Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Details van de nieuwe MacBook Air?

013

Op het forum van de Chinese site Feng.com zijn schermafbeeldingen verschenen waarvan het lijkt dat het de specificaties zijn van de nieuwe MacBook Air.

De schermafbeeldingen die we hieronder laten zien zijn waarschijnlijk van het goedkoopste model. Die heeft kennelijk een Intel Core 1.6GHz i5-5250U processor met een Intel HD Graphics 6000 videokaart, 4 GB RAM en een scherm met een resolutie van 1440 x 900. De batterij is dezelfde als die in de huidige modellen.

die processor en videogeheugen liggen in de lijn van eerdere verwachtingen, dus het lijkt redelijk waarschijnlijk dat wat we hieronder zien ook echt het model is dat binnenkort uit zal komen.

Die 1440 x 900 resolutie zou trouwens betekenen dat het hier om een 13 inch model gaat met dezelfde resolutie als het model wat nu te koop is. Dus waarschijnlijk in ieder geval in de directe toekomst nog geen 12 inch MacBook Air en ook geen Retina Display.

Het besturingssysteem is een versie van OS X 10.10.2/Yosemite die we nog niet eerder hebben gezien (build 14C2043), wat we vaker zien bij een nieuw model. Het serienummer is nog niet bekend, maar als deze MacBook Air nog niet uit is gebracht dan ligt het voor de hand dat die nog niet in het systeem zit.

In het grafiekje hieronder kan je ook de andere modellen zien die binnenkort waarschijnlijk uit zien komen.

Wanneer we deze nieuwe modellen van de MacBook Air zullen zien is nog niet bekend. Het lijkt voor de hand te liggen dat Apple het Special Event komende maandag hiervoor zal gebruiken. Tenminste, als ze daar de tijd voor hebben en ze deze update belangrijk genoeg vinden. Anders zou het ook een 'stille' update kunnen worden, dus eentje die zonder aankondiging in de Apple Store verschijnt.

Apple nu grootste smartphone verkoper ter wereld

003

Toen Steve Jobs in 2007 de iPhone aan de wereld presenteerde vertelde hij erbij dat Apple in het komende jaar graag één procent van die markt zou willen pakken, ongeveer tien miljoen units. Dat lukte niet, van de eerste generatie werden er uiteindelijk 6.124.000 verkocht.

Maar bij Apple zullen ze daar vast niet lang om getreurd hebben, want sindsdien verslaat de iPhone keer op keer zijn eigen verkooprecords, de teller voor alle verkochte modellen staat nu al boven een half miljard en in het afgelopen kwartaal alleen werden er maar liefst 74,8 miljoen iPhones verkocht.

Die enorme aantallen hebben nu volgens Gartner de iPhone gemaakt tot nummer één van alle smartphones in het vierde kwartaal van 2014.

Daarbij zien we meteen dat de verkopen van de iPhone in het afgelopen jaar bijna vijftig procent gegroeid zijn, de verkopen van Samsung nog steeds erg snel afnemen, Lenovo/Motorola en Huawei nog steeds aan het groeien zijn en dat Xiaomi dat explosief doet.

De vraag lijkt nu vooral of Apple dit enorme momentum vast kan houden. Omdat verreweg het meeste van deze groei van gebruikers kwam die daarvoor nog geen iPhone hadden, denken wij dat er ook nog erg veel mensen zitten die op een gegeven moment toe zullen zijn aan een nieuwe iPhone. Er lijkt dan ook nog heel wat potentieel voor Apple in de markt te zitten.

Hoe Apple de Apple Watch aan ons gaat verkopen

007

De Apple Watch komt er aan, en Apple is hard bezig ons daar warm voor te maken. Door dingen die Apple CEO Tim Cook tussen neus en lippen 'toevallig' zegt, door ervoor te zorgen dat de Apple Watch veel in de bladen te zien is en door het Special Event aanstaande maandag.

Door al die dingen is zolangzamerhand meer interesse voor de Apple Watch aan het ontstaan, maar hoe gaat Apple ons over de streep trekken als we eenmaal in de Apple Store staan? Daarvoor is een draaiboek, en 9to5mac heeft daar de hand op weten te leggen.

Hieronder kan kan je precies zien hoe grondig Apple dit soort dingen aanpakt, en wij zijn benieuwd of MacFreaks door dit te lezen meer weerstand weten op te bouwen tegen de verleiding van de Apple Watch. Of laat jij je niet verleiden door dit soort trucjes en bepaal je zelf wat je wel en niet koopt?

(klik op de plaatjes voor een grotere versie)

Apple Watch wint eerste prijs voor design

001

De Apple Watch iOS nog niet uitgekomen, komende maandag horen we daar meer over tijdens het Special Event. De Apple Watch zelf komt in april uit, we weten alleen nog niet op welke datum.

Dat de Apple Watch nog niet uit is gekomen was geen belemmering voor iF Design Awards, want die hebben de gouden Design Award voor 2015 al aan de Apple Watch gegeven. Hieronder de tekst van hun website, met daaronder het juryrapport:


Apple Watch features revolutionary new technologies, a pioneering interface, and a design that honors the rich tradition of watchmaking. Apple Watch’s design and interface were created specifically for a smaller device. The Digital Crown is an innovative way to navigate, the display features Force Touch, which senses the difference between a tap and a press, and the Taptic Engine enables a new vocabulary of notifications you can both hear and feel. The beautifully designed and durable Apple Watch enclosures are crafted from custom alloys of polished or space black stainless steel, space gray or silver anodized aluminum, and 18-karat gold.
The idea of combining classic materials such as leather and metal with state-of-the-art technology to create a very individual fashion accessory has resulted in a delightful product offering a holistic user experience. The Apple Watch scores highly for each design detail and is an altogether extraordinary piece of design. For us, it is already an icon.

Sony's SmartEyeglass: groot en ongelofelijk nerdy

007

Vanaf het moment dat Google Glass uitkwam waren er twee stromingen. Bij Google dachten ze dat dit de opvolger van de smartphone zou zijn, en dat over een tijdje iedereen met zo'n bril zou rondlopen. Google's mede-oprichter Sergey Brin vertelde zijn publiek tijdens een TED-talk zelfs dat hij zich er mannelijker door voelde.

Inmiddels is Google Glass niet meer te koop, Google werkt er verder aan in Google X, de plek waar Google bezig is met technologische ontwikkelingen die nog niet klaar zijn voor de markt.

Ondertussen waren ze bij Sony ook bezig met smartglasses, en daar hebben ze nu een developer edition van uitgebracht. Je vraagt je eerst af of iemand ooit met zo'n bril op straat rond zal gaan lopen, de Google Glass was tenminste nog redelijk onopvallend. Daarna komt al snel de vraag op waarom ook Sony zich hier duidelijk op het grote publiek richt, terwijl de consensus inmiddels toch wel is dat smartglasses vooral geschikt zijn voor professionals en niet om dagelijks mee op straat rond te lopen. Al was het alleen maar om niet voor 'glasshole' uitgemaakt te worden.

Hieronder twee animated gifs waar je al een indruk kan krijgen van hoe de SmartEyeglass er uitziet. Daaronder een video van bijna 2,5 minuut waarin Sony de visie voor de SmartEyeglass laat zien. We zijn benieuwd of dit wel een doorslaand succes zal worden, en vooral of het design aan zal slaan.Apple Watch vanaf april te koop

005

Apple houdt op 9 maart aanstaande een Special Event, als je dat nog niet wist dan kan je in dit nieuwsbericht van MacFreak daarover lezen. Dat dit Event over de Apple Watch zal gaan is zeker, de enige vraag lijkt of er wat anders aan bod zal komen. Meestal betekent dit dat het nieuwe product, in dit geval dus de Apple Watch, kort daarna te koop zal zijn.

Maar Apple's CEO Tim Cook zei recent dat de Apple Watch vanaf april te koop zal zijn, dus we zullen nog heel even moeten wachten.

Het goede nieuws daarbij is dat hij erbij vertelde dat het niet exclusief voor de VS zal zijn. Het ligt dus voor de hand dat in ieder geval in de grote Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland de Apple Watch al snel te koop zal zijn. Of wij in de Lage Landen ook al aan de beurt zijn is niet bekend, als we daar achter komen dan laten we jullie dat natuurlijk weten.

Wanneer in april is trouwens ook nog een vraagteken, we hopen dat we niet tot Koningsdag hoeven te wachten voordat het zover is.

Tim Cook maakte trouwens ook duidelijk dat Apple Pay ook dit jaar naar Europa komt:


Apple Pay will be global, it’s not a U.S. program. We want it everywhere. We are working to bring it out of the US. It is going to take a little bit of time to do so. We want to be in Germany. We want to be in Europe generally this year. I don’t know if we will make it, I think we will. It’s our intention to get here as fast as we can.

Microsoft komt met nieuw opvouwbaar toetsenbord

007

Microsoft komt met een nieuw opvouwbaar toetsenbord dat vooral bedoeld is om met mobiele devices te werken, zoals de iPhone, iPod touch of iPad.

Met een stevige buitenkant en het toetsenbord is zelfs bestand tegen het omgooien van vloeistof (spill-resistant keyset and fabric) lijkt dit een interessante toevoeging op alle opties die er al voor onze iDevices op de markt te vinden zijn.

Wij vragen ons nu af of dit het eerste toetsenbord is van Microsoft waar we een Apple Command-toets op zien, en vooral wat of mensen met een Android of Windows Phone zich nu afvragen wat dat in hemelsnaam is. Want daarvoor is dit toetsenbord natuurlijk ook bedoeld, dat is ook te lezen in Microsofts eigen tekstje dat ze bij de aankondiging van dit toetsenbord naar buiten hebben gebracht:


The Universal Foldable Keyboard is designed to work with iPad, iPhone, Android devices, Windows tablets and select Windows Phones, and you can simultaneously pair it with any combination of two compatible devices and quickly switch between them with one touch.


En hieronder kan je de officiële video zien.

Dit toetsenbord zal waarschijnlijk vanaf juli te koop zijn, en de prijs ligt in de VS op $ 99,95, dus het zal bij ons waarschijnlijk ook in de buurt van de 100 euro liggen.

Samsung, Google en PayPal houden Apple niet bij

013

In de tech-industrie kost het tijd om iets goeds te ontwikkelen, en dat betekent dan ook vaak dat als jij de eerste bent die met iets goed komt dat het dan even duurt voordat het de concurrentie lukt om ook met zoiets te komen. Dat geeft die 'early adopter' een voorsprong, zeker als dat een grote speler is waar mensen vertrouwen in hebben.

Dit mechanisme zien we vaak bij Apple, zo heeft Samsung bijvoorbeeld net de Galaxy S6 uitgebracht en die staat werkelijk bol van dingen waarbij het duidelijk is waar de inspiratie vandaan komt. Want behalve dat het design vooral lijkt op een iPhone 6 met wat invloeden van een iPhone 4 zien we veel dingen die we al veel langer kennen van de iPhone. Je kan bijvoorbeeld de batterij niet meer vervangen en er is geen mogelijkheid meer om een microSD er in te zetten. Bij het kiezen voor een steviger (nu trouwens ook metalen) design zijn die dingen dus komen te vervallen, iets waar ze bij Apple acht jaar geleden al achter waren.

Als je meer over die S6 wilt lezen dan kan dat in dit artikel van The Verge.

Datzelfde mechanisme zien we nu ook bij Apple Pay. Apple heeft dat ruim vier maanden geleden gelanceerd, en nu het een doorslaand succes lijkt is de concurrentie er ook als de kippen bij. Zo heeft Google nu Android Pay aangekondigd, "a mobile payments layer 'anybody can build on'". Het wordt dan ook geen product op zich, maar een API waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Het duurt nog wel even voordat dit op Android van de grond komt, en ook dan zullen Android telefoons geen Secure Element aan boord hebben.

Dit is trouwens niet het enige waar Google op Apple achterloopt, toen Apple liet weten dat iOS 8 helemaal versleuteld zou zijn liet Google ook al snel weten dat ze daar in de komende versie van Android ook voor zouden zorgen. Maar inmiddels is die uit, en kunnen we op Ars Technica lezen dat dat helemaal niet waar is. Google zegt nu dat dit zal gebeuren in "future versions of Android".

Google is trouwens niet de enige die ziet dat Apple Pay een doorslaand succes lijkt te gaan worden, PayPal gaat natuurlijk al helemaal niet lijdzaam zitten kijken hoe Apple snel marktaandeel van ze aan het afsnoepen is. PayPal is daarom bezig met het kopen van Paydiant, het bedrijf achter CurrentC, een concurrent van Apple Pay. De verwachting is dat die deal eind deze maand of in april rond zal zijn, dus PayPal zal waarschijnlijk minsten een half jaar achterlopen op Apple voordat ze iets operationeel zullen hebben.

Ondertussen heeft het succes van Apple Pay een schaduwkant, de verificatie van de banken bij het toevoegen van kaarten aan Apple Pay blijkt vaak zo slecht dat Apple Pay vaak gebruikt wordt door scammers. Dat is dus geen probleem met Apple Pay zelf, maar bij de banken, die nu erg hard bezig zijn om hun systeem van verificatie te verbeteren.

Die scammers kopen natuurlijk vooral dure dingen met gestolen Apple Pay met een gestolen identiteit, de ironie is dat ze die aankopen vooral doen bij Apple Stores.

Public beta Yosemite met Foto's-app is van start

005

Het was al eerder aangekondigd, maar nu is het echt zover. Apple heeft de beta-versie van OS X 10.10.3/Yosemite nu opengesteld voor iedereen, dus ook als je geen ontwikkelaars-account hebt. Als je al eerder meedeed aan het beta-programma, dan kan je op deze pagina gewoon inloggen en aan de gang gaan.

Is dat niet zo, en wil je graag deze met dit programma meedoen en deze beta-versie van Yosemite uitproberen, dan moet je op diezelfde pagina even op "Sign up" klikken en een account aanmaken.

Behalve dat je op deze manier Apple helpt, kan je zo ook alvast te weten komen wat de nieuwe Foto's-app nu precies inhoudt en voor jou betekent. Deze app vervangt iPhoto en moet ervoor zorgen dat foto's op al onze devices goed en makkelijk met elkaar kunnen synchroniseren. De eerste reacties op deze app waren in ieder geval erg positief, dat kan je zien in dit nieuwsbericht dat een kleine maand geleden al op MacFreak te lezen was.

Dit is dezelfde beta van OS X 10.10.3 die eerder alleen voor ontwikkelaars vrijgegeven werd (build 14D87p), maar daar zijn geen grote problemen over bekend en de kans dat je erg grote bugs tegenkomt lijkt dan ook niet groot. Maar wij hebben nu eenmaal een forum waar problemen voorbij komen, zijn dus voorzichtig en raden daarom in dit soort gevallen altijd aan om zo'n beta-versie naast je 'normale' besturingssysteem te installeren.

Doe je dat niet dan raden we je aan om een back-up te maken op een andere schijf waar je ook van op kan starten. Dat kan bijvoorbeeld makkelijk met de gratis versie van het programma SuperDuper.

Nieuwe pagina van Apple: Shot on iPhone 6 (Upd.)

013

Apple heeft een nieuwe pagina online gezet waarop we heel erg veel voorbeelden kunnen zien van hoe volwassen de camera in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus inmiddels geworden is. Want de tijd dat je op zijn best redelijke foto's uit je smartphone kon halen ligt inmiddels definitief achter ons.

Hieronder een paar voorbeelden, als je ze allemaal wilt zien, dan kan je op deze nieuwe pagina van Apple terecht.

(klik op de plaatjes voor een grotere versie)

Het viel ons trouwens wel op dat alle foto's bij daglicht zijn geschoten. Want hoewel de iPhone steeds meer een volwassen camera aan het worden is, lopen de prestaties in situaties met weinig licht nog wel achter, hoewel Apple daar ook een inhaalslag aan het maken is.

Daarbij weten we niet of deze foto's allemaal zo uit de camera zijn gekomen, wij gokken dat er na het schieten een app is gebruikt om het allemaal mooi en 'af' te maken, bij voorbeeld het gratis VSCO Cam. Tijdens het schieten is in ieder geval Apple's eigen Camera-app gebruikt, dat is ook onder de foto's te zien.

Update: de foto's van deze serie zijn inmiddels een wereldwijde campagne van Apple, hieronder een aantal tweets waarin je kan zien dat ze op allerlei plekken op enorm formaat te zien zijn.

they replaced my iPhone 6 billboard this morning with this wonderful picture of a mountain. still an Apple ad too pic.twitter.com/tXyHrb25Ca— Deej (@deejdesign) March 2, 2015

Have you seen #Apple's new billboard in Bangsar? It showcases #iPhone6 photography. http://t.co/bJXUVIFv8j pic.twitter.com/ScPANpwx6H— vernieman #MWC2015 (@vernieman) March 2, 2015

Hello Tokyo Apple billboard pic.twitter.com/R4t8yyAT76— Cory Staudacher (@withhearts) March 2, 2015

I'm thrilled to be featured in Apple's World Gallery that launched today around the world. http://t.co/YXJCFKGuLn pic.twitter.com/zv8ZhmsQaV— Julian Bialowas (@julianbialowas) March 2, 2015