Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Autodesk nu gratis voor studenten, leraren en instituten

000

 Als je bezig bent met design dan is de kans groot dat je de programma's van Autodesk, bijvoorbeeld AutoCAD, Alias of Maya, al kent. Want veel van de programma's van Autodesk zijn min of meer de standaard in de velden waar die voor bedoeld zijn, en worden dan ook veel gebruikt.

Die programma's zijn allemaal prima, ze zijn niet voor niets een standaard geworden, maar goedkoop zijn ze beslist niet.

Daarom lijkt het ons uitstekend nieuws dat Autodesk besloten heeft om vanaf nu hun software gratis te maken voor studenten, leraren en instituten zoals hogescholen en universiteiten. De tekst die we op Autodesk's website voor het onderwijs kunnen lezen vind je hieronder:


Autodesk believes in the future

Autodesk is committed to invest in the next generation and to help them on their journey to imagine, design, and create a better world. Students, educators, and academic institutions worldwide have free* access to Autodesk software - the same tools used by millions in industry today. We’re enabling future makers, engineers, and designers to move their ideas into reality, and helping to prepare students for jobs with free software. We can’t wait to see how they solve real-world design challenges.


Meer hierover kan je lezen in dit persbericht van Autodesk. Daar vind je ook een erg belangrijke zin over dat "free":


Free Autodesk software and/or cloud-based services may only be used for educational purposes and are subject to acceptance of and compliance with the terms and conditions of the software license agreement or terms of service. Details and restrictions available at http://usa.autodesk.com/legal-notices-trademarks.

Hoe groot een iPad met 12,2 inch scherm precies is

002

Eind vorige week publiceerde het Japanse magazine Mac Fan de blauwdrukken van de grote iPad waar Apple al een tijd mee bezig zou zijn, de iPad Air Pro, of de iPad Air Plus. Die zou een scherm hebben van maar liefst 12,2 inch en aan de buitenkant maar liefst ruim 30 bij 22 centimeter meten.

Daarbij zou de processor een A9 worden, en zou er aan alle kanten een speaker zitten, zodat deze iPad altijd stereo geluid zou geven, ook als die gedraaid werd.

Hieronder kan je de blauwdruk zien, de link naar de Japanse site die dit naar buiten bracht vind je hier.

Maar hoe groot is dat nu allemaal precies? Want ruim 30 bij 22 en een 12,2 inch scherm klinkt allemaal erg indrukwekkend, maar zonder het te zien is het lastig om je er precies een voorstelling van te maken.

Daarom hieronder een video waar we een mockup zien, gemaakt op basis van de specificaties die Mac Fan eerder lekte, en waar we goed kunnen zien hoe zich dit verhoudt tot andere iDevices en zelfs een 13 inch MacBook Pro.Aandeel Apple zakte gisteren plotseling heel snel

002

Het aandeel van Apple op de beurs is de afgelopen tijd min of meer constant gestegen. Dat soort stijgingen op de beurs zijn natuurlijk niet helemaal constant, dat gaat altijd met kleine golfbewegingen. Maar gisteren was er plotseling een erg grote uitslag naar beneden, waarna het aandeel zich weer min of meer hersteld heeft.

Maandagochtend opende de beurs op Wall Street met het aandeel Apple op $ 118,76 en om 9.51 uur stond het plotseling op $ 111,27. Uiteindelijk sloot het aandeel op $ 115,10, de hoogste stand die het recent nog haalde was $ 119,25.

Wat precies die plotselinge grote daling heeft veroorzaakt weet eigenlijk niemand. Het zouden mogelijk automatische algoritmes kunnen zijn die hiervoor verantwoordelijk waren, het grote volume (6,7 miljoen transacties in één minuut) lijkt die theorie te ondersteunen.

Een andere mogelijkheid is dat de dalende olieprijs er medeverantwoordelijk voor was. Handelaren die daar veel verloren zouden aandelen Apple hebben verkocht om meer geld vrij te maken.

We zijn benieuwd of het aandeel vandaag de stijging van de afgelopen periode weer voortzet. Onder andere het enorme succes van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, de goede introductie van Apple Pay en de verwachtingen rond de Apple Watch hebben ervoor gezorgd dat de beurs de afgelopen periode weer veel vertrouwen heeft in waar Tim Cook en de zijnen mee bezig zijn.

Worms Revolution voor Mac stevig in de aanbieding

003

Ben je op zoek naar een game voor de Mac dat de moeite waard is en niet al te veel kost, dan is dit het moment om Worms Revolution - Deluxe Edition van Team17 Software Ltd te kopen. Ken je Worms nog niet, dan heb je waarschijnlijk de afgelopen decennia onder een steen geleefd, want Worms bestaat al meer dan 20 jaar.

Maar ondanks dat het al zolang bestaat lukt het de makers nog steeds om van Worms goede games te maken, en Worms Revolution - Deluxe Edition heeft dan ook veel erg goede reviews gekregen. Wil je graag weten waarom, dan kan hieronder in de GamePlay Trailer zien of het voor jou misschien wat is.

Als je Worms Revolution - Deluxe Edition wilt kopen dan is het nu een goed moment, want deze game kost normaal gesproken € 17,99 en nu maar € 4,49. Dat kopen kan dan via deze link naar de Mac App Store.

Dropbox voor iOS krijgt stevige update

000

Updates voor apps voor iOS melden we over het algemeen niet, eigenlijk alleen als het om apps van Apple gaat die belangrijke updates hebben gekregen. Maar nu de updates bij veel van ons automatisch gaan is het soms de moeite om even extra te kijken als er opvallende nieuwe dingen zitten in een nieuwe versie.

Dat is het geval met de 3.6 update voor het gratis Dropbox voor iOS, want daar zijn een aantal interessante dingen aan toegevoegd. Wat dat precies is vinden we in de informatie bij deze update:


Wat is nieuw in versie 3.6

• Je kunt nu de naam van je bestanden en mappen wijzigen.
• Veeg naar rechts op een map om meer acties te zien, zoals het wijzigen van de naam.
• We hebben een aantal dingen verplaatst: bij het weergeven van bestanden is er een nieuwe knop voor meer acties (...).
• Op iPhones bevat de knop Meer acties (...) ook de volledige naam van het bestand, de grootte en andere gegevens.
• Bewerk Office-documenten en sla ze weer in je Dropbox op.


Kortom, Dropbox voor iOS krijgt nu veel functionaliteit die tot nu toe alleen mogelijk was op je Mac. Wat ons betreft erg welkom en dus prima nieuws. Verder is het opslaan van documenten van Microsoft Office, wat al eerder was aangekondigd en waar je meer over kunt lezen in dit MacFreak nieuwsbericht, nu dus ook 'live'.

Niet ieder Kickstarter project is de moeite waard

000

Van tijd tot tijd zien we een Kickstarter-project voorbij komen dat we de moeite vinden en waar we dan aandacht aan besteden. Maar een interessant filmpje maken en een concept goed presenteren is de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden, het is dan ook steeds moeilijker geworden om het kaf van het koren te onderscheiden.

Een goed voorbeeld daarvan lijkt Ring, een project waarvoor 250.000 dollar nodig was, en wat maar liefst 880.000 dollar ophaalde. Want het filmpje zag er op het eerste gezicht gelikt en indrukwekkend uit, en veel mensen wilden dan ook wel zo'n Ring voor 269 dollar.

Toen Ring steeds meer succes kreeg op Kickstarter werd het al snel opgepikt door heel veel media en het wer zelfs in Time Magazine genoemd. Maar dat je steeds beter je best moet doen om door zo'n gelikt filmpje heen te kijken lijkt de echte Ring te bewijzen. Want die is niet alleen veel te dik om comfortabel te dragen, de support-afdeling van de makers vindt het normaal als maar vijf procent van de gebaren die je ermee maakt juist geregistreerd worden.

Wat ons betreft een goede wake-up call dat we extra kritisch moeten blijven kijken naar ideeën die op het eerst gezicht misschien interessant lijken, maar waarschijnlijk beter helemaal niet uitgevoerd hadden kunnen worden.

Lion en Mountain Lion niet meer ondersteund

035

Apple's update cyclus voor de Mac is inmiddels net zoals bij iOS ook jaarlijks geworden en net zoals het besturingssysteem voor iPhone, iPod touch en iPad is het nu gratis. Dat is prettig, maar dit heeft natuurlijk ook een keerzijde.

Want volgens onder andere Wikipedia (hier voor 10.7/Lion en hier voor 10.8/Mountain Lion) is Apple nu helemaal gestopt met de ondersteuning voor deze versies van OS X.

Dat lijkt ons relatief snel, vooral voor OS X 10.7/Lion, want er zijn een aantal Mac-modellen waarvoor dat de maximale versie van OS X is. Met andere woorden, als je zo'n Mac hebt dan kan je niet naar een recentere versie gaan, ook al is die gratis.

De enige versies van OS X die Apple op dit moment nog ondersteunt zijn dan dus 10.9/Mavericks en 10.10/Yosemite.

Dat een versie van het besturingssysteem niet meer ondersteund wordt hoeft trouwens geen ramp te zijn. Het snel afnemende marktaandeel zorgt er waarschijnlijk voor dat het voor makers van malware geen interessante doelgroep is, en mocht Safari op een gegeven moment niet prettig meer werken dan kan je altijd naar een bijvoorbeeld Firefox overstappen.

Wij hadden natuurlijk graag gezien dat Apple met name Lion wat langer ondersteund had, maar kennelijk liggen de prioriteiten in Cupertino op het moment ergens anders. Bijvoorbeeld bij het maken van die nieuwe, gratis, versie van het besturingssysteem. Als dat zo is dan maken ze ons wel weer een beetje blij, want er zijn nog wel een paar bugs waar sommige mensen met 10.10/Yosemite op hun Mac last van hebben.

Steve Jobs krijgt steeds meer patenten

001

Het is alweer ruimt drie jaar geleden dat Steve Jobs aan aan alvleesklierkanker overleed, dat was op 5 oktober 2011. Op dat moment stond zijn naam onder 317 patenten, een aantal waar hij beslist trots op kon zijn. Maar daar bleef het niet bij, want sinds zijn dood komen er nog steeds patenten bij waar zijn naam (ook) onder staat.

Bij MIT Technology Review zijn ze gaan tellen hoeveel dat er precies zijn, en het blijkt dat er sindsdien nog 141 patenten bij gekomen zijn, zodat het totaal nu op maar liefst 458 uitkomt.

Dat enorme aantal zijn natuurlijk niet allemaal uitvindingen die de wereld veranderd hebben. Het was Steve Jobs zelf die alle medewerkers bij Apple stimuleerde om zoveel mogelijk nieuwe vindingen te patenteren, en het lijkt er dus op dat hij daar succesvol in was.

Tim Cook's naam staat trouwens op geen enkel patent, maar hij komt dan ook niet van de kant die de producten ontwikkelt binnen het bedrijf. Of dat een bezwaar is kan je je afvragen, er zijn inmiddels getalenteerde mensen bij Apple weggegaan omdat ze vonden dat ze teveel tijd in de rechtszaal moesten doorbrengen, en misschien zijn patenten sowieso niet de manier om het te winnen.

Want Tim Cook heeft niet alleen al vaker laten blijken dat hij eerder bereid is om tot een overeenkomst te komen met de fabrikanten die hun succes vooral baseren op Apple imiteren, maar heeft volgens ons ook laten zien dat de beste manier om ze een lange neus te geven is door simpelweg succesvol te zijn.

Want sinds Tim Cook de baas is is de omzet van Apple niet alleen meer dan verdubbeld, maar heeft het bedrijf met Apple Pay en de Apple Watch laten zien dat het nog steeds innovatief is.

Processor iPhone 6 en 6 Plus kan 4K video spelen

002

De ontwikkeling in de techniek gaat zo snel dat we soms helemaal niet doorhebben hoe snel het eigenlijk echt gaat. Een goed voorbeeld daarvan is de Apple's SoC A8 processor, want die is inmiddels zo krachtig dat die te gebruiken zou zijn voor een desktop.

Het was Apple zelf die bij de voorganger (de A7, de eerste 64 bits iPhone processor), het had over "desktop-class", en dat was geen marketing-speak, gewoon simpelweg de waarheid. De reactie van concurrent Qualcomm was dan ook veelzeggend:


The 64-bit Apple chip hit us in the gut. Not just us, but everyone, really. We were slack-jawed, and stunned, and unprepared.


En waar de A7 nog 'maar' één miljard transistors had, heeft de A8 er inmiddels twee keer zoveel. Eén van de concurrenten, de Snapdragon 805, zou er 700 miljoen hebben. Als je meer over deze processors, en de vergelijking met processors die in Android smartphones zitten, wilt lezen, dan kan dat in dit artikel.

Op TUAW hadden ze net recent dit exclusieve artikel, waarin we kunnen lezen en zien dat deze chip, die we onder andere in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus vinden, dan ook al 4K video uit kan sturen. En dat op 50 Mbps en zonder ook maar ergens te stotteren (100 Mbps lukt ook, maar dan wel met een paar kleine foutjes).

Wil je dit zelf ook uitproberen, in de video hieronder kan je zien hoe dat in zijn werk gaat. De app die ze daarvoor gebruiken is hier te vinden.

Op de iPhone heeft het eigenlijk geen zin, want zelfs een 128 GB model zal snel volraken en het scherm geeft uiteindelijk toch de volle 4K niet weer.

Maar Apple heeft nog een ander apparaat dat al weer een hele tijd geen hardware-update gehad heeft, dat op dit moment alleen maar 1080p HD afspeelt en altijd aan een televisie verbonden is. Mat andere woorden, dit lijkt ons een prima chip voor de volgende generatie Apple TV.

Bounden laat je samen dansen

000

Zoek je naar een leuke aanleiding om samen met je partner te dansen, bewegen, of een goede reden voor slappe lach? Dan is de app Bounden waarschijnlijk een prima app om aan te schaffen.

Je moet in deze app ervoor zorgen dat je een balletje door een parcours heen beweegt, terwijl je allebei de iPhone altijd vast blijft houden. Lastig om uit te leggen wat het resultaat daarvan is, maar deze video maakt het waarschijnlijk veel sneller duidelijk.

Normaal gesproken kost deze app € 3,59 in de iOS App Store, op dit moment is hij voor het eerst in de aanbieding en kan je hem voor maar 89 cent kopen.

Mocht je je afvragen waarom er plotseling professionele dansers in de video voorbij komen, dat zijn dansers van het Nederlandse Nationale Ballet, de originele choreografie is op hen gemaakt.