Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Eerste foto van een dummy van de iPad Pro?

007

De geruchten over een grotere 'iPad Pro' blijven aanhouden, en van tijd tot tijd komt er weer wat voorbij. Daar hadden we begin november ook al een nieuwsbericht over op MacFreak, en dat is hier te lezen, en begin december kan je in dit nieuwsbericht van MacFreak de blauwdrukken van die grotere iPad zien.

In dat eerste nieuwsbericht kon je lezen dat deze grotere iPad een design zou krijgen dat veel lijkt op de iPad Air 2 en de iPad mini 3, maar dan wel met speakers aan de onder- èn de bovenkant.

Gisteren dook er een foto op waarop die extra speaker te zien zou zijn, want deze foto van de site NowhereElse.fr zou dat bevestigen.Het zou hier gaan om een dummy, dus een plastic gietsel waar alleen de vorm te zien is. Dus als je je al afvroeg waarom het gat van de camera dicht is, dat is dat omdat dit zo'n dummy is.

Of dit inderdaad een dummy van de iPad Pro is weten we natuurlijk nog niet zeker, en of die iPad er ook echt gaat komen weten we ook niet. Maar wel duidelijk is dat er nog steeds lekken lijken te zijn die wijzen op een iPad Pro, dus de kans dat die er ook echt gaat komen lijkt wel steeds groter te zijn.

Waarschuwing: kijk hier of jouw iCloud wachtwoord veilig is

029

Na het schandaal waarbij van een aantal bekende mensen naaktfoto's naar buiten kwamen, en Apple ontkende dat iCloud gekraakt was, heeft Apple veel gedaan aan de beveiliging van hun Cloud-dienst. Maar dat stopt hackers natuurlijk niet om het te blijven proberen, en gisteren bleek dat het iemand lukte.

Hij deed dat met een bestand met veel gebruikte wachtwoorden die dan allemaal op iCloud losgelaten werden. Dat bestand met de uitleg is hier te vinden. Opvallend is vooral het leek dat dit werkte, en dat Apple geen 'rate limiter' op iCloud gezet heeft. Want tijdens dat eerdere schandaal werd al gemeld dat je oneindig veel wachtwoorden op iCloud kon uitproberen, en dat is niet zo'n slim idee.

We schrijven dit laatste gelukkig in de verleden tijd, want bij dat bestand waarmee je iCloud kan proberen te hacken staan inmiddels twee waarschuwingen, waar wij uit opmaken dat Apple er nu wel een rate limiter op heeft gezet:


-=Reports coming in that Server is now Patched with Rate Limiter=-
-=Server Fully Patched, Discontinue use if you don't want to lock your account!!=-


Goed dat het nu gebeurd is, maar bizar dat Apple dit niet eerder gedaan heeft. Want twee-staps-verificatie en dat soort dingen is allemaal prachtig, maar als hackers eindeloos wachtwoorden kunnen uitproberen zijn alle mensen die daar niet voor gekozen hebben wel erg makkelijk het haasje. En dat lijkt ons toch echt niet de bedoeling.

Het lijkt er op dat het probleem inmiddels weer opgelost is, maar voor alle zekerheid raden we iedereen wel even aan om in de lijst van wachtwoorden die deze hacker gebruikte te kijken of jouw wachtwoord daar tussen staat. Want als dat zo is, dan gebruik je een wachtwoord dat niet erg veilig is.

Dat geldt natuurlijk ook voor de Nederlandse variaties. We zien op die lijst bovenaan "Password1" staan, terwijl "Wachtwoord1" er niet op staat. Maar dat is natuurlijk net zo onveilig.

met dank aan forumlid 'JackMac', die dit nieuws op ons forum meldde

Hoeveel tijd om een vingerafdruk na te maken?

001

Nu Apple bezig is met het uitrollen van Apple Pay, en dat dit tot nu toe een succes lijkt, is het een goed moment om te kijken of de zogenaamde biometrische beveiligingen eigenlijk wel zo veilig zijn. Dat het mogelijk is om een vingerafdruk na te maken wisten we allang, dat dat zelfs mogelijk is zonder dat je iemands vingerafdruk zelf van bijvoorbeeld een glas hoeft te halen werd recent gedemonstreerd door de Duitse Chaos Computer Club.

Wil je weten hoe je een vingerafdruk kan maken waarmee je Touch ID voorbij komt? Dan is onderstaande video een goed begin. Daar zien we ook meteen dat het niet iets is wat je even tussendoor doet, je moet weten welke materialen je nodig hebt, en het kost ook echt even tijd voordat ze een werkende afdruk hebben.

Wil je jouw iDevice maximaal beveiligen en vind je Touch ID niet voldoende? Wij denken dat Touch ID veilig genoeg is, maar voor een extra krachtige beveiliging kies je dan voor een toegangscode met meer dan vier cijfers. Dat doe je in Instellingen > Toegangscode waarbij je dan "Eenvoudige code" uitzet.

Als je dan je code invoert is het veel lastiger om te raden wat de cijfers zijn jij gekozen hebt, want niemand weet dan of jij 5, 6, 7, 8 of meer cijfers gebruikt. Bij langere codes raden we trouwens aan om cijfers te gebruiken die dicht bij elkaar liggen, anders zal het waarschijnlijk niet echt prettig werken.

Nieuwe campagne Apple: Start something new

000

Apple laat ons keer op keer weer zien dat je op een iPhone, iPod touch en iPad veel meer kan dan alleen maar content consumeren, maar dat je er ook veel op kan maken.

Om dat nog eens duidelijk te maken is Apple een nieuwe campagna begonnen, onder de naam "Start something new". Daar wordt op dit moment vooral de nadruk gelegd op fotografie en film. Alle voorbeelden zijn te zien op de campagne-pagina. Het leuke is dat we niet alleen zien wat er gemaakt is, maar dat Apple ook meteen erbij vertelt welke app daar gebruikt is en de links naar die apps er ook bij geeft.

Dat Apple trots is op het feit dat er zoveel op iDevices gemaakt is, wordt volgens ons heel erg duidelijk door de volgende tekst waarmee de pagina opent:


Start something new

Every piece in this gallery was created on an Apple product. Every brushstroke, every pixel, and every frame of film was brought to life by talented Apple users from around the world. As you explore their work, we hope it inspires you to create something new.


Let op dat de app Waterlogue daar ook bij staat, en als je op die link klikt zal je daar € 2,69 voor moeten betalen. Zonde, want als je dit nieuwsbericht van MacFreak even leest dan zal je zien dat je deze app tot eind deze maand gratis naar binnen kunt halen.Waterlogue gratis app van de maand in Apple Store app

014

Ook deze maand geeft Apple weer een gratis app weg via de eigen Apple Store app, en deze maand is dat Waterlogue, een app waarmee je foto's in aquarellen kan veranderen.

Om deze gratis app op jouw iPhone, iPod touch of iPad te krijgen zal je dus eerst Apple's eigen Apple Store app naar binnen moeten halen. Die app is trouwens gratis, dus ook daar hoef je geen cent voor uit te geven.

Deze app is trouwens bedoeld om Apple producten en accessoires te bekijken en eventueel te kopen, dus voor de toekomst ook handig als je bij Apple wilt shoppen.

Als je deze app opent moet je alleen even naar beneden 'scrollen' totdat je "Download Waterlogue gratis" ziet staan. Daar even op klikken en op het "Download nu gratis" in de groene balk onderaan klikken. Je wordt dan doorgestuurd naar de App Store. Daar even jouw Apple ID wachtwoord invullen en klikken op de optie rechtsboven.

Dat is alles, daarna kan je van Waterlogue genieten.

Wil je eerst weten wat je met Waterlogue allemaal kan doen? Dan kom je daar binnen een paar minuten achter in de video hieronder.

Let wel op dat de aanbiedingen via de Apple Store app in Nederland geldig zijn, maar niet in België. Waarschijnlijk is dit zo omdat België nog geen Apple Store heeft. We hopen natuurlijk dat daar snel verandering in zal komen.

We wensen iedereen een heel erg gelukkig 2015!

013

2014 was weer een bewogen Apple-jaar. Een jaar waarin Tim Cook voor het eerst liet zien dat hij in staat is om Apple krachtig te leiden. Waarin niet alleen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus weer nieuwe records vestigden, maar we ook helemaal nieuwe producten zagen waarmee Apple weer het verschil zou kunnen maken.

Zoals bijvoorbeeld Apple Pay, de aangekondigde Apple Watch en samenwerking tussen Apple en IBM, waarmee Apple in één klap wel eens een nog veel grotere speler op de zakelijke markt zou kunnen worden.

Op MacFreak zagen we weer een succesvol jaar, met ontzettend veel bezoekers, heel erg veel problemen die opgelost werden en dat alles in een prima sfeer.

Hierbij willen we iedereen bedanken die daarvoor gezorgd hebben. Het team dat zorgt voor het nieuws, de moderatie, onze webmaster en alle andere mensen die achter de schermen zorgen dat MacFreak jaar in jaar uit een geliefde website is voor ontzettend veel mensen.

Maar natuurlijk ook voor alle trouwe leden, die keer op keer weer klaar staan om de mensen die zich iedere dag weer met problemen hier melden altijd weer te helpen. En dat helpen vereist vaak engelengeduld, want veel problemen komen keer op keer voorbij, hoewel vaak met een kleine variatie.

We gaan die trouwe leden niet opnoemen, volgens ons weten al onze trouwe lezers over wie we het hier hebben. Maar uiteindelijk zijn deze leden voor ons het allerbelangrijkst, zonder hen zou MacFreak geen bestaansrecht hebben.

Voor het komende jaar wensen we jullie al het goeds. We hopen dat Apple weer met veel en interessant nieuws zal komen. En van één ding kunnen jullie zeker zijn, wij zullen het hier op MacFreak blijven volgen, en alles wat van echt belang is kan je hier altijd lezen.

Om af te sluiten wensen we jullie dan natuurlijk ook een heel erg gelukkig 2015 met hopelijk een goede gezondheid en veel voorspoed!

Icycle is Apple's gratis app van de week

001

Een kleine week geleden kon je op MacFreak al lezen dat Apple dit jaar geen 12 Days of Christmas meer had. Die hadden wij trouwens al sinds 2008, terwijl opvallend genoeg de klanten van Apple in de V.S. er maar één jaar van hebben kunnen genieten. Meer daarover is te lezen in dit nieuwsbericht van MacFreak.

Wat in de reacties bij dat nieuwsbericht niet genoemd werd is dat Apple de afgelopen tijd iedere week een app gratis weggeeft, inderdaad, Apple's app van de week.

Deze week is dat Icycle: On Thin Ice, een erg mooi gemaakte game, dat vooral opvalt door de prachtige decors. Die decors komen uit de geest van Dennis, de hoofdpersoon die je door al die decors moet bewegen terwijl hij naakt voortbeweegt op bijvoorbeeld een fiets, een boodschappenwagentje en zelf een vélocipède.

De decors, de soundtrack en de sfeer van daze game doen waarschijnlijk nog het meest denken aan Monty Python, absurdistisch lijkt ons een goede typering. De mensen die het al gespeeld hebben lijken bijna unaniem enthousiast, want deze game staat op een gemiddelde van vier en een halve ster, terwijl vijf sterren het maximum is.

Hieronder kan je de officiële gameplay trailer bekijken, dan zie je waarschijnlijk snel genoeg of dit een game is voor jou.

Wil je Icycle: On Thin Ice graag hebben, op dit moment is het dus gratis in de App Store en je kan het daar vinden via deze link.

iPhone 6 Plus overleeft een nacht in de sneeuw

000

Het is weer winter, en dat zullen we weten ook. Want overal in Nederland heeft het inmiddels gesneeuwd, en een behoorlijk gedeelte van Nederland is nog steeds helemaal wit. De vraag die bij ons dan al snel opkomt is wat er gebeurt met een iPhone die in de sneeuw valt en daar een tijd blijft liggen, het antwoord krijgen we in de video hieronder.

Want Youtuber TechRax begroef zijn iPhone 6 Plus op Kerstavond en in de middag van de volgende dag groef hij zijn iPhone weer op. In de video hieronder kan je zien of de iPhone daar last van had.

Ondergetekende verloor een kleine twee jaar geleden trouwens zijn iPhone 4s in de sneeuw, die kwam kennelijk mee bij het pakken van een handschoen, en het vallen in de sneeuw hoor je niet. Die werd de volgende dag door iemand anders bij toeval gevonden. Ook die iPhone was alleen maar koud en een beetje vochtig, en werkt tot op de dag van vandaag nog steeds uitstekend.

Of je iPhone het ook veel langer in de sneeuw zal overleven lijkt voor de hand te liggen, het terugvinden lijkt vooral het probleem. Dat is zelfs al te zien in dit filmpje, terwijl 'TechRax' weet waar die zou moeten liggen. Verder denken we dat een iPhone het een stuk moeilijker zou gaan krijgen als de dooi inzet, want dan krijgt hij wel heel erg veel vocht te verwerken.

Apple geeft milieurapport een update

000

Apple bracht eerder al het milieurapport over 2014 uit, maar heeft dat rapport nu een update gegeven, waarbij er nieuwe cijfers in het fiscale jaar 2013 bij zijn gekomen en de definitieve cijfers voor 2012 er nu zijn. Zo blijkt dat de cijfers voor de uitstoot van CO2 naar beneden aangepast zijn, en dat Apple in dat jaar die uitstoot met drie procent verminderd heeft.

Waardoor nog eens duidelijk wordt hoeveel Apple hiervoor doet, want dat ging gepaard met een enorme groei van het bedrijf, zoals we allemaal al weten.

Dat is gelukt doordat Apple op grote schaal heeft ingezet op milieuvriendelijke bronnen, zoals onder andere de solar farm in Maiden, North Carolina.

Wil je meer lezen over hoe Apple met het milieu omgaat, dan kan dat op deze pagina. Het rapport met de meest recente cijfers waar we het hier in dit nieuwsbericht over hadden is hier te vinden (PDF 19,5 MB).

Hieronder het filmpje wat Apple onder andere over dit onderwerp gemaakt heeft. En inderdaad, de stem die we daar horen is die van Tim Cook, Apple's CEO.Samenwerking Apple en IBM grootste nieuws van 2014?

013

Toen Apple en IBM hun samenwerking aankondigden waren veel mensen die deze markt volgen verbaasd, want die samenwerking leek niet echt voor de hand te liggen.

Dat was waarschijnlijk ook de reden dat beide CEO's, Tim Cook en Ginni Rometty, kort daarna een interview gaven aan CNBC, want er viel nog wel wat uit te leggen. Wil je daar meer over lezen en dat interview zien? Dat kan in dit nieuwsbericht van MacFreak van juli dit jaar.

Die verbazing kwam vooral omdat Apple bekend staat door het zorgvuldige design van zowel soft- als hardware, op zijn zachtst gezegd is dat niet echt waar IBM bekend om staat.

Maar laat dat nu juist zijn waar IBM nu mee uitpakt, want het bedrijf is maar liefst 100 miljoen dollar extra aan het uitgeven om zijn design en consulting uit te breiden, wat werk moet bieden aan 1.000 extra werknemers. Voor iedereen die er nu niets meer van snapt raden we nu aan om even naar deze pagina met IBM's Design Language te kijken, want kennelijk zijn er enorme stappen op dat gebied gemaakt door dit bedrijf.

Na het uitgebreid bestuderen van deze pagina snappen we ook beter waarom de apps die IBM recent uitbracht er visueel allemaal zo overtuigend uitzagen. Dat wij een kleine drie weken geleden daardoor nog verrast waren is te lezen in dit nieuwsbericht van MacFreak.

Ons cijfer-genie Horace Dediu van Asymco heeft ook weer nu een hoop data bij elkaar gezet, en zijn conclusie is dat de samenwerking van Apple en IBM het grootste nieuws van 2014 is. Hoewel we zijn redenering kunnen volgen, is onze houding dat we voorlopig nog even de kat uit de boom kijken. Want uitstekend vormgegeven apps met toegang tot krachtige databases is één, wanneer ze massaal door de markt gebruikt zullen worden wordt het natuurlijk pas echt een succes.

Horace Dediu maakt in ieder geval duidelijk hoe belangrijk hij denkt dat deze samenwerking is:


Being unexpected and yet explanatory of the state of technology today, the partnership between IBM and Apple is, in my opinion, the most significant technology news of 2014.

As a romance, it is at least as newsworthy as the divorce of Wintel was in 2012.