Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Wat vinden mensen op straat van de nieuwe iPhone?

008

Jimmy Kimmel is een bekende presentator op de Amerikaanse televisie, zijn succesvolle show "Jimmy Kimmel Live!" is al sinds 2003 op de zender ABC te zien. In dat programma neemt hij vaak dingen op de hak, en dit keer was de nieuwe iPhone aan de beurt.

Tenminste, eigenlijk was het juist de oude iPhone. Want omdat hij de nieuwe iPhone 6s nog helemaal niet in handen had gingen ze de straat op, gaven ze mensen de allereerste iPhone uit 2007 en vertelden ze dat dit de nieuwe iPhone was.

Het resultaat is waarschijnlijk even grappig als ontluisterend.Opening Apple Store Brussel aanstaande zaterdag met thema striptekenen

004

Aanstaande zaterdag (19 september, vanaf 10.00 uur) is het eindelijk zover, dan zal de eerste Belgische Apple Store officieel geopend gaan worden. De bedoeling zou trouwens zijn om nog meer Apple Stores in België te gaan openen, de komende tijd zouden Antwerpen en Gent volgens de geruchten ook aan de beurt zijn.

Voor de opening van de nieuwe Apple Store in Brussel, aan de Gulden Vlieslaan 26-28, heeft Apple inmiddels al een officiële pagina aangemaakt. Maar dat is niet alles, Apple heeft ook een aantal striptekenaars gevraagd om binnen het stramien van de bovenkant van het Apple logo iets te maken.

Het resultaat is op dit moment te zien op de witte muren rondom de nieuwe Apple Store. Maar je kan er ook van genieten in de video hieronder, die Apple heeft gemaakt voor iedereen die er niet bij kan zijn in Brussel.

Mocht je de striptekenaars willen ontmoeten, Apple organiseert op 22 september om 17.00 uur in deze nieuwe Apple Store een "Meet The Artists" waar je van gedachten kunt wisselen met Max De Radiguès, Wauter Mannaert en Judith Vanistendael. Op deze pagina kan je daarvoor een plaats reserveren.

Tangram puzzels voor de kleintjes voor iOS nu gratis

000

Ben je op zoek naar een leuk spel voor de kleintjes voor de iPhone, iPod touch en iPad en wil je er niet teveel aan uitgeven? Dan is het spel Tayasui Tangram een aanrader.

Want dit spel kost normaal gesproken € 2,99, maar is vandaag gratis te vinden in de iOS App Store. Deze aanbieding is trouwens tijdelijk, dus als je interesse hebt dan is het zaak om het meteen naar binnen te halen en niet al te lang te wachten.

Als je eerst wilt weten waar je de gevoelige kinderziel aan blootstelt, in de gameplay-video hieronder kan je in 3,5 minuten prima zien wat deze game inhoudt.

De systeemeisen voor de game zijn niet al te hoog: het draait op een iPhone 4s of later, een iPod touch van de 3e generatie of later en op iedere iPad. Tenminste, zolang daar maar minstens iOS 6.0 op staat.

Websites verweren zich steeds meer tegen ad-blockers

012

Je hebt er op MacFreak al vaker over kunnen lezen, doordat ad-blockers steeds vaker gebruikt worden en Apple in iOS 9 het mogelijk maakt dat ook gebruikers van een iPhone, iPod touch en iPad advertenties kunnen blokkeren is er een kat-en-muis-spel aan het ontstaan.

Want als steeds meer mensen advertenties zullen blokkeren zullen websites die van die advertenties leven (en dat is het overgrote gedeelte) natuurlijk gaan zoeken naar oplossingen voor dit probleem.

Het antwoord blijkt nu dat websites gaan kijken of je ad-blockers gebruikt, en er zijn twee verschillende reacties te zien. Het eerste is een vriendelijke melding, die bijvoorbeeld de site The Guardian laat zien. Kennelijk in de hoop dat mensen zullen beslissen om de ad-blockers uit te zetten om de site te laten bestaan, dat dit ook zal gebeuren lijkt op dit moment niet erg voor de hand te liggen.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

De andere optie zien we bij The Washington Post, daar kom je met een ad-blocker er niet meer zomaar in. Op dit moment alleen nog maar als je een abonnement neemt op hun nieuwsbrief, of als je jezelf daar registreert.

De schatting is dat ad-blockers op dit moment de industrie al 21,8 miljard dollar zou kosten, het lijkt dan ook logisch dat dit kat-en-muis-spel nog lang niet afgelopen is. Integendeel.

Plex komt naar de nieuwe Apple TV

013

De Apple TV was voor veel mensen op ons forum de afgelopen jaren minder interessant geworden. Want er was geen jailbreak meer voor, wat betekende dat er veel minder mogelijk was, je kon er bijvoorbeeld geen Plex meer op draaien.

Nu Apple een grote ommezwaai heeft gemaakt met de nieuwe Apple TV, door de App Store en de bijbehorende SDK is het nu mogelijk om apps voor de Appel TV te maken. Dus zou Plex dan nu mogelijk zijn zonder een jailbreak op de Apple TV?

Het is precies die vraag die Swapnil Bhartiya van ITWorld aan Scott Olechowski (één van de mannen die aan de wieg van Plex stonden) heeft gesteld. De antwoorden zijn de moeite waard:


We are very excited to have a crack at bringing our users Apple TV. It's been a long requested platform and we're excited to work on it. We want it, our users want it…and we're anxiously awaiting the tvOS developer beta info, so we can finally dig in.
There is no question we will be able to offer Plex on the platform. There are multiple ways to go about it, based on the tvOS SDK we now have access to. We are now evaluating the best path for Plex and will begin work in earnest once we have evaluated the options.

The ability to access great and proven iOS frameworks on the device is great for developers like us - we know the stuff is solid and will perform really well. Our goal is to enable people to enjoy Plex on the hardware platforms of their choice, and there is no doubt this will be a top platform for us.


Jammer genoeg kan hij nog niet vertellen wanneer het zover zal zijn, het is allemaal nog te nieuw:


Of course we have started digging in and looking at it, but we have some bigger questions to answer before we can set any expectations.


Maar de factor die hierbij dwars zit lijkt alleen tijd te zijn. Apple zou volgens Scott Olechowski geen blokkades hebben opgeworpen bij de Apple TV, zoals Google bijvoorbeeld eerder wel deed bij de Chromecast. Dat het vooral om tijd gaat zien we bij zijn laatste antwoord:


If you can wrangle us a few more hours in each day between now and the end of the year, I can promise we would get to where we are going a bit faster!

Volkswagen maakt reclame met Siri en CarPlay

000

Dat Volkswagen aardig wat opheeft met de visie en aanpak van Apple is duidelijk te zien aan een aantal nieuwsberichten dat je de afgelopen tijd al op MacFreak kon lezen. Bijvoorbeeld de het Volkswagen was die al snel klaar was voor de Apple Watch, of dat Volkswagen's CEO Martin Winterkorn eerder duidelijk liet weten dat hij niet zo gelukkig is met Google's aanpak voor de auto.

In de VS heeft Volkswagen nu een commercial op de buis waar het automerk reclame maakt met Siri en CarPlay als de centrale spelers. Tenminste, naast de acteurs Michael Peña en Adam Scott, terwijl het uiteindelijk Bryan Adams is die via Spotify (en niet Apple Music) de vriendschap redt.

Hoewel Volkswagen zijn voorkeur voor Apple in deze commercial misschien laat zien, is het niet zo dat hun App-Connect alleen met een iPhone werkt.

Want op de pagina daarvan is te lezen dat App-Connect werkt met de HTC One M8, Samsung's Galaxy Note 4, A3, A7, Note Edge en S5 en de Sony Xperia Z2 en Xperia Z3. Vreemd genoeg staat de iPhone daar dus (nog?) niet eens bij.

Angel Sword is vandaag gratis in de App Store

001

Mocht je deze game nog niet kennen, Angel Sword is een 3D RPG waarin je minstens 10 uur bezig kan zijn om alles te ontdekken in een mooi uitgewerkte omgeving, en dat kan ook met meerdere spelers.

Deze game heeft prima reviews gekregen, daarom besteden we even aandacht hieraan. En dat is vooral omdat deze game normaal gesproken € 4,99 kost, en het goede nieuws is dat je hem op dit moment gratis kunt downloaden in de iOS App Store.

Mocht je liever eerst willen weten wat deze game inhoudt, hieronder kan je de trailer en de gameplay bekijken.

Let wel op dat de optie om met meerder spelers te spelen niet helemaal vrij is van bugs, als je alleen speelt is deze game wel stabiel. Het werkt met iedere iPhone, iPod touch of iPad waar iOS 8 op staat.

Verder kan je deze game helemaal gratis spelen, maar er is een mogelijkheid om binnen de app 250 Soul Gems te kopen, die kosten € 9,99.

Steve Wozniak: Steve Jobs is nooit ontslagen

016

Steve Jobs is er altijd erg duidelijk en stellig over geweest, hij was door John Sculley ontslagen. Zuur, want dat was de CEO die hij zelf binnen had gehaald. John Sculley heeft al vaker duidelijk gemaakt dat hij het niet eens is met deze versie van de geschiedenis.

Volgens hem heeft het bestuur van Apple Steve Jobs indertijd alleen maar gevraagd om terug te treden, en is hij dus nooit ontslagen.


It was after making the pitches that the Apple board asked Steve to step down from the Macintosh division for being too disruptive in the organisation.

Steve was never fired. He took a sabbatical and was still chairman of the board. He was down, no one pushed him, but he was off the Mac, which was his deal - he never forgave me for that.

He started NeXt and was sued by the board for hiring Apple engineers, but he was never fired by Apple.


Steve Jobs eigen versie van de feiten is compleet anders, zoals hij vertelde tijdens zijn toespraak voor de studenten van Stanford in 2005. De hele tekst daarvan is hier te lezen, in onderstaande video begint het op 5:42.We had just released our finest creation - the Macintosh - a year earlier, and I had just turned 30. And then I got fired. How can you get fired from a company you started? Well, as Apple grew we hired someone who I thought was very talented to run the company with me, and for the first year or so things went well. But then our visions of the future began to diverge and eventually we had a falling out. When we did, our Board of Directors sided with him. So at 30 I was out.


Steve Jobs noemt hier geen namen, maar hij geeft duidelijk de schuld aan John Sculley.

Voor het eerst heeft Steve Wozniak zich nu ook in deze discussie gemengd, op op Facebook schrijft hij, naar aanleiding van de nieuwe film over Steve Jobs, het volgende:


One thing nobody likes to point out is that John Sculley himself, as well as almost all of us at Apple, believed that the Macintosh was Apple's future. We all sacrificed the growing personal computer market (10x over a decade and MS got all the growth) in this belief.

We (Sculley leading) had to work very hard for 3 years to make the Macintosh as successful (in dollars) as the Apple ][ had ever been, following Jobs' vision. The choices can be argued because you can never go back and say what decisions would have what results, but it was a business decision to SAVE Apple as a company, after the stock dropped by a third in about a day when the Macintosh failed to sell due to not much software. S

teve Jobs wasn't pushed out of the company. He left. I supported him in his belief that he was made to create computers. But up until then he'd only had failures at creation. He was great at productizing and marketing the Apple ][ and the revenues financed the failures Apple ///, LISA, Macintosh and NeXT.

This is not shown in the movie. After the Macintosh failure it's fair to assume that Jobs' left out of his feeling of greatness, and embarrassment about not having achieved it. That is not shown either. This movie is more about Steve Jobs inside, his non-feeling about a lot of things including how others thought of him, and some pushes to reform that in the end.


Of het erg belangrijk is of niet is natuurlijk aan iedereen persoonlijk om te besluiten. Het is natuurlijk goed mogelijk dat de versie van John Sculley klopt, maar dat het voor Steve Jobs voelde als een ontslag.

iPhone 6s en 6s Plus 2 GB RAM, 4 GB voor iPad Pro

000

Het werd al algemeen aangenomen dat de iPhone 6s en 6s Plus 2 GB RAM zouden krijgen, het dubbele van de voorganger, de iPhone 6 en 6 Plus. De iPad Pro zou op zijn beurt 4 GB aan boord hebben, maar zeker was dat nog niet.

Ontwikkelaar Hamza Sood heeft een slim trucje bedacht om erachter te komen hoeveel het voor ieder model is, hij heeft in de Xcode simulator een eigen gemaakt programma laten draaien met plaatjes daarin die alleen maar geladen kunnen worden als er genoeg werkgeheugen is.

Zoals je hieronder kunt zien was dat 1 GB voor de iPhone 6, 2 GB voor de 6s en in de iPad Pro is het maar liefst 4 GB RAM.

Not much of a surprise but Xcode confirms 2GB of RAM for the 6s (and 6s plus), and 4GB for the iPad Pro pic.twitter.com/X8Ym4DtamS— Hamza Sood (@hamzasood) September 13, 2015

De eerste iPhone moest het met 128 MB doen, twee modellen later (de 3Gs) werd dat verdubbeld, en de iPhone 4 kreeg 512 MB mee. De iPhone 5 was de eerste die 1 GB aan RAM ingebouwd had en dat bleef dus zo tot en met de iPhone 6 en 6 Plus.

Vanaf de iPhone 5s gebruikte Apple trouwens wel het iets snellere LPDDR3 geheugen, daarvoor was dat LPDDR2. Het is nog niet duidelijk welk type geheugen er in de iPhone 6s en 6s Plus zit. Mogelijk is dat al LPDDR4, maar de specificaties daarvan zijn pas recent uitgekomen.

De eerste iPad had trouwens 256 MB RAM, dat verdubbelde bij de iPad 2 en nog een keer bij de iPad 3, die had dus 1 GB RAM ingebouwd. Dat bleef zo bij de iPad 4 en Air, de iPad Air 2 was de eerste met 2 GB geheugen. Die laatste was ook de eerste iPad met LPDDR3 RAM.

Dat de iPad Pro 4 GB RAM heeft gekregen is niet zo verbazend. Apple heeft op de WWDC al laten zien dat de toekomst voor de iPad multitasking is met twee apps die tegelijkertijd te zien zijn, daarvoor is natuurlijk ook voldoende geheugen nodig.

Apple verzamelt onze data niet met "Hey Siri"

000

Sinds de iPhone 5s hebben Apple's iPhones ook een M-processor ingebouwd. Deze motion co-processor zorgt ervoor dat je iPhone alle data van alle sensoren (gyroscooop, accelerometer en kompas) kan registreren, wat erg handig is voor bijvoorbeeld fitness apps. Deze motion co-processor komt trouwens van Nederlandse bodem, die wordt gemaakt door NXP uit Eindhoven.

Deze motion co-processor is vanaf de iPhone 6s en 6s Plus in de centrale A9 processor ingebouwd, dat zal trouwens ook zo zijn bij de iPad Pro. Het in de centrale processor integreren van de motion co-processor zorgt ervoor dat die nu constant actief kan zijn, terwijl de batterijtijd er niet negatief door wordt beïnvloed.

Dat betekent ook dat je nu voor het eerst altijd Siri kan activeren door "Hey Siri" te zeggen, dat kon met de iPhones tot nu toe alleen als die aan de lader hingen, juist om ervoor te zorgen dat de batterij niet sneller leeg zou lopen.

Dat maakte mensen bezorgd zie zich bezighouden met privacy , want zou Apple nu de hele tijd aan het meeluisteren zijn? Diezelfde zorgen waren er ook bij de nieuwe functie Live Photos, want daar wordt beweging opgenomen net voor en nadat je een foto neemt. Dus betekent dat Apple de hele tijd aan het meekijken is?

Apple heeft inmiddels antwoord gegeven op beide vragen, en het zal niemand die Apple de afgelopen tijd heeft gevolgd verbazen dat in beide gevallen alle data op de iPhone blijft, en Apple daar niets mee doet wat je privacy zou kunnen schaden.

Want Apple heeft niet alleen besloten dat ze privacy belangrijk vinden, maar gebruikt dit besluit ook voor marketing. Het zou dan ook ontzettend dom zijn om het vertrouwen dat hiermee wordt opgebouwd te beschadigen.

De uitleg van Apple over Live Photos is als volgt:


Although the camera is "recording" while you’re in Live Photo mode, the device will not save the 1.5 seconds before until you press the camera button. The pre-captured images are not saved to the user’s device nor are they sent off the device.

We treat privacy and security of Live Photos the same that we do for existing Photos and Videos. They don't leave the device for any reason unless you purposely share it or elect to use iCloud.


En over "Hey Siri" vertelt Apple ons het volgende:

In no case is the device recording what the user says or sending that information to Apple before the feature is triggered.

The "listening" audio, which will be continuously overwritten, will be used to improve Siri's response time in instances where the user activates Siri.


Met andere woorden, zolang Siri niet geactiveerd wordt 'luistert' je iPhone naar geluid. Maar dat wordt steeds overschreven en er wordt niets bewaard. Er wordt dus alleen iets verzonden op het moment dat Siri geactiveerd wordt, anders niet.

Mocht je willen dat Apple helemaal niets van je te weten komt kan je Siri ook uitzetten.


If a user chooses to turn off Siri, Apple will delete the User Data associated with the user's Siri identifier, and the learning process will start all over again.