Supportvragen Mac > Alternatieve OS-en en emulatie

VM Snow Leopard gebruiken op High Sierra

(1/5) > >>

Ilse_123:
Allereerst:

Ik ben een complete leek. Totaal. Ik weet niks van programeren, kabels en software. Ik kan wel redelijk googlen en daarmee kom ik meestal een heel eind, alleen nu zit ik dus op een dood spoor.

Wat wil ik?
- Zoo Tycoon spelen, normaal ben ik werkzaam in een dierenpark, maar zoals jullie waarschijnlijk hebben meegekregen is alles dicht en zit ik dus verveeld thuis. Zoo tycoon leek mij de perfecte afleider voor de aankomende maanden. Nadeel is dat het een oud spel is en dat er maar een beperkte oplage is geweest voor de Mac, maar met heel veel geluk heb ik er toevallig via marktplaats eentje kunnen kopen. Deze is dus speciaal voor de Mac ipv Windows.

Wat ging er fout?
Het spel is al wat ouder, en na een beetje google werk kwam ik erachter dat 'powerpc's (wat dat ook moge zijn)' sinds Snow leopard niet langer worden ondersteund.
Mijn imac is een ouder model, dus ik dacht dat ik wel goed zat... maar hij is kennelijk optijd met zijn updates want momenteel zit er High Sierra op als besturingssysteem. Toevallig heb ik nog een oude macbook liggen waarvan ik weet dat die nog wel Snow Leopard draait, maar deze is een jaar geleden op een grijs scherm gegaan en daar issie nog steeds (oplossing voor dat probleem zijn trouwens ook welkom). De verzameling aan Mac's heb ik via mijn ouders, deze zijn 'oud/over' vanuit het bedrijf. De imac is eigenlijk ter tijdelijke vervanging van de macbook.

Wat heb ik geprobeerd:
- Ik heb mijn macbook via zo'n Thunderkabel aan de imac gehangen en de disc in de laptop gedaan. Daar trapte de imac niet in, helaas. Gelukkig kreeg ik de disc nog wel terug.
- Ik heb Virtualbox gedownload. Dat was ook al een avondtuur opzich, maar het programma zelf ziet er makkelijk genoeg uit.

Waarom post ik hier dan iets?
Ik heb heel braaf alle stappen gevolgd om een VM Snow leopard aan te maken. Maar als ik hem dan aanzet dan krijg ik een zwart MSDOS (ik weet het, zo heet het niet maar daar lijkt het op) beeld en een melding over UEFI interactive shell v2.2 en nog wat codes eronder.

En daar heb ik het opgegeven. Ik heb geen flauw idee hoe verder. Ik heb gegoogled en kwam een paar dingen tegen, iets met de EFI knop aan en uitzetten in Virtualbox maar dat werkte ook niet.

De paar dingen die ik kon vinden (oa in de handleiding van Virtualbox) snapte ik niet, want zoals gezegd, ik ben een leek.

Ik wil gewoon een spelletje spelen. Ik heb braaf alleen maar Mac producten en speciaal het Macspel gekocht want downloaden is niet oke (en ik snap het niet), maar ik vind het toch wel erg jammer en mega frustrerend dat het niet werkt.Optie 2 is trouwens High Sierra downgraden, internet zei dat dit heel makkelijk ging met een paar toetsencombo's, maar ik vind het best een heftige procedure en weet niet wat de consequenties ervan zijn.


Dus: Wie kan mij helpen zodat ik op een of andere manier mn spelletje kan spelen?

Alvast bedankt!Offtopic: Ik heb mijzelf pas net geregistreerd en ik heb een beetje gekeken naar gelijke topics, maar die zijn allemaal net iets anders dus dan snap ik er nogsteeds niks van.
Als dit topic verkeerd staat, sorry.

MacFrankie:
Hoi Ilse,

Welkom op dit forum!

Eerst moet ik even technisch worden.

OS X 10.5 (Leopard) is de laatste Power PC (PPC) versie van het besturingssysteem.
OS X 10.6 (Snow Leopard) is de eerste versie van het besturingssysteem welke alleen op Intel draait, en het is de laatste versie die Rosetta draait, en Rosetta maakt het mogelijk om PPC software op een Intel computer te draaien.

Er kan alleen wel een addertje onder het gras zitten...

Voor OS X 10.x had je system / Mac OS versies tot en met 9, wat sinds OS X (de oude naam van macOS) "Classic" heet.


Onder Snow Leopard kun je alleen OS X PPC programma's draaien.

Als jouw spelletje nog ouder is, als het gemaakt is voor een Classic Mac OS, dan is OS X 10.4 de laatste versie waar je spelletje op gaat draaien, dan hoef je al die moeite niet te doen.

Wat zijn de voorwaarden voor dat spelletje, voor welke versie van (Mac) OS (X) is het gemaakt?

boiing:
Hoi hoi!

Welkom hier.. Je hebt jezelf een aardig eind op weg ge-googled, maar wel een lastig probleem te pakken :wink:. 'Power PC' is de processor vóór de huidige Intel chips. Als het spel daarvoor geschreven is werkt het inderdaad niet op moderne Mac's. Je huidige Mac 'downgraden' zou ik zeker niet doen, op nieuwere Mac's kun je geen oude macOS versie zoals Snow Leopard zetten.

Blijft inderdaad de 'VM' methode over. Ik heb er hier een aantal draaien zoals Lion en El Capitan. Maar juist Snow Leopard is lastiger, ik heb alleen ervaring met Parallels en daar kan het sowieso niet (eventueel wel de server versie). Theoretisch zou het in VirtualBox inderdaad moeten kunnen, ik vraag me af (als het lukt) of dat nog een acceptabel resultaat geeft qua snelheid. En dan lees ik in dit draadje ook nog: "Apparently this title can't run in emulation because it requires 3d Open GL graphics."

Eerlijk gezegd lijkt het me erg lastig om dit voor elkaar te krijgen, en misschien zelfs onmogelijk. De Mac versie van het spel is inmiddels 17 jaar oud...

Oeps: MacFrankie is me voor en zegt ook zinnige dingen, ik laat dit toch maar staan. Meerdere inzichten kan geen kwaad :wink:. Ik dacht dat Zoo Tycoon voor OSX PPC geschikt was?

Ilse_123:
Allereerst alvast bedankt voor de snelle reactie's.

Op het spelletje staat:
Mac OS X 10.2.8 or later - Mac Power PC G3/G4/G5 en dan nog wat geneuzel over vrije ruimte en RAM .

Als ik het zo lees vrees ik dat ik een beetje pech ga hebben. Ondertussen ook de laptops van de buren erbij gepakt... Mojave en El Capitan dus dat wordt ook niks.

boiing:

--- Citaat van: Ilse_123, 26 maart 2020 - 17:25 ---Mojave en El Capitan dus dat wordt ook niks.
--- Einde van citaat ---

Nee, dat werkt ook niet. Eventueel is dit een idee, daar kun je wel Snow Leopard op draaien :sneaky2::

https://www.marktplaats.nl/a/computers-en-software/desktops-apple/m1526806952-imac-2006-wit.html

Ook nog wel een 'dingetje' om SL erop te krijgen als het er niet op staat, maar dat lukt wel met wat hulp op dit forum. En let op het minimum RAM, deze heeft maar 2GB, er staan er meer op Marktplaats mocht je het serieus overwegen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie