Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Leuk nieuw puzzelspel: Rop

001

Er is een nieuwe puzzelgame uit die de aandacht trok, en waarschijnlijk interessant is voor iedereen die van dit genre houdt. De game heet Rop en heeft een erg simpel concept, je moet geometrische vormen die de game je laat zien namaken. Dat begint erg simpel, met bijvoorbeeld een diagonale lijn of een V-vorm, maar wordt al snel veel moeilijker.

Kortom, een game waar je heel wat uurtjes mee zoet kan zijn, als je er helemaal mee tot rust wilt komen dan kan je ook nog luisteren naar de kabbelende klanken die erbij horen.

Zowel van het geluid als de gameplay kan je in de video hieronder genieten.

In totaal komt deze game met 77 puzzels, en er zijn geen in-app aankopen. Omdat de moeilijkheid snel toeneemt lijkt het goed voor vele uren speelplezier. Rop is te vinden in de App Store, werkt op iPhone, iPod touch en iPad als daar maar minstens iOS 6.0 op staat en kost daar maar € 0,99.

Tim Cook belt Mad Money

000

Mad Money is een programma van het Amerikaanse televisiestation CNBC, en valt op door de 'host', de altijd erg energieke 'anchor' Jim Cramer. Love him or hate him, hij laat in ieder geval een blijvende indruk achter.

Mad Money bestaat 10 jaar, en afgelopen donderdag was Jim Cramer bezig met het beantwoorden van telefoontjes van kijkers, toen hij plotseling Apple's CEO Tim Cook aan de lijn had. Waarbij dat plotseling waarschijnlijk wel met een korrel zou genomen kan worden, want het lijkt erg onwaarschijnlijk dat Apple's CEO in zou bellen zonder dat ze daar bij Mad Money van wisten.

Maar zowel Tim Cook als Jim Cramer spelen het spelletje redelijk overtuigend, want interessanter is wat er gezegd wordt. Want er komt een hoop voorbij: ResearchKit, Apple Pay, het aandeel Apple, Steve Jobs en meer.

De complete video van dit interview en de tekst in zijn geheel vind je op deze pagina, hieronder de verkorte versie.31 procent Amerikanen interesse in Apple Watch

006

Ipsos heeft onderzocht welk percentage van Amerikanen mogelijk de Apple Watch zou willen kopen, en ondanks dat niemand die tot nu toe in het echt gezien heeft zegt maar liefst 31 procent van de mensen dat ze het wel zien zitten. Daarbij is er nog meer goed nieuws voor Apple, want ongeveer 13 procent dat interesse heeft, heeft op dit moment geen iPhone en zou die mogelijk erbij willen kopen.

Het onderzoek werd gedaan onder 1.245 Amerikanen, en werd gehouden na het Special Event een week geleden (tussen 9 en 13 maart). De foutmarge van de poll zou 3,2 procent te zijn.

Uit de poll blijkt ook dat Apple nog veel werk te doen heeft, want 52 procent van de respondenten zegt dat de Apple Watch een 'passing fad' is, dus een hype die weer voorbij zal gaan. Gezien de investeringen die Apple in dit project doet denken ze daar in Cupertino heel anders over.

Maar Apple heeft al vaker laten zien dat sceptische reacties vooraf vaak weinig zeggen over het potentieel van een product dat Apple op de markt brengt. Zowel de iPod als de iPad wisten uiteindelijk ook veel mensen te overtuigen die daar eerst sceptisch over waren.

Opvallend is dat Reuters, die dit nieuws brengt, hier een negatieve draai aan de uitkomsten van dit onderzoek geeft. De titel "Exclusive: Apple Watch not on shopping list for 69 percent of Americans: Reuters poll" maakt al duidelijk dat hun interpretatie van de cijfers vooral negatief is.

Terwijl de meeste bedrijven zich de vingers af zouden likken met zulke cijfers voor een product dat nog niet eens uitgekomen is, wordt de lat voor Apple kennelijk veel hoger gelegd.

Ondertussen vertelt model Christy Turlington Burns nog een keer hoe ze van haar Apple Watch geniet, en helpt ze dus de interesse hoog te houden of nog hoger te krijgen.Perfect Effects 9 Premium nu gratis

002

Perfect Effects Premium is een softwarepakket van onOne waarmee je erg makkelijk effecten op je foto's kan loslaten. Makkelijk voor mensen die deze kennis niet in huis hebben, of voor professionals die zich tijd willen besparen.

De software werkt naadloos samen met Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom en Aperture, maar ook als aparte app, en is dus door iedereen te gebruiken.

Het goede nieuws is dat Perfect Effects 9 Premium nu gratis te krijgen is, normaal gesproken kost het $ 59,95. Het enige wat je moet doen is je registreren op deze pagina van CreativeLive, want ook onOne heeft nu zijn eigen Cloud-platform.

Als je niet dol bent om je gegevens ergens achterl te laten, dan kan je natuurlijk altijd een gratis service gebruiken om daar een mailadres aan te maken, en je kan natuurlijk ook een andere naam gebruiken. Dat mailadres wordt door onOne daarna gebruikt om je tips, trucjes, trainingen en aankondigingen voor nieuwe software toe te sturen, dus af en toe kijken wat ze je sturen kan waarschijnlijk geen kwaad.

In de video hieronder kan je een korte demo zien van de vijf filters die fotograaf Matt Kloskowski het meest gebruikt in Perfect Effects 9 Premium, waarbij je eigenlijk ook meteen een tutorial krijgt. Of het vijfde filter bij ons ook erg populair zal zijn is de vraag, één van die versies daarvan heet vast niet voor niets "Hollywood glow".Als je je registreert om Perfect Effects 9 Premium gratis te krijgen kan je trouwens ook meteen Matt Kloskowski's Signature Collection Presets met korting kopen. Daar betaal je dan $ 9,95 voor in plaats van 25 dollar.

met dank aan forumlid 'iEscape', die dit nieuws eerder op ons forum meldde

Vier apps van 3D4MediCal.com nu voor de helft

002

De naam van de de makers van de apps Essential Anatomy, iMuscle, iYoga en iDance vertelt het verhaal eigenlijk al, dit zijn 3D apps en ze zijn gemaakt voor medische doeleinden. Maar dat is niet het hele verhaal, ze zijn ook bedoelt voor educatieve doeleinden, en zo mooi gemaakt dat ze waarschijnlijk voor een veel bredere doelgroep ook interessant zijn.

Daarbij helpt het dat alle vier de apps nu voor de helft van wat je er normaal gesproken voor moet betalen over de toonbank gaan. 3D4Medical.com vermeldt daarbij dat deze aanbieding tot het eind van de week geldt, dus als je interesse hebt moet je niet te lang wachten.

Hieronder de links naar alle vier de apps die in de aanbieding zijn, met daaronder steeds de YouTube filmpjes van 3D4Medical.com zelf.

Essential Anatomy 5 (nu € 12,99, normaal € 24,99)

iMuscle 2

iYoga - Premium

iDance!ResearchKit nu al een doorslaand succes

002

Tijdens het Special Event afgelopen maandag presenteerde Apple ResearchKit, een non-profit initiatief om de iPhone te gebruiken om ervoor te zorgen dat wetenschappers veel meer data van veel meer mensen kunnen krijgen. Want dat is één van de problemen voor wetenschappelijk onderzoek: het kost veel tijd en geld om genoeg mensen te vinden zodat ze voldoende data hebben.

Nat het Special Event hadden we al een nieuwsbericht over ResearchKit hier op MacFreak. Als je dat gemist hebt dan kan je dat hier alsnog inhalen.

Bij het opzetten van onderzoek is het ook belangrijk om ook veel mensen te vinden die niet lijden aan de aandoening waar het onderzoek zich op richt. Maar juist die controlegroep is vaak moeilijk te vinden, mensen die ergens last van hebben zullen eerder bereid zijn om aan onderzoeken mee te werken en makkelijker te vinden zijn en te benaderen.

De aankondiging van Apple heeft nu al voor een kleine revolutie gezorgd. Want waar het tot nu toe een jaar en de inzet van 50 centra kost om 10.000 mensen voor een onderzoek te vinden, was dit keer de aankondiging van Apple genoeg. Want de onderzoekers van Stanford University zagen dat ze dinsdag al 11.000 aanmeldingen hadden voor een vaatstudie waar ze op dit moment mee bezig zijn en waarvoor nu een app in de App Store staat.

Een extra voordeel is dat mensen die via hun iPhone meedoen dat dit veel betrouwbaarder is. Vaak rapporteren mensen hun data zelf niet erg accuraat, een iPhone houdt het zelf allemaal bij en heeft geen belang om het anders voor te stellen dan het is.

Jammer genoeg kunnen wij nog niet meedoen met dit programma, de pagina voor ResearchKit-projecten in de App Store is op dit moment alleen maar beschikbaar in de App Store in de VS.

In de tussentijd kan je meer over het succes van ResearchKit lezen op deze pagina, en hieronder kan je Apple's Senior Vice President Operations Jeff Williams ResearchKit zien presenteren, met daaronder het filmpje dat Apple zelf maakte om ResearchKit aan ons te presenteren.Apple krijgt korting op huur winkelcentra VS

001

Apple is een bedrijf dat veel geld verdient, en je zou dan ook denken dat ze veel huur moeten betalen voor de huur van hun Apple Stores in winkelcentra in de VS. Maar het tegengestelde is het geval, Apple krijgt juist korting.

Dat klinkt misschien vreemd, maar de reden maakt al snel duidelijk waarom. Want als een winkelcentrum een Apple Store binnenhaalt dan zorgt dat voor heel erg veel extra klanten, en niet alleen voor Apple zelf. Want een gedeelte van al die klanten die voor Apple komen blijven winkelen in hetzelfde winkelcentrum, de aanwezigheid van Apple alleen zou voor tien procent extra omzet zorgen voor de andere winkels.

Daarom kan Apple lagere prijzen bedingen, waardoor het bedrijf maar twee procent van alle omzet besteedt aan huur van de winkelruimte. Andere winkels zitten gemiddeld op ongeveer vijftien procent, dus Apple bespaart erg veel geld.

Ook in de VS hebben steeds meer warenhuizen het moeilijk, net zoals V&D bij ons, maar vaak is het nu Apple die de plaats inneemt als belangrijkste trekpleister in het winkelcentrum. Daarbij zorgt Apple dus ook voor omzet bij andere winkels, maar niet zoveel als de traditionele warenhuizen tot nu toe altijd deden. Want daar kwamen klanten minder gericht, terwijl veel klanten die naar een Apple Store gaan daarna niet doorwinkelen.

Met andere woorden, Apple Stores helpen de rest en krijgen daarom korting, maar niet zoveel als warenhuizen tot nu toe deden. De vraag lijkt dan ook of Apple Stores de redding voor winkelcentra kunnen zijn, het lijkt erop dat het niet het enige antwoord zal zijn.

Apple biedt excuses aan voor storing gisteren

004

Gisteren had Apple last van een stevige storing, daar liep op ons forum ook dit draadje over. Daar hadden gebruikers van iCloud in mindere mate last van, het hevigst getroffen waren de App Store, iTunes Store, iBooks Store en Mac App Store.

Dat "in mindere mate last van" betekent trouwens dat sommige mensen wel in konden loggen en sommige niet, als je net één van de mensen was die helemaal niet kon inloggen dan heb je er natuurlijk weinig aan dat andere mensen dat wel konden.

De storing was zo groot, en duurde zo lang (meer dan zeven uur) dat Apple officieel excuses heeft aangeboden, iets wat het bedrijf niet vaak doet. Die excuses werden aan het Amerikaanse CNBC gestuurd, de tekst kan je in de tweet van CNBC hieronder lezen.

BREAKING: Apple apologizes to users for outage that took down iTunes & other services. http://t.co/61NJWHH7pY pic.twitter.com/yZGQCRudYl— CNBC Now (@CNBCnow) March 11, 2015

Als we nu kijken naar Apples's eigen System Status pagina dan staat alles weer op groen, we hopen natuurlijk dat dat weer heel erg lang zal duren voordat we weer dit soort ellende zullen zien.

ING-app gebruikt nu Touch ID

004

Het heeft even geduurd voordat er een bank-app bij ons kwam die Touch ID gebruikt maar eindelijk is het zover. Want vanaf versie 2.7.0 van ING Bankieren (zoals de app officieel heet) hoef je met een iPhone 5s of later, of met een iPad Air 2 of iPad mini 3, voortaan niet meer vijf cijfers in te tikken, maar is je vingerafdruk genoeg om in te kunnen loggen.

Dat is dan ook precies de informatie die ING bij deze update geeft:


Wat is er nieuw in versie 2.7.0

- Inloggen met uw vingerafdruk: het kan in deze versie. Touch ID werkt samen met de Mobiel Bankieren App. Binnenkort kunt u ook betalingen bevestigen met uw vingerafdruk.


Met andere woorden, inloggen kan nu in de app met alleen je vingerafdruk, voor het bevestigen heb je nu nog de code die jij voor de app hebt gekozen nodig. Wanneer "binnenkort" is weten we nog niet, maar over een tijdje heb je dus zelfs die code niet meer nodig.

Gebruik je de ING Bankieren app nog niet, dan kan je die hier vinden.

ING was trouwens niet de enige internationale bank die met Touch ID kwam, ook de OCBC bank kwam deze week met deze functie. Maar omdat die bank in Singapore zit, denken we dat er niet veel MacFreaks zijn die daar gebruik van maken.

Tot nu toe waren het eigenlijk alleen banken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die deze opties aanboden, de verwachting is dat de komende tijd veel meer banken in andere landen ook deze optie zullen aanbieden. Dit is mogelijk omdat Apple bij het uitkomen van iOS 8 ook de Touch ID API voor alle ontwikkelaars beschikbaar stelde. En dat zorgt nu voor meer opties en gebruiksgemak voor ons, de gebruikers.

MacBook Air 13 inch heeft nu veel sneller SSD

001

Apple heeft zowel de 11 als de 13 inch MacBook Air (klik hier voor de Belgische Apple Store) een update gegeven, waarbij het verschil tussen de 11 en de 13 inch wat groter is geworden dan het tot nu toe was.

Want ze hebben nu allebei Thunderbolt 2, een Intel HD Graphics 6000 videokaart (20-25% sneller) en Broadwell processors (sneller, met 30% minder energieverbruik), maar er is iets waardoor de 13 inch aantrekkelijker is geworden.

Want waar de 11 inch nog steeds dezelfde SSD aan boord heeft, en die was niet erg snel, heeft het 13 inch model nu Samsung K9LDGY8S1D-XCK0 als opslag, en dat is ongeveer twee keer zo snel als de vorige generatie.

Ook trager SSD is nog steeds snel, en het is natuurlijk maar één van de componenten die de snelheid van een computer bepalen. Maar toch zal deze snelle flash opslag helpen om de 13 inch wat sneller te maken dan het kleinere model.

Kennelijk wil Apple graag dat we wat meer uitgeven voor de 13 inch MacBook Air, want waarom kreeg de 11 inch niet ook dit snelle SSD mee? We gokken dat de winstmarge op het grotere model wat hoger ligt. Dat de flash opslag in de 13 inch sneller is is trouwens niet iets waar Apple een geheim van gemaakt heeft. In tegendeel, het staat duidelijk in het persbericht dat Apple heeft uitgebracht na het Spring Event.

Het komt ook naar voren in de 'teardowns' die iFixit alweer gedaan heeft. Als je die wilt zien, dan kan je hier terecht voor de 11 inch, en hier voor het 13 inch model.