Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Microsoft maakt aparte keuze bij stem-assistent

009

Toen Apple Siri introduceerde realiseerden ze zich waarschijnlijk erg goed dat het voor veel mensen een grote stap is om een stem-assistent te gebruiken. Tegen je smartphone praten voelt nu eenmaal niet voor iedereen even natuurlijk. Apple koos daarom duidelijk voor een 'cute' aanpak, er werd vaak voor grappige antwoorden gekozen en Siri werd dan ook erg snel populair.

Inmiddels is Windows Phone 8.1 uit, en één van de nieuwe dingen die daarin zit is de stem-assistent Cortana. Die naam komt uit de game-serie Halo, voor iedereen die dat nooit gespeeld heeft hieronder een filmpje waarin we Cortana niet allen horen, maar zelfs zien.

De commercial die Microsoft heeft gemaakt voor Cortana in Windows Phone 8.1 borduurt duidelijk voort op de Cortana uit Halo.

Waar Apple dus koos voor 'cute' lijkt Microsoft volgens ons vooral duidelijk te willen maken dat deze assistent niet alleen alles weet van de wereld om ons heen, maar ook van ons. Kennelijk willen ze geen 'cute' gevoel, en zijn ze ook niet bang dat mensen op dit moment niet zo blij zijn met technologie-bedrijven die alles van ons weten.

We vonden dit al een opvallende aanpak, het wordt nog veel vreemder als we kijken naar de korte filmpjes die Microsoft heeft uitgebracht waarin Cortana met Siri vergeleken wordt.

Volgens ons zijn ze bij Apple helemaal niet rauwig over deze filmpjes, want eigenlijk bevestigt Microsoft hier de naam en faam van Siri. Opvallend is dan ook dat er een hele serie van deze filmpjes op YouTube staan, maar dat we er niet eentje hebben kunnen vinden waar Cortana met de stem-assistent in Android vergeleken wordt.

En dan hebben we het voor het gemak maar niet al te lang over dat lullige gordijntje, de veel te grijze filmpjes en de knulligheid in het algemeen die volgens ons uit deze filmpjes naar voren komt.

Kocht Apple Novauris om Siri te verbeteren?

000

Hoewel veel van ons er waarschijnlijk van balen dat het zo lang duurt voordat Siri Nederlands spreekt is Apple duidelijk bezig om achter de schermen de stem-assistent steeds verder te verbeteren. Zo heeft Apple volgens TechCrunch het bedrijf Novauris Technologies gekocht.

Die naam zegt waarschijnlijk bijna niemand wat, maar Novauris is voortgekomen uit een bedrijf dat wel heel erg bekend is: Dragon Systems, de bekende maker van spraakherkennings-software voor zowel Windows als de Mac met pakketten als DragonDictate en Dragon NaturallySpeaking.

Deze overname zou eind vorig jaar al hebben plaatsgevonden, en het team zou al zeker een half jaar bezig zijn met de programmeurs van Apple om Siri verder te verbeteren. Toen TechCrunch aan Apple vroeg of dit bedrijf inderdaad is overgenomen kregen ze het standaard antwoord: "Apple buys smaller technology companies from time to time, and we generally do not discuss our purpose or plans."

Op dit moment moet Siri nog altijd contact maken met de servers van Apple voordat het antwoord geeft, wat vaak vertragend werkt. De speculatie is dan ook dat Apple erop uit is om Siri 'autonomer' te maken. Iets waar wij in ieder geval al blij van zouden worden, want de helft van de redactie gebruikt Siri gewoon in het Engels.

Update: iPhoto 2.0.1 voor iOS nu met een wit randje

000

iPhoto voor iOS (€ 4,49 in de App Store) heeft een update gekregen waar eigenlijk weinig spectaculairs over te melden valt, maar waarschijnlijk heel erg welkom is bij iedereen die op witte randen zat te wachten. Want dat is precies wat er is toegevoegd, voortaan kan je witte randen toevoegen aan foto's waarvan je afdrukken wilt bestellen.

Het lijkt dus een kleine verbetering, maar eigenlijk vragen wij ons af waarom die functie tot nu toe ontbrak, het is tenslotte de klassieke manier waarop veel mensen graag hun afdrukken zien.

Naast de witte randen heeft Apple ook meteen wat bugs verholpen, en dat is dan ook te lezen in de informatie bij deze update:


Wat is nieuw in versie 2.0.1

• Een witte rand toevoegen aan foto's bij het bestellen van afdrukken
• Oplossingen voor problemen en andere verbeteringen


Voor iPhoto 2.0.1. heb je een iPhone, iPod touch of iPad nodig met minimaal iOS 7 er op en deze app is natuurlijk allang geoptimaliseerd voor de iPhone 5.

WWDC 2014 van 2 tot 6 juni in San Francisco

000

Apple heeft de data voor de World Wide Developer Conference (WWDC) 2014 bekend gemaakt en die zal dit jaar plaatsvinden van 2 tot en met 6 juni. De plaats is dezelfde als voorgaande jaren, in het Moscone West in San Francisco.

De afgelopen jaren verkocht de WWDC steeds sneller uit, drie jaar geleden duurde dat twaalf uur, twee jaar geleden twee uur en vorig jaar waren alle kaarten binnen twee minuten weg, zoals je toen ook al op MacFreak kon lezen. Dat had dit jaar dus in twee seconden kunnen gebeuren.

De vraag was dan ook wat Apple daaraan ging doen, een groter event houden gaat niet, in de voorgaande versies werd al alle menskracht ingezet die Apple voorhanden heeft. Op de site van de WWDC kunnen we nu zien welke oplossing Apple voor dit probleem gekozen heeft:


The opportunity to buy tickets to this year's conference will be offered by random selection.

Register now through April 7 at 10:00 a.m. PDT for your chance to attend.


Met andere woorden, iedereen kan tot 7 april 10 uur lokale tijd aan de oostkust van de V.S. zich inschrijven, daarna gaat het via een willekeurige selectie, dus eigenlijk een soort loting. Als je je voor de WWDC in wilt schrijven, dat kan via deze link.

Dat betekent dat we op 2 juni hoogstwaarschijnlijk Tim Cook, Phil Schiller, Craig Federighi en de rest weer op toneel zullen zien, met onder andere de plannen voor iOS 8, OS X 10.10 en mogelijk nog (veel) meer.

Hieronder de tekst van het persbericht dat Apple heeft verstuurd over de WWDC 2014:


Apple Worldwide Developers Conference op 2 juni van start in Moscone West te San Francisco

Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag WWDC-toegangskaarten aanvragen

CUPERTINO, 3 april 2014 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) zal plaatsvinden van 2 tot en met 6 juni in Moscone West te San Francisco. Tijdens deze vijfdaagse conferentie komen ontwikkelaars uit de hele wereld bij elkaar om te horen hoe de toekomst van iOS en OS X eruitziet. Ook krijgen ze dan de nieuwste tools en technologieën in handen om voor al die miljoenen iOS- en Mac-gebruikers de innovatiefste apps te kunnen blijven maken. Er zullen ruim 1000 Apple engineers aanwezig zijn en de ontwikkelaars kunnen deelnemen aan meer dan 100 technische lezingen. Verder zijn er praktische workshops om te leren hoe ze die nieuwe technologieën moeten integreren in hun software. De WWDC is ook het toneel van de uitreiking van de Apple Design Awards aan de beste apps van het afgelopen jaar.

Ontwikkelaars kunnen vanaf heden tot 19.00 uur op maandag 7 april toegangskaarten aanvragen via de WWDC-website (developer.apple.com/wwdc). De kaarten worden door middel van een willekeurig selectieproces uitgegeven. Op dinsdag 8 april rond 2.00 uur weten de ontwikkelaars of ze een toegangskaart hebben. Verder zijn er 200 gratis toegangskaarten beschikbaar voor studenten uit de hele wereld (developer.apple.com/wwdc/students). Dit jaar steekt het NCWIT (National Center for Women & Information Technology) ons samen met een aantal partners een helpende hand toe bij de promotie van beurzen voor vrouwelijke engineers en programmeurs.

"We zijn er trots op dat we de meest fantastische community van ontwikkelaars ter wereld hebben. We hebben dan ook een geweldige week voor hen in petto", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Elk jaar zien we de deelnemers aan WWDC steeds diverser worden. We ontmoeten ontwikkelaars uit vrijwel elke sector, en uit alle uithoeken van de wereld. Het is altijd leuk om de laatste ontwikkelingen op het gebied van iOS en OS X met hen te delen, zodat zij alvast kunnen gaan werken aan de volgende generatie apps."

Tijdens de WWDC 2014 vinden onder meer de volgende activiteiten plaats:

• meer dan honderd technische lezingen door Apple engineers over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot de ontwikkeling, implementatie en integratie van de nieuwste iOS- en OS X-technologieën;

• ruim 100 praktische workshops waarin meer dan 1000 Apple engineers ontwikkelaars hulp bieden bij codeproblemen, informatie geven over de beste ontwikkeltechnieken en aan ontwikkelaars laten zien hoe ze de iOS- en OS X-technologieën optimaal kunnen toepassen in hun apps;

• de nieuwste innovaties, functies en mogelijkheden van iOS en OS X, plus tips om de functionaliteit, prestaties, kwaliteit en vormgeving van apps te verbeteren;

• de kans om te netwerken met duizenden collega-ontwikkelaars voor het iOS en OS X uit de hele wereld: vorig jaar waren er ontwikkelaars uit meer dan 60 landen aanwezig;

• een nieuwe reeks aparte bijeenkomsten over specifieke onderwerpen, met speciale gastsprekers en activiteiten;

• aansprekende en inspirerende lunchsessies met vooraanstaande en invloedrijke personen uit de wereld van de techniek, de wetenschap en het amusement; en

• de uitreiking van Apple Design Awards voor iPhone-, iPad- en Mac-apps die zich onderscheiden op het vlak van technische perfectie, innovatie en baanbrekend ontwerp.

De State of the Union-lezing en de uitreiking van de Apple Design Awards op maandag worden live gestreamd via de WWDC-website. Zo krijgen ook ontwikkelaars die er niet bij kunnen zijn de kans om direct alle nieuwe dingen te horen. Van alle technische lezingen worden video-opnamen gemaakt. Deze video's worden in de loop van de week gepost op de Apple Developer-website (developer.apple.com/wwdc/videos). Deze zijn toegankelijk voor alle geregistreerde ontwikkelaars.

Ga naar de Apple Worldwide Developers Conference 2014-website (developer.apple.com/wwdc) voor meer informatie en voor het aanvragen van toegangskaarten.

Greenpeace vindt Apple een voorbeeld

002

Onder Steve Jobs was Apple een gesloten bastion, en alleen al om die reden kreeg het bedrijf in het verleden altijd een laag cijfer van Greenpeace. Onder Tim Cook veranderde er veel aan deze aanpak, juist openheid en verantwoording afleggen voor het beleid op maatschappelijke thema's als milieu en arbeidsomstandigheden zijn de sleutelwoorden.

Maar het is niet alleen de openheid over het milieu waar Apple nu hoger door scoort, ook doordat Apple ervoor gekozen heeft om de iCloud datacenters energie neutraal te maken. Dat dat een duidelijke keuze is van Tim Cook bleek ook op een recente aandeelhoudersvergadering. Toen daar de conservatieve denktank het National Center for Public Policy Research (NCPPR) vroeg waarom Apple geld stak in dit soort dingen in plaats van het aan de aandeelhouders te geven reageerde Tim Cook erg duidelijk:


We do things because they are right and just and that is who we are. That’s who we are as a company. I don’t…when I think about human rights, I don’t think about an ROI. When I think about making our products accessible for the people that can’t see or to help a kid with autism, I don’t think about a bloody ROI, and by the same token, I don’t think about helping our environment from an ROI point of view.


(ROI betekent Return On Investment).

De NCPPR was daar niet natuurlijk niet blij mee, maar Greenpeace juist wel. Die heeft nu een overzicht van de bedrijven die erg milieu-verantwoordelijk of juist niet produceren op hun website gezet, en daar krijgt Apple een stevige pluim.


Apple’s aggressive pursuit of its commitment to power the iCloud with 100% renewable energy has given the company the inside track among the IT sector’s leaders in building a green Internet. Apple has made good on its pledge by building the largest privately owned solar farms at its North Carolina data center, working with its utility in Nevada to power its upcoming data center there with solar and geothermal energy, and purchasing wind energy for its Oregon and California data centers. Apple’s commitment to renewable energy has helped set a new bar for the industry, illustrating in very concrete terms that a 100% renewable internet is within its reach, and providing several models of intervention for other companies that want to build a sustainable Internet.

USB wordt in de toekomst ook tweezijdig

007

Apple wordt de afgelopen tijd vaak beschuldigd dat het niet innovatief zou zijn, maar ondertussen komen er uit Cupertino nog steeds producten die uiteindelijk keer op keer de maatstaf blijken te zijn.

Een willekeurig voorbeeld is bijvoorbeeld de iPhone 5s, bij het uitkomen zou die vingerafdrukscanner en de 64 bits volgens veel commentatoren allemaal alleen maar onzin zijn die Apple alleen maar als marketing-gimmick zou gebruiken, maar de concurrenten zijn inmiddels wel met precies hetzelfde bezig.

Een ander voorbeeld van het zetten van een standaard is de Lightning-connector: klein en vooral handig omdat het niet meer uitmaakt op welke manier je hem in je iDevice klikt.

Dat een goed voorbeeld doet volgen zien we bij het ontwerp van de nieuwe USB Type-C kabel, want die is ook lekker klein en tweezijdig te gebruiken. Dus in de toekomst zullen we nog minder vaak hoeven te kijken hoe die kabel nu ook alweer er ingestoken moet worden.

Hieronder zien we afbeeldingen van zowel de nieuwe kabel (de bovenste kabel in de eerste afbeelding) en de connector.

MacHeist Apple Design Award Bundle

009

MacHeist is een bekende naam op MacFreak, we hebben in het verleden al vaker aandacht aan hun bundles besteed. Maar de bundle die ze dit keer hebben samengesteld viel ons extra op, om twee redenen.

De eerste is dat het concept even simpel als briljant is, ze hebben acht programma's die recent een Apple Design Award in de wacht wisten te slepen bij elkaar gezet, dus we hebben het over kwaliteitssoftware. Het is volgens ons voor het eerst dat dit gelukt is.

Het tweede is de prijs, want waar deze software normaal gesproken 1.776 dollar zou kosten, is de korting maar liefst 98 procent (!) en kost dit moois samen dan ook maar $ 19,99.

De lijst van de software die in het pakket zit is als volgt, erachter staat de prijs die je normaal voor deze apps moet betalen.

BoinxTV ($ 499)
MacJournal ($ 40)
Toon Boom Studio ($ 249)
AccountEdge Pro ($ 399)
iSale ($ 25)
Picturesque ($ 15)
Starry Night Pro ($ 150)

Op dit moment is deze bundel ruim 3.000 keer verkocht, als er uiteindelijk meer dan 10.000 verkocht gaan worden dan komt Xojo Desktop ($ 300) daar ook nog bij. En dat is nog niet alles, er is ook nog een app die we er dan als verrassing bij zullen krijgen. Maar omdat het een verrassing is weten we natuurlijk nog niet wat dat is.

Als je interesse hebt in deze bundel dan kan je op de MacHeist pagina je hart ophalen, en natuurlijk ook de bundle aanschaffen.

met dank aan forumlid 'miltenb', die dit nieuws ook op ons forum meldde

Paragon Software nu goedkoop bij MacUpdate

003

MacUpdate is niet alleen een handige website waar je veel software voor de Mac kan vinden, het is ook een site die regelmatig interessante aanbiedingen voor ons heeft. Ook nu is dat weer het geval, want de komende vier dagen kan je daar de cross-platform tools van Paragon Software kopen voor maar $ 29,99, terwijl je daar normaal gesproken 100 dollar voor moet betalen.

Deze Paragon Mini-Bundle bestaat uit de volgende software:

• NTFS for Mac - Hiermee kan je Mac harde schijven die NTFS geformatteerd zijn niet alleen lezen, maar gewoon alle dingen doen die we gewend zijn te doen. Zoals bijvooorbeeld bestanden aanmaken, aanpassen en weggooien.

• HFS for Windows - Dit doet hetzelfde als NTFS for Mac, maar dan precies andersom. Dus hiermee kan je met een Windows computer een harde schijf voor de Mac zonder problemen gebruiken.

• Camptune X - Een makkelijke manier om je Boot Camp partitie aan te passen.

• ExtFS for Mac - Lijkt op NTFS for Mac, maar nu gaat het om schijven die Ext2/3/4 geformatteerd zijn.

Deze bundle is hier te vinden en als je de software eerst uit wilt proberen, op die pagina is ook een demo te vinden.

Update: Safari 7.0.3

027

Apple heeft voor iedereen met OS X 10.9/Mavericks een update voor Safari klaarstaan met 7.0.3 als versienummer. Het gaat vooral om het verhelpen van een aantal bugs, maar de veiligheid van de browser wordt ook meteen verbeterd. Dat laatste zorgt natuurlijk meteen voor de vraag of er ook een update aan zit te komen voor oudere versies van OS X, op dit moment is daar nog niets over bekend.

De informatie die Apple bij deze update levert is de volgende:


The Safari 7.0.3 update is recommended for all OS X Mavericks users and contains improvements to compatibility, stability, and security.

What's New In This Version:
• Fixes an issue that could cause the search and address field to load a webpage or send a search term before the return key is pressed.
• Improves credit card autofill compatibility with websites
• Fixes an issue that could block receipt of push notifications from websites
• Adds a preference to turn off push notification prompts from websites
• Adds support for webpages with generic top-level domains
• Strengthens Safari sandboxing
• Fixes security issues, including several identified in recent security competitions

For detailed information on the security content of this update, please visit: http://support.apple.com/kb/HT1222.


Deze update is naar binnen te halen via de Mac App Store/Software Update, maar als je in een beheerders-account werkt heeft je Mac misschien zelf al laten weten dat deze update voor je klaarstaat.

Updates: Pages 5.2, Numbers 3.2 en Keynote 6.2

005

Met het uitkomen van de nieuwe versie van Pages, Numbers en Keynote voor de Mac, die synchroon moesten lopen aan de versie voor iPhone, iPod touch, iPad en in iCloud beloofde Apple om regelmatig updates uit te brengen.

En ze houden duidelijk woord in Cupertino, want inmiddels staan er voor alle drie de programma's alweer updates klaar, en alledrie met een indrukwekkende lijst aan nieuwe dingen en correcties:

Pages


Wat is nieuw in versie 5.2
• Met een nieuwe "alleen lezen"-instelling kun je documenten delen die anderen wel mogen bekijken maar niet mogen bewerken
• Secties verwijderen, dupliceren en herschikken via het navigatiepaneel
• Regelgebonden afbeeldingen en vormen in tabelcellen blijven bij de import behouden
• Verbeteringen bij het kopiëren en plakken van stijlen
• Betere plaatsing van ingevoegde en geplakte objecten
• Verbeterde bewerking van afbeeldingen met 'Direct alfa'
• Verbeteringen in de mediakiezer, waaronder zoeken
• Verbeterde AppleScript-ondersteuning
• Nieuwe Arabische en Hebreeuwse sjablonen
• Verbeterde ondersteuning voor bidirectionele tekst
• Woordentelling voor Hebreeuws
• Aangepaste gegevensnotaties aanmaken
• De z-volgorde van labels van ballondiagrammen bepalen
• Liniaaleenheden weergeven als percentage van de grootte van het document
• Verbeterd tekstvakgedrag
• Verbeterde EndNote-ondersteuning, waaronder citaten in voetnoten
• Verbeterde ePub-export
• Bruikbaarheidsverbeteringen
Numbers


Wat is nieuw in versie 3.2
• Met een nieuwe "alleen lezen"-instelling kun je spreadsheets delen die anderen wel mogen bekijken maar niet mogen bewerken
• Documentmarges instellen in infovenster met afdrukinstellingen
• Kop- en voetteksten aanmaken in infovenster met afdrukinstellingen
• Nieuwe afdrukopties: paginanummering, paginaordening en zoomen
• Aangepaste gegevensnotaties aanmaken
• Aangepaste tabelstijlen aanmaken
• Je kunt nu een CSV-bestand direct naar een werkblad slepen
• Je kunt een bestaande tabel automatisch bijwerken door een CSV-bestand in het document te slepen
• De z-volgorde van labels van ballondiagrammen bepalen
• Celgebaseerde feedback bij importeren
• Verbeterd tekstvakgedrag
• Verbeteringen in de mediakiezer, waaronder zoeken
• Verbeterde bewerking van afbeeldingen met 'Direct alfa'
• Verbeterde compatibiliteit met Microsoft Excel
• Verbeterde AppleScript-ondersteuning
• Bruikbaarheidsverbeteringen
Keynote


Wat is nieuw in versie 6.2
• Met een nieuwe "alleen lezen"-instelling kun je presentaties delen die anderen wel mogen bekijken maar niet mogen bewerken
• Verbeterde lay-out en teksten in de presentatorweergave
• Nieuwe overgangen en animaties: 'Object ronddraaien', 'Wegdrijven en schalen' en 'Slippen'
• Verbeterde overgang 'Magisch verplaatsen' met teksttransformatie
• Bewegingsvervaging toepassen op animaties
• Liniaaleenheden weergeven als percentage van de grootte van het document
• Verbeterde bewerking van afbeeldingen met 'Direct alfa'
• Verbeteringen in de mediakiezer, waaronder zoeken
• Begin- en eindpunten van films direct opgeven
• Aangepaste gegevensnotaties aanmaken
• Exporteren naar de PPTX-structuur
• Verbeterde AppleScript-ondersteuning
• De z-volgorde van labels van ballondiagrammen bepalen
• Ondersteuning voor geanimeerde GIF-bestanden
• Gedetailleerde feedback bij import van presentatie
• Verbeterde animatiewerking
• Verbeterde bidirectionele ondersteuning: richting van tekst, lijsten en tabellen kan worden gewijzigd
• Objecten op dia kunnen met basisdia worden gelaagd
• Verbeterd tekstvakgedrag
• Bruikbaarheidsverbeteringen
De updates zijn naar binnen te halen via de Mac App Store/Software Update, maar ook via de links hierboven in het nieuwsbericht.

Ook Pages, Numbers en Keynote in iCloud hebben een update gekregen, maar dat die versie lopen natuurlijk sowieso parallel, want dat was nu eenmaal één van de belangrijkste redenen voor de nieuwe aanpak.