Afspeellijst naar USB stick kopiëren
18 juli 2024 - 20:52   
geplaatst door: Peucra
Als ik muziek van een afspeellijst kopieer naar een USB stick dan worden alle nummers op de stick automatisch gesorteerd op de nummering van de CD's. Dus krijg ik eerst alle nummers 1, daarna 2 etc.
Is het mogelijk om de muziek die naar de USB stick wordt gekopieerd te laten staan in de volgorde van de afspeellijst.
Happy user
Afspeellijst naar USB stick kopiëren
18 juli 2024 - 21:59    reactie #1
geplaatst door: nnsa
Vanuit welk (muziek) programma ?

Los van het muziekprogramma (Apple Muziek, Spotify etc.), denk ik dat er geen eenvoudige oplossing voor de afspeelvolgde op de usb-stick is.

Die is weer afhankelijk waarmee de nummers op de usb-stick worden afgespeeld. Daarin zal je een nieuwe afspeellijst moeten aanmaken, of één importeren en daaraan de nummers koppelen.
Afspeellijst naar USB stick kopiëren
19 juli 2024 - 01:30    reactie #2
geplaatst door: Peucra
Ik gebruik Muziek op mijn Mac.i
Na het kopiëren van een afspeellijst naar een USB stick blijkt dat de nummers gesorteerd op de stick staan.
Eigenlijk zou ik ze op dezelfde volgorde op de USB stick willen hebben als op de afspeellijst.
Happy user
Afspeellijst naar USB stick kopiëren
19 juli 2024 - 08:39    reactie #3
geplaatst door: orange
Die USB-stick heeft niet de intelligentie van de app 'Muziek'.

Op de USB-stick is een naam een naam, en die worden alfanumeriek of alfabetisch geplaatst dus.

Maar even wat anders:
Op FAT (FAT, FAT32, EXFAT) geformatteerde USB-drives worden de nummers standaard afgespeeld in de volgorde waarin ze naar de drive worden gekopiëerd.

Heb je al eens gekeken wanneer je ze afspeelt waarop je die USB-drive afspeelt, in welke volgorde er wordt afgespeeld? (*)

(*) Let op: als je een rij nummers selecteert en die naar de drive sleept is het laatste nummer in de rij de eerste die op de drive komt.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
Afspeellijst naar USB stick kopiëren
19 juli 2024 - 08:42    reactie #4
geplaatst door: Heintje
Leg eerst eens uit waaróp je die nummers afspeelt (dus welk apparaat die muzieknummers raar sorteert).
Het lijkt mij namelijk vrij raar dat je een afspeellijst naar usb stick kopieert om ze vanaf die afspeellijst weer op hetzelfde apparaat af te spelen.

Ik vermoed dat je afspeelt op een ander apparaat waar je die USB-stick insteekt (bv een autoradio) en dat de instellingen op dat apparaat de volgorde van afspelen bepaalt (zo hoort het namelijk te zijn).
Afspeellijst naar USB stick kopiëren
19 juli 2024 - 10:53    reactie #5
geplaatst door: doctor_apple
Even vooropgesteld dat ik het goed begrijp. Je hebt dus een USB stick, en een muziek programma, alwaar je de muziek dus op de USB stick kopieert (middels muziekprogramma), alwaar de muziek "keurig wordt gesorteerd". Maar waarbij je (waarschijnlijk) zoiets hebt als:

01 Titel A - Artist X - CD A. [mp3/aac/m4a]
01 Titel Z - Artist Y - CD B. [mp3/aac/m4a]

En je wilt eigenlijk dus alles gesorteerd hebben op volgorde van je playlist (en anders op album?)?

Belangrijk daarbij zijn een aantal basisregels rondom USB-sticks/SSD/Pendrives/USB-Drives en het delen van muziek met (bijvoorbeeld) externe apparatuur, zoals Autoradio's, TVs en nog wat apparatuur.

Allereerst ondersteunen de meeste van deze apparaten enkel FAT32 of ExFAT bestandssystemen, maar dat wist je waarschijnlijk al. Daarop volgend is het belangrijk te weten welke bestandsnaamextensies door de appratuur worden ondersteund.

Een playlist is feitelijk niets meer dan een index-bestandje alwaar de bestandsnamen op een zekere volgorde zijn weggeshreven, maar ... zoals je waarschijnlijk kunt raden: er zijn verschillende formaten en extensies. Sommigen zijn "leesbaar" door den Mensch, anderen zijn dat niet of moeilijk. Platte tekst-bestanden, XML-structuren, SQL(Lite) Structure en eigengereide verzinsels ...

Enkele voorbeelden hiervan zijn: .asx, .m3u/m3u8, .pla, .pls, .smil en .wpl ... En er zijn er (vanzelfsprekend) een stuk meer ...

Dat je een playlist hebt aangemaakt wil dus niet zeggen dat deze door de apparatuur (of software) verwerkt kan worden. En dan ... hebben we nog het probleem van de gebruikte tekens in bestandsnamen, bestandsnamenlengte alsmede directory/folder structuren.

"Euh, wat?" hoorde ik op een afstand weerklinken ...

Sommige toepassingen ordenen muziekbestanden in mappen. Ook op USB-drives. Er zijn toepassingen die dan keurig een playlist bestands, zoals bijvoorbeeld een .m3u8 genereren, met daarin de mappen/folders meegegeven.

Zie hier een voorbeeld:

/Volumes/MyMusic
    /rock
        song1.mp3
        song2.mp3
    /jazz
        song3.mp3
        song4.mp3
    /pop
        song5.mp3
        song6.mp3

Een gegenereerd m3u8 bestand zou als volgt kunnen uitzien:

#EXTM3U
#EXT-X-VERSION:3
/Volumes/MyMusic/rock/song1.mp3
/Volumes/MyMusic/rock/song2.mp3
/Volumes/MyMusic/jazz/song3.mp3
/Volumes/MyMusic/jazz/song4.mp3
/Volumes/MyMusic/pop/song5.mp3
/Volumes/MyMusic/pop/song6.mp3

Prima toch? Nope ... Helaas ... Allereerst moet het tekstbestand volgens een universele tekstcodering gecodeerd zijn, bijvoorbeeld UTF8. Maar er is apparatuur, die zich bijvoorbeeld beperkt tot de "MSDOS" tekstcodering (bijvoorbeeld Code Page 437 (CP437) of Code Page 850 (CP850) of "Windows" tekstcodering (bijvoorbeeld Code Page 1250 (Windows-1250), of Code Page 1252 (Windows-1252)).

Mocht het doelsysteem dit alles probleemloos herkennen of het bestand in een gangbaar tekstcoderingssysteem zijn weggeschreven, dan is dit in ieder geval geen probleem. Maar ... dan komen we bij de mappen-structuur.

In ons voorbeeld staat in het m3u8 bestand:

/Volumes/MyMusic/rock/song1.mp3

Oftewel:

/Volumes (het macOS koppelvlak voor (externe) schijven), /MyMusic als "Schijfnaam" met de respectievelijke Genres (rock, jazz, pop) als folder/directory-naam ... En dit alles ook nog eens in de "unix/linux" schrijfwijze ...

Stel, het doel-systeem is een Autoradio, die dusdanig geprogrammeerd is dat deze de Windows-conventie volgt, of we stoppen de USB stick in een Windows systeem dan is het maar net afhankelijk van de software of deze slim genoeg is de .m3u8 playlist "om te vormen".

Wat is namelijk het geval? Windows (en sommige auto-radio's alsook TVs) kijken naar een structuur als:

#EXTM3U
#EXT-X-VERSION:3

D:\rock\song1.mp3
D:\rock\song2.mp3
D:\jazz\song3.mp3
D:\jazz\song4.mp3
D:\pop\song5.mp3
D:\pop\song6.mp3

Mocht je specifiek een schijfnaam (in geval van Windows een mount-point als referentie, dus "D:" in ons voorbeeld in plaats van "/Volumes/MyMusic") en ... voor sommige systemen geen probleem, voor anderen een absolute no-go:

de slash ... in unix en linux de voorwaartse "/", in Windows en diverse (hardware): de "omgekeerde schuine streep" "\", oftewel backslash ...

Wil je afspeellijsten hebben die de volgorde van je nummers boven alles stellen en op alle systemen afgespeeld kunnen worden, dan is het raadzaam in ieder geval geen mappen te gebruiken. Dus een platte structuur zonder folders.

In ons voorbeeld:

#EXTM3U
#EXT-X-VERSION:3

song1.mp3
song2.mp3
song3.mp3
song4.mp3
song5.mp3
song6.mp3

Soms kan het zinnig zijn om een afspeellijst 2 of 3x te kopieeren naar een schijf, bijvoorbeeld dezelfde afspeellijst.m3u8 ook weg te schrijven als afspeellijst.m3u en afspeellijst.pls.

In dat geval zal er zeker een extensie tussenzitten die "opgepakt" kan worden door de software (of hardware). Nog beter is gewoon te weten wat de doelhardware of software ondersteund.

Als een afspeellijstvolgorde wordt genegeerd, dan betekend dat (meestal) dat de afspeellijst niet als zodanig herkend wordt (extensie-probleem?) of ... dat er verwijzingen in staat, zoals volledige pad-namen, die niet (meer) herkend worden.

Tot slot, kun je ook nog werken aan een oplossing waarbij je de bestandsnamen zelf aanpast. Ik moet bekennen dat ik een kleine 4 jaar terug iTunes en Apple Music achter me heb gelaten en volledig ben overgestapt om mijn 1,5 terabyte aan muziek-collectie middels MusicBee op een Windows machine te beheren. Daar zitten bepaalde handigheidjes inzake het kunnen genereren van afspeellijsten, synchroniseren met externe apparaten, die ik niet onder macOS ben tegengekomen ... Veelal is het omgekeerd (dat ik software op Windows mis, welke op macOS bestaat, verschillende voorbeelden te geven, maar voor mij een bekende is bijvoorbeeld DevonTHINK), maar hier dus niet ...

Maar er zijn tools die hiermee kunnen helpen. Het gaat erom dat de bestandsnamen zelf bij het wegschrijven naar het externe medium een andere volgorde krijgen. Bijvoorbeeld:

CD/Album - Track Nummer.mp3/aac/m4a

Veelal zijn de muziek-bestanden toch voorzien van een TAG met alle metadata, waaronder albumcover, volledige titel, naam van album, artiest, etc ... In dat geval volstaat een structuur om de volgorde te bepalen. Wil je een bepaalde volgorde van albums afdwingen en losse tracks, kun je nog overwegen om een zekere "prefix te gebruiken voor albums" en een "zekere prefix voor losse tracks". Voorbeeld:

AB - CD/Album 1 - Track Nummer 01.mp3/aac/m4a
AB - CD/Album 1 - Track Nummer 02.mp3/aac/m4a
AB - CD/Album 1 - Track Nummer 03.mp3/aac/m4a
AB - CD/Album 2 - Track Nummer 01.mp3/aac/m4a
AB - CD/Album 2 - Track Nummer 02.mp3/aac/m4a
AB - CD/Album 2 - Track Nummer 04.mp3/aac/m4a
AB - CD/Album 2 - Track Nummer 10.mp3/aac/m4a
TR - Losse Titel 01 - Artist.mp3/aac/m4a
TR - Losse Titel 02 - Artist.mp3/aac/m4a
TR - Losse Titel 03 - Artist.mp3/aac/m4a
etc ...

In dat geval zullen alle albums worden gegroepeerd, alsook de albums zelf, en de track volgorde gehandhaafd.

MITS ...

De enkelvoudige nummers, zoals 1,2,3, etc weggeschreven zijn als : 01, 02, 03, etc ...

Doe je dat niet, dan ontstaat op sommige systemen het volgende:

Album-nummer:

1
10
11
12
2
3
4
5
etc

Doe je dat wel, dan volgen meeste systemen dit keurig op:

01
02
03
04
05
...
10
11
12

Een lang verhaal, met wat inzichten in de wondere wereld van afspeellijsten, mogelijk dat iemand hier iets aan heeft om zijn muziek-afspeellijsten op allerlei apparatuur af te kunnen spelen via USB-sticks 🙃

Bluetooth streamen is immers niet altijd een (beste) optie. Vaak genoeg in een file gestaan, alwaar bluetooth het toch wat "lastig had" met al dat radio-verkeer ... USB stick in het USB-slot en het beste maken op weg naar de vakantie-bestemming ...

Een vriendelijke groet,


Doctor :apple:
Afspeellijst naar USB stick kopiëren
20 juli 2024 - 12:58    reactie #6
geplaatst door: mcmt
Je kan eventueel eens proberen met deze applicatie. De demo mode is beperkt to 15 muzieknummers tegelijk; de volledige versie kost 5$ (getest op Monterey).

Je kan daarmee bijv. muzieknummers in een (Muziek app) afspeellijst slepen naar de linkerkant van het scherm en in die volgorde bewaren volgens het aangegeven patroon. Met dit patroon krijgt elk muzieknummer een naam voorafgegaan door het volgnummer in de lijst links. Dan hangt het verder af of je afspeelapparaat die volgorde herkent.
m3unify.pngAfspeellijst naar USB stick kopiëren
Bewerkt: 20 juli 2024 - 13:18 door mcmt