Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Waarschijnlijk geen presentaties meer in dit kalenderjaar

000

Tijdens de keynote van Apple's Word Wide Developer Conference (WWDC) 2017 werden twee producten gepresenteerd die beide pas eind van dit kalenderjaar uit zullen komen.

Die twee producten zijn de allereerste iMac Pro die Apple ooit heeft uitgebracht en Apple's eerste uitstap in slimme speakers, in Cupertino meteen gecombineerd met uitstekende muziekweergave, die naadloos in meerdere ruimtes te gebruiken zijn. Dat is wat het waarschijnlijk wat betreft de presentatie voor dit jaar, want MacRumors-lezer Luke mailde Apple's Senior Vice President of Software Engineering Craig Federighi met de vraag of er nog een 'October keynote event' ging komen.

Het antwoord was luid en duidelijk:


I think we're all Keynoted out for the season! :-)


De kans lijkt dan ook héél erg groot dat zowel de iMac Pro als de HomePod 'gewoon' via de website zullen worden geïntroduceerd. In de tussentijd zullen wij het moeten doen met de presentaties van de WWDC, die kan je hieronder allebei zien.

Op 19 oktober malware in installers Elmedia Player en Folx

000

Heb je afgelopen donderdag (19 oktober) een installer van de Elmedia Player en/of Folx 5 Downloader for Mac naar binnen gehaald, dan is er een kans dat er daarmee ook malware op je Mac is gekomen.

Deze twee programma's worden nauwelijks op ons forum genoemd, de kans lijkt dan ook niet groot dat iemand hier daar last van zal hebben. Maar we nemen op MacFreak altijd het zekere voor het onzekere, daarom hieronder wat meer details, waaronder de manier om te kijken of jij deze malware op jouw Mac hebt.De malware waar het hier om gaat is OSX/Proton, op deze blog-pagina van de makers van Elmedia Player en Folx zijn er wat meer details te lezen.

Daar lezen we bijvoorbeeld dat je kan zien of je deze malware op je Mac hebt, daar te kijken of de volgende bestanden bij jou te vinden zijn op de volgende locaties:


/tmp/Updater.app/
/Library/LaunchAgents/com.Eltima.UpdaterAgent.plist
/Library/.rand/
/Library/.rand/updateragent.app/


Als je deze manier van weergave (dus met schuine streepjes) niet gewend bent: wat je in de tweede regel ziet staan betekent dat je in de Library-map op jouw opstartschijf de map LaunchAgents moet openen, en kijken of je het bestand com.Eltima.UpdaterAgent.plist daarin vindt.

Verborgen bestanden zichtbaar maken

Bij dit lijstje zitten een paar bestanden die met een punt beginnen, dat betekent dat die normaal gesproken door het besturingssysteem onzichtbaar gemaakt zijn. Dat soort bestanden kan je makkelijk zichtbaar maken met de Dashboard-widget die je op deze pagina kan vinden. Die heet heel toepasselijk "Hidden Files Widget".

Gebruik je Dashboard nooit, in dit support-document van Apple wordt je uitgelegd hoe dat werkt.

Niet vergeten om daarna met dezelfde widget de bestanden weer onzichtbaar te maken, standaard staan die verborgen bestanden niet voor niets uit ons zicht (je kan een besturingssysteem verknallen door daar aan te zitten, zeker als je niet precies weet wat je doet).

Als je deze malware op jouw Mac hebt

Mocht je deze malware op je Mac hebben, volgens de ontdekkers van deze besmetting kan je er alleen maar weer helemaal van af komen door macOS opnieuw te installeren.

met dank aan forumlid 'iEscape', die dit nieuws eerder op ons forum meldde

Tip: TI82 Thunderbolt apparaten toch aan de praat krijgen

006

Zelf als je de 'universele' USB-C connector voor Thunderbolt 3 gebruikt op een recente iMac of MacBook Pro, dan zullen sommige behuizingen of Docks daar toch niet meer werken. Want Apple blokkeert in het besturingssysteem Thunderbolt apparaten met een TI82 chipset, de reden daarvoor is niet bekend.

Omdat het hier om een blokkade gaat in de software, is deze ook te omzeilen, zowel in macOS Sierra als High Sierra. Daarvoor moet je wel het een en ander doen, voor deze hack zal je onder andere System Integrity Protection (SIP), de beveiliging die sinds macOS El Capitan (10.12) in het systeem ingebouwd is, op zijn minst tijdelijk uit moeten zetten.

SIP is een extra laag die Apple heeft ingebouwd om onze data beter te beschermen, dit is dan ook iets wat we alleen gebruikers die de consequenties hiervan begrijpen aanraden. Meer informatie over SIP vind je op deze support-pagina van Apple zelf.

Herstarten in macOS Recovery

De eerste stap is dus SIP uitzetten, daarvoor moet je eerst je Mac herstarten in macOS Recovery. Dit doe je door je Mac te herstarten terwijl je de Command- en de R-toets tegelijkertijd ingedrukt houdt.

Terminal

Als je Mac in macOS Recovery opgestart is, open je het programma Terminal via het menu Hulpprogramma's. In Terminal plak je het onderstaande commando, gevolgd door een Return of Enter om het te bevestigen.


csrutil disable


Als het goed is zal je nu een melding krijgen dat System Integrity Protection succesvol uitgezet is en dat je jouw Mac moet herstarten om dit effect te laten hebben, dat doen we dan ook.

Hierna ga je naar deze pagina van GitHub, waar je rechtsboven op het knopje "Raw" klikt met je rechtermuisknop (of terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt).

Je kiest dan voor de de derde optie" "Download gekoppeld bestand" (in het Engels is dat "Download Linked File"). Je opent dan weer Terminal en plak de volgende code:


chmod +x


Dan sleep je het bestand tb3-enabler.py dat je net naar binnen hebt gehaald in hetzelfde Terminal-venster, zodat Terminal weet waar dat staat, gevolgd door een Return of een Enter.

Daarna plak of typ je in hetzelfde Terminal-venster het volgende commando:


sudo


Hierna sleep je het bestand tb3-enabler.py nog een keer in hetzelfde Terminal-venster, weer gevolgd door een Return of een Enter. Als je daarna je Mac nog een keer herstart zou een Thunderbolt apparaat met een TI82 ook door jouw Mac ondersteund moeten worden.

Nog een paar details

Als je een systeemupdate uitvoert dan zal deze aanpassing weer verdwijnen, dat gebeurde recent ook bij de overstap van Sierra naar High Sierra. Op deze deze pagina zal dan waarschijnlijk weer een nieuwe versie verschijnen.

Als je een Dock of een behuizing hebt die meer dan 15 Watt levert, dan zal er niet meer dan 15 Watt gebruikt worden, de hack ondersteunt niet meer.

Wat doe je daarna

Je hebt System Integrity Protection tijdens deze hack uitgezet, wij raden altijd aan om het daarna weer aan te zetten, simpelweg om je Mac zo veilig mogelijk te houden.

Maar als er in de komende tijd updates voor High Sierra uitkomen, dan zal je wel SIP voor iedere update weer uit moeten zetten. Laat je dat aan staan, dan zal de hack ook door zulke updates overschreven worden, en zal je die weer helemaal opnieuw moeten uitvoeren.

Alphabet AT&T en Apple brengen internet terug op Puerto Rico

000

Iedereen zal het de afgelopen tijd mee hebben gekregen, begin deze maand kreeg Sint Maarten de orkaan Irma voor de kiezen met een enorme schade en een boel leed als gevolg. Vlak daarna kwam er nog een tweede orkaan langs, gelukkig liet deze orkaan (Maria) Sint Maarten grotendeels links liggen.

Maar het iets westelijker geleden Puerto Rico kreeg het juist bij orkaan Maria heel erg zwaar te verduren, want veel van de bekabeling op dit eiland was bovengronds. Sindsdien zat bijna iedereen op het eiland zonder internet. Dat laatste is inmiddels voor een groot gedeelte opgevangen door de ballonnen van Alphabet's project Loon (Alphabet is het bedrijf waar Google ook onder valt).

In dit project werkt Alphabet samen met AT&T, de Amerikaanse Federal Communications Commission, de Federal Aviation Administration en de Federal Emergency Management Agency. Ook Apple heeft hieraan meegewerkt, er is een Carrier Update verstrekt aan alle gebruikers van iPhones, zodat die ook met de 900 MHz Band 8 kunnen werken. Dat is de frequentie waarop de Loon ballonnen uitzenden.

Het team van Loon was duidelijk blij met de efficiënte en snelle samenwerking met al deze partners. Hierdoor was het mogelijk om heel erg snel de ballonnen in de lucht werkend te krijgen:


We've never deployed Project Loon connectivity from scratch at such a rapid pace, and we're grateful for the support of AT&T and the many other partners and organizations that have made this possible.


Eén nadeel, omdat de Loon ballonnen hun energie halen uit zonne-energie werken ze alleen als er zonlicht is. Kennelijk is er geen accu aan boord die de rest van de tijd de benodigde energie kan leveren.

Steeds meer smartphones met erg goede camera's (Upd.)

008

Een kleine maand geleden hadden we hier op MacFreak dit nieuwsbericht over het feit dat de iPhone 8 Plus de hoogste DxOMark ooit behaald had. Daar plaatsten we ook al meteen een paar stevige kanttekeningen bij, want is de totaalscore van een camera wel in één cijfer uit te drukken?

Het gevoel overheerst dat er bij DxO gekozen is om dat in een cijfer uit te drukken omdat het dan lekker snel door andere sites overgenomen wordt, wat voor meer clicks en dus inkomsten zorgt voor DxO. We hadden deze scepsis nog maar net verwoord, en DxO kwam al weer met een nieuwe winnaar: de Google Pixel 2.

Als je die review goed bekijkt dan ga je jezelf mogelijk ook afvragen hoe ze tot die beoordeling gekomen zijn. Zo krijgt de Pixel 2 van DxO bijvoorbeeld wel wat kritiek over het scherpteverloop (bokeh) in de foto die je hieronder ziet, maar over de veel beter kleurweergave van de iPhone 8 Plus (de 2e foto) wordt geen woord gerept.

(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

Je kan trouwens net zo makkelijk redeneren dat de foto van de Pixel 2 beter is dan die van de iPhone 8 Plus, want van de foto van de Pixel 2 zal een beter uitgangspunt zijn voor verdere verwerking. Maar we gokken dat de versie van de iPhone 8 Plus de voorkeur van de meeste mensen zal hebben, zeker als je die zonder verdere bewerking wilt delen.

De essentie is volgens ons dat als je al dat soort dingen meeneemt, het bijna onmogelijk wordt om het in één cijfer te vatten. Want hoe beoordeel je bijvoorbeeld twee foto's waarvan de ene meer detail laat zien, maar de ander degene zou zijn die jij eerder zou willen delen, zonder nabewerking?

Op deze laatste, veel subjectievere, manier heeft de site Tom's Guide de Pixel 2 en iPhone 8 Plus naast elkaar getest. Dat de iPhone 8 er volgens Tom's Guide beter uitkomt is volgens ons eigenlijk nauwelijks ter zake doende. Wat vooral duidelijk wordt is hoe hard de ontwikkeling van de camera's in smartphones aan het gaan is, dat software daar een steeds belangrijkere rol in speelt en dat de uiteindelijk keuze vaak een subjectieve zal zijn.

Of die subjectieve keuze in de cijfer te vatten is, daar hebben wij dus duidelijk onze twijfels over.

Update: Omdat we het in dit nieuwsbericht hebben over de Google's Pixel 2 lijkt een waarschuwing op zijn plaats. Want als je daar interesse in hebt, dan lijkt het een erg goed idee om het XL model daarvan te mijden.

Dat heeft niet met de camera te maken, maar het scherm. Dat de kwaliteit van dit scherm niet best is kwam al naar voren in bijvoorbeeld deze review, inmiddels is gebleken dat dit slechte scherm binnen een week al burn-in laat zien.

Google zou al bezig zijn met onderzoek naar de oorzaak van dit probleem.

Tim Cook vindt de Mac mini nog steeds heel belangrijk

007

In april van dit jaar kon je in dit nieuwsbericht lezen dat Apple's Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller had gezegd dat de Mac mini niet zou verdwijnen uit het aanbod van Apple.

Maar dat was meer dan een half jaar geleden, ondertussen hebben we nog steeds geen update voor de Mac mini gezien. Het tegendeel is het geval: op 16 oktober vierde de Mac mini een dubieuze verjaardag. Want op die dag was het precies drie jaar geleden dat Apple de huidige Mac mini uitbracht.

Reden voor een lezer van het forum van MacRumors om een mail naar Apple's CEO Tim Cook te schrijven. Daarin getuigt hij niet alleen van zijn liefde voor de Mac mini, maar vraagt ook meteen of er misschien binnenkort een update voor komt.

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Tim Cook's antwoord is luid een duidelijk: de Mac mini is belangrijk voor Apple, zowel nu als in de toekomst. Daarmee zegt hij nog niet letterlijk dat er de komende tijd een update voor uit zal komen, maar dat lijkt nu wel héél erg voor de hand te liggen.

YouTube filmpjes in de achtergrond door laten spelen in iOS

014

Lang was het onduidelijk waarom de YouTube-app in iOS geen gebruik maakte van multitasking. Met zoveel muziek op YouTube zou die optie er toch moeten zijn, niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor YouTube zelf?

Toen YouTube twee jaar geleden YouTube Red lanceerde was duidelijk waarom. Want als je gebruik maakt van deze dienst dan kan je de YouTube-app wel in de achtergrond gebruiken. Maar YouTube Red is niet alleen een optie waar je voor betalen moet, bij ons is die twee jaren na lancering nog steeds niet eens beschikbaar.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Gelukkig is er wel een manier om YouTube in de achtergrond te laten draaien. Om dat voor elkaar te krijgen heb je de gratis Dolphin Web Browser, want die kan wel content in de achtergrond draaien. Open in deze browser het YouTube-filmpje of -playlist die je in de achtergrond wilt afspreken, en druk op de Home-knop. De Dolphin Web Browser zal dan verdwijnen, en het geluid ook.

Maar dat laatste is bij deze browser gelukkig makkelijk op te lossen, want die blijft beschikbaar in de achtergrond. Het geluid is dan weer makkelijk aan te zetten door het bedieningspaneel (Control Center) van iOS te openen, en daar op de Play-knop te klikken.

In de foto hierboven zie je het bedieningspaneel van iOS 11 op zowel een iPhone als een iPad. Daar zie je bij de Play-knop Green Light van Lorde staan, maar dat is bij jou natuurlijk de naam van de YouTube-video die in de Dolphin Web Browser open staat.

Zijn Apple's nieuwe laptop-toetsenborden te kwetsbaar?

004

Toen Apple in 2015 de Retina MacBook uitbracht was dat het eerste model met een nieuw toetsenbord met een zogenaamde butterfly-switch onder iedere toets. Die is ontwikkeld om het toetsenbord zo plat mogelijk te maken, passend in Apple's streven naar steeds dunnere en lichtere laptops.

Dat betekende ook dat dat de toetsen minder ruimte hadden om op en neer te bewegen, de zogenaamde 'travel'. De ontvangst van dit nieuwe toetsenbord was gemengd, hoewel het vaak een kwestie van wennen leek. Een voorbeeld daarvan is te zien bij Ars Technica, daar raakten ze inderdaad na een tijdje wel aan gewend, hoewel ze er daar in eerste instantie beslist niet blij mee waren.


The keyboard in this MacBook is going to be a love-hate thing for a lot of people, but our impression of it got better as we used it for longer.


De nieuwe MacBook Pro modellen die Apple sinds eind 2016 heeft uitgebracht hebben ook toetsen met butterfly-switches, maar deze liggen wat hoger en hebben dus wat meer ruimte om op en neer te kunnen bewegen.

Met deze toetsen hebben sommige mensen grote problemen, vaak vooral met de spatiebalk. De butterfly-switches blijken onder andere nogal gevoelig te kunnen zijn voor stof wat er onder blijft zitten, waarna de toets kan weigeren nog dienst te doen. Of juist blijft 'hangen', waarbij bijvoorbeeld één keer op de spatiebalk drukken voor meerdere spaties zorgt.

Een uitgebreid relaas van iemand waarvan de spatiebalk stopte met werken is te lezen op deze pagina. Daar vind je ook meer filmpjes en links naar andere mensen die problemen hebben met het toetsenbord van een nieuwe MacBook Pro.

Dat het ophopen van rotzooi onder de toetsen van een nieuwe MacBook of MacBook Pro een probleem kan zijn wordt ook door Apple zelf geïllustreerd. Want er is hiervoor een aparte support-pagina, waar je kan zien hoe je mogelijk weer van de rotzooi onder jouw toetsen af kan komen. Maar als het hier om een constructiefout gaat dan is dat natuurlijk niet voldoende.

Dat die problemen vooral bij de spatiebalk ontstaan is inmiddels zo bekend, dat er zelfs een liedje over is gemaakt. Dat kan je horen (en zien) in de video hieronder.

Tip: High Sierra installeren zonder voor APFS te kiezen

005

Als je een Mac hebt waar het besturingssysteem staat op een SSD, zal bij de installatie van Apple's nieuwe macOS 10.13 High Sierra het bestandssysteem automatisch overgezet worden naar het nieuwe APFS, dat het oude HFS+ vervangt.

Er lijken tot nu toe geen grote problemen met High Sierra te zijn, en ook met APFS zijn er geen serieuze problemen bekend. Maar mocht je, om wat voor reden dan ook, wel over willen stappen naar High Sierra, maar het bestandssysteem nog op HFS+ wilt houden, dan is dat ook mogelijk.

Om dit te doen haal je eerst mac High Sierra binnen via de Mac App Store, dat kan door even te klikken op deze link.

Kopieer dan de regel hieronder, open daarna de app Terminal, plak daarin deze gekopieerde regel en bevestig dit met een Return of een Enter.


/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/startosinstall --converttoapfs NO


Mocht je later wel APFS als bestandssysteem willen hebben dan zal je je jouw schijf moeten formatteren en High Sierra er opnieuw op zetten, of wachten op de volgende versie van macOS.

Voor de volledigheid: deze tip is alleen voor mensen die, om wat voor reden dan ook, liever de overstap naar APFS nog niet willen maken. Dat zijn hoogstwaarschijnlijk uitzonderingen, voor verreweg de meeste mensen zal High Sierra installeren met de conversie naar APFS geen enkel probleem zijn.

Nieuwe Apple Store Chicago heeft spectaculair design

000

Dat Apple constant bezig is met het almaar uitbreiden van het netwerk van Apple Stores weten we allemaal. Dat gebeurt niet voor niets, de Apple Stores zijn erg belangrijk voor Apple. Zo werd in de VS in het afgelopen jaar maar liefst 40 procent van alle Macs in een Apple Store gekocht.

Bij de Apple Stores staat design altijd centraal, er zijn al veel Apple Stores die tot toeristische trekpleisters zijn uitgegroeid. De kans dat dit bij de nieuwe Apple Store in Chicago ook het geval gaat worden lijkt groot, want hier heeft Apple zo'n beetje alles wat mogelijk is uit de kast gehaald. Een voorbeeld daarvan is het dak van 35 bij 30 meter dat van koolstofvezel gemaakt is. Doordat het op maar vier pilaren rust, is er een onbelemmerd uitzicht over de rivier door de 10 meter hoge glazen pui.

Daarbij heeft Apple door het maken van granieten trappen aan beide kanten van deze nieuwe Store een verbinding gemaakt met de straat en de rivier. Die trappen lopen door in de Store zelf, dus ook daar worden de binnen- en buitenruimte bijna naadloos verbonden.

Het interieur van deze nieuwe Apple Store is helemaal in de lijn van andere recent geopende Apple Stores, Dus strak, veel hout, een paar bomen aan de zijkant en de producten zowel uitgestald op de tafels als tegen de wanden, in houten kasten.

In de video hieronder kan je goed zien hoe open en transparant deze Apple Store is, hoe deze ligt aan de Chicago River, en hoe de trappen aan de zijkant doorlopen tot in de Store zelf.

Het originele (Engelstalige) persbericht dat Apple over deze nieuwe Apple Store heeft gepubliceerd is te vinden op deze pagina, hieronder vind je de complete Nederlandse versie.


Apple Michigan Avenue in Chicago opent morgen zijn deuren

Chicago, 19 oktober 2017 - Apple heeft vandaag een tipje van de sluier opgelicht van Apple Michigan Avenue, de nieuwste en meest ambitieuze Apple Store tot nu toe, die bovendien North Michigan Avenue, Pioneer Court en de Chicago-rivier met elkaar verbindt. De locatie is opgezet als een ontmoetingsplaats voor de hele lokale gemeenschap en het hele jaar door worden er Today at Apple-sessies georganiseerd. Dit sluit aan op het streven van de stad Chicago om de Riverwalk (een boulevard langs de rivier) bruisender te maken. Ter gelegenheid van de opening worden onder de noemer 'The Chicago Series' een maand lang speciale evenementen georganiseerd die deelnemers de tools in handen geven om hun passies na te jagen, van fotografie en muziek tot het ontwerpen van apps.

"Toen we in 2003 opengingen aan North Michigan Avenue, was dit onze allereerste Flagship Store. En nu zijn we weer in Chicago om daar de eerste Apple Store te openen van een hele nieuwe generatie bijzondere Apple Retail-vestigingen wereldwijd", aldus Angela Ahrendts, Senior Vice President van Apple Retail. "Apple Michigan Avenue straalt in alles onze nieuwe visie uit: een plaats waar iedereen onze fantastische producten, diensten en informatieve programma's kan ervaren, gewoon in het hart van hun eigen stad. We verheugen ons nu al op het openingsweekend en alle mensen die we daar hopen te ontmoeten. Daarna starten we maandag met 'The Chicago Series', iets wat we in samenwerking met lokale partners hebben opgezet."

De rivier heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de stad. Door de komst van Apple Michigan Avenue kun je nu ook vanaf Pioneer Court bij de waterkant komen. Aan beide zijden van de transparante Store loopt een granieten trap van de straat naar het water. Zo kun je prachtig uitkijken over de rivier en alles wat daarachter ligt. Bij de bouw heeft Apple nauw samengewerkt met het stadsbestuur van Chicago. Mede op basis van historische archieven is een design ontstaan dat specifiek is afgestemd op deze locatie.

"Apple Michigan Avenue is ontworpen vanuit de gedachte dat er eigenlijk geen verschil moest zijn tussen binnen en buiten. De link met de stad moest duidelijk aanwezig zijn", vertelt Jony Ive, Chief Design Officer van Apple. "Het gebouw verbindt een historisch stadsplein met het water op een plek waar die twee helemaal van elkaar gescheiden waren. Chicago heeft er een dynamische nieuwe hotspot bij gekregen waar je heel natuurlijk kunt afdalen richting de rivier."

Alle designelementen zijn erop gericht om de grens tussen stad en rivier zo onzichtbaar mogelijk te maken. Zelfs het dak van koolstofvezel, dat 35 bij 30 meter groot is, hebben we zo dun mogelijk gehouden. De hele constructie rust binnen op vier pilaren die zorgen voor een onbelemmerd zicht vanuit de 10 meter hoge glazen gevel.

De eerste Apple Store aan North Michigan Avenue heeft sinds de opening in 2003 meer dan 23 miljoen bezoekers ontvangen. En waar het team ooit begonnen was met 58 mensen, was dat inmiddels uitgegroeid tot 250. In Chicago staan in totaal negen Apple Stores. Bij elkaar werken daar 1300 medewerkers, onder wie ook de nieuwe Creative Pro's. Zij zijn de creatieve tegenhangers van de Geniuses, de techneuten van de Genius Bar. De Creative Pro's zijn degenen die elke dag de gratis Today at Apple-sessies verzorgen.

Op maandag gaat onder de noemer 'The Chicago Series' een reeks van vijf programma's van start, die vier weken beslaat. Ze hebben allemaal hun eigen thema op het snijvlak van technologie en kunst. Elk programma is in samenwerking met lokale nonprofit- en creatieve organisaties tot stand gekomen. Er staat steeds een bepaald thema of project centraal dat een positieve impact moet hebben op de lokale gemeenschap.

• Accelerate Your Startup Idea with 1871 is bedoeld om startende ondernemers te inspireren tot het uitwerken van een zakelijk concept dat een positieve impact zal hebben op de stad Chicago. Ze krijgen oplossingen aangereikt om op basis van hun idee een bedrijf te beginnen. De geselecteerde finalist ontvangt blijvende ondersteuning van Apple en van 1871, een lokale nonprofitorganisatie die optreedt als incubator voor starters in de ICT-sector.

• Degenen die meedoen aan Create Collaborative Art, gaan samen met de lokale kunstenaar Theaster Gates en de Black Monks of Mississippi (een groep performancekunstenaars uit Chicago) een nieuw kunstwerk maken.

• Prototype a Civic App with BLUE 1647 is bedoeld voor iedereen die wil leren hoe je een concept voor een app bedenkt en uitwerkt. De app in kwestie moet voorzien in een bepaalde maatschappelijke behoefte. De ontwikkelaar die als beste uit de bus komt, wordt blijvend ondersteund door Apple en door BLUE 1647, een lokaal centrum voor technische innovatie.

• Photograph Chicago with VSCO biedt ervaren en minder ervaren fotografen de kans om de bijzondere kanten van de wijken en de bewoners van Chicago vast te leggen. Het beste werk wordt gebruikt in een toekomstig Today at Apple-programma in Chicago en op de social media van VSCO.

• Cultivate Your Voice with Young Chicago Authors is bedoeld voor mensen die graag verhalen vertellen en zich willen uiten via poëzie, graffiti of rap. Na dit programma wordt 'The Chicago Series' afgesloten met een poetry slam die wordt gepresenteerd door Kevin Coval, een bekende naam uit de muziekwereld van Chicago.

'The Chicago Series' ligt in het verlengde van het bestaande Today at Apple-aanbod, dat bestaat uit dagelijkse gratis sessies over fotografie, muziek, kunst en design, programmeren en ondernemerschap. In de loop van deze maand wordt een tiental nieuwe Today at Apple-sessies gelanceerd, waaronder 'Kids-uur: Boekenclub', 'Straat- en modefotografie' en 'Dinsdag docentendag: Programmeren met Swift'. In alle Apple Stores in de hele wereld worden Today at Apple-programma's aangeboden.

Apple Michigan Avenue gaat op vrijdag 20 oktober om 17:00 uur open. Aanmelden voor 'The Chicago Series' en voor de Today at Apple-sessies kan op apple.com/Today.