Hoofdtelefoons vroeger en nu
geplaatst: 10 april 2020 - 16:00
Heel lang geleden, ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw, kocht ik een Sennheiser HD 540 Reference hoofdtelefoon; de prijs ben ik vergeten. Vele jaren tot genoegen gebruikt, maar inmiddels waren de oorkussens tot op de draad versleten. En toen las ik laatst een paar zeer positieve recensies van een nieuw Sennheiser model, de HD 660. Catalogusprijs € 499, maar inmiddels links en rechts te koop voor € 400-425. Forse prijs, zeker, dus daar mag je iets goeds voor verwachten. En toen vond ik  het na dertig en meer jaren tijd voor iets nieuws en ongetwijfeld beters, en heb de HD 660 besteld.

Toen de HD 660 werd bezorgd, had ik de HD 540 in gedachten al in de vuilcontainer gedeponeerd. Maar tot mijn stomme verbazing bleek de HD 660 het niet te halen bij mijn oude HD 540. Vooral bij klassieke muziek (zangsolo, pianoconcert) bleek de HD 540 echt véél beter. Bij een nieuwe luisterproef een paar dagen later kwam ik tot dezelfde conclusie. Vervolgens even rondgekeken op internet, en daar kwam ik veel uiterst positieve oordelen over de HD 540 tegen: "beste die ik ooit heb gehad", enzovoort. Kennelijk stond ik dus niet alleen in mijn oordeel. Dus vandaag de HD 660 teruggestuurd, en voor drie tientjes een paar nieuwe oorkussens voor de HD 540 besteld.

Iemand anders met dergelijke ervaringen? Begrijpen doe ik het niet, want je zou toch verwachten dat de techniek in dertig en meer jaren niet heeft stilgestaan, en 400 à 500 euro is toch een prijs die bepaalde verwachtingen rechtvaardigt. Maar kennelijk werkt het dus allemaal anders.geplaatst door: Timotheus
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #1 geplaatst: 10 april 2020 - 16:15
Wat ook mee kan spelen is het volgende:
Producenten houden met het ontwikkelen van hun producten rekening met wat er op afgespeeld wordt en waarop de koptelefoon wordt aangesloten. En dat is tegenwoordig toch een AAC, MP3, of welk format dan ook op een telefoon.
geplaatst door: Ziegler
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #2 geplaatst: 10 april 2020 - 16:29
Ik had hem aangesloten op een SONY-receiver: een Spontaneous Twin Driver, type betere middenklasser, ook al een jaar of dertig oud, en ook een ding waar ik veel plezier van heb gehad.
geplaatst door: Timotheus
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #3 geplaatst: 10 april 2020 - 17:19
Dan is een paar nieuwe oorkussens inderdaad een veel betere investering! :smile:
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #4 geplaatst: 10 april 2020 - 17:54
Ik heb ook een HD540 met kapotte oorkussens, dus ik blij verheugd dat die vervangen kunnen worden!
geplaatst door: therocker
Apple iMac i5  6 coresApple iMac i5  4 coresiPhone 5sApple iMac 2.4 intel duoApple G3/450Apple SE30Apple PlusApple EDMSX2 TI99/4a
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #5 geplaatst: 10 april 2020 - 18:08
wij hebben hier een Hoofdtelefoon van de jaren 80 van merk JVC. Die is veel beter dan hoofdtelefoons van nu, die hebben te veel plastiek
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB iOS 14.2 2016
old Apple computers never death
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #6 geplaatst: 10 april 2020 - 18:23
Het is helaas zo dat in de audiowereld de grote merken van de jaren '60, '70 en '80, niet meer de kwaliteit leveren als toen, wellicht gedreven door commerciële doelstellingen of andere luistergewoonten. Niet voor niets is er een weelderige handel in gebruikte apparatuur van welleer die helemaal hersteld of zefs gemodificeerd een nieuw audioleven tegemoed gaan. Ik luister zelf ook naar apparatuur van minstens dertig jaar oud, gebruikt gekocht, en nog steeds naar volle tevredenheid.
geplaatst door: Kiiruna
MacBook Pro - 10.11 - 2.53GHz Intel Core 2 Duo - 8 GB - iPhone SE - 32 GB
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #7 geplaatst: 10 april 2020 - 19:41
Ja ik herken dit...., helaas..... .
Al weer enkele jaren heb ik Sennheiser CX 300 oordopjes gebruikt op mijn iPod en overige MP3 spelers.
Ooit aangeschaft voor een bedrag van indertijd rond de 75 Euro, als ik het me goed herinner.

Afgelopen maand, nog net voor de Corona-kolder, ging ik op vakantie en realiseerde me op Schiphol dat ik geen oordopjes of koptelefoon bij me had aangezien ik geen MP3 speler, maar wel mijn iPad in had gepakt.
Op de valreep bij de Hema op Schiphol Plaza voor 7 hele Euros een stel 'eigen merk' oordoppen gekocht om in ieder geval de komende weken in den vreemde iets te kunnen horen op mijn iPad.

Wie schets mijn verbazing...: die 7 Euro 'no name' oordoppen gaven een serieus betere weergave dan de 10-voudig duurdere 'Real-Stuff-Branded' dingen. Zowel qua bass als hoge tonen en ook qua respons op volumeaanpassing.  :cool:

Moraal van dit verhaal: Laat de Hema niet ten onder gaan !   :wink:
geplaatst door: Hildo
Show me a man who loves football and nine times out of ten you'll be pointing at a really bad shag. (Julie Burchill)
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #8 geplaatst: 10 april 2020 - 20:33
Ik heb van alles gebruikt, Apple in-ear, goedkope in-ear, soms goed en soms beroerd, on-ear van verschillende merken en kwaliteiten.

Mijn favoriete koptelefoon van vroeger heb ik nog steeds, de Philips N6321 als ik me niet vergis (ga het zo controleren). Helder, soms wat te neutraal, maar altijd zuiver.

Voor op m'n werk had ik 2 jaar geleden de JBL 500 BT gekocht, voor een prikkie (nog geen 40 euro), en voor dat geld perfect. Deze gebruikt mijn dochter nu.

Nu heb ik de Airpods 2019, daar ben ik zeer tevreden over.

Ik kan me goed voorstellen dat je je echt bekocht voelt als je 400 euro uitgeeft voor een Sennheiser(!!!) koptelefoon die niet goed klinkt. Sennheiser heeft een naam hoog te houden!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #9 geplaatst: 10 april 2020 - 22:36
Sommige 'standaarden' in de audiowereld overleven al decennia lang. Je kunt bijna geen enkele studio binnenlopen of d'r hangt wel een Beyerdynamic DT 770 Pro. Sleep zelf al meer dan 25 jaar een DT 100 mee achter de draaitafels. Dat model is van begin jaren '60 en Beyer levert daar tot op de dag van vandaag elk schroefje nog steeds op nabestelling. De absolute standaard onder studiomicrofoons is de Neumann U 87. Stamt uit 1967 en is sindsdien nooit overtroffen. Geen beter klinkende mengtafels dan die van Neve. Voor exemplaren uit de jaren '70 staan mensen als Dave Grohl in de rij. Van Sennheiser zijn de HD 600 (1997) en HD 650 (2003) al ook al tijden favorieten onder audiofielen. Ik heb nog een originele Sure 55 s uit 1956. Dat model wordt tot de dag van vandaag door Sure gemaakt. De Sure SM 58 is denk ik wel de meest gebruikte microfoon in de geschiedenis. Die kun je in een glas bier hangen en 't kreng doet het daarna gewoon nog steeds. Bestaat al sinds 1966.

Kortom: ik denk dat jouw waarneming correct is. Nieuw(er) is in de audiowereld zeker niet altijd beter. Als je van hoodtelefoons houdt, kun je denk ik deze site en met name hun 'Wall Of Fame' wel waarderen.

🙂

[ Ger ]
Laatst bewerkt op: 10 april 2020 - 22:44 door Ger Nijkamp
geplaatst door: Ger Nijkamp
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #10 geplaatst: 10 april 2020 - 23:09
@ Ger: hartelijk dank voor deze suggesties. Die "Wall of Fame" is buitengewoon instructief en plezierig studiemateriaal!

Zojuist schoot me nog iets anders te binnen. Een jaar of wat geleden bezocht ik een audio-speciaalzaak waar ik begin jaren negentig, dus ook al weer een kleine dertig jaar geleden, een versterker van Harman Kardon (HK 6650R) met een Tuner van hetzelfde merk (TU 9400) had gekocht. Toen niet de topmodellen van Harman Kardon, maar wel zeer behoorlijk. De prijs weet ik niet meer, maar schreeuwend duur kan het niet geweest zijn, want dan had ik het niet kunnen betalen.

Die Herman Kardon-set was me altijd prima bevallen, en nog steeds, dus ik was niet echt op zoek naar iets nieuws, Ik wilde gewoon weten wat Harman Kardon momenteel op de markt bracht, in de veronderstelling dat dat misschien wel veel beter was dan wat ik had. Maar toen de verkoper hoorde dat ik thuis de 6650R had, zei hij direct: "O, als u die hebt, zou ik daar lekker bij blijven, want zo maakt Harman Kardon ze niet meer".

Dat vond ik toen een enigszins bevreemdend (zij het buitengewoon eerlijk en onbaatzuchtig) antwoord, vanuit de veronderstelling dat alles met de jaren beter wordt. Maar na bovenstaande ervaring met de hoofdtelefoons kan ik ook deze opmerking beter plaatsen.
geplaatst door: Timotheus
antw: Hoofdtelefoons vroeger en nu
reactie #11 geplaatst: 10 april 2020 - 23:11
Ik heb een hele verzameling high- end hoofdtelefoons. Vooral Sennheiser, maar ook Beyer Dynamic en AKG.
On-ear, in-ear en over-ear.

In de loop der jaren alle voor een prikkie gekocht op rommelbeurzen. Voor 4 à 7 €...
Goedkoop wegens kapotte kabel of vergane oorkussens.
De kabels hersoldeer ik weer, de oorkussens maak ik zelf.

Een mooi materiaal om on-ear oorkussens mee te maken is het synthetisch schuim dat je op sommige kleerhangers vindt: precies de goeie transparantie!
Voor over-ear kussens speelt het niet zo'n rol, maar dien je wat denser schuim te gebruiken.
Ook best te recupereren uit allerlei verpakkingsmateriaal.
Ik denk dan dat we hier spreken over polyetherschuim, te vinden in allerlei densiteiten.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyetherschuim

Voor wie niet zelf wil knutselen is het goed om weten dat je van alle bovenstaande merken steeds zowat alle losse onderdelen kan kopen. Dat is nu het mooie aan kwaliteitsmerken.

En verder: al die oudjes klinken verreweg beter- of tenminste even goed- dan wat er vandaag op de markt is.
Zeker verregaand beter dan die stomme "Beats" van Dr. Dre ( pure oplichterij, deze).

Tenslotte: in mijn rugzak zitten ook steeds nog oude Apple oortjes, die ik op straat heb gevonden.
Die klinken eigenlijk ook niet onaardig ( voor wat ik ze gebruik).

Happy DIY!
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it!
Think different, think twice, Apple! It just used to work!