Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Wat als Apple een 'slimme' spiegel zou lanceren

003

Apple probeert zich altijd te richten op niet al te veel devices, en die dan zo goed mogelijk te maken (en er ook zoveel mogelijk aan te verdienen). De kans dat daar in de toekomst een 'slimme' spiegel bij zal zitten lijkt niet erg groot, maar als dat wel zou gebeuren dan zou dat wel eens kunnen lijken op de uitvoering van Ryan Nelwan, een ontwikkelaar bij de design studio Swipe Labs.

In de video hieronder kan je zijn eerste demo zien, en die is meteen behoorlijk indrukwekkend. Of Apple met zoiets zal komen lijkt niet voor de hand te liggen. Eén van de redenen voor het ontwikkelen en uitbrengen van de Apple Watch was om onze ogen weer van het scherm van onze smartphones naar boven te krijgen, en dat lijkt goed gelukt.

De kans dat Apple iets gaat uitbrengen dat eigenlijk alleen maar dient om op het internet te kunnen terwijl je je tanden poetst lijkt dan ook niet waarschijnlijk. Maar ondertussen is deze spiegel wel erg goed uitgevoerd, en lijkt de kans dat zoiets wel op de markt gaat komen vrij groot. Alleen dan waarschijnlijk niet uit Cupertino.CloudMagic Email voor de Mac nu voor het eerst gratis

007

In januari van dit jaar kwam er een nieuwe app voor de Mac uit waar je jouw mail mee kan ophalen, lezen, versturen en meer: CloudMagic Email. De makers van dit mailprogramma hadden eerder al een gratis versie voor iOS gemaakt, en die was al erg populair.

Veel mensen waren dan ook blij dat er een versie voor de Mac uitkwam, en de reacties waren dan ook enthousiast. Zo schreef Cult of Mac "The best mail client on mobile, comes to Mac" en The Verge "Nothing to distract, nothing to slow you down".

Maar de versie van CloudMagic Email voor de Mac is niet gratis, voor deze versie moet je 20 euro neertellen. Tenminste, normaal gesproken, maar op dit moment is CloudMagic Email voor de Mac even gratis te krijgen in de Mac App Store.

CloudMagic Email kan trouwens met erg veel types accounts werken, onder andere Gmail, Exchange, Outlook, Yahoo, iCloud, Google Apps, Office365 en IMAP. Het programma zelf is even wennen, maar dat gaat snel want het werkt intuïtief en makkelijk. In de video hieronder krijg je in minder dan een minuut een indruk van hoe dit programma werkt, als je meer wilt zien dan kan in het YouTube-kanaal van de makers van dit programma meer video's zien.Tip: hoe je ronde folders krijgt in iOS 9.3

000

Voor de meeste aanpassingen aan het uiterlijk van iOS heb je een jailbreak nodig, maar nu even niet. Want er is ontdekt dat het in iOS 9.3 mogelijk is om ronde folder-icoontjes te krijgen, simpelweg door een heel erg kleine achtergrondafbeelding te gebruiken.

Waarschijnlijk gaat het hier om een bugje in iOS 9.3, waarbij de icoontjes van folders rond worden als je een achtergrondafbeelding gebruikt die maar 3 bij 3 pixels 'groot' is. Als je zelf zulke afbeeldingen niet hebt, op deze Chinese site vind je er een heleboel.

Zo'n achtergrondafbeelding gebruiken als achtergrond op jouw iDevice doe je als volgt:

1. Ga naar de eerder genoemde Chinese site, kies daar een plaatje, zet je vinger daarop tot je de optie ziet om die te bewaren en kies daarvoor.

2. Open Instellingen > Achtergrond > Kies een nieuwe achtergrond. Kies de afbeelding die je net op de Chinese site bewaard hebt.

3. Kies dan voor "Stel in" en daarna voor "Beginscherm" en je folders zullen ronde icoontjes krijgen. Tenminste, de meeste, bij mij bleven de icoontjes van sommige folders toch het standaard vierkant met afgeronde hoekjes.

Hieronder zie je hoe het er uit ziet met ronde icoontjes voor de folders.

Op het YouTube filmpje hieronder kan je het ook zien, maar de gebruiker die het daar laat zien heeft het plaatje van 3 bij 3 pixels al staan op de iPhone die gebruikt wordt.Het Nederlandse Simple Snap maakt fotograferen simpel, en is nu gratis

000

Marius Groen, een 22-jarige student Elektrotechniek uit Enschede, vond dat de Camera-app die Apple zelf met iOS meelevert voor een aantal mensen te moeilijk was. Bijvoorbeeld voor sommige senioren, kinderen of mensen met een verstandelijke beperking.

Hij realiseerde hoe lastig de app voor sommige mensen kan zijn toen hij op vakantie zijn vader op één dag maar liefst vier keer moest helpen met het maken van een foto met zijn iPad. Toen realiseerde hij zich dat de ingebouwde Camera-app voor bepaalde mensen te ingewikkeld geworden is, door allerlei opties en nieuwe functies.

Een voorbeeld daarvan is de burst-modus, een modus waarin meerdere foto’s worden gemaakt als je de knop langer indrukt. Sommige gebruikers bleken daardoor vooral met veel dubbele foto's te zitten, terwijl ze geen idee hadden waar dat door kwam.

Hij ging daarom aan de slag en maakte Simple Snap, een eenvoudige camera-app met slechts twee knoppen. Eén druk op de groene knop en de foto is gemaakt. Alle verdere instellingen worden uit handen genomen door de app.

De app is nu net uitgekomen, en als promotie is de app daarom op dit moment nog gratis naar binnen te halen in de iOS App Store. Maar ook daarna zou de prijs niet het probleem moeten zijn, want deze app gaat maar 99 cent kosten.

Je moet er trouwens wel iOS hebben bijgehouden, want voor deze app moet minimaal iOS 9.3 op jouw iDevice staan.

Kabinet houdt vast aan massaal aftappen internetverkeer (Upd.)

008

Een tijdje geleden werd al bekend dat het Nederlandse kabinet verregaande plannen had om internetverkeer massaal af te tappen, ook van burgers waarbij daarvoor geen aanleiding is of die helemaal niet onder wat voor verdenking ook staan.

Toen dit kabinet deze plannen in de zomer van 2015 presenteerde kwamen er ruim 1.100 reacties, waarvan 500 openbaar. Daarbij zaten reacties van onder andere telecombedrijven KPN en Tele2, maar ook MKB-Nederland, VNO-NCW en het College voor de Rechten van de Mens. Die reacties waren niet ter ondersteuning van de plannen, in tegendeel, veel maakten allemaal duidelijk dat men het niet eens is met het ongerichte karakter van het wetsvoorstel.

De Volkskrant heeft nu de hand weten te leggen op een geheim wetsvoorstel voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), waaruit blijkt dat er eigenlijk niets is gedaan met alle reacties op het eerdere voorstel. Ton Siedsma van privacyorganisatie Bits of Freedom zegt het als volgt:


Dit maakt duidelijk dat de regering de plannen voor ongerichte interceptie, een sleepnet, vol doorzet. Fundamentele problemen in de wet worden niet aangepakt.


Erik Bais, de eigenaar van internetprovider A2B Internet, maakt duidelijk dat doordat in deze plannen de toegangslocaties getapt gaan worden het gaat om een gigantische inbreuk van de levenssfeer van Nederlanders en dat de overheid hier eigenlijk de eigen burgers gaat stalken.

Het kabinet zegt dat dit nodig is omdat anders cyberdreigingen en terroristische dreigingen niet tijdig worden onderkend, de werkelijke intenties van risicolanden verborgen blijven en de ontvreemding van hoogwaardige technologische kennis en staatsgeheimen onopgemerkt blijft. Daarbij zou het volgens het kabinet een argument zijn dat ze deze wet nodig hebben, omdat anders de internationale samenwerking met buitenlandse diensten onder druk zou komen te staan.

Er zijn trouwens wel dingen aangepast aan het voorstel dat afgelopen zomer voorbij kwam, in het nieuwe voorstel zou er een onafhankelijke toetsingscommissie komen. Maar dat is vooral omdat dit noodzakelijk na uitspraken van het Europees Hof. Verder zal toezichthouder CTIVD 'bindend advies' gaan geven over klachten die gericht zijn tegen de geheime diensten.

Verder stond in het eerdere voorstel dat de internetbedrijven de kosten voor dit programma hun rekening zouden moeten gaan nemen, dat is nu van de baan. Daardoor kunnen we ook meteen zien om wat voor bedragen het gaat, wat ook weer een indicatie is van de grootte van het voorgestelde programma. Het budget zou in 2017 15 miljoen euro bedragen, in 2018 naar 25 miljoen gaan en in 2019 al 35 miljoen euro zijn. Tel daarbij op dat het aftappen en opslaan waarschijnlijk alleen maar goedkoper zullen worden door de vooruitgang van de techniek, en je krijgt een indruk van de verwachting van het kabinet.

Daarbij zou ook het zogenaamde "hacken via derden" gebruikt gaan worden. Hiermee kan bijvoorbeeld malware geplaatst worden op een server waar een verdachte gebruik van maakt. Dit hacken is sowieso omstreden, zeker als je meerekent dat we steeds meer apparaten krijgen die contact maken met het internet. Met andere woorden, als je privacy je lief is dan is het waarschijnlijk slim om niet teveel 'slimme' apparaten te kopen.

Het kabinet heeft trouwens zelf een extern bedrijf laten kijken wat de impact van deze wet zouden zijn. Deze "privacy-assessment" pakte niet best uit voor dit plan:


Privacyrisico's worden (...) bij behoorlijk veel onderdelen onvoldoende onderkend, en de voorgestelde waarborgen zijn vaak niet voldoende om de risico's af te dekken.


Als je het wetsvoorstel wilt lezen, dat kan je hier downloaden (PDF, 2,7 MB).

Update: de ministervan binnenlandse zaken, Plasterk, verdedigt deze wet met als argument dat het voor het eerst is dat niet meer de minister maar de onafhankelijke toetsingscommissie beslist of iets kan of niet. En het resultaat van de "privacy-assessment" zal meegenomen worden in het voorstel voordat dat naar de Raad van State gaat.

Samsung werkt aan Otto, een Personal Assistant Robot

003

Terwijl de Echo van Amazon een groot succes voor het bedrijf blijkt, lijkt het er op dat er meer bedrijven zijn die interesse hebben in het maken van zo'n persoonlijke assistent. Want ook Samsung blijkt nu bezig met het maken van zo'n robot, en er is nu voor het eerst een (korte) video van hun creatie: Otto.

De Amazon Echo werkt eigenlijk voor een groot gedeelte hetzelfde als de "Hé Siri" functie in iDevices. Maar omdat die er altijd staat en ook meteen als Bluetooth speaker werkt lijkt die meer gebruikt te worden. Daarbij is het Amazon gelukt om de Echo meteen vanaf het begin ook behoorlijk goed te laten werken, dat is natuurlijk ook een reden voor het succes.

Daar hoort trouwens ook meteen een kanttekening bij. Want Alexa, zo heet officieel 'de assistent' van de Echo, valt onder de regels van Amazon. En die zijn, net zoals bij Google, een stuk minder gericht op jouw privacy en veel meer op het belang van het bedrijf. Of je zoveel data aan een bedrijf wilt geven dat zich richt op veel meer dan alleen jou een service bieden is natuurlijk een persoonlijke keuze. Meer over dat mogelijke dilemma kan je lezen in dit artikel van The Guardian.

En nu komt dus ook Samsung aan boord met hun versie van een Personal Assistant Robot, en deze hebben ze Otto genoemd. Naast functies vergelijkbaar met de Echo, heeft Otto ook nog een HD camera die gezichten kan herkennen en kan hij ook als beveiligingscamera dienen. Verder zit er een klein schermpje op dat gezichtskenmerken en kleine animaties kan laten zien. Als het regent zie je bijvoorbeeld druppels op het schermpje vallen.

Verder kan Otto ook zingen en zijn 'hoofd' bewegen, zoals je hieronder kan zien.

A video posted by Nicole Lee (@nicolenerd) on Apr 27, 2016 at 2:02pm PDT

Update: iMovie voor OS X 10.1.2

002

Apple heeft een update voor iMovie voor OS X uitgebracht en deze update is vooral bedoeld om het nog makkelijker te maken om met dit programma te werken. Tegelijkertijd worden er ook resoluties toegevoegd, zodat de app voorvertoningen van zowel de iPad Pro als de Apple TV nu ook ondersteund worden.

Verder heeft Apple het over "Stabiliteitsverbeteringen", dat betekent dat de app minder last van crashes zou moeten hebben. Met andere woorden, in dat ene woord zit mogelijk voor jou de grootste verbetering in deze versie van iMovie.


Wat is er nieuw in versie 10.1.2

• Eenvoudig te vinden knop 'Nieuw project' in de projectkiezer
• Grotere projectminiaturen die overeenkomen met de vormgeving van iMovie voor iOS
• Snelle aanmaak van projecten, zodat je met een enkele klik kunt gaan bewerken
• Wanneer je op een videofragment klikt, wordt het gehele fragment geselecteerd in plaats van een deel
• Toetscombinatie om een bereik te selecteren binnen een fragment in de kiezer en tijdbalk (houd tijdens slepen de R-toets ingedrukt)
• Ondersteuning voor resoluties van appvoorvertoningen voor de iPad Pro (1600 x 1200) en de Apple TV (1920 x 1080)
• Stabiliteitsverbeteringen


iMovie voor OS X 10.1.2 is te vinden via deze link, en om het te kunnen gebruiken moet je bij de tijd zijn, want de systeemeisen zijn OS X 10.11.2 of hoger. Heb je iMovie voor OS X nog niet en wil je het kopen, dat kan via de link naar de Mac App Store hierboven, en het kost daar € 14,99.

De eerste CareKit apps nu in de iOS App Store

000

Tijdens de recente keynote maakte Apple bekend dat ze na het eerder gepresenteerde HeathKit nu ook CareKit voor ontwikkelaars klaar hadden staan. Met dit open source framework zou het veel makkelijker worden voor ontwikkelaars om HeathKit apps te maken.

Dat is mooi, maar het heeft allemaal natuurlijk pas alleen maar waarde als ontwikkelaars het ook echt gaan gebruiken. Gelukkig is dat zo, want recent zijn er een aantal apps die update hebben gekregen waardoor ze nu allemaal van dit open source framework van Apple gebruik maken.

De vier apps die nu dus allemaal CareKit gebruiken zijn de volgende, waarbij de namen eigenlijk meteen al duidelijk maken wat deze apps doen:


Glow Nurture - Pregnancy Tracker, Due Date Calculator, Baby Bump app

Glow Baby - Breastfeeding Timer, Diaper Change, Sleep Log, Milestones & Growth Tracker

Start - depression test, pill reminder, mood tracker, side effect & medication manager

One Drop for Diabetes Management


Al deze apps zijn gratis, waarbij alleen Glow Nurture een in-app aankoop heeft. Dat is ook meteen een stevige, want Glow Premium kost maar liefst € 47,99.

Is dit de schematische tekening van de 5,5-inch iPhone 7?

006

Er is een schematische tekening opgedoken die mogelijk van de 5,5-inch iPhone 7 is. Die komt van de Japanse site Mac Otakara (die hem op zijn beurt weer van het Japanse magazine MacFan heeft). Deze bronnen hebben in het verleden ook al laten zien dat als ze dit soort dingen naar buiten brengen dat die nog wel eens willen kloppen.

Daarbij zien we in deze tekening een aantal dingen die overeen komen met eerdere geruchten. Bijvoorbeeld de dubbele camera, die nog wel uit zou steken, de drie aansluitpunten voor een Smart Connector en het ontbreken van de 3,5 millimeter aansluiting voor een koptelefoon of oortjes.

Dat Apple mogelijk de 3,5 millimeter aansluiting voor een koptelefoon of oortjes zou gaan laten vallen in de iPhone 7 kwam al in veel geruchten naar voren. Apple zou kiezen voor het gebruiken van de Bluetooth en de Lightning-aansluiting voor koptelefoons of oortjes. Als je dan de Lightning-aansluiting willen gebruiken voor een koptelefoons of oortjes, en tegelijkertijd je iPhone op zou willen laden, dan zou dat mogelijk kunnen via die Smart Connector.

Al deze details bij elkaar komen ook exact overeen met een 'spy pic', die eerder de ronde deed. Die foto kan je hieronder zien, waarbij de camera hetzelfde er uit ziet, en ook de drie puntjes voor de Smart Connector te zien zijn.

Wereldwijde verkopen smartphones groeien niet meer

016

Volgens IDC werden er in eerste kwartaal van dit jaar ongeveer evenveel smartphones verkocht als in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. in het eerste kwartaal van dit jaar zouden dat er 334,9 miljoen zijn geweest, in datzelfde kwartaal vorig jaar waren het er 334,3 miljoen.

In dat licht gezien is het niet zo vreemd dat het Apple niet gelukt is om weer meer smartphones te verkopen, in deze markt lijkt op het eerste gezicht de groei er gewoon uit te zijn. Maar mogelijk dat Apple in het komend kwartaal wel weer groei laat zien, want alle indicatoren laten zien dat de iPhone SE als warme broodjes over de toonbank gaat, en bij de goedkopere opties is er nog steeds welk groei.

Dat zou ook kloppen als je kijkt naar welke fabrikanten wel groei laten zien in deze markt volgens IDC. Want dat zijn de fabrikanten die goedkope smartphones maken, zoals bijvoorbeeld OPPO en vivo. De smartphones van die makers zijn een stuk goedkoper dan de iPhone SE, maar dat model is natuurlijk relatief erg goedkoop als je kijkt naar de enorme hoeveelheid techniek die je daarmee krijgt. Dus absoluut gezien nog steeds duur, vergeleken met de goedkoopste leveranciers in deze markt, maar relatief wel goedkoop.Apple daalde dus 16,3 procent en Samsung liet een daling van 0,6 procent zien. De makers van goedkope smartphones lieten dus wel stijgingen zien, bijvoorbeeld Huawei met 58,4 procent, OPPO groeide 153,5 procent en vivo 123,8 procent.

OPPO en vivo zijn allebei aanwezig in deze markt sinds 2011 en waren tot nu toe vooral bezig in zuidoost Azië. Inmiddels zijn beiden ook in andere landen te vinden. Dat is voor OPPO vooral andere Aziatische landen, en in het Midden Oosten en Afrika. vivo had meteen ook een aanwezigheid in India, maar is nog steeds vooral een grote speler binnen China. Hun premium model, de X5Pro, doet het daar ook erg goed.