Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Waarom fotografeert Apple ook wegen in Connecticut?

000

Dat Apple al een hele tijd met auto's rondrijdt die de omgeving fotograferen en in kaart brengen is niets nieuws, Apple heeft zelfs een aparte pagina op de site waar je kan zien waar die auto's rondrijden.

Tot nu toe werd aangenomen dat dit vooral bedoeld was om zoveel mogelijk omgevingsdata op te kunnen slaan, zodat Apple goed voorbereid is als er eenmaal met zelf-rijdende auto's gereden mag worden. Maar daarbij blijkt nu een vreemde eend in de bijt, Apple rijdt inmiddels ook rond in de staat Connecticut.

Dat is vreemd, want in deze staat is het op dit moment nog helemaal niet toegestaan om zelf-rijdende auto's te testen. Als de data die verzameld wordt alleen daarvoor bedoeld zou zijn, dan ligt het voor de hand om eerst vooral data te verzamelen op plekken waar het wel moeilijk is om zelf-rijdende auto's te testen.

Voor meer bedoeld

Er bestaat al een tijd het vermoeden dat Apple voor veel meer doeleinden bezig is met het opnemen van de omgeving vanuit deze auto's. Denk bijvoorbeeld aan beeld op straatniveau, vergelijkbaar met Google's Street View, voor Apple's eigen Kaarten-app.

Neil Cybart, de onafhankelijke Apple-analyst van Above Avalon, denkt ook dat er voor meerdere doelen tegelijkertijd data verzameld wordt door Apple:


I don't think these Apple Maps vehicles are just meant to improve Apple Maps. Instead, my suspicion is they are part of Project Titan. Specifically, the vehicles are likely playing a role in building the groundwork for Apple's autonomous driving technology. The data collected by these vehicles may be used for testing autonomous driving technology using indoor simulation.
Apple Maps vehicles are not autonomous cars. Instead, they are very likely capturing mapping data (i.e. imagery) that will aid Apple's autonomous driving efforts. My view is that this mapping data isn't just for Apple Maps Street View, which wouldn't be too useful, but rather for building a mapping foundation for Apple's autonomous driving technology platform.


Voorlopig nog een vruchtbare bron voor speculatie, die door Apple's activiteit in Connecticut alleen nog maar verder toe zullen nemen.

Opletten: HandBrake kwam afgelopen week met malware

020

Het programma Handbrake is niet alleen prettig en betrouwbaar om snel en makkelijk video naar andere formaten om te zetten, het is ook nog gratis, een combinatie die zorgt dat het een erg populaire app is. Het is dan ook een app die regelmatig op het forum van MacFreak voorbij komt en vaak als oplossing aangeraden wordt.

Maar als je tussen 2 mei 16.30 en 6 mei 13.00 Handbrake 1.0.7 naar binnen gehaald hebt, dan zat daar iets bij wat bij niemand welkom zal zijn. Want in die periode was de server van de makers van Handbrake gehackt, en kwaadwillenden hadden malware aan het programma toegevoegd.

Gelukkig is het makkelijk om deze rotzooi te verwijderen. Eerst open je het programma Terminal, voer je de code hieronder in (even kopiëren en plakken) gevolgd door een Enter of een Return, als het gevraagd wordt even jouw admin-wachtwoord invoeren.


launchctl unload ~/Library/LaunchAgents/fr.handbrake.activity_agent.plist
rm -rf ~/Library/RenderFiles/activity_agent.app


Daarna moet je kijken of er in de Bibliotheek in jouw gebruikersmap in de folder VideoFrameworks het bestand "proton.zip" te vinden is. Als dat zo is dan moet je dit weggooien en de prullenmand legen. Daarna verwijder je de Handbrake-app in jouw Programma-folder, daarna zou je helemaal van deze troep af moeten zijn.

Meer informatie vind je op deze pagina op het forum van Handbrake zelf, daarna kan je op de site van Handbrake het programma opnieuw naar binnen halen en installeren.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die als eerste dit nieuws meldde

Voor het eerst Windows malware voor de Mac

020

Als er één besturingssysteem is dat een slechte reputatie heeft op het gebied van malware, dan is het wel Windows van Microsoft. De reden daarvoor was onder andere de populariteit van dat besturingssysteem, gekoppeld aan problematische beveiliging.

Aan dat laatste is de afgelopen jaren hard gewerkt door Microsoft, en recente versies van Windows zijn inmiddels beter beveiligd, terwijl het marktaandeel terugloopt, onder andere doordat er steeds meer mobiele apparaten gebruikt worden.

Maar er is nog steeds meer dan genoeg malware voor Windows, en die is in de regel ook altijd alleen voor Windows. Tot nu toe, want voor het eerst is er malware voor Windows ook geschikt gemaakt voor de Mac. Het gaat hierbij om malware die in de Windows-variant bekend staat als Snake, Turla of Uroboros.

Deze malware doet zich voor als een update voor Flash Player, maar is niet ondertekend voor Adobe, maar door "Addy Symonds". Hopelijk is voor de meesten van ons Flash iets uit het verleden, en zouden ze dus sowieso niet hierin getrapt zijn, want van Flash zelf is bekend dat het de afgelopen periode constant onder vuur van kwaadwillende hackers lag.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Onder die naam "Addy Symonds" was er in eerste instantie ook een certificaat, dat is inmiddels door Apple ingetrokken waardoor Gatekeeper dit tegen zal houden. Tenminste, als je tot en met OS X 10.11 (El Capitan) in Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Algemeen niet voor de laatste optie gekozen hebt (Elke willekeurige bron). Bij de eerste twee instellingen (Mac App Store of Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is), dan heb je van deze malware niets te vrezen.

Als je macOS Sierra (10.12) op jouw Mac hebt staan kan je het bovenstaande negeren, de optie "Elke willekeurige bron" heeft Apple daar voor de veiligheid helemaal weggelaten.

Meer over deze malware is te vinden op deze pagina van de blog van Malwarebytes. Dat is ook de maker van de uitstekende gratis scanner waarmee je kan zien of er malware rop jouw Mac staat, en het ook meteen kan verwijderen.

Flash

Mocht je Flash nog wel op je Mac hebben staan, dan raden we je aan om nooit op links te klikken waarin je verteld wordt dat jouw Flash een update nodig heeft. Als je zo'n melding ziet ga je zelf naar Systeemvoorkeuren > Flash, daar kan je zelf zien of er een update voor Flash nodig is. Als je het daar nakijkt weet je tenminste zeker dat je de update bij Adobe zelf naar binnen haalt, in plaats van een website die mogelijk slechte bedoelingen heeft.

Zip - Zap is Apple's Gratis App van de Week

002

Ben je op zoek naar een leuk en interessant puzzelspelletje voor weinig, dan kan je deze week terecht bij Apple's Gratis App van de Week. Want deze week is dat Zip - Zap, een game waarbij het gaat om inzicht, timing, en het oplossen van uitdagingen die op het eerste gezicht makkelijk lijken.

Normaal gesproken kost Zip - Zap ruim twee euro, op dit moment is deze universele app dus helemaal gratis in de iOS App Store. Er zijn geen in-app aankopen en de minimumeisen zijn ook erg vergeeflijk, het werkt al vanaf iOS 6.0.

Als je op zoek bent naar nog meer leuke gratis apps voor iOS, op dit moment is Lily - Playful Music Creation ook nog gratis (de naam spreekt boekdelen). Omdat dit Apple's Gratis App van de Week van vorige week was moet je er wel snel mee zijn, deze aanbieding kan ieder moment aflopen.

Apple Watch op eerste plaats, stoot Fitbit van de troon

001

De Apple Watch is het eerste compleet nieuwe device dat onder Apple's CEO Tim Cook werd uitgebracht, en werd door veel mensen gezien als een graadmeter. Want na het wegvallen van Steve Jobs was niet iedereen ervan overtuigd dat Tim Cook in staat zou zijn om Apple naar nog meer succes te leiden.

Sindsdien wordt langzaam maar zeker steeds duidelijker dat de Apple Watch inderdaad een succes is, bij de recente kwartaalcijfers zagen we bijvoorbeeld dat de categorie met de Apple Watch de grootste groei liet zien (+ 31 procent). Maar in die categorie zitten ook de AirPods en de devices van Beats, dus was het lastig om te weten hoe goed de Apple Watch het precies doet.

Volgens onderzoek van Strategy Analytics is er geen twijfel meer, de Apple Watch staat inmiddels op de eerste plaats bij de 'wearables', en stoot daarmee FitBit van de troon. Dat komt niet alleen doordat de verkopen van de Apple Watch een erg gezonde groei laten zien, maar ook omdat de verkopen van de trackers van Fitbit op snel tempo afnemen.

Volgens Strategy Analytics zouden er in het afgelopen kwartaal 3,5 miljoen Apple Watches zijn verkocht, 59 procent meer dan het hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen waren het er, volgens dezelfde meetmethode, 2,2 miljoen stuks.

Dat Apple de eerste plaats nu inneemt is mede door de 'hulp' van Fitbit. In het eerste kwartaal van 2016 was die nog goed voor 4,5 miljoen stuks, dat waren er in het afgelopen kwartaal nog 2,9 miljoen. Het lijkt er op dat de 'echte' smartwatch het aan het winnen is van de fitness-trackers.

Doordat Fitbit zo hard daalde kwam Xiaomi op plaats twee terecht. Dit bedrijf heeft maar twee fitness-trackers op de markt, Mi Band en Mi Band 2, en verkocht daar in totaal 3,4 miljoen stuks van. Die zijn in de verste verte niet te vergelijken met de Apple Watch, de Mi Band 2 is een eenvoudige fitness-tracker met een bijbehorende prijs.

Het lijkt voor de hand te liggen dat bij de wearables hetzelfde scenario zich gaat voltrekken als wat we eerder al in andere takken zagen, bijvoorbeeld bij de smartphones. Onderaan de markt blijven er een aantal spelers over die vechten over relatief kleine winsten, bovenaan de markt pakt Apple het leeuwendeel van de inkomsten en winst.

Apple I van Steve Jobs nu tentoongesteld in museum in Seattle

000

Op 1 april 1976 begonnen Steve Jobs en Steve Wozniak met het produceren van hun allereerste computer: de Apple I. Dit ontwerp van Steve Wozniak was eigenlijk een bouwpakket, voor 666,66 dollar kreeg je een moederbord met processor, geheugen een een videochip. Die 666,66 dollar waren trouwens niet niks, omgerekend naar de waarde van ons geld op dit moment kom je op ruim 2.550 euro.

Op 3 januari 1977 werd Apple Computer Inc. opgericht, een snel groeiend bedrijf, want het verdubbelde de eerste vijf jaar iedere vier maanden. De rest is historie, van het succes van de Macintosh tot het vetrek van Steve Jobs, zijn terugkomst eind jaren negentig en het succes dat Apple sindsdien naar grote hoogtes heeft gebracht.

De Apple I zelf was niet zo'n grote hit, er werden er maar 200 van gemaakt, en al snel was het de Apple II waar alle hoop op werd gevestigd. Maar om een investeerder warm te krijgen voor de Apple II, moest er wat getoond worden, en dus werd er een speciale Apple I voor Steve Jobs gebouwd.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

De Apple I had geen ROM, om hem op te starten moest je hem zelf programmeren, of de data laden vanaf een cassettespeler. Dat werkte natuurlijk niet voor een demo-machine, daarom had het model van Steve Jobs als enige een EPROM eraan verbonden die deze Apple I automatisch in BASIC opstartte. Daarbij was de RAM ook aangepast, zodat de machine niet zou crashen tijdens het opstarten.

Deze Apple I van Steve Jobs, en natuurlijk nog veel meer, is nu tentoongesteld in het Living Computers museum in Seattle. Meer over zowel het museum als deze Apple I is te vinden in dit artikel.

Tim Cook ook dit jaar weer op bezoek bij Mad Money (Upd.)

001

Het begint een jaarlijkse traditie te worden, kort na de presentatie van de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van Apple's boekjaar schuift Apple's CEO Tim Cook aan bij Mac Money van CNBC.

Die show is een opvallende, want erg energieke presentator Jim Cramer weet van beurskoersen en jaarcijfers iedere keer weer iets spannends te maken. Daardoor spreekt hij een erg berend publiek aan, want tussen de hyperactieve presentatie is er wel degelijk ruimte voor serieuze gesprekken met inhoud.

Vandaag zal Tim Cook ook weer te gast zijn in het programma van Jim Cramer, hieronder alvast een voorproefje in de vorm van twee korte fragmenten. In het eerste de belofte van Tim Cook dat Apple één miljard dollar in de VS gaat investeren voor het maken van computers (denk onder andere aan de Mac Pro). In het tweede fragment zegt hij nog eens dat vooral in China alle geruchten over de iPhone 8 de verkopen van de huidige iPhone 7 modellen schaden, iets wat hij tijdens de vraag & antwoord-sessie na de recente presentatie van de kwartaalcijfers ook al zei.

Opvallend is dat het dit keer Jim Cramer is die bij Apple is langsgegaan in Cupertino. Mogelijk was het idee dat ze het gesprek zouden houden op Apple Park, de nieuwe campus van Apple, maar het gesprek hieronder vindt plaats op de 'oude' campus op de Infinity Loop.

Zodra het hele interview beschikbaar is zullen we dat, in de vorm van een update, in dit nieuwsbericht erbij zetten.

Update: Inmiddels is het zover, het hele interview is te zien hieronder. In twee delen, met een totale duur van een kleine 23 minuten. De eerste twee minuten van het eerste deel bestaat volledig uit een inleiding van Jim Cramer, als je alleen het interview wilt horen en zien dan kan je die dus overslaan.

Apple gaat "agressief" investeren in de Mac

013

De afgelopen tijd is er vanuit Apple de boodschap gekomen dat ze door hebben dat de Mac te weinig aandacht kreeg, en dat ze daar heel erg veel aan gaan doen. Meer daarover was een kleine maand geleden al op MacFreak te lezen, onder andere in dit nieuwsbericht.

Eerder deze week presenteerde Apple de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van het boekjaar, na afloop van die presentatie is er altijd nog de mogelijkheid om vragen te stellen, en daar zei Apple's CEO Tim Cook ook wat over de Mac:


Revenue grew 14 percent to a new March quarter record and gained market share thanks to strong demand for our new MacBook Pros.

Our Mac business has generated over $25 billion in revenue over the past four quarters. We're investing aggressively in its future and we are very excited about the innovation we can bring to the platform.


Daarbij bleek ook dat de nieuwe MacBook Pro, ondank erg felle kritiek uit sommige tech-pers, erg goed ontvangen is. De verkopen van deze modellen steeg met 10 procent, het dubbele van andere computermakers.

De Mac heeft trouwens niet alleen groeipotentieel in de VS, juist daarbuiten is voor Apple nog veel te winnen. Een voorbeeld: in China groeide de Mac-verkopen de afgelopen periode met maar liefst 20 procent, de markt lijkt daar ook steeds meer rijp te worden voor de Mac, nadat de iPhone en de iPad het pad hebben voorbereid.

De toekomstplannen

Het enige wat op dit moment bekend is van de toekomstplannen van Apple met de Mac is dat er in Cupertino wordt gewerkt aan een topmodel van de iMac met Pro-specificaties en dat er toch een opvolger van de Mac Pro gaat komen. Dat laatste is iets waar lang aan getwijfeld werd. Alles wat we over die nieuwe Mac Pro weten is dat die een modulaire opbouw zou moeten gaan krijgen, niet voor niets dat er niet meer over bekend is, in Cupertino zelf wordt daar ook nog hard over nagedacht.

Update Clips: stabiliteits-verbeteringen en nieuwe functies

000

Minder dan een maand geleden bracht Apple de nieuwe Clips-app voor iOS uit, zoals je toen ook al kon lezen in dit nieuwsbericht van MacFreak. Een kleine maand verder staat de eerste update voor deze app klaar, en daar zitten een paar nieuwe dingen in.

Maar het zijn niet alleen nieuwe dingen, zo'n nieuwe app heeft vaak nog wat kinderziektes en er ging nog wel eens wat mis tijdens het opnemen en het delen als daar posters in zaten, dat is inmiddels verholpen.

De nieuwe dingen vind je in het citaat hieronder, dit is letterlijk alles wat Apple ons vertelt over wat er in deze nieuwe versie zit:


Wat is er nieuw in versie 1.0.1

• Tik op de tekst van een livetitel terwijl deze wordt afgespeeld of is gepauzeerd om deze te bewerken
• Wanneer je wilt delen met een contactpersoon die meerdere adressen heeft, stelt Clips het adres voor dat het meest wordt gebruikt
• Verbeterde stabiliteit en betrouwbaarheid tijdens het opnemen van videofragmenten en het delen van video's die bepaalde posters bevatten


Ken je Clips nog niet, in de uitgebreide video hieronder kan je precies zien hoe deze app werkt. Die is gemaakt met de allereerste versie (1.0), dus de nieuwe functies die in de update zitten waar dit nieuwsbericht over gaat zijn nog niet te zien in deze video.

Aparte pagina op Apple's site over banen in de VS

002

Apple's website is groot, en bestaat eigenlijk uit een heleboel mini-sites. Want voor ieder belangrijk onderwerp worden aparte pagina's gemaakt die eigenlijk één-pagina mini-sites zijn. Voorbeelden daarvan zijn de mini-site over het milieu en de sociale verantwoordelijkheid die Apple neemt voor de hele productieketen.

Ondertussen is er een wisseling van de macht geweest in de VS, en weinigen zullen gemist hebben dat president Trump's centrale boodschap "America First" is. Eén van de pilaren waarop zijn platform rust is het creëren van nieuwe banen, en Apple kwam daarbij ook onder vuur van die kant.

Want Donald Trump wil dat Apple, en vergelijkbare bedrijven, de banen in het buitenland weer zoveel mogelijk terug brengt naar de VS.


I love that question because we think of Apple as an American company. But they make their product in China. And they have offices here but China makes more money with Apple than we do, if you think about it.


Hoogstwaarschijnlijk mede in antwoord hierop heeft Apple nu een nieuwe pagina op de eigen site staan, die helemaal gewijd is aan de banen die Apple in de VS heeft gecreëerd. Volgens Apple zijn dat er op dit moment al twee miljoen, en loopt dat aantal alleen maar verder op. Hieronder de openingstekst.


Two million U.S. jobs.
And counting.

The numbers tell the story. Apple is one of the biggest job creators in the United States, responsible for two million jobs in all 50 states. Last year, we spent over $50 billion with more than 9,000 U.S. suppliers and manufacturers. Since we launched the App Store in 2008, U.S. developers have earned over $16 billion in App Store sales worldwide. And we’re just getting started.
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Het lijkt niet aannemelijk dat dit veel invloed zal hebben op Trump, die heeft al vaker laten zien dat feiten niet erg belangrijk zijn voor hem. Het lijkt eerder voor de hand te liggen dat Apple aan het grote publiek, en de klanten, duidelijk wil maken dat de waarheid een stuk genuanceerder is dan wat er tot nu toe hierover naar buiten is gekomen.

Als Apple in Washington de stem duidelijker gehoord zou willen krijgen dan zou het meer moeten besteden aan lobbying. Dit is iets waar Apple relatief erg weinig aan uitgeeft, hoewel de uitgaven voor deze post in de afgelopen jaren wel iets omhoog zijn gegaan.