Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Controverse rond nieuwe CEO Mozilla (Upd.)

009

Op de desktop is Firefox één van de belangrijkste browsers met een marktaandeel van ongeveer 20 procent (een kleine 60 procent is voor Internet Explorer, bijna 20 procent voor Chrome, Safari heeft een kleine 6 procent en Opera ruim 1 procent). Daarbij is het moederbedrijf Mozilla hard bezig om ervoor te zorgen dat Firefox OS op steeds meer smartphones te vinden is.

Welke persoon je als nieuwe CEO kiest lijkt dan ook behoorlijk belangrijk voor zo'n bedrijf, maar rond de nieuwe CEO Brendan Eich is een stevige controverse losgebarsten.

Want hij blijkt in het verleden 1.000 dollar te hebben gedoneerd als supporter van de beruchte Prop 8, een wet die huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht tegenhield. Die wet is inmiddels trouwens niet meer geldig, want uiteindelijk ongrondwettelijk verklaard.

Daardoor is er een stevige controverse ontstaan, wat we bijvoorbeeld zien bij de tweets van Chris McAvoy, een werknemer bij Mozilla, of deze blogpost van softwaremaker Hampton Catlin, niet de minste.

Om de schade te beperken heeft Mozilla deze verklaring op de site gezet en heeft Brendan Eich zelf er ook een uitgebreide blogpost op het web gezet.

We zijn benieuwd of het alleen maar een storm in een glas water met goede 'damage control' blijkt te zijn, of dat dit op langere termijn voor problemen voor Mozilla zal zorgen.

Update: Inmiddels zijn drie van de zes bestuursleden van Mozilla opgestapt. Onduidelijk is waarom, en vreemd is het in ieder geval, want het is tenslotte het bestuur zelf die een nieuwe CEO aanstelt.

De controverse rond de nieuwe CEO lijkt trouwens alleen maar toe te nemen, als je bijvoorbeeld naar de dating site OkCupid gaat met Firefox dan krijg je eerst een boodschap te zien over dit alles, inclusief links naar andere browsers.

In hoeverre het belangrijk is kunnen we ons afvragen, de markt beweegt zich steeds meer richting mobiel en daar is de browser Firefox een heel erg kleine speler (0,1 procent) en Firefox OS heeft tot nu toe nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan.

Update 2: De opgestoken storm was kennelijk te groot. Want hoewel Brendan Eich zelf niet op wilde stappen is dat precies wat er uiteindelijk gebeurd is, zoals op Mozilla's blog te lezen is.

Office voor de iPad is er eindelijk!

026

Gisteren hield Microsoft een Press Briefing in San Francisco, een Cloud4Mobile event waarin verwacht werd dat Office voor de iPad aangekondigd zou worden. Over de geruchten daarover hebben we al een paar keer nieuwsberichten gehad hier op MacFreak, het meest recente was ruim twee weken geleden.

Microsoft's CEO Satya Nadella maakte duidelijk dat Microsoft hierbij de Cloud helemaal omarmt als de toekomst en Microsoft's General Manager Julia White gaf daarna inderdaad een zeer uitgebreide presentatie over de eerste stap die ze daarbij nemen: het uitbrengen van Office voor de iPad. Hieronder kan je een stukje van die presentatie zien, als je de hele presentatie wilt zien kan dat hier.

We hebben het over Office, maar net zoals bij Apple's productiviteits-apps staan de verschillende apps apart in de App Store, dus hebben we het eigenlijk over Word, Excel en PowerPoint voor iPad.

Daardoor komt het aantal apps van Microsoft in de App Store op een behoorlijk aantal, want er is ook nog OneNote, Lync, OneDrive, OneDrive voor Bedrijven, OWA for iPhone en Microsoft Office Mobile.

Deze apps zijn allemaal 'gratis', maar dat schrijven we tussen aanhalingstekens, want als je met bijvoorbeeld Word, Excel en PowerPoint meer wilt doen dan alleen maar documenten bekijken dat moet je een Office 365 abonnement hebben. En dat kost, voor zover wij zo snel konden vinden, minimaal € 49,50 (excl. BTW) voor bedrijven en privé 10 euro per maand.

De uitzondering is trouwens het eerder genoemde Microsoft Office Mobile, daarmee kan je wel met een gratis Microsoft-account documenten maken, bewerken en opslaan voor thuisgebruik.

Ed Bott van ZDNet heeft al uitgebreid kunnen kijken naar Word, Excel en PowerPoint voor de iPad en het lijkt er op dat Microsoft een erg goed product heeft uitgebracht, zijn review is duidelijk erg positief.

Vooral opvallend is dat Microsoft er toch voor gekozen heeft om deze versie voor de iPad nu uit te brengen, terwijl er voor hun eigen Surface tablets nog steeds geen aparte versie voor een aanraakscherm is. Wij dachten dat het allemaal wat langer duurde voordat Microsoft deze versie voor de iPad uitbracht omdat ze tegelijkertijd ook de versie voor de Surface wilden presenteren, maar opvallend genoeg is dat dus niet zo. Misschien dat het nog te lang zou duren voordat er een versie voor de Surface zou zijn en dat Microsoft niet langer de winsten die er op de iPad waren te behalen wilde missen?

Mocht je geen zin hebben in zo'n abonnement op Office 365 en toch met Office documenten willen werken dan zijn er trouwens wel alternatieven in de App Store te vinden, zoals bijvoorbeeld OfficeSuite Professional, dat op dit moment in de aanbieding is voor € 1,79.

En er zijn natuurlijk ook de productiviteits-apps van Apple zelf, want inmiddels zijn er ook erg veel tevreden gebruikers van Pages, Numbers en Keynote.

met dank aan forumleden 'Vitruvius' en 'iEscape'

Greg Christie vertelt hoe de iPhone is ontstaan

002

Greg Christie kwam bij Apple in 1996 om te werken aan de Newton en was één van de mensen die in het het software-team zat dat de opdracht kreeg om ervoor te zorgen dat de iPhone werkelijkheid werd. Dat begon allemaal in 2004 toen Scott Forstall zijn kantoor binnenkwam, de deur dichtdeed en hem vroeg of hij mee wilde werken aan een geheim project met de codenaam 'purple'.

Dat betekende dat hij begon te werken met de 'Wallaby', een device met een aanraakscherm dat expres aan een oudere Mac was gekoppeld, zodat ze met reële snelheden te maken hadden. Dat ging trouwens in ruimtes zonder ramen waar zelfs geen schoonmakers mochten komen, de presentaties voor Steve Jobs vonden ook onder dat soort omstandigheden plaats.

In 2005 was diezelfde Steve het trouwens zat, hij gaf Greg Christie en de rest van het team toen een ultimatum van twee weken om met een goed werkend geheel te komen, anders zou hij het project aan een ander team geven.

Daarna volgden veel presentaties, voor zowel Bill Campbell en Jonathan Ive, waarbij het inmiddels Steve Jobs was die het woord deed en het presenteerde alsof hij het allemaal zelf bedacht had, zo enthousiast raakte hij door dit project.

Daarna kreeg het project het groene licht en de ruim twee jaar daarna waren een marathon, waarin alles moest gaan werken. Van het laten zien van berichten alsof het een chat was tot de 'slide to unlock', van het bellen van contacten tot de juiste snelheid voor scrollen en de 'bounce' als je aan het eind van een lijst kwam. Sommige dingen verdwenen natuurlijk ook in dat proces, zoals Mail met een splitscreen, Steve vond het een idioot idee om dat op zo'n klein scherm te doen.

Een verhaal dat de moeite is om te lezen, en dat kan hier.

Apps krijgen zelfs hun eigen TV commercials

001

Tijdens presentaties van Apple horen we het Tim Cook vaak zeggen: de App Store genereert enorm veel geld en er zijn dus veel ontwikkelaars die er erg veel geld aan verdienen. Dat is inmiddels te zien in bijvoorbeeld de V.S. en Japan, want daar zijn nu commercials op TV te zien voor apps, een situatie die we ons een paar jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen.

De apps die kennelijk zoveel geld genereren dat het de moeite is om daar ook op TV aandacht voor te vragen zijn onder andere het gratis Clash of Clans, Big Fish Casino en Farm Heroes Saga. Waarbij het natuurlijk meteen duidelijk is dat je dat 'gratis' met een korrel zout mag nemen, want als je er op TV reclame voor kan maken dan moet er natuurlijk ergens geld verdiend worden. Al deze 'gratis' games hebben dan natuurlijk ook in-app aankopen, het model waar steeds meer games hun geld mee verdienen.

Hieronder kan je de commercial voor Farm Heroes Saga die op dit moment in de V.S. op de televisie te zien is zelf bekijken.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Nou nee, want juist die 'gratis' apps met hun in-app aankopen en het almaar commerciëler worden van de App Store is ook veel mensen een doorn in het oog, want het zou de ontwikkeling van echt leuke creatieve games in de weg staan. Bij Edge Online hebben ze daar een stevig opiniestuk over geschreven, de moeite waard om te lezen wat ons betreft.

Wij denken dat Apple zich hiervan bewust is, maar dat het lastig is om er wat aan te doen. De reden dat we denken dat Apple hiermee bezig is? Nog maar een week geleden kon je hier op MacFreak, in dit nieuwsbericht lezen dat Apple een aparte sectie in de App Store gemaakt heeft voor Indiegames. Dat lijkt ons in ieder geval een stap in de goede richting.

Geruchten rond nieuwe MacBooks en meer

004

Er doen een aantal geruchten over zowel een nieuwe MacBook Pro als een MacBook Air de ronde, in dit nieuwsbericht praten we jullie snel bij over de de belangrijkste daarvan. Eerste de MacBook Pro, daar zou in september een nieuw model van uitkomen en de bron (die eerder correcte informatie naar buiten bracht) heeft het over een 12 inch model.

En alsof dat niet opvallend genoeg is zou deze MacBook Pro geen ventilatoren hebben ("no fan assembly") en een nieuw design voor het trackpad waarbij de mechanische schakelaar verdwenen zou zijn.

In oktober vorig jaar had Ming-Chi Kuo, de analist van KGI Securities die er ook zelden naast zit, het al over een 12 inch MacBook Pro met een compleet nieuw design die hij verwachtte voor het tweede of derde kwartaal 2014. Die twee bronnen lijken dus in ieder geval dezelfde informatie naar buiten te brengen.

Voor de MacBook Air zou er een model met Retina Display aankomen. Daarbij wordt geen moment vermeld, alleen dat de nieuwe MacBooks (dus ok de Pro) in het tweede gedeelte van 2014 verwacht worden.

De eerste bron (die de pagina waar de informatie opstond inmiddels verwijderd heeft, dus we kunnen er niet naar linken) heeft het trouwens ook nog over de iWatch. Die zou nog in de prototype-fase zijn en wordt dan ook niet snel verwacht.

De tweede bron heeft het nog over de grotere (Pro) iPad, die zou ook in het tweede gedeelte van 2014 uit moeten komen. Maar dat gerucht is dubieus, want eerder liet dezelfde bron weten dat Apple had besloten om zo'n grotere iPad toch niet uit te brengen.

Kortom, het blijven allemaal alleen maar geruchten, dat is ook meteen de reden dat we er van tijd tot tijd een aantal in één nieuwsbericht zetten en er zo min mogelijk aandacht aan besteden.

Zijn er al 500 miljoen iPhones verkocht?

000

Hoewel Apple goed is om belangrijke momenten te markeren, lijkt dit er eentje die ze voorbij hebben laten gaan. Want dit keer is het Forbes die het is opgevallen en nu meldt dat Apple inmiddels de grens van 500 miljoen iPhones voorbij is.

Toen Steve Jobs de iPhone introduceerde deed hij iets wat Apple eigenlijk nooit doet: hij zei dat hij hoopte er in het jaar 2008 in totaal 10 miljoen stuks van te verkopen. Veel mensen waren sceptisch of het Apple sowieso zou lukken om een telefoon te verkopen, maar uiteindelijk kwam Apple zelfs hoger dan hun eigen schatting uit: eind 2008 waren er al 13,7 miljoen over de toonbank gegaan.

Na bijna vier jaar, in februari 2011, werd de eerste grote mijlpaal behaald, de teller stond toen op maar liefst 100 miljoen. Dat de verkopen daarna alleen maar toenamen wordt snel duidelijk, want dat was ongeveer een jaar later al het geval.

Eind 2012 kwamen we op 300 miljoen, 400 miljoen eind juli vorig jaar. Maar daarna is het niet echt duidelijk, want Apple laat de cijfers altijd pas na afloop weten. Maar omdat het waarschijnlijk begin deze maand al zover was, kunnen we er nu wel van uitgaan dat we inmiddels het half miljard al voorbij zijn.Ingebouwde apps onzichtbaar maken in iOS 7.1

003

Er komen van tijd tot tijd mensen voorbij die op ons forum laten blijken dat ze het vervelend vinden dat de ingebouwde apps op hun iPhone, iPod touch of iPad niet te verwijderen zijn. Onze oplossing zou zijn om ze samen in een folder te zetten op het scherm het meest naar rechts, de kans dat je er last van hebt lijkt dan erg klein.

Maar voor iedereen die graag een aantal apps helemaal uit zicht wil hebben brengt onderstaande video de uitkomst. Want daarin zien we dat het mogelijk is, door een bug in iOS 7.1, om apps helemaal onzichtbaar te maken.

Let op dat je op deze manier geen opslagruimte op je iDevice erbij krijgt. De apps blijven er gewoon opstaan, ze zijn alleen onzichtbaar geworden.

We zijn benieuwd of je ze met Spotlight nog wel terug kan vinden, maar niemand op de redactie had tijd en zin om dit met zijn iPhone of iPad te doen. We zijn dan ook benieuwd naar de bijdrages van avontuurlijke lezers.

Apple doet zijn best voor meer Emoji's

012

De meesten van ons zullen ze waarschijnlijk wel kennen, Emoji's zijn de kleine symbooltjes zoals de smileys die je op je Mac tegenkomt in bijvoorbeeld de Berichten-app en op je iPhone, iPod touch of iPad als je daar het Emoji-toetsenbord hebt aangezet (als je dat wilt doen, dat doe je in Instellingen > Algemeen > Internationaal > Toetsenborden).

MTV stuurde een e-mail aan Apple's CEO Tim Cook met de vraag of er misschien wat meer van die Emoji-symbooltjes bij kunnen komen, en dan liefst een aantal die meer up-to-date zijn. Tim Cook stuurde de e-mail door naar Apple's Vice President of Worldwide Corporate Communications Katie Cotto, en die stuurde op haar beurt het volgende antwoord terug:


Tim forwarded your email to me. We agree with you. Our emoji characters are based on the Unicode standard, which is necessary for them to be displayed properly across many platforms. There needs to be more diversity in the emoji character set, and we have been working closely with the Unicode Consortium in an effort to update the standard.


Kortom Apple doet zijn best om er meer Emoji's bij te krijgen, maar is afhankelijk van het Unicode Consortium om er meer bij te krijgen.

Facebook koopt Oculus VR Inc. voor 2 miljard

001

Facebook is duidelijk op het overnamepad. Ruim een maand geleden nam het voor in totaal bijna 20 miljard dollar WhatsApp over, zoals je al eerder hier op MacFreak kon lezen, en nu komt daar Oculus VR Inc. bij voor 2 miljard dollar.

Mocht je niet weten wat Oculus VR Inc. doet, dat zijn de makers van een virtual reality headset, de Oculus Rift. Facebook denkt dat dit het volgende platform is voor communicatie, media, vermaak, onderwijs en meer, en wil ermee ook graag het mobiele domein verder veroveren. In de woorden van Facebook's CEO Mark Zuckerberg:


Mobile is the platform of today, and now we’re also getting ready for the platforms of tomorrow. Oculus has the chance to create the most social platform ever, and change the way we work, play and communicate.


Dat Facebook mobiel belangrijk vindt is natuurlijk niet voor niets, die markt groeit enorm terwijl de verkopen voor de pc nog steeds aan het krimpen zijn. Facebook's aanpak in de mobiele markt is erg succesvol, terwijl Google vooral zijn geld verdient op de pc. Google's aandeel zakt dan ook, terwijl dat van Facebook hard aan het groeien is.

Niet iedereen is blij met deze nieuwe hard groeiende gigant, die ook niet altijd even voorzichtig met onze data omgaat. Markus Persson, de makers van de erg populaire game Minecraft is er in ieder geval niet blij mee, zoals we in deze tweet kunnen zien.

We denken dat Mark Zuckerberg op zijn beurt niet zo heel erg blij zal zijn dat Markus Persson bij deze dus geen Minecraft voor de Oculus Rift gaat maken, maar nemen aan dat deze deal over veel meer gaat dan één game, hoe populair dat ook is.

Dit soort reacties laten volgens ons wel zien hoe weinig vertrouwen er is in bedrijven als Facebook en Google, die leven van onze data. Want bij de overname van Nest door Google zagen we dezelfde soort reacties.

Gebruikers Word en Outlook 2011 even opletten

003

Microsoft heeft gisteren een Security Advisory op het web gezet waarin we kunnen lezen dat mensen die zowel Word als Outlook 2011 gebruiken even goed moeten opletten met .rtf-bestanden, want er blijken daarvan bestanden de ronde te doen met een kwaadwillende code erin verwerkt.

Dat goed opletten zeggen we trouwens niet voor niets, want als je zo'n bestand met kwaadwillende code opent dan zou de maker daarvan dezelfde rechten over de computer kunnen krijgen als jijzelf. Omdat de meesten van ons waarschijnlijk in een account met beheerders-rechten werken lijkt ons dat een erg slecht idee.

Het probleem geldt trouwens dit keer niet alleen voor de gebruikers van Windows, vandaar dat we er op MacFreak ook even aandacht aan besteden.

De oplossing van Microsoft is om in Word de mogelijkheid om .rtf-bestanden te openen uit te zetten.

Wij raden iedereen aan om een willekeurig .rtf-bestand op je Mac te selecteren (als je er nog niet eentje hebt kan je het aanmaken met Word of Teksteditor) en dan in de Finder in het menu Archief te kiezen voor "Toon Info" (de sneltoets is Command-i).

Kijk dan wat er staat onder "Open met:" en als dat Word is pas dat aan naar bijvoorbeeld Teksteditor. Dan alleen nog even op het knopje met "Wijzig alles…" daaronder klikken en in het venstertje dat vraagt of je er zeker van bent dat je dit wilt doen voor de optie "Ga door" te kiezen.