Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

MacFreak review: Apple iPad

016

We hebben de iPad de afgelopen dag stevig aan de tand gevoeld. Lees hier onze bevindingen. We hebben ons bij deze bespreking beperkt tot de vraag: hoe bevalt de iPad bij het dagelijks gebruik, dus geen uitgebreide technische verhandelingen of uitpakvideo's of foto's van ons, deze zijn er al genoeg te vinden op internet.

En om maar met de deur in huis te vallen: De reactie van sommige critici bij de introductie was: "Is dat het nou? Het is gewoon een grote iPod touch." Ze hebben geen gelijk. Het is andersom: de iPod touch is een kleine (en daardoor veel beperktere) uitgave van de iPad.

De hardware
De behuizing
Het eerste dat opvalt is dat het ding bijzonder stevig aanvoelt. Apple heeft voor de iPad ook gekozen voor een unibody constructie: de aluminium achterkant is uit één stuk gefreesd. Het voelt niet alleen stevig aan, het is het ook. Tot mijn grote schrik is de iPad tijdens de testperiode een keer gevallen op een plavuizen vloer (vanaf 'sta-hoogte') en het enige dat de iPad er aan overgehouden heeft, is een nauwelijks waarneembaar 'deukje' in de aluminium zijkant. Het scherm is gelukkig heel gebleven.

Het scherm
Daar is maar één woord voor: prachtig. Het heeft een opmerkelijk grote kijkhoek en briljante kleuren. Foto's zien er sprankelend uit. Het scherm is 1024 x 768 pixels groot en heeft een resolutie van 132 ppi. De resolutie is minder dan die van de iPhone (163 dpi) maar ik heb dat op geen enkel moment storend gevonden. Het scherm heeft grote zwarte randen wat vlak na de introductie nogal wat kritiek opleverde. Veel mensen vinden het er lelijk uitzien. Deze randen blijken echter tijdens het gebruik onmisbaar. Je wilt de iPad stevig kunnen vasthouden terwijl je ook wilt dat de hand die de iPad vasthoudt, niet geregistreerd wordt door de multitouch van het scherm. En dat gaat uitstekend met de huidige grootte van de rand. Het scherm heeft dezelfde oleofobe coating als de iPhone 3GS. Vingerafdrukken zijn goed te zien maar veeg je ook zo weer weg. Een beetje suf vind ik het wel dat Apple ook bij de iPad niet een microvezel doekje cadeau geeft, zoals ze dat bij de iPhone 3G nog wel deden.

De systeemsoftware
De iPad draait op dit moment op iPhone OS 3.2. En uiteraard lijkt dit in het gebruik als twee druppels water op de OS 3.x versies die we van de iPhone kennen. Toch zijn er een paar aardige verschillen, die een klein voorproefje gegeven van OS 4 op de iPhone. Zo hebben de tekstverwerkers op de iPad de beschikking over een ingebouwd woordenboek à la OS X (ook hier helaas alleen in het Engels) en een spellingscorrectie (wel in het Nederlands) waarmee je achteraf niet alleen op zeer eenvoudige wijze spelfouten kunt corrigeren, maar ook bij goed gespelde woorden alternatieve woorden kunt selecteren. Een ander opmerkelijk verschil is dat video's en geluid die je binnen Safari streamt, niet meer in de generieke mediaplayer worden geopend, maar binnen Safari zelf. Dat heeft het enorme voordeel dat bijvoorbeeld de webradio door blijft spelen in een tabblad, terwijl je in andere tabbladen normaal kunt blijven surfen. In het iPhone OS 3.x stopt de mediaplayer dan met afspelen, maar hier dus niet. YouTube links worden overigens nog steeds doorgelinkt naar de YouTube app op de iPad. En op de iPad kunnen we natuurlijk onze achtergrond zelf instellen en een Bluetooth toetsenbord (van elk willekeurig merk) pairen.

De iPad in de praktijk
Twee dingen vallen bij het gebruik onmiddellijk op bij de iPad: de mooie kleurenweergave op het scherm en de snelheid. De iPad is snel. Echt snel. En dat maakt het werken er mee mede tot een genot. Apps openen direct, de grafische hardware heeft geen enkele moeite om snelle multitouch commando's bij te houden en het geheel voelt altijd bijzonder vloeiend aan. Ik heb nergens enige hapering kunnen bespeuren, anders dan dat ik wel eens op een trage server moest wachten omdat deze de data niet met voldoende snelheid kon overpompen.

Handelbaarheid
De iPad weegt volgens Apple 680 gram. Mijn keukenweegschaal maakt daar 693 gram van. Dat is ongeveer even zwaar als een flinke paperback maar stukken lichter dan een ingebonden boek, dat al gauw rond de 1 kg weegt. Toch is een boek makkelijker vast te houden met één hand en dat komt niet zozeer door het gewicht, maar voornamelijk door de dikte. Omdat de iPad relatief dun is (13,4 mm) heb je er wat minder grip op en moet je hem al gauw met twee handen vasthouden of op een andere manier een steuntje zien te vinden. Ik heb een paar dagen nodig gehad om daarin mijn draai te vinden, maar ik merk dat je daar steeds handiger in wordt. Na ruim een week intensief gebruik heb ik er geen last meer van en heb mijn manier gevonden om de iPad in alle omstandigheden goed vast te kunnen houden en waar nodig met één hand. O ja, het knopje om het scherm te vergrendelen, dat Apple kennelijk op het laatste moment heeft toegevoegd, is erg handig, zo niet onmisbaar. En in tegenstelling tot sommige berichten op internet, blijft mijn exemplaar opmerkelijk koel tijdens het gebruik. Mijn iPhone wordt bij sommige taken warmer dan de iPad.

Typen
Het schermtoetsenbord biedt in principe dezelfde mogelijkheden als dat van de iPhone. De layout is iets anders maar de basisfuncties hetzelfde. Ook hier werken kleine handigheidjes als de dubbele spatie voor een punt en de diakritische tekens die verschijnen wanneer je een letter wat langer ingedrukt houdt. Met mijn handen (van gemiddelde grootte) lukt het om zowel in horizontale als verticale positie het toetsenbord met de duimen te bedienen. Ik kan dus de iPad met twee handen vasthouden en met de duimen typen. Wanneer ik zit en de iPad in een wat meer comfortabele positie op schoot leg, kan ik met twee handen typen en bereik op de iPad snelheden die significant hoger zijn dan op de iPhone en slecht nauwelijks onderdoen voor dat op een gewoon toetsenbord. Ik sluit overigens niet uit dat dat meer zegt over mijn typekunsten dan over de iPad.

Volgende pagina (2/5) - Batterijduur en de App Store

Tags: apple • ipad • hardware • software
Reacties: 16… wordt de 17e
Deel dit bericht: