Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Even opletten als je jouw iDevice als alarm gebruikt

000

Als we Apple de afgelopen jaren ergens de mist mee in hebben zien gaan dan is het wel met de overgangen van wintertijd naar zomertijd en andersom. Op een of andere manier lijkt het er op dat de achilleshiel van Apple in iOS iedere keer weer de kop opsteekt, en ook dit keer is er op zijn minst iets verkeerd gegaan.

Want in onderstaande schermafbeelding kan je zien dat de tijd van de iPhone waarop die genomen is niet overeen komt met de tijd van Apple's eigen Weer-app.

Nu is dat bij het weer niet onoverkomelijk, maar als je erop vertrouwt dat je iPhone, iPod touch of iPad je netjes op tijd wakker zal maken en dat gebeurt niet, dan is dat waarschijnlijk wat vervelender.

Dus test op zijn minst eerst even de alarmfunctie voordat je er weer op vertrouwt, want deze bug in de Weer-app lijkt niet bij iedereen aanwezig te zijn. Net zoals een bug in de Kalender-app waar sommige mensen last van schijnen te hebben, maar die wij nu juist weer niet konden reproduceren.

Gedoe om snoepjes in de App Store (Upd.)

004

Niet zo lang geleden probeerde King Inc., de makers van het populaire Candy Crush Saga het woord "candy" in de V.S. als handelsmerk vast te leggen. De reacties daarop waren nu niet bepaald positief te noemen, en ze zagen daarom uiteindelijk van die aanvraag af.

Maar wat ze in de V.S. niet doorhadden was dat er net zo'n aanvraag was ingediend bij de Europese Unie, en die is inmiddels toegekend.

Bij ZeptoLab, de makers van Cut the Rope zijn ze daar helemaal niet blij mee, want in hun game moet het monstertje candy (snoepjes) gevoerd worden. Omdat het handelsmerk over video games, video game services en merchandise gaat zijn ze daar nu bang dat ze hierdoor in de problemen komen.

ZeptoLab heeft daarom een tegenclaim ingediend bij het Intellectual Property Office in London, de bedoeling is om er zo voor te zorgen dat dit handelsmerk van King Inc. ingetrokken wordt en iedereen het woord candy weer gewoon kan gebruiken.

ZeptoLab CEO Misha Lyalin zei er het volgende over:


Candy is an integral part of the Cut the Rope franchise. And we do not support King.com trademarking and preventing others from using it.


Ironisch valt dit samen met de beursgang van het aandeel King Inc., de kans dat ze blij zijn met deze zaak is al klein, met de timing hiervan zijn ze natuurlijk pas echt ongelukkig.

Update: Inmiddels heeft die beursgang plaatsgevonden, en het is tot nu toe in ieder geval tot nu toe nog geen doorslaand succes.

Brothers in Arms twee keer in de aanbieding

004

Ben je op zoek naar een First Person Shooter voor de Mac en houd je van tactische games? Dan zijn de games Brothers in Arms waarschijnlijk interessant voor jou. En dit moment zijn ze extra interessant, omdat ze nu stevig in de aanbieding zijn.

Met als bijkomend welkom extra dat de eisen voor deze games niet zo hoog zijn, en ze dus op veel Macs kunnen gespeeld worden. Want een Intel processor van 1,4 GHz met een videokaart met 128 MB geheugen is al voldoende (jammer genoeg werken ze niet met de Intel GMA chipsets).

De games die op moment in de aanbieding in de Mac App Store te vinden zijn:

Brothers in Arms: Earned in Blood (nu € 1,79, normaal € 6,99)

Brothers in Arms: Road to Hill 30 (nu € 3,59, normaal € 6,99)

Als je liever eerst een indruk van deze games wilt hebben voordat je ze koopt, hieronder kan je van beiden de gameplay zien.

Controverse rond nieuwe CEO Mozilla (Upd.)

009

Op de desktop is Firefox één van de belangrijkste browsers met een marktaandeel van ongeveer 20 procent (een kleine 60 procent is voor Internet Explorer, bijna 20 procent voor Chrome, Safari heeft een kleine 6 procent en Opera ruim 1 procent). Daarbij is het moederbedrijf Mozilla hard bezig om ervoor te zorgen dat Firefox OS op steeds meer smartphones te vinden is.

Welke persoon je als nieuwe CEO kiest lijkt dan ook behoorlijk belangrijk voor zo'n bedrijf, maar rond de nieuwe CEO Brendan Eich is een stevige controverse losgebarsten.

Want hij blijkt in het verleden 1.000 dollar te hebben gedoneerd als supporter van de beruchte Prop 8, een wet die huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht tegenhield. Die wet is inmiddels trouwens niet meer geldig, want uiteindelijk ongrondwettelijk verklaard.

Daardoor is er een stevige controverse ontstaan, wat we bijvoorbeeld zien bij de tweets van Chris McAvoy, een werknemer bij Mozilla, of deze blogpost van softwaremaker Hampton Catlin, niet de minste.

Om de schade te beperken heeft Mozilla deze verklaring op de site gezet en heeft Brendan Eich zelf er ook een uitgebreide blogpost op het web gezet.

We zijn benieuwd of het alleen maar een storm in een glas water met goede 'damage control' blijkt te zijn, of dat dit op langere termijn voor problemen voor Mozilla zal zorgen.

Update: Inmiddels zijn drie van de zes bestuursleden van Mozilla opgestapt. Onduidelijk is waarom, en vreemd is het in ieder geval, want het is tenslotte het bestuur zelf die een nieuwe CEO aanstelt.

De controverse rond de nieuwe CEO lijkt trouwens alleen maar toe te nemen, als je bijvoorbeeld naar de dating site OkCupid gaat met Firefox dan krijg je eerst een boodschap te zien over dit alles, inclusief links naar andere browsers.

In hoeverre het belangrijk is kunnen we ons afvragen, de markt beweegt zich steeds meer richting mobiel en daar is de browser Firefox een heel erg kleine speler (0,1 procent) en Firefox OS heeft tot nu toe nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan.

Update 2: De opgestoken storm was kennelijk te groot. Want hoewel Brendan Eich zelf niet op wilde stappen is dat precies wat er uiteindelijk gebeurd is, zoals op Mozilla's blog te lezen is.

Office voor de iPad is er eindelijk!

026

Gisteren hield Microsoft een Press Briefing in San Francisco, een Cloud4Mobile event waarin verwacht werd dat Office voor de iPad aangekondigd zou worden. Over de geruchten daarover hebben we al een paar keer nieuwsberichten gehad hier op MacFreak, het meest recente was ruim twee weken geleden.

Microsoft's CEO Satya Nadella maakte duidelijk dat Microsoft hierbij de Cloud helemaal omarmt als de toekomst en Microsoft's General Manager Julia White gaf daarna inderdaad een zeer uitgebreide presentatie over de eerste stap die ze daarbij nemen: het uitbrengen van Office voor de iPad. Hieronder kan je een stukje van die presentatie zien, als je de hele presentatie wilt zien kan dat hier.

We hebben het over Office, maar net zoals bij Apple's productiviteits-apps staan de verschillende apps apart in de App Store, dus hebben we het eigenlijk over Word, Excel en PowerPoint voor iPad.

Daardoor komt het aantal apps van Microsoft in de App Store op een behoorlijk aantal, want er is ook nog OneNote, Lync, OneDrive, OneDrive voor Bedrijven, OWA for iPhone en Microsoft Office Mobile.

Deze apps zijn allemaal 'gratis', maar dat schrijven we tussen aanhalingstekens, want als je met bijvoorbeeld Word, Excel en PowerPoint meer wilt doen dan alleen maar documenten bekijken dat moet je een Office 365 abonnement hebben. En dat kost, voor zover wij zo snel konden vinden, minimaal € 49,50 (excl. BTW) voor bedrijven en privé 10 euro per maand.

De uitzondering is trouwens het eerder genoemde Microsoft Office Mobile, daarmee kan je wel met een gratis Microsoft-account documenten maken, bewerken en opslaan voor thuisgebruik.

Ed Bott van ZDNet heeft al uitgebreid kunnen kijken naar Word, Excel en PowerPoint voor de iPad en het lijkt er op dat Microsoft een erg goed product heeft uitgebracht, zijn review is duidelijk erg positief.

Vooral opvallend is dat Microsoft er toch voor gekozen heeft om deze versie voor de iPad nu uit te brengen, terwijl er voor hun eigen Surface tablets nog steeds geen aparte versie voor een aanraakscherm is. Wij dachten dat het allemaal wat langer duurde voordat Microsoft deze versie voor de iPad uitbracht omdat ze tegelijkertijd ook de versie voor de Surface wilden presenteren, maar opvallend genoeg is dat dus niet zo. Misschien dat het nog te lang zou duren voordat er een versie voor de Surface zou zijn en dat Microsoft niet langer de winsten die er op de iPad waren te behalen wilde missen?

Mocht je geen zin hebben in zo'n abonnement op Office 365 en toch met Office documenten willen werken dan zijn er trouwens wel alternatieven in de App Store te vinden, zoals bijvoorbeeld OfficeSuite Professional, dat op dit moment in de aanbieding is voor € 1,79.

En er zijn natuurlijk ook de productiviteits-apps van Apple zelf, want inmiddels zijn er ook erg veel tevreden gebruikers van Pages, Numbers en Keynote.

met dank aan forumleden 'Vitruvius' en 'iEscape'

Greg Christie vertelt hoe de iPhone is ontstaan

002

Greg Christie kwam bij Apple in 1996 om te werken aan de Newton en was één van de mensen die in het het software-team zat dat de opdracht kreeg om ervoor te zorgen dat de iPhone werkelijkheid werd. Dat begon allemaal in 2004 toen Scott Forstall zijn kantoor binnenkwam, de deur dichtdeed en hem vroeg of hij mee wilde werken aan een geheim project met de codenaam 'purple'.

Dat betekende dat hij begon te werken met de 'Wallaby', een device met een aanraakscherm dat expres aan een oudere Mac was gekoppeld, zodat ze met reële snelheden te maken hadden. Dat ging trouwens in ruimtes zonder ramen waar zelfs geen schoonmakers mochten komen, de presentaties voor Steve Jobs vonden ook onder dat soort omstandigheden plaats.

In 2005 was diezelfde Steve het trouwens zat, hij gaf Greg Christie en de rest van het team toen een ultimatum van twee weken om met een goed werkend geheel te komen, anders zou hij het project aan een ander team geven.

Daarna volgden veel presentaties, voor zowel Bill Campbell en Jonathan Ive, waarbij het inmiddels Steve Jobs was die het woord deed en het presenteerde alsof hij het allemaal zelf bedacht had, zo enthousiast raakte hij door dit project.

Daarna kreeg het project het groene licht en de ruim twee jaar daarna waren een marathon, waarin alles moest gaan werken. Van het laten zien van berichten alsof het een chat was tot de 'slide to unlock', van het bellen van contacten tot de juiste snelheid voor scrollen en de 'bounce' als je aan het eind van een lijst kwam. Sommige dingen verdwenen natuurlijk ook in dat proces, zoals Mail met een splitscreen, Steve vond het een idioot idee om dat op zo'n klein scherm te doen.

Een verhaal dat de moeite is om te lezen, en dat kan hier.

Apps krijgen zelfs hun eigen TV commercials

001

Tijdens presentaties van Apple horen we het Tim Cook vaak zeggen: de App Store genereert enorm veel geld en er zijn dus veel ontwikkelaars die er erg veel geld aan verdienen. Dat is inmiddels te zien in bijvoorbeeld de V.S. en Japan, want daar zijn nu commercials op TV te zien voor apps, een situatie die we ons een paar jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen.

De apps die kennelijk zoveel geld genereren dat het de moeite is om daar ook op TV aandacht voor te vragen zijn onder andere het gratis Clash of Clans, Big Fish Casino en Farm Heroes Saga. Waarbij het natuurlijk meteen duidelijk is dat je dat 'gratis' met een korrel zout mag nemen, want als je er op TV reclame voor kan maken dan moet er natuurlijk ergens geld verdiend worden. Al deze 'gratis' games hebben dan natuurlijk ook in-app aankopen, het model waar steeds meer games hun geld mee verdienen.

Hieronder kan je de commercial voor Farm Heroes Saga die op dit moment in de V.S. op de televisie te zien is zelf bekijken.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Nou nee, want juist die 'gratis' apps met hun in-app aankopen en het almaar commerciëler worden van de App Store is ook veel mensen een doorn in het oog, want het zou de ontwikkeling van echt leuke creatieve games in de weg staan. Bij Edge Online hebben ze daar een stevig opiniestuk over geschreven, de moeite waard om te lezen wat ons betreft.

Wij denken dat Apple zich hiervan bewust is, maar dat het lastig is om er wat aan te doen. De reden dat we denken dat Apple hiermee bezig is? Nog maar een week geleden kon je hier op MacFreak, in dit nieuwsbericht lezen dat Apple een aparte sectie in de App Store gemaakt heeft voor Indiegames. Dat lijkt ons in ieder geval een stap in de goede richting.

Geruchten rond nieuwe MacBooks en meer

004

Er doen een aantal geruchten over zowel een nieuwe MacBook Pro als een MacBook Air de ronde, in dit nieuwsbericht praten we jullie snel bij over de de belangrijkste daarvan. Eerste de MacBook Pro, daar zou in september een nieuw model van uitkomen en de bron (die eerder correcte informatie naar buiten bracht) heeft het over een 12 inch model.

En alsof dat niet opvallend genoeg is zou deze MacBook Pro geen ventilatoren hebben ("no fan assembly") en een nieuw design voor het trackpad waarbij de mechanische schakelaar verdwenen zou zijn.

In oktober vorig jaar had Ming-Chi Kuo, de analist van KGI Securities die er ook zelden naast zit, het al over een 12 inch MacBook Pro met een compleet nieuw design die hij verwachtte voor het tweede of derde kwartaal 2014. Die twee bronnen lijken dus in ieder geval dezelfde informatie naar buiten te brengen.

Voor de MacBook Air zou er een model met Retina Display aankomen. Daarbij wordt geen moment vermeld, alleen dat de nieuwe MacBooks (dus ok de Pro) in het tweede gedeelte van 2014 verwacht worden.

De eerste bron (die de pagina waar de informatie opstond inmiddels verwijderd heeft, dus we kunnen er niet naar linken) heeft het trouwens ook nog over de iWatch. Die zou nog in de prototype-fase zijn en wordt dan ook niet snel verwacht.

De tweede bron heeft het nog over de grotere (Pro) iPad, die zou ook in het tweede gedeelte van 2014 uit moeten komen. Maar dat gerucht is dubieus, want eerder liet dezelfde bron weten dat Apple had besloten om zo'n grotere iPad toch niet uit te brengen.

Kortom, het blijven allemaal alleen maar geruchten, dat is ook meteen de reden dat we er van tijd tot tijd een aantal in één nieuwsbericht zetten en er zo min mogelijk aandacht aan besteden.

Zijn er al 500 miljoen iPhones verkocht?

000

Hoewel Apple goed is om belangrijke momenten te markeren, lijkt dit er eentje die ze voorbij hebben laten gaan. Want dit keer is het Forbes die het is opgevallen en nu meldt dat Apple inmiddels de grens van 500 miljoen iPhones voorbij is.

Toen Steve Jobs de iPhone introduceerde deed hij iets wat Apple eigenlijk nooit doet: hij zei dat hij hoopte er in het jaar 2008 in totaal 10 miljoen stuks van te verkopen. Veel mensen waren sceptisch of het Apple sowieso zou lukken om een telefoon te verkopen, maar uiteindelijk kwam Apple zelfs hoger dan hun eigen schatting uit: eind 2008 waren er al 13,7 miljoen over de toonbank gegaan.

Na bijna vier jaar, in februari 2011, werd de eerste grote mijlpaal behaald, de teller stond toen op maar liefst 100 miljoen. Dat de verkopen daarna alleen maar toenamen wordt snel duidelijk, want dat was ongeveer een jaar later al het geval.

Eind 2012 kwamen we op 300 miljoen, 400 miljoen eind juli vorig jaar. Maar daarna is het niet echt duidelijk, want Apple laat de cijfers altijd pas na afloop weten. Maar omdat het waarschijnlijk begin deze maand al zover was, kunnen we er nu wel van uitgaan dat we inmiddels het half miljard al voorbij zijn.Ingebouwde apps onzichtbaar maken in iOS 7.1

003

Er komen van tijd tot tijd mensen voorbij die op ons forum laten blijken dat ze het vervelend vinden dat de ingebouwde apps op hun iPhone, iPod touch of iPad niet te verwijderen zijn. Onze oplossing zou zijn om ze samen in een folder te zetten op het scherm het meest naar rechts, de kans dat je er last van hebt lijkt dan erg klein.

Maar voor iedereen die graag een aantal apps helemaal uit zicht wil hebben brengt onderstaande video de uitkomst. Want daarin zien we dat het mogelijk is, door een bug in iOS 7.1, om apps helemaal onzichtbaar te maken.

Let op dat je op deze manier geen opslagruimte op je iDevice erbij krijgt. De apps blijven er gewoon opstaan, ze zijn alleen onzichtbaar geworden.

We zijn benieuwd of je ze met Spotlight nog wel terug kan vinden, maar niemand op de redactie had tijd en zin om dit met zijn iPhone of iPad te doen. We zijn dan ook benieuwd naar de bijdrages van avontuurlijke lezers.