Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

True Tone komt misschien ook naar andere devices

002

Eén van de vele dingen waardoor de 9,7-inch iPad Pro zulke goede reviews kreeg is het display. Want dat is niet alleen een stuk beter dan zijn voorgangers, Apple laat daar zien dat het met True Tone mogelijk is om automatisch een scherm van een tablet aan te passen voor een kleurweergave die past bij het omgevingslicht.

Als je nog niet weet hoe True Tone werkt en dat wel graag wilt weten, dan is dit artikel van Anandtech beslist de moeite van het lezen waard. Daarin is te lezen dat het scherm van de 9,7-inch iPad Pro zich inderdaad prima aanpast als het omgevingslicht verandert, maar dat het minder geschikt is om bijvoorbeeld foto's te bekijken en aan te passen.

Mogelijk zijn er meer plannen voor True Tone bij Apple, zoals te zien en te lezen is in dit patent. Dat zou mogelijk al snel kunnen zijn, want volgens recente geruchten zou de iPhone 7 mogelijk andere sensoren krijgen om het omgevingslicht te meten, en dat zou natuurlijk wel iets met True Tone te maken kunnen hebben.

Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat Apple daarin ook True Tone gaat gebruiken, maar Apple introduceert zelden nieuwe technologie die maar in één device wordt gebruikt. De vraag is of Apple het bij iDevices laat, misschien zien we in de toekomst ook een iMac met True Tone. Die optie is trouwens op de iPad uit te zetten, als het ooit op een iMac zijn opwachting maakt dan zal dat natuurlijk ook daar zo zijn.

Als Apple inderdaad de sensoren voor het omgevingslicht aan gaat passen dan zou dat trouwens, volgens dezelfde geruchten, wel kunnen betekenen dat sommige hoesjes en schermbeschermers niet meer gaan werken met de iPhone 7.

Apple krijgt patent op afstand deactiveren van camera van iPhone

015

Iedereen kent het, tijdens concerten staat er volksstammen foto's en video's te maken, waardoor het soms moeilijk is om te zien wat er eigenlijk op toneel gebeurt. Het probleem zou niet zo groot zijn als niet zo veel mensen het zouden doen, en als het allemaal wat korter gebeurde.

De irritatie hierover neemt toe, dat was bijvoorbeeld ook te zien tijdens een concert van Adele. Want die was het zat dat een gedeelte van het publiek haar alleen maar door een camera ziet en riep daarom tijdens een recent concert iemand op om daarmee te stoppen en haar gewoon live te bekijken.

Dat is niet de enige manier om hiermee om te gaan, er komen inmiddels andere oplossingen voor dit probleem. Zo moeten mensen tijdens het concert van Alicia Keys eerder deze maand hun smartphones in een speciaal afgesloten zakje stoppen, als ze hun telefoon echt nodig hadden dan werd het slot van dat zakje er afgehaald.

Maar er zijn nog veel meer manieren om dit aan te pakken. Apple heeft bijvoorbeeld patent aangevraagd voor een manier om de camera in een iPhone op afstand tijdelijk helemaal uit te zetten. Radicaal, maar waarschijnlijk wel erg effectief.

Het probleem lijkt dat deze oplossing dan ook voor andere doeleinden gebruikt zou kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een overheid die bepaalde dingen liever niet vastgelegd zou willen hebben.

Het lijkt dan ook een patent waarvan de meesten van ons liever niet zien dat het echt gebruikt gaat worden, alleen de mogelijkheid al dat Apple dit kan doen en nu ontwikkeld heeft is eigenlijk geen erg prettig idee. Apple heeft zich tenslotte verweerd tegen de pogingen van de FBI om ze te forceren een achterdeur in iOS in te bouwen, het lijkt dan ook een goed idee om dit soort oplossingen maar niet toe te passen.

Gelukkig zegt het aanvragen van een patent weinig, Apple vraagt veel patenten aan die nooit in het echt gebruikt worden.

Procreate Pocket nu gratis in de Apple Store app

003

Ook deze maand geeft Apple weer een gratis app weg via de eigen Apple Store-app. Dit keer is dat Procreate Pocket, een app waarmee je prachtig kan tekenen en schilderen op je iDevice.

Om deze gratis app op jouw iPhone of iPod touch te krijgen zal je dus eerst Apple's eigen Apple Store app naar binnen moeten halen. Die app is trouwens gratis, dus daar hoef je ook je portemonnee niet voor te trekken. De Apple Store-app is trouwens bedoeld om Apple's producten en accessoires te bekijken en eventueel te kopen, dus voor de toekomst ook handig als je bij Apple wilt shoppen.

Als je deze app opent moet je naar "Uitgelicht" linksonder en daar even naar beneden 'scrollen' totdat je "Schetsen. Schilderen. Creëren" ziet staan en daar even klikken op het "Download nu gratis". Er opent dan een nieuw schermpje, daarin klikken op "Download nu gratis" in de groene balk onderaan. Je wordt dan gevraagd of je wilt worden doorgestuurd naar de iOS App Store, daar op "Verder" klikken. Als daar om gevraagd wordt even het wachtwoord voor jouw Apple ID invullen en klikken op de "Wissel in"-optie rechtsboven.

Dat is alles, daarna even wachten tot de app naar binnen is gehaald en je kan van Procreate Pocket genieten.

Wil je eerst weten wat je met Procreate Pocket allemaal kan doen? Op deze pagina van de ontwikkelaar kan je er veel meer van te weten komen en ook in de video hieronder krijg je een prima indruk van deze app.

Procreate Pocket werkt zowel op de iPhone als de iPod touch, het is wel belangrijk dat daar minstens iOS 9.1 op staat. Ben je te laat voor deze aanbieding, je kan Procreate Pocket ook hier vinden in de iOS App Store, daar kost het je € 2,99.

Cirrus Logic brengt kit voor maken Lightning koptelefoons uit

004

Of Apple inderdaad de mini-jack koptelefoonaansluiting gaat laten vallen is nog steeds niet honderd procent zeker, maar er zijn wel steeds meer indicaties dat dit wel gaat gebeuren.

Eén van de nieuwe aanwijzingen is het feit dat Cirrus Logic, één van de bedrijven die onderdelen voor Apple maakt, nu een Made For iPhone (MFi) Headset Development Kit heeft uitgebracht. Deze Kit is bedoeld om het veel makkelijker te maken voor makers van koptelefoons om audio-accessoires voor de Lightning connector te maken.
The MFi Headset Development Kit demonstrates the advantages of Lightning-connected headsets over conventional analog headsets. For example, digital connectivity with an integrated, high-performance DAC and headphone driver delivers high-fidelity audio to the headphone speakers. In addition, Lightning-connected headphones can interact with an iOS app to create a more custom audio experience, such as personalized EQ settings


Carl Alberty, de Vice President van Audio Products Marketing bij Cirrus Logic, zei er het volgende over:


Our MFi reference design provides a complete high-performance, digital-headset solution and a reference iOS application to support the rapid development of these emerging consumer products.


Natuurlijk is het mogelijk dat Cirrus Logic hier een gok neemt en helemaal niet zeker weet of Apple de koptelefoonaansluiting inderdaad echt achterwege gaat laten in de iPhone 7. Maar heel erg waarschijnlijk lijkt dat niet.

Tegelijkertijd kwamen er op het Chinese sociale netwerk Weibo foto's voorbij van EarPods met een Lightning-aansluiting. Dat kan natuurlijk allemaal nep zijn, vooral de Lightning connector in de rechterfoto zier er nogal dubieus uit.

Nep of niet, het lijkt wel goed mogelijk dat de EarPods bij de iPhone 7 er zo, of ongeveer zo, uit zullen gaan zien.

Hoe lang duurt het voordat Apple een standaard laat vallen

008

Het is een klacht die vaak gehoord wordt, Apple zou te vaak en te snel standaarden laten vallen waardoor de gebruikers de klos zijn. Maar tegelijkertijd blijkt erg vaak achteraf dat de keuze van Apple de juiste was, want wie zou nu bijvoorbeeld de floppy disk of de SCSI poort nog terug willen hebben?

Maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet pijnlijk is voor ons, de gebruikers, op het moment dat we in zo'n transitie zitten. Want het kost veel, en tijdens de transitie lopen we waarschijnlijk te rotzooien met op zijn best adapters, en op zijn slechts met apparatuur die alleen tijdens die overgangsperiode nodig is.

Maar is het verwijt dat Apple de gebruikers zo vaak en snel in de kou laat staan eigenlijk wel terecht? Voor het antwoord kunnen we terecht bij The Verge, want daar hebben ze alle belangrijke standaarden die Apple sinds 1980 achter zich heeft gelaten op een rijtje gezet, en hieronder kan je het overzicht daarvan zien.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

De uitkomst is dat Apple gemiddeld een standaard 15 jaar lang hanteert. Daarna komt er een overgangsperiode, waarbij het model voor het grote publiek meestal de eerste is waar we de toekomst kunnen zien.

Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de eerste iMac, want daar verdween niet alleen de floppy disk, maar moest de ADB plaats maken voor USB. Maar ook nu zien we het weer gebeuren: eerst verdwenen de klassieke USB aansluitingen om plaats te maken voor USB-C op de MacBook. Nu het er op lijkt dat de komende MacBook Pro vier USB-C poorten gaat krijgen zullen we het waarschijnlijk daarmee moeten doen wat betreft de data-poorten.

Met andere woorden, Apple ziet USB-C duidelijk als de toekomst, ze waren tenslotte niet voor niets één van de partijen die aan de wieg van USB-C stonden.

De eerste Zeiss ExoLenzen voor iPhone 6/6s en 6 Plus/6s Plus

006

Tijdens de CES in Las Vegas afgelopen januari werden ze al gepresenteerd, de externe lenzen van de vermaarde lensmaker Zeiss voor de iPhone 6, 6 Plus, 6s en 6s Plus. Inmiddels is het zover en zijn deze lenzen ook eindelijk echt te koop.

De kwaliteit zal zonder meer prima zijn, hoewel er bij een voorzetlens, hoe goed ook, toch altijd wat verlies aan kwaliteit plaatsvindt. Maar als je op zoek bent naar de best mogelijke optie hierin voor jouw iPhone, dan zijn deze opties van Zeiss hoogstwaarschijnlijk het beste was er op de markt te vinden is.

Dat vinden ze bij Zeiss trouwen ook:


Great Images Start With Great Glass

In development for years, ExoLens started with the idea that great photography tools start with great materials. Only the highest grade optical glass is meticulously ground and shaped until perfect. Machined aluminum housings are milled to the thousandth and assembled with surgical precision. All of this leads to some of the best images you will ever see with an iPhone.


Je hoeft de mensen van Zeiss daarbij niet persé alleen maar op hun blauwe ogen te geloven, in deze gallery kan zelf je veel voorbeelden bekijken die allemaal met de Zeiss ExoLens geschoten zijn.


Al deze kwaliteit kost trouwens wel wat, voor deze "ExoLens met Optics by ZEISS-groothoeklens voor iPhone" betaal je bij Apple maar liefst € 249,95. Mocht je interesse hebben, via de links hieronder kom je meteen terecht bij het juiste model in de online Apple Store.

ExoLens met Optics by ZEISS-groothoeklens voor iPhone 6/6s

ExoLens met Optics by ZEISS-groothoeklens voor iPhone 6 Plus/6s Plus

Een nieuw toetsenbord je Mac en iDevices: de Logitech K780

003

Logitech heeft al een tijdje een toetsenbord op de markt waarmee je makkelijk meerdere devices kan bedienen. Dit K380 Multi-Device Bluetooth Keyboard heeft linksboven drie speciale knoppen waarmee je makkelijk en snel van device kan wisselen.

Je hoeft dus met elk device maar één keer via Bluetooth te pairen, en daarna te onthouden voor welk device knop één, twee en drie zijn. Daarna werkt het lekker snel en handig, want je zit dus nooit meer per ongeluk op het verkeerde device te typen.

De K380 Multi-Device Bluetooth Keyboard kost € 44,99 bij Logitech zelf, maar daar is nu een groter broertje bij gekomen. Dit is het K780 Multi-Device Wireless Keyboard. Dat grotere broertje geldt op meerdere vlakken, het heeft bijvoorbeeld een numeriek gedeelte erbij gekregen aan de rechterkant, en achter het toetsenbord zit een gootje, waar je makkelijk een iPhone en/of iPad in kan zetten.

In de video hieronder kan je dat allemaal duidelijk zien.

De K780 kost meer dan het dubbele van de K380. De K780 zal vanaf 12 juli aanstaande beschikbaar zijn, en gaat dan € 99,99 kosten.

Shot on iPhone-campagne krijgt een nieuw thema

000

De Shot on iPhone-campagne bevalt het management bij Apple kennelijk goed, want deze loopt alweer een tijd en het lijkt er niet op dat ze die binnenkort gaan beëindigen. In tegendeel, er zijn nu op meerdere plekken ter wereld nieuwe posters en billboards gesignaleerd voor deze campagne met een nieuw thema.

Dat nieuwe thema is kleur, en die kan je op dit moment buiten zien in de VS., Australië, Canada, Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Japan, Singapore, Hong Kong, India, Korea, China, Maleisië, Nieuw Zeeland, Thailand en Zwitserland. In de Lage Landen gaan wij hier dus niets van zien, behalve hier.

Als je een grotere versie van de foto's hieronder wilt zien, dan gewoon even op de foto van jouw keuze klikken.


(Bangalore, India)


(Kuala Lumpur, Maleisië)


(Seoul, Korea)


(Sjanghai, China)


(Sidney, Australië)


(Sidney, Australië)

Geruchten rond MacBook Pro, Apple Watch en iPhone

005

Eén ding kunnen we in ieder geval zeggen over Apple, ondanks dat het steeds meer verschillende succesvolle producten maakt krijgt het niet minder aandacht, in tegendeel. De geruchten slaan ons dan ook om de oren, en MacFreak zou er iedere dag mee gevuld kunnen worden.

Dat lijkt niet zo'n goed idee, daarom in dit nieuwsbericht in het kort even de belangrijkste geruchten van dit moment over de nieuwe MacBook Pro, Apple Watch en iPhone.

iPhone

Van de iPhone kon je eergisteren in dit nieuwsbericht al de nieuwe spypics van de behuizing zonder koptelefoonaansluiting zien. Maar dat is niet alles wat betreft de geruchten over het product waar Apple op dit moment nog steeds het meest aan verdient.

Ruim twee weken geleden kon je hier al lezen dat de kleuroptie Spacegrijs wel eens zou kunnen gaan verdwijnen bij de iPhone 7, en dat daar mogelijk een donkerblauwe voor in de plaats zou gaan komen.

Daar komt nu een nieuw gerucht bij: Apple zou inderdaad die donkerblauwe iPhone gaan voeren, maar er blijft ook een grijze iPhone bestaan. Alleen zou die niet meer Spacegrijs zijn, maar een stuk donkerder, dus bijna zwart. Dat 'Spacezwart' zou min of meer hetzelfde zijn als de zwarte optie van de Apple Watch.

Dat is nog niet alles, het gerucht dat de Home-knop van de iPhone aangepast gaat worden blijkt ook hardnekkig. Mogelijk zou de iPhone 7 helemaal geen knop meer hebben, maar een cirkel op het scherm. Als je dan daarop drukt voelt het alsof je een knop indrukt. Daar gebruikt Apple dan waarschijnlijk de 3D Touch technologie voor die de huidige iPhone 6s en iPhone 6s Plus al hebben.

Dat zou betekenen dat er geen knop meer in zou zitten die slijt, en vooral meer ruimte aan de binnenkant. Daardoor kan de iPhone weer wat dunner en lichter worden, of is er meer ruimte aan de binnenkant voor meer opties. Beide zijn tenslotte welkom bij Apple.

Apple Watch

Dat de Apple Watch goed tegen water kan heb je al vaker op deze site kunnen lezen. En het is ook bekend dat Apple de iPhone steeds betere bestand tegen water maakt. Dat begon al bij de iPhone 6, en bij de 6s modellen is daar nog een stevige stap in gezet.

Volgens de nieuwe geruchten zou er in de Apple Watch 2 niet alleen GPS komen, maar ook de mogelijkheid om bij te houden hoeveel je gezwommen hebt. Als dit gerucht klopt, dan ligt het natuurlijk wel voor de hand dat de opvolger ook door Apple helemaal waterdicht wordt gemaakt.

MacBook Pro

De geruchten dat de nieuwe MacBook Pro een OLED aanraakstrip gaat krijgen in plaats van F-toetsen doet al een tijdje de ronde. Een nieuw gerucht is dat er een Touch ID sensor in de aan- en uitknop zou komen.

Tijdens de keynote liet Craig Federighi al zien dat je Mac straks automatisch ontgrendeld kan worden als je met jouw Apple Watch in de buurt komt. Maar niet iedereen heeft een Apple Watch, en mogelijk wil Apple het makkelijker maken voor veel meer mensen om je Mac goed te beveiligen, terwijl je die toch makkelijk en snel kan ontgrendelen als je wilt doorwerken.

Een preview van de nieuwe Apple TV-app

001

Tijdens de keynote van de WWDC 2016 was het Eddy Cue die in een stevig tempo een aantal nieuwe dingen voor de Apple TV van de vierde generatie liet zien. Daarbij kwam ook de nieuwe Apple TV-app voorbij, zoals je hier kan zien.

Deze app doet voor een groot gedeelte hetzelfde als de Siri Remote, maar daarbij zitten gelukkig ook nog een aantal erg prettige en welkome dingen die met de afstandsbediening niet kunnen.

Voorbeelden daarvan zijn het kunnen zien wat voor muziek je op je Apple TV aan het afspelen bent, en daar doorheen kunnen 'scrollen' of het gebruiken van een toetsenbord, waardoor je vanaf je iDevice veel makkelijker tekst op de nieuwe Apple TV kan invoeren.

In de preview-video hieronder komen al deze functies voorbij. Later dit jaar, als iOS 10 uitkomt, zullen wij er ook allemaal van mee kunnen genieten.