Supportvragen Mac > Alternatieve OS-en en emulatie

Van ecosysteem Apple naar ecosysteem van?? (#durftevragen)

<< < (11/11)

boni:

--- Citaat van: Dekwoje,  5 november 2023 - 17:19 ---Ik heb nog wat reviews en testen gezien en gelezen over het "verschil tussen"..

Ik ga trouw blijven aan hetgeen ik hier al bij elkaar heb gepuzzeld de afgelopen jaren aan materiaal.

Toch een mooi einde? 😁

--- Einde van citaat ---
Had wel grappig geweest je de weg van forumlid endeavour te zien opgaan en je hier later met een  zelfde "dit grapje heeft me meer verliest gekost dan winst" verhaal terug te zien! 
:happy:

doctor_apple:

--- Citaat van: Dekwoje,  4 november 2023 - 14:22 ---
Wat zijn de topalternatieven voor een ecosysteem voor;


* Macbook air M1
* Iphone 15
* Airpods pro
* Apple watch
* Apple TV #durftevragen  :woot:

--- Einde van citaat ---

Er zijn wel degelijk alternatieven. Ik beschouw me zo ongeveer als "systeem agnost". Oftewel, ik gebruik zo ongeveer alles met evenveel liefde ... Mijn start met Apple gaat terug naar de SE/30, nog steeds zijn er Apple's in Huis te vinden, alleen is het een veel meer gemixt beeld geworden. Om een beetje in de stemming te komen voor de honderd A4-tjes die deze week getypt moeten worden, hieronder de opsomming:

- MacBook Air: hier een Asus Zenbook S13 besteld met AMD 6800U processor en 16GB RAM om te testen tesamen met een Lenovo Z13 (AMD 6800U) en een HP 845 met de nieuwere AMD 7840U processor. Komende week ga ik over op een van de genoemde notebooks. De Zenbook is hier een een weekje binnen. Opvallend: mooi design, ruim 12 uur op een batterij is mogelijk, een ongekend mooi scherm, superlicht en performance? Schippert ergens tussen een M1 en M2 ... Prima dus ...

De HP is eveneens binnen en dat is een monster ... Nog zuinigere processor (haalde 15 uur in mijn test) en Games  :crazy: ... Vrijwel alle courante titels zien er top uit, draaien vloeiend. Goed. Niet op 4K resolutie op 120FPS maar, op gewoon Full HD draaien ze ergens tussen de 30/50 FPS (zeer moeilijke titels) tot 130FPS (makkelijkere titiels).

In 2 van de 3 notebooks zit 5G ingebouwd (Lenovo en HP) en de Zenbook heb ik nog niet gekeken naar de mogelijkheden. Dat is (voor mij) de bepalende factor welke van de 3 het gaat worden.

Mijn ervaring is dus positief.

- Hier een Samsung S23 Ultra ... Zonder DEX wil ik geen telefoon meer ... Zelfs de kinderen niet meer ... Nu zijn wij een "Nerd" familie. Maar we hebben de volgende test: op pappa's server draaien 4 werkstations met Windows 11. Volledig gesynchroniseerd met de de hardware machientjes ... Van het weekend enkel de telefoons met HDMI + USB-C kabel meegehad. In het hotel, op de TV aansluiten, et voila: volledig werkstation. Geen gekloot met mirroring, of resoluties: Netflix, Amazon, HBO + via Remote Desktop een volwaardige computer ... Op de telefoon zelf enkele "okay" programma's gevonden. Allemaal iets minder verfijnd dan iOS, maar prima werkbaar en onder Dex is (bijvoorbeeld) LumaFusion echt cool: Muis, Toetsenbord en FULL SCREEN VIDEO EDITTING! Telefoon heeft 1TB opslag, dus ook dat is geen probleem ...

- Airpods Pro: geen ervaring mee. Gebruik zelf voornamelijk Sony en BOSE koptelefoons, maar er zijn betere in de markt. Belangrijk voor mij is dat ik nog immer de mogelijkheid heb voor BEDRAAD en anders HiRes verbinding. Tot voor kort konden mij de specificaties van de Airpods en Apple's geluids-implementatie niet bekoren. Ik heb redelijk wat muziek (voorbij 1 TB aan gekochte muziek) waaronder ook High Resolution Audio (DSD, FLAC, MQA). Klinkt op de Sony Walkman briliant! Ook draadloos (gaat ten koste van de batterij) kun je hun hoge bitrate verbinding kiezen. Klinkt voor mijn oren toch net iets anders dan "gewoon". Al moet gezegd, gewoon is vaak prima. Maar er zijn muziekwerken die dat 'extra' kunnen gebruiken.

- Apple Watch: heb ik een tijd geprobeerd, maar krijg er de zenuwen van. Continue berichten, monitoring en "lege batterij syndroom". Ik weet het, ligt aan mij, kan er niet aan wennen. Heb dan ook liever een Junghans, Tissot of een andere Dinosaurus van Tijdsaanduiding

- AppleTV: had vroeger 4 van die krengen aan elke TV 1. Prachtige interface, mooi beeld. Maar tegenwoordig werken we op basis van DEX, Mac of PC. Oftewel: elke TV hier in huis heeft een USB-C naar HDMI kabel en een HDMI kabel. 2 TV's hebben USB-C mini dock (met charger). Daarnaast ondersteunen 3 van de 4 TVs streaming van het beeldscherm. Dus draadloos kan ook (met wat mindere kwaliteit, maar wel voor het gemak). Ook hebben we 1 projector, eveneens voorzien van HDMI en USB-C. "Maar waarom dan?" Wel, ik kijk graag de BBC, maar ook NBC, soms weer SRF, ORF of NPO ... En tegenwoordig gaat dat niet zomaar zonder VPN ... Ook waren sommige Apps helemaal niet voor ons voor handen. Immers, regio-lock op bepaalde (vooral US of Canadese) apps.

Dat probleem is verleden tijd. VPN ondersteuning is ook geen issue op computer of telefoon.

- iPad: deze categorie is bij ons helemaal weg ... We hebben er talloze gehad, zowel Apple iPads, Samsung, Lenovo's, Surface Go (Microsoft) ... Deze categorie is bij ons dood ... Vervangen door:

eReaders (eINK)
Ultra licht portable USB-C OLED scherm

Onze treinreis afgelopen weekeinde hadden we dit scherm mee voor in de trein, via Bluetooth 5 meerdere koptelefoons aangesloten, film via DEX op dit scherm projecteren en genieten ... Groot scherm (16"), maar qua gewicht ongeveer 1 mobiele telefoon. Voeding trekt het van de telefoon (of via een 2e USB-C aansluiting vanaf een eigen adapter). Scherm hadden we in het voorvakje van de troley en was plat genoeg, licht genoeg om geen problemen te ervaren.

Lezen deden we op de eReader ...

... in dit huis is het wat raar ... De Apple's zijn er, inclusief - inmiddels - een M1 notebook, Mac Mini en nog wat apparatuur ... Maar eigenlijk worden ze tegenwoordig weinig gebruikt. Office voor Windows is uitgebreider, Browsen op Windows gaat prima, Davinci werk prima op Windows, maar voor momenten van vertier ... Gaming kan technisch op Mac, maar vergeleken met Windows is het nogal "karig" ...

... We houden nog steeds van Apple hier, maar blijven (doorlopend) 'proeven' aan alternatieven. En tegenwoordig vind ik de verschillen niet meer zo groot. Windows 11 draait hier op meerdere machines en eigenlijk geen enkele crash; Samsung is even wennen, maar mooie implementatie van Android; En het samenwerken tussen de apparaten? Minder goed dan op Apple, om begrijpelijke redenen. Maar al lang niet meer zo dramatisch als het vroeger was.

En dan is er iCloud ... Met alle verloren documenten in het verleden, kan ik hierover kort zijn: nooit meer ... Zonder te vervallen in krachttermen: evenals Timemachine zijn er betere opties.

Tot slot is er het sentiment. Zoals geschreven, systeem agnost. Maar, ook al gebruik ik het minder dan voorheen, als ik achter de Apple (of een iOS apparaat) zit ... Is er altijd weer die glimlach  :wink: ... Maar het is niet meer de enige optie.[/list]

Goede weekstart!

Flix:

--- Citaat van: doctor_apple,  6 november 2023 - 08:52 ---Er zijn wel degelijk alternatieven.

--- Einde van citaat ---
Dat bestrijdt ook niemand hier, en zal vermoedelijk ook niemand bestrijden.

Maar als ik in jou situatie zat zou ik me eens niet zozeer afvragen of het MS, Apple of wat dan ook moet zijn, maar of het nodig is om die "talloze" apparaten ├╝berhaupt aan te schaffen.
Ik heb weinig met 'schaamtes', zoals vliegschaamte, maar er zijn grenzen aan wat een mens nodig heeft. En dat lijkt me bij zo'n opsomming wel aardig overschreden, zou ik zelf voelen.

iSan:
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
Met andere woorden:
Waarom veranderen als alles op dit moment naar behoren werkt. Het kost ook weer geld, verkopen levert toch verlies op.
Ook al zijn sommige andere opties tegenwoordig ook niet verkeerd (meer).

Zelf ga ik pas stoppen met Apple, wanneer ik me nog alleen maar aan hun operation systems erger.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie