Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Mark Zuckerberg's Twitter en Pinterest accounts overgenomen

003

Als je nog een duwtje in de rug nodig hebt om het advies aan te nemen dat het niet verstandig is om hetzelfde wachtwoord overal te gebruiken, dan is het waarschijnlijk een goed idee om even te kijken naar hoe Mark Zuckerberg het afgelopen weekend voor aap stond toen bleek dat zowel zijn Twitter als z'n Pinterest accounts overgenomen waren door anderen.

De bron hiervan is LinkedIn, waarvan een tijdje geleden bekend werd dat daarvan een heleboel wachtwoorden op straat liggen. Als je een LinkedIn account had in 2012, dan is de kans dat jouw wachtwoord in handen is van iemand maar liefst 98 procent. Als je wilt weten of jij ook de klos bent van dat enorme lek, dat kan je nakijken op deze pagina.

Op zich misschien geen ramp, je gaat even naar LinkedIn past daar je wachtwoord aan. Het gaat pas mis als je datzelfde wachtwoord ook op andere plekken gebruikt, en de mensen die jouw wachtwoord in handen hebben daar achter komen.

Ironisch genoeg overkwam dat dus de oprichter en CEO van Facebook Mark Zuckerberg. Ironisch, want zijn bedrijf specialiseert zich erin om zoveel mogelijk van ons te weten te komen, terwijl hij zelf erg ver gaat om zijn eigen privacy te beschermen. Zo kocht hij de huizen van de buren allemaal op om er zeker van te zijn dat hij geen mensen naast zich zou krijgen die teveel van hem te weten zouden komen.

Dat laatste was dus nu even niet gelukt.


Ouch. Mark Zuckerberg's social media accounts have been hacked pic.twitter.com/KvVmXOIg5s— Ben Hall (@Ben_Hall) June 5, 2016


Een goede herinnering voor ons allemaal dat het overal gebruiken van hetzelfde wachtwoord je een stuk kwetsbaarder maakt, en dat ook de iemand die dat echt zou moeten weten daar nog helemaal de boot mee in kan gaan. Ondertussen zijn Mark Zuckerberg’s Twitter en Pinterest accounts allebei geblokkeerd.

Niet dat hij er verder veel schade van heeft ondervonden, hij had toch al geen tweet meer verstuurd sinds januari 2012.

Het uitstekende Shadowmatic nu maar voor 99 cent

002

Als je op zoek bent naar een origineel en erg goed uitgevoerd puzzelspel, dan is Shadowmatic echt een aanrader. In deze game moet je 3D objecten zo draaien dat de schaduw ervan voor jou bruikbaar is om elementen mee te maken en zo verder in de game te komen.

Moeilijk in woorden uit te leggen, maar hieronder vind je de trailer van deze game, en als je die bekijkt wordt het waarschijnlijk snel duidelijk waar het hier om gaat.

Niet alleen het idee achter deze game is goed, ook de uitvoering zorgt ervoor dat het een echte aanrader is. Het won dan ook veel prijzen, waaronder een Apple Design Award en het werd gekozen als het Beste van de App Store in 2015.

Normaal gesproken kost deze game € 2,99, maar op dit moment kan je het kopen voor éénderde van de prijs, en ben je dus voor 99 cent al klaar in de iOS App Store. De systeemeisen zijn trouwens niet hoog, iOS 6.0 is al voldoende om deze game te kunnen spelen. En er zijn geen in-app aankopen, dus voor 99 cent ben je echt helemaal klaar.

Tony Fadell is niet langer de CEO van Nest (Upd.)

002

In het verleden heb je al vaker op MacFreak kunnen lezen over het bedrijf Nest, dat begon met het maken van een slimme thermostaat. Want de CEO van dat bedrijf was Tony Fadell, en was bij Apple eerder vooral bekend geworden als 'de vader van de iPod'. Met andere woorden, hij was één van de mensen die samen met Steve Jobs Apple naar nieuwe hoogtes wist te brengen.

Maar zijn tijd bij Nest zit er op, op deze blog-post kan je lezen dat Tony Fadell stopt als CEO daar, hij adviseur zal blijven van Alphabet en Larry Page en dat Marwan Fawaz CEO van Nest gaat worden.

Marwan Fawaz komt van Motorola, een eerdere grote overname door hetzelfde bedrijf dat ook niet zo'n groot succes werd, want dat werd uiteindelijk na een paar jaar weer doorverkocht aan Lenovo. En voor zover bekend doet Nest het ook niet zo goed, de leiding van Alphabet is tot nu toe in ieder geval erg ontwijkend als journalisten vragen over de resultaten van die tak van het bedrijf.

Of het Tony Fadell's keuze is geweest om Nest te verlaten lijkt dan ook de vraag. Want niet alleen lijkt er hier en daar spijt over dit afscheid te sijpelen door wat hij schrijft in zijn eigen blog-post, er waren ook al eerdere tekenen dat het allemaal geen koek en ei was bij Nest.

En dat zijn niet alleen de kritiek die Tony Fadell en Nest op het internet al te verduren hebben gekregen, in dit artikel van Business Insider UK komt het beeld naar voren van een man die veel van Steve Jobs's negatieve dingen heeft overgenomen, zonder dat hij daarmee de mensen die voor hem werken weet te inspireren, zoals Steve Jobs wel deed.


Three former Nest employees independently brought up this same anecdote when describing how Nest had an internal culture where it was "always crunch time" because of unrealistic deadlines and a hierarchical management structure.


En ook op andere plekken zijn negatieve dingen te vinden over ervaringen die mensen bij Nest hadden, bijvoorbeeld dit:


I worked there. It was literally the worst experience of my career - and I have worked at all of the hardest charging blue chips and two successful startups - so it is not about high expectations - but abuse. I still wake up with something like PTSD occasionally from getting yelled at and bullied by Tony Fadell almost literally every day while I was there.

I have a distance from it now -- and a way better job. It made me realize that the culture of a place is really what makes it and that "how" you get results really matter. I bought into the Apple pedigree of the place without understanding that the way Tony got there was through essentially wrecking other people's lives.

I have no idea why Google bought this. Tony literally stood up at an all-hands after the Alphabet thing and said "Fuck being Googley" (direct quote).

Frankly, if I could offer Larry Page once piece of advice it would be to take Tony out front of TGIF and fire him publicly -- all of this comes from Tony. Matt is just his hatchet man and fake cofounder.

There are a lot of great people at Nest and they deserve a better leader.


Het lijkt er op dat de degene die dat laatste schreef min of meer heeft gekregen waar hij op hoopte.

Update: In dit artikel zijn de financiële resultaten van Nest over de afgelopen jaren te zien. Het resultaat is waarschijnlijk nog negatiever voor Tony Fadell, want er is ontzettend veel geld ingepomt, maar tot nu toe is er eigenlijk nog nauwelijks wat uit gekomen.

Het is natuurlijk mogelijk dat we de komende tijd de resultaten van al deze investeringen nog gaan zien, maar eigenlijk hadden een aantal van die resultaten er al lang moeten zijn.

Muhammad Ali: "The man who has no imagination has no wings"

005

Het nieuws is waarschijnlijk bij iedereen bekend, alleen als je geïsoleerd in een hutje op de hei zat kan je het gemist hebben: de legendarische bokser Muhammad Ali is afgelopen vrijdag, 3 juni, overleden. Hij is 74 jaar geworden en is uiteindelijk overleden aan de gevolgen van Parkinson, waar hij al een tijd aan leed.

Muhammad Ali vocht in totaal 61 profpartijen, waarvan hij er maar liefst 56 won, waarbij het gevecht 37 keer door een knock-out werd beslist. Muhammad Ali viel op door zijn stijl van boksen, waar de meeste zwaargewichten een hoge dekking gebruiken om hun hoofd te beschermen hield hij zijn handen laag en vertrouwde hij op zijn vaardigheid, enorme goede reflexen en snelheid om stoten te ontwijken, waarbij hij veel 'danste'.

Maar het was niet alleen in de boksring dat Muhammad Ali opviel, ook door zijn uitgesproken persoonlijkheid en uitlatingen trok hij veel aandacht. Hij werd geboren als Cassius Clay, maar toen hij zich bekeerde naar de Islam zwoer hij deze naam af, hij noemde het zelf een slaven-naam.

Ter ere van het overlijden van deze grootheid heeft Apple in de VS op de homepage op dit moment een portret van Muhammad Ali staan met daarnaast een citaat van hemzelf. Hieronder hoe Apple's homepage er op dit moment uitziet, met daaronder nog meer uitspraken van Muhammad Ali zelf.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)


Over boksen

"Float like a butterfly, sting like a bee. Rumble, young man, rumble."

(voor zijn eerste grote gevecht tegen Sonny Liston in 1964, dat hij tegen de verwachting in won)

"I'm king of the world! I'm pretty! I'm a bad man! I shook up the world! I shook up the world! I shook up the world!"

(na datzelfde gevecht)

"I've wrestled with alligators, I've tussled with a whale. I done handcuffed lightning. And throw thunder in jail. You know I'm bad. Just last week, I murdered a rock, injured a stone, hospitalised a brick. I'm so mean, I make medicine sick."

(na het gevecht in het toenmalige Zaïre tegen George Foreman, ook bekend als 'The rumble in the jungle')

"All I can do is fight for truth and justice. I can't save anybody. He's a science fiction character, and I'm a real character."

(nadat het nieuws naar buiten kwam dat hij in een stripboek het opnam tegen Superman)

Over oorlog

"Why should they ask me to put on a uniform and go ten thousand miles from home and drop bombs and bullets on brown people in Vietnam while so-called Negro people in Louisville are treated like dogs and denied simple human rights?"

(uitleg over zijn weigering om in Vietnam mee te vechten)

"I've done my celebrating already. I said a prayer to Allah."

"They did what they thought was right, and I did what I thought was right."

(nadat het hooggerechtshof zijn veroordeling om niet naar Vietnam te gaan nietig verklaarde)

Over rasisme en de Islam

"Why are all the angels white? Why ain't there no black angels?"

"My name is known in Serbia, Pakistan, Morocco. These are countries that don't follow the Kentucky Derby."

"I am a Muslim and there is nothing Islamic about killing innocent people in Paris, San Bernardino, or anywhere else in the world. True Muslims know that the ruthless violence of so-called Islamic Jihadists goes against the very tenets of our religion."

Update: iTunes 12.4.1 lost problemen met VoiceOver op

002

Apple heeft een relatief kleine update voor iTunes voor ons klaarstaan in de Mac App Store, die wel een aantal relatief kleine problemen oplost die vervelend konden zijn. Want bij sommige mensen startte VoiceOver in iTunes 12.4 bijvoorbeeld vanzelf op, en dat kon wel eens schrikken zijn, vooral als je volume hard stond.

VoiceOver is een assistent die is bedoeld als hulp voor slechtzienden, je vindt de instellingen daarvan in Systeemvoorkeuren > Toegankelijkheid > VoiceOver. Heel handig als je die nodig hebt, maar niet zo leuk als die plotseling vanzelf, onverwacht en onbedoeld opstart.

Maar de correctie van deze bug met VoiceOver is niet het enige wat aangepast is in deze versie van iTunes. Het aantal keer dat iets afgespeeld was kon je in iTunes 12.4 plotseling niet meer opnieuw instellen, terwijl dat al jaren in allerlei versies van iTunes mogelijk was. Kennelijk zijn daar veel klachten over binnen gekomen, of hebben ze dat bij Apple zelf gezien, want in deze versie zit die optie er wel weer in.

Deze optie kan je op twee manieren activeren: klik met de rechtermuisknop op een track en je ziet het contextuele menu dat je hieronder ziet. Of klik een nummer aan en kies in het menu Nummer deze optie, die daar ook "Stel aantal malen afgespeeld opnieuw in" heet.

Als laatste is er een kleine, maar ook erg irritante bug verholpen. In iTunes 12.4 werkte de "Volgende" optie soms niet goed, daar werden soms nummers afgespeeld die helemaal niet de volgende zouden moeten zijn. Ook deze bug is in iTunes 12.4.1 dus gecorrigeerd, en de track die je in "Volgende" ziet zou nu ook echt het volgende nummer moeten zijn.

Als laatste is er een probleem verholpen met het overvloeien van nummers tijdens het afspelen. Als je die optie hebt aanstaan (in Voorkeuren > Afspelen > Laat in elkaar overvloeien), dan zou die in deze versie van iTunes ook weer goed moeten werken.

DxO OpticsPro: versie 11 is uit, versie 9 tot 31 augustus gratis!

010

Het OpticsPro softwarepakket van het Franse bedrijf DxO staat bij professionals bekend als één van de beste opties voor het verwerken van RAW-bestanden. Dat is onder andere door de uitstekende ruisonderdrukking en correcties voor lens-foutjes, en het gemak waarmee je veel dingen automatisch kan laten draaien.

DxO verslaat dan ook vaak de concurrentie door het gemak en de snelheid waarmee je met deze software erg mooie beelden kan maken.

Inmiddels is versie 11 van DxO OpticsPro uitgebracht, erg welkom, want versie 10 kwam bijna anderhalf jaar geleden uit. Eén van de dingen die in versie 11 meteen opvalt als je met eerdere versies van DxO hebt gewerkt is de optimalisatie die de makers voor elkaar hebben gekregen in deze versie. Want bewerkingen zoals de Prima ruisonderdrukking gaan in deze versie maar liefst vier keer zo snel als wat we gewend waren van voorgaande versies.

Verder zijn er verbeteringen in de renderingen van bijvoorbeeld bokeh en overgangen. Ook welkom, want in eerdere versies wilden er vooral bij beelden met hoge iso-waardes nog wel een wat 'banding' optreden. Verder heeft versie 11 nu een filter tegen rode ogen, die kan je eventueel ook automatisch zijn werk laten doen (zoals bijna alle functies van DxO). Verder is er nu ook ondersteuning voor beeldschermvullend te werken, dus is DxO 11 ook bij wat betreft de nieuwe functies in OS X.

DxO Optics Pro Elite (drie Macs) kost 199 euro, voor de Essential versie (twee Macs) betaal je 129 euro. Maar als je versie 11 koopt voor 30 juni dan hoef je voor Elite 149 en voor Essential maar 99 euro te betalen. Als je DxO OpticsPro 11 wilt kopen dan kan je terecht op deze pagina.

Mocht je DxO OpticsPro nog helemaal niet kennen en er eerst gratis kennis mee maken, dan kan dat ook. Want bij het uitkomen van versie 11 heeft DxO versie 9 gratis beschikbaar gesteld. De ruisonderdrukking in versie 9 is niet zo goed als in versie 11, maar versie 9 was indertijd zo goed dat die ook nog steeds de moeite waard is.

De gratis versie van DxO 9 is in samenwerking met het Duitse blad ProfiFoto, en om die versie te krijgen moet je dan ook op deze pagina van dat blad zijn. Dat aanbod geldt tot 31 augustus 2016, en je moet er wel een mailadres voor achterlaten.

WWDC 2016: "lots of other amazingly cool stuff"

003

Gisteren kon je hier op MacFreak lezen dat er een gerucht de ronde doet dat Apple bezig zou zijn met het maken van een 5K beeldscherm met ingebouwde videokaart en dat over 10 dagen aan zou gaan kondigen.

Of dat beeldscherm er gaat komen of niet, dat is nog niet bekend, maar het zal in ieder geval niet over 10 dagen tijdens de keynote van Apple's World Wide Developer Conference (WWDC) aangekondigd worden. Want als ze bij Apple tegenwoordig een gerucht voorbij zien komen waarvan ze denken dat het een goed idee is om dat snel te ontzenuwen, dan laten ze dat even weten aan Rene Ritchie van iMore, die daardoor min of meer een spreekbuis van Apple geworden is.

En Rene laat weten dat we voor de WWDC 2016 vooral software moeten verwachten, maar dan wel "amazingly cool stuff". Dat liet hij zowel via Twitter als via iMore weten, en daarbij ook meteen dat we onze adem voorlopig niet in moeten houden voor dat 5K beeldscherm met ingebouwde videokaart.


There'd been some speculation on Twitter and rumor reports about Apple possibly introducing a display with an integrated eGPU. Theory being, it would take some of the graphical processing overhead off MacBooks and/or facilitate a single-cable connection that could drive 5K. It sounds cool, but I asked around, and it's not happening at the keynote or any time in the immediate future.
Basically, for WWDC 2016, think software.— Rene Ritchie (@reneritchie) June 2, 2016


Als er inderdaad geen nieuw beeldscherm of Mac Pro worden aangekondigd dan kunnen we natuurlijk wel constateren dat Apple bij die twee inmiddels behoorlijk aan het achterlopen is.

Gecorrigeerde versie iOS 9.3.2 nu ook voor de 9,7-inch iPad Pro

004

Een kleine drie weken geleden kwam iOS 9.3.2 uit, en al heel erg snel werd duidelijk dat die update problemen gaf voor een aantal mensen met een 9,7-inch iPad Pro. Die problemen kwamen zo snel naar voren dat dit probleem al genoemd werd in ons nieuwsbericht over de 9.3.2 update.

Apple kwam dan ook vrij snel met een reactie, twee dagen later erkenden ze in Cupertino dat er een probleem was bij een klein aantal van de gebruikers. Dat zal trouwens niet echt een grote troost zijn geweest voor de mensen die met de gebakken peren zaten. Want als het misging dan kon je jouw iPad Pro helemaal niet meer gebruiken.

Inmiddels is Apple er kennelijk achter gekomen wat het probleem was, en heeft het nu ook opgelost. De nieuwe versie die nu beschikbaar is heeft nog steeds 9.3.2 als versienummer, maar het is het build-nummer dat veranderd is, dat is nu 13F72.

Deze update is op de normale manieren beschikbaar, dus zowel Over-The-Air als met een draadje verbonden met je Mac en via iTunes. Op meerdere plaatsen op het web is te lezen dat mensen met deze update hun iPad Pro inderdaad weer aan de praat hebben gekregen, nadat de eerdere versie van iOS 9.3.2 ervoor had gezorgd dat die compleet onbruikbaar was geworden.

Als je één van de mensen van die "kleine groep" was die na de eerste 9.3.2 update met ellende heeft gezeten dan was je daar vast niet blij mee. Mocht je je tijdens deze bijna drie weken hebben afgevraagd waarom Apple er zo lang over deed om dit probleem op te lossen, dan kan je misschien troost halen uit de situatie bij Microsoft.

Want in dit verhaal van Addison Snell in The Register kan je lezen dat daar een behoorlijk aantal gebruikers nu al maanden zit met een onbruikbare Surface-tablets. Extra pijnlijk omdat die tablets een stuk duurder zijn dan de iPad Pro.


In the three months I've been trying to solve this problem, I've found it's so common it has a name. Sleep of Death has plagued Surface users, particularly on Surface Pro 4 and Surface Book, since early this year. Searching "sleep of death Surface" on reddit.com brings up 50 relevant threads. Even more damning, the same search on Microsoft's own support forums yields over 75,000 results; for users who don't know the bug's nickname, a simpler search like "Surface sleep crash" nets even more: 250,000.

Geruchten over de iPhone 7 en de iPhone 8

006

Een stevige korrel zout lijkt nog steeds nodig bij alle geruchten over de iPhone die in 2017 uit zal gaan komen, want dat is natuurlijk nog wel héél erg ver weg. Maar dat belet Kevin Wang, Director of Market Research bij IHS Technology in China, niet om alvast voorspellingen daarvoor te doen.

Want volgens hem gaat Apple in 2017 een iPhone uitbrengen, die we voor het gemak maar de iPhone 8 noemen, met een gebogen scherm aan twee kanten, dus zowel de boven- als de onderkant. In september 2015 kreeg Apple al een patent toegewezen voor precies zo'n design, dus het is beslist mogelijk dat Apple daar inderdaad mee gaat komen.

De iPhone 8 zou ook het model zijn waarmee Apple gaat overstappen naar OLED-schermen. Dus zowel de voor- als de achterkant van de iPhone 8 gaan waarschijnlijk OLED-schermen worden.

iPhone 7

Ook over de iPhone 7, dus het model dat deze herfst uit zal gaan komen, had Kevin Wang nog wat te zeggen. Want volgens hem gaat Apple de optie met 16 GB aan opslag helemaal laten vervallen, en krijgt het 'instapmodel' voortaan 32 GB opslagruimte (zoals altijd min de ruimte die het besturingssysteem inneemt). Daarbij zou deze iPhone 2 GB aan RAM krijgen, hetzelfde als de iPhone 6s (de iPhone 6 had 1 GB RAM).

Over het algemeen gaat iOS veel efficiënter met geheugen om, dus als mensen met Android telefoons opscheppen over 4 GB aan RAM of meer, dan vertellen ze eigenlijk iets over hoe Android daarmee omgaat. Een extra reden om niet teveel RAM in een smartphone te gebruiken is batterijverbruik, want hoe meer ram hoe sneller je batterij leeg getrokken zal worden.

Meer informatie over RAM in smartphones kan je bijvoorbeeld op deze pagina vinden.

Apple bevestigt: Keynote WWDC op 13 juni om 19.00 uur

000

Iedereen ging er al van uit, want het lag voor de hand, Apple gaat op de World Wide Developer Conference (WWDC) op de openingsdag een keynote geven waarin we weer een hoop nieuwe dingen mogen verwachten. Die openingsdag is maandag 13 juni, en de tijd is ook hetzelfde als wat we van Apple gewend zijn: 10.00 uur 's ochtends lokale tijd, en dat is 19.00 uur bij ons.

Deze keynote zal weer plaatsvinden in de allergrootste zaal die Apple voor dit soort gelegenheden gebruikt, het Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco. Omdat de WWDC vooral over software gaat worden er in ieder geval aankondigingen met details verwacht van de nieuwe versies van de besturingssystemen voor de iPhone, iPad, Mac, Apple TV en Apple Watch.

Daarbij wordt onder andere iOS 10 verwacht met onder andere een nieuw design voor Apple Music en OS X 10.12 met onder andere Siri, die wel eens compleet vernieuwd zou kunnen zijn.

Apple zal ook deze keynote waarschijnlijk weer als stream aanbieden, als de pagina daarvan bekend is dan zal de link aan dit nieuwsbericht toegevoegd worden.

met dank aan forumlid 'VwVanFan', die als eerste dit bericht meldde