• Poll: wat willen jullie het liefst van MacFreak?
 • Dot Events met gratis lezingen
 • 16 (26%)
 • Dot Events met betaalde lezingen
 • 9 (14%)
 • Dot Events zonder lezingen
 • 8 (13%)
 • Dot Podcasts
 • 22 (36%)
 • Dot Anders, namelijk...
 • 6 (9%)
 • Totaal aantal stemmen: 47
 • Bekijk onderwerp

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MingChiKuo-icoon.jpg
Er is tegenwoordig eigenlijk nog maar één analist die veel aandacht krijgt door zijn voorspellingen: Ming-Chi-Kuo. De reden is simpel, hij zit er zelden naast, kennelijk heeft hij erg veel erg goede contacten bij de toeleveranciers van Apple.

Maar op dit moment is het onduidelijk of we de komende tijd nog van die voorspellingen gebruik kunnen blijven maken, want hij vertrekt binnenkort bij zijn huidige werkgever, KGI Securities. Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat het besluit om KGI Securities te verlaten genomen is omdat hij voor zichzelf wil beginnen. De belangstelling voor wat Apple doet i...
30 april 2018 - 11:41

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPort-Extreme-n-icoon.jpg
Nu Apple eindelijk officieel heeft laten weten dat ze geen AirPort producten meer maken is het tijd om naar de toekomst te kijken. Want als je nu draadloos internet in je huis wilt hebben, wat is dan een goed alternatief?

Hieronder negen van die alternatieven, waarbij ook veel oplossingen die meteen zorgen voor een compleet netwerk in plaats van één draadloos punt, in het Engels wordt dat een mesh-network genoemd. Al deze systemen zijn goed, en de meeste ook makkelijk te installeren. Eén ding ontbreekt, maar dat komt door Apple zelf: ondersteuning om Time Machine draadloos ...
30 april 2018 - 10:22

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TheSchoolWhiteDay-icoon.jpg
De horror game The School : White Day kwam in 2001 uit voor de PC en mag sindsdien tot de klassiekers in dit genre gerekend worden, onder andere door de state-of-the-art 3D graphics. Sinds het voor iDevices uitkwam is het daarop ook erg populair.

Maar de prijs was altijd relatief hoog voor een game in de iOS App Store, die is altijd in de buurt van ongeveer zeven euro gebleven. Tot nu toe, want voor de allereerste keer is deze game helemaal gratis in de iOS App Store te vinden. Hieronder de officiële trailer, zodat je snel kan zien of deze game ook wat voor jou is.

h...
30 april 2018 - 09:31

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/gerucht.gif
Apple's CEO Tim Cook heeft in de afgelopen tijd vaak laten weten dat hij zeker een toekomst ziet voor Augmented Reality (AR), het lijkt er op dat Apple ook plannen heeft om dat te combineren met Virtual Reality (VR).

Bij AR worden er beelden geprojecteerd over alles wat we al zien, zodat de reële en virtuele wereld zich vermengen. Bij VR zie je alleen virtuele beelden en ben je dus visueel volledig van je omgeving afgesneden. Volgens een nieuw gerucht zou Apple werken aan een bril waarmee deze twee technieken allebei gebruikt zouden ku...
28 april 2018 - 11:52

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPort-Extreme-n-icoon.jpg
Er zijn al heel erg lang geen nieuwe versies van Apple AirPort producten uitgebracht, de AirPort Extreme 802.11ac en AirPort Time Capsule 802.11ac dateren alweer van juni 2013.

Ondertussen waren er genoeg geruchten dat Apple helemaal zou stoppen met het maken van eigen Wi-Fi hardware, en die geruchten blijken nu jammer genoeg te kloppen. Want na erg lange tijd van onduidelijkheid heeft Apple nu laten weten dat het bedrijf helemaal stopt met de AirPort producten, als...
26 april 2018 - 23:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneSE-icoon.jpg
Er komen steeds meer geruchten voorbij dat de iPhone SE een opvolger gaat krijgen, die we op dit moment voor het gemak voorlopig maar even de iPhone SE 2 noemen.

Daarvan zijn nu foto's opgedoken. Daarop zien we nog steeds een aansluiting voor de koptelefoon, maar ook een glazen achterkant, om laden via inductie mogelijk te maken. Dit zijn foto's die van Chinese sociale media komen, het is dan ook maar erg de vraag of dit om een echt lek gaat, of dat het nep-foto's zijn. Al deze foto's zijn te vinden op [url=https://www.letemsvetemapplem.eu/2018/04/26/objevily-se-prvni-realne-zabery-chystaneho-iphonu-se-2/gallery/224988,224988,224989,224990,224991,224992,224993,224994...
26 april 2018 - 14:48

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BundleHunt-logo-icoon.jpg
BundleHunt heeft weer een collectie aan software in de aanbieding, en ook dit keer is weer voor een zeer aantrekkelijke formule gekozen. Want ook nu betaal je een entreeprijs van 5 dollar, en kies je daarna de apps van jouw gading en koop je die met grote korting.

Je koop dus alleen maar wat jouw interesse heeft, het gaat niet om een pakket met allerlei apps waar je later toch niks meer aan hebt, zoals vroeger bij software bundles vaak het geval was. De prijzen van de apps in deze bundle zelf kosten tussen één en vier dollar, de kans dat je daar een buil aan valt is daardoor wel erg klein.Eén v...
26 april 2018 - 14:05

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/tip.gif
We hebben hier van tijd tot tijd een tip voor iets waarvan we signalen oppikken dat niet iedereen het weet, en waarvan we dan ook denken dat het voor veel van de lezers interessant is.

Dat soort tips van MacFreak gaan bijna altijd over meer geavanceerde functies, en we hebben dan eigenlijk ook altijd een compleet nieuwsbericht ervoor nodig om precies duidelijk te maken waar het om gaat. Maar er zijn ook veel tips over basisfuncties die heel erg nuttig en interessant kunnen zijn, maar die komen hier niet vaak aan bod.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TipsVoorDe-iPhone.png[...
26 april 2018 - 13:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Met iOS 11 kwam er een compleet nieuw design met nieuwe mogelijkheden, dat die voor ontwikkelaars heel erg interessant kunnen zijn kan je lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Maar in de nieuwe App Store zijn veel meer mogelijkheden, waarvan één er met kop en schouders boven uitsteekt voor zowel gebruikers als ontwikkelaars: ontwikkelaars kunnen nu op reviews reageren. Apple heeft een aparte pagina voor ontwikkelaars gemaakt met instructies hoe ze hiermee om kunnen gaan. Maar die zijn ook ...
26 april 2018 - 10:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
NLZiet is een Nederlandse dienst voor het online bekijken van televisie. Op dit moment kan je via deze dienst 24/7 online TV-kijken naar 12 zenders, zonder dat je tussendoor gestoord wordt door reclame. De eerste maand kost dat één cent, daarna € 7,95, maandelijks opzegbaar.

Als je van deze dienst gebruik maakt, en je hebt een Apple TV 4 of 4K, dan kan je op deze pagina meer lezen over het testprogramma voor de Apple TV-app van NLZiet, die over niet al te lange tijd verwacht wordt. Op dit moment denken de makers dat de beta-versie van deze app over ong...
25 april 2018 - 16:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
Jay Liepis werkt al een slordige dertien jaar bij Apple en is inmiddels verantwoordelijk voor Label Relations and Music Programming for iTunes, zoals op zijn LinkedIn profiel te lezen is.

Hij is nu net verhuisd van Cupertino naar de hoofdstad van de Country-muziek Nashville, om daar een apart team te formeren dat veel dichter bij de artiesten, managers, songwriters en labels zal staan ("dedicated to being more involved with artists, managers, songwriters and the label community at large.").

[img]https://pmcvari...
25 april 2018 - 14:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Vault-icoon.jpg
Grayshift is het bedrijf achter de GreyKey, het kastje waar je hier al een aantal keer over hebt kunnen lezen en dat met name door overheidsdiensten in de VS gebruikt wordt om data op iPhones uit te kunnen lezen.

Inmiddels is Grayshift zelf onder vuur komen te liggen, want een gedeelte van de data die gebruikt wordt is inmiddels door hackers buitgemaakt. Deze hackers hebben nu wat van die data gepubliceerd en eisen nu twee bitcoin van het bedrijf, met het dreigeme...
25 april 2018 - 14:14

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AndroidRobotAlleen.jpg
Tot en met iOS 9 in 2015 had Apple in de collectie emoji's een erg gedetailleerd en realistisch pistool. Maar in 2016 met iOS 10 veranderde dat, het werd het vervangen door een vrolijk groen waterpistooltje.

Maar anderen, zoals Android, Twitter en Samsung, bleven vasthouden aan een realistisch pistool. Tot nu toe, want inmiddels zijn ook deze drie overstag gegaan, ze hebben nu ook een eigen versie van een waterpistool. Nu deze drie dit ook hebben aangepast heeft Microsoft trouwens de twijfelachtige 'eer' dat het de laatste is die wel een realistisch pis...
25 april 2018 - 13:46

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS11-icoon.jpg
Niet zo lang na het uitkomen van iOS 11.3 bleek dat die problemen kon geven bij iPhones waarvan het scherm vervangen was. Met name bij de iPhone 8 modellen en met schermen van derde partijen, maar soms ook bij schermpjes die van Apple zelf kwamen.

Inmiddels heeft Apple iOS 11.3.1 op de servers staan als antwoord op deze problemen, in de release notes komen de problemen met de vervangende schermpjes ook aan bod. Maar dat is niet alles, ook zijn er een aantal dingen op het gebied van de veiligheid verbeterd.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/im...
24 april 2018 - 23:46

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HighSierra-icoon.jpg
Apple heeft voor de eerste keer dit jaar een update uitgebracht voor macOS High Sierra die alleen voor het verhogen van de veiligheid is, er worden door deze update dus geen nieuwe functies toegevoegd.

Deze update zorgt ervoor dat twee gevonden zwakheden opgelost worden. In het eerste geval zou een app meer rechten kunnen krijgen dan normaal gesproken de bedoeling is, en in handen van een kwaadwillende dus vervelende dingen kunnen uitrichten. In het tweede geval gaat het om hoe het systeem omgaat met URL's, waardoor je bijvoorbeeld naar een kwaadwillende website zou geleid kunnen worden zonder dat je...
24 april 2018 - 19:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPad-9,7-inch-2018-icoon.jpg
De nieuwe 9,7-inch iPad is nog maar vier weken uit, dus het is logisch dat Apple in veel verschillende commercials laat zien waar dit nieuwe device vooral goed in is.

Precies wat er in de vier nieuwe commercials die Apple net heeft uitgebracht gebeurt. Daarbij ligt de nadruk duidelijk op de voordelen die de Apple Pencil in combinatie met deze nieuwe iPad biedt. Daarbij laat Apple zien hoe handig dat kan zijn in combinatie met foto's en om annotaties aan afbeeldingen toe te voegen, en ook in combinatie met de Keynote- en de Notities-app.https://www....
24 april 2018 - 13:00

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Sound.jpg
Heb je af en toe achtergrondgeluid nodig, bijvoorbeeld bij een filmpje of diashow, dan weet je waarschijnlijk dat het niet altijd even makkelijk is iets te vinden is wat goed 'past'.

Dat is vanaf nu mogelijk weer een heel klein beetje minder lastig geworden, want de BBC heeft een archief van maar liefst 16.016 opnames online gepubliceerd waar we allemaal gebruik van kunnen maken. Die opnames kunnen heel erg kort zijn (de kortste duren maar één seconde) maar ook een stuk langer (tot bijna 27 minuten).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.BBC-SoundStudio.jpg

 ...
24 april 2018 - 12:50

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/apple-powerbook-g4.jpg
Als je Verne Troyer kent, dan is dat waarschijnlijk van zijn rol als Mini-Me in de succesvolle Austin Powers films. Die rol kreeg hij mede dankzij zijn lengte van maar 81 centimeter, hij was één van de kleinste volwassen mensen op aarde.

Inmiddels is Verne Troyer overleden. De reden dat we daar even stil bij staan is dat hij ook iets heeft te maken met Apple. Want hij speelde in de commercial die Apple vijftien jaar geleden uitbracht voor de 12-inch en 17-inch PowerBook G4 modellen. De verteller die we in deze commercial horen is acteur Jeff Goldblum, in die tijd...
24 april 2018 - 11:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
Terwijl er bij Apple op de achtergrond heel erg hard gewerkt wordt aan een breed scala van video-content, is er op op dit moment in Apple Music al veel video-content te vinden, maar dat heeft allemaal met muziek te maken.

Dat zijn vooral documentaires en registraties van concerten, en in die laatste categorie wordt er binnenkort weer eentje toegevoegd: "Horses: Patti Smith and Her Band" Als je geen grote fan van Patti Smith bent: Horses is een album dat ze veertig jaar geleden uitbrachten, deze concerten waren ter ere van dat jubileum, en natuurlijk ook met het materiaal van datzelfde album.


Het materiaal...
24 april 2018 - 11:03

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneX-icoon.jpg
iDevices hebben nog altijd meer aantrekkingskracht op Android gebruikers dan andersom, en ze zouden bij Apple natuurlijk gek zijn als ze daar niets mee deden. Dat doen ze dan ook al een tijd met de "Switch to iPhone" commercials.

In deze reeks zijn er weer twee nieuwe uitgebracht: dit keer is het de kwaliteit van de apps in de iOS App Store en de portretmodus bij selfies die centraal staan. Portretmodus is trouwens beschikbaar iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus en iPhone X, en alleen op die laatste kan je die ook gebruiken met de camera aan de voorkant. Voor meer informatie over de portretmodus kan je hier terecht.
...
24 april 2018 - 10:31

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Eén van de nieuwe dingen in iOS 11 was een compleet nieuw design van de App Store, waarbij Apple er vooral voor wilde zorgen dat apps meer onder de aandacht zouden kunnen worden gebracht.

En niet alleen blijkt het nieuwe design na verloop van tijd veel mensen te bevallen, ook dat extra onder de aandacht brengen van apps blijkt goed te werken. Zo goed, dat een app die onder de Today-tab staat, waarmee de App Store standaard opent op een iDevice, maar liefst 800 procent meer omzet daardoor kan genereren.

[img]https://s3.amazonaws.com/sensortower-itunes/blog/2018/...
23 april 2018 - 15:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPod-icoon.jpg
Sinds de iPhone 7 modellen heeft Apple alleen nog maar nieuwe iPhones zonder een aansluiting voor een koptelefoon uitgebracht. De visie in Cupertino is duidelijk, de toekomst is draadloos en in dit geval via Bluetooth.

Dat heeft Appel trouwens geen windeieren gelegd, de AirPods gaan als warme broodjes over de toonbank en zijn één van Apple's succesverhalen van de afgelopen tijd. Maar vooral gebruikers in steden willen nog wel eens klagen over haperen van het geluid, en dan vooral tijdens het oversteken. Dan Seifert, redacteur bij The Verge, zocht uit waarom, en de reden blijkt een relatief simpele.
Zolan...
23 april 2018 - 14:45

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookProRetinaDisplay-13inch-2012.jpg
Heb je een 13-inch MacBook Pro die gemaakt is tussen oktober 2016 en dezelfde maand in 2017 en de batterij daarvan zwelt op, dan hebben we nu goed nieuws. Want Apple heeft een vervangingsprogramma voor deze modellen opgestart, waarbij die batterij gratis vervangen wordt.

Mocht je hier al eerder last van hebben gehad en is de oplaadbare batterij in jouw 13-inch MacBook Pro al vervangen, dan kan je de kosten daarvoor op Apple verhalen. Dit alles is te lezen op deze support-pagina van Apple. Om zeker te weten dat jouw MacBook Pro onder dit programma valt zal je het se...
23 april 2018 - 13:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneX-icoon.jpg
Apple's CEO Tim Cook citeert ze vaak: studies naar de tevredenheid van de gebruikers van de verschillende devices die Apple op de markt heeft. Dat vind hij duidelijk belangrijker dan goede verkoopcijfers, hoewel hij dat laatste natuurlijk ook niet erg zal vinden.

Bij de mensen die voor iets nieuws kiezen liggen die cijfers vaak wat lager. Want dat is niet alleen een erg gemotiveerde doelgroep, maar ook een erg kritische. Bij onderzoek naar die cijfers voor de iPhone X is nu gebleken dat die heel erg hoog liggen. Vooral opvallend is het percentage van gebruikers dat heel erg tevreden i...
23 april 2018 - 12:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HighSierra-icoon.jpg
Sinds het moment dat iDevices het meeste geld in het laatje brengen in Cupertino doen er al geruchten de ronde dat Apple op een gegeven moment Macs ook op iOS zullen gaan laten draaien.

Maar er zijn voldoende dingen die geruchten over complete integratie voeden. Dan begon al met continuïteit, dat macOS en iOS keurig op elkaar laat aansluiten. Voeg daarbij de geruchten over plannen om software voor beide platformen geschikt te gaan laten maken en dat Apple van plan zou zijn om Macs met ARM processors te m...
20 april 2018 - 12:42
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 122