• Poll: wat willen jullie het liefst van MacFreak?
 • Dot Events met gratis lezingen
 • 16 (26%)
 • Dot Events met betaalde lezingen
 • 9 (14%)
 • Dot Events zonder lezingen
 • 8 (13%)
 • Dot Podcasts
 • 22 (36%)
 • Dot Anders, namelijk...
 • 6 (9%)
 • Totaal aantal stemmen: 47
 • Bekijk onderwerp

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Vectornator-icoon.png
Op een computer kan je werken met bitmaps, plaatjes die uit pixels zijn opgebouwd en die bij sterke vergroting altijd aan kwaliteit zullen inboeten. Een andere optie zijn vectoren, doordat die werken met wiskundige punten kan je daarbij enorm uitvergroten zonder kwaliteitsverlies.

Vectoren worden vooral gebruikt bij het maken van logo's en dergelijke en dus ook vooral voor professioneel gebruik. Op de Mac is de standaard om met vectoren te werken onder andere Adobe's Illustrator, voor iOs bestaan er meerdere goede programma's voor. Eén daarvan is Vectornator Pro en het goede nieuws is dat de makers daarvan besloten hebben om deze app helemaal gratis te maken.
...
7 mei 2018 - 14:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMacBondiBlue-icoon.png
Midden jaren negentig ging het niet zo goed met Apple, de productlijn was erg onduidelijk en er werd teveel gewerkt aan projecten die te weinig met de rest te maken hadden (bijvoorbeeld Newton OS). In 1997 kwam Steve Jobs terug als interim CEO om weer orde op zaken te stellen.

Het eerste wat daarvan voor de buitenwereld te zien was, was de Think Different campagne. Die campagne was een groot succes en is nog steeds legendarisch, maar een campagne alleen is natuurlijk niet voldoende. Het was dus tijd voor Apple om met producten te komen die lieten zien dat er een frisse wind waaide, en wat de toekomstvisie van Apple was.

https://www.youtube.com/watch?v...
7 mei 2018 - 13:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS11-icoon.jpg
Heb je een iPhone 7 of 7 Plus, heb je daarop iOS 11.3 of later staan en heb je problemen met de microfoon, dan sta je niet alleen. Want volgens een intern document is dit een probleem dat inmiddels ook door Apple onderkend wordt.

In dit document, dat afgelopen week onder Apple Authorized Service Providers verspreid werd, is te lezen dat bij gebruikers van iPhone 7 modellen met iOS 11.3 of hoger mogelijk de speaker-knop op het scherm grijs kan blijven. Daardoor is het mogelijk dat jij niet hoorbaar bent tijdens telefoon of FaceTime gesprekken.

[url=https://cdn.macrumors...
7 mei 2018 - 12:57

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Thunderbolt_logo.png
Thunderbolt 3 is supersnel en ook nog eens heel veelzijdig. Zo kun je twee 4K beeldschermen op 60Hz tegelijkertijd aansturen en je kunt opladen vanaf elke poort. Maar verreweg het belangrijkste voor ons is dat de snelheid werd verdubbeld naar maar liefst 40 Gbit per seconde.

Nu steeds meer Macs met Thunderbolt 3 zijn uitgerust zien we dat er ook meer randapparatuur beschikbaar komt. Een goed voorbeeld daarvan zijn de aantal erg interessante Thunderbolt 3 producten die OWC nu in het programma heeft, en die nu ook allemaal bij ons verkrijgbaar zijn. Daarbij gaat het om externe videokaarten, opties voor erg snelle opslag en adapters, die laatste om meerdere schermen ...
7 mei 2018 - 12:32

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers afgelopen dinsdag werd door Apple al met trots vermeld: Apple's divisie waar alle wearables onder vallen zou inmiddels op zichzelf al bijna een Fortune 300 bedrijf zijn.

Bij die wearables gaat het niet alleen om de Apple Watch, ook AirPods en de producten van Beats worden daarin meegerekend. Het is daardoor lastig om precies uit te vissen hoeveel Apple Watches er verkocht zijn, maar voor meester rekenaar Horace De...
4 mei 2018 - 15:57

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePod-icoon.jpg
Apple zette gisteren een support-document online waarin de beschikbare geluidsbronnen te lezen waren, iets wat ook al op de pagina met technische specificaties van de HomePod te vinden is.

Inmiddels is die pagina van Apple alweer verwijderd, want onderaan die pagina was iets interessants te zien, waarvan het waarschijnlijk niet de bedoeling was dat dit al naar buiten kwam. Want bij de ondersteunde talen onderaan stonden plotseling ook het Frans, Duits en Japans.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.HomePodFrankrijkDuistlandJapan031418...
4 mei 2018 - 14:37

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/twitter_app_icon.png
Twitter zelf heeft in deze post op hun eigen blog alle 336 miljoen gebruikers van dit platform de raad gegeven om hun wachtwoord aan te passen.

Daar is een goed aanleiding voor, in diezelfde blog-post kunnen we lezen waarom: door een bug bij Twitter zelf hebben alle wachtwoorden van de gebruikers op een gegeven moment zonder versleuteling, en dus gewoon leesbaar, in een logbestand gestaan. Het is nog niet bekend of deze wachtwoorden buitgemaakt zijn, maar als je jouw data goed wilt beveiligen dan is het aanpassen van je wachtwoord een goed idee.

[img]h...
4 mei 2018 - 12:54

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro-TouchBar2016.jpg
In oktober van het afgelopen jaar signaleerden we hier op MacFreak al dat er meerdere mensen zijn die grote problemen ervaren met het toetsenbord van de recente MacBook Pro modellen uit 2016 en 2017.

Recent publiceerde AppleInsider een onderzoekje waaruit naar voren kwam dat de modellen uit 2016 twee keer zoveel problemen hebben met het toetsenbord dan de modellen daarvoor. De modellen uit 2017 presteerden daarin wel iets...
4 mei 2018 - 12:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPort-Extreme-n-icoon.jpg
Recent hadden we een nieuwsbericht over alternatieven voor Apple's AirPort routers. Dat was een snelle reactie en vooral bedoeld voor de gevorderde gebruiker, in het artikel hieronder vind je meer details over dit onderwerp.

Het hing al even in de lucht, maar het bleef bij geruchten. Toch heeft Apple op 26 april officieel bekend gemaakt te stoppen met de productie van hun populaire AirPort producten. De AirPort Express, AirPort Extreme en Time Capsule zijn daarmee verleden tijd. Ze zijn nog beschikbaar zolang de voorraad strekt. In dit artikel leg ik uit waar...
3 mei 2018 - 12:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneX-icoon.jpg
Bij het uitkomen van de iPhone X werd het door veel reviewers als een probleem gezien dat er een zwarte uitsparing in de bovenkant van het scherm zit, de zogenaamde 'notch'. Maar het verleden leert: als een 'cool' device iets aparts laat zien, dat wordt dat ook al snel als 'cool' ervaren.

Dat is precies wat te zien was in de resultaten van het onderzoek dat LG hield onder meer dan 1.000 mensen in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Zuid Korea, om er achter te komen of het een probleem zou zijn als zij een telefoon zouden uitbrengen die ook zo'n 'notch' heeft. 30 procent bleek daar een be...
3 mei 2018 - 10:48

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Apple-Car-icoon.jpg
Er is een tijdje geen nieuws meer geweest rond Apple's plannen voor zelfrijdende auto's, maar achter de schermen wordt er natuurlijk hard doorgewerkt aan dit project. Een overduidelijke aanwijzing daarvoor komt van een meeting die Apple managers recent hadden.

Daarbij valt op dat het initiatief voor deze meeting niet van Apple kwam, maar van het Department of Motor Vehicles (DMV) van Californië. Daarbij zou het onder andere zijn gegaan over de chauffeurs die voor Apple in Californië rondrijden, daar zou erg veel verloop in zijn. We hebben geen idee of dit met geheimhouding te maken heeft, of ...
3 mei 2018 - 10:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone-1stGeneration-icoon.jpg
Als je ooit een film uit de Iron Man serie gezien hebt dan ken je ongetwijfeld de interface die Robert Downey Jr. ziet als hij het Iron Man pak gebruikt, de zogenaamde HUD, wat staat voor Heads-Up Display.

De interface daarvan heeft inmiddels als inspiratie gediend voor zowel andere films als bijvoorbeeld interfaces die voor je geprojecteerd worden tijdens het autorijden en dergelijke. Maar waar kwam de inspiratie voor de HUD van Iron Mac zelf vandaan?


In dit artikel wordt in detail besproken hoe ze kwamen tot deze interface door de belangrijkste mensen daa...
3 mei 2018 - 09:30

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FinalCutProX-Icoon.png
Toen Apple besliste dat Final Cut Pro helemaal op de schop moest en in 2011 Final Cut Pro X uitbracht (dat later weer in Final Cut Pro werd omgedoopt) deden ze zichzelf geen cadeau. Want het was misschien veelbelovend, maar er ontbrak teveel aan om het Pro te noemen.

Maar doordat het toch op die manier in de markt gezet werd, en niet als een beta-versie, heeft het programma sindsdien een slechte naam, met name in  Hollywood. Daar zou Josh Beal, editor van onder andere de film 30 Minutes Or Less en de TV series als Bloodline en House of Cards, graag verandering in willen brengen. In de video hieronder vertelt hij in ruim een kwartier waarom.

https://www...
2 mei 2018 - 18:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon-Yosemite.jpg
Bij de meeste onderdelen tijdens de presentatie van kwartaalcijfers worden de resultaten vergeleken met het jaar daarvoor. Dit gebeurt omdat je anders geen rekening zou kunnen houden met invloeden het ontbreken van feestdagen en dergelijke.

Maar bij Apple's onderdeel Services is dat helemaal niet nodig, dat groeit nu al 12 kwartalen achter elkaar als kool, dus ook als je ze gewoon achter elkaar zet zonder rekening te houden met de verschillende omstandigheden per kwartaal.


Apple's Services best...
2 mei 2018 - 14:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPod-icoon.jpg
De publicatie Fortune houdt bij welke bedrijven in de VS de grootste zijn wat betreft de omzet en publiceert daar lijsten van. Hoor je bij de 500 grootste bedrijven dan sta je dus in de Fortune 500, bij de 300 grootste in de Fortune 300, etc.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers gisteren werd verteld dat Apple's 'wearables' op zich inmiddels bijna net zoveel omzet draait als een Fortune 300 bedrijf. Alcoa is op dit moment nummer 300 in die lijst en heeft een omzet van 9,3 miljard dollar, dus de omzet voor de we...
2 mei 2018 - 13:47

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
Deanna Recktenwald woont in Tampa Bay, Florida, en kreeg afgelopen Kerstmis van haar ouders een Apple Watch cadeau, iets waar die inmiddels heel erg blij mee zijn.

Want toen ze afgelopen zondag naar de kerk ging kreeg ze een waarschuwing van haar Apple Watch dat haar hartslag abnormaal hoog was: 160 per minuut. Haar moeder, Stacey Recktenwald, is verpleegkundige en was erg verbaasd, ze wist helemaal niet eens dat die functie op de Apple Watch zit. Daarbij dacht ze eerst dat de melding niet klopte, want er leek verder niets met haar dochter aan de hand.


Maar in de uren daarna beef de Apple Watch meldingen g...
2 mei 2018 - 13:22

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneX-icoon.jpg
Sinds de aankondiging van de iPhone X waren er vragen over de prijsstelling van die modellen, zouden er bijvoorbeeld wel genoeg mensen zijn die zoveel voor een premium smartphone over hebben?

Inmiddels is die vraag gerust bevestigend te beantwoorden, zowel in het eerste kwartaal als het afgelopen kwartaal was de iPhone X steeds het best verkopende model voor Apple. Dat succes hielp dan ook om de omzet die met iPhones behaald werd verder te laten stijgen. Maar was de iPhone X een éénmalig succes voor Apple, of gaan ze in Cupertino doorborduren hierop?


Na de presentatie van de kwartaalcijfers is er altijd een v...
2 mei 2018 - 12:36

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Numbers2013-icoon.jpg
Apple heeft de kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal van hun gebroken boekjaar bekend gemaakt, en het is het bedrijf weer gelukt om een nieuw record te vestigen: de omzet lag 16 procent hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Er werden 52,2 miljoen iPhones verkocht, 3 procent meer dan de 50,8 miljoen vorig jaar in hetzelfde kwartaal. Opvallend daarbij was de vermelding dat de iPhone X nog steeds iedere week het best verkopende model is, want er blijven negatieve berichten daarover langskomen met analyses gebaseerd op cijfers van de toeleveranciers.

Kennelijk geldt de waarschuwing van Tim Cook ...
1 mei 2018 - 23:25

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Linksys-logo-icoon.png
Begin januari van dit jaar kon je hier in dit nieuwsbericht al lezen dat Linksys een prima Wi-Fi systeem had uitgebracht, datzelfde systeem vind je ook terug in dit nieuwsbericht over alternatieven voor Apple's AirPort routers.

Het nadeel van dat systeem is de prijs, ruim € 165 voor één, bijna € 300 voor twee en voor drie kom je in de buurt van maar liefst 400 euro. Eén van de redenen dat die prijs zo hoog is komt doordat het een tri-band systeem is, wat...
1 mei 2018 - 13:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Halide-icoon.jpg
Een klein jaar geleden werd er hier op MacFreak extra aandacht besteed aan Halide, dat we toen "een app voor alle echte fotografie-fanaten" noemden, en daar staan we nog steeds achter.

Sterker nog, door de 1.8 update van Halide die nu net is uitgebracht is het eerder nog meer een aanrader geworden. De release notes zijn zo uitgebreid dat ze lezen als een brief gericht aan ons allemaal, de gebruikers, die hebben we onderaan dit nieuwsbericht dan ook in zijn geheel geciteerd.


[url=https://itunes.apple.com/nl/ap...
1 mei 2018 - 12:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SwiftPlaygrounds-icoon.jpg
Swift Playgrounds is de app waarmee Apple zoveel mogelijk mensen op een leuke manier en met plezier aan het programmeren wil krijgen, Apple heeft het daarbij zelf over een "revolutionaire app".

Deze app heeft nu een update gekregen. Daar zitten geen wereldschokkende dingen in, maar wel twee verbeteringen die het werken met Swift Playgrounds allebei nog prettiger en makkelijker kunnen maken. Hieronder wat Apple ons exact over deze update vertelt:

 • In het gedeelte 'Voorgestelde playgrounds' vind je suggesties voor andere playgrounds die je kunt proberen op basis van de voortgang die je hebt geboekt
 • Ondersteuning voor macOS-mate
...
1 mei 2018 - 11:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/WhatsApp2-icoon.jpg
Sinds het moment dat WhatsApp werd overgenomen door Facebook zijn er zorgen geweest over de privacy van deze app. Het bleek dat oprichters Jan Koum en Brian Acton de belofte om daar niet op in te leveren waar maakten door in 2016 versleuteling toe te voegen.

Maar inmiddels lijken er toch redenen tot bezorgdheid, want Jan Koum zou gaan vertrekken en dan vooral door de reden voor dat vertrek. Want bij Facebook zouden ze graag de versleuteling willen verzwakk...
1 mei 2018 - 11:25

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/gerucht.gif
Eind december kon je hier op MacFreak lezen dat Bloomberg meldde dat Apple in de nabije toekomst universele apps voor macOS en iOS mogelijk zou gaan maken. Dat lijkt inmiddels een verhaal over klokken waarvan de klepels ontbreken.

Want John Gruber heeft inmiddels veel meer details hierover. De korte versie is dat er bij Apple wel gewerkt wordt aan het makkelijker maken om te programmeren voor macOS en iOS, maar dat dit niet betekent dat er universele apps voor beide komen en dat het project ...
1 mei 2018 - 10:22

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Vault-icoon.jpg
In mei 2018 gaat de nieuwe privacywetgeving (AVG) in. Ondernemers, ook ZPPers, moeten zich gaan verdiepen in de beveiliging van hun digitale data en de privacy van hun klanten. Deze versterkte verantwoordelijkheid zorgt voor veel verwarring en onrust, maar er is geen reden voor paniek.

Als jij zorgt dat je weet welke gegevens je hebt, deze in kaart brengt, goed beveiligt en hier zorgvuldig mee omgaat is er niks aan de hand. In de afgelopen jaren heb ik in mijn artikelen veel aandacht besteed aan het onderwerp ‘beveiliging’. Er zijn veel, relatief simpele, stappen die je kunt ...
30 april 2018 - 16:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookAir2012-icoon.jpg
Begin maart deed het gerucht de ronde dat Apple in het tweede kwartaal van dit jaar een nieuwe MacBook Air uit zou brengen, die mogelijk ook nog goedkoper zou zijn.

Als dat gerucht klopte dan zou het goed mogelijk zijn dat dit nieuwe model tijdens de WWDC gepresenteerd zou worden. Maar als het nieuwe gerucht wat net naar buiten is gekomen klopt, dan gaat dit niet door. Want Apple zou aan meerdere bedrijven in de productieketen hebben laten weten dat er van dit nieuwe model pas grote aantallen geproduceerd zul...
30 april 2018 - 13:58
Pages: 1 2 [3] 4 5 6 ... 122