Nicky om 17:29, 15-04-2009Afgezien van de Virginia G5 supercomputer van al weer wat jaartjes geleden heb ik geen grote mac inkopen van educatieve instellingen in Amerika, noch hier in Europa vernomen.
Dan heb je de laatste jaren het nieuws rond de Mac kennelijk niet erg intensief gevolgd. Met name in de V.S. gaat het om hele school districts die overstappen en dan hebben we het in de regel over duizenden computers tegelijk. En sinds de overstap naar Intel is de keuze veel makkelijker geworden, de overstap naar een Mac betekent niet dat je Windows helemaal af hoeft te zweren. Maar omdat er vaak voor Boot Camp (gratis!) wordt gekozen blijken de meeste computers als snel voor 80% (en meer) met Mac OS X en niet met Windows gebruikt te worden.
En al deze studenten gaan in Mac OS X werken omdat ze het makkelijker/prettiger ervaren. Dus volgens mij een kweekgrond voor nog een heleboel groei voor Apple. Voeg daarbij wat Flix zegt, mensen willen gewoon dat een computer werkt en liefst lekker en Windows heeft zijn imago niet echt mee sinds Vista...
Voeg daarbij dat de halo-effect van de iPod en de iPhone voorlopig nog niet uitgewerkt zijn, integendeel, en ik zou jou niet hoeven te overtuigen waarom de Mac nog veel verder gaat groeien (want factoren waarom de Mac hard aan het groeien is zijn niet veranderd), maar jij zou eigenlijk met argumenten moeten komen waarom het niet zo zou zijn... [/news]
Nicky om 17:54, 15-04-2009Waarom zet Robert die niet in de nieuwtjes?
In het nieuws hebben we (bijna) maandelijks het over het marktaandeel, daarbij analyseren we van tijd tot tijd wel waardoor dat marktaandeel oploopt, maar inderdaad niet iedere keer. En over iedere aankoop van een school district schrijven zou al gauw vervelend worden, Apple's succesverhaal ieder keer weer oplepelen wordt op den duur ook saai...[/news]
Het halo effect van iPod en iPhone (leuk gevonden trouwens) heeft m.i. toch voornamelijk zijn invloed op de thuismarkt. Daar zit natuurlijk wel wat mogelijkheden tot groei, maar dat zal m.i. vrij plotseling een verzadigingspunt bereiken. De groep van thuisgebruikers die wel een Mac willen heeft die dan. De anderen blijven bij andere merken.
Mijn inschatting baseer ik trouwens op het verleden. In de hoogtijdagen (eind tachtiger jaren) lag dat marktaandeel op zo'n 12% dacht ik. Aangezien Apple als bedrijf in al die jaren eigenlijk niet veranderd is verwacht ik hooguit ditzelfde percentage. Wellicht enkele procentjes meer omdat veel mensen uitgekeken zijn op MS, maar toch echt geen percentages van 30% dat hier door iemand is genoemd. Een beetje reëel blijven denk ik dan.
Ook zal ondertussen MS van zich doen horen. Waren ze nu niet bezig met die 'spontane' filmpjes van laptop zoekende studentikoze types? Mocht het marktaandeel tot grote hoogte gaan stijgen dan verwacht ik dat MS heel wat agressiever zal reageren. Speciaal wanneer ze in segmenten waar ze overheersen belangrijk markt aandeel gaan verliezen.
En Robert, ik ben voor mijn Apple nieuwtjes bijna helemaal afhankelijk van jouw bijdragen hier op MacFreak. Dus wanneer ik die nieuwtjes heb gemist komt dat wellicht doordat jij dat succesverhaal niet wilt oplepelen.
Nicky om 19:07, 15-04-2009Mijn inschatting baseer ik trouwens op het verleden. In de hoogtijdagen (eind tachtiger jaren) lag dat marktaandeel op zo'n 12% dacht ik. Aangezien Apple als bedrijf in al die jaren eigenlijk niet veranderd is verwacht ik hooguit ditzelfde percentage.
Die markt kan je absoluut niet vergelijken met de markt van nu. Toen was een computer iets voor een goed verdienende hoog opgeleide man, terwijl een PC nu verkocht wordt aan een puber met een bijbaantje tot en met een diezelfde hoogopgeleide man en alles wat er tussen zit. Ik heb geen idee waar het marktaandeel van Apple strandt, maar ik zie zeker geen grens bij 12%.
Of Apple een marktaandeel van 30% gaat bereiken weet natuurlijk niemand, maar het baseren op het aandeel dat er in de jaren 80 was lijkt me uitermate vreemd. Dat het marktaandeel van Apple niet verder groeide (en dat Apple sowieso niet een veel groter marktaandeel had) kwam eigenlijk eerder door het beleid van Apple zelf.
En het is de vraag of MS zich eigenlijk wel te weer kan stellen tegen de groei van Apple. Met de iPhone als paard van Troje dat meer en meer geaccepteerd wordt in de zakenwereld zien we ook bij steeds meer bedrijven Macs binnenkomen, en ik zie nog geen enkele ontwikkeling de tegengestelde kant op.
En mocht je denken dat MS succes heeft met zijn anti-Apple campagne; Apple verkoopt nog steeds even veel Macs, iPods en iPhones als voor de feestdagen, dus de crisis blijkt nog niet erg veel negatief effect te sorteren, hoogstens een wat afgevlakte groei.
En wie zegt dat MS effectieve reclame kan maken? De laatste jaren heeft dat bedrijf keer op keer laten zien dat ze daar eigenlijk geen kaas van hebben gegeten. En dat is ook niet voor niets: goede reclame komt voort uit een goede visie, het liefst gecombineerd met een zelfde bedrijfscultuur. En dat is bij MS geloof ik allemaal een probleem...[/news]
Robert om 19:53, 15-04-2009 Dat het marktaandeel van Apple niet verder groeide (...) kwam eigenlijk eerder door het beleid van Apple zelf.
Datzeggik! Apple heeft nog steeds dezelfde insteek, politiek, cultuur als pakweg 15-20 jaar geleden. Kortom geen 30% marktaandeel voor de Mac!
Iedere beursbelegger en reclamemaker zal je kunnen vertellen dat als een bedrijf zoveel aandacht kan genereren, de groei er nog lang niet uit is.
Mijn vader is niet alleen om, zijn vrouw ook, zijn broer ook, de vrouw van zijn broer ook... (moet ik nog even doorgaan?). Het gaat allang niet meer om pubers alleen en het enige wat ik me afvraag is wanneer het gaat stoppen. Maar het is nu al zeker dat dat punt voorbij de 12% ligt. Het enige wat Apple tegen zou kunnen houden is een hoop virussen, dus maar hopen dat die niet plotseling om de hoek komen kijken...[/news]
Ziegler om 19:52, 15-04-2009 (..) terwijl een PC nu verkocht wordt aan een puber met een bijbaantje tot en met een diezelfde hoogopgeleide man en alles wat er tussen zit.
Sorry Ziegler, maar met het spectrum van puber tot en met hoogopgeleide man, zit je volgens mij nog voortdurend in termen van de thuisgebruikers te denken/redeneren. Daar heb ik m.i. nu al een aantal malen mijn ideeën over neergeschreven. Ik ga mij niet nogmaals herhalen. Laat duidelijk zijn dat naar mijn mening Apple pas belangrijk meer marktaandeel kan halen wanneer ze in de overheids- en corporate businesses segmenten gaan opereren. Daar gaat het echt grote geld in om. Maar om daar enige voet tussen de deur te krijgen zullen ze zich moeten gedragen zoals MS dat nu al doet. En dan zijn we weer terug bij je originele post. Daarmee is m.i. weer aangetoond dat MS met die mededeling volkomen logisch handelt.
Om dat dat uit te leggen alsof MS geen vertrouwen heeft in de eigen (soms nog uit te brengen) producten vind ik getuigen van een enorme naïviteit. Het riekt dan naar MS bashen en doet een aantal posters als fanboys overkomen.
Robert om 20:29, 15-04-2009 Het enige wat Apple tegen zou kunnen houden is een hoop virussen, dus maar hopen dat die niet plotseling om de hoek komen kijken...
Ja inderdaad. Ik hoop met je mee. Maar om in termen van kansen te spreken denk ik dat de kans dat dat ijdele hoop zal blijken te zijn, toe met het toenemen van het marktaandeel van Apple.
Daarnaast is het fijn dat veel vrienden en kennissen van MacFreakers switchen naar Apple. Maar ook dit is natuurlijk marginaal geneuzel. Goed voor een paar procentjes ok, maar niet het grote werk.
Is het een hobby van je om langs een punt heen te praten? Het gaat niet om zakelijke of thuismarkt. Jij stelt dat er een plafond (van zo'n 12%) zit aan het marktaandeel van Apple. Dit onderbouw met het historische gegeven dat dit het piekmarktaandeel van Apple is eind jaren 80. Ik stel slechts (en illustreer dat o.a. met pubers) dat je de computermarkt van 30 jaar geleden absoluut niet kan vergelijken met de huidige.
Omdat de scholieren nu de laptops zelf in 'beheer' hebben is er veel meer te doen met zo'n computer (denk aan thuis verder pielen op de Mac). Wat is hier nu zo goed aan als je dit bekijkt met het markt aandeel van Apple is dat de scholieren de gebruikers van de toekomst zijn. Daar zitten potentiële CEO's tussen of overheidslieden die nu al jong ervaring opdoen met de Mac. Niet langer is de Apple enkel voor de grafische industrie of voor de 'simpele' thuisgebruiker, elke laag van de bevolking raakt er nu mee in aanraking.
Dat biedt toch toekomstperspectief niet? Zeker als je nu alleen uitgaat van de generatie die voornamelijk met Macs zijn 'opgegroeid' in de grafische industrie.
Die markt is overigens sinds de jaren 80 dramatisch veranderd. Wat deed iemand met een computer eind jaren 80 en wat nu? Dat kan je niet vergelijken. Prijzen, kopersgroep. Onvergelijkbaar.
(Bewerkt door Ziegler om 21:26, 15-04-2009)
Naar het verleden kijken en zien wat er eerder verkeerd is gegaan is voor Apple heel belangrijk. Zouden ze van het eMate 300 debacle hebben geleerd?
Een leuk voorbeeld: Cicso, een erkend PC bolwerk en zeker niet opererend in het 'traditionele Mac werkveld' (DTP, Grafisch), heeft sedert enkele maanden de medewerkers in plaats van een standaard laptop, de vrije keus gegeven uit een selectie laptops, waaronder een MacBook Pro. Het nadeel van de MBP is dat de Cisco IT afdeling er geen support bij levert, dus dat moet men dan zelf organiseren. En wat denk je? Tot nu toe kiest een kwart van de medewerkers van Cisco voor de MBP in plaats van voor de ondersteunde (en 'vertrouwde') Windows powered hardware.En ik voorspel je dat dit percentage alleen maar gaat toenemen als de relatieve tevredenheid van de MBP gebruikers t.o.v. die van de MS adepten duidelijker op gaat vallen binnen de organisatie.
Zolang er ook PC-fabrikanten met MS-contracten zijn,zal Apple geen totale dominantie hoeven verwachten;er zullen altijd fabrikanten goedkoper blijven werken.Maar het is toch al grandioos om te zien dat inmiddels(ruim) 1 op de 10 mensen liever een Mac aanschaft !
Vroeger was dat aantal beslist lager. Enkele procenten,afhankelijk van wat je telt: aandeel in verkoop-omzet,verkochte units, in gebruik zijnde units, of gebruikers ?
En eerlijk gezegd hoor ik al die "succesverhalen" ook alsinds 1986 - niks mis mee, maar het is slechts tamtam.Als ik Quarks aandeel in de grafo-markt zou relaterenaan het aantal PR-mailtjes met gejuich over "Weer eengrote klant die ons trouw wordt/blijft", dan was XPresshet meest gebruikte programma. Dat telt dus niet...
Nee, de beste maatstaf is: gewoon om je heen kijken.En dan kom je steeds vaker Macs in de breedte tegen,en niet meer uitsluitend in bepaalde sectoren. Dat lijkttoch een groeiend/groot verschil te zijn met vroeger.Vanuit die breedte is groei veel zekerder, stabieler.
Maar waar ging dit draadje ook alweer over ?
Vroeger, heel vroeger, was Word Perfect (ook wel Wordt Perfect genoemd, was dus nog niet perfect) de tekstverwerker. Iedereen gebruikte WP: thuis, op het werk.
Toen kwam MS met Word. WYSIWYG, het zag er veel beter uit. Veel thuisgebruikers switchten naar MS Word. Op het werk bleef het nog even WP, want alle teksten waren in WP 4.2 of 5.1 formaat weggeschreven, maar lang heeft dat niet geduurd: de verwende thuisgebruiker eiste op het werk net zo'n fijne tekstverwerker als thuis, dus die kwam er uiteindelijk ook.
Bij mij op het werk ondersteunt de IT afdeling officieel geen Mac, maar Marketing wil Mac's, dus hebben ze Mac's. Op mijn afdeling heeft al meer dan 10% een iMac of MacBook. De groep laptop gebruikers die de standaard Dell laptop verfoeien en aan hebben gegeven dat de volgende laptop een MacBook (Pro) moet zijn is groeiende.
Oftewel het rommelt in de ICT. Ik denk dat MS terecht bang mag zijn marktaandeel te verliezen (getuige de anti-Apple spotjes van MS). Of ze dat verliezen aan Apple, Linux, Android, of iets anders, dat zal de toekomst ons leren. Maar dat Windows geen vast gegeven meer is, daar ben ik van overtuigd!