Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Alle Apple-devices zonder randen en met Face ID sensors

000

Hoewel de geruchtenmachine vaak overuren draait als het over Apple gaat, is Apple tot op zekere hoogte eigenlijk een erg voorspelbaar bedrijf. Als er een nieuwe techniek wordt geïmplementeerd die goed aanslaat dan zien we die langzaam maar zeker in steeds meer devices verschijnen.

Een goed voorbeeld daarvan is Touch ID, dat voor het eerst verscheen op de iPhone 5s. Dat bleek een snelle en relatief veilige manier om onze data te beveiligen, vaak veel beter dan de codes die gebruikers zelf kiezen. Daarbij worden bijvoorbeeld nog veel te vaak voor de hand liggende codes gekozen, zoals "1234" of "0000".

Face ID

Het eerste device met Face ID, de iPhone X, moet nog uitkomen. Maar Apple geeft zo hoog op van deze techniek, dat het voor de hand ligt dat deze techniek in de toekomst ook op iPads en de Mac zal verschijnen. Net zoals de huidige Mac Pro modellen met Touch Bar al de optie voor Touch ID ingebouwd hebben.

Met dat idee in het achterhoofd heeft het Duitse CURVED/labs in deze blog-post een concept-video gepubliceerd, waarin we zien hoe alle devices van Apple er in de toekomst uit zouden kunnen gaan zien, inclusief de iMac en Apple Watch. Daarbij is er niet alleen van uit gegaan dat er sensors voor Face ID worden ingebouwd, maar ook dat Apple ervoor zal kiezen om op alle devices de randen zoveel mogelijk te laten verdwijnen.

Werknemers Wallmart kunnen straks ook een Mac kiezen

000

De ontwikkeling van het steeds intensiever gebruik van mobiele apparaten heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat steeds meer bedrijven een Bring Your Own Device (BYOD) hebben ingesteld.

Eén van de organisaties die zich erg actief bezig houdt met dit soort initiatieven, en dan met een grote nadruk op de devices van Apple, is Jamf. Ook dit jaar organiseert deze organisatie weer een driedaagse conferentie, de Jamf Nation User Conference. Die begon afgelopen dinsdag, duurt tot en met vandaag en daar kwam de Mac natuurlijk ook uitgebreid als optie voor de werplek aan bod.

Daar bleek dat er bij Wallmart grote interesse is voor de ervaringen bij IBM. Dat laatste bedrijf kwam in het nieuws doordat er op grote schaal werd gekozen voor de Mac, simpelweg omdat er dan op de kosten voor ondersteuning bespaard kon worden. Volgens Apple zelf zou dat ieder jaar dat een Mac wordt gebruikt 270 dollar per gebruiker zijn.

IBM denkt dat als Wallmart inderdaad de werknemers de mogelijkheid gaat geven om voor de Mac te kunnen kiezen, dit in het komende jaar zou kunnen betekenen dat er ongeveer 100.000 Macs bij Wallmart in gebruik zullen gaan zijn. Er wordt bij Wallmart trouwens ook nagedacht over de optie om de Mac de standaard-optie te laten zijn bij deze keuze.

Als er meer over deze business-case naar buiten komt, dan zal dat natuurlijk op MacFreak te lezen zijn.

Twee nieuwe How-To video's voor Portrait Lighting op iPhone 8 Plus

000

Ben je de gelukkige eigenaar van een nieuwe iPhone 8 Plus, dan kan je daarmee gebruik maken van de nieuwe Portrait Lighting mogelijkheden in iOS 11, waarmee je snel en makkelijk erg mooie effecten kan krijgen.

Apple heeft twee nieuwe How-To video's gepubliceerd waarin je kan zien hoe je foto's met Portrait Lighting maakt, en hoe je ze daarna kan aanpassen. Zoals ook het geval in eerdere van deze How-To video's die Apple al uitbracht, krijg je ook hier in een erg korte tijd (minder dan 45 seconden) erg duidelijk uitgelegd hoe het allemaal werkt.

Honda Gold Wing is eerste motorfiets met CarPlay

000

CarPlay bestond eigenlijk al in iOS 4 ver voordat Apple het wereldkundig maakte. Het heette toen nog "iPod Out" en leidde een bijna onontdekt bestaan verborgen in de instellingen van iOS. iPod Out was ontwikkeld door het Technology Office USA in Palo Alto van de BMW Group samen met Apple.

Tijdens de WWDC van 2013 was het kennelijk klaar voor het grote publiek, en werd samen met iOS 7 CarPlay door Eddy Cue officieel aan ons allemaal gepresenteerd. Maar CarPlay heette het toen nog niet, in eerste instantie ging deze optie als "iOS in the Car" door het leven. In de video hieronder begint de presentatie daarvan op 1:43:28.

Inmiddels zijn er al meer dan 200 auto's op de markt die CarPlay ondersteunen, de complete lijst daarvan kan je zien op deze pagina van Apple.

Op die lijst zien we op dit moment nog 'alleen maar' auto's, maar daar zou de komende tijd wel eens verandering in kunnen gaan komen. Want met het nieuwe model van Honda's Gold Wing wordt de eerste motorfiets die CarPlay gaat ondersteunen een feit:


In an industry first, the 2018 Gold Wing also comes equipped with Apple CarPlay, which connects the motorcycle to the user's iPhone to show maps, contacts, and music, all accessed through the motorcycle's display.


Mocht deze motor je interesse hebben, dan zal je nog wel een aantal maanden geduld moeten hebben. Want die zal waarschijnlijk in februari 2018 op de markt gaan komen.

Apple's homepage heeft een nieuw uiterlijk gekregen

000

Als je naar de Nederlandse of de Belgische homepage van Apple gaat, dan is daar niets nieuws te zien. Beide pagina's zien er nog steeds precies zo uit als bijvoorbeeld een week geleden.

Maar de Amerikaanse moedersite op apple.com heeft een nieuw uiterlijk gekregen, speciaal voor de komende lancering van de iPhone X. De iPhone 8 en Apple Watch Series 3 zien we bijvoorbeeld niet meer bij het 'binnenkomen', de iPhone X en de functies daarvan staan nu helemaal centraal.Daarbij worden zes hoofdthema's aangesneden: Design and Display, Face ID, TrueDepth Camera, Radically New Rear Cameras, A11 Bionic en Wireless Charging. Daaronder vinden we als zevende optie Introducing iPhone X, die leidt onder andere naar de video die je hieronder ook kan zien.

Apple waarschuwt: op tijd komen voor de iPhone X

000

Vrijdagochtend aanstaande, 27 oktober, is het mogelijk om vanaf 1 minuut over 9 's ochtends de iPhone X te bestellen. Als je er echt eentje wilt hebben dan lijkt het zaak om daar vrijdagochtend even tijd voor in te ruimen, of je moet zin hebben om op 3 november in de rij te gaan staan bij een fysieke Apple Store.

Als je voor die tweede optie kiest: de deuren gaan dan open om 8 uur 's ochtends, maar als je dan pas arriveert dan weet je bijna zeker dat je bot zal vangen. Want Apple zelf heeft, in dit persbericht, aangegeven dat vroeg ter plekke zijn aangeraden wordt, de kans dat we weer rijen bij de Apple Stores gaan zien lijkt dan ook groot.
iPhone X will be available in more than 55 countries and territories, and in Apple Stores beginning Friday, November 3 at 8:00 a.m. local time. Stores will have iPhone X available for walk-in customers, who are encouraged to arrive early.


Wij hebben het laatste stukje van de laatste zin hierboven in vette letters gezet, want daar maakt Apple iets duidelijk wat al een tijdje bekend is: het is tot nu toe nog niet gelukt om de iPhone X in de enorme aantallen te produceren die nodig zijn om aan de verwachte vraag te voldoen, de voorraad in de Apple Stores zou op 3 november dan ook wel eens niet genoeg kunnen zijn om iedereen te voorzien.

Volgens de meest recente geruchten zou Apple op 3 november in totaal tussen de 2 en de 3 miljoen stuks op voorraad hebben. Hoogstwaarschijnlijk zal dat niet voldoende zijn om aan de geschatte vraag te voldoen.

Hieronder een recent interview met Apple's CEO Tim Cook en Angela Ahrendts, Apple's Senior Vice President of Retail. Hierin gaat het over de nieuwe Apple's Store in Chicago, wat politieke vragen die specifiek op de VS betrekking hebben, de mogelijke opvolger van Tim Cook en, last but not least, de iPhone X.

Maar liefst 90 procent contactloze betalingen via Apple Pay

000

Er waren eerder Android telefoons met een NFC chip ingebouwd en er worden meer Android telefoons verkocht dan iPhones. Maar Apple was de eerste die met een optie voor betalen kwam. In januari 2013 zag Apple Pay het levenslicht, Android Pay en Samsung Pay gingen pas 2,5 jaar later van start.

Dat betekent dat Apple een voorsprong heeft, maar doordat er aardig meer Android telefoons dan iPhones verkocht worden, lijkt het voor de hand te liggen dat het marktaandeel van Apple Pay niet zo heel erg groot is. Maar het tegendeel blijkt het geval.

Want in de markten waar Apple Pay beschikbaar is, inmiddels zijn dat er 20 in totaal, neemt deze optie het leeuwendeel van de contactloze betalingen voor zijn rekening. En dat leeuwendeel is enorm: maar liefst 90 procent van dat soort betalingen worden met Apple Pay gedaan.

Dat is dan ook de reden dat Jennifer Bailey, Vice President of Internet Services bij Apple Pay, op de Money 20/20 conferentie in Las Vegas verklaarde dat Apple Pay de toekomst is. Gezien de enorme voorsprong die Apple op dit moment op de rest heeft lijkt het moeilijk om het hier mee oneens te zijn.


"Apple Pay is the future of the everyday spend" - Jennifer Bailey, Vice President of Internet Services at Apple Pay @money2020 #Money2020 pic.twitter.com/B6N0Pn0q0Q— Alara Basul (@alarabasul) October 23, 2017


Die 20 markten klinken misschien als niet zo heel erg veel, maar die zijn samen goed voor maar liefst 70 procent van al het betaalverkeer ter wereld. De komende tijd zal Apple Pay alleen maar verder uit gaan breiden, volgens de geruchten binnenkort ook bij ons.

Privacy en veiligheid

Waarschijnlijk heeft alle inzet van Apple in de afgelopen jaren op het gebied van privacy en veiligheid ook geholpen met de snelle acceptatie van Apple Pay, ook omdat er bij Apple al heel vroeg werd gezien hoe belangrijk deze elementen hierbij zijn. Het lijkt voor de hand te liggen dat het vroeg onderkennen, en het ontwikkelen, van onder andere het Secure Element voor veel vertrouwen bij de gebruikers heeft gezorgd.

Als je wilt weten wat Apple allemaal doet om Apple Pay zo veilig mogelijk te houden, op deze support-pagina vind je veel details daarover.

COO Jeff Williams over processors en kunstmatige intelligentie

000

Voordat Tim Cook de opvolger werd van Steve Jobs als Apple's CEO was hij de Chief Operating Officer (COO). In die rol groeide hij van de man op de achtergrond, die vooral zorgde dat alles op de achtergrond op rolletjes liep, tot iemand die duidelijk ook een visie heeft voor Apple in de toekomst.

Zijn opvolger bij Apple is Jeff Williams, die de afgelopen tijd ook steeds meer te zien is tijdens keynotes, hij nam bijvoorbeeld tijdens het recente event de complete presentatie van de Apple Watch voor zijn rekening. Tijdens die presentatie demonstreerde hij samen met Apple-collega Deirdre Caldbeck hoe goed bellen werkt met de nieuwe Apple Watch Series 3 met cellular (vanaf 32:15 in de video hieronder).

Aan het eind van die demo verlaat hij plotseling het script (I'm gonna go rogue for a minute) en vertelt hij wat hij er echt van denkt:


You guys get it, but sometimes people take technology for granted, and just for perspective: I'm miked, in fact I'm actually double miked, in just the right locations. So you can hear me.

Deirdre is out in de middle of a windy lake, and the only microphone on Deirdre is the little tiny one on the Apple Watch. It's a foor or two away from her mouth, she's paddling, and the signal is being sent over cellular coming in. And that's just darn close to magic.

Who would have thought.


Dezelfde Jeff Williams was in zijn hoedanigheid als Chief Operating Officer recent in Taiwan, waar hij sprak over de uitstekende relatie tussen TSMC (die nu al Apple's A10X Fusion en A11 Bionic processors maakt), de toekomst van processors, kunstmatige intelligentie en dat de enorme volume's die Apple nodig heeft een extra verzekering zijn voor de toeleveranciers.

Een live stream van deze presentatie is te vinden op deze pagina, hieronder een aantal interessante gedeeltes daaruit, waar al deze dingen aan bod komen.


It's interesting, when we look back a decade ago, the question we had was "do we have enough processing power in our silicon to match our ambitions?" The big challenge we had as we moved into the mobile revolution was this tradeoff between performance and power, and the view at the time is you had to choose - you've got one or the other.

Largely as a result of what the fabless model has done, what TSMC has done, what many people in this room have done, Simon and his organization from ARM - we have reached a point where those tradeoffs are not necessary. We have performance in thermally constrained environments. And so this opens up for the next decade a whole new world. So for the next decade, the question is not so much "Do we have enough processing power to meet our ambitions?" Though we need to keep working, of course we need to drive better lithography - don't slow down! - but I think the question for us is "Do we have the right ambitions to go utilize this technology in front of us?"
We at Apple are not concerned about the talk of a slowing semiconductor industry. Not the case at all. We think the potential is huge. We believe strongly in both the cloud side, but the future will be a lot of on-device processing. We believe this is the best way to deliver great features without sacrificing the responsiveness and the privacy and the security. We see in our brand-new A11 Bionic chip, which is made right here at TSMC, every time somebody takes a photo, there's over 100 billion operations. That's just mind-boggling. In a single photo, over 100 billion operations. The potential is limitless.

We put a neural engine on the chip, and I won't repeat some of the things that Jensen shared, but we have the same view and vision of the potential of AI to deliver a much safer and efficient autonomous system. The neural engine on our chip has already enabled Face ID, processed locally. And so we view that the next ten years is about the ambition to do what Simon's daughter is asking for, to make life better. And probably one of the most significant examples of this is our opportunity to use transistor technology advances and power scaling to revolutionize healthcare. We think the industry is ripe for change. We think there is tremendous potential to do on-device computing, to do cloud computing as well, and to take that learning, and through machine learning, deep learning, and ultimately artificial intelligence, change the way healthcare is delivered. And we can't think of anything more significant than this.

So I think the question in front of us is "Do we have the right ambitions, and can we go do this?" And there is no such thing as autonomous innovation. Human beings dream it. Human beings drive it. And sure, we'll have deep learning, but there's not autonomous innovation, so it's up to us, this generation over the next ten years, to take advantage of what is in front of us in the silicon world. We at Apple are really inspired, for those of us who started many years ago on a green monochrome computer screen, we're super inspired with the state we're in, and I'll just say this: If in the next ten years, from a society standpoint, we just do a few "gee-whiz" things like flying car kind of dreams, and then the rest of the time we're using the faster chips to do the same things we're doing faster, we will have squandered one of the biggest opportunities in front of us. I think we're at an inflection point, much like my colleagues, with on-device computing, coupled with the potential of AI, to really, really change the world. And we couldn't be more excited about it at Apple, and thank you for your time.
The nature of the way Apple does business is we put all of our energy into our new products, and we launch them, and if we were to bet heavily on TSMC, there would be no backup plan. You can not double plan the kind volumes that we do. We want leading edge technology, but we want it at established technology kind of volumes.

Productie van videokaarten iMac Pro lijkt helemaal op schema

002

Tijdens de WWDC 2017 werd onder andere de iMac Pro aangekondigd, meer daarover in dit nieuwsbericht. Dat was vroeg, want deze compleet nieuwe iMac komt pas eind van het jaar, in december, op de markt.

Volgens de Taiwanese publicatie DigiTimes is sinds september van dit jaar de vraag van Apple richting AMD opgeschroefd voor high-end videokaarten, specifiek voor de iMac Pro. Daarbij gaat het om de Radeon Pro Vega 56 GPU met 8GB HBM2 geheugen en de Radeon Pro Vega 64 met 16GB HBM2 geheugen.

37.000 medewerkers van Delta krijgen iPhone 7 Plus en iPad Pro

003

Eind augustus kon je op MacFreak al lezen dat de politie in New York City maar liefst 36.000 Windows Phones gaat vervangen voor iPhones.

Er komt nu vergelijkbaar nieuws vanuit Delta Airlines, waar in 2013 zowel piloten als stewards en stewardessen uitgerust werden met devices die op het Windows Phone platform draaiden. Dat waren Surface 2 tablets specifiek voor de piloten en Lumia 820 Windows phones voor het cabine-personeel, die later werden vervangen door Lumia 1520 phablets.Waarschijnlijk mede doordat Microsoft zelf het einde van Windows Phone min of meer heeft bevestigd is er bij Delta nu besloten om voor iedereen nu Apple's iDevices te gaan gebruiken. Daarbij gaat het om zowel de iPhone 7 Plus als iPad Pro modellen.

Hieronder de letterlijke tekst van de interne mail waarin dit besluit openbaar werd gemaakt:


Delta to transition to Apple devices for flight crews

Published Date 10/18/2017 5:00 PM

By Staff Writer

Beginning early 2018, Delta will equip its more than 23,000 flight attendants and 14,000 pilots with Apple iPhones and Apple iPad Pros, respectively, as the airline transitions to its next generation of flight crew devices.

The iPhone 7 Plus will replace existing Nokia Lumia 1520 phablets, which flight attendants first began using in 2014, as an in-flight point of sale and onboard customer service tool. The new iOS device will continue to feature the Guest Service Tool which allows flight attendants to provide more personalized service and recognize high-value customers on each flight. Flight attendants can also provide customers with the status of down-line flights and connecting gate information. The device also brings Delta in line with its Joint Venture partners at Aeromexico, Air France, KLM and Virgin Atlantic.

For Delta's pilots, Apple's iPad Pro will replace the Surface tablets that have been used in the flight deck as an electronic flight bag since 2014. With the transition, Delta will join many other airlines, including key global partners, in leveraging the iOS platform to provide a high degree of synergy and cooperation in the continued development and enhancement of aviation applications. Similar to the current device, the new iPad Pro tablets will feature Delta's suite of tools for pilots including the Jeppesen Flight Deck Pro for flight planning, the latest version of Delta's turbulence app — Flight Weather Viewer Plus, and a content library containing detailed aircraft and procedural manuals.

The airline continues to maintain a strong and positive partnership with Microsoft, and some of the applications used on the iPhone 7 Plus aimed at enhancing customer and employee engagement are powered by Microsoft Dynamics.

Delta will begin jointly rolling out the iPads to pilots and iPhones to flight attendants early next year.