Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Samsung versus Apple, Microsoft en Amazon

000

Samsung heeft de afgelopen tijd weer een aantal commercials uitgebracht waarin ze Apple's producten belachelijk probeerden te maken, met name de iPhone 5s en de iPad Air. Hoewel de meesten van ons zullen zeggen dat zo'n tactiek alleen maar laat zien hoe zwak je bent, heeft de aanpak kennelijk succes. Want in een nieuw filmpje van Samsung voor de Galaxy Tab Pro moet niet alleen de iPad het ontgelden, maar worden ook de Microsoft's Surface en Amazon's Kindle op de hak genomen.

Die andere commercials onthouden we jullie natuurlijk ook niet, dan hebben we het voorlopig weer even gehad met Samsung. Hieronder kan je zien hoe de iPhone 5s belachelijk wordt gemaakt omdat het een kleiner scherm heeft dat geen full HD laat zien. Waarom je full HD zou moeten laten zien als je oog het verschil toch niet ziet, laten we maar even buiten beschouwing.

En als laatste de Galaxy Tab Pro 10.1 versus de iPad Air. Daarbij kregen ze bij Samsung zo'n enorme creatieve aanval dat ze het zelf nodig vonden om niet alleen de iPad Air belachelijk te maken, maar dat de inspiratie daarvoor zelfs van een commercial van Apple zelf kwam. Hieronder kan je beiden zien.

De limieten van de nieuwe Mac Pro getest

002

Van de nieuwe Mac Pro hebben we al een boel benchmarks gezien, onder andere in dit nieuwsbericht van begin januari hier op MacFreak. Maar die laten alleen zien welke theoretische snelheid de nieuwe Mac Pro kan halen, niet wat die maximaal aankan.

Dit is precies wat de site FCP.co wilde uitzoeken, en de resultaten daarvan kunnen we hier zien. Ze namen een Mac Pro met een 3 GHz 8-Core Intel Xeon E5, 64 GB 1867 MHz DDR ECC RAM, en AMD FirePro D700 videokaarten met 6144 MB geheugen.

Daarna hadden ze drie vragen, de eerste was hoeveel connected clips kunnen er op elkaar gestapeld worden in Final Cut Pro X? Honderd en tweehonderd bleek geen probleem, en daarom gingen ze maar kopiëren en plakken en bij 1600 zijn ze gestopt. Hieronder een filmpje van 1000 stuks op elkaar gestapeld.

Het duurde 50 frames voordat het allemaal niet meer liep zoals het moet, maar 50 frames 4K materiaal in 1000 lagen is al zeer indrukwekkend.

Daarna maakten ze timeline van maar liefst 500.000 pixels breedte om te kijken of die af zou willen spelen. Het afspelen lukt, maar bij het exporteren gaat het mis.

Als laatste maakten ze een timeline van maar liefst 558 dagen, en ook hier draaide FCPX en de Mac Pro het allemaal weer braaf af, alleen lukte dat (natuurlijk) niet zonder dropped frames.

Het goede nieuws lijkt dat de makers van FCPX geen limieten binnen de software hebben gemaakt, maar de hardware kennelijk de limieten laten bepalen. Verder komen ze tot de conclusie dat de nieuwe Mac Pro 4K materiaal met zo’n gemak behandelt dat het lijkt op SD op eerdere Macs, en dat het dan ook voor de hand ligt dat 8K voor deze snelheidsmonsters ook geen probleem zal zijn.

Makkelijk een plattegrond maken met RoomScan

006

Met de honderdduizenden apps die er voor de iPhone, iPod touch en iPad in de App Store te vinden zijn zou je denken dat alle ideeën nu wel zo'n beetje uitgemolken zijn. Maar van tijd tot tijd komt er toch weer een app voorbij die ons weet te verbazen en duidelijk de iPhone op een creatieve manier nog nuttiger weet te maken.

Zo'n app is wat ons betreft RoomScan, want daarmee maak je ontzettend eenvoudig een plattegrond van een ruimte, simpelweg door je iDevice even tegen iedere muur of vlak in die ruimte te houden. Onderstaand filmpje duurt maar anderhalve minuut, maar zorgt ervoor dat je eigenlijk de instructies van de app zelf al niet meer nodig hebt.

Wil je meer demo-filmpjes zien, dan kan dat op deze pagina van maker Locometric.

Zoals je kan zien maak je met deze app heel snel een plattegrond van een ruimte met je iDevice. Het is redelijk accuraat, de afwijking is ongeveer 30 centimeter. Mocht je zelf exacte afmetingen hebben dan kan je die alsnog invoeren, RoomScan zal de plattegrond dan voor je aanpassen.

De app bestaat als een gratis en als een betaalde versie. De gratis versie werkt alleen maar voor één ruimte per scan, met de betaalde versie kan je ruimtes combineren en bijvoorbeeld een plattegrond van een hele etage maken.

RoomScan (gratis)

RoomScan Pro (€ 4,49)

Billy Joel + Jimmy Fallon + iPad Air = Doo-Wop (Upd.)

005

Eergisteravond zat de zanger Billy Joel in de Amerikaanse The Tonight Show met gastheer Jimmy Fallon. Die laatste haalde op een gegeven moment een iPad Air met twee microfoons te voorschijn en begon samen met de zanger (die eerst enigszins verrast leek) de Doo-Wop "In the jungle, the mighty jungle" te zingen.

Het resultaat mocht er wezen, en dat is hieronder te zien:

De app die ze daar gebruiken is het uitstekende Loopy HD, waarschijnlijk één van de beste 'loopers' die voor de iPad te krijgen is.

De app stond voor The Tonight Show op plaats 201, na afloop heeft het zelfs even op nummer één gestaan. Waarschijnlijk zijn ze bij A Tasty Pixel, de makers van deze app, héél erg bij met deze actie van Jimmy Fallon. Daarbij hielp het ook dat zelfs Tim Cook een tweet verzond over deze aflevering van The Tonight Show en Loopy HD.

Update: Bij AppleInsider hebben ze uitgevist wat er precies gebruikt werd tijdens deze video, want om een iPad samen te laten werken met twee microfoons heb je natuurlijk meer nodig dan een app alleen. De extra interface die gebruikt werd is de Apogee Quartet, een professionele audio interface van bijna 1400 dollar. Mocht je zelf zoiets in elkaar willen zetten op ditzelfde niveau dan weet je dat het wat kost, maar het kan natuurlijk ook met goedkopere interfaces.

Digital Camera RAW Compatibility Update 5.04

000

Apple heeft een update voor Digital Camera RAW Compatibility uitgebracht, en zoals altijd zorgt deze update ervoor dat Aperture en iPhoto nog meer RAW bestanden van nieuwe camera's kunnen lezen.

Het gaat daarbij om de volgende modellen:


This update adds RAW image compatibility for the following cameras to Aperture 3 and iPhoto '11:

• Fujifilm X-E2
• Fujifilm X-T1
• Nikon D3300
• Nikon 1 AW1
• Panasonic LUMIX DMC-GM1
• Pentax K-3

For more information on supported RAW formats, see http://support.apple.com/kb/HT5955.


De eisen voor deze update zijn als volgt:


OS X Mountain Lion 10.8.5 met iPhoto 9.4.3 of Aperture 3.4.5
OS X Mavericks 10.9 met iPhoto 9.4.3 of Aperture 3.4.5


De update kan je uitvoeren via de Mac App Store/Software Update, maar is ook te vinden op deze pagina.

Update: Epson en Xerox printer drivers

002

Ruim een week geleden heeft Apple updates voor Epson en Xerox printer drivers op de servers gezet, maar die hadden we tot nu toe gemist. Daarom nu alsnog een nieuwsberichtje, onder het motto: beter laat dan nooit.

Bij beide updates wordt door Apple niet vermeld wat er nieuw is, maar alleen dat deze updates de meest recente versie aan drivers bevat om te printen en te scannen. Maar dat hadden we zelf natuurlijk ook allang bedacht. Het goede nieuws is wel dat er een heleboel versies van OS X ondersteund worden, namelijk OS X 10/9/Mavericks, OS X 10.8/Mountain Lion, OS X 10.7/Lion and Mac OS X v10.6 Snow Leopard.

Deze update zouden binnen moeten komen via de Mac App Store/Software Update, maar zijn ook te vinden op onderstaande links:

Xerox Printer Drivers v3.0 for OS X

Epson Printer Drivers v2.17 for OS X

Indiegames Uitgelicht in de App Store

002

De Game Developers Conference is net afgelopen en dat heeft Apple kennelijk aangegrepen om een nieuwe pagina in de App Store te maken. Want daarin vinden we nu een pagina waar een aantal apps van een kleine 'Indie' ontwikkelaar de aandacht krijgen, waarvan er één wordt uitgelicht, en de ontwikkelaar ook nog zijn of haar favorieten met ons deelt.

Indie staat trouwens voor independent, het gaat dus om ontwikkelaars die onafhankelijk van de grote game-makers werken. Dat betekent vaak dat het om iemand gaat die helemaal alleen werkt, of twee of drie ontwikkelaars samen.

Onder de titel Indiegame Uitgelicht staat op de pagina de volgende tekst:


Often made up of just a few dedicated members, independent studios prove that what really matters is the size of your dream. In each Indie Game Showcase, we celebrate a popular game and its creative team, highlighting the developer's titles along with their favorite games from other studios.


De eerste Indie-ontwikkelaar waar aandacht aan wordt besteed is Simogo, maker van de hit Device 6. Dit puzzelspel met een verhaal eindigde als nummer twee bij de Game of the Year award 2013.

De andere apps van Simogo die aandacht krijgen zijn Year Walk, Year Walk Companion Reference, Beat Sneak Bandit Games, Kozmo Spin Games en Bumpy Road Games.

Update: GarageBand voor Mac versie 10.0.2

000

Apple heeft een update voor GarageBand in de Mac App Store klaarstaan waar niet alleen wat kleine problemen en bugs in opgelost worden, maar ook de mogelijkheid is toegevoegd om muziek als mp3 te exporteren, een aantal opties voor de bediening zijn toegevoegd en er zijn een aantal drummers en drumstellen bij gekomen.

Apple zelf schrijft het volgende bij deze update:


Wat is nieuw in versie 10.0.2
• Stabiliteitsverbeteringen en oplossingen voor een aantal kleine problemen
• Nummers kunnen nu als mp3-bestand worden geëxporteerd
• Meerdere toegankelijkheidsverbeteringen
• Bevat 3 nieuwe drummers en drumstellen uit de genres rock, songwriter en R&B*

* Deel van de volledige set GarageBand-geluiden, -loops en -drummers die, evenals toegang tot de leswinkel van GarageBand, beschikbaar is na een eenmalige aankoop vanuit het programma.
Firefox 28 ondersteunt nu Notification Center

005

De makers van browser Firefox hebben op een gegeven moment besloten dat iedere verandering een nieuw versienummer met zich meebrengt, en sindsdien brengen ze updates in een moordend tempo uit. Niet moeilijk natuurlijk, want als je niet meer achter de komma telt dan gaat het gewoon snel.

Zo zijn we in een paar jaar tijd dus al bij versie 28 aangeland, en die vermelden we even omdat die iets toevoegt speciaal voor de Mac: het Notification Center van OS X kan nu via Firefox voortaan ook meldingen binnenkrijgen.

Daarnaast is onder andere het decoderen van VP9 video toegevoegd, voor alle nieuwe dingen kan je terecht op deze pagina waar je de release notes vindt. Als je Firefox al gebruikt dan zal deze update waarschijnlijk vanzelf geïnstalleerd worden, anders kan je alle versies van deze browsers hier vinden.

VR lijkt langzaamaan volwassen te worden

002

Het wordt al jaren gezien als één van de dingen die uiteindelijk een groot succes zouden kunnen worden: een systeem dat Virtual Reality in de huiskamers en dus in de handen van gamers brengt. Het lijkt erop dat Sony dit een stap dichterbij heeft gebracht met hun Project Morpheus, en dat zou meteen een stevige 'boost' kunnen betekenen voor de verkoop van de PlayStation.

Wat Sony er over vertelt is in ieder geval indrukwekkend: 1080p LCD, 90 graden zichtsveld, mogelijkheid om je hoofd 360 graden te draaien (hopelijk draaien je schouders mee), geen druk op je neus en wangen, lucht circuleert zodat het niet beslaat.

Maar Sony is zelf nog niet tevreden, onder andere omdat het er nu nog een kabel nodig is (5 meter HDMI of USB) en dus komt hij dit jaar nog niet op de markt.

Voorlopig moeten we het dus met dit voorproefje doen en rustig afwachten. In de tussentijd zijn de concurrenten ook gewaarschuwd, we nemen aan dat ze dit bij Microsoft ook interessant vinden, en we vragen ons nog steeds af waarom Apple PrimeSense, het bedrijf achter de Kinect, gekocht heeft.

Kortom, een gebied waarin de komende tijd wel eens leuke dingen zouden kunnen gebeuren.