Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

OS X 10.10.3/Yosemite heeft ondersteuning NVM Express

005

Nu dat de 10.10.3 update voor OS X 10.10/Yosemite uit is wordt er verder gekeken wat voor nieuwe dingen daarin zitten, en inmiddels is er ontdekt dat er ondersteuning in zit voor de NVM Express SSD Interface.

Tot nu toe werden alle connecties in de Mac afgehandeld door de Advanced Host Controller Interface (AHCI), maar die interface is alweer tien jaar oud en indertijd gemaakt voor klassieke harddisks, niet voor het veel snellere SSD. Met de NVM Express SSD Interface kan je PCIe SSDs aansluiten, waardoor we hogere snelheden kunnen gaan zien, en OS X dus ook klaar is voor de toekomst.

In het overzichtje van Intel hieronder kan je een aantal verschillen zien tussen AHCI en de NVM Express SSD Interface, waarbij al snel duidelijk wordt hoeveel meer bandbreedte deze interface ondersteunt.

Het is nog niet duidelijk welke Macs deze nieuwe interface zullen ondersteunen. Maar waarschijnlijk zal het niet zo zijn dat we er in oudere Macs plezier van zullen hebben, simpelweg omdat de fysieke aansluiting dit protocol waarschijnlijk niet zal ondersteunen.

HBO Now zorgt voor hypocrisie in beleid Apple

014

Apple heeft altijd duidelijk gemaakt dat ze geen doorgeefluik willen zijn voor dingen zoals bijvoorbeeld porno, en de regels voor de App Store zijn dan ook behoorlijk streng. Zo streng, dat als je de Playboy via Newsstand leest je echt alleen maar bikini reportages te zien krijgt, niet meer.

Op zich zou dit beleid nog wel te verdedigen zijn, maar alleen als Apple op zijn minst consistent zou zijn in het beleid. En dat is het niet.

Want recent kondigde Apple's CEO Tim Cook trots aan dat de Apple TV het eerste device is waarop HBO Now te zien was (inmiddels is dat ook zo voor de iPhone, iPod touch en iPad, maar allemaal alleen maar in de VS).

Laat het nu net HBO zijn die series uitzendt waar heel wat aan seks en geweld te zien is. Het eerste voorbeeld dat de meesten van ons zullen kennen is Game of Thrones, maar later op de avond zijn er op dat kanaal series te zien met titels als Stacked Racks From Mars, The Atomic Hotel Erotica en Downtown Girls: Hookers of Honolulu. Je hoeft je fantasie waarschijnlijk niet heel erg hard te gebruiken om te bedenken wat daarin te zien is.

Vergelijkbare series waren in de VS al eerder te zien op de Apple TV, maar dan was dat op bijvoorbeeld HBO Go of Max Go van Cinemax. Daarbij waren het de kabelmaatschappijen die het signaal verzorgen, dit keer is het Apple zelf die daar voor de volle honderd procent verantwoordelijk voor is.

En dus hebben we nu de vreemde situatie dat Apple een de ene kant seks en geweld tegenhoudt, terwijl het aan de andere kant onder hun eigen verantwoordelijkheid wordt uitgezonden.

Het lijkt een situatie die moeilijk op langere termijn vol te houden is. Om in de sfeer van het onderwerp te blijven: wordt vervolgd.

Opletten, Chrome kan batterij erg snel leegmaken

001

Gebruik je Google's Chrome browser en valt de tijd dat je op één lading op je MacBook kan werken tegen, dan lijkt het een goed idee om zo snel mogelijk een andere browser te gaan gebruiken. Zeker als je een nieuwe 13 inch MacBook Pro hebt, want dat model heeft er nog meer last van dan eerdere generaties.

Bij The Verge kwamen ze hier achter doordat ze hun standaard-test draaiden, en het verschil tussen Chrome en Safari was dat de batterij maar liefst 3 uur en 33 minuten minder lang meeging. Die test is trouwens netjes opgezet, dus in beide gevallen staat het scherm op 65 procent helderheid, waarbij eerst de ene en daarna de andere browser door dezelfde websites heengaat.

Met Safari lukt dat gedurende 13 uur en 18 minuten, dezelfde MacBook pro met Google's Chrome houdt het maar 9 uur en 45 minuten vol.

Als je aan het stopcontact verbonden bent maakt dit natuurlijk niet veel uit, maar onderweg kan het het verschil maken tussen je werk afkrijgen of opgescheept zitten met een lege laptop.Apple Watch is sterk, en kan (expres) voorlopen

002

De Apple Watch is in een aantal landen te zien en te bestellen. Daarbij lopen de wachttijden rap op, dus als je haast hebt om een Apple Watch om je pols te krijgen dan heb je waarschijnlijk een probleem, of je moet een kapitaal op eBay uit willen geven.

Ondertussen komen er wat meer details naar buiten over de Apple Watch, waaronder een test van het saffier dat, als het goed is, ervoor zorgt dat het kijkvlak niet al te snel gekrast zal worden. In de test hieronder kan je zien dat je daar in ieder geval niet bang voor hoeft te zijn, want wat er daar ook geprobeerd wordt, krassen komen er niet op.

Het andere is een grappig detail waar de mensen van 9to5mac achter zijn gekomen, je kan je Apple Watch expres voor laten lopen. Handig voor mensen die vaak te laat komen.

Let wel op dat als je daarvoor kiest dat notificaties en dergelijke nog wel op de 'echte' tijd blijven binnenkomen. Als je kiest om je Apple Watch voor te laten lopen, dan waarschuwt Apple je daar wel keurig voor.

Apple Watch na 6 uur uitverkocht

050

Er waren van te voren al hints dat Apple moeite heeft om de Apple Watch in grote aantallen te produceren. Zo liet Angela Ahrendts (Apple's Senior Vice President of Retail and Online Stores) al eerder weten dat online bestellen de beste keuze was, en lekten de levertijden voor meerdere modellen vooraf ook al uit, die kan je hier vinden (in het Duits).

Maar dat ging over een wachttijd van één of twee weken, 6 uur nadat de Apple Watch te koop was is de wachttijd al opgelopen tot minimaal 4 weken en in een aantal gevallen is het nu al 6 weken dat je erop moet wachten.

Als je in de markt bent voor het duurste model, De Apple Watch Edition, dan moet je al helemaal geen haast hebben. Want die krijg je op zijn vroegst pas in juni binnen, en voor sommige variaties daarvan zullen pas in juli of augustus jouw kant opkomen.

Niemand buiten Apple weet hoeveel dit zegt over de vraag en het aanbod, het lijkt er op dat de vraag groot is en het aanbod, in ieder geval op dit moment, daar nog niet bij aansluit.

Hieronder wat video's die gemaakt zijn rond de introductie van de Apple Watch. In de laatste (Franstalige) video kan je zien dat er in het Parijse Galeries Lafayette maar liefst een kwart van een verdieping voor de Apple Watch is ingeruimd.

 

How to use Photos for OS X: The ultimate guide

021

Nu de Foto's-app is uitgekomen, samen met de 10.10.3 update voor OS X 10.10/Yosemite, moeten veel van ons wennen aan een nieuw programma om met je foto's te werken. Tenminste, als je ervoor kiest om deze nieuwe app te gebruiken.

Gebruik je de nieuwe Foto's-app en heb je er vragen over, dan raden we je het volgende artikel van iMore aan: How to use Photos for OS X: The ultimate guide. De naam lijkt misschien een beetje overdreven, maar dit artikel is inderdaad zo compleet dat het "ultiem" in de titel eigenlijk niet overdreven is.

Want daarin kan je lezen hoe je verschillende Libraries kan importeren, (eventueel meerdere tegelijkertijd), hoe je deze app met meerdere Macs tegelijkertijd kan gebruiken, ruimte op je harddisk kan besparen, hoe iCloud Photo Library werkt en nog veel meer.

Security Update 2015-004 Mavericks en Mountain Lion

013

Apple heeft twee Security Update uitgebracht, die zijn voor OS X 10.9/Mavericks en 10.8/Mountain Lion. Als je je afvraagt waarom 10.10/Yosemite daar niet bijzit, die heeft een veel betere update gekregen, maar die zat in de 10.10.3 update van twee dagen geleden.

Veel beter, want OS X heeft een probleem dat ontdekt werd door Emil Kvarnhammar van TrueSec, waarmee een hacker root-rechten zou kunnen krijgen en zo je hele systeem zou kunnen overnemen. Toen Emil Kvarnhammar dit probleem in oktober vorig jaar aan Apple meldde werd hem gevraagd om het langer stil te houden dan de 90 dagen die daar normaal gesproken voor staan, want het zou Apple veel meer tijd kosten om dit op te lossen.

Inmiddels is het dus in 10.10.3 opgelost, maar deze Security Updates voor Mavericks en Mountain Lion zullen dit niet verhelpen en Apple komt ook niet met een oplossing voor oudere systemen, dat zou te gecompliceerd zijn. Apple adviseert iedereen simpelweg om zo snel mogelijk up te graden naar 10.10/Yosemite.

Meer informatie hierover is te vinden op deze pagina van Apple.

Gebruik je nog wel Mavericks of Mountain Lion dan is het natuurlijk nog steeds aan te raden om onderstaande Security Updates te installeren, maar het lijkt tijd om te overwegen of het misschien tijd is om over te stappen naar 10.10.3/Yosemite.

Security Update 2015-004 Mavericks

Security Update 2015-004 Mountain Lion

Reviews van de nieuwe MacBook

007

Met de nieuwe MacBook heeft Apple weer eens gekozen voor een radicale stap, alle aansluitingen verdwenen en werden vervangen door één USB-C connector, En dat was nog niet alles, er werd ook gekozen voor minder snelheid in ruil voor een zo dun en licht mogelijke laptop, waarvan de batterij zo lang mogelijk meegaat.

Een keuze die vast niet voor iedereen is, maar veel doet denken aan de eerste MacBook Air. Die had ook veel minder aansluitingen en was ook traag als je hem vergeleek met de andere modellen die Apple op dat moment in het programma had. Maar snel genoeg voor enorm veel mensen, want de MacBook Air werd een doorslaand succes.

Het embargo is er nu af, de reviews komen binnen en hieronder kan je zien en lezen welke voor- en nadelen er aan deze nieuwe laptop van Apple zitten en zien of die iets voor jou is.

De nieuwe MacBook is vanaf vandaag te bestellen (vanaf € 1.499,-), maar het lijkt erop dat je nog wel even zal moeten wachten voordat je die binnen krijgt, de geruchten hebben het over een levertijd van minimaal twee weken.

The Verge


Here's a crazy surprise I didn't expect: my 13-inch MacBook Air felt big and clunky after I went back to it. And make no mistake, the MacBook Air is itself a wonder of engineering. Yet compared to the new MacBook it felt like a heavy, kind of ugly throwback with a mediocre screen. I really didn't want to go back to that Air. But I still went back.

You see, the problem with the future is that it isn't here yet. Instead we live in the now, and the now doesn't have the ecosystem of adapters and wireless peripherals I need to use this laptop with its single port. The now doesn't have the right processor to power through the apps I need without ruining battery life. And right now, this laptop is far from cheap at $1,299. But if history is any guide, all of those problems will go away - and more quickly than you probably expect. When they do, I'll be using this MacBook. The MacBook. Hurry up, future. Hurry the hell up.Mashable


This is the notebook for people who love their iPad but want something with a real keyboard and a bigger screen. It's a great second computer to complement an iMac or a larger MacBook Pro. And the MacBook might be the ideal "student" computer - I would have killed to have something this thin and light in college. The most important thing about the new MacBook, to me, isn't necessarily what it is now, but what it represents. In five years, the sea of MacBook Airs and MacBook Air-style machines we see now at Starbucks will be replaced by machines that look more like the new MacBook. This is the future.TechCrunch


Apple’s new MacBook seemed like a shift so dramatic that it was bound to cause some discomfort when it was unveiled on stage in March in San Francisco, but in practice the big changes are far easier to embrace than you might expect. It’s true that for users who treat their notebooks as their sole computers, and who like to plug a lot of things into those computers as a result, this probably isn’t the best option. But for people looking for a mobile Mac to complement their desktop machine, and for those who aren’t sending their whole day on their Macs for work (meaning likely the vast majority of general consumers), this is a future-oriented notebook that is just as effective in the present, too.The Wall Street Journal


I expect the new MacBook to follow the same path as the Air. Over the next few years, it will improve, and become an affordable, indispensable tool for life in the future. But here, now, in the present day, there are more practical slim, everyday laptop choices. The MacBook Air is the best option all around, the MacBook Pro Retina 13 is a great step up, and PC users can do no better than Dell’s latest XPS 13.CNET


this new MacBook will also be the right fit for a smaller segment of a public than the more universally useful 13-inch MacBook Air or Pro. But those who can work with the limitations -- primarily a lack of ports, shorter battery life, performance that's not suited for pro-level photo and video editing, and a shallow keyboard that takes some getting used to -- will love its sharp display, slim and light body, and responsive touchpad. My primary caveat is this -- if history is any guide, you can count on a near-future generation of this laptop boosting its utility by doubling the number of USB-C ports to at least two. So like many new technology products, it may be worth waiting for the next version, even if having a 12-inch, two-pound gold MacBook right now will make you the coolest kid at the coffee shop.

Bloomberg


With the new keyboard and trackpad innovations, lust-inducing industrial design, and impressive downsizing of internal components, the MacBook feels like a an important next step in the evolution of portable computers. But this machine isn't for everyone, particularly those who expect extremes from their devices. Still, if you prioritize style, need something ultraportable, and don’t mind trading power for a crisp and clear Retina display, then the perfect computer may have arrived.

ArsTechnica


Ultimately the new MacBook feels like a first-generation product-a very good first-generation product, but a first-generation product nevertheless. It's got some promise and a couple of major shortcomings and you don't need to be the first person who takes the leap into the Brave New Future it represents. I use an iMac as my primary computer and a 13-inch MacBook Air when I’m sitting on the couch or in a café or on a plane, and perhaps 90 percent of the time this MacBook can replace the Air without issue. If this is going to be your main computer or only computer or if you’re one of the bare handful of people who use Thunderbolt for something, it’s hard to recommend.

Engadget


Much like the original Air, the new MacBook is expensive, and it's not for everyone. In particular, it's for well-heeled shoppers who demand the most portable machine possible, and who also don't want to compromise on screen quality. That might not be persuasive to would-be Windows users, who have several compelling alternatives, many with equally sharp screens and a bigger selection of ports. But for loyal Mac fans who wouldn't dream of switching, the new MacBook is by far the lightest-weight machine in Apple's lineup, especially with this caliber of screen. It's not for everyone, especially not right now, but if it's anything like the Air, it might one day become the standard.

Update: iTunes 12.1.2

005

Er staat een update voor iTunes voor ons klaar in de Mac App Store/Software Update.

Deze nieuwe versie van iTunes, met versienummer 12.1.2, moet ervoor zorgen dat het synchroniseren van foto's in de nieuwe Foto's app (die meekwam met de OS X 10.10.3/Yosemite update) goed werkt. Verder is het venster met informatie in iTunes is verbeterd, Apple zelf noemt dat 'refinements' (verfijningen).

Verder zou deze update iTunes ook stabieler moeten maken, maar dat doet zo'n beetje iedere update, en een update die de boel minder stabiel maakt is natuurlijk nooit de bedoeling.

Dat is dan ook precies wat Apple ons vertelt.


iTunes 12.1.2
This update improves support for syncing photos to your iPhone, iPad, and iPod touch from the new Photos app for OS X. In addition, this update also adds several refinements to the Get Info window and improves overall stability.


Op dit moment is deze update alleen maar op je Mac te krijgen via de Mac App Store/Software Update. Als er nog een aparte download-link voor komt dan zal die aan dit nieuwsbericht worden toegevoegd.

YouTube abonnementen komen eraan (Upd.)

001

De geruchten waren er afgelopen najaar al, maar inmiddels is het officieel, YouTube gaat abonnementen aanbieden voor iedereen die er gebruik van wil maken zonder door advertenties lastig gevallen te worden. En lastigvallen is het inderdaad geworden, want inmiddels zijn er steeds vaker advertenties die je 'uit moet zitten', want zonder de bekende 'Skip'-knop.

Daarbij is het volume van dat soort advertenties vaak opgeschroefd, waardoor het steeds riskanter wordt om op YouTube te zitten zonder dat je eerst het volume van je computer zacht zet.

Deze abonnementen voor YouTube zullen nog wel even op zich laten wachten, het nieuws is naar buiten gekomen doordat YouTube een mail heeft gestuurd naar de partners, het is dus nog niet zover. De tekst van die brief kan je hieronder lezen.


Dear YouTube Partner,

Your fans want choices. Not only do they want to watch what they want, whenever they want, anywhere, and on any device they choose, they want YouTube features built specifically with their needs in mind. Over the past several months, we've taken bold new steps to bring these experiences to life. Since inviting hundreds of thousands of fans into our YouTube Music Key Beta, we've seen tremendous engagement. And we've seen an equally enthusiastic response for our new YouTube Kids app, designed to give families a simpler and safer video-viewing experience- it's already crossed 2 million installations in less than one month.

We're excited to build on this momentum by taking another big step in favor of choice: offering fans an ads-free version of YouTube for a monthly fee. By creating a new paid offering, we'll generate a new source of revenue that will supplement your fast growing advertising revenue.

So what's next?

Launching a new paid offering will require us to update your terms through your Creator Studio Dashboard-a process that should feel familiar to anyone who went through a similar process three years ago when we began distributing and monetizing your content on mobile devices. Today, mobile represents over half of all watchtime and mobile revenue is up 200% in the last year. Just as with mobile, we're confident this latest contract update will excite your fans and generate a previously untapped, additional source of revenue for you. Please look out for our notification, review it and let us know your thoughts.

It's an exciting year for YouTube, as we push ourselves into uncharted territories. But we continue to be guided by a desire to deliver the choices fans want and the revenue you need. By working closely with you, we know it'll be a successful journey.

The YouTube Team

Update: In dit artikel van Bloomberg is meer te lezen over de plannen van YouTube. De optie om zonder advertenties van YouTube gebruik te kunnen maken zou later dit jaar al komen.