Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple Watch laat definitief zien dat het een succes is

000

Hoewel Apple vaak als gesloten gezien wordt, is het bedrijf bij het openbaar maken van de cijfers juist vaak erg open. Waar de meeste bedrijven, uit concurrentieoverwegingen, geen verkoopcijfers per product noemen doet Apple dat bij bijna alle producten wel.

Bijna alle, want er is één categorie ("Other Products") waarin de Apple Watch, de Apple TV, iPods en Beats en vergelijkbare accessoires bij elkaar rapporteert. Dat betekent dat we geen exacte cijfers van de Appel Watch krijgen, maar het moeten doen met de aanwijzingen die Apple ons geeft.

De hints die Apple geeft is dat de Apple Watch in het afgelopen kwartaal records vestigde, zowel in aantallen als in omzet. En de vraag was zo groot dat het Apple niet lukte om daaraan te voldoen, opvallend, want juist Tim Cook's Apple is meestal erg goed in het voorspellen van de vraag en het voorzien daarin.


It was also our best quarter ever for Apple Watch - both units and revenues - with holiday demand so strong that we couldn't make enough. Apple Watch is the best-selling smartwatch in the world, and also the most-loved, with the highest customer satisfaction in its category by a wide margin. Apple Watch is the ultimate device for a healthy life, and it's the gold standard for smartwatches. We couldn't be more excited about Apple Watch.


Succes van de Apple Watch

Dat de Apple Watch het erg goed doet werd in september al duidelijk, toen vertelde Tim Cook op toneel dat Apple inmiddels de tweede horlogemaker ter wereld is wat betreft omzet, alleen Rolex weet nog meer aan horloges te verdienen. Let op, daarbij gaat het dus niet alleen om de categorie smartwatches, dus over alle horloges die Rolex verkoopt en niet alleen hun smartwatch.

Maar er is iets vreemds aan de hand, op de één of andere manier is het beeld ontstaan dat de Apple Watch geen succes zou zijn. Het lijkt het moment om toe te geven dat de eerste categorie die onder Tim Cook gelanceerd werd ook een groot succes is.


Expectations drive narratives. Apple Watch outselling Amazon Echo by 3x yet Apple Watch is deemed a disappointment vs Echo a raging success.— Neil Cybart (@neilcybart) November 29, 2016


Zeker als je daarbij nog meeneemt dat het een device is dat alleen met een iPhone werkt. Waar de iPod het nog moest hebben van comptabiliteit met Windows lukt het Apple nu met een device dat alleen met de eigen devices werkt. Niet voor niets, er zijn inmiddels maar liefst één miljard iPhones over de toonbank gegaan.

De schattingen

De schatting is nu dat er in het afgelopen kwartaal 5,4 miljoen Apple Watches verkocht werden. De schatting voor het totaal, sinds het uitkomen in april 2015, komt daarmee op ruwweg 25 miljoen. Tel daarbij op hoe tevreden de gebruikers zijn en het lijkt erop dat er nog erg veel groeimogelijkheden zijn voor Apple.

De kanttekening

De omzet in de categorie Other Products daalde in het afgelopen kwartaal met 8 procent en kwam daarmee uit op 4 miljard dollar. Als de Apple Watch het inderdaad zo goed doet, dan betekent dit dat er dus andere devices zijn in diezelfde categorie die een behoorlijk daling hebben laten zien.

De kans is erg groot dat het met name de iPod is die voor deze daling verantwoordelijk is, maar met zekerheid is dit dus niet te zeggen.

Kwartaalcijfers: iPhone, Mac, Apple Watch en diensten breken records (Upd.)

006

We hebben het all vaker op MacFreak geschreven, hoe groter een bedrijf wordt hoe moeilijker het is om records te verbreken. De reden daarvoor is simpel, bij ieder record wat je zelf vestigt wordt het natuurlijk nog moeilijker om daar overheen te gaan.

De afgelopen kwartalen draaide Apple nog steeds prima, maar records werden er niet meer verbroken en het leek er dan ook op dat dit inmiddels niet meer zou gaan lukken. Maar niets blijkt minder waar, want in het eerste kwartaal van 2017 van Apple's gebroken boekjaar is het toch weer gelukt om nieuwe records te vestigen.

Daarbij waren het iPhone, Mac, Apple Watch en diensten die allemaal records braken en er dus extra aan bijdroegen dat dit afgelopen kwartaal toch weer een recordkwartaal geworden is.

De algemene cijfers

De omzet bedroeg $ 78,4 miljard dollar, de winst per aandeel was $ 3,36 en dat is het hoogste ooit. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was de omzet $ 75,9 miljard dollar en de winst per aandeel $ 3,28.

Door deze resultaten heeft het bestuur van Apple besloten om op donderdag 16 februari 2017 een cashdividend van $ 0,57 per algemeen Apple aandeel uit te keren aan alle aandeelhouders die op maandag 13 februari 2017 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

Tim Cook verwoordde het als volgt:


We zijn erg blij te kunnen melden dat we in het kwartaal met de feestdagen de hoogste omzet hebben behaald in de geschiedenis van Apple. En daarbij hebben we ook nog eens een paar andere records gebroken. We hebben meer iPhones verkocht dan ooit tevoren, en de omzet die we met iPhone, Mac, Apple Watch en onze diensten hebben geboekt, heeft alle records gebroken.

Door de aankopen die klanten in de App Store hebben gedaan, is de omzet van onze diensten vorig jaar sterk gestegen. Ook zijn we erg enthousiast over de producten die eraan zitten te komen.


Ook Luca Maestri, de CFO van Apple, deed een duit in het zakje:


Dankzij onze uitzonderlijke bedrijfsprestaties hebben we een nieuw record gevestigd voor de winst per aandeel en een cashflow uit bedrijfsactiviteiten van $ 27 miljard behaald.

We hebben dit kwartaal bijna $ 15 miljard uitbetaald aan onze investeerders middels dividend en de terugkoop van aandelen, waardoor de cumulatieve terugvloeiing op basis van ons kapitaalterugvloeiingsprogramma nu meer dan $ 200 miljard bedraagt.

Update: Apple lijkt zich met deze cijfers op zijn minst schuldig te hebben gemaakt op het niet vermelden van een erg belangrijk feit: normaal gesproken duurt een kwartaal 13 weken, maar eens in de paar jaar is er een 'schrikken'-kwartaal waar 14 weken in zitten. Dit kwartaal was zo'n kwartaal met 14 weken, waardoor de cijfers van Apple hoger uitkwamen dan dat het bij een 'normaal' kwartaal het geval zou zijn geweest.

Volgens de berekeningen van Jeff Johnson zou het zelf een kwartaal zijn geweest waarin alle cijfers daalden, behalve voor Services. Als dit inderdaad klopt dan zou dit nieuws wel eens een tik aan het aandeel van Apple op de beurs kunnen uitdelen.

Of het inderdaad klopt weten ze waarschijnlijk alleen bij Apple zelf, want er worden in sommige weken (bijvoorbeeld in aanloop naar de feestdagen) veel meer verkocht dan op andere momenten.

Nieuwe campagne: One Night on iPhone 7

002

Compact camera's hebben het altijd moeilijk gehad om goede foto's te maken bij weinig licht, want dat is de achilleshiel van kleine sensors. Maar in de afgelopen tijd zijn er veel verbeteringen geweest op dit vlak, waardoor we zien dat de techniek dit euvel steeds beter de baas kan.

Daarbij helpen het maximale diafragma van de iPhone (f/1.8), de lens met zes elementen en de optische beeldstabilisatie ook om bij weinig licht een goede foto te kunnen maken. Apple wil dat natuurlijk graag over het voetlicht brengen, daarom heeft het bedrijf nu een nieuwe campagne opgestart waarin de nadruk wordt gelegd op hoe goed de foto's zijn die een iPhone 7 in de avond of de nacht kan maken. Deze campagne heeft de titel "One Night on iPhone 7" meegekregen.

Op de pagina van deze campagne kunnen we voorbeelden zien van wat er allemaal mogelijk is met een iPhone 7 terwijl er niet veel omgevingslicht voorhanden is.

Niet onbelangrijk, want de iPhone is de inmiddels camera waarmee de meeste foto's ter wereld gemaakt worden. Hieronder zeven voorbeelden uit deze nieuwe campagne, deze (en andere) kan je op Apple's pagina voor deze campagne in volle resolutie naar binnen halen.


Foto: Arif Jawad


Foto: Mathieu Beth Tan


Foto: Ruairidh McGlynn


Foto: Elsa Bleda


Foto: Reuben Wu


Foto: Eason Hsiang


Foto: Jennifer Bin

Een nieuwe Theater Modus in watchOS 3.2 beta

002

Op dit moment is de beta-versie van watchOS 3.2 beschikbaar voor ontwikkelaars, en natuurlijk wordt er dan gekeken of daar nieuwe functies in zitten. Dat blijkt inderdaad zo te zijn, dat is een nieuwe Theater Modus.

Deze functie is te vinden in het Bedieningspaneel, dat zijn de knopjes die je ziet als je je vinger vanaf de onderkant van het scherm naar boven 'sleept', vergelijkbaar met het Bedieningspaneel (Control Center) in iOS 10.

Hieronder zie je een afbeelding hoe dat Bedieningspaneel er op dit moment uitziet.

Daar komt in watchOS 3.2 een knopje voor de Theater Modus bij. Die is bedoeld voor omgevingen waar je niet wilt dat jouw Apple Watch op wat voor manier dan ook storend kan zijn. In deze modus zal het scherm dan ook niet meer oplichten als je jouw pols naar je toe draait, zoals normaal gesproken wel het geval is, en zal je ook geen enkel geluid meer te horen krijgen.

Deze modus heet niet voor niets Theater Modus, juist daar kan het oplichtende schermpje van de Apple Watch erg storend zijn. Je kan in de Theater Modus het schermpje trouwens nog wel handmatig activeren, je moet dan even op de Digital Crown drukken.

Adobe stopt met Contribute, Director en Shockwave

001

Waarschijnlijk komt dit niet als een verrassing voor de meesten van ons: Adobe stopt met Contribute, Director en Shockwave. Omdat het hier om programma's gaat die al een tijd nauwelijks nog in de belangstelling stonden lijkt het vooral de vraag wie ze eigenlijk nog steeds gebruiken.

De boodschap die vanuit Adobe hierover nu op hun blog is gezet laat in ieder geval geen ruimte voor speculaties, het is voor al deze programma's nu echt over en uit. Dat betekent natuurlijk niet dat die programma's zullen stoppen met werken, er zullen alleen helemaal geen updates meer voor uitkomen.


The Future of Adobe Contribute, Director and Shockwave

As customers embrace the new features and efficiencies offered by Creative Cloud, we will no longer be selling and supporting Adobe Director and Contribute, which was last released in 2012. Sale of Adobe Director and Contribute will stop on February 1, 2017. We will also stop ongoing updates and support for Adobe Shockwave on Mac devices on March 14th after the last release of the product.

We appreciate the trust and support of Adobe Director, Contribute and Shockwave customers through the years, and look forward to providing our customers with the best user experience, technology and support through Adobe Creative Cloud.

If you have any questions, please contact your Adobe partner or reach out to our Customer Support Team.

Apple krijgt de Louis Braille Award voor Toegankelijkheid

000

Apple is al sinds heel erg lang een voorvechter en een marktleider bij het ontwikkelen van technieken waardoor mensen met een beperking ook van de huidige techniek goed gebruik kunnen maken.

Veel voorbeelden daarvan zijn te vinden op de Toegankelijkheid's pagina op Apple's eigen site. Daar lees en zie je veel voorbeelden hoe Apple hun devices toegankelijker maken. Bijvoorbeeld in de video hieronder, waarin we zien hoe Sady veel dingen kan door deze technieken, die anders niet mogelijk zouden zijn.

Als beloning voor al dat werk heeft Apple ook nu weer een award ontvangen, dit keer was het van de "Associated Services for the Blind", die bij hun jaarlijkse Louis Braille Awards ook Apple in het zonnetje heeft gezet:


Corporate Award Honoree Apple

Apple believes technology should be accessible to everyone. Intuitive by design, Macs, iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch and Apple TV come with accessibility features built right in, making them powerful and affordable assistive devices.

Apple built the world’s first full featured screen reader directly into an operating system in the Mac, made the first touchscreen accessible with iPhone, and delivered the first accessible consumer wearable with Apple Watch - all built to be set-up out-of-the box without sighted assistance. Apple also supports braille across Mac and iOS devices with braille tables for more than 25 languages and plug-and-play connectivity for over 70 models of refreshable braille displays.

Reactie van Tim Cook en anderen op Trump's beslissing (Upd. x4)

081

Als je het nieuws helemaal niet volgt heb je het mogelijk gemist, president Trump van de VS heeft een decreet uitgevaardigd waarin staat dat mensen uit Irak, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië en Yemen in ieder geval de komende 90 dagen de VS niet meer in mogen.

De leiders van de bedrijven in de tech-industrie kwamen snel met reacties, waaronder natuurlijk ook Apple CEO Tim Cook. Dat die er niet blij mee is is duidelijk in de mail te lezen die hij aan alle werknemers van Apple stuurde:


Team,

In my conversations with officials here in Washington this week, I've made it clear that Apple believes deeply in the importance of immigration -- both to our company and to our nation's future. Apple would not exist without immigration, let alone thrive and innovate the way we do.

I've heard from many of you who are deeply concerned about the executive order issued yesterday restricting immigration from seven Muslim-majority countries. I share your concerns. It is not a policy we support.

There are employees at Apple who are directly affected by yesterday's immigration order. Our HR, Legal and Security teams are in contact with them, and Apple will do everything we can to support them. We're providing resources on AppleWeb for anyone with questions or concerns about immigration policies. And we have reached out to the White House to explain the negative effect on our coworkers and our company.

As I've said many times, diversity makes our team stronger. And if there's one thing I know about the people at Apple, it's the depth of our empathy and support for one another. It's as important now as it's ever been, and it will not weaken one bit. I know I can count on all of you to make sure everyone at Apple feels welcome, respected and valued.

Apple is open. Open to everyone, no matter where they come from, which language they speak, who they love or how they worship. Our employees represent the finest talent in the world, and our team hails from every corner of the globe.

In the words of Dr. Martin Luther King, "We may have all come on different ships, but we are in the same boat now."

Tim


Voor Apple heeft de beslissing van Trump een extra emotionele lading, de vader van Steve Jobs was de Syriër Abdulfattah Jandali.

Zoals we al eerder schreven, Tim Cook was beslist niet de enige van de leiders van bedrijven binnen de tech-industrie die zich hiertegen uitsprak. Al deze uitspraken kan je, van erg duidelijke uitspraken aflopend naar meer politiek geformuleerde, op deze pagina vinden.

De eer om bovenaan te staan, en dus de meeste duidelijke uitspraak over deze beslissing van Trump, valt ten deel aan Aaron Levie, de CEO van Box.


On every level -moral, humanitarian, economic, logical, etc.- this ban is wrong and is completely antithetical to the principles of America.— Aaron Levie (@levie) January 28, 2017


De beslissing van Donald Trump is trouwens voor een groot gedeelte al teruggedraaid door een federale rechter (Ann Donnelly) in New York. Door haar beslissing om een noodverordening uit te vaardigen mogen mensen in ieder geval niet meer teruggestuurd worden. Tenminste, als de mensen van de immigratie zich tenminste aan deze uitspraak van de rechter houden, want dat blijkt niet overal zo te zijn.

Update: Inmiddels is GitHub begonnen met bedrijven in de tech-sector samenbrengen, zodat die samen een zogenaamde 'amicus brief' (een stuk ter ondersteuning) kunnen indienen bij rechtszaken tegen deze beslissing van president Trump. In de lijst van bedrijven komt Apple niet voor, het is niet duidelijk of Apple hier wel of niet aan mee gaat doen.

Update 2: Apple doet wel degelijk mee aan een brief aan Trump, naast bijvoorbeeld Facebook en Google, zoals te lezen in dit artikel van Recode, daar vind je ook de tekst van de brief.

Het gaat hier trouwens om een 'gewone' brief aan president Trump, dus (nog?) geen 'amicus brief'. De kans dat de regering Trump er zich iets aan geleden laat liggen lijkt heel erg klein, mocht het voor de rechter komen dan lijkt zo'n amicus brief meer zin te hebben.

Dat is trouwens niet alles aan Apple's kant, in een interview met The Wall Street Journal zei Apple's CEO Tim Cook dat ze in Cupertino serieus overwegen om ook legale actie tegen dit besluit van president Trump te ondernemen.

Update 3: een federale rechter (benoemd door president George W. Bush) heeft een uitspraak gedaan waardoor het decreet van president Trump voor het moment niet meer geldt. Het Witte Huis heeft meteen laten weten dat ze deze uitspraak gaan aanvechten, terwijl de aanklager in de staat Washington (waar deze uitspraak gedaan werd) liet weten het desnoods tot het hooggerechtshof uit te vechten.

Op dit moment betekent dit dat mensen uit de zeven landen met visa's weer de VS in kunnen, wat er de komende tijd zal gaan gebeuren is koffiedik kijken.

Update 4: Apple is één van de bijna 100 bedrijven die nu samen een 'amicus brief' ter ondersteuning voor de zaak tegen het decreet van president Trump hebben ingediend. Opvallend is dat bij die bijna 100 bedrijven het niet alleen gaat om tech-bedrijven, maar bijvoorbeeld ook Levi Strauss en Chobani.

Engelse ministerie van defensie kiest voor iPhone

002

De Engelse provider British Telecom (BT) heeft een tijdje geleden van het ministerie van defensie in het Verenigd Koninkrijk de opdracht gekregen om een telefoon zo te beveiligen dat zowel officiële als geheime gesprekken ermee veilig gevoerd kunnen worden.

De keuze viel eerst op de Samsung Galaxy Note 4, maar in het proces werd steeds duidelijker dat die niet goed genoeg te beveiligen was. Steve Bunn, de Technical Business Manager for Defense van British Telecom, verwoordt het als volgt:


As more and more development and testing was done, the security wasn't deemed to be sufficient, so that's why we moved to iPhone.


De beveiliging was trouwens niet de enige reden dat de Samsung Note 4 ingeruild werd voor de iPhone, ook het feit dat de iPhone al op grote schaal binnen het ministerie van defensie gebruikt wordt speelde mee.

De bevindingen van BT sluiten goed aan bij de mening van meerdere mensen met kennis op het gebied van veiligheid die ZDNet vroeg welke smartphone het veiligst is. Het antwoord is: een iPhone. Dat is trouwens vooral omdat op veel Android telefoons niet - of nauwelijks - updates voor Android geïnstalleerd kunnen worden, niet omdat omdat Google niet constant hard bezig is om veiligheidsproblemen op te lossen.

Met andere woorden, het 'open' dat Google zo graag wilde voor het Android platform lijkt juist steeds meer de achilleshiel daarvan.

Een video-demo van Find My AirPods in iOS 10.3 beta

000

Eén van de dingen die in iOS 10.3 gaat komen, en dus ook in iOS 10.3 beta zit, is de mogelijkheid om AirPods daar makkelijk mee terug te kunnen vinden. Die functie heeft toepasselijk de naam "Find My AirPods" mee gekregen.

Dat klinkt leuk op papier, maar hoe werkt die functie in het echt? In de video hieronder kan je een demo hiervan zien door één van de medewerkers van AppleInsider. Het blijkt allemaal prima te werken, maar dat verwachten we natuurlijk ook van Apple.

Publieke beta's van iOS 10.3 en macOS Sierra 10.12.4

003

Apple heeft gisteren zowel iOS 10.3 als macOS Sierra 10.12.4 in het programma voor publieke beta's gezet, dus iedereen die de nieuwe versies van deze besturingssystemen wil testen kan dat nu doen.

Daarbij lijkt wel een extra waarschuwing op zijn plaats, met name voor iOS 10.3. Bij beta-versies moet je sowieso al extra opletten, iets wat hopelijk iedereen die daaraan meedoet weet. Apple steekt het feit dat je ermee mogelijk wat op je nek haalt in de FAQ van het beta-programma niet onder stoelen of banken:


Please note that since the public beta software has not yet been commercially released by Apple, it may contain errors or inaccuracies and may not function as well as commercially released software.

Be sure to back up your Mac using Time Machine and your iOS device with iTunes before installing beta software. Install only on non-production devices that are not business critical.

We strongly recommend installing on a secondary system or device, or on a secondary partition on your Mac.


Met name de laatste twee punten zijn dit keer bij iOS 10.3 extra belangrijk, want Apple heeft hier voor het eerst een nieuw bestandssysteem gebruikt: het Apple File System (APFS). Meer daarover kan je lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Heb je een goede backup en een iPhone die niet "business critical" is, dan kan je iOS 10.3 beta op deze pagina van Apple vinden.

Als je macOS Sierra 10.12.4 wilt uitproberen dan ligt dat waarschijnlijk wat minder gevoelig, want die kan je gewoon op een andere disk dan degene waarvan je normaal gesproken werkt installeren. De kans dat er dan wat mis gaat is bijna gelijk aan nul. De publieke beta-versie van macOS Sierra 10.12.4 is ook te vinden op deze pagina.