Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tijdelijk gratis je Adresboek opschonen met Cleaner

013

We zitten in de zomerperiode, en dus de tijd dat veel mensen lekker achterover kunnen leunen omdat ze vrij zijn. Dat is mogelijk ook een moment dat je de tijd kan nemen om je adresboek op te schonen, want dat is bij sommige mensen een enorme troep.

Dubbele contacten, contacten zonder naam, er zijn allerlei variaties te bedenken. Maar natuurlijk zijn er slimme apps die je daarbij kunnen helpen, één voorbeeld daarvan is Cleaner, en die apps kost normaal gesproken € 2,99. Normaal gesproken, want op dit moment is deze app helemaal gratis te vinden in de iOS App Store.

Wil je liever eerst zien wat er allemaal kan met deze app, bekijk de video hieronder en binnen 30 seconden weet je meer.

Cleaner werkt met ieder iDevice, daar moet alleen wel minimaal iOS 8 op staan. Er is ook een in-app aankoop, de Contact Tools kosten je € 3,99.

Heeft Bob Mansfield nu de leiding over Project Titan?

006

Eind januari van dit jaar kon je hier op MacFreak al lezen dat de leider van Project Titan (de Apple Car) bij Apple was vertrokken. Dat was toen Steve Zadesky, en die werkte al 16 jaar bij Apple, dus daar zal Apple's CEO Tim Cook vast niet blij mee zijn geweest.

Dus was de vraag wie hem op deze belangrijke post zou opvolgen, en volgens The Wall Street Journal (betaallink) zou het Bob Mansfield zijn die nu daar de baas is geworden.

Bob Mansfield was lang degene die verantwoordelijk was voor de hardware van alle Mac modellen, we zagen hem in die tijd dan ook vaak in presentatie-video's (samen met Jony Ive) voorbij komen. Als hij inderdaad degene is waar iedereen binnen Project Titan nu aan rapporteert, dan is de kans dat het daar goed gaat lopen erg groot. Want Bob Mansfield heeft tenslotte al laten zien dat hij weet hoe je deadlines moet halen, ook bij technisch ingewikkelde apparaten.

Wat Project Titan precies inhoudt weet natuurlijk nog niemand. Mogelijk is het 'alleen' een elektrische auto, misschien dat die ook zelfrijdend zal zijn. Maar dat Apple grote plannen heeft met auto's is duidelijk, en Apple start alleen een nieuw project als ze daar denken dat ze iets substantieels kunnen toevoegen.

Wat dat is in dit geval weet dus nog niemand, maar veel van ons zijn er vast nieuwsgierig naar.

GIFs worden video's in Safari in iOS 10

001

Geanimeerde GIFs zijn eigenlijk een verouderde techniek, maar dat maakt ze niet minder populair. Er zijn zelfs (of eigenlijk natuurlijk) hele sites waar je jezelf eindeloos kunt vermaken met grappige GIFs, zoals deze.

Maar GIFs zijn erg inefficiënt, ze nemen veel meer ruimte in dan nodig, en dat is vooral op mobiele devices erg belangrijk. Want die worden vooral gebruikt terwijl ze niet aan het stopcontact hangen, en dus is een inefficiënt formaat niet goed voor de accuduur.

Dat is de reden dat Apple ervoor gekozen heeft om in iOS 10 GIFs automatisch om te zetten in video's die zichzelf automatisch herhalen. Dat betekent trouwens ironisch genoeg dat filmpjes die eerder naar GIFs zijn omgezet, nu weer als video worden bekeken.


Motivation

It turns out that people these days really like GIFs. But the GIF format turns out to be a very expensive way to encode animated images when compared to a modern video codec like H.264. We've found that GIFs can be up to twelve times as expensive in bandwidth and twice as expensive in energy use.


Gelukkig gaat Apple dit in iOS 10 alleen maar doen met video's zonder geluid, want anders zou dit natuurlijk een enorme kans kunnen zijn voor adverteerders om dit te gebruiken om veel meer reclame op onze schermen te krijgen.

Meer details over deze beslissing zijn te vinden in deze WebKit blog-post, daar kan je ook een voorbeeld van een video die er uitziet als een GIF bekijken.

Edward Snowden en Andrew Huang gaan iPhone beveiligen

016

Het verhaal is waarschijnlijk bij veel van ons al bekend: toen Edward Snowden voor het eerst met journalisten sprak in het hotel in Hong Kong, en veel over de manieren waarop onder andere de NSA ons bespioneert vertelde, wilde hij dat eerst alle telefoons die aanwezig waren in de koelkast werden gelegd.

Want hij weet beter dan wie dan ook dat de NSA constant bezig is met het ontwikkelen van software waardoor ze mobiele telefoons kunnen gebruiken om gebruikers waar ze interesse in hebben af te luisteren. Daarbij gaat het natuurlijk vooral om methodes waarbij de gebruiker helemaal niet doorheeft dat er meegeluisterd wordt.

Edward Snowden is nu bezig om samen met de bekende hacker Andrew 'Bunnie' Huang een behuizing voor de iPhone te ontwikkelen waarmee al het in- en uitgaande verkeer te monitoren is. Als aansluitpunt zouden de ingang voor de simkaart worden gebruikt, de simkaart zelf zou dan in de behuizing komen te zitten.Op deze manier zou het mogelijk zijn om een aantal aansluitpunten op het moederbord te gebruiken die Apple ook, onder andere voor diagnose, gebruikt. De behuizing zou dan alle draadloze connecties monitoren, waaronder GPS, Wi-Fi, Bluetooth en de GSM verbinding.

Het zal nog wel even duren voordat dit accessoire er is, een werkend prototype zou er ergens in het komend jaar moeten zijn. Het uiteindelijk model zou vooral voor journalisten bedoeld zijn, mogelijk dat het voort meer mensen beschikbaar komt als het een doorslaand succes is. Er is jammer genoeg alleen nog helemaal niets bekend over wat deze behuizing zal gaan kosten.

BitTorrent Now en Live voor iOS, Apple TV en Mac

002

BitTorrent wordt door de meesten van ons waarschijnlijk geassocieerd met illegale activiteiten. Niet voor niets, dit peer-to-peer netwerk wordt daar nu eenmaal heel erg vaak en veel voor gebruikt.

Maar de manier waarop BitTorrent werkt is vaak heel erg efficient, tenminste, als meerdere mensen hetzelfde bestand delen. Omdat je dan de bandbreedte krijgt van zoveel gebruikers als nodig, kan dit netwerk erg snel zijn, want de bandbreedte van de beschikbare gebruikers wordt dan gedeeld.

Dat is precies de reden dat BitTorrent nu een verzameling online televisiekanalen in een app is gestart. Want als het goed is zou het een ideaal platform voor streaming televisie moeten zijn, terwijl er relatief weinig in bandbreedte geïnvesteerd hoeft te worden.

Sinds 15 juli is er nu een app voor iOS en Apple TV (vierde generatie), daar is nu ook een app voor de Mac bij gekomen, maar die is nog in beta-fase.

Er zitten nu al een hoop kanalen in, maar je zal er wel het Engels voor moeten beheersen. Op dit moment kan je in deze app op dit moment onder andere de volgende kanalen bekijken:


• NASA TV
• A Wealth of Entertainment
• Clubbing TV
• Fast & Fun Box
• Lightbox
• Film Box ArtHouse
• Heroes TV
• NewsMax
• Nusic TV
• One World Sports
• One America News Network
• Pursuit Channel
• RNC Evening Coverage
• TWiT

We moeten nog even wachten voordat de Apple Car er is

004

Het blad The Information heeft een profiel van de drie broers Brian, Kevin en Michael Sumner gepubliceerd (betaallink), deze werkten eerder bij Apple in het team van Siri en zouden nu alle drie met de Apple Car bezig zijn.

Zij zouden voor dat project nu bezig zijn met het ontwikkelen van software die de enorme hoeveelheden data die een auto zou genereren te verwerken. Dat zou trouwens gaan om tussen de 2 en de 10 gigabyte per mijl (ongeveer 1,6 kilometer). Ze vertellen er ook meteen bij dat Apple de iCloud servers daarom waarschijnlijk stevig zou moeten uitbreiden.

Maar ook dat het project inderdaad wat vertraging heeft opgelopen door het vertrek van Steve Zadesky. Waar eerder 2020 als streefjaar werd aangehouden zou dat nu 2021 zijn.

Het is trouwens nog steeds niet bekend waar er bij Apple nu precies aan gewerkt wordt. Dat het om een elektrische auto gaat ligt voor de hand, maar of die zelf-rijdend zal zijn of meesturend is , isbijvoorbeeld nog niet bekend. Wel zou Apple al bezig zijn met het ontwikkelen van systemen voor zelf-rijdende auto's, mogelijk dat deze techniek pas in een latere versie zal komen.

Het meest opvallende is misschien nog wel dat dit artikel in The Information er sowieso is. Normaal gesproken laat Apple nooit wat los over toekomstige producten, en al helemaal niet als die producten er nog niet zijn maar als het alleen nog maar een project is. De journalisten van The Information hebben een goede reputatie als het gaat om het lospeuteren van informatie, maar in dit geval gaat het mogelijk om een beslissing van hogerhand bij Apple om meer over dit project naar buiten te laten komen.

Firefox gaat ook gebruik Flash terugdringen

005

Eén van de redenen dat Firefox ooit populair werd was doordat deze browser erg makkelijk uit te breiden is met allerlei add-ons en plug-ins. Mogelijk is dat één van de redenen waarom er bij Mozilla (de makers van Firefox) zo lang is gewacht met maatregelen om het gebruik van Flash terug te dringen.

Maar ruim zes jaar na Apple het stuk Thoughts in Flash van oprichter, en toen nog CEO, Steve Jobs publiceerde is het zover. Want ook Mozilla onderneemt nu eindelijk stappen om het gebruik van Flash in Firefox in te perken.

In de blog-post waarin Benjamin Smedberg van Mozilla dit aankondigt zijn ook de redenen waarom te lezen, en iedereen die het stuk van Steve Jobs gelezen heeft zullen deze erg bekend voorkomen. Want ook hier zien we bijvoorbeeld betrouwbaarheid, veiligheid, prestaties en stroomverbruik voorbij komen.


Browser plugins, especially Flash, have enabled some of our favorite experiences on the Web, including videos and interactive content. But plugins often introduce stability, performance, and security issues for browsers. This is not a trade-off users should have to accept.

Mozilla and the Web as a whole have been taking steps to reduce the need for Flash content in everyday browsing. Starting in August, Firefox will block certain Flash content that is not essential to the user experience, while continuing to support legacy Flash content. These and future changes will bring Firefox users enhanced security, improved battery life, faster page load, and better browser responsiveness.


Wat er precies met "certain Flash content that is not essential to the user experience" wordt bedoeld is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk volgt Mozilla hier de richting dat Apple al een tijdje met Safari is ingeslagen.

Met andere woorden, waar het stuk Thoughts in Flash zes jaar geleden nog door critici werd weggezet als een pamflet dat alleen maar diende voor Apple zelf, blijkt langzaamaan dat hele industrie Flash om exact dezelfde redenen als Steve Jobs toen als zag vaarwel aan het zeggen is.

Beter laat dan nooit, lijkt hier meer van toepassing dan ooit.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die dit nieuws eerder op MacFreak meldde

Angry Birds voor iPhone en iPad voor het eerst gratis

001

Bijna iedereen die van gamen houdt heeft het waarschijnlijk allang gespeeld: Angry Birds. Deze game was één van de titels die mede voor de opkomst van de iOS App Store heeft gezorgd. Het is zo populair dat er niet alleen heel erg veel vervolgen op kwamen, maar dat er zelfs ook een speelfilm over is gemaakt.

Ben je niet zo'n gamer, heb je Angry Birds tot nu toe gemist, maar ben je wel nieuwsgierig wat het gedoe allemaal over gaat? Dan kan je in de video met de gameplay van Angry Birds hieronder zien. Dit is trouwens Angry Birds 2, maar de essentie van deze game is eigenlijk in alle versies min of meer dezelfde.

Maar je hoeft eigenlijk helemaal niet meer naar de video te kijken, want het originele Angry Birds (versie 6.1) is op dit moment helemaal gratis, en hieronder vind je de links, zowel voor de iPhone als de iPad (de HD versie). Voor beide moet je trouwens minimaal iOS 6.0 op je iDevice hebben staan.


Angry Birds (normaal gesproken 99 cent).

Angry Birds HD (normaal gesproken € 2,99)

Gorilla Glass 5 moet een val van grotere hoogte aankunnen

007

Corning is het bedrijf dat Gorilla Glass maakt, het glas waarvoor Apple al heel erg vroeg koos en dat inmiddels door zo'n beetje alle concurrenten ook gebruikt wordt. Bij dat bedrijf wordt hard gewerkt om glas te maken dat veel moet kunnen verduren: het moet bijvoorbeeld krasbestendig zijn, maar ook buigzaam en natuurlijk ook zo goed mogelijk bestand tegen vallen.

Dat laatste is natuurlijk erg belangrijk, we hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we onze iPhone per ongeluk van tafel of uit een broekzak viel. Als dat boven een hard oppervlak gebeurde, dan was je erg blij als het glas dan niet barstte. Tot nu toe was dat bij Gorilla Glass meestal geen probleem, als de val maar niet hoger dan een meter was. Maar als je daar bovenuit kwam, dan ging het bijna altijd mis.

Daar zo nu verandering in moeten komen, want Corning heeft nu Gorilla Glass 5 aangekondigd, en dat zou zelfs een val vanaf één meter zestig moeten kunnen overleven. Met andere woorden, in de promo-video hieronder zien we waarschijnlijk het glas dat in de iPhone 7 zal zitten.Bijna alle meest succesvolle apps in de App Store zijn 'gratis'

003

Gisteren kon je hier op MacFreak, in dit nieuwsbericht, al lezen dat er in de iOS App Store twee keer zoveel wordt omgezet bij de helft van het volume. Eén van de redenen van dat succes is waarschijnlijk dat Android telefoons zo langzamerhand bijna gratis zijn, en betaalde apps dus relatief duur lijken.

Maar er is meer aan de hand, Graham Spencer van MacStories heeft gekeken naar de meest populaire apps in de App Store, en daaruit blijkt dat in de top tweehonderd (!) apps er maar drie bij zitten waarvoor je vooraf moet betalen. Dat zijn Minecraft (nummer 33, kost € 6,99,), Grindr (nummer 95, kost 99 cent) en Facetune (nummer 183 en kost € 3,99).

Met andere woorden, bijna alle apps met succes zijn inmiddels 'gratis' en het zijn de in-app aankopen waar geld mee verdiend wordt. Eigenlijk jammer, het zou goed zijn als klanten gewoon bereid zouden zijn om te betalen voor een goed product, maar kennelijk is dit de realiteit.

Opvallend is trouwens wel dat het Minecraft wel lukt om zo hoog te staan, terwijl het een relatief dure game is in de App Store. Maar Minecraft is dan ook nog steeds erg populair, en door die populariteit zijn de gebruikers kennelijk toch nog steeds bereid om ervoor te betalen.

Als je meer wilt lezen van Graham Spencer's analyse van de iOS App Store, die kan je vinden op deze pagina.