Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Het event van 9 september is nu online te zien

005

Heb je pogingen gedaan om gisteren het event te bekijken, maar gestopt omdat je het zat was om naar Aziatische voice-overs te luisteren, of geen zin meer had in de eindeloos wegvallende verbinding of zelfs last had van crashes? Of heb je gewoon nog geen tijd gehad, maar wil je toch graag zien wat er gisteren allemaal in Cupertino gebeurde?

Dan is er goed nieuws, want Apple heeft op de pagina van het live event gewoon de hele keynote staan. We hebben het net getest en op dit moment is die prima te bekijken, want in de V.S. liggen ze allemaal nog lekker te slapen en zoveel mensen die er tegelijkertijd naar kijken als gisteravond gebeurt waarschijnlijk geen tweede keer.

Verder is de keynote inmiddels ook te zien als podcast in iTunes, dus je kan het ook naar binnen halen als je het later offline wilt bekijken, en hieronder is de versie die inmiddels op YouTube staat.Twee nieuwe iPhones: iPhone 6 en iPhone 6 Plus

026

Het heeft even geduurd, maar ook Apple is om: beide nieuwe iPhones zijn groter dan de huidige modellen. De afmetingen zijn precies zoals eerder in de geruchten voorbij kwam, de iPhone 6 heeft een 4,7 inch scherm, het display van de iPhone 6 Plus is maar liefst 5,5 inch. Dus ook Apple maakt nu een zogenaamde phablet.

Beide modellen hebben nu ook een model met 128 GB opslag, waarbij het model met 32 GB opvallend genoeg verdwenen is. Deze modellen zullen in de V.S., Australië, Canada, Frankrijk, Duisland, Hong Kong, Japan, Puerto Rico, Singapore en het Verenigd Koninkrijk vanaf vrijdag 19 september te koop zijn, meestal zijn wij een week later aan de beurt.

Zowel de iPhone 6 als de 6 Plus zijn dunner dan de iPhone 5s, 6,9 mm voor de iPhone 6 en 7,1 mm voor de iPhone 6 Plus (de iPhone 5s is 7,6 mm dik). daarbij steekt de ring rond de camera trouwens wel iets uit, maar het geheel komt toch erg dun over.

De schermen hebben een kleine ronding langs de randen, en de iPhone 6 heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels (326 pixels per inch), de iPhone 6 Plus haalt met zijn 1920 bij 1080 pixels maar liefst 401 ppi. Apple zelf noemt deze schermen Retina HD. Geen van beide modellen heeft een saffieren scherm, Apple heeft het over "ion-strengthened glass".

Beide iPhones hebben een 64 bits A8 processor, en die is 13 procent kleiner en 25 procent sneller dan de A7 van de vorige generatie. De grafische prestaties zouden trouwens maar liefst 50 procent sneller moeten zijn volgens Apple. En de A8 zou maar liefst 50 procent minder energie verbruiken, betere prestaties met minder energieverbruik is natuurlijk altijd welkom.

Allebei de nieuwe iPhones hebben een 8 megapixel iSight camera met een True Tone flitser, 1,5 micron pixels, f/2.2 lensopening en een helemaal nieuwe sensor. Daardoor zouden foto’s er nog mooier uit moeten zien en zouden ze nog beter moeten presteren bij weinig licht. Verder hebben ze allebei phase-detection autofocus, waardoor de autofocus nog sneller en preciezer zou moeten werken. De iPhone 6 heeft digital beeldstabilisatie, de iPhone 6 Plus heeft optische beeldstabilisatie.

Beide modellen ondersteunen ook het nieuwe Apple Pay, een erg veilige en makkelijke manier van betalen, maar dat systeem is voorlopig alleen nog maar klaar voor de V.S. Wanneer, en of, wij dat in de Lage Landen zullen gaan zien is nog niet bekend, maar Tim Cook zei er wel bij dat Apple al kijkt naar de mogelijkheden in andere landen.

De prijzen voor een iPhone simlockvrij zonder abonnement zijn als volgt:


• iPhone 6 4,7 inch 16 GB: € 699
• iPhone 6 4,7 inch 64 GB: € 799
• iPhone 6 4,7 inch 128 GB: € 899
• iPhone 6 Plus 5,5 inch 16 GB: € 799
• iPhone 6 Plus 5,5 inch 64 GB: € 899
• iPhone 6 Plus 5,5 inch 128 GB: € 999


Waarbij Apple ons dus eigenlijk een wortel voor de neus heeft gehangen met de prijs van de 64 GB, want die heeft de prijsstelling gekregen die eerst voor het 32 GB model was.

Hieronder het de video's die ook tijdens de keynote te zien was en het persbericht van Apple voor deze twee iPhones:Apple kondigt iPhone 6 en iPhone 6 Plus aan, de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone

Ongelofelijk dun ontwerp met schitterend Retina HD-display, krachtige A8-chip, geavanceerde camera's en Apple Pay

CUPERTINO, 9 september 2014 – Apple heeft vandaag iPhone 6 en iPhone 6 Plus aangekondigd, de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone. Het gaat om twee nieuwe modellen met een schitterend 4,7-inch en 5,5-inch Retina HD-display en allerlei innovatieve technologie in een compleet nieuw, ongelofelijk dun en naadloos ontwerp. De nieuwe iPhones zijn voorzien van een met uiterste precisie vervaardigde unibodybehuizing van geanodiseerd aluminium dat naadloos aansluit op het geslepen glas van het display, met als resultaat een volkomen glad oppervlak. iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn dunner dan ooit, hebben een groter display, liggen nog steeds goed in de hand en zijn ook nog steeds eenvoudig in het gebruik.

iPhone 6 en iPhone 6 Plus zitten boordevol nieuwe technologie, zoals de door Apple ontwikkelde A8-chip met een 64-bits architectuur van desktopklasse van de tweede generatie die zorgt voor optimale prestaties en een efficiënt energieverbruik; een geavanceerde iSight-camera en FaceTime HD-camera; supersnel mobiel internet; en Apple Pay om met één vinger snel en veilig te kunnen betalen.¹ Beide modellen worden geleverd met iOS 8, de nieuwste versie van 's werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem, dat voor de gebruiker nog eenvoudiger, sneller en intuïtiever is. Het bevat onder meer nieuwe voorzieningen voor Berichten en Foto's, een QuickType-toetsenbord, een nieuwe Gezondheid-app, Delen met gezin en iCloud Drive.

"iPhone 6 en iPhone 6 Plus vormen samen de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone", aldus Tim Cook, CEO van Apple. "De iPhone is al de populairste smartphone ter wereld met de hoogste klanttevredenheid in de branche, en met deze nieuwe modellen wordt hij op alle fronten ook nog eens veel beter. Alleen Apple kan zulke uitstekende hardware, software en voorzieningen op deze manier combineren. We denken dan ook dat onze klanten heel enthousiast zullen zijn."

Voor het eerst is iPhone in twee nieuwe formaten verkrijgbaar: iPhone 6 is voorzien van een 4,7-inch Retina HD-display met een resolutie van 1334 x 750 en een weergavegebied dat 38 procent groter is dan dat van iPhone 5s. iPhone 6 Plus heeft een nog groter 5,5-inch Retina HD-display met een resolutie van 1920 x 1080 en een weergavegebied dat 88 procent groter is dan dat van iPhone 5s, en bijna drie keer zoveel pixels. De Retina HD-displays bieden geavanceerde technologie zoals een hoger contrast voor diepere zwarttinten en "dual domain"-pixels voor natuurgetrouwere kleuren en een bredere kijkhoek.

Met zijn 64-bits architectuur van desktopklasse van de tweede generatie is de splinternieuwe A8-chip sneller en heeft hij bovendien een efficiënter stroomverbruik. Daardoor levert hij langer betere prestaties en gaat de batterij lang mee. Dankzij Metal, een nieuwe grafische technologie in iOS 8, kunnen ontwikkelaars profiteren van de prestaties van de A8-chip als ze hun 3D-consolegames beschikbaar willen stellen voor iPhone. In de A8-chip zit ook een nieuwe, krachtige, door Apple ontworpen beeldsignaalprocessor die geavanceerde camera- en videofuncties mogelijk maakt.

Beide modellen zijn voorzien van de M8-bewegingscoprocessor die bewegingsgegevens verzamelt van de versnellingsmeter, de gyroscoop, het kompas en de nieuwe barometer die de luchtdruk meet om de relatieve hoogte te bepalen. De M8-bewegingscoprocessor kan voortdurend je bewegingsgegevens meten, zelfs als het toestel in de sluimerstand staat. Het batterijverbruik dat zo wordt bespaard, kan worden ingezet voor fitness-apps die de hele dag gebruikmaken van de sensors. Met iOS 8 worden M8-bewegingsgegevens weergegeven in de Gezondheid-app, zodat je kunt zien hoe vaak je de trap hebt genomen, hebt gewandeld of hebt hardgelopen. Met behulp van CoreMotion-API's die gebruikmaken van de M8 en HealthKit kunnen ontwikkelaars apps maken waardoor jij ervoor kunt zorgen dat je gezond en fit blijft.

Nieuw op iPhone 6 en iPhone 6 Plus is Apple Pay, een handige manier om in een winkel of vanuit een app met één vinger veilig te betalen voor goederen en diensten. Gebruikers kunnen in winkels veilig en eenvoudig contactloos betalen door hun telefoon vlak voor de lezer te houden, met hun vinger op Touch ID. Ze hoeven iPhone niet eerst te ontgrendelen en ook geen app te openen. Met Apple Pay kun je vanuit een app op dezelfde manier met één vinger aankopen doen. Je hoeft geen creditcard- of adresgegevens meer in te voeren. Alle betalingsgegevens blijven geheim. Ze worden versleuteld en veilig opgeslagen in Secure Element, een chip die in de nieuwe iPhones is gebouwd.

De iSight-camera is nog beter geworden dankzij een nieuwe sensor met Focus Pixels die voor een snellere autofocus zorgt. Daardoor is het nog eenvoudiger om snel iets vast te leggen. Gebruikers van iPhone 6 Plus profiteren daarnaast van de technologie voor optische beeldstabilisatie die het bewegen van je hand bij weinig licht compenseert en samenwerkt met iOS 8 om ongewenste bewegingen in het beeld te verminderen. HD-video is op iPhone verder verbeterd dankzij de hogere beeldsnelheid (tot 60 fps voor 1080 p-video en 240 fps voor slowmotion), continue autofocus, videobeeldstabilisatie en timelapse-video. De FaceTime HD-camera heeft nu een nieuwe sensor die meer dan 80 procent extra licht vangt, een groter diafragma van f/2.2 en geavanceerde nieuwe functies zoals de burst-modus en HDR-video.

Dankzij de snellere LTE-downloadsnelheden tot 150 Mbps kunnen gebruikers van iPhone 6 en iPhone 6 Plus sneller materiaal bekijken, downloaden en streamen. De nieuwe iPhones ondersteunen zowel bellen via VoLTE als bellen via wifi.² En doordat de nieuwe modellen nu tot 20 LTE-banden ondersteunen, meer dan welke andere smartphone ter wereld dan ook, kun je gemakkelijker gebruikmaken van de huidige hogesnelheidsnetwerken. Beide iPhones zijn daarnaast voorzien van 802.11ac wifi met snelheden tot 433 Mbps en van Bluetooth 4.0.³

De nieuwe iPhones worden geleverd met iOS 8, de belangrijkste iOS-release sinds de lancering van de App Store. iOS 8 is nog eenvoudiger, sneller en intuïtiever in het gebruik en bevat nieuwe voorzieningen zoals een QuickType-toetsenbord, een nieuwe Gezondheid-app, Delen met gezin en iCloud Drive. Met de meer dan 4000 nieuwe API's in iOS 8 kunnen ontwikkelaars hun apps verder uitbreiden en nog gebruiksvriendelijker maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de enorme uitbreidingsmogelijkheden en robuuste frameworks zoals HealthKit en HomeKit. Gebruikers van iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben ook toegang tot de revolutionaire App Store, die in 155 landen toegang biedt tot meer dan 1,3 miljoen apps voor iPhone, iPad en iPod touch.

Prijzen en verkrijgbaarheid
iPhone 6 is verkrijgbaar in goud, zilver of spacegrijs. De adviesprijs in Nederland is € 699 (€ 577,69 excl. btw) voor het 16-GB model, € 799 (€ 660,33 excl. btw) voor het 64-GB model en € 899 (€ 742,98 excl. btw) voor het nieuwe 128-GB model.
iPhone 6 Plus is verkrijgbaar in goud, zilver of spacegrijs. De adviesprijs in Nederland is € 799 (€ 660,33 excl. btw) voor het 16-GB model, € 899 (€ 742,98 excl. btw) voor het 64-GB model en € 999 (€ 825,62 excl. btw) voor het nieuwe 128-GB model. iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn verkrijgbaar via de Apple Online Store, de Apple Retail Store, bepaalde providers en bepaalde erkende Apple resellers.
iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn vanaf vrijdag 19 september verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Puerto Rico en Singapore. Vanaf vrijdag 12 september kunnen klanten beide modellen alvast bestellen.

Er zijn door Apple ontworpen leren hoesjes verkrijgbaar in zwart, zachtroze, olijfbruin, middernachtblauw en (RED). Deze zullen voor iPhone 6 verkrijgbaar zijn voor de adviesprijs van € 45 en voor iPhone 6 Plus voor de adviesprijs van € 49. Ook zijn er siliconenhoesjes verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw, roze, groen, wit en (RED), voor de adviesprijs van € 35 voor iPhone 6 en € 39 voor iPhone 6 Plus. Alle hoesjes zijn verkrijgbaar via de Apple Online Store, de Apple Retail Store en bepaalde erkende Apple resellers.

iPhone 5s is verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 599 (€ 495,04 excl. btw) voor het 16-GB model en € 649 (€ 536,36 excl. btw) voor het 32-GB model. Ook is er voor € 399 (€ 329,75 excl. btw) een iPhone 5c 8-GB model verkrijgbaar. iOS 8 is vanaf woensdag 17 september als gratis software-update verkrijgbaar. Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet op alle producten beschikbaar. Apple Pay zal vanaf oktober dit jaar in de VS verkrijgbaar zijn als gratis software-update voor iOS 8.

¹ Apple Pay zal vanaf oktober dit jaar in de VS verkrijgbaar zijn voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus als gratis software-update op iOS 8.
² LTE, VoLTE en bellen via wifi zijn beschikbaar via bepaalde providers. De netwerksnelheid hangt af van de snelheid van het netwerk van de provider. Neem contact op met je provider meer informatie.
³ Gebaseerd op theoretische snelheden. De werkelijke snelheid kan variëren.

Apple komt met nieuwe productcategorie: de Apple Watch

051

Vriend en vijand voorspelden het al, Apple zou dit event gebruiken om een nieuwe wearable te introduceren, de iWatch. En de geruchten hadden het bij het rechte eind, alleen de naam was anders, het werd de Apple Watch.

Daarbij koos Apple niet, zoals Google met Android Wear, voor een versie van iOS die voor verschillende wearables gebruikt kan worden, maar spitste de interface juist helemaal toe op het gebruik op een horloge. De kroon (het draaiknopje aan de zijkant van een horloge) speelt dan ook een grote rol, maar de tweede knop en het scherm ook. Bij de Apple Watch gaat het trouwens om een Digitale Kroon. En het scherm reageert nu niet alleen op een tap, zoals bij de iPhone en de iPad, maar merkt het ook als er harder gedrukt wordt.

Met zo'n hardere druk ga je letterlijk dieper in de interface.

Het scherm is trouwens van saffier, dus dit is waar Apple zo hard aan gewerkt lijkt te hebben, want bij de iPhone 6 en 6 Plus wordt nergens gezegd dat het saffier is (Apple heeft het over "ion-strengthened glass"). De sportmodellen hebben trouwens wel dat ion-strengthened glass, we weten nog niet waarom daarbij voor een ander materiaal gekozen is.

En nu we het toch over modellen hebben, er zijn maar liefst 34 modellen waaruit je kan kiezen, die zijn allemaal bij elkaar te zien op deze pagina.

Apple was tijdens de keynote nog redelijk vaag over specifieke dingen, bijvoorbeeld hoe lang je de Apple Watch kunt gebruiken voordat je hem weer op moet laden. Daar werd alleen maar over gezegd dat "als je hem 's avonds oplaadt", waarmee volgens ons gesuggereerd werd dat je hem een dag lang moet kunnen gebruiken zonder tussendoor op te moeten laden.

Het klinkt misschien vreemd dat we dat zo belangrijk vinden, maar recent kwam Motorola met de Moto 320 smartwatch en die moet maar liefst twee keer per dag aan de lader bij normaal gebruik. Dat was een reden voor veel negatieve beoordelingen in meerdere reviews, en natuurlijk niet voor niets. Het probleem is natuurlijk dat er niet veel ruimte is voor een batterij in het horloge, daarom zijn we extra benieuwd hoe goed Apple dit probleem heeft weten aan te pakken.

De goedkoopste versie van de Apple Watch gaat 350 dollar kosten, hoeveel de duurdere versie moeten opbrengen is nog niet bekend. Het duurste model is uitgevoerd met achttien karaats goud, dus erg goedkoop zal die niet zijn. Daarbij komen alle Apple Watches ook nog in twee groottes (38 mm en 48 mm hoog), zodat mensen die liever een wat kleiner model hebben op hun wensen bediend worden.

Of een kleiner model ook vaker opladen betekent is iets waar we ook nieuwsgierig naar zijn.

Om een Apple Watch te gebruiken moet je trouwens wel een iPhone in de buurt hebben, de modellen waarmee dit horloge samenwerkt is de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5s, iPhone 5c en iPhone 5.

De Apple Watch komt met een eigen App Store ingebouwd, dus apps van andere partijen zullen er ook zijn. Omdat de apps redelijk eenvoudig zijn verwachten we dat er bij het uitkomen al vrij veel van zullen zijn.

Apple liet tijdens de keynote al veel van de mogelijkheden zien, en die waren bijna duizelingwekkend, zoveel waren het er. En daarbij werd gezegd dat dat nog lang niet alle opties waren. Tegelijk viel op hoe relatief simpel de interface gehouden was, dus petje af voor Apple.

Zeker in de V.S. zal de aantrekkingskracht van de Apple Watch het nieuwe Apple Pay zijn. Om te betalen hoef je dan alleen nog maar je Apple Watch even bij de terminal te houden, de rest gaat helemaal automatisch, en nog veiliger dan bij het gebruik van een 'gewone' credit card.

We zijn dan ook benieuwd hoe lang het zal duren voordat Apple ook Apple Pay naar de Lage Landen zal brengen.

Verder is de Apple Watch natuurlijk een heel erg goede heath en fitness tracker, want dat is een markt die Apple sowieso graag voor zijn rekening zou willen nemen. Het horloge heeft eigen sensors om je hartslag te meten aan de onderkant en een accelerometer ingebouwd, andere data, zoals bijvoorbeeld GPS coordinaten, krijgt hij van de iPhone. Waarbij de extra barometer in de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus ook meteen bijhoudt of je aan het stijgen of dalen bent, en dus ook weet als je bijvoorbeeld een trap op- of afloopt.

Hieronder het de video's die tijdens de keynote te zien waren en het persbericht van Apple:Apple onthult Apple Watch – het meest persoonlijke product dat Apple ooit heeft gemaakt

CUPERTINO, 9 september 2014 – Apple heeft vandaag Apple Watch onthuld, het meest persoonlijke product dat het bedrijf ooit heeft gemaakt, met revolutionaire nieuwe technologieën en een vooruitstrevende gebruikersinterface met een prachtig ontwerp in de rijke traditie van de horlogerie. Apple Watch heeft een speciaal ontworpen en ontwikkelde Digital Crown voor een innovatieve manier van scrollen, zoomen en navigeren. Deze Digital Crown is de meest revolutionaire manier van navigeren van Apple sinds het Click Wheel op iPod en Multi-Touch op iPhone. Met Apple Watch kun je vanaf je pols op nieuwe manieren communiceren door berichten te verzenden en te ontvangen, gesprekken van je iPhone aan te nemen en iets persoonlijks te sturen via Digital Touch – bijvoorbeeld je hartslag. Apple Watch introduceert ook uitgebreide gezondheids- en fitnessapps voor een gezondere levensstijl. Apple Watch is verkrijgbaar in drie verschillende collecties – Apple Watch, Apple Watch Sport en Apple Watch Edition.

"Apple heeft de wereld laten kennismaken met een aantal bepalende producten als de Mac, iPod, iPhone en iPad", aldus Tim Cook, CEO van Apple. "En weer staat Apple op het punt de wereld te verrassen met een revolutionair product dat de levens van mensen kan verrijken. Het is het meest persoonlijke product dat we ooit hebben gemaakt."

"Voor Apple Watch hebben we meerdere technologieën ontwikkeld en een compleet nieuwe gebruikersinterface, die specifiek is ontworpen voor een apparaat dat bedoeld is om te dragen. De grens tussen fysiek object en gebruikersinterface vervaagt", zegt Jony Ive, senior vice president Design van Apple. "We hebben een reeks producten gemaakt die je op een unieke manier aan je eigen smaak kunt aanpassen."

Apple Watch introduceert een revolutionair ontwerp en een op iOS gebaseerde gebruikersinterface, maar dan specifiek voor een kleiner apparaat. Apple Watch beschikt over de Digital Crown, een innovatieve manier van vloeiend scrollen, zoomen en navigeren zonder het zicht op het display te belemmeren. De Digital Crown doet ook dienst als thuisknop, en is een handige manier om Siri te bedienen. Het Retina-display op Apple Watch beschikt over Force Touch, een technologie die het verschil opmerkt tussen aantikken en indrukken, waardoor de regelaars binnen apps snel en gemakkelijk toegankelijk zijn. Apple Watch introduceert de Taptic Engine en een ingebouwde luidspreker, die tezamen op een subtiele manier een nieuw soort voelbare en hoorbare meldingen en kennisgevingen mogelijk maken. Apple heeft een eigen S1 SiP (System in Package) op maat gemaakt, waardoor een complete computerarchitectuur op één chip is samengevat. Apple Watch beschikt daarnaast over 802.11b/g wifi en Bluetooth 4.0 zodat hij naadloos kan worden gekoppeld aan je iPhone.

Apple Watch is er in drie verschillende collecties – Apple Watch, Apple Watch Sport en Apple Watch Edition – en is verkrijgbaar in twee maten: 38 mm en 42 mm. De prachtig ontworpen en duurzame horlogekasten zijn vervaardigd uit speciale legeringen van gepolijst of zwart roestvrij staal, spacegrijs of zilverkleurig geanodiseerd aluminium en 18-karaats rood of geel goud. Bovendien heeft Apple een complete reeks horlogebandjes gemaakt: de Sport Band van hoogwaardig elastomeer; de Milanese Loop van flexibel gevlochten magnetisch roestvrij staal; de Leather Loop van zacht, gewatteerd leer; de leren Modern Buckle, met een solide metalen sluiting; de leren Classic Buckle en de roestvrijstalen Link Bracelet. Apple Watch beschikt over een uniek oplaadsysteem – een combinatie van de MagSafe-technologie van Apple en opladen via inductie – waarbij de aansluiting gemakkelijk vastklikt.

Apple Watch is een uiterst exact uurwerk dat aan ieders persoonlijke smaak kan worden aangepast. Apple Watch biedt standaard de keuze uit elf verschillende wijzerplaten, variërend van klassieke analoge wijzerplaten tot nieuwe, zoals het dynamische Timelapse of Astronomy – met een interactief realtime 3D-model van de aarde, zon, maan en planeten – en Solar, een moderne zonnewijzer. Apple Watch kan qua uiterlijk en mogelijkheden worden aangepast aan je eigen smaak, met extra informatie zoals afspraken, de maanstand of je eigen activiteitenniveau. Zo zijn er miljoenen combinaties mogelijk.

Door gebruik te maken van de plek aan je pols biedt Apple Watch op het juiste moment de juiste informatie, die je in een oogopslag kunt zien. Met Smart Replies en de dicteerfunctie kun je snel op berichten reageren, en met Handoff kun je een bericht aanmaken op je Apple Watch en afmaken op je iPhone. Als je vanaf de wijzerplaat omhoog swipet, krijg je een overzicht te zien van je belangrijkste gegevens, zoals je locatie, de aandelenkoersen of je eerstvolgende afspraak. Druk je op de zijknop, dan zie je een overzicht van je belangrijkste contacten, zodat je die snel en gemakkelijk kunt bereiken. Met Digital Touch kun je een tekeningetje, een tikje, een geluidsopname via Walkie Talkie en zelfs je eigen hartslag versturen. Met Apple Watch kun je snel en handig allerlei zaken afhandelen: je kunt je koffie betalen met Apple Pay*, instappen in een vliegtuig met een boardingpass in Passbook, je Apple TV bedienen of een routebeschrijving opvragen.

Apple Watch bevat de baanbrekende app Activity, ontworpen als motivatie om gedurende de dag meer te bewegen, en de nieuwe app Workout, ontworpen voor weergave van de meetgegevens tijdens een echte training. Apple Watch maakt gebruik van de versnellingsmeter, een ingebouwde hartslagmeter, gps en wifi van je iPhone om een totaalbeeld te bieden van je activiteiten gedurende de dag. De Activity-app meet drie verschillende aspecten van beweging: het aantal verbrande calorieën, snelle activiteit en het aantal keren dat je gedurende de dag gaat staan. In de Workout-app kun je je doelen en tempo instellen tijdens trainingssessies zoals hardlopen en fietsen. De bijbehorende Fitness-app op iPhone verzamelt alle gegevens, zodat je je activiteitengeschiedenis in detail kunt bekijken. Apple Watch gebruikt deze geschiedenis om persoonlijke, realistische doelen voor te stellen, belangrijke resultaten te belonen en je gemotiveerd te houden.

Apple heeft ook WatchKit ontwikkeld, met nieuwe tools en API's voor ontwikkelaars om unieke nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen voor toepassing aan de pols. Met Apple Watch kunnen ontwikkelaars WatchKit-apps maken met onder andere meldingen die om actie vragen. In de loop van volgend jaar kunnen ontwikkelaars ook volledig native apps voor Apple Watch maken.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Apple Watch wordt geleverd in drie verschillende collecties. Apple Watch, met een kast van gepolijst of zwart roestvrij staal en een keur aan bandjes; Apple Watch Sport, met een kast van spacegrijs of zilverkleurig geanodiseerd aluminium en Sport Band; en Apple Watch Edition, met een kast van 18-karaats rood of geel goud en een keur aan bandjes die exclusief voor deze collectie zijn ontworpen. Bandjes voor Apple Watch zijn de Sport Band in zwart, blauw, groen, roze en wit; de Classic Buckle in zwart en nachtblauw; de Leather Loop in helderblauw, lichtbruin en steengrijs; de Modern Buckle in nachtblauw, bruin, zachtroze, grijsroze en felrood; de Milanese Loop van roestvrij staal en de Link Bracelet van geborsteld roestvrij staal en gepolijst zwart. Apple Watch is begin 2015 verkrijgbaar vanaf $ 349. Apple Watch is compatibel met iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 of iPhone 6 Plus met de nieuwste versie van iOS 8.

* Apple Pay is alleen beschikbaar in de VS.

Wat we vanavond wel en niet kunnen verwachten

025

Apple houdt vanavond 19.000 uur onze tijd een keynote op een special event waarvan Apple de spanning duidelijk opgebouwd heeft, compleet met een klok die aftelt naar het grote moment. En dat is niet het enige, Tim Cook, Jonathan Ive en Eddy Cue hebben de afgelopen tijd al aardig wat hints gegeven dat Apple belangrijke nieuwe dingen in de lineup heeft, die laatste had het zelfs over de beste lineup van de afgelopen 25 jaar.

Daarbij geven ze deze presentatie in het Flint Center, die locatie is door Apple nog maar twee keer eerder gebruikt. De eerste keer dat Apple daar een keynote gaf was de presentatie van de eerste Mac, de tweede keer was de introductie van eerste iMac.

Flint Center heeft meer dan drie keer zoveel zitplaatsen als Yerba Buena Center for the Arts, maar wij gokken dat dat niet de enige reden is dat Apple deze locatie heeft gekozen.

Apple kiest dus een grote en historische locatie voor vanavond, maar wat kunnen we daar verwachten?Hieronder wat wij denken dat wel en niet voorbij zal komen:

1. Twee grotere iPhones

De geruchten hebben het inmiddels over de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus, hoewel wij nog niet overtuigd zijn van die laatste naam. De iPhone 6 met een scherm van 4,7 inch en de 'Plus' met een scherm van 5,5 inch. De geruchten hebben het ook over een speciale software-modus waarmee je ook met één hand nog steeds met een groot scherm kan werken, we hopen (en nemen aan) dat die een stuk eleganter zal zijn dan de oplossing die Samsung voor dat probleem bedacht heeft.

Grotere telefoons betekenen ook een grotere batterijen, we zijn benieuwd of dat ook een langere batterijtijd betekent, want er moet natuurlijk ook een groter scherm aangestuurd worden.

Verder zou Apple misschien alle opslag verdubbelen, dus de goedkope 8 GB modellen naar 16 GB, en de top van de lijn van 64 naar 128 GB. De camera en de foto's zullen nog beter zijn, er komen snellere A8 processors, we vinden een barometer aan boord en daar zal meer aandacht naar uitgaan, NFC chips zodat je voortaan met je iPhone zal kunnen betalen.

Verder waarschijnlijk een saffieren scherm, in ieder geval op het grotere, en duurdere, model.

Over prijs gesproken, we hopen dat het 4,7 model dezelfde prijs zal hebben als de iPhone 5s, maar meer dan hopen kunnen we op dit moment niet. Maar het model met een 5,5, inch scherm zal in ieder geval duurder zijn, op zijn minst 100 euro meer.

iOS 8

Er zou al een Golden Master uitgedeeld zijn aan een aantal geselecteerde ontwikkelaars, en we verwachten dan ook de definitieve versie hiervan tijdens de presentatie. En mogelijk ook al snel op de servers daarna.

De belangrijkste nieuwe dingen zijn Continuity (doorwerken op dezelfde documenten tussen iDevices en je Mac met OS 10.10/Yosemite), meer mogelijkheden om dingen van andere partijen te installeren, doordat de beveiliging binnen iOS nog veel beter is geworden (bijvoorbeeld andere toetsenborden), iCloud Drive (een bestanden-browser voor iCloud, denk aan bijvoorbeeld Dropbox) en Health (app voor allerlei gezondheidszaken, gaat samenwerken met de iWatch.

Verder nog Handoff, AirDrop, Instant Hotspot, Family Sharing, QuickType, Interactive Notifications, Spotlight en Contact Shortcuts.

iWatch

De iWatch is de reden dat Apple in het Flint Center staat, want het bedrijf gaat daarmee een heel nieuwe richting in, die uitstekend past in Steve Jobs visie voor de Digital Hub.

De verwachting is dat we alleen een preview krijgen, en dat de iWatch pas begin komend jaar in de winkel zal liggen. Jammer voor ons, maar ook jammer voor Apple, want voor de Kerstdagen was wel handig geweest voor de verkoopcijfers.

Er worden meerdere modellen voor verschillende prijzen verwacht, maar het is Apple erg goed gelukt om alles stil te houden. Daarbij is die latere release datum eigenlijk een voordeel, want er zijn nog geen onderdelen die gelekt konden worden naar de pers (zoals we bij de iPhone wel hebben gezien).

iPod

Hoewel er steeds minder iPods verkocht worden zijn de aantallen nog steeds respectabel, in het afgelopen kwartaal bijvoorbeeld nog 2,9 miljoen. Omdat de laatste keer dat Apple de iPod-lijn vernieuwde alweer drie jaar geleden is (in 2012 bij de introductie van de iPhone 5) zouden nieuwe iPods eigenlijk helemaal niet zo vreemd zijn. En de iPod touch zou vooral wel aan een vernieuwing toe zijn.

OS X 10.10/Yosemite

We hebben geen idee of Apple hier aan toekomt, maar ook voor de Mac staat er natuurlijk een nieuwe versie voor het besturingssysteem voor de deur. En hoewel veel mensen inmiddels misschien vergeten hoe belangrijk de Mac is doordat zoveel aandacht uitgaat neer de iPhone en de iPad, is de Mac voor Apple nog altijd iets waar veel aandacht naar uitgaat. Al was het alleen maar omdat ook de Mac nog steeds erg veel geld in het laatje brengt, mede door de erg gezonde winstmarge op laptops en desktops.

Nieuwe Macs

Ligt niet voor de hand, alleen echt grote updates van Macs krijgen aandacht tijdens een event, en Intel komt voorlopig alleen maar met speed bumps, dus de Mac gaan we vanavond waarschijnlijk weinig of niets over horen.

Nieuwe iPads

De iPhone heeft bijna alle aandacht gekregen bij de geruchten, maar nieuwe iPads liggen natuurlijk ook voor de hand. Maar dat doet Apple nooit samen met de iPhone, dus we gokken dat die hun eigen event krijgen. Misschien over een maand?

Nieuwe Apple TV

Het is hoog tijd dat daar een update voor komt, maar we denken niet dat die vanavond voorbij zal komen, of het zou moeten passen in de visie voor de toekomst die Apple ons nu voor zal gaan schotelen. Maar komt die er niet vanavond, dan misschien samen met de iPads binnenkort?

Beats

De deal is te kort geleden om koptelefoons van Beats met een design van jonathan Ive te zien, maar de naam zal op zijn minst even genoemd worden.

U2

Eerst was er een gerucht dat U2 iets met de presentatie van vanavond te maken zou hebben, dat werd al snel door U2 zelf tegengesproken. Maar The New York Times houdt vol:


expect something big from U2.

Extending a decade-long connection with Apple, U2 will play a significant part in Apple’s event, which will be held at a performing arts center in Cupertino, Calif., the company’s home base, according to three people briefed on its plans. In addition to performing, the band will reveal an integration with Apple’s products that is connected to its next album, which is expected to come out by the end of the year, according to these people, who spoke anonymously because the band’s appearance - and its deal with Apple - is supposed to be a surprise.

Spokesmen for Apple and the band declined to comment.

Apple breidt het Siri-team verder uit

006

In juni kon je op MacFreak al lezen dat Apple mensen zocht om Siri te verbeteren en dat daarbij ook iemand werd gezocht die zich over het Nederlands zou gaan buigen. Dat was op dat moment niet de enige vacature voor Siri, er werden nog veel meer mensen gezocht.

Het lijkt er nu op dat het team in Boston, bestaande uit mensen die van Nunace naar Apple gekomen zijn , verder wordt uitgebreid. Want Apple heeft nu een veel grotere kantoorruimte gehuurd.

Het lijkt er op dat veel van de vacatures voor Boston inmiddels vervuld zijn, want als we naar die vacatures kijken zien we dat er nog maar twee mensen gezocht worden om in Boston aan de slag te gaan.

Naast die twee mensen voor Boston is Apple op zoek naar maar liefst nog 58 mensen voor de uitbreiding van het Siri-team, maar die vacatures zijn in de Santa Clara Valley, Elk Grove of San Francisco.

Natuurlijk hopen wij dat het Siri inmiddels niet alleen maar Nederlands begrijpt (zoals in iOS 8 het geval is), maar dat de stem-assistent ook Nederlands gaat spreken. We weten dat we een relatief klein taalgebied zijn, maar we hopen het in ieder geval heel erg hard.

Games Daedalic Entertainment voor Mac in de aanbieding

001

De Duitse studio Daedalic Entertainment heeft op dit moment al zijn games voor de Mac stevig in de aanbieding gezet, daarbij zitten een aantal point&click games, maar ook een RPG en een platform game. Omdat ze allemaal behoorlijk afgeprijsd zijn leek het een goed idee om dit even te melden, hieronder vind je de lijst van alle games die op dit moment voor een stuk minder aan te schaffen zijn.

Blackguards (normaal € 31,99, nu € 19,99).

Deponia (RPG, normaal € 19,99, nu € 0,89).

Chaos on Deponia (normaal € 19,99, nu € 4,49).

1954 Alcatraz (normaal € 19,99, nu € 4,49).

Night of the Rabbit (normaal € 9,99, nu € 4,49).

The Dark Eye – Chains of Satinav (normaal € 19,99, nu € 4,49).

Memoria (normaal € 9,99, nu € 4,49).

Journey of a Roach (normaal € 14,99, nu € 2,69).

Munin (Platform, normaal € 9,99, nu € 4,49).

Krijgt de iWatch meteen een SDK?

002

De iWatch is er nog niet eens, maar inmiddels gaat het gerucht al dat Apple niet alleen met een intelligent horloge zal komen, maar dat het meteen een SDK (Software Development Kit) erbij zou uitbrengen.

Dat zou betekenen dat Apple tijdens de presentatie morgen meteen apps van derde partijen zou kunnen laten zien, er gaan geruchten dat Facebook daarbij zou horen.

En als een SDK er gaat komen dan zorgt dat natuurlijk ook meteen voor de speculatie hoe die apps van derden gedistribueerd zullen gaan worden. En dus hebben we meteen ook het gerucht dat er mogelijk ook al meteen een App Store voor de iWatch zou komen.

Het belangrijkst van de iWatch lijkt voorlopig trouwens hoelang de batterij het vol zal gaan houden. De reviews van de Motorola 360 zijn bijna unaniem, het is de beste smartwatch tot nu toe, maar twee keer per dag opladen is eigenlijk gewoon niet acceptabel

Over het algemeen was er trouwens ook kritiek over de grootte en de dikte van de Motorola 360 en Google’s Android Wear lijkt ook nog niet echt klaar voor gebruik, in ieder geval niet op de Motorola 360.

Apple lijkt dus een stevige uitdaging te hebben, dunner èn een betere batterijtijd zijn eigenlijk wat we nodig hebben.

Wij hopen dat Apple dit voor elkaar heeft gekregen, de geschiedenis laat in ieder geval zien dat Apple zelden of nooit een product uitbrengt dat eigenlijk niet klaar is voor gebruik. Dus twee keer opladen per dag lijkt ons sterk.

Apple brengt NFC naar een hoger niveau

001

De afgelopen jaren waren er steeds geruchten dat Apple een iPhone uit zou brengen met een NFC chip, maar iedereen met hoop daarop werd keer op keer teleurgesteld.

De vraag leek dan ook vooral of Apple helemaal geen interesse had in NFC, of dat het bedrijf rustig bezig was om een goede strategie op te bouwen voordat ze ervoor kozen om deze technologie ook te gebruiken. Dat het laatste waarschijnlijk het geval was kunnen we lezen in dit artikel van Bank Innovation.

Die publicatie bericht dat Apple heeft gekozen voor een andere manier om NFC te gebruiken. Waar tot nu bij credit cards bijvoorbeeld het hele kaartnummer nog verzonden werd bij NFC betalingen, en het dus geen erg veilige manier van betalen was, heeft Apple ervoor gekozen om met eenmalige tokens te werken, zoals ook te lezen in dit patent van Apple uit 2009.

Daarvoor zouden er in de Apple Stores (en onder andere ook bij Disney en Bloomingdales) al nieuwe iBeacons geïnstalleerd zijn, zodat Apple zelf al meteen klaar is voor deze vorm van betaling via NFC.

Voeg dat bij geruchten dat Apple inmiddels al overeenkomsten heeft met bijna alle grote bedrijven in het bankverkeer; bijvoorbeeld de banken JP Morgan Chase, Citigroup, Capital One en Bank of America, maar ook met credit card maatschappijen als American Express, Visa en MasterCard, en het ligt voor de hand dat Apple een grote speler in het betalingsverkeer gaat worden.

Het lijkt er dus op dat Apple weer eens door goede planning op de lange termijn en een visie rustig te implementeren weer een grote speler in een bepaalde markt zal worden, het bedrijf weet kennelijk ook in dit geval weer prima gebruik te maken van zijn positie. Het is tenslotte verreweg het grooste bedrijf dat de meeste klanten met credit cards heeft ter wereld.

Of wij er hier veel aan zullen hebben is nog niet zeker, op dit moment lijkt alle aandacht uit te gaan naar het betalingsverkeer in de V.S. en dat is op een hoop gebieden niet goed vergelijkbaar met het betalingsverkeer bij ons.

Nieuwe poll: Wat doe jij komende dinsdag om 19.00 uur?

028

Aanstaande dinsdag om 19.00 uur (onze tijd) houdt Apple een event waarvan duidelijk is dat Apple het belangrijk vindt en er groots op inzet. De locatie is meer dan drie keer zo groot als waar Apple de afgelopen jaren gebruik van maakte, en er worden dan ook mensen uitgenodigd van disciplines die tot nu toe nog helemaal geen uitnodigingen vanuit Cupertino ontvingen.

We zijn benieuwd of jullie gevoelig zijn voor de extra spanning die Apple duidelijk probeert op te voeren, of dat het jullie allemaal niet zoveel beroert.

Daarom hebben we een nieuwe poll op de site gezet, en die is is hier te vinden. Als je daar jouw antwoord niet tussen vindt, of als je er iets anders over kwijt wilt, dan kan je dat natuurlijk hieronder kwijt.

Apple nodigt voor het eerst veel modemensen uit

000

We lieten het al weten in het nieuwsbericht over het special event van komende dinsdag: het Flint Center in Cupertino, waar dit keer de keynote gehouden zal worden, heeft ruim drie keer zoveel zitplaatsen als Yerba Buena-theater in San Francisco waar Apple de afgelopen jaren zijn keynotes hield.

Apple verwacht dus veel meer mensen, maar wie zijn dat dan allemaal?

Het antwoord komt onder andere van Reuters, waar we kunnen lezen dat Apple duidelijk een andere insteek kiest dan tot nu toe, want er zijn ook erg veel mensen uit de modewereld die een uitnodiging gekregen hebben.

Zo is Lea Goldman, features and special projects director for Marie Claire magazine, voor het eerst in haar leven door Apple uitgenodigd, en haar conclusie is daarom ook dat Apple dus met iets komt wat je draagt:


I assume it's because they are unveiling a wearable. This suggests Apple is serious about tapping into the fashion world, which often sits on the sidelines.


We kunnen ons vergissen, maar wij lezen in die laatste paar woorden dat zij eigenlijk vindt dat Apple al wel wat eerder aandacht aan schrijvers voor modebladen had mogen geven, en eigenlijk vinden wij dat ze gelijk heeft.

En dan hebben we het nog helemaal niet persé over een wearable, ook de iPhone is eigenlijk allang een fashion-accessoire, dus je kan je afvragen waarom Apple de modebladen niet eerder serieus heeft genomen.

Lea Goldman is trouwens niet de enige die er zo over lijkt te denken, zo zei Kelly Bourdet van Refinery29 bijvoorbeeld dat ze het uitnodigen van mode-redacteuren zag als een "nod to the fashion crowd."

Recent was al eerder te zien dat Apple de modewereld serieuzer aan het nemen is, zo was er vorige maand in de Apple Store in New York een first-of-its-kind event waar Apple mode-redacteuren fashion en retail apps zien.

Apple is trouwens niet de enige die de modewereld steeds serieuzer neemt, zo heeft bijvoorbeeld Google designers gevraagd om Google Glass wat aantrekkelijker te maken en werkt Intel sinds kort met de Fossil Group aan wearables.

Bij Apple zijn er de afgelopen tijd ook een aantal mensen komen werken die uit de modewereld komen, bijvoorbeeld Paul Deneve (daarvoor CEO van Yves Saint Laurent), Patrick Pruniaux (daarvoor head of sales bij Tag Heuer) en natuurlijk Angela Ahrendts, die daarvoor CEO van Burberry was.