Supportvragen Mac > Alternatieve OS-en en emulatie

Windows op oude iMac

(1/3) > >>

Unie:
Hallo ik heb een oude imac waar linux op staat en verder geen osx meer.
Nu wil ik daar windows op installeren maar krijg het niet voor elkaar helaas .
Als ik een opstartbare usb stick erin doe  dan kan ik kiezen dat ik opstart van usb , maar dan krijg ik een zwart beeld en dan moet ik kiezen tussen 1 en 2  waar hij van moet opstarten maar het toetsenbord doet dan niks meer.
Wat doe ik verkeerd

pjottervmr:

--- Citaat van: Unie,  3 januari 2022 - 20:26 ---Hallo ik heb een oude imac waar linux op staat en verder geen osx meer.
knip

--- Einde van citaat ---
welke iMac? Een oude iMac zegt verder niets

nnsa:

--- Citaat van: Unie,  3 januari 2022 - 20:26 ---Wat doe ik verkeerd

--- Einde van citaat ---

Voldoet jouw 'oude' iMac en werkwijze aan deze eisen ? en waar staat jouw BootCamp assistent ?:

https://support.apple.com/nl-nl/HT201468

Zou je er niet eerst eens een MacOS op installeren ?

Unie:
het is een imac uit 2007 met een intel core 2 duo processor , en er kon ook geen osx el capitan op geinstalleerd worden , daarom had ik er linux op gezet maar nu wilde ik dus windows erop installeren

doctor_apple:
Bootcamp is helemaal niet nodig om Windows op een Mac te installeren, de drivers zijn natuurlijk handig te hebben, maar kans is groot dat met de basisdrivers je in ieder geval met het internet kunt verbinden om drivers te downloaden.

Wat wel belangrijk is, is een editie van Windows 10 (of Windows 11) te hebben die past bij je Mac en een belangrijke kanttekening daarbij: 64bits Intel Macs hebben minder compatibiliteitsproblemen onder Windows 10/11 dan 32bits broertjes (en zusjes), heeft mede te maken met hoe Apple EFI heeft geimplementeerd.

Maar goed, dat is de eigen ervaring. Wat ik zou doen zijn een paar simpele voorbereidingen treffen, ik zou een volwaardige ISO met Windows 11 downloaden bij Microsoft:

https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Dan zou ik daar een bootable stick van maken, eventueel via Bootcamp om een USB-drive aan te maken met Drivers, of handmatig via diskutility, de terminal of Etcher (als voorbeeld, zijn er meer die dat kunnen).

Verder zou ik een tweede stikje maken met tooltjes die me op gang kunnen helpen onder Windows. Bijvoorbeeld:

- Ethernet/WiFi/Netwerk-drivers
- Programmaatje om drivers te zoeken, Driver Booster, of Snappy Driver en enkele basistooltjes

Die het grootste deel van het werk uit handen nemen, ZODRA je een NETWERK verbinding hebt.

De HDD/SSD kun je VOLLEDIG wissen, ik gebruik daar zelf het liefste linux voor. Heb je een SSD:

- blkdiscard -f /device-id

Heb je een HDD

- dd if=/dev/zero of=/device-id status=progress

Nadien Windows installeren ALS WARE het een PC. Weinig problemen ervaren in het verleden, behalve dan sommige Apple drivers die wat problemen gaven. Maar daarvoor gebruikte ik ofwel Windows eigen Driver-zoek-software en anders de eerder genoemde tools.

LET WEL! Windows 11 gaat mogelijk een probleem opleveren, dit omdat Windows 11 inmiddels wel de minimuum eisen voor de PC-beveiliging heeft bijgesteld. Een ervan is dat je PC over een TPM moet beschikken ... En dat zorgt voor de nodige problemen ... Maar ook hier zijn oplossingen te vinden.

Hoe dan ook: Windows op een Mac? Mijn ervaring is, is dat het prima gaat ... Alleen Bootcamp? Daar heb ik wisselende ervaringen mee. Soms bijzonder goed, en op andere modellen matig op z'n best. Maar zoals gezegd, de Intel Mac-hardware is voor 95% gewoon een PC met klasse A-onderdelen, dus je hebt helemaal geen bootcamp nodig om Windows te installeren.

Dan tot slot een noot inzake dat 1-tje en 2-tje ... Is de Windows stick wel bootable en bedoeld voor jou type systeem (GPT/EFI vs MBR en 32bit vs 64bit)?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie