Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Update: Logic Remote 1.3

003

De muziekafdeling van Apple heeft het druk gehad de afgelopen tijd. Want naast de nieuwe Muziekmemo's en de grote update voor GarageBand staat er ook een update voor Logic Remote in de iOS App Store.

Daarbij is er ondersteuning voor de iPad Pro en iPhone, maar met die laatste kan je alleen Logic Pro X bedienen, terwijl je met een iPad de controle hebt over zowel Logic Pro X als GarageBand op jouw Mac. Heb je een iPad Pro dan zit je helemaal goed met deze app.

Want met een iPad Pro dan zit je met Logic Remote op de eerste rang. Met een iPad Pro krijg je een erg complete interface, waardoor de grootste iPad plotseling ook een stuk interessanter is geworden voor iedereen die de regelaars graag op deze manier wil bedienen.

Logic Remote is gratis en je kan het hier vinden in de iOS App Store. Om het te gebruiken moet je minimaal iOS 9.1 op je iDevice hebben staan. Hieronder alle informatie die Apple bij deze update geeft:


Wat is er nieuw in versie 1.3

Deze update bevat een groot aantal oplossingen voor problemen en verbeteringen, waaronder:

• Ondersteuning toegevoegd voor iPad Pro en iPhone*

• Meerdere iOS-apparaten kunnen nu gelijktijdig worden gebruikt

• Op de iPad Pro is het bruikbare bereik van mixerfaders, het keyboard en andere Touch Instruments uitgebreid

• Op de iPad Pro heb je tegelijkertijd toegang tot toetscommando's, Smart Controls en Touch Instruments

• Probleemoplossingen en verbeteringen in de connectiviteit

* De iPhone-versie is alleen compatibel met Logic Pro X en de ondersteuning is beperkt tot transportregeling, faders in het duale-kanalengebied, automatiseringsopnamen en toegang tot toetscommando's

Update: GarageBand 2.1, nu met Live Loops en Drummer

000

Apple heeft sinds gisteravond een grote update voor de iOS-versie van GarageBand in de iOS App Store voor ons klaarstaan, en daar zitten interessante nieuwe dingen in: Live Loops en Drummer.

Live Loops is geïnspireerd door hardware als DJ hardware controllers en Drum Machines, en dat is aan de interface te zien. Want je kan nu in GarageBand op cellen en kolommen tikken en daarmee verschillende instrumenten en samples in loops horen. Deze loops kan je live remixen, terwijl GarageBand het allemaal keurig synchroon houdt.

In GarageBand 2.1 vindt je ook een hoop loops van Apple in verschillende muziekstijlen, waaronder Electronic Dance Music (EDM), hip-hop, dubstep en rock. Maar je kan natuurlijk ook je eigen loops maken en bewaren.

Naast de nieuwe Live Loops is er nu ook Drummer, met negen EDM en akoestische sessie drummers die allemaal hun eigen sound hebben. Daarbij is de selectie aan versterken en bassisten ook groter geworden.

Hieronder alle nieuwe dingen in GarageBand 2.1 op een rij, waarbij je ook kan zien dat je voor polyfone aftertouch een iPhone 6s of iPhone 6s Plus moet hebben:

Wat is er nieuw in versie 2.1

• Gebruik Live Loops om muziek aan te maken door instrumentloops en DJ-effecten in realtime te activeren via Multi-Touch-bewegingen.*

• Voeg een virtuele drummer aan je nummer toe die jouw aanwijzingen opvolgt en realistische akoestische en elektronische grooves speelt.

• Neem aanpassingen van Touch Instrument-regelaars in realtime op.

• Maak automatiseringscurves aan en pas deze aan om het volume van sporen te wijzigen.

• Pas het geluid van een Touch Instrument of audio-opname aan met behulp van de eenvoudige EQ en Compressor.

• Sluit een basgitaar aan en speel via klassieke en moderne basversterker-rigs.

• Meer dan 1200 nieuwe Apple Loops en geluiden.

• Neem gelijktijdig tot 32 sporen op.**

• Gebruik instrumentenapps van derden in je nummer met Audio Unit-extensies.***

• Importeer of exporteer GarageBand-projecten rechtstreeks via iCloud Drive.

• Gebruik 3D Touch om keyboardgeluiden te spelen met polyfone aftertouch.****

* Live Loops is beschikbaar op iPhone 5, iPhone 5c, iPad (4e generatie) en latere apparaten.

** 32 sporen beschikbaar op iPhone 5s, iPad Air, iPad mini 2 en latere apparaten. Voor opnamen met meerdere sporen is een compatibele audio-interface van derden vereist.

*** Compatibele Audio Unit-extensie-instrumentenapps van derden uit de App Store vereist.

**** Polyfone aftertouch is beschikbaar op iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Nieuwe gratis app voor muzikanten van Apple: Muziekmemo's

004

Gisteravond kwam Apple plotseling met een verrassing, in de iOS App Store stond opeens een nieuwe app voor muziekmakers. Voor deze nieuwe app, Muziekmemo's, haalde Apple de inspiratie uit hun eigen Dictafoon-app (die in het Engels Voice Memos heet).

Met deze nieuwe app kan je de ingebouwde microfoon van de iPhone, iPod touch of iPad gebruiken om instrumenten in lossless formaat opnemen, waarna wat je opgenomen hebt wordt geanalyseerd voor ritme en akkoorden. Binnen deze app kan je daarna ook meteen bas en drums toevoegen, de app gebruikt daarbij diezelfde analyse, zodat je meteen de basis van een song kan neerzetten.

Voor deze nieuwe app heeft Apple compleet nieuwe pagina op de site ingericht, waar je ook meteen kan zien dat de resultaten van deze app gebruikt kunnen worden in zowel GarageBand als Logic Pro. Verder heeft de app ook nog de mogelijkheid om jouw instrument te stemmen ingebouwd.

Het nieuwe gratis Muziekmemo's is hier te vinden in de iOS App Store en je moet er minimaal iOS 9.1 voor op je iDevice hebben staan.

Hieronder het persbericht dat Apple over onder andere deze release heeft uitgebracht.


Nieuwe muziekapps van Apple veranderen iOS-devices in een draagbare studio voor songwriters en beatmakers

Nieuwe Muziekmemo’s-app voor het vastleggen van al je goede ideeën

Live Loops in GarageBand voor het opbouwen van tracks als een echte dj

CUPERTINO, 20 januari 2016 – Apple heeft vandaag een nieuwe aanvulling en een belangrijke update voor zijn serie iOS-muziekapps bekendgemaakt. Hiermee is het gemakkelijker dan ooit om ideeën om te zetten in muziek, zelfs onderweg. Met de compleet nieuwe Muziekmemo’s-app kunnen muzikanten en songwriters heel eenvoudig op hun iPhone al hun invallen vastleggen en uitwerken. En de update voor GarageBand voor iOS introduceert een aantal nieuwe functies, zoals Live Loops, waarmee iedereen met een iPhone of iPad muziek van dj-kwaliteit kan maken.

"Overal ter wereld maken muzikanten, van wereldsterren tot beginners, de mooiste muziek op hun Apple device. Met de vernieuwende Muziekmemo’s-app kunnen ze hun inspiratie nu meteen omzetten in iets concreets, gewoon op hun iPhone of iPad", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "GarageBand is wereldwijd de meest gebruikte app om muziek mee te maken, en deze update maakt het eenvoudiger dan ooit om zelf aan de slag te gaan: naast de nieuwe functies Live Loops en Drummer bevat GarageBand ook ondersteuning voor het grotere scherm van iPad Pro en voor 3D Touch op iPhone 6s en iPhone 6s Plus."

"Soms ben ik een idee alweer kwijt als ik eenmaal mijn notitieboekje erbij heb gepakt, dus tot nu toe gebruikte ik steeds de Dictafoon- en Notities-app om snel een nummer vast te leggen. Muziekmemo’s combineert die twee apps tot een soort ultieme songwritersapp", aldus de veelgeprezen singer-songwriter en producer Ryan Adams. "Ik stond er echt versteld van hoe je met Muziekmemo’s van een gitaarloopje een hele compositie kunt maken, compleet met een virtuele drummer die zo losjes speelt dat het lijkt alsof hij mijn gedachten leest, en ook nog eens keuze uit verschillende akoestische en elektrische baspartijen."

"Mijn eerste album heb ik met GarageBand opgenomen en ik gebruik het nog altijd voor mijn muziek", aldus T-Pain, producer en winnaar van een Grammy Award. "Het is echt geweldig hoe snel ik met Live Loops in GarageBand nummers en beats in elkaar kan zetten, en zelfs instrumenteffecten kan gebruiken. Dit betekent een grote verandering voor een hele generatie muzikanten."

Overal ter wereld hebben muzikanten en songwriters de Dictafoon-app op hun iPhone gebruikt om even snel een idee op te nemen, en allerlei hits zijn ooit als Dictafoon-opname begonnen. De nieuwe Muziekmemo’s-app is geïnspireerd op Dictafoon en voegt daar functies aan toe die speciaal voor songwriters en muzikanten zijn ontworpen. Met Muziekmemo’s kun je via de ingebouwde microfoon in iPhone ieder muziekinstrument opnemen in een hoogwaardige, ongecomprimeerde structuur. Vervolgens kun je tags, een naam en een beoordeling toevoegen en zo je eigen ideeënbibliotheek opbouwen. De app analyseert het tempo en de akkoorden van opnamen van een akoestische gitaar of piano en voegt daar direct een drum- en baspartij aan toe. Het resultaat is een virtuele band die je zo kunt instellen dat hij perfect bij jouw nummer past. Muziekmemo’s kan zelfs een eenvoudige notatie van de gespeelde akkoorden vastleggen. Met iCloud zijn je Muziekmemo’s direct beschikbaar op al je Apple devices, zodat je ze verder kunt bewerken in GarageBand of Logic Pro X. Muzikanten kunnen hun ideeën eenvoudig per e-mail versturen of delen met hun fans via Apple Music Connect. Ga voor meer informatie over de nieuwe Muziekmemo’s-app naar www.apple.com/nl/music-memos.

GarageBand voor iOS is wereldwijd de meest gebruikte mobiele app om muziek mee te maken. Nieuw in GarageBand 2.1 is Live Loops, een totaal nieuwe en intuïtieve manier om fantastische muziek te maken. Live Loops is geïnspireerd op dj-controllers en drumcomputers en is eenvoudig in gebruik: om loops met instrumenten en samples toe te voegen, tik je gewoon op de cellen en kolommen in het overzichtelijke raster. De loops kunnen live worden afgespeeld, gearrangeerd en geremixt, en GarageBand zorgt er automatisch voor dat de beats perfect in de maat blijven. Om je op weg te helpen bevat Live Loops een bibliotheek met door Apple ontworpen loopsjablonen voor verschillende genres, waaronder EDM, hiphop, dubstep en rock. Maar je kunt ook je eigen loops samenstellen.

GarageBand 2.1 voor iOS is ook voorzien van de nieuwe Drummer-functie, inclusief negen virtuele EDM- en akoestische sessiedrummers met elk hun eigen geluid en een uitgebreide selectie basversterkers. Met de vernieuwde automatiseringsfuncties, opnameregeling en vereenvoudigde EQ kunnen ervaren GarageBand-gebruikers nummers opnemen die nog dynamischer en gepolijster klinken. Op het grote 12,9-inch Retina-display van de nieuwe iPad Pro ziet GarageBand 2.1 er schitterend uit en heb je nog meer regelaars en speelruimte tot je beschikking. En op iPhone 6s en iPhone 6s Plus biedt de app nu ondersteuning voor 3D Touch, zodat je je creativiteit nog beter kunt uitdrukken. Ga voor meer informatie over de nieuwe GarageBand voor iOS naar www.apple.com/nl/ios/garageband.

Prijzen en beschikbaarheid
Muziekmemo’s is gratis beschikbaar in de App Store en is compatibel met iPhone 4s en nieuwer en iPad 2 en nieuwer. GarageBand 2.1 voor iOS wordt gratis meegeleverd met nieuwe iOS-devices met minimaal 32 GB opslagcapaciteit, is verkrijgbaar als gratis upgrade voor bestaande gebruikers met een compatibel device met iOS 9 of hoger en is daarnaast verkrijgbaar via de App Store voor € 4,99.

iOS 9.2.1 maakt oude iPhones weer sneller

005

Heb je een iPhone 4s of iPhone 5 en heb je daar iOS 9 op staan, dan is de kans groot dat je hebt gemerkt dat je iPhone daarmee wat trager is dan op iOS 7 en 8. Hoewel Apple iOS 9 heeft ontwikkeld met juist die iets oudere telefoons in gedachten, en zelf sommige dingen die te 'zwaar' zijn heeft weggelaten, is het nieuwe iOS soms toch nogal pittig voor de A5 en A6 processor.

Maar kennelijk wordt er bij Apple achter de schermen nog steeds hard gewerkt aan het steeds verder optimaliseren van iOS 9, want de nieuwe iOS 9.2.1 update blijkt deze oudere iPhones nieuw leven te geven.

In de video hieronder kan je het vergelijk zien tussen een iPhone 4s met iOS 8.4.1 daarop, en daarnaast exact hetzelfde model, maar dan met iOS 9.2.1 als besturingssysteem. Het goede nieuws is dat ze nu vaak niet alleen even snel zijn, maar dat in veel gevallen het model met 9.2.1 erop het model met iOS 8.4.1 verslaat.

Het lijkt voor de hand te liggen dat de iPad 2 ook sneller zal draaien op iOS 9.2.1, want die heeft tenslotte dezelfde processor als de iPhone 4s (een Apple A5 processor). Als daar een test van te vinden is dan wordt die nog aan dit nieuwsbericht toegevoegd.

Vectoren op de Mac voor een habbekrats

002

Programma's om met vectoren te tekenen (dus zonder pixels als je jouw werk uitvergroot) op de Mac zijn meestal duur, of niet zo goed. Affinity Designer van Serif Labs is één van de programma's die laat zien dat het ook anders kan.

Want met deze app kan je voor erg weinig geld met vectoren werken, terwijl de app kwalitatief erg goed is. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat deze app één van de favorieten was van de editors van de Mac App Store en ook uit deze review, waarin de programma's Adobe Illustrator, Affinity Designer en Sketch met elkaar vergeleken worden.

Als je Affinity Designer uit wilt proberen, dan is het nu daar een prima moment voor. Want deze app is normaal gesproken al niet duur (€ 49,99), maar op dit moment is die voor de helft van het geld te vinden in de Mac App Store, en kost deze app dus nu maar € 24,99.

Geen idee wat Affinity Designer allemaal kan, in de video hieronder krijg je binnen drie minuten een aardig beeld daarvan.Tip: kies in je prullenmand wat echt weg moet

006

Hoewel het misschien niet de beste manier is om te gaan met je bestanden, toch gebruiken veel mensen hun prullenbak als een plek waar ze al hun bestanden zetten die op een gegeven moment weg moeten.

Sinds de opkomst van Time Machine is dat trouwens wel minder een probleem geworden, want we zien nu nauwelijks meer mensen wanhopig op het forum omdat ze meer hebben weggegooid dan de bedoeling was.

Maar wat als je een hoop bestanden in je prullenmand hebt staan, er aan aantal wilt weggooien, maar de rest wilt laten staan? Sinds OS X 10.11/El Capitan is dat geen probleem meer, want daarin heeft Apple (eindelijk) de mogelijkheid ingebouwd om te selecteren wat jij in je prullenmand weg wilt gooien.

Het enige wat je hoeft te doen is de bestanden in de prullenmand te selecteren die je weg wilt gooien, en dan even klikken met de Control-toets ingedrukt, of met je rechtermuisknop. In het contextuele menu dat wat dan verschijnt zie je in El Capitan een nieuwe optie: "Verwijder onmiddellijk..."

Het enige wat je moet doen is deze optie selecteren, en de eerder door jouw geselecteerde bestanden zullen meteen verwijderd worden, terwijl de rest gewoon in je prullenmand 'geparkeerd' zal bijven staan.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Ook Duet Display nu voor de helft van de prijs

005

Vandaag kan je in dit nieuwsbericht van MacFreak lezen dat onze aanrader Astropad, een app waarmee je jouw iPad als tekentablet voor je Mac kan gebruiken, nu voor de helft van de prijs te koop is (van € 19,99 voor € 9,99).

Maar als je liever wat minder uitgeeft en toch je iPad als tweede scherm voor je Mac wilt gebruiken dan kan dat nu ook, want Astropad's concurrent heeft nu ook de helft van de prijs afgehaald. Waarschijnlijk niet toevalling, maar ondertussen kunnen wij er ons voordeel mee doen.

Die concurrent is Duet Display, die kost normaal gesproken € 15,99 en is nu dus in de iOS App Store in de aanbieding en daardoor te koop voor maar € 7,99 (de link naar de gratis app voor zowel Mac als PC kan je hier vinden).

Let wel op, Astropad is bedoelt als tekentablet, Duet Display (zoals de naam al duidelijk maakt) als tweede scherm. Mocht je jouw iPad als tekentablet willen gebruiken dan is het waarschijnlijk beter om te kiezen voor Astropad.

In het promo-filmpje van de makers van Duet Display hieronder kan je goed zien hoe deze app werkt.Update: iMovie voor Mac gaat naar versie 10.1.1

000

Apple heeft een update voor iMovie voor de Mac uitgebracht. Bij een versienummer met twee komma's (zoals bij deze 10.1.1 update) gaat het meestal alleen maar om wat verbeteringen in de stabiliteit, maar bij deze update zijn ook een aantal vervelende bugs verholpen.

Zo zijn bijvoorbeeld de problemen met delen op YouTube met gebruikers met meerdere accounts opgelost, en als je fragmenten vanuit Projectmedia naar Bibliotheek had gesleept.

Hieronder alle informatie die Apple bij de update heeft vrijgegeven:


Wat is er nieuw in versie 10.1.1

• Er is een probleem verholpen met delen op YouTube dat ertoe kon leiden dat gebruikers met meerdere accounts niet konden inloggen

• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat aanpassingen in de witbalans niet werden toegepast op fragmenten

• Sony XAVC S-fragmenten die met 100 of 120 bps zijn vastgelegd, worden nu juist afgespeeld

• Er is een probleem verholpen dat kon leiden tot een onjuiste weergave van stilstaande beelden

• Fragmenten worden nu gekopieerd wanneer ze vanuit het gedeelte 'Projectmedia' naar gebeurtenissen in de lijst 'Bibliotheek' worden gesleept

• Stabiliteitsverbeteringen


iMovie voor de Mac kost € 14,99 in de Mac App Store, maar als je het al hebt is deze update gratis. Je kan deze update vinden in de Updates-sectie van de Mac App Store, maar ook via deze link. Als je iMovie nog niet hebt, dan kan je het via die link ook aanschaffen.

Onze aanrader Astropad nu voor de helft van de prijs te koop

001

Als je een iPad en een Mac hebt, dan is de app Astropad al snel een aanrader. Want deze app maakt het mogelijk om jouw iPad te gebruiken als tekentablet, en blijkt in de praktijk erg goed te werken. Over deze app kon je hier op MacFreak in november van het vorige jaar ook al lezen in deze tip.

Het enige nadeel aan Astropad was mogelijk de prijs, want met € 49,99 was die app niet goedkoop. Afgelopen december kwam daar al verandering in, de makers van deze app verlaagde toen de prijs naar € 19,99.

Heb je deze app nog niet en zou je hem willen kopen, dan is nu het moment. Want Astropad is nu stevig in de aanbieding, daarbij is er nog eens de helft van die eerderverlaagde prijs afgehaald. Dat betekent dat je op dit moment Astropad in de iOS App Store kan kopen voor maar € 9,99.

Ken je Astropad nog niet en wil je graag weten hoe het werkt, onderstaande video laat het je in ruim twee minuten zien. Let wel op voordat je Astropad koopt, op jouw Mac moet minimaal OS X 10.9/Mavericks staan en op je iPad moet dat minstens iOS 8 zijn.De kleinste camera-drone tot nu toe, en niet duur

003

Drones zijn nog steeds aan hun opmars bezig, en ze worden ook steeds kleiner en goedkoper. Wat zorgen geeft voor iedereen die privacy serieus neemt, want de meesten van ons zitten waarschijnlijk niet te wachten op een drone van de buren die je in jouw tuin of huis aan het filmen is.

Hoe snel deze ontwikkeling gaat is te zien aan de "Skeye Nano Drone with Camera". Want deze mini-drone laadt je in 30 minuten op, en die start meteen te filmen zodra je hem aanzet, en dat gebeurt in 640 x 480 pixels op een 2 GB MicroSD kaart.

Hieronder kan je de Skeye Nano Drone in actie zien.

Nu camera-drones zo klein worden, lijkt privacy mogelijk steeds meer in het geding te komen. De enige hoop is dat je deze drone nog wel kan horen. Dat wordt jammer genoeg niet duidelijk in dit filmpje, doordat er de hele tijd muziek te horen is en je er dus niet achter kan komen wat voor geluid deze drone zelf maakt.

Het positieve nieuws wat betreft de privacy is dat deze mini-drone het maar 3 tot 4 minuten volhoudt om te vliegen op één lading. Dat betekent natuurlijk dat je er niet erg ver mee kan vliegen, want je loopt al snel het risico dat hij niet terug zal komen.

Mocht je een mini-drone zoeken waarmee je moeilijk in beeld te krijgen plekjes in beeld kan krijgen voor weinig geld, dan is de Skeye Nano Drone mogelijk een aanrader.

De Skeye Nano Drone is te koop bij Amazon op deze pagina voor maar 69 dollar. Let wel op dat deze verkoper niet levert aan mensen buiten de VS, je zal dus iemand die in de VS woont moeten kennen die hem dan naar jou door kan sturen.