Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Samsung steelt plaatjes Apple Watch voor patentaanvraag

012

Dat het Koreaanse Samsung schaamteloos is in het kopiëren van Apple is allang geen nieuws meer. En dat een 'goed' voorbeeld doet volgen weten we ook allang, want nadat Samsung succes had met het kopiëren van Apple bleek dat het Chinese Xiaomi er ook erg goed in was.

Meestal blijft dat kopiëren beperkt tot het min of meer imiteren, waarbij er nog een poging wordt gedaan om het niet al te opzichtig te laten lijken. Maar soms is het gewoon een geval van kopiëren en plakken, en kan het kennelijk niemand meer wat schelen dat je kan zien dat het om jatwerk gaat.

Dat laatste is het geval bij deze patentaanvraag van Samsung voor een smartwatch met een ingebouwd systeem om de bandjes te kunnen verwisselen.

Dat idee is natuurlijk niet nieuw, Apple heeft laten zien dat dit goed werkt, maar daar gaat het hier niet om. Het wordt pas echt gênant als we naar de afbeeldingen kijken bij deze patentaanvraag. Tot afbeelding 9 zijn het allemaal tekeningen die niet bekend voorkomen, maar vanaf afbeelding 9 verandert dat plotseling. Want afbeeldingen 10 en 11 zijn simpelweg van Apple gepikt.

Deze afbeeldingen lijken niet alleen als twee druppels water op een Apple Watch, ze zijn het gewoon. Want Apple is de enige die vier contacten aan de onderkant heeft, die we in afbeelding 11A duidelijk kunnen zien.

Extra opmerkelijk omdat de zaak van Apple vs. Samsung op dit moment bij het Amerikaanse hooggerechtshof in behandeling is, je zou dan ook verwachten dat er bij Samsung een beetje beter opgelet wordt op dit soort stomme fouten. Want die laten zien dat hun research en development eigenlijk nog steeds vooral bestaat uit het kopiëren van wat Apple eerder bedacht heeft.

met dank aan forumlid 'cyrano', die dit nieuws eerder op het forum van MacFreak meldde

Apple's gratis App van de Week: de optische illusies van hocus.

004

Ook deze week geeft Apple ons allemaal weer een App van de Week gratis en voor niets, en dit keer is dat hocus. (kleine letters en met een punt er achter). Deze game is al vaker opgevallen door de kwaliteit, het zat bijvoorbeeld bij de selectie van de beste apps van de App Store in Rusland in 2015.

In deze game moet je een aantal puzzels oplossen door een rode kubus te laten glijden over geometrische vormen en constructies, waarbij het altijd om optische illusies gaat. Die illusies doen trouwens erg denken aan de wereld van de kunstenaar M.C. Escher, waarschijnlijk houdt Yunus Ayyildiz (de maker van deze game) veel van dat werk.

In de video hieronder kan je in een kleine dertien minuten een prima indruk krijgen van hoe hocus. er uitziet en wat deze game inhoudt.

Normaal gesproken kost deze game 99 cent in de iOS App Store, op dit moment kan je het daar dus helemaal gratis downloaden. Om deze game op jouw iDevice te gebruiken moet je daar minimaal iOS 6.0 hebben staan, er zijn geen in-app aankopen.

Extra opletten voor phishing als je iPhone gestolen wordt!

024

Als dieven jouw iPhone weten te stelen, dan ben je extra kwetsbaar. Want zoiets duurs en belangrijks weg zorgt natuurlijk voor veel emotie(s). Als je dan een melding krijgt dat je iPhone weer gevonden is, dan ben je natuurlijk extra blij.

Maar dat is ook een moment dat je extra kwetsbaar bent, want juist in zo'n enthousiast moment zet een mens vaak het gezonde verstand even op pauze. Dat hebben dieven inmiddels kennelijk ook door, en ze proberen daar gebruik van te maken.

Want veel iPhones zijn niet meer zoveel waard als ze eenmaal gestolen zijn, want bij het overgrote gedeelte worden via de Zoek iPhone-functie van iCloud geblokkeerd.

Dat blokkeren is ook wat Joonas Kiminki van web-bedrijf Wunderkraut meteen deed toen hij zijn iPhone op vakantie in Italië per ongeluk in de auto liet liggen, en die daarna natuurlijk verdwenen was (met als 'bonus' een ingetikt raampje van die auto). Maar na elf dagen kreeg hij een SMS en een mail, in beide stond goed nieuws: zijn iPhone was weer gevonden!

Gelukkig voor hem kwam de SMS eerst, en daar stond een vreemde link in. Want http://show-iphone-location.com klinkt niet erg als een website van Apple, in tegendeel. In een mail moet je veel beter opletten, en die zag er in dit geval ook nog eens prima verzorgd uit, zoals je hieronder zelf kan zien.

Joonas zelf heeft dit alles met ons op deze pagina gedeeld, en denkt zelf dat ze zijn mailadres en telefoonnummer gevonden hebben dankzij de medische informatie in de iPhone (zijn naam) en de rest doordat zijn naam niet veel voorkomend is, en hij daarom relatief makkelijk op het web te vinden is.

Maar ook een veel voorkomende naam is natuurlijk geen verzekering dat dit je niet zal overkomen. Want mensen die aan phishing doen hebben er waarschijnlijk geen probleem mee om gewoon een heleboel mailtjes te versturen, je weet maar nooit of je het slachtoffer zelf daarmee toch misschien bereikt.

Een prima verhaal om ons allemaal te herinneren dat het iCloud-slot voor dieven betekent dat er veel te winnen is als jij jouw inloggegevens geeft. Genoeg dat ze niet alleen een SMS sturen en een goed verzorgde mail, maar ook een prima uitziende website gemaakt hebben, compleet met het 'schudden' dat Apple's site ook doet als je verkeerde gegevens invult.

Een extra herinnering dat je op zo'n moment extra kwetsbaar bent, Joonas werkt in een web-bedrijf en was er toch ook bijna ingetrapt. Wij hebben nu allemaal over zijn schouder mogen meekijken, en weten dus ook hoe slim kwaadwillenden al weer geworden zijn. Hopelijk betekent dit als het met een van ons gebeurt, dat wij er ook niet intrappen.

met dank aan forumlid 'cyrano', die dit nieuws als eerste op ons forum meldde

Update: iOS 9.3.4 lost veiligheidsprobleem op

006

Aan de moeilijkheidsgraad van een jailbreak is vaak te zien hoe groot het veilgheidsgat of de gevonden zwakheid is. Als de jailbreak erg makkelijk is uit te voeren, bijvoorbeeld via een website, dan is er sprake van een serieuze bedreiging voor iedereen. Is de jailbreak erg moeilijk uit te voeren, dan is de bedreiging meestal een stuk minder serieus.

In iOS 9.2 tot en met iOS 9.3.3 zat kennelijk een stevig probleem in de beveiliging, want de jailbreak was relatief makkelijk uit te voeren. Dat is dan ook waarschijnlijk precies het gat dat Apple nu dicht met de net uitgebrachte iOS 9.3.4 update.Volgens Apple's eigen pagina over deze update blijkt dat het probleem zat in de IOMobileFrameBuffer:


iOS 9.3.4
Released August 4, 2016

IOMobileFrameBuffer

Available for: iPhone 4s and later, iPad 2 and later, iPod touch (5th generation) and later

Impact: An application may be able to execute arbitrary code with kernel privileges

Description: A memory corruption issue was addressed through improved memory handling.

CVE-2016-4654: Team Pangu


Met gevoel voor ironie wordt Team Pangu dus aangewezen als de aanbrengers van dit probleem, terwijl de kans dat de jailbreakers dit zelf gemeld hebben héél erg klein is (lees: gelijk aan nul).

Als deze update nog niet door jouw iDevice zelf gevonden wordt dan kan je zelf even gaan naar Instellingen > Algemeen > Software Update. Je iDevice zal dan zelf naar deze update op zoek gaan, en die (als het goed gaat) aanbieden om die te installeren.

met dank aan forumlid 'MacFrankie', die dit nieuws als eerste op ons forum meldde

Apple gaat goede hackers tot 200.000 dollar betalen

005

Het was vooraf al bekend, er gingen mensen van Apple naar de Black Hat conferentie, de conferentie van 'goede' hackers. Met andere woorden, hackers die zoeken naar gaten en zwakke plekken in software, en die dat niet misbruiken maar melden aan de makers van die software, en dus eigenlijk onderzoekers zijn.

Apple is daar normaal gesproken nooit aanwezig, dus waarom dit jaar wel? Het blijkt dat Apple eindelijk ook over de brug is. Want Cupertino gaat nu ook, net zoals de meeste andere grote tech-bedrijven in de afgelopen vijf jaar besloten, hackers/onderzoekers belonen voor het vinden en rapporteren van zwakheden in Apple's software.

Het lijkt aannemelijk dat deze verandering van aanpak ook betekent dat het makkelijker wordt om dat soort zwakheden aan Apple te melden, en dat er meer feedback vanuit Apple naar de onderzoekers gaat komen.

Ivan Krstic

Het was Apple's Head of Security Engineering and Architecture Ivan Krstic die dit op Black Hat heeft aangekondigd, en hij vertelde er meteen bij dat de maximale beloning van Apple 200.000 dollar zal bedragen.

Dat was trouwens niet het enige wat Ivan Krstic op Black Hat te melden had. Hij sprak bijvoorbeeld ook over de veiligheidsmaatregelen die Apple heeft genomen bij HomeKit, AutoUnlock en de iCloud Keychain, en ook deze openheid is voor Apple een breuk met het verleden.

Beloningen

200.000 dollar is één van de hoogste beloningen die door een tech-bedrijf uitgeloofd wordt, maar op de zwarte markt zou een hacker nog veel meer kunnen verdienen. Of het kwaadwillende hackers zal overhalen lijkt dan ook de vraag, maar daar is deze beloning mogelijk ook helemaal niet voor bedoeld. Want het scheelt Apple natuurlijk zelf werk, en het toont ook dat het bedrijf het werk van de goedwillende onderzoekers waardeert.

Het programma van Apple wordt in september aanstaande gestart, en heeft vijf vooraf gedefinieerde categorieën:


• Zwakheden in de beveiligde opstart componenten van firmware: tot aan 200.000 dollar.

• Zwakheden die het mogelijk zouden maken om gegevens uit de Secure Enclave te halen: tot aan 100.000 dollar.

• Het kunnen uitvoeren van code in de kernel: tot aan 50.000 dollar.

• Toegang tot iCloud account data op Apple's servers: tot aan 50.000 dollar.

• Toegang vanuit een proces in een beveiligde 'zandbak' naar gebruikersdata buiten die zandbak: tot aan 25.000 dollar.
met dank aan forumlid 'Pieterr', die dit nieuws als eerste meldde

Siri kan alle bestaande Emoji's voorlezen

000

In dit nieuwsbericht kon je eerder deze week lezen dat er in iOS 10 meer dan 100 Emoji's bij komen. Dat betekent dat er inmiddels heel erg veel zijn, want in iOS 9 zitten al maar liefst 1064 Emoji's.

Het is dan ook niet voor niets dat Apple in iOS 10 komt met een makkelijke manier om met één klik een Emoji bij de bijpassende tekst te zoeken, zolangzamerhand is het bij Emoji's lastig geworden om door de bomen het bos nog te zien.

Maar er is zou nog een probleem kunnen zijn, hoe leest Siri een boodschap met Emoji's voor. Dat is vooral belangrijk als je een auto met CarPlay hebt, want dan is het wel zo veilig als je binnenkomende boodschappen niet zelf gaat lezen, maar als Siri die voor je voorleest.

Dat Siri dit in het Engels al kan is in onderstaande video te zien, of eigenlijk,te horen. Want in een klein halfuur komen daar alle 1064 Emoji's uit iOS 9 voorbij, hoewel de meesten van ons binnen ruim een minuut het wel zullen geloven.Inmiddels 50 miljard verdiend in de App Store

002

Apple's CEO Tim Cook verstuurt niet vaak Tweets, maar het nieuwe record voor de omzet van de App Store in juli, en het bereiken van een nieuw totaal-record voor wat er verdiend is in de App Store tot nu toe, waren allebei wel redenen voor hem om daar zijn iPhone even voor te pakken.

Dat totaal-record is trouwens maar liefst 50 miljard dollar, een bedrag dat nog eens laat zien hoe ontzettend slim de beslissing van Apple geweest is om een eigen ingebouwde App Store te beginnen, en hoeveel daar door ontwikkelaars verdiend wordt.


July was a record-breaker for the @AppStore! Highest-ever monthly billings and money paid to developers.— Tim Cook (@tim_cook) August 3, 2016
.@AppStore developers have now earned over $50 billion! Congratulations on your success and such inspired creativity.— Tim Cook (@tim_cook) August 3, 2016


Dat betekent trouwens niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn is. Want voor kleine ontwikkelaars lijkt het steeds moeilijker te worden om nog een redelijk belegde boterham te verdienen in de App Store. App doet hard zijn best om daar wat aan te doen, onder andere door de zoek-algoritmes aan te passen, maar tot nu toe lijkt dat een druppel op een gloeiende plaat.

Daarbij heeft Apple recent een hoop dingen in de App Store aangepast, zoals je begin juni al hier op MacFreak kon lezen, die zijn nog te nieuw om te kunnen beoordelen hoeveel effect die hebben.

Eind vorige maand kon je hier ook al lezen dat bijna alle succesvolle apps gratis zijn, en dat is ook in het nadeel van kleine ontwikkelaars. Want grote ontwikkelaars hebben daardoor toegang tot data van heel erg veel gebruikers, en kunnen zo hun apps nog beter afstemmen op de gebruiker.

Kleine ontwikkelaars hebben daar natuurlijk minder toegang toe, en gratis aanbieden is voor hen ook lastiger. Misschien dat wij allemaal wat minder moeilijk moeten doen over onze portemonnee te trekken voor apps die wat meer dan 1 of 2 euro kosten?

1Password wordt nu ook aangeboden als abonnement

004

Sinds OS X 10.9/Mavericks en Safari 6 kan je met die browser je wachtwoorden automatisch laten bewaren en via iCloud die wachtwoorden synchroniseren op al je devices. Maar dat werkt alleen maar als al je devices van Apple zijn, als dat niet zo is dan is 1Password nog steeds één van de beste opties om ditzelfde te doen.

1Password heeft nu aangekondigd dat je voortaan een abonnement bij ze kan nemen. De presentatie hiervan op de blog van 1Password werd trouwens gedaan met een stevige knipoog naar de eerste presentatie van allereerste iPhone door Steve Jobs. Steve vertelde ons toen eerst over drie verschillende dingen: een revolutionaire telefoon, een breedbeeld iPod en een draagbaar internet device. De grap was dat het allemaal om één device ging, de iPhone.

Datzelfde grapje gebruikt 1Password dus nu ook op hun blog:


Today is a very exciting day in the world of passwords! We have not one, not two, but three(!) incredible things to announce:

1. An awesome new state-of-the-art hosted service to protect you and your data
2. The most affordable way to purchase 1Password on all your devices
3. A launch special that’s so amazing it's kinda scary


In het kort komt het op het volgende neer: voor iets minder dan drie dollar per maand ($ 2,99) krijg je een heleboel, en volgens de mensen van 1Password ben je er ook nog eens goedkoper mee uit. Mocht je beslissen om voor dit abonnent te kiezen, dan krijg je de eerste 6 maanden gratis, Tenminste, als je ervoor kiest voor 21 september aanstaande.

De aantrekkelijke Mac Summer Bundle van Bundlehunt

000

Een paar dagen geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat MacUpdate een software bundel speciaal voor de zomer heeft samengesteld. Die werd niet heel erg warm aanbevolen, simpelweg omdat MacUpdate nog de oude formule aanhoudt: een bundel die door hen is samengesteld, en waar jij verder geen invloed op hebt.

Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd, een moderne bundel bestaat uit een behoorlijk aantal apps waar jij zelf er een aantal uit kan kiezen, zodat je binnen het aanbod je eigen keuzes kan maken. Als zo'n bundel ook nog wordt aangeboden voor een prettige prijs, dan is het echt ideaal.

Het lijkt er op dat de Mac Summer Bundle van Bundlehunt aan al deze voorwaardes voldoet, want als je daar 7 apps kiest uit de maar liefst 51 apps die Bundlehunt in deze bundel heeft zitten, dan betaal je daar maar $ 16,99 voor (€ 15,25). En bij BundleHunt hebben ze ook door dat het gemak de mens dient, alle licenties krijg je samen in één PDF opgestuurd, dus een mailtje per licentie is ook verleden tijd.

Deze bundel is te vinden op de pagina van BundleHunt zelf. Bovenaan die pagina zie je de iconen van alle apps staan, maar als je naar beneden gaat zie je een lijst met een korte omschrijving er achter, handig om snel een idee te krijgen van apps die je nog niet kent.

Opvallend genoeg is op die pagina nergens te vinden tot wanneer deze bundel nog aan te schaffen is, maar dat zal nog wel even zijn omdat de bundel vanaf vandaag van start is gegaan.

iOS 10 beta 4 al bijna even snel als iOS 9.3.3

001

Dat Apple een heleboel interessante nieuwe dingen heeft zitten in iOS 10 weten we waarschijnlijk allemaal al, als je nog niet weet wat dat allemaal is dan kan je dat zien in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Maar veel nieuwe functies wil het besturingssysteem ook nog wel eens trager maken, en dat is natuurlijk nooit goed nieuws. Gelukkig kunnen we in de video hieronder zien dat de vierde beta-versie van iOS 10 inmiddels zo'n beetje even snel draait als het huidige iOS 9.3.3 op een iPhone 6s, kennelijk wordt er bij Apple nog steeds hard aan de snelheid bij iedere nieuwe versie gewerkt.

Soms lijkt het alsof iOS 10 beta 4 een heel erg klein beetje trager is dan iOS 9.3.3, maar de verschillen zijn zo klein dat dit ook kan komen doordat degene die de test doet de schermen van beide iPhones niet op exact hetzelfde moment aanraakt.

Heb je een iPhone 6 of een iPhone 5s, ook die modellen heeft iAppleBytes meegenomen in het vergelijk, en die kan je in de video's hieronder zien.