Supportvragen digitale media > Digitale Fotografie

Advies gevraagd over indelen Foto’s-bieb

(1/8) > >>

hl:
Als mijn huidige probleem met verdwenen mapstructuren in de FOTO bibliotheek zijn verholpen, wil ik eens werk maken van een betrouwbaarder sorteer- en opbergsysteem.

Er bestaan in FOTO fotoalbums (“mijn albums”) en er bestaan “ fotogebeurtenissen”. Beide kun je een naam geven. Kun je straffeloos een fotogebeurtenis naar de afdeling met “mijn albums” slepen en  era dert daardoor technisch de status? Kun je ook losse foto’s over en weer overslepen?

Ik heb een aantal foto’s (van mijn werk) die ik precies onder verdeel in albums maar er zijn er ook heel veel die in fotogebeurtenissen blijven staan in totaal heb ik 25.000 foto’s van 17 jaar
Als ik om de zoveel tijd een hoeveelheid foto’s op mijn iMac zet, verdeel ik die snel globaal onder een aantal hoofdonderwerpen en zet dan de foto’s in de betreffende fotogebeurtenis of album. Bv “ familie” , omgeving” enz. Soms blijven het fotogebeurtenissen, soms “ albums” .ik heb daar nooit op gelet.

Hoe gaan anderen om met het verschil tussen “mijn albums” en “ fotogebeurtenissen”?

nnsa:
Ik zou me eerst eens grondig verdieping in de werking van Foto’s.
Gebeurtenissen zou ik grotendeels laten voor wat ze zijn (feitelijk zijn dit kleine slideshows van een serie foto’s die op een zelfde datum zijn geschoten. Binnen een gebeurtenis kan je wel foto’s toevoegen of verwijderen. Albums zijn verzamelingen foto’s uit de master-bibliotheek. En albums kan je weer onderbrengen in een zelf aangemaakte map. Haal die twee niet door elkaar s.v.p. Koop desnoods eens een (beginners) Mac-boek van iCreate, waarin dit wordt uitgelegd met voorbeelden.

Of als engels geen probleem is één van de prima boeken van Take Control books.

Ik schrijf dit niet om er vanaf te zijn, maar het gaat te ver om dit hier helemaal uit te leggen. Soms kan je ook ergens (Amac) een workshop volgen en vragen stellen.

hl:
Dank je. Ik gebruik al vanaf het begin dat het bestaat FOTOS en daarvóör IPhoto.

In een andere post (hiervóór) leg ik uit wat het onderliggende echte probleem is: als ik zoals vroeger mijn foto’s archiveer in albums, mappen en submappen, blijkt het al een paar jaren niet meer mogelijk om de albums die in een map zitten naar een iPad te synchroniseren.

Vóór het synchroniseren verschijnt in finder de keuzelijst van albums, al dan niet in mappen, zoals die op je computer staan gearchiveerd. Maar als albums daar in een map staan worden deze bij het synchroniseren overgeslagen.

Je bent dus verplicht om je hele archief te ontrafelen tot één lange reeks individuele mappen. Als archief is het daarmee waardeloos.

Ik had die lijst hanteerbaar gemaakt door alle albums in een voor mij logische volgorde te zetten, zodat ik de vroegere mappen nog herkende.
Maar door een actie is alles oer ongeluk in de sortering gekomen die Apple geeft: datum of alfabet.

Onbegrijpelijk dat Apple geen mappen meer toelaat als je wil synchroniseren!

Flix:
Ik herken wel wat van je problemen.
Ik was in iPhoto een fervente gebruiker van gebeurtenissen/events, en gebruikte ik ook mappen en submappen.

Mede om die reden (maar ook omdat Foto's.app in het begin nogal wat functionaliteit miste), heb ik iPhoto tot het eind toe gebruikt.

De uit iPhoto meegenomen structuur sloeg nergens meer op; die heb ik dan ook weggehaald.
Wat is nu doe, is gewoon niet ordenen. En dat bevalt me eigenlijk heel goed! De foto's zelf staan er netjes op volgorde van datum in, en dat is voldoende. Waarom zou ik het nog allemaal gaan onderverdelen? Ik kan de foto's toch wel vinden; als het niet op datum is, is het op locatie (werkt heel goed), of op personen (gezichten).

Wel heb ik de weergave op 'toon als vierkant' staan; dat geeft een zoveel mooier en duidelijker (doordat het enigszins is ingezoomd) beeld, en een wereld van verschil met weergave in 'volledige verhouding'. Knop linksboven.

Dus mijn advies is: laat het los, want eigenlijk heeft dat indelen (iig voor mij) uiteindelijk geen toegevoegde waard. Het is een beetje omdenken, hoor...

NB. Bij mij gaat het om 30.000 foto's (gespreid over 23 jaar).

hl:
Dank je maar dat is voor mij geen optie. De foto’s zijn deels voor mijn beroep, deels privé. De privéfoto’s heb ik vaak idd niet verder dan de fotogebeurtenissen,waarin ze geïmporteerd werden, bij de  beroepsmatige is dat onmogelijk om mee te werken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie