Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Pixelmator nu voor de helft van de prijs

000

We hebben het op MacFreak al vaker over Pixelmator gehad. Het is een app voor de Mac die hard aan de weg timmert om een concurrent voor Photoshop te worden, en dat in ieder geval al is voor Photoshop Elements (wat trouwens ook in de aanbieding is, tot 15 april kan je daarop 30 procent korting krijgenen kost het nu € 82,28 incl. btw).

Maar Pixelmator is zonder korting al een stuk goedkoper dan Photoshop Elements, nu het in de aanbieding is en voor de helft te koop is het natuurlijk nog interessanter. Want normaal gesproken kost Pixelmator € 29,99, op dit moment is het te koop voor maar € 14,99 in de Mac App Store.

In de tutorial hieronder kunnen zowel de mensen die Pixelmator nog niet kennen zien wat deze app allemaal kan, en kunnen mensen die het programma al kennen waarschijnlijk nog wat opsteken. Je moet even door de nogal erg actieve stijl van de presentator heen, maar als je daaraan gewend bent is er veel te leren in deze video.

Ben je op zoek naar meer tutorials voor Pixelmator, naast YouTube is de site pixelmatortutorials.net ook de moeite waard.

Camera+ voor de helft van de prijs

005

Camera+ is een app met veel succes, het werd al meer dan 10 miljoen keer in de App Store verkocht, en veel van ons zullen het waarschijnlijk al op je iPhone hebben staan.

De app komt dan ook op veel favoriete lijstjes voor, en de commentaren waren dan ook allemaal erg positief. Bijvoorbeeld in The Wall street Journal ("The Clarity filter is iPhone photography’s secret sauce - it adds pro-camera crispness to almost any shot.") of Time Magazine ("If the iPhone’s standard camera is like a digital point-and-shoot, the Camera+ app is like a high-quality SLR lens.").

Als je Camera+ nog niet hebt en je wilt het wel aanschaffen, dan is dit het moment. Want vandaag is de app te koop in de App Store voor de helft van de prijs (€ 1,99 in plaats van € 3,99).

In de tutorial hieronder kan je meer over de app te weten komen als je die nog niet kent, en voor iedereen die deze app al gebruikt zitten er mogelijk ook nog handige tips in.Apple huurt weer een audio-expert in

004

Apple is de afgelopen tijd wat minder de dominante speler op de muziekmarkt geworden, streaming services als Spotify, Pandora en Rdio knabbelen aan Apple's marktaandeel. Apple is in de markt van de streaming muziek trouwens ook geen kleine speler, als we iTunes Radio met bovenstaande concurrenten vergelijken, dan zien we dat het Apple is die de meeste tracks op de servers heeft staan.

Dat Apple nog steeds hard aan de weg timmert wat betreft geluid en muziek is ook te zien aan de overnames en de mensen die aangenomen worden. Wat betreft de overnames is dat vooral Beats, waarvan Beats Music waarschijnlijk het allerbelangrijkst was voor Apple. Wat betreft de mensen die aangenomen worden is het beeld misschien wel nog duidelijker.

Zon maakte vorig jaar Dana Massie de overstap van Audience naar Apple, ging Tomlinson Holman bij Apple werken (het brein achter THX Sound van Lucasfilm) en nu is het nieuws dat Dolby's Executive Vice President Mike Rockwell bij Apple is gaan werken.

De ervaring van Mike Rockwell maakt duidelijk dat dat een man is die ook veel van geluid weet. Zo werkte hij eerder niet alleen bij Dolby, maar was daarvoor van de partij bij Avid en Digidesign, de makers van onder andere het professionele Pro Tools, dat op zijn beurt weer een concurrent is van Apple's eigen Logic Pro X.

Apple Pay is succes, maar verbeteringen zijn nodig

008

We hebben het al zo vaak gezien, andere fabrikanten introduceren iets, maar een doorslaand succes wordt het niet. Apple komt met hetzelfde, maar in een beter doordachte versie en goed uitontwikkeld, en dat wordt een succes.

Het lijkt er op dat dit ook opgaat voor Apple Pay. Contactloos betalen bestaat al een paar jaar, maar werd niet echt een succes. Apple komt met Apple Pay, dat door onder andere het Secure Element waarschijnlijk de eerste echt veilige manier is van contactdoos betalen, en dat lijkt een doorslaand succes. Meer over Apple Pay en het Secure Element kan je lezen in dit support-artikel van Apple zelf.

Phoenix Marketing heeft een half jaar na de introductie van Apple Pay onderzocht hoe het met ermee gaat en staat. De cijfers zien er goed uit voor Apple, zo heeft bijvoorbeeld 11 procent van alle mensen in de VS met een credit card zich al aangemeld bij Apple Pay, en van de mensen met een iPhone 6 en iPhone 6 Plus is dat maar liefst 66 procent.

De meeste mensen registreerden hun credit card (82 procent), 53 procent deed dat met een debit card (hetzelfde als onze betaalkaarten) en 20 procent deed het met een prepaid card.Op zich zit het met de adoptie dus prima, de negatieve kant zien we vooral in de praktijk. Zo vroegen bijvoorbeeld 59 procent van de mensen met Apple Pay in de winkel of ze daarmee konden betalen, maar in de praktijk viel dat nogal eens tegen. Zo bezocht 47 procent een keten die te boek staat dat ze met Apple Pay zouden werken, waar dan bleek dat net die vestiging nog niet meedeed.

Daarbij meldt tweederde van de gebruikers problemen bij het betalen: terminals die niet werkten, er veel te lang over deden, fouten in de transacties zelf of kassamedewerkers die niet wisten wat te doen als het niet goed liep. Het lijkt er dan ook op dat Apple Pay goed uit de startblokken is gekomen, maar dat er nog veel werk te doen is voordat het allemaal werkt zoals het moet.


(klik op de plaatjes voor een grotere versie)

Als je het onderzoek van Phoenix Marketing zelf wilt lezen, dan kan dat op deze pagina.

Amazon komt met echte knoppen

009

Terwijl de wereld om ons heen steeds verder digitaliseert, komt de grootste retailer ter wereld met fysieke knoppen om nog meer te kunnen verkopen. Want Amazon zou graag zien dat al hun Prime-klanten overal in hun huis fysieke knoppen ophangen voor verschillende items die we in en om het huis gebruiken.

Als je daarop klikt wordt dat item meteen bij Amazon besteld, en heb je nog 30 minuten om de koop ongedaan te maken. Dat kan dan makkelijk via een Amazon-app.

Het proces is beveiligd tegen eindeloos op de knop drukken, bijvoorbeeld door kinderen of grapjassen, alleen de eerste klik wordt geregistreerd. In het filmpje hieronder kan je zien wat de bedoeling van Amazon is met de Amazon Dash Button.

Onze eerste gedachte was meteen dat het hier om een 1 aprilgrap ging, maar Amazon verzekert ons dat dit serieus is, en de speciale pagina die ze voor de Amazon Dash Button gemaakt hebben ziet er ook erg serieus uit.

Vorig jaar hebben we er geen aandacht besteed toen Amazon, ook net voor 1 april, hun thuisbezorgen met drones aankondigde. Dat is uiteindelijk ook een serieus project gebleken, waar ze recent officieel toestemming voor hebben gekregen.

Amazon lijkt hiermee ook al in te spelen op 'intelligente' apparaten, denk bijvoorbeeld aan wasmachines die over een tijdje hun eigen wasmiddel of wasverzachter bij kunnen bestellen.

NVidia GeForce GTX Titan X werkt op de Mac

000

Heb je een Mac Pro en wil je een fantastische videokaart in je Mac, en heb je er het budget voor, dan hebben we goed nieuws. Want op het forum van MacRumors is te lezen dat daar gebruikers zijn die de NVidia GeForce GTX Titan X videokaart in hun Mac Pro hebben gestopt en dat die gewoon prima daarin werkt.

Dat van dat budget noemen we trouwens niet voor niets, want bij ons kost die kaart een slordige 1200 euro, en in de VS moet je er toch ook al snel een slordige duizend dollar voor neertellen.

Als je het budget hiervoor (nog) niet hebt dan kan je natuurlijk ook nog gewoon even wachten. Dit soort kaarten worden na een tijdje bijna altijd wel wat goedkoper aangeboden, of je kan op een tweedehands exemplaar wachten.

Update: weer nieuwe CUDA drivers bij NVidia

002

Heb je een Mac met daarin een videokaart van NVidia, gebruik je daar een CUDA driver voor en heb je problemen met bepaalde programma's onder OS X 10.10./Yosemite of OS X 10.9/Mavericks? Dan hebben we goed nieuws voor je, want NVidia heeft een nieuwe driver voor deze videokaarten klaarstaan.

Deze update. met versienummer 7.0.29, is te vinden op deze pagina van NVidia.

Heb je geen idee of de CUDA-driver wat voor jou is, dan kan bijvoorbeeld dit artikel je verder helpen. Daarin kan je lezen welke voordelen deze driver je bijvoorbeeld kan geven als je Premiere Pro of After Effects gebruikt op een MacBook Pro met Retina Display.

Jay Z lanceert Tidal, zijn streaming muziek service

007

Op het moment is Spotify verreweg de grootste speler in streaming muziek, maar er zijn kapers op de kust. De verwachting is dat Apple over niet al te lange tijd gaat komen met hun versie, het product van de overname van Beats, maar inmiddels is Shawn Corey Carter (die de meesten van ons waarschijnlijk beter kennen als de rapper Jay Z) al met zijn service van de partij.

Want gisteren lanceerde hij Tidal, en de subtitel maakt al meteen duidelijk hoe Tidal zich wil onderscheiden ten opzichte van Spotify: "High Fidelity Music Streaming". Daarbij zet Tidal zichzelf neer als de service van muzikanten, voor muzikanten, dus het probeert zich te onderscheiden op twee vlakken.

Dat "van muzikanten, voor muzikanten" is trouwens geen holle frase, want Jay Z is niet de enige eigenaar van Tidal. De anderen die een aandeel bezitten zijn Win Butler en Régine Chassagne van Arcade Fire, Kanye West, Jack White, Daft Punk, Beyoncé, Chris Martin van Coldplay, Rihanna en Madonna.

Want de bedoeling is dat de opbrengsten van Tidal terugvloeien naar de artiesten zelf, dat lijkt een lastige om te verslaan voor concurrenten als Spotify en Apple. Maar uiteindelijk is het natuurlijk de consument die kiest, en voorlopig is het nog lang niet beslist.

Tidal zal in twee versies te krijgen zijn, voor $ 19,99 per maand krijg je high-fidelity audio, voor "standard quality" audio betaal je $ 9,99 per maand. Het werkt via het web, maar er is ook een app voor iOS en Android.

Ondertussen is Beats niet meer te zien in iOS 8.3 beta, wat op zijn beurt geruchten voedt dat Apple pas wat later uit zal komen met hun nu streaming optie. Misschien dat de Worldwide Developers Conference (WWDC) in juni daar voor gebruikt zal gaan worden?

Hieronder het filmpje dat naar buiten is gebracht voor de lancering van Tidal, als je de lancering zelf wilt zien dan kan dat op deze pagina.Spring Mac Bundle van BundleHunt

000

BundleHunt heeft weer een bundel apps voor de Mac, waarbij er een paar zitten die de moeite waard lijken. Bijvoorbeeld RapidWeaver (een populaire apps om websites te maken), LaunchBar (een populaire launcher) en Mac Data Recovery, waarvan de naam al duidelijk maakt waar dat goed voor kan zijn.

Maar ook apps om je foto's mooier te maken, grafisch werk te doen, je Wi-Fi netwerk te analyseren en meer.

De bundel loopt nog 15 dagen en een kleine 14 uur, dus je hebt nog wel even om te kijken of het voor jou de moeite is. De hele bundel is te vinden op deze pagina, hieronder de links naar alle apps die in deze bundel zitten.

RapidWeaver

Typed

Mac OS X Data Recovery

Candy Apple

LaunchBar

TotalSpaces2

Net Spot Pro

Intensify

Narrator

Hoe we straks een Apple Watch kunnen kopen

006

De Apple Watch betekent voor Apple een compleet nieuwe categorie, voor het eerst gaan ze iets verkopen dat wij gaan dragen en eigenlijk een fashion accessoire is. Bij Apple hebben ze dat natuurlijk ook beseft, en dus wordt er een compleet nieuwe manier gebruikt om de Apple Watch aan de man en vrouw te brengen.

Het eerste wat Apple hiervoor bedacht heeft zijn de zogenaamde "magical display tables", de vertrouwde tafels die we kennen in de Apple Stores, maar dan met een vitrine ingebouwd met daarin Apple Watches in demo-modus.

Wil je verder komen dan alleen kijken, en graag echt een Apple Watch wilt kopen dan kan je het best, in ieder geval in het begin, eerst een afspraak maken. Dat kan via de online Apple Store, of via de Apple Store-app. Heb je geen afspraak dan moet je gewoon op je beurt wachten. Als je jezelf in de wachtrij hebt ingeschreven dan kan je wel gewoon doorgaan met winkelen, je krijgt dan van Apple een seintje als je bijna aan de beurt bent.

Nadat je gekoppeld bent aan een medewerker van de Apple Store kan je laten weten in welke modellen je geïnteresseerd bent. Als je gekozen hebt ga je met de medewerker naar de plek waar je op je gemak de Apple Watches uit kunt proberen, daar zijn ook matten (om de Apple Watch op te leggen) en reinigingsdoekjes.

De tafels waar je een Apple Watch uitprobeert hebben beveiligde lades, waar 18 verschillende Apple Watches in kunnen zitten. Deze lades kunnen alleen maar door de medewerkers van Apple opengemaakt worden met een speciale RFID sensor.

In kleinere Apple Stores zal er alleen een speciale doos (try-on case) gebruikt worden, daarin zitten tien verschillende modellen.

Als je er een wilt kopen zal Apple je eerst nog AppleCare+ aanbieden. Voor de Apple Watch en Apple Watch Sport betekent dat een extra jaar garantie voor een totaal van twee jaar. De duurdere Apple Watch Edition heeft standaard al twee jaar garantie, met AppleCare+ wordt dat drie jaar.

Apple gaat waarschijnlijk ook een vorm van AppleCare aanbieden voor mensen die een Apple Watch tegelijk kopen met een iPhone, wat dat pakket inhoudt is nog niet bekend.

Als je niet uitgebreid wilt uitproberen, dan kan je ook kiezen om een demo-unit te krijgen die verbonden is met een iPad mini, die zijn mobiel en kunnen overal in de Store gebruikt worden. Wil je dat ook niet, dan is er optie om te kiezen voor Landing Zone, daar kunnen de mensen terecht die al precies weten welk model en combinatie ze willen hebben.

Als je eenmaal je Apple Watch gekocht hebt kan je die instellen op het Personal Setup station. Daar kan je verschillende horloge interfaces kiezen, de Apple Watch met je iPhone synchroniseren, bandjes en apps op de Apple Watch zelf installeren.