Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Intel processors vertraagd?

004

Eind mei hadden we hier op MacFreak dit nieuwsbericht over de toekomstige processors van Intel, en wat dat waarschijnlijk betekende voor de momenten waarop Apple die nieuwe processors in Macs kan gebruiken. Het ging daarbij niet om een officiële aankondiging, maar om een gelekte 'roadmap' door de site VR-zone, dus heeft het toen de status van gerucht gekregen.

Inmiddels heeft dezelfde site weer zo'n roadmap gepubliceerd, en het is geen goed nieuws, want de planning voor alle nieuwe processors lijkt verdaging op te lopen. Niet verbazend, want Intel heeft steeds meer moeite om zijn eigen planningen ook te halen, er zijn keer op keer vertragingen.

De nieuwe roadmap kan je hieronder zien.Als deze informatie klopt dan zou dat betekenen dat de U 2+3 dual-core er op zijn vroegst februari 2015 zijn (MacBook Air en MacBook Pro Retina 13") en de Broadwell H 4+3e quad niet voor midden 2015 (iMac of MacBook Pro Retina 15" nog minstens een jaar wachten).

De Core M zou er wel voor eind van dit jaar moeten zijn. Er zijn geruchten dat Apple die voor de MacBook Air zou gaan gebruiken, maar deze processors worden door Intel vooral ontwikkeld voor tablets en die geruchten lijken dan ook niet erg waarschijnlijk.

En als je het dan toch over geruchten hebt, er gaan al een tijd geruchten dat Apple ook zou kijken naar zelf ontworpen processors voor de Macs, en dan zou dat op basis van ARM-processors zijn (de chips die we dus nu in de iPhone, iPod touch en iPad vinden).

Maar die geruchten zijn tot nu toe precies dat, alleen geruchten.


Voor het eerst minder Macs in de VS verkocht

083

We zijn als MacFreaks er eigenlijk aan gewend, Apple doet het eigenlijk altijd beter dan de rest van de markt en groeit vaak zelfs tegen de klippen op. Maar dat het niet altijd goed nieuws kan zijn laten de nieuwe cijfers van de VS van onderzoeksbureau IDC zien. Want daar zien we voor het eerst weer groei in de PC markt, terwijl juist Apple voor het eerst sinds lange tijd een daling laat zien.

Dus eigenlijk gaat Apple nog steeds tegen de trend in, maar waarschijnlijk dat ze daar in dit geval in Cupertino wat minder blij mee zullen zijn.

De reden voor de groei van de PC markt is onder andere dat er veel computers vernieuwd worden nu Windows XP niet meer ondersteund wordt, en dat aan de onderkant van de markt er steeds meer erg goedkope PC's verkocht worden (vooral Chromebooks). Waardoor er minder Macs verkocht worden is niet duidelijk, het zou natuurlijk kunnen dat de crisis daar ook invloed op heeft.

Ook Gartner kwam met hun cijfers en daar scoort Apple iets minder slecht in, omdat het hier om onderzoek gaat kan daar natuurlijk verschil in zitten. Dat er bij Gartner afwijkende cijfers bij de PC's te zien zijn heeft er trouwens mee te maken dat in dat onderzoek bijvoorbeeld de Chromebooks niet meegerekend zijn.

Wil je meer lezen over deze onderzoeken en de achtergronden van deze cijfers? Dan kan je in dit artikel je hart ophalen.

Heeft Apple al 68 miljoen iPhones besteld?

009

Niemand weet of het waar is toen Tim Cook eerder zei dat er alleen nog geen grotere iPhone is omdat het tot nu toe technisch nog niet mogelijk was. Het zou natuurlijk kunnen. Want Apple heeft er niet alleen mee te maken of het sowieso mogelijk is, maar ook de ongelofelijke aantallen waar het bedrijf, dat het grootste aantal van hun smartphone ter wereld verkoopt, mee te maken heeft zou daarbij mee kunnen spelen.

Hoe dan ook, er is inmiddels heel erg veel vraag in de markt voor een grotere iPhone, zoals ook al eerder te lezen was in dit nieuwsbericht op MacFreak.

Volgens het Taiwanese Businessweekly in ieder geval wel (klik hier voor een Nederlandse vertaling) want Apple zou maar liefst 68 miljoen stuks van de iPhone 6 hebben besteld.

Daarbij is jammer genoeg niet duidelijk hoeveel daarvan het 4,7 of het 5,5 inch model zijn, maar als dit aantal klopt dan is dat het dubbele van de iPhones die Apple indertijd als eerste voorraad van de iPhone 5 had.

Het lijkt erop dat Apple weer eens een eigen record gaat verbreken.

Update: iTunes 11.3

005

Apple heeft een nieuwe versie van iTunes voor ons klaarstaan, maar ondanks het sprongetje in het versienummer (van versie 11.2.2 naar 11.3) is er niet heel veel anders. Want het enige nieuwe dat we in deze versie hebben kunnen vinden is dat Apple nu Extra's heeft toegevoegd aan sommige HD films in de iTunes Store, en dat deze versie die Extra's kan afspelen.

Die Extra's zijn eigenlijk hetzelfde als het bonusmateriaal wat we al kennen van DVD's, dus 'the making off', korte extra stukjes, HD foto's van de opnames en dat soort dingen.


iTunes Extras can include behind-the-scenes videos, short films, high-resolution image galleries, director's commentary, scenes, and more. These immersive iTunes Extras can also be enjoyed on Apple TV with Software Update 6.2 now, and will be available on iOS 8 this fall.

New iTunes Extras will be automatically added to your previously purchased HD movies as they become available - at no additional charge.


Deze Extra's zijn inmiddels ook beschikbaar op de Apple TV en zullen dit najaar ook beschikbaar zijn op een iPhone, iPod touch of iPad als daar iOS 8 op komt te staan.

De update is naar binnen te halen via de Mac App Store/Software Update, en dat vind je linksboven onder het appeltje-icoon op iedere Mac.

Apple Store layout krijgt Europees handelsmerk

000

Vorig jaar lukte het al in de VS, nu is het in de Europese Unie ook zover: het is Apple gelukt om ook hier voor de layout van de Apple Stores een handelsmerk (trademark) te krijgen. Niet onbelangrijk voor Apple, want van de 425 Apple Stores over de hele wereld vinden we er 89 in Europa (waarvan één van de mooiste op het Leidseplein in Amsterdam).

De toestemming van de EU kwam niet zonder slag of stoot tot stand, een Duitse rechtbank deed eerder een uitspraak dat de layout van een winkel niet onder een handelsmerk zou vallen. Maar Apple vocht die beslissing aan en kennelijk met succes, want het hoogste rechtsorgaan van de EU heeft nu beslist dat het wel mogelijk is.

Daarbij keken ze naar drie criteria:


they constitute a sign; they can be represented in a graphic; and they can distinguish the goods or services sold by one company from those of another


Maar hierover is te lezen in dit artikel van The Wall Street Journal (alleen te lezen met een abonnement).

Tengami voor iOS voor het eerst in de aanbieding

000

Tangami is een mooi gemaakt Japans puzzelspel, dat vooral opvalt door de manier waarop het gemaakt is. Want behalve heel erg stijlvol en mooi is er ook voor een originele aanpak gekozen. In onderstaande video kan je zien dat deze game er uitziet als een echt pop-up boek, compleet met 'papieren' tabs die je naar boven kan trekken, waardoor extra dingen zichtbaar worden.

De makers maakten hiervoor eerst een echt pop-up boek, maakten daar scans van en wisten zo een erg realistisch effect te bereiken.

Tangami is te spelen op iedere iPhone, iPod touch of iPad zolang daar maar iOS 7 op staat.

Normaal gesproken kost het € 4,49, maar nu voor het eerst in de aanbieding voor maar € 1,79. In deze game zitten trouwens geen in-app aankopen en dat soort ellende, en natuurlijk ook geen reclames.

Belangrijke update voor Flash Player (Upd.)

000

Flash en Java zijn de twee dingen waar je waarschijnlijk het meest mee op moet letten als je de veiligheid van jouw data op je Mac belangrijk vindt. Want beide platformen hebben niet zo'n beste reputatie wat betreft de veiligheid, en dat is nog aardig geformuleerd.

Tegenwoordig meldt Flash zelf dat er een update is, maar voor iedereen die dat soort updates niet meteen uitvoert plaatsen we dit nieuwsbericht als een extra waarschuwing. Want Flash Player versie 14.0.0.125 en eerder hebben een vervelende bug, waardoor kwaadwillenden data die je in de browser van jouw keuze invoert zouden kunnen stelen.

Adobe heeft al een update die dit probleem corrigeert op de servers staan, dus iedereen wordt aangeraden om meteen de update naar deze versie (14.0.0.145) uit te voeren.

Dat kan dus via het automatische updaten van Flash (dat vind je in de Systeemvoorkeuren van je Mac), maar het kan ook door naar deze site van Adobe te gaan: get.adobe.com/flashplayer.

Update: Inmiddels heeft Apple oudere versies van de Flash Player in Safari geblokkeerd, de melding daarvan geeft je ook meteen de optie om een nieuwere versie naar binnen te halen.

Update: iTunes U 2.0

001

Apple's iTunes U app heeft een stevige update gekregen, waarbij de extra mogelijkheden voor discussies en dat je nu op een iPad ook cursussen kan aanmaken vooral opvallen. Dat twee belangrijke toevoegingen maken iTunes U waarschijnlijk voor veel mensen veel aantrekkelijker, Apple geeft dan ook over deze twee nieuwe opties veel meer gedetailleerde informatie in de tekst die bij deze update hoort.

Die kan je hieronder dan ook in zijn geheel lezen:


Wat is nieuw in versie 2.0
Maak kennis met de nieuwe iTunes U

Start de discussie
• Met de nieuwe iTunes U kunnen studenten die deelnemen aan privécursussen eenvoudig vragen stellen over de cursus, berichten of opdrachten.
• Andere studenten in de les kunnen meepraten en meer vragen stellen of antwoord geven.
• Docenten en studenten kunnen het gesprek volgen via pushberichten terwijl de discussie zich ontwikkelt.

Maak cursussen aan op de iPad
• Docenten kunnen nu hun cursussen aanmaken en bijwerken in de iTunes U-app op hun iPad. Het is snel, eenvoudig en helemaal gratis.
• Je kunt elke student een cursusoverzicht geven, berichten schrijven, opdrachten uitdelen, lesmateriaal plaatsen, deelnemende studenten volgen en nog veel meer.
• Met de ingebouwde camera van de iPad kun je eenvoudig foto's of video's maken die je kunt uploaden voor cursusopdrachten.
• Je kunt materiaal aanmaken met Pages, Numbers en Keynote of andere apps uit de App Store en dit toevoegen aan je cursus met de functie 'Open in iTunes U' in elke app.
• Docenten die zijn aangesloten bij gekwalificeerde instellingen kunnen hun cursussen publiceren naar de iTunes U-catalogus zodat deze voor iedereen gratis beschikbaar zijn.


De app iTunes U is gratis en is hier in de App Store te vinden.

Apple huurt twee mensen van Nike FuelBand in

000

Apple is nog steeds bezig met het uitbouwen van het team dat aan de iWatch werkt, en heeft daarbij dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat Nike bezig is met het verkleinen van het team dat aan de Nike FuelBand werkt (Nike gaat zich steeds meer op software toeleggen).

Daardoor werken Ryan Bailey en Jon Gale nu allebei bij Apple. Ryan Bailey was eerder Senior Test and Validation Engineer bij Nike, bij Apple is hij nu Mechanical Design Engineer. Jon Gale was Senior Firmware Engineer bij Nike, hij is nu bij Apple Sensing Systems Engineer.

Op Ryan Bailey's LinkedIn profiel kunnen we zien wat voor ervaring hij tot nu toe heeft:


Wearable devices and consumer electronics product development. Cross functional mechanical, electrical, materials and algorithm testing to inform data driven design decisions. Act as feedback loop providing engineering recommendations to all major engineering leads; mechanical, electrical, algorithm, software and product architects. Support local product development team as well as Asia Operations team. Work closely with internal and external partners to encourage efficient and integrated decision making. Drove durability and process improvements to improve FuelBand 1 and SE durability via engineering recommendations and custom lab and field testing. Developed and refined custom test protocols to accurately simulate in-field hardware defects.

Apple krijgt patent voor glazen constructies

004

Apple heeft van de United States Patent and Trademark Office een patent toegewezen gekregen waarmee ze dingen van glas zouden kunnen maken, en daarbij houden ze een heleboel opties open. Want uit de omschrijving kunnen we opmaken dat er bij Apple nagedacht wordt over glazen iPhones, iPads, iPods, monitors, televisies en nog veel meer:


Electronic devices such as computers, handheld devices, computer monitors, televisions, cellular telephones, media players, and other equipment may have displays and other components that are covered with glass structures.


Glas heeft het nadeel dat als je het massief gebruikt het erg zwaar wordt, terwijl het anders al snel veel te breekbaar is. Apple heeft daar wat op gevonden, door verschillende glazen onderdelen aan elkaar te verbinden en door het gebruik van versterkingen zou het mogelijk zijn om het sterk te maken, zonder dat het te zwaar wordt.


The glass housing structures may cover a front face of an electronic device and, if desired, may cover additional device surfaces. The glass housing structure may have multiple glass pieces that are joined using a glass fusing process. A peripheral glass member may be fused along the edge of a planar glass member to enhance the thickness of the edge. A rounded edge feature may be formed by machining the thickened edge. Raised fused glass features may surround openings in the planar glass member. Raised support structure ribs may be formed by fusing glass structures to the planar glass member.


Hieronder zien we afbeelding van een iPod uit glas, en hoe de versterkingen aan de binnenkant er uit zouden zien.