vanaf € 739 en het 64-GB Wi-Fi + Cellular-model vanaf € 899. De 12,9-inch iPad Pro is verkrijgbaar in zilver, spacegrijs en goud. Het 64-GB Wi-Fi-model is verkrijgbaar vanaf € 909 en het 64-GB Wi-Fi + Cellular-model vanaf € 1069. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/ipad.
• De nieuwe iPad Pro-modellen kunnen vanaf vandaag worden besteld op Apple.com/nl en worden vanaf volgende week geleverd. Beide modellen zijn vanaf volgende week ook verkrijgbaar bij de Apple Store, diverse providers en erkende Apple resellers (prijzen kunnen afwijken) in de Verenigde Staten en 37 andere landen en regio's, waaronder Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Italië, Japan, Nederland, Rusland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. India, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en andere landen en regio's volgen later deze maand. Brazilië, Mexico, Zuid-Korea en andere landen en regio's volgen in juli.
• Apple Pencil is verkrijgbaar voor € 109. Het Smart Keyboard is in houtskoolgrijs verkrijgbaar voor € 179 voor de 10,5-inch iPad Pro en € 189 voor de 12,9-inch iPad Pro, en kan worden besteld met een toetsenbordindeling voor meer dan 30 talen, waaronder vereenvoudigd Chinees, Duits, Frans, Japans en Spaans.
• Voor zowel de 10,5-inch als de 12,9-inch iPad Pro is nu ook een nieuwe leren hoes in allerlei kleuren verkrijgbaar, voor respectievelijk € 149 en € 169. Voor Apple Pencil is voor € 35 een nieuw hoesje in allerlei kleuren verkrijgbaar. Voor iPad Pro zijn Smart Covers van polyurethaan en leer verkrijgbaar in diverse kleuren, voor respectievelijk € 59 en € 85 voor de 10,5-inch iPad Pro en € 69 en € 95 voor de 12,9-inch iPad Pro, bij Apple.com/nl en de Apple Store.
• Elke klant die een iPad Pro koopt bij Apple, krijgt een gratis configuratiesessie aangeboden, naar keuze in de Store of online. Klanten krijgen dan onder meer hulp bij het configureren van hun iPad Pro, zoals het instellen van hun e-mail, en een kennismaking met de nieuwe apps in de App Store.5
• Alle klanten die de basisbeginselen van hun nieuwe iPad Pro onder de knie willen krijgen of zich juist verder willen verdiepen in alle nieuwe mogelijkheden, kunnen zich via apple.com/nl/today aanmelden voor een gratis sessie.

1 De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de instellingen, het gebruik en andere factoren. De feitelijke duur kan variëren.
2 De geïntegreerde Apple SIM in iPad Pro (10,5 inch en 12,9-inch) is mogelijk uitgeschakeld bij aanschaf bij bepaalde providers. Neem voor meer informatie contact op met je provider. Apple SIM en de geïntegreerde Apple SIM zijn niet verkrijgbaar in China.
3 LTE is uitsluitend via bepaalde providers beschikbaar. De netwerksnelheid is afhankelijk van de snelheid van het netwerk van de provider. Neem voor meer informatie contact op met je provider.
4 Apple Pay is niet overal beschikbaar. Ga voor een lijst met landen waarin Apple Pay beschikbaar is naar apple.com/nl/ios/feature-availability/#apple-pay.
5 In de meeste landen.

iOS 11 dit najaar, met krachtige functies voor iPhone en iPad

001

Apple's CEO Tim Cook had al een aantal keer duidelijk hints laten vallen dat er bij Apple hard gewerkt wordt aan Augmented Reality (AR) en dat is één van de vele compleet nieuwe dingen in iOS 11.

Daarbij maakte Apple ook meteen duidelijk dat ze door de soepele en snelle manier waarmee de gebruikers van iDevices de nieuwe versie van iOS daarop zetten, Apple in één keer meteen de grootste speler ter wereld op het gebied van AR zal zijn. Want het gaat om honderden miljoenen devices.

Daarbij werd tijdens de keynote nog tussen neus en lippen een sneertje naar de concurrentie uitgedeeld. Want waar die video's lieten zien, had Apple een live-presentatie, waarin alles zich real-time voor onze ogen afspeelde. Indrukwekkend, onder andere mogelijk door de voorsprong die Apple de afgelopen jaren heeft opgebouwd door de ontwikkeling van custom-processors binnenshuis.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles, er komen zowel voor de iPhone als de iPad erg veel functies bij. Zoals de Files (Bestanden)-app, waarmee je een soort Finder op je iDevice krijgt, het nieuwe Dock op de iPad, waarmee het wisselen van apps nog makkelijk wordt, het nieuwe Control Center, met meer 3D Touch-opties, makkelijke Drag-and-Drop op de iPad, waardoor die de Mac weer wat verder benadert, etc.

In het persbericht van Apple hieronder kan je een aantal dingen ervan lezen.


OS 11 komt dit najaar uit met krachtige nieuwe functies voor iPhone en iPad
Grootste softwarerelease ooit voor iPad plus nieuwe AR-ervaringen en honderden updates

SAN JOSE, 5 juni 2017 - Apple heeft vandaag een voorproefje laten zien van iOS 11. Deze grote update van 's werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem komt dit najaar uit en bevat nieuwe ervaringen en honderden nieuwe functies voor iPhone en iPad. Het is ook de grootste softwarerelease ooit voor iPad, met krachtige multitaskingfunctionaliteit, de Bestanden-app en meer toepassingen van Apple Pencil. Helemaal nieuw voor honderden miljoenen iOS-devices is augmented reality (AR). Een nieuw platform biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om apps te bouwen waarmee gebruikers realtimebeelden kunnen aanvullen met virtuele content. Dankzij CoreML kunnen ontwikkelaars zelflerende apps maken die steeds slimmer worden en een voorspellend vermogen hebben. Andere functies zijn onder meer: vrienden betalen via Apple Pay, ‘Niet storen' in de auto zodat gebruikers hun aandacht bij het verkeer houden, nog meer intelligente features, een nieuwe Siri-stem en nieuwe professionele mogelijkheden in Foto's en Camera. iOS 11 is vanaf vandaag als preview beschikbaar voor ontwikkelaars. Voor alle iPhone- en iPad-gebruikers is deze nieuwe versie in het najaar beschikbaar als gratis software-update.

"iOS 11 wordt het grootste AR-platform ter wereld. Ontwikkelaars kunnen alvast aan de slag met de ARKit, zodat later dit jaar honderden miljoenen iPhone- en iPad-gebruikers AR-ervaringen kunnen beleven", aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. "iPad-gebruikers krijgen met iOS 11 krachtige appfunctionaliteit in handen waarmee ze alle mogelijkheden van iPad optimaal kunnen benutten. Bovendien worden de iOS-apps die iPhone- en iPad-bezitters dagelijks gebruiken voorzien van honderden nieuwe features en fantastische updates."

iPad nog krachtiger
Dankzij iOS 11 wordt multitasking op een iPad nog krachtiger. Via een instelbaar dock heb je in elk scherm direct toegang tot veelgebruikte apps en documenten. De functie voor schakelen tussen apps is anders opgezet, zodat je makkelijker van de ene naar de andere actieve app kunt gaan via Split View en Slide Over. In de nieuwe Bestanden-app staan al je bestanden overzichtelijk bij elkaar, ongeacht hun opslaglocatie (lokaal, in iCloud Drive of bijvoorbeeld in Box of Dropbox). Drag & Drop kun je nu overal gebruiken, dus een afbeelding of tekst verplaatsen is zo gebeurd. Apple Pencil is nog verder geïntegreerd in iPad met ondersteuning voor inline tekenen en de nieuwe feature ‘Direct noteren' die ervoor zorgt dat je Notities direct vanuit een vergrendeld scherm kunt openen door op het Apple Pencil-symbool te tikken.

AR-ervaringen voor iPhone en iPad
Apple introduceert een nieuw platform waarmee ontwikkelaars geavanceerde AR-ervaringen kunnen bouwen voor iPhone en iPad. Ze benutten daarvoor de camera, krachtige processors en bewegingssensors van iOS-devices. Met de ARKit kunnen ontwikkelaars putten uit de allernieuwste visuele computertechnologieën en gedetailleerde en meeslepende virtuele content maken die kan worden weergegeven bij realtimebeelden, bijvoorbeeld bij het gamen, shoppen of industrieel ontwerpen.

Siri nog handiger en natuurlijker
Siri is wereldwijd de populairste persoonlijke assistent. Op meer dan 375 miljoen actieve devices in 36 landen wordt elke maand een beroep gedaan op Siri. Dankzij de nieuwste mogelijkheden op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie klinken de nieuwe mannen- en vrouwenstemmen natuurlijker en expressiever. Ze passen zelf de intonatie, toonhoogte, klemtoon en het tempo aan. Bovendien kunnen de stemmen Engelse woorden en zinsneden vertalen in het Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Siri is niet alleen maar een handige stem, maar leert ook van wat de gebruiker doet in bijvoorbeeld Safari, News, Mail en Berichten. Zo kan Siri persoonlijkere ervaringen bieden en relevante suggesties doen. Stel, Siri leidt uit het browsergedrag af dat de gebruiker geïnteresseerd is in bepaalde onderwerpen of plaatsen. Als de gebruiker vervolgens in Mail, Berichten of een andere app aan het typen is, doet Siri suggesties die daarop aansluiten.

Professionele functies voor Camera en Foto's
In iOS 11 kun je portretfoto's nemen met optische beeldstabilisatie, de True Tone Flash en HDR, zodat ze er nog professioneler uitzien. Live Photos worden expressiever dankzij de nieuwe Stuiter- en Herhaal-effecten die voor een continue videoloop zorgen. Met de functie ‘Lange belichting' kun je tijd en beweging vastleggen. In Foto's zijn de aandenkenfilms geoptimaliseerd, zodat je ze nu zowel in staande als liggende weergave kunt afspelen. Verder worden er meer aandenkens automatisch aangemaakt, zoals foto's van huisdieren of verjaardagen. iOS 11 bevat een compleet nieuwe technologie: High Efficiency Image File Format (HEIF). Deze reduceert de bestandsgrootte van foto's die op een iPhone 7 of iPhone 7 Plus worden genomen.

Vrienden betalen in Apple Pay
Apple Pay-gebruikers kunnen voortaan heel gemakkelijk én veilig betalingen doen aan en ontvangen van familie en vrienden. Dat kan direct in Berichten of via Siri. Hiervoor worden de creditcards/betaalpassen gebruikt die in Wallet staan. Ontvangen betalingen komen op de nieuwe Apple Pay Cash-account te staan. Gebruikers kunnen dit geld direct gebruiken om iemand anders te betalen, om met Apple Pay te betalen als ze iets kopen in een (web)winkel of via een app, of ze kunnen het overschrijven naar hun gewone bankrekening.

Ongestoord autorijden
In iOS 11 zit een nieuwe manier om mensen achter het stuur te helpen hun aandacht bij het verkeer te houden: ‘Niet storen'. iPhone weet wanneer je in de auto zit. Alle meldingen worden dan automatisch op stil gezet, zodat het scherm niet steeds oplicht. Je kunt een automatisch antwoord instellen waarmee je je favoriete contactpersonen laat weten dat je in de auto zit en pas kunt antwoorden als je op je bestemming bent.

Overige features in iOS 11
- De App Store heeft een make-over gekregen; apps en games ontdekken is nog makkelijker geworden. De redactie van de App Store maakt gebruik van diepgaande artikelen en interviews om het verhaal achter iOS-ontwikkelaars en hun geweldige apps en games te brengen.
- In de App Store voor iMessage is de applade vernieuwd, waardoor je makkelijker bij de apps en stickers kunt komen en dus nog sneller een bericht opleukt, een nummer deelt, enzovoort.
- Het bedieningspaneel kun je meer inrichten naar je eigen voorkeuren. Zo kun je veelgebruikte opties bij elkaar op één pagina zetten. Een nieuw toegangsscherm biedt een handige manier om alle meldingen bij elkaar op één plaats te zien.
- Aan Kaarten zijn plattegronden van grote vliegvelden en winkelcentra uit de hele wereld toegevoegd. Je krijgt zelfs aanwijzingen om op tijd voor te sorteren zodat je geen afslag of afrit meer mist.
- Woning ondersteunt meer categorieën accessoires, zoals AirPlay 2-speakers, en meer manieren om je huis te automatiseren.
- AirPlay 2 is nu berekend op audioweergave in meerdere ruimten. Gebruikers kunnen speakers bedienen via het bedieningspaneel, de Woning-app en Siri.
- Apple Music biedt meer manieren om samen met vrienden nieuwe muziek te ontdekken. Abonnees kunnen een profiel aanmaken. Hun vrienden kunnen ze dan volgen, hun gedeelde playlists beluisteren en zien naar welke muziek ze het meeste luisteren.
- Apple News houdt lezers nog beter geïnformeerd met gepersonaliseerde topverhalen en suggesties van Siri, pakkende verhalen die elke dag door de redactie worden verzameld op de nieuwe Spotlight-tab en elke dag de beste video's in de weergave ‘Vandaag'.
- Op iPhone kun je in een speciale toetsenbordmodus handig met één hand typen. Met het nieuwe QuickType-toetsenbord voor iPad kun je snel cijfers, symbolen en speciale lettertekens invoeren.

iOS 11 voor ontwikkelaars
Op de WWDC (Worldwide Developers Conference) heeft Apple laten zien wat de mogelijkheden zijn van de nieuwe AR-functionaliteit voor iPhone en iPad. Ook kregen ontwikkelaars nieuwe tools aangereikt om ze te helpen nieuwe features en ervaringen uit te werken voor de ruim één miljard Apple devices die wereldwijd intensief worden gebruikt.

- CoreML maakt het ontwikkelaars gemakkelijk om zelflerende apps te maken die steeds slimmer worden en een voorspellend vermogen hebben. Dit nieuwe iOS-framework voor machine learning zorgt ervoor dat alle verwerkingstaken lokaal op het device worden uitgevoerd. Dankzij de speciale siliciumtechnologie van Apple en de verregaande integratie van hardware en software blijven de prestaties op peil terwijl de privacy van de gebruiker niet in gevaar komt.
- HomeKit is anders opgezet om ontwikkelaars en hobbyisten makkelijker op weg te helpen. Verder is voorzien in nieuwe manieren om devices softwarematig te verifiëren, waardoor ook bestaande accessoires HomeKit kunnen ondersteunen.
- SiriKit biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om Siri in hun apps te integreren. In iOS 11 worden zo meer categorieën ondersteund, waaronder takenlijsten, notities, herinneringen, bankzaken (overschrijvingen, saldo) en QR-apps.
- Met MusicKit kunnen ontwikkelaars Apple Music-features in hun apps integreren, met toegang tot meer dan 40 miljoen nummers, aanbevelingen, uitgelicht materiaal en recente zoekopdrachten.

Beschikbaarheid
De preview van iOS 11 voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor deelnemers aan het iOS Developer Program via developer.apple.com. Later deze maand wordt via beta.apple.comeen openbaar bètaprogramma beschikbaar gesteld voor iOS-gebruikers. iOS 11 wordt dit najaar geïntroduceerd als gratis software-update voor iPhone 5s en nieuwer, alle iPad Air- en iPad Pro-modellen, iPad (5e generatie), iPad mini 2 en nieuwer en iPod touch (6e generatie). Betalingen tussen personen en Apple Pay Cash zijn dit najaar beschikbaar in de Verenigde Staten voor iPhone SE, iPhone 6 en nieuwer, iPad Pro, iPad (5e generatie), iPad Air 2, iPad mini 3 en nieuwer en Apple Watch. Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios11-preview. Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige functies en voorzieningen zijn niet in alle talen of regio's beschikbaar.HomePod: zowel Hi-Fi als slimme assistent

000

Hoewel het Apple de afgelopen tijd behoorlijk goed is gelukt om veel geheim te houden, is het toch niet gelukt om te voorkomen dat er vooraf al vrij veel details over Apple's nieuwe Hi-Fi luidspreker met Siri-integratie naar buiten kwamen.

Niet alleen de integratie met Siri was al bekend, ook dat er zeven tweeters in zouden zitten en dat de speaker zich aan de ruimte waarin die staat kan aanpassen. Verder werd er wat betreft het design gesproken over inspiratie die van de Mac Pro zou komen, dat zien we er inderdaad wel een beetje in terug.

Het was eigenlijk vooral de naam die tijdens de presentatie voor de meeste verrassing zorgde. Met HomePod grijpt Apple terug op het succes van de iPod op muziekgebied, tijdens de presentatie van de HomePod tijdens de keynote werd deze reden voor de naam ook door Apple zelf gegeven.

Maar dat wil niet zeggen dat de aankondiging van de HomePod tegenviel, in tegendeel. Met name de prijs van 349 Amerikaanse dollar kon op grote bijval vanuit de zaal rekenen, waarschijnlijk hadden verreweg de meeste mensen daar op een hogere prijs gerekend

Net zo vreemd, want met alle rekenkracht die de HomePod aan boord heeft zou een hogere prijs niet zo vreemd zijn geweest. Maar Apple heeft waarschijnlijk gezien dat er al concurrentie is, maar ook dat de relatief vriendelijk geprijsde AirPods een doorslaand succes zijn geworden.

Wij hebben de HomePod zelf jammer genoeg nog niet kunnen beluisteren, maar de mensen van Engadget wel, en die zijn duidelijk heel erg enthousiast over het geluid.

Hieronder het volledige persbericht dat Apple voor de HomePod naar buiten heeft gebracht.


HomePod geeft nieuwe invulling aan thuis naar muziek luisteren

Voorproefje van de door Apple ontworpen muziekluidspreker met verbazingwekkende geluidskwaliteit en intelligentie

SAN JOSE, 5 juni 2017 - Apple heeft vandaag HomePod aangekondigd, een revolutionaire luidspreker voor thuis die een geweldige audiokwaliteit biedt en het geluid automatisch aanpast aan de plaats in de kamer. De HomePod, bedoeld voor gebruik met een Apple Music-abonnement dat toegang geeft tot meer dan 40 miljoen nummers, beschikt over een uitgebreide kennis van persoonlijke muziekvoorkeuren en ‑smaken en helpt gebruikers nieuwe muziek te ontdekken. HomePod is voorzien van een grote, door Apple ontworpen woofer voor diepe, heldere lage tonen, zeven tweaters met beamvorming voor zuivere hoge tonen en een ongelooflijke directionele besturing, plus krachtige, ingebouwde technologieën om de volheid en intentie van de oorspronkelijke opname te behouden. HomePod is vanaf december verkrijgbaar in Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

"Met iPod heeft Apple een nieuwe invulling gegeven aan de manier waarop we onderweg naar muziek luisteren; met HomePod doen we hetzelfde met de manier waarop we thuis muziek streamen", aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Marketing van Apple. "De HomePod, die bestaat uit een combinatie van krachtige luidsprekertechnologie, de intelligentie van Siri en draadloze toegang tot de volledige Apple Music-bibliotheek, is een prachtige luidspreker van nog geen 18 centimeter hoog die elke kamer kan vullen met vervormingsvrije muziek en ook nog eens als een handige assistent fungeert."

HomePod is ontworpen voor stembediening en kan via zes microfoons overal vanuit de kamer worden bediend, zelfs als de muziek hard staat. Door "Hé, Siri. Ik vind dit een goed nummer" te zeggen, leren HomePod en Apple Music je voorkeuren kennen voor honderden genres en moods en tienduizenden afspeellijsten. Deze muziekvoorkeuren worden bovendien met je andere apparaten gedeeld. Siri kan ook complexe zoekopdrachten in de muziekbibliotheek uitvoeren. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld vragen stellen als "Hé, Siri. Welke drummer is dit?", of een wachtrij 'Volgende' maken om met iedereen in het huis te delen. HomePod, Apple Music en Siri bieden samen de beste ervaring voor het streamen van reclamevrije muziek.

HomePod is ook ideaal om berichten te versturen, op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, sportuitslagen en de weersverwachting, en om slimme apparaten in je woning te bedienen. Je kunt Siri bijvoorbeeld vragen om het licht uit te doen, de luxaflex dicht te doen of een scène te activeren. Als je niet thuis bent, fungeert HomePod als de perfecte woninghub die je externe toegang en woningautomatisering biedt via de app Woning op iPhone of iPad.

Audio-innovatie en geavanceerde technologieën
HomePod is nog geen 18 centimeter hoog en is het resultaat van jarenlange hardware- en software-innovaties:
- De door Apple ontworpen, naar boven gerichte woofer die is gekoppeld aan een speciale A8-chip, maakt regeling van lage tonen mogelijk op basis van real-time softwaremodellering. Zo wordt ervoor gezorgd dat de lage tonen van de luidspreker zo diep en zuiver mogelijk zijn met een minimum aan vervorming.
- De zeven tweeters met beamvorming, elk voorzien van een eigen versterker, bieden een uitgebalanceerde klankkleur en een nauwkeurige, directionele regeling van een groot aantal beamvormen en -afmetingen.
- De door Apple ontworpen A8-chip verschaft de rekenkracht achter de geavanceerde audio-innovaties.
- Met de technologie voor automatische kamerdetectie kan de HomePod snel bepalen of deze in een hoek, op een tafel of op een boekenplank staat en de geluidsuitvoer in enkele seconden optimaliseren voor een kamervullende luisterervaring.
- Dankzij de zes microfoons met geavanceerde echo-onderdrukking kan Siri je ook goed verstaan als je aan de andere kant van de kamer staat, zelfs als er harde muziek wordt afgespeeld.
- De Siri-golfvorm wordt boven op HomePod weergegeven als Siri actief is en met de geïntegreerde regelaars kun je gemakkelijk navigeren.
- Automatische detectie en afstemming van twee luidsprekers door het gebruik van zowel directe als weerkaatste audio zorgen voor een ongelooflijke, draadloze audio-ervaring.
- De configuratie is eenvoudig en net zo intuïtief als de configuratie van AirPods. Je houdt je iPhone gewoon naast HomePod en na enkele seconden kun je muziek afspelen.

Beveiliging en privacy staan centraal in het ontwerp van de hardware, software en diensten van Apple. Pas wanneer "Hé, Siri" lokaal op HomePod is herkend, worden gegevens naar de servers van Apple verzonden - gecodeerd en verstuurd via een anonieme Siri-identificatievoorziening.

Prijzen en beschikbaarheid
HomePod is vanaf december voor USD 349 in wit en spacegrijs verkrijgbaar in Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.* HomePod is compatibel met iPhone 5s en hoger met iOS 11.

* Prijzen in Australië en het Verenigd Koninkrijk worden later dit jaar bekendgemaakt.

Vanaf december: iMac Pro, de krachtigste Mac aller tijden

008

Dat de iMac Pro eind dit jaar zou uitkomen had Apple al beloofd, maar dat deze nu al uitgebreid tijdens de keynote van de WWD voorbij kwam was toch een (erg welkome) verrassing.

De naam Pro kan bij deze iMac serieus genomen worden, zowel wat betreft de indrukwekkende specificaties als de prijs. Opvallend is verder het uiterlijk, Apple heeft gekozen voor een matte donkergrijze uitvoering, die door Apple ook hier weer spacegrijs genoemd wordt. Tijdens de keynote hadden zowel Phil Schiller als Tim Cook het over een 'badass' uitstraling.

Je kan er al veel van zien en over lezen op deze pagina van Apple, maar als er er een wilt kopen zal je nog tot december geduld moeten hebben. Op die pagina maakt Apple ook duidelijk dat ze voortaan ook erg serieuze spelers zijn op het gebied van Virtual Reality, die bril ligt niet voor niets rechtsonder op de foto hieronder.

Het persbericht van Apple over de iMac Pro vind je hieronder in zijn geheel.


Vanaf december verkrijgbaar: iMac Pro, de krachtigste Mac aller tijden

Met maximaal een 18-coreprocessor, een GPU van 22 teraflop, snelle opslagmogelijkheden en geavanceerde I/O-opties

SAN JOSE, 5 juni 2017- Apple heeft vandaag een voorproefje laten zien van iMac Pro, een geheel nieuwe serie werkstations die speciaal is bedoeld voor professionele gebruikers met veeleisende workflows. De nieuwe iMac Pro heeft een 27-inch Retina 5K-display, een Xeon-processor met maximaal 18 cores en een grafische verwerkingscapaciteit van maximaal 22 teraflop. Daarmee is dit de krachtigste Mac die ooit is gemaakt. iMac Pro kan bogen op een fraai vormgegeven spacegrijze behuizing en is een echte krachtpatser die moeiteloos raad weet met veeleisende grafische toepassingen, het maken van virtual-reality content en 3D-rendering in realtime. Het systeem is vanaf december verkrijgbaar vanaf USD 4999 (in de Verenigde Staten).

Naast de iMac Pro werkt Apple ook aan een volledig herziene Mac Pro van een nieuwe generatie die speciaal wordt gemaakt voor geavanceerde gebruikers die een modulair systeem met de beste en snelste prestaties nodig hebben. Ook zit er een nieuw, hoogwaardig display voor professionele gebruikers in de pijplijn.

"We geven onze klanten en ontwikkelaars graag een voorproefje van iMac Pro. Dit wordt de snelste en krachtigste Mac aller tijden, de allereerste iMac met het kaliber van een werkstation", vertelt John Ternus, Vice President Hardware Engineering van Apple. "We hebben het hele systeem opnieuw ontworpen, compleet met een volledig nieuwe thermische architectuur. Het resultaat is een elegante en stille iMac zoals onze klanten 'm kennen, maar dan met krachtigere prestaties dan ooit tevoren. iMac Pro is echt een klasse apart; zoiets hebben we nog nooit eerder gemaakt."

Een werkstation met iMac-design
Met zijn baanbrekende Intel Xeon-processors met maximaal 18 cores kan iMac Pro de meest veeleisende workflows aan. Dankzij de flash- en thermische architectuur is het koelvermogen van iMac Pro tot wel 80% groter, zonder dat dit ten koste gaat van het dunne, naadloze iMac-design. Uiteraard wil het oog ook wat. Daarom is de nieuwe iMac Pro uitgevoerd in een fraaie spacegrijze behuizing met een 27-inch Retina 5K-display waarop tot wel 1 miljard kleuren kunnen worden weergegeven.

Ongekend veel grafische rekenkracht voor een Mac
iMac Pro is uitgerust met een hypermoderne grafische processor, de Radeon Pro Vega, de krachtigste GPU ooit in een Mac. iMac Pro met Vega-GPU bevat een nieuwe, geavanceerde rekeneenheid en tot wel 16 GB HBM2-geheugen (High-Bandwidth Memory), met als resultaat maar liefst 11 teraflop aan single-precision rekenkracht. Daardoor heeft iMac Pro geen enkele moeite met 3D-rendering in realtime en meeslepende VR met een hoog aantal beelden per seconde. Bij half-precision berekeningen (ideaal voor machine learning) levert iMac Pro maar liefst maximaal 22 teraflop aan rekenkracht.

Snelle opslagmogelijkheden en geavanceerde I/O-opties
iMac Pro ondersteunt maximaal 4 TB aan SSD-opslagruimte en maximaal 128 GB ECC-geheugen. Via de Thunderbolt 3-poorten kun je twee RAID-arrays en twee 5K-displays tegelijk aansluiten. Een unicum voor deze Mac is de Ethernet-aansluiting van maximaal 10 Gb, met tot tien keer hogere netwerksnelheden.

Prijzen en verkrijgbaarheid
iMac Pro is vanaf december verkrijgbaar vanaf USD 4.999 (in de Verenigde Staten). Ga voor meer informatie naar apple.com/imac-pro.

Snellere MacBook en MacBook Pro, grote update iMacs

014

De geruchten dat Apple nu al snellere processors in zo'n beetje alle MacBook modellen ging stoppen zijn waar gebleken, maar de geruchten dat de iMac pas later aan de beurt zouden zijn bleken niet te kloppen.

Want tijdens de keynote van de WWDC werd duidelijk dat Apple later dit jaar inderdaad een nieuwe iMac gaat uitbrengen: de iMac Pro, een waar snelheidsmonster. Maar ondertussen krijgen alle bestaande iMacs een update, en dat is ook meteen een stevige.

Want de iMacs krijgen snelere Kaby Lake-processors (tot 4,2-GHz, met Turbo Boost tot 4,5 GHz), die de eerste Macs zijn die snel genoeg zijn voor Virtual Reality. Daarbij kan er twee keer zoveel RAM in als de vorige generatie. Verder krijgen ze Thunderbolt 3 aansluitingen en nog betere schermen, die ook nog eens een stuk helderder zijn.

De nieuwe iMac modellen

21,5-inch

De nieuwe 21,5-inch iMac begint bij € 1.299 euro, voor dat geld heb je een 2,3-GHz dual-core Intel Core i5-processor, Turbo Boost tot 3,6 GHz, 8 GB 2133-MHz geheugen (uitbreidbaar tot 16 GB), Harde schijf van 1 TB, Intel Iris Plus Graphics 640, Twee Thunderbolt 3‑poorten en sRGB-display met een resolutie van 1920 x 1080.

Het model daarboven kost € 1.499,00, heeft een Retina 4K-display, 3,0-GHz quad-core Intel Core i5-processor, Turbo Boost tot 3,5 GHz, 8 GB 2400-MHz geheugen (uitbreidbaar tot 16 GB), Harde schijf van 1 TB, Radeon Pro 555 met 2 GB videogeheugen, Twee Thunderbolt 3‑poorten en een Retina 4K-display (P3) met een resolutie van 4096 x 2304

Het duurste model met een 21,5-inch scherm is de Retina 4K-display met 3,4-GHz quad-core Intel Core i5-processor (Turbo Boost tot 3,8 GHz), 8 GB 2400-MHz geheugen (uitbreidbaar tot 32 GB), Fusion Drive van 1 TB, Radeon Pro 560 met 4 GB videogeheugen, Twee Thunderbolt 3‑poorten en
Retina 4K-display (P3) met een resolutie van 4096 x 2304. Deze kost € 1.699.

27-inch

Voor € 2.099 koop je een iMac met Retina 5K-display met 3,4-GHz quad-core Intel Core i5-processor (Turbo Boost tot 3,8 GHz), 8 GB 2400-MHz geheugen, (uitbreidbaar tot 32 GB), Fusion Drive van 1 TB, Radeon Pro 570 met 4 GB videogeheugen, Twee Thunderbolt 3‑poorten en een Retina 5K-display (P3) met een resolutie van 5120 x 2880.

Voor 200 euro meer (€ 2.299) heb je het model met Retina 5K-display, 3,5-GHz quad-core Intel Core i5-processor (Turbo Boost tot 4,1 GHz), 8 GB 2400-MHz geheugen (uitbreidbaar tot 64 GB), Fusion Drive van 1 TB, Radeon Pro 575 met 4 GB videogeheugen, Twee Thunderbolt 3‑poorten en een Retina 5K-display (P3) met een resolutie van 5120 x 2880.

Voor € 2.599,00 heb je het duurste model van dit moment, met 3,8-GHz quad-core Intel Core i5-processor (Turbo Boost tot 4,2 GHz), 8 GB 2400-MHz geheugen (uitbreidbaar tot 64 GB), Fusion Drive van 2 TB, Radeon Pro 580 met 8 GB geheugen, Twee Thunderbolt 3‑poorten en een Retina 5K-display (P3) met een resolutie van 5120 x 2880.


De MacBooks

Ook de MacBook kregen dus updates, De verbeterde 13-inch MacBook Pro is voorzien van tot 3,5-GHz Kaby Lake Core i7-processors (met Turbo Boost tot 4,0 GHz), terwijl de 15-inch MacBook Pro is voorzien van een tot 3,1-GHz Core i7-processor (met Turbo Boost tot 4,1 GHz). De 15-inch MacBook Pro wordt vanaf nu standaard geleverd met een krachtigere discrete-level grafische processor met meer videogeheugen. De 13-inch MacBook Pro is vanaf nu ook verkrijgbaar in een uitvoering van € 1499.

MacBook 12-inch

Er zijn twee modellen van de MacBook, allebei 12-inch.

Het eerste model heeft 1,2-GHz dual-core Intel Core m3-processor (Turbo Boost tot 3,0 GHz), 8 GB 1866-MHz LPDDR3-geheugen, 256 GB SSD-opslag, Intel HD Graphics 615 en een toetsenbord met vlinder­­mechanisme van de 2e generatie, deze kost € 1.499.

Het tweede model kost € 1.799 en daarvoor krijg je een 1,3-GHz dual-core Intel Core i5-processor (Turbo Boost tot 3,2 GHz), 8 GB 1866-MHz LPDDR3-geheugen, 512 GB SSD-opslag, Intel HD Graphics 615 en ook hier een toetsenbord met vlinder­­mechanisme van de 2e generatie.

MacBook Pro

13-inch

Het goedkoopste model MacBook Pro kost € 1.499, heeft een 2,3-GHz dual-core Intel Core i5‑processor (Turbo Boost tot 3,6 GHz), 8 GB 2133-MHz LPDDR3-geheugen, 128 GB SSD-opslag, Intel Iris Plus Graphics 640 en twee Thunderbolt 3-poorten.

Het model daarboven kost € 1.749, heeft een 2,3-GHz dual-core Intel Core i5‑processor (Turbo Boost tot 3,6 GHz), 8 GB 2133-MHz LPDDR3-geheugen, 256 GB SSD-opslag, Intel Iris Plus Graphics 640 en ook twee Thunderbolt 3-poorten.

De duurste met Touch Bar kost € 1.999, heeft een 3,1-GHz dual-core Intel Core i5‑processor (Turbo Boost tot 3,5 GHz), 8 GB 2133-MHz LPDDR3-geheugen, 256 GB SSD-opslag, Intel Iris Plus Graphics 650, vier Thunderbolt 3-poorten en Touch Bar en Touch ID.

15-inch

Het eerste model hier kost € 2.799, heeft een 2,8‑GHz quad‑core Intel Core i7‑processor (Turbo Boost tot 3,8 GHz), 16 GB 2133-MHz LPDDR3-geheugen, 256 GB SSD-opslag, Radeon Pro 555 met 2 GB geheugen, vier Thunderbolt 3-poorten en Touch Bar en Touch ID.

Het duurste model kost € 3.299, heeft een 2,9-GHz quad-core Intel Core i7‑processor (Turbo Boost tot 3,9 GHz), 16 GB 2133-MHz LPDDR3-geheugen, 512 GB SSD-opslag, Radeon Pro 560 met 4 GB geheugen, vier Thunderbolt 3-poorten en Touch Bar en Touch ID.

Opvallend is dat hoewel Apple nu overal Kaby Lake processors gebruikt heeft, en er in de iMacs veel meer RAM kan, dat de MacBooks nog op 16 GB RAM zijn blijven steken. Dat was juist één van de kritiekpunten tijdens de introductie van deze modellen.

MacBook Air

Tijdens de keynote werd vermeld dat de MacBook Air modellen ook snellere processors zouden krijgen, maar in de online Apple Store staat bij dit model (nog?) niet de aanduiding "Nieuw". Mogelijk dat dit later nog gaat gebeuren, of het is beleid en Apple wil zo min mogelijk aandacht aan dit model besteden. Het is immers een publiek geheim dat Apple de huidige MacBook als de opvolger van de Air ziet.

Hieronder het volledige persbericht van Apple zelf.


iMac krijgt enorme update met onder andere krachtigere graphics, snellere processors, Thunderbolt 3 & fellere displays

Snellere processors voor MacBook en MacBook Pro

SAN JOSE, 5 juni 2017 - Apple heeft vandaag zijn iMac-productserie verbeterd met tot wel drie keer zo krachtige grafische processors, snellere systeemprocessors, Thunderbolt 3, snellere opslagmogelijkheden en een helderder Retina-display. Daarnaast heeft de 21,5-inch iMac van € 1499 er een Retina 4K-display en een discrete-level grafische processor bij gekregen. Dankzij de ongelooflijk dunne en naadloze behuizing, de snelle processors en opslagmogelijkheden en het fraaie Retina-display heeft Apple met iMac een nieuwe norm voor desktops neergezet. iMac levert krachtige prestaties voor 3D-beelden, videomontage en games. Met de komst van macOS High Sierra dit najaar wordt iMac het ideale platform voor het maken van virtuele content. Apple heeft vandaag ook MacBook en MacBook Pro uitgebreid met snellere processors. MacBook heeft daarnaast een snellere SSD gekregen. Nieuw is een 13-inch MacBook Pro-model dat verkrijgbaar is voor € 1499.

"Nu iMac flink wat verbeteringen heeft ondergaan en we MacBook en MacBook Pro hebben herzien, staat Mac steviger in zijn schoenen dan ooit tevoren", aldus John Ternus, Vice President Hardware Engineering van Apple. "Vanaf vandaag levert iMac nog krachtigere grafische prestaties, met een extra snelle systeemprocessor, Thunderbolt 3 en een helderder Retina-display waarop 1 miljard kleuren kunnen worden weergegeven. Daarnaast hebben we de CPU- en SSD-prestaties van MacBook in een hogere versnelling gezet. Voor de 15-inch MacBook Pro worden snellere grafische processors de norm, terwijl we een nieuw 13-inch MacBook Pro-model introduceren dat verkrijgbaar is voor € 1499.

iMac
De verbeterde iMac is voorzien van snellere, tot 4,2-GHz Kaby Lake-processors (met Turbo Boost tot 4,5 GHz) en tot wel twee keer zoveel geheugen als de vorige generatie. Alle 27-inch uitvoeringen plus de duurste 21,5-inch iMac zijn voortaan standaard voorzien van Fusion Drive. De SSD-opslagopties zijn tot wel 50% sneller en iMac wordt voortaan geleverd met Thunderbolt 3, de krachtigste en veelzijdigste poort aller tijden.

Alle iMacs leveren aanzienlijk verbeterde grafische prestaties dankzij de nieuwe Radeon 500-kaarten met maximaal 8 GB vRAM. Het 21,5-inch model levert tot wel drie keer betere prestaties en het 27-inch model is tot wel 50% sneller geworden.

iMac heeft nu ook het beste Mac-display aller tijden. Het is 43% lichter bij 500 nit en kan tot wel 1 miljard kleuren weergeven. Het resultaat: ongekend sprankelende, levensechte beelden.

MacBook en MacBook Pro
Dankzij het ongelooflijk dunne en lichte ontwerp, de krachtige prestaties, de verbluffende displays en een batterij die de hele dag meegaat, staan de Mac-notebooks op eenzame hoogte wat draagbare computers betreft.* MacBook is nu voorzien van snellere, tot 1,3-GHz Kaby Lake Core i7-processors (met Turbo Boost tot 3,6 GHz), een SSD die tot 50% sneller werkt en ondersteuning voor tot wel twee keer zo veel geheugen. MacBook weegt net geen kilo en is maar 13,1 mm dik, waardoor dit het ideale draagbare systeem is voor gebruikers die vaak op pad zijn.

De verbeterde 13-inch MacBook Pro is voorzien van tot 3,5-GHz Kaby Lake Core i7-processors (met Turbo Boost tot 4,0 GHz), terwijl de 15-inch MacBook Pro is voorzien van een tot 3,1-GHz Core i7-processor (met Turbo Boost tot 4,1 GHz). De 15-inch MacBook Pro wordt vanaf nu standaard geleverd met een krachtigere discrete-level grafische processor met meer videogeheugen. De 13-inch MacBook Pro is vanaf nu ook verkrijgbaar in een uitvoering van € 1499. Dankzij de revolutionaire Touch Bar met Touch ID, het verbluffend mooie Retina-display van 500 nit, Thunderbolt 3, de ongelooflijke prestaties en het ongekend compacte design mag MacBook Pro met recht de beste notebook heten die Apple ooit heeft gemaakt.

Apple heeft vandaag ook de 13-inch MacBook Air uitgebreid met een 1,8-GHz processor.

Verkrijgbaarheid
- De vernieuwde iMac, MacBook, MacBook Pro en MacBook Air kunnen vanaf vandaag worden besteld op apple.com en zijn vanaf woensdag 7 juni verkrijgbaar bij de Apple Store. Ga voor alle specificaties, maatwerkopties en accessoires naar apple.com/mac.
- Klanten die bij Apple een Mac kopen, kunnen gebruikmaken van een gratis Persoonlijke Configuratie-sessie in de Store of online**. Ze krijgen dan onder andere hulp bij het instellen van hun e-mail en het installeren van apps.
- Iedereen die met zijn nieuwe Mac wil leren werken, kan zich op apple.com/nl/today aanmelden voor een gratis sessie.

* De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de instellingen, het gebruik en andere factoren. De werkelijke waarden kunnen hiervan afwijken.
** In de meeste landen.

Apple zet per ongeluk nieuwe Bestanden-app al even in App Store

002

De keynote van de WWDC 2017 is nog maar zo'n zeven uur van ons verwijderd, en in de aanloop daarvan werd er bij Apple een stevige fout gemaakt. Want in de App Store verscheen een app van Apple met de naam "Files" (Bestanden), die na ontdekking weer snel verwijderd werd.

Deze app is alleen geschikt voor iOS 11, mogelijk is dit een manier die Apple gevonden heeft om bestanden binnen iOS makkelijk benaderbaar te maken. Dat is tenslotte één van de punten van kritiek die er nog vaak is op iOS, veel mensen zouden graag zien dat je daarin even makkelijk met bestanden zou kunnen werken als binnen macOS.

Mogelijk is deze app de equivalent voor de Finder binnen iOS?

Het was ontwikkelaar Steven Troughton-Smith die deze app in de App Store ontdekte, in de Tweet hieronder zie je hoe hij dit eerder vandaag wereldkundig maakte.


Ahead of iOS 11, a 'Files' app placeholder entry from Apple appears on the App Store. Requires iOS 11.0 or later 😘 pic.twitter.com/8HAQflHBuI— Steve T-S (@stroughtonsmith) June 5, 2017

Alles over de WWDC Keynote van vanavond

004

Iedereen die Apple ook maar een beetje volgt weet het waarschijnlijk allang, vanavond om 7 uur (onze tijd) gaat de World Wide Developer Conference (WWDC) 2017 van start. Zoals altijd begint de WWDC met een keynote, die is live te volgen via deze pagina van Apple zelf.

Op deze WWDC staat één ding zo goed als vast: Apple gaat ons hoogstwaarschijnlijk voorproefjes geven van zowel iOS 11, macOS 10.13, watchOS 4 en tvOS 11. De D in WWDC staat niet voor niets voor Developer, software krijgt op deze conferentie altijd extra veel aandacht. Niet voor niets, het is juist de software en de verregaande integratie daarvan met de hardware die één van de grootste krachten is van Apple, en daar zijn ze zich in Cupertino zeer van bewust.

Volle keynote

Alles wijst er op dat er meer aangekondigd gaat worden en dat de keynote vol zal zitten. Het feit dat Apple twee aankondigingen, die normaal gesproken tijdens een keynote van de WWDC aan bod komen, als persbericht naar buiten bracht zegt genoeg. Daarbij ging het om de aankondiging dat de App Store ontwikkelaars meer dan 70 miljard dollar oplevert en het nieuws dat Swift Playgrounds nu ook is uitgebreid naar robots, drones en muziekinstrumenten.

Hardware

Naast ongetwijfeld erg veel nieuws over software zijn er ook veel geruchten over nieuwe hardware. Hardware die 'alleen' een update krijgt zal waarschijnlijk niet zoveel aandacht krijgen, helemaal nieuwe hardware heeft natuurlijk wel een introductie nodig.

MacBook Pro

De nieuwe MacBook Pro modellen die Apple in oktober 2016 uitbracht zijn als warme broodjes over de toonbank gegaan, maar er was ook kritiek. Met name de keuze van de processor en de limiet van 16 GB RAM in een moderne machine met een Pro-label.

Als de geruchten kloppen dan zal Apple nu al met een updates komen. Die zouden dan de nog efficiëntere Kaby Lake Intel-processors krijgen, nieuwe video-processors en waarschijnlijk de limiet voor de RAM verdubbelen naar 32 GB.

Mogelijk dat dit laatste alleen bij het high-end model het geval zou zijn. Niet zo vreemd, want het is een relatief klein percentage van de gebruikers die meer dan 16 GB RAM echt nodig heeft.

Het is ook mogelijk dat deze upgrade voor de MacBook Pro pas later komt, niet zo lang geleden gingen de geruchten nog over een upgrade aan het eind van dit jaar.

MacBook

De laatste update voor de MacBook was ruim een jaar geleden, in april 2016. De verwachting is er al een tijdje dat dit model tijdens deze WWDC een update zal krijgen, ook hier zouden de snellere Kaby Lake-processors een uitkomst zijn in Apple's zoektocht naar zo veel mogelijk rekenkracht en een zo klein en licht mogelijke behuizing, met een zo laag mogelijk stroomverbruik.

In de huidige MacBook modellen is de limiet van de hoeveelheid RAM 8 GB. De verwachting is dat Apple dit zal verdubbelen, als dit klopt dan zal het maximum dan dus 16 GB RAM worden.

MacBook Air

Lang leek het er op dat Apple de MacBook Air als een stiefkindje zag. Duidelijk is dat de nadruk bij Apple op de MacBook is komen te liggen, de Air werd als goedkoop instapmodel aangehouden. Maar er zijn nu ook geruchten dat ook de Air-modellen nu nieuwe processors zullen krijgen. Juist een merk als Apple heeft waarschijnlijk toch altijd een instapmodel nodig, zelfs dan is het voor veel mensen nog relatief duur.

De nieuwe processors voor de Air-modellen zouden Skylake of Kaby Lake kunnen zijn. Hoe dan ook, als Apple inderdaad besluit om deze modellen van nieuwe processors te voorzien, dan blijven ze de komende tijd in ieder geval een instapmodel dat de reputatie van Apple niet aantast, en kunnen ze dus weer even mee.

Siri Speaker

Er doen de afgelopen weken veel geruchten de ronde over de Siri Speaker waar Apple aan bezig zou zijn, die zou inmiddels ook al in productie zijn gegaan. Hoewel die in veel tech-pers vooral als concurrent van Amazon's Alexa en Google's Home speakers neergezet wordt lijkt Apple veel meer van plan.

Apple zou voor erg goede geluidskwaliteit gekozen hebben, met naast maar liefst zeven tweeters (en een woofer) sensoren die er voor zorgen dat het geluid zich automatisch aanpast aan de ruimte waar deze speaker geplaatst wordt.

Als dit klopt dan zou Apple wel eens veel meer pijlen op hun boog kunnen hebben, meerdere Siri speakers in meerdere ruimtes doet dan bijvoorbeeld erg veel denken aan de opties die Sonos op dit moment aanbiedt. Alleen heeft Sonos natuurlijk geen Siri-integratie.

iPad Pro

De geruchten over een 10,5 inch iPad Pro doen al een tijd de ronde, volgens meerdere van diezelfde geruchten had dit model eigenlijk al uit moeten zijn.

De geruchten over dit model gaan eigenlijk allemaal over de grootte van het scherm en de smallere randen. Maar er wordt ook een snellere processor verwacht, beter camera's, een True Tone flitser en display en vier speakers. Sommige van deze dingen kennen we al van de huidige 9,7-inch iPad Pro, waar dit nieuwe model natuurlijk niet voor onder kan doen.

Als deze nieuwe iPad vanavond geïntroduceerd wordt, dan ligt het ook voor de hand dat we nieuwe dingen in iOS gaan zien die speciaal voor de iPad gemaakt zijn. In de afgelopen jaren kwamen die bij de introductie van nieuwe iPads in de lente aan bod, maar dit jaar is er helemaal niet zo'n introductie geweest.

iMac en Mac mini

Als laatste de twee modellen waarvoor op dit moment geen update verwacht wordt, de iMac en Mac mini. Daarvan worden wel nieuwe modellen verwacht, maar pas later dit jaar. Mocht Apple nu al met een refresh hiervan komen, dan hebben ze dat akelig goed stil weten te houden.

Gigabyte komt ook met een Thunderbolt 3 eGPU

000

Met Thunderbolt 3 lijkt de markt voor externe videokaarten echt rijp te worden, daarmee kan je bijvoorbeeld een recente MacBook Pro enorm in snelheid opvoeren, simpelweg door die met zo'n externe videokaart te verbinden.

Een externe videokaart heet in het Engels voluit een "External Graphics Processing Unit", in het dagelijks gebruik hebben we het over een eGPU. Daarvoor waren al opties van bijvoorbeeld Sonnet en Akitio, over die eerste hadden we begin mei op MacFreak al dit nieuwsbericht.Op Complex 2017 was het de beurt aan Gigabyte om hun eGPU te lanceren, door een PCIe interface en een GTX 1070 met 8 GB geheugen te lanceren. Externe aansluitingen zijn: HDMI, DisplayPort, twee keer DVI en vier USB 3 aansluitingen.

De compacte behuizing weeg twee kilo, dat is inclusief de voeding met een vermogen van 450 Watt, videokaarten als de 1080 zouden er dus ook in gezet moeten kunnen worden. De adviesprijs is 600 dollar.