Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Netwerk-problemen sommige gebruikers Yosemite

020

We komen her en der op het web mensen tegen die klagen over problemen met Wi-Fi in OS X 10.10/Yosemite, waarbij de klachten vooral zijn dat de verbinding wegvalt, het te traag is, of beiden. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is dit draadje op de Apple Support Communities dat op dit moment 48 pagina's telt (waarbij het de moeite lijkt om te vermelden dat op de Apple Support Communities draadjes wel erg snel erg lang kunnen worden).

De problemen komen zowel op de 5 GHz als de 2,4 GHZ band voor, dus daar lijkt het niet mee te maken te hebben.

Er komen een aantal oplossingen voorbij, waaronder een nieuwe Wi-Fi service aanmaken, voorkeursnetwerken weggooien en opnieuw aanmaken, Bluetooth uitzetten en MacBook met het lichtnet verbonden laten, maar één oplossing lijkt er nog niet te zijn.

Dit is trouwens niet het enige netwerk-probleem waar sommige gebruikers last mee hebben, op dezelfde Apple Support Communities is ook een (wat minder lang) draadje te vinden over mensen met problemen met Bluetooth.

iOS 8 had ook wat kinderziektes met netwerk-verbindingen, vooral met Bluetooth, de meesten daarvan lijken opgelost sinds Apple iOS 8.1 heeft uitgebracht. Misschien dat een update voor Yosemite voor de meeste mensen die nu problemen hebben ook voor de oplossing gaat zorgen?

Een nieuwe Office for Mac begin 2015?

002

Er gaan al even geruchten over een nieuwe versie van Microsoft Office voor de Mac, en volgens ZDNet zou het in het begin van het komende jaar al zover kunnen zijn. Of dat klopt weet je bij een gerucht natuurlijk nooit, maar ZDNet is niet de enige die iets te melden heeft over een nieuwe versie van Office voor Mac.

Bij MacRumors hebben ze op de Chinese site cnBeta schermafbeeldingen van de nieuwe versie van Outlook voor de Mac gevonden, hieronder zien we het draaiend op OS X 10.10/Yosemite.

Het design zou veel beter moeten aansluiten bij Office voor Windows en de versie voor de iPad. Het zier in ieder geval allemaal 'platter' uit, en zo zal het wat betreft het uiterlijk waarschijnlijk ook beter binnen Yosemite passen.

Mocht je Office met een Office 365 abonnement hebben dan heeft Microsoft nog meer goed nieuws, waar je tot nu toe een terabyte opslag had heeft het bedrijf nu besloten geen grenzen meer te stellen aan de hoeveelheid opslag. Dat maakt dit abonnement een stuk aantrekkelijker, want voor 84 euro ben je dan wat betreft je opslag helemaal klaar.

Run Sackboy! Run! nu voor iOS en gratis

000

Sackboy is voor veel gamers een bekende, want die gehaakte superheld bestaat al veel langer in LittleBigPlanet-reeks op de PlayStation. Van deze gehaakte superheld is nu een platformspel gemaakt, wat gratis te vinden is in de iOS App Store en werkt op de iPhone, iPod touch en iPad.

De game is goed geslaagd en wat ons betreft een aanrader voor iedereen die van dit soort platform-games houdt. De game is trouwens gratis, maar er zitten wel in-app aankopen in:


Je kan Run SackBoy! Run! gratis downloaden en spelen zonder aankopen te doen in de app. Het is echter ook mogelijk om een aantal in-game artikelen zoals red-mij-harten aan te kopen in de app. Je kan de betaalfunctie uitschakelen door in-app aankopen uit te zetten op je toestel.

Je kan bubbels aankopen of gratis verzamelen in het spel. Bubbels kan je gebruiken om speciale kostuums te kopen die je vermenigvuldiger verhogen of je meer upgrades naar power-ups, red-mij-harten of gelukskisten geven.


Hieronder de trailer van deze game:

Als je deze game ook wilt spelen, die is dus gratis te vinden in de iOS App Store via deze link.

Tim Cook komt uit de kast

050

Dat Apple's CEO Tim Cook homoseksueel is was voor veel mensen al heel erg lang duidelijk, maar het was een publiek geheim. En ondanks dat Apple een aparte pagina voor diversiteit op de site heeft staan, bleef de geaardheid van Tim Cook tot nu toe een privézaak.

Maar er werd vaak een beroep op Tim Cook gedaan om niet langer geheimzinnig te doen over zijn geaardheid, want als meer mensen op dergelijke hoge plaatsen duidelijk zouden maken dat ze gay zijn, dan zou dat kunnen helpen met de acceptatie van homoseksualiteit in het algemeen.

Inmiddels heeft hij de knoop doorgehakt en kunnen we in Businessweek lezen hoe Tim Cook uit de kast komt.

Daarbij maakt hij duidelijk waarom hij dat nu toe niet gedaan heeft (hij is iemand die zijn privéleven graag privé houdt) en waarom nu wel (door de woorden van Martin Luther King die hem inspireren). Hieronder de opening van het stuk in Businessweek:


Throughout my professional life, I've tried to maintain a basic level of privacy. I come from humble roots, and I don't seek to draw attention to myself. Apple is already one of the most closely watched companies in the world, and I like keeping the focus on our products and the incredible things our customers achieve with them.

At the same time, I believe deeply in the words of Dr. Martin Luther King, who said: "Life's most persistent and urgent question is, 'What are you doing for others?' " I often challenge myself with that question, and I've come to realize that my desire for personal privacy has been holding me back from doing something more important. That's what has led me to today.

For years, I've been open with many people about my sexual orientation. Plenty of colleagues at Apple know I'm gay, and it doesn't seem to make a difference in the way they treat me. Of course, I've had the good fortune to work at a company that loves creativity and innovation and knows it can only flourish when you embrace people's differences. Not everyone is so lucky.

While I have never denied my sexuality, I haven't publicly acknowledged it either, until now. So let me be clear: I'm proud to be gay, and I consider being gay among the greatest gifts God has given me.

Binnenkort nog een wearable: de Microsoft Band

009

Terwijl Apple hard werkt aan de Apple Watch om die op de markt te krijgen, lijkt Tim Cook te bevestigen dat we die iedere dag op moeten laden (volgens hem omdat we de Apple Watch zoveel gaan gebruiken) komt Microsoft ook met een wearable.

Daar waren eerder al geruchten over te lezen bij Forbes, maar nu heeft Microsoft het zelf bevestigd, waarschijnlijk per ongeluk. Want in de Amerikaanse Mac App Store staat nu de Microsoft Band Sync, een app waarmee je die Microsoft Band met je Mac kan synchroniseren. Hieronder de informatie die daar bij deze app te zien is:


Description

The Microsoft Band Sync app for Mac seamlessly syncs your band to the cloud with the same account that you use from your phone companion app.

• Works on Mac OS X 10 (and above)
• Sync faster than with your phone while your device is charging over USB.
• Get updates and restore the software on your band.


En in de afbeeldingen bij de app kunnen we de Microsoft Band al zien. In het schermpje van de Band zien we alleen de tijd en de datum. Verder zien we in de app een profiel met gewicht en lengte, dus lijkt het voor de hand te liggen dat ook deze wearable ook voor de gezondheid en fitness gebruikt zal gaan worden.

Update: we weten niet of de aankondiging eerder is gekomen doordat het bedrijf deze Microsoft Band per ongeluk zelf naar buiten bracht, maar inmiddels is de pagina ervan gewoon online te bekijken.

Hieronder kan je de video zien die Microsoft ervoor heeft gemaakt.Tip: kijk welke website je processor belast in Yosemite

001

Er zijn soms websites die het lukt om Safari enorm te vertragen, en daar kan je Mac soms behoorlijk last van hebben. Maar hoe kom je er achter welke website dat is als je veel vensters of tabs open hebt?

Sinds OS X 10.10/Yosemite uit is kan je daar makkelijk zelf achter komen. Het enige wat je hoeft te doen is Activiteitenoverzicht openen, daar bovenaan CPU te selecteren en links even op Procesnaam klikken.

Als je dan in de alfabetische lijst naar de S gaat zie je daar nu niet meer alleen Safari staan, maar daaronder ook elke website die in Safari open staat. Als er daar eentje tussen zit die je processor zwaar belast, dan weet je nu meteen welke dat is (in het voorbeeld hieronder zit er geen website bij die problemen geeft).

Apple Pay in de praktijk

000

We hebben al een paar keer nieuwsberichten gehad over het nieuwe Apple Pay, maar hoe het in de praktijk aan de man of vrouw gebracht wordt zien wij natuurlijk niet, want het gebeurt op dit moment allemaal alleen nog maar in de V.S. Hieronder kan je twee foto's zien van hoe het daar te werk gaat, van een poster bij de ingang, helder een duidelijk in de stijl van Apple, tot aan de plek waar je jouw iPhone voor de sensor kan houden.

Vooral bij die laatste is goed te zien hoe nieuw Apple Pay is, want daar lijkt het vooral of ze dat uit een brief van Apple geknipt hebben en snel erop hebben geplakt. We nemen aan dat Apple er snel voor gaat zorgen dat hun logo ook netjes op dat soort terminals staat, zeker nu ze inmiddels de grootste provider van betalen via NFC zijn.

Hieronder een paar video's waarin je kan zien hoe het werkt.Class Action rechtszaak over MacBook Pro 2011

004

In januari van dit jaar kon je hier op MacFreak al lezen dat een aantal van de MacBook Pro modellen uit 2011 met een AMD videokaart na verloop van tijd een probleem met de weergave kunnen krijgen, dat nieuwsbericht is hier te vinden.

In dat nieuwsbericht hadden we het ook over een draadje op Apple's eigen Support Communities dat over dit onderwerp ging, en we schreven toen dat dat draadje al 159 pagina's had. Dat het om een serieus onderwerp gaat blijkt wel uit de enorme groei van dat draadje, want op dit moment is dat maar liefst 625 pagina's lang!

Dat draadje was trouwens niet het enige, er was ook al een petitie opgestart om Apple te bewegen een vervangingsprogramma voor dit model op te starten (met meer dan 20.000 handtekeningen), maar dat heeft tot nu toe nog geen resultaat gehad. Verder is er ook nog een Facebook groep over dit probleem.

Hieronder kan je trouwens zien wat het resultaat van dit probleem kan zijn, een MacBook Pro waar niet meer mee te werken is.

In de V.S. is inmiddels een rechtszaak opgestart om Apple wel zover te krijgen dat er een vervangingsprogramma wordt opgestart waarmee het probleem verholpen wordt, en waar duidelijk wordt waar het probleem volgens de aanklagers ligt:


When the lead-free solder cracks it degrades the data flow between the GPU and the logic board. A small crack can cause the laptop’s graphics to become distorted on occasion. But as cracks in the lead-free solder propagate over time, the graphics issues worsen and system stability decreases, until eventually the computer is completely unusable. This defect related to the lead-free solder connecting the GPU to the logic board (the “Graphics Defect”) limits all computers at the point of sale forward from performing as advertised and warranted.


Daarbij maken ze ook nog duidelijk dat de oplossing van Apple tot nu toe, het vervangen van het moederbord voor mensen met garantie, niet een echte oplossing is. Want de vervangende moederborden zouden ook het probleem hebben dat de solderingen kunnen breken, soms al binnen een paar dagen.


While the 2011 MacBook Pros were under Apple’s one-year warranty, Apple would, in some cases, replace consumers’ entire logic boards in response to the Graphics Defect. A new logic board, however, was no fix because the new logic boards used the same lead-free solder to connect the AMD GPU. As a result, the laptops again failed in time, sometimes in a matter of days. Scores of owners reported that even after receiving new logic boards, their systems continued to exhibit the Graphics Defect and crash or fail, turning their computers into $3000 paper weights.


Deze rechtszaak is een zogenaamde Class Action Suit, dat betekent dat deze zaak uit naam van meerdere mensen gevoerd wordt, en dat nog meer mensen zich erbij kunnen aansluiten.

Dit nieuwsbericht werd trouwens getypt op een MacBook Pro uit 2011 die nog nooit een probleem heeft laten zien, en we hopen natuurlijk ook dat dat zo blijft. Maar daardoor volgen wij deze zaak nog nauwlettender dan we normaal gesproken hadden gedaan.

iPhone ook populair bij apen!

006

In Japan kan je in Jigokudani Monkey Park van dichtbij makaak-apen fotograferen die daar lekker warmpjes in het water zitten, verwarmd door de warme bronnen die daar naar boven komen. Maar te dichtbij is niet altijd een goed idee.

Een toeriste had dat kennelijk niet begrepen en ging steeds dichterbij met haar iPhone om zo de best mogelijke foto te maken. Maar toen ze te dichtbij kwam pakte de aap haar iPhone af, en ging er meteen mee in het midden van het water zitten.

Een uitgelezen kans voor Marsel van Oosten, een fotograaf uit Nederland, die daar net was met een groep fotografen waar hij leiding aan gaf. Hij pakte meteen zijn camera en probeerde zo dicht mogelijk over het water een foto van de aap met iPhone te maken. Niet makkelijk, want de koude lens besloeg steeds door de waterdamp die van het warme water omhoog kwam.

Maar het eindresultaat mag er zijn, en Marsel van Oosten won er dan ook de People's Choice Award voor Widlife Photographer of the Year mee.Fitbit brengt weer nieuwe trackers uit

001

In de markt voor kwalitatief goede fitness trackers is Fitbit een bekende naam, een merk dat zowel de onderkant als de bovenkant van de markt bedient. Dit merk brengt nu drie nieuwe trackers op de markt, de Fitbit Charge, de Fitbit Charge HR en de Fitbit Surge.

De bedoeling van dit soort trackers is dat ze je tot een gezondere levensstijl bewegen, en dat lukt ook vaak. Daarbij hebben ze zowel modellen voor de fanatieke sporter als voor iedereen die gewoon wat meer wil bewegen en daarbij graag inzicht heeft in de vooruitgang.

De Fitbit Charge is vooral bedoeld voor de laatste doelgroep, de Fitbit Charge HR voor als je al regelmatig sport en daar nog meer uit wil halen en de echt fanatieke sporters gaan voor de Fitbit Surge. Die laatste heeft bijvoorbeeld GPS, continue hartslagmeting via je pols en smartwatchfuncties.

Hieronder de drie modellen, met de bijbehorende adviesprijzen.

Fitbit Charge (129,99 euro) is verkrijgbaar in black, slate, blue* en burgundy*.

Fitbit Charge HR (149,99 euro) is verkrijgbaar in black, plum, blue* en tangerine*.


Fitbit Surge (249,99 euro) is verkrijgbaar in black, blue* en tangerine*.

* Deze kleuren zijn binnenkort verkrijgbaar. Fitbit Charge, Fitbit Charge HR en Fitbit Surge zijn verkrijgbaar in small, large en extra large, waarvan de laatste alleen via Fitbit.com.

Wil je meer weten over de Fitbit trackers, dan is dat te vinden in het persbericht, en dat kan je vinden op deze pagina.