Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Reviews in de App Store worden nu serieus aangepakt

004

Dat App Stores tien jaar geleden nog helemaal niet bestonden en dat ze in eerste instantie af werden gedaan als iets wat helemaal niet nodig zou zijn is nu bijna niet meer voor te stellen. Het gemak dat een ingebouwde App Store levert zorgt voor veel gemak, zowel voor de ontwikkelaars als voor ons, de gebruikers.

Maar dat wil niet zeggen dat de App Stores perfect zijn, in tegendeel. Er klinkt al veel langer kritiek van beide kanten, dus zowel van de ontwikkelaars als van de gebruikers. Toen ruim een jaar geleden bekend werd dat de Phil Schiller de App Stores onder zijn hoede kreeg was al duidelijk dat daar een en ander aangepakt zou worden, dit keer zijn de reviews aan de beurt.

Veranderingen voor ontwikkelaars

De veranderingen bestaan op dit moment uit een nieuwe API voor ontwikkelaars, maar daar gaan wij zeker wat van merken. Bijvoorbeeld bij een zogenaamde 'pop-up' die je vraagt of je een waardering aan een app wilt geven.

Op dit moment ga je dan uit de app naar de App Store, dat verstoort dus wat je op dat moment in die app aan het doen bent. Met de nieuwe API is dat niet meer nodig, als ontwikkelaars die toepassen dan kunnen we direct vanuit de app zelf een review achterlaten.

De allerbelangrijkste vernieuwing voor ontwikkelaars is waarschijnlijk de mogelijkheid om antwoord te geven op de dingen die in reviews geschreven worden. Als daar een vraag of kritiek staat kan de ontwikkelaar daar voortaan een reactie onder zetten, waarschijnlijk is ook dit erg welkom voor beide partijen.

Veranderingen voor ons

De veranderingen zijn er duidelijk op gericht om het voor de gebruikers prettiger te maken. Zo kan een ontwikkelaar voortaan maximaal drie keer per jaar om een review vragen met een pop-up. En die teller wordt niet op nul gezet als de app in de tussentijd een update krijgt, dus maximaal die keer per jaar is ook echt maximaal drie keer per jaar.

De nieuwe API, met al deze veranderingen, zal op een gegeven moment de enige manier worden dat het nog moeilijk wordt om reviews te vragen. Wanneer de oude manier helemaal verdwijnt is nog niet bekend.

Wat er nog open staat

Eén probleem is in ieder geval nog niet opgelost, en laat dat nu net vaak de reden zijn dat ontwikkelaars je vaker om een review vragen. Als er een update is van een app dan zie je alleen de reviews voor die versie, en zal de ontwikkelaar daar dus weer om een review moeten vragen.

Het probleem voor Apple is dat some een update erg ingrijpend kan zijn, en oudere reviews laten staan in dat geval geen optie is, want die zouden dan geen betrekking meer hebben op de app die je op dat moment ziet.

Mocht Apple hier een oplossing voor weten te vinden dan zou dat erg welkom zijn, maar het lijkt eigenlijk een onoplosbaar probleem.

Als je nog meer wilt lezen over alle veranderingen die we in de App Stores gaan zien, die kan je op deze pagina lezen.


Night Shift komt naar de Mac in macOS Sierra 10.12.4

005

Apple heeft nog maar net macOS Sierra 10.12.3 uitgebracht, zoals je al in dit nieuwsbericht kon lezen, en de beta-versie van macOS Sierra 10.12.4 staat al klaar.

In deze versie komt Night Shift voor het eerst naar de Mac. Deze functie zorgt er voor dat je bijvoorbeeld 's avonds je scherm een 'warmere kleur' (een lagere kleurtemperatuur) heeft, wat beter zou zijn voor je nachtrust. Op iDevices hebben we die functie al sinds iOS 9.3, de instellingen daarvoor vind je in Instellingen > Beeldscherm en helderheid.

In macOS Sierra 10.12.4 vind je de instellingen voor Night Shift onder Systeemvoorkeuren > Beeldschermen, daar kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om deze functie automatisch te activeren. Dat kan op door jouw gekozen tijden, maar ook automatisch bij het op- en ondergaan van de zon.

Daarbij vind je in het Berichten-centrum (de lijntjes helemaal rechtsboven in de menubalk) een knopje waar je deze functie niet alleen snel kan activeren, maar ook weer uit kan zetten. Bijvoorbeeld als je met foto's aan het werken bent, een moment dat de kleurtemperatuur van je scherm juist erg belangrijk is voor het beoordelen van de kleurzwemen en dergelijke.

Find My AirPods, APFS en meer in iOS 10.3

001

Apple heeft net iOS 10.2.1 uitgebracht, over de bugfixes en verbeteringen daarin kan je meer lezen in dit eerdere nieuwsbericht. Meteen daarna kwam de eerste beta-versie van iOS 10.3 uit, en die gaat veel nieuws brengen.

Daarbij zijn er twee dingen die er meteen uitspringen: Find My AirPods en APFS. Bij Find My AirPods zegt de naam al waarom het gaat, Apple gaat ons een manier geven om verloren AirPods makkelijk terug te vinden. Daarbij kan je de verloren AirPod of AirPods een geluid laten geven, of kijken wat de laatst bekende locatie is. Dat laatste wordt natuurlijk extra belangrijk als de batterij van de verloren AirPod(s) leeg is.

Apple File System

De tweede is het nieuwe Apple File System, of APFS. Apple heeft al sinds 1998 (!) hetzelfde bestandssysteem: HFS Plus. Ongeveer tien jaar geleden was Apple ook met een ander bestandssysteem bezig, toen was het ZFS, het Zettabyte File System waarvan de rechten in handen zijn van Sun.

Maar er gingen dingen mis tussen Sun en Apple, ZFS verdween weer van het toneel en wij bleven nog steeds het oude vertrouwde HFS Plus gebruiken. Met nadruk op oud, want ZFS was een erg aantrekkelijke optie. Als je meer over deze geschiedenis wilt lezen, dat kan op deze pagina van Ars Technica.

Op de World Wide Developer Conference (WWDC) werd voor het eerst duidelijk dat Apple na al die jaren voor het eerst weer bezig was aan een nieuw bestandssysteem: het nieuwe Apple File System. APFS gaat voor ons de volgende dingen betekenen:


• Versleuteling op bestandssysteem-niveau en versleuteling van de opslagmedia (disk encryption).

• Snapshots: een manier voor het systeem om de situatie op bepaalde moment vast te leggen.

• Clones: een snelle manier waarop clones gemaakt kunnen worden, zonder dat het extra ruimte in beslag neemt.

• Data integriteit voor metadata door checksums, geldt niet voor gebruikers-data.


APFS werd eigenlijk pas verwacht voor iOS 11, kennelijk is de ontwikkeling ervan zo voorspoedig verlopen dat Apple het al in iOS 10.3 wil gaan gebruiken. Mogelijk dat het ook iets is dat ter sprake komt bij de presentatie van nieuwe iPads, hoewel dit eerder op een WWDC thuishoort.

In de praktijk moet het duidelijk worden hoeveel beloftes APFS echt gaat inlossen, op dit moment ziet het er in ieder geval veelbelovend uit. Deze introductie van een nieuw bestandssysteem betekent trouwens voor alle beta-testers dat het nog belangrijker wordt om ervoor te zorgen dat je een goede backup hebt voordat je deze versie van iOS installeert.

En de rest

De andere nieuwe dingen in iOS 10.3 die tot nu toe zijn gevonden zijn de volgende:


• SiriKit can be nu ook rekeningen betalen, kijken hoe het met betalingen zit en toekomstige ritten plannen.
• Het weer-icoon in de Kaaren-app heeft nu 3D Touch waarmee je dan vooruitzichten per uur kan zien.
• CarPlay heeft nieuwe shortcuts waarmee je recent gebruikte apps snel kan openen.
• CarPlay's Kaarten-app laat nu ook laadpalen zien.
• HomeKit ondersteunt programmeerbare lichtschakelaars.
• Conversatie Weergave Mail app heeft extra navigatie-opties.


In dit laatste lijstje zitten een aantal dingen die alleen werken in bepaalde gebieden. Bij ons is er bijvoorbeeld nog geen ondersteuning voor Apple Pay, de kans dat Siri inzage heeft in onze betalingen lijkt dan ook erg klein.

Als laatste iets dat waarschijnlijk alleen interessant is voor mensen met een redelijk recente iPad, er is een optie om een 'zwevend' klein toetsenbord te gebruiken, net zoals het huidige PiP venster waarmee we video's kunnen kijken. Hieronder je er een paar schermafbeeldingen van zien.


New in iOS 10.3, a one-handed floating iPad (9.7" or less) keyboard layout. Can be moved around onscreen like the PiP overlay 🤔 pic.twitter.com/KLKybkR820— Steve T-S (@stroughtonsmith) January 24, 2017

Updates voor de Mac: macOS Sierra 10.12.3 en iTunes 12.5.5

000

Naast updates voor tvOS, iOS en watchOS is Apple macOS niet natuurlijk vergeten, en staat voor iedereen die macOS Sierra 10.12 gebruikt er een nieuwe update klaar.

Deze update is onder andere bedoeld om problemen met het automatisch schakelen tussen de twee videokaarten van de nieuwe MacBook Pro modellen op te lossen. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Daarnaast worden bijvoorbeeld ook de problemen met het encoderen van Adobe Premiere Pro projecten op de nieuwe MacBook Pro modellen opgelost en zou je met Voorvertoning (Preview) ook weer gescande PDF documenten moeten kunnen doorzoeken.

Verder is het systeem ook nu weer verder geoptimaliseerd en veiliger gemaakt, iets waar ze bij Apple eigenlijk constant mee bezig zijn.

Deze update is naar binnen te halen met de Mac App Store, maar ook te vinden via de onderstaande links.


macOS Sierra 10.12.3 Update

macOS Sierra 10.12.3 Combo Update


Naast deze update heeft Apple ook een nieuwe versie van iTunes voor ons allemaal klaar staan. Deze is waarschijnlijk vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat de nieuwe dingen in bijvoorbeeld de iOS 10.2.1 update ook door iTunes goed verwerkt worden.

Ook deze update is naar binnen te halen met de Mac App Store. Mocht die zich daar nog niet aandienen, je vindt de nieuwe versie van iTunes ook op deze pagina van Apple.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die als eerste het nieuws over 10.12.3 op ons forum meldde

Pixelmator voor iOS even nog goedkoper in de App Store

001

Pixelmator is een app die waarschijnlijk niet heel erg veel introductie nodig heeft. Deze app wordt ook vaak op ons forum genoemd als één van de goede, en erg goedkope, alternatieven voor bijvoorbeeld Adobe's Photoshop.

Daarbij gaat het vaak over de versie voor de Mac, die is te vinden in de Mac App Store en kost inderdaad niet erg veel, daar vind je Pixelmator al voor € 29,99. Dat is maar iets meer dan Adobe's Photoshop per maand kost (€ 24,19). Photoshop kan nog steeds veel meer dan Pixelmator, maar er zijn waarschijnlijk erg veel gebruikers die al die extra functies nooit nodig zullen hebben.

Maar ook voor iOS is er een versie van Pixelmator, en die is op dit moment stevig in de aanbieding. Normaal gesproken kost deze app € 4,99, ook al geen geld voor zo'n app, op dit moment kan je hem in de iOS App Store vinden voor maar 99 cent.

Ben je benieuwd wat Pixelmator voor iOS allemaal kan, hieronder de opsomming van de makers van dit programma zelf.


Advanced Photo Editing

• Get started with dozens of beautifully designed templates
• Instantly improve your photos with single-tap color correction presets
• Take full control over the tonal range of your image with levels and curves
• Easily remove color cast and set the right white balance
• Wipe away image imperfections, skin blemishes, and unwanted objects with the Repair tool
• Duplicate areas of your image with the easy-to-use Clone tool
• Pinch, bump, twirl, or warp areas of an image with powerful, Metal-based Distort tools
• Blur, sharpen, lighten, or darken areas of an image
• Choose from dozens of breathtaking effects to subtly improve or completely change the look of an image
• Open and edit images of up to 100 megapixels

Full-Featured Painting App

• Paint stunning images right on your iPhone and iPad
• Choose from more than 100 artist-designed brushes and numerous painting techniques
• Paint with near-natural wetness effect of watercolor and crayon brushes
• Create stunning pixel art images with the custom-designed Pixel brush
• Paint with incredible detail thanks to the double texture brush technology
• Smudge colors of an image for smooth color blends
• Vary the speed of your stroke to change brush thickness of some of the brushes
• Easily select and fine-tune colors with a full-featured Color Picker
• Instantly choose colors right from your image with the Eyedropper
• Use layers to isolate and blend elements of your painting
• Paint more naturally than ever with the Apple Pencil on your iPad Pro, featuring palm rejection, pressure, tilt, and acceleration sensitivity
• Enjoy perfectly seamless painting thanks to the OpenGL ES-based Pixelmator Paint Engine

Graphic Design

• Combine words, shapes, and images to create breathtaking artwork right on your iPhone
• Apply non-destructive layer styles like shadows, outlines, gradient fills, and more
• Insert, group, merge, and blend layers of an image
• Add text and make it look beautiful with a full set of text-styling settings
• Easily add, combine, and customize shapes
• Blend layers, shapes, and text using any of the 32 blending modes
• Use precise selection tools to edit areas of an image
• Crop, arrange, and rotate objects and layers with pixel-perfect precision
• Easily remove image background or cut and paste objects from one image to another

Compatibility

• Open, edit, and save Photoshop images with layers
• Open and save images using PSD, JPEG, PNG, and many other popular formats
• Save your images directly to your Photos app
• Store and access images on iCloud Drive

iCloud and Sharing
• Create, edit, and keep all your images up to date on all your devices thanks to the iCloud support
• Share your artwork with friends and family via email
• Instantly publish your images to social platforms like Flickr, Twitter, and Facebook

tvOS 10.1.1 zorgt voor bugfixes voor de vierde generatie Apple TV

000

Als je een Apple TV van de vierde generatie hebt, dan heeft Apple een update voor je klaar staan. Deze update brengt geen nieuwe dingen, maar is bedoeld om probleempjes op te lossen.

Nieuwe dingen zaten er wel in tvOS 10.2, die Apple in december uitbracht, daarin zat toen voor het eerst de nieuwe Nieuws-app voor tvOS. Maar die is alleen maar beschikbaar voor gebruikers in de VS, daar hebben wij hier dus weinig aan. Er wordt nu aangenomen dat de bugfixes die nu in tvOS 10.1.1 zitten vooral voor diezelfde Nieuws-app zijn.Als je tvOS 10.1.1 wil installeren dan moet je op jouw Apple TV van de vierde generatie gaan naar Instellingen > Systeem > Software-update. Tijdens deze update zal jouw Apple TV een paar keer opnieuw opstarten, dat is normaal.

iOS 10.2.1 brengt bugfixes en verbeteringen

000

Apple heeft voor alle iDevices die iOS 10 kunnen draaien een update klaar staan. Deze update is iOS 10.2.1 en Apple vertelt ons niet veel meer dan dat daar probleemoplossingen in zitten en dat deze update je iPhone of iPad verbetert.

Waarbij meteen opvalt dat Apple de iPod touch hierbij overslaat. Opvallend, want de iPod touch van de 5e en 6e generatie staan wel in het lijstje van iDevices die iOS 10 kunnen draaien. Waarschijnlijk is de reden een commerciële. De iPhone en iPad staan allebei nog wel in de balk bovenaan op Apple's homepage, terwijl je de iPod touch daar alleen nog maar kan vinden via de zoekfunctie.

Voor zover bekend zijn er geen problemen met deze update zelf, toch raden we altijd aan om voor iedere systeemupdate een backup te maken. Het liefst ook een lokale backup via iTunes. Mocht je die backup nodig hebben, dan heb je die ook als je verbinding met het internet uit zou vallen.

Zoals je hierboven kan zien vermeldt Apple bij deze update ook de eigen pagina met alle informatie over Apple beveiligingsupdates. Die pagina kan je hier vinden.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

watchOS 3.1.3 is eindelijk uit

000

Apple bracht op 14 december watchOS 3.1.1 uit, maar al snel daarna bleek dat die update niet goed werkte op alle Apple Watch modellen. De dag daarna kon je op MacFreak dan ook lezen wat die problemen waren, en dat Apple watchOS 3.1.1 helemaal teruggetrokken had.

In dat soort situaties zien we meestal erg snel daarna van Apple een nieuwe update, maar dit keer hebben we daarop relatief erg lang moeten wachten. Gisteravond was het na maar liefst 41 dagen eindelijk zover, een erg lange tijd voor iedereen die met een Apple Watch zat die het niet meer deed. Hoe dan ook, nu staat watchOS 3.1.1 voor iedereen met een Apple Watch klaar op Apple's servers.

Apple is beslist niet scheutig met ons vertellen wat er in deze update is aangepakt, we moeten het doen met de volgende open deur: "Deze update bevat verbeteringen en probleemoplossingen". In de eerste schermafbeelding hieronder zie je waar je moet zijn om deze update te installeren: op je iPhone in de Watch-app en dan in Algemeen > Software-update.

Let ook op de instructies die Apple onderaan heeft staan, bijvoorbeeld dat je iPhone met een Wi-Fi netwerk verbinding moet hebben, jouw Apple Watch minstens voor 50 procent opgeladen moet zijn en met de adapter aan het lichtnet verbonden, en dat laatste moet zo blijven tijdens het hele proces.

In de schermafbeelding hieronder zie je de instructies van Apple voor het installeren helemaal onderaan, met een rood kader eromheen.

met dank aan forumlid 'VwVanFan', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

Reactie Qualcomm, onder andere, op Apple's aanklacht

000

Don Rosenberg, Executive Vice President and General Counsel van Qualcomm, heeft inmiddels op de aanklacht van Apple en de zaak van de FTC gereageerd. Volgens hem heeft Apple ook te maken met een recente zaak tegen Qualcomm voor Korean Fair Trade Commission, waar Qualcomm inmiddels veroordeeld is tot het betalen van een boete van 853 miljoen dollar.

Zoals te verwachten is zijn ze daar bij Qualcomm niet blij mee, integendeel, zoals in de citaten hieronder overduidelijk naar voren komt. Daaruit wordt ook meteen duidelijk dat ze bij Qualcomm denken dat de strijd nog lang niet gestreden is.


While we are still in the process of reviewing the complaint in detail, it is quite clear that Apple's claims are baseless. Apple has intentionally mischaracterized our agreements and negotiations, as well as the enormity and value of the technology we have invented, contributed and shared with all mobile device makers through our licensing program.

Apple has been actively encouraging regulatory attacks on Qualcomm's business in various jurisdictions around the world, as reflected in the recent KFTC decision and FTC complaint, by misrepresenting facts and withholding information.

We welcome the opportunity to have these meritless claims heard in court where we will be entitled to full discovery of Apple's practices and a robust examination of the merits.


Opvallend is het laatste gedeelte van dit citaat. Want deze zaak heeft dus al voor de Korean Fair Trade Commission gediend, de uitkomst was daar voor Qualcomm zeker niet positief te noemen. Kennelijk heeft het bedrijf er meer vertrouwen in dat de zaken die nu in de VS dienen wel positief voor het bedrijf zullen uitpakken.

iPhone 7 Plus overleeft 13 uur in Russische rivier

009

Fedor woont in de Russische stad Yakutsk in Siberië, en was daar het afgelopen weekend aan het ijsvissen toen zijn iPhone 7 Plus in het gat viel. Omdat het niet lukte om de iPhone op te vissen bleef die daar 's nachts in liggen en werd die pas de volgende dag door een duiker naar boven gehaald.

Dat dit lukte is hieronder te zien. De iPhone 7 Plus zou op het moment dat die in het ijskoude water (ongeveer 4 graden) viel nog een batterijlading van 35 hebben gehad. Na het opvissen bleek daar nog 18 procent van over te zijn, en de iPhone werkte nog prima. Ook als je geen Russisch spreekt maakt de video hieronder wel duidelijk hoe blij Fedor daar mee was.


A video posted by Fedor (@emfedor1983) on Jan 20, 2017 at 11:37pm PST