Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Icycle is Apple's gratis app van de week

001

Een kleine week geleden kon je op MacFreak al lezen dat Apple dit jaar geen 12 Days of Christmas meer had. Die hadden wij trouwens al sinds 2008, terwijl opvallend genoeg de klanten van Apple in de V.S. er maar één jaar van hebben kunnen genieten. Meer daarover is te lezen in dit nieuwsbericht van MacFreak.

Wat in de reacties bij dat nieuwsbericht niet genoemd werd is dat Apple de afgelopen tijd iedere week een app gratis weggeeft, inderdaad, Apple's app van de week.

Deze week is dat Icycle: On Thin Ice, een erg mooi gemaakte game, dat vooral opvalt door de prachtige decors. Die decors komen uit de geest van Dennis, de hoofdpersoon die je door al die decors moet bewegen terwijl hij naakt voortbeweegt op bijvoorbeeld een fiets, een boodschappenwagentje en zelf een vélocipède.

De decors, de soundtrack en de sfeer van daze game doen waarschijnlijk nog het meest denken aan Monty Python, absurdistisch lijkt ons een goede typering. De mensen die het al gespeeld hebben lijken bijna unaniem enthousiast, want deze game staat op een gemiddelde van vier en een halve ster, terwijl vijf sterren het maximum is.

Hieronder kan je de officiële gameplay trailer bekijken, dan zie je waarschijnlijk snel genoeg of dit een game is voor jou.

Wil je Icycle: On Thin Ice graag hebben, op dit moment is het dus gratis in de App Store en je kan het daar vinden via deze link.

iPhone 6 Plus overleeft een nacht in de sneeuw

000

Het is weer winter, en dat zullen we weten ook. Want overal in Nederland heeft het inmiddels gesneeuwd, en een behoorlijk gedeelte van Nederland is nog steeds helemaal wit. De vraag die bij ons dan al snel opkomt is wat er gebeurt met een iPhone die in de sneeuw valt en daar een tijd blijft liggen, het antwoord krijgen we in de video hieronder.

Want Youtuber TechRax begroef zijn iPhone 6 Plus op Kerstavond en in de middag van de volgende dag groef hij zijn iPhone weer op. In de video hieronder kan je zien of de iPhone daar last van had.

Ondergetekende verloor een kleine twee jaar geleden trouwens zijn iPhone 4s in de sneeuw, die kwam kennelijk mee bij het pakken van een handschoen, en het vallen in de sneeuw hoor je niet. Die werd de volgende dag door iemand anders bij toeval gevonden. Ook die iPhone was alleen maar koud en een beetje vochtig, en werkt tot op de dag van vandaag nog steeds uitstekend.

Of je iPhone het ook veel langer in de sneeuw zal overleven lijkt voor de hand te liggen, het terugvinden lijkt vooral het probleem. Dat is zelfs al te zien in dit filmpje, terwijl 'TechRax' weet waar die zou moeten liggen. Verder denken we dat een iPhone het een stuk moeilijker zou gaan krijgen als de dooi inzet, want dan krijgt hij wel heel erg veel vocht te verwerken.

Apple geeft milieurapport een update

000

Apple bracht eerder al het milieurapport over 2014 uit, maar heeft dat rapport nu een update gegeven, waarbij er nieuwe cijfers in het fiscale jaar 2013 bij zijn gekomen en de definitieve cijfers voor 2012 er nu zijn. Zo blijkt dat de cijfers voor de uitstoot van CO2 naar beneden aangepast zijn, en dat Apple in dat jaar die uitstoot met drie procent verminderd heeft.

Waardoor nog eens duidelijk wordt hoeveel Apple hiervoor doet, want dat ging gepaard met een enorme groei van het bedrijf, zoals we allemaal al weten.

Dat is gelukt doordat Apple op grote schaal heeft ingezet op milieuvriendelijke bronnen, zoals onder andere de solar farm in Maiden, North Carolina.

Wil je meer lezen over hoe Apple met het milieu omgaat, dan kan dat op deze pagina. Het rapport met de meest recente cijfers waar we het hier in dit nieuwsbericht over hadden is hier te vinden (PDF 19,5 MB).

Hieronder het filmpje wat Apple onder andere over dit onderwerp gemaakt heeft. En inderdaad, de stem die we daar horen is die van Tim Cook, Apple's CEO.Samenwerking Apple en IBM grootste nieuws van 2014?

013

Toen Apple en IBM hun samenwerking aankondigden waren veel mensen die deze markt volgen verbaasd, want die samenwerking leek niet echt voor de hand te liggen.

Dat was waarschijnlijk ook de reden dat beide CEO's, Tim Cook en Ginni Rometty, kort daarna een interview gaven aan CNBC, want er viel nog wel wat uit te leggen. Wil je daar meer over lezen en dat interview zien? Dat kan in dit nieuwsbericht van MacFreak van juli dit jaar.

Die verbazing kwam vooral omdat Apple bekend staat door het zorgvuldige design van zowel soft- als hardware, op zijn zachtst gezegd is dat niet echt waar IBM bekend om staat.

Maar laat dat nu juist zijn waar IBM nu mee uitpakt, want het bedrijf is maar liefst 100 miljoen dollar extra aan het uitgeven om zijn design en consulting uit te breiden, wat werk moet bieden aan 1.000 extra werknemers. Voor iedereen die er nu niets meer van snapt raden we nu aan om even naar deze pagina met IBM's Design Language te kijken, want kennelijk zijn er enorme stappen op dat gebied gemaakt door dit bedrijf.

Na het uitgebreid bestuderen van deze pagina snappen we ook beter waarom de apps die IBM recent uitbracht er visueel allemaal zo overtuigend uitzagen. Dat wij een kleine drie weken geleden daardoor nog verrast waren is te lezen in dit nieuwsbericht van MacFreak.

Ons cijfer-genie Horace Dediu van Asymco heeft ook weer nu een hoop data bij elkaar gezet, en zijn conclusie is dat de samenwerking van Apple en IBM het grootste nieuws van 2014 is. Hoewel we zijn redenering kunnen volgen, is onze houding dat we voorlopig nog even de kat uit de boom kijken. Want uitstekend vormgegeven apps met toegang tot krachtige databases is één, wanneer ze massaal door de markt gebruikt zullen worden wordt het natuurlijk pas echt een succes.

Horace Dediu maakt in ieder geval duidelijk hoe belangrijk hij denkt dat deze samenwerking is:


Being unexpected and yet explanatory of the state of technology today, the partnership between IBM and Apple is, in my opinion, the most significant technology news of 2014.

As a romance, it is at least as newsworthy as the divorce of Wintel was in 2012.

Meer dan helft smartphones december voor Apple

002

Flurry is een bedrijf dat het gebruik van meer dan 600.000 apps op alle mobiele platformen analyseert, en dat bedrijf heeft gemeten hoeveel devices (smartphones) er in december geactiveerd zijn. Daarbij viel ons meteen op dat meer den de helft (51 procent) voor Apple's iPhone zijn.

Flurry gaat er dan ook van uit dat de interesse voor Apple's iPhone 6 en iPhone 6 Plus nog niet afgenomen is, in tegendeel.

Twee kanttekeningen hierbij; ten eerste meet Flurry over de hele wereld, maar omdat er vooral in Noord Amerika veel wordt uitgegeven aan de Kerstcadeau's ligt het voor de hand dat die markt deze cijfers positief voor Apple beïnvloedt. En dat is een markt waar Apple relatief sterk is.

Ten tweede werd er dit jaar niet meer aan electronica uitgegeven tijdens deze feestdagen, dat was een markt die niet groeide ten opzichte van vorig jaar. Een daling in percentage betekent dan ook een reële daling in de aantallen verkochte toestellen.

Voortaan 14 dagen om iTunes aankopen te annuleren

002

Dat de EU achter de schermen hard bezig is om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aan de regels houden is langzaamaan steeds beter te zien. Zo is de EU bezig om te voordelige belastingregels voor grote bedrijven aan te pakken, en dat merken landen als Nederland, Ierland en Luxemburg.

Een effect dat wij daarvan bijvoorbeeld in onze portemonnee merken, is dat de prijzen in de App en iTunes Store vanaf 1 januari 2015 omhoog gaan, omdat de BTW voortaan gewoon berekend wordt naar het land van de Store waar iets gekocht wordt. Tot nu toe werd dat berekend naar het niveau van Luxemburg (15 procent), omdat de Store daar officieel gevestigd is. Dit tarief gaat over twee dagen zowel in Nederland als België naar ons BTW-tarief (21 procent). Meer hierover lezen? Dat kan in dit nieuwsbericht van MacFreak van 12 dagen geleden.

Maar de pogingen van de EU om ervoor te zorgen dat alles eerlijk gaat kan ook in ons voordeel uitpakken, en dat is het geval bij de EU-regels voor het retourneren van internet-aankopen, die Apple nu ook overgenomen heeft. Dat kunnen we lezen in deze PDF (20 KB) voor Nederland en deze PDF (ook 20 KB) voor België.

Het begin van de tekst in die PDF's maakt al meteen duidelijk wat nu ons recht is, en wat de uitzondering is:


Herroepingsrecht

Als u ervoor kiest om uw bestelling te annuleren, kunt u dit doen binnen 14 dagen na ontvangst van het ontvangstbewijs en zonder opgave van redenen. Een uitzondering hierop is iTunes Cadeaus, waar geen restitutie voor wordt gegeven als de code eenmaal is ingewisseld.


Met andere woorden, je kan rustig wachten tot je jouw factuur/ontvangstbewijs binnenkrijgt, en dan op de link onder "Een probleem melden" klikken. Je kan dan in iTunes in je Aankoopgeschiedenis klikken op de link, die daar ook weer onder "Een probleem melden" staat.

De 14 dagen geldt dus vanaf het moment dat je het ontvangstbewijs binnen hebt gekregen, en niet vanaf het moment van de aankoop zelf. En even opletten met iTunes Match, iTunes Cadeaus (tenzij reeds ingewisseld) en Muziekrekeningen, die zijn dus wel te annuleren, maar alleen door contact op te nemen met iTunes Support. Dat laatst kan via deze pagina voor Nederland en deze pagina voor België.

met dank aan forumlid 'Nederbelg', die dit nieuws al op ons forum meldde

Figuranten gezocht voor film Steve Jobs

007

Alles wat er gebeurd is rond de tweede bioscoopfilm die over Steve Jobs gemaakt gaat worden is waarschijnlijk genoeg materiaal om een film over te maken. Zo kwam er in de geruchtenmachine een enorm aantal namen voorbij, die keer op keer weer leken af te haken. Daarbij zaten een hoop grote namen, zoals bijvoorbeeld Christian Bale en Nathalie Portman.

De structuur van de film zou bestaan uit drie delen van een half uur, iedere keer rond een belangrijke introductie voor Apple, waarbij de spanning die het werken naar een keynote meebrengt duidelijk te voelen zou zijn.

Daarbij zou er een grote rol weggelegd zijn in het verhaal voor Lisa Brennan-Jobs. Dat is de dochter uit Steve's eerste huwelijk, waar hij zelfs een computer naar vernoemde. Wie Lisa gaat spelen is nog niet duidelijk, maar Michael Fassbender zou Steve zelf gaan spelen, Katherine Waterston zou akkoord zijn voor de rol van Chrisann Brennan (de moeder van Lisa) en Seth Rogen zou de rol van Steve Wozniak voor zijn rekening nemen.

Maar veel leuker is waarschijnlijk dat jij zelf in deze film mee kan doen. Ben je komende tijd in Los Angeles en is je haar lang genoeg om in een film die onder andere in de jaren tachtig speelt mee te doen? Dus liefst lang haar, en voor de mannen graag een baard of bakkebaarden. Dan is dit je kans, want Beau Bonneau Casting is naar figuranten voor deze film op zoek.


Production’s strongest need is for Men 18-40s with flexible schedules and comb-able length hair and/or men willing to grow their hair, facial hair, sideburns to match 80s-90s time periods. Women should have natural hair colors, no chunky highlights or ultra modern styles. Overall for men and women, curls, waves and volume are a plus. Production will provide haircuts as needed. Background will be photo approved by Production, and some may be picture picked by the Director.


Alle details vind je op deze pagina, onder "Acting & Extra Work" even klikken op "Currently Seeking!" Daar kan je ook meteen zien dat deze film ponder andere geschoten gaat worden vanaf eind januari tot en met eind februari.

Out There voor het eerst in de aanbieding

000

Het succes van films als Gravity en Interstellar lijkt een indicatie dat er weer interesse is voor wat er buiten onze planeet gebeurt. Maar voordat deze films uitkwamen was er al de game Out There, voor iPhone, iPod touch of iPad.

De ondertitel van deze game zegt eigenlijk al waar het om gaat, die is "A Dark Adventure in Deep Space". De game is stijlvol gemaakt, maar je moet niet rekenen op flashy graphics. De stijl is eerder die van een stripboek, waarbij de aanwijzingen dan ook komen in tekstvakjes.

Maar dat is niet zo goed uit te leggen, waarschijnlijk is het een stuk makkelijk om even te kijken naar de video van de gameplay hieronder.

Normaal gesproken kost Out There € 3,59, op dit moment is het te koop in de App Store voor maar 89 cent. Het draait trouwens op ieder iDevice, zolang daar maar minimaal iOS 6.0 op staat.

Jimmy Iovine wil exclusieve deals voor iTunes

000

December vorig jaar komt Beyoncé als donderslag bij heldere hemel met een nieuw album, haar Beyoncé by Beyoncé was een grote hit. Ook voor Apple, want dat album was alleen maar op iTunes beschikbaar.

Apple ziet dat soort exclusieve deals natuurlijk wel zitten, en een belangrijke nieuwe werknemer is volgens de New York Post nu bezig om meer van dit soort exclusieve deals voor elkaar te krijgen.

Die nieuwe werknemer is niet zomaar iemand, maar Jimmy Iovine, die we natuurlijk vooral kennen als mede-oprichter van Beats Music. Daarbij komt het goed uit dat Jimmy Iovine veel mensen in de industrie erg goed kent, waaronder klinkende namen als Nicki Minaj, Will.i.am, Pharrell, Kanye West en Gwen Stefani.

We zijn benieuwd of het Jimmy Iovine zal lukken om meer van dit soort deals voor elkaar te krijgen. Apple wil duidelijk een grote speler blijven in de muziekwereld, en daarbij zouden dit soort successen natuurlijk ook helpen.

Apple Pay binnenkort ook in Europa

002

Tien dagen geleden kon je al lezen dat het duidelijk is dat Apple hard aan het werk is om Apple Pay ook in Europa beschikbaar te maken, dat bleek op dat moment uit advertenties van Apple zelf, waarin gezocht werd naar mensen om het opstartteam te versterken. Heb je dat nieuwsbericht gemist? Dan kan je het hier alsnog lezen.

Inmiddels zijn er meer aanwijzingen dat Apple hier hard mee bezig is, zo kunnen we in de Engelse krant The Telegraph vandaag lezen dat alle grote banken in het Verenigd Koninkrijk in gesprek zijn met Apple omApple Pay in "de eerste helft van 2015" op de markt te brengen.

Daarbij maakt deze krant tegelijkertijd duidelijk dat de banken nog wel bedenkingen hebben, maar dat ze tegelijkertijd ook duidelijk de boot niet willen missen:


It is understood the bank is uncomfortable with the amount of personal and financial information Apple wants to collect about its customers. Some executives fear Apple Pay and the data it delivers to Apple could serve as a beachhead for an invasion of the banking industry.

Sources accepted no major bank will want to miss out on Apple Pay, however, as early signs from the United States suggest it may be the service to finally convince consumers to pay with mobile phones.


Waarom die interesse zo groot is kunnen we iets verder in het artikel lezen:


Google, PayPal, mobile networks and others have attempted similar services, with varying success. None has enjoyed the early success of Apple Pay.

According to a new report by ITG, during November, Apple Pay’s first full month operating in the US, it accounted for 1pc of all digital payments. Google Wallet, Google’s competing service, accounted for 4pc, but it has been in the market since 2011.


Met andere woorden, Google Wallet is op dit moment in de V.S. goed voor 4 procent van alle digitale betalingen met NFC, maar is al drie jaar bezig. Apple heeft na één maand al 1 procent van diezelfde markt, en de verwachting van de banken is dan ook dat Apple een grotere speler zal gaan worden.

Zo'n soort momentum versterkt zichzelf natuurlijk ook. Steeds meer banken willen meedoen, steeds meer mensen krijgen daardoor de mogelijkheid om het te gebruiken en het succes wordt mogelijk alleen nog maar groter.

Wij zouden trouwens wel graag willen weten waarom de banken in het Verenigd Koninkrijk vragen hebben bij de hoeveelheid informatie die Apple hier over ons vergaart. De banken in de V.S. hebben we daar niet over gehoord, en Apple heeft juist steeds de veiligheid van het systeem benadrukt, zoals op deze pagina:


More secure payments.

Every time you hand over your credit or debit card to pay, your card number and identity are visible. With Apple Pay, instead of using your actual credit and debit card numbers when you add your card to Passbook, a unique Device Account Number is assigned, encrypted, and securely stored in the Secure Element, a dedicated chip in iPhone. These numbers are never stored on Apple servers. And when you make a purchase, the Device Account Number, along with a transaction-specific dynamic security code, is used to process your payment. So your actual credit or debit card numbers are never shared by Apple with merchants or transmitted with payment.