Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

De eerste processor met 1.000 cores ter wereld

002

De Duo- en Quad-Core processors in onze Macs zorgen ervoor dat we veel dingen lekker snel kunnen doen, maar wat als je in jouw Mac een processor met maar liefst 1.000 cores zou hebben?

Dat is precies wat de wetenschappers van de University of California, Davis, Department of Electrical and Computer Engineering voor elkaar hebben gekregen. Ze hebben daarbij meteen een nieuwe, en voor de hand liggende, term hiervoor gedacht: de KiloCore.

Bevan Baas, professor bij deze afdeling van de universiteit vertelde dat het hierbij niet alleen om het hoogste aantal cores gaat, maar ook nog eens met de hoogste klok-snelheid die tot nu toe in een universiteit is gehaald:


To the best of our knowledge, it is the world's first 1,000-processor chip and it is the highest clock-rate processor ever designed in a university.(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Daarbij is het energieverbruik ook indrukwekkend, de processor heeft voldoende aan de energie van één AA batterij terwijl er 115 miljard instructies per seconde worden uitgevoerd, dat is 100 keer efficiënter dan commerciële processors op dit moment. Deze processor werd trouwens gemaakt door IBM met 32 nanometer CMOS technologie.

Voor deze processor zal trouwens nog wel aparte software geschreven moeten worden, en het zal dan ook wel even duren voordat wij er ook maar iets van zullen terugzien in de computers die wij gebruiken. Maar het laat in ieder geval op dit moment al zien dat er nog veel groei zit in de huidige aanpak en techniek.

Alles wat de nieuwe Foto's-app straks automatisch kan doen

005

Tijdens de keynote van de WWDC besteedde Craig Federighi veel tijd aan Apple's Foto's-app, en dat was niet voor niets. Want ze hebben bij Apple duidelijk niet stil gezeten; in iOS 10 en MacOS Sierra kan de Foto's-app een stuk meer.

Daarbij wordt Kunstmatige Intelligentie ingezet, want daar is Apple hard mee bezig, Dat daar in Cupertino de afgelopen tijd grote stappen in gezet zijn werd tijdens de presentatie dan ook meteen duidelijk.

Zo kan deze Artificial Intelligence (AI) inmiddels zeven verschillende gezichtsuitdrukkingen herkennen en maar liefst 4432 verschillende scènes en objecten. Dat moet ook wel, want Apple wil ons steeds meer werk uit handen nemen, dus die herkenning zal accuraat en uitgebreid moeten zijn.Die zeven gezichtsuitdrukkingen zijn trouwens de volgende: gulzigheid, afschuw, neutraal, schreeuwen, glimlachen, verrassing en achterdocht. De herkenning van scènes en objecten zal gebruikt worden voor de optie voor het automatisch aanmaken van wat Apple "Herinneringen" noemt, en daar zullen 33 verschillende opties gebruikt worden.

De hele lijst van 33 Herinneringen en 4432 verschillende scènes en objecten zullen we je hier besparen. Maar voor iedereen die deze lijst wel wil zien, de complete versie kan je vinden op deze pagina.


(klik op de plaatjes voor een grotere versie)

Adobe brengt updates uit voor alle gebruikers van Creative Cloud

002

Eind vorige maand kon je op MacFreak al lezen en zien, in dit nieuwsbericht, dat Adobe bezig was met een nieuwe versie van de apps in hun Creative Cloud. Daarbij is vooral veel aandacht gegaan naar Photoshop, in dat eerdere nieuwsbericht kon je bijvoorbeeld al zien dat het makkelijk zou worden om crops te maken met de Content-Aware Crop tool.

Inmiddels is het zover en zijn met name meer afbeeldingen in Adobe Stock te vinden en heeft Photoshop er een aantal interessante nieuwe dingen bij. Naast de eerder genoemde Content-Aware Crop tool is dat vooral de nieuwe Select and Mask Taskspace. Wat dit bekent kan je in de video hieronder zien.

Het lijkt er op dat Photoshop (eindelijk) tools krijgt die op zijn minst in de buurt komen van tools als Fluid Mask van Vertus. Of het even goed werkt met bijvoorbeeld haar tegen gecompliceerde achtergronden is nu nog niet duidelijk, maar de demo hierboven ziet er in ieder geval prima uit.

Ook is het goed te zien dat Adobe nu ook echt de tijd heeft genomen om selecteren een aparte en uitgebreide interface te geven. Eigenlijk best laat, selecteren is tenslotte één van de dingen die veel van ons die vaak Photoshop gebruiken ook heel erg vaak zullen doen.

Hieronder de hele lijst van de nieuwe dingen bij deze release, de prijzen van Adobe's Creative Cloud vind je op deze pagina.


The expanded Adobe Stock service includes over 55 million royalty-free, high-quality photos, videos, illustrations and graphics, as well as the following new capabilities:

• One-Click Workflow. Deeper Adobe Stock integration with CC applications enables a new One-Click Workflow that lets users select an image or video on the Adobe Stock website and place it on their creative canvas with a single click. Also an expanded In-app Purchase feature delivers an industry-first, one-click license capability, directly from Photoshop.
• Premium Collection. Adobe’s first premium content offering sourced for Adobe Stock includes nearly 100,000 curated images that meet the standards of top advertising agencies, leading brands and digital and print publications.
• Monetization Made Easier. Coming soon, Adobe will expand on its vision to build out the world’s largest creative marketplace by offering opportunities for creative professionals to contribute and monetize their work. They can contribute directly from desktop and mobile applications including Adobe Lightroom CC, Adobe Bridge CC, Photoshop Fix and Photoshop Mix, providing an easy on-ramp to showcasing and selling their work via Adobe Stock. Also coming soon is Adobe’s new Stock Contributor Portal, which will feature intelligent auto-tagging capabilities saving hours of keywording.

Highly anticipated CC features, offering critical time savings and new creative opportunities for Creative Cloud subscribers include:

• Content-Aware Crop in Photoshop, which automatically fills in the gaps when you rotate or expand a canvas beyond the original image size.
• Face-Aware Liquify in Photoshop, an easy way to create artistic effects with facial features using the Liquify Tool while keeping the face in proportion.
• Match Font in Photoshop, an innovative font recognition technology that has the ability to recognize and identify licensed fonts and automatically suggest fonts available on your computer system or available to license through Adobe Typekit.
• Character Animator Preview in After Effects CC, which matches an animated character to a real life actor’s speech and movements, was first showcased on The Late Show with Stephen Colbert in the host’s recurring “Cartoon Donald Trump” (1:30) interviews and most recently by The Simpsons animation team in the episode that aired May 15, 2016.
• New Virtual Reality (VR) features in Adobe Premiere Pro CC, including “field of view” mode for previewing content.
• Adobe XD Preview, Adobe’s new experience design tool is now available in German, French, and Japanese.
• Fast Export of assets and artboards in Adobe Illustrator CC, allowing users to export assets to multiple formats and resolutions with a single click.
• Photoshop productivity enhancements, including a four times performance improvement when working with the Font Menu and three times improvement for Content-Aware Fill.

Waarom is de kernel van iOS 10 niet versleuteld?

002

Ruim een week geleden was de start van de WWDC en kwam onder andere de eerste beta-versie van iOS 10 beschikbaar voor ontwikkelaars. Natuurlijk gaat dan iedereen die er veel vanaf weet daarmee aan de slag, en een aantal experts op het gebied van veiligheid hebben nu een opvallende ontdekking gedaan: de kernel van iOS is niet versleuteld..

Waarom dat zo is is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden: er is bij Apple hiervoor gekozen zodat dit soort experts mee kunnen kijken en aan kunnen geven waar zwakheden zitten, of iemand bij Apple heeft een koe van een fout gemaakt.

De kernel bepaalt onder andere hoe apps de hardware aan kunnen spreken en zorgt daarbij juist voor de veiligheid. Het niet versleutelen van de kernel betekent niet dat de veiligheid van iOS 10 nu in het geding is, het maakt het alleen veel makkelijker om fouten te ontdekken. Misschien hebben ze bij Apple besloten om de input van goedwillende experts op deze manier in te roepen, zo iOS 10 veiliger te maken en nemen ze het feit dat hackers nu ook meer mee kunnen kijken voor lief?

De bekende veiligheidsexpert Jonathan Zdziarski gaat hier ook van uit, want de andere optie zou ongeveer even dom zijn als een lift maken zonder dat je die met deuren erbij levert:


This would have been an incredibly glaring oversight, like forgetting to put doors on an elevator.


Toen Apple recent weigerde om een achterdeur te maken voor de FBI, omdat ze niet de veiligheid van de data van alle gebruikers op het spel wilden zetten, lukte het de FBI toch om die iPhone van de terrorist te kraken. Mogelijk wil Apple daarom nu help van veiligheidsexperts, juist om de kernel nog veiliger te maken.

Zo'n besluit hoef je dan ook eigenlijk niet aan te kondigen, iedere veiligheidsexpert die deze aanduiding verdient zal ook snel zien dat de kernel niet versleuteld is. Als afsluiting laten we nog een Jonathan Zdziarski aan het woord:


This is a gamble. But I can see the possible reason that Apple may have decided to make this wager.

Waarom we onze AirPort Base Stations nu meteen moeten updaten

002

Een kleine maand geleden bracht Apple nieuwe firmware uit voor alle AirPort Express, AirPort Extreme en AirPort Time Capsule modellen met 802.11n of 802.11ac Wi-Fi. Over die update kon je toen al lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Mocht je die update nog niet uitgevoerd hebben, Apple heeft vanochtend een support-document online gezet waarin we kunnen lezen waarom deze update erg belangrijk is om zo snel mogelijk uit te voeren. Want één van de dingen die zou kunnen gebeuren als je deze update niet installeert is dat kwaadwillenden op afstand jouw AirPort over zou kunnen nemen, en daar zelf code op zou kunnen laten draaien.


Impact: A remote attacker may be able to cause arbitrary code execution


Dat zou op zijn beurt betekenen dat iemand compleet controle over jouw AirPort device zou kunnen krijgen en bijvoorbeeld al jouw dataverkeer onderschept, uitleest of zelf daar dingen aan verandert en doorstuurt.

Als je nog niet weet hoe je de firmware een update moet geven, dat kan je vinden op deze pagina. Daar lees je ook dat je zelf niets naar binnen hoeft te halen, dat doet je AirPort device voor jou.

Apple werkt aan een donkere modus voor iOS

000

Als je OLED schermen gebruikt dan is het voor de hand liggend om een donkere interface te gebruiken, want bij dat soort schermen kost het geen energie om donkere pixels te laten zien. Dat is één van de redenen dat bij de interface van de Apple Watch veel zwart gebruikt is, dat is het eerste device van Apple met een OLED scherm.

Nu gaan er al een tijdje geruchten dat Apple in 2017 met een iPhone zou komen die ook een OLED scherm gaat krijgen, en dus zou een interface met meer zwart ook daar voor de hand liggen. Apple wil natuurlijk zorgen voor de maximale batterijtijd, en het zou zonde zijn om die te verliezen aan een interface met een lichte achtergrond.

Ontwikkelaar Andrew Wiik vond dat Apple daar al mee bezig is, hieronder kan je de Instellingen-app zien in iOS 10 met een zwarte achtergrond. Dat het om die app gaat lijkt te suggereren dat Apple heel iOS in een donkere versie gaat uitbrengen, en niet alleen in één app, zoals bijvoorbeeld iBooks op dit moment.


iOS 10 Simulator Settings App #darkmodeconfirmed pic.twitter.com/Pf7qXyuxAK— Andrew Wiik (@Andywiik) June 18, 2016


Andrew Wiik vond trouwens ook een extra knop voor Control Center waarmee je waarschijnlijk GSM-data aan en uit zou kunnen zetten. De knop heeft op dit moment nog geen icoon, maar wel de kleur die deze instelling ook heeft in de Instellingen-app.


Is Apple going to finally give us the cellular data toggle we desire? (no icon for some reason) pic.twitter.com/6SmWAdUDOv— Andrew Wiik (@Andywiik) June 16, 2016


Op dit moment kunnen we al Wi-Fi aan- en uitzetten in Control Center, of de Vliegtuigmodus activeren. Een extra knop voor data via GSM zou handig kunnen zijn als je bijvoorbeeld aan het eind van de data die je binnen je abonnement kan gebruiken zit, zodat je niet op hoge kosten gejaagd wordt.

De voorraad van de 13-inch non-Retina MacBook Pro neemt af

002

Terwijl er geruchten de ronde doen dat Apple later dit jaar een MacBook Pro met een OLED aanraakstrip uit zal gaan brengen, blijkt ondertussen dat in meerdere winkels in de VS het 13 inch model van de huidige MacBook Pro zonder Retina Display niet of nauwelijks meer op voorraad is.

Het steeds kleiner worden van de voorraad betekent meestal dat er een nieuw model aan zit te komen. Als dat in dit geval ook zo is, dan zou dat betekenen dat Apple het laatste model met een harde schijf en zonder Retina Display binnenkort waarschijnlijk helemaal niet meer zal leveren.


While the computer is still largely in stock and available to buy, some stores are no longer putting it out for shoppers to try in person, according to a tip received by AppleInsider and confirmed with follow-up checks with several Apple Stores around the U.S.


De laatste update voor dit model was in 2012, de kans dat Apple dit model nog een update zou geven was dus sowieso al heel erg klein. Dat Apple alleen nog maar een toekomst ziet voor de modellen met een Retina Display mag duidelijk zijn.

Wanneer dit model er helemaal uit zal gaan is natuurlijk nog niet bekend, maar de kans dat de dagen ervan geteld zijn lijkt wel steeds groter te worden.

Apple neemt HomeKit in iOS 10 eindelijk serieus

000

Als iOS 10 deze herfst uitkomt is HomeKit al twee jaar oud, want het maakte voor het eerst zijn opwachting in iOS 8. Maar hoewel Apple toen dus het framework voor ontwikkelaars klaar had, was de verder aanpak en ondersteuning niet echt om over naar huis te schrijven.

In IOS 10 verandert dat eindelijk, dat is onder andere te zien aan de toevoeging van de Home-app. Hierin kunnen alle HomeKit toepassingen bij elkaar in één app bediend worden. Dat het Apple nu menens is was ook te zien aan het feit dat er daar nu ook ruimte voor werd ingeruimd tijdens de keynote van de WWDC, waar we ook konden zien dat een indrukwekkend aantal fabrikanten nu HomeKit ondersteunt.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Dat dit ook echt zo is kan je hier lezen, er is nu bijvoorbeeld al ondersteuning aangekondigd door August, Canary, Withings, D-Link, Ring en meer fabrikanten.

Hoeveel daarvan bij ons ook te koop zullen zijn is op dit moment nog niet bekend. Maar dat Apple HomeKit nu eindelijk serieus aanpakt en dat die aanpak meteen zijn vruchten afwerpt is al wel duidelijk, en uiteindelijk zullen de meeste van de devices die HomeKit ondersteunen bij ons ook wel te verkrijgen gaan zijn.

Wat als Apple een toetsenbord met aanraakstrip uit zou brengen

004

De afgelopen tijd kon je al een aantal nieuwsberichten lezen op MacFreak over de geruchten, inclusief spypics, van de nieuwe MacBook Pro met OLED aanraakstrip. Als Apple daar inderdaad mee zou gaan komen, en daar lijkt het erg op, dan zou het onwaarschijnlijk zijn dat alleen de MacBook Pro daarmee uitgerust zou worden.

Bij Apple wordt nu eenmaal vooruit gedacht, en zo'n idee zou dan waarschijnlijk ook snel beschikbaar komen voor andere Macs. Met andere woorden, een toetsenbord met een OLED aaanraakstrip. Dat is precies het idee wat je kan zien in het filmpje hieronder.

Als je meer wilt zien van dit concept, op deze pagina kan je ook een serie van gerenderde foto's vinden van ditzelfde idee.

Apple leidde initiatief om geweer-Emoji te verwijderen

012

Het Unicode consortium is nog steeds bezig met het uitbreiden van de set Eomiji-icoontjes, ook al komt er waarschijnlijk binnenkort een moment dat we door de Emoji-bomen het Emoji-bos niet meer kunnen zien.

Bij de nieuwe icoontjes die in Unicode 9.0 zouden worden toegevoegd zijn er onder andere een aantal die geïnspireerd waren op Olympische disciplines, en zo zou er ook een geweer in terecht komen.

Maar een aantal bedrijven die deel uitmaken van dit consortium, onder leiding van Apple, hebben zich tegen dat geweer verzet. Apple stond daarom trouwens beslist niet alleen, ook vertegenwoordigers van onder andere Microsoft hebben zich er duidelijk tegen uitgesproken. Dat heeft resultaat gehad, want inmiddels is besloten dat dit icoontje er niet bij zal zitten.

Het waarom is niet moeilijk te bedenken, bedreigingen via Twitter zijn nu al schering en inslag. Om daar nog een speciale Emoji voor toe te voegen lijkt een beetje overdreven.