• Poll: wat willen jullie het liefst van MacFreak?
 • Dot Events met gratis lezingen
 • 16 (26%)
 • Dot Events met betaalde lezingen
 • 9 (14%)
 • Dot Events zonder lezingen
 • 8 (13%)
 • Dot Podcasts
 • 22 (36%)
 • Dot Anders, namelijk...
 • 6 (9%)
 • Totaal aantal stemmen: 47
 • Bekijk onderwerp

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Vault-icoon.jpg
PGP/GPG of S/MIME is al heel erg lang de standaard voor mensen die de communicatie via mail vertrouwelijk willen houden door die alleen versleuteld te versturen.

Maak je gebruik van plugin daarvoor, dan is het zaak om even erg goed op te letten. Want morgen zullen er gevonden zwakke plekken in dit protocol naar buiten worden gebracht, vanaf dat moment zal de communicatie hiermee dus minder veilig zijn, in ieder geval in theorie (meestal duurt het wel even voordat er ook daadwerkelijk een exploit is).


Tijdelijke oplossing

Gelukkig is er ook al een tijdelijke ...
14 mei 2018 - 13:59

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Campus2-icoon.jpg
We hebben de afgelopen tijd tijdens de bouw van Apple Park, Apple's tweede grote campus, met video's hier kunnen volgen, bijvoorbeeld in dit nieuwsbericht. Dat ging trouwens niet altijd goed, inmiddels worden die drones door Apple geweerd.

Maar wat we nog niet gezien hebben is de onderkant van Apple Park, waarin de parkeergarage huist. In de video hieronder kan je daar in 3,5 minuten veel van zien, waarbij duidelijk wordt hoe groot het allemaal is. Het is natuurlijk ook allem...
14 mei 2018 - 13:46

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TimCookFrontaal2015.jpg
Tim Cook studeerde af aan Duke University in de staat North Carolina in 1988 met een graad in Master of Business Administration (MBA), kennelijk een prima basis voor een succesvolle CEO van een bedrijf als Apple.

Sindsdien heeft hij de eretitel 'trustee' van Duke University en heeft hij daar al eerder een speech gegeven. Dat deed hij dit jaar ook weer, tijdens de zogenaamde Commencement 2018, waarbij niet alleen iedereen die dit jaar afgestudeerd is aanwezig is, maar ook van de twee voorgaande jaren. In de video hieronder wordt Tim Cook geïntroduceerd op 1:20:16, start hij zijn speech op 1:22:50 en op 1:25:40 begint hij echt aan zijn verhaal.

https:/...
14 mei 2018 - 13:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/WhatsApp2-icoon.jpg
Als je WhatsApp deze week gebruikt hebt, dan heb je bijna zeker ook een melding voorbij zien komen dat de voorwaarden aangepast zijn.

Dat soort voorwaarden uitgebreid op een klein schermpje lezen zullen de meesten van ons niet doen, in de praktijk klikken we die meestal gewoon weg. Daarom hebben wij dat wel gedaan, en zoals verwacht heeft de belangrijkste wijziging te maken met Facebook, getuige deze zin: "We willen in de toekomst nauwer samenwerken met andere Facebook-bedrijven." Hieronder de belangrijkste punten uit de nieuwe voorwaarden.

[url=https://www.washingtonpost.com/resize...
12 mei 2018 - 11:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ApplePay-icoon.jpg
Apple Pay is een onderdeel van Services, de divisie van Apple dat kwartaal na kwartaal spectaculaire groeicijfers laat zien. Dat Apple inzet op verdere groei daarvan is dan ook niet erg verbazend.

Ruimte voor Apple Pay om te groeien is voorlopig ruim voorhanden, al was het alleen maar door de landen waar het beschikbaar is uit te breiden, bijvoorbeeld bij ons. Maar Apple is ook hard bezig om Apple Pay verder te laten groeien in markten waar het al wel beschikbaar is. Daarvoor zou het volgens The Wall Street Journal (betaallink) samen met de bank Goldman Sachs een fysieke...
11 mei 2018 - 12:17

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneSE-icoon.jpg
Terwijl Ming-Chi Kuo denkt dat Apple dit jaar geen opvolger van de iPhone SE uit zal brengen, wijzen veel andere bronnen om Apple heen een compleet andere kant op.

Daar is er nu net een ander bijgekomen. Want op de site MobileFun zien we op dit moment een schermbeschermer van gehard glas (Tempered Glass) van accessoire maker Olixar voor de "iPhone SE 2018" te koop, en daarbij zien we ook een afbeelding van deze nieuwe iPhone.
...
11 mei 2018 - 11:20

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/green_apple.jpg
Apple heeft alweer een stap gezet in het productieproces steeds milieuvriendelijker maken door een samenwerking met producenten van aluminium Alcoa Corporation en Rio Tinto Aluminum.

Het gaat hierbij om een gepatenteerde technologie, waarin totaal 144 miljoen dollar wordt geïnvesteerd in toekomstig onderzoek. Apple is trouwens niet de enige die hieraan bijdraagt, zowel de Canadese federale overheid als die van de provincie Quebec doen ook mee. Dat laatste is niet vreemd, want veel van dit project zal gebeuren in Saguenay, een stad in  Quebec waar Rio Tinto al jaren een aluminium smelterij opereert.

[url=https://www.quebecoriginal.com/en/listing/images/800x600...
11 mei 2018 - 10:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
Lang werd er gedacht dat Steve Jobs op de hoogte is geweest van alle producten die Apple in de periode na zijn overlijden uitbracht, er wordt bij Apple tenslotte altijd ver vooruit gewerkt en gedacht.

De Apple Watch zou dan ook niet voor de volle honderd procent onder Tim Cook zijn ontwikkeld, Steve Jobs zou er al van hebben geweten. Hodinkee Magazine is een magazine dat zich helemaal toelegt op horloges van hoge kwaliteit, in een interview van Benjamin Clymer hiervoor met Jonathan Ive blijkt dat dit helemaal niet waar is.

[url=https://hodinkee.imgix.net/uploads/magazine/1525452165635-85e3422rt...
11 mei 2018 - 09:36

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FluidMaskCutoutTool-icoon.jpg
Als je veel met foto's werkt en er van tijd tot tijd meer mee wilt dan wat er tijdens het fotograferen mogelijk was, dan heb je waarschijnlijk al eens met een masker gewerkt. Met zo'n masker kan je een bepaald gedeelte van een afbeelding isoleren, waarna er van alles mogelijk is.

Zo kan je de achtergrond aanpassen of zelfs helemaal veranderen, met het onderwerp zelf iets doen terwijl de rest van de afbeelding hetzelfde blijft, etc. Maar het is vooral met haar en rook dat het vaak lastig wordt, die lopen nu eenmaal vaak over in de achtergrond. Voor dat soort gevallen kan Vertus Fluid Mask voor de Mac een uitkomst zijn. ...
10 mei 2018 - 18:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Maps-icoon-iOS11.jpg
De meeste kaarten-apps zijn al heel erg lang voorzien van een optie om alles te bekijken met behulp van foto's van bovenaf die vanuit satellieten genomen zijn. Daar zou de komende tijd verandering in kunnen komen, want steeds meer bedrijven zetten daar drones voor in.

In de VS konden grote bedrijven zich inschrijven voor een pilot-programma hiervoor, Alphabet, Qualcomm, Microsoft en Apple zaten onder andere bij de geselecteerde bedrijven. Apple deed trouwens mee als partner van het North Carolina Department of Transportation, mogelijk dat dit ook geholpen heeft om [url=https://www.cnbc.com/2018/05/09/alphabet-apple-microsoft-part-of-usdot-drone-pilots-amazon-bypass...
10 mei 2018 - 17:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS11-icoon.jpg
Van tijd tot tijd blijken er karakters te zijn die de Berichten-app van iOS compleet vast kunnen laten lopen. Een voorbeeld daarvan kwam in februari al hier voorbij, toen ging het om een karakter dat in India gebruikt wordt.

Ondertussen deed een zwarte stip de ronde op Android, en bleek daar WhatsApp compleet vast te kunnen laten lopen. En ook Apple's eigen Berichten-app in iOS weet niet goed raad met deze stip, niet alleen zal Berichten er op kunnen vastlopen, zelfs de hele iPhone kan er door vast komen te zitten.

https://www.youtube.com/watch?v=0fepq...
10 mei 2018 - 13:22

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Google_Logo.jpg
Je hebt hier op MacFreak de afgelopen tijd al een aantal keer kunnen lezen dat op veel plekken geconstateerd wordt dat Apple op dit moment achterloopt met de ontwikkeling van Siri.

Dat is onder andere te zien bij recent onderzoek naar de tevredenheid van de gebruikers van de iPhone X, het enige waar de gebruikers duidelijk niet erg tevreden mee waren is iets dat eigenlijk niets met de iPhone X specifiek te maken heeft: Siri.


In de video hierboven zie je een demo van Google's stem-assistent op de Google I/O...
10 mei 2018 - 11:59

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMacBondiBlue-icoon.png
Deze week vieren we het 20 jarig bestaan van de iMac. Eind jaren 90 toonde Steve Jobs zijn nieuwste telg aan het publiek. Het was baanbrekend en veranderde de manier waarop mensen de computer zagen.

Met haar ronde vormen en felle kleuren mocht de iMac gezien worden. De iconische muis, CD drive, USB poorten en voor het eerst geen floppy disk: Apple liep voor op haar concurrenten. Langzaam maar zeker evolueerde het ronde bolletje tot echt werkpaard. In 2017 onthulde Apple de iMac Pro voor de professionele en veeleisende iMac gebruiker.

[img]https://www.passionsupport.nl/wp-c...
10 mei 2018 - 10:26

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Intel_Logo.jpg
Hoewel de resultaten van Intel over het eerste kwartaal van 2018 helemaal niet slecht waren zit het bedrijf toch in zwaar weer, en daar krijgen wij mogelijk ook last van.

Dat heeft onder andere te maken met de moeite die Intel heeft om over te stappen naar 10 nanometer processors. Deze zijn vergelijkbaar met 7 nm processors van de meeste andere fabrikanten, omdat die van Intel zelf gecompliceerder in elkaar zitten. Maar zowel TSMC, Samsung als Global Foundries, de afsplitsing van AMD, lijken allemaal k...
9 mei 2018 - 13:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Archives-iOSapp-icoon.jpg
Als je wat meer wilt in- of uitpakken op je Mac dan de standaard opties die het Archiveringshulpprogramma levert, dat met macOS meegeleverd wordt, dan blijkt het gratis The Unarchiver vaak de beste optie.

Van dezelfde makers bestaat al een tijd ook een app voor iOS, die heet Archives en kost normaal gesproken € 3,49. Maar op dit moment kan je deze app voor de eerste keer helemaal gratis in de iOS App Store vinden, een prima moment om het naar binnen te halen. De systeemeisen zijn ook niet erg pittig, als je minimaal iOS 7.0 op je iDevice hebt staan is dat ...
9 mei 2018 - 12:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneX-icoon.jpg
Apple verklaarde de iPhone X de toekomst, en daarbij werd beslist niet alleen het design van dit model bedoeld. Ook de compleet vernieuwde interface is waar alle iDevices langzaam maar zeker naar toe zullen gaan.

Die interface is niet voor niets aangepast, nu het scherm de hele voorkant in beslag nam was er geen ruimte meer voor een Home-knop, de interface is met dat idee ontwikkeld. Daardoor zijn er een aantal dingen bijgekomen waar je even aan wennen moet, maar als je eenmaal gewend bent wil je waarschijnlijk al snel niet anders meer.


Sinds gisteren is de driedaagse Google I/O van start gegaan, een event da...
9 mei 2018 - 12:08

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS11-icoon.jpg
De verwachting is dat Apple over niet al te lange tijd iOS 11.4 voor ons klaar zal hebben staan, de vierde beta-versie is inmiddels uit voor ontwikkelaars om te testen.

Daarin vinden we een functie terug die we ook al in een beta-versie van iOS 11.3 voorbij zagen komen: USB Restricted Mode. Kennelijk toen nog niet helemaal klaar voor het grote werk, maar nu wel in de startblokken voor iedereen die een iDevice heeft waarop iOS 11 nu ook al gebruikt kan worden.

[img]https://blog.malwa...
9 mei 2018 - 11:32

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone7-en-7Plus-icoon.jpg
Apple's commercials gaan in de afgelopen periode steeds meer over het resultaat dat je met een device kan bereiken, het device zelf komt daarbij steeds minder vaak in beeld.

Dat is ook het geval bij de kappers-commercial uit de serie 'practically magic' voor de iPhone 7 modellen, waarbij deze commercial de nadruk legde op de portretmodus die in de iPhone 7 Plus zijn debuut maakte. Deze commercial trok ook de aandacht van de Art Directors Club of New York (ADC), die Apple en productiebedrijf Furlined er de ADC Black Cube voor 'Best in Show' uit...
9 mei 2018 - 11:09

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/gerucht.gif
Met minder dan een maand te gaan voor de keynote van de WWDC komen er natuurlijk ook steeds meer geruchten voorbij. Een voorbeeld daarvan vind je in dit nieuwsbericht: in iOS 12 zou Face ID ook je gezicht uit kunnen lezen als het iDevice horizontaal gehouden wordt.

Daarbij komt nu ook het gerucht dat er tijdens de WWDC een nieuwe versie van de 10,5-inch en 12,9-inch iPad Pro gepresenteerd zullen gaan worden. Beide iPads zouden ook smallere randen kri...
8 mei 2018 - 13:02

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
Artsen klagen al een tijd over het almaar toenemen van de administratieve handelingen, waardoor er steeds minder tijd overblijft voor het contact met de patiënten.

Het waren precies die klachten waardoor de mensen van de startup Notable aan de slag gingen om een oplossing voor dit probleem te vinden. Hun antwoord is een app voor de Apple Watch, en ze claimen dat daarmee maar liefst 60 procent van de tijd die artsen aan administratie besteden bespaard zou worden.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news...
8 mei 2018 - 11:45

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Windows10-icoon.jpg
Microsoft's Build Conference is te vergelijken met Apple's WWDC, en Build vind dit jaar plaats van 7 tot en met 8 mei. Het begon dus gisteren en morgen is de laatste dag.

Op Build heeft Microsoft een nieuwe app aangekondigd voor Windows 10 met de doeltreffende naam "Your Phone". De naam dekt de lading uitstekend, want met deze app kan je veel van de functies van je telefoon zien en bedienen op de desktop. Zo zullen notificaties en boodschappen te zien zijn, en kan je bijvoorbeeld ook bij je foto's.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.YourPhoneWindows10App.jpg...
8 mei 2018 - 09:44

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneX-icoon.jpg
Het Japanse blog Macotakara heeft wat meer details naar buiten gebracht (via Google Translate) over de iPhone X Plus, als dat klopt dan zal die maar een fractie groter worden dan de huidige iPhone 8 Plus.

Dit is mogelijk met een scherm van een volle inch meer in de diagonaal (6,5 inch versus 5,5 inch), doordat het X-model ook de ruimte aan de boven- en onderkant gebruikt. Hieronder zie je foto's van een dummy van de iPhone X Plus naast een witte iPhone 8 Plus, en naast de huidige iPhone X. Daaro...
8 mei 2018 - 08:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FindMyiPhone_icon.jpg
In de afgelopen dagen verdwenen er plotseling een aantal apps uit de App Store, waarbij het ook ging om apps van grote kranten, zoals de app van de bekende Franse krant Le Figaro.

Dat was niet voor niets, Apple is bezig met het verwijderen van alle apps die de locatie van gebruikers registeren zonder dat daar door de gebruikers om is gevraagd en dus ook geen toestemming voor is gegeven. Apple heeft dat ontwikkelaars in het Resolution Center voor ontwikkelaars voor de App Store ook laten weten, hieronder een voorbeeld daarvan.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/ima...
8 mei 2018 - 08:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HighSierra-icoon.jpg
Een redundant array of independent disks, of RAID, is een manier waarmee je onder andere data erg snel kan wegschrijven en benaderen, doordat meerdere disks gebruikt worden kan de snelheid erg hoog liggen. Dat zonder dat je daar heel veel geld voor uit hoeft te geven.

Om die laatste reden wordt een RAID ook wel eens vertaald als een redundant array of inexpensive disks. Door een software RAID te gebruiken is je data veiliger, ook als een disk er helemaal mee stopt kan je bij goede oplossingen je data gewoon nog steeds benaderen. Dat kan zonder op snelheid in te leveren, terwijl je er niet heel erg veel geld aan hoeft uit te geven.

https://www.youtube.co...
7 mei 2018 - 18:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneX-icoon.jpg
We zien het allemaal: steeds meer mensen op straat kijken niet meer voor zich, maar vooral naar het scherm van hun smartphone. Op de toegenomen onveiligheid hierdoor wordt weer gereageerd, bijvoorbeeld door het maken van speciale verkeerslichten die je kan zien terwijl je naar het schermpje van je smartphone kijkt.

In Frankrijk wordt gedacht aan andere oplossingen, daar denken ze over een wet die het gebruik van de smartphone in het verkeer helemaal verbiedt, dus ook lopend. Maar in Reutlingen, onder Stuttgart in het zuiden van Duitsland, hebben ze hier iets h...
7 mei 2018 - 14:47
Pages: 1 [2] 3 4 5 ... 122