Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

iPhone 6 geruchten: datum en details

008

We besteden al nauwelijks aandacht aan de eindeloze stroom van foto's van hoe de iPhone 6 er uit zal gaan zien, gisteren kon je hier op MacFreak in dit nieuwsbericht zien hoe de stand van zaken is. Maar inmiddels is er een heel nieuwe stroom van geruchten op gang gekomen, en daar zitten een paar interessante bij.

Hieronder de geruchten die ons het meest opvielen:

• Er waren al eerder geruchten uit Duitsland, Deutsche Telekom medewerkers lieten daar aan klanten weten dat de iPhone 6 op 19 september beschikbaar zou zijn, zoals al eerder in dit nieuwsbericht op MacFreak te lezen was. Nu komt er vanuit China ook een datum naar boven drijven, en ook dit keer is 19 september weer de datum die genoemd wordt.

• Barron's schrijft in dit artikel (alleen te lezen met abonnement) dat de iPhone 6 nu wel een NFC-chip ingebouwd zal krijgen. We zijn benieuwd, want voor het uitkomen van de iPhone 5s was dit ook een gerucht dat steeds terugkwam. Het verschil is wel dat er dit keer een bedrijf genoemd wordt, het zou NXP zijn die deze chips gaat leveren.

• Volgens datzelfde Barron's krijgt de camera in het 5,5 inch model optische beeldstabilisatie en die zou van InvenSense komen. Dit is in lijn met eerdere geruchten.

• Dat zou niet het enige zijn waarmee het 5,5 inch model zich onderscheidt, volgens MacRumors zou dit de enige zijn die in een 128 GB versie komt.

Dit zou de iPhone in lijn brengen met de iPad. Tot nu toe is het maximum in een iPhone 64 GB, terwijl de iPad al in een 128 GB versie te koop is.

Google neemt design voor het eerst serieus

001

We weten niet of het Google's antwoord is op het veranderende design van iOS, maar Google heeft op de I/O conferentie hun aanpak voor het design van Android laten zien en voor het eerst lijkt daar sprake van een gerichte aanpak, die er ook veelbelovend uitziet.

Het probleem voor Google is natuurlijk dat ze zo weinig controle hebben, want Samsung zal voorlopig zijn TouchWiz interface vast niet laten varen, dus zien we dit waarschijnlijk alleen op de Nexus telefoons.

Maar wij vonden het interessant om te zien dat Google er eindelijk ook voor kiest om zich veel meer op de aanpak van de interface te richten, de resultaten daarvan zijn onder andere hier te zien.

Als je de hele keynote van Google's I/O wilt zien, dan kan dat hieronder.

Waarschijnlijk is het verstandiger om alleen even dit artikel te lezen, want deze keynote van maar liefst drie uur raakt na drie kwartier de draad compleet kwijt (inclusief apps die niet laden, een demo van een game die helemaal niet goed functioneerde, etc.) en is uiteindelijk vooral saai.

Er zijn nog wel een paar interessante dingen te melden die ook in de keynote ter sprake kwamen:

Volvo ondersteunt vanaf nu niet alleen Apple's CarPlay, maar ook Android Auto (je kan waarschijnlijk al raden wat dat is). Honda en Hyundai volgen binnenkort ook.

• Google laat Android TV niet vallen, in tegendeel, het is inmiddels aan zijn zesde versie toe. De hele geschiedenis tot nu toe is hier te lezen.

• Als laatste een opvallend detail dat veel van ons zou kunnen raken, Gmail krijgt zijn eigen API. We zijn benieuwd wat voor invloed dit zal hebben op de interactie van onze devices met Gmail, en of dit betekent dat Google op een gegeven moment IMAP en SMTP niet meer zal ondersteunen.

Video's van de nieuwe iPhones en iPad Air 2

001

De geruchten, dummies en mockups van zowel de verschillende modellen van de nieuwe iPhone slaan ons op dit moment om de oren. Daarbij zien we ondertussen ook steeds meer mockups van, en geruchten over, de tweede generatie van de iPad Air.

Op MacFreak besteden we geen aandacht aan ieder gerucht, anders zou er geen tijd voor ander nieuws meer zijn en worden we waarschijnlijk allemaal snel moe van die eindeloze geruchtenstroom. Maar nu kwamen we twee filmpjes tegen die allebei erin slagen om zo'n beetje alle geruchten van dit moment helder en duidelijk over te brengen, dus plaatsen we die hieronder zodat iedereen weer snel helemaal bij is.

Maar de rest van de week even geen geruchten meer over iPhones en iPads, dat beloven we (behalve als er echt iets spectaculairs te melden zou zijn).Nest gaat toch data met Google delen

003

Aan het bedrijf Nest hebben we in het verleden al een aantal keer aandacht besteed, de maker van slimme thermostaten (en inmiddels meer) werd tenslotte opgericht door de man die bij Apple zorgde voor het succes van de iPod: Tony Fadell.

Maar we hielden ons hart vast toen Google het bedrijf Nest begin dit jaar overnam, want zou dit betekenen dat Google nu ook via home appliances data van zo'n beetje iedereen zou gaan verzamelen?

Wij waren beslist niet de enigen die zich hier zorgen om maakten, Nest heeft daarom dan ook een Privacy Statement op hun website gezet, om duidelijk te maken hoe ze met de gegevens van hun gebruikers omgaan. Wat daar staat klinkt allemaal prachtig, keurig en transparant, maar ondertussen lezen we hier in The Wall Street Journal dat Nest nu toch informatie met Google gaat delen.

Op dit moment gaat het 'alleen' maar om de informatie wanneer mensen met zo'n thermostaat thuis zijn en de verwarming aan of uit staat.

Dit nieuws komt op het moment dat Nest probeert om een platform te creëren waarmee het hele huis op afstand te besturen zal zijn, dus net zoiets als waar Apple mee bezig is met HomeKit. Combineer dat met de overname door Nest van cameramaker Dropcam, voor ruim een half miljard dollar, en plotseling lijkt Google wel héél erg veel van mensen te weten te komen.

Veel van ons willen een grotere iPhone

008

Investeerdersbank RBC Capital Markets wilde graag weten hoe groot de interesse voor een grotere iPhone in de markt is, en peilde daarom bij ruim 4.000 mensen hoeveel interesse er is. De resultaten daarvan zullen veel mensen bij Apple erg blij maken, tenminste, als alle geruchten tot nu toe kloppen en Apple inderdaad met grotere iPhones gaat komen.

Op de vraag welke smartphone zou je waarschijnlijk gaan kopen ("which smartphone are you inclined to purchase") antwoordde bijna de helft (49,4 procent) dat dat een iPhone zou zijn. Samsung zal trouwens ook niet ontevreden met de uitkomst van dit onderzoek zijn, want de Galaxy staat met 37 procent op de tweede plaats.Misschien nog interessanter is om te kijken wat de mensen het belangrijkst vonden. Op de eerste plaats kwam een batterij die langer mee zou gaan (33 procent), een snellere processor (18 procent) en een betere camera (12 procent).

Ook het antwoord op de vraag welke iPhone de mensen zouden kopen ziet er goed voor Apple uit, maar liefst 26 procent zou 100 dollar extra willen betalen voor een iPhone met een groter scherm van 5,5 inch en ook een wat goedkoper model met een 4,7 inch scherm kan op veel belangstelling rekenen.Het meest opvallend was misschien nog wel hoeveel mensen wisten dat er komend najaar waarschijnlijk nieuwe iPhones uit zullen komen, maar liefst 74 procent van de ondervraagde mensen wist dat al. Kennelijk trekken de geruchten rond nieuwe iPhones nog steeds heel veel aandacht.

Als laatste nog wel de opmerking dat dit onderzoek in de V.S. is gedaan, een land waar de Apple's iDevices heel erg populair zijn, en een hogere penetratie hebben dan in andere landen. We kunnen deze cijfers waarschijnlijk dan ook niet klakkeloos op de Lage Landen toepassen, maar het lijkt voor de hand te liggen dat als de interesse voor een nieuwe iPhone aan de andere kant van de oceaan zo groot is dat die bij ons dan waarschijnlijk ook best hoog zal liggen.

Update: iWork for iCloud

002

Gisteren heeft Apple iWork for iCloud een update gegeven. Natuurlijk hoeven we daar zelf niet voor te doen, want dit soort updates gebeuren op de servers van Apple zelf, en merken we dan ook vanzelf als we weer op iWork for iCloud inloggen.

Apple vertelt ons keurig en in detail wat er nu verbeterd is, maar het belangrijkste is eigenlijk dat het in een paar woorden samen te vatten is: voortaan onthouden Pages, Numbers en Keynote beta van iWork for iCloud precies waar we waren en kan je dus de volgende keer dan je weer inlogt meteen verder werken waar je gebleven was.

Voor de volledigheid hierbij de informatie van Apple zelf:


• Pages for iCloud now remembers your last used document settings including zoom level, show/hide format panel, show/hide guides, and more.
• Numbers for iCloud now remembers your last used document settings including zoom level, last selected sheet, show/hide format panel, show/hide guides, and more.
• Keynote for iCloud now remembers your last used document settings including zoom level, last selected slide, show/hide format panel, show/hide guides, and more.


Verder heeft Apple nog een paar dingen aan alle apps van iWork for iCloud toegevoegd, en dat zijn de volgende:


• Suggests your most recent screen name when you open a shared document
• Includes tips on how to cut, copy and paste using keyboard shortcuts when you right-click on objects
• Includes the ability to right-click to mask images


Wij zijn blij dat Apple duidelijk nog steeds hard bezig is aan iWork for iCloud en merken dat we het steeds vaker gebruiken en eraan wennen om dit aan mensen aan te raden, in plaats van Google Docs. Daarbij valt vooral op hoe makkelijk het allemaal werkt, want dat is van datzelfde Google Docs bijvoorbeeld niet altijd te zeggen.


Microsoft vindt Surface beter dan MacBook Air

017

Ben je de komende tijd in de V.S., Canada of Puerto Rico, vind jij jouw MacBook Air maar helemaal niets en zou je die graag willen inruilen voor een Surface Pro 3? Dan heb je geluk, want Microsoft geeft je er maar liefst $ 650 voor (maximaal), maar dan moet je MacBook Air wel werken en mag geen waterschade of een gebroken scherm hebben.

Heb je interesse? Dan vind je op deze pagina van Microsoft meer informatie.Het zal wel aan ons liggen, maar vooral om de kop moesten we erg lachen. Trade up to the Surface Pro 3? Menen ze dat bij Microsoft serieus?

Dat de Surface steeds beter aan het worden is kon je eind mei ook nog hier op MacFreak lezen. Maar dat Microsoft op de goede weg is betekent volgens ons nog niet dat ze daarmee Apple met de MacBook Air voorbij zijn. In tegendeel.

The Witcher 2 nu in de aanbieding

000

Ben je op zoek naar een uitstekend 3D rollenspel, met een prachtig uitgewerkte omgeving en prima gameplay, dan is The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition een uitstekende keuze, dat ook nog eens in de aanbieding is (op dit moment maar € 8,99).

Deze game heeft dan ook veel erg enthousiaste reviews gekregen, bijvoorbeeld wat Macworld Australië erover schreef: "One of the best role-playing games released in recent years." Maar veel interessanter dan alle reviews is waarschijnlijk het zelf beoordelen, daarom hieronder een video met de gameplay.

Let wel op dat je om deze game goed te spelen het liefst een recente Mac moet hebben, daarom hieronder de geadviseerde en de minimumeisen.


Minimum eisen:

OS X version 10.7.5 of later, een Intel Core 2 Duo processor, 4 GB RAM, videokaart GeForce GT 650M 512MB (op 1440 x 900, medium), Radeon HD 5770 1 GB (op 1440 x 900, laag) en 25 GB vrije ruimte op de harde schijf.

Geadviseerde eisen:

OS X version 10.7.5 of later, Quad Core Intel processor, 8 GB RAM, videokaart GeForce GTX 675MX 1 GB (op 1920 x 1080, medium), Radeon HD 6970M 1 GB (op 1920 x 1080, medium) en 25 GB vrije ruimte op de harde schijf


Oudere versies Skype werken binnenkort niet meer

007

Afgelopen vrijdag schreef Microsoft in een blog-post in nogal wollige bewoordingen over de toekomst van Skype (dat Microsoft in 2011 voor 8,8 miljard dollar overnam). Die toekomst betekent voor iedereen die een oudere versie dan 6.15 op zijn Mac heeft staan dat die binnenkort naar recentere versie zal moeten updaten (voor Windows is dat 6.14).

In de blog-post was de taal nogal wollig, maar gelukkig vroeg Computerworld om uitleg. Want in die blog-post had Microsoft het over 'retire', en wat bedoelden ze daar nu precies mee? Worden die oudere versies alleen niet meer ondersteund, of kan je er echt niet meer mee werken?

Het antwoord van Microsoft aan Computerworld is gelukkig een stuk duidelijker, want daar zei het bedrijf het volgens ons wel glashelder:


Once a version is retired, users will no longer be able to sign into the retired version until they upgrade to the latest version of Skype.


Wanneer dat gaat gebeuren is Microsoft trouwens wel nog steeds onduidelijk over, verder dan "over the next few months" komen we niet.

Wil je de komende tijd niet plotseling komen te zitten met een versie van Skype die niet meer werkt, dan lijkt het dus een goed idee om binnenkort deze app even een update te geven.

Bono vindt Apple veel te bescheiden

002

U2's voorman Bono stond eind vorige week bij de Cannes Lions samen met Jonathan Ive op het toneel en was daar opvallend kritisch naar één van zijn grootste sponsors: Apple. Terwijl Ive ook op het toneel zat vertelde Bono het publiek dat wat hem betreft Apple veel te weinig aandacht besteedt aan hun bijdrage aan Product (RED) en dat het bedrijf uit Cupertino veel duidelijker zou moeten communiceren over de 75 miljoen dollar die het tot nu toe al aan het gevecht tegen Aids bijdroeg.

De woorden die Bono daarbij gebruikte lieten weinig aan de verbeelding over:


One of the reasons it's such a credit to have Jony Ive on the stage is because Apple is so fucking annoyingly quiet about the fact they've raised $ 75 million. Nobody knows!


Daarna trok hij een iPad uit de rode cover en liet zien dat het logo van Product (RED) alleen aan de binnenkant te zien is, en daar was hij duidelijk ook niet zo blij mee:


Where's the (Red) branding? Nobody can see that. This is modesty run amok. This is the Apple way. They're like a religious cult.


Die laatste vraag was direct aan Jonathan Ive gericht, die daar op de manier reageerde die we van Ive kennen, dus bedachtzaam en met understatement:


We started in 2006 with one (Red) product, a Nano, and now we've got well over half a dozen. It's been really, really special for us.


Bono vertelde ook nog dat Steve Jobs in eerste instantie helemaal weigerde om de haakjes die Product (RED) in zijn naam gebruikt ook over te nemen, uiteindelijk werden ze wel op de producten gebruikt maar niet in de online Apple Stores.

Dat Apple nauwelijks naar buiten communiceert dat het een van de grootste en eerste sponsors van Product (RED) is heeft volgens ons met de cultuur binnen het bedrijf te maken. Steve Jobs zelf gaf ook veel geld aan goede doelen, maar deed dat ook zonder dat aan de grote klok te hangen.

Als je het hele stuk in Adweek wilt lezen dan kan dat hier.