Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Viv laat de mogelijke toekomst voor stem-assistenten zien

000

Dag Kittlaus en Adam Cheyer zijn oude bekenden voor de mensen die Apple erg intensief volgen, want zij werkten vanaf 2010 bij Apple aan Siri. Dat was het jaar dat Apple Siri kocht en het zijn debuut maakte in de iPhone 4s, ondertussen zit het in alle iDevices.

Een jaar later vertrokken ze allebei bij Apple, onder andere omdat Siri veel minder kon dan op het moment dat Apple de technologie overnam. Dat had te maken met een groot aantal partijen waarmee werd samengewerkt, Steve Jobs zou indertijd andere plannen voor Siri hebben gehad, mogelijk wilde hij met andere partijen samenwerken.

Sindsdien werken Dag Kittlaus en Adam Cheyer aan een nieuwe stem-assistent: Viv. Hun bedoeling is dat Viv de overtreffende trap is van alle huidige stem-assistenten, en dat hebben ze bereikt door Viv in 'real-time' zelf kleine programma's te laten genereren. Daardoor kunnen er complexe vragen gesteld worden, die niet alleen goed begrepen worden, maar ook snel uitgevoerd.

Het meest indrukwekkend is waarschijnlijk dat Viv vragen begrijpt die op een normale manier gesteld worden ("natural language"), ook als dat complexe vragen zijn. Hieronder kan je de eerste demo van Viv zien tijdens de TechCrunch Disrupt NY. Als je meer wilt lezen over de achtergrond van de aanpak van het team achter Viv, dat kan in dit artikel van The Washington Post.Nieuwe iPhone 6s commercial met acteur Neil Patrick Harris

000

Recent was de acteur Neil Patrick Harris (vooral bekend van de serie "How I met your mother") al in een commercial van Apple te zien; hij reikte de award uit in de 'Onions'-commercial die Apple eind vorige maand uitbracht, en die je kan zien in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Ook dit keer heeft Apple ervoor gekozen om één feature van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus in de schijnwerper te zetten: met de nieuwe telefoons kan je de functie "Hé Siri" altijd gebruiken, ook als die niet aan de lader hangen.

In deze commercial, die "Thank You Speech" heet, zien we Neil Patrick Harris zijn smoking netjes maken, terwijl hij Siri zijn speech laat uitspreken. Het grapje zit aan het eind, als hij zegt dat hij dat veel natuurlijker zal doen.Groot Australisch onderzoek: geen verhoogd risico kanker door mobiel bellen

006

Al jarenlang zijn er mensen die bij hoog en laag volhouden dat het bellen met een mobiele telefoon erg gevaarlijk zou zijn, vooral vanwege de electromagnetische straling, en al helemaal omdat die zo dicht bij je hoofd zit.

Daarbij zouden mobile telefoons volgens diezelfde mensen ook gevaarlijk zijn voor andere lichaamsdelen, bijvoorbeeld voor de voortplantingsorganen omdat we die telefoons vaak in onze broekzak hebben.

Tegelijkertijd bleven veel wetenschappelijke onderzoekers ondertussen keer op keer vertellen dat het erg onwaarschijnlijk is dat dit schadelijk zou kunnen zijn, want de doses zouden daarvoor simpelweg veel te laag zijn. Dat weerhield de andere kant natuurlijk niet om ons bang te maken, bijvoorbeeld door boeken met enorme lange titels als Disconnect: The Truth About Cell Phone Radiation, What the Industry Has Done to Hide It, and How to Protect Your Family van Devra Davis, meer over dat boek op deze pagina.

Inmiddels is er voor het eerst een erg grote Australische studie gepubliceerd waarin tussen 1982 en 2012 in totaal maar liefst 19.858 mannen en 14.222 vrouwen gevolgd zijn wat betreft het ontwikkelen van tumoren in de hersenen. En de onderzoekers zijn er stellig over, bij de mannen is er een heel erg lichte toename, bij de vrouwen geen.

In het begin van het onderzoek waren er natuurlijk nog helemaal geen mobiele telefoons in gebruik, in 1993 had negen procent van de onderzochte mensen er eentje, aan het eind van onderzoek ongeveer negentig procent. De resultaten werden trouwens wel gecorrigeerd voor leeftijd, bij mensen boven de 70 jaar oud was er wel een stevige toename te zien. Maar die trend binnen die leeftijdsgroep begon al in 1982, en dus ver voordat mobiele telefoons op grote schaal gebruikt werden.


We examined the association between age and gender-specific incidence rates of 19,858 men and 14,222 women diagnosed with brain cancer in Australia between 1982-2012, and national mobile phone usage data from 1987-2012.

In summary, with extremely high proportions of the population having used mobile phones across some 20-plus years (from about 9% in 1993 to about 90% today), we found that age-adjusted brain cancer incidence rates (in those aged 20-84 years, per 100,000 people) had risen only slightly in males but were stable over 30 years in females.

There were significant increases in brain cancer incidence only in those aged 70 years or more. But the increase in incidence in this age group began from 1982, before the introduction of mobile phones in 1987 and so could not be explained by it. Here, the most likely explanation of the rise in this older age group was improved diagnosis.


De kans dat Devra Davis hierdoor overtuigd wordt lijkt klein. Want ondanks dat zij gepromoveerd is en een indrukwekkende staat van dienst heeft, zeggen critici dat ze in haar boeken alleen onderzoeken gebruikt die haar theorieën bevestigen, en onderzoeken die haar niet welgevallig zijn negeert.

Binnenkort een update voor iTunes, navigatiekolom komt terug

002

Een paar dagen geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat Apple hard bezig is om Apple Music aan te pakken om het veel beter te maken. Maar dat nieuwsbericht ging vooral over iOS, en natuurlijk komt OS X ook aan de beurt.

Want Eddy Cue had in januari beloofd dat er al een nieuwe versie uit zou komen waarin het makkelijk zou zijn om Apple Music te gebruiken. Die update zou uitkomen samen met de OS X 10.11.4 update voor El Capitan, inmiddels weten we allemaal dat dit niet gelukt is.

Maar er komt wel degelijk een nieuwe versie van iTunes aan, en daarin zit goed nieuws voor iedereen die de navigatiekolom links mist, want die gaat terug komen! MacRumors heeft de hand weten te leggen op iTunes 12.4.0.118 en daarin zien we linksboven een menu waarin je kiest voor Muziek, Films, Televisie-shows of andere content, met daaronder weer de oude vertrouwde navigatiekolom.

Deze navigatiekolom zou door ons zelf aan te passen zijn, net zoals het menu. Hieronder zie je een paar van de opties die dus binnenkort in iTunes zullen zitten.

Ook de mini-speler zal aangepast worden, het knopje om te zien wat de volgende song is komt aan de rechterkant te staan, zodat het beter zichtbaar is.

Wanneer deze versie van iTunes uit zal komen is nog niet bekend, mogelijk dat Apple ermee wacht op de Worldwide Developer Conference (WWDC), die begint op op 13 juni aanstaande, dus mogelijk komt deze versie van iTunes over ruim een maand uit.

Nieuwe videokaarten van NVidia: sneller, zuiniger en goedkoper

009

Heb je een ouder model van de Mac Pro, dus voor het zwarte cilindermodel van eind 2013, dan heeft NVidia twee interessante nieuwe videokaarten voor je. Want terwijl er bij de processors steeds aandacht gaat naar energiebesparing, zijn het vooral de videokaarten die steeds meer kracht leveren.

NVidia heeft nu twee nieuwe kaarten aangekondigd, de Geforce GTX 1070 en de Geforce GTX 1080. Dit zijn kaarten met de zogenaamde 'Pascal'-architectuur, gemaakt met een 16 nanometer en met een FinFET proces. Daardoor zijn ze niet alleen veel krachtiger, maar voor videokaarten ook relatief zuinig met energie, zeker als je ziet hoeveel kracht deze kaarten leveren. Zo verbruikt de Geforce GTX 1080 180 Watt, terwijl de huidige versie van deze top-of-the-line van NVidia, de Titan X, maar liefst 250 Watt verslindt.

Maar het meest indrukwekkend aan deze nieuwe videokaarten zijn de prestaties ten opzichte van de prijs. Zo is de 1070, die de 970 vervangt, zelfs krachtiger dan de eerder genoemde Titan X. Maar deze kaart gaat ergens tussen de 400 en 430 euro kosten, terwijl je voor de Titan X maar liefst 1.000 euro moet betalen!

Beide kaarten worden over ongeveer een maand verwacht. Interessant voor iedereen met een oudere Mac Pro. Ondertussen wordt er gehoopt dat Apple op de WWDC in juni een nieuwe Mac Pro uit gaat brengen, en dan natuurlijk in ieder geval met Thunderbolt 3, waardoor externe kaarten te gebruiken zijn.

Als je meer informatie wilt over deze nieuwe videokaarten van NVidia dan kom je op deze pagina van dat bedrijf zelf waarschijnlijk wel aan je trekken.

Tip: op iDevices veel sneller cursor verplaatsen en tekst selecteren

002

Tijdens de demonstratie door Apple van iOS 9 tijdens keynotes lieten ze onder andere zien dat het met een iPad nu mogelijk is om op het toetsenbord met twee vingers tegelijk dat in een trackpad te veranderen, waardoor je erg snel de cursor naar een bepaalde plek kan verplaatsen.

Dit werkt zo goed dat het vergrootglas waarschijnlijk voor de meesten van ons verleden tijd zal zijn. Want met twee vingers op het toetsenbord gaat echt een stuk efficiënter, zeker als je er eenmaal aan gewend bent.

In de video hieronder zie je een demonstratie van deze functie op een iPad. Als je de letters ziet 'verdwijnen', dat is het moment dat twee vingers tegelijkertijd het toetsenbord aanraken. Daarbij kan je ook meteen zien hoe je op deze manier ook makkelijk tekst kan selecteren.

Wil je dit ook op de iPhone, dan kan dat ook, je moet er alleen wel een iPhone 6s of iPhone 6s Plus voor hebben. Want op de iPhone heb je 3D Touch hiervoor nodig, en dat zit op dit moment alleen op die twee modellen.

Hoe je het op de iPhone 6s of 6s Plus met 3D Touch kan gebruiken kan je in de video hieronder zien.

En als we het toch over 3D Touch hebben, als je een iPhone 6s of 6s Plus hebt en je wilt de gevoeligheid daarvan aanpassen, dan kan dat in Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > 3D Touch. Hoe je dat precies kan doen kan je lezen en zien in dit support-document van Apple zelf.Swift 3.0 voor later dit jaar aangekondigd

001

Apple's programmeertaal Swift trok vanaf het moment dat Apple het aankondigde op de Worldwide Developers Conference (WWDC) 2014 veel aandacht. Dat werd alleen maar meer toen op de WWDC 2015 aangekondigd werd dat het open source zou worden aan het eind van dat jaar, en dat ook gebeurde.

Sindsdien staat de ontwikkeling rond Swift natuurlijk niet stil, in tegendeel: het team rond Swift heeft nu aangekondigd dat er voor het eind van dit jaar een nieuwe versie beschikbaar zou moeten zijn, en die krijgt als versienummer 3.0 mee.

Eén van de belangrijkste nieuwe dingen in Swift 3.0 zal de Swift Package Manager zijn, waardoor het voor ontwikkelaars veel makkelijker wordt om hun apps te distribueren. En dat zorgt op zijn beurt er natuurlijk voor dat nieuwe apps nog sneller voor ons beschikbaar zullen zijn.

Versie 3.0 van Swift zal beschikbaar komen via de site van Swift zelf, en ook gebundeld samen met Apple's app voor ontwikkelaars, Xcode.

Voor het eind van het jaar zal er ook een serie van beta-versies beschikbaar zijn, de zogenaamde 'developer previews'. Wanneer de eerste van deze versies beschikbaar zal zijn is op dit moment nog niet bekend, als ze er eenmaal zijn zal er waarschijnlijk om de vier tot zes weken een nieuwe versie uitkomen.

Geruchten rond de iPhone 7, en de processor van zijn opvolger

006

De afgelopen tijd leek het er op dat min of meer duidelijk aan het worden was wat de hardware voor de iPhone 7 zou zijn. Zo zou bijvoorbeeld de koptelefoonaansluiting verdwijnen en zou de iPhone 7 de Smart Connector krijgen, een aansluiting die we al kennen van de iPad Pro.

Maar in de afgelopen week kwamen er geruchten voorbij die precies het tegendeel lieten zien. Als eerste die koptelefoonaansluiting: er dook deze week een onderdeel op dat voor de iPhone 7 bestemd zou zijn. En als dat waar is, dan lijkt het er op dat die koptelefoonaansluiting helemaal niet gaat verdwijnen. Want op de afbeelding hieronder kan je zien dat die aansluiting er gewoon op zit, als vergelijk zie je hetzelfde onderdeel rechts ernaast, maar dan voor de iPhone 6s.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Smart Connector

De bron die in eerste instantie meldde dat er een Smart Connector op de iPhone 7 zou zitten was de Japanse site Macotakara. En nu is precies dezelfde bron die meldt (via Google Translate) dat die Smart Connector waarschijnlijk toch niet op de iPhone 7 zal zitten.

Dat maakt die site niet meteen minder betrouwbaar, want volgens Macotakara had Apple wel degelijk plannen hiervoor, maar zouden die plannen aangepast zijn. Hieronder wat Google Translate maakt van wat er op Macotakara te lezen is:


In maart 2016, Bastillepost voor drie van de gaten je denkt dat de Smart Connector in de behuizing foto is de iPhone 7 Plus, die is gepubliceerd, Smart Connector montage op de volgende iPhone 7 · iPhone 7 Plus is een patroon dat is opgeschort.


Kortom, zo'n beetje alles wat er tot nu toe over de iPhone 7 zou zijn uitgelekt is weer verdampt. Het enige gerucht dat op dit moment nog overeind staat is dat de 5,5-inch iPhone 7 het model gaat worden met een dubbele camera.

Veel interesse voor iPhone 7

Waar Apple ook mee uit gaat komen, er zijn in ieder geval veel mensen die er naar uitkijken. Want UBS Evidence Lab deed onderzoek onder 6.336 gebruikers van smartphone gebruikers in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, China en Japan, om te kijken hoeveel aandacht er is voor de volgende iPhone.

En voor Apple is dat goed nieuws, want in de twee grootste markten (de VS en China) is te zien dat er meer interesse is om de iPhone 7 te kopen dan afgelopen jaar voor de iPhone 6s.Opvallend in het onderzoek is dat maar liefst de helft van de kopers op de iPhone 7 zouden wachten om de stap naar een nieuwe iPhone te maken. Kennelijk heeft Apple die (grote) groep niet voldoende weten te overtuigen met de iPhone 6s.

Processor iPhone 7s

Als laatste een blik vooruit: volgens DigiTimes zou Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) bezig zijn met verregaande voorbereidingen voor de fabricage van de A11 processor. Die zou met een 10-nanometer FinFET proces gemaakt gaan worden.

Hoewel niemand precies weet hoeveel van de processors in de huidige iPhone gemaakt worden door TSMC en hoeveel door Samsung, maar het er zijn steeds meer aanwijzingen dat Apple een almaar groter aandeel van die processors door TSMC laat maken.


Call Recorder for Skype voor Mac nu even gratis

000

Gebruik je Skype vaak op je Mac, en zou je daarvan gesprekken willen kunnen opnemen, dan is het programma Call Recorder for Skype in de Mac App Store een prima optie.

Eén 'nadeel' van dat programma, het kost normaal gesproken tien euro. Als je het regelmatig, of misschien zelfs zakelijk, gebruikt natuurlijk geen probleem. Maar als het alleen voor af en toe is, dan is dat voor de meesten van ons waarschijnlijk wel aan de prijs.

Maar we hebben goed nieuws, op dit moment is Call Recorder for Skype tijdelijk gratis in de Mac App Store. Dit programma heeft recent een update gekregen zodat het nu ook met OS X 10.11/El Capitan werkt. Met OS X 10.10/Yosemite op je Mac of OS X 10.9/Mavericks zit je ook goed, op eerdere versies van OS X zal deze app niet werken.

Camera Plus voor iOS op dit moment helemaal gratis

003

De Camera-app in onze iDevices zal waarschijnlijk voor de meeste mensen absoluut voldoende zijn, maar als je meer controle wilt hebben over hoe je jouw foto's neemt dan wil je waarschijnlijk een app die je meer mogelijkheden biedt.

Eén van de apps die dat je meer van die mogelijkheden geeft is het uitstekende Camera Plus. De volledige naam van deze app is trouwens "Camera Plus: For The Best Macro Photos & Remote Photography", en dat maakt meteen al duidelijk dat je hiermee dus ook van erg dichtbij en op afstand foto's kunt maken. Maar er zit bijvoorbeeld ook de optie Lumy in, waarmee je de helderheid van zowel foto's als video's makkelijk kunt aanpassen.

Maar er kan meer met Camera Plus, in de video hieronder kom je in ruim een minuut héél erg veel te weten over wat er met Camera Plus allemaal mogelijk is.

Op dit moment is Camera Plus dus helemaal gratis in de iOS App Store, normaal gesproken kost het twee euro. Omdat het om een tijdelijke aanbieding gaat lijkt het een goed idee om het meteen naar binnen te halen, als je deze app graag wilt hebben. Dan moet je wel minimaal iOS 8.0 op jouw iDevice hebben staan, want op eerdere versies van iOS werkt deze app niet.