Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tekeningen en foto's van het Steve Jobs Theater

000

Afgelopen vrijdag kon je het hier op MacFreak al lezen: op dinsdag 12 september gaat Apple allerlei nieuwe dingen aan ons tonen, waaronder hoogstwaarschijnlijk de nieuwe iPhones, een nieuwe Apple TV en een nieuwe Apple Watch.

Maar dat lag allemaal behoorlijk voor de hand, het meest verrassende aan de aankondiging was waarschijnlijk dat die op de nieuwe campus Apple Park in het even nieuwe Steve Jobs Theater zou gaan gebeuren. Van datzelfde theater zijn inmiddels zowel tekeningen als foto's uitgelekt, die kan je allebei hieronder zien.


A different view of Steve Jobs Theater. Pretty much entirely underground. Stadium seating (1,000 seats total). pic.twitter.com/NsoBkczwz6— Neil Cybart (@neilcybart) August 28, 2017

Interested to see how Apple handles exhibit space. Typically it's hidden prior to event. Not clear how people enter w/o passing through it. pic.twitter.com/8aJg7BSx0O— Neil Cybart (@neilcybart) August 28, 2017
(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

Voor de volledigheid: die foto's zijn van begin juni, het ligt voor de hand dat het theater aan de binnenkant inmiddels helemaal klaar is, anders had Apple natuurlijk geen presentatie op deze locatie aangekondigd.

Begin augustus kwamen er trouwens ook al wat Snapchats naar buiten van mensen die aan het waren in Apple Park, die zijn in de video hieronder te zien.

Gelekt document over de garantie van iPhones

002

Buiten het consumentenrecht van de verschillende landen garandeert Apple sowieso alle apparaten voor een jaar, natuurlijk buiten de dingen die bij voorbaat uitgesloten worden. Bij dat laatste gaat het vooral om schadelijke invloeden van buitenaf, denk aan schade van door bijvoorbeeld vallen of water, het zelf openmaken of service door andere partijen dan Apple zelf.

Maar wat er precies wel gedekt wordt is niet altijd even duidelijk, vooral als het gaat om twijfelgevallen. Dat laatste is moeilijk vooraf te zeggen, want daarbij zal vaak de beoordeling van de medewerker waar je mee te maken hebt veel weging geven. Maar inmiddels is er een document van Apple zelf, van maar liefst 22 pagina's, gelekt, wat daarvan naar buiten is gebracht kan je hieronder zien.Volgens medewerkers van Apple zelf zou dit document niet meer dan een richtlijn zijn, ook zij zeggen dat het vooral de persoonlijke beoordeling van geval tot geval zwaar meetelt. Maar wij hopen toch dat het hele document binnenkort naar buiten komt, het geeft ons als consumenten in lastige gevallen mogelijk ook wat meer poten om op te staan.

Mocht dat hele document inderdaad naar buiten komen, dan kan je dat tegen die tijd natuurlijk op MacFreak lezen.(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

Veranderingen in het management van Apple, Siri bij Craig Federighi

000

In de afgelopen week zijn er een paar grote veranderingen geweest in de leiding van Apple. De eerste is dat Siri niet langer als een Service wordt gezien maar als software, en daarom is 'verhuisd' van Eddy Cue naar Craig Federighi.

Deze stap lijkt logisch, want de ontwikkelingen rond Siri liggen steeds meer binnen het vlak dat Craig Federighi tot nu toe altijd al onder zijn verantwoordelijkheid had: de ontwikkeling van iOS en macOS. Dat Siri ook een belangrijk onderdeel is van tvOS en watchOS lijkt daarbij geen groot bezwaar, het gaat hierbij waarschijnlijk vooral om het zoveel mogelijk bij elkaar brengen van software ontwikkelaars die werk doen dat direct in elkaar verlengde ligt.

Twee nieuwe Vice Presidents

Naast de verhuizing van Siri zijn er in de leiding van Apple twee nieuwe Vice Presidents bij gekomen. Dat zijn Deirdre O'Brien en Isabel Ge Mahe. De eerste is Apple's Vice President of People, de tweede Vice President en Managing Director van Greater China.


Deirdre O'Brien


Isabel Ge Mahe

Tot nu toe zaten er maar twee vrouwen in de het management van Apple: Angela Ahrendts (Senior Vice President of Retail) en Lisa Jackson (Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives). Met het aanstellen van Deirdre O'Brien en Isabel Ge Mahe is het aantal vrouwen in het management van Apple dus in één klap verdubbeld.

Het is definitief: event 12 september in het nieuwe Steve Jobs Theater

000

Je kon het al eerder lezen op deze site, geruchten met een hoog waarschijnlijkheidsgehalte deden de ronde dat Apple op dinsdag 12 september een event gaat houden, en dat blijkt waar te zijn.

Op dat event worden hoogstwaarschijnlijk de nieuwe iPhones, een nieuwe Apple TV (met onder andere 4K) en een nieuwe Apple Watch (met LTE voor data, waarschijnlijk geen spraak) gepresenteerd. Alle details over wat er daar verwacht wordt kan je lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Naast het gerucht werd er ook gespeculeerd dat dit event wel eens in het Steve Jobs Theater op Apple's nieuwe Apple Park campus zou gehouden kunnen worden. Op de uitnodiging hierboven kan je zien dat ook dat blijkt te kloppen.

In de video hieronder, van ongeveer een week geleden, kan je het nieuwe Steve Jobs Theater zien vanaf 1 minuut en 12 seconden. Op dat moment werd aan nog gewerkt aan de ingang, mogelijk was dat expres om ons zand in de ogen te strooien, want het gedeelte onder de grond was toen waarschijnlijk al af. Dat laatste denken we omdat het ons onwaarschijnlijk lijkt dat Apple een presentatie houdt voor het oog van de hele wereld, zonder de grondige voorbereiding die Apple daarbij altijd betracht.met dank aan forumlid 'wivy', die dit nieuws als eerste op ons forum meldde

Je Instagram wachtwoord even aanpassen lijkt een goed idee

004

Het populaire sociale medium Instagram heeft naar buiten gebracht dat er door hackers gebruik gemaakt is van een bug in een API van Instagram, waardoor ze mailadressen en telefoonnummers te pakken hebben gekregen.

Hoewel Instagram zelf verklaard heeft dat er geen wachtwoorden buit zouden zijn gemaakt, lijkt het ons een heel erg goed idee voor iedereen met een Instagram account om daarvan voor de zekerheid ook meteen jouw wachtwoord aan te passen. Al is het alleen maar om er zeker van te zijn dat jouw account niet door kwaadwillenden overgenomen kan worden.


We recently discovered that one or more individuals obtained unlawful access to a number of high-profile Instagram users' contact information - specifically email address and phone number - by exploiting a bug in an Instagram API.

No account passwords were exposed. We fixed the bug swiftly and are running a thorough investigation.


Instagram heeft niet verklaard hoeveel van hoeveel accounts data is ingelezen, mogelijk is dat nog niet bij het bedrijf bekend, mogelijk proberen ze de schade zo beperkt mogelijk te houden. Als je een Instagram account hebt dan heb je mogelijk al een mail van ze binnen gekregen. Voor de volledigheid: Instagram is eigendom van Facebook.

Als laatste een extra waarschuwing: de makers van phishing-mails springen vaak in op de actualiteit, het lijkt dan ook voor de hand te liggen dat er binnenkort phishing mails voorbij zullen komen die hierop inspelen. Bij dat soort mails is het altijd een goed idee om nooit op links daarin te klikken, maar altijd zelf in te loggen met je eigen browser, of via de app die jij gebruikt.

Apple wil electronica in horlogebandjes verweven

000

Er doen al een tijdje geruchten de ronde dat Apple onder andere een glucosemeter in een bandje voor de Apple Watch ingebouwd zou hebben, en dat Tim Cook daar op een gegeven moment mee rond liep op de campus op Infinite Loop 1. Meer daarover in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak uit mei van dit jaar.

Of dat gerucht waar is weten we nog steeds niet, maar inmiddels is wel zeker dat er bij Apple gewerkt wordt aan het verweven van techniek in horlogebandjes voor de Apple Watch. Dat verweven mag je letterlijk nemen, wat de titel van de patentaanvraag hiervoor ook overduidelijk maakt: Three-Dimensional Fabric With Embedded Input-Output Devices.In de afbeelding hieronder kan je duidelijk zien hoe Apple dit in gedachten heeft: electronica verweven met het materiaal van het horlogebandje. Dat geeft ook meteen het probleem aan, want hoe kan je dit oplossen in bandjes die niet geweven zijn?


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

In het patent komen meerdere toepassingen voor deze verweven electronica aan bod. Onder andere schakelaars, knoppen, aanraakvlakken, microfoons, speakers, vibrerende oppervlaktes, camera's, status indicatoren en een heleboel verschillende sensoren.

Dit is trouwens niet het enige patent dat Apple hiervoor heeft gekregen, de andere patenten die op dit gebied verkregen werden heten Fabric With Embedded Electrical Components en Fabric sensing device. In die laatste gaat het niet om electronica die met materiaal verweven wordt, maar om materiaal dat zelf gevoelig is voor aanraking, zoals je hieronder kan zien.

Logitech Craft toetsenbord heeft een nieuwe interface

002

Griffin Technologies maakt al jaren een draaiknop waarmee je allerlei functies in jouw Mac kan controleren, de Powermate, die bestaat zowel in een versie met een USB kabel als een draadloze Bluetooth versie.

Dat Griffin de Powermate al zo lang in het programma heeft, de eerste versie kwam uit in 2001, betekent dat er een doelgroep voor is. Op ons forum is het erg lang geleden dat er wat over voorbij kwam, maar dat kan natuurlijk ook betekenen dat alle gebruikers er tevreden mee zijn en dat ze er zelden of nooit problemen mee hebben.

Bij Logitech hebben ze nu ook een interface met een draaiknop ontwikkeld, maar die hebben ze op een toetsenbord bevestigd: het Craft Advanced Keyboard(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Logitech is een fabrikant die vaak met goede kwaliteit en oplossingen komt, het af te doen als een toetsenbord met een Powermate er op doet dan waarschijnlijk ook geen recht aan dit toetsenbord. In de video's hieronder kan je zien hoe het werkt in combinatie met Adobe Photoshop CC, het toetsenbord komt met voorgeprogrammeerde instellingen voor dat programma en ook voor Adobe Illustrator CC en de programma's van Microsoft's Office Suite.

Alle voorgeprogrammeerde opties zijn te vinden op deze pagina, maar je kan met daar te downloaden programma Logitech Options het Craft Advanced Keyboard ook helemaal zelf naar jouw smaak en wensen instellen.

Waarschijnlijk zijn dit soort oplossingen vooral aantrekkelijk voor mensen die het uit het hoofd leren van sneltoetsen niet ligt. Mocht je daar geen probleem mee hebben, dan lijkt dat bijna altijd de snelste (en goedkoopste) oplossing.

Het Craft Advanced Keyboard is op dit moment al te bestellen, in de VS gaat het net iets minder dan 200 dollar kosten, om precies te zijn: $ 199,99.

Apple krijgt technische Emmy voor Siri op de Apple TV

000

Waarschijnlijk kent bijna iedereen de Oscars (voor film) en de Emmy's, de prijzen die The National Academy of Television Art & Sciences iedere jaar uitreiken. Zoals je in de naam van de organisatie van de Emmy's al kan zien, dat zijn prijzen voor televisieproducties, maar ook voor meer.

Wat weinigen zullen weten is dat er bijvoorbeeld ook Emmy's zijn voor technische ontwikkelingen voor televisie, de zogenaamde tech-Emmy's. Het zijn die Emmy's die er voor zorgen dat Apple dit jaar de tweede Emmy uit de geschiedenis van het bedrijf naar binnen heeft gehaald. Dat is een tech-Emmy voor "Contextual Voice Navigation for Discovering and Interacting with TV Content".

Apple was trouwens niet het enige bedrijf dat daar een tech-Emmy voor kreeg, ook Comcast, Nuance en Universal Electronics werden om dezelfde reden in het zonnetje gezet. Apple zelf omschrijft Siri op de Apple TV (van de vierde generatie) als volgt:


Zeg hardop welke film of serie je wilt bekijken. Siri doorzoekt dan alle populaire diensten, zoals iTunes en Netflix. Zeg bijvoorbeeld tegen Siri "Laat me een paar goede drama's zien”" Of "Laat me actiefilms zien". Je ziet meteen welke kijkopties er zijn en of je titels kunt huren, kopen of alleen met een abonnement kunt bekijken.


We noemende het al, dit is de tweede keer dat Apple een Emmy krijgt. De eerste keer was in 2014, dat was toen niet voor een technische oplossing, maar voor de Kerst-commercial die eind 2013 door Apple naar buiten werd gebracht. Die commercial trok bij het uitkomen al meteen veel aandacht, kennelijk bleef die daardoor bij de mensen die de Emmy's uitreiken ook niet onopgemerkt.

Opletten met Apple's Pro apps in combinatie met High Sierra

003

Als er een grote update van het besturingssysteem voor de Mac aankomt dan is het altijd zaak om goed op te letten of de programma's die jij hebt geïnstalleerd daar wel mee werken. Want anders kom je van een koude kermis thuis, en wordt je mogelijk ook op kosten gejaagd.

Een goede site om vooraf te kunnen zien of een upgrade van macOS geen problemen geeft voor de apps op jouw Mac is RoaringApps, in de database daar kan je zoeken of jouw apps wel of niet met de volgende versie werken. Het gaat zelfs nog verder, op dezelfde site vind je ook een app die, als je die naar binnen haalt en installeert, op jouw Mac kan kijken en mogelijke problemen al vooraf signaleert.

Mocht je oudere versies van Apple's Pro apps geïnstalleerd hebben, dan is macOS High Sierra (10.13) een update die je mogelijk aan je voorbij wilt laten gaan, of je moet met een nieuwere versie van die apps willen werken. Apple heeft op deze support-pagina de versies van de Pro apps apps die wel met High Sierra werken bij elkaar op een rijtje gezet, dat zijn:


• Final Cut Pro X 10.3.4 of later
• Motion 5.3.2 of later
• Compressor 4.3.2 of later
• Logic Pro X 10.3.1 of later
• MainStage 3.3 of later

Apple werkt nu ook nauw samen met Accenture

002

Waar Windows lang de gouden standaard was voor heel erg veel bedrijven, is met de verschuiving naar mobiel (zowel telefoons als laptops) er in steeds meer bedrijven een Bring Your Own Device cultuur ontstaan. Daarbij bleek dat Apple hierdoor al snel een groter marktaandeel in de zakelijke markt kreeg, veel mensen werkten privé al met die devices.

Maar voor Apple is dit duidelijk niet genoeg, in de afgelopen jaren hebben we gezien dat onder CEO Tim Cook Apple ook bezig is met het smeden van allianties met grote zakelijke partners. Op die manier wil Apple zelf steeds meer een serieuze partner in diezelfde markt zijn, waarbij de nadruk ligt op oplossingen voor iDevices, met name de iPad (Pro).

Dat zagen we voor het eerst in juli 2014, toen Apple een verregaande samenwerking met IBM aankondigde. Dat was nog niet alles, ruim een jaar geleden kwam daar de samenwerking met SAP bij. En Apple is kennelijk nog lang niet klaar met het smeden van dit soort allianties, want inmiddels is er een samenwerking met Accenture aangekondigd.

Hieronder de complete Nederlandse versie van het persbericht dat Apple voor deze gelegenheid heeft verstuurd. Daarin komen ook Tim Cook en Pierre Nanterme, voorzitter en CEO van Accenture, even aan het woord:


Apple en Accenture gaan samenwerken aan zakelijke iOS-oplossingen

Accenture zet speciale iOS-praktijk op binnen geselecteerde Accenture Digital Studios; Apple detacheert experts bij deze teams

Cupertino (Californië) en New York – Apple en Accenture gaan samenwerken om bedrijven te helpen klanten op een andere manier te benaderen door middel van innovatieve zakelijke iOS-oplossingen. Daarbij benutten ze optimaal de kracht, eenvoud en goede beveiliging van iOS, het toonaangevende platform voor zakelijke mobiliteit, en ook de capaciteiten van Accenture als expert op het gebied van digitale transformaties. Bedrijven kunnen zo nieuwe inkomstenstromen op gang brengen, hun productiviteit verhogen, de ervaringen voor hun klanten verbeteren en hun kosten verlagen.

Accenture zet een speciale iOS-praktijk op binnen Accenture Digital Studios op een aantal locaties overal ter wereld. Experts van Apple worden bij deze teams gedetacheerd. Samen gaan Apple en Accenture nieuwe tools en diensten ontwikkelen waarmee bedrijven met behulp van iPhone en iPad hun klanten anders kunnen benaderen. De experts zijn ontwerpers die naar het visuele aspect en het ervaringsaspect kijken, programmeurs, data-architecten en -wetenschappers en hardware- en softwareontwerpers.

"Sinds iPhone tien jaar geleden op de markt kwam, en daarna iPad, heeft Apple veel betekend voor de manier waarop bedrijven functioneren, maar we denken dat er nog veel meer mogelijk is met onze producten," aldus Tim Cook, CEO van Apple. "Apple en Accenture zijn allebei toonaangevend als het gaat om het creëren van geweldige gebruikerservaringen. Samen kunnen we het werk van bedrijven werkelijk moderniseren, door middel van fantastische oplossingen die de ongelooflijke mogelijkheden van Apple producten optimaal benutten."

Pierre Nanterme, voorzitter en CEO van Accenture: "Op basis van onze ervaring met de ontwikkeling van mobiele apps denken we dat iOS het beste mobiele platform voor bedrijven is. Daarom zijn we erg enthousiast over deze samenwerking met Apple. We combineren nu de jarenlange ervaring van Accenture op het gebied van digitale kwaliteitsoplossingen met de leidende positie van Apple voor het maken van precies die producten die klanten graag willen. En samen zijn we het perfecte team om onze klanten te helpen hun manier van werken te transformeren."

In de nieuwe iOS-tools en -diensten worden de nieuwste Apple technologieën ten volle benut en wordt ook geprofiteerd van de digitale kwaliteitsoplossingen en analysefuncties van Accenture.

• Nieuwe ecosysteemdiensten waarmee backendsystemen van klanten probleemloos met iOS kunnen worden geïntegreerd. Hierbij wordt geprofiteerd van de expertise van Accenture op het gebied van systeemintegratie en de unieke voordelen die Apple samen met grote partners als SAP en Cisco in iOS heeft ingebouwd.
• Speciale diensten voor het Internet of Things (IoT) die gebruikmaken van nieuwe tools, sjablonen en speciaal hiervoor ontwikkelde code, zodat klanten in hun iOS-apps beter van IoT-platforms kunnen profiteren en hun medewerkers allerlei nieuwe mogelijkheden krijgen.
• Migratiediensten waarmee klanten snel en gemakkelijk hun bestaande applicaties en gegevens kunnen overzetten naar moderne iOS-apps.

Kijk voor meer informatie over de samenwerking tussen Apple en Accenture op accenture.com/apple of apple.com/nl/business/partners/.