Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Komend jaar mogelijk universele apps voor iOS en macOS

003

Er zijn meerdere apps die zowel voor iOS als macOS een versie hebben, vaak met een ingebouwde manier om te synchroniseren. Maar voor zowel ontwikkelaars als gebruikers betekent dat extra gedoe, terwijl de basis van bijde besturingssystemen voor een groot gedeelte toch echt hetzelfde is.

Er doet nu het gerucht de ronde dat Apple bezig zou zijn met de mogelijkheid voor ontwikkelaars om apps te maken die zowel op macOS als iOS draaien. Mogelijk interessant voor ontwikkelaars, waarschijnlijk erg interessant voor gebruikers en voor Apple zou het mogelijk een revival kunnen betekenen van de Mac App Store.

De codenaam van dit project zou Marzipan zijn, macOS 10.14 en iOS 12 zouden dit allebei ondersteunen en Apple zou het tijdens de World Wide Developer Conference het komend jaar willen presenteren.


Starting as early as next year, software developers will be able to design a single application that works with a touchscreen or mouse and trackpad depending on whether it's running on the iPhone and iPad operating system or on Mac hardware, according to people familiar with the matter.


Eén app voor zowel iOS als macOS zou niet betekenen dat we apps op onze Macs met onze vingers zouden moeten gaan besturen, in integendeel. De ontwikkelomgeving zal met beide mogelijkheden rekening houden, dus nog steeds aanraakschermen voor iOS en een muis of trackpad voor macOS.

Het is nog niet zeker dat Marzipan echt doorgaat, het is nog steeds ook mogelijk dat dit project intern een zachte dood sterft, zoals veel veelbelovende programma's in het verleden binnen Apple zijn geschrapt. Ondertussen werpt het wel interessante vragen op. Bijvoorbeeld deze: als hier echt binnen Apple aan gewerkt wordt, zijn er dan toch misschien plannen om in de toekomst macOS en iOS zover samen te brengen dat die twee toch in één besturingssysteem opgaan?

met dank aan forumlid 'rt', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

Apple vertelt nu zelf hoe iOS met batterijen omgaat (Poll)

016

Tien dagen geleden kon je in dit nieuwsbericht van MacFreak lezen dat oudere devices trager kunnen worden als de batterij daarvan achteruit aan het gaan is. De conclusie was dat Apple kiest voor levensduur in plaats van prestatie, wat vooral bij een telefoon een logische keuze lijkt.

Jammer genoeg had Apple tot nu toe hier zelf nooit een toelichting over gegeven, waardoor dat soort conclusies tot op zekere hoogte altijd speculatief bleven. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen, Apple vertelt nu voor het eerst luid en duidelijk hoe de software omgaat met ouder wordende batterijen, en waarom.
Our goal is to deliver the best experience for customers, which includes overall performance and prolonging the life of their devices. Lithium-ion batteries become less capable of supplying peak current demands when in cold conditions, have a low battery charge or as they age over time, which can result in the device unexpectedly shutting down to protect its electronic components.

Last year we released a feature for iPhone 6, iPhone 6s and iPhone SE to smooth out the instantaneous peaks only when needed to prevent the device from unexpectedly shutting down during these conditions. We've now extended that feature to iPhone 7 with iOS 11.2, and plan to add support for other products in the future.


Dat oplaadbare batterijen onder nul graden hun lading veel sneller verliezen is iets waar alle electronica in min of meerdere mate last van heeft, Apple geeft bij alle waardes ook altijd aan dat die gelden vanaf nul graden Celsius. Maar dat de pieken in belasting worden opgevangen, wat voor de gebruiker als een vertraging aanvoelt, dat had Apple ons nog niet eerder officieel laten weten.

En het is dus niet bij vrieskou dat de software op deze manier ingrijpt, ook als je iPhone niet veel lading meer heeft of de batterij ouder aan het worden is, zal iOS ingrijpen en kiezen voor langer volhouden in plaats van maximale prestaties.

Conclusie

De conclusie blijft hetzelfde, als je een wat ouder iDevice hebt dat niet meer op de volle snelheid loopt, dan is het vervangen van de batterij de goedkoopste oplossing.

Hopelijk dat dit de complot-theorie dat Apple expres oudere iDevices vertraagt om zoveel mogelijk nieuwe te verkopen ook de wereld uit zal helpen. Degenen die deze theorie aanhangen begrijpen waarschijnlijk weinig of niets van de manier waarop Apple opereert en er bij Apple gedacht wordt, een korte-termijn strategie is daar beslist geen onderdeel van.

Als je over dat laatste meer wilt lezen dan is dit artikel van John Gruber de moeite van het lezen waard. Vooral omdat hij veel contact heeft met mensen binnen Apple, en daardoor goed inzicht heeft in de bedrijfscultuur en filosofie in Cupertino. Ondertussen zijn wij benieuwd wat jullie er hiervan denken, dat kan je aangeven in onze nieuwe poll hierover.

Apple aangeklaagd voor het nieuwe logo van de App Store

012

Sinds iOS 11 heeft de App Store niet alleen een compleet nieuwe indeling gekregen, ook het uiterlijk werd stevig door Apple aangepakt. Dat gold niet alleen voor de app zelf, ook het icoon werd compleet vernieuwd.

Maar de vraag daarbij lijkt of er bij Apple wel goed is gekeken naar vergelijkbare iconen en logo's, want inmiddels wordt Apple door het Chinese kledingbedrijf KON voor de rechter gesleept. Nu is dat schering en inslag, als we alle rechtszaken die tegen Apple gevoerd worden zouden melden dan waren we de hele dag bezig. Maar dit keer lijkt er toch wel meer aan de hand, want het logo van KON lijkt inderdaad opvallend veel op het icoon van de App Store, zoals je hieronder kan zien.

En KON speelt het hoog op. Want het bedrijf wil niet alleen een publiek excuus en een compensatie, het eist ook dat alle devices met dat icoon niet meer verkocht mogen worden. Dat zou effectief een verkoopverbod voor alle iPhones met iOS 11 betekenen.

De uitspraak van de rechter in China wordt over een paar weken al verwacht. Mocht Apple veroordeeld worden dan lijkt het voor de hand te liggen dat Apple in hoger beroep zal gaan. Want de logo's mogen veel op elkaar lijken, ze worden wel in heel erg verschillende domeinen gebruikt.

Shazam kan nu muziek opslaan om later te herkennen

000

Vorige week nam Apple Shazam over, het bedrijf achter onder andere de populaire app waar je makkelijk muziek kunt identificeren. Niet erg verrassend, want het is de engine van Shazam die Siri al sinds iOS 8 gebruikt om datzelfde voor ons te doen.

Die overname gaat trouwens hoogstwaarschijnlijk over meer dan alleen muziekherkenning, Want het bedrijf Shazam is ook bezig met een machine learning vision system en maakt bijvoorbeeld ook augmented reality producten die op dit moment in de reclamewereld gebruikt worden om productvisualisaties te maken.

Bij de overname vroegen veel mensen zich af er nog updates zouden komen van deze app. Het antwoord blijkt niet alleen ja, er is een nieuwe functie toegevoegd die erg welkom kan zijn. Want tot nu toe had Shazam altijd een internet-verbinding nodig om muziek te kunnen herkennen, hetzelfde geldt trouwens ook voor Siri.

Dat die verbinding vanaf Shazam 11.6.0 niet meer nodig is, kan je lezen in de informatie bij deze update:


Wat is er nieuw in versie 11.6.0

Blijf Shazammen, zelfs als je niet verbonden bent! Soms hoor je een leuk nummer, maar heb je even geen wifiverbinding. Geen probleem! Tik op de grote blauwe knop en we geven je de titel van het nummer zodra je weer online bent. Je krijgt meteen een melding en de nummers wachten op je in Mijn Shazam.

Vergeet niet om je Shazams veilig op te slaan en op al je apparaten te synchroniseren. Maak eenvoudig een account aan, dan slaan we je Shazams op zodat je ze nooit kwijtraakt.

Ben je fan van de app? Geef ons een beoordeling. Je feedback klinkt voor ons als muziek in de oren. Zo kunnen we Shazam steeds beter maken. Heb je vragen? Ga naar support.shazam.com
'Twas the Night Before Christmas with Gwen Stefani

000

Apple spreekt de algemene doelgroep op een heel andere manier aan dan die voor Apple Music. Nergens is dat beter te zien in de twee totaal verschillende Kerst-commercials die het bedrijf inmiddels uitgebracht heeft.

In de algemene Kerst-commercial van Apple dit jaar zien we een meisje dat een jongen op straat ontmoet, en wat haar fantasie doet met die vluchtige ontmoeting. In de nieuwe Kerst-commercial voor Apple Music, die je hieronder kan zien, zien we een getekende Gwen Stefani in een filmpje met een redelijk Amerikaans gehalte aan meligheid.

Voor Gwen Stefani is dit ook meteen een manier om haar nieuwe Kerst-album te promoten, dat heet You Make It Feel Like Christmas. Ze gaf elf dagen geleden ook nog een optreden op de jaarlijkse Beer Bash van Apple. Hieronder eerst de tweet van Tim Cook daarover, in de tweet van Gwen Stefani daaronder kunnen we Tim Cook in de achtergrond zien meegenieten.


A huge thanks @gwenstefani for celebrating the holidays with us and performing from your new holiday album. It was B-A-N-A-N-A-S! pic.twitter.com/ADYt1Fz5FW— Tim Cook (@tim_cook) December 9, 2017
#mygiftisyou @applemusic #thatwasfun! #thankyou #timcook❤️ 🎄🎄🎄🎄 gx pic.twitter.com/hEJI50Hd9n— Gwen Stefani (@gwenstefani) December 9, 2017

Facebook en WhatsApp hebben officiële waarschuwing gekregen

000

Toen WhatsApp overgenomen werd door Facebook waren er al veel mensen die naar een alternatief wilden overstappen, toen in augustus vorig jaar de voorwaarden werden aangepast leek het alsof we nog wel de macht over onze eigen gegevens zouden hebben.

Dat was voor de Europese Unie niet voldoende, en wat later in datzelfde jaar werd WhatsApp nog speciaal door de EU gevraagd om niet teveel data met Facebook te delen. Maar dat lijkt allemaal niet genoeg geweest.

Want WhatsApp en Facebook zijn net door CNIL, de privacy-waakhond in Frankrijk, stevig op de vingers getikt, omdat er veel te veel data door WhatsApp aan Facebook wordt overgedragen. Wat er allemaal van WhatsApp naar Facebook gaat is niet bekend, maar de omschrijving "massive data transfer" doet het ergste vrezen.


CNIL decided to make this formal notice public in order to ensure the highest level of transparency on the massive data transfer from WhatsApp to Facebook Inc. and thus to alert to the need for individuals concerned to keep their data under control.


WhatsApp kwam al snel met een antwoord. Gezien de ervaring tot nu toe zal dat waarschijnlijk niet iedereen weten te overtuigen. Want kennelijk moeten wij vooral begrijpen wat er overgedragen wordt, terwijl de meesten van ons waarschijnlijk simpelweg vooral controle daarover willen hebben.


We will continue to work with the CNIL to ensure users understand what information we collect, as well as how it’s used. We're committed to resolving the different, and at times conflicting concerns we've heard from European data protection authorities with a common EU approach before new bloc-wide data protection rules enter into force in May 2018.


Het grootste probleem is waarschijnlijk dat WhatsApp bijna onvermijdelijk geworden is, inmiddels gebruiken zelfs bedrijven het vaak om het contact met klanten te onderhouden. Waarbij je jezelf onwillekeurig afvraagt of die bedrijven daarmee niet ook ongewild de regels van de privacy-waakhonden aan het overtreden zijn.

iCreate krijgt definitief een doorstart

001

Ongeveer drie weken geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat F&L Publishing Group, het moederbedrijf van het blad iCreate, failliet was gegaan.

We schreven toen dat het waarschijnlijk een kwestie van tijd zou zijn voordat de websites van de publicaties offline zou gaan, maar de site van iCreate bleef de hele tijd gewoon bereikbaar. Dat leek goed nieuws, en inmiddels blijkt dat inderdaad zo te zijn, het blad blijft gewoon bestaan.Vanochtend hadden we al een update bij het originele bericht, want we kregen signalen dat iCreate toch door zou gaan. Inmiddels is het definitief, het is het moederbedrijf F&L Publishing zelf dat een doorstart maakt, met steun van de Rotterdamse investeerder Shatho Beheer.

Daarbij is niet alleen iCreate behouden, ook het computerblad c't zal de komende tijd ook gewoon blijven verschijnen. De andere titels die behouden blijven zijn Chip Foto Magazine, Foodies, Koken & Genieten, Auto Review, Gardeners’ World van de BBC en Alles over Geschiedenis.

Dealers kunnen geheugen in iMac Pro wel upgraden

008

Toen Apple het nieuws over de nieuwe iMac Pro recent naar buiten bracht werd al snel duidelijk dat zelf het geheugen upgraden bij dit model niet mogelijk was. Simpelweg omdat de optie die we op de 'gewone' iMac vinden, waarlangs je RAM zelf kan vervangen, bij de iMac Pro simpelweg ontbreekt.

Dat zou op zich niet zo'n probleem hoeven te zijn, maar Apple staat nu eenmaal niet bekend om de lage prijzen die voor geheugen berekend worden, en dan zeggen we het netjes. 2666 MHz DDR4 ECC is niet goedkoop, maar bij Apple betaal je 960 dollar extra voor de uitbreiding van 32 naar 64 GB, als je naar 128 GB wilt dan moet je daar maar liefst € 2.880,00 voor neertellen.


Yes. Any service center, Apple or indie, can upgrade the RAM on iMac Pro post-purchase. https://t.co/4JIRCSsu5H— Rene Ritchie (@reneritchie) December 14, 2017


Maar niet zelf kunnen upgraden betekent in dit geval gelukkig niet dat het helemaal niet mogelijk is. Zoals je in de tweet van Rene Ritchie hierboven kan zien is het wel degelijk mogelijk, ieder service center zou het moeten kunnen doen. Mocht je dat doen tijdens de garantieperiode, dan raden we wel aan om de upgrade bij een erkend Apple Repair Center uit te laten voeren.

Dat maakt de iMac Pro mogelijk een stuk interessanter. Want dit betekent dat de mogelijkheid er is om een model met 32 GB later alsnog naar 64 of 128 GB uit te breiden, voor een prijs die ongetwijfeld een stuk lager ligt dan wat Apple hiervoor vraagt.

Eerste aandeelhouders vergadering in Apple Park op 13 februari 2018

000

Heb je aandelen van Apple in je bezit, komt het uit en heb je budget om in het midden van februari van het komende jaar in San Francisco en omgeving te vertoeven? Dan zou de aandeelhoudersvergadering van Apple wel eens het ideale uitje kunnen zijn.

Die houdt Apple dan op de nieuwe Apple Park campus, in het even nieuwe Steve Jobs theater. Dat is hetzelfde theater waar Apple op 12 september de keynote hield waar onder andere de iPhone X voor het eerst gepresenteerd werd. Eén nadeel: in dat theater is 'maar' plaats voor duizend mensen, en de verwachting is dat erg veel aandeelhouders de eerste vergadering daar bij zullen willen wonen.

Op de pagina van Apple die speciaal voor beleggers bedoeld is kan je op dit moment alle informatie hierover lezen. Inclusief de manier waarop je jezelf kan inschrijven voor deze aandeelhouders vergadering. Dat kan trouwens pas vanaf 22 januari, om 5 uur 's middags onze tijd (8:00 a.m. Pacific Time).

Mocht je interesse hebben dan raden we je aan om die dag om 5 uur exact klaar te zitten, de verwachting is dat de beschikbare stoelen heel erg snel gevuld zullen zijn.

AirPods in online Apple Store uitverkocht, elders wel te vinden

000

Eén van de cadeau's die tijdens de komende feestdagen wel eens vaak onder de kerstboom of in een sok zou kunnen zitten is ook één van meest populaire gadgets die Apple de afgelopen tijd heeft uitgebracht: de AirPods.

Mocht je die op het laatste moment nog willen kopen in de online Apple Store dan hebben we minder nieuws, want zowel in Nederland als in België staat de leverdatum inmiddels op 3 januari. Maar laat je daar niet door afschrikken, als je even doorzoekt zijn ze op andere plekken nog wel te vinden

In de fysieke Apple Stores hebben ze er vaak nog wel een paar op voorraad, een voorraad die in de online Apple Store niet terug te zien is. En ook in andere winkels hebben ze AirPods vaak nog wel op voorraad. Zo kan je ze hier vinden voor maar liefst 24 euro minder dan Apple vraagt, gratis verzending en levering binnen 1-2 werkdagen.