o als iemand nog een iMic over heeft dan wil ik die wel kopen als de prijs goed is.
Ik draai met een Electrocompaniet voorversterker, een Parasound eindversterker en Dynaudio Gemini's in die werkkamer. Als het zo zou klinken als jij omschrijft, dan zou ik daar niet naar kunnen luisteren. het lijkt of er iets niet goed is. Een verschil in impedantie kan nooit het probleem zijn, zeker niet bij een goede versterker. Het probleem is namelijk niet de hoge uitgangsimpedantie, maar een ingangsimpedantie; die moet zo laag mogelijk zijn. Zorg in ieder geval voor een niet al te hoog volume op de iMac.
De kwaliteit is bij mij goed genoeg dat ik hem niet ga vervangen voor een Airport Express. Die ga ik wel in de woonkamer aansluiten op de stereo aldaar. Die is namelijk niet alleen nog beter, maar ook echt veel verder weg. Ik vraag mij wel af wat de kwaliteitswinst wordt van de digitale uitgang. Ik heb een hard hoofd in optisch digitaal, zolang het Toslink is (ST van AT&T is veel beter). Maar het is waarschijnlijk wel beter dan de DA-convertor die in de Airport Expres zit. Ik laat het binnenkort hier wel weten.
Eventueel kun je kwaliteit opkrikken door een DA-convertor aan je Mac te hangen. Ik heb er geen ervaringen mee, maar onder andere M-Audio levert die dingen.
Ook ik heb een tijd geworsteld met bovenstaand fenomeen; hoe een zo goed mogelijk geluid te krijgen uit de iMac (via iTunes). Na het aansluiten van de iMac zelf of een iPod ben ik uiteindelijk beland bij de Squeezebox verkrijgbaar op www.voorjegemac.nl. Het kost een paar centen (300 Euro), maar dan ben je qua muziek luisteren wel gelijk helemaal klaar. CD's kan je desgewenst weggooien want met de afstandbediening en een mooi kastje op je versterker met titelweergave tezamen met het gebruiksgemak van iTunes (dus ook bedienbaar via afstandbediening evenals volume) heb je die echt niet meer nodig. EN het geluid is echt stukken beter, geholpen door de gebruikte geluidskaart en het stevige uitgangssignaal (itt de iMac en iPod). Ik kan het in ieder geval niet onderscheiden van CD geluid (en geloof me, dat ligt niet aan de stereoinstallatie). Naar mijn mening dus de beste oplossing voor toch nog een redelijke prijs (die Airport express is namelijk ook niet gratis, en de geluidskwaliteit moet je nog maar afwachten).
http://m-audio.com/index.php?do=products.main&ID=eee876ef2e6cbb4ac377f83c406e8885
Zonder gekheid: een MP3/AAC gecomprimeerd bestand bevat niet alle informatie van het origineel en klinkt per definitie dus minder goed. Het verschil kun je niet opheffen door een betere afspeel- c.q. conversie van dat bestand. Wat er niet meer in zat, komt niet meer terug. Vergelijk het met JPEG-sompressie. Een RAW-bestand is het origineel en de JPG is gewoon minder, en naar mate je meer comprimeert steeds slechter!
http://www.m-audio.com/index.php
Macdokter had't over't verschil tussen mp3 of aac EN originele CD...AAC klinkt in die vergelijking net zo brak als mp3, in tegenstelling tot de originele CD...
Het (lees: AAC) klinkt wel beter dan mp3, maar't blijft minder dan't origineel!
ecp om 9:36, 20-07-2004Als ik de tekst van MacDokter lees ben je wel een beetje een ´audiofiel´ en de kwaliteit van deze oplossing is redelijk.
Ik ben inderdaad audiofiel. Extreem zelfs. En niet alleen in de huiskamer, ook op de werkkamer. Sunny heeft gelijk: hoe beter de kwaliteit van de stereo, hoe groter de verschillen zullen zijn (dus ook het verschil met een ECHTE CD).
Ik stel ook hoge eisen aan de kwaliteit van het geluid op de werkkamer. Waarom heb ik zelf dan geen adapter? Omdat mijn schijf volstaat met 100 Gb aan MP3 (192 kbps) en dit de bron is van het geluid op de werkkamer. De uitgang van mijn iMac levert voldoende kwaliteit in verhouding tot de MP3 die ik draai. En wil ik beter, dan draai ik ook daar een originele CD. Ik heb meerder Macs aangesloten gehad (G4 en iMac), en die klinken allemaal heel netjes, dus ik vraag me af waarom de uitgang bij jou niet wil klinken. Tuurlijk, je kunt een adapter aansluiten voor de DA-conversie, maar het zal maar een beetje beter gaan klinken (tenzij je met AIFF gaat werken). Ik ga liever direct van digitaal uit naar digitaal in. Helaas heeft alleen de G5 dat (en mijn versterker op de werkkamer niet). Ik heb het eerlijk gezegd ook nog nooit kunnen testen (ik heb geen G5, snif).
MacDokter om 8:51, 20-07-2004Een verschil in impedantie kan nooit het probleem zijn, zeker niet bij een goede versterker. Het probleem is namelijk niet de hoge uitgangsimpedantie, maar een ingangsimpedantie; die moet zo laag mogelijk zijn.
De typische belastingsimpedantie van een hoofdtelefoonuitgang ligt rond de 30 ohm (niet echt hoog dus!), die van een typische lijnuitgang ligt doorgaans boven de 10 kohm. Een line in van een versterker heeft doorgaans een ingangsimpedantie van 47 kohm (niet echt laag dus!). Daarnaast is er natuurlijk sprake van een spannings verschil. De lijningang verwacht iets tussen 125 en 500 mVrms. Een hoofdtelefoon uitgang produceert al gauw meer dan 2 Vrms. Het gaat er niet om of het werkt, het gaat erom dat dat niet bevordelijk is voor een optimale geluidskwaliteit. Je krijgt doorgaans een ongewenst frequentieverloop en al gauw vervorming door het relatief hoge uitgangssignaal van de hoofdtelefoonuitgang.
@ecp, over de Airport Express is mij verteld dat ze vanaf 30 juli gaan uitleveren (in NL dan). Zodra ik hem binnen heb zal ik mijn ervaringen posten.
@bibster, Je hebt gelijk zelfs AAC (wat echt een betere geluidskwaliteit produceert dan MP3) is minder dan het origineel. Maar om dat nou brak te noemen. Ik zet al mijn muziek op AAC 192 kbps en dat klinkt echt niet slecht hoor.
Met de impedantie heb je ongelijk. Het beste is een lage uitgangsimpedantie van een lijn-uitgang en een hoge impedatie van de ingang. De voorversterker in mijn woonkamer heeft een uitgangsimpedantie van 10 Ohm. Dat is veel lager dan een hoofdtelefoon-uitgang van een computer. Frequentieverloop krijg je niet of nauwelijks met impedantie en dan alleen nog als het omgekeerde aan de hand is. De capcaiteit van je kabels is meer van invloed (condensatorwerking heeft invloed op de frequentie, weerstand/impedantie-werking niet).
Met het spanningsverschil heb je gelijk. Alleen is een lijningang normaliter bedoeld voor 1 volt (mijn voorversterker gaat tot 16 volt) en de betere versterkers kunnen makkelijk 2 volt aan. Die 2 volt die de mac geeft is dus meestal geen probleem, maar voordat je gaat oversturen: je moet het volume van de Mac niet op maximaal zetten, zoals ik eerder al zei.
Voor een ieder die het allemaal niet gelooft (maar wel audifiel aangelegd is, geïnteresseerd of hele goeie oren heeft) kunnen we altijd nog een luistersessie plannen in mijn werkkamer.
Ik heb geen ongelijk over de impedanties. De waarden die ik je gaf zijn gemiddelde getallen van bestaande apparatuur. Het zijn dus feiten en geen meningen. De uitgangsimpedantie van jouw voortrap is in deze niet van belang omdat ik mag aannemen dat je de iMac niet op de ingang van de eindtrap hebt aangesloten! Heb je dat wel dan komt de uitgangsimpedantie van de iMac redelijk overeen met de uitgangsimpedantie van je voortrap (10 ohm vs. 30 ohm). Normaliter hebben mensen geen gescheiden voor en eindtrap en sluiten ze de boel aan op een lijningang en die verwacht signaal van een lijnuitgang (lijn in- en uitgangen hebben andere elektrische karakteristieken dan uitgangen van voorversterkers en ingangen van eindversterkers. Het zijn dan ook heel andere dingen ). De 16 volt van jouw voortrap is hopelijk de maximale uitgangsspanning en niet dat wat de line in graag heeft Alhoewel het natuurlijk goed mogelijk is dat de lijningang tegen deze spanning kan, mag je van een normale lijningang verwachten dat deze goed presteert vanaf de 125 mVrms en optimaal bij 500 mVrms.
Wat je opmerking over impedantie en het frequentieverloop betreft. Ik heb elektrotechniek gestudeerd en weet daarom een heel klein beetje waar ik het over heb. Impedantie en weerstand zijn twee totaal verschillende zaken die vaak door elkaar gehaald worden. Impedantie is een grootheid uitgedrukt in ohm van de totale weerstand (d.w.z. de ohmse weerstand, capaciteit en inductie) die de loop van een wisselstroom in een circuit ondergaat. De weerstand mag dan van relatief weinig invloed zijn op de frequentie, de capaciteit en inductie zijn dat des te meer. In een ding heb je wel gelijk de impedantie van de 'leverancier' dient lager te zijn dan de impedantie van de 'afnemer' maar dit is om vervelende feedback lussen te voorkomen. De impedantie van het totale circuit (dus: ingangsimpedantie, uitgangsimpedantie en kabels) is echter wel degelijk van invloed op het frequentiegedrag. Als alles bij jou fantastisch klinkt is dat natuurlijk geweldig maar dat wil nog niet zeggen dat dat per definitie bij iedereen zo is. Tot zover de reactie van de ene audiofiel naar de andere
Het gaat er om dat ecp geluid uit zijn Mac naar de stereo wil hebben. Als het bij hem niet goed gaat en bij mij wel, dan is de oplossing misschien wel het proberen van een andere ingang of kabel?
@nuskyn: een Harman Kardon receiver met Mission luidsprekers is een hele goede set (vooral de Missions). Maar high-end is heel wat anders.
http://www.breem.nl/
Er is een hele simpele regel over muziek-beleving. Je moet luisteren. Vind je iets beter klinken, dan is het voor jou dus ook beter. Of het nu duurder is of minder duur. Luisteren met je oren. Liefst met de ogen dicht...
MacDokter om 13:02, 20-07-2004Nou, ik ben helemaal voor een nuchtere benadering van high-end, maar daarvoor is dat 'leesvoer' niet echt lekker. Op de pagina zin en onzin wordt een poging gedaan om broodje aap-verhalen te ontmaskeren, maar er staan meer onwaarheden die ze introduceren dan dat ze proberen te ontkrachten. Er is een hele simpele regel over muziek-beleving. Je moet luisteren. Vind je iets beter klinken, dan is het voor jou dus ook beter. Of het nu duurder is of minder duur. Luisteren met je oren. Liefst met de ogen dicht...
Kijk, now we are talking! Hier ben ik het helemaal mee eens. De site is niet van niveau. En ja, luisteren met je oren en kijken met je ogen. Ik heb een tijdje met een paar eindtrappen met buizen mogen spelen. De specs waren om te janken maar als je luisterde sprongen de tranen in ogen zo mooi
Zelf heb ik eerdere ervaringen gehad met Edirol usb adapters welke van usb naar Toslink (optisch) gaat. Deze werken standaard zonder drivers in os X. Kijk voor meer info op http://www.edirol.com/. Als jou H&K receiver een optische ingang heeft dan zou dat weleens de beste oplossing kunnen zijn.
Wat was je ervaring met die Edirol in de zin van geluidskwaliteit?