Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apps krijgen zelfs hun eigen TV commercials

001

Tijdens presentaties van Apple horen we het Tim Cook vaak zeggen: de App Store genereert enorm veel geld en er zijn dus veel ontwikkelaars die er erg veel geld aan verdienen. Dat is inmiddels te zien in bijvoorbeeld de V.S. en Japan, want daar zijn nu commercials op TV te zien voor apps, een situatie die we ons een paar jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen.

De apps die kennelijk zoveel geld genereren dat het de moeite is om daar ook op TV aandacht voor te vragen zijn onder andere het gratis Clash of Clans, Big Fish Casino en Farm Heroes Saga. Waarbij het natuurlijk meteen duidelijk is dat je dat 'gratis' met een korrel zout mag nemen, want als je er op TV reclame voor kan maken dan moet er natuurlijk ergens geld verdiend worden. Al deze 'gratis' games hebben dan natuurlijk ook in-app aankopen, het model waar steeds meer games hun geld mee verdienen.

Hieronder kan je de commercial voor Farm Heroes Saga die op dit moment in de V.S. op de televisie te zien is zelf bekijken.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Nou nee, want juist die 'gratis' apps met hun in-app aankopen en het almaar commerciëler worden van de App Store is ook veel mensen een doorn in het oog, want het zou de ontwikkeling van echt leuke creatieve games in de weg staan. Bij Edge Online hebben ze daar een stevig opiniestuk over geschreven, de moeite waard om te lezen wat ons betreft.

Wij denken dat Apple zich hiervan bewust is, maar dat het lastig is om er wat aan te doen. De reden dat we denken dat Apple hiermee bezig is? Nog maar een week geleden kon je hier op MacFreak, in dit nieuwsbericht lezen dat Apple een aparte sectie in de App Store gemaakt heeft voor Indiegames. Dat lijkt ons in ieder geval een stap in de goede richting.

Geruchten rond nieuwe MacBooks en meer

004

Er doen een aantal geruchten over zowel een nieuwe MacBook Pro als een MacBook Air de ronde, in dit nieuwsbericht praten we jullie snel bij over de de belangrijkste daarvan. Eerste de MacBook Pro, daar zou in september een nieuw model van uitkomen en de bron (die eerder correcte informatie naar buiten bracht) heeft het over een 12 inch model.

En alsof dat niet opvallend genoeg is zou deze MacBook Pro geen ventilatoren hebben ("no fan assembly") en een nieuw design voor het trackpad waarbij de mechanische schakelaar verdwenen zou zijn.

In oktober vorig jaar had Ming-Chi Kuo, de analist van KGI Securities die er ook zelden naast zit, het al over een 12 inch MacBook Pro met een compleet nieuw design die hij verwachtte voor het tweede of derde kwartaal 2014. Die twee bronnen lijken dus in ieder geval dezelfde informatie naar buiten te brengen.

Voor de MacBook Air zou er een model met Retina Display aankomen. Daarbij wordt geen moment vermeld, alleen dat de nieuwe MacBooks (dus ok de Pro) in het tweede gedeelte van 2014 verwacht worden.

De eerste bron (die de pagina waar de informatie opstond inmiddels verwijderd heeft, dus we kunnen er niet naar linken) heeft het trouwens ook nog over de iWatch. Die zou nog in de prototype-fase zijn en wordt dan ook niet snel verwacht.

De tweede bron heeft het nog over de grotere (Pro) iPad, die zou ook in het tweede gedeelte van 2014 uit moeten komen. Maar dat gerucht is dubieus, want eerder liet dezelfde bron weten dat Apple had besloten om zo'n grotere iPad toch niet uit te brengen.

Kortom, het blijven allemaal alleen maar geruchten, dat is ook meteen de reden dat we er van tijd tot tijd een aantal in één nieuwsbericht zetten en er zo min mogelijk aandacht aan besteden.

Zijn er al 500 miljoen iPhones verkocht?

000

Hoewel Apple goed is om belangrijke momenten te markeren, lijkt dit er eentje die ze voorbij hebben laten gaan. Want dit keer is het Forbes die het is opgevallen en nu meldt dat Apple inmiddels de grens van 500 miljoen iPhones voorbij is.

Toen Steve Jobs de iPhone introduceerde deed hij iets wat Apple eigenlijk nooit doet: hij zei dat hij hoopte er in het jaar 2008 in totaal 10 miljoen stuks van te verkopen. Veel mensen waren sceptisch of het Apple sowieso zou lukken om een telefoon te verkopen, maar uiteindelijk kwam Apple zelfs hoger dan hun eigen schatting uit: eind 2008 waren er al 13,7 miljoen over de toonbank gegaan.

Na bijna vier jaar, in februari 2011, werd de eerste grote mijlpaal behaald, de teller stond toen op maar liefst 100 miljoen. Dat de verkopen daarna alleen maar toenamen wordt snel duidelijk, want dat was ongeveer een jaar later al het geval.

Eind 2012 kwamen we op 300 miljoen, 400 miljoen eind juli vorig jaar. Maar daarna is het niet echt duidelijk, want Apple laat de cijfers altijd pas na afloop weten. Maar omdat het waarschijnlijk begin deze maand al zover was, kunnen we er nu wel van uitgaan dat we inmiddels het half miljard al voorbij zijn.Ingebouwde apps onzichtbaar maken in iOS 7.1

003

Er komen van tijd tot tijd mensen voorbij die op ons forum laten blijken dat ze het vervelend vinden dat de ingebouwde apps op hun iPhone, iPod touch of iPad niet te verwijderen zijn. Onze oplossing zou zijn om ze samen in een folder te zetten op het scherm het meest naar rechts, de kans dat je er last van hebt lijkt dan erg klein.

Maar voor iedereen die graag een aantal apps helemaal uit zicht wil hebben brengt onderstaande video de uitkomst. Want daarin zien we dat het mogelijk is, door een bug in iOS 7.1, om apps helemaal onzichtbaar te maken.

Let op dat je op deze manier geen opslagruimte op je iDevice erbij krijgt. De apps blijven er gewoon opstaan, ze zijn alleen onzichtbaar geworden.

We zijn benieuwd of je ze met Spotlight nog wel terug kan vinden, maar niemand op de redactie had tijd en zin om dit met zijn iPhone of iPad te doen. We zijn dan ook benieuwd naar de bijdrages van avontuurlijke lezers.

Apple doet zijn best voor meer Emoji's

012

De meesten van ons zullen ze waarschijnlijk wel kennen, Emoji's zijn de kleine symbooltjes zoals de smileys die je op je Mac tegenkomt in bijvoorbeeld de Berichten-app en op je iPhone, iPod touch of iPad als je daar het Emoji-toetsenbord hebt aangezet (als je dat wilt doen, dat doe je in Instellingen > Algemeen > Internationaal > Toetsenborden).

MTV stuurde een e-mail aan Apple's CEO Tim Cook met de vraag of er misschien wat meer van die Emoji-symbooltjes bij kunnen komen, en dan liefst een aantal die meer up-to-date zijn. Tim Cook stuurde de e-mail door naar Apple's Vice President of Worldwide Corporate Communications Katie Cotto, en die stuurde op haar beurt het volgende antwoord terug:


Tim forwarded your email to me. We agree with you. Our emoji characters are based on the Unicode standard, which is necessary for them to be displayed properly across many platforms. There needs to be more diversity in the emoji character set, and we have been working closely with the Unicode Consortium in an effort to update the standard.


Kortom Apple doet zijn best om er meer Emoji's bij te krijgen, maar is afhankelijk van het Unicode Consortium om er meer bij te krijgen.

Facebook koopt Oculus VR Inc. voor 2 miljard

001

Facebook is duidelijk op het overnamepad. Ruim een maand geleden nam het voor in totaal bijna 20 miljard dollar WhatsApp over, zoals je al eerder hier op MacFreak kon lezen, en nu komt daar Oculus VR Inc. bij voor 2 miljard dollar.

Mocht je niet weten wat Oculus VR Inc. doet, dat zijn de makers van een virtual reality headset, de Oculus Rift. Facebook denkt dat dit het volgende platform is voor communicatie, media, vermaak, onderwijs en meer, en wil ermee ook graag het mobiele domein verder veroveren. In de woorden van Facebook's CEO Mark Zuckerberg:


Mobile is the platform of today, and now we’re also getting ready for the platforms of tomorrow. Oculus has the chance to create the most social platform ever, and change the way we work, play and communicate.


Dat Facebook mobiel belangrijk vindt is natuurlijk niet voor niets, die markt groeit enorm terwijl de verkopen voor de pc nog steeds aan het krimpen zijn. Facebook's aanpak in de mobiele markt is erg succesvol, terwijl Google vooral zijn geld verdient op de pc. Google's aandeel zakt dan ook, terwijl dat van Facebook hard aan het groeien is.

Niet iedereen is blij met deze nieuwe hard groeiende gigant, die ook niet altijd even voorzichtig met onze data omgaat. Markus Persson, de makers van de erg populaire game Minecraft is er in ieder geval niet blij mee, zoals we in deze tweet kunnen zien.

We denken dat Mark Zuckerberg op zijn beurt niet zo heel erg blij zal zijn dat Markus Persson bij deze dus geen Minecraft voor de Oculus Rift gaat maken, maar nemen aan dat deze deal over veel meer gaat dan één game, hoe populair dat ook is.

Dit soort reacties laten volgens ons wel zien hoe weinig vertrouwen er is in bedrijven als Facebook en Google, die leven van onze data. Want bij de overname van Nest door Google zagen we dezelfde soort reacties.

Gebruikers Word en Outlook 2011 even opletten

003

Microsoft heeft gisteren een Security Advisory op het web gezet waarin we kunnen lezen dat mensen die zowel Word als Outlook 2011 gebruiken even goed moeten opletten met .rtf-bestanden, want er blijken daarvan bestanden de ronde te doen met een kwaadwillende code erin verwerkt.

Dat goed opletten zeggen we trouwens niet voor niets, want als je zo'n bestand met kwaadwillende code opent dan zou de maker daarvan dezelfde rechten over de computer kunnen krijgen als jijzelf. Omdat de meesten van ons waarschijnlijk in een account met beheerders-rechten werken lijkt ons dat een erg slecht idee.

Het probleem geldt trouwens dit keer niet alleen voor de gebruikers van Windows, vandaar dat we er op MacFreak ook even aandacht aan besteden.

De oplossing van Microsoft is om in Word de mogelijkheid om .rtf-bestanden te openen uit te zetten.

Wij raden iedereen aan om een willekeurig .rtf-bestand op je Mac te selecteren (als je er nog niet eentje hebt kan je het aanmaken met Word of Teksteditor) en dan in de Finder in het menu Archief te kiezen voor "Toon Info" (de sneltoets is Command-i).

Kijk dan wat er staat onder "Open met:" en als dat Word is pas dat aan naar bijvoorbeeld Teksteditor. Dan alleen nog even op het knopje met "Wijzig alles…" daaronder klikken en in het venstertje dat vraagt of je er zeker van bent dat je dit wilt doen voor de optie "Ga door" te kiezen.

Waarom zijn berichten over iPhone 5c negatief?

025

Toen Apple de weg omhoog vond kon het bedrijf in de pers een tijd lang geen kwaad meer doen, over bijna alles wat het deed werd positief bericht. Dat was zo overdreven dat wij ons toen al afvroegen wat de tegenreactie daarop zou zijn.

Inmiddels weten we dat, want daar is duidelijk verandering in gekomen, nu gaat het zelfs zover dat feiten gewoon verdraaid worden om Apple in een negatief daglicht te stellen. Een aardig staaltje daarvan is in dit MacFreak nieuwsbericht te lezen.

Die negatieve berichten gingen de afgelopen tijd vaak over de iPhone 5c, zo zou Apple met een onverkochte voorraad van maar liefst 3 miljoen in zijn maag zitten. Dat er eerder helemaal verkeerde conclusies werden getrokken uit vermeende voorraden van Apple (waar niemand echt inzicht in heeft) maakt daarbij helemaal niets uit. Misschien een goed moment om even te kijken hoe het met de iPhone 5c gaat, en dat is precies wat ze bij AppleInsider hebben gedaan.

Opvallend is vooral dat de iPhone 5c nog steeds als een flop wordt weggezet, terwijl Tim Cook zelf op een recente aandeelhoudersvergadering zei dat zowel de iPhone 5s als de iPhone 5c beter verkochten dan hun voorgangers. Veel duidelijker kon hij volgens ons niet zijn.

Dat succes wordt nog eens bevestigd als we kijken naar de best verkopende smartphones bij de providers in de V.S., nog altijd één van de grootste telecom-markten ter wereld. Omdat de iPhone 5c bij allemaal in de top drie staat vragen we ons af waarom de iPhone 5c als flop wordt weggezet.Het enige wat we kunnen bedenken is dat het nu kennelijk 'in' is om negatief over Apple te schrijven, en waar dat eerst uit volle borst werd gedaan met de iPhone 5s, is dat nu moeilijk vol te houden. Dat model is zo'n groot succes dat iedereen doorheeft dat dat onzin moet zijn.

En dus lijkt de iPhone 5c het willige slachtoffer van deze aanpak, dat zulke berichten waarschijnlijk weinig met de feiten te maken hebben maakt waarschijnlijk helemaal niets uit.

Een grotere iPhone zal waarschijnlijk een hit zijn

030

MacFreaks die al wat langer meelopen weten waarschijnlijk al hoe het werkt: analisten roepen dat Apple beslist een bepaalde upgrade moet doen om 'te kunnen overleven' (dat Apple met hun aanpak het meest verdient telt niet mee), Apple wacht rustig af tot de tijd rijp is en komt op zijn eigen moment met de upgrade. Met als bijkomend effect dat ondertussen niet alleen de tijd, maar ook de markt rijp is.

Zo wordt er al een tijd geroepen dat Apple beslist met een grotere iPhone zou moeten komen, inmiddels heeft zelfs Donald Trump van zich laten horen in deze tweet. En Donald heeft natuurlijk gelijk, Apple komt alleen maar met een grotere iPhone omdat ze zo van steek zijn dat hij ze steeds achter hun broek aanzit.

Dus hoe zit het nu met die grotere iPhone? Volgens de aanhoudende geruchten, de meeste recente vonden we hier, zullen Apple's huidige 4 inch modellen vervangen worden door een model met een 4,7 inch scherm, met daarnaast ook een model met een 5,5 inch scherm.

Mogelijk zou die laatste een wat lagere resolutie hebben, zodat het niet uitmaakt voor ontwikkelaars. Want veel resoluties maakt een platform lastiger om apps voor te maken, een effect dat er onder andere voor zorgt dat apps vaak eerder voor iOS uitkomen dan voor Android, en Apple is duidelijk zuinig op dat voordeel.

Die verschillende modellen zouden er dan zo uit kunnen gaan zien:

We hebben alleen een stevige kanttekening daarbij. Want Apple is duidelijk bezig om de MacBooks, de iPads en de rest naar Retina Displays om te zetten, en nu zouden ze gaan komen met een iPhone met een lagere resolutie? Dat zou inderdaad handiger zijn voor ontwikkelaars, maar lijkt niet te passen in de lijn die Appel hier duidelijk voor zichzelf heeft uitgezet.

Analist Brian Marshall van de ISI Group heeft nog wat dieper in zijn kristallen bol gekeken en 'uitgerekend' dat zo'n iPhone, mede door de vraag in de markt, een nog groter succes zou kunnen worden dan de iPhone 5s, Apple's best verkopende iPhone tot nu toe. De resultaten van zijn 'berekeningen' zien we hieronder.

Wij zijn ook benieuwd naar de nieuwe iPhone, maar hebben geen kristallen bol nodig om te weten dat die een succes gaat zijn, en dat een groter model wel eens voor nieuwe verkooprecords zou kunnen zorgen.

Samsung versus Apple, Microsoft en Amazon

000

Samsung heeft de afgelopen tijd weer een aantal commercials uitgebracht waarin ze Apple's producten belachelijk probeerden te maken, met name de iPhone 5s en de iPad Air. Hoewel de meesten van ons zullen zeggen dat zo'n tactiek alleen maar laat zien hoe zwak je bent, heeft de aanpak kennelijk succes. Want in een nieuw filmpje van Samsung voor de Galaxy Tab Pro moet niet alleen de iPad het ontgelden, maar worden ook de Microsoft's Surface en Amazon's Kindle op de hak genomen.

Die andere commercials onthouden we jullie natuurlijk ook niet, dan hebben we het voorlopig weer even gehad met Samsung. Hieronder kan je zien hoe de iPhone 5s belachelijk wordt gemaakt omdat het een kleiner scherm heeft dat geen full HD laat zien. Waarom je full HD zou moeten laten zien als je oog het verschil toch niet ziet, laten we maar even buiten beschouwing.

En als laatste de Galaxy Tab Pro 10.1 versus de iPad Air. Daarbij kregen ze bij Samsung zo'n enorme creatieve aanval dat ze het zelf nodig vonden om niet alleen de iPad Air belachelijk te maken, maar dat de inspiratie daarvoor zelfs van een commercial van Apple zelf kwam. Hieronder kan je beiden zien.