Supportvragen digitale media > Digitale Fotografie

Alternatief voor Foto's: digiKam?

(1/5) > >>

ICT Consultant:
Hallo,

Ik heb ongeveer 15 jaar een Mac, eerst een iMac 2008, nu een MacBook Air 2017, en heb in de loop van de tijd een aardige fotoverzameling opgebouwd. Eerst in iPhoto en de laatste jaren in Foto's.

Ik vond iPhoto perfect, maar kan niet wennen aan Foto's. Ik raak geregeld albums kwijt (maar gelukkig geen foto's). Misschien komt dat doordat de foto's op een externe SSD staan (het past niet op de interne SSD), maar dat was met iPhoto ook al zo, en daar raakte ik nooit iets kwijt.

Het programma Foto's geeft me ook het gevoel dat ik op een iPhone zit te werken in plaats van op een Mac met groot scherm (externe monitor).

Ik heb een alternatief gezocht en digiKam gevonden.
Is dit wat? Hebben jullie hier ervaring mee? Of zijn er betere alternatieven? Ik hoor het graag of het goed of troep is, voordat ik er 1000-en foto's in zet.

Dank, Willem

doctor_apple:
Ervaring met verschillende (Open Source) toepassingen, waaronder digiKam ... Digikam (vind ik) over het algemeen een prima programma. Veel moest door mij aangepast worden om het voor mij "prettig" te krijgen. Denk aan minder informatie tonen op de overzichten en nog de nodige zaken.

Ik heb het programma inmiddels omarmt. Er zijn soms (afhankelijk) van de versie stabiliteitsproblemen op sommige platformen. De software is beschikbaar voor macOS, Windows en Linux. Maar, over het algemeen werkt het (bij mij althans) prima.

De GUI is - omdat het een crossplatform programma is - soms wat "anders" dan (macOS) gewoon, maar voor mij is dat geen echt groot probleem.  Programma crashes kwamen (soms) voor, maar niet al te vaak en in geval van Crash nog nooit data verloren.

Kortom, bij mij heeft digikam langzamaan zijn intrede gemaakt. Gebruikt op zowel mac, windows als linux.

Hiker:
Hoe gebruiken jullie iPhoto, Photo, digiKam, etc.?
Ik heb mijn foto's gewoon in mapjes op de computer staan en kan de foto's gewoon doorbladeren. Binnen mapjes staan ze op datum/tijd zodat het chronologisch klopt (vakantiefoto's). Bewerken kan met vele programma's.
Wat voegt een speciaal fotoprogramma toe voor jullie?

doctor_apple:
Eerlijkheidshalve heb ik alle foto's in Mappen:

(Jaar) -> (Maand) -> Bestandsnaam (bijvoorbeeld 01-12-2023-1321-IMG02022.JPG)

speciale evenementen die heb ik ofwel in een aparte map, bijvoorbeeld:

Evenementen -> Verjaardag Doktor Apple 2022 -> Bestandsnamen

... Voor mij helpt Digikam met het snel vinden van een foto, maar ook om eventueel een export voor te bereiden (groeperen) en in andere gevallen om een album te genereren.

Waar ik (vroeger) Aperture en later iPhoto voor gebruikte was vooral het "Foto Mangement". Oftewel: Albums maken, foto's automatisch in juiste mappen stoppen, zoeken naar duplicaten, etc ...

Tweede use case was het maken van printables

Derde use case was het maken synchroniseren van de foto's en (voor mij pas op 4e plaats):

Bewerken van foto's ...

Bewerken van foto's daar heb ik verschillende toepassingen voor gebruikt in het verleden en wissel nog steeds geregeld van programma ...

Finder / Explorer werkt tegenwoordig ook prima, maar het smoelt allemaal wat meer "gekaderd" in een foto management app.

Als ik "doktor apple verjaardag 2022" ingeef, kan het zijn dat ook allerlei word, libreoffice of andersoortige documenten te zien krijg waar ik niet om heb gevraagd. Natuurlijk kan de zoekterm uitbreiden, maar ja ... Open je de foto's, krijg je foto's :-) ...

Hiker:
Belangrijkste lijkt dus het zoeken van foto's.
Dat doe ik zelden, als ik het juiste mapje heb dan weet ik voldoende.
Dan heeft het voor mij vooralsnog weinig toevoeging om een foto-app te gebruiken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie