(Bewerkt door Spooter om 10:05, 16-04-2009)
@ Nicky: Ik ben bereid om 100 euro te zetten op het feit dat Apple de komende tijd boven de 12% uitkomt. Aangezien jij zo absoluut overtuigd bent dat dat nooit zal gebeuren neem ik aan dat je deze weddenschap aanneemt? Als dat niet zo is, ga ik er van uit dat deze paginavulling inmiddels om andere redenen gebeurd.[/news]
Je mag al sinds jaar en dag terug naar een eerdere versie. Waarom ze nu het explicieter maken, is omdat ze bedrijven de kans willen geven migratie naar Windows 7 goed voor te bereiden en ze in de tussentijd niet willen dwingen alsnog naar Vista te gaan. Door XP nog even mogelijk te houden, is kans op adoptie door de markt groter.
Dus klant gaat Windows 7 voorbereiden en ondertussen rollen ze de bestaande XP images uit. Heeft niets met geen vertrouwen in het product te maken.
- levertijden ( niet Apple's sterkste punt ) - Communicatie ( niet Apple sterkste punt ) - 3 jaar garantie op hardware ( niet Apple sterkste punt....) - een goed verkoopkanaal voor de zakelijke markt ( zijn niet veel echte Apple business resellers )
weten ze deze punten te verbeteren dan is het een ander verhaal
Bijkomend voordeel (een inkopper, ik weet het), die werknemers gaan veel voorzichtiger met deze laptops om en dus uiteindelijk minder kosten voor de werkgever. En, je voelt hem al aankomen, veel meer werknemers dan verwacht kiezen voor een Mac-laptop. Dus als die ontwikkeling zich voortzet dan ligt daar voor Apple nog een aanzienlijke groeimogelijkheid.
Ik had over deze ontwikkeling een paar pagina's geleden al een link geplaatst (dat artikel had vooral betrekking op de iPhone), maar ik ga er natuurlijk van uit dat die link niet gelezen wordt... [/news]
Neuroteck om 13:03, 16-04-2009Ben het helaas met Nicky eens, Apple kan de zakelijke 'office' markt niet bedienen Daar kunnen ze simpelweg niet mee omgaan.waarom niet ?In deze markt zijn meerdere factoren erg belangrijk - levertijden ( niet Apple's sterkste punt ) ...
- levertijden ( niet Apple's sterkste punt ) ...
Leveren van 1 systeem aan 1000 individuele consumenten is lastiger dan het leveren van 1000 systemen aan één grote klant. Dat hoeft dus helemaal geen probleem te zijn.
Neuroteck om 13:03, 16-04-2009...- Communicatie ( niet Apple sterkste punt ) ...
Noem één bedrijf met een visie en een roadmap, welke ze ook nog geregeld naar buiten communiceren. Ik ken ze niet. Ik heb bij Sun Microsystems gewerkt. Sun was goed in roadmaps, maar ook in het nemen van andere afslagen, die niet op de gecommuniceerde roadmaps stonden!
Neuroteck om 13:03, 16-04-2009...- 3 jaar garantie op hardware ( niet Apple sterkste punt....) ...
Apple Care is bij elke Apple computer te verkrijgen!
Neuroteck om 13:03, 16-04-2009...- een goed verkoopkanaal voor de zakelijke markt ( zijn niet veel echte Apple business resellers ) ...
Hier heb je de zakelijke Apple Store, en er zijn zakelijke "Office Supplies" boeren die ook Apple kunnen leveren.
Middels zaken als Exchange support in Mail geeft Apple ook aan de zakelijke markt serieus te nemen.
Neuroteck om 13:03, 16-04-2009...weten ze deze punten te verbeteren dan is het een ander verhaal
De punten die jij noemt zijn te weerleggen of te verzwakken, dus wat zie jij nog graag verbeterd?
Ik vond het trouwens ook wel grappig om je nieuwsberichtje van vandaag te lezen waarin nu vermeld staat dat Gartner 7,4% marktaandeel aan Apple toekent. In een eerdere post in dit draadje gaf Pertinax aan dat het marktaandeel (volgens Netapplications) in maart 2009 9,77% zou zijn. Dus wellicht dat we ook eerst overeenstemming moet hebben over de onderzoeker van het percentage marktaandeel voordat we een weddenschap aangaan. Het zal dan ook duidelijk zijn dat ik je weddenschap op dit moment niet kan aannemen. Dat jij er dan vanuit gaat dat mijn mening en pogingen om middels argumenten en voorbeelden paginavulling om andere redenen is vind ik dan weer zo'n duidelijke uitnodiging tot meta-discussie waar Peter helemaal zijn buik van vol heeft.
Het punt is nog steeds dat MS bijzonder goed aanvoelt wat haar (grote) klanten belangrijk vinden. Dat hier een MS statement wordt uitgelegd alsof MS geen vertrouwen heeft in haar eigen producten noem ik MS bashen en lijkt mij evident volkomen nonsens.
Nicky om 16:58, 16-04-2009Er was immers een argument van Ziegler waarin hij aangaf dat er in de thuismarkt nog wel wat groei mogelijk is. Naar mijn weten ben ik daar in meegegaan en heb mijn verwachting bijgesteld.
Voor zover ik weet heb ik daarvoor niet één argument gegeven. Ik was toen al nieuwsgierig waarom je ineens van je plafond afstapte. Ik gaf alleen aan dat ik niet zou weten waarom het plafond 12% zou zijn. Ik noemde toen 15%. Ik had net zo goed 20 of 25% kunnen noemen. Het is allemaal een gok. e hebben allemaal geen idee, behalve dat we verwachten dat het marktaandeel nog wel eens toe zou kunnen nemen.
Doorgaans gaat er heel wat water onder de brug door voordat een deal met een grote klant in kannen en kruiken is. Er wordt vaak door beide partijen hard/scherp onderhandeld. Niet alleen over de prijs, maar ook over de ondersteuning, levertijd, extra opties. De grote klant weet bijzonder goed dat hij een grote klant is en op grond daarvan behoorlijke eisen kan stellen en garanties kan verlangen.
Daarnaast is dat altijd een langdurig proces omdat doorgaans veel schijven (lees afdelingen/managers) hun stempel op het akkoord willen drukken en de zaken goed voorbereid moeten worden alvorens de directie haar handtekening plaats.
Nicky om 17:09, 16-04-2009Dag Frankie, Waarop is je uitspraak dat het leveren van 1 systeem aan 1000 individuele consumenten lastiger is dan het leveren van 1000 systemen aan 1 grote klant gebaseerd? Bedoel je de fysieke acties die moeten worden ondernomen? Of de logistieke complexiteit? Dan heb je wellicht gelijk, maar daar gaat het hier natuurlijk niet om....
Puur logistiek. Daarnaast geef je zelf al een voorzetje wat het nog beter planbaar maakt:
Nicky om 17:09, 16-04-2009...Doorgaans gaat er heel wat water onder de brug door voordat een deal met een grote klant in kannen en kruiken is. Er wordt vaak door beide partijen hard/scherp onderhandeld. Niet alleen over de prijs, maar ook over de ondersteuning, levertijd, extra opties. De grote klant weet bijzonder goed dat hij een grote klant is en op grond daarvan behoorlijke eisen kan stellen en garanties kan verlangen. ...
In deze onderhandelingstijd heeft Apple dan wel de reseller voldoende tijd om Apple op de hoogte te stellen van een aanstaande grote order, de precieze configuratie, ..., waardoor het logistiek allemaal nog weer makkelijker wordt!
Nicky om 17:09, 16-04-2009...Daarnaast is dat altijd een langdurig proces omdat doorgaans veel schijven (lees afdelingen/managers) hun stempel op het akkoord willen drukken en de zaken goed voorbereid moeten worden alvorens de directie haar handtekening plaats.
En dat is bij de aanschaf van PC's niet zo?!?!
Nicky om 17:25, 16-04-2009@MacFrankie - De communicatie van MS is in ieder geval goed te noemen. Was dat niet de topic start? Op dit niveau communiceren zie ik Apple nog niet zo gauw doen. ...
Wat is goed? MS heeft Longhorn aangekondigd, met WinFS en vele andere revolutionaire opties. Elk jaar sneuvelden er een paar fundamentele verbeteringen, en het resultaat kennen we onder de naam Vista. Vervolgens verlang je terug naar XP. Of naar een echte upgrade, OS X!
Nicky om 17:25, 16-04-2009... - 3 jaar garantie onder voorwaarde dat je ruim 400 euro extra betaald voor een laptop (Pro). Dat noem ik geen garantie, maar een verzekering met een behoorlijk hoge premie....
Een zakelijke klant onderhandelt over alles, dus ook over garantie en (werkplek) support. Je denkt toch niet dat een zakelijke klant 1000 maal Apple Care hoeft te betalen? Met zulke hoeveelheden systemen moet je eerder denken aan 10 tot 20% van wat jij als individuele klant moet betalen.
Nicky om 17:25, 16-04-2009...- Natuurlijk moet Apple de zakelijke markt serieus nemen. Daar zit evenals bij overheden het grote geld. Maar krijgen ze daar al voet aan de grond?Dus ook jouw punten zijn te weerleggen of verzwakken.
Dat is nu net de vraag! Ik zie licht aan het eind van de tunnel, maar ik heb geen idee hoeveel organisaties serieus een Mac overwegen. Maar als het WP / MS Word verhaal zich herhaalt met MS Windows en Apple OS X in de hoofdrollen, zou het best wel eens een vlucht kunnen gaan nemen.
Zou kunnen, want ik heb geen glazen bol die me feilloos de toekomst kan voorspellen.
Ja, bij de aanschaf van PC's geldt ook dat er eerst heel wat afonderhandeld moet worden. Daarbij is dus heel belangrijk wat er gecommuniceerd kan worden. Het artikel uit de topic start is m.i. dan ook te lezen als een ondersteuning van het moederbedrijf aan haar large account verkopers.
Nicky om 16:58, 16-04-2009Ik vond het trouwens ook wel grappig om je nieuwsberichtje van vandaag te lezen waarin nu vermeld staat dat Gartner 7,4% marktaandeel aan Apple toekent. In een eerdere post in dit draadje gaf Pertinax aan dat het marktaandeel (volgens Netapplications) in maart 2009 9,77% zou zijn.
Nicky, Gartner meet het marktaandeel in termen van verkochte computers, NetApplications meet het aan de hand van webstatistieken. Op het web zijn de producten van Apple in verhouding altijd sterker vertegenwoordigd.
Als dat allemaal klopt dan zal Apple's marktaandeel dus het afgelopen kwartaal waarschijnlijk een beetje teruggelopen zijn. Maar stellen dat het marktaandeel 7,4 procent is klopt dus absoluut niet.
M.a.w.: altijd even opletten met cijfers... [/news]
Maar wat is dan nu wel het correcte getalletje en waarom en onder welke voorwaarden en beperkingen?
(Bewerkt door Nicky om 18:48, 16-04-2009)
MacFrankie om 17:44, 16-04-2009 Maar als het WP / MS Word verhaal zich herhaalt met MS Windows en Apple OS X in de hoofdrollen, zou het best wel eens een vlucht kunnen gaan nemen.
Wens, vader en gedachte? Ik zie geen enkele aanleiding om een dergelijk omwenteling in de nabije toekomst aannemelijk te maken. In mijn ogen dan ook een loze kreet.
Je opmerking dat een zakelijke klant slechts 10 tot 20% betaald voor een AplleCare contract lijkt mij ook eerder een loos argument. Is dit zo? Heb je het vermoeden dat dit zo is? Stel dat dit waar zou zijn. Dan nog wordt er betaald voor garantie welke door andere bedrijven zonder bijbetaling wordt geleverd. Dus wanneer een duizendtal macBook Pro's kunnen worden geleverd zal de post van 40.000 euri voor Appecare wel degelijk nog inzet zijn van de onderhandelingen.
Daarnaast vindt ik dat in dat geval jij en ik als gewone consumenten met een AppleCare door Apple behoorlijk worden beetgenomen. Ik verwijs je dan ook graag door naar het draadje van Calvin
Een bedrijf zal nooit Apple Care nemen, maar (met een reseller) afspraken maken. Voor max 20% van de waarde van Apple Care. Als je 1000 computers koopt, dan gaan ze nooit alle 1000 kapot. En als dat wel zo is, is er iets mis met het productieproces en krijg je alles gratis gefixt. Een paar procent uitval is acceptabel. Voor een bedrijf, voor een individu kan dat flink zuur zijn!
Mijn WP / Word betoog geeft aan wat er kan gebeuren, zoals ik al eerder heb geschreven: geen idee of dat gaat gebeuren. Maar ik zie zelf het aandeel Apple om mij heen groeien. Mijn collega's willen geen Dell laptop meer, maar een MacBook.
Daar is de parallel met WP / Word: thuis gebruikte men Word, op het werk WP, maar daar wilde men ook Word.
En daar houdt de parallel voorlopig op. Ik kan niet voorspellen. Ik vertelde alleen een verhaaltje van iets wat er in het verleden gebeurd is. Niet meer en niet minder.
Microsoft is begonnen met het vakkundig torpederen van OS/2 (door eerst samen met IBM in het consortium de ontwikkeling te doen, vervolgens de ontwikkeling te saboteren en uit het consortium te treden, terwijl ze intussen hun Windows versie productierijp hadden gemaakt) en heeft vervolgens zijn eigen Windows gebundeld met Office in de markt gedrukt,hetgeen WP op een onoverbrugbare achterstand sette. Zeer tegen de zin van de toenmalige gebruikers, aangezien WP vele male superieur werd geacht dat het (toenmalige) Word.
En nu maar weer on-topic....
Wellicht verzekert een bedrijf zijn inventaris bij de verzekeraar waar ze al hun andere verzekeringen al hebben lopen? Zou toch ook kunnen? In ieder geval geloof ik nog steeds niet dat je 20% bewering waarheid is.
Wanneer je 1000 computers koopt (en normaal gebruikt) garandeer ik je dat er een moment is dat ze allemaal kapot zijn, maar dat bedoel je natuurlijk niet. Ze zullen inderdaad niet allemaal binnen de afschrijvingsperiode kapot gaan. Wanneer je een defecte compu gerepareerd wilt hebben binnen een verzekering (of AppleCare) dan zal je echter wel degelijk op al je 1000 computers die verzekering moeten afsluiten. Dergelijke contracten zitten altijd aan een serienummer van de apparatuur vast.
Zie voor verdere opmerkingen over AppleCare het linkje van Peter.
Je parallel met WP/Word gaat volgens mij niet op. Volgens mij was het niet zo direct dat men Word op het werk wilde omdat men Word thuis had. Veel eerder was dat omdat je Word bijna gratis kreeg bij aanschaf van een Windows PC tijdens de (geslaagde) periode waarin MS zich tot doel had gesteld om WP uit de markt te drukken. Daarnaast beschikten destijds de meeste mensen nog niet over een computer thuis, maar werkten er wel mee bij de baas.
Ik ben het met je eens: jij kan niet voorspellen, ik evenmin, wel doe jij volgens mij aan geschiedvervalsing met je verhaaltje.
MS is heel goed in het uit de markt drukken van concurrenten. Door prijsstelling, het juiste product op het juiste moment, concurrentievervalsing, beter uiterlijk, overname kleine partij met mooi product, ...
In de jaren 90 wilde iedereen Word, en werkten de meeste kantoren met WP. Da's geschiedenis, onvervalst!