Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Binnenkort een 5K Display met ingebouwde videokaart?

003

Gisteren was er het gerucht dat Apple met een nieuw Thunderbolt Display gaat komen, dat werd onder andere gevoed doordat op veel plekken de voorraad van het huidige beeldscherm van Apple snel aan het afnemen is.

Met de World Wide Developer Conference (WWDC) voor de deur zou dat ook voor de hand liggen, en omdat het huidige display al bijna vijf jaar (!) oud is, lijkt een nieuwe versie ook erg voor de hand te liggen. Maar een 5K scherm zou het waarschijnlijk niet worden, want er zijn simpelweg te weinig Macs om dat aan te kunnen sturen.

Maar nu is er een nieuw gerucht dat Apple wel degelijk met een 5K beeldscherm gaat komen, maar dat er technisch een oplossing is gevonden waardoor veel meer Macs dat scherm zouden kunnen gebruiken.

Ingebouwde videokaart

Want Apple zou in dit nieuwe beeldscherm de videokaart gaan inbouwen, waarbij een update voor MacOS X ervoor zou zorgen dat dit allemaal goed aangestuurd gaat worden. De kans lijkt dan groot dat je hier minimaal 10.11 voor nodig hebt, en mogelijk 10.12. Als dat laatste het geval is dan zullen we nog even op dit beeldscherm moeten wachten, want de nieuwe versie van Apple's besturingssysteem komt pas over een paar maanden uit, daar zijn nog niet eens beta-versies van in omloop.

Thunderbolt of USB-C

Of het nog wel een Thunderbolt Display zal zijn is ook nog de vraag, want als deze foto's inderdaad van de komende MacBook Pro zijn, dan zou het ook wel eens Apple's eerste USB-C beeldscherm kunnen gaan worden.

Keynote WWDC

Inmiddels zijn er zoveel geruchten voor komende hardware van Apple, dat het nog maar de vraag is hoeveel we tijdens de keynote van de WWDC gaan zien. Waarschijnlijk dat Apple alleen aandacht aan dingen gaat besteden met nieuwe techniek, voor 'gewone' updates ligt het niet voor de hand dat er tijd voor zal zijn. Als dit scherm inderdaad een ingebouwde videokaart gaat krijgen dan zal die waarschijnlijk wel voorbij komen in de keynote, net zoals de nieuwe MacBook Pro met OLED aanraakstrip.

met dank aan forumlid 'jtk', die als eerste dit nieuws op MacFreak meldde

Samsung komt met 512 GB SSD ter grootte van een postzegel

003

Samsung kondigde gisteren aan dat ze een nieuwe 512 GB SSD op de markt gaan brengen en dat deze PM971-NVMe even klein gaat worden als een postzegel, en ook bijna even dun.

Dat betekent een vijfde van het oppervlak van de huidige SSD's en één honderdste van het het volume. Een ideale kandidaat dus voor laptops die almaar dunner en lichter moeten worden, bijvoorbeeld voor Apple's MacBook. Maar mogelijk dat deze SSD ook in iDevices zijn opwachting gaat maken.

De PM971-NVMe heeft in dat kleine volume maar liefst 18 aparte chips, en naast de NAND Flash zit ook de ook de DRAM en de SSD controller allemaal in die postzegel verpakt, die het SATA 6GB/s protocol gebruikt voor zijn aansluiting. Samsung zelf geeft op dat deze SSD een leessnelheid heeft van 1.500 megabytes per seconde en 900 MB/s bij het wegschrijven van data. Dat is trouwens wel met Samsung's TurboWrite technologie, Apple zou dus daarvan gebruik moeten maken willen ze deze snelheden halen.

De PM971-NVMe SSD zal in 512 GB, 256 GB en 128 GB beschikbaar gaan komen en zou later deze maand al beschikbaar moeten zijn, maar de prijzen zijn nog niet bekend. Recent waren er geruchten dat Apple later dit jaar met dunnere en lichtere MacBook Pro modellen zal komen. Mogelijk hebben we hier al een sneak peek gekregen van de opslag die daarin zal zitten.

"Apple kiest voor 3-jarige cyclus bij de iPhone"

000

Het valt een tijdje op dat er niet alleen erg veel geruchten naar buiten komen over de iPhone die later dit jaar zou uitkomen, maar ook over het model dat in 2017 het levenslicht zou moeten gaan zien. Dat is erg vroeg voor een model dat waarschijnlijk nog een jaar en ongeveer vier maanden te gaan heeft voordat het op de markt zal gaan komen.

Nikkei Asian Review komt nu met het nieuws dat Apple mogelijk de cyclus van iedere twee jaar een compleet nieuwe iPhone gaat verlengen naar drie jaar. Als dat zo is dan wordt het boeiend om te zien hoe Apple dat gaat doen met de naam van de iPhone die in het derde jaar uit gaan komen, wan het s-model is dan het jaar daarvoor al uitgekomen.

Het zou een verklaring kunnen zijn voor de geruchten over de iPhone die in 2017 op de markt zou gaan komen en die nu al de ronde doen. Mogelijk dat Apple bezig is ons aan dit idee te laten wennen, en daarom al wat details over de toekomst aan het 'lekken' is. Maar de reden dat Apple voor een driejarige cyclus zou kiezen is volgens Nikkei dat er niet zoveel meer aan smartphones toe te voegen zou zijn.

Maar dat lijkt in directe tegenspraak met wat Tim Cook eerder zei tegen Jim Cramer van CNN's programma Mac Money. Want toen Jim Cramer zei dat hij niet kon bedenken wat er nog verder aan een iPhone toegevoegd kan worden wat hij nodig zou hebben, zei Tim Cook: we're gonna give you things that you can't live without that you just don't know that you need today".

In de video hieronder kan je dat zien rond 3 minuten in het interview.

De reden zou dus ook wel eens het tegenovergestelde kunnen zijn, Apple heeft juist meer tijd nodig om technieken uit te ontwikkelen die nieuwe iPhones zullen differentiëren van de bestaande modellen. Welke van de twee het zal zijn weten we pas als het zover is, in de tussentijd lijkt een 3-jarige cyclus wel wat aannemelijker geworden.

De eerste foto's van de MacBook Pro met OLED aanraakstrip?

020

Een week geleden kwam het gerucht naar buiten dat Apple mogelijk binnenkort een MacBook Pro uit gaat brengen waar de functietoetsen vervangen zijn door een OLED aanraakstrip.

Cult of Mac heeft nu een aantal foto's binnen gekregen die min of meer bevestigen dat dit gerucht waar is. Want de foto's zien er niet uit alsof Photoshop daar aan te pas is gekomen, en er zullen weinig mensen te vinden zijn die zulke onderdelen voor hun lol gaan zitten maken.

Naast de foto die van boven genomen is, waar duidelijk de uitsparing voor de OLED strip te zien is, zijn ook vooral de foto's van opzij interessant. Want daar kunnen we zien welke aansluitingen deze MacBook heeft. Het lijkt er op dat het vier USB-C aansluitingen gaan worden, en één aansluiting voor een koptelefoon.

Dat zou betekenen dat Thunderbolt over USB-C gebruikt wordt, en dat veel van ons de komende tijd een externe adapter nodig zullen hebben om externe apparaten met Thunderbolt, FireWire of 'gewone' USB apparaten aan te sluiten.

Alleen nog maar USB-C aansluitingen aanbieden zou wel in de lijn van eerder beslissingen bij Apple liggen. Het bedrijf heeft vanaf het moment dat ze de floppy drive in de eerste iMac lieten vallen tenslotte al veel vaker laten zien dat ze niet benauwd zijn om beslissingen te nemen die op de toekomst gericht zijn, ook al zijn die op de korte termijn niet leuk voor de meeste van de gebruikers.

Komt er binnenkort een nieuw Thunderbolt Display?

005

Als er iets is in hardware-programma van Apple zit dat hard aan een update toe is dan is het wel het Thunderbolt Display. Want dat kwam in juli 2011 uit, en dit display zou dus over een maand zijn vijfde verjaardag kunnen gaan vieren.

Maar met de WWDC voor de deur (die begint over 12 dagen) zou het natuurlijk een mooi moment kunnen zijn voor Apple om daar verandering in aan te brengen. Het lijkt er op dat dit inderdaad gaat gebeuren, want bij MacRumors hebben ze ontdekt dat er minder Thunderbolt Displays op voorraad zijn dan normaal gesproken. En dat is niet alleen in de VS zo, maar ook in Azië en Europa.

Daarbij zijn er ook bronnen die zeggen dat er in Engeland geen voorraad meer is, en dat wat er nog aan voorraad was terug is gegaan naar de distributiepunten, wat ook in Australië het geval zou zijn:


A reliable retail source informed us that the Thunderbolt Display has been out of stock for a month at all central and surrounding London stores, while a tipster claims that the 27-inch monitor has been pulled from sale, with stock "returned to warehouse," at at least one U.K. retail store. A similar tip originating from Australia was received about Thunderbolt Display stock not being replenished.


Als er bij Apple besloten is om hetzelfde 5K scherm wat de top-of-the-line iMac al heeft als Thunderbolt Display uit te brengen dan is er wel een klein probleem. Want de enige Macs die dat aan zouden kunnen sturen zijn de Mac Pro uit 2013, de 27-inch Retina 5K iMac uit 2014 en later en de mid 2015 15-inch MacBook Pro met AMD Radeon R9 M370X videokaart.

DisplayPort 1.3 heeft meer bandbreedte, maar de Macs met Skylake processor met Thunderbolt 3 ondersteunen dat nog niet. En de opvolger van die processors bij Intel, die Apple waarschijnlijk zal gaan gebruiken, zullen dat ook niet ondersteunen. Het zou een mogelijkheid zijn voor Apple om een 4K Thunderbolt Display uit te brengen, maar dat lijkt geen serieuze optie te zijn, onder andere omdat er dan erg veel gedaan moet worden voor een Display waar Apple er niet zo heel erg veel van verkoopt.

De andere mogelijkheid is natuurlijk dat Apple het Thunderbolt Display helemaal laat schieten, en 'gewoon' helemaal stopt met het maken van een eigen scherm. Dat zou ongetwijfeld leiden tot veel mensen die gaan roepen dat Apple dan geen serieuze maker van computers meer is. Maar datzelfde geluid is in het verleden vaker gehoord als Apple met een bepaalde lijn van de hardware stopte, en uiteindelijk verstomde dat na verloop van tijd altijd weer.

3D Touch op alle schermen met ForcePhone

001

3D Touch op de iPhone 6s en iPhone 6s Plus zorgt ervoor dat er weer een nieuwe dimensie bijkwam voor aanraakschermen. Bij deze iPhones krijg je door zachtjes of harder met je vinger op het scherm te drukken er een aantal opties bij.

Dat kan bijvoorbeeld zijn door te drukken op een icoon van een app, waarmee je dan een aantal snelle opties te zien krijgt, maar het is ook een manier om voorvertoningen te krijgen in bijvoorbeeld de Berichten- of de Mail-app.

Hieronder kan je de introductie van 3D Touch voor de iPhone 6s van Apple zelf zien.

Maar 3D Touch heeft één groot nadeel, het werkt alleen op de iPhone 6s en 6s Plus, want dat zijn de enige iDevices die Apple maakt et een scherm waarbij dat werkt. Zo heeft de later uitgekomen iPhone SE deze optie niet, en kan die ook niet toegevoegd worden, want de hardware is er niet voor aanwezig.

Tenminste, onderzoekers van de University of Michigan hebben een manier gevonden om met het geluid wat door de microfoon wordt opgepikt als je op het scherm duwt het voor elkaar gekregen dat telefoons toch op dat duwen op het scherm kunnen reageren, ook als daar geen aparte hardware voor aanwezig is.

Ze noemen dat ForcePhone, en hieronder kan je zien hoe dat werkt.

Het idee hiervoor kwam trouwens grappig genoeg door de Batman film The Dark Night. Daarin gebruikt Batman geluid dat komt uit alle telefoons in Gotham City als een soort sonar om The Joker te vinden.

De kans dat Apple dit in iOS gaat inbouwen lijkt nihil, Apple zal waarschijnlijk altijd voor de eigen oplossing kiezen. Maar mogelijk dat we dit over een tijdje wel op Android telefoons gaan zien, of dat het de ontwikkelaars van de University of Michigan lukt om de app voor iOS zo uit te breiden dat het ook interessant wordt voor gebruikers van iDevices.

Jammer genoeg is nog nergens te vinden of deze toepassing ook zou werken als er (erg) veel omgevingsgeluid is. Als dat de werking zou verstoren, dan is het sowieso een toepassing die er bij Apple nooit door zou komen.

Veel ontwikkelaars nog afwachtend voor de Apple Watch

000

Er zijn al heel wat handige en nuttige apps voor de Apple Watch, maar de aantallen die er voor beschikbaar zijn vallen in het niet als je kijkt hoeveel er voor de iPad zijn, al helemaal als je het met de iPhone vergelijkt en voor de vierde generatie Apple TV komen er ook meer bij dan voor de Apple Watch.

De verhouding is op dit moment dat er per week ongeveer 1.000 apps voor de iPhone bijkomen, 10 voor de Apple TV en eentje voor de Apple Watch.

De reden dat ontwikkelaars nog niet zo heel erg warm lopen voor de Apple Watch zou vooral komen doordat apps nog erg op de iPhone moeten 'leunen', ontwikkelaars zouden veel liever apps willen ontwikkelen die op de Apple Watch zelf draaien. En in het begin wilde iedereen erbij zijn, nu zien veel ontwikkelaars vooral de beperkingen ervan en wachten ze liever af om te zien wat Apple de komende tijd gaat doen met de Apple Watch.

Maar over twee weken begint de WWDC, en er zijn zowel geruchten over een nieuwe versie van watchOS als een nieuwe Apple Watch, dus zowel de soft- als de hardware zou wel eens sen stuk interessanter kunnen worden. De verwachting is dat ontwikkelaars veel meer toegang zullen gaan krijgen tot de hardware, bijvoorbeeld de sensors, en het ligt voor de hand dat de animo dan behoorlijk toe zal gaan nemen.

Op dit moment is de Apple Watch al verreweg de meest succesvolle in zijn categorie, waarschijnlijk zal Apple de komende tijd dat succes nog verder uit gaan bouwen.

Op eBay staat nu een Apple I te koop voor ruim 50.000 dollar

001

Heb je altijd al een Apple I willen hebben, heb je een dik gevulde portemonnee en lijkt een investering in de geschiedenis van Apple je wel wat, dan vind je op eBay op dit moment waarschijnlijk precies waar je naar op zoek bent.

Want daar staat op dit moment een Apple I te koop, maar die dik gevulde portemonnee zal je er wel voor nodig hebben. Want het bieden gaat op dit moment weliswaar niet snel meer, maar er staat nu al ruim 50.000 dollar op de teller (dat is bijna 45.000 euro). En de veiling duurt nog meer dan vijf dagen, dus dat bedrag zou nog wel eens een stuk verder op kunnen lopen. Voor dat geld krijg je er trouwens wel de Preliminary Apple BASIC User Manual bij.

Mocht je hem echt willen kopen, de verkoper verstuurt hem niet naar de Lage Landen, dus dan heb je wel een contact in de VS nodig. Of je moet naar de VS willen vliegen, dan kan je hem zelf bij de verkoper, in Dayton, Ohio, gaan ophalen.

Hieronder de tekst en de foto's bij de veiling.


Early 1977 Apple-1 computer
• Owned by the original owner and his family for over 39 years. Presumed to have been purchased in May 1977, based on a date written on the Cassette Interface Board manual.
• Includes original and extremely rare accessory Apple-1 Cassette board
• Board has been physically modified - traces have been cut and jumper wires run up to the breadboard area.
• Solder mask is bubbling/peeling on the back of the PCB
• Apple I Owners manual included, has notes and coffee stains throughout

Specifications
Original Apple-1 motherboard, labeled "Apple Computer 1 Palo Alto. Ca. Copyright 1976" with four rows A-D, and columns 1-18, original Apple-1 cassette interface board, original Apple I manual, original Preliminary Apple BASIC User's Manual,

Provenance
• Acquired new in 1977 (based on the date written on the Apple Cassette Interface Manual) by the seller's family member. It has been in possession by the family for it's entirety.
• Modifications were performed on the board by the original owner (presumably for additional memory), involving cutting traces and running wires. See pictures for up-close detail.

Terms
The terms of payment are that 20% must be received by the seller within 72 hours of the close of the auction. The balance must be paid within one week of the close of the auction via escrow.com. Seller will split the escrow fee with the buyer.

Shipping
The successful bidder is welcome to come to Dayton, Ohio to pick up the computer or the computer can be hand delivered by the seller for additional cost. Due to the value, seller would prefer not to ship using common carriers.


(klik op de plaatjes voor een grotere versie)

Hoeveel Apple heeft uitgegeven aan de nieuwe Union Square Store

000

Tien dagen geleden kon je hier op Macfreak lezen dat er in San Francisco aan Union Square een nieuwe Apple Store geopend is waar we kunnen zien welke kant Apple daarmee in wil slaan.

De begroting van dit vlaggeschip was 23,6 miljoen dollar, (21,17 miljoen euro met de huidige wisselkoers) en bij Curbed hebben ze uitgerekend wat dat betekent voor de verschillende onderdelen van het pand. En daar komen een aantal verrassende dingen uit.

Zo zou 2,28 miljoen dollar alleen zijn uitgegeven aan het automatisch blussysteem, dus als er daar ooit brand uitbreekt dan heeft Apple er in ieder geval heel wat aan gedaan om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk fout zal gaan. 1,5 miljoen binnen het budget is helemaal niet aan deze App Store besteed, maar ging naar het opknappen van de gebouwen ernaast. Goodwill kost ook wat.

De twee trappen in het gebouw zouden maar liefst 1 miljoen dollar samen hebben gekost. Dus 500.000 dollar per trap. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

800.000 dollar ging naar de zonnecellen, en alles wat daarbij hoort, op het dak. Je zien het niet als je aan de buitenkant staat, maar ook hier neemt Apple het verminderen van het energieverbruik serieus. 82.000 dollar ging naar de post 'signage', dus het aanbrengen van logo's en dergelijk aan het pand. Van die 82.000 dollar ging trouwens 2.000 dollar naar het roestvast stalen logo aan de zijkant.

Al deze berekeningen zijn trouwens gebaseerd op de raming van de kosten, hoeveel er uiteindelijk aan dit gebouw is uitgegeven is niet bekend. En omdat in de VS de kosten van gebouwen bijna altijd een stuk meer bedragen dan wat er in de begroting stond, lijkt het voor de hand te liggen dat we het hebben over wat het op zijn minst gekost heeft.

De nieuwe Siri gaat "de vloer aanvegen" met de concurrentie

002

Terwijl de concurrentie de stem-assistenten langzaam maar zeker aan het verbeteren waren werd Apple's Siri wel uitgebreid met nieuwe mogelijkheden en zoekopdrachten, maar echt slimmer werd ze niet.

Dat was ook de reden dat je 20 dagen geleden op MacFreak een nieuwsbericht kon lezen over de doorontwikkeling van een paar van de mensen die aan de wieg van Siri hebben gestaan, de stemassistent die zij Viv hebben genoemd.

Dat er achter de schermen hard bij Apple wordt gewerkt aan Siri daar waren al meerdere geruchten over, ook dat kon je al op MacFreak lezen. Bij TechInsider hebben ze nu wat meer details over de nabije toekomst naar boven gekregen, en ook daar blijkt (net zoals in de eerdere geruchten) de aankoop van het Engelse VocalIQ de doorslaggevende factor te zijn.

Daar was Apple dan net op tijd mee, want VocalIQ stond toen al op het punt om hun techniek in een app uit te brengen. Een aantal van de verwachte verbeteringen: complexe zinnen worden veel vaker begrepen, het omgevingsgeluid wordt er veel beter uitgefilterd en het zou zich ook veel beter aan kunnen passen aan verschillende accenten.

Aan Siri met de techniek van VocalIQ werd bijvoorbeeld de vraag gesteld "Find a nearby Chinese restaurant with open parking and WiFi that's kid-friendly". In meer dan 90 procent van de testen kon VocalIQ die zin goed beantwoorden, Google Now, Siri en Cortana haalden allemaal ongeveer 20 procent.

Toen de techniek van VocalIQ getraind werd was er na 3.000 vragen al een toename in de accuratesse te zien, na 10.000 vragen behaalde VocalIQ het hoge niveau die het nu zou hebben. Als Apple het inderdaad in Siri zou verwerken dan kan het héél erg snel gaan, want Siri krijgt ongeveer 1 miljard zoekopdrachten per week!

Of Apple deze nieuwe techniek langzaam zal gaan uitrollen, om ons er aan te laten wennen, of dat ze zo snel en zoveel mogelijk zullen verwerken in Siri zoals die op dit moment is, dat is nog niet duidelijk. Apple gaf natuurlijk geen commentaar.

Jammer genoeg is niet bekend hoe de techniek van VocalIQ zich verhoudt tot de Amazon Echo. Want dat is op dit moment waarschijnlijk de beste stem-assistent met de meest ontwikkelde AI die op dit moment op de markt is. Hieronder kan je zien wat de Echo allemaal kan.

Volgens CNet zou er bij Apple ook nog nagedacht worden over een device dat vergelijkbaar zou zijn met de Echo, en dat je dus altijd in je huis hebt staan. Daarbij zou ook de mogelijkheid overwogen worden om daar een camera in in te bouwen, waardoor er ook gezichtsherkenning gebruikt zou kunnen worden.

Met gezichtsherkenning zou de muziek die in de ruimte waar het device staat bijvoorbeeld op de persoon aangepast kunnen worden. Mocht Apple er inderdaad voor kiezen om zo'n camera in te bouwen, dan zal die waarschijnlijk standaard niet aanstaan. Want er zullen vast veel mensen zijn die het geen prettig idee vinden om door een device in je huis bekeken te kunnen worden.