Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Overgang naar iOS 8 is trager dan naar iOS 7 (Upd.)

013

Apple vertelt ons vaak tijdens keynotes hoeveel mensen al over zijn op een bepaalde versie van iOS of OS X, want dat is belangrijk voor het bedrijf. Terecht wat ons betreft, want het is voor ontwikkelaars veel makkelijker als veel mensen snel op de nieuwe versie van een besturingssysteem overgaan. En als het makkelijker voor ontwikkelaars is, blijven die veel software maken voor ons.

Maar bij iOS 8 is er een kink in de kabel gekomen, want bijna drie weken nadat deze versie van iOS is uitgekomen gebruikt 47 procent van de gebruikers het, terwijl dat op 21 september nog 46 procent was. Met andere woorden, in ruim twee weken tijd is er maar 1 procent bijgekomen. Daardoor heeft iOS 7 nog een erg groot aandeel, want dat heeft op dit moment nog 47 procent van de gebruikers op hun iPhone, iPod touch of iPad staan.

Er zijn een paar problemen geweest bij de introductie van iOS 8, met name het snelle terugtrekken van iOS 8.0.1 gaf niet veel vertrouwen, maar op dit moment is iedereen van ons team eigenlijk erg blij met de verbeteringen die in iOS 8 zitten. Waarbij het ons vooral opviel hoe goed iOS 8.0.2 draait op een iPhone 4s, terwijl we op dat model juist veel vertragingen hadden verwacht.

Dat wil niet zeggen dat iOS 8 zonder problemen is, de bug waardoor je data kan kwijtraken op iCloud is niet iets waar ze bij Apple erg trots op zullen zijn, en de gebruikers die het overkomen is hebben al het recht om daar kwaad over te zijn.

We zijn benieuwd of 8.1 alle problemen en probleempjes gaat oplossen, dat zou misschien het moment kunnen zijn dat weer meer mensen zullen gaan overstappen.

Update: Inmiddels is er op het internet een discussie gaande waarom de overstap naar iOS 8 zoveel trager gaat dan die naar iOS 7. Het lijkt er op dat er steeds meer gebruikers zijn met iDevices waarop simpelweg te weinig ruimte is om de update uit te voeren.

Als dat het geval is dan kan je mogelijk de oplossing vinden in op deze Support-pagina. Als dat niet het geval is dan raden we iedereen die wil updaten maar dat niet kan aan om het via iTunes te doen.

Het probleem voor Apple lijkt dat er steeds meer klanten zijn die hun iDevice nog nooit met iTunes hebben verbonden, en dus helemaal niet bewust zijn van die mogelijkheid. Waarbij mogelijk ook nog een percentage zit dat helemaal geen computer heeft, dus die daarvoor van andere mensen of een Apple Store afhankelijk zijn, en dus hoogstwaarschijnlijk deze update nooit uit zullen voeren.

Het lijkt tijd dat Apple hier wat aan doet.

iPad populairder dan Hershey's en Oreo's

002

Binnenkort kunnen we waarschijnlijk weer genieten van een Apple-event waar onder andere de nieuwe modellen van de iPad aan de wereld getoond zullen worden (meer daarover kan je lezen in dit nieuwsbericht). Maar nu de afgelopen tijd de verkopen van de iPad terugliepen, hoe zit het eigenlijk met de interesse hiervoor?

Onderzoeksbureau Smarty Pants doet ieder jaar onderzoek naar de populariteit van meer dan 250 merken. In het meest recente onderzoek onder kinderen tussen de 6 en 12 jaar zien we dat de iPad daar op nummer 1 staat, zelfs boven lekkere dingen als Hershey's en Oreo's.

De verklaring is volgens Wynne Tyree, de president van Smarty Pants, de volgende:


iPad's number one status among kids represents the culmination of the 'tablet takeover' - a movement from shared screens and TV network dominance to curated content on personal devices. Kids increasingly turn to iPad for games, TV shows, videos, books, homework help and communicating with friends and family.


Hij merkt ook nog op hoe opvallend het is dat de iPad deze eerste plaats zo snel heeft bereikt.


In just five years, the iPad has risen from ranking 109th to being kids' favorite brand. Early on, it captured the hearts of tweens and middle and upper class families, but iPad is now an indispensable part of childhood for the masses.


Misschien had Tim Cook dan toch gelijk dat de iPad nog lang zijn top niet heeft bereikt. De jeugd heeft tenslotte de toekomst.

CEO van T-Mobile over gebogen iPhones

017

John Legere is de CEO van T-Mobile in de V.S. en die staat erom bekend dat hij geen blad voor de mond neemt. In tegendeel, hij heeft een reputatie dat hij lekker uitgesproken is, en hij aarzelt dan ook niet om gewone straattaal te gebruiken.

Bij een interview van deze CEO tijdens de GeekWire Summit 2014 merkt de interviewer op dat hij een iPhone 6 heeft en dat die niet gebogen is, de reactie van John Legere vonden wij zeer de moeite waard.

Om die reactie te zien en te horen moet je even naar de twintigste minuut in onderstaand filmpje.
GT Advanced Technologies in zwaar weer (Upd.)

009

Gisteren kondigde GT Advanced Technologies Inc. aan dat het surseance van betaling heeft aangevraagd, opvallend, want dat is het bedrijf waarmee Apple in zee is gegaan om grote hoeveelheden saffier te maken. Eerst werd nog gedacht dat al dat saffier voor de iPhone 6 was, maar dat bleek uiteindelijk niet waar te zijn.

Het enige waar we zeker van zijn waar Apple saffier voor gebruikt is voor de afdekking van de camera-lens in meerdere modellen, de afdekking van de Touch ID sensor en voor de schermen van sommige modellen van de Apple Watch.

Het probleem van GT Advanced Technologies Inc. lijkt dat het op dit moment voor maar liefst tachtig procent afhankelijk is van Apple, en dat lijkt geen erg gezonde situatie voor welk bedrijf dan ook. Tom Gutierrez, de president en chief executive officer van GT verwoordt de aanvraag van de surseance van betaling dan ook als volgt:


GT has a strong and fundamentally sound underlying business. Today's filing does not mean we are going out of business; rather, it provides us with the opportunity to continue to execute our business plan on a stronger footing, maintain operations of our diversified business, and improve our balance sheet.

We are convinced that the rehabilitative process of chapter 11 is the best way to reorganize, protect our company and provide a path to our future success. We remain committed to our roots in innovation and our diversification strategy. We plan to continue to operate as a technology leader across our core set of businesses.


We zijn benieuwd, we gaan ervan uit dat dit niet alleen marketing is van deze CEO, want het lijkt onwaarschijnlijk dat Apple in zee zou gaan met een bedrijf dat op omvallen staat. De beurs vond het in ieder geval niet leuk, het aandeel viel al van $ 17,15 naar $ 12,78 toen duidelijk werd dat de iPhone 6 geen saffieren scherm heeft, inmiddels staat het beursaandeel van dit bedrijf op een schamele 80 cent per aandeel.

Mocht je er vertrouwen hebben dat GT Advanced Technologies Inc. en Apple een prima toekomst tegemoet gaan, dan lijkt dit het moment om aandelen te kopen van GT Advanced Tech. Maar let op, als het bedrijf failliet gaat dan ben je jouw geld natuurlijk gewoon kwijt.

Update: Apple heeft inmiddels gereageerd op dit nieuws (alleen te lezen met abonnement) en die reactie maakt duidelijk dat ze dit niet hadden verwacht en dat ze in contact waren met GT Advanced Technologies om ervoor te zorgen dat het bedrijf financieel gezond (solvent) bleef.


On Wednesday, Apple called the bankruptcy filing "a surprising decision." A person familiar with the matter said Apple had been working with GT to keep it solvent. In addition, Apple hadn't demanded repayment of loans as it could have, based on GT's weak cash position, people familiar with the matter said.

Geruchten rond de nieuwe iPad Air en iMacs

006

Een kleine week geleden kon je in dit nieuwsbericht op MacFreak wat geruchten rond de nieuwe iPads lezen, inmiddels zijn er weer wat nieuwe voorbij gekomen. Ten eerste zou Apple een event gaan houden op donderdag 16 oktober, tenminste dat is wat Re/code ons laat weten.

Tijdens dat event zouden we nieuwe iMacs te zien gaan krijgen met Retina Display, en krijgen er de tweede generatie van de iPad Air en de iPad mini te zien. Van die laatste heeft The Michael Report de details voor ons.

Scherm

Apple zal met veel dunnere, gelamineerde, schermen gaan komen. Dat proces kennen we tot nu toe van de iPhone, maar dit is voor het eerst dat het zijn opwachting maakt in de iPad. Die schermen zullen geproduceerd gaan worden door verschillende fabrikanten, onder andere TPK, GIS, Sharp, Samsung en LG.

De kwaliteit van de schermen zou hierdoor verbeterd moeten worden, maar het is nog niet duidelijk of Apple hier al voor Retina HD zal gaan, zoals de
iPhone 6 en iPhone 6 Plus nu wel hebben.

Design

Het design zou niet veel veranderd zijn, het gaat vooral om details. Waarbij één detail wel opvalt, door de nieuwe schermen worden de iPads weer dunner, er zou een halve millimeter van de iPad Air afgesnoept zijn.

De openingen voor de speakers zijn ook anders, de gaatjes zijn wat groter en het zijn er wat minder in totaal (één rij in plaats van twee). Verder zou de mute-knop helemaal verdwenen zijn, die paste niet in deze dunnere behuizing. De knoppen voor het volume steken minder uit, waardoor het allemaal nog wat mooier en gestroomlijnder wordt.

Verder komt het eerdere gerucht nog een keer voorbij, Apple zou inderdaad met een goudkleurige iPad komen. Niet verbazend, want die de iPhone met die kleur is een groot succes geworden.

Camera's

De camera's zijn niet van plaats veranderd, maar die aan de voorkant krijgt een hogere resolutie, zodat die FaceTime HD aankan, waardoor we dus videogesprekken in 720p kunnen houden.

De resolutie van de camera aan de achterkant is ook verhoogd en gaat van 5 megapixels naar 8 MP, dus de foto's gemaakt met een iPad worden eindelijk ook echt volwassen.

Binnenkant

De iPad Air 2 krijgt een A8 chip terwijl het geheugen verdubbeld wordt, van 1 GB naar 2 GB. Omdat de A8 chip een stuk efficiënter is dan de A7 die tot nu toe gebruikt is ligt het voor de hand dat de batterij van de iPad Air 2 nog langer mee zal gaan.

Touch ID and Apple Pay

De geruchten gaan al zo lang dat het eigenlijk geen verrassing meer is, maar de iPad Air 2 zal nu eindelijk ook de Touch ID vingerafdruk-scanner krijgen. Dat zorgt er ook meteen voor dat Apple Pay ook op deze iPad zal werken, in dit geval zal het betalen op het internet waarschijnlijk de nadruk krijgen (een iPad uit je tas halen bij de kassen lijkt ons niet het scenario dat Apple ons zal voorschotelen).

iPad Pro

De geruchten zijn er nog steeds, maar The Michael Report heeft er niets over gehoord. Dus als Apple daar echt mee komt dan hebben ze dat project tot nu toe compleet geheim weten te houden, en dat lukt eigenlijk alleen met projecten die nog niet in productie zijn (zoals bijvoorbeeld de Apple Watch).

XProtect heeft een update voor iWorm gekregen

010

Afgelopen vrijdag kon je hier op MacFreak al een nieuwsbericht lezen over een oude, maar nog steeds actieve, malware die de naam "iWorm" heeft meegekregen. Dat eerdere artikel is hier te lezen.

Inmiddels heeft Apple zijn eigen XProtect bescherming een update gegeven, en nu zal die je ook beschermen tegen deze iWorm, zoals je in de schermafbeelding hieronder zelf ook kan zien.

In die afbeelding kan je zien dat die bescherming geldt voor twee varianten: OSX.iWorm.A en OSX.iWorm.B, kennelijk zijn er inmiddels twee varianten gevonden. XProtect kreeg van Apple al op vrijdag deze update, en omdat XProtect iedere dag minstens één keer kijkt of er updates zijn zal iedereen die zijn Mac sindsdien heeft aangehad deze nieuwe versie al binnen hebben.

Apple gebruikt XProtect ook vaak om ons te dwingen om minimaal een bepaalde versie van Java of Flash te gebruiken, we kunnen ons voorstellen dat dat binnenkort weer met Java gebeurt om deze malware geen kans meer te geven.

Een opvallende zin in brief van Tim Cook

004

Tim Cook heeft naar aanleiding van de derde 'verjaardag' van de sterfdag van Steve Jobs (gisteren, zondag 5 oktober) afgelopen vrijdag een e-mail gestuurd naar alle werknemers van Apple. In de tekst van die e-mail kwamen we een opvallende zin tegen. Want niet alleen schrijft hij iets over Steve Jobs zelf, maar in de derde, en laatste, alinea lezen we een tekst die vooral aan de buitenwacht gericht lijkt.

Hieronder de tekst van de hele e-mail:


Team,

Sunday will mark the third anniversary of Steve's passing. I'm sure that many of you will be thinking of him on that day, as I know I will.

I hope you'll take a moment to appreciate the many ways Steve made our world better. Children learn in new ways thanks to the products he dreamed up. The most creative people on earth use them to compose symphonies and pop songs, and write everything from novels to poetry to text messages. Steve's life's work produced the canvas on which artists now create masterpieces.

Steve's vision extended far beyond the years he was alive, and the values on which he built Apple will always be with us. Many of the ideas and projects we're working on today got started after he died, but his influence on them -and on all of us - is unmistakeable.

Enjoy your weekend, and thanks for helping carry Steve's legacy into the future.

Tim


De hint lijkt ons duidelijk, Tim Cook vertelt ons dat veel van de dingen waaraan nu gewerkt wordt gestart zijn nadat Steve Jobs overleed, het lijkt dan ook een hint dat het misschien eens tijd wordt om nu niet meer steeds aan Steve Jobs te blijven refereren.

Daarbij is het natuurlijk nog niet gezegd of sommige van die dingen ook nog aan het brein van Steve Jobs ontsproten zijn, maar het gaat bij een nieuw product natuurlijk om veel meer dan het idee alleen. Juist bij het uitvoeren, en alle details die daarbij komen kijken, ontwikkelt een product zich pas echt.

Tegelijkertijd vonden wij het mooi dat Tim Cook toch Steve Jobs nog credit geeft voor de invloed die hij toch nog heeft bij iedereen die bij Apple werkt.

En mooie en elegante manier om een poging te doen om langzaamaan zijn eigen stempel als CEO steeds meer op Apple te drukken. We wagen alleen te betwijfelen of dit ervoor gaat zorgen dat we minder referenties aan Steve Jobs tegen zullen gaan komen.

Oude, maar nog steeds actieve, malware voor de Mac ontdekt

027

Op de site van het Russische anti-virusbedrijf Dr. Web is een analyse te lezen van een malware voor de Mac die al sinds 2009 actief zou zijn, maar nu pas ontdekt is en de naam iWorm heeft meegekregen.

Of je hier last van hebt is makkelijk te zien, open je harddisk en ga daar naar Library > Application Support en kijk of je daar een map hebt die JavaW heet. Als dat zo is dan ben je de klos, en wordt jouw Mac waarschijnlijk misbruikt als onderdeel van een botnet, er zouden in totaal 544 geïnfecteerde Macs in Nederland zijn.

De naam van die JavaW-map zorgt ervoor dat we vermoeden dat Java hier weer eens gebruikt is om Macs te infecteren, zoals we in het verleden ook al gezien hebben. Ons advies is dan ook hetzelfde als altijd, als je Java niet nodig hebt installeer het dan niet, en als je het nodig hebt zorg dan altijd dat je de meest recente versie hebt, en blijf die trouw updaten.

Mocht je trouwens die JavaW map hebben gevonden in /Library/Application Support/ kijk dan ook even in /Library/LaunchDaemons/ want daar vind je dan waarschijnlijk een bestand 'com.JavaW', en dat moet je ook weggooien.

Vanaf OS X 10.7/Lion staat Java niet standaard meer op een Mac, de mensen die het er wel op hebben gezet zijn waarschijnlijk (en hopelijk) gebruikers die hun versie netjes updaten en die zijn dan waarschijnlijk ook niet geïnfecteerd. Daarbij heeft OS X vanaf 10.7/Lion ook Gatekeeper, waarbij de standaardinstellingen je niet toestaan om dingen te installeren van dubieuze bronnen, dus de kans dat die mensen met OS X 10.7 en later hier last van hebben lijkt klein, of die zouden het al heel erg lang op hun Mac moeten hebben staan, waarbij het bij upgrades van het systeem op hun Macs is achtergebleven.

Waarschijnlijker lijkt het dat het vooral om Macs met 10.6/Snow Leopard en oudere systemen gaat, waarbij mensen met accounts zonder wachtwoorden natuurlijk extra kwetsbaar zijn. Vooral omdat daar waarschijnlijk Macs bij zitten die Java 6 of ouder mee-geïnstalleerd hebben, dat al heel erg lang geen updates meer heeft gehad.

Ook bij die versies moet je trouwens toestemming geven voor een Java Applet als die voor het eerst draait, maar onze ervaring is dat mensen daar vaak toestemming voor geven, zonder dat ze op de hoogte zijn van de risico's. Nog een reden om geen Java op je Mac te zetten als je het niet beslist nodig hebt.

Snow Leopard krijgt trouwens nog wel updates binnen van Apple's XProtect (de meest recente was op 25 september 2014), dus helemaal weerloos ben je ook dan nog niet.

Op dit moment zijn het trouwens allemaal vooral veel aannames, echt zeker weten we nog niets. Niemand van het team van MacFreak is de JavaW map op een van onze Macs tegengekomen, dus kunnen we niet eens met zekerheid zeggen of deze malware echt verdwijnt als je die map en de Launch Deamon verwijderd.

Mocht iemand meer weten, dan lezen we dat graag in de reacties. Als er meer bekend wordt dan zullen we dit nieuwsbericht een update geven.

met dank aan forumlid 'JGO', die dit nieuws eerder op ons forum meldde

iPhone 6 vs. Samsung S5 en HTC One (M8)

005

Afgelopen week hadden we hier op MacFreak een nieuwsbericht waarin je in een heel groot aantal benchmarks kon zien hoe snel de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn, dat nieuwsbericht kan je hier vinden. Maar benchmarks zijn leuk, maar vertellen altijd maar een gedeelte van het echte verhaal. Wat we natuurlijk echt graag willen weten is hoe snel een smartphone in het dagelijks gebruik is.

Daarvoor kijken we naar de test van PhoneBuff, die doen een hele riedel aan testen die echt gebruik simuleren. Daarbij worden een heleboel apps achter elkaar geopend, waaronder de camera, foto's, de web browser, Dictionary.com, Photoshop Touch, Google Earth, Temple Run 2, Fifa 14, Smash Hit, and Angry Birds. En als die allemaal een keer open zijn geweest dan herhalen ze het allemaal nog een keer, zodat we kunnen welke apps nog in het geheugen staan en dus een prima indicatie is hoe goed een smartphone is in multi-tasken.

Hieronder het resultaat. Waarbij we je van tevoren wel waarschuwen dat je de eerste minuut van de video eigenlijk kan overslaan, want daarin zien we vooral een hoop reclame voor eBay.

Als je interesse hebt in de echte prestaties van de iPhone 6 en 6 Plus dan is dit artikel van AppleInsider ook de moeite om te lezen. Daar kan je lezen hoe Apple zijn voorsprong op processor-gebied en software steeds verder aan het uitbreiden is, waardoor er met een langzamere (en dus energiezuiniger) processor, betere prestaties behaald worden.

Wi-Fi snelheid iPhone 6 vs. iPhone 5s

007

Tijdens de presentatie van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus vertelde Apple al dat die nieuwe modellen nu ook het snellere Wi-Fi 80.2.11 ac ondersteunen. Bij de iPhone 5s was dat nog Wi-Fi 80.2.11 n, ook snel, maar natuurlijk minder snel dan de opvolger Wi-Fi 80.2.11 ac.

iClarified heeft nu getest wat precies het snelheidsverschil is tussen die twee en daar een helder filmpje van gemaakt. Daarin kunnen we duidelijk zien wat dat verschil in de praktijk betekent, en weten we ook meteen hoeveel sneller de data met Wi-Fi 80.2.11 ac precies naar binnen komt. Hieronder is dat filmpje te zien.

De test werd uitgevoerd met een Apple AirPort Extreme uit 2013 op 1,5 meter afstand. Allebei de iPhones zaten op het 5 GHz netwerk. Verder zaten er geen andere devices op het netwerk en werden de testen na elkaar uitgevoerd (in het filmpje zijn ze later samen gemonteerd), zodat ze elkaar niet in de weg konden zitten.