Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Donaties komen binnen, en MacFreak heeft een sponsor!

010

Voor het weekend is de eerste mail verstuurd naar iedereen die heeft aangegeven dat ze graag als donateur MacFreak willen steunen en voor de continuïteit zorgen, de eerste donaties zijn dan ook al binnen gekomen, waarvoor enorm veel dank!

Maar er is nog meer goed nieuws, dankzij de werving van donateurs kunnen we inmiddels het eerste bedrijf dat onze sponsor is geworden verwelkomen: Upgreatest.nl. Hun logo staat inmiddels helemaal rechtsonder op de homepage en de nieuwspagina's, en onder ieder nieuwsbericht staat nu de regel "Het nieuws op Macfreak wordt gesponsord door Upgreatest.nl (ssd upgrades op locatie)"

De donaties zorgen dus voor ons fundament, sponsors zijn het gebouw dat we de komende tijd graag verder zouden willen uitbouwen.

De toekomst

Voor ons is dit soort sponsoring de toekomst, adverteerders die zich aan MacFreak verbinden omdat ze iets bieden waar onze lezers wat aan hebben, op een positieve manier die niemand in de weg zit.

Voor de volledigheid: in principe verbindt Upgreatest.nl zich voor langere tijd aan MacFreak, maar zoals bij alle sponsoring is de duur van de samenwerking natuurlijk ook afhankelijk van het resultaat voor de sponsor.

Verder is er geen enkele invloed van de sponsor op de inhoud. Dat spreekt voor ons vanzelf, maar we vermelden het toch even voor de volledigheid.

Nog veel meer Yahoo accounts gehackt

005

Eind september van dit jaar kon je op MacFreak al lezen dat het een goed idee was voor iedereen met een Yahoo account om daar op zijn minst het wachtwoord daarvan te veranderen, want er was naar buiten gekomen dat er in 2014 maar liefst 500 miljoen accounts gehackt waren.

Dat was al een duizelingwekkend hoog getal, maar inmiddels blijkt dat in het jaar daarvoor nog veel meer accounts bij Yahoo de klos waren, want bij die eerdere hack zou het om meer dan één miljard accounts gaan.

Kennelijk zijn ze bij Yahoo grote schoonmaak aan het maken, want het is het bedrijf zelf dat dit nieuws op hun Tumblr-account heeft gezet.


What happened?

As we previously disclosed in November, law enforcement provided us with data files that a third party claimed was Yahoo user data. We analyzed this data with the assistance of outside forensic experts and found that it appears to be Yahoo user data. Based on further analysis of this data by the forensic experts, we believe an unauthorized third party, in August 2013, stole data associated with more than one billion user accounts. We have not been able to identify the intrusion associated with this theft. We believe this incident is likely distinct from the incident we disclosed on September 22, 2016.


Met andere woorden, het is niet Yahoo zelf geweest dat deze hack heeft gevonden, maar het is ontdekt doordat het in een politieonderzoek naar boven kwam.

De afgelopen jaren is er bij Yahoo hard gewerkt aan het almaar verbeteren van onder andere de webmail, waarschijnlijk was het een beter idee geweest als de aandacht eerder was gegaan naar het beveiligen van de data van de gebruikers.

Op dit moment doet Yahoo er veel aan om dit te vermijden, het is te hopen dat dit nu voldoende is. Bij Yahoo werken ze nu hard om ervoor te zorgen dat klanten nu niet massaal weglopen, maar het lijkt bijna onvermijdelijk dat ze hier veel mensen door zullen verliezen, het ging de afgelopen tijd al niet zo erg goed met dit bedrijf.


What are we doing to protect our users?

We are notifying potentially affected users and have taken steps to secure their accounts, including requiring users to change their passwords. We have also invalidated unencrypted security questions and answers so that they cannot be used to access an account. With respect to the cookie forging activity, we invalidated the forged cookies and hardened our systems to secure them against similar attacks. We continuously enhance our safeguards and systems that detect and prevent unauthorized access to user accounts.

Serieus lek gevonden in NetGear routers

000

NetGear routers hebben een prima naam, en komen vaak hoog uit in testen wat betreft de snelheid en de betrouwbaarheid van de verbinding. Maar op het gebied van de veiligheid heeft dit merk nu een stevige knauw gekregen, want er is gebleken dat een boel recente routers van NetGear niet veilig zijn.

Volgens NetGear zelf gaat het om de R6200, R6400, R6700, R7000, R7100LG, R7300, R7900 en R8000 router, maar volgens het onderzoek op deze pagina geldt het ook voor de R7000P, R7500, R7800, R8500 en R9000 routers.

Het probleem is dat wanneer je met een router waar dit voor geldt een 'verkeerde' website bezoekt, dat dan een hacker controle over je data kan krijgen.

Heb je een NetGear router dan kan je zelf kijken of jij hier ook last van hebt, dat kan door de volgende code in het adresveld van een browser te plaatsen, gevolgd door de Enter- of de Return-toets.

Op de plek van het "router_IP" moet je het adres van jouw NetGear router invullen, dat is in de meeste gevallen 192.168.1.1

Als je router na het invoeren van deze code zelf herstart, dan kan code op een kwaadwillende website jouw router overnemen. Je kan het probleem oplossen met deze code:

Zolang de router blijft aanstaan ben je dan weer beschermd, de admin-tools van de router zijn dan niet meer bereikbaar. Zodra jouw NetGear router weer herstart kan je wel weer bij die tools, maar ben je dus ook weer kwetsbaar.

NetGear is bezig met te zoeken naar een oplossing en heeft op dit moment voor een aantal van de routers die hier last van hebben beta-firmware uitgebracht, die kan je vinden op deze pagina. Of die beta-versie installeren een goed idee moet je zelf beslissen, maar deze zin van NetGear suggereert dat het misschien niet de beste oplossing is:


This beta firmware has not been fully tested and might not work for all users.

Opletten met dataverbruik Super Mario Run

002

Alle fans van Mario hebben er naar uitgekeken, de oerversie van het "eindeloos rennen terwijl je springend zoveel mogelijk punten verzamelt" kwam eindelijk naar iOS, en gisteren was het zover. Het wachten lijkt niet voor niets, de reacties op het internet zijn bijna unaniem lovend.

Maar het is de moeite waard om erop te letten wanneer je deze game speelt, en hoe het zit met het dataverbruik. Nintendo meldt dat keurig bij deze game, maar de meeste mensen zullen zo'n waarschuwing waarschijnlijk helemaal niet zien.


Opmerking: om te kunnen spelen heb je een internetverbinding nodig. Voor het internetgebruik worden mogelijk extra kosten in rekening gebracht.


Per sessie kan het dataverbruik van Super Mario Run oplopen tot 75 MB, dus een aantal keren spelen zonder Wi-Fi zou jouw bundel al op kunnen maken, of je zelf op kosten kunnen jagen.

Als je zin hebt om ook Super Mario Run te spelen, deze game is gratis naar binnen te halen in de App Store. Er is een in-app aankoop (Wereld 1 t/m 6), die kost € 9,99.

De Get a Mac campagne viert zijn 10-jarige verjaardag

003

In september 2005 gaf Steve Jobs het reclamebureau van Apple (TBWA\Chiat\Day) de opdracht voor een campagne waarin duidelijk moest worden hoeveel beter de Mac is dan een PC. Het proces bleek niet gemakkelijk: pas zeven maanden later en ontelbare ideeën verder ontstond de Get a Mac campagne, waarin de Mac en de PC werden vertolkt door acteurs, respectievelijk Justin Long en John Hodgman.

Deze campagne wordt nog steeds door veel mensen gezien als de beste die Apple ooit heeft gehad, niet mis, want Apple heeft meerdere campagnes gehad die veel indruk hebben achtergelaten. Voorbeelden zijn de de 1984 commercial en de Think Different campagne.

De tweede video is de versie met de stem van Steve Jobs, dat is niet de versie die naar buiten werd gebracht, de verteller daarin was acteur Richard Dreyfus.

Inmiddels is het 10 jaar nadat de eerste Get a Mac commercial op televisie te zien was, ter ere daarvan kan je op deze pagina lezen over hoe deze campagne tot stand kwam, hoe het was om er aan te werken en nog veel meer. Een voorbeeld: de teller van de commercials die naar buiten zijn gekomen staat op 66, terwijl er in totaal maar liefst 322 geschoten zijn.

Hieronder de beste 10 Get a Mac commercials, met daaronder, voor de liefhebber, alle 66 achter elkaar.Ook Photoshop gaat gebruik maken van de Touch Bar

003

Nu Apple's nieuwe MacBook Pro met Touch Bar uit is zien we natuurlijk snel dat apps daarvoor ondersteuning gaan bieden. Opvallend genoeg zit Photoshop daar ook bij, terwijl Adobe in de afgelopen jaren bijna altijd één van de laatsten was bij het toevoegen van ondersteuning voor nieuwe dingen waarmee Apple kwam.

Deze ondersteuning zit op dit moment in Adobe Photoshop CC 2017 technology preview, wanneer die voor iedereen beschikbaar wordt is nog niet bekend. Hieronder zie je de standaardweergave, de weergave als je een Brush hebt geselecteerd en wat je ziet als je in lagen bezig gaat.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Meer details over hoe Photoshop omgaat met de Touch Bar is te vinden op deze support-pagina van Adobe. Daar vind je ook alle opties die er voor Photoshop in de Touch Bar te gebruiken zijn, zodat je snel kan zien welke voor jou interessant kunnen zijn.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

watchOS 3.1.1 teruggetrokken na problemen

001

Er lijkt iets aan de hand te zijn met de kwaliteitscontrole van software updates bij Apple, want waar eerder updates voor iOS 8 èn iOS 9 terug werden getrokken, is dat nu met watchOS 3.1.1 ook het geval. Niet voor niets, want bij sommige Apple Watches zorgde deze update voor een rood uitroepteken met daaronder www.apple.com/help/watch.

Het lijkt er op dat dit probleem alleen ontstond bij de Apple Watch Series 2, op de Apple Watch van de eerste generatie van ondergetekende installeerde watchOS 3.1.1 bijvoorbeeld zonder problemen.

Hieronder zie je hoe zo'n 'ge-brickte' Apple Watch er uit ziet, ook hier gaat het om een Apple Watch Series 2 (er bestaat geen eerste generatie van de Apple Watch Nike+).

Voor zover bekend gaat Apple trouwens wel prima om met de gevallen waarbij die update mis is gegaan. Een bezoekje aan de Apple Store of even bellen met Apple en je Apple Watch opsturen zou voldoende moeten zijn. Dus laat je niet afschrikken door de tekst die je op de pagina van Apple te zien krijgt:


Als het probleem niet wordt opgelost door de Apple Watch geforceerd opnieuw op te starten, moet u de Apple Watch laten repareren.


Mocht je nu nog proberen om via de Watch app om je Apple Watch een update te geven, dan krijg je watchOS 3.1 te zien als de huidige versie.

met dank aan forumlid 'WaltervandeMeer', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

Veiligheidsupdates voor Yosemite en El Capitan

002

Zoals altijd zitten in de update van het huidige besturingssysteem van Apple, macOS Sierra, naast allerlei verbeteringen ook updates om je Mac zo veilig mogelijk te houden. Daarnaast brengt Apple dan ook altijd meteen dat soort updates uit voor de andere besturingssystemen die nog ondersteund worden, dat zijn op dit moment 10.10.5/Yosemite en 10.11.6 /El Capitan.

De update voor jouw Mac zou vanzelf moeten verschijnen in het Updates-gedeelte van de Mac App Store. Als dat nog niet zo is en je wilt ze graag zelf naar binnen halen, dat kan via onderstaande links:

Security Update 2016-006 (10.10.5)

Security Update 2016-002 (10.11.6)

AirPods zijn er, online meteen weer uitverkocht

003

Na de presentatie begin september van de AirPods door Apple duurde het zo lang voordat ze beschikbaar waren dat we er eergisteren zelfs een nieuwsbericht aan hebben geweid met de titel "Waarom zijn de AirPods er nog steeds niet?"

Kennelijk heeft dat effect gehad, want gisteren in de loop van de dag verschenen de AirPods plotseling in Apple's eigen online Store. Wil je nu graag meteen jouw AirPods bestellen, ze kosten € 179,-, dan zal je nog wel even geduld moeten hebben. Want de eerste voorraad was zo ontzettend snel uitverkocht dat de levertijd nu al op 4 weken staat.

Maar Apple heeft ook een persbericht geweid aan het beschikbaar komen van de AirPods, dat is hier te lezen, en daar staat iets interessants in:


AirPods will be shipping in limited quantities at launch and customers are encouraged to check online for updates on availability and estimated delivery dates. Stores will receive regular AirPod shipments.


Met andere woorden, als je erg graag AirPods wilt hebben, dan is het de moeite om even langs te gaan bij een Apple Store, mogelijk zijn de daar wel te vinden.

Het is jammer voor zowel Apple, als voor iedereen die ze graag willen kopen, dat er zo weinig voorhanden zijn. Vooral voor de feestdagen. Tegelijkertijd is de beslissing van Apple om de fysieke Apple Stores hierbij voorrang te geven erg slim, want dat betekent meer mensen die daar langsgaan, wat natuurlijk een grotere kans geeft op meer verkopen.

macOS Sierra 10.12.2 corrigeert belangrijke bugs

000

De nieuwe 10.12.2 update voor macOS Sierra is nog maar net uit, dus komen er langzaamaan meer details naar buiten van wat Apple precies bedoelt als ze vermelden dat er "bugfixes" in zitten.

Want Sierra had nog wel last van een aantal vervelende bugs. Bijvoorbeeld dat System Integrity Protection (SIP) op de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar niet aan bleef staan, zoals je ook in de tweet hieronder kan zien.


Consensus seems to be that some (but not all) Touch Bar models are shipping with SIP disabled. No reports of a non-Touch Bar/Escape doing so— Steve T-S (@stroughtonsmith) November 17, 2016


Vervelend, want juist SIP is bedoeld om je Mac veiliger te maken. Het is dan ook beslist goed nieuws te noemen dat de 10.12.2 update ervoor zorgt dat SIP ook op deze nieuwe Macs weer gewoon aan staat.

Time Machine bug verholpen

De tweede vervelende bug in Sierra was dat sommige mensen het niet lukte om een goede Time Machine backup te maken, die bleef eindeloos bezig. Ook hier waren het weer vooral mensen met een nieuwe Touch Bar MacBook Pro die daar last van hadden.

Gelukkig kunnen we dat inmiddels ook in de verleden tijd schrijven, want ook dit probleem is opgelost in de 10.12.2 update voor macOS Sierra.

Indicatie van resterende batterijtijd verwijderd

Voor deze bug heeft Apple een bijzondere oplossing gekozen. Als je ervoor gekozen hebt om de batterijstatus in de menubalk zichtbaar te hebben (linksonder in Systeemvoordeuren > Energiestand) dan waren daar twee opties, je kon het resterende percentage van de batterijlading laten zien, of de resterende tijdsduur.

Die laatste was altijd al een schatting en klopte zelden of nooit. Het systeem kan nu eenmaal niet weten of jij het komende uur alleen maar teksten zit te lezen, of plotseling iets gaat doen wat de processor zwaar belast.

Bij de nieuwe MacBook Pro was die indicatie zo mogelijk nog minder accuraat dan in het verleden. Het resultaat was dat mensen het idee hadden dat hun batterij niet goed was, als reactie daarop heeft Apple deze optie nu helemaal verwijderd. Je kan dus nog wel het resterende percentage van je batterij zien, maar de resterende tijd behoort nu tot het verleden.