Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Komt de iPhone 7 eerder in het jaar uit?

001

Op MacFreak kon je gisteren al lezen dat orakel Ming-Chi Kuo meldt dat Apple mogelijk een metalen 4 inch iPhone met A9 processor in 2016 uit zou willen brengen. Daarbij meldde hij ook dat de productie daarvan "in de eerste helft van 2016" op stoom zou moeten komen, dat lijkt vroeg als dat model pas in de herfst uit zou moeten komen.

Maar ondertussen komt het gerucht naar buiten dat ook de opvolgers van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus mogelijk komend jaar er al wat eerder zullen zijn.

Op zich helemaal niet vreemd voor Apple, vanaf het eerste model van de iPhone tot en met de iPhone 4 werden die allemaal in juni of juli gepresenteerd. Dat ritme werd pas bij de iPhone 4s doorbroken, die kwam juist erg laat in het jaar, want pas in oktober.

Mocht Apple de iPhone 7 inderdaad eerder uitbrengen dan wordt het risico van het afzwakken van de vraag na de zomer ondervangen. De vraag is alleen of dat risico nog wel zo groot is, want in de laatste maanden voordat de 6s en 6s Plus werden gelanceerd was er gaan afname in de interesse voor de 6 en 6 Plus te zien, in tegendeel.
(iPhone 7 concepten van Martin Hajek)

Krijgt Apple een nog een enorme campus bij?

003

Apple heeft op dit moment iets meer dan 100.000 werknemers, waarvan ongeveer de helft allemaal werken in Apple Stores rond de wereld. Bijvoorbeeld in Brussel, Amsterdam, Den Haag of Haarlem.

Maar het ziet er naar uit dat Apple aan het uitbreiden is, en hoe.

Iedereen die Apple een beetje volgt weet dat het bedrijf bezig is om in Cupertino een grote nieuwe campus te bouwen. De bouw daarvan kan je volgen in Apple's eigen Kaarten-app, zoals hier op MacFreak eerder te lezen was in dit nieuwsbericht.

In de video's hieronder kan je ook goed zien hoever die nieuwe campus al gevorderd is, beide video's zijn in oktober van dit jaar gemaakt.

Deze nieuwe campus is volgens Cupertino zelf ongeveer 2,65 miljoen vierkante voet groot (een dikke 24 hectare), maar Apple zou nu bezig zijn in San Jose (ongeveer 20 kilometer van Cupertino) met een nog grotere campus.

Want in San Jose zou het om maar liefst 4,15 miljoen vierkante voet gaan (ruim 38 hectare), en dus ruim anderhalf keer zo groot als de Campus 2 in Cupertino.

De vraag lijkt vooral waarom Apple zo ontzettend veel ruimte denkt nodig te hebben, want het bedrijf lijkt nu wel een rupsje nooit genoeg. Het kan natuurlijk dat de ontwikkeling van de Apple Car (veel) meer ruimte nodig heeft.

Voor iedereen die daar nog sceptisch over is, hieronder een interview met Tony Fadell, waarin hij vertelt dat hij het in 2008 al met Steve Jobs heeft gehad over een Apple Car. De enige reden om het toen niet te doen was dat Apple te druk was met andere projecten.Nieuwe Apple TV: Categorieën en mogelijk folders

001

De nieuwe Apple TV is uit, en achter de schermen wordt er duidelijk hard gewerkt door Apple om ervoor te zorgen dat het allemaal zo goed mogelijk gaat werken. Eén van de dingen waar je dat kan zien is in de tvOS App Store, want daar zijn sinds gisteren ook categorieën te vinden.

Gelukkig, want op dit moment is het daar niet erg makkelijk navigeren met de nieuwe Apple TV. Want Apple's eigen Remote-app werkt nog steeds niet met de Apple TV 4, zoals je eerder op MacFreak al kon lezen in dit nieuwsbericht, en dus moet je alles letter voor letter intypen op dit moment.

Eén van de manieren om dat zoveel mogelijk te vermijden is om meteen jouw Apple ID erop te zetten, je kan dan onder je Aankopen zien wat je op je andere iDevices hebt staan en die apps alvast makkelijk naar binnen halen.

Hieronder kan je de nieuwe Categorieën in de tvOS App Store zien, met daarnaast de eerder deze week geïntroduceerde Top Charts (Top aankopen).

Meer tips over hoe je de tvOS App Store kunt gebruiken kan je in de video hieronder zien.

Daarbij heeft ontwikkelaar Steve Troughton-Smith uitgevonden dat het mogelijk is om folders aan te maken in tvOS. Maar op dit moment is het nog niet duidelijk of Apple deze mogelijkheid ook echt gaat aanbieden, of dat het alleen maar om een mogelijkheid is het tvOS gaat, die nog niet gebruikt wordt.


Oh hey. Nailed it. 😎 pic.twitter.com/Be1Oc7SbaU— Steve T-S (@stroughtonsmith) November 5, 2015

ACLU: slechte encryptie van Android is sociaal probleem

013

Terwijl een nieuwe iPhone in de VS ongeveer 650 dollar kost, is het al mogelijk om een Android telefoon te kopen voor 100 dollar.

Chris Soghioan, de 'principal technologist' van de ACLU, maakte tijdens de MIT Technology Review’s EmTech conference in Cambridge, Massachusetts het punt dat dit eigenlijk een sociaal probleem is. Want volgens hem betekent dit dat mensen met een kleiner budget het moeten doen met de slechtere encryptie van Android, terwijl mensen met een groter budget een iPhone kopen, en zo beter beschermd zijn.


We now find ourselves in not just a digital divide but a digital security divide. The phone used by the rich is encrypted by default and cannot be surveilled, and the phone used by most people in the global south and the poor and disadvantaged in America can be surveilled.


Apple biedt al sinds de iPhone 3GS hardware encryptie (in dit support-document noemt Apple het in het Nederlands "hardwarecodering"). Toen Apple bekend maakte dat ze in iOS 8 de encryptie nog een stap verder namen, liet Google al snel weten dat ze Apple hierin zouden volgen.

Maar omdat er veel Android devices zijn die niet de geschikte hardware hiervoor hebben moest dat softwarematig gebeuren, en omdat dit die devices trager maakte heeft Google er uiteindelijk vanaf gezien. Het resultaat is waar Chris Soghioan zich dus zorgen over maakt.

Dat Android steeds meer een zorgenkindje is, daar is Google zelf inmiddels ook achter. Tenminste, die conclusie lijkt te trekken uit het feit dat Google's eigen Project zero in één week maar liefst 11 serieuze veiligheidsproblemen vond in de software die Samsung naast Android zelf op hun vlaggenschip de Galaxy S6 Edge zet:


A week of investigation showed that there are a number of weak points in the Samsung Galaxy S6 Edge. Over the course of a week, we found a total of 11 issues with a serious security impact. Several issues were found in device drivers and image processing, and there were also some logic issues in the device that were high impact and easy-to-exploit.


De oplossing lijkt eenvoudig, je kan een iPhone 4s kopen voor de prijs van een goedkoop Android toestel, en met iOS 9 daarop ben je maximaal beveiligd. Het probleem is waarschijnlijk dat niet alle mensen met een klein budget dit weten.

De accessoires voor de nieuwe Apple TV

002

De nieuwe Apple TV is uit, dat heeft waarschijnlijk niemand gemist. Maar daarnaast verkoopt Apple ook een aantal accessoires voor deze nieuwe Apple TV, waarbij je bij sommige je afvraagt of die niet al standaard in de doos hadden moeten zitten.

Voorbeeld één van de Apple TV accessoires van Apple zelf is Apple's HDMI kabel, en Apple vraagt daar maar liefst 25 euro voor. Voor die prijs is het te hopen dat dit een èrg goed afschermende kabel is, want op iedere straathoek kan je tegenwoordig zo'n kabel voor een paar euro kopen.

Daarbij is het een beetje vreemd dat de nieuwe Apple TV niet met zo'n kabel geleverd wordt, bij Apple gaat het toch om het gemak en dat het allemaal werkt uit de doos. Als je daarvan uitgaat en je hebt geen extra HDMI kabel in huis, dan valt dat 'uit de doos werken' waarschijnlijk een beetje tegen.

Voorbeeld twee is de Remote Loop, want de Apple TV Remote kost 'los' maar liefst 89 euro, en nu die veel zal worden gebruikt tijdens het gamen is die Remote Loop eigenlijk een must. Er zijn niet voor niets erg veel filmpjes op YouTube te vinden waarin het helemaal misgaat met de Wii Remote. Maar 15 euro voor iets dat eigenlijk ook in de doos had moeten zitten?

Ben je op zoek naar nog meer accessoires voor je Apple TV? Studio Neat verkoopt een mooi stukje hout waar je de Apple TV Remote in kan zetten en binnenkort komt Griffin's Survivor Play ook voor de Apple TV Remote uit.

Krijgt de iPhone 7 Plus 3 GB RAM?

002

Ming-Chi Kuo is niet alleen analist bij KGI Securities, maar ook orakel voor de Mac-wereld. Want hij laat keer op keer zien dat hij kennelijk zo dicht bij het vuur zit, dat hij vaak juiste voorspellingen doet over waar Apple mee komen gaat.

Dit keer had hij niet alleen wat te melden over een metalen 4 inch iPhone, meer daarover in dit nieuwsbericht van MacFreak, maar had hij ook nieuws over de iPhone 7, die in de herfst van 2016 uit zou moeten komen.

Volgens Ming-Chi Kuo krijgt die niet alleen een A10 processor (dat hadden wij allemaal ook wel kunnen bedenken), maar zou de iPhone 7 intern 2 GB aan RAM hebben, terwijl de 7 Plus maar liefst 3 GB aan RAM aan boord zou krijgen. Dat laatste zou bedoeld zijn om te zorgen voor meer snelheid.

De reden is mogelijk dat op dit moment het kleinere model van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus de snellere is, dat zou bij de komende iPhones dus andersom kunnen zijn.

Op dit moment is, naast het verschil in grootte natuurlijk, het enige verschil tussen de twee modellen de optische camera stabilisatie van het Plus-model. Mogelijk zou Apple het verschil in snelheid ook in het voordeel van het Plus-model willen laten uitvallen.

Verder meldt Ming-Chi Kuo dat de iPhone 7 nog dunner zal zijn dan de huidige modellen, Apple zou 6 millimeter als doel hebben. Dat is zelfs dunner dan de 6e generatie iPod touch en iPad Air 2.

Dit alles voor het moment, maar het ligt voor de hand dat de iPhone 7 op ongeveer hetzelfde moment uit zal komen - in september - als wat Apple de afgelopen jaren heeft aangehouden.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Zerodium claimt een remote jailbreak voor iOS 9.1 en 9.2

001

In september was er plotseling sprake van een nieuw initiatief in de jailbreak-scene. Het nieuwe bedrijf Zerodium loofde een beloning uit van maar liefst 1 miljoen dollar voor een remote untethered jailbreak. Dat is een jailbreak die over het internet kan worden uitgevoerd, en die ook na een herstart nog steeds blijft werken.

Een paar teams van hackers beten hier hun tanden op stuk, maar volgens Chaouki Bekrar, de man achter Zerodium, zou het een paar uur voor het sluiten (op 31 oktober) gelukt zijn, en is er nu zo'n jailbreak voor iOS 9 1 en 9.2


Our iOS #0day bounty has expired & we have one winning team who made a remote browser-based iOS 9.1/9.2b #jailbreak (untethered). Congrats!— Zerodium (@Zerodium) November 2, 2015


Of dit allemaal waar is weet niemand, want deze jailbreak zal waarschijnlijk niet naar buiten worden gebracht. Maar Chaouki Bekrar heeft een naam hoog te houden, hij handelt al een tijd in dit soort zero-day vulnerabilities.

Gelukkig maakt Chaouki Bekrar wel duidelijk dat deze jailbreak Google's Chrome browser nodig heeft:


the winning team found a "number of vulnerabilities" in Chrome and iOS to bypass "almost all mitigations" and achieve "a remote and full browser-based (untethered) jailbreak.


Met andere woorden, als je Google's Chrome niet gebruikt, en het liefst ook meteen helemaal van je iDevice afhaalt, lijkt er weinig aan de hand. Zo maak je het organisaties als de NSA of de CIA (of andere organisaties) in ieder geval een stuk minder makkelijk om bij jouw data te kunnen komen.

Een metalen 4 inch iPhone met A9 processor in 2016?

001

Ming-Chi Kuo heeft zo langzamerhand de status van orakel gekregen in de Mac-wereld. Want deze analist van KGI heeft het zo vaak bij het rechte eind dat het logisch is dat als hij met een nieuwe voorspelling komt dat die veel aandacht krijgt.

Dit keer gaat het over een nieuwe 4 inch iPhone, dus met het formaat beeldscherm dat we al kennen van de iPhone 5, 5s en 5c.

Apple zou volgens Ming-Chi Kuo in 2016 weer zo'n model willen uitbrengen, want er zou nog steeds voldoende vraag naar zijn. De productie daarvan zou "in de eerste helft van 2016" op stoom moeten komen, waardoor het niet duidelijk is of deze iPhone uit zal komen naast de iPhone 7, of eerder op de markt zal worden gebracht.

De processor zou de A9 zijn, dus dezelfde als in de huidige iPhone 6s en iPhone 6s Plus zit. De uitvoering zou helemaal in metaal zijn, dus het lijkt er op dat de plastic achterkant van de iPhone 5c geen vervolg meer krijgt.

Wat zou ontbreken is 3D Touch, waarschijnlijk onder andere omdat Apple een verschil wil houden tussen de top-of-the-line iPhone 6s en iPhone 6s Plus, en dat alleen een kleiner scherm daarbij niet voldoende is. Daarbij zal een 4 inch iPhone natuurlijk het goedkopere model moet worden, en dit soort functies weglaten helpt bij het laag houden van de prijs.

Op dit moment is dit alleen maar een gerucht, voordat de iPhone 6s en iPhone 6s Plus uitkwamen waren er ook al veel geruchten over wat Apple zou doen om toch een goedkoper model van de iPhone op de markt te brengen. Tot nu toe hebben we daar in ieder geval nog niets van gezien.

Poll: ga jij de nieuwe Apple TV kopen?

030

Na jaren van wachten, hopen en geduld is het eindelijk zover: Apple heeft een Apple TV uitgebracht in de App Store. En dat niet alleen, eindelijk goede ondersteuning voor game controllers, de mogelijkheid om met Plex te werken, en nog veel meer.

Maar het lijkt ook een project in wording voor Apple, want je kan er op dit moment nog maar twee game controllers mee gebruiken, Siri is er nog niet in Nederlands, zoeken in Apple Music en je eigen iTunes content werkt nog niet, en zo zijn er nog wel wat meer dingen die Apple de komende tijd moet gaan aanpakken.

Daarom de vraag aan jullie, heb je deze nieuwe Apple TV al gekocht, ga je hem kopen, denk je er over na, of weet je zeker dat je deze aan je voorbij laat gaan. Deel jouw antwoord op de vragen met alle andere MacFreakls in onze poll, en die kan je hier vinden.De iPad Pro vanaf 11 november te koop? (Upd.)

005

Het is op dit moment een gerucht dat 'van meerdere bronnen' zou komen, volgens diezelfde bronnen zou de iPad Pro vanaf 11 november te koop zijn. Of dat echt waar is weten we natuurlij pas woensdag over een week, en of het dan ook bij ons zo zal zijn is ook nog niet zeker.

Dit is de grootste iPad die Apple tot nu toe heeft uitgebracht, hij heeft een beelddiagonaal van 12,9 inch. Dat is zelfs iets groter dan Apple's eigen 12 inch MacBook.Met de ingebouwde A9X-processor zal deze iPad Pro erg snel zijn, en dankzij het grote scherm zal bijvoorbeeld splitview multitasken erg plezierig werken. Verder zal iedereen die tekent erg blij zijn met de nieuwe Apple Pencil, want die belooft de beste beleving met een pen op een scherm tot nu toe.De Nederlandse prijzen van de iPad Pro zijn nog niet bekend, maar in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak kan je de prijzen bij Vanden Borre in België zien. De kans dat die hetzelfde bij ons zullen zijn lijkt erg groot.

Update: Inmiddels is er een nieuw gerucht, de iPad Pro zou niet aanstaande woensdag (de 11e november) uitkomen, maar de vrijdag daarna. Als dat zo is dan zijn ze bij Apple in ieder geval niet bijgelovig, want dat is dan op vrijdag de 13e.