Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

De Mac groeit ook dit kwartaal weer tegen de stroom in

003

Direct na de lancering kwam er een stroom aan negatieve berichten in de tech-pers, die zich vooral concentreerden rond het feit dat we het daarop 'alleen' met USB-C/Thunderbolt poorten moeten doen.

Voor iedereen die al een tijd in de Mac-wereld meeloopt gesneden koek, dit soort stormen hebben we al vaker voorbij zien komen als Apple besloot om aansluitingen of iets anders weg te laten in één van hun computers, met het oog op de toekomst.

Een goed voorbeeld daarvan is de eerste iMac, waarbij moord en brand geschreeuwd werd omdat daar de floppy disk door Apple weggelaten was. Later bleek dat een enorme storm in een glas water, want die iMac ging als warme broodjes over de toonbank, de gebruikers kon het kennelijk geen bal schelen.

De nieuwe MacBook Pro

De enige nieuwe Mac die Apple de afgelopen tijd heeft uitgebracht is de nieuwe MacBook Pro, waarvan sommige met Touch Bar. Als die introductie een succes was dan zouden we dat in de groeicijfers terug moeten zien, als die geflopt is dan zou Apple in diezelfde verkoopcijfers duidelijk moeten dalen.

Voor de cijfers van de verkopen van computers wereldwijd keken we naar dit onderzoek van Gartner over het eerste kwartaal van dit jaar. Daarin zien we dat de wereldwijde PC-markt nog steeds dalende is (-2,4 procent) terwijl Apple juist groeit (+4,5 procent), vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

In diezelfde cijfers is trouwens ook te zien dat HP de weg naar boven weer terug lijkt te hebben gevonden, terwijl Asus op dit moment duidelijk in de hoek zit waar de klappen vallen. Opvallend, want het is juist Asus waarvan we recent zagen dat die van de PC-makers er het minst slecht uitkwam in het onderzoek naar de batterijtijd van laptops.

Aandelenkoers Dialog Semi rap naar beneden na gerucht over Apple

001

Ongeveer een week geleden kon je hier op MacFreak lezen, in dit nieuwsbericht, dat Apple aangekondigd heeft dat het over een kleine twee jaar zijn eigen videochips zal gaan maken voor iDevices.

De aandelenkoers van Imagination Technologies, de maker van de videochips die we nu in iDevices vinden, kelderde na dit nieuws. Inmiddels doet een gerucht de ronde dat Apple ook de chips die Dialog Semiconductor nu levert zelf wil gaan maken, ook daar is nu sprake van een grote daling in de koers van het beursaandeel van dat bedrijf.

Dialog Semi is het bedrijf dat de chips levert die zorgen voor de zogenaamde power management, dus alles wat met stroom te maken heeft in iDevices. Of Apple echt plannen heeft om deze chips ook zelf te maken is niet bekend, het is goed mogelijk dat dit gerucht nooit waarheid wordt.

Ook in het geval van Dialog Semi is Apple heel erg belangrijk voor dit bedrijf, maar liefst 74 procent van alle chips die door dit bedrijf verkocht worden gaan naar Apple. Karsten Iltgen, analist van Bankhaus Lampe en de bron van dit gerucht schreef daar onder andere het volgende over:


We believe that Apple is setting up power-management design centers in Munich and California. We hear from the industry that about 80 engineers at Apple are already working on a PMIC with specific plans to employ it in the iPhone by as early as 2019.


Het probleem voor veel toeleveranciers van Apple is dat de computermaker in Cupertino inmiddels zo ontzettend groot is dat die bijna automatisch een enorm deel van jouw omzet gaat uitmaken. Daarbij staat Apple erom bekend dat ze niet graag de hoofdprijs zullen betalen, dus je kan er vergif op innemen dat Apple zijn positie ook gebruikt als er over de financiële details onderhandeld wordt.

In Cupertino zullen ze trouwens niet blij zijn met dit soort geruchten, de mogelijkheid dat langzaamaan steeds meer toeleveranciers hier nogal zenuwachtig van gaan worden lijkt niet ondenkbaar.

Hyperburner voor het eerst gratis in de iOS App Store (Upd.)

001

Houd je van vliegen op je iDevice dan is Hyperburner waarschijnlijk een aanrader voor jou. In deze game vlieg je met een ruimteschip door dertig niveaus in zes verschillende omgevingen, terwijl het volgens vertrouwd recept almaar moeilijker wordt en natuurlijk steeds sneller gaat.

Deze game heeft veel enthousiaste reviews en prijzen gekregen, het ontving onder andere de Gold Award van Pocketgamer. In het commentaar bij die Gold Award bracht Pocketgamer goed onder woorden waarom deze game de moeite van het vermelden waard is:


From the amazing aesthetic to the perfect controls, everything about the game hums with the sort of quality that makes every second you spend with the game a joy.


Omdat over smaak niet valt te twisten hieronder de trailer van Hyperburner, zodat je zelf kan zien of deze game wat voor jou is.

Normaal gesproken kost deze game € 2,99, op dit moment is het voor het eerst helemaal gratis te vinden in de iOS App Store. Er zijn geen in-app aankopen en om het te kunnen spelen moet er op jouw iPhone, iPad of iPod touch minimaal iOS 8.0 staan.

Update: Inmiddels is gebleken dat Hyperburner deze hele week Apple's Gratis App van de Week is. Dat betekent dat Hyperburner de komende dagen ook nog gratis zal zijn.

Apple zakt van plaats 1 naar plaats 5 bij LaptopMag

010

Sinds 2010 publiceert LaptopMag een lijst van de beste (en de slechtste) laptops en de afgelopen zes jaar stond Apple's MacBook Pro altijd op plaats één bij deze publicatie. Dit jaar is dat voorbij, Apple daalt van de eerste plaats in één klap naar plaats vijf.

Daarbij is vooral de reden interessant, want Apple scoorde op een aantal onderdelen erg hoog. Zo werden de onderdelen ondersteuning en garantie bijvoorbeeld beoordeeld als "second to none". De redenen waarom Apple zo laag scoorde zijn te lezen op deze pagina. Daarbij blijken de volgende dingen belangrijk voor LaptopMag.


Apple's Main Weaknesses

• Value and variety: The company has only a handful of laptops, and most start at $1,299.

• Do not touch: Apple still doesn't offer a 2-in-1 or any laptop with a touch screen (Touch Bar doesn't count).

• Dongles: The newer MacBooks have USB Type-C/Thunderbolt 3 ports only.


Kennelijk is er kennelijk geen enkele waardering voor Apple's aanpak met de Touch Bar, die wordt in een zinnetje tussen haakjes terzijde geschoven ("Touch Bar doesn't count").

Met andere woorden, als je het eens bent met Apple's aanpak om hun laptops niet van aanraakschermen te voorzien, geen probleem hebt met wat meer te betalen voor kwaliteit en is een verloopje naar USB-C tijdens een overgangsperiode ook geen probleem, dan staan Apple laptops voor jou waarschijnlijk nog steeds bovenaan.

Apple klaagt Swatch aan voor gebruik van "Tick different"

009

Nick Hayek is de CEO van de Swatch Group en iemand met een reputatie dat hij niet te beroerd is om provocatie te gebruiken om publiciteit te genereren. Daarbij is Apple een dankbaar slachtoffer, alles wat er rond Apple gebeurt trekt nu eenmaal de aandacht.

Zo registreerde Swatch in mei 2015 het trademark "One More Thing" volgens het bedrijf zou dat geïnspireerd zijn door het ogenschijnlijke verstrooide televisiepersonage detective Columbo. Die had de gewoonte om altijd op het laatste moment, zogenaamd tussen neus en lippen door, de vraag te stellen die essentieel was voor de zaak.

Swatch zou met dat trademark een campagne willen voeren met film noir-detectives als inspiratie, alleen is sindsdien niets meer van die campagne vernomen.

Het was op zijn beurt Swatch dat Apple's registratie van de naam iWatch in het Verenigd Koninkrijk succesvol aanvocht. Sindsdien is duidelijk dat Apple helemaal niet heeft gekozen voor de naam iWatch, we weten nu allemaal dat Apple Watch de naam is waarvoor uiteindelijk gekozen is.

Ook nu is er weer gedonder tussen Apple en Swatch, Swatch heeft het handelsmerk "Tick different" geregistreerd en gebruikt dat inmiddels op de wijzerplaat van meerdere horloges. Apple is daar niet blij mee, en heeft inmiddels hierover een zaak tegen Swatch aangespannen.

De verdediging van Nick Hayek is dat Swatch in de jaren een campagne heeft gehad met als slogan "Always different, always new", en dat er met "Tick different" door het bedrijf hierop voortgeborduurd wordt.

Voor Apple wordt het trouwens niet makkelijk om Swatch hierop aan te pakken. De advocaten uit Cupertino moeten dan bewijzen dat meer dan 50 procent van de consumenten "Tick different" associëren met Apple's succesvolle "Think different"-campage uit eind jaren negentig en het begin van deze eeuw.

iCentre winkels de komende dagen dicht voor rebranding

002

 Iedereen die het nieuws op MacFreak trouw volgt weet inmiddels dat Amac alle 24 winkels van iCentre heeft overgenomen, dat was een kleine twee weken geleden te lezen in dit nieuwsbericht.

Dat betekent ook dat alle winkels van iCentre deze week één of twee dagen gesloten zijn, waarna de overname ook naar buiten duidelijk zal zijn en we alleen nog Amac winkels in het straatbeeld zullen zien. De ene helft van de iCentre-vestigingen zullen alleen morgen (12 april) de deuren niet openen, de andere helft zal zowel morgen als overmorgen (12 en 13 april) de hele dag gesloten blijven.

Gesloten op 12 april, vanaf 13 april weer geopend:


Amstelveen
Amsterdam CS
Arnhem
Bussum
Delft
Dordrecht
Ede
Groningen
Hilversum
Leeuwarden
Rotterdam Stationsplein
Tilburg

Gesloten op 12 en 13 april, vanaf 14 april weer geopend:


Alkmaar
Almere
Emmen
Heerenveen
Hengelo
Hoorn
Leidschendam
Oss
Uitgeest
Utrecht
Wijchen
Zeist


Wil je een Amac winkel zoeken (en vinden), bijvoorbeeld om het adres te weten te komen, of de openingstijden, dat kan op deze pagina van Amac's website.

Toca Life: School is Apple's Gratis App van de Week

001

Ook deze week heeft Apple natuurlijk weer een Gratis App van de Week, dit keer is dat Toca Life: School van Toca Boca. Net zoals alle andere apps met episodes van Toca Life is ook deze app bedoeld voor de kleintjes.

Daarbij raken we ook meteen het probleem voor ons, want Toca Life: School ondersteunt 18 talen, maar het Nederlands zit daar niet bij. Spreekt jouw kind ook Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Noors, Portugees, Russisch, Spaans, Thai, Trad. Chinees, Turks of Zweeds, dan is het misschien wel de moeite. Of je gebruikt het als app voor wat grotere kinderen om een vreemde taal te leren.

Ook hier avonturen voor kinderen in een omgeving die bekend en vertrouwd is, in dit geval dus een school. Zo kan je in Toca Life: School bijvoorbeeld een basketball-team trainen op het schoolplein, meedoen met de jeugdclub of een muziekinstrument spelen.

Toca Life: School draait op iedere iDevice waar minimaal iOS 6.0 op staat, en het is op dit moment dus helemaal gratis in de iOS App Store. Er zijn helemaal geen in-app aankopen, dus gratis is in dit geval ook echt helemaal gratis, met alles erop en eraan.

Behuizing AirPods: waterdicht + opladen Apple Watch en iPhone?

000

Apple's AirPods passen voor de volle honderd procent bij de filosofie van Apple. in combinatie met de behuizing is er waarschijnlijk geen makkelijkere manier om snel draadloze Bluetooth oortjes snel met je iPhone te koppelen.

Het 'pairen' van AirPods met een iPhone doe je daarmee simpelweg door het doosje te openen, je iPhone zal dan automatisch vragen of je deze AirPods inderdaad wil verbinden. Een kind kan de was doen.

Maar Apple is mogelijk nog veel meer van plan met de behuizing van AirPods. In dit patent lezen we dat er wordt nagedacht om die behuizing voor veel meer dan alleen het opladen van AirPods te laten dienen, dankzij een tweede mogelijkheid om die behuizing op te laden.


Such devices can include, for example, portable music players (e.g., MP3 devices and Apple's iPod devices), portable video players (e.g., portable DVD players), cellular telephones (e.g., smart telephones such as Apple's iPhone devices), video cameras, digital still cameras, projection systems (e.g., holographic projection systems), gaming systems, PDAs, as well as tablet (e.g., Apple's iPad devices), laptop (e.g. MacBooks) or other mobile computers. Some of these devices can be configured to provide audio, video or other data or sensory output.


In de schematische afbeelding hieronder krijg je een indruk van het principe. Mocht dit onderdaad gaan uitkomen, dan zal de uitwerking er natuurlijk een stuk beter uitzien.

Verderop in ditzelfde patent zien we dat Apple ook bezig is met het ontwikkelen van een waterdichte aansluiting voor deze behuizing. Dat waterproof zou meteen goed uitgevoerd zijn, want in het patent hebben ze het over IP68, de hoogste klassering daarvoor.

Het gaat hier om patenten, wat geen enkele garantie geeft dat dit allemaal ook ooit daadwerkelijk uit zal komen. Maar het geeft ons in ieder geval een beetje een idee van wat er in Cupertino allemaal bekokstoofd wordt.

Nog een bevestiging dat iOS 11 geen 32-bits apps zal draaien

001

Steven Troughton-Smith is een ontwikkelaar die we vaker tegenkomen op MacFreak, hij is erg actief met op een leuke manier hacken van Apple's devices en vindt ook vaak verborgen code.

Dat hij goed ingevoerd is in Apple's developer-community zien we ook aan zijn tweet van afgelopen zaterdag. Daarin richt hij zich aan al de andere ontwikkelaars met de waarschuwing dat het tijd wordt om hun apps een update te geven als die nog gebruik maken van 32-bits code. Als iOS 11 in september uitkomt dan zullen die daar niet meer op kunnen draaien.


Devs: I'm hearing very clearly iOS 11 won't have 32bit app support at all. Update legacy apps now if you want them to survive past September— Steve T-S (@stroughtonsmith) April 8, 2017


De reden hiervoor is hier op MacFreak al eerder voorbij gekomen, vanaf iOS 11 zullen apps met 32-bits helemaal niet meer werken. 32-bits iDevices worden sinds iOS 10.3 al niet meer ondersteund, dat betekent dat voor iOS 11 jouw iDevice minstens een iPhone 5s, iPad Air of iPod touch van de 6e generatie zal moeten zijn.

Wil je weten welke apps op jouw iDevice nog 32-bits zijn, en of je dus in september wel over kan naar iOS 11 zonder dat je die apps kwijtraakt; in deze Tip van MacFreak kan je er achter komen hoe je makkelijk kan zien welke van jouw apps nog 32-bits zijn.

Snelheidstest iPhone 7 versus Samsung Galaxy S8 (Upd.)

003

Hoewel de Samsung Galaxy S8 pas op 21 april uit zal komen, is het toestel inmiddels al in de handen van een aantal mensen. Waarbij de vraag ook nu weer is of dit vlaggenschip van Samsung dit keer wel bij de iPhone weet aan te haken, of dat Apple's smartphone 7 maanden na uitkomen nog steeds de snelste is.

Het antwoord is ja, de iPhone is nog steeds de snelste bij het openen van meerdere apps achter elkaar en browser op het web, alleen bij de site van Samsung zelf zijn ze even snel. Voor de volledigheid, het lukt de Samsung Galaxy S8 wel om sommige games iets sneller te openen dan de iPhone 7.

Daarbij is er één ding dat de enorme voorsprong van Apple laat zien: de resultaten van Geekbench (op 7 minuten en 44 seconden in de video hierboven). In de resultaten voor meerdere cores komt de Samsung Galaxy S8 iets hoger uit (5929 versus 5917), het is eigenlijk ongelofelijk. Want de Snapdragon processor in de Galaxy S8 heeft maar liefst 8 cores, terwijl Apple's Apple A10 Fusion processor dat resultaat haalt met de helft daarvan.

Dat verschil is dan ook overduidelijk te zien in het cijfer voor de single-core prestaties. Daarbij komt de Galaxy S8 niet verder dan 1846, terwijl de iPhone maar liefst 3478 haalt. Met andere woorden, wat betreft pure rekenkracht per core haalt de iPhone 7 bijna twee keer zoveel als de Galaxy S8, terwijl de iPhone 7 al in september van het vorige jaar uitkwam.

Update: Inmiddels is er een video op YouTube verschenen waarin de snelheid van de iPhone 7 niet alleen vergeleken wordt met de Samsung Galaxy 8, ook de Google Pixel, LG G6 en BBK OnePlus 3T zijn in dit vergelijk meegenomen. Die laatste is een Chinese Android telefoon, van dezelfde makers als de Vivo en OPPO Android smartphones). Opvallend genoeg komt de Google Pixel het slechts uit deze test, dat zou eigenlijk de Android telefoon moeten zijn die het best presteert.

Het is trouwens niet alleen de iPhone 7 die het beter doet dan de Android telefoons. Ook de iPhone 6s, en zelfs de iPhone SE verslaan de huidige lichting Android smartphones.