Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Macintosh piratenvlag weer te koop

008

Toen Steve Jobs vond dat de Macintosh groep in 1983 teveel aan het indutten was bedacht hij drie regels waar ze zich allemaal aan zouden moeten houden: 1. Real artists ship, 2. It's better to be a pirate than join the navy en 3. Mac in a book by 1986. Nummer twee was waarschijnlijk over het ingedutte team, want Steve vond kennelijk dat ze een instituut zoals de marine geworden waren.

Om dit alles kracht bij te zetten maakte Susan Kare, de designer van onder andere veel van de iconen in het originele Mac OS, een piratenvlag die uiteindelijk bovenop het gebouw waar ze aan het werk waren kwam te wapperen. Steve vond het prachtig, en uiteindelijk heeft die meer dan een jaar op het gebouw gestaan. Uiteindelijk verdween die, en niemand weet meer waar hij gebleven is. Hieronder zien we een gedeelte van het team met de vlag op de achtergrond.

Als je meer over dit verhaal uit de begindagen van Apple wilt lezen, dan kan dat in dit artikel van Folklore.org

Inmiddels is Susan Kare weer aan het schilderen geslagen en kan je deze vlag bij haar bestellen. Omdat ze het niet als een kopie van een oude vlag ziet, maar als een origineel kunstwerk, moet je er wel stevig voor in de buidel tasten. Want voor een vlag van drie bij vijf voet (ongeveer 92 cm bij 1 meter 53) moet je 1.900 dollar neertellen en een vlag van vier bij zes voet (ongeveer 1 meter 22 bij 1 meter 83) kost maar liefst 2.500 dollar.

Kortom, alleen voor de echte liefhebber, en dan liefst ook nog met een (erg) goed gevulde portemonnee.

Als laatste nog even over die derde regel van Steve: we nemen aan dat hij het over een draagbare computer had, en toen al zag dat dat uiteindelijk de toekomst zou hebben. Maar 1986 werd daarbij niet gehaald, het duurde tot 1989 voordat de Macintosh Portable uitkwam, en die paste echt niet in een boek. Maar misschien dat dit de reden was dat we later iBooks kregen, en dat onze laptops nu allemaal MacBook in hun naam hebben?

Handleidingen om je iPhone 6 of 6 Plus te repareren

005

Als je een iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebt en er is iets mis mee dan neem je natuurlijk gewoon contact op met Apple of ga je even langs de Apple Store. Maar als er iets kapot gaat dat niet onder de garantie valt, of als over een jaar de garantie verlopen is en er gaat toch iets kapot, dan is het handig als je ergens kan vinden hoe je dat zelf kunt repareren.

Daarom vinden wij het goed nieuws dat iFixit bij zijn collectie van heldere handleidingen hoe je iets moet repareren nu ook een handleidingen heeft voor de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. En dat is niet mis, want voor de iPhone 6 zijn het maar liefst 21 handleidingen, en voor de iPhone 6 Plus zijn het er 14.Mocht je geen iPhone 6 of 6 Plus hebben dan laat iFixit je natuurlijk ook niet in de kou staan, voor Macs, Gaming Consoles of andere telefoons kan je daar natuurlijk ook terecht.

Lightroom 5.7 importeert standaard Aperture en iPhoto bestanden

000

Heb je foto's in iPhoto of Aperture en wil je niet wachten op Apple's Foto's app, die begin komend jaar zou moeten komen, dan is Adobe's Lightroom een mogelijk alternatief. Voor de gebruikers van Aperture en iPhoto had Adobe tot nu toe een aparte plugin, waarmee je inderdaad al jouw foto's makkelijk mee kon importeren.

Inmiddels is Lightroom 5.7 uit en blijkt dat Adobe deze mogelijkheid om foto's uit Aperture en iPhoto te importeren niet meer via een plugin oplost, maar gewoon in het programma heeft ingebouwd. Hoe je dat gebruikt kan je zien op deze pagina van Adobe.

De 5.7 update is gratis voor gebruikers van Lightroom 5. Als je dit programma wilt kopen dan gaat dat tegenwoordig via de Creative Cloud, het fotografie-pakket kost daar €12,29 per maand.

Heb je daar geen zin in, je kan Lightroom ook nog steeds 'los' kopen, dan kost het 145,14 euro (incl. BTW). Dat kan via deze pagina, helemaal onderaan aan de rechterkant ("Afzonderlijk verkrijgbare Lightroom 5"). Let wel op dat de mobiele mogelijkheden die je via Creative Cloud wel hebt dan niet inbegrepen zijn. De licentie is wel voor onbepaalde duur.

Tegelijkertijd heeft Adobe ook Camera Raw 8.7 uitgebracht. Die brengt niet alleen verbeteringen voor deze plugin wat betreft de snelheid, maar voegt ook 24 nieuwe camera's toe, waaronder de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Nieuw Gorilla Glass weer twee keer zo sterk

009

Ondanks alle geruchten voordat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus uitkwamen over saffier in plaats van glas bleken die iPhones toch nog steeds met Gorilla Glass uitgerust te zijn. Daarom letten we extra op waar Corning, de maker van dat extra sterke glas, mee bezig is.

En Corning heeft nu net Gorilla Glass 4 aangekondigd, en meldt daarbij dat dat twee keer zo sterk zou zijn als Gorilla Glass 3. Daarbij heeft het bedrijf vooral gekeken naar de omstandigheden waarbij glas van een smartphone vooral breekt, en dat blijkt op hard steen of beton te zijn van gemiddeld een meter hoogte. Klinkt ons aannemelijk in de oren, als je iPhone uit je handen of zak glipt dan is het vaak rond die hoogte.

Gorilla Glass 4 zou ervoor kunnen zorgen dat het aantal gebroken smartphone schermen met maar liefst tachtig procent af zou kunnen nemen. En dat lijkt ons erg welkom nieuws. Kortom, misschien dat dit het glas is dat we op de iPhone 6s en 6s Plus gaan zien?Apple's gratis app van de week: Things

005

Ben je op zoek naar een prima app om je leven beter te organiseren, dan is Things wat ons betreft beslist een aanrader. Deze uitstekende task manager heeft dan ook al een hele stapel prijzen gewonnen, is ook al Editor's Choice geweest in de App Store en is door Apple ook gebruikt in verschillende commercials.

Het goede nieuws is dat Things nu Apple's Free App Of The Week is, en dat daardoor zowel de app voor de iPhone en iPod touch en ook de app voor de iPad op dit moment gratis zijn.

Things (nu gratis, normaal gesproken € 8,99)

Things for iPad (nu gratis, normaal gesproken € 17,99)

Wil je ook graag Things voor de Mac hebben, dan is dit ook een goed moment om dat aan te schaffen. Want op dit moment is daar 30 procent van de prijs af, en kan je het kopen voor € 30,99 in de Mac App Store.

Nu ook betalen met Pebble en PayPal

001

Veel aandacht gaat op dit moment uit naar Apple Pay, en als de Apple Watch in de lente van het komend jaar uit gaat komen zal dat waarschijnlijk alleen maar meer worden. Maar de andere partijen in deze markt zitten natuurlijk ook niet stil, het bewijs daarvan zien we bijvoorbeeld doordat je vanaf nu met je Pebble smartwatch ook kan betalen.

Dat lukt dankzij een nieuwe app van PayPal, de aankondiging daarvan is te lezen op deze pagina van PayPal zelf. Volgens ons maakt onderstaande quote goed duidelijk waar het hier om gaat:


At PayPal, we’re working to make shopping easy and seamless so that you are one step closer to walking into a store and being able to place your order and pay without ever reaching into your pocket.

So today, we’re sharing that the PayPal app is now available for Pebble. With the PayPal app, Pebblers are able to check-in to pay or pay with payment code at numerous retailers, restaurants and other local businesses accepting PayPal. You can also receive payment notifications while on-the-go through our app – without taking out your phone.

Goed nieuws voor alle Pebble-gebruikers die ook graag met hun smartphone willen betalen, we zijn dan ook benieuwd of het dit platform hiermee gaat lukken om ook een speler van belang in deze markt te worden. De komende tijd wordt er waarschijnlijk nog een aardig robbertje geknokt tussen alle belanghebbenden en het wordt interessant om te zien welke speler (of spelers) hier als winnaar uit zal komen.

De PayPal-app is trouwens niet alleen beschikbaar voor de Pebble, maar ook voor alle smartphones die Android Wear ondersteunen, zoals de Samsung Gear 2, Gear S en Gear Fit.

Google koopt RelativeWave, Form-app nu gratis

002

Waarschijnlijk kennen niet veel van ons de Form-app van RelativeWave voor OS X, want deze app was altijd redelijk prijzig (€ 69,99) en we denken niet dat geavanceerde diagrammen maken iets is wat heel veel mensen gebruiken. Maar voor iedereen die daar wel interesse in heeft is er nu goed nieuws, want deze app is vanaf nu helemaal gratis.

Dat is gebeurd omdat Google het bedrijf RelativeWave in zijn geheel heeft overgenomen, en dat kennelijk betekent dat deze app voortaan geen geld meer hoeft op te brengen. De tekst die nu op de site van RelativeWave te lezen is:


I'm very excited to announce that the RelativeWave team is joining Google to continue the development of Form!

I speak for the team when I say that we're incredibly humbled by what the community has created with Form. We've seen people create designs that we could have never imagined. It's one of the best feelings in the world to see people using your work.

Today, with the help of Google, we're making Form free on the Mac App Store. We want to get Form in the hands of as many people as possible, and this is our first step in accomplishing that goal.

We've just scratched the surface with prototyping. With the help of Google, we'll be focused on improving the state of design and development tools.


De app werkt met OS X 10.9.0/Mavericks en OS X 10.10/Yosemite, en heeft een Mac nodig met een 64-bit processor (maar die twee besturingssystemen werken sowieso alleen maar op Macs met zo'n processor).Fitbit en Gezondheid-app samen dankzij Sync Solver

000

Heb je een Fitbit polsband om bij te houden hoe het gaat met jouw gezondheid en je te stimuleren om gezonder te leven, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat deze banden jammer genoeg tot nu niet werken met de Gezondheid(Health)-app van Apple.

Maar dat "tot nu" kunnen we nu schrijven omdat er een app is die ervoor zorgt dat je jouw Fitbit polsband wel met de Gezondheid-app kan laten communiceren. Die app is Sync Solver for Fitbit, en die kost je € 0,89 in de iOS App Store.

En Sync Solver for Fitbit zorgt niet alleen voor de synchronisatie van je Fitbit-data, de app heeft gelukkig ook een heleboel opties waar je in kan stellen welke dingen je tijdens zo'n synchronisatie wel (of niet) in de Gezondheid-app wilt hebben.

Krijgt iOS een standaard Beats Music app?

000

In mei van dit jaar nam Apple Beats Beats Music & Beats Electronics over, waarbij hun streaming service waarschijnlijk de belangrijkste reden was voor deze overname. Want streaming muziek groeit nog steeds, terwijl het kopen van muziek in iTunes op zijn retour is.

Maar tot nu toe hebben we nog niet veel daarvan gemerkt, hoewel de net vernieuwde online Apple Store (klik hier voor de Belgische Apple Store) Beats by Dr. Dre wel op de voorpagina heeft staan, je moet er alleen even voor naar beneden scrollen.

Maar daar zou verandering in kunnen komen, er doet nu een gerucht de ronde dat Apple in het voorjaar van 2015 met een update voor iOS zal komen waarmee Beats Music standaard op je iPhone, iPod touch of iPad geïnstalleerd zal worden.

Er is op dit moment een beta versie van iOS 8.2 die al bij ontwikkelaars is, die beta is waarschijnlijk bedoeld om uit te komen als de Apple Watch in de verkoop gaat. Op dit moment zit Beats Music nog niet in die beta-versie van iOS 8.2, maar dat kan natuurlijk nog veranderen.

Op dit moment kost een abonnement op Beats Music $ 9,99 per maand of $ 99,99 per jaar. Er zijn ook geruchten dat Apple die prijs naar beneden wil brengen naar $ 5,- per maand en daarover in overleg is met de muzieklabels. Het argument zou zijn dat Apple een veel grotere doelgroep zou kunnen bereiken, waar de muziekindustrie uiteindelijk weer zijn voordeel mee zou kunnen doen.

Tip: het lettertype van de Apple Watch in Yosemite

003

In het nieuwsbericht wat we eerder vandaag plaatsten over WatchKit en de Apple Watch kan je lezen dat het lettertype dat voor de Apple Watch gebruikt wordt San Francisco is. Die naam is trouwens een oude bekende, het lettertype dat op de allereerste Apple Macintosh in 1984 voor het systeem werd gebruikt heette ook San Francisco.

Wil je zien hoe het lettertype van van de Apple Watch er op je Mac uitziet, dan kan dat. Tenminste als je daar OS X 10.10/Yosemite hebt staan.

Dat werkt als volgt:

• Je haalt de zip van de bestanden hier op (5,3 MB)

• Je kopieert de zes ttf-bestanden die je nu hebt naar /Library/Fonts op je Mac (dat is dus de Library-folder die je ziet als je jouw opstart-schijf opent)

• Je kopieert onderstaande tekst en plakt die in Terminal, gevolgd door een Enter of een Return


sudo chown root:wheel /Library/Fonts/System\ San\ Francisco*


• Voor de zekerheid repareer je de schijfbevoegdheden met Schijfhulpprogramma, of ook via Terminal met het volgende commando:


diskutil repairPermissions /


Log uit en weer in om het nieuwe font in je menu's te zien.

Wil je terug naar hoe het eerst was, dus met Helvetica Neue als lettertype, dan ga je weer naar /Library/Fonts en gooit daar de zes bestanden die beginnen met "System San Francisco" weg. Dan ook weer even uit- en inloggen en alles is weer bij het oude.

Meer uitleg over deze tip is te vinden op deze GitHub-pagina.