Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Vanaf 1 juli oortjes tijdens het rijden verboden in Frankrijk

015

De vakantie staat voor de deur, en waarschijnlijk gaan velen van ons richting Frankrijk. Want Frankrijk is nog altijd één van de meest populaire vakantielanden voor Nederlanders.

Daarbij wordt het even goed opletten als je achter het stuur de telefoon wilt beantwoorden, want vanaf morgen is het in Frankrijk verboden om oortjes te gebruiken tijdens het rijden.

Dat betekent dat je geen bedraad of draadloos oortje mag gebruiken, niet achter het stuur van een auto, maar ook niet op de motor of als je aan het fietsen bent. Doe je dat wel en wordt je ermee betrapt, dan kan de boete daarvoor je maar liefst 375 euro kosten (Fransen raken daarbij ook nog drie punten op hun rijbewijs kwijt)

Wil je bellen achter het stuur, dan zal je jouw iPhone op de speaker moeten zetten, of een handsfree set gebruiken met een microfoon en een speaker. Dat kan een aparte set zijn, maar ook bijvoorbeeld ingebouwd in de autoradio.

Opvallend genoeg valt de Apple Watch niet onder deze nieuwe wet, maar als je zeker wilt weten dat je niet de klos zal zijn dan is een handsfree set met eigen microfoon en speaker duidelijk het beste idee.

Tip: snel gesloten tabbladen heropenen in Safari voor iOS

000

Gebruik je vaak Safari op je iPhone, iPod touch of iPad en wil je tabbladen die je gesloten hebt opnieuw openen dan kan je dat natuurlijk doen via de Bladwijzers en dan in de Geschiedenis zoeken waar je geweest bent.

Maar er is een makkelijkere en snellere manier, alleen moet je die even weten. Want door je vinger op het Plus-teken in Safari in iOS 8 even te laten rusten kan je dat veel sneller doen.

Op de iPhone en iPad touch moet je daarvoor eerst even rechtsonder op het tebbladen-icoontje klikken, daarna krijg je het Plus-teken in het middenkader te zien. Even vasthouden en je krijgt een lijst van alle recent gesloten tabbladen.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Zie je de onderste balk niet bij jou in Safari, dan moet je even naar beneden 'swipen', dan krijg je die balk meteen in beeld.

Op de iPad is het nog makkelijker, want omdat daar meer plek is het Plus-teken altijd te zien, alleen zit die daar rechtsboven. En dus hoef je niet eerst naar de tabs te gaan.

Ook hier geldt weer, als je de bovenbalk op dit moment niet bij jou in Safari op jouw iPad ziet, dan even naar beneden 'swipen' om meteen die balk in beeld te krijgen.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Eigenlijk is het opvallend dat OS X nog geen manier heeft om gesloten tabbladen snel terug te halen, daar zullen we nog steeds in het Geschiedenis-menu moeten zijn om dat te doen. Maar omdat de teams van iOS en OS X steeds meer samenwerken komt er in de toekomst vast ook een slimme oplossing voor de Mac.

MacUpdate software-bundel speciaal voor ontwikkelaars

001

Hoewel er waarschijnlijk niet zo heel erg veel ontwikkelaars op MacFreak zitten, hieronder toch even aandacht voor een software bundel van MacUpdate die speciaal op die groep gericht is.

Want het zijn juist die ontwikkelaars die ons van goede en interessante apps voorzien, en daarbij zitten er in deze bundel ook een paar apps die ook interessant zijn voor ons allemaal (bijvoorbeeld web-app Flux en FTP app ForkLift).

Deze bundel wordt aangeboden onder de naam "8 Mac Developer Apps, 1 Super Low Price", is te vinden op deze pagina en geldt nog 13 dagen, 19 uur en 42 minuten op het moment dat dit nieuwsbericht geschreven wordt.

Normaal gesproken zouden al deze apps samen je 366 dollar kosten, de komende dagen kan je die allemaal samen kopen voor maar $ 59,99.

Links naar de apps uit deze bundel vind je hieronder, inclusief video's. Behalve voor Base 2, daar moeten we het met alleen een linkje doen:

Hype 3.0.3DeltaWalker Oro 2.1.2Dash 3.0.2Flux 5.6.12Paw 2.2.2ForkLift 2.6.5CodeRunner 2.0.3Base 2.4.10

Low power modus iOS 9 kost ongeveer 40 procent in snelheid

000

Tijdens de keynote van de WWDC werd het al genoemd: iOS 9 krijgt een nieuwe low power modus ingebouwd. iOS 9 zelf zal al voor een extra uur batterijtijd zorgen, het inschakelen van deze low power modus voegt daar nog eens een extra drie uur aan toe.

iOS 9 zal je vragen of je die modus wilt activeren als je batterij nog twintig of tien procent lading heeft. Maar je kan het zelf ook aanzetten in de nieuwe batterij-sectie in de Instellingen-app. Op deze manier kan je dan nog een tijd met je iDevice doorwerken voordat die weer aan de lader moet.

De vraag daarbij lijkt vooral wat Apple gedaan heeft om ervoor te zorgen dat dit lukt, het antwoord is dat de prestaties van je iDevice aardig naar beneden geschroefd worden. Want in de Geekbench resultaten kunnen we zien dat je iDevice ruwweg 40 procent in zal leveren.

Daarbij maakt het niet uit of je een iPhone 6 of iPhone 6 Plus gebruikt, of bijvoorbeeld een iPhone 5s.

Als de low power modus ingesteld is zal het batterij-icoontje rechtsboven geel gekleurd zijn, zodat je altijd meteen kan zien of je deze modus wel of niet aan het gebruiken bent.

Apple koopt veel patenten voor biometrische identificatie

000

Apple was de eerste fabrikant die het lukte om een vingerafdruk-scanner in te bouwen die voor het overgrote gedeelte van de mensen voor het eerst de mogelijkheid gaf om makkelijk, snel en relatief veilig hun iPhone of iPad goed te beveiligen en te ontgrendelen.

Maar bij Apple gaan ze natuurlijk niet op hun handen zitten, het bedrijf is nog steeds bezig om dit soort biometrische identificatie steeds verder te ontwikkelen.

Dat is onder ander te zien aan het nieuws dat Apple in de afgelopen tijd maar liefst 26 patenten heeft overgenomen van Privaris, een klein bedrijf in Charlottesville, Virginia. Voor zover bekend is het bedrijfje niet overgenomen, maar omdat het 31 patenten in huis had lijkt het er op dat dit bedrijf vooral hard geld nodig had.

Eén van die patenten dekt het gebruik van een vingerafdruk-scanner in een aanraakscherm, en dat sluit natuurlijk prachtig aan bij de geruchten dat Apple zou werken aan het elimineren van de Home-knop.

Maar dat is niet alles, er zijn ook patenten overgenomen die het bijvoorbeeld mogelijk zouden kunnen maken dat we in de toekomst deuren zouden open kunnen maken met je vingerafdruk op je iPhone.

Apple koopt veel patenten die we nooit in producten terug zien, maar in dit geval ligt het allemaal wel erg in de lijn van de ontwikkeling die Apple al eerder heeft ingezet.

Foto's, notities, webpagina's en meer als PDF bewaren in iOS 9

000

Bij het maken van iOS 9 is bij Apple gekozen om vooral te kiezen voor stabiliteit en snelheid, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen nieuwe dingen in zitten. Nu de beta-versies uit zijn komen steeds meer dingen naar boven, een voorbeeld daarvan is dat je in iOS 9 beta 2 een optie erbij krijgt om heel veel verschillende dingen als PDF in iBooks te bewaren.

Dat kan bijvoorbeeld in Foto's en Notities, maar ook in Safari kan je voortaan pagina's bewaren. Niet alleen handig om dit soort dingen voor later bij je te houden, maar ook handig als je iets wilt printen en er op dat moment geen printer in de buurt is.

Goed om te zien dat Apple niet alleen naar iOS kijkt om dingen in OS X toe te voegen, maar ook andersom. Mocht je je afvragen hoe het werkt voor mensen die iBooks niet op hun iPhone, iPod touch of iPad hebben staan, in iOS 9 wordt die app standaard met iOS meegeleverd, en is dan dus ook niet meer te verwijderen.

Noiseless Pro tijdelijk met 20 procent korting

000

Als je op zoek bent naar goede software om ruis uit je foto's te halen, dan is Noiseless Pro van Macphun één van de goede opties. Normaal gesproken kost die software € 49,99, op dit moment gaat daar 20 procent af en kan je het dus kopen voor maar € 39,99.

Dat is niet het enige, Macphun geeft je daarbij ook nog een aantal professionele presets, op die manier kost het filteren van ruis je nauwelijks tijd.

Macphun zelf noemt Noiseless Pro "The World's Best Noise Reduction Software", maar dat is een marketing tekst die je best met een korreltje zout mag nemen. Want Noiseless Pro is goed, maar in de review hieronder kan je zien dat DeNoise van Topaz Labs in sommige (erg specifieke) gevallen de betere optie is.

Als je Noiseless Pro met korting wilt kopen dan kan dat via deze link. De aanbieding is tijdelijk, maar nergens staat vermeld tot wanneer die geldig is.

Wil je Noiseless Pro liever eerst gratis uitproberen, dat kan op deze pagina. Daar zie je ook dat Noiseless (dus niet de "Pro" versie) maar € 17,99 kost, maar let wel op de verschillen tussen die twee. Zo ondersteunt bijvoorbeeld alleen de Pro-versie de Adobe RGB en Pro Photo kleurruimtes.

Productie van nieuwe iPhone met Force Touch begonnen?

000

Twee dagen geleden was er in DigiTimes te lezen dat Apple voor de opvolger van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus Force Touch gaat gebruiken, dezelfde techniek die ook in de recente MacBook en MacBook Pro modellen te zien is, en vooral veel aandacht heeft gekregen door de Apple Watch.

As je nog niet precies weet wat Force Touch is, dan helpt deze support-pagina van Apple je waarschijnlijk verder.

DigiTimes heeft het niet altijd aan het rechte eind, maar als ze zich op informatie die direct van de fabrikanten baseren dan klopt het wel meestal wat daar te lezen is. Het lijkt er op dat dit nu het geval is:


The forthcoming iPhone 6S series will feature Force Touch technology, which will demand more flexible PCBs (FPCB). As a result, Apple is set to increase orders to its FPCB suppliers including Zhen Ding Technology and Flexium Interconnect, according to industry sources.

Both Zhen Ding and Flexium will see their revenues climb starting June, and are set to report brisk revenue results for the second half of 2015, said the sources.


Inmiddels doet ook Bloomberg een duit in het zakje, volgens hun bronnen ("people with knowledge of the matter") zou Apple inderdaad al begonnen zijn met het maken van nieuwe modellen met Force Touch.

Meerdere onderzoeken laten ondertussen zien dat de verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus nog steeds erg goed loopt, meestal zakken die verkopen tegen de zomer in omdat de nieuwe modellen eraan komen.

Het is natuurlijk nog niet duidelijk of het Apple zal lukken van de opvolgers een even groot, of nog groter, succes te maken. Maar waarschijnlijk zullen de verkopen van de iPhones de komende maanden nog wel blijven stijgen, al was het alleen maar vanwege het op de markt komen van een goedkopere iPhone 6 en 6 Plus.

Want het ligt voor de hand dat Apple, die straks, als de goedkopere modellen in het programma komen, dat daardoor ook weer een grote groep de stap naar de grotere modellen zal maken.

met dank aan forumlid 'SnowLeopard', die dit eerder op ons forum meldde

4K 21,5-inch iMac, Iris Pro 6200 en meer gevonden in code 10.11 beta

002

De tweede beta-versie van OS X 10.11/El Capitan is uit en natuurlijk zijn er meteen weer ontwikkelaars die dan in de code duiken om te kijken of ze daar wat nieuws kunnen vinden.

Dit keer is het ontwikkelaar Pierre Dandumont geweest die op zoek ging, en hij blijkt aardig wat nieuwe dingen gevonden te hebben, waarbij een compleet nieuwe 21,5-inch iMac met een 4K scherm het meest opvallende is.

4K 21,5-inch iMac

In oktober vorig jaar verraste Apple vriend en vijand met de 5K 27-inch iMac. Maar terwijl die vorige maand een update kreeg, bleef het stil rond het 21,5-inch model dat in de zomer van vorig jaar voor het laatst een update kreeg.

In El Capitan zijn nu resoluties gevonden die prefect zouden passen bij een 21,5-ich iMac met een 4K resolutie: 4096 x 2304 pixels.Iris Pro Intel Graphics 6200

Daarbij vond hij ook wat waarschijnlijk de videokaart is voor deze nieuwe 4K 21,5-inch iMac. De Iris Pro Intel Graphics 6200 die we daar zien werd recent aangekondigd met de nieuwe Intel Broadwell processors, en die zou een prima optie zijn voor deze iMac met een hogere resolutie.

De tweede kaart die we daar zien, de AMD Radeon R9 M380, M390, M395 en M395X, is waarschijnlijk dezelfde videokaart die nu al in de iMac zit (de R9 M2xx), maar dan met een wat hogere klokfrequentie.De nieuwe Bluetooth afstandsbediening

Als laatste vond hij ook referenties voor de nieuwe Bluetooth afstandsbediening waar recent ook al geruchten over waren:


There are references to the audio, buttons, touch, sensors, management of proximity and infrared, we can assume that the remote work in part with older systems. The pilot gives consistent values ​​for an Apple product (Vendor ID 76 / 0x4C , Product ID 614 / 0x266 ). No reference to the web, anywhere, I'm obviously the first to find it.Apple Watch vanaf 17 juli in Nederland te koop

003

Het heeft even geduurd, maar er is nu een datum bekend wanneer de Apple Watch in Nederland te koop zal zijn: 17 juli. Alle modellen zullen bij ons iets duurder zijn dan bij onze oosterburen, mogelijk is het verschil in BTW-tarief daarvoor verantwoordelijk. In Duitsland is dat 19, wij zitten nog steeds op 21 procent.

Het goedkoopste model, de Apple Watch Sport, gaat bij ons als 38 millimeter-model 419 euro kosten, voor het 42 millimeter-model zal je 469 euro moeten neerleggen. Heb je interesse in de stalen Apple Watch, dan zal je minstens 669 euro moeten meenemen, en de prijzen voor de gouden Apple Watch Edition zullen tussen de 11.200 tot 18.400 euro liggen.

Dat Apple heel erg veel verschillende bandjes verkoopt voor de Apple Watch was al bekend, het goedkoopste sportbandje kost los 59 euro, de metalen schakelarmband kost 499 euro.

Onderzoek van Slice van een week geleden schat de totale verkoop van de Apple Watch in de VS op dit moment op 2,79 miljoen, wereldwijd ligt dat natuurlijk nog hoger. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat veel mensen meteen een extra bandje kopen, alleen daaraan verdient Apple waarschijnlijk al een aardige duit.

De aankondiging dat de Apple Watch in Nederland vanaf 17 juli te koop zal zijn kwam op de dag dat de Apple Watch in Italië, Mexico, Singapore, Zuid Korea, Spanje, Zwitserland en Taiwan beschikbaar kwam. Op 17 juli is trouwens niet alleen Nederland aan de beurt, de Apple Watch wordt vanaf die datum ook verkocht in Zweden en Thailand.

Als 2,79 miljoen klopt dan zou dat trouwens betekenen dat de Apple Watch op dit moment beter verkoopt dan het eerste model van de iPhone, toen die in 2007 uitkwam.met dank aan forumlid 'neoman', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde