Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Digital Camera RAW Compatibility Update 5.06

003

Apple heeft weer een Digital Camera RAW Compatibility Update voor ons klaarstaan, en zoals altijd is die update alleen maar bedoeld om ervoor te zorgen dat Aperture en iPhoto de RAW-bestanden van een aantal nieuwe camera's nu ook kunnen lezen.

Hieronder het lijstje van de camera's die Apple in deze update heeft toegevoegd:


This update adds RAW image compatibility for the following cameras to Aperture 3 and iPhoto '11:

• Nikon COOLPIX P340
• Nikon 1 V3
• Olympus OM-D E-M10
• Olympus STYLUS 1
• Panasonic LUMIX DMC-GH4
• Sony Alpha ILCE-7S
• Sony Alpha ILCE-5000
• Sony Alpha ILCE-6000
• Sony Alpha SLT-A77 II
• Sony Cyber-shot DSC-RX100 III

For more information on supported RAW formats, see http://support.apple.com/kb/HT5955.


Deze update is naar binnen te halen via de Mac App Store/Software Update, maar is ook te vinden op deze pagina.

Update: iTunes 11.3.1

000

Apple heeft een update voor iTunes op de servers gezet die ervoor zorgt dat problemen met podcasts gecorrigeerd worden. Daar zal je vooral last van hebben als je een abonnement op podcasts hebt, want die werkten vaak niet goed meer in iTunes. Daarbij waren lijsten van podcasts in iTunes niet altijd goed te bekijken, sommige mensen merkten dat iTunes daar niet altijd even goed meer mee om ging, en hadden dan vaak last van strandballen.

Apple zelf zegt het als volgt:


iTunes 11.3.1 addresses a problem where subscribed podcasts may stop updating with new episodes and resolves an issue where iTunes may become unresponsive while browsing your podcasts episodes in a list.


Deze update is naar binnen te halen via de Mac App Store/Software Update, maar is ook te vinden op deze pagina. Ben je op zoek naar de versie voor Windows (64-bit), die is hier te vinden.

Apple en Samsung begraven strijdbijl buiten VS

003

We hebben de afgelopen jaren zo min mogelijk aandacht besteed aan de gevechten die Apple en Samsung in de rechtszaal uitvochten, dat is tenslotte niet altijd het interessantste nieuws. Maar een aantal zaken trokken zoveel aandacht dat we er eigenlijk wel aandacht aan moesten besteden.

Het lijkt er op dat we dat in de toekomst nog minder hoeven te doen, want Apple en Samsung zijn het eens geworden dat ze alle zaken buiten de Verenigde Staten zullen laten vallen.

Waarom de zaken in de VS niet ook tot het verleden behoren is nog niet duidelijk, de resultaten daar zijn voor Apple tot nu toe het gunstigst, maar dat zou voor Samsung juist een reden moeten zijn om daar niet door te willen gaan. Misschien dat de bedrijven een deal hebben gemaakt, waarbij Apple de eisen in de VS voortaan naar beneden bij zal stellen?

Misschien ook nog interessant om te vermelden dat de U.S. Patent and Trademark Office net definitief besloten heeft om Apple's '172 patent (autocompletion of text input) verworpen heeft. Dat patent was een belangrijk onderdeel in de tweede zaak van Apple tegen Samsung, een rechtszaak die grotendeels door Apple gewonnen werd.

Aan de andere kant hebben een aantal experts van de Indiana University Maurer School of Law een 'amicus brief' ingediend om de zaak van Apple tegen Samsung te ondersteunen. Er zijn dus wel degelijk legale experts te vinden die vinden dat Apple groot gelijk heeft om Samsung achter de broek te zitten.

Apple Store in Den Haag morgen open

005

Een kleine twee weken geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat er in Nederland binnenkort een derde Apple Store bij zal komen in Den Haag. Waar de vestiging in Haarlem in een relatief onopvallend pand zit, past de nieuwe Store in Den Haag beter bij die in Amsterdam. Want die zit in het prachtige Hirschgebouw aan het Leidseplein, terwijl de vestiging in Den Haag middenin de Passage komt .

En de passage is niet zomaar een locatie, het is het oudste winkelcentrum van Nederland (het werd in 1885 in gebruik genomen) en behoort tot de Top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten. Als je meer over de Passage wilt lezen, dan kan dat hier.

Nieuw voor Nederland is dat deze Apple Store een helemaal ronde Genius Bar gaat krijgen, hulp kan dus over de volle 360 graden aangeboden worden.

Voor iedereen die er bij wil zijn, de grote opening is morgenochtend, zaterdag 9 augustus, om 10.00 uur. Dat is ook te zien op de pagina van Apple voor deze vestiging.

Business Insider ziet eindelijk het licht

008

De afgelopen jaren was Business Insider één van de publicaties die absoluut niet geloofde dat Apple de juiste koers volgde, en keer op keer het beleid van Apple's CEO Tim Cook bekritiseerden. Want volgens Jay Yarow en Henry Blodget was het enige dat Apple nog kon redden een goedkope iPhone, want was dat niet wat ervoor zorgde dat Samsung zoveel succes had?

Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat Samsung’s strategie niet werkt. iPhone kopers stappen nauwelijks over en Samsung heeft dan ook weinig succes in het hogere segment, terwijl het Chinese Xiaomi en Micromax in India het Koreaanse bedrijf aan de onderkant van de markt inmiddels hebben ingehaald.

Het antwoord van Business Insider is een artikel met de overduidelijke titel It's Pretty Clear That Apple Is Winning The War With Samsung, waarin ze toegeven dat ze de plank helemaal mis hebben geslagen en dat Apple wel degelijk voor de juiste koers heeft gekozen.

We zijn benieuwd wat we de komende tijd gaan lezen over Apple's aanpak, bijvoorbeeld bij de introductie van de iWatch.

Apple werkt aan Siri voor de Mac

010

Apple heeft de mogelijkheid om te praten tegen je Mac en dat in tekst om te zetten al een tijd ingebouwd, maar een assistent als op de iPhone, iPod touch of iPad hebben we nog steeds niet op de Mac. Dat Apple daar wel degelijk aan werkt kunnen we zien in dit patent, met de toepasselijke titel "Intelligent Digital Assistant In A Desktop Environment".

In het patent wordt ook gesproken over een versie waarbij Siri nog steeds contact met de server zou moeten maken, jammer, want juist op een Mac is er waarschijnlijk voldoende ruimte en rekenkracht om Siri ook zonder internetverbinding te laten werken.

Hieronder zijn afbeeldingen uit het patent te zien, waarbij we zien dat Siri buiten het Dock kan werken en je kan vertellen om er weer naar terug te gaan, en hoe een trackpad voor Siri gebruikt zou kunnen worden.

Deus Ex: The Fall met 85 procent korting

002

Wikipedia omschrijft Deus Ex als een "cyberpunk-themed action-role playing video game - combining first-person shooter, stealth and role-playing elements", en wij zijn het daar helemaal mee eens. De game was vanaf het begin populair, en kreeg bijvoorbeeld de onderscheiding "Best PC Game of All Time" van PC Gamer en bij het magazine PC Zone won het in een lezersonderzoek meerdere keren een Game of the Year award.

Het goede nieuws is dat Deus Ex: The Fall voor iPhone, iPod touch en iPad nu in de aanbieding is, en dat daarbij de prijs maar liefst 85 procent omlaag is gegaan.

In het spel ben jij Ben Saxon, een 'verbeterd' mens, en moet je tijdens het jaar 2027 een modaal complot bevechten. Met natuurlijk de nadruk op dat vechten. De gameplay kan je zien in de video hieronder.

Op dit moment kost deze game maar € 0,99 in de App Store, deze aanbieding kan je vinden via deze link.

Apple verwelkomt Beats

000

De overname van Beats door Apple is zo langzamerhand een feit, zo gaf de Europese Unie eind juli ook de toestemming hiervoor, zoals in de update van dit nieuwsbericht al eerder op MacFreak te lezen was. Ter ere van deze overname heeft Apple nu een pagina waarmee ze Beats welkom heten, en die is hier te zien.

De titel boven deze pagina maakt volgens duidelijk hoe blij Apple met deze toevoeging aan het bedrijf is.De introtekst van deze pagina vind je hieronder:


Today we are excited to officially welcome Beats Music and Beats Electronics to the Apple family. Music has always held a special place in our hearts, and we’re thrilled to join forces with a group of people who love it as much as we do. Beats cofounders Jimmy Iovine and Dr. Dre have created beautiful products that have helped millions of people deepen their connection to music. We’re delighted to be working with the team to elevate that experience even further.

And we can’t wait to hear what’s next.

Samsung's marktaandeel loopt voor het eerst terug

001

Samsung presenteerde recent de kwartaalcijfers, en de resultaten waren niet best. Vooral bij de smartphones viel op dat het bedrijf het steeds minder goed doet, Samsung gaf de schuld eigenlijk aan Apple's iPhone, want ze zeiden dat ze minder upmarket smartphones hadden verkocht dan verwacht, en we weten allemaal wie die markt vooral in handen heeft.

Maar het lijkt erop dat de problemen van Samsung niet alleen in het hogere segment zijn, want in India is Micromax inmiddels Samsung voorbij, en in China is het Xiaomi die Samsung aan de onderkant van de markt ingehaald heeft.

Dat laatste is op zijn minst ironisch te noemen, want het is juist Xiaomi waar we recent een nieuwsbericht over hadden hier op MacFreak, (hier te lezen), omdat ons al was opgevallen dat dat bedrijf wel erg ver gaat in het imiteren van Apple. Zelf nog verder dan Samsung.

Kortom, het lijkt er op dat Apple’s grootste imitator voorbij is gestreefd door een bedrijf dat nog veel verder gaat in het maken van imitaties. Waarbij Xiaomi trouwens voorlopig alleen opereert in markten waar ze weinig van rechtszaken te duchten hebben, en Apple er dus weinig aan kan doen als ze dat zouden willen.

Samsung is al een tijd bezig met steeds meer smartphones te maken met Tizen als besturingssysteem, maar tot nu toe maakt het bedrijf nog steeds vooral Android telefoons. En daarbij is het natuurlijk lastig om je te onderscheiden. Het businessmodel wat tot nu toe werd gehanteerd is kennelijk niet zo moeilijk na te doen, een imitator is tenslotte altijd te imiteren.

Nu het aan de onderkant ingehaald wordt zijn we benieuwd of het Samsung inderdaad zal lukken om meer telefoons in het duurdere segment te verkopen. Dat het merk tot nu toe zijn telefoons en tablets bijna weggeeft zal daarbij waarschijnlijk niet helpen, want dat is nu eenmaal niet de manier om een goed imago in het hogere segment op te bouwen.

Verder komt Apple na de zomer met de iPhone 6, en wij gokken dat Samsung het daardoor eerder nog moeilijker in deze markt gaat krijgen.

Apple heeft al voor 629.000 banen in Europa gezorgd

004

Apple ligt de afgelopen tijd onder vuur, net zoals een aantal andere multinationals, voor het gebruiken van de mogelijkheid om zo min mogelijk belasting te betalen. Daarbij worden de zogenaamde 'belastingparadijzen' gebruikt, waaronder Ierland en Nederland.

Waarschijnlijk is dat onder andere de reden dat Apple nu wat meer aandacht op de site schenkt aan de aantallen banen die ontstaan zijn dankzij Apple, maar dan buiten de V.S. En dat aantal in fors, in Europa zou het maar liefst om 629.000 banen gaan, zoals hier te lezen is.

Daarbij gaat het natuurlijk niet alleen om banen bij Apple zelf, maar ook om banen die ontstaan zijn dankzij het succes van Apple, bijvoorbeeld app-ontwikkelaars.

Hieronder de tekst van Apple over deze 'app’economie':


Apple's many contributions to the European economy have resulted in an impressive 629,000 jobs.

With more than 1.2 million apps and over 75 billion downloads, the App Store has created an entirely new industry: iOS app design and development.

The app revolution has added nearly 500,000 iOS jobs to the economy in Europe since the introduction of the App Store in 2008. Approximately 50% of all direct and indirect app economy jobs in EU28 can be directly attributed to iOS.

Apple has paid more than $6.5 billion to developers across Europe, nearly 30% of the $20 billion Apple has paid to developers around the world to date. We also provide app developers with the tools and distribution they need to bring their best ideas to hundreds of millions of iOS customers worldwide.

Apple has been active in Europe for decades and now directly employs more than 16,000 people, having added 5,000 new jobs since 2011 we now have full time employees in 19 European countries.

In Cork, where our business is headquartered we have around 4,000 people in a range of roles, including supply chain and risk management operations, manufacturing and customer support. We are the largest private employer in Cork and our investment supports an additional 2,500 jobs in the local area.

Our 101 Apple Retail Stores draw hundreds of thousands of customers monthly to malls and high streets across 8 European countries (UK, Spain, Italy, France, Germany, Netherlands, Sweden, Switzerland), benefitting local businesses in each location.

Europe is home to 4,500 Apple suppliers, including several of our top 200 global suppliers. As an example of the key role some European suppliers play, many of the Micro-Electro-Mechanical Systems (MEMS) in Apple products are designed and manufactured in Europe. This has resulted in thousands of jobs in France, Italy, Germany and Malta.

-New research shows Apple’s innovation and investment supports nearly 630,000 jobs across the EU
-Since we ignited the App revolution in 2008, roughly 500,000 jobs have been created in Europe that are directly attributable to the App Store. These jobs for coders, developers, entrepreneurs and others would not exist without Apple’s innovation and technology
-Apple directly employs 16,000 people in 19 European countries, adding 5,000 new jobs in the last three years
-Europe is home to 4,500 Apple suppliers, including several of our top 200 global suppliers

Please find below two examples of Dutch app developers:

Founded in 2000, AssistiveWare has grown to a worldwide leader in Universal Access and communication solutions for Mac and iOS. Dr. David Niemeijer turned to developing assistive technology after a friend became paralyzed in a car accident and needed an on-screen keyboard for his Mac. AssistiveWare's best known app is Proloquo2Go, the leading communication app for those with autism and special needs. The app has helped thousands of people around the world to better communicate. They have also pioneered the use of children's voices in assistive apps for U.S. and British English and are in the process of expanding support for other languages.

Bohemian Coding was founded in early 2008 and is based in The Hague. The company makes two award-winning Mac apps for designers, Sketch and Fonts, which are critically acclaimed around the world. The two apps won coveted Apple Design Awards in 2009 and 2012 and continue to be one of the leading innovators on the Mac App Store, pushing the boundaries of technology and helping inspire new generations of designers and creatives around the world. The team has grown from a single founder to seven full-time engineers and designers.

You can find detailed information in the Vision Mobile Report.

Tim Cook tweeted thanks to our “amazing developer community” and included a link to CNBC which confirms July was a record-setting month for the App Store, both in terms of revenue and the number of customers making transactions on the store.