Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple, Google, Microsoft en Mozilla werken samen aan webstandaard

000

De jaren dat Microsoft dacht dat het een goed idee was om zich niet aan webstandaarden te houden maar die te gebruiken om de eigen positie te versterken liggen gelukkig achter ons. Dat komt niet alleen omdat de cultuur bij Microsoft veranderd is, maar ook omdat ze simpelweg niet meer de dominante partij zijn.

Want het web wordt steeds meer mobiel gebruikt, en daar zijn iOS en Android de marktleiders.

Gelukkig dat die twee het niet in hun hoofd halen om op hun beurt de standaarden naar hun hand te willen zetten, integendeel. Want op het blog van Mozilla kunnen we lezen dat het team van Mozilla samenwerkt met Chromium, Edge en WebKit engineers om samen een nieuwe standaard te creëren: WebAssembly. Met ander woorden, daar werken Apple, Google, Microsoft en Mozilla samen aan.

Het doel van WebAssembly is om het web efficiënter en daardoor sneller te maken. Met WebAssembly kan je code compileren met bytecode, voor huidige gebruikers van Emscripten/asm.js zou het een kwestie zijn van een vlaggetje omzetten.

Alle doelen van WebAssembly staan op een rijtje op deze pagina, punt 1 lijkt daarvan het belangrijkst voor ons:


Define a portable, size- and load-time-efficient binary format to serve as a compilation target which can be compiled to execute at native speed by taking advantage of common hardware capabilities available on a wide range of platforms, including mobile and IoT.


Met andere woorden, een formaat dat ook met mobiel en de Internet of Things in gedachten wordt gemaakt, en dus met het oog op de toekomst en voor veel platformen geschikt is.

Apple maakte al vroeg duidelijk dat ze kozen voor open source, Safari is gebaseerd op het open source WebKit. In dit geval gaat het om een samenwerking, het is nog niet bekend of anderen hier ook makkelijk aan deel kunnen nemen, het lijkt voor de hand te liggen dat daarvoor gekozen is.

met dank aan forumlid Spooter, die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

iPhone 6s iets dikker, 12MP camera, Rose Gold en van aluminium?

001

We gaan richting de zomer en de geruchtenmachine voor de iPhone begint weer goed op stoom te komen. Er waren al geruchten dat Force Touch eigenlijk eerst exclusief voor de iPhone 6s Plus bedoeld was, en dat er pas later besloten werd om dat aan MacBooks toe te voegen.

Als dat waar is dan zit het er natuurlijk dik in dat de iPhone 6s Plus sowieso als extra optie Force Touch gaat krijgen.

Inmiddels komen er meer geruchten naar buiten, en omdat de bron KGI Securities analist Ming-Chi Kuo, iemand die al heel erg vaak heeft laten zien goed te kunnen 'voorspellen' waar Apple mee komt, hier de nieuwe geruchten op een rij:

• Force Touch zou ervoor zorgen dat de nieuwe iPhone iets dikker wordt (0,2 mm) en iets breder en hoger (0,15 mm). Het goede nieuws lijkt dat er dus waarschijnlijk niet minder batterijen in zullen passen, en de batterijtijd dus niet zal afnemen.

• De nieuwe iPhones zouden gemaakt worden van een sterkere "7000 serie" aluminium, daarvoor zou onder andere gekozen zijn om ervoor te zorgen dat het veel moeilijker wordt om de nieuwe iPhone te buigen, en zo 'bendgate' helemaal achter zich te laten.

• Er komt waarschijnlijk een nieuwe kleur bij: Rose Gold. Dat is nieuw voor de iPhone, maar niet voor Apple, want er is al een Apple Watch in die kleur. Verder zou de gouden optie wat meer goudkleurig worden en de grijze versie donkerder. Ook daarbij komt waarschijnlijk de inspiratie van de Apple Watch.

• Als laatste zou deze iPhone een camera krijgen met 12 megapixels. Dat zou voor het eerst in jaren zijn dat Apple ervoor kiest om het aantal pixels te verhogen, want sinds de iPhone 4s in 2011 heeft er een 8 megapixel sensor in de iPhone gezeten, en is het Apple steeds gelukt om die te verbeteren zonder meer pixels toe te voegen.

Steeds meer lekken, is Apple's veiligheidsbeleid te laks? (Upd.)

016

Hoewel we waarschijnlijk allemaal nog veilig onze Macs gebruiken, komen er de afgelopen tijd steeds meer veiligheidslekken naar boven waar Apple niet genoeg aan lijkt te doen.

Over het eerste geval kon je lezen in dit nieuwsbericht van MacFreak over de Security Update 2015-004 voor Mavericks en Mountain Lion, daarin stond dat Apple één probleem in Mavericks en Mountain Lion niet oploste omdat het in OS X 10.10/Yosemite wel opgelost was.


Inmiddels is het dus in 10.10.3 opgelost, maar deze Security Updates voor Mavericks en Mountain Lion zullen dit niet verhelpen en Apple komt ook niet met een oplossing voor oudere systemen, dat zou te gecompliceerd zijn. Apple adviseert iedereen simpelweg om zo snel mogelijk up te graden naar 10.10/Yosemite.


Het is waar dat Yosemite gratis is, en zolang verreweg het grootste gedeelte van de gebruikers daarop zitten zullen de meeste hacks zich daarop richten. Inmiddels gebruikt 55 procent die versie van OS X, onder andere door deze keuze van Apple zal dat aandeel vast blijven stijgen, maar het is geen prettig idee dat veel Macs kwetsbaar blijven.

Maar daar blijft het niet bij, inmiddels worden steeds meer grote kwetsbaarheden gevonden in OS X, , terwijl Apple daar niet erg pro-actief mee om lijkt te gaan. Een voorbeeld daarvan is dit rapport waarin we kunnen lezen dat het mogelijk is om malware te maken die onder andere onze wachtwoorden uit de iCloud Sleutelhanger (Keychain) steelt.

Voor zover bekend bestaat deze malware nog niet 'in het wild', maar de onderzoekers die dit lek vonden hebben het in oktober van vorig jaar aan Apple gemeld, Apple heeft ze toen gevraagd om de publicatie een half jaar uit te stellen. Inmiddels zijn we zover, kregen ze geen feedback meer uit Cupertino en hebben ze nu hun onderzoek gepubliceerd.

In het filmpje hieronder kan je zien wat er mogelijk is met malware die gemaakt is met de resultaten van dat onderzoek.

De onderzoekers hebben ook al laten weten dat het ze gelukt is om malware apps in de App Store te krijgen, kennelijk is Apple's verificatieproces hier nog niet klaar voor.

Dezelfde onderzoekers hebben in de tussentijd ook een app ontwikkeld waarmee we zullen kunnen kijken of we zelf de klos zijn, die app is nog niet uitgebracht. Ook geven ze tips hoe ontwikkelaars hun apps veiliger zouden kunnen maken, maar zou Apple dat niet moeten doen?

En de ellende houdt daar nog niet op, begin deze maand publiceerde de bekende onderzoeker Pedro Vilaca in deze blogpost een manier om de EFI van Macs zo aan te passen dat malware-makers toegang tot en controle over je Mac zouden kunnen krijgen.

Omdat in deze methode de firmware wordt veranderd heeft zelfs herinstallatie van OS X geen zin, de hack zou in de firmware aanwezig blijven. Op ons forum loopt over dit onderwerp trouwens al dit draadje.

Deze hack heeft te maken met de slaapstand op je Mac en alle Macs van 2014 en daarvoor zouden op deze manier gehackt kunnen worden. Als je er geen last van wilt hebben dan moet je jouw Mac nooit meer laten slapen, ontzettend onhandig als je een MacBook hebt (die kan je dan dus ook niet meer dichtklappen terwijl die aanstaat).

Er wordt nog op het internet gediscussieerd of het zou helpen om je Mac voortaan altijd in diepe slaap te laten gaan in plaats van de 'gewone' slaapstand, maar het is nog niet duidelijk of dat inderdaad voldoende bescherming geeft.

Pedro Vilaca heeft dit trouwens niet eerst aan Apple gemeld, maar meteen gepubliceerd, iets wat hem niet door alle goedwillende hackers in dank wordt afgenomen. Als diepe slaap niet helpt tegen deze hack en Apple komt niet met een EFI software update om dit probleem op te lossen dan zou de enige oplossing zijn om een nieuwe Mac te kopen.

Je zou kunnen zeggen dat Apple daar blij van zou worden, maar het zou natuurlijk een stevige klap zijn voor het veilige imago van Apple, dat tot nu toe ook op echte veiligheid is gebouwd.

De twee hacks die in dit nieuwsbericht voorbij zijn gekomen zijn allebei nog niet 'in het wild' gesignaleerd, op dit moment lijken we dus nog niet meer gevaar te lopen. Maar het is te hopen dat Apple hier snel wat aan gaat doen, want op minder veilige Macs zit niemand te wachten.

Behalve de makers van malware.

Update: Over de eerste hack heeft Nick Arnott op iMore een uitstekende analyse geschreven. Als je alle details wilt weten wat deze hack inhoudt dan is het de moeite om dat artikel te lezen.

Update 2: Apple heeft inmiddels gereageerd op de XARA-exploit, die alle apps in de App Store zou kunnen raken. Dat is te lezen op deze pagina van iMore, de site die ook als eerste een groot artikel aan deze exploit besteedde.

De reactie van Apple:


Earlier this week we implemented a server-side app security update that secures app data and blocks apps with sandbox configuration issues from the Mac App Store. We have additional fixes in progress and are working with the researchers to investigate the claims in their paper.


De enige vraag lijkt nu of Apple pas in actie is gekomen nadat de onderzoekers publiceerden, en dus inderdaad laks zijn wat betreft de veiligheid, of dat ze al hard aan het werk waren hieraan.

met dank aan forumleden 'FanBoy', 'Brinky', 'Spooter' en 'rt' voor het melden van dit nieuws

Vertus Fluid Mask tijdelijk voor de helft van de prijs

003

Als je professioneel met foto's werkt, dan weet je allang hoe belangrijk het is om makkelijk en snel selecties te kunnen maken. Maar dat gaat niet altijd even snel en makkelijk als je zou willen, zeker als het gaat om bijvoorbeeld bewegend haar, kale takken tegen de lucht in een landschap of rook.

Voor dat soort dingen is Vertus Fluid Mask een uitkomst. Hoe makkelijk je met dat programma dingen vrijstaand kan maken die anders heel erg veel werk zouden kosten is te zien in de video hieronder.

Als je interesse hebt in Fluid Mask dan is dit een goed moment, want het is nu te koop voor de helft van de normale prijs. Als je op deze pagina kiest of je het wilt voor OS X of Windows, dan moet je alleen op de pagina daarna even een vinkje zetten bij "Check to enter coupon code" en daar dan de code SUMMER50 invullen.

Deze aanbieding is alleen deze week geldig, dus als je interesse hebt lijkt het een goed idee om niet al te lang te wachten.

iOS 9 beta versus Android M preview

000

Wil je een beetje op de hoogte blijven van de ontwikkeling van zowel iOS als Android, dan is de video hieronder van Pocketnow waar beide voorlopige versies (iOS 9 beta en Android M Preview) met elkaar vergeleken worden de moeite van het bekijken waard.

Dat Pocketnow wat meer naar Android leunt is wel te merken. Zo wordt in de video opgemerkt dat Apple bezig is met Android te kopiëren met vormgeving van de nieuwe app switcher en door het nieuwe Siri-scherm links van het Home-scherm te plaatsen.

Kennelijk moeten we even vergeten dat dit zoekscherm tot en met iOS 6 ook links van het Homescherm zat, je zou net zo makkelijk kunnen zeggen dat Android dat van iOS gekopieerd heeft.

En als voorbij komt dat Android ook eindelijk gaat vragen of een app bijvoorbeeld jouw camera of microfoon mag gebruiken, misschien wel één van de belangrijkste toevoegingen in iOS van de afgelopen jaren, dan wordt iOS maar heel even genoemd.

Maar dat mag allemaal vast de pret niet drukken, ondertussen krijgen we in minder dan vijf minuten wel een aardige indruk van hoe het op dit moment met beide concurrerende besturingssystemen staat.Triggertrap werkt nu ook op Apple Watch en Pebble

000

Heb je een digitale camera en doe je daar veel creatieve dingen mee, zoals bijvoorbeeld TimeLapses, TimeWarps of DistanceLapse, dan is Triggertrap waarschijnlijk een interessant accessoire voor jou. Want daarmee worden dat soort dingen heel erg makkelijk om te maken, en ook makkelijk om onder controle te houden.

Heb je een Apple Watch of een Pebble Watch dan wordt het nog leuker, want Triggertrap heeft daar nu ook apps voor. Hoe die werken kan je in de video hieronder zien.

Triggertrap is bij ons ook te koop, bijvoorbeeld bij Kamera Expres en kost € 29,99.

In de video zie je ook dat de Triggertrap Phonetrap TT-TRAP Smartphone Adapter wordt gebruikt, dat is een aparte accessoire en die kost € 24,95.

FireWatch, de eerste game van Panic

000

Veel van ons zullen Panic allang kennen, het is het bedrijf dat populaire software maakt zoals bijvoorbeeld het FTP programma Transmit voor de Mac, of Status Board voor de iPad.

Bij Panic is kennelijk besloten om een nieuwe richting in te slaan, want binnenkort gaan ze daar voor het eerst een game uitbrengen, en dat heet FireWatch. Deze game is aangekondigd op Sony's E3 conferentie, dat is voor Sony wat de World Wide Developer Conference (WWDC) is voor Apple.

Van Panic verwachten we een mooie afwerking en veel stijl, kijkend naar wat er nu van FireWatch naar buiten komt lijkt het er op dat we daar waarschijnlijk niet in teleurgesteld zullen worden.

Hieronder alvast de trailer, met daaronder een video met 17 minuten gameplay. De game zal uiteindelijk gaan draaien op de Mac (met Metal), PC en PlayStation 4.Goed opletten met MacKeeper!

005

Iedereen kent het allang, want het is waarschijnlijk het programma dat het meeste investeert in banners op het internet: MacKeeper. Een programma dat claimt goed te zijn voor je Mac, maar wat op ons forum bekend staat als de reden van héél erg veel ellende, en dan ook altijd wordt afgeraden.

Maar dat banners werken wordt duidelijk als je weet dat het programma niet alleen al 5 jaar bestaat, nog steeds dat enorme budget heeft voor al die reclame en inmiddels ook al 20 miljoen gebruikers claimt te hebben.

Al je nog niet zeker weet of je MacKeeper wel of niet op je Mac moet zetten, er is een erg goede reden bijgekomen om dat niet te doen. Want in dat programma zit een groot beveiligingslek, en er zijn inmiddels phishing-mails in omloop die daar gebruik van maken.

Die link zal ervoor zorgen dat MacKeeper om jouw login en wachtwoord zal vragen, als je die invult dan geef je die aan mensen die daar beslist geen goede bedoelingen mee hebben.

De malware die dan controle over jouw computer krijgt kan bijvoorbeeld bestanden down- en uploaden, kan krachtige shell-commando's uitvoeren, zien welke processen je draait en details van VPN verbindingen doorgeven.

De makers van MacKeeper hebben snel een update uitgebracht die het gat dicht, en ze zeiden er het volgende over:


here are no known cases of any security breech and the fix was created within hours of being notified. We are still monitoring the situation and have reached out to Sergei Shevchenko for more information. As I mentioned we were lucky that we took a proactive approach and we patched the security vulnerability within hours. Then prompted MacKeeper to update as soon as the machine went online. These two steps closed the window of opportunity almost as soon as it was identified.


Als je beslist MacKeeper op je Mac wilt houden, dan is het dus heel erg belangrijk om dat zo snel mogelijk een update te geven.

Maar als je ons forum regelmatig leest dan weet je dat het een beter idee is om dit programma helemaal te verwijderen. Het doet nauwelijks iets zinnigs, die dingen waar je wat aan hebt kan je ook met andere software doen en inmiddels maakt het je Mac dus mogelijk ook nog onveiliger.

met dank aan forumlid FanBoy, die dit nieuws eerder op ons forum meldde

Weer vier nieuwe video's "Shot on iPhone"

000

Apple heeft weer vier nieuwe video's gepubliceerd in de campagne "Shot on iPhone", en dit keer zit er eentje bij uit Nederland. Die is gemaakt door Herbert S. uit Utrecht, als die MacFreak leest dan zou het natuurlijk leuk zijn als hij hieronder zou reageren.

Hieronder alle vier de video's, die zijn allemaal geschoten met een iPhone 6, kennelijk zit er dit keer niet eentje bij die geschoten is op een iPhone 6 Plus.

Herbert S.
2015, Utrecht, Nederland
Song: “Gene Takes a Drink” van Bang on a Can All-Stars

Andy H.
2015, St Kilda, Australië
Song: “Animal” door The Acid

Bryan L.
2014, Hillsboro, Oregon, VS
Song: “Walk Walk” door Yael Naim

Trond K.
2015, Bodø, Noorwegen
Song: “Murakami” door Made In Heights

Een tablet opeten is niet erg gezond

004

Afgelopen zondag ging een politieagent in het Russische Sint Petersburg naar een appartement omdat een man daar bezig was objecten uit een raam naar beneden te gooien, onder andere zijn meubels.

Toen hij in het appartement arriveerde trof hij de man daar aan, maar die verzette zich tegen de arrestatie, en dat deed hij op een originele manier. Want hij begon het glas en het plastic van zijn tablet op te eten.

Hoewel de agent de man stopte met dat eten en meteen een ambulance belde was het al te laat, de man overleed voordat de hulpdiensten aanwezig waren. Het enige wat die nog konden doen was hulp verlenen aan de agent.

Op dit moment onderzoeken de autoriteiten de zaak nog. Het is dan ook nog niet duidelijk of het ging om een iPad of een Android tablet.

Meer hierover is te lezen op de site van sputniknews.com