Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Macworld Magazine en Expo bestaan niet meer

000

Macworld was jarenlang een naam die iedere MacFreak kende, zowel van het magazine als de jaarlijks terugkerende expo. Maar het lijkt erop dat daar zo langzamerhand een eind aan gaat komen, want er blijft steeds minder over dat die naam nog draagt.

Eerst kwam er ruim een maand geleden het nieuws dat Macworld Magazine is gestopt, een blad dat voor het eerst uitkwam op dezelfde dag dat de eerste Apple Macintosh te koop was. Terwijl de naam Mac nog steeds voortleeft in de iMac, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini en Mac Pro heeft het magazine het dus niet vol kunnen houden.

Het is trouwens niet helemaal het einde van Macworld als publicatie, want de website Macworld.com blijft gelukkig nog wel bestaan.

En dat is niet het enige, gisteren werd bekend gemaakt dat de Macworld Expo een jaar zal overslaan:


We are announcing today that Macworld/iWorld is going on hiatus, and will not be taking place as planned in 2015. Our MacIT event, the world’s premiere event for deploying Apple in the enterprise, will continue next year with details to be announced in the coming weeks.

Since 1985, Macworld events have brought together a community to celebrate the incredible innovations that Apple has brought into the world, shining a spotlight on the developers who add value to the user’s experience in infinite ways. As Apple products and the related ecosystem have changed, so has the marketplace, and we are proud to have played a part in that evolution. Literally thousands of companies and hundreds of products have come to market at Macworld, and countless professional relationships have been forged. We’d like to take this opportunity to thank the Apple community for allowing us to host these events and be a part of the incredible story that is the Apple market.

We are committed via our MacIT event to bringing together the product developers innovating with enterprise iOS and OS X based solutions, and the growing legion of professionals empowering their organizations through these tools. We are exploring exciting new partnerships, venues and delivery opportunities through which MacIT can continue to serve this market, and we look forward to announcing our plans for this event within the next few months.


Misschien ligt het aan ons, maar wij denken dat een Expo die al jaren langzaam maar zeker terugliep, vooral sinds Apple zijn keynotes niet meer op deze Expo hield, en nu een jaar stopt niet meer terug zal komen. Mocht dat ooit zo zijn dan is dat natuurlijk hier op MacFreak in een nieuwsbericht te lezen.Van Dale Woordenboeken-app met 'gratis' woordenboek (Upd.)

017

Wil je graag een Nederlands woordenboek op je Mac hebben dan hebben we goed nieuws, in de Mac App Store staat tegenwoordig de Van Dale Woordenboeken-app en die is gratis. Dat klinkt leuk, maar alleen moet je in die gratis app normaal gesproken betalen voor in-app aankopen.

Als we kijken naar de top aankopen vanuit de app dan zien we hoeveel dat ongeveer kost:


1. Middelgroot Engels € 29,99
2. Middelgroot Nederlands € 19,99
3. Pocket Frans € 9,99
4. Pocket Engels € 9,99
5. Middelgroot Frans € 29,99
6. Pocket Spaans € 9,99
7. Pocket Nederlands € 6,99
8. Middelgroot Spaans € 29,99
9. Middelgroot Duits € 29,99


Het goede nieuws is dat als je deze app nu download je er een gratis woordenboek bijkrijgt, en deze maand is dat Van Dale Middelgroot Nederlands. Met andere woorden, een cadeautje ter waarde van maar liefst € 19,99.

Wat ons betreft dan ook aan aanrader, let wel op dat je er minimaal OS X 10.7/Lion voor op je Mac moet hebben staan.

Update: het is de moeite om de commentaren hieronder even door te lezen, want daar blijkt dat het 'gratis' Middelgroot Nederlands alleen tijdens een bepaalde periode gratis in te kijken is.

Maar wij vinden het commentaar van forumlid 'vanWilligen' goud waard: ga naar de Woordenboek-app in je Mac en vink daar in de voorkeuren het Prisma Woordenboek aan en dat je dan voortaan met een rechtermuisklik (of een Control-klik) ook de betekenis van Nederlandse woorden in bijvoorbeeld Safari kan opzoeken.

Binnenkort schrijven wij hier even een aparte tip over.

iPhone 6 en 6 Plus in meer landen, veel pre-orders in China

002

Apple zal deze maand nog eens 36 landen toevoegen aan de lijst van landen waar de iPhone 6 en iPhone 6 Plus beschikbaar zijn. Het totaal van de landen waar de iPhone 6 en 6 Plus nu te koop zijn komt hiermee op maar liefst 69 in totaal, tegen het eind van het jaar zullen dat er maar liefst 115 zijn. En dat maakt dit de snelste iPhone-uitrol ooit.

Vanaf 17 oktober zullen de iPhone 6 en 6 Plus beschikbaar zijn in Monaco, India en China, waarbij die laatste twee natuurlijk vooral interessant zijn, want die staan bovenaan in de lijst van landen met de meeste inwoners ter wereld.

Dat in China de interesse voor de iPhone 6 en 6 Plus erg groot zou zijn lag in de lijn der verwachting, DifiTimes meldt dat volgens de Chinese site QQ de teller bij de voorbestellingen inmiddels al op maar liefst 20 miljoen zou staan.


Pre-orders for iPhone 6 and iPhone 6 Plus in China are estimated to have reached 20 million during the pre-order period from October 10-13, according to a report from China-based QQ.

The report stated that pre-orders on website Jingdong Mall reached nearly 10 million over the period, which coupled with orders direct to major telecom providers and Apple pushed total orders to 20 million.

On the Jingdong Mall site, 4.66 million of the orders were for the iPhone 6 and 4.82 million for the iPhone 6 Plus, the report added.


Hieronder het persbericht dat Apple heeft uitgebracht om ons te laten weten dat deze maand er 26 landen bijkomen die de iPhone 6 en 6 Plus zullen gaan verkopen.


iPhone 6 en iPhone 6 Plus deze maand in nog 36 landen en regio's verkrijgbaar

Nog nooit eerder heeft Apple zijn iPhones zo snel uitgerold in onder andere India, Mexico, Zuid-Korea en Thailand

CUPERTINO, 13 oktober 2014 – Apple heeft vandaag aangekondigd dat iPhone 6 en iPhone 6 Plus, de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone, eind oktober verkrijgbaar zijn in nog eens 36 landen en regio's in Europa, Azië, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika. iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn dan in 69 landen en regio's verkrijgbaar en tegen het einde van het jaar zal dat aantal zijn opgelopen tot maar liefst 115 landen. We kunnen dus met recht spreken van de snelste iPhone-uitrol ooit.

iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn voorzien van een schitterend 4,7-inch en 5,5-inch Retina HD-display en allerlei innovatieve technologie in een compleet nieuw, ongelofelijk dun en naadloos ontwerp dat nog steeds goed in de hand ligt en eenvoudig in het gebruik is. Beide modellen zijn op alle fronten beter. Ze zijn onder andere voorzien van de door Apple ontwikkelde A8-chip met een 64-bits architectuur van desktopklasse van de tweede generatie die zorgt voor optimale prestaties en een efficiënt energieverbruik; een geavanceerde iSight-camera en FaceTime HD-camera; en supersnel mobiel internet.

De nieuwe iPhones worden geleverd met iOS 8, de grootste release sinds de introductie van de App Store. Dankzij de nieuwe voorzieningen voor Berichten en Foto's, de voorspellende typfunctie voor het QuickType-toetsenbord van Apple en Delen met gezin is iOS 8 nog eenvoudiger, sneller en intuïtiever geworden. Bovendien bevat iOS 8 de nieuwe Gezondheid-app, waarin gegevens over je fysieke gesteldheid en fitnessgegevens overzichtelijk worden weergegeven, en iCloud Drive, waarmee je je documenten kunt bewaren en overal kunt bekijken.

De uitrol van de nieuwe iPhones wordt als volgt voortgezet:

• Vrijdag 17 oktober: China, India en Monaco
• Donderdag 23 oktober: Israël
• Vrijdag 24 oktober: Franse Antillen, Groenland, Malta, Polen, Réunion, Tsjechië en Zuid-Afrika
• Donderdag 30 oktober: Bahrein en Koeweit
• Vrijdag 31 oktober: Albanië, Bosnië, Estland, Griekenland, Guam, Hongarije, IJsland, Kosovo, Kroatië, Letland, Litouwen, Macau, Macedonië, Mexico, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Thailand en Zuid-Korea

iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn verkrijgbaar in goud, zilver en spacegrijs in uitvoeringen van 16 GB, 64 GB en 128 GB (nieuw) via de Apple Online Store (indien beschikbaar), providers en bepaalde erkende Apple resellers. Op onze website vinden klanten het laatste nieuws over de beschikbaarheid en verwachte leverdata.

iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn verkrijgbaar in de volgende landen en regio's: de Amerikaanse Maagdeneilanden, Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongkong, Ierland, Italië, Japan, Liechtenstein, Luxemburg, het eiland Man, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Puerto Rico, Qatar, Rusland, Saoedi-Arabië, Singapore, Spanje, Taiwan, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Type:Rider voor het eerst in de aanbieding

000

Er zijn veel platform-games in de App Store, maar tussen al die games valt Type:Rider makkelijk op. Want in deze game bestuur je een dubbele punt waarmee je over allerlei verschillende letters moet gaan om naar een volgend level te komen. En terwijl je het speelt kom je meer en meer te weten over het lettertype waarmee je aan het spelen bent.

Kortom, een echt spel voor iedereen die van fonts houdt!

Type:Rider kwam vorig jaar uit, en om de eerste verjaardag van deze game te vieren is het nu in de aanbieding tot 24 oktober, en kost het nu maar € 0,89 in de iOS App Store (normaal gesproken kost het € 2,69).

Type:Rider werkt op een iPad 2 of later, iPhone 4 of later of op een iPod touch van de 5e generatie, zolang daar minimaal iOS 5.0 op staat.

Hieronder kan je een korte review met gameplay van Type:Rider zien.Foto's makkelijk naar vectors met Adobe Shape CC

005

Adobe heeft recent een nieuwe app voor de iPhone en iPad uitgebracht, Adobe Shape CC, waarvoor ze nu een demovideo hebben gemaakt.

In deze video kunnen we zien dat het een indrukwekkende app is, want je kan er met de iPhone of een iPad een foto makkelijk mee in vectoren veranderen, die dan weer heel makkelijk in Illustrator CC binnengehaald kunnen worden. En als je vector-art met veel lagen maakt is het ook geen enkel probleem, de formatie zijn helemaal compatibel ook daarmee kan je dan in Illustrator doorgaan.

In onderstaande video kan je precies zien wat het programma allemaal kan, en hoe goed het met Illustrator in combinatie met de Creative Cloud samenwerkt.

Als je Adobe Shape CC in de App Store zoekt dan kan je dat via deze link vinden. De app is gratis en je kan het gebruiken met een gratis Creative Cloud lidmaatschap met 2 GB opslag. Als je meer opslag wilt kan dat ook, maar dat kost wel geld.

Meer informatie over Shape en Adobe's Creative Cloud kan je vinden op deze pagina van Adobe.

De Apple Watch op de cover van Vogue China

000

Recent kon je hier op MacFreak al dit nieuwsbericht lezen waarin volgens ons duidelijk werd dat Apple met de Apple Watch voor een andere richting kiest dan het tot nu toe gedaan heeft.

Want het lijkt steeds duidelijk te worden dat Apple de Apple Watch juist niet als tech-gadget in de markt wil zetten, waarmee mogelijk vooral nerds aangesproken zouden worden, maar er juist voor kiest om het als modeartikel neer te zetten.

Waarbij Apple het voordeel heeft dat het in de afgelopen jaren synoniem is geworden voor design en stijl, iets wat waarschijnlijk weinig andere tech-merken kunnen claimen.

Dat Apple hard bezig is om de Apple Watch als mode-item neer te zetten zien we ook in het huidige nummer van Vogue China, want daar zien we zowel op de cover als in het magazine zelf Apple's nieuweling prachtig in beeld. Waarbij er natuurlijk voor het gouden model gekozen is en om verschillende bandjes in verschillende foto's te gebruiken. Het model dat we op deze foto's de Apple Watch zien dragen is trouwens Liu Wen.

iTunes en App Store krijgen visuele update

000

Terwijl OS X 10.10/Yosemite er binnenkort aankomt is Apple al bezig met de interface van uitingen op het web aan te passen. Recent kreeg de website van Apple zelf al een nieuwe look, en nu was ook de iTunes en de App Store aan de beurt, zodat ze allebei klaar zijn voor iTunes 12, Yosemite, iOS 8 en de visuele richting die Apple hier duidelijk kiest.

Hieronder zie je hoe de nieuwe interface van de iTunes Store er uitziet. Deze schermafbeeldingen zijn in de beta-versie Yosemite gemaakt, zodat je goed kan zien hoe de nieuwe interface er straks op jouw Mac er uit gaat zien.Onderdelen van de iPad Air 2

000

Aanstaande donderdag is het weer zover: Apple heeft weer van alles voor ons wat ze tijdens een keynote in een Special Event aan ons gaan laten zien. Meer daarover kan je lezen in dit nieuwsbericht van MacFreak.

Eén van de dingen die daar verwacht worden is de tweede generatie van de iPad Air, met onder andere Touch ID, een snellere processor, meer RAM en de Mute-knop zou gaan verdwijnen. Er zijn nu foto's opgedoken van onderdelen die van deze nieuwe iPad Air zouden zijn, en daar zien we dingen die kloppen met de geruchten tot nu toe.

Hieronder zien we bijvoorbeeld de flex cable met een opening voor de Touch ID sensor en de roestvrijstalen ring die we ook al kennen van bijvoorbeeld de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Ook is er een foto van het logic board, maar daar is weinig meer op te zien dan dat het een compleet andere layout heeft dan het model van vorig jaar. Zo zit de simkaart nu direct op het logic board, vorig jaar zat die nog in een apart compartiment.

Maar nadat we deze foto stevig onder handen namen in Photoshop dan zien we dat er op de processor, met een beetje moeite, te zien dat daar A8X op staat (mocht je het niet zien, als je wat meer afstand van je scherm neemt en je ogen een beetje dichtknijpt ziet je het waarschijnlijk beter).

Tot de iPad Air gebruikte Apple die X om aan te geven dat deze chips sneller waren dan de versies in de iPhone, maar juist bij de eerste generatie iPad Air gebeurde dat niet meer. Die eerste generatie iPad Air had dezelfde processor als de iPhone 5s en Retina iPad mini, alleen met een iets hogere kloksnelheid.

Het lijkt er dus op dat de 2e generatie iPad Air een behoorlijk snellere processor zal krijgen dan de
iPhone 6 en iPhone 6 Plus, mogelijk omdat deze nieuwe iPad ook een Retina HD display gaat krijgen, en daarvoor is natuurlijk wel wat rekenkracht nodig.

Als laatste kijken we naar de flex cable voor de volume controls dan zien we dat daar inderdaad geen Mute-knop meer te zien is, dus ook dat lijkt te kloppen met de eerdere geruchten. Omdat het vasthouden van het zachter zetten van de volumeknop op een iPad eigenlijk net zo snel werkt als het omzetten van de Mute-knop, heeft Apple hier nu kennelijk voor gekozen. Waarbij het zo dun mogelijk maken van de nieuwe iPad Air vast ook een rol gespeeld heeft.

Prachtige muziekvideo met iPhones, iPods, iPads en Macs

002

We hebben in het verleden al vaak erg mooie en creatieve muziekvideo's voorbij zien komen waarin Macs of iDevices de hoofdrol spelen. Eén van de eerste voorbeelden daarvan waar wij meteen aan moesten denken is een video waarbij het de interface van de Mac is die min of meer de ster was: Again and Again (van The Bird and the Bee).

In de collectie van video's met Apple-devices in de hoofdrol is nu een prachtige video bijgekomen: Knock Knock van Brunettes Shoot Blondes. Hieronder kan je deze video bekijken.

Behalve dat we deze video erg mooi gemaakt vonden, vroegen we ons trouwens ook af hoe vaak ze deze hebben moeten opnemen voordat ze dit helemaal goed op video hadden staan. Want we gokken dat dat waarschijnlijk wel even geduurd heeft. Vind je de song de moeite waard, hier kan je deze muziek vinden in de iTunes Store.

Tip: haal meer uit de interface van iOS 8

009

In iOS 8 heeft Apple de interface ook stevig onder handen genomen, alleen is dat veel minder zichtbaar dan in iOS 7. Want daar ging het vooral om het uiterlijk, in iOS 8 zitten veel meer handige functies die je niet meteen ziet. De app waar de meeste veranderingen in zitten, en waaraan je er ook het meeste hebt, is Mail, en daarom nemen we die als voorbeeld.

De interface-optie die behoorlijk uitgebreid is is het 'vegen', je vinger van rechts naar links, of andersom, over een onderwerp in de lijst te laten glijden. Die functie zat al in iOS 7, maar in iOS 8 is die veel verder uitgebreid.

Als je dat in Mail van links naar rechts doet krijg je meteen de optie om de mail waarmee je dat doet als Gelezen te markeren.

En als je dat gedaan hebt en je wilt het terugdraaien dan doe je gewoon nog een keer hetzelfde. Dus weer met je vinger van links naar rechts glijden en ervoor kiezen om de mail weer als Ongelezen te markeren.

Je kan bij deze beide opties een beetje 'vegen' en dan op de optie die je ziet tikken, maar als je precies weet wat je doet kan je ook 'doorvegen'. Want als je verder veegt hoef je helemaal niet meer op Gelezen of Ongelezen te tikken, dat gebeurt dan direct.

Als je de andere kant opgaat, dus als je veegt van rechts naar links, dan zie je dat je meer opties krijgt: Meer, Markeer en Prullenmand. Door op Markeer te klikken geef je deze mail een kleurtje, ook wel een vlag genoemd (in het Engels heet deze functie dan ook Flag).

Ook hier kan je weer doorvegen, van rechts naar links is de automatische optie dat je mail meteen de prullenmand in wordt gegooid. Mocht je dat overkomen terwijl je dat helemaal niet wilt dan kan je natuurlijk altijd even naar je prullenbak gaan en die verkeerd weggegooide mail waar naar je Inbox verplaatsen.

Het enige wat dan nog overblijft is de optie 'Meer', als je daar op tikt krijg je deze lijst hieronder te zien. Daar zien we de opties 'Markeer' en 'Maak gelezen' grappig genoeg ook weer terug. Waarschijnlijk heeft Apple hier zoveel mogelijk opties in gezet, want waarschijnlijk weet niet iedereen dat je 'Maak gelezen' ook had kunnen doen door even van links naar rechts te vegen.

Daarbij heeft Apple iets opvallends gedaan voor Mail, en dat was ook één van de redenen waarom we deze app als voorbeeld namen. Want in Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > Mail vinden we nu ook een optie 'Veegopties' waar je nu zelf in kunt stellen wat jij wilt dat Mail doet als je naar links of naar rechts veegt. Opvallend wat ons betreft, want Apple kiest meestal voor minder opties in de instellingen om het allemaal zo overzichtelijk mogelijk te houden.

In deze tip zie je wat er allemaal in Mail kan door horizontaal te vegen, maar het is beslist niet de enige app waarin dit kan. Zo krijg je in Berichten door van rechts naar links te vegen de optie om het bericht weg te gooien te zien. Kortom, in iOS 8 is het de moeite om even te kijken of een app misschien op vegen reageert.

Wil je zelf achter alle verbeteringen in iOS 8 komen? Dan is de gebruiksaanwijzing in zijn geheel lezen en vinden welke verbeteringen voor jou belangrijk zijn waarschijnlijk het beste idee. Die gebruiksaanwijzing vind je hier in het Nederlands en de Engelstalige versie is hier te vinden.