Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Het prachtige Limbo voor iOS en Mac nu in de aanbieding

003

Als je een fan bent van de donkere universa die bijvoorbeeld filmmaker Tim Burton vaak oproept, dan is de game Limbo waarschijnlijk een aanrader voor jou. Het is dan ook een game die al heel erg veel ontzettend goede reviews heeft gekregen.

Destructoid gaf het 10 uit 10 punten ("Limbo is as close to perfect at what it does as a game can get", bij GiantBomb kreeg het ook de maximale score ("The game is a masterpiece"), de score bij The Escapist kon ook niet hoger ("Limbo is genius. Freaky, weird genius. Disturbing, uncomfortable genius.") en ook bij Joystiq de volle vijf van de vijf punten die te halen waren ("Dark, disturbing, yet eerily beautiful, Limbo is a world that deserves to be explored.").

Op dit moment is Limbo stevig in de aanbieding, zo kost de versie in de Mac App Store normaal gesproken € 9,99, terwijl je het daar op dit moment kan vinden voor de helft van het geld (€ 4,99).

Voor iOS is de percentuele korting nog een stuk hoger. Daarvoor kost het normaal gesproken € 4,99, op dit moment vind je het in de iOS App Store voor maar 99 cent.

Let op dat je voor de versie voor iOS minimaal een iPad 2, iPhone 4s of iPod touch van de 5e generatie moet hebben, waar minimaal iOS 8 op staat.

Voor de Mac minimaal Mac OS X 10.6 (Snow Leopard), een Intel processor, 1 GB aan RAM, 150 MB ruimte aan opslag en een OpenGL 2.0 compatible videokaart met 256 MB shared of dedicated RAM (ATI of NVIDIA).

Zie hoe indrukwekkend Toegankelijkheid is in de praktijk

003

Al snel na het uitkomen van de iPhone kwam er kritiek vanuit mensen met een visuele beperking. Die maakten zich zorgen dat ze door aanraakschermen steeds meer buitengesloten zouden worden, zij gingen er van uit dat ze fysieke knoppen nodig hadden.

Maar dat bleek wel degelijk mogelijk door veel werk van Apple en het bedrijf krijgt dan ook al een aantal jaren achter elkaar veel prijzen voor het werk voor mensen met een beperking, ook visueel. Eind januari van dit jaar kon je daarover op MacFreak bijvoorbeeld lezen in dit nieuwsbericht, en op Apple's eigen pagina over Toegankelijkheid kan je ook een aantal voorbeelden van hoe Apple hiermee bezig is zien.

Maar de voorbeelden op die pagina zijn gemaakt vanuit Apple. We zien daar dan ook vooral de mogelijkheden, en niet zozeer de ervaringen van de gebruikers zelf.

David Pogue

Tech-journalist David Pogue is een oude bekende in de Mac-wereld (hoewel wij sinds hij bij Yahoo zit wat minder van hem horen). Hij zag een tijdje geleden een blind iemand op ongelofelijk hoog tempo bezig met zijn iPhone, en bleef zich afvragen hoe dat nu precies werkt in de praktijk.

Voor een demonstratie daarvan vond hij Joseph Danowsky bereid, die is Managing Director and Private Client Advisor at U.S. Trust, Bank of America Private Wealth Management. Maar hij is ook heel erg slechtziend, hij kan vormen en kleuren zien, maar details zijn voor hem alleen maar brij van onscherpte, hij kan dus niets op een scherm onderscheiden.

In de video hieronder zien we voor het eerst een duidelijk demonstratie hoe ontzettend goed Toegankelijkheid werkt in de praktijk voor slechtzienden. Dat gaat trouwens verder dan alleen het lezen op het scherm, met behulp van de app knfbReader (€ 99,99) kan zijn iPhone hem ook voorlezen van uitgeprinte tekst.

Als je hier meer over wilt lezen, dan kan kan dat in dit artikel van David Pogue. Daar vind je ook de informatie dat Android een vergelijkbare techniek heeft (TalkBack), maar dat die voor blinde mensen lang niet zo goed is als Toegankelijkheid (Accessibility) van Apple, onder ander omdat het in Android niet in alle apps werkt.

Angry Birds Star Wars gratis voor iPhone en iPad

000

Angry Birds Star Wars is ongeveer anderhalf jaar oud, en deze game heeft net een update gekregen naar versie 1.5.10, waarbij Rovio Entertainment een verrassing voor ons allemaal heeft. Want bij deze update hebben ze Angry Birds Star Wars gratis gemaakt, zowel de versie voor iPhone als iPad.

Hoe lang Angry Birds Star Wars gratis zal zijn in de iOS App Store is niet bekend, normaal gesproken kost deze game € 2,99, bij eerdere aanbiedingen is de prijs nooit onder de 99 cent gekomen. Mocht je een Android telefoon hebben, ook daarvoor is op dit moment Angry Birds Star Wars helemaal gratis.

Voor zowel iPhone als iPad moet je minimaal iOS 8.0 op je iDevice hebben staan. Er zijn een boel in-app aankopen, maar voor zover we kunnen zien kan je deze game prima spelen zonder dat je er geld voor moet uitgeven.


Angry Birds Star Wars

Angry Birds Star Wars HD (voor iPad)

Love You To Bits is Apple's Gratis App van de Week

001

Ook deze week heeft Apple weer een Gratis App van de Week in de iOS App Store staan voor iPhone, iPad en iPod touch. Deze keer is het de sympathieke game Love You To Bits van Alike Studio, dat normaal gesproken rond de vier euro kost, afhankelijk van of het in de aanbieding is of niet.

Het is een zogenaamd Point&Click game, erg kleurrijk uitgevoerd en wat ons betreft met veel gevoel voor stijl gemaakt. In deze game ben je Kosmo, een ontdekkingsreiziger in de ruimte die niet zo handig is, terwijl je op zoek bent naar onderdelen van jouw robot-vriendinnetje Nova.

In de trailer hieronder kan je in minder dan anderhalve minuut een prima indruk krijgen of deze game wat voor jou is, zowel wat betreft de gameplay als de uitvoering.

Op dit moment is Love You To Bits dus helemaal gratis te vinden in de iOS App Store. Er zijn geen in-app aankopen, om het te kunnen installeren moet je minimaal iOS 8.0 op je iDevice hebben staan.

Tip: haal het maximale uit de batterij van jouw Apple Watch

002

Bij normaal gebruik gaat een Apple Watch makkelijk een volle dag mee, ook het model van de eerste generatie. Maar als je heel erg veel aan fitness doet, of je erg beweeglijk bent, dan haal je misschien niet de 18 uur die Apple zelf aangeeft.

Daarom hieronder een paar tips om het maximale uit de batterij van jouw Apple Watch te halen. Allemaal tips die snel en makkelijk in te stellen zijn, terwijl je Apple Watch nog steeds prima bruikbaar blijft.

Gebruik de meest recente versie van watchOS

Het lijkt misschien een flauwe tip, maar er zijn toch altijd mensen die lang wachten met het updates van devices. Maar Apple is constant bezig met het verbeteren van de software, daarbij staat het steeds verder verbeteren van de batterijtijd altijd centraal. Daar maak je natuurlijk alleen gebruik van als je de updates van Apple ook installeert.

Om te zien of op jouw Apple Watch de meest recente versie van watchOS staat open je op jouw iPhone de Watch-app en ga je naar Algemeen > Software Update. Op dit moment is de meest recente versie van watchOS versie 3.1.3.

Om een update uit te voeren moet de batterij van jouw Apple Watch minimaal 50 procent lading over hebben en verbonden zijn met het lichtnet met behulp van de lader. Let wel op dat zo'n update nogal wat tijd kost, dus alleen doen op een moment dat je jouw Apple Watch niet zo hard nodig hebt.

Schakel "Activeer scherm bij pols optillen" uit

Een handige functie van de Apple Watch is de instelling dat het scherm automatisch aangaat als je jouw pols optilt. Maar als je een erg actieve lifestyle hebt, of je polsen veel beweegt, dan kan deze functie er voor zorgen dat het scherm van je Apple Watch bijna de hele tijd aanstaat.

Wil je deze functie uitzetten, dat kan op de Apple Watch in Instellingen > Algemeen > Activeer scherm > Activeer scherm bij pols optillen, en daar het schakelaartje uit zetten. Als je daarna iets wilt zien op je Apple Watch dan kan dat door even op het schermpje te tikken, of door te drukken op Digital Crown.

Kies een zuinige wijzerplaat

Wijzerplaten hebben invloed op hoe lang je batterij op één lading mee zal gaan. Hoe meer zwart er te zien is in een wijzerplaat en hoe minder beweging, hoe minder stroom die wijzerplaat zal kosten. De reden hiervoor is dat de Apple Watch een OLED scherm heeft, bij dat soort schermen kost het geen energie om zwarte pixels te laten zien.

Mickey, Minnie of een wijzerplaat met foto kosten dus relatief veel stroom, terwijl Chronograaf, Handig en Modulair relatief weinig zullen verbruiken.

Gebruik Stroombesparing bij work-outs

Als je veel actief bezig bent dan meet jouw Apple Watch je hartslag erg vaak, zodat er goed gemeten kan worden hoeveel calorieën je verbruikt. Maar die metingen kosten veel stroom, en zullen je batterij dus ook zwaarder belasten.

Apple heeft een speciale functie daarvoor, maar niet iedereen weet dat waarschijnlijk. Want die vind je niet op je Apple Watch zelf, maar in de Watch-app op je iPhone. Daar ga je naar Mijn Watch > Algemeen > Stroombesparing bij work-outs (bijna helemaal onderaan).

Lees wel even de uitleg daar, want daar kan je lezen dat door dit aan te zetten je sensor voor de hartslag tijdens wandelen en hardlopen uitgezet wordt. Dat helpt dus om de batterij minder te belasten, maar heeft als bijeffect dat de meting van de verbrandde calorieën mogelijk wel wat minder accuraat zal kunnen zijn.

Let op welke notificaties je ontvangt op je Apple Watch

De Apple Watch is heel erg handig om in een oogopslag te kunnen zien wat er allemaal binnenkomt, je blijft lekker op de hoogte en kan snel reageren als dat nodig is.

Maar er zijn ook dingen die je misschien helemaal niet hoeft te zien op je Apple Watch, bijvoorbeeld welke mailtjes er binnen komen. Als je dat wilt uitzetten dan doe je dat in in de Watch-app in Mijn Watch > Berichtgeving > Mail en kies daar voor Aangepast. Daaronder verschijnt dan een schakelaartje met de optie Toon meldingen, die zet je in dit geval dus uit.

Viber voegt nog meer mogelijkheden voor betere privacy toe

003

Door het nieuws dat de CIA op grote schaal bezig is om de devices die we gebruiken om te communiceren, en meer, te hacken. De apps waarmee we kunnen communiceren spelen daar op in, bij dat soort apps zien we dan ook meer functies met het doel meer privacy er bij komen.

Eén van die apps is Viber, een cross-platform app met veel mogelijkheden, zoals groepschat, internationaal bellen, stem- of video-bellen, videoberichten versturen en meer. Daarbij zitten nu ook al functies om je privacy zoveel mogelijk te beschermen, zoals beveiligde communicatie, vertrouwde contacten en de mogelijkheid om chats alleen maar zichtbaar te maken met een code.

Van Viber is nu versie 6.6.1 uitgekomen, waarin nog een functie speciaal gericht op privacy heeft toegevoegd: je kan nu een tijdslimiet instellen voor foto's en video's, zodat ze na het openen automatisch worden verwijderd. In de versie voor Android is zelfs de mogelijkheid om schermafbeeldingen van chats te maken nu geblokkeerd, in iOS is zo'n blokkade niet mogelijk.

In de video hieronder zie je de mogelijkheid om achteraf dingen te verwijderen, en wanneer dat bijvoorbeeld èrg handig uit kan komen.

Viber is een gratis app, en te vinden in de iOS App Store via deze link. Je moet er minimaal iOS 8.0 voor op je iDevice hebben staan en het werkt met iPhone, iPad en iPod touch. Viber is ook beschikbaar voor Mac (minimaal OS X 10.7/Lion) en Windows, die versie is te vinden op deze pagina.

Als je nog vragen over Viber hebt, veel antwoorden zijn te vinden op deze FAQ-pagina van Viber zelf.

Activation Lock toch nog te vinden op het web

005

Als je ooit naar een iDevice op bijvoorbeeld Marktplaats gezocht hebt, dan weet je dat er altijd een aantal worden aangeboden met een iCloud Lock er op. Nooit kopen, want in bijna alle gevallen gaat het om een device met een zeer dubieuze afkomst. Verder heb je er toch weinig aan, hoogstens voor onderdelen en die kan je natuurlijk beter 'los' en met een goed geweten kopen.

Het is dan ook zaak om er zeker van te zijn dat als je een tweedehands iDevice koopt dat de vorige eigenaar dat iDevice uit zijn Apple ID account verwijderd heeft. Op een iDevice kan dat door te gaan naar Instellingen > iCloud en daar te klikken op het Apple ID account. Als je dat gedaan hebt vind je onder "Apparaten" alle apparaten die met dat account geassocieerd zijn, en als je er een aanklikt kan je onderaan kiezen voor de optie "Verwijder van account".

Op een Mac ga je naar de pagina appleid.apple.com/account/manage, en na in te zijn gelogd zie je ongeveer halverwege de pagina alle apparaten staan die op dat Apple ID geregistreerd zijn. Als je op het plaatje van een apparaat klikt zie je de optie om die te verwijderen.Tot en eind januari van dit jaar was er nog een mogelijkheid, via deze link kon je kijken of er een zogenaamde Activation Lock op een iDevice zat. Verleden tijd, want Apple heeft die pagina inmiddels verwijderd, die link werkt dan ook niet meer. Apple zou deze optie verwijderd hebben omdat die functie gebruikt zou worden door hacks die werken met gestolen serienummers.

Wil je toch graag kijken of een bepaald iDevice nog een Activation Lock er op heeft zitten dan blijkt er op dit moment toch nog een optie te zijn. Op dit moment, want het lijkt voor de hand te liggen dat Apple deze ook gaat blokkeren.

Op dit moment kan het nog door naar getsupport.apple.com te gaan, daar klik je bijvoorbeeld op "iPhone" en kies je daar bijvoorbeeld voor "Battery, Power & Charging". Als je dan klikt op "Unable to power on" en daarna op "Send in for Repair", dan zal je de mogelijkheid zien om serienummer, IMEI of MEID in te voeren, waarna je kan zien of het Activation Lock voor dat device wel of niet geactiveerd is.


(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

FileMaker Cloud nu ook in Europa en Afrika

000

September van het afgelopen jaar lanceerde FileMaker het nieuwe FileMaker Cloud, in eerste instantie alleen in de VS en Canada. De verwachting was dat Europa snel zou volgen, maar we hebben even geduld moeten oefenen.

Maar ongeveer een half jaar later is het zover, FileMaker Cloud is nu ook in Europa beschikbaar. Het is trouwens niet alleen Europa waar FileMaker Cloud nu ook een optie is, ook in Afrika is deze mogelijkheid nu beschikbaar.

De vertraging heeft waarschijnlijk met wetgeving te maken, de data voor mensen in Noord Amerika wordt ook daar op servers opgeslagen. Voor gebruikers in Europa zal dat zijn op servers in Ierland en Duitsland (Frankfurt), dus zal wetgeving in de VS geen betrekking hebben op de data in FileMaker Cloud in Europa.

Praktische informatie

Goed nieuws voor iedereen die Filemaker Server gebruikt en liever niet een eigen server op wil zetten en beheren. Met FileMaker Cloud wordt veel van dat werk uit handen genomen, je zou binnen 20 minuten al een werkende omgeving kunnen hebben.

Dat kan ook veilig, als je FileMaker Cloud begint te gebruiken krijg je de eerste 90 dagen een gratis SSL certificaat en er wordt SSL/TLS versleuteling gebruikt.

Prijzen zijn afhankelijk van het aantal gebruikers, dat loopt van € 918,00 excl. BTW voor 5 gebruikers tot € 8.348,00 excl. BTW per jaar voor 100 gebruikers. Alle prijzen vind je op deze pagina, als je meer dan 100 gebruikers wilt bedienen dan kan dat niet via die pagina, maar moet je even de telefoon pakken en bellen met nummer 030 - 760 05 70.

Nog veel snellere iPhones met PowerVR Furian?

000

Een aantal jaar geleden nam Apple een aandeel in Imagination Technologies, een bedrijf dat gespecialiseerd is in krachtige videoprocessors voor mobiele apparaten. Een jaar geleden waren er geruchten dat Apple Imagination Technologies helemaal zou willen overnemen, maar Apple ontkende dat.

Apple's formulering op dat moment was als volgt: "From time to time, Apple talks with companies about potential acquisitions. We had some discussions with Imagination, but we do not plan to make an offer for the company at this time." Kennelijk was het aandeel van ongeveer 10 procent voldoende voor Apple om te krijgen wat ze willen hebben.

Imagination Technologies heeft nu een nieuwe generatie videoprocessors aangekondigd op basis van PowerVR Furian architectuur. Deze ondersteunt niet alleen 4K, maar ook andere dingen die veel kracht vereisen, zoals gaming op hogere resoluties, augmented of virtual reality en machine learning.

Imagination Technologies zelf zegt er het volgende over PowerVR Furian:


We created Furian to address a new class of emerging applications, with a focus on efficient scalability that will extend to multiple generations of PowerVR IP cores. We're excited to start rolling out the first 8XT IP cores based on Furian. These cores will further cement the leadership of PowerVR at the high end of mobile performance.


Mogelijk wordt dit de videoprocessor van de opvolger van de iPhone 7 modellen, de vierprocessor daarin is de Series7XT Plus. En die is inderdaad ook van Imagination Technologies.

Eigen videoprocessor?

Hoewel Imagination Technologies tot nu toe de leverancier van videoprocessors voor iDevices is geweest, is het niet zeker dat deze PowerVR Furian ook in nieuwe iPhones gaat verschijnen.

Want Apple heeft Imagination Technologies misschien niet overgenomen, eind afgelopen jaar maakten er maar liefst 25 mensen van Imagination Technologies de overstap naar Apple, zowel managers als mensen van de technische kant. Dat voedde de geruchten dat Apple niet alleen zijn eigen A-processors wil maken, maar ook plannen heeft voor eigen videoprocessors.

Gezien het enorme succes dat Apple tot nu toe heeft met het maken van de eigen processors, lijkt een stap naar het zelf maken van videoprocessors niet erg ver gezocht.

Apple Pay toch nog niet in België vanaf mei dit jaar (Upd.)

003

Twee dagen geleden werd Apple Pay in Ierland gelanceerd en als eerste was de KBC bank aan de beurt, zoals je in dit persbericht kan lezen. En KBC is de enige niet, binnenkort komt daar ook de Ulster Bank bij.

Met ook Italië op de lijst van landen waar Apple Pay gelanceerd gaat worden begonnen we ons steeds meer af te vragen wanneer de Lage Landen nu eindelijk aan de beurt zouden zijn. Wat België betreft kunnen we daar nu uitsluitsel over geven, de Franse afdeling van de CBC bank heeft in een tweet laten weten dat vanaf mei dit jaar daar ook Apple Pay zijn opwachting zal gaan maken.


@jeromevde @fouranto L'apple Pay sera disponible chez CBC pour mai 2017 également ! ^Anaïs— CBC Banque&Assurance (@CBC_BE) March 8, 2017


Dit nieuws komt trouwens op de hielen van Android Pay, dat gisteren in België actief werd, zoals ook in de bovenste van de twee tweets hierboven te lezen is. Meer details over Android Pay in België is te vinden op deze pagina.

Wanneer Nederland aan de beurt zal zijn is nog steeds niet bekend, op deze support-pagina van Apple kan je zien in welke Europese landen Apple Pay voorhanden is. Op dit moment is dat in Frankrijk, Ierland, Rusland, Spanje en Zwitserland. Opvallend is het ontbreken van Duitsland, toch een economie van formaat die ook interessant zou moeten zijn voor Apple Pay.

Update: Jammer genoeg blijkt dit nieuws een fout van een medewerker van CBC te zijn geweest, die Apple Pay schreef in een tweet terwijl Android Pay bedoeld werd. Omdat de origine tweet verwijderd is de formattering van Twitter hierboven verdwenen, maar de tekst van de originele tweet is nog wel leesbaar.

De titel van dit nieuwsbericht is ook meteen aangepast (was: "Apple Pay in België vanaf mei dit jaar") zodat lezers niet blij worden gemaakt met iets wat helemaal niet waar blijkt te zijn.


Erratum - Android Pay sera très prochainement disponible pour les clients CBC. Mais Apple Pay n’est pour l’instant pas prévu— CBC Banque&Assurance (@CBC_BE) March 8, 2017


Vrije vertaling:

Correctie - Android Pay zal binnenkort beschikbaar zijn voor cliënten van CBC. Maar Apple Pay wordt voorlopig nog niet verwacht.