Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

iOS 8.2 is beschikbaar (Upd.)

007

Tijdens het Special Event kondigde Apple het al aan, iOS 8.2 zou meteen beschikbaar zijn, en dat is dus inderdaad het geval. Het belangrijkste in deze nieuwe versie van iOS 8 is trouwens ondersteuning voor de Apple Watch. Omdat die pas in april uitkomt, en dan nog niet eens bij ons beschikbaar zal zijn, lijkt er voorlopig voor de meesten van ons waarschijnlijk nog geen reden om dit met grote haast op je iPhone, iPod touch of iPad te zetten.

Maar in iOS 8.2 zitten ook verbeteringen voor de Health-app, en hij zou stabieler zijn en er zijn bugs gecorrigeerd. Kortom, uiteindelijk wel de moeite voor iedereen. Maar omdat de servers van Apple nu niet erg snel zijn vanwege de grote belangstelling waarschijnlijk een goed idee om er even mee te wachten. Bijvoorbeeld tot morgenochtend, want als de VS op één oor ligt die snelheid meestal een stuk hoger.

Update: Inmiddels is bekend welke veiligheidsverbeteringen is in deze updates zitten, dat maakt deze update een aanrader voor iedereen.

met dank aan forumlid 'VwVanFan', die als eerste dit op ons forum meldde

Helemaal nieuw: de 12 inch MacBook

012

Er waren vooraf geruchten dat Apple met een 12 inch MacBook Air zou komen, maar Apple koos voor iets anders. Want de MacBook Air en de MacBook Pro kregen allebei updates, maar tegelijkertijd introduceerde Apple een compleet nieuw model: de 12 inch MacBook.

En dus is voor het eerst sinds 2010 is de naam MacBook, zonder toevoeging er achter, weer terug, en heeft Apple het ons weer wat moeilijker gemaakt om de laptop die bij ons past uit te kiezen. Het eerste dat er binnen het team tijdens de presentatie werd geschreven was dan ook de vraag waarom dit niet de nieuwe MacBook Air is. Want de nieuwe MacBook met 12 inch scherm is zelfs lichter (0,92 kg) dan de 11 inch MacBook Air (1,08 kg).

Hoe dan ook, het is Apple weer gelukt om met een indrukwekkende laptop te komen. Met een nieuw, nog preciezer toetsenbord, een trackpad met nieuwe sensors, waarvan je de feedback kan instellen, een moederbord met een omvang van maar éénderde van de voorgangers, een helemaal metalen behuizing met ingebouwde antenne's, nog maar twee connectoren (koptelefoon aansluiting en een USB-C connector) en een indrukwekkende hoeveelheid aan batterijen aan boord.

Deze nieuwe MacBook zal binnenkort bij ons beschikbaar zijn, en komt in twee standaard configuraties:


256 GB PCIe-flashopslag
1,1-GHz dual-core
Intel Core M-processor
Turbo Boost tot 2,4 GHz
8 GB geheugen
Intel HD Graphics 5300

€ 1.449,00
512 GB PCIe-flashopslag
1,2-GHz dual-core
Intel Core M-processor
Turbo Boost tot 2,6 GHz
8 GB geheugen
Intel HD Graphics 5300

€ 1.799,00


Daarbij kan je voor het eerst laptops kopen in dezelfde kleuren als Apple bij de iPhone aanbiedt, dus zilver, goud en spacegrijs.

Als je er alvast van wilt genieten dan kan dat hier in de online Apple Store (Belgische lezers klikken hier).Hieronder de volledige tekst van het nieuwsbericht van Apple zelf:


Apple kondigt compleet nieuwe MacBook aan

Een nieuwe invulling voor het begrip notebook

SAN FRANCISCO, 9 maart 2015 – Apple kondigt vandaag de compleet nieuwe MacBook aan, een nieuwe serie die het begrip notebook een nieuwe invulling geeft met de dunste en lichtste Macs ooit. Elk onderdeel van de nieuwe MacBook is nauwgezet opnieuw ontworpen om tot een Mac te komen die nog maar 13,1 mm dik is en slechts 0,9 kilo weegt. De nieuwe MacBook is voorzien van een indrukwekkend 12-inch Retina-display – het dunste display ooit op een Mac –, een door Apple ontworpen toetsenbord dat fors dunner is en uiterst snel reageert, het compleet nieuwe Force Touch-trackpad dat een nieuw interactief niveau toevoegt aan de Mac, een ongekend compacte USB-C-poort voor gegevensoverdracht, video-uitvoer en opladen met één enkele connector, en een nieuw batterij-ontwerp dat elke millimeter ruimte benut om een batterij te leveren die de hele dag meegaat. En voor het eerst is MacBook verkrijgbaar in drie schitterende aluminium afwerkingen: goud, zilver en spacegrijs.

"Met deze nieuwe MacBook die slechts 13,1 mm dik is en maar 0,9 kilo weegt, heeft Apple het begrip notebook een nieuwe invulling gegeven. Het is de dunste en lichtste Mac ooit", zegt Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing bij Apple. "Elk onderdeel van de MacBook onthult een nieuwe innovatie. Van het ontwerp zonder ventilator, het superdunne Retina-display en het toetsenbord op volledige grootte dat 34 procent dunner is, tot het compleet nieuwe Force Touch-trackpad, de veelzijdige USB-C-poort en het baanbrekende gelaagde batterij-ontwerp vormt deze nieuwe MacBook de toekomst van de notebook."

Met slechts 13,1 mm op het dikste punt is het nieuwe ontwerp van de MacBook 24 procent dunner dan de 11-inch MacBook Air. De MacBook heeft een nieuwe, met precisie vervaardigde unibodybehuizing met geïntegreerde wifi-antennes en een klep met Apple logo van gepolijst roestvrij staal, is verkrijgbaar in drie stijlvolle afwerkingen – goud, zilver en spacegrijs – en is de eerste MacBook met een volledig metalen behuizing.

Een prettig toetsenbord is essentieel voor de Mac-beleving, en de nieuwe MacBook is ontworpen rond een volledig nieuw toetsenbord op volledige grootte. Om dit toetsenbord in de verbluffend slanke MacBook in te passen moest opnieuw worden nagedacht over de manier waarop het toetsenbord van een notebook werkt. Het nieuwe toetsenbord is 34 procent kleiner en is voorzien van een door Apple ontworpen vlindermechanisme dat 40 procent dunner is dan een traditioneel schaarmechanisme. Toch is de stabiliteit verviervoudigd, zodat een grotere precisie mogelijk is, waar de vingers de toets ook raken. Onder elke toets zorgen 'dome-switches' van roestvrij staal voor een duidelijk en direct contact tijdens het typen, terwijl elke toets op het nieuwe toetsenbord afzonderlijk wordt verlicht door een eigen led-lampje, dat elke toets een exact gekalibreerde en uniforme helderheid geeft.

De ideale partner voor een toetsenbord op volledige grootte is een 12-inch beeldscherm, en de nieuwe MacBook is dan ook voorzien van een indrukwekkend 12-inch Retina-display met een beeldverhouding van 16:10. Met slechts 0,88 mm is het Retina-display op de nieuwe MacBook het dunste Mac-beeldscherm ooit. Dankzij een groter diafragma voor elke pixel is het nieuwe Retina-display ook uiterst efficiënt: het gebruikt 30 procent minder energie dan het Retina-display van bestaande Macs maar levert hetzelfde helderheidsniveau. En met een resolutie van 2304 x 1440 komen tekst, foto's en films tot leven met een fenomenale helderheid.

MacBook is ook voorzien van het compleet nieuwe Force Touch-trackpad dat een nieuwe mate van interactiviteit aan de Mac toevoegt. Het nieuwe trackpad heeft ingebouwde krachtsensoren waardoor je overal kunt klikken, en voelbare feedback voor een snel en uniform contact. Je kunt de hoeveelheid druk die nodig is om een klik te registreren zelfs aan je eigen smaak aanpassen. Op het Force Touch-trackpad is ook een nieuwe beweging mogelijk: force-klikken, een klik gevolgd door een wat hardere duwbeweging, voor taken als het opvragen van de definitie van een woord, het snel inzien van een kaart of het bekijken van een voorvertoning van een bestand.

Door gebruik te maken van miniaturisatietechnieken die in iPhone en iPad toegepast worden, beschikt MacBook over het meest compacte moederbord ooit in een Mac: 67 procent kleiner dan het moederbord van de 11-inch MacBook Air. Doordat er geen sprake is van bewegende onderdelen of ventilatoren is de nieuwe MacBook van begin tot eind ontworpen als de eerste Mac-notebook zonder ventilator, voor een geruisloze en efficiënte werking. MacBook is voorzien van de nieuwe Intel Core M-processor van de vijfde generatie (met een verbruik van slechts 5 watt) en Intel HD Graphics 5300. De uiterst efficiënte processors werken samen met optimalisaties in OS X en zorgen er zo voor dat de nieuwe MacBook de meest energiezuinige notebook ter wereld is.*

De nieuwe MacBook is uitgerust met een baanbrekend batterij-ontwerp dat is opgebouwd uit individuele lagen die precies op maat zijn gemaakt voor de dunne, gebogen MacBook-behuizing. Het gevolg is een MacBook met een batterijcapaciteit die 35 procent hoger ligt dan mogelijk is met een traditionele batterij. Met deze batterij kun je tot wel 9 uur draadloos internetten en tot 10 uur films uit iTunes afspelen.**

MacBook is ontworpen voor de draadloze wereld. Hij is ideaal om materiaal van je MacBook naar je HD-tv te streamen met AirPlay, snel bestanden uit te wisselen met AirDrop, of een draadloze koptelefoon te gebruiken. MacBook is uitgerust met de nieuwste draadloze technologieën, zoals ingebouwde 802.11ac wifi en Bluetooth 4.0 voor snelle draadloze aansluitingen.

Daarnaast heeft de nieuwe MacBook een geavanceerde USB-C-poort die uiterst klein is maar ongelooflijke veelzijdigheid en gebruiksvriendelijkheid biedt. USB-C is een nieuwe norm en biedt mogelijkheden voor opladen met een hoger wattage, gegevensoverdracht volgens USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) en DisplayPort 1.2 – allemaal in één enkele connector die maar een derde van de grootte heeft van een traditionele USB-poort.

Elke nieuwe Mac wordt geleverd met OS X Yosemite, een krachtige nieuwe versie van OS X in een modern nieuw jasje, met krachtige nieuwe apps en de indrukwekkende nieuwe Continuïteit-voorziening die ervoor zorgt dat je Mac en iOS-apparaten nog beter op elkaar aansluiten.

iMovie, GarageBand en iPhoto en Pages, Numbers en Keynote worden gratis geleverd bij elke nieuwe Mac. Met iMovie maak je moeiteloos de prachtigste films, met GarageBand kun je nieuwe muziek maken of de piano of gitaar leren bespelen, en met iPhoto bewerk en deel je je beste foto's. Met Pages, Numbers en Keynote kun je probleemloos indrukwekkende documenten, spreadsheets en presentaties maken, bewerken en uitwisselen. In Pages, Numbers en Keynote voor iCloud kun je een document maken op je iPhone of iPad, het op je Mac bewerken en samenwerken met vrienden – ook als die op een pc werken. Met de nieuwe Foto's-app voor OS X blijft je groeiende foto- en videocollectie automatisch geordend en kun je gemakkelijk door je collecties navigeren. De Foto's-app is onderdeel van een OS X Yosemite-update dit voorjaar.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De compleet nieuwe MacBook is vanaf vrijdag 10 april verkrijgbaar bij de Apple Online Store, de Apple Store en bepaalde erkende Apple resellers. MacBook is verkrijgbaar met een 1,1-GHz dual-core Intel Core M-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,4 GHz, 8 GB geheugen, 256 GB flashopslag en Intel HD Graphics 5300-processor vanaf € 1449 incl. btw, en met een 1,2-GHz dual-core Intel Core M-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,6 GHz, 8 GB geheugen, 512 GB flashopslag en Intel HD Graphics 5300-processor vanaf € 1799 incl. btw. Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/macbook.

* Gebaseerd op de energiezuinigheidscategorieën en producten zoals die per 5 maart 2015 zijn opgenomen in de EPA ENERGY STAR-database voor notebooks.
** Tests van het Wireless Web-protocol uitgevoerd door Apple in maart 2015 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen, zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/macbook.

Goed nieuws voor medisch onderzoek: Apple's ResearchKit

000

Tijden het Special Event van vandaag kwam Apple met een verrassing: HealthKit, een framework waarmee researchers apps kunnen maken waarmee ze potentieel veel makkelijker enorme aantallen mensen kunnen bereiken waarvan ze dan via hun smartphones of Apple Watch veel meer data kunnen krijgen.

Daarbij schrijven we smartphones en niet iPhones, want als extra verrassing liet Apple ook weten dat ze de SDK open source maken, waardoor het dus mogelijk zou moeten zijn dat ook gebruikers van andere smartphones van iPhones hieraan meedoen.

We wisten al dat Apple met de iPhone en iPad toonaangevend is in de medische wereld, maar dat de aandacht en investering zover gingen was tot nu toe nog niet bij ons bekend.

Hieronder het persbericht van Apple hierover:


Apple introduceert ResearchKit en geeft medisch onderzoekers hulpmiddelen in handen om de wereld van medisch onderzoek revolutionair te veranderen

Nieuwe apps voor hulp bij onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson

SAN FRANCISCO, 9 maart 2015 – Apple introduceert vandaag ResearchKit, een framework op basis van opensourcesoftware dat ontworpen is voor medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek, waarmee artsen en wetenschappers vaker en nauwkeuriger gegevens van deelnemers kunnen verzamelen met behulp van iPhone-apps. Onderzoeksinstellingen van wereldklasse hebben inmiddels al apps met ResearchKit ontwikkeld voor onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson.* De gebruikers beslissen zelf of ze aan een studie willen deelnemen en hoe hun gegevens uitgewisseld worden.

"Er zijn al miljoenen klanten die iOS-apps gebruiken om hun gezondheid te monitoren en te verbeteren. Nu er wereldwijd honderden miljoenen iPhones in gebruik zijn, zagen we een kans voor Apple om een nog groter effect te sorteren door mensen in staat te stellen deel te nemen en bij te dragen aan medisch onderzoek", aldus Jeff Williams, senior vice president of Operations bij Apple. "Met ResearchKit krijgt de wetenschappelijke gemeenschap toegang tot een gevarieerde, mondiale bevolking en tot meer manieren dan ooit om gegevens te verzamelen."

ResearchKit tovert iPhone om tot een krachtig hulpmiddel voor medisch onderzoek. Als de gebruiker toestemming geeft, krijgen apps de beschikking over gegevens uit de Gezondheid-app zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuikerwaarden en het gebruik van astma-inhalatoren, die door apparaten en apps van andere fabrikanten worden gemeten. HealthKit is een software-framework dat Apple met iOS 8 heeft geïntroduceerd om ontwikkelaars mogelijkheden te bieden om gezondheids- en fitnessapps met elkaar te laten communiceren. ResearchKit kan de gebruiker ook vragen om toegang tot de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en gps-sensoren in iPhone om inzicht te krijgen in het loopgedrag, eventuele motorische beperkingen, fitness-gegevens, spraak en geheugen van de patiënt.

Met ResearchKit wordt het ook eenvoudiger deelnemers voor grootschalige studies te werven en een dwarsdoorsnede van de bevolking te betrekken – niet alleen de mensen die zich binnen reisafstand van een instelling bevinden. Deelnemers aan een onderzoek kunnen direct vanuit de app taken voltooien of evaluaties invullen, zodat onderzoekers minder tijd kwijt zijn aan papierwerk en meer tijd kunnen besteden aan het analyseren van gegevens. ResearchKit biedt onderzoekers bovendien de mogelijkheid een interactief proces voor geïnformeerde toestemming aan te bieden. De gebruikers kiezen aan welke onderzoeken ze deelnemen en welke gegevens ze per onderzoek willen indienen.

"We zijn enthousiast over het gebruik van deze nieuwe ResearchKit-tools van Apple om eenvoudig met een iPhone-app het aantal deelnemers te vergroten en snel nog meer informatie te verzamelen. Met de gegevens die hiermee worden verzameld, komen we een stap dichter bij de ontwikkeling van persoonlijke zorg", vertelt Patricia Ganz, arts en docent aan de UCLA Fielding School of Public Health en directeur van Cancer Prevention & Control Research aan het Jonsson Comprehensive Cancer Center van UCLA. "Met de toegang tot meer gevarieerde, door patiënten gerapporteerde gezondheidsgegevens kunnen we een beter begrip krijgen van de langetermijneffecten van behandelingen van kanker en van de ervaringen van patiënten met borstkanker."

"Voor onderzoek naar manieren om betere diagnoses te stellen en ziekten te voorkomen, zijn we afhankelijk van de cijfers. Door gebruik te maken van het nieuwe ResearchKit-framework van Apple kunnen we de deelname uitbreiden tot buiten de plaatselijke gemeenschap en aanzienlijk meer gegevens vastleggen om een beter begrip van astma te krijgen", aldus Eric Schadt, PhD, Jean C. and James W. Crystal Professor of Genomics bij de Icahn School of Medicine van Mount Sinai en directeur-oprichter van het Icahn Institute for Genomics and Multiscale Biology. "Door de geavanceerde sensoren van iPhone te gebruiken, kunnen we de conditie van een astmapatiënt beter modelleren om een meer persoonlijke en nauwkeurige behandeling te bieden."

De app "Asthma Health", ontwikkeld door de Icahn School of Medicine van Mount Sinai en LifeMap Solutions, is ontworpen om de voorlichting en het zelfonderzoek van astmapatiënten te vergemakkelijken, positieve gedragsveranderingen tot stand te brengen en de naleving van behandelplannen volgens actuele astmarichtlijnen te versterken. In het onderzoek worden patronen van symptomen bij een patiënt en potentiële triggers van aanvallen geregistreerd, zodat onderzoekers nieuwe manieren kunnen ontdekken om de behandeling van astma persoonlijker te maken.

De app "Share the Journey", ontwikkeld door het Kankerinstituut Dana-Farber, Penn Medicine, Sage Bionetworks en het Jonsson Comprehensive Cancer Center van UCLA, is een wetenschappelijk onderzoek dat erop gericht is beter te begrijpen waarom sommige overlevenden van borstkanker sneller herstellen dan andere, waarom de symptomen in de loop der tijd gaan variëren en wat eraan gedaan kan worden om de symptomen te verminderen. "Share the Journey" maakt gebruik van onderzoeks- en sensorgegevens op iPhone om vermoeidheid, stemmingswisselingen en cognitieve veranderingen, slaapstoornissen en verminderde beweging te registreren.

De app "MyHeart Counts", ontwikkeld door Stanford Medicine, meet activiteiten en maakt gebruik van gegevens over risicofactoren en evaluaties om onderzoekers te helpen nauwkeuriger te beoordelen hoe de activiteiten en levensstijl van een deelnemer de cardiovasculaire gezondheid beïnvloeden. Door deze invloeden op een bredere schaal te bekijken, kunnen onderzoekers beter begrijpen hoe het hart gezonder kan blijven.

Het General Hospital van Massachusetts heeft de app "GlucoSuccess" ontwikkeld om meer begrip te krijgen van de manier waarop de verschillende aspecten van het leven van een patiënt – dieet, fysieke activiteiten en medicatie – de bloedsuikerwaarden beïnvloeden. Met de app kunnen deelnemers bepalen welke voedselkeuzes en activiteiten de beste glucosewaarden opleveren, zodat ze zelf een duidelijk verband kunnen zien en hun eigen gezondheid beter in de hand kunnen hebben.

De app "Parkinson mPower" is ontwikkeld door Sage Bionetworks en de University of Rochester, en helpt patiënten met de ziekte van Parkinson hun symptomen bij te houden door activiteiten te registreren met de sensoren van hun iPhone. Deze activiteiten zijn onder meer een geheugenspel, tikken met de vingers, spreken en lopen. De gegevens uit de activiteiten en de evaluaties uit de telefoon worden gecombineerd met gegevens van veel verschillende andere deelnemers om het onderzoek naar de ziekte van Parkinson op een niet eerder gekende schaal te stimuleren – waardoor dit de grootste en meest veelomvattende studie naar de ziekte ter wereld wordt.

ResearchKit wordt volgende maand vrijgegeven als opensource-framework. Hiermee krijgen onderzoekers de mogelijkheid bij te dragen aan specifieke activiteitenmodules binnen het framework (zoals het testen van geheugen of loopgedrag) en deze te delen met de mondiale onderzoeksgemeenschap om onze kennis van ziekten verder te verbeteren. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/researchkit.

* ResearchKit-apps zijn verkrijgbaar in de App Store in de VS op appstore.com/researchkit en worden in de toekomst in meer landen verkrijgbaar. iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus en de iPod touch van de nieuwste generatie ondersteunen ResearchKit-apps.

Let op: Spring Forward Event begint 18:00 onze tijd!

005

Vandaag houdt Apple een Special Event met de titel Spring Forward, en dat vindt plaats in San Francisco om 10.00 uur 's ochtends plaatselijke tijd daar. Normaal gesproken is er negen uur tijdsverschil tussen de Amerikaanse westkust en de Lage Landen en beginnen dat soort events dus om 19.00 uur bij ons.

Maar gisteren zijn ze in de VS overgaan op Daylight Saving, met andere woorden, zij hebben de klok al verzet naar zomertijd. Omdat dat bij ons pas op 29 maart aanstaande gebeurt is er op dit moment maar acht uur tijdsverschil, en begint het Event dus al om 18.00 uur onze tijd!

Als je wilt weten waar ter wereld en wanneer de zomertijd ingaat, dan kan je dat op deze pagina vinden.

We hebben ons eerdere nieuwsbericht hierover ook aangepast, zowel in de tekst zelf als in de update onderaan. En als je het Special Event wilt zien, dan kan dat op deze pagina.

met dank aan forumlid 'KvB', die dit eerder op ons forum meldde

LIVESTREAM via Apple: http://www.apple.com/live/2015-mar-event/

Apple wil dat we voor muziek blijven betalen

004

Het is al jaren duidelijk, Apple gelooft niet in het weggeven van content, maar is een warm voorstander van dat wij daar allemaal een redelijke prijs voor betalen. Dat is altijd duidelijk geweest bij muziek, en toen Apple de boekenmarkt instapte was er ook geen twijfel over mogelijk wat het standpunt van het bedrijf hierover is.

Inmiddels is muziek ook steeds meer iets aan het worden dat gratis te verkrijgen is, bijvoorbeeld met Spotify. Maar de muziekindustrie is daar niet erg blij mee, en Apple wil ze nu gaan helpen.

Want Apple zou in de komende tijd hun versie van Beats Music willen gaan introduceren, en daar zal geen gratis optie in zitten, behalve tijdens de uitprobeer-periode. Apple's Eddy Cue en Jimmy Iovine zouden allebei bezig zijn geweest om mensen in deze industrie te overtuigen dat muziek achter een paywall zou moeten zitten.

Daarbij wil Apple wel voor een lagere prijs gaan. Waar betaalde opties nu ongeveer 10 dollar kosten wil Apple de industrie overhalen om voor 8 dollar per maand te gaan.

We zijn benieuwd, als er een partij is die dit met verve kan brengen en er ook nog succesvol mee zijn dan is het Apple, maar de muziekindustrie staat bekend als conservatief.

Meer details van de Apple Watch

003

Vanavond houdt Apple het "Spring Forward" Special Event, als je dat nog niet wist dan kan je daar meer over lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Er zijn veel dingen nog niet zeker over dit Event, maar één ding staat als een paal boven water, Apple gaat daar veel tijd besteden aan de Apple Watch. Al was het alleen maar omdat tijdens het vorige Event gezegd werd dat ze tijd te kort kwamen om alles te kunnen laten zien. Daarbij willen ze bij Apple natuurlijk maximale aandacht genereren voor de Apple Watch, zo kort voor het uitkomen daarvan.

Ondertussen komen er steeds meer details naar buiten, hieronder de belangrijkste op een rijtje:

• De Apple Watch ontvangt alleen Berichten als die om je pols zit. Dus als die op je nachtkastje ligt te laden dan hoef je niet bang te zijn dat die daar de hele tijd ligt te trillen.

• De Apple Watch geeft geen Berichten meer door als de batterijlading op, of onder, de tien procent komt, zo houdt de batterij het zo lang mogelijk uit.

• De batterij is behoorlijk verbeterd ten opzichte van eerdere geruchten. Na een dag van 'normaal' gebruik zou er nog ongeveer 25 procent lading over zijn.

• Het laden van de batterij duurt maximaal twee uur, dus even ergens tussendoor aan de lader hangen heeft al snel veel effect.

• Het scherm is erg precies en scherp, dus ook erg kleine icoontjes aantikken is geen probleem en lezen van tekst gaat ook prima.

• De Digital Crown is erg precies, en voelt dankzij voldoende weerstand erg prettig aan. Even op de Digital Crown drukken activeert Siri.

Dat is alles wat we min of meer zeker weten, de rest komen we vast te weten vanavond. Om zeven uur zitten wij in ieder geval klaar.

Apple toegevoegd aan Dow Jones Industrial Average

003

Apple is al jarenlang één van de bedrijven die het best presteert op de beurs, de afgelopen tien jaar steeg het aandeel maar liefst 36 procent. In die periode groeide Apple uit tot het bedrijf met de hoogste beurswaarde ooit, en er kwam dan ook steeds meer kritiek dat Apple niet deel uitmaakte van de Dow Jones Industrial Average.

19 maart aanstaande is het eindelijk zover, en zal Apple aan de Dow Jones Industrial Average toegevoegd worden'. Daarbij is AT&T de klos, want vanaf dat moment verdwijnt dat aandeel uit diezelfde index.

Een aantal dingen maakten dit mogelijk. Bijvoorbeeld de opsplitsing van Apple's aandelen afgelopen zomer, en dat datzelfde recent werd gedaan door Visa. Doordat de prijzen per aandeel voor beide bedrijven zo lager uitkomt slaat de schaal van de Dow Jones nu bij het toevoegen van Apple niet teveel uit richting de tech-fondsen.

David M. Blitzer, Managing Director and Chairman of the Index Committee at S&P Dow Jones Indices, zei het zo:


As the largest corporation in the world and a leader in technology, Apple is the clear choice for the Dow Jones Industrial Average, the most recognized stock market measure. The DJIA is price weighted so extremely high stock prices tend to distort the index while very low stock prices have little impact. The timing of Apple’s addition to the DJIA hinged on two stock splits: Apple’s 7:1 last June and Visa’s 4:1 on March 19th this year. Apple’s split brought the stock price down closer to the median price in the DJIA. The Visa split will reduce the technology weight in the DJIA and make room for Apple. Among the current DJIA constituents, AT&T has one of the lowest prices. Moreover, the DJIA is over-weighted in telecommunications and AT&T and Verizon are quite similar, though AT&T has a smaller market capitalization.


Waarschijnlijk zal dit geen effect hebben op het aandeel Apple, hoewel je dat bij de beurs natuurlijk nooit zeker weet.

Apple Watch gaat voor nieuwe revolutie zorgen

020

Toen Apple in 2007 kwam met de iPhone zorgde die voor een ware revolutie die ons leven ingrijpend veranderde. Want sindsdien hebben we in onze zak en handen een device waarmee we altijd en makkelijk met het internet en elkaar verbonden zijn.

Maar dat betekent ook dat we nauwelijks nog zien wat er om ons heen gebeurt, want een groot gedeelte van de mensheid heeft nu een (groot) gedeelte van de tijd de ogen vooral gericht op het scherm van de smartphone.

Het lijkt er op dat de Apple Watch ervoor gaat zorgen dat we onze ogen voortaan weer kunnen gebruiken voor wat er om ons heen gebeurt. Want TechCrunch heeft gesproken met een aantal mensen die de Apple Watch uitgebreid hebben kunnen testen, en onder de titel "The Apple Watch Is Time, Saved" maken ze duidelijk dat je met de Apple Watch je iPhone nog maar zelden uit je zak hoeft te halen.


People that have worn the Watch say that they take their phones out of their pockets far, far less than they used to. A simple tap to reply or glance on the wrist or dictation is a massively different interaction model than pulling out an iPhone, unlocking it and being pulled into its merciless vortex of attention suck.

One user told me that they nearly "stopped" using their phone during the day; they used to have it out and now they don't, period. That's insane when you think about how much the blue glow of smartphone screens has dominated our social interactions over the past decade.


Als dit inderdaad geldt voor de grote meerderheid van de mensen die straks naast een iPhone ook een Apple Watch hebben dan lijkt het er op dat het Apple gelukt is om het nadeel van de revolutie die de iPhone voortbracht te corrigeren met de Apple Watch.

Temple Run: Oz is de gratis app van de week

001

Ook deze week heeft Apple natuurlijk weer een gratis app van de week, de eer is dit keer weggelegd voor Disney's game Temple Run: Oz. Een game dat veel lovende reacties kreeg na het uitkomen, binnen een paar uur na de lancering wereldwijd op nummer één stond en normaal gesproken € 1,99 kost.

In de serie Temple Run games moet je eindeloos rennend je doel bereiken, in deze versie komt de inspiratie uit de film The Wizard of Oz. Je rent bijvoorbeeld over The Yellow Brick Road en je kan kiezen voor één van de personages uit die film.

Als je vandaag Temple Run: Oz naar binnen haalt krijg je ook nog 1500 munten gratis, daarmee kan je bijvoorbeeld je powerups in de game mee kopen.

Als je liever eerst wilt weten of deze game wat is voor jou, hieronder kan je de HD Gameplay Trailer eerst bekijken.iPhone 5 Battery Replacement Program verlengd

000

Eind augustus vorig jaar kon je hier op MacFreak al lezen dat Apple voor het kleine percentage van de iPhone 5 waarvan de batterij niet goed functioneerde een Replacement Program had opgestart. Als je dat eerdere nieuwsbericht wilt lezen, dan kan dat hier.

Op de pagina die Apple voor dit programma heeft stond eerst dat deze actie liep tot 1 maart 2015. Maar kennelijk was die periode niet lang genoeg, want Apple heeft de tekst op die pagina nu aangepast en er staat nu het volgende onderaan:


Het programma biedt dekking voor de betreffende iPhone 5-batterijen gedurende drie jaar na de eerste detailhandelverkoop van het apparaat.


Dit lijkt ons zeer welkom nieuws, goed om te zien dat Apple hier niet al te strak mee omgaat. Als je wilt weten of jouw iPhone 5 onder dit programma valt, dat kan je ook vinden op de support-pagina waar we eerder in dit berichtje al naar linkten.