Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

iTunes 12.6.2 is uit

004

Het is vaste prik geworden, als Apple een update voor iOS uitbrengt, dan komt er tegenwoordig ook altijd een update voor iTunes achteraan. En ook dit keer is dat weer het geval.

Inmiddels zijn we bij versienummer 12.6.2 aangeland, voor zover bekend zijn er helemaal geen nieuwe dingen toegevoegd en zijn er dus geen zichtbare dingen voor ons, de gebruikers, veranderd. Het is 'onder de motorkap' waar de veranderingen plaats hebben gevonden, zodat iTunes ook goed met iOS 10.3.3 kan samenwerken.

Deze update van iTunes is naar binnen te halen via de Mac App Store. Even op het Apple-icoontje helemaal linksboven op het scherm van je Mac klikken, daar App Store kiezen en in het venster van de App Store dit keer rechtsboven voor Updates kiezen.

Mocht deze update nog niet bij jou verschijnen, je kan de meest recente versie van iTunes ook altijd vinden op deze pagina van Apple.

iOS 10.3.3, watchOS 3.2.3, tvOS 10.2.2 en macOS 10.12.6 zijn uit

009

Na een beta-periode voor alle besturingssystemen van Apple, zijn er van alle vier gisteravond de finale versies uitgekomen, zowel voor iDevices, de Apple Watch, de Apple TV en de Mac.

Zoals altijd zitten er in deze updates niet alleen correcties voor bugs, maar gevonden gaten in de software zijn gecorrigeerd. Zo was er bijvoorbeeld een probleem met de beveiliging van de Wi-Fi chips van Broadcom in iDevices, dat is in iOS 10.3.3 gecorrigeerd.

Op de Mac kan je de update via de Mac App Store naar binnen halen, op iDevices en de Apple Watch doe je dat in Instellingen > Algemeen > Software Update en om een update op jouw Apple Watch te installeren moet je in de Watch-app op jouw iPhone zijn. watchOS 3.2.3 kan op alle modellen Apple Watch geïnstalleerd worden, tvOS 10.2.2 alleen op de Apple TV van de vierde generatie.

Om iOS 10.3.3 op jouw iDevice te kunnen installeren moet die binnen het rijtje hieronder vallen:


• iPhone 5 en later
• iPad 4e generatie en later
• iPad Air en later
• iPad Pro
• iPad mini 2 en later
• iPod touch van de 6e generatie


Om macOS 10.12.6 op jouw Mac te installeren zal die minstens aan de volgende minimumeisen moeten voldoen.


• iMac (Late 2009 of nieuwer)
• MacBook (Late 2009 of nieuwer)
• MacBook Pro (Mid 2010 of nieuwer)
• MacBook Air (Late 2010 of nieuwer)
• Mac mini (Mid 2010 of nieuwer)
• Mac Pro (Mid 2010 of nieuwer)

2 GB RAM, 8,8 GB vrije ruimte en OS X v10.7.5 of later


We raden bij een update van een besturingssysteem altijd aan om er eerst zeker van te zijn dat je een goede back-up hebt. Dat kan in iCloud, voor iDevices ook lokaal via iTunes, en voor je Mac bijvoorbeeld met Time Machine.

met dank aan forumlid 'wivy', die de update voor macOS al eerder op ons forum meldde

Apple start eigen blog over Machine Learning

000

Dat Apple steeds meer inzet op Kunstmatige Intelligentie is duidelijk, er werd dan ook behoorlijk wat aandacht aan dit onderwerp besteed tijdens de keynote van de World Wide Developer Conference (WWDC) 2017.

Daar kondigde Apple ook een nieuw Machine Learning framework aan, met Core ML kunnen ontwikkelaars makkelijk gebruik maken van bijvoorbeeld Siri, terwijl het door de directe ingang naar het systeem allemaal ook erg snel draait, belangrijk bij dit soort processen, waarbij rauwe rekenkracht vaak erg hard nodig is.

Inmiddels is Apple begonnen een nieuwe blog bij te houden over Machine Learning waar we bijvoorbeeld kunnen zien hoe Kunstmatige Intelligentie met een beter gegenereerd synthetisch beeld meer kan leren over de echte wereld. Het voorbeeld zie je hierboven.

Door de synthetische manier waarop beelden gegenereerd worden steeds verder te verbeteren, wordt er uiteindelijk gewerkt met beelden die nog nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.Het effect is dat de Kunstmatige Intelligentie uiteindelijk met veel realistischere beelden werkt, je niet eindeloos met echte beelden meer hoeft te trainen en uiteindelijk ook echte beelden veel accurater verwerkt willen worden. Iets wat wij weer merken in de gezichtsherkenningen in Apple's Foto's-app.Als je meer hierover wilt lezen, met veel detail, dan kan dat op Apple's nieuwe blog, met als titel "Apple Machine Learning Journal". Als het onderwerp je interesseert, op deze pagina van Apple vind je meer informatie over Core ML, de informatie daar is vooral gericht op ontwikkelaars.

Transmit krijgt grote update, deze week met 10 dollar korting

000

Er zijn een aantal populaire FTP programma's voor de Mac, waaronder Fetch (29 dollar), Cyberduck (donationware) en de optie van de Mac-software maker Panic, en dat is Transmit (45 dollar).

Die laatste heeft nu een grote update gekregen, Transmit 5 staat bol van de nieuwe dingen. Om te beginnen is de interface onder handen genomen, waardoor het programma er weer helemaal bij de tijd uitziet en waarschijnlijk ook wel weer even meekan. Maar er is veel meer, bijvoorbeeld de nieuwe Inspector of de optie om in één keer een heleboel namen aan te passen.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles, met Transmit kon je altijd al met meerdere commerciële servers contact maken, daar zijn er nu een heleboel bijgekomen. Voorbeelden zijn Backblaze B2, Box, Google Drive, DreamObjects, Dropbox, Microsoft Azure en Rackspace Cloud Files.Daarnaast heeft Transmit 5 nu Panic Sync, waardoor je jouw data ook kan synchroniseren met andere apps van Panic, ook als die niet van iCloud gebruik (kunnen) maken. Meer details over Panic Sync kan je vinden op deze pagina.Er zitten natuurlijk nog veel meer nieuwe dingen in Transmit 5, maar dat zijn er teveel om hier allemaal op te noemen. Wil je ze wel allemaal weten, op de productpagina vind je al een boel, op deze blog-pagina vind je nog meer, waaronder ook een FAQ en op deze pagina vind je alle nieuwe dingen puntsgewijs.

Het beste nieuws is waarschijnlijk nog wel dat Transit 5 een week lang voor een lagere introductieprijs te koop is. Waar de app normaal gesproken 45 dollar kost, hoef je er dit moment maar 35 dollar neer te tellen (iets meer dan 30 euro).

Google Glass is terug, nu helemaal op bedrijfsleven gericht

000

Toen Google in april 2013 voor het eerst uitbracht voor 'Glass Explorers', die daar 1.500 dollar voor over hadden, bleek vooral de positionering daarvan al snel geen doorslaggevend succes.

Bij Google werd gedacht dat Google Glass de opvolger van de smartphone zou zijn, maar al snel bleek dat het niet geaccepteerd werd dat mensen rondliepen met een bril die ongezien foto's en videos' kan maken. Het effect was dat de dragers de bijnaam "Glassholes" kregen, geweerd werden op sommige plekken en Google uiteindelijk helemaal met Glass stopte.

Tot nu toe, want Google heeft Glass opnieuw gelanceerd, maar dit keer helemaal op het bedrijfsleven gericht. Volgens Google zijn er inmiddels al meer dan 50 bedrijven die Glass gebruiken, voorbeelden zijn Boeing en Volkswagen, en dan vooral bij de productie en logistics.

De vernieuwde Google Glass heeft nu als naam Glass Enterprise Edition meegekregen, het belangrijkste verschil zit in de software. Want in de afgelopen twee jaar is er bij Google hard gewerkt aan nieuwe software, vaak speciaal voor de bedrijven aangepast. Maar ook de hardware is aangepast, de nieuwe Glass is lichter, terwijl de batterij langer meegaat, vergeleken met de eerste generatie.

Snap Spectacles

In de tussentijd heeft het bedrijf Snap, bekend van onder andere de gratis app Snapchat, ook een bril uitgebracht waarmee jee foto's en video's kan maken. Daarbij is duidelijk geleerd van wat er verkeerd ging met Google Glass, bij de Snap Spectacles is het juist erg duidelijk wanneer dat gebeurt.

Deze Snap Spectacles zijn trouwens heel erg veel goedkoper dan Google Glass, in de winkel van Snap kosten ze € 149,99. Maar ze kunnen dan ook wel veel minder dan Google Glass, want deze bril kan echt alleen maar foto's en video's maken, verder niets.

Acorn krijgt grote update, tijdelijk voor de helft van de prijs

000

De tijden dat je voor serieus foto bewerken op de Mac eigenlijk vooral op Photoshop was aangewezen liggen steeds verder achter ons. Want er zijn steeds meer serieuze opties, die voor de meeste mensen prima voldoen, bijvoorbeeld Pixelmator (€ 32,99) en Acorn (ongeveer 26 euro).

Over die laatste is goed nieuws te melden. Niet alleen heeft Acorn net een grote update naar versie 6 gekregen, ter ere van deze update is dit programma nu in de aanbieding, waarbij tijdelijk maar liefst vijftig procent van de prijs die het normaal gesproken kost in jouw portemonnee kan blijven zitten.Als je wilt weten wat er allemaal nieuw is in Acorn 6, op deze blog-pagina van de makers komt alles voorbij. De belangrijkste nieuwe dingen zijn dat je nu in Acorn tekst op een pad kan zetten, en dat de clone tool verbeterd is. Op die pagina vind je ook het mailadres van de makers, die graag jouw wensen horen. Want alles wat in deze update te vinden is, is uit wensen van de gebruikers voortgekomen.

Als je Acorn wilt kopen, dat kan via deze pagina, waar het tijdelijk geen 30 dollar kost, maar het voor maar 14,99 dollar al van jou is. Wil je Acorn eerst uitproberen, dat kan ook, hier vind je een versie die je gratis gedurende 14 dagen uitgebreid aan de tand kan voelen.

Voor de volledigheid: als je zo min mogelijk geld with uitgeven aan jouw programma's, dan is GIMP (GNU Image Manipulation Program) waarschijnlijk de beste optie voor jou. Want de prijs van dat programma is niet te verslaan, want dat programma is voor de volle honderd procent gratis.

Het topmodel iMac met een besparing van bijna 2.000 dollar

004

Quinn Nelson, op YouTube beter bekend als Snazzy Q, noemt zichzelf een "Idiot YouTuber". Maar hij is beslist geen idioot, eerder het tegendeel, hij onderzoekt keer op keer hoe je de goedkoopste Macs en Hackintoshes kan maken.

Recent stelde hij zichzelf de uitdaging om de 'goedkoopste' iMac 5K (die kost € 2.099,00) zoveel mogelijk op te voeren. Dat betekende een snellere processor, lekker grote SSD en wat hij zelf noemt " een obscene hoeveelheid RAM", inbouwen, en dat is hem allemaal gelukt.

Dat proces ging niet zonder hobbels, mocht je zelf zoiets van plan zijn dan raden we je aan om zijn verhaal bij het YouTube filmpje vooral goed te lezen, in dit nieuwsbericht vind ej het ook onder het filmpje. Verleidelijk is het beslist wel, want aan het eind had hij een Intel i7-7700K processor, een Crucial MX300 2TB SSD en 64 GB DDR4 RAM er in zitten. Dat allemaal voor een kleine 2.000 dollar minder dan wat Apple voor dezelfde configuratie vraagt.Parts I used:
Intel i7-7700K CPU - http://snazzy.fm/7700k
Crucial MX300 2TB SSD - http://snazzy.fm/mx300
PC4-19200 260-pin RAM - http://snazzy.fm/imacram
OWC Thermal Sensor for SSD - http://snazzy.fm/owcsensor
iMac Display Adhesive Kit - http://snazzy.fm/adhesivekit
SSD Bracket - http://snazzy.fm/hddbracket
iMac Opening Tool - http://snazzy.fm/imacwheel

Footnote #1: I actually bought the mid-grade model. At the time, I wasn’t sure the CPU coolers were the same across all 27” models. I have since learned that they are; so if you buy the cheapest 5K iMac, you can do all the upgrades I mention in this video without issue.

Footnote #2: This is not an instructional disassembly video. I recommend checking the guides on iFixit. They are well illustrated—provide adequate caution and warning for tricky areas—and have a community section where people provide advice. At the time of this video, there is no updated guide for the 2017 iMac; however, it's very similar to the 2014-2015 A1419 model. The only big difference is the screw placement on the motherboard. Just take your time finding all of the screws (one is hidden through the gold hole in the middle of the board) and you'll be fine.

Footnote #3: A little drama that wasn't included in the video is that the first time around, the CPU got bumped out of the socket when I screwed in the cooler, so the CPU wasn't seated correctly and the computer didn't boot. Upon disassembling the machine again, I saw the CPU was out of the socket and partially bent. I bent the CPU back (silicon bends easily without damaging, luckily), reinserted it into the socket, and was more careful when I tightened the CPU cooler the second time. It's easy to wiggle the CPU out of place when installing the cooler, so be careful—and if it feels too hard to tighten the CPU socket, stop—something is wrong.

Footnote #4 - My machine's GeekBench results: http://browser.geekbench.com/v4/cpu/3385894

The 27" 5K iMac is a good computer for many; however, to users that want high-end specs, Apple charges way too much money. Snazzy Labs pulls apart a base model iMac, upgrades the CPU, SSD, and RAM; showing the world the best iMac that Apple doesn't sell! Get the world's best iMac configuration for $2,000 less than what Apple charges.

Support-teams kunnen nu ook antwoorden op reviews

000

Sinds Phil Schiller de App Store onder zijn hoede heeft gekregen is er al veel verbeterd. Zijn belangrijkste plannen vind je in dit nieuwsbericht en afgelopen week werd er nog Paypal als optie aan de App Store toegevoegd.

Een aantal van de plannen van Phil Schiller zijn inmiddels uitgevoerd, en daar is nu nog een bijgekomen. Want het is nu mogelijk voor de support-teams van ontwikkelaars om te antwoorden op reviews, dit is te lezen op deze pagina van Apple voor ontwikkelaars:


New Customer Support Role Now Available

Now you can let your customer support experts respond to reviews on the App Store. Simply assign them the Customer Support role in iTunes Connect, and they'll get access to everything they need to respond to reviews.


Sinds maart van dit jaar was het al mogelijk voor de ontwikkelaar om op review te reageren, maar dat was beperkt tot alleen de ontwikkelaar zelf. Dat is nu dus uitgebreid naar het hele support-team.

Google lijkt al te werken aan een vervanger voor Android

002

Dat Android als besturingssysteem niet het meest ideale is, dat weet iedereen die er wat langer mee heeft gewerkt. Een simpel voorbeeld, waar de interface van iOS altijd soepel in beweging blijft, zie je zelfs op de meest moderne en snelste Android telefoons de interface nog wel eens haperen.

Voor de overgrote meerderheid van de gebruikers is dat natuurlijk geen probleem, maar het is wel een indicatie dat er aan de basis van dit besturingssysteem sommige dingen gewoon niet goed in elkaar steken.

Op dit moment is Android een Linux kernel met bijbehorende bibliotheken, enigszins vergelijkbaar met macOS of iOS. Daarboven draait Android Runtime, en nog veel meer. Hoe Android in elkaar steekt kan je zien op deze pagina.

Het grootste probleem van Android is efficiëntie. Toen Eric Schmidt een aantal jaar geleden gevraagd werd wat Google ging doen aan het haperen van de interface was het antwoord dat er helemaal niets aan gedaan werd, snellere telefoons zouden het antwoord zijn. Dat blijkt dus niet de oplossing te zijn geweest, waarschijnlijk omdat we ook steeds meer willen doen met onze telefoons.

Fuchsia

Het lijkt er op dat er bij Google al hard gewerkt wordt aan een vervanger voor Android, de codenaam daarvoor is Fuchsia. Eén van de indicaties dat Google dit als de toekomst ziet, is dat inmiddels al het toptalent bij Google aan dit project werkt, waaronder Travis Geiselbrecht en Brian Swetland.

Er was deze pagina met details van de kernel van Fuchsia, maar die is inmiddels verwijderd. Die kernel heet trouwens Magenta, een chique naam voor paars. En paars plus roze maakt de kleur fuchsia, dus de interace zal waarschijnlijk de naam Pink hebben meegekregen. Op die verwijderde pagina was het volgende te lezen:


Magenta targets modern phones and modern personal computers with fast processors, non-trivial amounts of ram with arbitrary peripherals doing open ended computation.


De Nederlandse ontwikkelaar Thom Holwerda heeft inmiddels Android al een doodlopende weg verklaard, de vraag lijkt vooral wat Google in de toekomst daaraan gaat doen.

De grote vraag lijkt nu vooral of Fuchsia in de toekomst Android echt gaat vervangen, of dat het op een gegeven moment als update voor Android gepresenteerd gaat worden, of wat anders. Mocht er voor de tweede optie gekozen worden, dan moet er natuurlijk wel voor gezorgd worden dat Android-apps er op draaien.

Mocht dat niet de oplossing zijn, dan zou dat betekenen dat er naar een compleet nieuw ecosysteem overgestapt zou gaan worden. En dat bekent mogelijk een grote kans voor Apple, want bij zo'n grote migratie raak je altijd mensen kwijt.

Wallpapers

Ondertussen is er wel een grote aanwijzing dat Fuchsia al een werkend besturingssysteem is, en veel meer dan alleen een code-project. Want op GitHub zijn al wallpapers voor Fuchsia te vinden, een duidelijke indicatie dat Fuchsia waarschijnlijk al een compleet werkende interface heeft. Opvallend is trouwens ook de grootte van die Wallpapers, ruim 50 MB voor een Wallpaper is wel héél erg groot.

Apple weert nu VPN-Ad Blockers uit de App Store

010

Tomasz Koperski is de CTO van Future Mind, een bedrijf dat onder andere een aantal VPN-Ad Blockers maakt die in de App Store te vinden zijn. Als je zo'n VPN-Ad Blocker gebruikt, dan krijg je ook geen reclame's meer in apps te zien. Voorbeelden van dit soort apps zijn AdBlock en Weblock.

Toen Future Mind recent een update voor AdBlock wilde indienen, werd die geweigerd en werd hem verteld dat de voorwaarden van de App Store hierover aangepast waren. Dat betekent effectief dat zulke apps uiteindelijk helemaal zullen gaan verdwijnen uit de App Store.
After submitting an appeal to the App Review Board, a member of the Review Team contacted me directly via phone and informed that Apple has officially changed their policy regarding VPN/root certificate based ad blockers on the App Store and is no longer accepting updates of apps, which directly block content in third party apps. The only officially allowed ad blocking method is now Safari Content Blockers.


Vanuit Apple is het te begrijpen, als dit soort apps succesvol beginnen te worden, dan raken ze direct aan de inkomsten van de ontwikkelaars die ervoor zorgen dat de App Store zo goed gevuld is. Het verdien-model werkt nu eenmaal met gratis apps, die door advertenties gedragen worden, en betaalde apps waarin je geen reclame's te zien krijgt.

Maar dat geldt eigenlijk ook voor websites, terwijl ad-blockers voor Safari nog steeds wel mogelijk blijven. Met andere woorden, Apple lijkt hier met een andere maat te meten als het om de eigen inkomsten gaat.

Waarschijnlijk is daar weinig aan te doen. De App Store is nu eenmaal Apple's eigen domein, en de regels die in Cupertino bedacht worden gelden dan ook automatisch daarvoor.