Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Steve Jobs krijgt steeds meer patenten

001

Het is alweer ruimt drie jaar geleden dat Steve Jobs aan aan alvleesklierkanker overleed, dat was op 5 oktober 2011. Op dat moment stond zijn naam onder 317 patenten, een aantal waar hij beslist trots op kon zijn. Maar daar bleef het niet bij, want sinds zijn dood komen er nog steeds patenten bij waar zijn naam (ook) onder staat.

Bij MIT Technology Review zijn ze gaan tellen hoeveel dat er precies zijn, en het blijkt dat er sindsdien nog 141 patenten bij gekomen zijn, zodat het totaal nu op maar liefst 458 uitkomt.

Dat enorme aantal zijn natuurlijk niet allemaal uitvindingen die de wereld veranderd hebben. Het was Steve Jobs zelf die alle medewerkers bij Apple stimuleerde om zoveel mogelijk nieuwe vindingen te patenteren, en het lijkt er dus op dat hij daar succesvol in was.

Tim Cook's naam staat trouwens op geen enkel patent, maar hij komt dan ook niet van de kant die de producten ontwikkelt binnen het bedrijf. Of dat een bezwaar is kan je je afvragen, er zijn inmiddels getalenteerde mensen bij Apple weggegaan omdat ze vonden dat ze teveel tijd in de rechtszaal moesten doorbrengen, en misschien zijn patenten sowieso niet de manier om het te winnen.

Want Tim Cook heeft niet alleen al vaker laten blijken dat hij eerder bereid is om tot een overeenkomst te komen met de fabrikanten die hun succes vooral baseren op Apple imiteren, maar heeft volgens ons ook laten zien dat de beste manier om ze een lange neus te geven is door simpelweg succesvol te zijn.

Want sinds Tim Cook de baas is is de omzet van Apple niet alleen meer dan verdubbeld, maar heeft het bedrijf met Apple Pay en de Apple Watch laten zien dat het nog steeds innovatief is.

Processor iPhone 6 en 6 Plus kan 4K video spelen

002

De ontwikkeling in de techniek gaat zo snel dat we soms helemaal niet doorhebben hoe snel het eigenlijk echt gaat. Een goed voorbeeld daarvan is de Apple's SoC A8 processor, want die is inmiddels zo krachtig dat die te gebruiken zou zijn voor een desktop.

Het was Apple zelf die bij de voorganger (de A7, de eerste 64 bits iPhone processor), het had over "desktop-class", en dat was geen marketing-speak, gewoon simpelweg de waarheid. De reactie van concurrent Qualcomm was dan ook veelzeggend:


The 64-bit Apple chip hit us in the gut. Not just us, but everyone, really. We were slack-jawed, and stunned, and unprepared.


En waar de A7 nog 'maar' één miljard transistors had, heeft de A8 er inmiddels twee keer zoveel. Eén van de concurrenten, de Snapdragon 805, zou er 700 miljoen hebben. Als je meer over deze processors, en de vergelijking met processors die in Android smartphones zitten, wilt lezen, dan kan dat in dit artikel.

Op TUAW hadden ze net recent dit exclusieve artikel, waarin we kunnen lezen en zien dat deze chip, die we onder andere in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus vinden, dan ook al 4K video uit kan sturen. En dat op 50 Mbps en zonder ook maar ergens te stotteren (100 Mbps lukt ook, maar dan wel met een paar kleine foutjes).

Wil je dit zelf ook uitproberen, in de video hieronder kan je zien hoe dat in zijn werk gaat. De app die ze daarvoor gebruiken is hier te vinden.

Op de iPhone heeft het eigenlijk geen zin, want zelfs een 128 GB model zal snel volraken en het scherm geeft uiteindelijk toch de volle 4K niet weer.

Maar Apple heeft nog een ander apparaat dat al weer een hele tijd geen hardware-update gehad heeft, dat op dit moment alleen maar 1080p HD afspeelt en altijd aan een televisie verbonden is. Mat andere woorden, dit lijkt ons een prima chip voor de volgende generatie Apple TV.

Bounden laat je samen dansen

000

Zoek je naar een leuke aanleiding om samen met je partner te dansen, bewegen, of een goede reden voor slappe lach? Dan is de app Bounden waarschijnlijk een prima app om aan te schaffen.

Je moet in deze app ervoor zorgen dat je een balletje door een parcours heen beweegt, terwijl je allebei de iPhone altijd vast blijft houden. Lastig om uit te leggen wat het resultaat daarvan is, maar deze video maakt het waarschijnlijk veel sneller duidelijk.

Normaal gesproken kost deze app € 3,59 in de iOS App Store, op dit moment is hij voor het eerst in de aanbieding en kan je hem voor maar 89 cent kopen.

Mocht je je afvragen waarom er plotseling professionele dansers in de video voorbij komen, dat zijn dansers van het Nederlandse Nationale Ballet, de originele choreografie is op hen gemaakt.

Nintendo games komen mogelijk naar iOS

002

Ben je een fan van Nintendo-games en zou je die graag op bijvoorbeeld je iPhone, iPod touch of iPad willen kunnen spelen, dan is er goed nieuws. Hoewel het allemaal nog niet zover is, weten we in ieder geval zeker dat hier bij Nintendo over nagedacht wordt.

Want het bedrijf heeft een patent hiervoor aangevraagd, de tekst hieronder uit die aanvraag maakt duidelijk waar ze mee bezig zijn. Dat is natuurlijk nog geen garantie dat ze echt zullen besluiten om hiermee door te gaan, patenten worden vaak genoeg aangevraagd om daarna niet gebruikt te worden, maar het geeft in ieder geval hoop.


A software emulator for emulating a handheld video game platform such as GAME BOY.RTM., GAME BOY COLOR.RTM. and/or GAME BOY ADVANCE.RTM. on a low-capability target platform (e.g., a seat-back display for airline or train use, a personal digital assistant, a cell phone) uses a number of features and optimizations to provide high quality graphics and sound that nearly duplicates the game playing experience on the native platform. Some exemplary features include use of bit BLITing, graphics character reformatting, modeling of a native platform liquid crystal display controller using a sequential state machine, and selective skipping of frame display updates if the game play falls behind what would occur on the native platform


De tekst van deze patentaanvraag maakt wel meteen duidelijk dat we onze adem niet hoeven in te houden voor games van bijvoorbeeld de 3DS. Het gaat hier duidelijk om oudere games, bijvoorbeeld van de GameBoy, de Color en Advance.

TextExpander 3 + custom keyboard nu in de aanbieding

000

Heb je niet genoeg aan het automatische aanvullen van tekst dat iOS heeft ingebouwd (in Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Trefwoorden), dan is TextExpander waarschijnlijk de app waar jij naar op zoek bent. Want deze app gaat een stuk verder, en komt inmiddels zelfs in combinatie met een speciaal toetsenbord voor iedereen die iOS 8 op zijn of haar iDevice(s) heeft staan.

Deze app maakt het erg makkelijk om stukken tekst die je vaak gebruikt, zoals bijvoorbeeld onderschriften, HTML code of wat dan ook, in te voeren en keer op keer weer te (her)gebruiken. Wat ons betreft een aanrader.

Het goede nieuws is dat TextExpander 3 + custom keyboard nu in de aanbieding zijn. Waar je normaal gesproken € 4,49 voor deze combinatie moet betalen, kost die op dit moment maar 89 cent in de iOS App Store.

Wil je liever eerst de voordelen van TextExpander ten opzicht van de Shortcuts (Trefwoorden) van iOS zelf zien? Dat is goed te zien in deze video waar die twee vergeleken worden.

Pixelmator nu voor de helft van de prijs

006

Ben je op zoek naar een goede foto-editor op de Mac voor weinig geld, dan is het programma Pixelmator wat ons betreft een aanrader. Niet alleen komt deze app bij iedere update dichter bij de mogelijkheden waar je tot nu toe Photoshop voor nodig had, maar het maakt daarbij gebruik van interessante technieken die het voor veel mensen makkelijker maakt om dit programma aan te leren en er mee te werken.

Recent kreeg Pixelmator een stevige update, waardoor het programma nu ook gebruik kan maken van Handoff, tenminste, als je OS X 10.10/Yosemite en iOS 8 gebruikt. Voor het eerst sinds die update is het programma nu in de aanbieding, via deze link kan je het voor de helft van de normale prijs kopen (€ 13,99 in plaats van € 26,99).

Wil je ook Pixelmator voor de iPad erbij hebben, zodat je van die Handoff functies gebruik kan maken, dat vind je hier in de iOS App Store en dat kost € 4,49.


Nieuwe iPhone commercial gaat over Voice Text

000

Apple heeft alweer een nieuwe commercial uitgebracht met talk show host/stand up Jimmy Fallon en zanger/acteur Justin Timberlake. Hetzelfde recept, dus ook nu weer alleen de iPhone 6 en 6 Plus in beeld met een grappige dialoog.

Het onderwerp is dit keer Voice Text, de mogelijkheid om heel erg makkelijk ingesproken berichten te versturen in iOS 8. Hoe makkelijk dat is, is goed te zien in de commercial die je hier op YouTube kan zien.

Waarschijnlijk wil Apple in de aanloop voor de feestdagen de kijker veel van de verschillende nieuwe mogelijkheden in iOS 8 laten zien. Want deze nieuwe commercial komt erg kort na de vorige twee, die waren twee dagen geleden ook al op MacFreak te zien, in dit nieuwsbericht.

iOS 8 nu op 60 procent van alle iDevices

004

Bij het uitkomen van iOS 8 leek het er even op dat de acceptatie daarvan bij iOS 7 achter zou blijven. Wij vroegen ons toen nog af of dat misschien kwam doordat veel mensen de update nu over Wi-Fi installeren, want dan kan ruimtegebrek ervoor zorgen dat je een systeemupdate niet eens kunt installeren.

Maar het lijkt erop dat de achterstand nu ingehaald wordt, want op dit moment zien we op Apple's developer-pagina dat iOS nu al op 60 procent van alle iDevices staat, dus lijkt de acceptatie van iOS 8 nu wel goed te zitten. De groei van iOS 8 gaat ten koste van iOS 7, het percentage daarvan ging exact evenveel omlaag als dat iOS 8 groeide.

Mocht je je afvragen waarom Apple het zo belangrijk vindt dat zoveel mogelijk iDevices dezelfde versie van het besturingssysteem draaien en waarom ze dit op hun pagina voor ontwikkelaars bijhouden, juist voor ontwikkelaars is het interessant als een zo groot mogelijk percentage dezelfde versie van een besturingssysteem gebruikt.

Want hoe groter die groep,des te makkelijker wordt het om je keuzes te maken als je software ontwikkelt. En als het besturingssysteem dat door een grote groep gebruikt wordt recent is, dan zal er ook meer software uitkomen die gebruik maakt van de nieuwe technieken die Apple daarin verwerkt heeft. Een voorbeeld daarvan is de Metal software-interface, die zorgt voor games op iOS die er grafisch nog beter uitzien.

Thomas Was Alone voor iOS nu in de aanbieding

000

Thomas Was Alone is een game dat al een tijdje bestaat, het is ook bekend van onder andere de PlayStation, PC of PSP. Maar dat maakt het geen gedateerd spel, in tegendeel. Deze game is eigenlijk moeilijk te duiden, want het is een platformspel, maar ook een waarbij je na moet denken.

Als we het in één woord zouden moeten omschrijven dan zouden we waarschijnlijk voor "creatief" kiezen, want alles klopt aan dit spel wat ons betreft. Zowel de grafische uitvoering, de voice-overs, en hoe je in ieder niveau weer op een andere manier slim moet zijn om het tot een goed einde te brengen.

Toen Thomas Was Alone uitkwam in mei van dit jaar kostte het € 7,99, later werd de prijs verlaagd naar € 5,49. Vind je ook dat nog teveel dan heb je nu mazzel, want op dit moment is het in de aanbieding voor maar € 2,69.

Wil je liever eerste zien wat je gaat kopen? Kijk dan even naar de trailer hieronder.



Google volgend jaar niet meer standaard-zoekoptie in iOS?

006

Bij het uitkomen van de eerste iPhone was de deal tussen Apple en Google dat de laatste de standaard zoekmachine zou zijn in iOS. Belangrijk, want de meeste mensen passen dat nooit aan, en dus een deal die Google veel geld heeft opgeleverd.

Maar die overeenkomst loopt begin 2015 af, en Eddy Cue zou op dit moment bezig zijn om te kijken of een andere standaard-zoekoptie een goede optie is. Het is al een tijdje mogelijk om een andere zoekmachine in Safari te kiezen, Microsoft's Bing en Yahoo waren dat in de afgelopen jaren, sinds iOS 8 is daar DuckDuckGo bijgekomen. Die laatste is vooral interessant voor iedereen die zich zorgen maakt over het verzamelen van data door de concurrenten, want DuckDuckGo doet dat niet.

Verder gebruikt Apple voor Siri Microsoft's Bing, als je wilt dat Siri Google gebruikt moet je haar gericht vragen om met Google te zoeken ("search Google").

Yahoo is het de afgelopen tijd gelukt om de standaard-zoekoptie in Firefox te worden, mogelijk een teken dat ze bij Mozilla ook niet echt blij zijn met de hegemonie van Google. Omdat die standaard-zoekmachine voor Mozilla de belangrijkste bron van inkomen is denken we dat dit ook een teken is dat Yahoo bereid is om hier stevig voor te betalen.

Eddy Cue zou zowel interesse hebben in de kwaliteit van de zoekmachine als hoeveel centjes een nieuwe deal op zou kunnen brengen, dus lijkt het ook belangrijk hoeveel geld er op tafel komt. Wij zijn benieuwd, ondergetekende gebruikt zelf sinds het uitkomen van iOS 8 DuckDuckGo, en daar ben ik erg tevreden mee.