Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple opent Health-afdeling in de App Store

003

Bij het uitkomen van iOS 8 was er even sprake van een stevige hik, Apple ontdekte een bug en alle apps die gebruik maakten van het nieuwe HeathKit werden uit de App Store gehaald. Apple zelf liet toen al weten dat dat maar tijdelijk was, en dat er hard werd gewerkt om de bug snel te verhelpen.

Bij het uitkomen van de 8.0.2-update is het eindelijk zover, en kort daarna zagen we dan ook weer een hoop van die apps in de App Store verschijnen.

Voor al dat soort apps heeft Apple inmiddels een speciale Health-sectie gemaakt, hieronder kan je zien hoe die er op dit moment uitziet in de Amerikaanse App Store.De schermafbeelding hierboven is van de Amerikaanse App Store, want bij ons staat er nog akelig weinig in deze Heath-afdeling. Want als je op deze link klikt en naar onze App Store wordt gelinkt dan krijg je wat je hieronder kunt zien voor je neus. Bij ons is het dus allemaal nog een grijze boel.Op dit moment kan je natuurlijk op "Health" zoeken met het zoekvenster rechtsboven, maar op een eigen sectie moeten we kennelijk nog even wachten. Als het zover is dan zullen we een update bij dit nieuwsbericht zetten.

De feiten (en context) van 'bendgate' (Upd.)

054

Het patroon is inmiddels bekend, Apple lanceert een nieuwe iPhone en de hype die Apple zelf creëert wordt overtroffen door een nog grotere hype. Die tweede hype is een negatieve, maar die lijken uiteindelijk te helpen bij het succes van de iPhone, want dat blijft ongelofelijk.

Het bekendste voorbeeld hiervan tot nu toe is waarschijnlijk 'antennagate', waarbij het plotseling een groot probleem zou zijn dat je het signaal van de iPhone 4 kon hinderen door die in een bepaalde stand vast te houden. De concurrenten doken daarop en maakte de iPhone 4 belachelijk, terwijl veel van die concurrenten zelf modellen hadden waarbij exact hetzelfde aan de hand was, en ze dat in sommige gevallen in de kleine lettertjes hadden staan.

Apple antwoordde toen met een pagina waar ze al dat soort voorbeelden bij elkaar zette, maar realiseerde zich al snel dat ze zichzelf daar alleen maar zwak mee maakten, en die pagina bestaat dan ook niet meer.

Dat was de eerste keer dat er zo'n grote storm opstak bij de introductie van een iPhone, en Apple was toen duidelijk verrast. Inmiddels weten ze wat ze moeten doen, ze brengen rustig informatie naar buiten, en lachen ondertussen in hun vuistje. Want als de storm rond de iPhone 4 iets heeft laten zien is dat er daardoor alleen maar meer aandacht is, en dat het de recordverkopen alleen maar nog verder omhoog stuwt.

Dit keer is het 'bendgate' dat alle aandacht heeft getrokken, en bendgate kwam pas echt op stoom met de video van een man met een baard, bril en petje achterstevoren, gepresenteerd door Squarespace, een bedrijf dat software maakt om websites te bouwen. Waarom noemen we dat er allemaal bij? Omdat de video waarschijnlijk oplichterij was (hier voor het eerst gesignaleerd).

Kijk naar eens goed naar de tijd op de iPhone 6 Plus als hij begint te buigen, en als hij klaar is.

Op 1:38 is het gelukt om de iPhone 6 Plus die hij in zijn handen heeft al aardig te buigen, waarbij het de moeite is om te vermelden dat die al beschadigd was voordat hij begon. Op 2:18 begint hij aan zijn conclusie, met een behoorlijk gebogen iPhone in zijn handen.

Maar als je op beide momenten kijkt naar de tijd op het scherm van de iPhone 6 Plus dan kan je zien dat er iets niet klopt. Eerst staat de tijd van de iPhone op 2:26 en aan het eind op 1:58, liep de tijd tijdens deze test terug?Kortom, de aanleiding van dit hele 'schandaal' was oplichterij, maar hoe zit het nu echt? Dat kan je erg goed zien in het filmpje van Consumer Reports hieronder.

Het meest opvallend in de testen van Consumer Reports zijn waarschijnlijk twee dingen: de grotere iPhone 6 Plus blijkt wat sterker te zijn dan de iPhone 6, en de iPhone 6 is op zijn beurt weer sterker dan de HTC One (M8).

Omdat de HTC One (M8) al eerder uitkwam èn de reputatie heeft als een stevige smartphone, lijkt bendgate ook weer een storm in een glas water. De test was ook meteen goed nieuws voor Samsung, hun Samsung Galaxy Note 3 blijkt erg sterk, indrukwekkend voor zo'n grote smartphone.

Hieronder de resultaten van Consumer Reports, die wij van Amerikaanse ponden naar kilogram hebben omgezet.Dus was het slim van de concurrentie om 'bendgate' te gebruiken voor eigen doeleinden? Waarschijnlijk niet, en vooral niet als je het zo dom doet als de Franse afdeling van LG. De tekst "onze smartphones buigen niet, ze zijn van nature al gebogen" was leuk gevonden, Maar als je tegelijkertijd laat zien dat je zelf geen LG maar een iPhone gebruikt, dan is dat natuurlijk niet zo'n goede reclame.En nu we weten dat de HTC One (M8) minder sterk is dan de iPhone 6 en 6 Plus (terwijl die groter en dunner zijn), lijkt onderstaande tweet achteraf ook niet zo'n goed idee.Het best lijkt het om er gewoon om te lachen.

Dat doen ze bij Apple vast en zeker, want die weten dat ze ongelofelijk veel extra publiciteit voor de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus hebben gekregen, zonder dat ze dat ook maar een cent gekost heeft.

Update: We hebben een tweede bron gevonden die de bevindingen van Consumer Report gevestigd, het gaat hier om verzekeraar SquareTrade (niets te maken met Squarespace van de nep-video) en die hebben een aantal tests gedaan. Hierbij de belangrijkste quotes.


Employee Jessica Hoffman -- a 5' 4" pianist who, like her colleagues, "considers herself strong," the company said -- couldn't make it budge, even when applying direct pressure to the weakest part of the phone, near the volume buttons. But her colleague Pace Lu, a bodybuilder and certified personal trainer who can bench 405 lbs., bent the phone "pretty easily" said Ty Shay, SquareTrade's chief marketing officer.
To judge the phone's durability in more routine situations, the company also ran a "skinny jeans" test, to see if the device would bend under the strain of being wedged in a tight pocket, a claim made on several Apple online forums.

SquareTrade sought out an employee wearing skinny jeans -- in this case, Pourmeh Sarram, who is 5' 10" and helpfully told The Post that he has a 31-inch waist. Sarram wedged the phone in his jeans pockets. Then SquareTrade had him sit in an office chair for 30 minutes with the phone in his front jeans pocket -- mirroring a situation that a user described in a widely-circulated MacRumors post.

Sarram said this was "very uncomfortable." SquareTrade also asked Sarram to do 10 squats with the phone in his pocket. But none of these situations managed to bend the phone in any way. (The company did not try a test with the phone in the back pocket, so we have no official test of what happens when iPhone meets butt.)

So, yes, the phone can bend. But at least from these "tests," you really have to be trying to bend it in order to do any noticeable damage.
Shay said, the company is unlikely to add a bendability exercise to its normal battery of tests any time soon.

"My opinion is that this is an edge case," he said. In looking through the dozens of insurance claims already filed on the iPhone 6 Plus -- yes, just a few days after its launch, people have already dropped them on the sidewalk, or immersed them in water -- there have been no claims about bending.

Plus, Shay said, even the bent iPhone still worked. "I think this mostly cosmetic damage, like scratching the case," he said.


De conclusie hier is volgens ons dat je de iPhone 6 en 6 Plus kan buigen, maar dat het veel moeite kost en dat dit in normale omstandigheden zelden of nooit zal gebeuren. De gevallen waarin het wel gebeurd zullen waarschijnlijk evenveel voorkomen als bij een HTC M8. Mocht het jou overkomen, dan kan je waarschijnlijk gewoon je iPhone terugbuigen, of een beroep op de garantie doen.

Maar als je je gezond verstand gebruikt dan zal dat waarschijnlijk nooit nodig zijn.

De FBI wil graag mee kunnen blijven kijken (Upd.)

010

Sinds Edward Snowden een boekje open deed over de schaal waarop de National Security Agency (NSA) in de V.S. - praktisch zonder enige democratische controle - onze privégegevens aan het bekijken was, ontstond er een storm van kritiek. Maar omdat er op die kritiek vanuit de politiek geen goed antwoord kwam nam het bedrijfsleven zijn eigen maatregelen, met Apple voorop.

Want Apple bracht met iOS 8 als eerste een besturingssysteem uit dat niet alleen versleuteld is, maar waar zij zelf de sleutel niet van hebben. Dus als er van rechtswege een bevel zou komen om data van een iPhone met iOS 8 over te dragen dan kan Apple dat helemaal niet meer.

Meer over dat onderwerp was al eerder op MacFreak te lezen in dit nieuwsbericht.

James Comey is de directeur van de FBI, en die is helemaal niet blij met dit besluit van Apple (en Google, dat snel Apple's voorbeeld volgde), en dat vertelt hij in dit interview met Re/code.


I am a huge believer in the rule of law, but I am also a believer that no one in this country is above the law. What concerns me about this is companies marketing something expressly to allow people to place themselves above the law.


We begrijpen zijn bezwaar, want dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat terroristen minder van de opsporingsinstanties te vrezen zullen hebben. Maar we vragen ons ook af of hij zich niet tot de verkeerde partijen heeft als hij Apple en Google aanspreekt.

Want zou hij zich tot nu toe niet juist sterk hebben moeten maken voor een grotere democratische controle op de instanties die bezig zijn met onze gegevens uit te lezen, en zou hij dat niet nog steeds moeten doen? Als dat allemaal goed geregeld was geweest dan had Apple misschien helemaal nooit besloten om te kiezen voor zo'n zware beveiliging van onze gegevens.

Update: James Comey is niet de enige die zich heeft uitgelaten tegen deze versleuteling, in The Washington Post kunnen we ook lezen wat John J. Escalante (chief of detectives, Chicago's police department) hierover denkt:


Apple will become the phone of choice for the pedophile. The average pedophile at this point is probably thinking, I've got to get an Apple phone.


We vragen ons af of deze mensen realiseren dat ze nu op zijn minst indirect reclame aan het maken zijn voor Apple, kennelijk maakt iOS 8 het veel lastiger om onze privacy te schenden. Waarbij John J. Escalante zich volgens ons in het verleden ook nooit druk heeft gemaakt over die schendingen, wij konden daar in ieder geval niets over vinden.

Apple reageert op 'bendgate'

026

Terwijl het nog niet eens zeker is of er een stuctureel probleem is met de iPhone 6 Plus merkt Apple weer eens dat hoge bomen veel wind vangen. En voor de hoogste boom is dat soms heel erg veel wind. Het antwoord van Apple op deze storm is op dit moment twee dingen, ze laten de pers voor het eerst zien aan wat voor testen de nieuwe iPhone's blootgesteld worden, en ze geven informatie vrij.

Om te beginnen de informatie, Apple heeft laten weten dat er sinds de eerste zes dagen dat de iPhone 6 Plus te koop is exact negen klanten geklaagd hebben dat hun iPhone gebogen was.


With normal use a bend in iPhone is extremely rare and through our first six days of sale, a total of nine customers have contacted Apple with a bent iPhone 6 Plus. As with any Apple product, if you have questions please contact Apple.


We hebben de moeite niet genomen om uit te rekenen welk percentage van de miljoenen iPhones die op dat moment al verkocht waren, want het lijkt ons niet eens de moeite om dat te doen.

Apple vertelde ook meteen wat meer over de constructie van de iPhone 6 en 6 Plus:


Our iPhones are designed, engineered and manufactured to be both beautiful and sturdy. iPhone 6 and iPhone 6 Plus feature a precision-engineered unibody enclosure constructed from machining a custom grade of 6000 series anodized aluminum, which is tempered for extra strength. They also feature stainless steel and titanium inserts to reinforce high-stress locations and use the strongest glass in the smartphone industry. We chose these high-quality materials and construction very carefully for their strength and durability. We also perform rigorous tests throughout the entire development cycle including 3-point bending, pressure point cycling, sit, torsion, and user studies. iPhone 6 and iPhone 6 Plus meet or exceed all of our high-quality standards to endure everyday, real-life use.


Verder heeft Dan Riccio, Apple's Senior Vice President of Hardware Engineering, journalisten van The Verge en van Re/code een rondleiding gegeven in het testlab van Apple. Hieronder het filmpje wat Re/code maakte van een aantal van de van de testen Apple met de iPhone 6 en 6 Plus uitvoert.

iPhone 6 en 6 Plus nu ook bij ons (en nog 20 landen)

006

Het zal de doelgroep ongetwijfeld niet ontgaan zijn, vanaf vandaag is de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus te koop in de Lage Landen. Dat betekent natuurlijk rijen bij de Apple Stores in Amsterdam, Haarlem en Den Haag, en we gaan ervan uit dat het in België ook lekker druk was. Van die laatste hebben we geen beeld, maar van de rij in Den Haag hebben we wel een filmpje gevonden:

(met dank aan iCulture, waar dit filmpje vandaan komt).

Kennelijk laten mensen zich voorlopig niet afschrikken door het 'bendgate'-gedoe, en gaan de iPhones nog steeds als warme broodjes over de toonbank.

Het is trouwens niet alleen in België en Nederland dat de iPhone vandaag in de verkoop gaat, hieronder vind je de hele lijst.

Binnen Europa

• België
• Denemarken
• Finland
• Ierland
• Isle of Man
• Italië
• Liechtenstein
• Luxemburg
• Nederland
• Noorwegen
• Oostenrijk
• Portugal
• Rusland
• Spanje
• Turkije
• Zweden
• Zwitserland

Buiten Europa

• Nieuw-Zeeland
• Saoedie-Arabië
• Taiwan
• Verenigde Arabische Emiraten

Update: iOS 8.0.2 is uit

022

Apple bracht iOS 8.0.1 eergisteren uit, maar een klein percentage van de gebruikers die al een iPhone 6 of 6 Plus hebben bleken daar problemen mee te hebben. Die problemen waren zo serieus, onder andere niet meer kunnen bellen, dat Apple die update meteen weer terugtrok.

Een dag later komt Apple al met een nieuwe update, en staat iOS 8.0.2 al voor ons klaar. Kennelijk was het probleem in iOS 8.0.1 er eentje dat relatief snel opgelost kon worden.

Hieronder zie je de opsomming van Apple zelf. Dat zijn exact dezelfde als eerder voor 8.0.1, alleen het eerste punt is nieuw.Omdat de link in het plaatje hierboven niet klikbaar is, hierbij een klikbare versie: http://support.apple.com/kb/HT1222

We hopen, en nemen aan, dat Apple dit keer exact doorheeft wat er met de vorige update fout is gegaan, en dat deze update dan ook geen problemen meer veroorzaakt.

De kwaliteitsmanager die verantwoordelijk zou zijn voor deze update heeft daardoor inmiddels zijn 'eigen' artikel op Bloomberg gekregen, we vragen ons af of hij daar blij mee zal zijn. Hij blijkt ook nog eens degene te zijn die indertijd verantwoordelijk was voor Apple's Kaarten-app in iOS 6, dus hij lijkt op zijn minst niet zoveel geluk te hebben.

Dat artikel van Bloomberg legt ook uit hoe het proces binnen Apple werkt, en dat het onder andere de cultuur van geheimhouding is die ervoor zorgt dat het team dat moet testen of een update ook op alle devices goed werkt pas aan het eind van het proces zit. Misschien dat ze bij Apple zich moeten realiseren dat de geheimhouding na de .0 update veel minder belangrijk is?

Het blijkt trouwens dat maar 40.000 iPhone 6 en iPhone 6 Plus last hebben gehad van deze bug, en Apple heeft het gelukkig allemaal wel snel verholpen. Dus eind goed, al goed?

Apple Stores ruilen sommige gebogen iPhones in

003

Terwijl het gedoe over sommige iPhone 6 Plus die bij gebruikers gebogen zijn inmiddels enorme vormen aanneemt, zo heeft het bijvoorbeeld al de bijnaam 'bendgate' meegekregen, is op TheNextWeb te lezen dat in Apple Stores sommige gebogen iPhones teruggenomen worden.

Daarbij wordt er eerst een visuele inspectie uitgevoerd, waarschijnlijk om te kijken of er andere beschadigingen zijn die zouden kunnen duiden op verwijtbaar gedrag. Als er niets te zien is dat de gebruiker verweten kan worden krijg je een vervangende iPhone 6 of 6 Plus, in andere gevallen zal je zelf voor de reparatie moeten betalen.

In de twee video's hieronder kan je zien hoeveel kracht er nodig is om een iPhone 6 Plus, een iPhone 6, een HTC One M8, een Moto X en een Nokia telefoon te buigen.Grote kwetsbaarheid voor o.a. Linux en OS X gevonden (Upd.)

030

Bij RedHat wordt altijd gezocht naar zwaktes in besturingssystemen, en dit keer zijn UNIX en daardoor ook Linux en OS X de klos. Het gaat om een Bash-commando dat in Terminal door veel programma's gebruikt wordt, vaak voor taken die in de achtergrond gebeuren.

Omdat Bash de default-shell voor Terminal in OS X is, en ook voor veel Linux distributies, zijn wij met z'n allen op dit moment extra kwetsbaar. En we hopen dat Apple erg snel met een oplossing komt, want deze kwetsbaarheid wordt nu al vergeleken met de Heartbleed SSL bug.

Wil je weten of je Mac ook kwetsbaar is dan kan je het volgende commando in Terminal plakken, gevolgd door een Return of Enter:


env x='() { :;}; echo vulnerable' bash -c "echo this is a test"


Als jouw Mac kwetsbaar is krijg je dan als resultaat het volgende onder de code die je net hebt geplakt:


vulnerable
this is a test


Deze nieuwe kwetsbaarheid heeft al een naam meegekregen: Shellshock, en is waarschijnlijk al aanwezig sinds het uitkomen van Bash in 1989, maar is nu pas ontdekt.

Inmiddels is er een update voor Bash die werkt voor versies van 3.0 tot en met 4.3, maar op de Mac moeten we wachten op een update van Apple. Er zijn nog geen gevallen bekend van misbruik van deze kwetsbaarheid, maar we nemen aan dat dit bij Apple de alarmbellen wel heeft doen afgaan.

Als Apple binnenkort, hopelijk al deze week of kort daarna, met een security update komt dan is het deze keer extra belangrijk om die meteen te installeren.

Maar over deze kwetsbaarheid is hier te lezen. Wil je niet op een update van Apple wachten, dan vind je de oplossing op deze pagina.

Update Inmiddels heeft Apple hierop gereageerd en duidelijk gemaakt dat alleen een kleine groep geavanceerde gebruikers hier last van zal hebben, omdat die bepaalde UNIX-opties geactiveerd hebben. Binnenkort zal Apple komen met een oplossing voor deze gebruikers.


The vast majority of OS X users are not at risk to recently reported bash vulnerabilities. Bash, a UNIX command shell and language included in OS X, has a weakness that could allow unauthorized users to remotely gain control of vulnerable systems. With OS X, systems are safe by default and not exposed to remote exploits of bash unless users configure advanced UNIX services. We are working to quickly provide a software update for our advanced UNIX users.


We nemen aan dat die oplossing in een komende update voor OS X verwerkt zal zijn, zodat alle gebruikers van OS X zeker weten dat ze hier nooit last van kunnen krijgen.

Meer over dit onderwerp kan je hier lezen.

Camera iPhone 6 en 6 Plus is de beste van allemaal

002

Tijdens keynotes, en ook daarna, is Apple erg goed in het herhalen van hoe goed hun nieuwe product wel niet is. Die gewoonte is er el heel erg lang, in dit YouTube filmpje zie je bijvoorbeeld hoe vaak Steve Jobs in één keynote superlatieven wist te gebruiken, en het indrukwekkend.

Maar bij de iPhone 6 en 6 Plus lijkt er weinig overdreven aan, want in allerlei testen komen die er als allerbeste uit.

Eén van dingen die Apple duidelijk begrepen heeft is hoe belangrijk de kwaliteit is van de camera in hun iPhones, en dat is dan ook iets wat altijd tijdens de keynote voorbij komt. Zelfs tijdens deze keynote, waar relatief weinig aan bod kwam omdat er tijd voor de Apple Watch over moest blijven, hoorden we vooral veel over hoe de camera weer verbeterd was.

Maar wat hebben we aan Focus Pixels en Fase Detection Autofocus en wat betekenen next-generation tone mapping en advanced noise reduction voor ons in de praktijk?

Het betekent dat als je een iPhone 6 of een 6 Plus in handen hebt dat je dan de beste camera hebt die op dit moment op een smartphone voorhanden is. Dat roepen we niet zomaar, dat is de conclusie van de DxO, de makers van één van de beste programma’s voor RAW verwerking voor de Mac: DxO Optics Pro.

In hun test krijgen zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus allebei de hoogste score van 82, en wat erbij geschreven wordt liegt er ook niet om:


From our industry-standard series of tests both in the lab and real world use, the iPhone 6 and 6 Plus perform very similarly. They have very good, generally reliable auto-exposure in a wide range of lighting conditions and they have both fast and accurate autofocus. Output from the 8-Mpix stills improves the high level of detail in both outdoor and indoor lighting. In low light, noise reduction is handled well with images revealing fine-grained luminance noise and little of the distracting color (chroma) noise.

De titel van de test is trouwens nog enthousiaster: "Bigger and better. Apple set gold standard for smartphone image quality."

In de test viel ons trouwens wel iets op wat we niet verwacht hadden, de iPhone 6 Plus heeft last van video artefacten en volgens DxO ligt dat aan de optische image stabilisatie.


The main differences between the 2 cameras come from the OIS present in the iPhone 6 Plus. On one hand, the OIS helps to increase still images exposure time in low light, leading to better noise performance. Ghosting on HDR images also seems smaller with the iPhone 6 Plus, probably helped by the OIS that ensure a good registration between images. On the other hand, we have observed a video stabilization artifact, on the iPhone 6 Plus, most likely linked to the OIS control that lead to a video stabilization score slightly lower for the iPhone 6 Plus than for the iPhone 6.


Dat is ook meteen de reden dat de iPhone 6 iets hoger scoort voor video.We nemen aan, en hopen, dat Apple dit in een toekomstige software update nog kan corrigeren. Het zou jammer zijn als juist het model met optische image stabilisatie minder zou presteren, want dat is eigenlijk de wereld op zijn kop.

Hieronder kan je in één oogopslag zien welke smartphones tot nu toe het beste kwamen uit de testen van DxO.iOS 8.0.1 was uit, maar meteen weer teruggetrokken (Upd.)

054

Apple heeft vandaag iOS 8.0.1 uitgebracht, maar de update kort daarna weer van de servers gehaald, want die leek meer problemen te veroorzaken dan op te lossen.

De update zorgde ervoor dat de HealthKit bug werd opgelost, problemen met het invoeren van wachtwoorden met zelf geïnstalleerde toetsenborden werden opgelost, apps die niet bij de Foto Bibliotheek konden zouden nu wel toegang krijgen, Reachability op de iPhone 6 en 6 Plus was verbeterd, een bug waardoor Safari soms geen foto's meer kon up- of downloaden werd verholpen en nog een aantal kleine bugs werden opgelost.

Maar al snel bleek dat deze update meer problemen veroorzaakte dan dat die oploste, waarbij het probleem dat mensen plotseling helemaal geen verbinding met hun telefonie-provider konden krijgen wel héél erg vervelend was. Want dan heb je plotseling geen iPhone meer, maar eigenlijk een iPod touch.

En dat was niet het enige, veel mensen klaagden ook dat Touch ID niet meer werkte.

Apple heeft de update inmiddels teruggetrokken en laten weten dat ze hard bezig zijn met te zoeken naar de oorzaak van de problemen ("We are actively investigating these reports ... In the meantime we have pulled back the iOS 8.0.1 update.").

Daarbij laat Apple op dit moment de mensen die 8.0.1 al op hun iPhone hadden staan in de kou staan. Gelukkig is hier op iMore een handleiding te vinden die je waarschijnlijk uit de nood kan helpen.

Update: Apple heeft inmiddels een support-pagina op het web gezet waaruit blijkt dat het probleem van signaalverlies bij de telecom-provider alleen gebruikers van een iPhone 6 of 6 Plus raakt. Ze geven op die pagina een oplossing, en beloven ook meteen dat er in de komende een 8.0.2 update zal komen die dit probleem helemaal oplost.

met dank aan forumlid 'mikes', die al eerste meldde dat iOS 8.0.1 uit was, en forumlid 'odo' die meldde dat Apple de update al weer teruggetrokken had.