Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple krijgt patent voor Touch Bar in 'los' toetsenbord

007

Vanaf het moment dat Apple de nieuwe MacBook Pro modellen uitbracht met de nieuwe Touch Bar is de vraag vaak gesteld of Apple op een gegeven moment ook een 'los' toetsenbord uit zal brengen met een Touch Bar.

De website Patently Apple heeft ontdekt dat Apple drie patenten heeft toegewezen gekregen (nummers 20170090596, 20170090597 en 20170090654) waarbij een toetsenbord te zien is met Touch Bar.

Het lijkt nu simpelweg een kwestie van tijd voordat we op zijn minst een iMac zullen gaan zien met Touch Bar met Touch ID, waarbij het is te hopen dat zo'n toetsenbord ook 'los' te koop zal zijn. Want een compleet nieuwe iMac aanschaffen alleen hiervoor, dat lijkt zelfs ons overkill.

Tip: Bewaar- en Open vensters altijd in grootste versie

004

De meesten van ons zullen dit waarschijnlijk allang weten, in macOS kan je in de dialoog-vensters die je te zien krijgt als je een document wilt bewaren of openen ervoor kiezen of je dat venster compact en klein wilt zien, of in de grootste versie. Bij die laatste optie krijg je bijvoorbeeld ook je Navigatiekolom te zien.

Standaard staat macOS zo ingesteld dat je altijd de kleine versie van deze dialoog-vensters te zien krijgt. Door even op het pijltje rechts van de naam van het document te klikken kan je dat laten 'openklappen' naar de grootste versie. Hieronder zie je dat pijltje met een rood kadertje er omheen, daaronder een voorbeeld van wat je te zien krijgt als je op dat pijltje klikt.

Het voordeel hiervan is dat je door even te klikken op een locatie in de Navigatiekolom je meteen kan kiezen waar je jouw werk wilt opslaan. In de Navigatiekolom kan je trouwens ook mappen slepen die jij zelf hebt aangemaakt en waar jij mogelijk vaak dingen in wilt opslaan.

Wil je dat al jouw vensters altijd en in alle programma's in de onderste, grootste, versie te zien zijn, dat kan makkelijk met een Terminal commando. Hiervoor moet je de twee commando's hieronder één voor één kopiëren (Command-C) dan plakken (Command-V) in Terminal en bevestigen door op de Enter- of Return-toets te drukken.


defaults write NSGlobalDomain NSNavPanelExpandedStateForSaveMode -bool true
defaults write NSGlobalDomain NSNavPanelExpandedStateForSaveMode2 -bool true


Als je dit gedaan hebt dan zullen vanaf dat moment alle dialoog-vensters op jouw Mac zich in de grootste versie, dus helemaal 'opengevouwen', laten zien.

Zoals altijd zijn deze Terminal commando's ook weer terug te draaien. Dat doe je simpelweg door "true" te vervangen door "false", zodat je de twee commando's krijgt die je hieronder ziet. Ook hierbij geldt weer, om ze te gebruiken hoef je alleen deze commando's te kopiëren, in Terminal te plakken en op Enter of Return te drukken.


defaults write NSGlobalDomain NSNavPanelExpandedStateForSaveMode2 -bool false
defaults write NSGlobalDomain NSNavPanelExpandedStateForSaveMode2 -bool false


Heb je dit ingesteld maar weet je niet meer of het nu op "true" staat en dus actief is, of juist op "false" en dus gedeactiveerd is, ook dat is na te kijken met een Terminal commando.

Als je de volgende codes in Terminal invoert dan betekent het resultaat "1" dat deze instelling actief is, wat betekent dat de dialoog-vensters altijd in de grote versie getoond worden. Als je daar "0" ziet dan betekent het dat alles op de standaardinstelling staat, de dialoog-vensters zullen dus 'ingevouwen' en zonder de Navigatiekolom getoond worden.


defaults read NSGlobalDomain NSNavPanelExpandedStateForSaveMode
defaults read NSGlobalDomain NSNavPanelExpandedStateForSaveMode2

iOS 10.3.1 is uit, problemen met iPhone 5 en 5c opgelost

000

Iets meer dan een week geleden kwam iOS 10.3 uit, meer daarover is te lezen in dit nieuwsbericht van MacFreak. Erg snel daarna bleek er een probleem te zijn met deze update over Wi-Fi voor de iPhone 5 en iPhone 5c, zoals je hier kan lezen.

Inmiddels heeft Apple iOS 10.3 voor ons allemaal klaar staan, waarbij de problemen voor de iPhone 5 en iPhone 5c ook verholpen zijn. Met andere woorden, op alle iDevices waar iOS op geïnstalleerd kan worden kan dat met iOS 10.3.1 ook over Wi-Fi.

Wij raden trouwens altijd aan om systeemupdates alleen maar uit te voeren als je een goede backup hebt van je data, het liefst lokaal via iTunes.

Deze update is voor ons allemaal belangrijk, want hierin wordt een mogelijkheid voor kwaadwillende hackers om met code misbruik te maken van de Wi-Fi chip in jouw iDevice verholpen. Meer informatie hierover kan je vinden op deze support-pagina van Apple zelf.

Hieronder de Release Notes van Apple zelf, zoals te zien houdt Apple het kort maar krachtig. De pagina waarnaar gelinkt wordt in deze tekst vind je hier.

Basisversie Night Sky 4 op dit moment gratis

000

Houd je van het kijken naar de sterrenhemel 's nachts en vind je het leuk om te weten welke sterrenstelsels je dan ziet, dan is de app Night Sky 4 voor jouw iDevice een echte aanrader.

De app is erg compleet, gebruikt Apple's Metal om alles mooi snel en vloeiend op het scherm van jouw iDevice te krijgen en in versie 4 zijn er maar liefst 115.000 nieuwe sterren, planeten, constellaties en dergelijke aan de nachtelijke lucht toegevoegd.

Eén van de mooie functies: met Night Sky 4 kan je er ook voor zorgen dat de 'lichtvervuiling' afneemt, simpelweg door je vinger over het scherm te laten glijden. In de video hieronder krijg je binnen 30 seconden in hoog tempo een heleboel functies van Night Sky 4 te zien,

Nog een functie die de moeite van het vermelden waard is, dat is de integratie met Apple's Berichten-app. Met Night Sky 4 kan je planeten die op dat moment zichtbaar zijn makkelijk via Berichten delen, net zoals de conditie van het zicht op een bepaald moment.

Als je deze app graag op jouw iDevice of Apple Watch wilt hebben, op dit moment is die helemaal gratis in de iOS App Store, normaal gesproken moet je er € 4,99 voor betalen.

Ben je enthousiast en wil je nog meer, er is ook een mogelijkheid voor een abonnement met de naam Night Sky Premium. Daarmee krijg je extra functies, onder andere uitgebreide bezoeken aan de maan met een gids en eigen instellingen om de sterrenhemel nog beter te kunnen bekijken. Zo'n abonnement kost € 1,99 voor één maand of € 9,99 per jaar en het kan in de app zelf afgesloten worden.

Apple is enige die niet liegt over batterijtijd

009

Het is iets wat de meesten van ons zullen weten, Apple is altijd erg precies met het geven van specificaties, waaronder de batterijtijd. Sterker nog, het komt regelmatig voor dat de opgegeven waardes van Apple conservatiever zijn dan de werkelijkheid. Met andere woorden, dan gaat je device nog langer mee op één lading dan wat Apple je belooft.

Het Engelse "Which?" is vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond en het Belgische Test-Aankoop. Deze organisatie heeft nu bij maar liefst 67 modellen laptops van onder andere Apple, Asus, Dell, HP, Lenovo en Toshiba gekeken hoe lang die het op één lading volhouden, en dit vervolgens vergeleken met wat de fabrikanten zelf beloven.

De uitkomst is ontnuchterend, Apple is de enige die de batterijtijd realistisch weergeeft, volgens Which? zelf aan de conservatieve kant. Alle andere fabrikanten van laptops stellen het allemaal veel te rooskleurig voor, wat kan oplopen tot maar liefst 50 procent minder dan wat opgegeven wordt.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Het is trouwens niet alleen het liegen van alle andere fabrikanten wat opvalt, ook de batterijtijd zelf. Waar Apple 10 uur belooft en het zelfs een kwartier langer volhoudt, loopt de eerstvolgende fabrikant, Asus, ruim drie uur achter met een kleine 7 uur. Een stuk minder dan de ruim 10 uur die door Asus belooft wordt, maar toch goed voor plaats twee.

Acer haalt nog een kleine 6 uur, bij alle andere grote fabrikanten blijf je rond de 5 uur steken. Lenovo 'verdient' de laatste plaats, daarmee kom je net boven de 4,5 uur uit.

Apple gaat eigen videoprocessors ontwikkelen (Update)

007

Er deden al een tijdje geruchten de ronde dat Apple bezig zou zijn met het zelf ontwikkelen van videoprocessors. Naast de ARM-processors in alle iDevices die Apple zelf ontwikkelt zou het daarmee de banden met het Engelse Imagination Technologies willen verbreken.

Op dit moment is de PowerVR-techniek van datzelfde Imagination Technologies het uitgangspunt voor de videoprocessors die in alle iDevices zitten, net zoals bij de ARM processors past Apple die processors ook al met eigen ontwerpen aan. In dit persbericht van Imagination Technologies is nu te lezen dat Apple over anderhalf tot twee jaar op dit gebied helemaal op eigen benen wil staan.

Dat betekent ook dat Imagination Technologies tegen die tijd geen royalties van Apple meer zal ontvangen, op dit moment is dit ongeveer de helft van de inkomsten van dit bedrijf. De omzet van Imagination Technologies over het afgelopen jaar ligt op ongeveer 65 miljoen pond (ruim 75 miljoen euro).

Imagination Technologies is duidelijk niet gelukkig met deze ontwikkeling, het bedrijf denkt niet dat het mogelijk is voor Apple om zo'n nieuwe videoprocessor te maken zonder gebruik te maken van (gepatenteerde) technieken van Imagination Technologies. Het bedrijf heeft Apple gevraagd om aan te tonen hoe ze dit gaan doen, er is nog geen antwoord vanuit Cupertino hierover ontvangen.


Apple has not presented any evidence to substantiate its assertion that it will no longer require Imagination's technology, without violating Imagination's patents, intellectual property and confidential information. This evidence has been requested by Imagination but Apple has declined to provide it.


De achterdocht van Imagination Technologies komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er waren de afgelopen periode geruchten dat Apple het bedrijf over wilde nemen, maar dat is nooit bevestigd. Wel zeker is dat een aantal mensen die bij dit bedrijf werkten de overstap naar Apple gemaakt hebben. Dat Imagination Technologies met argusogen zal kijken waar Apple op een gegeven moment zelf mee komt ligt dan ook voor de hand.

met dank aan forumlid 'MacFrankie', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde

Update: Apple is inmiddels actief op zoek in het Verenigd Koninkrijk naar nog meer mensen met kennis van videochips voor hun "UK Design Centre". Imagination Technologies zou in de nabije toekomst dus nog wel eens nog meer mensen aan Apple kunnen kwijtraken.

Nieuwe Apple Watch commercial: fitness en waterproof

000

Apple heeft weer een nieuwe commercial voor de Apple Watch uitgebracht, daarin staan genieten, fitness en waterproof centraal, maar allemaal op een subtiele manier gebracht.

De commercial valt dan ook vooral in de categorie lifestyle, het gevoel dat je dit allemaal mee kan maken met een Apple Watch staat centraal. In ruim een minuut zien we heel erg veel voorbeelden voorbij komen, waarbij de Apple Watch zelf zelden nadrukkelijk aanwezig is.

Hieronder de commercial, de muziek is de song Freedom van Beyoncé, samen met Kendrick Lamar.

Beveiligingssystemen moeten natuurlijk wel zo veilig mogelijk zijn

002

De race om een smartphone te maken waarvan de voorkant zoveel mogelijk uit een scherm bestaat, terwijl er zo min mogelijk behuizing te zien is, is op dit moment in volle gang. Geruchten rond de komende modellen van de iPhone gaan bijvoorbeeld over een OLED scherm met ingebouwde gezichtsherkenning en Touch ID, waarbij de vraag vooral lijkt of de industrie de enorme vraag van Apple aan zal kunnen.

Inmiddels zijn de allereerste modellen van Samsung's Galaxy 8 uit, die heeft niet alleen veel glas aan de voorkant, maar ook een vingerafdrukscanner aan de achterkant en gezichtsherkenning aan de voorkant ingebouwd. Dat laatste zal waarschijnlijk vooral gebruikt zal worden, de gezichtsherkenning is tenslotte makkelijker te gebruiken dan een scanner aan de achterkant, lijkt het interessant om te zien hoe veilig die is.

Samsung geeft tenslotte zelf hoog op van de veiligheid van hun toestellen, dus je mag er van uitgaan dat we op zijn minst aardig wat moeite zullen moeten doen om zo'n beveiliging te omzeilen. Dat blijkt alleen jammer genoeg niet het geval, een foto op een scherm van een andere telefoon blijkt genoeg om de Galaxy 8 te ontgrendelen.

Dat het zo makkelijk is om iets te omzeilen wat bedoeld is om je telefoon veilig te maken is nogal schokkend, foto's van heel veel mensen zijn nu eenmaal makkelijk te vinden op het internet. Als dit de finale versie van de software is, dan lijkt het geen goede keuze van Samsung om deze functie aan te bieden.

Samsung's Galaxy S8 is nog niet officieel uit, dat is pas op 21 april het geval. Het is dus mogelijk dat de software van de gezichtsherkenning nog verder verbeterd wordt voordat het zover is, we zijn benieuwd of dat in zo'n korte tijd nog lukt.

Puristen hebben trouwens ook opgemerkt dat het Samsung weer niet gelukt is om de USB poort netjes met de speaker van de koptelefoon-aansluiting uit te lijnen, zoals je hieronder kan zien. Dat is trouwens niet voor het eerst, dit was bij de Galaxy 7 ook al het geval.


@reneritchie Was thinking about you…It’s like they have 1000 different designers but nobody cares anything except for the front panel 😄 pic.twitter.com/3LdpCwyMiy— Lee (@Lionyoung1987) March 31, 2017

Veelbelovend nieuw initiatief van Google Nederland: Google Wind

011

Google is een bedrijf waarvan vaak de negatieve kanten in het nieuws worden uitgelicht, maar bij zo'n groot bedrijf gebeuren natuurlijk ook veel dingen waar we allemaal de positieve vruchten van kunnen plukken.

Een goed voorbeeld van zo'n initiatief is Google Wind, het plan van Google Nederland om de bestaande windmolens van Nederland in te zetten om ervoor te zorgen dat er wat minder regen bij ons zal gaan vallen. Vooral het creatieve gebruik van het Google Cloud platform, om het gedrag van de wolken te bepalen, viel ons hierbij op.

Maar details van dit veelbelovende project in de video hieronder.

Breinbreker Blyss is Apple's gratis App van de Week

001

Apple heeft ook deze week weer een cadeautje voor alle gebruikers van de iOS App Store, dit keer is het de leuke en goed verzorgde breinbreker Blyss. Dat "goed verzorgde" is bijvoorbeeld te merken aan de soundtrack, daar is duidelijk ook veel aandacht aan besteed.

Maar bij een breinbreker gaat het natuurlijk vooral om de puzzels, ook in die afdeling is Blyss prima voorzien. Volgens de makers is het oneindig, het helemaal uitspelen zou onmogelijk moeten zijn, maar dat is voor ons natuurlijk lastig te verifiëren.


Blyss is een ambitieuze procedurele puzzel ervaring, gemaakt om je zintuigen te stillen en je mentale kracht uit te dagen. Het bied een unieke en zelf evolueerde puzzel aan, voor hoe lang je maar kan door gaan


In de trailer hieronder krijg je een indruk van zowel de puzzels als de uitvoering, waarbij de sfeer die de makers voor ogen hadden bij deze game ook duidelijk naar voren komt.

Blyss is op dit moment dus helemaal gratis in de iOS App Store, normaal gesproken kost het 99 cent. Om het op je iPhone, iPad of iPod touch te gebruik moet daar wel minstens iOS 6.0 op staan. Er zijn geen in-app aankopen, dus gratis is ook echt gratis in dit geval.